Új szerepben?

Olvasom Gézának az újabb írását. Kedves Géza! Kedves mindenki! Ez egy null szaldós játék! Naivság amit leírsz, Géza! Vagy nem? Mégis tudnád, hogy egy független jelölt bejutása, sőt akár be nem jutása által elvett szavazatok azt jelent(het)ik, hogy egy erdélyi magyar sem lesz ott? Tudom, ugrani fognak sokan, de nem rólam van szó! Ha 2007-ben nem nagy baj, ha nincs képviseletünk Brüsszellben, gondolom akkor majd jővőre nem lesz nagy gond ha a bukaresti parlamentben sem leszünk, jó lesz a megyei majd csak a helyi tanács, majd …

182 válasz: “Új szerepben?”

  1. demeter szilard

    Eddig az sem volt olyan nagy baj, hogy ott voltak hárman. Valahogy nem tőlük hullámzik a brüsszeli politika állóvize.

  2. sipos géza

    Kedves Zsolt, valóban kockázat, amit említesz, de. A legutóbbi választásokon az RMDSZ listájára durván 630 ezer szavazat érkezett. Ha elfogadjuk azt a feltételezést, hogy az EP-választásokon 45%-os lesz a részvétel, az 5%-os küszöb 410 ezer szavazat körül alakul majd. Egy függetlennek a leadott voksok 1/35-ét kell megszereznie, ez mintegy 230-240 ezer. A kettő együtt durván 640 ezer, nem sokkal több, mint a 2004-es eredmény. Ez azt feltételezi, hogy a magyar választókat sikerül jobban megmozgatni, mint más rétegeket – persze kérdéses, de az is benne van, hogy Tőkés neve (amennyiben indul) olyanokat mozgathat meg, akik eddig passzívak voltak, tehát kisebb arányban visz el szavazatokat az RMDSZ-től.

    Azt hiszem, ez a verzió sem tartalmaz több feltételezést, mint a fenti bejegyzésben vázolt, teljesen negatív forgatókönyv. Túl sok a bizonytalansági tényező ahhoz, hogy tippelni lehessen, addig minden csak gondolatkísérlet (lásd a friss Gallup-mérést). És Tőkés még nem mondott se igent, se nemet. Még egy szempont: ha Tőkés indul, de nem jön össze neki, tálcán szállítaná az RMDSZ elé önnön bukását.

    Másfelől: a Coca-Cola nem várhatja el a Pepsitől, hogyha valamilyen magasabbrendű célra hivatkozik, akkor az utóbbi meghatódva kivonul egy adott piacról, csak azért, hogy a fogyasztók tuti biztosan hozzájuthassanak az üdítőjükhöz. Ugyanakkor a Pepsi sem számíthat arra, hogy egy esetleges marketingháborúban a Coca-Cola nem vet be minden eszközt piacának megtartása érdekében. Nem ez a racionális?

  3. kesztió

    Ne haragudj, Zsolt, de tényleg nem értelek. Ha ennyire eredményes az itthoni munkád a minisztériumban, mi az ördögöt akarsz te Brüsszelben? Azt a melót odakint rajtad kívül még jónéhányan el tudnák végezni, de a te mostanidat már kevésbé – természetesen RMDSZ-es politikusainkra gondolok.

    Szerintem Tőkést nyugodtan lehetett volna hagyni, hogy RMDSZ-es listán befutó helyről indulhasson (teszem azt, helyetted), és nemcsak azon olcsó lelemény alapján, hogy odakint biztos kevesebb galibát fog okozni, mint idehaza.

    Tőkés valójában egy csomó olyan dolgot tudna hatékonyan képviselni odakint, amivel itthon inkább kavarodást okozott, meglenne a sikerélménye (vele együtt nekünk is ugyebár), és nem utolsósorban megtanulná egy kicsit visszafogni magát, mert Brüsszelben azért mégsem arra a balkáni ritmusra táncolnak, amit a püspök úr is olyan jól eltanult az ún. ellenségeitől. Azaz, mindenkinek jól jönne a dolog.
    Mindezt a lehető legkomolyabban gondolom, remélem, semiféle gúny vagy ilyesmi nem érződik ki hozzászólásomból.

