Beszéljünk róla …

Azaz az EP választásról és az eredményekről.
Azzal kezdeném, hogy gratulálok az RMDSZ-nek. Szép eredmény, méltán lehet büszke rá. Az összefogás elérte a célját. Most már elmondhatom, hogy én nem hittem/hiszek benne. Szerintem mesterkélt, bizonyos fokú ijedtséget, bizonytalanságot jelző lépés volt. Félreértés ne essék, nem az egységes képviseletben nem hiszek, hanem a 2009-es pillanatban. De erről majd máskor …
Úgy tűnik mi, erdélyi magyarok valamivel jobban hiszünk Európában, nekünk többet jelent. Értjük vagy legalábbis érezzük a fontosságát annak, hogy megmutassuk: vagyunk. A kampány is európai volt, talán egyedüliként az összes párt kampánya közül. mIndezeknek köszönhető ez az eredmény.
Annak, hogy többen mentünk el mind a többség. Akikkel nem tudták megértetni ezen választás fontosságát. Elgondolkodtató, hogy alig két éve még mindenki EU-hoz akart csatlakozni ebben az országban, most meg mindössze 27,5% volt hajlandó elmenni vagy hagyni magát elvinni szavazni!
A magyar eredményt kamatoztatni kell. Itthon és az EP-ben. Holnap, az EPP politikai bürójának ülésén erről is akarok beszélni. Hogy lám hozzuk a formánkat. 2007-ben két, most meg 3 képviselőt küldünk az EP legnagyobb frakciójába. De arról is beszélni fogok, hogy közben „nem európai” eszközökkel magyar tisztségvisleőket távolítanak el tisztségeikből.
Gondolom halljátok és olvassátok a választási csalásokról szóló román politikai vitát. A kormányon lévő két nagy párt fej-fej melletti eredménye mögött mindkettő csalást lát és jelent is. Ismerve eszközeiket és gondolkodásmódjukat tudom, hogy sajnos mindkettőnek igaza van. Csak azt nem veszik észre, hogy a csalás mellett hirtelen témává vált európai biztos jelölés esélyeit gyengítik. Hiszen ki fog egy „fontosabb” tárcát rábízni egy csalásról vitatkozó koalíció valamelyik tagjára?!
Az eredményekre azonban jó figyelni. A PSD és PDL közötti kis különbség azt mutatja, hogy a két párt stabil szavazóbázisa szinte megegyező méretű. Csak ezt tudták mozgósítani 7-én. Fontos részlet, hogy a PDL-re többen szavaztak vidéken mind városon. Hova is lett az urbánus, értelemiségi bázisú elnöki párt.
A kis trónörökös mandátum szerzése nem meglepő. Teljes prátlogisztikát, sőt utasításba kiadott irányított szavazat számot kapott hozományként. Hogy utána rögtön vissza is térjen az őt remegő térdekkel a lépcsőkön (gondolom lábujjhegyre állva) váró párt- és miniszterelnökhöz. Súlyos morális válságot mutat az az önmegtartoztatás hiány, hogy a tisztségben lévő államelnök lánya nevét egyedüli értékként használva próbál politikai szerepre törni. Miközben anyanyelvét sem tudja beszélni, a róla szóló szépszámú tudósítás csak a bakijairól, öltözékéről vagy legújabb plasztikai sebészeti „sikeréről” szól … Teljes tévhit a saját szavazóbázis léte. Joggal adja össze a PDL az EBA eredményeit sajátjával. Ők irnyították ezen szavazatokat is.
Az EP választás legnagyobb vesztese a liberális párt. Crin Antonescu számára pártja kiábrándító eredménye (a lélektani 15% alatt, 5%-al az őszi alatt) szárnyszegő hatású. Ő ma vesztes szereplője az őszi elnökválasztásnak. Rá kellett ébrednie, hogy jól párt-struktúra és fegyelmezett kampányszervezet nélkül mit sem ér a tehetséges, szimpatikus, reményt sugárzó jelölt. Remélem megértette ezt az üzenetet…
A PRM Gigi-vel fűszerezett feltámadása mögött az érdket kell keresni. Mi érdeke lett volna VC Tudor-nak kiegyezni azzal, akire kígyót békát kiáltott éveken át? Kinek érdeke az EP mandátumot szerző VC Tudor-t államelnök-jelöltként látni ősszel? Annak, akinek eszközei vannak a Gigi letartóztatására, majd az ortodox nagypénteken való szabadlábra való helyezésére, aki fele terelhető az elnökválasztás második fordulójában az a 8%-nyi szavazat, aki ezen szavazóbázis segítségével már egyszer nyert 5 évvel ezelőtt … Prietenii stiu de ce … :(
Az RMDSZ-nek ki kell értékelnie ezen választásokat. Remélem Gergő itt ezen blogon is szólgál a rá jellemző pontossággal adatokat, támpontokat ezen elemzéshez :)
És döntenie kell. Az államelnök-jelölt személyéről. Mint már mondtam, számomra nem kérdés, hogy kell-e jelöltet állítani vagy sem. A cél is adott, most nem ismétlem meg. És nem kell halogatni ezt a döntést. Ugyanis munka vár rá.
És végül a pofátlanságról. Azzal gondolom egyetértetek, hogy egy párt akkor számít, akkor létezik ha választásokon szerepel és eredményt is hoz. Az a párt, amelyik egymás után két választáson nem indul, szerintem megszűnt létezni. Különösen akkor, ha ráadásul arra buzdít, hogy a választók ne vegyenek részt ezen a voksoláson. Nos a pofátlanság teteje ha ez a párt, az MPP minősíti a választási kampányt és arról beszél, hogy jobban is lehetett volna, többet is el lehetett volna érni!

176 válasz: “Beszéljünk róla …”

  1. KSz

    Minusz 30000 szavazat, lehetett volna több is, de jókor jött az intézményvezetőleváltás. A PDL mentőövet dobott az RMDSZnek Ciprian Grosu szemelyeben, nelkule uszik a harmadik hely is.

