Még hallgatunk sokáig?

Tegnap egy kerekasztal beszélgetésen elmondtam, hogy nagyon komolyan gondolkodom azon, hogy bepereljem a román kormányt.
Eddig semmi rendkivüli, de miért nem szólal meg senki más?
Meddig hallgat még a román társadalom és azon belül az erdélyi magyar, meddig tűri a kormány adó túlkapásait? Vagy ez tényleg nem érdekli a magyarokat, az RMDSZ-t, a vállalkozókat, az alkalmazottakat?
Hogy menet közben változtatják meg a játékszabályokat? EP választási kampányban nem mondja el senki, hogy a minimál (átalány) adó, amelyet most vezettek be, az Európában már bizonyította sikertelenségét? Hogy ez már több tízezer vállalkozás tevékenységének felfüggesztéséhez vagy felszámolásához vezetett? Hogy akkor is adót fizetsz, ha veszteséges vagy? Félreértés ne essék, engem személyesen nem érint. De önmagában felháborító. 2009-ben a tavalyi forgalom alapján fizetik a cégek a minimál adót, azaz a tavalyi sikeres évi nagyobb forgalom után fizet többlet adót, ezzel is nehezítve a válság túlélését! És ha utána számoltok egy kissé, akkor az is kiderül, hogy a mikrovállalatok (100,000 euró alatti éves forgalom, minimum 1 alkalmazott) esetében ez az intézkedés tulajdonképpen adóemelést jelent, esetenként többszörösét az eddiginek!
És ha ez nem lett volna elég, megváltoztatják, szintén menet közben, a cégautók lízingdíjára vonatkozó szabályozást. Május 1 után nem leírható sem a lízingdíj, sem annak ÁFA-ja, sem az üzemanyag költség. A nagy cégek többsége máris lépett, szállítási vállalatot hoztak létre, oda helyezték át autóikat. De azon kisvállalkozók (építőcég, kiskereskedő stb.) akiknek a profit része úszik el ezáltal, velük mi lesz? Vagy veszteségesekké válnak vagy elkezdenek feketézni … Mindkét esetben bevételtől esik el a költségvetés …
Arról az elvről nem is beszélve, hogy a folyamatban lévő szerződésekre is alkalmazzák, azaz több évre vonatkozó tervezését, számítását húzzák keresztbe sok vállalkozónak. Ez sem érdekes?
Ez sem elég zavaró? Egy ellenzéki, kampányban lévő politikai szervezet számára ezek nem témák?
Téma pedig van bőven, még jövök javaslatokkal …

118 válasz: “Még hallgatunk sokáig?”

  1. Barna Gergő

    A legérdekesebb az átalányadóba, hogy ha mikrovállalkozásod van (amely 3%-os jövedelemadót kell fizessen), és tegyük fel tavaly a pénzügyi forgalmad elérte az alsó határ maximális értékét, 52.000 lejt, annak a 3%-a csupán 1.560 lej. Viszont a legalsó sávban, 0 – 52.000 lej között a minimális adó az 2.200 lej.
    Tehát ha öntudatos cégvezetőként minden lehetséges adót befizetsz – legalábbis ha jól értettem én – akkor sem tudod elérni a “minimáladót”. Elég abszurd, nem?
    Képletesen átszámolva, ez azt jelenti, hogy a forgalmi adód minimum 4,2%, amennyiben teljesítetted az 52.000 lejt. Ha nem, akkor ez exponenciálisan növekszik. Pl. 22.000 lej tavaly éves forgalomnál is 2.200 lejt fizetsz, azaz 10%-ot az összes jövedelmedből.
    Vállalkozni jó!
    Romániában

  2. Péter László

    Kedves Zsolt!

    Egyetértek veled. Ennek az adónak máris megvannak a perverz hatásai. Rengeteg kis cég bezárt vagy felfüggesztette tevékenységét, többnyire azok, amelyekben az alkalmazottak egyben önfoglalkoztatottak is voltak.

