Az EP választásokról vagy mégsem?

Nem fogok a magyar összefogásról írni. Azt majd a választások után fogom elkövetni. Most egy pár gondolatot osztanék meg a június 7-ei választásról.
Június 7. csak a magyarok számára szól az EP-ről. A román pártok és független jelöltként induló EBA (Elena Basescu – az államelnök lánya) számára ez a nap nem jelent egyebet, mint a saját államelnök-jelöltjük tesztelését, felfuttatását. Ilyen szempontból ez a választás leginkább a 2004-es helyhatósági választásokra hasonlít, akkor történt ugyanez. Az akkori „teszt” eredménye volt Stolo könnyek kísérte visszavonulása és Traian Basescu ringbe lépése. A mostani jelöltekről és esélyeikről szintén a későbbiekben szeretnék írni.
Az államelnöki választások előjátékaként kezelt EP szavazáson a román részvétel megugorhat. Nem gondolom azt, hogy látványosan nagy részvételre számíthatunk (35% körülire), de az bizonyos, hogy megpróbálják minden eszközzel a megmozgatni a stabil bázisaikat. A cél: a pártok erőviszonyai szempontjából minél fenebb kerülni és a jelölt berepítése az őszi vetélkedőbe. Ebben a közegben a magyar kampány csak egy típusú lehet: erőteljesen mozgosító. A cél: a 33 fős EP képviseletből megőrizni a lélekaránynak megfelelő számú képviselőt. De vigyázat: a részvételen múlik minden. Például ha a román részvétel 35% és a magyaroké csak 28, akkor ez azt jelenti, hogy az eredmény alatta van az 5%-nak. 3 vagy 4 képviselőről beszélni szinte illuzió.
Ugyanakkor a választás ezen jellege egy másik fontos döntés elé állitja a romániai magyar politikumot: állítson-e vagy sem az RMDSZ saját jelöltet az őszi elnökválasztáson? Az én válaszom egyértelműen IGEN. Az őszi választás legfontosabb célja az ország demokratikus berendezkedését nem veszélyeztető elnök mandátumhoz jutása. Ehhez az RMDSZ-nek is hozzá kell járulnia. Ezt csak saját jelölttel teheti. Politikai szempontból sem megkerülhető egy ilyen jelölés, hiszen nem látni még a pontos helyzetképet a 3 fontos jelölt esetében. Egy jó jelölttel, egy jó kampánnyal a magyarok akár el is dönthetik ezt a választást! És végül, de nem utolsósorban egy kiváló alkalom arra, hogy programunkról, az ország sorsáról, azon belül a saját sorsunkról szinte előzménytelen mediatizálás mellett tudjunk beszélni. Kihagyható lehetőség? Szerintem nem!
Természetesen a fenti döntés szorosan összefügg egy másikkal: milyen legyen és ki legyen ez a jelölt? De erről is majd később …

115 válasz: “Az EP választásokról vagy mégsem?”

  1. Új széköly

    Szerintem mindenképp kell indítani jelöltet az államelnöki posztra! Ugyanakkor szerintem most kellene egy igazi összefogás, és sok jelöltet be lehetne juttatni, ugyanakkor tárgyalási pozíciót is ki lehetne vívni egy nagyobb megjelenéssel! Csak egy gond vab most már! Ki, vagy kik érdemlik ezt meg? Ki vagy kik azok a hiteles személyek, akiket fel tud mutatni az RMDSZ…. meg kellene először újulni!!!

  2. néző

    Egyetértek az előzővel. Nekem is gondot okoz a “ki érdemli ezt meg?”. Persze, fogjunk össze, de miért is??? Hogy ajándékozzunk meg pár embert pár év boldogsággal? Nem vagyok rosszindulatú, szavazzuk meg, de akkor a kampány erről szóljon: “Adjatok nekünk két évet, két évig, nem rontjuk itthon a levegőt, nem lábatlankodunk. Megígérjük, hogy nem a ti pénzeteken hedonizálunk, hanem az EU pénzén. Legyetek nagylelkűek velünk.” Na, ha ezt Winklu elmondja, akkor én bizisten rá szavazok, mert a rádiókban mondott szövege borzalmas… ha valaki hallotta rajtam kívül, tudja miről beszélek. Olvastatná fel mással a szöveget, mert ez így felér egy világégéssel a rádiózás és szónoklás művészetében:D

  3. polgar jeno

    Te csak tudod Zsoltikam, hiszen mint volt kampanyfonok nagyon jol tudod, hogy ti az rmdszben is ugyanezt csinaltatok a helyhatosagi valasztasokkal.
    Ennek mi itt Marosvasarhelyen rendesen isszuk a levet!

