Útközben

Azt mondják, sőt közhelyesen is hangzik, hogy az ember mindig utazik. Állandóan útközben van valahova, valahonnan. Hát, rám ez különösen érvényes. Utóbbi soraimat is repülőtérről írtam, most is ezt teszem: Kolzosváron várom a bukaresti járat indulását. Ez a sok utazás, az útközben állapot állandósulása is késztetett arra, hogy egy útinaplót is vezessek itt, a blogon. Sokan mondják – a napokban éppen Lackó fiam –, hogy milyen jó neked, annyit utazol, annyi mindent látsz. Sajnos, nem igaz. Utazásaim nagyon rövidek, legtöbbször alig jut alkalom arra, hogy valamit is lássak a szálloda, tárgyaló- vagy konferenciaterem és repülőtér kivételével. Sokszor csak egy nagyon általános benyomással maradok egy-egy fővárosról vagy országról. Ami viszont mindenképen érték és maradandó: az emberek, akikkel találkozom. Ez volt mindig is számomra a legnagyobb kihívás: megtalálni a közös nyelvet, érvényesíteni az általam képviselt érdeket, partnereket keresni és találni a legkülönbözőbb emberekben. Minden kapcsolatfelvétel esetén a kérdés az: lesz-e folytatása, kézzelfogható folyamodványa – egyszerűbben: lesz második találkozó? A belföldi útjaim alkalmával mindig időt és helyet keresek az RMDSZ számára, a helyi szervezet felkeresésére, folytatatva azt a munkát, amit ügyvezető alelnökként kilenc évig tettem.

Sokat utazom. És minden utam során, tanulok. Mikor többet, mikor kevesebbet. De minden út egyedi tapasztalat. Ezt szeretném megosztani Veletek is. Terveim szerint, az Útinaplóba minden egyes alkalommal röviden feljegyzem az adott helyen látottakat és tapasztaltakat – legyen az éppen Újdelhi vagy akár Máramarossziget (hogy csupán a legutóbbi helyszíneket említsem). Számomra is új, érdekes dolog ez, és nagyon kíváncsi vagyok, milyen lesz végigolvasni egy év múlva a naplót… Útra fel!

118 válasz: “Útközben”

  1. cristi

    Scrie, ba, in romana, ca doar esti in Romania.
    Si poti sa “nem publikus” acest comentariu daca nu iti place.

  2. cs

    Fiecare dupa mintea lui si dupa cei 7 ani de acasa.

  3. adi

    oare tot MCTI-ul vorbste in ungureste? ciudat…stiam ca traim in Romania nu in Ungaria… frumos respectul pe care il afisati fata de poporul roman…acelasi o sa-l primiti si dvs…

  4. Arise

    Asta imi suna a nesimtire crasa. Ministrul MCTI are blog in limba maghiara. Ha!

    Du-te omule si fii ministru in Ungaria si scrie acolo in limba care iti este atat de draga!!!

  5. Zs.

    Súlyos… mármint ezek a beszólások. Neked meg: útra fel!
    /
    Very serious comments… As for you: Toate panzele sus!
    /
    :)

  6. tsorprugnu

    ma el nu site sa scrie in romana… sau stie al nivelul uni copil de gradinta :) )

  7. Mihai

    Iti dai seama ca in Ungaria n-ar fi ministru, ar fi un rahat si atat, nu l-ar baga nimeni in seama. Cea mai mare prostie a fost sa dai comunicatiile pe mana unui astfel de om, nene Tariceanu. Suntem in Romania, bre Nagy! Am ajuns la vorbele lui Vadim :) si acum ne pare rau? Posta Romana sponsorizeaza CFR Cluj si este condusa de un minoritar ungr! Foarte tareeeeeeee :)

  8. Hunor

    Szomoru!

    Marmint a hozzaszolasok… 2006-ban, a XI szazad kozepen meg itt tartunk! Irany EU!

    A Blog-t udvozlom es rendszeresseggel olvasom.

    Pt. cei care nu inteleg limba noastra:

    Trist!

    Partea de comantarii cel putin… in 2006, sec XI inca suntem la acest nivel. Mergem in EU!

  9. Mihai

    Mergem in EU cu site-uri .ro scrise exclusiv in maghiara? sa va fie rusine, ne acuzati pe noi de nationalism?

