Valami megváltozott

a tegnap óta Amerikában, a világban. Barack Obama győzelme valamit megváltoztatott.
Mintegy két és fél évvel ezelőtt Porcsalmi kollegám hívta fel a figyelmem erre a fiatal Illinois állambeli szenátorra. Együtt hallgattuk meg egy pár beszédét, már akkor csodáltuk tömegeket vonzó karimaztikus egyéniségét. Bálint mondta ki már akkor, hogy szerinte Obama 2008-ban nyerni fog az elnök választásokon. Akkor nem hittem neki.
Azért mert úgy gondoltam ismerem az amerikai politikai rendszert, volt alkalmam többször is szembesülni a valós amerikai társadalommal. Egy olyan politikai rendszert, ahol nagyon kevés alkalommal születnek meglepetések. Ahol 1999-ben Hillary Clinton asszony New York-i szenátori kampány székházában ottjártamkor már tervezgették a 2008-as demokrata előválasztási kampányt! Egy olyan társadalmat, ahol a politically correct magatartáson túl valós esélyegyenlőségtől még messze áll a hétköznapi amerikai polgár. Tisztelet a kivételnek, természetesen. Ahol – szintén személyes tapasztalatból kiindulva – bevándorlók nagyon nagy tömege teljesen érdektelenül állt hozzá a választásokhoz. Afro-amerikai, latino és ázsiai közösségekben járva láttam, hogy a választásokról semmiféle információjuk nincs, nem is érdekli őket, nem gondolták azt, hogy részvételük bármit is változtatni tudna. Hát ezt mindenképen megváltoztatta Obama. Kimozdította, megmozdította ezeket az embereket. Egyik legnagyobb részvételt produkálva a választásokon.
A csodákat várókat szeretném egy picit lehűteni. Az amerikai társadalomnak, politikai rendszernek elég nagy a tehetetlensége, írott és iratlan szabályok határozzák meg az elnök mozgásterét is. Arra is emlékeztetnék, hogy az amerikai döntéshozó testületben mintegy két éve már demokrata többség van.
De változások lesznek. Stílusa, lendülete, újszerűsége rányomja majd bélyegét vezetési módszereire. Ezelőtt két nappal újságírói kérdésre azt válaszoltam, hogy Obama-nak szurkolok, mert szerintem Amerikának változásra van szüksége és ezt a változást a két jelölt közül csak ő tudja hozni.
Mit jelent nekünk magyaroknak, erdélyi magyaroknak ez a győzelem? Itt is lehűteném az indulatokat. Obama nem kisebbségi elnök. És nem is fog ilyenként viselkedni. Amerika álláspontját Európával, Romániával, az erdélyi magyarokkal kapcsolatosan a saját érdekei és az emberi jogok tiszteletben tartása fogja meghatározni. Ennyi és nem több. És mégis tanulni lehet belőle. Nem azt, hogy ha Amerikának lehet színesbörű elnöke, akkor miért ne lenne Romániának magyar elnöke. Mert ez nem valós.
De azt végre vegyük már észre, hogy a VÁLTOZÁS, az újítás, a másként való megjelenés, új üzenetek és üzenet közvetítési módszerek meg tudnak mozdítani érdektelennek tűnő tömegeket! Obama nem nyert volna a választásokon az eddigieknél nagyobb arányban résztvevő fiatalok és első, második generációs bevándorlók megmozdulása nélkül. Ez a megtanulandó lecke szerintem. Ezért mondtuk azt ezelőtt majd három évvel, hogy nálunk is változtatni kell. Stílust, lendületet, üzenetet …
Sok mindent lehetne még mondani erről a témáról (is), kiváncsi vagyok a ti véleményetekre is.

127 válasz: “Valami megváltozott”

  1. alma

    Bálint vajon nem tudja, hogy ki lesz Románia elnöke 2009-ben? Vagy pédául ki lesz az RMDSZ új elnöke? (mindegy, hogy mikor) :)

  2. Levente

    Itt nalunk is meg lehetne csinalni ezt a mozgositast?
    Milyen eszkozokkel?
    sok helyen idos jeloltjek vannak ,azok hogyan tudnak mozgositani a fiatalsagot?
    szerintem amit Kelemen Hunorek csinalnak a miert buszos kampannyal az jo nagyon jo otlet…
    a te lenduletedre szukseg lenne!

    ps: kellett volna induljal te is jeloltkent!!!

