Választások 2008

Túl vagyunk az első egyéni választókerületes választáson. Előzménytelen választás volt több szempontból is.
De mielőtt elmerülnék mondanivalómban, hadd gratuláljak az RMDSZ-nek. Őszintén gondolom, hogy ez egy jó eredmény, jól teljesített a szövetség. Gratulálok a bejutóknak, számos barátom van közöttük, gratulálok a kampánystábnak, tudom mit jelentett ez a kihívás számukra.
És akkor most erről a választási rendszerről. Nyugodtan kimondhatjuk, hogy az államelnöknek ez is sikerült. Sikerült a választókat megzavarni, sikerült a politikai pártok fontosságát ismételten csökkenteni. Igaz, ők is bevették ezt a maszlagot. Szinte mindenikük elhitte, hogy most valóban itt az ideje, hogy minden egyéni jelölt megmutassa mennyire okos, ügyes, rátermett stb. Egyéni programok, többé vagy kevésbé sikeres egyéni választási kampányok sora próbálta meg a választó figyelmét magára vonni. Közben a verseny egy ismertségi vetélkedővé vált, sokkal inkább arról szólt kit ki támogat, mind arról ki kicsoda és mit szeretne KÉPVISELŐként vagy SZENÁTORként tenni. Mert arról rengeteget hallhattunk, hogy mit is tennének a jelöltek az egyéni választókerületükben élőkért, hány utcát aszfaltoznának, hány iskolát építenének, stb. Csakhogy ez nem az ő dolguk! Ezért létezik önkormányzat! A parlamentben törvények születnek, nem helyi döntések. Nem aszfalt, nem iskola, nem helyi beteg ellátás. Ezáltal a politikai vita is felaprózódott. A pártok szerepe csökkent, ráadásul úgy, hogy ehhez ők hozzájárultak.
Én hiszek a parlamenti demokráciában. Az erős, demokratikus módon szervezett politikai pártokban. Nem hiszek az egyéni programokban és igéretekben. Nem azért, mert nem bizok az egyénben, hanem azért mert nem erről szól a parlamenti demokrácia.
A szavazatszámokon túl számomra a legfontosabb következtetés az, hogy ebből a csapdahelyzetet teremtő választási rendszertől meg kell szabadulni. A választók nem értenek semmit, a politikai rendszer atomizálódik.
Az eredményről: nehéz lesz ebből a patthelyzetből működőképes többséget, koalíciót alkotni. Első sorban azért, mert valaki úgy gondolja, hogy megbízni egy miniszterelnököt azt jelenti, hogy azt bíz meg akit akar és az majd többséget keres magának, nem azt amit minden demokratikus államban, azaz a kialakuló többség nevezi meg jelötjét, aki megbizatást kap kormányalakításra. Mert az előbbi jobban megfelel neki. Mert egy atomizálodó parlamentben lehet egyénekkel tárgyalni vagy egyéneket zsarolni.
Számomra előzménytelen volt az is, hogy nem szavaztam ezen a választáson. Nem tartózkodtam lakóhelyemen így nem élhettem ezzel a jogommal. Talán ez sincs így rendjén…

Aki még nem tudná – a hírek szerint – két hete előzetesben lévő tordai jelölt mandátumot szerzett…

135 válasz: “Választások 2008”

  1. KSz

    Az RMDSZ szerencséje, hogy a román politikusok ugyanolyan trógerek mint ők, a románok is megundorodtak a politikától. Ők sem mentek szavazni.
    Az RMDSZ hozta a pénzét, és formáját. sok-sok bulvár elemmel pl. 30-án Olosz reggel a kantai templomban defilált, délután a Boldog Özsébben, holott Szentgyorgyon lett volna a helye, és magával ragadott rengeteg nagymamát. Négy év múlva lehet majd viszontlátni.
    Az MPP pedig kihátrált a függetlenek mögül, nehogy véletlenül valamelyik bejusson, és ők kint maradjanak.

  2. KSz

    Egy kiértékelő itt is elindult:
    http://nyaradi.blogspot.com/2008/12/igazi-gyzelem.html

  3. piszkosfred

    Ksz: fogd mar be, akarmit irsz, az RMDSZ megint szinvonalon felul teljesitett, kicsit elvonulhatnal bogni egy sarokba, ha az segit…

    Zsolt: ejszen te tobbet ertesz a politikhoz, mint sok arrogans ujonc a partban, szerinted helyes ez, hogy olyanok menoskodjenek, akik meg a tojashej levakarasaval bibelodnek titokban? Azert nem vagyok a penzehes csak a poziciojukat felto oreg politikusok partoloja, de a masik veglet sem a legjobb… te valahol kozepen voltal, szerintem …. ha mast nem tervezel, ejszen irj tobb bejegyzest a blogodba

  4. KSz

    @piszkos
    “az RMDSZ megint színvonalon felül” ezt egy kicsit bővebben kifejthetnéd. Abszolút értékekben szarul teljesített, csupán arányokban jól. De ilyen a politika, az is fontos a többi játékos mit csinál.

  5. KSz

    Piszkos szavaival élve, az egyik “arrogáns újonc” (Édler András) kampányszövege: “Nem elég a népviselet, kell az erős képviselet!”
    De bejött neki, mert bejutott ő is.