  10. csuklanirossz

    Minden elismerésem, hogy miniszterként blogot indítasz, és ráadásul nem is kampány időszakban :) Számomra nagyon szimpatikus dolog.
    És annak ellenére, hogy elég nehezen talál rá az ember a blogodra, ha csupán a nevedre és a blog szóra keres rá, szerintem egy pár hónapig még lehet számítani a többségiek oktató jellegű hozzászólásaira.
    Csak bátorítani tudlak ezirányú tevékenységedben.

  11. Hunor

    N-are nici o legatura, absolut nici una .ro cu, continutul paginii. Daca vreau rezerv .ro si scriu pagina numai in hindusa, sau rezerv .hu si scriu in thailandeza.

  12. Mihai

    Ai dreptate, dar raul a venit de la mesajul asta primit pe messenger si cum noi NU STIM maghiara, normal ca ne enervam.
    Iata mesajul:
    “INCREDIBIL – NI SE FURA TARA LA PROPRIU !!!! VICEPREMIERUL MARKO BELA IMPREUNA CU PARTIDUL UDMR VOR SA ORGANIZEZE UN REFERENDUM CA SA OBTINA AUTONOMIA TERITORIALA A UNEI PARTI DIN TRANSILVANIA, SI RECUNOASTEREA LB. MAGHIARE CA LIMBA OFICIALA. TOTUL SE PETRECE CU COMPLICITATEA UNIUNII EUROPENE SI DATORITA CONFUZIEI AUTORITATILOR DE LA BUCURESTI. PRESA VORBESTE PREA PUTIN, FIINDCA E PLATITA SA TACA… NU FITI SI VOI COMPLICI LA ASASINAREA PATRIEI NOASTRE. Da mai departe daca eşti ROMÂN! ”

    Cu alte cuvinte, liderii UDMR ne provoaca. Politicienii sunt niste curve si gata, am terminat cu “insultele”. Scuze daca am deranjat sau jignit.

  13. alinush

    Ai decenta sa scrii in romana sau du-te si fii ministru in tara ta.

  14. Befe::

    Pentru cei ce comenteaza acest blog in limba romana, cu stilul aferent, pentru o intelegere mai rapida:
    Bai, tampitilor nici maghiara nu stiti, scrieti bai in ungureste analfabetilor, ca sa intelegem si noi, mortii matii de cosmopoliti.

  15. wolf

    Nem erzed olykor, hogy a konyokodon jon ki a sok utazas? Ugy ertem, hogy a sok ut miatt nincs ido gondolkodni, elorehaladni munkakkal, elkepzelesekkel? Hogy egyezteted ossze a sok utazast azzal, hogy konkret dolgokkal is haladj elore?

  16. reader

    Pentru totzi cei care au probleme lingvistice:

    Internetul nu are apartenentze etnice, prostia asta cu domainul .ro nu merita comentat. Daca nu intzelegi, nu citeshti, banuiesc, nu prea cititzi bloguri nici in alte limbi, in afara de romana. De un singur lucru atzi dat dovada: va lipseshte inteligentza, cultura, tolerantza. Sau vorba lui Cheloo: “Urasc omul, prost, cum urasc mancarea de post”: mai ducetzi-iva in alte partzi sa va zambeasca si altcineva contra cost.

  17. YES

    Thank you much for your effort of writing this blog, and have a nice trip to your home.

    Multumesc pentru eforotul de a scrie acest blog si sa ai o calatorie placuta acasa.

    Koszonom a faradsagot hogy ezt a bloggot irod es legyen kellmes utad hazafele.

    Your “home” is where you live.
    “Acasa” este unde traiesti.
    Az otthon ott van ahol elsz.

    Yes. Da. Igen.

  18. Sándor Szilárd

    Kedves Miniszter úr,

    sokan vagyunk valóságosan és jelképesen is útközben, a szűk de életre vezető ösvényen. Kitartást és boldog megérkezést! Lehető legjobbakat minden olvasónak!

    Dear Friend,

    many of us are on the path being in concrete or in symbolical way of going ahead. Keep going and happy arrives ! Only good for everybody !

    Stimate Domn Ministru !