    Válságban ezeket adókedvezménnyel szokás támogatni, mert igy szociális kiadásokat spór meg az állam. Most ezek egy része most munkanélkülivé vált. Továbbá, inkább a szürke és fekete gazdaságot növeli, mintsem az államháztartás bevételeit.

    Az ötleted erősen meggondolandó. Nem vagyok jogász, de azt hiszem, ha az Alkotmánybiróságon per folyik a rendelet ellen, akkor ideiglenesen az állam ezt a határozatát kénytelen lesz felfüggeszteni, amig döntés nem születik. Igy legalább addig nem kell kifizetni.

    Barátsággal,
    Péter Laci

  3. Attila

    Eleg sokan vagyunk akiket erint ez a torveny, mondanam nagyon sokan, talan kellene egy szervezetet bejegyezni a kisvallalkozok egyesuletet, hogy legyen erdek vedelem. Sajnos az alkalmazottak nem tudjak mi ez az ado, nem volt elegge korbeirva, hogy mivel jar. Ez nem kapitalista orszag hanem szocialista, es valoszinu, hogy a kisvallalkozok elvannak a sajat bajukkal, ezert nem haborognak.

  4. László

    Dehogynem foglalkoztat mint kisvállalkozót. Az én esetemben a cég bezárását vagy eladását eredményezi. A kérdésem nekem is ugyanaz volt mint a blog bejegyzésben: miért nem teszünk ellene semmit?
    Sajnos az RMDSZ-es honatyák a gyomorhűtésen (értsd beszéden) kívül semmit nem tesznek ez ellen. A segítségem és a jelenlétem is felajánlottam (sem Lakatos Péter, sem Borbély László részéről nem kaptam semmilyen választ megkeresésemre) . Csak akkor mit is jelent a képviselő??

  5. Farkas Levente

    Az unalom, a közöny, az úgyis mindegy árral haladunk előre … vagy hátra.
    A tegnap a TVben is elmondtam, hogy egyszerűen Impotens a kormány.

    Arra képtelen, hogy a valódi adócsalókat elkapja, ezért a mindenki bűnöző elv alapján vet ki ilyen adókat.
    Ezt lenyeljük.
    Azt is lenyeljük, hogy az új törvény miatt még fölöslegesebbé válik a közalkalmazottak egy része, de attól még a fizetését felveszi.

    És azt is lenyeljük, hogy nagyon okosan felépített kommunikációval a Kapitány rávezeti az országot, hogy “Ti szavaztátok meg a BIG kölcsönt az országnak”

    Igen … gyakran mi is Impotensek vagyunk.
    Most már igazán szükség lenne egy karakteres, előre gondolkodó, képzett csapatra, aki nem a mások által felvert hullámokkal küzd, hanem hullámokat csinál másoknak … küzdjenek ők.

    Ha egy cég csak REAGÁL az eseményekre é nem gondolkodik, tervez, cselekszik előre, az közép távon = felszámolás.
    Ha egy nemzet, akkor …
    Ha egy kisebbség, akkor …

  6. tom

    Kedves Zsolt ,
    szeretnelek emlekeztetni hogy az elsö Tariceanu kormany december 28 -an valtoztatta meg a dividensado erteket 5 % -rol —> 16 %-ra . Ez az uj adokulcs a folyo könyvelesi evre volt ervenyes . Ezzel n kisvalalatot a csöd szelere taszitott . A multikat nem erintette , mivel papiron mimimal nyereseggel mentek ro-ban .
    Ugyanakkor ugyanebben a periodusban (dec , jan , febr)alatt lenyomta a valutat , velemenyem szerint mestersegesen .
    Ezzel a lepessel n exportört kigittelt , az is igaz hogy az importörök flikflakkot vetettek örömükben ..
    Az atalanyado tenyleg fos megoldas ..
    A következö tema amiben kivancsi lennek a velemenyedre az a Matyi ter szetkurasa . Kivancsi lennek mi a turot csinaltak az rmdsz mokusok a tanacsban , az igen tisztelt alpolgarmester , az ertekes szakemberek hogy ez ne következzen be ? Zsolt ezt a teret meg csau , antonescu , goga , funar sem rombolta szet .

