Hunor for President!

Holnap és holnapután születik meg a döntés arra vonatkozóan ki is legyen az RMDSZ államelnök-jelöltje. Az, hogy legyen elnökjelölt, gyarkorlatilag már eldőlt. Én is így látom, azaz szükségesnek tartom, hogy legyen saját jelöltje az RMDSZ-nek.
Megismétlem amit már írtam egy előbbi bejegyzésben, onnan kell kiindulni, hogy mi a célja ennek a jelöltségnek. Számomra az elsőrendű célja az, hogy hozzájáruljon egy olyan elnök megválasztásához, aki ne veszélyeztesse az ország demokratikus berendezkedését, a parlamentáris demokráciát. Magyarul: más elnököt választani az év végén.
A saját jelölt egy kiváló lehetőség arra, hogy közösségi érdekeinket a lehető legnagyobb mediatizálás mellett ismertessük.
A jelöltnek van azonban egy másik jelentősége is. Az RMDSZ belső közvéleménye, elemzők és a választók is úgy tekintik, hogy ez a jelölés meghatározó az RMDSZ 2011-es tisztújító Kongresszusa szempontjából. Magyarul: az lesz a legesélyesebb elnökjelöltje az RMDSZ-nek, aki most ennek az idei kihívásnak leginkább meg tud felelni.
Hallom, olvasom, látom, hogy többen próbálják Markó Bélára „sózni” ezt a jelöltséget. Sokak számára kényelmesnek tűnő változat rengeteg kockázatot hordoz magában mind az elnök személyére, mind pedig a Szövetségre vonatkozóan.
Frunda György két alkalommal tisztességesen helyt állt egy ilyen szerepben, de azt gondolom, hogy az ő jelöltségének nincs következménye és hatása az RMDSZ jővőjére vonatkozóan ezért nem sok értelme marad ennek a változatnak.
Borbély László jelöltsége számomra elfogadhatlan irányban alakuló RMDSZ képét vetíti előre, ezért ezzel semmiképen nem tudok azonosulni. Arról már nem is beszélve, hogy a számomra elsőrendű célnak nem felelhet meg az a jelölt, akinek már hetek óta előre örvendenek az elnökipártban.
Véleményem szerint nem szabad hallogatni az a döntést, hogy RMDSZ milyen irányban alakul és fejlődik a következő időszakban és 2011 után. Ezért az gondolom, hogy frissítésre van szükség. Ha úgy tetszik fiatalításra. Azaz az RMDSZ jelöltjének egy másik generációt kell képviselnie.
Ezért mondom azt, hogy Hunor for President!

483 válasz: “Hunor for President!”

  1. KSz

    Kár, hogy Medvegyev nem kopasz, akkor egy teljes Markó-Kelemen illetve Putin-Medvegyev hatalomátadási párhuzamot láthatnánk.
    Kétségtelen Kelemen van a legjobban kigyúrva, s kitudja mióta van standbyon tartva. A lépés érthető, az RMDSZ arroganciát valahogy át kell menteni.
    Zsolt, valahogy téged el tudnálak fogadni. Azt hiszem a többi forgatókönyvre egy betűt sem érdemes vesztegetni.

    Hacsak Tőkés nem fog kézen fogva a jelölttel kampányolni, az RMDSZ egészen jól letudná mérni magát.

  2. Fairplayguy

    Szerintem kizárva h Tőkés kampányoljon az udemerájnak.

  3. KSz

    Azt hiszem, az összes dossziéddal, akta táskáiddal együtt elfogadhatóbb vagy mint Hunor, emberközelibb. Érted nem kellene door to door kampányba nyomni a pénzt. Itt az alkalom visszalépni a ringbe,
    Hunornak az összes kampánypap sem tudom hány szavazatot tud összehozni…

  4. Fekete Árpád

    Véleményem szerint nem kellene elnökjelöltet állitani. Amellett, hogy miért kellene érdekeljen minket egy másik ország elnökválasztása (tudom, ez egy bővebb és másabb téma), ezzel gyakorlatilag elintézzük, hogy Basescu és Geoana kerüljenek a második fordulóba. Nem kellene állást foglalni ebben az ügyben, rá kellene bizni a szavazókra. Fogadni mernék, hogy az a kevés magyar szavazó aki elmenne Antonescura szavazna (többségében). Engem Kelemen Hunor nem győzött meg az alkalmasságáról. Mondjuk az a fő probléma, hogy kb. az államcsiny óta nincs rátermett erdélyi magyar vezető, akinek még most is osztanának lapot.

  5. KSz

    Még kimaradt egy verzió, a magyarok jelölhetnénk Klaus Johannist… akkor még vinnék két embert. Ég a szavazat a kezemben csak egy ideje nincs ahova leadjam, egy jó alternatíva.

  6. KSz

    @Árpád
    Lapot annak osztanak a többségiek, akitől tartanak!!!!!!, hogy egységet tudna maga mögött felállítani, aki a nagy puha baloldalt, a kisebb, de annál küzdőbb természetű jobb oldallal ki tudja békíteni.

    Most az RMDSZ kezében van egy nagy puha szerszám, de nem tud semmit kezdeni vele, olyankor amikor éppen utcára szeretne menni…

    Nyugdíjasokkal és kisiskolásokkal nem lehet erőt demonstrálni…
    Nem hiába tartottak egy időben Tőkéstől, de a testvérek ellemzői tudják, hogy egy cseppet vakkvágányra futott a mozdonyunk

  7. marcika

    Na és mi az a konkrét “elfogadhatatlan irány”, amely Borbély jelölése révén jön létre?

  8. komment

    Az egyetlen szomorú tény ebben az állásfoglalásban az, hogy nem arról szól milyen ügyes, milyen rátermett KH az államelnök jelöltésgre, hanem arról szól, ami a ’96-os államelnök választás óta jellemző az egész román politikára: támogatunk valakit, mert nem szeretnénk egyik másik jelöltet sem abban a székben látni.
    K… nehéz mindenhol egy-egy Barack Obamat találni, viszont mindenképp arra kell törekedjünk a romániai magyar közösségen belül, hogy kineveljünk olyan politikusokat, akiket azért vállalunk mert tökösek, mert megállják a helyüket, mert BIZONYÍTOTTAK, és ezt a közösségnek is ugyanolyan jól el tudják adni, mint a csúcsvezetésnek. Nem egy könnyű feladat, viszont ha nem megyünk neki, biztosan nem sikerül.

  9. Fairplayguy

    Fiúk, ha autonómiát akarunk, szerintem nemigazán lehet tenni mint amit az albánok tettek Szerbiában: teljesen ki kellene vonulni a román nagypolitikából.

  10. Nagy Zsolt

    Kedves KSz,

    Soha sem volt aktatáskám :)

  11. Fairplayguy

    kommentnekigazat adok. Aki a mai erdélyi magyar politikai rmdsz diktatúrában neki mert, illetve mer menni az udemerájnak az tökös, ügyes, okos karakteres gyerek. Ja és talán ami a legfontosabb: eredményes.
    Ilyenek biztos vannak lokálisan, csak meg kéne győzni őket arról hogy nekik nagyobb pályán játszani. A pályan neve, Erdély.

  12. bakszász

    Klaus Johannis-ra én is inkább pecsételnék. Miért is ne lehetne egy RMDSZ-DDF összefogás?

  13. Nagy Zsolt

    Kedves Fairplayguy,

    Ha TV közleében vagy kapcsold rá valamelyik román hírtelevízióra. Nézd meg a kedvenced mit csinál Csíkban!

  14. minka

    Hunorral kapcsolatban mindenki azt hangsúlyozza, hogy fiatal, ill. fiatalabb, mint a Markóék generációja. Szerintem ez még önmagában nem olyan érték, amely mindent felülíró érv lehet az elnökjelölt meghatározásához. Ilyen alapon akkor bárki lehetne elnökjelölt, aki teljesíti a “40 év alatt” kritériumot. Mi szól ezen kívül Hunor mellett?

  15. Nagy Zsolt

    Kedves minka,

    Hunor, mert:
    - fiatal és igenis ez érték
    - mert tapasztalt politikus
    - mert értelmiségi
    - mert integráló személyiség
    - mert jó tárgyaló készséggel rendelkezik
    - mert levezetett 4 sikeres kampányt

  16. KSz

    A kora valóban megfelelő,
    arra viszont kíváncsi lennék, hogyan integrál Szász Jenővel és az MPP keményvonalával, nem a hónaljhajtásokkal…az pisswasser…

  17. minka

    A fiatalság természetesen érték, de egy elnökjelölt profiljában nem föltétlenül mérvadó. Hogy Hunornál mégis minden fronton hangsúlyozva van a fiatalsága, inkább arra a sokéves igényre próbál válaszolni, amely megújulást, új irányvonalakat, és másfajta politizálást várna el az RMDSZtől. Hogy Hunor Markó árnyékából képes lesz- e ténylegesen új irányt képviselni, elválik. Én szeretném, ha sikerülne.
    A Hunor mellett szóló érveid biztatóak, remélhetőleg tettekkel is bizonyíthatóak lesznek.