    Mulţi dintre noi suntem în drum, în concret-, sau în simbolic înţeles a cuvântului. Mult succes şi bucurie la ajungerea. Toate cele bine pentru toţi cititori!

  19. La portile UE

    Hahahahahaha :-) :-0

    Orban, comisar sef pe Multilingvism !!!!… Din partea Romaniei?????…

    HAHAHAHAHAHAHAHA

  20. Razvan Nation

    Domnule ministru va recomand sa moderatzi comentariile. Sunt prea multzi trolls pe net.
    @Mihai… Aceste referendumuri sunt facute doar ca UDMR sa arate bine in ochii maghiarilor. E doar ceva electoral. Nu vezi ca in fiecare an e un nou referendum. *CRED*
    @alinush Romania e tara lui.. si are dreptul sa isi tzina blogul in ce limba vrea el.
    Cat despre blog e o idee buna… sa speram ca mai multi politicieni isi vor dechide bloguri proprii.. asa sa ne cunoastem si noi alegatorii mai bine…
    Noroc..

  21. Fane lautaru'

    Hunor (si altii la fel), tu nu ai prins ideea. Nu e nimic rau in a scrie in maghiara intr-un blog personal, in care vorbesti despre gandurile tale si mai stiu eu ce-ti trece prin minte. E total gresit sa reprezinti statul roman intr-un blog si sa scri totusi in maghiara, la fel cum e total gresit sa te duci in consiliul europei ca si trimis al ROMANIEI si sa spui ca de fapt tu nu reprezinti Romanii. Eu sunt pe jumatate maghiar, insa sunt nascut in Romania si ma astept ca cei care ne conduc sa ne reprezinte pe noi toti, de fapt suntem romani cu totii (numai ca unii au o alta nationalitate), intr-un stat in care limba oficiala este romana. Nu mi se pare normal ca romand fiind (nascut aici) pentru a obtine o informatie de la un anumit minister, sa trebuiasca sa ma duc cu un translator pentru a intelege ceva. E absurd si de aici se isca aceste proteste. Nu pentru ca e scris in limba maghiara, ci pentru ca un ministru care ar trebui sa reprezinte Romania, se incapataneaza sa o faca.
    Si inca unlucru Hunor: trist e faptul ca romanii se intelegeau bine cu maghiarii (si inca se mai inteleg) pana sa fi aparut acesti ultranationalisti (de ambele parti) care de dragul popularitatii instiga la ura. De ce in romanii din Gyula nu au pretentii teritoriale? Daca s-ar stabili Vadim acolo, sunt sigur ca ar incepe sa apara si acolo pretentiile, insa fara astfel de conducatori care se gandesc la buzunarul propriu, se poate convietui foarte bine impreuna. trebuie doar sa vrem si sa stim sa ne intelegem. Dar sa nu uitam ca pe moment suntem in Romania, iar limba oficiala e romana.

  22. Subiectiv

    dom’ ministru, am si eu o sfinta de intrebare: cui se adreseaza acest blog? va adresati etniei maghiare din functia pe care o detineti in UDMR sau va adresati populatiei Romaniei, inclusiv celor de nationalitate maghiara, din postura de ministru? pentru ca eu, personal, nu pot sa ma lamuresc. nu de alta, da’ nu inteleg o buche.
    din punctul meu de vedere, asta e singurul lucru care trebuie lamurit: targetul blogului.
    va multumesc.

  23. új széköly

    Zsolt, ne hagyd magad!! Ezek előbb- utóbb abbahagyják!!
    Várom a beszámolókat!
    N-am scris nimic rau, nu vreau sa fur tara nimanui, numai as vrea sa traiesc in tara mea, ca un om normal, intre oameni normali…oare reusesc, ce spuneti??

  24. Hunor

    Corect! Limba oficiala este romana, insa acest blog nu este unul oficial, ci unul personal, deci poate sa scrie linistit in limba lui materna: maghiara. Pe de alta parte, am citit tot aici, ca si comment, ca s-a luat in vedere si o versiune in limba romana.

    Igy van! A hivatalos nyelv a roman, azonban ez a blog nem gy hivatalos kozlemeny, hanem egy szemelyes jellegu, igy velemenyem szerint irhat nyugodtan az anyanyelven. Masfelol, ugyancsak itt olvastam, hogy figyelembe vettek a blog roman valtozatat is.