  4. csuklanirossz

    Úgy gondolom, hogy ha te elmondod, hogy kit és mit fogsz képviselni Brüsszelben és egy másik fél is vázolja a terveit, akkor én majd eldöntöm, hogy melyikötök képviseli leginkább az elképzeléseimet és annak megfelelően szavazok.
    Csak azért, hogy a már megszokott, vontatott politika képviselje az érdekeimet s, hogy “legyen képviselet”"”"ünk”"”", nem fogok a biztonságos tulipánra szavazni.
    Halljuk szóban és ígéretben, hogy mi a tervetek.

  5. Kelemen Attila

    Ha Tőkés indulna, az az igazság pillanata lenne. Nagyon kérdéses, hogy a dolog nem akad-e el már a 100 ezer aláírás összeszedésénél. Amúgy Tőkés szerintem csak azokat a szavazatokat szedné össze, amelyeket amúgy sem adnák le az RMDSZ listára, viszont sokan azért mennének el szavazni, hogy Tőkés indulása ne torpedózza meg az RMDSZ-listát. Nagyjából így látom az erőviszonyokat, ha nem jó az intuícióm, mindent vissza. Ettől lenne némi, az emberek számára is könnyen érthető tétje az egésznek.

    Persze, Neked, Hunornak, Winklernek még nehezebb dolgotok lenne, csomó feleslegesnek tűnő protokollt kellene vinnetek, de szerintem globálban, a romániai magyar társadalom önképe szempontjából nem lenne vészes ha Tőkés is megmérné magát, végre valahára, demokratikusan.

  6. B.A.

    Kedves Zsolt!

    A baj csak az, hogy a brüsszeli képviselet kapcsán már nem tudja az RMDSZ megetetni velünk, hogy azért nem kell külön indulni, mert egyetlen magyar sem lesz ott. A brüsszeli bürokrácia aparátusában amúgy is mindenki elveszne közületek, és amit tenni lehet azt parlamenten kivüliként is meg lehet tenni, ha épp arról van szó.

    Ez az egyetlen választás ahol felelősen megmérettetheti magát Tőkés az RMDSZ ellen, anélkül hogy a hazaárulózásnak valami alapja is lenne. Persze lett volna még a helyhatósági… de most jut eszembe, ott mindenkit elfűrészeltetek már. :-)

  7. nelli

    kedves zsolt, ez a “nem-lesz-erdélyi-magyar-aki-érdekeinket-képviselje-ha-nem-ránk-szavaztok” már csak azért sem igaz, mert ugye ott van Göncz Kinga, aki akár RMDSZ-es politikus is lehetett volna…
    érdekesnek tartom továbbá, hogy akkor, amikor tényleg komoly tétről/megmérettetésről van szó, az RMDSZ mindig előveszi ezt az érvet, ami szimplán zsarolásnak is minősíthető. ha ugyanis hiszünk a demokráciában, akkor a megmérettetést is vállaljuk, ami vele jár, és nem azzal próbáljuk az ellenfelet kiütni a nyeregből, hogy ha te is jelölteted magad, akkor te vagy az aljas-magyarságmegosztó-áruló, mert én vagyok a “hivatalos” képviselet. kérem szépen programmal (leellenőrizhető programmal) meggyőzni a választókat, nem pedig ilyen személyeskedéssel, mert ez nem méltó a demokrácia szelleméhez.
    Tókéssel kapcsolatban csaytlakozom több fentebb szólóhoz: senkinek sem árt, ha tiszta vizet öntenek a nyílt kártyákba. Tőkés, ha vállalja, hogy megméri magát, tudni fog egy dolgot. Az RMDSZ, ha demokratikusan játszik, szintén tudni fog egy dolgot. Hogy ez esetleg azzal jár, hogy nem feltétlenül az RDMSZ jelöltje jut be? Hát, szomorú, de ez is a demokrácia. Hogy a nép dönt.

