Érdekes emberek / Oameni interesanţi

A tegnapelőtt este érkezett Bukarestbe két napos találkozóra Paolo Gentiloni, olasz partner miniszter. Ez egy második találkozó volt, az elsőre Luxemburgban került sor júniusban. Akkor hívtam meg, és lám el is jött, egy egészen jelentős üzletember küldöttséggel együtt. Egyértelmű az érdeklődés Románia iránt mint befektetési lehetőség ezen a területen is.
Érdekes ember, nagyon kellemes beszélgető partner. Felfedeztünk számos közös vonást: kampányvezető volt, most távközlési miniszter. És ő is blogol…

Alaltăieri seară a sosit in Bucureşti Paolo Gentiloni, ministrul italian al comunicaţiilor pentru o vizită de două zile. A fost a doua întâlnire, prima a avut loc în iunie, Luxemburg, când i-am adresat invitaţia. Şi iată a şi onorat invitaţia, fiind primul ministru din noul cabinet italian care vine în România. A fost însoţit de o importantă delegaţie de oameni de afaceri, aratând clar intresul investiţional şi în acest domeniu.

Un om interesant, partener foarte agreabil. Discutând, descoperim mai multe trăsături comune: şi el a fost lider de campanie, acum ministru telecom. Şi el are un blog …

59 válasz: “Érdekes emberek / Oameni interesanţi”

  1. Me

    Se poate si o traducere in romana? Nu de alta dar nu inteleg absolut nimic!

    Consider ca traducerea in romana este necesara pentru ca sunteti o persoana publica ca ocupa o pozitie guvernamentala importanta.

  2. Me

    Nu ma refer la ceea ce este scris mai sus ci la intreg blogul publicat de dumneavoastra.

  3. Bogdan Gavrila

    Inaugurez seria comentariilor in blogosfera – fain ca postezi bilingv si sper sa reusesti sa o tii asa si in continuare (nu de alta dar incerc sa te urmaresc si cu parere de rau, nu stiu maghiara).

    Evident ca am si o prima intrebare… ce au zis italienii, investesc in Romania?

    PS: ca un pont, il poti pune pe Paolo Gentiloni in blogroll – daca ti-a dat si adresa ;)

  4. Kovács Szilamér

    Mă bucur că blogul începe să devină bilingv.
    Astfel avem şansa să expunem chiar corifeiilor de cete antiautonomiste raţionamentul nostru.
    De obicei orice sentiment “anti” provine dintr-o neînţelegere sau din faptul că tratăm experienţa trecutului istoric mai presus de interesul pentru viitor.

    Am să vă povestesc despre cele patru forme de autonomie existente în Europa, despre cele şapte cazuri de autonomie puse în practică, despre celelalte trei comunităţi aflate în plin proces de pro-autonomie.
    Veţi primii totodată şi bibliografie juridică internaţională de referinţă precum cele ale ONU, EU şi câteva tratate interstatale, care stau la baza apariţiei formelor de autonomie.

    Prima dată trebuie să fixăm termenii, cu care lucrăm.
    Pentru acest demers vă dau şi temă pentru acasă, ca să fiţi pregătiţi la discuţia de mâine.

    Deci mâine vom discuta despre definiţia autonomiei teritoriale, culturale, individuale (personale) şi funcţionale.

    Toate cele bune, cu prietenie şi un pahar de bere.
    Doresc ca în acest blog logica să învingă instinctul.

  5. Szabó Ági

    Kedves Kovacs Szilamer,
    nem lehetne az autonómia kérdését egy olyan bejegyzésre halasztani, ami erről szól? Nem lehetne esetleg a témához fűzni megjegyzést? Például Paolo Gentiloni látogatásához?

    Pentru Kovacs Szilamer:
    nu s-ar putea amana tematica autonomiei pentru un post care are de-a face cu autonomia? Nu s-ar putea sa vorbim despre tematica postului? De exemplu despre vizita lui Paolo Gentiloni?