  25. Darius Groza

    Si mie mi-ar face placere sa-nteleg, dar, la fel cum spunea cineva la comentariile celuilalt articol, o sa-nvat maghiara (deoarece mi se pare interesanta si se si vorbeste in jurul meu – si nu in mod necesar ca sa mi se fure taralaua de Ardeal de sub picioare). Pana una-alta, ar merge si-o varianta-n romana. Ca “ai nostri” vad ca nu prea catadicsesc sa puna mana pe-o tastatura… Li-s mainile-nfundate-n buzunarele noastre.

    In rest mi se pare ciudat cum acuza cativa “confrati” de-ai mei pe dom’ ministru ca nu stie romana, cand ei scriu cu o gramadoaca de greseli. Da’, ma rog, asta mi se pare ironic mie personal. Precum mi se pare ironica si disputa romano-maghiara ce s-a iscat, raportat la limba oficiala… a blogului, sub inscriptia pe engleza “written and directed”. Mehehehe.

    Mna, spor in continuare si sok sikert továbbra is in acelasi timp, dom’le ministru. Si imediat ce-ntelegem – indiferent care limba reusim s-o-nvatam impreuna, sper ambele – mai si citim :)

    Darius Groza

  26. tónhal

    începând cu 1 ianuarie 2007, limba română va deveni limbă oficială a uniunii europene. ca şi maghiara. cred că ar fi nu numai bine, dar şi util să învăţăm să ne respectăm reciproc, indiferent de limba pe care o vorbim.

    bruxelles-ul tocmai a omologat terminaţia “.eu”. oare în ce limbă ar trebui să comunicăm prin paginile-web europene, astfel încât să nu se supere alinush&company, în esperanto?

  27. Nagy Zsolt

    Stimati vizitatori,

    În primul rând vă mulţumesc pentru interesul acordat acestei iniţiative. Ţin să repet că opiniile constructive mi-au întărit convingerea de a lansa un blog şi in limba română. Pe de altă parte nu cred că acest lucru va avea vreo importanţă pentru cei care oricum nu folosesc decât invectivele limbii române. Voi face tot posibilul ca in cursul saptamanii sa lansam acest blog.
    Dupa cum aţi putut observa opiniile sunt moderate ulterior şi îmi rezerv dreptul de a şterge mesajele care conţin obscenităţi şi ofense.

  28. Mihai

    Elegant, frumos, raspunsul imi place, sper sa nu uite nimeni adresa blogului pana la lansarea in limba romana. Nu de altceva, dar daca va fi si in romana s-ar putea sa nu mai curga cu jigniri, lumea se va plictisi si adresa va fi lasata uitarii :)

  29. Mihai Voiculescu

    Domnule Nagy, dvs incalcati politica trafic.ro

    Trafic.ro accepta pentru inscriere orice site redactat in limba romana. In plus, in Trafic.ro pot fi inscrise si site-uri redactate in alta limba daca acestea au si continut ce se adreseaza vorbitorilor de limba româna.

    http://www.trafic.ro/ajutor/acord/#politica

  30. Concept

    Din cate am observat eu in acest blog nu se vorbeste despre politica si nici despre campanie electorala.
    Nu inteleg cum de unii oameni cred ca daca cineva din UDMR incepe sa scrie un blog (ca orice alt om obisnuit de altfel), e neaparat ofensiv si trebuie criticat.

    Domnul Nagy, continuati blogul cu descrierea locurilor unde treceti, cred ca e foarte interesant.

    Pentru cei care nu inteleg, cititi alte bloguri, sau criticati politicienii de nationalitate romana ca nu tin si ei un blog.

  31. cs

    Domnule Mihai Voiculescu,

    /eu zic sa lasam in seama trafic.ro sa decida ce situri accepta spre indexare.

    /hagyjuk a trafic.ro-ra, hogy eldontse milyen oldalakat indexel.

    Domnilor Mihai, Fane lautaru, Subiectiv Úrak,

    /Avand in vedere faptul ca blogul e scris in limba maghiara e evident ca se adreseaza electoratului, celor care l-au sustinut si l-au votat.