  6. piszkosfred

    KSz: a folyamatos 6 % feluliseg szerintem atlagon feluliseget jelent (foleg, hogy mindenki sir hogy fogy a magyar) akarhogy is erte el; bajnokok libaja merkozeseken se ugy nyeri meg a maccset a csapat, hogy osszeadjak a szep helyzeteket, hanem hany golt rugtak s kesz

    (amugy az arrogans ujoncnal nem erre az illetore gondoltam, de lenyegtelen :-) )

  7. KSz

    Ne haragudj Zsolt, de úgy érzem a te szerepvállalásod a Hofiéra hasonlít, ő volt a megtűrt bolond, akit arra használtak, hogy a társadalom levezesse a rendszerrel szemben felgyülemlett feszültségeket.
    Te is olyankor posztolsz mikor feszültség van, hogy hadd szidják az emberek magukban a rendszert, te meg angolosan lelépsz.

    Se párbeszéd, se aktív politika… pedig ezt várják az emberek tőled.

  8. Erőss Bulcsú

    Magam is meglepődtem, hogy Édler Andrást kevertétek itt bele olyan dolgokba, amihez semmi köze. Andrást (Olosz Gerihez hasonlóan) vagy 18 éve ismerem, és tudom, hogy ő nem ilyen. A szlogenje pedig teljesen rendben van, az “egyszerű” embereknek az egyszerűen megfogalmazott választási üzeneteket kell továbbítani. Ez a világ bármely részén így van. Meg is lett az eredménye, hisz András nemcsak, hogy bejutott, hanem meg is előzte az év(tized)ek óta ismert Márton Árpádot ami a szavazatszámokat illeti. (10164-et szerzett Márton 7864 szavazatával szemben). Csak egy magyarországi példa: 1990-ben Kövér László a Veszprém Megyei 3-as számú egyéni választókerületben (Pápa) indult ezzel a szlogennel: “Ha képviselő legyen Kövér…”
    Úgyhogy az effajta politikai szavazatszerzésre alkalmas üzenetek igen hatékonyak választási időszakban…
    Persze lehet, hogy Piszkosfred barátom Czika Tihamérre gondolt, bár nevezett (szerencsénkre) nem jutott be…

    Nagy Zsolt barátomnak is írok pár sort, akivel hosszú ideje (blogos) barátságban vagyok:)

    Az a helyzet, hogy nem értek egyet, amit a választási rendszerről írtál, és mielőtt azt mondanád, hogy leszarod nagy ívben, sietek érvekkel alátámasztani állításomat.
    Való igaz, hogy a parlamentben törvények születnek, (ahogyan a szülészeten gyerekek), de fontos, hogy a helyi érdekek beleépüljenek egy-egy parlamenti politikai döntésbe.
    Magyarországon a rendszerváltoztatás óta ez a választási rendszer működik, annyiban másként egy picit, hogy van országos és területi lista, de a választópolgárok 176 egyéni körzetben SZEMÉYEKRE (igaz párttámogatással), de mégiscsak egyénekre voksolnak. És hiába indítja a FIDESZ Fityi Palkót Sopronban, csak azért, mert Fideszes, nem fog bejutni nagy valószínűséggel. És ez így jó. Mert ha a Te gondolatmenetedet követem, akkor arra jutok, hogy mindegy ki a jelölt, a párt jelenléte fontos a törvényhozásban. És ez nem lenne jó, hidd el Zsolt barátom…
    Az önkormányzati döntéseket is pártpolitikusok hozzák nagy részben itt(hon) is, ott(hon) is.
    Máskérdés, hogy egy többnemzetiségű országban egy ilyen választási rendszer nem éppen előnyös a kisebbségi szervezeteknek, de ezt az RMDSZ ebben a konstellációban sem igen érezte, az más kérdés, hogy a “zsarolási potenciálja” nagymértékben gyengül bármelyik koalícióban is vesz majd részt. Ha ellenzék lenne, akkor pláne, de erre olyan 30%-ot látok jelenleg!

  9. KSz

    Bulcsú: Az, hogy ismerünk valakit nem jelent semmit. Én is ismerlek a Mikóból. Mindig csepegett a zselé a hajadról. De az még nem jelent semmit, attól még lehetsz rendes ember. Vagy nem. Az ismertség nem mentesít senkit semmi alól és nem is vádol, tények nélkül.

  10. kacsacj

    Szerintem kell a RMDSZ-be a fiatalodas!
    Az is teny, hogy nem tojashejas, ugy 35 evtol felfele, mert a regiek nagyon befeszkeltek magukat a barsonyszekbe, mindezt parositva a tetlenseggel.
    Es akkor is csak RMDSZ-ben gondolkodhat az erdelyi!!!
    Az MPP kuzdhet, mint vakond a betonban, erhet el eredmenyt, de kb csak 10 ev mulva erhet labdaba, ha nem lesz egy “forradalom”, mert akkor berobbanhatna, mint annak idejen az udemere…
    Es tovabbra is korrekt a hoborges:)

  11. KSz

    Hát akkor forradalmat kell csinálni, mintahogy a deményházi katolikus pap mondta: agyonverni két szenátort és három képviselőt és máris megújul az RMDSZ.