  6. Zabhegyzo

    Paolo Gentiloni blog oldala: http://www.paologentiloni.it/
    Die blog Seite von Paolo Gentiloni: http://www.paologentiloni.it/
    The blog page from Paolo Gentiloni: http://www.paologentiloni.it/
    Adresa de blog al lui Paolo Gentiloni: http://www.paologentiloni.it/

  7. deea

    Fiecare isi face blog acum dar nimeni nu si-a asumat inca o anume tema despre care sa vorbeasca :)

  8. Hiigara

    Chiar ma intristeaza sa vad o personaliate publica, sa nu zic demnitar de rang inalt, care uita de ceva fundamental scris in constitutia acestei tari.
    Si ca un pic de respect fata de acel ceva fundamental poate va revizuiti, daca doriti, content-ul acestui site.
    PS: habar nu am ce am completat in campurile (required), poate imi explica si mie ce inseamna Nev… weboldal… kotelezo a kepen lathato sau hozzaszol … sau poate va mutati blog-ul intr-un domeniu .hu, si atunci chiar ca nu m-ar mai interesa.
    PS2: Nu e un atac la libera exprimare, ci doar la bunul simt al dvs.

  9. Maxim

    Multumim pentru ca ati satisfacut cererea clientilor si le vorbiti pe limba lor, indiferent care e acea limba :)

  10. Kovács Szilamér

    Kedves Agi, mindenkeppen halasztanunk kell a témát, mert vagy nem idegesíti egyaltalan a roman nyelvű bloggerket az autonómia témája, vagy igen jó a moderator :) .

  11. Adminisztrátor

    Despre vizita domnului Gentiloni:

    - oamenii de afaceri italieni doresc să investească în telecom si IT în România. Sunt interesaţi atât în privatizări (SNR, Postă) cât şi în investiţii, parteneriate. Rolul politicului este de crea posibilitate de discuţii pentru mediul de afaceri şi a da semnalul de bună colaborare la nivelul administraţiilor

  12. Kovács Szilamér

    Autonómia témában ide is irhattok.

    http://autonomiasiculorum.blogspot.com/

  13. stefanM

    Wow. Ideea unui blog bilingv este SUPERBA! Vreau sa va felicit daca o sa continuati hu/ro posting (sau ro/hu) deoarece, cand am intrat pe blogul-mult-mediatizat-printre-bloguri am ramas surprins sa vad post-uri doar in lb maghiara. SPER deci ca vor exista posturi bilingve.

  14. új széköly

    …si pe bloguri din alte parti a tarii, decit Transilvania???

  15. teg

    super blog

  16. R.T.G.

    Ez hihetetlen. Zsolt, Te mit éreztél, amikor olvastad az első hozzászólásokat?
    Én majdnem leestem a székről…

    Kicsit elemezve a dolgot: Románia a világ első nemzeti állama, amelynek többségi lakói közül néhányan úgy gondolják, hogy a virtuális teret is etnokulturálisan homogenizálni kellene. Történelmi pillanatnak vagyunk tanúi kedves jelenlevők: megszületett a virtuális nacionalizmus!

    Az RMDSZ mától követelheti a virtuális autonómiát!
    Virtuális etnikai konfliktusra hivatkozva harcolhatnánk a .szekelyfold.ro-ért, vagy -ha a szemelyi elv felol kozelitunk- a .magyar.ro-ért.

    Szerintem kéne egy törvénytervezet arról, hogy kik és milyen feltételek mellett használhatják a .ro-t. Mondjuk benyújthatná a PRM, és akkor lenne egy nagy parlamenti vita a kérdésről. Érdekes kísérlet lenne. A parlamenti
    beszédeket pedig elemezni lehetne, és romániai magyarok tanulmányozhatnák a világon először a virtuális nacionalizmus témáját. Virtuális nacionalizmus kurzusokat indítanánk néhány egyetemen, és a világ minden sarkából özönlenének a témával foglalkozni kívánók.