    Ma surprind reactiile paranoice ale unori vorbitori de limba romana care au scris comentarii pe acest blog. Ar cam fi timpul sa va schimbati mentalitatea si sa vedeti in maghiarii din Transilvania parteneri si nu straini, inamici sau provocatori.

    Autonomia, educatia in limba materna nu sunt glume sau trucuri electorale. Sunt solutii simple, eficiente si cat se poate de democratice pentru probleme reale, care probabil nu le-ati intalnit traind in Bucuresti sau in alte locuri. Intentiile sunt mai serioase decat ati crede – respingerea acestora mentine problemele si situatia conflictuala.

    /Lévén, hogy a jelenlegi blog magyar nyelven íródott véleményem szerint egyértelmű hogy a szerzője támogatóinak és a rá szavazó embereknek íródott. Ideje lenne az erdélyi magyarokra partnerként tekinteni és nem ellenségként. Az autonómia, az anyanyelvi oktatás egyszerű, hatékony megoldások olyan valós problémákra, amelyet Bukarestből valószínű nem lehet érzékelni.

    Tisztelt Miniszter Úr,

    /gratulálok a bloghoz és sok értelmes látogatót / hozzászólót kívánok,

    /felicitari pentru blog si va doresc vizitatori decenti si comentarii inteligente.

    Csaba

  32. Zabhegyzo

    Kedves Miniszter úr!

    Vásárhelyrõl olvasom. Nagyon tetszik a blog ötlete, több politikusnak is eszébe kellene jusson. Hogy most neveket ne említsek…
    Gondolom, fényképeket is készít (néha) az utazásai alkalmával. Nem lehetne a blogban megmutatni párat, amelyek Önnek nagyon tetszenek?

    Tisztelettel
    a Zabhegyzo

  33. Zsigmond

    Tisztel Miniszter Úr! Szerintem sz…..r érzés olvasni az ismeretlenek részéről irántunk megnyilvánulő ,,szimpátiát”! Hivatalos minőségében ezt nem így érzékeli. Vagy legalábbis tisztelt honfitársaink az etatista, paternalista de főképpen fanarióta neveltetésökből fakadó, a mindig ,,polcon” levőktől való atavisztikus félelmüknek köszönhetően egy miniszterrel szemben nem mernek igazi mivoltukban megnyivánulni. De mi sem vagyun sokkal különbek ebből a szempontból! A Neogénen olvasom általában a hazai hírek napi összefoglalóját. A magyarság jogos követeléseivel, vagy néha csak egyszerűen a hétköznapi magyarokkal kapcsolatos témákkal foglalkozó cikkek kommentárjainak 98%-a nem tűri a nyomdafestéket. Elborzadok miniszter úr, pedig sokat megértem e bonyolult országban. Higgye el, az empátia szintjén nagyon kevés, talán semmi sem változott az utóbbi 16 évben. Ha ellent akarna mondani, ne tegye. Jómagam is a közigazgatásnak egy olyan szintjén dolgozom, ahonnan rálátásom van dolgokra. Éltem Bukarestben is, és sokat jövök-megyek e hazában. Amely ország az én hazám is miniszter úr és amelynek tiszteséges állampogára vagyok. Nem tehetünk úgy, mintha nem hallanánk, mintha nem látnánk. Nem vagyok optimista miniszter úr! Sőt, nagyon el vagyok keseredve, hogy 16 év, az összromán társadalom minden szegmensére nézve abszolút pozitív kihatással járó politizálásunk dacára is, a többség túlnyomó része megmaradt, a 1920-30-as, vagy a 1970-80-as évek történelemkönyveiből tanított, a kizárólagoságon alapuló, intoleráns stb. szemléletnél. A román nyelvű bloggja is csak olaj a tűzre.

  34. Darius Groza

    Dom’ Mihai Voiculescu ridica o problema destul de buna, din punctul de vedere al documentarii sale. Eu n-am nimic impotriva acestui blog, abia astept sa vad varianta pe care-o pot intelege, precum abia astept sa detin cunostintele s-o inteleg si pe asta in maghiara. Da’, oricum, observatia e destul de faina, sa zic asa.

    In rest, ce ma deprima pe mine, la nivel personal e, fara nici un fel de aluzie, decat poate auto-critica, e cum unii maghiaru se exprima mai bine decat unii “de-ai nostri”, d-acilea de pe blog… aici as baga un “care este”, da’ te doare sufletu’. :D Spor cu blogu’, segnor ministru…

    Vai, pardon, am scris in alta limba, sariti!