  7. cs

    Nehez egy olyan kormany dontesei ellen tiltakozni, amelyik szoros porazrol iranyitja a kozponti sajtot, a szakszervezeteket, olyan ellen akik szemelyes erdekeik szerint valogatjak melyik torvenyt tartjak be es melyiket nem, a kozintezmenyeket politikai es szemelyes celra hasznaljak, azokat akik utukba allnak torvenyszekre es bortonbe kuldenek.

    Nem sok kulonbseget latok a ’90 elotti es a jelenlegi irany kozott. Csak az eszkozok finomodtak, tokeletesedtek. Ugyanazok az emberek, ugyanaz a gondolkodasmod.

  8. cs

    Az esemenyeket figyelve az a velemenyem alakult ki, hogy ezek az emberek – a jelenlegi kormanypartiak – nem 4 evre rendezkedtek be, itt legalabb 12 ev lesz ugyanezzel vagy nagyon hasonlo kormannyal. Ha nem tartozol kozejuk, nem allsz be a sor vegere – nem szamitasz embernek es semmi eselyed normalis ugyintezesre, egyenlo feltetelekhez.

  9. Forro Hunor

    Ebben a temaban olvastam a kovetkezo roman blogbejegyzest aprilis elejen. Ajanlom szeretettel mindenkinek:
    http://khris.ro/index.php/04/2009/avem-o-criza-cine-se-sacrifica/

    Kiemelnem a bejegyzes legutosebb reszet:

    Guvernul ar trebui sa reduca cheltuielile si sa creasca veniturile insa:
    -nu pe spatele profesorilor pentru a nu isi ridica in cap sindicatele
    -nu pe spatele personalului din sanatate din acelasi motiv
    - nu pe spatele functionarilor publici, idem
    -nu pe spatele angajatilor din companiile controlate de stat (te pui cu CFR-istii?)
    -nu pe spatele celor peste zece milioane de asistati social (de la Geoana fara numar)
    -nu pe spatele pensionarilor (articolul acesta spune destul)
    -nu pe spatele parlamentarilor (am propus ca in semn de solidaritate cu cei mai loviti de criza, toti parlamentarii sa faca un gest simbolic si sa “doneze” 10-15% din venitul lunar. S-a simtit careva?)
    Cine a mai ramas? Ah, parca avem 3 milioane si ceva de angajati in privat si inca doua milioane de patroni, sa ii intrebam si pe ei daca vor sa se sacrifice.
    Dar stai, ca daca si ei spun nu, nu mai avem pe cine sa intrebam asa ca da-i dracului, oricum sunt singurii care platesc de fiecare data.

  10. Nagy Zsolt

    Kedves tom,

    szerencsére nem a kormány nyomogatja a valutát. Még csak az hiányozna. Nem mintha nem szeretné …
    A Mátyás térrel kapcsolatos véleményed teljes mértékben osztom. A kérdés ugyanaz: miért hallgatunk? Miért nem kérjük számon a polgármesteren, az RMDSZ-es tanácsosokon? Lehet, hogy van ésszerű válaszuk, de legalább kérdezze meg valaki …

  11. néző

    F.Leventét idézem: “A tegnap a TVben is elmondtam” – tudjuk! :D és így már értem Lászlót is az RMDSZ-es honatyákkal kapcsolatosan.
    És szerintem nem a kormány az impotens, hanem a mi honatyáink ;)

  12. néző

    és még egy hozzáfűznivalóm lenne… kedves Zsolt, amikor politizált, nem volt szimpatikus a modora, persze ettől még szomorú voltam amikor kilépett a politikából. Egyre inkább kezd lelkiismeret furdalásom lenni, hiszen akik maradtak, nem csak antipatikusak, de értéktelenek is számunkra. Jó lenne “merni” és visszalépni a politikába valahogyan! Talán akkor lenne ott valaki, nem csak a TV-ben! ;)