  4. KSz

    A 2007-es Csótányos Játék mintájára, nem tudom, hogy nem született egy EPés játék?
    Amiben egy jobb klikkel Send to the EP Recycle bin-nel jutalmazhatnánk az ötöket… Mennyivel jobb hangulatban telne a kampány…

  5. Levente

    Szerintem ebben a mondatban van a lényeg:

    ‘Az őszi választás legfontosabb célja az ország demokratikus berendezkedését nem veszélyeztető elnök mandátumhoz jutása.”

    Az EP kapcsán:
    Ok, legyen EP kelviselőnk, ne 2 hanem 4-5-10 … de őszintén szólva én még nem látom, hogy KONKRÉTAN mit tesznek, tettek …

  6. Lacka

    Az az igazsag, hogy az egyetlen ember akinek van szava az orszagon kivul is az Tokes Laszlo, jo ha ott van az EP-ben (de meg jobb, hogy nincs itt).
    Az lenne az igazi kampany ha valaki elmagyarazna a nepnek, hogy mit is csinaltak az RMDSZ EP-kepviselok az utobbi evekben, mivel jarultak hozza az erdelyi magyarsag szebb jovokepehez. Mert az atlagember (en) nem sokat latott ebbol a tevekenysegbol. Lehet, hogy megy a lobby a felszin alatt, de ezt csak a bentfentesek tudja, Ok meg nem mondhatjak.
    Az atlag magyar mar tenyleg kezd megkeseredni, az RMDSZ nem tud semmi ujat felmutatni, elfogyott az ero.
    Zsolt, te voltal szamomra a remenysugar, de valakinek nagyon a tyukszemere leptel ezert felreallitottak. Fel kell nevelni egy uj generaciot aki atvegye az RMDSZ vezeteset es egy uj hiteles iranyt adjon. Te segethetnel a hatterbol, aztan ha majd sikerult tisztaznod magad (biztos vagyok benne) vallalni ujra egy vezetoi szerepet.
    Sok sikert

  7. néző

    Szóval, sorolj csak pár nevet az új generációból, olyanokat, akiket nevelni kell/lehet. Szerintem rosszabbak mint a vén trottyok… ;)

  8. lacka

    Ja, hogy nincs ujhullam?
    Ez ez vajon kinek koszonheto? ……. igen, a ven trottyoknak.

