Hogyan lettem értelmiségi … :)

A tegnap egy újabb részt láthatott a közvélemény a “Hazaárulás, kémkedés” című, immár két és fél éve tartó szappanoperából.

A szokás szerint a sajtóból értesültem erről a fejleményről is. Bár a román törvénykezés előírja, gyanúsítottként még csak nem is értesítettek! Kötelességük lett volna jegyzőkönyvvel lezárni a nyomozati anyag ismertetését, meg kellett volna kérdezniük, hogy szeretnék-e további nyilatkozatot tenni és kötelességük lett volna lehetőséget biztosítani bizonyítékokat kérni védelmem érdekében. Egyik sem történt meg ezek közül.
Az ügyész azt a vádat fogalmazza meg, hogy „intelektuálisan” támogattam volna illetve bátorítottam volna a 4 főből álló nemzetközi kémszövetkezetet, hogy a nem létező árulást, illetve kémkedést elkövessék.
Emlékeztek még: kémkedés, titkos iratok kiszolgáltatása, telefonok lehallgatásának ellenőrzése stb. képtelenségek hangzottak el 2006-ban.
Most meg értelmiségi lettem.
Azóta eltelt két és fél év. Amely időszakban semmilyen nyomozati tevékenységet nem folytattak, egyszer sem halgattak ki. Az ügyészségen csak azért voltam, hogy tanulmányozzam a dossziét, olvassam a lehalgatott telefonbeszélgetések átiratait. Arra a kérdésemre miért is vagyok itt, az ügyész azt válaszolja, hogy a mások azt mondják rólam a beszélgetésiekben, hogy találkoztak velem. FIGYELEM! Még csak azt sem mondják, hogy ezt vagy azt tettem volna, csak azt mondják, hogy esetleg találkoztak vagy találkozni fognak velem. Ők, egymás között. Akar valaki még rólam beszélni?  Az már csak a hab a tortán, hogy több, angolul folytatott beszélgetés (mások között) esetében a Ministry-t miniszternek fordítják, azt sejtetve, hogy nem a minisztériumban van találkozójuk, hanem a miniszterrel …

És mégis azt mondom, hogy jobb így. Így legalább közelebb kerülhetek ahhoz, hogy a bíróság megállapítsa az igazságot, azaz hogy semmit nem követtem el. Ja, hogy mikor? Egy dologban biztosak lehettek: nem 2009-ben! Nem az államelnöki választások évében …

70 válasz: “Hogyan lettem értelmiségi … :)”

  1. NoLe

    vegre..

  2. ERobi

    A hozzászólásoknál meg kellene jelentetned a következő felhívást:

    “Tisztelt hozzászóló, jogában áll hallgatni és nem írni semmit, ellenkező esetben az ügyészség mindazt, ami a hozzászólásban elhangzik, felhasználhatja Nagy Zsolt ellen.”

    Bár lehet, hogy ezzel csak ötletet adnál ellenségeidnek…

  3. Endre

    Kafka.

  4. Niculescu Tóni

    Erős cérnát kívánok, Zsolt! Valahogy csak átvészeled a borzadalmas hercehurcát…

    Tónhal

  5. Új széköly

    A hócipőm már tele van ezzel a sz…s Romániával… ezek nem tudnak egyebet csak össze- vissza csűrni- csavarni a dolgokat… nem tudnak soha, egy centit sem korrektül, becsületesen tenni valamit…
    kitartást Zsolt

  6. Fairplayguy

    Szerintem Zsolt legalább lehetőséged nyílik arra hogy egyszer s mindenkorra bizonyítsd ártatlanságodat. Csak azon csodálkozom miért nem tetted már eddig meg…
    Szóval sok sikert !