  3. frodo

    Értékelem írását. Nem egy állásfoglalás, de egy felkiáltójel. Az amerikai példa sok szempontból releváns. Elsősorban abban, hogy egy kampány nem egy hónapig tart, hanem négy évig. Hogy az ellenőrzés, beszámolás folyamatos kell legyen, nem négyévenkénti. Hogy a politikai állásfoglalás, program (lásd Obama és Biden kék füzetét) olyana elemeket tartalmaznak, amelyek valósak, és amelyek nem egy négy évvel ezelőtti copy-paste következményei (ehhez lásd a cikkezést a Transindexen http://bpelod.transindex.ro/?new=1&cikk=450 )

    Magyar elnök nem lehet, de igazán lehetne az RMDSZ-nek állásfoglalása országot érintő kérdésekben. Rég nem hallottam ilyent (leszámítva az RMDSZ-es miniszterek területein). Gazdasági válságnál jól fogott volna egy magyar nyelvű üzenet is a magyar lakosság fele. És még sorolhatnám, ami eszembe jut, de talán ennyi elég is. Haz az RMDSZ politikai szereplő a román palettán, akkor az ország dolgait is fel kellene vállalja.

    Az Obama győzelem talán azt eredményezheti világszerte, amit annak idején Clinton korszaka jelentett: egy világpolitikai csendesebb időszakot. Amikor nem konfrontálódás lesz napirenden, hanem a konfliktusok enyhítése. Ez sem Bush senior-ra, sem Bush juniorra nem volt érvényes.

  4. Takeshi

    Obama kimondhatatlanul sokat köszönhet a mögötte álló kreatív stábnak. Tudták, milyen üzeneteket kell közvetíteni, és milyen módon kell megszólalni ahhoz, hogy az elnökjelölt megmozgassa az embereket.
    Az RMDSZ erre képtelen. Ők egy elképzelt közösséghez szólnak, tévesen azt hiszik, az embereknek arra az üzenetre van szükségük, amit most közvetítenek. Rosszak a reklámok (bezzeg milyen rohadt jó reklámokat készítettek Obamának!), unalmasak, ötlettelenek, maradiak és senkihez-szólók a szlogenek. El nem tudom képzelni, hogy az ilyen szövegek, szlogenek kitalálásáért valakik pénzt kaptak. Itt is változásra van szükség. RMDSZ-ék hihetetlenül gyengén készültek fel a választásokra, nekik is szükségük volna egy fiatal, valóban kreatív csapatra.

  5. KSz

    @Levente “szerintem amit Kelemen Hunorek csinalnak a miert buszos kampannyal az jo nagyon jo otlet…”
    Politikai értelemben jó ötlet, mert szavazatokat hoz, de nem etikus. Megfosztja a fiatalokat az önfeledt szórakozás utolsó perceitől. Lesz még elegük a politikából. Célszerűbb az MPPvel megtalálni a hangot, mintsem politikai perverziókkal foglalkozni. Bővebben itt a véleményem:

    http://ksz77.wordpress.com/2008/11/04/barbie-program-barbie-lanyoknak/

    @Zsolt Stílust, lendületet, üzenetet …változtatni nem tud Markó Béla és társai. Jó volt, hogy egy időben reformon gondolkoztatok Markó Attiláékkal. Sajnos nyoma nem maradt. Azaz, nem jelentős.
    Az amerikai nagyszerűség ott kezdődik, hogy nem engedik az elnökjelölteket triplázni, és duplázni is, hacsak indokolt.