  2. KSz

    Hasonló pofátlanság az MPP nélkül magyar összefogásról beszélni. Vagy a magyarba nem tartoznak bele a székelyek?
    Két regionális tábor van, a vakk is látja, csak a bértolnokok nem, egy nyugati, ami inkább szórvány és inkább magyar, és egy keleti ami inkább székely és inkább tömb magyarság.

    A Nyugati tömb egymásra talált valóban, de a Keletiben még elég sikeresen kapaszkodik az MPP, Kelemen Hunor szavaival éljek, hiába próbál az RMDSZ az ujjaira lépni. Mint ahogy tette az összecsirkefogás esetében.

  3. pit

    csak annyit fuznek hozza, hogy az MPP az anyaorszagbol importalt szarkavarason kivul semmit nem tudott felmutatni…sajnos (nem RMDSZ szimpatizans velemeny, csak egyszeru meglatas)

  4. KSz

    Kedves pit,
    Ilyen a politika állaga, a szagától csak távolság menthet meg.
    A gond az, hogy manapság már nincsenek tiszta helyeink, ahol ne lépnél politikába. Újabban a szószékek is megtelnek fertővel a kampánypapok jóvoltából.

    Jól fogna egy CEMOs mozgalom a politika templomainkból való kiüzetése érdekében.
    Mikor már a templomokban is politika folyik (pl. kampanyfinisre szervezik a buszos kirandulasokat vagy lasd Demenyhaza kampanyspotja), az már igazi belháborús állapot.

  5. Levente

    A marketingben a réspiac lényege: keress egy szűk szegmenst, ahol piacvezetővé válhatsz. Az RMDSZ valóban “piacvezetővé” vált azok a magyarok körében, akik elmentek szavazni. És ügyesen használta a “Keresztmarketinget” is Tőkésékkel.
    A “De erről majd máskor …” gondolat kifejtésére azért kíváncsi lennék :)

    Az MPP arra a piacra lő, akik nemes egyszerűséggel a hőbörgésen és a hisztin kívül egy szál gyufát nem képesek jobbról balra tenni. Úgy néz ki, hogy ez a piac nem elég nagy a túléléshez … Hála Allahnak meg a neki megfelelőknek …

    Nekem a “piac” 72.5 %-a miatt van bajom. Ők nem “vásároltak”.
    Egy cég asszonhatja, hogy ha a piac 27.5% -ból elvagyok … de nem cégekről beszélünk …

    Ha visszamenőleg megnézzük a számokat, akkor egyre kevesebb a “vásárló”. Mi lesz 2 – 3 – 4 ciklus múlva?
    A jogszabályok úgy lesznek alakítva, hogy a potenciális “vásárlók” 10% a majd eldöntheti, hogy a 90% mit egyen 4 évig?

    Nem kell sem közgazdásznak, sem dr., prof., univ., ing. – nek lenni, hogy lássuk: ha egy statisztika folyamatosan lefelé menő tendenciát mutat, akkor valamit vagy változtatni kell, vagy halál lesz a vége.

    Hogy mit kell változtatni? Na ehhez már “nem tudok” hozzászólni.
    J’estét :)

  6. KSz

    Na látod Levente, szépen fogalmazol, ez a “keresztmarkenting” a legocsmányabb dolog amit az RMDSZ végez, eladni a keresztet, aprópénzre váltani Jézust. Sikerrel teszik különben.

    Nehogy azt hidd hogy mindenki élvezi…, de nyilvánvalóan nem vágod a cipődet a papokhoz míg stolában vannak. Jámboron nyeled a galuskákat.
    Csömör.

    És 75% ide vagy oda, Bangladesben is mindenki rizset eszik, de én ejsze ott se lennék rizsevő.

    És (zárójelben) addig számolta a szegmenseit az udvarhelyi rMDSz is, hogy még annyira sem fejlődik a város mint Szász Jenő idejében.

  7. Levente

    Te valami romlott kaját ettél? :)

  8. Árus Zsolt

    Vannak itt gondok a logikával meg az indulatokkal.
    Azt mondod, hogy a két nagy párt fej-fej mellett, gyakorlatilag egyforma szavazóbázissal, de azt is mondod, hogy a Bãsescu-lány szavazatai mind a párttól kerülek hozzá, tehát joggal számolják oda. 29,71+4,22=33,93%, szemben a 31,08%-al. Ez testvérek között is 10% különbség a két párt között.
    Azt is nehéz értelemezni, hogy néha üzletemberként háborogsz a kormány ellen, de azért folyton a politikát elemzed, nagyobbrészt az RMDSZ-t tömjénezed, s azzal hencegsz a sorok között, hogy te milyen fontos ember vagy, az EPP politikai bürójának az ülésén veszel részt. Sokan mondják magukban, hogy könnyû politikai hátszéllel üzletemberkedni…
    A pofátlanságról meg annyit, hogy nem mutat valami jól, amikor valaki pontosan érti a helyzetet, de teszi a hüjét. Túl azon, hogy pontosan tudod, hogy az RMDSZ próbálja minden eszközzel a földbe döngölni a a Magyar Polgári Pártot, már csak azért is illene hallgatnod, mert azt is tudod, hogy ezért még arra is képes volt tavaly is meg most is, hogy csökkentse a hazai magyrság esélyeit, gyengítse parlamenti képviseletét. Lehet, hogy nem lett volna meg a hiányzó 115.000 szavazat akkor sem, ha nem hagyják ki a Polgári Pártot, de az esély mindenképp nagyobb lett volna.
    Amúgy érdemes elolvasni a Polgári Párt elsõ közleményét, amit rögtön a bejegyzés után adott ki, abban világosan le van írva, hogy mi az álláspontja a különbözõ választásokon való indulásról: helyhatóságin verseny, országoson meg EP-n: összefogás.
    S akkor még nem szóltam arról, hogy egy bologot nem János bácsik olvasnak, itt teljesen potyára puffogtatod az ilyen gyenge manipulációs kísérleteket. Csak azt bizonyítod ezekkel, hogy nem kár érted, nem kell könnyeket hullatni azért, mert derékba tört a politikai karriered.