  12. KSz

    Itt a link is, tudjátok miről beszélek, a katolikus egyház utat mutat! Rendőrt s papot nehéz levetkőztetni Romániában…
    http://www.erdely.ma/kozeletunk.php?id=45679

  13. Erőss Bulcsú

    Kedves KSz!

    Örülök, hogy ismersz, mégha csak a zselézett hajam maradt meg benned rólam. De én Édler Andrist és Olosz Gerit nem úgy ismertem, mint ahogyan Te engem, ha érted mire gondolok.
    Ja, és most is zselézem a hajam, immáron 16 éve!!!:)
    Nem kell agyonverni itt senkit, az idő a fiataloknak dolgozik ez egyértrelmű és ez így van jól. Valahol el kell kezdeni. Zsolt barátom is elkezdte egyszer, Édler Andris is elkezdi most, és XY is elkezdi négy év múlva. Ennek ez a rendje!

  14. betamas

    Nagy Zsolt: “Őszintén gondolom, hogy ez egy jó eredmény, jól teljesített a szövetség”
    Cirka 200 000 -el kevesebbb voks, eggyel kevesebb szenator 2004-hez viszonyitva. A legkevesebb mandatum 1990 ota. Igen, ez ferfimunka volt !

  15. RMDSZ Fun Club

    Kedves Zsolt, meglepődtünk a szövegén. Mondja, próbálta elmagyarázni ezt az önkoris dolgot kampányban is a t. kollégáknak? Bennünket is nagyon zavart, de nem feszegettük a dolgot, merthogy – így a nagytanács – biztos így menő a szavazatszerzés mostanában.
    Mindenesetre gratulálunk észrevételeihez, főleg ama passzusához, hogy “A parlamentben törvények születnek, nem helyi döntések.”
    Világos beszéd. Kár, hogy pártunk kiválasztottjai nem értik. Vagy nem fogják fel.

  16. Karesz

    Üdv mindenkinek, és Neked is Házigazda!
    Sokat lehetne beszélni arról, hogy milyenek és miért ilyenek a mostani eredmények. Egy dolog marad ki mindenhonnan, hogy mégis mi lett volna, ha létrejött volna az a fránya közös lista? Akkor milyen lett volna a szavazók aránya, és mennyivel lett volna ez most nagyobb? Nem állítom azt, hogy a távol maradók mind rohantak volna az urnákhoz, de az biztos, hogy sokkal többen mentek volna el szavazni! Ezt számokban nehéz lenne megjósolni, de ami a legfontosabb lenne, hogy a mostani győzelmet mindenki magáénak tekinthetné! Ez lenne a legfontosabb, mert ahogy mutatkozik a viszony, itt ezután is csak gyűlölködés és vak háború lesz! Ez senkinek jót nem fog hozni, mert a képviselet olyan lesz, mint amilyen eddig is volt, és az elkövetkező időben számítani lehet, hogy szorulni fog a kapcánk! Senkit ne vigasztaljon, hogy WC Tudor kiesett. A PDL soraiban már évek óta ott ülnek az egykori véresszájú PUNR-ek és a kilépett PRM-sek is, egészen szép számmal.
    Ha ellenzékbe szorul az RMDSZ, talán kényszerből másképpen kell táncolnia, de ez sok hiénalelkűnek nem lesz ínyére. Sok jóra nincs mit számítani, és ezt mindenki, meggyőződésétől függetlenül tudja!

  17. KSz

    Ha adott volna három helyet az MPPnek legalább négyet nyerhetett volna az alacsony részvétel miatt az RMDSZ és EKP sem esik ki. Döntésével Markó kitúrta EKP-t, s majdnem Frundát is

    @kacsacj “Es akkor is csak RMDSZ-ben gondolkodhat az erdelyi!!!”
    A parlamentáris választásokon talán igazad van, de mindenképpen koalícióban kell gondolkodni.
    Viszont az EP-n, helyhatóságin mehet a full contact is, ha nem teszik a koalíció.

  18. sziszu

    1. Ezt a zagyva választási formát a pártok spekulálták ki. Semmi gond nincs abban ha megkérdezhetem s kisvárosunk képviselőjétől, hogy miért késnek az ígért dolgok, így az autonómia. Igenis az aszfaltozás fontos, s nem csak az önkormányzattól függ, lásd pénzek leosztása kormánypárti önkormányzatoknak. Hidak építése önkormányzati erőkből lehetetlen. Pozitívum, hogy az egyemberes pártok nem jutottak be, ez az RMDSZre is pozitívan hat s a százalék is megmaradt. NE úgy állítsuk be a dolgokat mintha ezt a törvényt Basescu csinálta volna. Ezt az RMSZ koalíciós partnerei csinálták, ők bonyolították el.

    2. Ugyanúgy meglesznek a frakciók a parlamentben, zsarolni képviselőt a választók fognak, ha nem tartja be ígéretét, nincs következő mandátum. Nincs párton belüli listafelállítás, nem fog (ismét) olyan ember képviselni aki sose járt a körzetben, azaz egy bukaresti nagymenő erdélyieket képviselni, kénytelen lesz legalább egyszer eljönni négy évben. Ha pártra szavazunk, akkor miért nem csak a frakcióvezetők ülnek a parlamentben, úgyis fegyelmezettnek kell lenniük a többieknek, ha nem akkor a következő választáskor nem kerülnek listára. Így majd a szavazókörzetet is valamennyire képviselniük kell.