  18. Boer Ádám

    Klaus Johannis mint az RMDSz-NDF közös jelöltje: szép is lenne és hozna szerintem vagy 10-12% szavazatot. Szatmár megyében biztos befutó lenne.

    Beszélt itt valaki az RMDSz aroganciáról, na azt valóban jó lenne valahogy határok közé szorítani mert méregpohara az az erdélyi magyarságnak.

  19. Pishti

    Bár tisztes távolságból követem az RMDSZ-es sorozatot (mely tökéletes mioritikus stílusba váltott át) és valószínű felszínes vélemény az amit megfogalmazok, de ha egy valódi váltást szeretnénk akkor nem Hunor az ember. Ha sikerült ügyvezető elnökké nőnie szerintem igenis nagyon bele illik a mostani képbe és ő is felelős azért ami az RMDSZ-ben található.

    A Zsolt által felsorolt tulajdonságok közül egy nagyon hiányzik: a román médiával, román értelmiségiekkel és román gazdasági szereplőkkel való jó kapcsolat. Ha valóban azt szeretnénk hogy a románok másképp nézzenek ránk, fogadják el az autonómia törekvéseket, akkor egy olyan ember kell akit ők startból pozitíven ítélnek meg. Persze a sok támadás után ez változhat, de mindenképp jobb végeredmény várható. Én ezt a kritériumot részesíteném előnyben.

  20. marcika

    Leforditom….Pishti szavait :) Pászkány for president!

  21. Fairplayguy

    Zsolt, egy szóval sem állítottam azt hogy Basescu a kedvencem. Azt viszont állítom hogy a romániai románajkú politikusok közül, Basescu az akiben a legjobban megbízom mai napig.
    Ami viszont a csíkszeredai trükköt illeti, kedves Zsolt ugye nem felejtetted el amit mondtam: kampány, előkampány, idei elnökválasztás, stb.
    Tisztelettel:
    Fairplayguy.

  22. NoLe

    Nagy ZSOLT for President!!!!!

  23. le

    Tamas sanyi,antal aarpi,borboly,korodi,Cseke,KISS SANYI Borbelyt szeretnek mert a kongresszusra palyaznak,elnoknek szeretnek s gondolom korodit ugyvezeto elnoknek…azt felejtik el sokan,hogy nem azert lettek miniszterek es allamtitkarok meryt 3ooo ember versenyvizsgazott es ok irtak a legjobbat,hanem mert oket tettek oda…most meg koveteloznek mert ugy erzik kijar nekik par funkcio….meg kell nojenek kicsit es elismerest szerezzenek a roman politikusoktol,elismerset nyert fiatalok kozul nyert hunor es zsolt…ennyi

  24. Arnold

    Egy ilyen levitezlett, korrupcios ugyekbe keveredett megelhetesi politikus ne ossza az eszt, hogy kit jeloljon az RMDSZ.

  25. Kukucska

    Nekem sem Basescu, sem Geoana nem szimpatikus, viszont Crin Antonescu igen. Ha az RMDSZ-nek lesz saját jelöltje, akkor Antonescunak jelentősen csökkenek az esélyei a második fordulóhoz.
    Egyetértek Mircea Dinescu véleményével. Azt szeretném, ha végre már egy “úriember” lenne Románia elnöke! Hosszútávon talán nekünk is kijövedelmezőbb lenne!?

    Ha mégis saját jelölt lesz – márpedig az lesz – akkor jó lett volna egy politika fölötti személyiséget felkérni a jelöltség elvállalására. Egy olyan személyiséget, akire minden romániai magyar szívesen pecsétel.
    Pl. Kányádi Sándor vagy Egyed Ákos.

  26. Alois

    A DFDR nem állna össze au RMDSZ-szel, ezt biztos forrásból tudom ;) Sajnos nekem továbbra sem tiszta, hogy miért is kell nekünk magyar elnökjelölt? Ha túlteszem magam a politika-undoromon, akkor én is azt mondom, h Antonescu – s elsősorban az ő esélyeit rontaná a rommagyar jelölt, nem?
    Értsük úgy hogy ez csak egy teszt? Az RMDSZ-en belül puhatolóznak a különféle hatalmi csoportok, hogy 2011-től majd ki mondhatja meg a tutit? Erre való a jelöltállítás?

  27. kalapacs

    Kelemen Hunor RMDSZ elnok, Nagy Zsolt ugyvezeto elnok 2011-ben. Ebben en biztos vagyok, nem lehet valahol erre fogadni?

  28. huni

    lenne igazad kalapacs

  29. Boer Ádám

    Kedves Alois,

    valószínüleg úgy van ahogy mondod és ezzel én is tisztában vagyok – sajnos. Csupán álmodoztam egy kicsit. A Romániában élő más nemzetiségek nem nagyon találják a hangot az rmdsz-el. És is megint az a fránya arogancia jut eszembe.

    Hivatalos a Kelemen Hunor jelélése és ez valóban minimalizálja Crin Antonescu esélyét. AZ rmdsz eldöntötte ezek szerint, hogy Geonat vagy Băsescut akarja.

  30. Boer Ádám

    Azt írod Zsolt, hogy számomra az elsőrendű célja ennek a jelélésnek az, “hogy hozzájáruljon egy olyan elnök megválasztásához, aki ne veszélyeztesse az ország demokratikus berendezkedését, a parlamentáris demokráciát. Magyarul: más elnököt választani az év végén.”

    Mint ahogyan itt többen megfogalmaztuk, az rmdsz saját jelöltje minimalizálja Crin Antonescu esélyét és egy Geoana – Băsescu második fordulót körvonalaz.

    Te más államelnököt akarsz de ugyanakkor helyesled Crin Antonescu esélyeinek a rontását. Nekem ezzel azt mondod, hogy Geoanát szeretnéd Románia elnökeként látni.

  31. Fairplayguy

    Kukucska, neked esetleg azért tetszik jobban az antonescu, mert még nem is ismered, ismerheted ?

  32. argusfigyelo

    Nem lehetne támogatni Vadimot? Kíváncsi vagyok hogyan lehetne akkor kijátszani a magyar káryát…

  33. KSz

    Ezek szerint Basescut választotta az RMDSZ…, mivel az utolsó körben Mr. Beenre nehéz lesz szavaztatni.
    Szerintem Base nem magyarfaló, csupán valahogy meg kell tartania a szavazóbázisát, lavírozik. Politikus.

  34. KSz

    Az intézményvezetők cseréje se olyan vészes, legalább a liciteken mások is szóhoz jutnak. Talán más magyarok is.
    A következetességgel viszont baj van a felső vezetésben, vidéken rúgjuk a PDL-t orrba szájba, elnöknek tetteinkkel a PDLt támogatjuk.

  35. Székely Magor

    Tévedsz, Kelemen gyenge jelölt, kár a befektetésért. Sajna

  36. KSz

    http://borbolycsaba.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=1731&Itemid=128

    Ejsze még Borboly is jobb lenne mint Kelemen, de legalábbis a fenti írása helyén való. Marosvásárhely nem nyugodhat bele a Kolozsvár külvárosa szerepbe, Székelyföld élére kell állnia.

  37. Árus Zsolt

    Ez az írás csak arról gyõzött meg engem, hogy nem tévedtem eddigi megítélésedben.
    Az meg a csúcs, hogy Kelemen az integráló! Volt alkalmam tárgyalni vele, tapasztalatból mondom: távol ettõl, mint Makó Jeruzsálemtõl. Ha valami jellemzõ rá, akkor az, amit itt is vetettek már fel: a mostani vezetés szolgai kiszolgálója.

  38. Oláh István

    “(…) Frunda György két alkalommal tiszteségesen (…)”; pontosabban: “tisztességesen”.
    Szörszál-hasogatásnak tünhet ez a megjegyzésem, de még mielött erre a (helyesírási-) hibádra leltem volna, már megérlelődött bennem, hogy ideírjam: minden böfögésetektől (mert gondolatoknak, netán elmélkedésnek (!), azért tulzás volna nevezni szellemi ömlengésidet…) HÁNYINGEREM VAN!

    Oláh István, Maros-Vásárhely

  39. argusfigyelo

    uraim a fejlodes nem all meg. aki csak magyar, az ott is marad. el kene mar fogadni, hogy ezen a videken egy haborut elvesztettunk (nem mi, de akiktol szarmazunk), es hogy itt egyutt kell elni. ha a gyoztes sajat unnepet uli az “osi” foldon, megteheti, mert gyoztes. rettenetes, de igy van. es minel inkabb belebujunk a homokba, annal inkabb leszakadunk sajat valosagunktol. az is igaz, hogy a csont ragasa ott fenn kezdodik,de annak is ara van.akinek nem tetszik, kuzdje fel magat addig, kivancsi vagyok mikent marad meg kezdeti nagy elveinel. itt a palya szelen mindenki okos, en is -de ay biztos: az idonek elebe nem mehetunk,nem is gatolhatjuk meg, nem marad mas,mint nyitott szemmel, jozanul es derusen elni.

  40. Fairplayguy

    argusfigyelo- nek.