  9. mf

    ksz, nem szoktam így beszélni, de te tök hülye vagy. már bocs…
    mppről beszélni? az mi az? mi volt? nem is hallottam róla… valakinek viszketett a segge?

  10. KSz

    muff, az mpp az ami a sepsiszentgyörgyi parkba gyerekszoptató fülkét adományozott Sógor Csaba tiltása ellenére. Szerinte nem kell a zsebbe nyúlni, altruistáskodni, hanem elég összefogni és őt Föld körüli pályára lőni.
    Érti? Verstehen Sie? Comprenez vous?

  11. Papp Attila

    Való igaz, az RMDSZ nyert. Elsősorban azért mert sikerült a szatmárnémeti kongresszus után most először visszacsalni a kivonuló majd kidobott “láncostemplomosokat”, vagy legalább a püspök úrat és bizalmas követőit. Ha az RMDSZ-t politikai pártként nézem, akkor győzött, hisz sikerült a szavazó gépezetet müködésbe hozni és van 3 epés képviselő. Ha pedig az RMDSZ-t érdekvédelmi szervezetkét nézem, akkor aggodom, hisz csúnya vereség az, hogy az összefogás csak annyira volt elég, hogy 3 epés képviselői mandátumát megtartsa a romániai magyar közösség. Az összefogás listája értékelendő de nem egy valós hanem egy eseti összefogásként látom. Pillanatnyi érdek és kényszer kovácsolta ezt az összefogást.
    A magyarság nem az európai unióban hisz (megtapasztalta a “jólétet” a csatlakozás után), csak egyszerüen még élnek benne az alig 20 éve letünt kor rémálmai. Ezt az érzelmi állapotot használja ki a legtöbb romániai magyar politikus helyhatósági, általános vagy éppen a most lezárult epés választások alatt.
    Ezzel a kampánystratégiával ma nincs több szavazó a romániai magyarok köréből. Alapvető kérdés, hogy ki foglalkozik azzal a nem csekély szavazati joggal rendelkezővel akit nem volt képes megszólítani sem RMDSZ, sem EMNT, sem SZNT vagy éppen képtelen volt igazáról meggyőzni és szavazni vinni az MPP.
    Na igen, MPP. Akár mondhatnám azt is, hogy RT. 1993 óta (Félix fürdő – MISZSZ Kongresszus) ezek az emberek próbálják átvenni a romániai magyarság vezetését, igaz nem sok sikerrel. Ha valaki azt hiszi, hogy az MPP-t nem a hatalom megszerzése és annak megtartása jellemzi akkor vagy naiv vagy hülye. A hatalmi vágy egy politikai párt életének alapvető lételeme. Ha nem akar kormányozni, hatalmat gyakorolni, akkor mese és nem párt. Az egy másik kérdés, hogy ennek a tagadása, a választópolgárok tudatos félrevezetése, az MPP esetében mivel több vagy kevesebb mint az RMDSZ-nél vagy akármelyik román pártnál?
    Talán Kovács István unitárius lelkész és a sepsiszentgyörgyi tanács MPP frakciójának elnöke nyilatkozatában világosságot teremthet a sötétben: “Kovács István, az önkormányzat polgári frakciójának vezetője fontosnak tartotta elmondani: örvendetes, hogy végre a különféle vezető tisztségek elosztásánál is érvényesült az algoritmus, és bízik benne, az új cég új vezetője jól fogja végezni munkáját.” Háromszék 2009 május 26., kedd. Hogy is van ez???
    Ha valaki azt hiszi, hogy jelen pillanatban a romániai magyar politikai “elit” bármelyik táborának fontosabb a közösség mint a saját és a csoport érdeke akkor nagyot téved.
    Az RMDSZ Kovászna megye területén “müködő”? :) két területi szervezet bebizonyitotta már több alkalommal, hogy csak és kimondottan pártként és választások alkalmával kel életre mély álmából. Ilyenkor nagy érdek füződik a “barátok” mandátummal való jutalmazásához. Az RMDSZ felső-háromszéki területi szervezete pedig a jelenlegi területi elnök székének a megpályáztatásának fontos feltételének határozza meg az:”önkormányzati tapasztalat (polgármester, alpolgármester, tanácstag, parlamenti képviselő, szenátor)” Háromszék 2009. június 5. Nem is tudtam, hogy a törvényhozó az önkormányoz, de érdekes elmélet. Ami itt aggasztó, az az, hogy hol van itt a Markó Béla RMDSZ elnök álltal meghirdetett:”Az RMDSZ a most megerősített bizalommal úgy kíván élni, hogy egész közösségünk javát szolgálja, nyitott, demokratikus szervezetként …” Közlemény, Marosvásárhely, 2009. június 8.
    Vajon merre halad ez a jobb és sokkal rosszabb időket is megélt közösség? Vajon lesz még valaha az RMDSZ egy érdekvédelmi szervezet? Vajon belátja az MPP, hogy hol és mekkora a politikai súlya ebben a közösségben? Vajon… ? Meggyőződésem, hogy nagyon sok mindenről kell beszéljünk, hisz eljött annak az ideje, hogy a romániai magyar politikai élet és az ezt vezető, kisajátitó “elit” nem maradhat ebben a kátyus állapotban ami ma van. Sokkal többről van itt ma már szó mint arról, hogy RMDSZ, EMNT vagy MPP politikus jut ilyen vagy olyan tisztséghez, fizetéshez. A közösség megélhetéséről, életteréről, oktatásáról, mindennapjairól van szó.