  6. frodo

    Itt az Obama-féle program, a blueprint:
    http://www.barackobama.com/downloads/
    ott Flyers and documents és azon belül Blueprint for Change

  7. új széköly

    Az alapötlet nagyon jó, de mindaddig nem igazán kivitelezhető, amíg ugyanazok az emberek a “Vének”… Nekik nem kell sem a lendületesség, sem a változtatás, csak a pozició…
    Tudod nagyon jól, hogy sokan benned látták, tőled várták az erdélyi Obamát…sajnos csak egy barackot kaptunk a buksinkra….
    almával egyetértek…Levente ps – ével is… Takeshi- vel abszolút egyetértek(ennyire tényleg nem lehet gyenge a kampánystáb!!!), Ksz második @- val is egyetértek….
    szóval Zsolt, szerintem nagyon könnyen le tudod mérni a “nép” hangulatát…és, ha az RMDSZ egy pillanatig is oko lenne, akkor megtenné a változtatásokat…Kóródiék valamit feszegetnek, KáHá – nak az oldala is reményt keltő, illetve a karaván is egész jó ötlet… a többi pedig ugyanaz az egyszerű, sőt sokszor ócska szöveg, amelyekkel már találkoztunk ilyen vagy olyan formában az utóbbi 18 évben… és azelőtt is…igaz akkor mások voltak a színkombinációk…

  8. Boer Ádám

    Zsolt, téged végülis elküldtek vagy elmentél? Nem szabad vagy nem lehet az általad elképzelt úton haladni? Igen, én is benned láttam egy lehetséges erdélyi Obamat.

  9. Barna

    Sajnos távol vagyunk Amerikától.
    Ami a megalapozott információt illeti, az RMDSZ hírei is elég “füstösek”, mint a bukaresti RMDSZ “előzmény nélküli” rendezvényről szóló hír. Az egyetlen elképesztő avagy előzmény nélküli a bukaresti események tükrözésében a tetszetős hazugság, valóság megszépítésével és a tényeket nem feltétlenül fedő állítások használatának módszerével élő RMDSZ sajtóirodája. A bukaresti ügyvezető elnök kinevezését is úgy fordítottak le szabályszerűen, hogy “a területi szervezet választmánya Lengyel Erikát választotta ügyvezető elnöknek”, “tiszteletbeli” ügyvezető elnöknek.
    Elképesztő, ahogy egy Lengyel Erika, aki nem is olyan rég került Bukarestbe, értékeli azt, hogy mi történt vagy sem Bukarestben. Nem jelentenek újdonságot az ilyen rendezvények, ha más néven vagy más célból voltak is szervezve, a helyi RMDSZ szervezet vagy mások által.
    Leszámítva kijelentéseit, amik mások korábban elhangzott kijelentéseinek ismétléseként jönnek, Lengyel Erika saját személyi kultuszát építi, olyan érdemek kisajátításával, amik nem illetik. A hitelességéről sokat mond pl. a Şincai iskola 3-4 Deltai, Mamaiai hétvégi képzéseinek egy évesre való emelése a beszamolójában.
    Az ilyen megszépített kijelentések, képességeit túlhaladó funkcióba nevezett személyek esetei és a politikusok hozzáállása, részrehajlása jogosan válthatnak ki szkepticizmust. Majd megválik mit, hogyan lehet még átejteni.

  10. BBarni

    Mi itt Kézdivásárhelyen MPP-s polgármestert választottunk amiért büntet az rmdsz, nem ad pénzt a kormány által osztogatott milliókból. Mondjátok meg ezek után, hogy lehessen az rmdszre szavazni. Hogyan fognak értünk lobbizni?
    Négy évig minket fognak büntetni?
    Az rmdsz választókkal mi lessz?
    Nagyon megbántottak, nagyot csalódtam.
    Kérem válaszoljatok, el vagyok keseredve.

  11. KSz

    @BBarni Az rmdsz választókkal mi lessz?
    Gondolod, hogy Szadam is ezen gondolkozott, mikor Iraki Kurdisztán (főleg keresztények lakta) területeit Napalmmal megszórta?
    Rácz fejéért TS odaadná az összes RMDSZ választóját.