    Az is kiderül, hogy egyesek nem képesek különbséget tenni a magán, a közösségi és az állami szint között. Szóval ha én, mint RMDSZ tag hasonló stílusban lerohannám Toró Tibort, hogy RMDSZ képviselőként miért nem ír az “RMDSZ nyelvén”, akkor ő rosszul kéne magát érezze?

    Klassz dolog a kétnyelvűség, csak éppen most a szemünk láttára ment tönkre valami. Ez sokkal durvább annál, mint amikor rádszólnak a buszon, hogy ne beszélj magyarul. Tulajdonképpen néhányan ordénáré stílusban cenzúrázták a naplódat, elérték, hogy megváltoztasd a tartalmat. Ha a gov.ro-n lenne az anyag, akkor esetleg lenne egy logika, amit el tudok fogadni. De kinek mi köze a http://nagyzsolt.egologo.transindex.ro-n megjelenő szövegekhez? Elvégre nem http://MinistrulComunicaţiilorşiTehnologieiInformaţiei.egologo.transindex.ro a cím…

    Megmondom őszintén, én nem írtam volna ezek után románul is.

    Lehet, hogy az lenne a jó megoldás, ha feltámasztanánk az eszperantó-mozgalmat? Mert ugye, akkor lenne Romániában egy a közéletben használatos nyelv, meg 20, a magánszférában használható nyelv. Ja, és ha egy társaságba bármelyik másik etnikum tagja beesne, akkor automatikusan mindenki áttérne az eszperantóra. A magyarok is, de a románok is ugyan úgy! Ez jelentené az egyenlőséget.

    Az azért nem normális, hogy én most nekiálljak, és ezt az egész szöveget éjjel 3kor lefordítsam, nem?

    De igérem, holnap kipróbálom a buszon, milyen pofát vágnak az emberek, ha elkezdek a barátnőmmel a személyes dolgainkról egyszerre 3 nyelven beszélni, mert netalántán érdekel valakit, hogy mi lesz ebédre, vagy hova és miért szeretnénk utazni nyáron.

    Saluton! Mi enlitiĝas. Morgaŭ revenos.

    P.S. Holnaptól kérlek, eszperantó fordítást is tegyél fel!
    Itt egy kis segédanyag: http://www.kurso.com.br/bazo/elshuto.html?hu

  17. R.T.G.

    Spune-i te rog la dl. Bela Marko, să scrie poezii şi în limba română. Trăieşte în România, 5 zile din 7 mănâncă pâine făcută de români. Atunci măcar 5 poezii din 7 să scrie în limba română!

    Sau, să scrie o strofă în limba maghiară, iar două în limba română.

    Dar mai bine să scrie sonet bilingv: hu, ro, hu, ro / hu, ro, hu, ro / hu, hu, ro / hu, hu, ro !!!!!

    P.S.: Cu titlul

    Magyar sunt, maghiar m-nak születtem…

  18. Kozmopolisz

    R.t.g
    közös nevezőre hozni a blog-ot a költészettel még haggyám…
    de ekkora cinizmussal förmedni egy óvatlan érdeklődére, aki sajnos csak nagyon lassan fogja megtanulni, hogy a hegynek sem mindig könnyű Mohamedhez menni, túlzás. Szerintem koncentrálj a tartalomra ha már a kényszer megáldott a kétnyelvűséggel.
    Üdv.

  19. Astalavista

    R.T.G. felvetését jogosnak tartom.
    Ha ez a blog miniszteri blog, akkor kell a román nyelvű változat is. Ha személyes, akkor semmi értelme a román fordításnak. Ha mégis úgy tűnne, hogy van értelme, akkor jelenjen meg minden romániai nemzeti kisebbség nyelvén is, mi a franc. Ha már nagyvonalúak vagyunk, akkor ezen ne múljék.
    Amúgy 2 hónap múlva meg szívás lesz, mert a magyar nyelv is hivatalosnak számít. Akkor láss puffanást. :D