    Kedves barátom.
    Soraidból ítélve józanul, pozitívan gondolkodó szimpatikus igazi magyar emberke lehetsz.
    Véleményem csak annyiban térne el a tiédtől hogy az idők végtelen örvényében, túl a derűn túl, léteznie kell igazi megoldásnak népünk számára is. Szerintem nem is olyan sokat kell várni rá. Mindösszesen dolgozni kell érte.
    Ugyanis semmi sem jön saját magától…

  41. Igazmondó Janika

    Hunorka inkább maradt volna lódoktor.Az udmr-nél mérvadó a székelyföldi származás a koncosztáskor, a bihari csekét kivéve aki pofára arra enged következtetni,hogy van benne egy vonóval,valamennyi tariceanu bandabeli államtitkárocska miniszterke a gobémaffiából került ki példáúl a székelyek szégyene seggbeszúrt tánczos barna is.
    Választottjaink bebizonyitották,hogy kítűnöen elsajátították a hallgatni mint a csuka elvet az EU választások alkalmával is amikor is egy csúcsnézettségú televíziós fórumon egy PSD-s nimfa a Jobbik mozgalom jelképének a horogkeresztet nevezte meg udmrseink nyakukban a zöld sálakkal meg se mukkantak.Valószínüleg ezt szokták meg érdekeinket képviselve ????

  42. argusfigyelo

    kedves fairplayguy – szerintem is.

  43. Fekete Árpád

    Hát… azóta hivatalossá vált Kelemen Hunor jelölése. Van egy söröm arra, hogy az első fordulóban a romániai magyar szavazók körében Antonescu több voksot fog kapni mint Hunor. Elemi taktikai hiba a Szövetség vezetőitől, de lassan meg lehet szokni.

  44. Niculescu Tóni

    Kedves Oláh István,

    Sajnos én is elkövettem a hibát, hogy helytelenül boncolgatam az itt magyarkodók magyartalanságát. Te viszont, azt hiszem, rekordot döntöttél e téren: a Zsolt helyesírását bíráló egyetlen mondatodban sikerült négy hibát „elböfögnöd” …

    Hány ingerem legyen?

  45. Niculescu Tóni

    QED: boncolgattam, nem boncolgatam

  46. Igazmondó Janika

    tónikám inkább meséld el ,hogy volt mikor betörtek a bukaresti udmr székházba és eltünt a lóvé

  47. Niculescu Tóni

    Szívesen elmesélem, Janikám. Közel két hónapig tartott a kivizsgálás, asszem négy hónapra rá elkapták a tetteseket, Belgiumban. Ugyanaznap feltörtek több, az egyébként rendőrbódékkal és riasztókkal telített Primăverii negyedbeli villát (köztük az RMDSZ bukaresti székházát is). Másnap hamisított magyar és osztrák útlevéllel utazva rabolták végig Nyugat Európát. Brüsszel egyik külvárosi házából igyekeztek ki az ablakon, amikor elfogta őket a belga rendőrség. Ha jól emlékszem, négy vagy öt fiatalember vallotta be a Herătrău 13 szám alatti rablást, ahol amúgy sok újlenyomatot hagytak maguk után: feltörték a bejárati ajtót, feldúlták az egész házat. A zsozsót a vasszekrényből emelték ki, miután kifeszítették az ajtaját. Furcsa egybeesés, hogy napokkal azelőtt kellett visszaadnunk a kölcsönkapott páncélszekrényt, amiben a székház pénzét tartotta Czédly Jóska bácsi. Ha emlékezetem nem csal, az elemelt valuta új központi fűtőtestre volt félretéve. Szombat éjjel törtek be, vasárnap szolgálatos voltam. Reggel kilenckor tárva nyitva találtam a bejárati ajtót, azonnal hívtam a rendőrséget. Tőlük tudtam meg a teljes sztorit. Hunor for president!

  48. Fairplayguy

    niculescu for president!

  49. Fairplayguy

    Mi van itt emberek, senki sem érti a viccet ? :) Vagy ez esetleg túl meredekre sikeredett ?
    Mondjatok már valamit, megöl a magány…

  50. Nagy István

    A döntés megszületett.
    Döntés előtt semmiféle romániai magyar összefogás felé vivő cselekményről nem röppent föl hír.
    Kelemen Hunor tehát NEM a romániai magyarság jelöltje, hanem CSAK az RMDSZ-é.
    Ez szerintem nem helyes, hanem káros.

    Szerintem Kelemen Hunor indítása csöppet sem csökkenti a jelenlegi elnök esélyét a második mandátuma felé vivő biztos útján.
    A rá szavazók nem a demokrácia veszélyeztetőjét látják benne, mint Nagy Zsolt. Zsolt demokráciafelfogása és TB tömegdemokrácia-képe nem ugyanarról szól. De szerintem Zsolt ezt tudja, míg TB a saját vízióját nyerésével fogja igazolni, a választáson.

    KH mediatizálási lehetőségei kétségtelenek, a baj az, hogy neki nincs autonómiaképe, vagy ha van, az a közigazgatási egységek autonómiájának béklyójában téblábol, ami a romániai magyar nemzetközösség ekkénti fejlődésének sírásója az 60%-nál kisebb magyar részarányú helyeken.

    Szerintem azért nem érdemes államelnökjelöltet állítania egy pártnak, az RMDSZ-nek sem, hogy tesztelje lehetséges elnökség-várományosait. Ezt szervezeten belül kellene megtenni. Vajon miért nem teszik?

    Zsolt számodra milyen eredmény fogja azt jelenteni, hogy megfelelt a kihívásnak? Szavazatszámban.
    De ha kap is annyit, nem azért fogja kapni, mert a legjobb RMDSZ-elnökjelölt lakik a bőrében. Ez a kampány és szavazás ugyanis, de ezt Te is tudod, NEM erről szól!

    Markó indulásának kockázatát, a 300 000-nél kevesebb szavazatot Kelemen Hunor nyakába hullatják. És egy zakó a szervezetre nézve is demoralizáló lesz, hiszen a következő, három év múlva esedékes választásig csak erről lehet majd beszélni, márpedig a vereség ismételgetése demoralizáló.

    Frunda egyike a legnagyobb nemzetárulóknak az RMDSZ-ben.

    Borbély László azzal pajtás, aki azt elfogadja.

    Valóban frissítésre van szüksége az RMDSZ-nek, de Kelemen Hunor már sokszorosan bizonyította, hogy nem alkalmas a romániai magyarság elé célt kitűzni. Arra jó, hogy Markónak feladja a kabátját, de egy nemzetközösség nálánál sokkal jobbat érdemelne.
    Kelemen Hunorban semmi jele az új generációnak. De ha Kovács Péter és Borboly Csaba lebegett a szemed előtt, akkor nem vitatkozom Veled, csupán saját véleményemhez ragaszkodom.

    Hunor, mert:
    - fiatal és igenis ez érték
    Csupán állapot, de NEM érték!

    - mert tapasztalt politikus
    Ilyen van zsákszám.

    - mert értelmiségi
    Azok színe java réges-rég nem szavaz a tulipánra.

    - mert integráló személyiség
    Ennyire nem ismerem. De Tőkésre kígyót-békát ráhányt, majd ráfogta, hogy összefogott.

    - mert jó tárgyaló készséggel rendelkezik
    De Szász Jenővel nem tudott megegyezni, és Tőkés Lászlóval is csak azért, mert különben most egyetlen romániai magyar EP-képviselő sem lenne.

    - mert levezetett 4 sikeres kampányt
    Közülük mindenikben az azt megelőzőnél kevesebb szavazatot kapott az RMDSZ. A legutóbbi, a listavezető miatt, külön kezelendő az azt megelőző háromtól.

  51. KSz

    Tiszavirág életű volt a nagy összeborulás, már be is indult a református egyház nagyüzemi csesztetése a Trindexen.
    Alább:

    http://itthon.transindex.ro/?cikk=9751

  52. Nagy István

    Ott ugyebár (rész?)tulajdonos Kelemen Hunor!