  12. Laszlo

    Obama kampanya tenyleg nagyon szervezett volt, de a mediaban alaposan el van tulozva, hogy mekkora mozgosito hatasa volt. Lenyegeben minden allam republikanus/demokrata szinezete megmaradt, csak az egesz orszag par szazaleknyit csuszott demokrata iranyba.
    Itt egy komoly statisztikai ertekeles:
    http://www.stat.columbia.edu/~gelman/blog/

  13. Laszlo

    A bejegyzes linkje helyesen:
    http://redbluerichpoor.com/blog/?p=206

    (az elozo az egesz blogra mutatott)

  14. BigZsoltFan

    Nem csak Amerikanak, hanem az erdelyi magyaroknak is szuksege van egy helyi Obamanak. 2007-ben gyujtottem alairst, h indulhasson az RMDSZ es jo mozgosito szerepe volt a nevednek… Remelem egyszer kesz leszel ismet visszaterni es minket kepviselni!

  15. KSz

    @BigZsoltFan
    Azért még Markó, Frunda, Verestóy jó egészségnek örvendenek. Nem hiszem, hogy alkalma lesz Zsoltnak visszatérni. Még bő 30 évük van míg ágynak esnek a Hadurak.
    Iliescu is csak a napokban nevezte meg utódait.

  16. Fairplayguy

    Ne izguljatok fiúk, mert sem markón, sem frundán, sem pedig verestóin nem áll vagy bukik fentebb említett dolog. A legtöbb helyi diktátor eltűnik a történelem útvesztőjében jóval előbb mint ahogy természetes halállal meghal(hatot)t volna. Fentebb említettek miért képeznének kivételt?
    Amúgy erdélyi Obama létezik, itt él köztünk és előbb vagy utóbb érvényesülni is fog. Ezt már viszont a társadalom egészséges, természetes törvényei szabályozzák… Nincs rá ellenszer. Aminek el kell jönnie az el is fog jönni.
    Az egyik ilyen lehetséges Obama pont a jelenlegi blog tulajdonosa. Az érvényesülés tehetség, tudás, szorgalom és tenniakarás kérdése a társadalmi szükségletes éleslátású felismerése mellett. Hajrá Obama! Igyekezz, eljött az időd, szükség van rád. Sok sikert!

  17. Fairplayguy

    szükségletes értsd szükségletek – nek. Kösz.

  18. BBarni

    Csak sajnos a fent említett Obamát félreállították saját főnökei. Lejáratták rendesen, kicsinálták.
    Nem látok még egy esélyt visszatérésére.

  19. Donoter

    Azt, hogy az “erdélyi Obama” mikor indulhat hódító útjára nagyban függ a november 30-i választás eredményétől. Abban az esetben ha az RMDSZ képviselet hátrébb szorul a parlamentben, minden esély adott a jelenlegi csapat menesztésére. Zsolt bizonyított Ő már levezetett egy sikeres választási kampányt, most Hunor vezénylete meglátjuk milyen sikert hoz. Mondvacsinált okokkal Zsoltot a belterjes nagy kutyáknak sikerült félreállítaniuk, még biztos van egy két ötlet tarsolyukban mert nem adják könnyen bőrüket. Minden szervezés kérdése.

  20. Boer Ádám

    ameddig itt (is) anonim komentál a belsö ellenzék, nem indul sehova az erdélyi Obama.

  21. Fairplayguy

    Ádámnak: kérlek értsd már meg hogy a blogolás egy ilyen műfaj.

    Donoter, milyen igazad van amikor azt állítod hogy a nagy kutyáknak van egy-két ötlet tarsolyukban…. Szerintem sok száz ötlet van még a tarsolyukban románokat- magyarokat összeugrasztandó, saját politikai hatalom megtartása céljából. Gondolj csak a markó béla nemrég tett nyilatkozatára hogy a román gyerekeket magyarul kéne tanítani meg az amit a következő linket olvastok, az már egyenes következménye fent említett nyilatkozatának. Még azt is el tudom képzelni hogy megegyeztek a linkben szereplő pártokkal hogy rájátszzanak a választási kampányra a rommagyarok elrémisztése céljából.
    Íme itt a link:
    http://www.erdelyfm.ro/index.php?h=4660