  13. Nagy Zsolt

    kedves néző,

    a visszalépés nem “merészség” kérdése. Én mertem kilépni, mert tudtam, hogy megtudok állni a magam lábán. Visszalépni? Hova? Hogyan? Talán a nézők kedvéért … :)

  14. Papp Attila

    Kedves Zsolt,
    3-4 éve próbálnak engem ellehetetleníteni olyan jelenlegi RMDSZ-es fiatal politikusok akik a 2004-es helyhatósági választásokon az akkori PDSR magyar polgármester jelöltjét támogatták aktívan a választási kampányban, majd 1 nappal a 2004-es parlamenti előválasztások előtt beléptek az RMDSZ Háromszéki szervezetébe és parlamenti képviselői mandátumot is nyert egy személy ezen “fiatal farkasok” közül. Ha nem tudod kiről van szó, akkor elmondom, hogy Sepsiszentgyörgy jelenlegi polgármesteréről és baráti társaságáról beszélek. Még idáig túléltem, igaz többségében román emberek segítségével.
    Beszéljünk talán arról, hogy az RMDSZ álltal támogatott igazgatók egy része Kovászna megyében, “szakmai” tevékenységével a vállalkozóknak több kárt okozott mint a volt román igazgatók?
    Talán beszéljünk arról, hogy miért volt jobb egy törvénytelen piacot román tulajdonossal elnézni és megmaradásában támogatni Albert Álmosnak 1998-tól 2008-ig és Antal Árpád Andrásnak 2008-tól napjainkig, amelyik területadót fizet csak az önkormányzatnak egy olyan céggel szemben akinek az önkormányzat azálltal, hogy koncesszionált egy területet amelyre piacot épített és 2005-ig területadót, épületadót és koncessziós díjat fizetett a helyi költségvetésnek és magyar tulajdonosa volt és van? Oroszpiac kontra Europiac Sepsiszentgyörgyön. A törvénytelenül tevékenykedő piac 1999 – 2007 közötti bevétele kb. 10 milliárd régi lej volt.
    Nem furcsa, hogy büntető feljelentést kell csinálnom egy magyar, RMDSZ színekben megválasztott polgármester és alpolgármester ellen, hogy érdekeimet megvédjem?
    Ennyit ért vajon ennek a szervezetnek a 12 év munkám és a 4 év ügyvezető elnökségem?
    Tudod Zsolt az az elkeserítő, hogy az emberek pont annyira félnek ma is mint az átkosban. Akkor azért nem mertek pofázni mert ha nem volt valamilyen háttered eltüntettek a szekuskák, ma meg ha pofázol tönkretesznek mosolyógva a “fiatal” hiénák.
    Én azt látom, hogy bármennyi és bármilyen adót kivetnek ma már nincs ki fizessen és ebben van egy csendes lázzadás is azok ellen a jövedelmek ellen amiket hivatalnokok, választottak kapnak azért a minőségi, jó munkálrt amit szolgáltatnak nekünk adófizetőknek.
    Tudja valaki, hogy lenne büntető feljelentés azon vezetők ellen akik állami tőkével működő cégeknél a különböző fizetés utáni járulékokkal adósak az államkassza felé? Nem egyébért csak az ANAF “szakemberei” magáncégeknél ilyen jellegü tartozásokért büntető feljelentést csináltak a cégvezetők ellen, akik járják a gazdasági rendőrséget Kovászna megyébe.
    Ezek után nem hiszem hogy egyáltalán valakit kérdőre lehetne vonni, etnikai hovatartozástól függetlenül, hisz a hatalom azzal a tudattal jár ma Romániában, hogy BÁRMIT MEGENGEDHETÜNK MAGUKNAK MERT NINCS SEMMILYEN KÖVETKEZMÉNYE.
    Beszélhetnénk talán a következő találos kérdésről, éspedi: “Én Markó Bélának voltam a személyi tanácsosa majd egy megyei önkormányzati elnökjelölt kampányfőnöke, testvérem RMDSZ-es parlamenti képviselő, ma Elena Udrea miniszterasszonynak vagyok a személyi tanácsosa. Ki is vagyok én?”.
    Akik tudjuk a helyes választ errel a kérédsre, még mindig azt hisszük, hogy etnikai tisztogatás a magyar igazgatók cseréje?
    Hidd el Zsolt, hogy ma nálunk bárki megvásárolható: patronátus, szindikátus, politikus, bárki és akárki. Aki meg nem, hát azt eltüntetik vagy így vagy úgy.