  8. Karesz

    Szerintem azt a forgatókönyvet kellene átlapozni amelyik arról szól hogy na lássuk mit tudnak a nagyszájú fiataljaink kihozni egy kampányon ha mi öregek nem vagyunk a listán?Mert ugye azért az is benne van hogy azért ha oda nem is jutunk be nem olyan katasztrófa, de lehet hibáztatni valakit miatta.Mert akkor mehet a nagy szöveg hogy engedtük hogy a fejetek szerint csináljátok és ez lett belőle úgy hogy most ezután pofa be és csend legyen.Fiatalság-bolondság de a nemzet érdekeit nem lehet…blabla.
    Nagy a tét és nem nyersz semmit mert ha nyersz elmész és akkor is nekünk lett igazunk ha nem akkor mi megmondtuk de ti nem értitek.Reform kell nektek de a nép nem támogatja.Forrófejű emberekre nem lehet bízni a párt jövőjét.Itt csak egy nyertes lesz s azok az öregek tanácsa lesz.
    Na hogy ízlik?

  9. margy69

    “Ha 2007-ben nem nagy baj, ha nincs képviseletünk Brüsszellben, gondolom akkor majd jővőre nem lesz nagy gond ha a bukaresti parlamentben sem leszünk, jó lesz a megyei majd csak a helyi tanács, majd … “, így a bloggazda.
    Gyerekek, itt vagyon az a bizonyos eb eltemetve. A miniszter úr tkp ettől fél, merthogy ő továbbgondolta …. eszébe juthatott, h kisebb létszámúak lesznek a helyi tanácsok, h 2004-ben több helyen tanácsosokat és polgármestereket vesztett az RMDSZ, és az imidzse azóta sem sokat javult. (Persze vannak sikertörténetek is, pl Szatmár, bár gyakorlatilag az az egyetlen sikertörténet. Csakhogy nem biztos, hogy az is marad, ugyanis Gyuszi túl arrogáns a saját választóival. Ezt meg az emberek nem szokják díjazni.)
    Szal, egyelőre izgi van, h. minél több pecsét jusson a tulipánra, aztán, ha csak egy ember jut ki tulipános színekben (most mind1, h ki), na akkor majd lehet parázni az 1 év múlva következő választások miatt. Mert a rommagyarok fele ha elmegy, de még fele sem fog az RMDSZ-re szavazni. Hát ez az ő problémája, amit jellemzően a parlamenti helyek felől közelít meg, de hát Bukarestből minden másként lácccik …
    Ja igen még csak annyit Nagy Zsolt, hogy senkinek még egy miniszternek sem tűröm el, hogy a magyarságommal zsaroljon, sem kampányban, sem blogbejegyzésben. Nem díjazom az ilyesmit. Nagyon nem.

  10. Kelemen Attila

    margy69, már vártam egy hasonlóan sötét hozzászólást ebben a topikban. Az ilyen típusú hőzöngés az, ami miatt Tőkés esetleges megjelenése a pályán mozgósítani fogja az RMDSZ-szavazókat, akik amúgy nem mentek volna el szavazni, de elegük van a glacos pöffeszkedésből és inkább elmennek, hogy ne tegyék kockára az RMDSZ bejutását.

    Amúgy nagyon rossznak tartom azt, hogy azok a fiatalok, akik az RMDSZ-ben, az RMDSZ-nek dolgoznak nem érvelnek itt, ebben a blogban és nem veszik ki máris részüket a kampányban. Ők ismerik a politikai logikát, tudják, hogy minek mi a tétje, mi a dramaturgiája, és vélhetően senki sem azonosul ezzel annyira, mint éppen ők. Nem értem ezt a csendet és nagyon furcsának tartom.

    Nelli, Göncz Kinga nem a romániai magyarságot képviseli, lehetett volna belőle RMDSZ politikus, de Fideszes politikus lett belőle és a magyarországi magyar szavazóit képviseli. Szóval kozmikus különbség. Ide tartozik, hogy a Fidesz az, amely mostanában Németh Zsolton keresztül próbál Tőkésre hatni, hogy induljon és nem a hazai baloldal az, amely hatni fog Tőkésre, hanem Orbán Viktor.