    3. Hogy a PSD nyerte a legtöbb szavazatot nem sokat jelent, nem az övék a legtöbb mandátum. Nem fog a lefizetett szavazó más megyéknek pártot választani. A híres USA-ban sem az nyer aki a legtöbb direkt szavazatot kapja. NE válasszon az esetleges nagy számban szavazó székely ember a kis számban szavazó oltean-nak képviselőt. Persze főleg fordítva nem.

    4. Hogy Te nem tudtál szavazni az a kormánypártok inkompetenciájára utal, ugyanis meg kellett volna engedni (a PSDvel karöltve) a flotantos szavazást is. A demokráciában nem csak a politizálás a fontos, cselekedni is kell.

    5. Választás előtt kellett volna PSD-PNL-UDMR-PC koalíciót bejegyeztetni, s azzal indulni választáson, így a gagyi alkotmánynak is meg lehetett volna felelni. Az említett koalíció rendelkezik az alkotmánymódosításhoz szükséges 66,66 százalékkal, tehát új alkotmányt lehet faragni. Addig is a létező alkotmányt betartani, hiszen az a koalíciós PSD munkája, még talán a megboldogult Iorgovan-e még 91ből, amikor Iliescunak írtak egy rászabott alkotmányt.

    Ha bárkinek a PSD-PNL-UDMR-PC koalícióval van problémája, jelentem, hogy ez a koalíció eddig is működött, ugyanis erősen kisebbségi kormányzás volt Romániában. Ideje lenne felvállalni. Különben az UDMR lehet a kapocs a PSD és PNL között, gyanítom eddig is az volt, hiszen 2000tol támogatta a PSD kormányt, 2006tol meg fordítva.

    Elnököt felfüggeszteni – Voiculescut államfőnek kikiáltani – neki tetsző miniszterelnököt kinevezni – elnök visszajön. A baj ott van, hogy két (Geona es Tariceanu) miniszterelnök nem lehet, emiatt lesz Marko Bela a neveto harmadik.

  19. Donoter

    Tájkép csata után.

    Semmitmondó, mindent túlharsogó ütközetre hívó, buzdító zaj után a csatának is vége lett. Mint ahogy ilyenkor lenni szokott lettek győztesek és legyőzöttek, aki bekerült az győzött aki kimaradt veszített. A bekerültek nem győzik dicsérni magukat eleget, közben a dicshimnuszok árnyékában nyalogatják vérző sebeiket és igyekeznek összpontosítani az elnyert helyzeti előnyök minél jobb kamatoztatására az elkövetkező békeszerződések megkötése során. Sajnos kísértenek a XX. század békekötéseinek eredményei mellett, az elmúlt közel húsz év be nem teljesült ígéretei.
    Mára megjelent a győzőknek egy második kategóriája is erdélyi magyar berkekben. Győzött az is aki nem vett részt a választáson, állítja magáról az MPP mert nem járult hozzá a kialakult képviselethez hallgatván arról, hogy még az úgymond független jelölteit is cserbenhagyta a kampány alatt. – Különös győzelmi értékelés. De nem lehet megfeledkezni a kiábrándultak kettős csoportjáról: 1 – a hazai politikából kiábrándultak csoportja; 2 – az RMDSZ politikájában csalatkozók népes tábora, mindkét csoportra jellemző a nem leadott vagy a fehér(protest) szavazatok száma. A dolgok úgy alakultak paradox módon, hogy még a szórványban leadott töredékszavazatok segítő száma sem volt elég a kovásznai kiesett szavazatok pótlására ily módon a szórvány veszített egy szenátort Kolozsvárt és Kovásznán bejött egy román képviselő az eddigi magyar helyett.
    Ehhez az eredményhez, igazság szerint nem csak az MPP hanem az RMDSZ „győzelme” is hozzájárult ami tükröződik az eddigi legalacsonyabb szavazási hajlamban. Durván számolva 200.000 szavazat hiányzik a négy évvel ezelőttihez képest, nem is szólva a 90-es évek szavazat számairól. Mindezekből világosan látszik az egységben bízók egyre fogyó táborának ereje, amely csak nagyon kevéssel lépi túl a románság szavazó kedvét. Ez a csekély többlet biztosította a győzelmet még ideig óráig, az előző ciklusnál egy szenátori hellyel kisebb parlamenti képviselethez.
    Önmagától adódik a kérdés mit kéne tennünk, e helyzet meg változtatásáért? Erdélyi közösségünk érdekképviseletének megerősítéséért? Véleményem szerint ténylegesen demokratikussá kell tegyük politikai életünket.
    Érdekvédelmi szervezetünk elindult a pártosodás utján minek következtében ma már szervezeten belül nincs helye, vagy ha teret is kap az ellenvélemény, a végrehajtó szerkezete bedarálja azt úgy, hogy döntéseiben nem érdemesíti figyelemre a más vélemény jogát. Pedig demokrácia nem létezik ellenzék nélkül. A „fiatalítással, nőiesítéssel” úgy foglalkozik, hogy az „öregek” érdekeinek megfelelőek jussanak feljebb a létrán. Ily módon a vélemények ütköztetése elmarad, ami nagy baj. A most újonnan bejutott parlamenti képviselők jó része régi kipróbált aktivista kiktől nehéz feltételezni egy frissítő hullám elindulását. Ki kell alakítani azt a szervezeti formát amely a különböző vélemények mérlegelése, ötvözése alapján biztosítja a döntéshozatal demokratikus folyamatát és a végrehajtás ellenőrzését. Ezt megelőzően pedig meg kell találni a kapcsolattartás oda-vissza szerkezetét a civil szféra minden rétegével, mert az eddigiek nem megfelelőek, túlhaladottak vagy csak kampányban léteznek. Ez lenne az a minimum ami újból reprezentatív szervezetté lehetne tenni a szövetséget és a szavazási kedv is nőne.
    A szervezeten belüli ellenzéki „élet” létjogosultságában látom a problémák megoldásának alfáját, omegáját. A hivatalos ellenzék, az MPP lényegében csak egy igaz kardinális problémára az autonómiára összpontosít. Ennek érdekében pedig számottevő erőt nem tud még felsorakoztatni (lásd választási eredmények). A választás szabadsága csak szlogen és ireális helyzetet teremt az erdélyi összmagyarság életében mivel pont a magyar közösség veszélybe szoríthatja önmagát az osztódásából adódó alulreprezentáltságával. A számbeliség pedig alapvető követelmény a román politikai életben ami csak hatványozódik ha nem román etnikumról van szó. Számomra Szlovákia intő példa és gondolom nem szükséges hangsúlyozni a nacionalizmus felerősödésének lehetőségét nálunk is.
    Lehet, hogy létezne egy másik út is. Mégpedig az EMNT-t, lehetne annyira felfuttatni, hogy ott működjön az az erdélyi kerekasztal amelynél ütköztetni lehetne és kialakítani kellene a konszenzuson nyugvó elméleti és gyakorlati döntéseket. Ezen határozatok gyakorlati kivitele hárulna a politikai képviseletre és az EMNT élne az ellenőrzés jogával. Csak ennek a megoldásnak az a hátrány, hogy feltételezi a győztesek bizonyos fokú győzelem tudatának feladását.
    Mindezek a gondolatok feltételezik az összes társadalmi és politikai szereplő elkötelezettségét, felelőségét az erdélyi magyar érdekek iránt, ami nélkül egyik út sem járható.