  9. Barna Gergő

    Az EP választásokat szerintem minden tagországban belpolitikai kérdésként kezelik a politikai erők. Ez nagyrészt annak is az eredménye, hogy nincs egy egységes európai üzenet – legalábbis én nem láttam – hogy a nagy politikai családok vezetői konkrétan megszólították volna az európai szavazóközönséget, mint olyat. Ugyanígy nálunk is a pártok erőviszonyának méréseként fogják fel a politikusok e választást, ez által előrevetítve az őszi államelnök-választások lehetséges kimenetelét – ebben Zsoltnak igaza van.
    2007-ben azok közé tartoztam, akik úgy gondolták, hogy mind Tőkés László, mind pedig az RMDSZ be fog jutni. Most viszont sokkal nehezebb „megjósolni” a magyar eredményt – ami jelenleg is az országos és a magyar részvétel különbségének kérdése. Az előrejelzés nehézsége abból adódik, hogy a magyar és a román kampány céljaiban és eszközeiben eltér egymástól – így volt ez 2007-ben is. Úgy tűnik, hogy számunkra az EP választások inkább az erdélyi magyar „belpolitikai” viszonyok lemérését, tisztázását jelentő gyakorlattá válnak.
    Érdemes figyelembe venni azokat az okokat, amiért alacsony részvételre számíthatunk Románia szintjén:
    1. az európai parlamenti választásokon a részvétel 1979 óta csökkenő tendenciát mutat, 2004-ben 47,6% volt, a 2009 februári Eurobarometer a tagállamok átlagos részvételét 34%-ra vetíti előre
    2. az európai döntések bonyolultsága és távolsága miatt az állampolgárok nem érzékelik a mindennapi életben bekövetkező/elvárható változásokat
    3. az európai parlamenti képviselők tevékenysége szinte láthatatlan, az eddigi 2 éves mandátumok konkrétumairól keveset tud a közvélemény
    4. belpolitikai szinten a 2008-as választások eredménye és az azt követő koalíciós megállapodás sokak számára csalódást okozott – pont azok alkottak kormányt, akik a kampányban vetélytársakként, egymás alternatívájaként tűntették fel magukat a választók előtt
    5. a kormánykoalíció gazdasági intézkedései vitatottak, úgy tűnik, hogy nem tudják a válságot kezelni
    6. maga a gazdasági válság és a romló közhangulat az urnáktól való elfordulást valószínűsíti
    7. a politikai osztály folyamatos hitelvesztése, a majdnem 5 éve tartó politikai válság és háborúskodás szintén negatívan hat a részvételi szándékra
    A sort lehetne folytatni. Több román szakértő is optimistának tartja a 30%-os részvételi arány elérést. Az Eurobarometer februári előrejelzése 34%-os Romániára nézve, ugyanakkor a CURS áprilisban ugyanazzal a módszerrel mért adatai szerint 43%-os részvétel jósolható. A mintegy 9%-os különbség figyelemre méltó. A két kutatás közötti periódusban zajlottak azok az események, amelyek adott esetben a júniusi részvétel növekedéséhez is vezethetnek: az államelnöki jelölések beindulása (Antonescu, Geoana), EBA indulása, Becali-ügy, illetve a PRM-be való átigazolása.
    Kétségtelen, hogy a demobilizációs tényezőket leginkább a pártok kemény magjának erőteljes mozgósításával próbálják ellensúlyozni a román politikai erők. A hivatalos és nem hivatalos államelnök-jelöltek, élen Traian Basescuval minden eszközt bevetnek mobilizálásra. A tét a politikai erőviszonyok felmutatása. Nem mindegy, hogy a PSD vagy a PD-L végez első helyen, nem mindegy, hogy az új elnököt választott PNL sikerül-e felzárkózzon a két nagyhoz, és az sem mindegy, hogy EBA bejut vagy sem. A PRM bejutási esélyeivel kapcsolatban én szkeptikus vagyok, de tény az, hogy a gazdasági válság – a szociálisan marginális helyzetbe kerültek révén – hozzájárhat a szélsőséges pártok megerősödéséhez.