  35. fanica

    Pentru nasu mare, pentru Luiza si Gigi, pentru con-frustratii nostrii, dedicatie speciala de la o tastatura fara caractere romanesti:
    Ce probleme aveti mai cu ministrul maghiar din Romania???? Nu de mult zicea Funar ca in tara asta nu exista maghiari, numa romani maghiarizati de Horthy. Iar Horthy a murit – daca nu ma insel.

    Asa ca liniste – vorbeste domnul ministru: 0011101101110011011011011011101100011101110110110110011011101 – vai mama asta in ce limba e???

    Tulai mai, asta ne fura tara de informatii si technologii secrete, dezvoltate acum douamii de ani impotriva hunilor si secuilor, sasilor, evreilor – naa, amu luam in freza …

    punct ro

  36. új széköly

    Imi pare foarte rau, ca oamenii se jignesc intre ei, si nu observ ca intre timp se maresc preturile, se fac fel de fel de tranzactii in defavoarea noastra. E important ca ungurii ne fura tara, ne fura limba, ne fura totul…
    Desteapta-te romane! Cred ca romanii care sunt mai intelepti, trebuie sa-si spuna cuvintul impotriva acestor oameni, care jignesc pe cine pot. Cred ca ei nu stiu sa faca altceva decit sa jigneasca, indiferent cine ar fi.
    Citeodata ma gindesc, oare intradevar aici e tara mea?? Desi aici traiesc, aici m-am nascut, am umblat la scoala, m-am casatorit, am o fetita, aici platesc impozite, aici muncesc, aici am pe toti pe cine ii iubesc…de ce nu ne lasati in pace, sa ma simt si eu si familia si natiunea mea ca ACASA???
    De unde aveti dreptul sa ma(ne) judecati???
    Cind vreti sa fiti OAMENI?????

  37. YES

    Kedves Miniszter úr és Tisztelet Hozzászólók

    Az Etnikumközti Kapcsolatok weboldalán szeretnénk olvasni a magyar nyelvű megjelenítést is, a román és angol mellett.

    http://www.dri.gov.ro/

    Domn Ministru şi Stimate Commentari,

    În ceea ce priveşte situl Departanemtul Pentru Relaţii Interetnice ne-are plţcea sî citim versiunea şi în limba maghiară.

    Dear All,

    we would like to see ” Mission

    Elaborates and proposes to the Government in order to be approved strategies for preserving, development and expression of the identities of individuals belonging to national minorities. ” in Hungarian version, too.

    http://www.dri.gov.ro/

    Minden jot!
    Toate cele bune!
    All the best to all of yuo!

    Yes.Da. Igen.

  38. Fairplayguy

    Dragi romanilor de bine si altor oameni de bine care nu sunt romani, adica pentru toti cei de bine ce traiesc in Romania (si nu numai in Romania)!

    Tineti minte un lucru (traducere libera): cate limbi cunosti, atatia oameni esti.

    Drága jóravaló románoknak és más jóembereknek de nem románoknak, vagyis mindazoknak a jóravalóknak akik Romániában és (nemcsak Romániában) élnek!

    Tartsatok észben egy dolgot: ahány nyelvet tudsz, annyi ember vagy.

    Dear good romanians and good non romanians and for those good people have been living in Romania (and not just in Romania) !

    Keep in your mind a think (free translation): as many languages you speak, as many people you are.

  39. YES

    Kedves / Draga / Dear Fairplayguy,

    csak / numai/ only / egy /unu/ one /kerdes /intrebare/question /van /este / is/ : hogy/ca cine/that/ a nyelvtudason tul/ in afara conoasterea multor limbi/ beside knowing more languages/ van meg egy fontos dolog/ mai exista un lucru important/there is one more important question : az emberi leleknek/spiritul human /the human soul/ mi az anyanyelve ?care este limba materna ? what kind of language has ?

    A kommunikacio egyik fontos alapelve e lelek anyanyelvenek hasznalata.

    Folosirea limbajulul matern ai spiritului human este una dintre cele mai importante principiu ai comunicatii.

    Comunication has one more importnat issue: using the mother language of human soul.