  53. Nagy István

    Függöny fel
    Pataki István
    Reggeli Újság
    2009. július 01.
    Megkezdődött a kampány az őszi köztársasági elnökválasztásra. A tulipános szerzők, rendezők, főszereplők és statiszták, kellékesek, súgók, közönségszervezők nyüzsgése sejteti: újabb vérpezsdítő magyar virtuskodásra számíthat a közel másfél millió néző. Egy meglepetésdarab kerül színre: lesz RMDSZ-es elnökjelölt! Mert más sem hiányzik már az erdélyi, partiumi magyarnak. Mint Mórickáéknál ama beszerzett nemi baj.
    Legyünk büszkék, sőt önteltek. Emeljük fel szavunkat, fejünket. És főként a pöcsétet.
    Az előadás megkomponálói semmit sem változtak, változtattak a koncepción. A szöveg s a díszlet is ugyanaz. Markóék jelöltállító önigazolása is ismétlés. Meg kell mutatniuk magukat a választóknak és a románságnak. Előbbi nem bizonyult eléggé fogékonynak az utóbbi választásokon, hisz hatvan százalékuk nem váltott jegyet a tulipános operettre.
    A többségiek még saját bonvivánjaik nyekergésére sem kíváncsiak, nemhogy a markovnyikok lózungprogramjára. Nem is ezt kellene nekik mutogatni, amolyan tulipános cukrosbácsiként. Hanem következetességet. Erőt. Azt kellene kommunikálni folyamatosan és tartósan, hogy mekkora értékeket adott a magyarság az egyetemes kultúrának, tudománynak; hogy Trianon előtt sokkal több román nyelvű iskola volt Erdélyben, mint Óromániában; hogy a bécsi döntést követő négy évben a magyar iskolákban is kötelező volt a román nyelv oktatása; hogy mi magyarok nyomtattunk nekik román nyelvű bibliát, míg regáti (többnyire analfabéta) testvéreik cirill betűs szláv szentírásban gyönyörködhettek; hogy a legelső egyetemi szintű román fakultás Budapesten volt…
    És még sorolhatnánk a magyar „elnyomatás” eredményeit, melyeket az elmúlt húsz év alatt az RMDSZ elfelejtett (vagy csak halvány kísérletet tett) a többségiekkel közölni. Az elnökjelölt-állítást indokló másik érv sem állja meg a helyét. A pártelnök szerint az első körben nincs olyan román jelölt, akit fel lehetne vállalni. No, fene. Hogy lesz akkor a második, végső ütközetben?! Hisz a szereplők ugyanazok.
    Hetekkel ezelőtt Kelemen Hunor ügyvezető elnök elszólta magát: ők a liberális Crin Antonescut látnák szívesen a cotroceni-i bársonyszékben. Miért nem támogatják az első körben? Mert várhatóan nem jut be a másodikba. Ezért nem vállalják a köpönyegforgatás magyar bajnokai. A végső nekifutásnál a mi Béla urunk, alvezérei, fegyverhordozói és lakájsajtójuk győzködni fogják a magyart: Egyikeszku Roszeszku, ha rászavazunk „eszkulálódik” a román nacionalizmus, és befellegzik nekünk., Ám ha Másikeszkut választjuk, akkor kivirrad és van remény, esély, előzmény nélküli siker, vívmány stb. Végül pártvezéreink kiegyeznek, megegyeznek, megalkudnak Valamelyikeszkuval. És eladják neki a magyar voksokat. Ennyi.
    Van azért egyetlen változás. A választási plakátokról nem Frunda György (Ghiţă vagy Gigi), örökös köztársasági elnökjelölt kacsint majd ránk, hanem Kelemen Hunor, az utánpótlás válogatott csapatkapitánya hunorgat a magyar választóra. Ez még válóok is lehet az Összefogásnak nevezett, hozományvadász érdekházasságban. Mert a vőlegény, násznagyai és vőfélyei ismét megcibálták a sokszor megalázott, menesztett mennyaszony fátylát (önérzetét, hiúságát). Kihagyták az EMNT elnökét ebből a nászútból. Pedig nagy kár lenne, ha vége lenne a frigynek. Egyeztető fórumok, közös munkacsoportok, kidolgozott nemzeti minimum híján a magyar végső kétségbeesésében még nekimegy a zúgó négy folyónak, vagy valamelyik újgazdag römödösznyik úszómedencéjébe öli magát. (Ha még lesz ereje átmászni egy várfalnyi kerítésen.)
    De függönyt az agyakra, és felmehet az előadás elrongyolódott függönye, melyből talán a zsinór a legértékesebb. A választót rángató zsinórmérték. Kezdődhet a produkció, melyre Karinthy Frigyes egyik színi kritikájának frappáns gondolata hatványozottan érvényes: az előadás értékéből, színvonalából jócskán levon maga a darab. De ez Markóék számára lényegtelen. Ők üres nézőtér előtt is állva fogják megtapsolni. Önmagukat.

  54. Nagy Zsolt

    Kedves Tóni és Fairplayguy,

    Tónit személyesen, Faiplayguyt csak a blogomon keresztül ismerem. Mindkettőtöket tisztellek véleményetekért, Tónit természetesen azért is mert mintegy 17-18 éve ismerjük egymást. Véleményeitek különbözőek, de azt gondolom, hogy ez nem lehet ok arra, hogy egymás szakmai netán emberi értékeit kétségbe vonjátok. Ha meg mindenképen ragaszkodnátok ehhez, akkor kérlek, találjatok más fórumot erre.

  55. Niculescu Tóni

    OK, Zsolt. Bocs, hogy ismét beleestem az offtopic csapdájába. Nem először ígérem itt, hogy kiszállok a buliból, de igyekszem.

    Minden jót, Tónhal

  56. Fairplayguy

    Amint már nagyon sokszor mondtam, részemről nincs harag illetve semmi személyes indulat.
    Ennélfogva nem fog nehezemre esni az hogy ne foglalkozzak ,,offtopic” Niculescu úrral, Zsolt.

  57. Márton Albert

    Tisztelt Zsolt,

    Elsősorban elnézésedet kérem, mivel Niculescu és Fairplayguy megjegyzéseihez szeretnék egy pár gondolatot hozzáfüzni: szerintem pozitivan kell értelmezi, hogy Nagy Zsolt blogján elmondhatjuk véleményeink egy részét. A cél közös: valamit tenni a közzöségért, és nem személyeskedni. Remélem ezútán is olvashatom Önnök építő jellegű észrevételeit a blogon.
    Másodsorban: Zsolt, irtad hogy a “A Nastase ügyet senki sem takargatta. Az RMDSZ egy teljesen jogszerű, alkotmányos döntést hozott’. Én nem így látom. Az RMDSZ egyes “politikusai” (és remélem csak ők) a szavazóik ellen és az Alkotmány ellen döntöttek. Minha létezne az RMDSZ által is kétségbe vont Alkotmányban egy olyan kifejezés, hogy a törvény szine elött mindenki egyenlő?
    A “bubukák” kifejezést nem én találtam ki, így utána néztem ( ezért a válaszadási késésem). Az illető bácsi nem az államelnök lányára gondolt.
    Ellenben, olvasva a “kompetens” RMDSZ intézményvezetök által szignált közleményeket megértettem mire is gondol az egyszerű székely. És igaza van. Bizonyos intézményvezetök melletti “bubukák”-kal nagy baj van….

  58. Nagy Zsolt

    Sziasztok,

    nem a véleményekkel van gond. Igazán láthatjátok, hogy ez egy szabad felület. Csak arra kérnélek benneteket, hogy ne bántsátok egymást. Ennyi és nem több.

  59. Fairplayguy

    Az még most is talány a számomra hogy miért moderál a Hunor for president a saját blogján…
    Ejsze fél- e valamitől ?
    Ezúttal is üzenem neki, a görény gyurcsányt idézve: ne féljen, nem fog fájni !

  60. Hunyoros

    Azert moderal, mert gyava!

  61. Papp Attila

    “Véleményem szerint nem szabad hallogatni az a döntést, hogy RMDSZ milyen irányban alakul és fejlődik a következő időszakban és 2011 után. Ezért az gondolom, hogy frissítésre van szükség. Ha úgy tetszik fiatalításra. Azaz az RMDSZ jelöltjének egy másik generációt kell képviselnie.”
    Szinte rendben is van ez a fiatalitás. Szükséges. Talán nem Kelemen Hunor erre a legalkalmasabb RMDSZ elnökvárományos de jobb mint sok más állmodozója ennek a tisztségnek. Sokkal fontosabb lenne ha az RMDSZ eldöntené, hogy politikai párt vagy politizáló érdekvédelmi szövetség és ezt nyilvánosságra is hozná? Ne úgy mint a MIÉRT esetében, ahol létrehoztátok az RMDSZ ifjúsági szervezetét és mindenki független ifjúsági szervezetként állította be. A félreértések elkerülése végett már nem érdekel semmiféle tisztség az RMDSZ keretén belül. Nézzük akkor példának a háromszéki fiatalítást a 2000-es évtől. Antal Árpád András parlamenti képviselő lesz, úgy, hogy az előválasztásokra benyujtandó iratcsomó leadási határideje előtt fél órával beállt a szervezetbe. Ezt elnéztétek ti is Zsolt, mert Demeter János akkor megyei tanács elnök támogatását élvezte. Eltelik 8 év, a tavly Édler András György-ből csinál parlamenti képviselőt a Küldöttgyűlés, ahol én 3 perc beszédért 50 lejt fizettem (amíg mások mint például Olosz Gergely egy banit se), értettem a szivatást és a gúnyüzést. A Küldöttgyűlés gerincét közhívatalnokok és polgármesteri hívatalok alkalmazottjai alkották. A két említett úriemberrel csak annyi gondom van, hogy a 2000-es helyhatósági választásokon mi az RMDSZ jelöltjének kampányoltunk aki Albert Álmos volt (jelenleg szenátor), Ök ketten Rétyi Ödön PDSR-s polgármester zászlóvivői voltak. Ma Háromszéken ezek az emberek osztanak észt a szervezetben. Nézzük tovább a fiatal politikusainkat akik a szervezet alapemberei Háromszéken: Olosz Gergely parlamenti képviselő, Olosz Szabolcs Elena Udrea miniszterasszony személyi tanácsosa, Tamás Sándor megyei tanácselnök és sok más olyan fiatal tanácsos akiknek semmi köze nem volt soha az RMDSZ-hez. A felsorolt személyek vagy Markó Béla elnök vagy Kelemen Hunor vagy más eminens RMDSZ vezető hathatós támogatásával lett helyzetbe hozva. Nézd Zsolt én azt hiszem hogy jellemtelenség lenne ha azt mondjuk, hogy fiatalítottunk. Átmentettétek és megágyaztátok annak a lehetőségét, hogy ha nem ti vezetitek a szervezetet akkor is ellenőrizni tudjátok. Gondolom te sem véletlenül kerültél ki a szövetség vezetőségéből egy idő után. Valami nem tetszett, elmondtad és hathatósan tettek ellened.Én aggódva figyelem a szervezet alakulását, de nem mindegy számomra, hogy kik is vezetik. Ma az én olvasatomban ez a szervezet az arogancia, a nagyképüség és a töketlenség szervezete. Háromszék siralmas képet mutat 2 RMDSZ-es kormányzás és egy kormány parlamenti támogatása után. Tudom azt is, hogy jó részt a helyi emberek semmit tevése vezetett ide. Soha senkinek nem volt hallható a szava nyílvánosan ezekről a problémákról. Ezekért a dolgokért nem hiszem, hogy Hunor for President egy életképes megoldás.