  11. nelli

    kedves attila: én nem arra reflektáltam, hogy GK nem képviseli az erdélyi magyarságot. a mondat így hangzott: “egyetlen erdélyi magyar sem lesz ott”. de abban igazad van, hogy nem fogalmaztam pontosan.
    hogy kit képvisel? és hogy ki kit mozgat a háttérben? Igen, ez bennem is felmerült, hogy a MO.-i jobboldal nyomást fog gyakorolni Tőkésre.

    ‘amúgy Tőkés szerintem csak azokat a szavazatokat szedné össze, amelyeket amúgy sem adnák le az RMDSZ listára, viszont sokan azért mennének el szavazni, hogy Tőkés indulása ne torpedózza meg az RMDSZ-listát. Nagyjából így látom az erőviszonyokat, ha nem jó az intuícióm, mindent vissza.” – ezzel a két mondatoddal nem értek egyet. szerintem az “egyszerű” emberek nagy többsége (nb. aki nem került vele testközelbe) hiteles embernek tartja Tőkést. És ha Tőkés (akit mindenki ismer) és Nagy Zsolt között kellene választani, szerintem az RMDSZ-t hamarabb áldozzák fel, mint a forradalmi magatartás illúzióját. Will see. Márha elvállaja, hogy beszáll a ringbe. Én személy szerint nagyon kíváncsi vagyok.

  12. nelli

    az embereknél fentebb a magyar választókra gondoltam – csak a pontosság kedvéért.

  13. Nagy István

    sipos géza, Tőkés, ha indul, nyerőn vagy nyeretlenül, de semmit sem fog az RMDSZ-nek szállítani.

    Kesztió nem gúnyolódik, csak egyszerűen naív.

    Csuklanirossz a tudatos szavazó lódenét öltötte magára, de a pecsételők 80%-a nem racionális okfejtése miatt üt oda, ahova.

    Kelemen Attila, Tőkés 1989 januárjától méri magát, és nem eredménytelenül. Ha neki is lenne annyi kampánypénze, mint az RMDSZ-nek, a romániai magyarságnak juttatott közpénzek egyedüli kezelőjének, akkor a romániai magyar szavazatok 35 %-át megkapná.

    B. A., az elfűrészelés csak arra jó, hogy az RMDSZ szavazatszáma választásról választásra csökkenjen.
    Részesedés az érvényes szavazatokból
    1990 1004353 7,22%
    1992 831469 7,52%
    1996 837760 6,73%
    2000 751310 6,85%
    2004 637109 6,23%

    Nelli, a demokráciának nevezett demokratúra kézenfekvő és bevett eszköze a zsarolás.
    Az RMDSZ-SZERVEZETNEK az EU választás előbb presztízskérdés, és csak valamikor később valami más is.

    Karesz, az Öregek Tanácsa leválaszthatatlan, mert ha nem az életkoruk, hanem a lelki koravénségük miatt odasorolandók kongresszuson résztvevő aránya legalább 80%. Ők itt sosem jártak.

    margy69, kézenfekvőbb zsarolni, mert arra 1-2% allergiás, de 60% vigyázzba vágja magát. Erre épül az RMDSZ belmagyar politikája 1992 óta.

  14. nelli

    nagy István: egy esetet mondj, ahol tőkés tényleg megmérte magát.

  15. margy69

    Huhh, Attila, huhh! Mondd már mi a hsz-ban a sötét? Az, h. 2004-ben az RMDSZ teret vesztett? Lehet ezt sötétként értékelni, de attól még igaz.
    Nem tudom, mire gondoltál pontosan a hőzőngéssel kapcsolatban, de ha a zsarolásra tett megjegyzésemre (ez volt a némileg érzelmi töltetű, sztem), akkor férfiasan bevallom, rühellem a zsarolókat. Ha te nem, lelked rajta, és passz … Úgy láccik én a Nagy István által említett 1-2%-ba tartozom, aki allergiás rohamokat kap az ilyesmitől …
    Tőkésről egy árva szót nem ejtettem, ha vállalja az indulást sem szavaznék rá. Azért, mert nem a szívem csücske az RMDSZ még nem vagyok feltétlenül Tőkés-párti. Szekértáborok, júno, ki kellene már törni belőlük. Zárójelben megjegyzem, hét évet melóztam le a Tulipánnál (leginkább ingyen és bérmentve), úh. van némi miniszteri segédfogalmam hogyan szoktak arrafele a dolgok fennforogni és a tétekről. is De ez már ez én privát nyomorom, merthogy úgy kell nekem.