  22. Fairplayguy

    Még egy (szerintem) érdekes és némileg az aktuális témához illő hozzászólást találtam a neten az aktuális belpolitikai rommagyar helyzetet megértendő. Ha érdekel egy igazi madártávlat kies tájainkon uralkodó rommagyar politikai helyzetre vonatkozólag, akkor olvass rá:
    http://sarmasagi.ro/282/18-milliard-irta#comment-2210

  23. Ádám bácsi

    Értem én Fairplayguy már egy jó ideje de igyekszem egy alternatív műfajt bevezetni… egyelőre nem sok sikerrel :) Akkor most én is anonimizálom magamat.

  24. Dani

    Az RMDSZ demokratikus voltáról én is úgy gondolom, hogy csak a látszata az.
    Az objektiv értékelési kritériumok hiányában a jelöltek rangsorolása nagyon kétes. Talén elég ha a rangsoroló személyek ismerik a jelöltet, a közlemények is csak jól kell hangozzanak, az, hogy objektiv tények ellentmondanak, az nem számít. Nem tudom kiket várnak szavazni, az időseket akik örülnek, hogy bekopogtattak hozzuk és nincs ahonnan többet tudjanak az rmdsz-ről?
    Nem demokratikus, amikor egy elnök sajtósának szabályokat szabad átlépni. Ha már nem kaphatott marosi tisztséget, Lengyel Erika lehet gondolja hogy a szorványban akárkit megszavaznak és olyan eredményekről számolgat be amiket csak ő “tudhat”. Kérdés miért szavazni ilyen Csíkkarcfalvi lakhelyet nyilvánító Lewinski, ill. Lengyel Erikákat, akikről csak most lehet hallani?
    Markónak vagy Kelemen H.nak negativ voksot adnék, de azért volt egy személy akit az utóbbi 10 évben mindig lehetett látni tevékenykedni, amikor mindenki másnak jobb dolga volt. Az volna az egyetlen aki megérdemelné.
    Egyébként én is csak drukkolhatok Nagy Zsoltnak, hogy sikeresen zárja le a peret … mert az RMDSZ hirdetett reformja árnyékában ugyanazok, ugyanúgy folytatják a magukét.

  25. Sunci

    Valami megvaltozott … Amerikaban – irja Zsolt.

    Erdelyben ugyanez 200 evvel ezelött bekövetkezett. Hivtak öket, jöttek es maradtak, hoztak a hozzatartozoikat, evekig elvoltak kepviselet nelkül, aztan egyszercsak csendes többsegbe kerültek, majd egyszercsak tudatosodott bennük a nagy igazsagtalansag. Felkeltek, harcoltak, kitartottak es nyertek. Azota ök vannak hatalmon. Es ezt egyeseknek nehez elviselni. Pedig jogos. Csak nincsenek eleg okos vezetöink akik felismernek az uj utakat, es hosszutavon gondolkodnanank, megvezetnek nepüket. De eljön majd az idö, s a helyzet kitermeli a magyar barackot is. Meg ha 100 evet kell elnünk is…

    Fenti temahoz csatolodik: allok a hetvegen a mvhely-i Kossuth utca sarkan. Bamulom Borbely oriasplakatjat, alatta a feliratot: “Mienk itt a ter”. “Milyen igaz, milyen eredeti” – mondja mellettem egy idös neni a ferjenek. Odaszolok: “LGT”. Mire a valasz: “Az mi?”…

  26. Sunci

    Elijesztettem a tovabbi hozzaszolokat? :-)
    Sebaj, akkor folytatom…

    Kinek üzent Borbely a “Mienk itt a ter” csatakialtassal? A megcsappant letszamu Pal utcai fiuknak? Gyertek fiuk, kevesebben vagyunk ugyan, de egysegben az erö, nosza rajta fiuk-lanyok, szedjük össze megegyszer utoljara minden erönket! Kinek szol ez? Mert ugy erzem, nem a fiataloknak. Az idös neniknek, bacsiknak, nekik talan igen. Ök meg emlekezhetnek valamire. De hol bennük az erö?