  12. KSz

    @PAZS
    A kátyúból egyetlen út vezet ki és azt úgy hívják Erdélyi Magyar Koalíció.
    Ehhez az MPPt el kell ismerni partnernek, Szász Jenőstül, ha tetszik ha nem.
    Az EMNTnek párttá kell válni vagy visszatérni az RMDSZbe. Az RMDSZ marad ami volt se elrontani sem megjavítani nem lehet, be van kövesedve.
    Ellenkező esetben mindig lesz partizán a Hargitán, s Háromszéken is keményen fú a Nemere…

  13. KSz

    És újra a vesszőparipám, hogy először a templomokat kell a politikától megtisztítani. Nincs lehetőség erkölcsi megújulásra, a kátyúból való kikászolódásra amíg, a pártpolitika bent van a templomokban még ha “nemzeti ügynek” van is csomagolva.

    Mégegyszer, az összecsirkefogás valóban szép nemzeti ügynek volt csomagolva, de a lényege az volt, hogy egy nemes gesztussal a kényelmetlen Szász Jenőt illegitimitásba sodorjuk. Orbán Viktor(nak) üzletembereinek (?) is kényelmetlen, habár még nem tudom miért.

    Másrészt Tőkés tábora attól félt, hogyha RMDSZ-MPP egyezség születik akkor vége az EMNTnek. Egy hosszú levélben magyarázta az egyik régi Epés cimbora a pálfordulás okát:).

    Szóval első lépésben megtisztítani a templomokat!

  14. Új széköly

    sajnos egyik kutya, másik eb… egyik sem jobb a másiknál… egy nagytakarítást kellene végezni, de sajnos a következő sorokban is a fiatal hiénák fenik fogaikat… nem érdekli ezeket már semmi és senki, csak az ország, a hatalom és a dicsőség… pedig ez a Másé!!!
    ha elvállalok valamit, akkor annak a közösségnek tartozom… de hol vannak manapság a gerinces emberek??? köd van, nagy köd… nem lehet látni őket… szomorú vagyok…

  15. Fairplayguy

    Zsolt a baj csak az a logikáddal MPP dolgokat illetően, hogy csak a múltra koncentrálsz és nem gondolkodsz perspektivikusan, időben, folyamatokban. Szerintem az erdélyi magyarság már rég kiábrándult az RMDSZ-ből de még az MPP – nek eddig nem jött el , hogy úgy mondjam …történelmileg.. az ideje… De az idő nagy Úr ám. Szép sorjában meg fogja oldani a dolgokat.
    A holnap, a jövő ugyanis egészen másról fog szólni mint az udemeré. Amúgy személyesen én mindig azt hittem eddig hogy lelked mélyén polgári gondolkodású ember vagy, nem pedig baloldali.
    Így van-e ez Zsolt ? De komolyan…

  16. Fairplayguy

    Leventének: ezt te komolyan is gondolod ?

    ,,Az MPP arra a piacra lő, akik nemes egyszerűséggel a hőbörgésen és a hisztin kívül egy szál gyufát nem képesek jobbról balra tenni…”

  17. Niculescu Tóni

    Egy régebbi bejegyzést kommentálva feltettem a kérdést: vajon elfordul-e az urnától a két tábor keménymagja, miután „az enyéim” összefogtak „az övéikkel”? Nos, szerencsére összefogtak, s „a mieink” nyertek. Gratula!

    Egyik-másik hozzászólásból akár az is kihámozható, hogy a rommagyar politikusok miatt maradt otthon a román szavazó. Ennek a logikának a folyamán hamarosan kiblogoljuk, hogy nemcsak a romániai, hanem az európai választókedv állandó csökkenése is az RMDSZ számlájára írandó…

  18. Barna Gergő

    Próbálok rövidebb lenni, mint múltkor, mert végül irodalmárnak néznek… 
    A 2007-es RMDSZ-Tőkés különindulás összevont, illetve a 2009-es RMDSZ-Tőkés lista eredményeit nézve, azt mondhatjuk, hogy az összefogás részben hozott, illetve vitt is szavazatokat.
    Románia szintjén 27.723 szavazattal kapott kevesebbet a 2009-es lista, mint a 2007-es RMDSZ+Tőkés összeadott eredmény. Az erdélyi 16 megyében ez a különbség 9.497. Tehát a legnagyobb vesztesség (18.226 szavazat) a Kárpátokon túl, a román megyékben volt, ahol 2007-ben az RMDSZ 10.305, Tőkés László pedig 18.252 szavazatott szerzett.

    A választási eredmények elemzése a következő dolgokra mutat rá:

    A. A közös lista nyert többletszavazatot hozott:
    1. Partiumban, elsősorban Szatmár és Szilágy megyékben (+2.800 szavazat)
    2. Azokon a településeken, ahol a magyar-román arány nagyjából ugyanaz (40-60% közötti), kb. 3.511 voks
    3. Kistelepüléseken, falvakon (4.000 lakos alatt), kb. 1.600 voks
    4. Azokon a településeken, ahol 2007-ben inkább RMDSZ támogatottság volt (+2.600 szavazat)

    B. A közös lista veszített szavazatot:
    1. Közép-Erdélyben, majdnem 10.000 szavazattal kevesebb volt 2009-ben, Székelyföldön 2.500 voks körüli a vesztesség
    2. Szórványban (ahol a magyarok aránya 20% alatt van), több mint 10.000 szavazatot
    3. Nagytelepüléseken (10.000 lakos felett), majdnem 10.000 szavazatot
    4. Azokon a településeken, ahol Tőkés jobban szerepelt 2007-ben, kb. 5.000 szavazatot
    5. Azokon a településeken, amelyek általános apátiával jellemezhetők (itt él a választókorú magyarok 45%-a), itt az összefogás listája majdnem 6.000 szavazatot veszített
    6. Mintegy 3.200 szavazat ment el, ahol az MPP 2008-ban láthatóan szerepelt (a választókorú magyarok szavazatainak megszerezte legalább 10%-át), ugyanakkor mintegy 4.900 szavazat ment el ott, ahol az MPP nem indult 2008-ban.

  19. Fairplayguy

    Niculescu Tónit urat kérném arra hogy értelmezze fenti statisztikát. Előre is kösz Niculescu Tóni Úr.