    Minden jot!
    Toate cele bune!
    All the best to all of yuo!

    Yes.Da.Igen.

  40. bozgor

    :( (

  41. tuske

    Igen, a fotok nagyon jo otlet. Egyet azonban kernek: ne legyen olyan, hogy Nagy Zsolt valakivel kezet fog, vagy valakivel szemben ul vagy hasonlo. Nagyon ertekelnem, ha maga a miniszter keszitene a fotokat, tudom is en, a repuloteren a vele szembe szalado csinos kinai stewardessrol, vagy a hotelszoba ablakabol, esetleg egy vendegloben, hiszen, mint mondta, keves ideje van magara kulfoldi utazasai soran. Erdekes, Ilie Nastase teniszezo is ezt mondta, majd kesobb visszament, hogy megnezze, merre is jart. Szoval, akkor varom a “miniszteri” fotokat.

  42. Florin

    Sunt roman. Desi bunica a fost unguroaica. Si totusi trebuie sa marturisesc ca este o sfidare iesita din comun ca un ministru al Romaniei, reprezentant al TUTUROR cetatenilor Romani sa foloseasca un Blog in limba maghiara. In alte tari occidentale un astfel de ministru ar fi demisionat de mult!

  43. Nagy Zsolt

    Dragă Florin!

    Îţi mulţumesc pentru interesul manifestat pentru blogul meu. Sper că între timp ai observat că există http://www.zsoltnagy.ro
    Poate îmi dai exemple de “alte ţări occidentale” unde un ministru a demisionat pentru că a scris în limba lui maternă sau pentru că are blog în două limbi!

  44. ultranationalist

    buna!in ce tara suntem noi?ROMANIA……….atunci ungurilor fuga la voi acasa!sunt milioane de romani care gandesc la fel ca mine si voi sunteti cateva milioane tot neamu cu tot cu stramosi!

    hai pa ca ma plictisesc ungurii si imi si nervii si fac scandal!!!!!!

  45. diana

    Bravo domnule Nagy Zsolt.Eu sunt romanca dar ma intristeaza sa vad cum majoritatea romanilor “ataca” ungurii cu diferite adresari mai putin crestine.E de asemenea trist ca defapt aceste vorbe ii caracterizeaza pe ei.In fine,vroiam sa va spun ca sunt bucuroasa sa vad un blog in maghiara,desi nu vb dar vreau sa invat aceasta limba.E dreptul dumneavoastra,e mandria dumneavoastra si o mica bucurie pt mine :) .Felicitari pt blog.Iar cei care nu inteleg sa il citeasca in romana.sau sa se abtina.

  46. SUFLET

    UNDE ESTE INTELECTUALII ROMANI DE CE TAC DE 17 ANI ?
    DE CE ACCEPTA MURDARIA SI NATIONALISMUL ?
    CUM NU OBSEARVA NIMENI BOGATIA TARII,TRADITIA MAGHIARA E O VALOARE IMENSA SI APARTINE ROMANIEI!CUM NU VOR SA CUNOASCA NICI INTELECTUALII ADEVARATA ISTORIA ?DACA NU TRAIAU NEMTII SI MAGHIARII IN ARDEAL OARE CUM ARATA ASTAZI?DACA AR DISPAREA DE LA O ZI LA ALTA AR FI TARA MAI FRUMOASA SI MAI BOGATA?DE CE NU INTELEGETI CA HOTARELE OAMEII AU GHICIT SA FIE ! CE SUFLET AU UNII CARE VORBESC CU URA?OARE CRED IN DUMNEZEU?

  47. Liebhafsky

    Íme egy újabb örvendetes példája az egész országra kiterjedő multikulturalitásnak és egyáltalán más nemzetek iránti tiszteletnek, elfogadásnak!

  48. Liebhafsky

    This is another enjoyable proof of the multiculturality which is spread over the whole country, as well as of the esteem and the acquiescence of other nationalities!

  49. Liebhafsky

    By the way multiculturality:
    Does anybody know what means the number 1581 shown on the OFFICIAL stamp of the Babes-Bolyai University?

    Ez bizony fogas kérdés a többségi társainknak!

    Otherwise: in the Western European countries one can speak other languages in the street, bars, restaurants, universities, etc. and surely will be not attentioned to talk in the official language of the respective country.