    Szamomra egy üzenet az lenne, ha a Bölöni Lacik hazatelepednek es lendületet adnak, hogy erdemes itt elni es nem mashol. Üzenet az, ha 4-5 gyerekes csaladapakat latunk egy minket kepviselö “Szervezet” vagy “Part” elen. Üzenet az, ha egy ifj. Teleki Samu legalabb fel-labbal hazatelepszik Saromberkere es lendületet (es penzt :-) ) hoz magaval. Üzenet az, ha szervezetünk mindennap kiall egy remelhetöleg nemsokara akkreditalt Sapientia gyors felviragoztatasaert. Üzenet az, ha a Babes-Bolyai magyar tagozata es a Sapientia egymast erösiti. Üzenet az, ha elfogadjuk, ha termeszetesnek tartjuk a politikai massagot, es napok alatt kepesek vagyunk egy külsö-, belsö-, vagy mit-tudom-en minek nevezett koaliciora az altalunk kepviselni velt nemzet erdekeben.

    Az üzenet mögött legyen tartalom, legyen hosszutavon erzekelhetö tartalom, s akkor idöközben kitermelödnek az Obamak is akik hitelesen fel tudjak karolni az ügyünket.

    Es akkor mar nem kell plakatra irjuk, hogy “mienk itt a ter”.

  27. Fairplayguy

    Klikk:
    http://kuruc.info/r/34/31237/

  28. Sunci

    Kedves Fairplayguy,

    az altalad bemasolt linket az alabbi kategoriaba sorolta a proxym:

    “Forbidden
    You were denied access because:
    Access denied by WebWasher DynaBLocator content category. The requested URL belongs to the following category: Hate and Discrimination.”

    remelem nem te irtad! :-)

  29. Fairplayguy

    Nálam működik.
    Próbáld meg ezt, ha nálad mégse:

    http://www.youtube.com/watch?v=647LYkhUlOU&eurl=

  30. Fairplayguy

    Mert ha az utóbbi linket megpróbálod, és az sem fog működni, akkor vagy Kínában, vagy egy olyan országban élhetsz ahol a szólásszabadság csak luxuscikk.

  31. Sunci

    Igen.

  32. Erőss Bulcsú

    Nos úgy tűnik, (és nemcsak tűnik, hanem biztossá is válik az idő előrehaladtával), hogy az RMDSZ hozta a szokásos formáját, és továbbra is “képviselheti” a magyar érdekeket Bukarestben. Számomra ez nem meglepő, az MPP-nek még sokat kell azért dolgoznia, hogy megkerülhetetlen tényező legyen a romániai magyar politikai közéletben.
    Ennek ékes bizonyítéka, hogy Kincses labdába sem rúgott Markó ellenében Maros megyében.
    Másodlagos szempont az, hogy még a 40%-ot se érte el a választási részvétel, azonban mindig az számít a képviseleti demokráciában, aki szavaz, és véleményt nyilvánít. Mindenképpen örvendetes, hogy a romániai politikai kultúra elérte nagykorúságát, és levetkőzte a korábban rá még oly jellemző szélsőségességet. Ugyanis sem W.C Tudor pártja, sem a milliomos, de elmebeteg Becali formációja nem lesz politikai tényező az elkövetkezőkben.
    A romániai magyarság azon részének, aki nem az RMDSZ-t tartja elfogadhatónak, bele kell törődnie abba, hogy a demokráciában a többség akarata felülírja a kisebbség pártpreferenciáit.
    Véleményem szerint a szórványban élők között igen sokan szavaztak az RMDSZ-re, a székelyföldi megyékben pedig, akik elmentek majdnem mind az RMDSZ-re szavaztak. A polgári pártiak nagyrészt – számukra elfogadható jelölt híján – otthon maradtak, mintegy protest magatartást tanúsítva az RMDSZ-szel szemben.
    Végeredményben be kell látnunk, hogy az RMDSZ jelenleg monopolhelyzetben van a romániai magyar politikai palettán…