  20. Niculescu Tóni

    Sajnos nem tudom érdemben értelmezni ezeket az adatokat, kedves Fairplayguy. Engem is érdekelne egy szakszerű elemzés, amit valószínűen a legjobban szociológusok és/vagy politológusok végezhetnek el a legjobban.

    Mindenesetre tény, hogy Európa szerte folyamatosan csökken a szavazók száma, ami legfőképp az EP választásokra áll. Ilyen körülmények között természetesen nagyon jól járnánk a Kárpát-medencében, ha a magyarok nagyobb számban járulnának az urnák elé (ld. a bulgáriai törökök nagyszerű EP választási eredményér 2007-ben). Ugyanakkor nem lehet egyértelműen elmarasztalni a homorodszentpáli Bözsi nénit, amiért otthon marad választáskor, amikor ugyanezt teszik Pista bácsiék és Ilonka néniék Felvidéken, a Vajdaságban, Kárpátalján vagy éppen a Burgenlandban.

  21. Niculescu Tóni

    Kedves Gergő,

    kérlek írd meg, hogy alakultak az idei, a Karpátokon túli, az Összefogás listájára adott voksok, a 2007-es Tőkésre, illetve az RMDSZ-re adott szavazatokhoz viszonyítva.

    Köszi, Tóni

  22. Niculescu Tóni

    Ki nem támogatta?
    *** Alaptalan volt az a vád, hogy a magyar összefogás nem élvezte az erdélyi magyarok támogatását — állítja Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere.
    Szociológusként, a számok tükrében vizsgálta meg az eredményeket, és az adatokat összehasonlította a 2007-es EP-választáson elért szavazatok számával. „Az derült ki, hogy a Kárpátokon túliak nem támogatták a magyar összefogást. Másfél évvel ezelőtt onnan jött 31 400 szavazat, és most csak 10 500. Ott valóban egyharmadra csökkent a szavazatok száma, de az erdélyi magyarok most is, akkor is több mint 420 000-en szavaztak a magyar jelöltekre. Fejtse meg mindenki, mit jelenthet ez” — hangsúlyozta Antal Árpád. (Háromszék)

  23. Niculescu Tóni

    Fairplayguynak:

    http://www.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article%2CPArticleScreen.vm/id/27052;jsessionid=1BF3431953DF6CA2690362AAB23A8F78

  24. Papp Attila

    Kedves barátom Tóni.
    Azt hiszem nem azzal van a baj, hogy kinek van igaza vagy nincs a támogatottság területén. Választópolgár ennyi volt most és elég volt 3 mandátumra. Szerintem a baj az, hogy akár RMDSZ akár MPP vagy akár az összefogás listájáért kampányolnak?!, csak és kimondottan az érzelmi síkon tudják mozgatni a magyar választókat romániában, de Háromszéken mindenképpen (egyéb nem nagyon van). Aggasztó, hogy falvakon például 18 óra után futkostak a helyi választottak, hogy menjenek az emberek el szavazni, hisz többségüknek halvány gőzük nem volt arról, hogy választások vannak az pedig teljesen kimaradt az életükből, hogy milyen választások. Szerintem a választások közötti tepsettségből kellene kimozduljanak a “politikusok” és ne csak a 30 napos rinyálásuk legyen, hogy válasszatok meg majd megváltozunk. Hidd el, hogy Háromszéken vagy Székelyföldön a 8 év kormányzása az RMDSZ-nek és a 4 év PSD-t parlamentből való támogatása nem látszik itt. Olyanok vagyunk mint az indiánok a rezervátumokban, csak mi saját magunkat zártuk be. Nem akarok kiténi azokra az üzleti összefonódásokra amiket itt nagy magyar vezetők bonyolítanak románokkal (ami nem baj csak állszentség), ez is megérne egy mesét.

  25. Papp Attila

    Ja az Antal Árpád András RMDSZ-es polgármester álltal felvázolt “sikerélmény” kapcsán csak annyit, hogy 65%-a NEM támogatta a romániai magyar választópolgárok közül ezt a listát.
    Véletlenül nem Albert Álmos a területi elnök?

  26. KSz

    A kisördög mindig az abszolút számokban van, az arányokat az időjárás alakítja.
    Még szerencse most három évig nyugton ülhetünk, lehet dolgozgatni… s közben lehet Bálint József példáját követni, mégha Sógor Csaba köreiben ismeretlen is az alamizsna, mecenatúra fogalma (amit igyekezett Felso Háromszéken kidomborítani), le lehet mondani a közösség javára néhány piculáról.
    Az igazi összefogás ott kezdődik mikor a zsebünk is megnyílik. Nem az állam bácsié, hanem a magunké. A szájhűtéshez elég egy megrendelt mikrofon, kamera.

  27. Barna Gergő

    Kedves Tóni,

    A nem erdélyi megyékben Tőkés 2007-es EP szereplése a településszintű adatokat vizsgálva a követekezőkkel függ össze (szignifikánsan korrelál):

    Pozitív az összefüggés (az erősség sorrendjében):
    1. a 2009-es RMDSZ szavazatarányokkal
    2. a 2007-es PAS (Partidul Alianta Socialista) szavazatarányokkal
    3. a 2007-es RMDSZ szavazatarányokkal
    4. a 2009-es semmis (voturi nule) szavazatarányokkal
    5. a 2009-es Pavel Abraham szavazatarányokkal
    6. a 2007-es semmis (voturi nule) szavazatarányokkal
    7. a 2009-es Elena Basescu szavazatarányokkal
    8. a 2009-es FC (Forta Civica) szavazatarányokkal
    9. a 2007-es PRM szavazatarányokkal

    Negatív az összefüggés:
    1. a 2009-es részvételi aránnyal
    2. a 2007-es részvételi aránnyal
    3. a 2009-es PSD-PC szavazatarányokkal
    4. a 2007-es PD szavazatarányokkal
    5. a 2007-es PIN szavazatarányokkal

    Ezek ismeretében lehet különböző hipotéziseken gondolkodni.