  15. Willmann Walter

    Kedves Zsolt,
    ha van kedvenc csapatod, és néha követted őket játszani döntő mérkőzésen, bármilyen csapatjátékban, tudnod kell, hogy van egy pillanat, ami után fajra, nemre, nemzetiségre, tapasztalatra vagy képzettségre való tekintet nélkül az igazi drukker tudja: a meccs elúszott, halott.
    Nos, kormányunkat és a román népet illetően ez a pillanat az üvegen zajlott, ország-világ előtt, a tévében, amikor a választási győztes Andronescu miniszterasszonyra rákérdeztek, mi is a helyzet az 50 százalékos fizetésemelésről szóló törvénnyel, amit ő harcolt ki.
    Az elhíresült válasz volt a román nép elvesztett meccsének a pillanata: akkor választások előtt voltunk, most más helyzet van, mondta Ecaterina asszony. Válasza után egyértelművé vált, ez nem a mi országunk, hanem azé a hetvenvalahány százaléké, és ennek megfelelően is cselekednek. Az ezek utáni események, sajnos, a román sajtó gyávaságának, ostobaságának, vagy netán csökkent értelműségének a bizonyítékai, de ahogy Fülig Jimmy mondaná, nem állíthatunk minden impotens szakszervezet mellé egy ütőképes újságírót.

  16. Nagy István

    Tudod Zsolt, az RMDSZ-csúcsban töltött, miniszterségig ívelt évtizeded, a Janovics Alapítvány körüli dolgaitok, és talán most is aktív külpolitikai tanácsosságod és e bejegyzésed között megavillámot létrehozni képes feszültség van. Ha nem az MSZP és a kormányzati részvétel vezérelt volna benneteket, hanem a hazai magyarság közösségépítése lett volna az első, akkor most kórus állna körülötted, de így? És nem zért, mert nem igaz az, amit írtál, hanem azért mert kérdéseid előtt Te magad égetted föl az utat.

  17. KSz

    Kissé ciki, hogy csupán így kampányidőben ragadsz pennát, amikor egyetlen, ismétlem egyetlen, kampányrendezvényről sem merészel a pártsajtó képet közölni. Sem a szentgyörgyi akciókról, sem a csíkszeredairól, a Háromszék szerint 18000-es tömegről (csupán elírás vagy féltjük a székházat?).

  18. néző

    Kedves Zsolt,

    nem “Oda” kell visszalépni! Sok módja van annak, hogy az ember “politizáljon”, főleg, ha erre adott egy “kiaknázatlan hatalmi-potenciál”. Civilként is lehet “politizálni” és meggyőződésem, hogy annál többet lehet tenni, mint amennyit “képviselőként” és “szenátorként” – másokról nem is beszélek – tesznek sokan. Támogatók vannak… sokan – sokan hallgatnak és várnak egy “jelszóra”… lehet, hogy túl utópikusan hangzik, de valamit kellene kezdeni… és biztos nem én – vagy a hozzám hasonlók – vagyok – vagyunk – a megfelelő ember(ek). Sem tapasztalat, sem tekintély, nem is beszélve a hozzáértésről és adottságokról. Valaki kell, olyan valaki, aki tudja mit csinál! Ön egy ilyen ember, ha néha nem is volt túl szimpatikus :) ;)

  19. Nagy Zsolt

    Kedves KSz,

    Számomra nincs kampány. És ha elolvastad amit írtam, éppen azt kifogásolom, hogy olyan témák nem szerepelnek ebben a kampányban, amelyek érintik és érdeklik az embereket.