  20. 7i7es

    piszkosfred, milyen elegánsan benyaltál NZsnek. Gratula!

  21. Fairplayguy

    Zsolt, ne feledd, az aki téged taccsra tett az semmiképpen sem Basescu vagy valaki más, hanem pont az udemeráj, aki az oroszlán torkába dobott, szándékosan, megfontoltan, az abban az időben aktuális politikai szeleket felhasználva. Maga az ok borzasztó egyszerű: narkó méla és a vének tanácsa félt az általad fémjelzett generáció esetleges előretörésétől, ezért úgy döntöttek hogy fentebb említett új generáció tagjai közül, (szerintem) a legjobb alatt kivág(at)ják a fát.
    Az más kérdés, hogy te sikerember lévén megkaptad a helyed a világban, nélkülük is. Barátok és ellenségek között óriási a távolság mindenkinek…
    További sok sikert !

  22. Ádám bácsi

    Ezt nagyon frappánsan megfogalmaztad Fairplayguy. Lényegében ugyanezt mondja Donoter is, csak sokkal hosszabban.

    Én megpróbáltam a magam szerény eszközeivel itt Szatmárnémetiben kimozdítani a problémát a holtpontról: szereztem magamnak rengeteg haragost. Szerintem nem létezik jelenleg Erdélyben tömegbázisa az RMDSz megreformálásának. A többség nem is tud mit kezdeni a problémával csak egy általános kiábrándultságot érez, de nem tudja (vagy nem akarja) beazonosítani az okát.

  23. piszkosfred

    7i7es
    tetszett, ugye? szeretem , amikor ugy tunik, hogy felreertetem magam … fogadjunk, hogy nem tudod, hogy ebben a meccsben kivel tartok … :-) ))

  24. betamás

    “Szerintem nem létezik jelenleg Erdélyben tömegbázisa az RMDSz megreformálásának”
    Az RMDSZ-en belüli reformerek valóban ki/háttérbe szorultak: Reform Tömörülés, NZS, Eckstein, esetleg elfordultak a mozgalomtól: KáHá, Robébi, Kóródi, vagy ami még roszabb, központositó, a belső demokráciát korlátozó reformerré léptek elő: Kovács Péter. A miert rmdsz reform honlap is kifulladt: A honlapon a legutolsó vita az előválasztésok szükségességéről szólt. Kovács Péter inditotta el és ellenük érvelt azzal a javaslattal, hogy inkább a jelölteket kijelölő küldöttgyűlést kellene közvetlenűl választani. Az eredmény tudjuk mi lett. Amúgy a honlapon található fórumokhoz már nem is lehet hozzászólni.
    Szerintem jelenleg a kerületi választmányok tehetnének többet a reformokért.