    Ebben a kontextusban, illetve friss mérések ismeretének hiányában nehéz előre látni az országos részvételt. Kevés okot találhatunk azt feltételezni, hogy nagyobb lesz, mint 2007-ben (29,5%), bár egyesek úgy gondolják, hogy akkor a román pártok az alacsony részvételben voltak érdekeltek (a számukra előnytelen választási rendszerről szóló referendum miatt). A létező adatok alapján az országos részvételt 27-34% között tarthatjuk valószínűnek.
    A legfőbb kérdésünk az, hogy ehhez hogy viszonyul a magyarok részvétele, amely nagyjából megegyezik az „összefogás listájára” leadott szavazatokkal (kivéve a román pártokra szavazó magyarokat, akiknek az aránya 5% körülire becsülhető).
    Elsősorban abból indulhatunk ki, hogy a magyarokra is ugyanúgy hatnak a felsorolt demobilizációs tényezők.
    Az is valószínű, hogy a közös lista önmagában nem mozgósít. Valószínű, hogy a legtöbb erdélyi magyar számára az egységes politikai fellépés inkább csak eszközt jelent – az, hogy mi is a cél, az nem igazán látszik (legalábbis Kolozsváron). Részben nem is látszódhat, mert azok a témák, amelyek a magyar kisebbség Uniós képviseletéhez kötődnek nem tudnak az országos médiumokban teret nyerni.
    2007-hez képest egy teljesen más felállás van. Akkor nagy valószínűséggel a verseny – legalábbis szerintem – mobilizálta a magyar választókat. A 40% körülire becsült magyar részvétel részben a politikai képviselet elvesztésétől való félelemből, másrészt a többletrészvételből adódó lehetőség felismerése által a közösségi szintű bizonyítási lehetőségből (gondoljunk az utolsó hétben megjelent általános mozgósító kampányokra), harmadrészt pedig a viszonylag nagy arányú, mindkét fél esetében leadott proteszt szavazatok mennyiségből következett. És nem utolsó sorban Tőkés Lászlónak a nem erdélyi megyékben hozott mintegy 18.000 szavazata is növelte az így kalkulált részvételt.
    A jelenlegi helyzetben azt feltételezhetjük, hogy a magyarok esetében is az aktív kemény mag/magok fognak urnához járulni, ezek közül is azok, akik mindkét felet (RMDSZ és Tőkés) el tudják fogadni olyan szinten, hogy rá is voksoljanak. Sajnos ilyen típusú számadatok nem léteznek. Durván számolva 2007-ben az RMDSZ az erdélyi magyar választópolgárok 24%-át, Tőkés a 14%-át szerezte meg, ez összesen 38% (1.145.000 választókorú magyarral számolva). Az RMDSZ a megyei tanácsosi listákon 2008-ban 37%-ot, az MPP 7%-ot kapott. A 2008-as parlamenti választásokon az RMDSZ a magyarok 36%-ának a támogatottságát nyerte el Erdélyben. Azt gondolhatjuk, hogy ideális esetben a közös lista is hozza a 36-38%-ot, bár az egyes választások logikája más és más. Ha figyelembe vesszük az esetleges lemorzsolódásokat az egymás el nem fogadása következtében, akkor is arra számíthatunk, hogy a 32-34% támogatottság meglesz a magyar listának. A magyarok körében végzett közvélemény-kutatások is ezt támasztják alá, ezek mintegy 4-5%-os demobilizálódást mutatnak 2007-hez képest.
    Egy optimista forgatókönyv az lehet, hogy a magyar részvétel eléri a 34-35%-ot, az országos részvétel pedig 26-27% körül alakul. 26%-os országos és 35%-os magyar részvétel esetében az RMDSZ-Tőkés lista a szavazatok 8,8%-át eredményezné, amely a kosárba kerülő szavazatok mennyiségétől függően akár biztosíthatná a 3 magyar EP képviselőt is.
    Egy pesszimista forgatókönyv az lehet, hogy a részvételi aránykülönbség kedvezőtlen irányba érvényesül (a románok jobb mozgósítása és a magyarok erősebb demobilizációja esetén). Amennyiben a részvételi arányok megfordulnak 35%-os országos és 26%-os magyar részvétel, ebben az esetben az RMDSZ-Tőkés lista a szavazatok 4,8%-ot kapná, nem érve el a küszöb átlépéséhez szükséges arányt.