  16. Kelemen Attila

    margy69, ok már árnyaltabb a kép, kösz a reagálást.

  17. margy69

    részemről a fáklyásmenet … ;)

  18. Nagy Zsolt

    Gál Kinga gondolom az az EP képviselő akire gondoltatok, Göncz Kinga ő külügyminiszter.
    Hogy is állunk a véleményekkel? Én nem beszéltem jelöltekről, nem tettem egyebet, mint Gézának egy – szerintem hibás – okfejtésére hívtam fel a figyelmet.
    Nem zsarolok. Nem tettem és nem is fogom. Csak azt mondom, hogy próbáljuk meg tovább gondolni ezt az egészet.
    Amúgy a Coca-Cola – Pepsi Cola harc párhuzam a Demokrata vagy a Liberális párt színeiben induló magyarokra lenne alkalmazható.
    És szinte elfelejtettem, Gigi Becalit, ők is jelölteket keresnek. Géza, biztosan felfigyeltél, hogy ő minden híradóban szerepel :)

  19. csuklanirossz

    Nagy István: mondtam volna inkább azt, hogy hordjanak szebbnél szebb öltönyöket, versenyezzenek a frizurájukkal vagy, hogy a mostani kampányban 10-szer több autonómiával ragasszák össze a beszédeik részleteit? Ennyire realista csak akkor vagyok ha vérzek.
    Igenis köhögjenek fel egy pár ötletet. Ha már képviselni akarnak minket, akkor legalább árulják el, hogy egyáltalán tudják-e, hogy mit akarnak a választóik.

  20. demeter szilard

    Gondoljuk, kedves Zsolt. Romániai politikusként, erdélyi politikusként vagy néppárti politikusként akarsz Brüsszelben dolgozni?

  21. Karesz

    Tisztelt Kelemen Attila
    “inkább elmennek, hogy ne tegyék kockára az RMDSZ bejutását.”
    Ha így gondolkozik az rmdsz egyik “politrukkja” az nem lep meg de azért több tapintat nem ártana.A párt érdekeit nem a szavazók teszik kockára hanem azok akik négyévente pofátlanul zsarolnak a magyarság nevében.Most Tőkés viszi a népet a romlásba máskor egységben a jövő vagy éppen autonómia a sláger.Ha vége a referendumnak vagy választásnak -hatalmas csend és ne zavarjatok mert nem lehet itt dolgozni a hözöngéstől.(pl.margy69)Nagyszerű csak így tovább.Biztos sikeres lesz ez alkalommal is.
    Hogy világos legyen:A szavazók úgy szavaznak ahogy a lelkiismeretük diktálja ,jutalmaznak vagy büntetnek a szavazataikkal.Nem élnek vissza semmivel és nem csapnak be senkit.Ez a különbség.Mindenki tudja hogy a politika játékosai előnyöket akarnak és juttatásokat.Meg is kapják búsásan de ezeket a szavazók adják vagy nem mandátum révén.Ha megkapják illik visszaforditani azoknak is akik megszerezték.Ez a kölcsönősség rendben is lenne ha így menne. De megy?Ön szerint is?Mit kapott a magyarság hűséges szavazataiért cserébe?17 esztendő hosszú idő.Programokról tervekről lehet beszélni de az eddigi eredményeket ha mérlegre tesszük keserves-szánalmas a számadás.Ha az rmdsz reális ringben szállt volna versenybe senki nem is hallott volna rolla. A legszebb nyúl a halpiacon nem felhozatal.Akkor sem ha a másik nyulat be se engedjük a piacra.Ha arról akar meggyőzni hogy tévedek mondjon nekem kapásból pár olyan megvalósítást amiért nekünk is mint szavazóknak megérte.Romániai magyarokról beszélek hogy ne essen félreértés.Csak azért mert ha nem vette volna észre itt ezen a blogon azt keressük hogy hogy lehetne valamit javítani az -adj mert semmit se kapsz-társasjátékon mert ha nem érdekelne ugyebár és csak az időnket vernénk agyon jobb híján ,hát nem is szólnánk.
    Ami tényleg furcsa az hogy:”azok a fiatalok, akik az RMDSZ-ben, az RMDSZ-nek dolgoznak nem érvelnek itt, ebben a blogban és nem veszik ki máris részüket a kampányban. Ők ismerik a politikai logikát, tudják, hogy minek mi a tétje, mi a dramaturgiája, és vélhetően senki sem azonosul ezzel annyira, mint éppen ők. Nem értem ezt a csendet és nagyon furcsának tartom.”
    Nocsak már a katonák is fraternizálnak az ellenséggel?
    Megjegyzem ,lehet azért mert:”Ők ismerik a politikai logikát, tudják, hogy minek mi a tétje, mi a dramaturgiája, és vélhetően senki sem azonosul ezzel annyira, mint éppen ők.”
    Hát igen, lehet hogy pont azért mert ők aztán tényleg értik de annál inkább látják is.