  20. Zsigmond

    Én mindent megértek de Emberek!!!!!! Ez Nagy Zsolt blogja!!!! Nagy Zsolt a politikai, parlamenti vagy akármilyen komfiguráció folytán azért miniszter mert ön tisztelt Kozmopolisz, Altavista, R.T.G. és a többiek ada ütöttünk egy votat pecsétet, ahol a tulipánt láttuk. Ha a másnyelvűeket érdekli a miniszter munkája, javasolom hogy akcseszálják a http://www.mcti.ro honlapot. Engem az érdekelt volna, amiért indította miniszter úr! Olyan szépen megosztotta velünk a gondolatait a beköszöntőben! Minek kell állandóan csak védekeznünk és igazolnunk magunkat. Ebben az országban úgy osztogatják a jogokat mint valamikor a cukrot? Legyetek jók, üljetek csendben, dicsérjétek a a balkáni pseudókapitalista rendszer csodálatos nacionalista vívmányait és kaptok egy nyalintást! A pupinkurizmusnak is kellene tudni határt szabni. Miniszter úr, tőlem van egy fekete pontja. S ,,útközben” ki is ütöttem a könyvjelzők közűl. Sokkal kevesebb tisztelettel, mint egy héttel ezelőtt!

  21. pehely

    Kedves mindenki,
    Szerintem az, hogy Nagy Zsolt miniszter ur, ketnyelvuen bloggol, egy nem kis gesztus, nyitas a Roman-Magyar megbekeles fele. Ezt nem tamadni, hanem tamogatni kene….., es amugy meg kozszemelyiseg, meg otthon a TV elott is, es itt az eterben is, nem csak a romaniai magyarokat kepviseli, hanem a romanokat is, nekuk is joguk van megtudni, hogy mit ir a blogjaban a miniszter ur, ugyanugy mint nekunk.
    Peace!

  22. Kovács Szilamér

    2 új topik az oldalon

    http://autonomiasiculorum.blogspot.com/

    În curând şi în limba română.

  23. kolozsvari

    Szerintem egy jo lepes volt ket nyelven irni a blogon. Nagy Zsolt szamara eleg kenyelmetlen dolog, de mivel ilyen fonok lett belole kihat a maganeletere is. Lehet ha otthon reggelizik az maganugy, de ha egy hotelben tesz ugyanezt akkor mar miniszterkent reggelizik. Ez van, neki kellett.
    NEM kotelezo neki romanul irnia a blogot, de jol teszi:
    - mert legtobbet szerintem a munkahelyerol mesel, es tobb embert erdekel mint ahany magyar van
    - kommunikal, es ez mindig jot tesz (nem veszi fel a NAGY MAGYAR GALLERT es a csakazert mentalitast…)
    - nem szinezi egesz nap Photoshopban Nagy Magyarorszag terkepet …
    - kiderulhet, hogy egy magyar szuletesu miniszter is ennek a faking orszagnak a dolgaival fogalkozik

  24. FLaci

    Kedves veszekedok!

    Az, hogy a miniszter ur vagy Nagy Zsolt szemelyes blogjat milyen nyelven irja, illetve leforditja romanra vagy sem, az o dolga, de azert kikezdeni valakivel, mert leforditotta szerintem nem az annyira hangoztatott toleranciarol tesz tanusagot. Akinek nem tetszik, hogy romanul is megjelenik a szoveg az adjon egy Scroll-t.

    Stimati certareti!

    Faptul ca dl. ministru sau Zsolt Nagy in ce limba isi scrie blogul personal, respectiv daca traduce textele in limba romana este problema lui personala. Dar a certa pe cineva pentru ca a tradus textele, nu este o dovada a mult trambitatului principiu al tolerantei. Cui nu-i place ca textul apare si in limba romana sa dea un Scroll.

  25. Kovács Szilamér

    Itt gyűjtöm a kisebbség jog témájú tanulmányokat.
    http://autonomiasiculorum.xhost.ro/index.htm

  26. myfehserpor

    free online porn games

  27. AlfredMC

    Hello, my name is Alfred, i’m a newbie here. I really do like your forum and really interested in things you discuss here, also would like to enter your community, hope it is possible:-)
    Cya around, best regards, Alfred!