  62. Boer Ádám

    Lehet most örökre lehúzom magamat minden jövőbelo rmdsz-es listáról, de muszály leírjam, hogy rég nem olvastam egy ilyen magvas hozzászólást mint a Papp Attiláét. Nem ismerem, nem tudom ki ő, de gratulálok neki:
    - a félreértések elkerülése végett leszögezem, hogy engem sem érdekel semmiféle tisztség a jelenlegi rmdsz keretén belül;
    - az rmdsz döntse el, hogy politikai párt vagy politizáló érdekvédelmi szövetség és ezt hozza nyilvánosságra is;
    - én is azt gondolom, hogy Zsolt nem véletlenül került ki a szövetség vezetőségéből egy idő után. Valami nem tetszhetett neki, elmondthatta és hathatósan tettek ellene;
    - én is aggódva figyelem a szervezet alakulását.

  63. Hunyoros

    Gratulálok Zsolt, a moderálás nélküli fórumért, ahol ilyen józan emberek mondhatnak véleményt, mint Papp Attila, akit ismeretlenül is nagyra tartok!
    Igaz, hogy a Transindex a Hunoré, de ez a fórum csak leellenőrizhető, de nem moderált!
    Mégegyszer köszönjük Nagy Zsolt!

  64. Új széköly

    Egyetértek a Papp Attila összefoglalójával, sőt annyit még hozzá is fűznék, hogy ez nem csak ott volt jellemző. Sajnos Marosvásárhelyen, anno, a Madisz nagyon erős szervezetét az RMDSZ tette tönkre, robbantotta szét. Tudták, hogy a legerősebb erdélyi szervezettől kell tartaniuk, mert nem tudják ellenőrizni… Így fogták magukat és tönkretették… Most pedig ők a megdicsőültek – legalábbis ezt gondolják magukról! – és közben nem veszik észre, hogy lassan többet ártanak, mint amennyit használnak a közösségüknek. Hogy miért is írom ezeket? Hiszen, ha folytonosan olyan személyeket támogatunk és helyeznek tisztségbe, akiknek – sajnos!! – nincs morális alapjuk, akkor saját magunkat jellemezzük!! Mi nem felemeltük a másik közösségeket, hanem lesüllyedtünk az ők szintjükre! És ez nagyon szomorú…

  65. Egy haromszeki ismeretlen

    Papp Attilanak nagyon szavanyu a szolo!
    Legalabb kovetkezetes lenne, de ugy latom, hogy aki az RMDSZ/MADISZ penzevel annak idejen nem tudott elszamolni az ujabban az onbecsulesevel sem.
    Sokan nem ismeritek Attilat, de Haromszeken sokan igen.
    Latom Attila nem irtal semmit sem arrol, hogy tavaly te kinek voltal a kampanyfonoke a helyhatosagi valasztasok alkalmaval? Ugy-e nem az RMDSZ jeloltjenek?Utana rogoton szerettel volna keviselo vagy szenatorjelolt is lenni? Biztos a faradsagos munkad elismeresekeppen, ugye?De minek is farasztottal volna akarkit is ennek ismertetesevel, te csak a sajat frusztraciodrol szerettel volna meselni ugye?
    Latom faj, hogy sokan vagyunk, ismeretlen fiatalok, akiknek lehet, hogy nem volt elotte kozunk a szervezethez, de most van, mert a tavaly ota dolgozunk azert, hogy az RMDSZ minel jobb eredmenyeket erhessen el. Ugyanakkor jol esik, hogy van helyunk ebben a szervezetben. Es az is elegtetel, hogy nem olyan emberek osztjak az eszt akik csak hasznot husztak eddig a szervezetbol, es Demeter Jancsi bacsi mellett magadat is ertsd azok koze nyugodtan. Jo hogy vannak olyanok, akik tenni is akarnak valamit a megyeert, az ittelokert.

    Nekunk nincs pozicionak a szervezetben de megis ezert dolgozunk. De gondolom elotted sem ismeretlen az, hogy ahhoz hogy valakit elismerjenek, bizonyitania is kellne valamit.
    De tenyleg Attila, az elmult evekben te mivel jarultal hozza valamihez is? Vagy csak az eszt osztogatod es feleloseget semmiert sem vallalsz. Csak ismetelni tudom magam, nem ez az elso eset veled kapcsolatban.
    De lehet, hogy mindenkinek eleg ha csak ezzel foglalkozol, mert ugy latom csak ehhez ertessz.
    Jo bolggozast!

  66. Egy haromszeki ismeretlen

    meg mielott valaki a helyesirasommal foglalkozna, ujraolvasva en is latom a hibaimait, amit el is ismerek(pl. huztak helyett husztak-ot irtam), mert ugy postaztam a hozzaszolast, hogy nem neztem at elotte. de ez legyen a legnagyobb hibam.

  67. Egy haromszeki ismeretlen

    es Zsoltanak a felvetesere reagalva:
    ha mar Hunort javasoljatok elnokjeloltnek, akkor tegyetek annak erdekeben, hogy minel tobb ember ismerhesse meg ot, mert szerintem az a fiatal politikusok legnagyobb hatranya, hogy oket meg nem ismerik eleg szeles korben a magyar valasztok

  68. meg egy haromszeki ismeretlen

    Atikam!
    Anatal Arpi 2oo4-2oo8 kozott volt kepviselo. Csak ennyit a te kivesezo hozzaszolasod valosagtartalmarol. Kar is a tobbit mondatokkent megcafolni. A kronikus szorongast kezeltetni kell. De neked azt is elnezzuk, hogy igy oldodsz fel.

  69. Papp Attila

    Kedves haromszeki ismeretlen és meg egy haromszeki ismeretlen (csak ketten?)
    Nyugodtan személyem támadható bárki részéről, még névtelenül is.
    A pénz: MADISZ nem Papp Attila volt hanem Pap József ami az Oltba dobodott ösztöndíjakot illeti vagy ha a 27 USD-ről beszélünk az IKA felé akkor a Székely Mikó Kollágium Diáktanácsának tagjairól kellene beszéljünk (ezeket a dolgokat már kibeszéltük a Háromszék hasábjain), RMDSZ 1996-ban Puskás Bálint és György Ervin vezetése minusz kassza átvételkor és átadáskor Albert Álmos és Tischler Ferenc vezetésére plusz állapotban a kassza, jelen pillanatban a kassza minusszos. 1996-2000 között, 4 évig ügyvezető elnök voltam a háromszéki területi szervezetnek, 12 évig Márton Árpád parlamenti képviselő irodavezetője. Több fiatal volt az én időmben és nem csak érdekből dolgoztak a szervezetnek.
    A kampányfőnökség: Vajda Lajos független megyei tanács elnök jelöltnek voltam a kampányfőnöke. Mindketten akkor is és most is tagjai vagyunk az RMDSZnek, de nem hiszem, hogy halk bológató szerepet akarok vállalni a mai vezetés mellett, még tisztségért sem. Szerintem profibb kampány volt mint amit az RMDSZ szervezett. Kampányoltunk. Nem tettük ki magunkat a közröhelynek, hogy ahány „csapat” annyi plakát és az RMDSZ kampánya Háromszéken arról szólt, hogy a csapatok egymásra ragasztgattak és egymás plakátjait tépték.
    Igen, indultam “szenátornak” a “küldöttgyűlésen”, és nem volt savanyu a szollo mert nem ájuldoztam a gyümölcs édessége után, nem a mandátum megszerzése volt a célom, naivság lett volna azt hinni, hogy nem azok a „jelöltek” lesznek a legjobbak akiket „házifeladatba” kaptak a jelenlévők, hanem beszélni akartam arról, hogy miért is szégyelik a szervezetet és jelképeit azok akik „szollo” enni mentek..
    Örvendetes lenne ha valóban eredményeket is érnétek el a munkátok során a baj csak az, hogy Kézdivásárhely MPP polgármester MPP többségi tanács és Sepsiszentgyörgy MPP többségi tanács. Nem hiszem, hogy ez egy eredményes munka volt RMDSZ szempontok szerint.
    Kronikus szorongas, frusztraciom: szerencsémre egyik problémát sem vettem észre magamon, de szerintetek biztos egy másik egészségügyi problémám miatt nem veszem észre az előbbieket. Orvosi eredmények szerint egészséges vagyok. Bocs de ez van.
    Hogy mihez értek vagy mit csináltam: talán ha semmi egyebet csak a sugásfürdői sípálya rendbetételét mondom akkor is sok más jelenlegi háromszéki RMDSZ vezetőnél többet tettem.
    Mi a helyzet az ifjúsági házzal amit mint MADISZos városi tanácsosok kiharcoltunk Sepsiszentgyörgyön és ma az ifjúságot támogató polgármester nyugdijas klubbá alakítja?
    Én arról írtam, hogy 2000től ez a szlogen az RMDSZben, hogy fiatalítunk és nem arról beszéltem, hogy Anatal Arpi ettől a dátumtól lett képviselő.
    A gunyolódáson és sértegetéseken túl, talán érdekes lenne, hogy a szövegen kívül a mai háromszéki RMDSZ vezetők, tisztségviselők mit is tettek (tettetek) az elmúlt időszakban a közösség érdekében.
    És fiuk, nincs személyiségi zavarom. Én tudom, hogy ki vagyok és azt is, hogy mit tudok és mit nem akarok csinálni.