  50. Bogdan Ticu

    Jó ötlet ez a blog. Több miniszter kéne hasonlóan cselekedjen, persze a nemzeti problémákat félretéve. Teljed elismerésem miniszter úr

    Bună idee (acest blog). Mai mulţi miniştrii ar trebui să procedeze la fel, desigur punând deoparte problemele naţionaliste. Toată stima domnule ministru

  51. Zsuzsa

    Eszmeletlen,mennyi embert zavar egy bizonyos nyelv hasznalata!De ha angolul irna valaki vagy eppen nemetul,senki nem haborogna.Csak igy tovabb a bloggal, Miniszter Ur! S hogy ne kezdjuk ismet,mi volt elobb- a tyuk, vagy a tojas?Nekunk a haza itt van es itt lesz mindig!Udvozletunket kuldjuk Marosvasarhelyrol,egy regi jo ismeros :)

  52. ganesha

    curve de inchiriat,ca femeile voastre sunt numai curve penale,adoptatilor …copii nimanui ca nici ungaria nu va vrea handicapatilor

  53. ganesha

    sa plecati din Romania,si ma pish pe trianon-ul vostru de cacat,sunteti niste ADOPTATI,SA ITI IEI BOZGORII DIN TARA NOASTRA BULANGIULE,CACATULE BOZGOR,SA INVETE RAHATII AIA DE UNGURI ROMANESTE DACA MAI VOR SA “SALASLUIASCA”IN romania ,v-as omori asa cum nazistii au omorat evreii si tiganii…CICLONUL B PE VOI

  54. ganesha

    in ROMANIA SE VORBESTE ROMANESTE CLAR,sa va duce-ti la voi in ungaria ,in tara noastra vorbiti ROMANESTE,curvele naibii ce sunteti,v-as impusca direct in cap pe toti bozgorii,sa plecati de aici ca este tara noastra si Transilvania este a noastra

  55. Danubius

    1. Scriu romaneste sa intelegi si TU!
    2. Ardealul nu a fost NICIODATA TARA VOASTRA! (dar acuma nu vreau sama refer la istorie si sa intru in aceste lucruri ca n-are rost.. ce a fost a fost)..cel mai bine ar fi ca Ardealul sa fie un stat separat.. sa nu apartina nici de Ungaria si nici de Romania… atuncea cum am sta cu conflictele?
    3. Daca sunt ungur si limba mea materna este maghiara… sa fi sigur ca nu o sa vorbesc cu ungurii romaneste nici daca ma omoara… credeti ca noi ungurii cand vorbim in fata voastra in limba maghiara vorbim despre romani??? sa stii ca tema noastra principala nu este “asa sunt romanii, asta fac romanii s.a”. Sa stii ca nici in acest blog nu-i vorba despre romani… dar daca romanul vede scris “BUCURESTI” intr-un text maghiar.. crede ca-i vorba de ei…nebunie…
    4. Autonomie pentru Secui.. da.. de ce nu… uitate cati romani au scris commenturi in blogul acesta… inseamna ca tot inteleg ceva din limba maghiara (de ex. in Ciuc, Odorheiu Secuiesc si in multe orase secui si politaiul care-i roman stie ungureste)… si daca nu a-ti fi prosti si VOI ROMANI ARDELENI, cel putin, a-ti avea gandul sa mai invatati si voi limba noastra.. ca daca eu ca ungur stiu romaneste si am fost capabil sa invat limba si voi romanii a-ti putea fi in stare sa invatati ungureste.
    5. Pun pariu ca multi romani care au scris commenturi pe acest blog nici nu au intalnit pe un ungur sa vorbeasca cu el.. atata timp cat ma privesti ca om si te comporti asa ca oamenii civilizati sa fi sigur ca si ungurul se va comporta asa cu tine.
    6. Eu nu ma dau mare cu UDMR-ul.. ca nu ma intereseaza politica asa de mult, am si eu parerea mea despre ei si atata.
    7. ganesha si prietenii sai care au scris commenturi asemanatoare.. au aratat cultura lor .. BRAVO…. sper ca va simtiti mai bine… dar TU sa fi altfel.
    8. Puteti sa raspundeti orce la acest comment ca oricum nu ma mai uit..