    Kedves István,

    12 évet dolgoztam abban az RMDSZ-ben, amelyben te is. Te Pécskán, én máshol.
    A Janovics Jenő Alapítvány “viselt dolgai”: működő rádió (Erdély FM), próbaműsorokat sugárzó televízió (ETV). Az Alapítvány minden támogatást rendeltetésszerűen használt fel és el is számolt a támogató fele. Egy Krónika indíttatású feljelentés eredményeként megejtett pénzügyőrségi ellenőrzés is mindent a legnagyobb rendben talált. Amúgy ezt a munkát teljesen önkéntesen, szabadidőmben végzem, meég csak költségtérítésre sem tartva igényt!

  20. Új széköly

    na ez a küd megint megszívatott…

  21. Új széköly

    kód

  22. Új széköly

    Az emberek félnek…
    Viszont létezik egy képviselet, akit eredetileg azért választottunk meg, hogy érdekeinket képviselje….
    Nem értettem meg soha, hogy az RMDSZ miért nem lép be ilyen nagy horderejű kérdések mellé, és országos szinten miért nem vállalja fel?? pedig ez esetben is rengeteg szimpátiát és szavazatot nyerne…. nem beszélve, hogy a románok mennyire pozitívan vennék….
    Amit Téged illet, egy kicsit elronntottad, de szerintem van esélyed a visszatérésre… Ha ugyanilyen karakánul, frappánsan, mint ahogy most írtál, kiállsz, szerintem minden esélyed megvan…nem lesz egyszerű, mert a hiénák, akiknek az útjában álltát, már elfoglalták a posztokat, de szerintem Neked még lenne annyi háttered – persze, ha nem változol ismét olyanná, mint ők!! -, hogy helyet vívjál ki magadnak! Sokan vágynak egy olyan személyre, akinek van véleménye, ki meri mondani, és kiáll az emberekért!
    Indulj és cselekedj!!

  23. NoLe

    Szia,
    a Cotidianul szerint K. Hunor lesz az elnokjelolt…mit szolsz hozza?

  24. Zsolt

    Engem agyo is erint ez a franya “forfetar”. Mult evben jol met az uzlet, foleg, hogy elso ev is volt. Iden pedig semmi. Honnan vakarjak elo havi 600 lejt?!

    Koztetek sok a (jo) ugyved. Segitsetek rajtunk, valtoztassuk meg ezt a marhasagot! Mit kell teni?

  25. néző

    Na, ha a Narkót felváltja a Humor, akkor ez egyre rosszabb… szar nem heroin éppen, de azért fű… Én ezt a menetet kihagyom ;)

  26. Nagy István

    Ma eszembe jutott, hogy van ez a blog.
    A válaszod jó. Csak éppen nem a lényegre koncentráltál, Zsolt, átmentél mellébeszélő politikusba. És ez az, ami nagyon szűkíti a perspektívát!

  27. Zsbodola

    Kedves Zsolt, teged hogy lehet elerni? Mail, esetleg telefon?

  28. Létrafok

    Ha már itt vagyok megkérdezném, hogy van-e hir arról hogy eltörlik ezt a “forfetar”-t?? Mert sürgös lenne…

    A másik: mi ez a cégeknek kiküldött radio és tv adó? A világ legszégyenteljesebb adója amikről hallottam! Mennyire igaz az, hogy egy Kolozsvári cég pert nyert ezen adófajta miatt az államal szemben? Tehát érint-e még bennünket a dolog és ha igen mennyire?
    Kedves Zsolt! Kérem válaszoljon, lehetőleg gyorsan a kérdéseimre.
    Köszönöm.