  70. meg egy haromszeki ismeretlen

    nem magyarazkodj Attikam, inkabb olvasd ujra mit irtal es vallald a feleloseget.
    Legalabb magadat ne csapd be.
    Azert, hogy RMDSZ tag maradtal, annak ellenere, hogy az RMDSZ-szel szemben kampanyoltal valaszt ad arra a felvetesedre, amelyben arrol elmelkedtel, hogy tisztazni kell, hogy a szervezet szovetsege vagy part. Ezert mondom, hogy olvasd ujra a szovegedet es meglasd nagy okossagokra fogsz rajonni.Ugyanis, ha veletlenul part lett volna az RMDSZ, akkor ugy repitettek volna ki Vajada urral egyutt, hogy a labatok sem erte volna a foldet. Es ez arra is valasz, hogy miert indulhatott Antal Arpi jeloltkent az elovalasztasokon.
    Egy demokraciaban, akit a nep legitimal az elvezheti annak bizalmat. Igy tehat inkabb dolgozz azon, hogy rad is annyian szavazzanak, mint akiket kritizalsz es akkor egy szot se szolok.
    De ismered ugye azt a keleti szolast:
    A kutya ugat, a karavan meg halad!
    Hat neked ennyi jutott.

  71. Egy haromszeki ismeretlen

    Kedves Attila!
    Te mit tettel, hogy az RMDSZ akar az MPP-vel szemben, akkar a fuggetlen jelotekkel szemben ne ezeket az eredmenyeket erje el?
    Akkar mennyire is szeretned mosni magad, mert ehhez latom egeszen szepen ertessz, nem vagy hiteles. Tudd meg, hogy az a szuper kampanyotoknak az 1 szamjegyu szazalekos eredmenye is az RMDSZtol vitt el szavazatokat. Es a szentgyorgyi, meg a kezdivasarhelyi erdmenyekert mindenkeppen az addigi/mostani vezetes a felelos.Mert a valasztok az elert eredmenyeket dijjaztak voksukkal.Es ahhoz kepest, hogy 2oo7-ben milyen eredmenyekkel dicsekedhettek az elnokok es az ugyvezeto elnokok(egyikuk le is mondott) nagy a valtozas. Ami meg ennel is fontosabb, hogy a a trend novekvo az RMDSZ-t valasztok tekinteteben, tehat valamit, ha csak veletlenul is, jol kampanyoltunk.Persze ugy, hogy a regi vezetes meg mindig ul a meleg szekecskeben.

  72. Árus Zsolt

    Hogy mennyire “jó” választás volt Hunor, azt az is bizonyítja, hogy saját – amúgy keményen moderált – blogján az utolsó bejegyzés (egy nagy baklövés) már rég született. Semmi nyoma ott annak, hogy immár jó ideje hivatalos elnökjelölt.
    Amúgy szerintem (s nem csak) az is baklövés, hogy az RMDSZ jelöltet akar állítani. Nem hiszem, hogy el tudja érni a tavaszi eredményt, s akkor majd lehet magyarázkodni.
    Amúgy nem csak az én véleményem az, hogy ha érdemes valamiért kampányolni õsszel az az, hogy menjen el minél több magyar s adjon le érvénytelen szavazatot (pl. pecsét sehol, de ráírja, hogy autonómiát akarunk). Az elnök úgy is az lesz, akit a románok kihoznak, annak ellenben lenne üzenete, ha a megválasztott elnök Székelyföldön teszem azt 15-20%-ot kapna.

  73. Papp Attila

    Nem az én felellősség vállalásom? a kérdés. Én vállaltam és ezután is vállalom nevemet, tetteimet és azok következményét is.
    A nép álltal nyujtott legitimitásról csak annyit, hogy hányan is szavaztak az öszi parlamenti választásokon az RMDSZ jelölteire és hányan a helyhatósági választásokon 2008ban? 35-40% között? Talán kevesebben?
    Ha már tegeződünk akkor nézd meg egy haromszeki ismeretlen, én azt hiszem kezdhetnénk a vállalást a nevünkkel. Rám 2004ben az állóurnás előválasztásokon, ahol nem voltam Antal Arpi ellenfele, hisz ő képviselő én szenátor jelölt voltam, 3500 háromszéki magyar ember szavazott meg, a lista 4ik helyére kerültem úgy, hogy sem Demeter Jancsi bácsi sem Rétyi Ödi bácsi sem Puskás Bálint bácsi sem polgármester bácsik vagy “platformok”, páholyok nem “támogattak”. Puskás Bálint, Németh Csaba és Szabó Ilona szerzett több szavazatot mint én. Ennyi szavazat jutott munkám után. Ma is köszönet minden rám szavazónak. Ahhoz, hogy kritizáljam ezeket az embereket remlélem, hogy jogom van (bár ahogy halad a karaván lassan jön a szekus bácsi és kigittel), ha nem is egyébért de azért is mert ennek a karavánnak az utasa vagyok. Vagy talán ha nem fogom be a pofámat inkább költözzek el Háromszékről? Ahhoz a gittegylet kevés.
    Nem én vagyok az aki hazudok magamnak. Azok hazudnak maguknak akik azt állítják mai napig, hogy Háromszéken minden rendben van, de hazudnak egy egész közösségnek amikor el szeretnék hitetni, hogy más a hibás azért, hogy a háromszéki közösség ide jutott.
    Nem hiszem, hogy az 1 szamjegyu szazalekos eredmény szégyen lenne egy olyan jelölttől aki nem 30 napot szánt kampányára, talán 9 és egy kicsi százalék volt az eredmény? Nem hiszem, hogy én akármit is akarok tenni a háromszéki MPP szervezettel szemben. Ezeket az embereket akkor is tiszteltem amikor egy szervezeten belül voltunk de nagyon más véleményen.
    Hogy is volt az SzKT határozat, vesztes szervezet tisztujítás?
    Talán nem volt legény a gátra? Vagy pontosabban nincs mandátumosztás csak munka? Talán beszéljünk arról, hogy nem mindenkinek sikerült a közösségi rendőrökkel kampányolni, vagy arról, hogy ki kit is akart meggyőzni arról, hogy lépjen vissza a helyhatósági választásokon?
    Tegyetek arról, hogy vegyétek át a szekecsket, ami már rég hideg hisz senki sem ül rajta, vagy odaragadt.
    Ha már nagyot mondunk nézzétek ezt is Confucius-túl: “Ha valakit ki akarsz nyírni, két sírt ássál” (vagy valami hasonló) :) .
    Ja, és az összel segítettem egy kicsit a Márton Árpád kampányában, aki ügyvezető elnök lemondott mert olyan jól és összehangoltan működött a háromszéki szervezet.
    Engem nem zavar, hogy nekem ennyi jutott. Nem akartam és nem vártam többet.

  74. Egy haromszeki ismeretlen

    Attikam nem veszed eszre, hogy te neveztel ismeretlennek az atfogo fentebbi eszmefuttatasodban?Mar jeleztek fentebb, hogy olvasd ujra a szovegeidet. Ugyanakkor, hogy te is megertsd:ez is csak jelzes a szamodra, hogy mennyire ertekeled azokat, akik lehet, hogy helyetted is dolgoztak, akiknek annyi az egyetlen bunuk a te szemedben, hogy nem ismered oket. Esetleg ha tobbet jartal volna a megbeszelesekre es lattad volna, hogy mivel foglalkozunk akkor nev szerint is ismerhetnel. De kenyelmesebb a szamitogep elol bolcsessegeket szorni.
    Nem tudom, hogy mi a vegzettseged, de ha egy kicsi tortenelmet olvasol rajohetsz, hogy az altalanos valasztasok elsosorban szervezesrol szolnak. Meg kell talalni, fel kell keresni, szemelyesen kell megszolitani az embereket.De te ennel kenyelmesebb vagy. Inkabb szonokolsz.Legtobbszor magadnak. De tudod, hogy van: Fogadatlan prokatornak …
    Na de mi azert szeretunk teged es szivesen varunk, hogy te is dolgozz velunk. De ne csak kicsit, ahogy emlitetted, hanem annyit, amiert esetleg ertekeni is lehet majd teged.Es ne gyere a hoskorral, ha ugyvezeto elnok lehettel, akkor azt jelenti, hogy dolgoztal valamit, vagy azt, hogy Marton Arpad csicskaja, bocsanat iroda vezetoje voltal. Amiert gondolom penz is jart.De legalabb dolgoztal.