  28. KSz

    Azt hogy tudnánk lemérni, hogy mennyire függött össze a szavazókedv a Ciprian Grosu féle és a fekete táblás hisztériával egyrészt, másrészt az EUs kampánytémákkal, harmadrészt a papok kampánystábjának hatékonyságával?

  29. Fairplayguy

    Niculescu Úrnak !

    Időm sajnos nem engedi hogy utánanézzek, de az első gondolat ami átfutott az agyamon a linkre kattintás után hogy most melyik udemerájos, a szabadsag.ro, avagy pedig a cikk szerzője, mert megszokhattuk már Niculescu Úrtól azt hogy nagy RMDSZ rajongó, ezért nem is igen számíthatunk általa ajánlott esetlegesen semleges forrásra.
    Niculescu Úr, vélemény ?

  30. Niculescu Tóni

    Kedves Fairplayguy, miért kérdeztél, ha tudod, hogy mindig elfogultan válaszolok? Igaz, én is tudtam, hogy füstszűrős sapkát kellene viseljek, amikor neked válaszolok. Jobb, ha nem kommunikálunk.

  31. Nagy Zsolt

    Kedves Fairplayguy,

    Azt gondolom, hogy valakinek az ideológiai hovatartozását elsősorban tetteinek kell mutatnia. De ha már rákérdeztél, akkor újra elmondom, hogy jobboldalinak tartom magam, mind nemzetpolitikai, mind gazdaságpolitikai szempontból.
    Ha arra akarsz utalni, hogy az MPP jobboldali lenne, akkor enged meg, hogy ebben kételkedjem. Itt nem működik az ellenségem ellensége az én barátom elv …

  32. Fairplayguy

    Hát Niculescu Úr, ha Ön úgy gondolja, akkor csak nyugodtan csak neeeeeeeeee! kommunikáljon eztán szerénységemmel. Kérem szépen !
    Igaz, kicsit fog fájni, de hátha mégsem döglök bele :)

  33. Fairplayguy

    Kedves Nagy Zsolt !
    Sejtéseim ezek szerint nem voltak elhibázottak amennyiben azt állítod hogy jobbos vagy minden téren.
    Hát hogy az MPP nem a szocikkal sem pedig a libekkel nem komál, hanem a polgáriakkal (ami a nevében is benne van ugye), máris beállítja politikai hovatartozását azon a bizonyos palettán.
    Ezek után kedves Zsolt már csak azt nem értem hogy miért szimpatizálsz egy olyan pártot (RMDSZ- nek hívják), amelyik párt vezéregyéniségeit (lásd vének tanácsa) a jó öreg ceasusescu közeli emberek kupálták ki fővárosunkban…
    Nekem speciel nem ellenségem az RMDSZ, csak nem értek egyet politikájával, ezért rám nem vonatkoztatható az ellenségem ellensége a barátom elv. Ha személyesen ismernél ezt tudnád.
    Mi a helyzet viszont a barátom ellensége az én ellenségem is elvvel udemeráj körökben, amit nagy hévvel csinálnak is…

  34. Árus Zsolt

    “Ha arra akarsz utalni, hogy az MPP jobboldali lenne, akkor enged meg, hogy ebben kételkedjem. Itt nem működik az ellenségem ellensége az én barátom elv … ”
    Ezzel netalán azt akarod mondani, hogy amiért az RMDSZ baloldali, azért ebbõl nem következik, hogy a Magyar Polgári Párt jobboldali?
    Ha nem, akkor mégis mit?

  35. Dezső Tamás

    Csak annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy a részvétel azért ilyen kicsi mindenütt, mert az emberek beleuntak a politikába. A kérdés amire az emberek választ várnak egyszerű: “Miért menjek szavazni?” Ameddig erre nem tud valaki egy jó választ adni “homorodszentpáli Bözsi néninek”, addig ő biztos nem fog szép ruhát venni és elmenni szavazni ahelyett, hogy otthon megnézze a kedvenc “telenoveláját” (hogy olyanokról ne is beszéljek, akiknek elmenni a választókörzetbe nagyobb áldozatba kerül).

  36. Boér Botond

    Nem olyan általános ez a sokat hangozatott alacsony részvétel. Ha nem tévedek Luxemburgben és Belgiumban 90% fölötti volt… Egyébként Németországban is, ahol évtizedeking 30% körüli, vagy az alatti volt a részvétel, most 40% fölött volt. Mit is mutat ez? Nekem azt, hogy vannak olyan fejlettebb társadalmak, ahol a lakosság már megértette, hogy a lényeges döntések au EP-ben történnek. Más helyeken meg inkább holmi politikai “homokozónak” hiszik a választók, de még a politikusok is az EP választást. Lásd EBA… :) Szóval egyes népek hisznek az EU-ban, mások meg csak úgy benne élnek.

  37. Márton Albert

    Tisztelt Zsolt,

    Nem vagyok politologus, nem értek a politkához de, “Beszéljünk róla …

    Azaz az EP választásról és az eredményekről.” Véleményedet kértem az EP választásokkal kapcsolatosan. Természetesen nem válaszoltál. A választások megtörténtek. Volt ilyen-olyan kampány, volt magyar összefogás stb. Ez volt a választás elött. Mi van a választás után?
    Az érdekvédelmi szevezetünk – véleményem szerint – ismét megtagadott, átvert engem és mindenkit aki a tulipánra szavazott. Szükség volt ránk a lenézett székelyekre, de a célt elérték így már lehet nyalni a szidott államelnök lányának, lehet takargatni a kétes Nastase ügyeket. A napokban egy székely faluban tartozkodtam és többen felvetteték a választási kérdéseket, főleg az év végi államelnök választással kapcsolatosan. Az egyik székely bácsi – többek között – kijelentette, hogy nem kell a “bubukákkal” foglalkozni. Nem értettem a kifejezést. Nagyapó módjára elmesélte, hogy:” minden RMDSZ vezető mellet van egy akarnok gárda. Ma vannak holnap nincsenek. De addig jól akarnak élni”