  25. dok

    Én XY székelyudvarhelyi lakosként leírnám egy “jó” RMDSZ-kampány receptjét (csak hogy tudjuk miről beszélünk):

    1. Adj át mindent amit látsz:
    a. megint átadták a Farcád fele vezető utat ami már 2 éve kész van,
    b. Attila bácsi átadta a máréfalvi iskola tetőszerkezetét ( nem az egész
    iskolát csak a tetejét basszus és azt is csak “pirosban”)
    c. átadtak máréfalván egy járdát (persze nem az egész faluban csak egy kis részen ) és elmondták hogy mekkora nagy eredmény (2008-ban van járda máréfalván, váóóóó) NAGYON FONTOS HOGY AMIT FALUN ADSZ ÁT AZT MUTASD MEG A VÁROSNAK (hogy lássa a nép hogyha veled szavaz akkor netán lesz járda meg tetőszerkezet)
    d. viszont kurvára nem adtak át egyetlen kanálisfedőt sem az újonnan leaszfaltozott utakon mert azt udvarhelyen egyszerûen nem divat

    2. Nyomjad a negatívkampányt (ha már a pozitív nem megy):
    Ha nem szavaztok rám (mondja Attila bácsi) akkor a románok így meg úgy meg és aztán nem lesz ki képviseljen (hát tény hogy az egyetlen ember aki képvisel (a tőzsdén) az Attila bácsi)

    3. Szervezz szakmai konferenciákat politikai töltettel:
    Például: “Antal István és a geotermikus energia” (a téma modern, az előadó szinte szovjet ) (Egyre jobban jövök bele)

    4. És végül a már-már törvényszéki eset: az egyetlen helyi TV-adón, szervezz vitaestet, résztvevők a pártember-musorvezető és a politikus aki meghívatta magát a pártTV-be (100-szor is) (hát igen ellenfél nélkül igazán vita a vita).
    Ezek az egyszemélyes önmarcangoló szinténszovjet viták leginkább a stand-up comedy sportváltozatára hasonlítanak (a kedves politikus a vídék szemében hálószaggató gólokat lő, míg ezt a városi értelmiség öngólnak látja és kiszalad a WC-re hogy helyreállítsa a bélflóráját ).
    Egy ismerősömnek a klasszikussá vált Chuck Norris vicc jutt mindig eszébe ezekről az egyszemélyes vitaestekről: Chuck Norris harcolt Chuck Norris-al: ÉS NYERT.

    Nahát így néz ki egy “jó” RMDSZ kampány a székelyeknél. Azt hogy “jó” azt úgy élte meg egy volt évfolyamtársam, hogy volt 2 darab hármassa matekból, és mikor 4-est kapott úgy érezte hogy az “jó” mert javított. Jónak jó csak nem átmenő ott ahol 10-ig van a rendszer.

    U.I. mint útólag kiderült: “SZAVAZNI MENŐ”

  26. Donoter

    Tájkép csata után. – 2.

    Előző írásommal csak az volt a célom, hogy kiutat keressek a jelenlegi helyzetből, mert abban kiegyezhetünk: dacára annak, hogy a nyeregben (parlamentben) ott vagyunk, a szénánk, az erdélyi magyarág szénája nem áll éppen olyan jól. Természetesen távol áll tőlem az a gondolat, hogy itt és most meglesz az egyetlen jó út, vagy birtokában lennék a megoldásnak.
    Minden esetre, az RMDSZ-re leadott szavazatok száma, a nyomtatott és elektronikus sajtótermékekben megjelenő értékelések, különböző szakmai és civil szervezetek, egyházak, az egyszerű polgárok többségének véleménye szerint kialakult egy jogos elégedetlenség a szervezet politikájával szemben. Nem lehet eleget hangoztatni: a több mint tizenöt éve működő csúcsvezetőséget még ha kívánalmaknak megfelelően végzi is el feladatát ennyi idő után cserélni kell. Egyetlen politikai alakulat amelyben az eltelt tizenkilenc évben a legkisebb a látható személyi változás. Gondolok itt elsősorban a megyei, városi, kerületi tisztségviselők alig hullámzó állóvizére, amely kitermelte magából azt a feletteseket támogató megélhetési politikus rendszert amely képtelen az igények kielégítésére. Egyre erőteljesebben fogalmazódik meg az a vélemény, hogy a szervezetet belülről megújítani szinte lehetetlen már, mert hiányzik a változtatást felvállaló összefogó csoportosulás, okulva az eddigi ellenzéki platformok sorsából. A változtatást igénylő tömegbázis híján ilyen csoportosulás nem is alakulhat ki, de pont ebben szeretnék tévedni. Pedig elvileg milyen egyszerű lenne, egy olyan szerkezeti forma kigondolása amely elveit, határozatait, döntéseit és a végrehajtás mikéntjét a nézetek ütköztetése a mindenkori magyar kisebbségi érdek alapján hozza meg.
    De menjünk tovább, megalakult az MPP mint a „választás szabadságát” biztosítandó szervezet. Hivatalos bejegyzésétől még nem telt el egy év de már öncélú szervezetté vált, ezt igazolja az a jelenlegi belső torzsalkodás is a tisztújítást (vezető kilétét) illetően. Testvérszervezetében az első hat évben még nem voltak ilyen problémák. E mellett pedig túlzott koncentráltságával Székelyföld autonómiára, nem sok babérra számíthat a szórvány részéről. Sokkal hitelesebb képpel rendelkezne most ha hivatalosan kinyilvánította volna még a választási kampány kezdetekor, tekintettel a hivatalos bejegyzésünk késésére a következő négy évet pártépítéssel foglaljuk el, és majd csak ezután indulunk a választásokon ez lett volna az utóbbi időben egyre gyakrabban hangoztatott „bölcs” döntés, így lehet volna szerezni oly szükséges tömegbázist.. E helyett lett a függetlenek mögüli kihátrálás. Tehát ez az alakulat sem láthatja el a magyarság erdélyi közképviseletét. Bár erre pedig szükség van és lesz.
    Van még egy harmadik szervezet, az EMNT amely nevében hordozza az összefogás igényét, de sajnos csak egy virtuális szervezet amely csak valahol a felsőbb körökben létezik, érzékelni belőle mindennapi szellemi, társadalmi életünkben vajmi keveset lehet. Pedig ígéretes lehetne ha az egyéni érdekeket mellőzve a tényleges különvélemények ütköztetésére való parlamenté, kerek asztallá tudna válni. De ehhez a jelenlegi teljes politikai szféra szemléletváltására lenne szükség. Nevezetesen arra, hogy első sorban vezérpolitikusaink, tanulják végre meg nem attól lesznek „nagyok”, hogy saját hallgatóságukat győzik meg hanem az ellenfél hallgatóságát is.
    Tehát adott három út, rendelkezésre áll négy év ahhoz, hogy a szavazókat meggyőzzék igazukról, és négy év múlva ismét nyeregbe legyünk mert erről nem szabad lemondanunk. A választási kampány számunkra megkezdődött, ki lehet találni negyediket is a lényeg az hatékony legyen és a célnak megfelelő.