  10. Fules

    Inkabb masoknak mint Zsoltnak: rettenetesen gondoltodtok, mintha a kokorszakban elnetek!! igazi vadallat fanatizmus :) ))
    Polgar Jenci baratom el vagy tevedve, latjuk mirol szol a hires “partotok”, elol a nagy marha diktalja a trendet, utana a sok vad lud, sorban-sorban. Van egy diktatorikus okrotok, a tobbi meg suket es vak. Ez PART vagy mi szerinted?
    Lacka hol elsz??? Tokes olyan mint a Vadolo es a Mohikan, meg a kod is belengi…:))))
    Az RMDSZnek ott a hibaja hogy nem tud megujulni, nem tud friss vizet onteni neha a poharba. A kotlos viz meg kinek kell? Meg az oreg sem kene felrealljon, ha engedne masokat is neha.
    Elonyuk hogy vannak jo kepessegu embereik, az mas tema hogy nincsenek kihasznalva. Na meg Kelemen urrr, a kirakatember..en is igy csinalnam tennek vkit a csorda elere aki nem szol bele a terelesbe ..
    Barna Gergo jol latod a dolgokat, tul pontratett a szamitasod..biztos sokat gondolkodsz rajta..Filozofus vagy? A nem lehet, azok nem ertenek a szamokhoz. Talan fel kellene vegyen az RMDSZ mint elemzot..(Ajanlas az illetekesek figyelmebe)
    Zsolt sajnalom hogy ki kellett szalj a politikabol, biztos vagyok benne hogy volt “segitotarsad”. De nem gondoltam hogy ilyen dolgot is el tudnak erni.
    15 eve elek az AEA-ban, eleg nevetseges amugy igy kivulrol az egesz erdelyi magyar kuzzzzdelem. (Kusdj magyarrr…akik ismerik a notat)
    Csak MAGYAR vagyok es nem tudom szo nelkul hagyni neha a torteneseket…Pici ebredes? nem fullik a foga senkinek hozza?
    Fules

  11. néző

    Füles, bocs, Fules…. szerintem te vagy eltévedve. Ez olyan mint amikor a koma kimegy a ház elé és onnan tényleg úgy látszik mintha az ő feleségét basznák… te is kinn vagy, s te is másként látod… Gyere röppenj haza, nevelj két gyermeket minimálbérből és csókold meg aztán az rmdsz és a többi politikus seggét. Amíg kinn vagy, addig Obamával foglalkozz. Köszi ;)

  12. néző

    Amúgy meg Gergő tudtommal szociológus. A filozófus az más fán terem, csak amerikában hasonlít a kettő egymáshoz, itt nem nagyon.

  13. Márton Zoltán

    Én biza úgy látom, hogy az összefogás listája demobilizálni fog.
    1.Az összefogásért sokan lennének képesek harcolni, de ha már megvan kevésbé érdekes.
    2.Az vérmes RMDSz katonák árulónak tartják Markót, mert lepaktált Tőkéssel, a vérmes MPP-sek vice versa és a két tábor elkötelezettjei szoktak lenni a mozgósítók a kampányokban.
    Hát feleim, nem sok mozgást látok egyik oldalról sem. Régebben eddig már keményen ment a kampány, a csillagos eget is teleplakátoltuk/ták, most nagyon kulturáltan egy-egy plakát jutott a hivatalos plakátoló táblákra. A kisküküllő mentén egy darabot sem látni. Amúgy az esetleges bukta érdekes fordulatokat fog eredményezni politikusi körökben :-)

  14. zoli

    Marton Zoltan – szerintem a kampany elott jartal a kis kukullo menten! es vigyazat – erre fele jo a bor!

  15. Márton Zoltán

    :-)

  16. Nagy István

    A 3 képviselő nem bizonyult illúziónak. Igaz, hogy ha 21 498 szavazattal kevesebb lett volna, akkor nincs meg. A negyedik mandátumhoz pedig további 115 253 szavazat kellett volna.
    Elnökválasztásra nem lehet sem jó jelölt, sem jó kampány, legalábbis a végkifejletet illetően.
    Egyetlen értelme van az államelnök-jelöltállításnak, a magyar autonómiaigények megjelenítése, és román közbeszédben tartása egy hónapon keresztül.
    Erre azonban Frunda, Markó vagy Kelemen Hunor már régen alkalmatlanná tette önmagát.

  17. Fairplayguy

    Szerintem Nagy Zsoltot félreállította saját RMDSZ nevű pártja. De jól jönne most az RMDSZ- nek egy jó politikai marketinges szakember !
    Szóval RMDSZ vonalon sem komoly szakember, sem pedig komoly politikai jövőkép. Hogy is mondják ezt ? Talán úgy hogy ,,anyagi szűkkeblűség” miatt elpuskázta a saját jövőjét ?

    Na jó időt, facipőt kedves Mindnyájatoknak !