  38. Nagy Zsolt

    Kedves Albert,

    Időhiány miatt nem válaszoltam kérdésedre, ezért elnézést. Ugyanakkor meg azt is el kell mondanom, hogy blogom gondolataim kifejezésének tere, nem annak, hogy én mondjam meg kire szavazzatok.
    A megtagadást nem értem, érzem. Ha az államelnök lányára gondolsz, dicséretet nem hallottam az RMDSZ részéről. Az gondolom, hogy azon túl, hogy egyáltalán “nem európai dolog” tisztségben lévő elnök lányaként indulni a választásokon, nem érdemes vele foglalkozni. Még csak nem is lovagias. És amúgy sem ő az igazi hibás, azaz nem a “bubuka” hanem az apuka.
    A Nastase ügyet senki sem takargatta. Az RMDSZ egy teljesen jogszerű, alkotmányos döntést hozott: nem lehet a parlament döntéseire vissszatérni. Teljesen más lenne a helyzet, ha új elemeket hozott volna az ügyészség és nem a tavaly augusztusban hozott döntést akarta volna megismételtetni.
    Amúgy tapasztalatom szerint az RMDSZ a saját embereiért sem vállalt népszerűtlen döntéseket vagy konfliktusokat …

  39. Fairplayguy

    ,,Ha az államelnök lányára gondolsz, dicséretet nem hallottam az RMDSZ részéről.”… – mondod Zsolt.
    Ez igaz, mivel az RMDSZ úgy fél Basescutól mint ördög a tömjénfüsstől. Azért is mocskolja őt lépten- nyomon minden rendelkezésére álló médiát felhasználva.
    Ősi ellenségek mert az RMDSZ felsővezetők ceausescu, iliescu mellett kupálódtak, amíg Basescu homlokegyenest másik oldalt képvisel és képviselt is mindig. A nómenklatúra ellenében. Szóval a tűz meg a víz esete forog fenn…
    Hát ezek után hogyan is bírhatná az RMDSZ az államelnököt?

  40. Nagy Zsolt

    Kedves Fairplayguy,

    Az RMDSZ nem szereti Basescu-t. Azért, mert nem szavatartó elnök. Azért, mert szükség esetén simán válik magyarellenessé (lásd Sólyom látogatás és azon kijelentése, hogy eddig VC Tudor mögé bújtunk mi román politikusok, most nekem kell kiállni). Azért, mert nem tartja be a demokratikus játékszabályokat. Azért, mert ellenfelei ellen, sőt sajátjai ellen eszközként használja a titkoszolgálatokat és az ügyészséget.
    Az RMDSZ szerintem is fél Basescu-tól. Azért, mert 2007-ben az elnök menesztéséért szervezett kampányban kudarcot vallott.
    Amúgy Basescu 1989 előtt külföldön képviselte a román hajózást, Ceausescu megbízottjaként, többen állítják azt, hogy a külügyi hírszerzés embereként. 1990-ben Iliescu embereként került a Szállítás ügyi minisztériumba államtitkárként.
    Ki itt a víz és ki a tűz?

  41. Fairplayguy

    Kedves Zsolt !

    Nem tisztem védeni Basescut, meg sok közöm nincs a dologhoz, de szerintem ő az első román államelnök aki egyáltalán foglalkozik az erdélyi magyarsággal.
    Az RMDSZ nem fél Basescutól hanem folyton támadja. A titkosszolgálatokat meg mindig az használja aki épp fent van. Ő esetlegesen miért ne tenné ?
    ,,Azért, mert szükség esetén simán válik magyarellenessé…” – mondod Zsolt. Kampányban sok mindent mondanak a politikusok (beleértve az udemerájt is). A különbség csak annyi hogy a valóságban szerintem ő nem magyarellenes, nem úgy mint az udemeráj és csatlósaik a nómenklatúrások. Emlékezzünk csak vissza a jó öreg nastase- ra, meg iliescu- ra, ha bármi probléma volt az országban, mindig az ungurok volt a hibásak, és az többnyire nem választási kampányban történt !!! Ja és utóbbi udemerájos segédlet (kormánytagság) mellett.
    Ami pedig a néhai kommunizmust illeti, hát arról csak annyit hogy ki nem kellett pártfunkciókat betöltsön azért hogy vezető legyen ? Tudsz- e mondani ellenérvként konkrét példát ?

  42. Niculescu Tóni

    Reagálásaidból sejtem, hogy nagyon nehéz helyzetben lehetsz, kedves Frusztráltguy. Lehet, hogy a tieid nem politizálnak otthon, a munkahelyeden pedig azért nem érezheted magad igazán jól, mert a főnököd nem biztos, hogy bővíti az államelnök-rajongók táborát. Marad a megbízható billentyűzeted, valamint a hatékony mentőöved, az RMDSZ-utálat. És erről írsz, ha már felkért erre Zsolt. Kérlek, fogadd el őszinte olvasatom!

  43. Niculescu Tóni

    Rejtvény: Beszéljünk róla!

    Mi a nicknameja annak a blogolónak, aki miután választ kap egy blogtársához intézett konkrét kérdésére, visszavágja, hogy ha ráérne elolvasni a választ, akkor sem fordítana rá időt, mivel tudja, hogy az általa megkérdezett elfogult merevdéeszes: a. Offsideguy, b. Horsconcoursguy, c. Unfairplayguy, d. Lieblingguy?

  44. Fairplayguy

    Kedves Niculescu ÚR!

    Ráb…ott mert nem létezik főnököm! Ugyanis én lennék az szerény környezetemben. Politizálni elvből nem engedem az embereket csapaton belül. A mi munkánknak ugyanis egyáltalán semmi köze a politikumhoz.

    Politizálni mpp-s barátaimmal szoktam, de azt is szigorúan munkán kivül.

    Az RMDSZ utálat nem jellemez, nem lehet rám fogni, de ezt már leírtam többször is. Mégegyszer erről csak annyit: nem értek egyet politikájával.

    Rejtvényre válasz: az idő drága kincs az én köreimben. Ezért kérem engedtessék meg nekem h csak annak nézzek utána amit érdemesnek tartok…
    Köszönöm Niculescu úr.