  7. Márton Albert

    Tisztelt Zsolt,

    Véleményem szerint nem kell csodálkoznod a veled történtekkel kapcsolatosan, nem te vagy az egyetlen. Úgyanis Romániában élünk.
    2003-ban engem megidéztek a brassói ügyészségre, a kovászna megyei rendőrség kérte letartoztatásomat, mivel – szerintük – közveszélyt jelentek. Az ügyész eléggé fokheyről bejelentette a vádat: a vállalat ahol mint gazdasági igazgató dolgoztam 2001-re nem fizetett társadalombiztosítást. Hiába magyaráztam, hogy de igen minden hónapra kifizette, nem számított, mintha a fallal beszélgettem volna.
    Késöbb a sajtóból értesültem, hogy az ügyet a képviselőház jogi bizottság alelnökének a felesége “tárgyalta” és a kifizetett társadalombizítosítás miatt egy év letöltendőszabadságvesztésre ítélt. A per ma 2009-ben is tart.
    Tehát, készülj fel egy hosszú bírósági komédiára, ahol minden számít kivéve a megtörténtek, ahol ártatlan vagy. Mindez történik az unios tagállam Romániájában, ahol semmi nem fog változni amig az ügyészek, bírák parancsra dolgoznak és nincsenek felelőségre vonva tetteikért. Készülj fel egy évekig eltartó idegölő huzavonára, becsmérelésekre, szidásokra (beleérteve családtagjaidat is).
    Sok sikert kivánok a szélmalomharchoz.
    Márton Albert

  8. Nagy Zsolt

    Kedves Albert,

    Ami velem történik, azon nem csodálkozom, azt elviselem. Igazán sajnálom, hogy te is megtapasztaltad a romániai igazságszolgáltatás korrektségét és hatékonyságát. Öszinte együttérzésem és remélem hamarosan sikerül a végére jutnod. Neked nem kell magyaráznom mit is jelent az ártatlanság vagy annak vélelme ebben az országban.
    A becsmérléseket, szidásokat, családom szenvedéseit már ismerem. Azt is, hogy ki és miért áll az egész mögött.
    Elég megnézni az elmúlt napok eseményeit …

  9. Nagy Zsolt

    Kedves Fairplayguy,

    Kérdezd meg Albertet, milyen jó érzés 6 éve bizonygatnia ártatlánságát?!

    Mégis, szerinted hogyan bizonygathattam volan eddig? Mit tehettem volna mást, mint hogy mondtam, nem tettem semmit, más emberek beszélnek rólam?

    Az ügyész is elmiseri ezt, ezért emel egy nevetséges vádat, morális támogatás címen, csak éppen hogy ne mondja ki, ez a fickó nem tett semmit.

  10. Fairplayguy

    igaz.

  11. Donoter

    Sajnos nem értem a logikáját a ciril betüs beíroknak. Mert ha értik és el tudják olvasni a magyar szöveget, miért írnak ciril betükkel mert értelemszerüen magyarul is tudnának írni. De így egy más logika mutatkozik, valakiknek érdekük olyan szöveget feltenni ami sejtetthet valamit pont azért mert kevesen értik a mondanivalót. Tehát itt is folyik a lejáratási háború amiért valaki jól fizet. Ezt a valakit kellene federíteni egyértelmüen.

  12. Fairplayguy

    rmdsz ?

  13. Papp Attila

    Nem irigyellek Zsolt. Tönkre tették sok évi munkádat ezzel. Tudod talán ennél elkeseritőbb amikor RMDSZ-es magyar intézményvezetők vagy polgármester miatt kell több éven keresztül perelj. Ezek azt hiszik bármit megengedhetnek maguknak. Kitartást barátom.

  14. Kis Gábor

    Egyet értek Attila megállapitásaival. Kitartást kivánok, bár tudom, hogy bárki bármit mond vannak nehéz pillanatok amivel az ember nem dicsekszik. Fel a fejjel, lesz ez még jobb is. Egyébbként amióta nem foglalkozol kampánnyal anélkül,hogy bárkit is meg akarnék sérteni, szinte nincs is hatékony kampány.

  15. Márton Albert

    Tisztelt Zsolt,
    1.Remélem az ellened indított ún. bírósági eljárás nem befolyásol.
    A jelenlegi heyzetben ellenben, véleményem szerint készülj fel,
    olyan támadásokra, olyan személyek részéről, ahonnan nem várod.
    2.Remélem mindezt, te és családod átvészelitek.
    Sok sikert,
    Márton Albert