  75. Egy haromszeki ismeretlen

    Ja es a legitmitasra visszaterve: aki nem szavaz is szavaz egyfelekeppen, vagyis atengedi a jogot masoknak, hogy dontsenek az o sorsarol is.

  76. Egy haromszeki ismeretlen

    Kedves Attila!
    Csak nyugodtan ,higgadtan. Ne vagdalkozz, ne idegeskedj.
    Eloszor is ki mondja Haromszeken, hogy minden rendben? Mindenki tudja, hogy nincs, de vannak akik inkabb magukkal foglalkoznak es vannak akik dolgoznak. Sajnos te az elobbiekhez tartozol a mi meglatasunk szerint. Azert, amiert ide jutottunk, mint a multban fontos funkciot betolto szemely te is feleloseggel tartozol.
    Masodszor: ne legyel udozesi manias, senki se kerte, hogy koltozz el, epp elenkezoleg, inkabb bizonyits, hogy elismerhessenek az emberek.
    Harmadszor: ugye te sem hiszed a 3o napos kampanyt, mindeki arrol beszelt, hogy Lajos bacsi mar az europarlamenti valasztasokon is azert kerezkedett fel a listara, hogy szivecskes szoropaljaval kampanyolhasson a megyeben. Na de latod o egy dolgos ember, mindenki elismeressel szol az o munkabirasarol.Szemben veled.
    Negyedszer:nem tertel ki erre, de megkerdeznem 2004-ben, amikor indultal az elovalasztason, meg mindig Marton Arpad irodavezetoje voltal?

  77. Papp Attila

    Kedves Egy haromszeki ismeretlen
    Nem hiszem, hogy helyettem dolgoztál volna. Nem hiszem azt sem, hogy Marton Arpad csicskaja lettem volna bár az is megtisztelő lehetett volna. Nem szégyellem azt, hogy sok mindent megtanultam azálltal, hogy ennek az embernek és a szövetségnek dolgoztam, ahonnan nem kaptam pénzt ezért, mármint a szövetségtől, járni járt de a hátrahagyott adósságot kellett kifizetni. A hoskor, hát igen azok a szép idők. 500 000 aláírás összegyűjtéseben a kiosztott rész teljesítése, közbírtokosságok elindulásában segítség, egyházi tulajdonok visszaszolgáltatásában segítés… Hát abban nagy igazat mondasz ismeretlen ismerősöm vagy talán ismerős ismeretlenem, hogy a megbeszeleseken nem vettem részt. Két okból: nem hívtak (gafyis vicc: nem nyaltam repültem) és a szarkavarás meg az üres hordószonoklat nem érdekelt. Nem értem mit idegesít titeket az, hogy csak magamnak szónokolok. Nem tudom Egy haromszeki ismeretlen, hogy te hány álltalános választási kampányban vettél részt, de én az 1996-os és a 2000-est végig csináltam és nem a csordával hanem a szavazókkal találkozva. A háromszéki területi szervezet székházába két tanácskozás között kérd el a jegyzőkönyveket és nézz bele. Megéri. Igazi hősi őskor (amikor a szervezeti életet nem kimondottan a pénz mozgatta, és amikor még voltak tagdíjbegyüjtők és önkéntesek) volt amikor ez a szervezet az országos kosárba szavazatot vitt pluszba és nem várt onnan ahhoz, hogy a harmadik parlamenti képviselői mandátuma meglegyen Háromszéknek. Ezek voltunk mi csicskasok. Nem voltam és vagyok fogadott vagy fogadatlan prókátora senkinek. Lehet nem lényeges a végzettségem vagy foglalkozásom, de az álltalános választásokat, azt biztos, hogy nem történelem órán tanították, mint ahogy a szervezést sem.
    Vajda Lajos 15 napot kampányolt, személyesen.
    Az előválasztásokon 2004-ben igen alkalmazottja voltam az irodának majd utánna beadtam felmondásomat. Saját autómmal és pénzemmel kampányoltam az előválasztásokon, ha netán ez is érdekelne.
    Hogy mi is az én felelősségem, hogy ide jutott ez a szervezet, hát van: például, hogy Orbán Árpáddal másik 12 emberrel nyílvánosan szembeszálltunk és így lett Demeter Jancsi bácsinak megyei tanácselnöki mandátuma (a fiatalítás jegyében), vagy az, hogy nem álltam be egyik platformba és így Markó Béla bácsi Takács Csaba bácsival álldását adta Albert Álmosra és Tischler Ferencre mint a szervezet elnökére és ügyvezető elnökére, a két legnagyobb háromszéki platform képviselőiként, hogy majd jobb szervezeti élet lessz. Most ugyanennek reményében álldják Tamás Sándort és Antal Árpád Andrást.
    Most is dolgozom, annyi külömbséggel, hogy csak a magam hasznára, ez így tisztessége magammal és családommal szemben 12 év közösségi munka után, amiből elég gyűrötten hoztatok ki.
    Még egyszer elmondom nem érdekel tisztség ebben a szervezetben jelen pillanatban. Nincs bizonyítási viszketegségem, üldözési mániám vezérel és nem vagyok ideges. Ha sepsiszentgyörgyi(ek) vagy(tok), és befolyásoló tényező a gittegyleten belül, mint ahogy sejthető, akkor tudtok az “oroszpiac” és “europiac” körülli állapotokról. Lehet erről kellett volna beszéljetek, hogy elkerüljétek a következő hetek, hónapok kellemetlenségeit.

  78. Egy haromszeki ismeretlen

    Kedves Attila!
    Ugy latom nagyon faj minden neked. Faj az egesz vilag.De megtortenik ez s jo hogy legalabb itt kibeszelheted, ami olyan reg marcangol.
    A leheto legjobb dolog, amit figyelmedbe ajanlok az a tortenelem konyv. Olvasgasd el, hogy az elso altlanos valasztasok idejen, hogyan alakultak ki a partok es mi volt a szerepuk. Olvass utan, megeri.
    A fentiekben, amikor a nagy onallosagodrol szonokoltal, azt hangsulyoztad, hogy nem voltal egyetlen erdekcsoport vagy egyeb bacsi partfogoltja. Biztos elfelejtetted Marton Arpi bacsit.
    Hidd el, hogy most is vannak alairasgyujtesek es most is vannak fiatalok akik a rajukbizott munkat ingyen vegzik. Az hogy mi jar vagy mi jut nekunk nincs honnan tudjuk, legalabbis ha nem a munkankrol van szo.
    A szaftos pletykaid csak teged jellemeznek

  79. Egy haromszeki ismeretlen

    ”Nincs bizonyítási viszketegségem, üldözési mániám vezérel és nem vagyok ideges.”-idezet Papp Attilatol

  80. Papp Attila

    Ha Marton Arpi bacsi egymagában egy érdekcsoport akkor az baj, nem? Nincsenek fájdalmaim és kevésbé világfájdalmaim. A pártok kialakulása? Sokatoknak jó háziolvasmány lenne. Talán RMDSZ azonos a párttal. Nem hiszem. Örvendek, hogy gyűjtik a fiatalok az aláírásokat. Ha már ilyen jól kidumáltuk, akkor nézd én úgy látom, hogy nem voltam még a cukros bácsi pártfogoltja sem. Márton Árpádnál 15 másik jelentkezővel vizsgáztam és engem alkalmazott. Nem tudom mi volt itt pletyka. Ha érdekel pletyka azt másoknál kell megtudd. Nem az én műfajom.
    Nézd, én részemről azt hiszem ezt a “közös” témánkat kiveséztük. Ha akarod folytatni állok elébe. Holnap délutántól újból tudok erre időt fordítani.
    Kekeckedhetünk is ha akarod… még így se hangzik rosszul, ám kimaradt a “nem”.

  81. Egy haromszeki ismeretlen

    nekem ennyi eleg is volt. Igazad van nem kell folytatni.
    Amugy semmi szemelyes problemam veled, csak annyit akartam, hogy vedd eszre, hogy ha biralsz, teged is biralhatnak.Neked is vannak gyengeid ugy ahogy masnak is. A legmegfelelobb pedig az ha eloszor az illetovel tudatod es tisztazod.
    Mivel eleg nagy tapasztolatod van ezert kar lenne ha felreallanal, de a legjobb az lenne ha epito javaslatokkal jonnel, nem romboloval. ugyanakkor az sem baj ha tukrot tartassz masok ele, de ugyanakkor vallald ha eled is tartanak.