    Ja és mégvalami. Megélhetési politikusként hogy fogja kibírni hőn szeretett szervezete bukását ? (amit én mellékesen nem útálok…)

  45. Niculescu Tóni

    Kérlek szépen, kedves Fairplayguy, ne kérdezzél, ha nem érdekel a véleményem!
    A Zsolt következő bejegyzésében furcsa mód éppen azért panaszkodsz, mert „megöl a magány”, miközben itt a fejemhez vágod, hogy „drága kincs” az időd.

    Köszönöm, hogy megélhetésem után érdeklődsz. Igazán nem tudom melyik szervezet bukására célzol, viszont ha munkanélküli leszek, beállok hozzád dolgozni. Ugyanis csodálom a munkahelyi politizálást tiltó főnőköt, aki munkan kívül MPP-s barátokkal politizál.

  46. Fairplayguy

    Kedves Niculescu úr,

    Hát szabad ember lévén az időmet azzal tölteném (ha megengedi Niculescu Úr), amivel csak szeretném. Köszönöm. Mivel Ön is szabad ember, hát ha akarja véleményt nyílvánít, ha pedig nem akarja hát nem. Sztem bátran megteheti azt.
    Az RMDSZ nevű szervezet leírta saját magát a történelem süllyesztőjébe. Hát ez van. Ha hiszi Niculescu úr, ha nem…

    Tisztelettel megköszönöm a munkahelyi felajánlást.
    A kérdés csak az hogy alkalmaznám- e Önt ? Vajon képes- e valamilyen szakmai kompetenciát felmutatni, ennyi év meddő politizálás után (és ez nem sértés akart lenni, csak objektív szeretnék maradni…) ?

  47. Niculescu Tóni

    Kedves Fairplayguy!

    Esetleges munkáltatói társalgásunk erőst egyenlőtlen, hiszen én nem tudom, hogy milyen céget vezetsz. Te viszont tudod, illetve azonnal megtudhatod az internetről, hogy mivel foglalkoztam. Ha jóhiszemúen utánanézel, rájössz, hogy nem a politika volt mindig a kenyerem, azaz nem szerepeltem húsz évig az RMDSZ fizetőlistáján.

    Mivel most már tudom, hogy nincs sok időd, hát összefoglalom: ’89 előtt egy ideig kétkezi melós, majd – miután leszereltem – szobafestő voltam (érettségi után nem sikerült egyből a felvételi vizsgám). Közvetlenül az ún. forradalom után, végzős diákként, a Valóság hetilap szerkesztője és a Szabad Európa Rádió magyar szerkesztőségének az egyik bukaresti tudósítója, majd két évig a némtországi Friedrich Naumann Alapítvány tanácsosaként dolgoztam. 1993-ban szegődtem az RMDSZ-hez, MISZSZ-esként (innen álltam át a Szabadelvű Körhöz, amelynek egyik alapító tagja vagyok, akár a Bukaresti Magyar Diákszervezetnek). Az Egysült Államok Nagykövetségéhez, valamint a Soros Alapítványhoz, de az EU Delegációhoz sem „megélhetési politikusként” kerültem, hanem versenyvizsga útján.

    Következésképpen, ha az utcára kerülök, a külpolitikai tanácsadáson kívül, többek között a következő területeken alkalmazhatsz, mint munkán kívüli MPP-s barátokkal politizáló főnök: szobafestő, szerkesztő, EU-programok lehívása. Habár ez a végzettségem, vegyészmérnöki mesterséget egy percig sem folytattam, de ha nagyon nagy szükséged lenne kémikusra, egy munkahelyi politizálást tiltó főnökért akár a vegytannak is újrafogók.

  48. Niculescu Tóni

    pardon: újrafogok, nem újrafogók!

  49. Papp Attila

    Te Tóni,
    csak nem akarod a SRI vagy a SIE kötelékeit erősíteni? Talán SPP? Vagy valami más ezekhez hasonló….

  50. Niculescu Tóni

    Honnan veszed, hogy ilyeszerű köteléket szeretnék erősíteni? Abból, hogy “felajánlottam” Fairplayguynak a szolgálataim?!

  51. Fairplayguy

    Kedves Niculescu úr !

    (csak) Most olvasom h szíveskedett felajánlani konkrét szolgálatait. Ezek közül egyik sem érdekel.
    Sem a szobafestő szakmája, sem a szerkesztő de még az EU programok lehívása sem. Ez utóbbit eddig sem vettem igénybe, mégis elég rendesen megvagyunk válság ide vagy oda. A jövőben sincs szándékomban Eu-s pénzekért fohászkodni.
    Inkább maradjak csak ,,szegény”. Jó dolog az.
    Nagyon tudom bírni és egészen felemelő érzés az ahogyan az ember saját erőből ér el ragyogó eredményeket. Nekem ez utóbbi jobban bejött eddig is. Van egy icipici előnye is: nem kell segget nyalni senkinek ! Az sem utolsó dolog ám Niculescu úr. Higgye el…

    Jelszó egyszerű: munka.
    Ez utóbbihoz sok sikert mindenkinek !

  52. Papp Attila

    Igen, abból “sejtettem”. Ezek azok a “jó munkahelyek” ahol nincs munkaidőben politika, de a délutáni politikai eligazitás az az igazi. Aggasztó, hogy én úgy nézem itt nem egyik vagy másik szervezet bukkása van kilátásban, hanem egy egész közösségé. Talán jó lenne ha beszélnénk a MISZSZ-es időkről. Tanulságos lenne és biztos sokan jobban látnának egyes emberek politikai törekvéseiről és ezek meg nem valósulásáról vagy ezek megvalósulásáról. Félixfürdő – létrejön a Reform Tömörülés hogy átvegye a politikai hatalmat az RMDSZ-ben. Emlékszik valaki arra, hogy milyen is volt az aktatáskából előkerülő Stalinskaja vodkának és ki is hozta ezt az italt?