  27. Firkasz

    Preşedintele PD-L Cluj, Daniel Buda, a declarat în această seară că nu va face nicio concesie UDMR cu privire la proiectul de lege a minorităţilor. „Chestiunea autonomiei pe criterii etnice nu este negociabilă pentru mine şi sper că si partidul va avea aceeaşi atitudine”, a afirmat Buda.

    În privinţa PSD, Buda s-a arătat convins că, la Cluj, cele două filiale vor putea colabora în beneficiul judeţului, în ciuda disensiunilor din ultimii ani.
    ÉS AKKOR HOGYAN TOVÁBB?

  28. KSz

    Jók a perspektívái Kolozsvárnak metropolis övezetté válik, Buda Dániel lesz az őrangyala. 2020-ra egy millió lakosra számítanak. Annak hány százaléka lesz magyar? Minden épeszű elhúz Székelyföldre…Antal Árpád ingyen osztja a teleket a hazatérőknek…vajon Radu von Csíkszereda miért nem tud példát venni? Miért kell a drága jó csíkiakat a Nekropoliszban felejteni?

  29. NoLe

    Egy tippet,hogy mi lesz a kormany???
    Ha pdl+psd,akkor meddig tart???:)
    szep napot

  30. Lya

    Sajnos a totalitarizmus nem vezet demkraciara es az egypart rendszer nekem ezt sugalja .A haladast mindig az egeszseges versenges jelenti .
    A parlamenti demokracia , az mese habbal!

  31. piszkosfred

    KSz: te hol elsz, Kolozsvaron vagy mashol?

    2020-ban ezek szerint en egy eszetlen leszek mert nem fogok Szekelyfoldre menni? Tenyleg nem fogja fel az ilyen, hogy egy varos lakossaga azert no es fejlodik, mert tobb, jobb nagyobb perspektivai lesznek…nem csak romanoknak… smiert lesz jobb a Szekelyfoldon, ha szabad erdeklodnom?

  32. cZÁR

    Kedves Zsolt! Én sem voltam szavazni. Én sem voltam otthon/itthon, kicsit más értelemben. Valahogy az RMDSZ kupolája alatt sohasem éreztem otthon magam – sok rossz közül a legkevésbé rosszat? az bizti nem az RMDSZ….

  33. Barna

    Jó a választások után mérleget vonni, de a mérlegelést nem kellene csak erre az időszakra korlátozni.
    Kénytelen vagyok visszatérni egy másik témára, mivel úgy gondolom állampolgárként számon kérhetem azon személyek tetteit vagy mulasztásait, akik szavazataink révén vannak valamilyen tisztségben, ha azok nem tartják be a demokratikus szabályokat.
    Azt mondják igazságtalan az élet, de ezért bele kell nyugodni, hogy az úgy van rendjén? Elkerülhető, ha többen is tennének valamit az írott/ íratlan törvények betartásáért, akkor is ha nem érinti őket közvetlenül.
    A nem választottakat illetően jeleztem Lengyel Erika bukaresti ügyvezető elnöki kinevezésével kapcsolatos rendellenességeket. Az említett személy felkészültsége, tapasztalata távolról sem felel meg annak a tisztségnek, de még fel sem fogja a dolgokat és azt hiszi, hogy képviselheti a bukarestieket vagy védheti a szervezet érdekeit az országos közintézetekben cirkuszolva.
    Ha az, aki az ernyője alatt tartja, úgy gondolja, hogy így jól képviseli a bukaresti értelmiséget, tarthatja továbbra is. Lehet, hogy a tetszetős hazugság volt az irányelv a szövetségen belül és valószinű, hogy a következő választásokig nem kell a választók szemébe nézzenek.
    Az összefogásról beszélnek, de ez a személy csak összeveszít, már nagyon kellene egy reális értékelés Lengyel Erikának is, meg az szövetsélgnek is! Mekkora lett volna az arány, ha jelentősebb lett volna a részvétel a választásokon úgy a román, mint a magyar helységekben? Ameddig van egy ernyő, legyen ott mindenkiért, ne csak azért az egy személyért!!