  82. Egy haromszeki ismeretlen

    azt meg mindenkepp megemlitenem, hogy tobbszor olvasd el amire reagalsz, mert tobbszor is elbeszelsz a felvetett dolgok mellett.Pl sosem mondtam, hogy Marton Arpad erdekcsoport, vagy az elso altalanos valasztasokrol mondottakat sem ertetted meg.
    Na de mindegy
    Jo napot neked!
    Udvozol:
    Egy haromszeki ismeretlen

  83. Papp Attila

    Ez vagyok, és ahogy írtam így vállalom magamot, jóval rosszal együtt.

  84. Boer Ádám

    Kedves háromszékiek,

    szatmárnémeti vagyok, nem ismerlek benneteket és a hármszéki problémákat is csak a beszélgetésetekből. Érdeklődve követem mégis a hozzászólásaitokat mert a nevek és a konkrét témák megfelelő kicserélése után ez a szócsata Szatmárnémetiben, vagy akárhol Erdélyben, ugyanígy zajlana le.

    Mivel nem ismerlek benneteket és a dolgok hátterét, teljesen elfogulatlanul olvasom a párbeszédeteket és bevallom, hogy semmit nem értek belőle. Az az érzésem továbbá, hogy a közösségetek valós problémái szempontjából teljesen mellékesek a problémák amiket fejtegettek.

    Valószínüleg ugyanilyen sokadrendüek azok a problémák is amelyekkről Szatmárnémetiben és Erdély szerte vitatkoznak az rmdsz-en belüli és kívüli magyarok.

    Nem tudok megoldást adni, pusztán megállapítom mint tényt, hogy ez így ahogy van nincs rendben.

  85. KSz

    Vrem autonomie!
    Igen ez jó ötlet Zsolt! Ha már arról van szó, hogy adjuk át az üzenetet, hát adjuk át. Gondolom nem motoznak meg, hogy ne vihess írószert a szavazófülkébe:))

  86. Árus Zsolt

    Láttam ma a tévében egy hírt a MIÉRT táboráról, s ott több fiatalt, fekete pólóban, a hátukon felirat: Hunor for president. Ez igen, ezek tõrölmetszett erdélyi magyarok lehettek, akik nemzetünk megmaradásáért küzenek. Ez az RMDSZ kampány-üzenetének a netovábbja. Fájdalmas!

  87. Nagy István

    Az SZNT felhívása az elnökválasztás kapcsán

    A Székely Nemzeti Tanács törvénytervezete részletesen leírja az autonóm Székelyföld intézményeit, ezek között Székelyföld Elnökének hatáskörét, megválasztását, feladatait. Románia Parlamentje kétszer utasította el Székelyföld autonómia statútumát, a kormány megyei helytartói megakadályozták a helyi népszavazások kiírását, és a hátrányos megkülönböztetést az államhatalom nem egyszer a 1989 előtti rendszer gátlástalanságával gyakorolja.

    Ilyen előzmények után várják a székelyeket az urnákhoz, hogy válasszanak elnököt Romániának. Az elmúlt évek gyakorlata, és a politikai szereplőknek Székelyföld autonómiájához való viszonya alapján el lehet mondani, a romániai elnökválasztáson arra kínálkozik választási lehetőség a székelyek számára: kinek az elnöksége alatt kívánnak másodrendű polgárai lenni Romániának. Erre a válasz csak az alárendeltség teljes elutasítása lehet. Ha Székelyföld polgárai tömegesen a kereten kívül pecsételve érvénytelenítik a szavazólapokat, a román államhatalom és közvélemény számára azt üzenik, csak akkor fognak a romániai elnökválasztásban ténylegesen részt venni, amikor meg lesz a törvényes feltétele annak, hogy Székelyföldnek is elnököt válasszanak.

    Az érvénytelen szavazat románul: anulat, ugyanazzal a betűvel kezdődik, amellyel az autonómia.

    Ennek jegyében indítsunk mozgalmat, legyen a nagy „A” betű választási jelkép és üzenet, legyen minden érvénytelen szavazat, egy szavazat az autonómiára.

    Sepsiszentgyörgy 2009. július 10.

    A Székely Nemzeti Tanács Állandó Bizottsága

  88. KSz

    Ha KH életrevaló székely lenne akkor ő is a “hivatalos nem hivatalos” népszavazásra buzdítana. Mint egy igazi székely szamuráj:).
    Búcsús cédulát írhatnánk neki, hogyha köztévében magyarázná el, hogy miért fogják a székelyek érvényteleníteni a szavazataikat.
    Hogy az elnökválasztás kitűnő alkalom a belső népszavazás “hivatalos” újraszámolására.
    Akkor tényleg lenne mivel sáfárkodni, no nem a kormányra kerülésért, hanem az autonómiáért.

  89. akarki

    Siralmas egy tarsasag ez az SZNT.

  90. valaki

    Zsolt, rád bármikor szívesen szavznék, mint ahogy – tőled eltérően – Borbély Lászlóra is. De Kelemen Hunorra – meg is kövezhet bárki – NEM FOGOK!

    valaki

  91. huni

    szanalmas vagy aruszsolt es FRUSZTRALT, nem beszelve arrol h nem ertesz a politikahoz!

  92. Új széköly

    lapos, lapos, lapos….

  93. Létrafok

    Siralmas egy tarsasag ez az SZNT.

    ?????

    Kifejtenéd, hogy miért?

  94. Balogh

    Talan mert szemben all azokkal akik nehany kilometer aszfaltert eladtak az autonomiat. Kelemen Hunor programja egyetlen mondatban osszefoglalhato: ,,Hogyan kerulhetnenk kormanyra?”

  95. Árus Zsolt

    Lám, lezajlott a csíkszeredai nagygyûlés, amit így lehetne jellemezni: nem megyünk Udvarhelyre, mert ott esetleg kampányolni fog Szász Jenõ. Inkább megyünk Csíkszeredába, mert ott kedvére kampányolhat Kelemen Hunor.
    Annyira ócska húzás volt ez! Még szerencse, hogy – szerintem – többet veszített rajta az RMDSZ, mint amennyit Hunor nyert.

  96. Új széköly

    Teljesen mindegy, hogy melyiknek a naggyűlésére mész el! Mind a két oldal csak azért csinálta az egészet, hogy saját magát futtassa, illetve, hogy dicsőséget, hatalmat és hírnevet szerezzenek. Az már őket nem érdekli, hogy a fejetlen egymással való vagdalkozásnak tényleges áldozatai is lehetnek. Ismerősöm meséli, hogy húsz éve üzletel hegyeken túliakkal, de most neki felemelték az árat. Mikor megkérdezte, hogy ez milyen dolog, akkor azt mondták neki: ha nem tetszik, menjen Magyarországra, hozzon onnan.
    Azért el kellene gondolkodni, hogy az önös érdekeken túl, mit tudnak esetleg nyújtani egy autonómia esetleges elérésénél…
    Illetve: kinek van szüksége a sok vitatkozásra, veszekedésre, sértegtésre, egymásra mutogatásra. úgyis mindenhol sokkal fontosabb a seggnyalók és érdekemberek pozíciószerzése, mint azzal törődni, hogy esetleg ténylegesen mi is lenne jó, az Istenadta egyszerű embereknek, népnek….
    Uraim, önök leszerepeltek. Én szégyenemben félreállnék…

  97. Árus Zsolt

    A helyzet teljes félreismerése, félreértése, avagy félremagyarázása.
    A történetet pedig az ismerõssel egyáltalán nem hiszem. A mai világban mindenki örvend, ha vevõje van, hát még ha rendszeres. Senki nem fog ilyet elijeszteni lényegében ok nélkül.

  98. Új széköly

    Kedves Árus Zsolt!

    Köszönöm, hogy megkérdőjelezi szavaimat, de ez semmit sem változtat a helyzeten. Ha nem hiszi, amit mondtam, írtam, akkor megadom a privát elérésemet és összehozom az úriemberrel, aki ennek az esetnek a kárvallotja… De biztos ezt is kimagyarázza, hiszen ebben, ahogy látom, magasiskolája van…
    Valszeg nem igazán román környezetben él. Mert, ha úgy lenne, akkor megtapasztalna egyetsmást.
    Érdekes, hogy amikor valami olyant hall a politikum, ami nem ínyére való, akkor azt hamar ködösítik: félreismer, félreért, félremagyaráz. Honnan tudnak Önök mindent olyan jól, hogy mindig mindenkit kioktathatnak???
    Tiszteletem!

  99. Árus Zsolt

    Már elnézést, de tényleg teljesen hihetetlennek tûnt a történet. Jómagam is számos román céggel vagyok kapcsolatban, nem rejtem véka alá politikai nézeteimet sem, de ez senkit sem zavart abban, hogy üzletet kössünk.
    Túl ezen továbbra is csak azt tudom mondani, hogy alapvetõen téves azt monani az RMDSZ-re meg az sZNT-re, hogy egyik kutya, másik eb. A különbség igenis ég és föld.

    De vissza a témahoz: az este láttam Hunor a tévében (Realitatea). Kiváncsi vagyok, hogy egy ilyen szereplést elnézve is azt mondaná Zsolt, hogy Hunor jó jelölt?

  100. Csíki

    Na Zsolt, így utólag is fenntartod?
    Láttad azt az infantilis vigyort a Hunor arcán, miközben a két vén róka mellette majd elsírja magát?