  22. Kálmán

    Én nem értem, végre van egy olyan politikusunk aki a lehető legalkalmasabb hogy EP képviselő legyen: Fiatal, felkészült, rendelkezik megfelelő nyitottsággal és tapasztalattal. Errefel itt mindenki osztja az észt:
    Lenyűgöző Sipos Géza fejtegetése: “A legutóbbi választásokon az RMDSZ listájára durván 630 ezer szavazat érkezett. Ha elfogadjuk azt a feltételezést, hogy az EP-választásokon 45%-os lesz a részvétel, az 5%-os küszöb 410 ezer szavazat körül alakul majd. Egy függetlennek a leadott voksok 1/35-ét kell megszereznie, ez mintegy 230-240 ezer. A kettő együtt durván 640 ezer, nem sokkal több, mint a 2004-es eredmény. Ez azt feltételezi, hogy a magyar választókat sikerül jobban megmozgatni, mint más rétegeket”
    Na ez az amikor valaki nem ért a politikához. Csak akkor az ilyen „újságíró” inkább ne írjon a politikáról, politikusokról. Inkább írjon a lepkegyűjtőkről.

  23. nelli

    whatever. “Mégis tudnád, hogy egy független jelölt bejutása, sőt akár be nem jutása által elvett szavazatok azt jelent(het)ik, hogy egy erdélyi magyar sem lesz ott?” -namármost:
    ad1: ha indul független jelölt, és bejut, akkor a fenti mondat értelmét veszti.
    ad2: ha indul független jelölt, és senki nem jut be, az azt jelenti, hogy a romániai magyar szavazók senkit sem tartottak elég hitelesnek, hogy oda juttassák.

    és továbbá: kedves Zsolt, a továbbgondolás szerintem azt is jelenti, hogy önálló, jó programmal, elképzelésekkel áll elő. ezzel kell a választókat meggyőzni, nem pedig arra a nagyon kínos mondatra apellálni, amit az RMDSZ mindig elsüt, hogy “mindenki, aki nem az RMDSZ-re szavaz, megbontja a magyarság egységét”. Tessék már valami jobb érvet kitalálni azon kívül, hogy az ember magyarnak született. Ez még nem érv egy parlamentáris demokráciában arra, hogy az ember erre vagy arra a pártra szavazzon. Én spec. a következő témákban lennék kíváncsi a véleményére, politikai programjára:
    1. környezetvédelem
    2. kisebbségvédelem (itt kifejezetten nem a magyar kisebbségre gondolok, hanem a többire, romákra, muzumlánokra, stb.)
    Milyen véleményt fog ön ebben képviselni?

    Karesznek: “Én nem értem, végre van egy olyan politikusunk aki a lehető legalkalmasabb hogy EP képviselő legyen: Fiatal, felkészült, rendelkezik megfelelő nyitottsággal és tapasztalattal.” – te azt gondolod, hogy ez így van. Én meg azt, hogy nem. Győzz meg érvekkel, hogy nincs igazam. Programot, elképzeléseket szeretnék olvasni.