  34. levente

    irjal valamit aa kormany targyalasokrol….s gyakrabban ha lehetne,mert szerintem sok erdeklodo lenne…
    szep napot

  35. betamás

    “irjal valamit aa kormany targyalasokrol….s gyakrabban ha lehetne,mert szerintem sok erdeklodo lenne…”
    De ha a szegény embör nem vesz részt rajtuk, akkor mi a hóhér lováról irjon ? Esetleg Kelemen Hunornál lehet próbálkozni, neki született ma egy bejegyzése.

  36. Fairplayguy

    ,,Felejtsd el a kormányzást kh! Nem nektek való az…

    Hozzászólt: fairplayguy , Hozzászólása moderálásra vár. 2008. december 13.”

    … ennyit szóltam volna hezzá a kh blogjához. Lassan egy éve nem engedi fel rá véleményeimet, természetesen a szólásszabadság nagyszerű intézménye nevében… nem ereszekedik le a pórnéphez főméltóságú úr csupáncsak azért hogy engem, úgy nagy általánosságában a magamfajtát felengedje…

  37. Fairplayguy

    (nem kevés) Közbenjárásra fent említett topicot a sarmasági Mpp-sek felvették blogjukba témanyitónak. Azért fordultam hozzájuk hogy lehetőség nyíljon nekem is meg az ,,utca emberének” is arra hogy a dolgok rendje és módja szerint hozzászóljunk Hunor topicjához. Akit érdekel, annak itt a link:
    http://sarmasagi.ro/414/kelemen-hunor
    Eredményes szórakozást!

  38. Nagy István

    Hónapok óta nem jártam erre.
    Meglepett, hogy fél éves szünet után akivizálódtál, és hónapok óta ismét blogírsz.
    Vissza a politikába?
    Olvasom az http://www.erdely.ma/dokumentum.php-n sorozatban jövő Másfél évtized című kötet interjúit. Szinte mindenki szóba hoz. Legutóbb Nagy Pál.
    És most a bejegyzésedről.
    A tulipán a négy évvel korábbinál 200 000 pecséttel kevesebbet, ami több mint 30% veszteség, kapott. Ez szerintem is rossz szereplés, és nem jó RMDSZ-teljesítmény!

    A politikai pártok fontossága porszemnyit sem csökkent. A jelöltet a párt juttatta lehetőséghez. Szerintem a szavazók több, mint 90%-a a pártlogókra pecsételt, és nem a jelöltre. Te tudsz olyan képviselő- vagy szenátorjelöltekről, kik azok, akik messze többet vittek, mint pártjuk másik jelöltje ugyanazon a területen? Hány ilyen van a 453-ból?

    Az RMDSZ is rég óta utcák aszfaltozásával, iskolák hőszigetelésével és illemhelyek vizesítésével fényezi önmagát, és nem a közösség szervezésében elért eredményeivel, ami ugyebár a szavazatok szaporodásával járt volna, miközben a rohamos esésnek vagyunk tanúi.
    Ellentmondásként értékelem, hogy az RMDSZ sem, amelynek mégis csak az egyik véleményformálója vagy, a képviselők, és szenátorok tulajdonképpeni dolgára helyezte a fő hangsúlyt.

    Szólhat bármiről a tömegdemokrácia, de szerintem egyéni programok, karizmatikus, becsületes és következetes egyéni programok nélkül az is működésképtelen.

    A politikai rendszer hatékonysága, legyen nyákpárti vagy atomizálódott, nem választási rendszer, hanem emberanyag függő. A választókat pedig nevelniük kell a politikai szereplőknek, ha másért nem, hát azért, mert az saját túlélésük egyik forrása. Az egy másik történek, hogy a versenyzők inkább a kampány idején véghezvitt mindenféle analfabéták beetetésén és beitatásán előbb jut mandátumhoz. De ez a jelölteket is minősíti.

    Nos kiderült, hogy az államelnök nem azért bízta meg Stolojant, hogy többséget keressen magának. Majd Bocot tette meg kormányfőjelöltnek, és őt is csak azért, hogy a kezében tartott gyeplő szerint táncoljon.
    Egyébiránt a nyájparlamentben elég a négy vezérkost zsarolni, ami ugyebár sokkal egyszerűbb, mint az atomizálódottban a 316 + 137 legalább felét egyenként megkörnyékezni.

    A tordai megválasztottat azóta kiengedték, hogy átvehesse mandátumát.