  24. Kelemen Attila

    Karesz, ha olyan “korrekte” szofistákat látok mint te (gyors címkézés, kontextusból kiemelés, félremagyarázás, tetszetős igazságok érces bariton tálalása) akkor mindig eszembe jut, hogy ilyen kitűnő képességű emberek miért nem kamatoztatják tehetségüket a politikában, ha már úgy is elég messze vannak a romániai magyar realitásoktól? Ha azt mondom, amit korábban, hogy az nagyon jó ha Tőkés indul, mert az középtávon tisztázza az erőviszonyokat, akkor azt mondom, ami csöppet sem kényelmes az RMDSZ-nek, sőt, egyenesen dühítő álláspont. Szálj ki a habjaidból és rakd össze a nagy képet tatimókus.

  25. új széköly

    Karesz, mint mindig pontos, tiszta!!
    Kálmán! talán az bántja az embereket, hogy egy ilyen okos, művelt, fiatal, tapasztalt politikusra itthon is szükség lenne!!

  26. új széköly

    nelli, teljesen helyes, csak nem karesz írta azt, hanem kálmán…
    Szeretem ezt a Kelemen Attillát, mert őméltósága nem szereti, ha esetleg valakinek van más véleménye, vagy kritizál, de őmaga beleesik ugyanabba a hibába…szerintem is Karesznek ott lenne a helye a politikában, de én más előjellel látom, mint Te….pozitív hatása lenne…még, ha bariton hangja is van néha! ez azért emberibb, mint sok nyálas, hazug hang…
    Szerintem nincs semmi baj azzal, hogy valaki, valakik meg akarnak mérettetni…ez szabad mindenkinek, még, ha Tőkés is az illető…még, ha az RMDSZ ettől kikészül is…és igaza van nelli-nek, hagyják már ezt a süket szöveget, hogy jaj akkor mi lesz velünk, mert ezzel a dumával altatnak bennünket egy jó pár éve és ideje lenne felébrednünk Csipkerózsika álmunkból…hanem inkább nyerjen az, aki képes olyan szintet felmutatni, amelyre még az ellenfelek is azt mondják, hogy őt szavazzák meg…
    nem siránkozni kellene, hanem felmutatni, megtenni, megcsinálni és kiállni!! jó reggelt Erdély!!

  27. új széköly

    és, hogy reagáljak még egyszer a vitaindítóra: kedves Zsolt, nagyon sajnálom, hogy ez az egyetlen gondod, hogy, ha a szegény RMDSZ nem jut be valahova, valahonnan nem kap részesedést, akkor mi lesz velünk és egy nagyon morbid jövőképpel riogatsz bennünket…hát ez kevés!! többet vártam el Tőled!! kevesebbet írj ilyeneket, mert komolyan kezdek aggódni azért, hogy mennyire is tudom megismerni az embereket…én nagyon bíztam Benned, és ez nem nyalizás, ahogy valaki kitámadott nem is oly rég…csak egyszerűen bíztam…az utóbbi időben, minnél többet vagyok itt a bloggodon és olvaslak,kezdek kiábrándulni…én azt hittem, hogy Te akarsz valamit tenni ezért a népért!!! sajnos azt látom, hogy Te nem a népért akarsz tenni(tudom mondhatják, hogy ez populista szöveg, de tojok rá), hanem magadért… és most bariton hangon: nagyon sajnálom…

  28. margy69

    új széköly: Nagy Zsolt, mint RMDSZ politikus, mint a párt egyik miniszetre, nem mondhat/írhat mást. A párton belüli hivatalos politikai irányelvektől nem térhet el megnyilvánulásaiban, s azok szerint még mindig a magyarsággal való zsarolással próbálják meg mozgósítani a választókat.
    Nagy Zsolt, elhiszem, h. magánemberként soha nem zsaroltál meg senkit, politikusként viszont egy egész nemzetiséget.

  29. Metoikosz

    Kedves Mindenki,

    már megírtam egy hozzászólást , de mielőtt elküdtem volna elvesztődött, mert rossz billentyűre tettem szert. Igyexem újraírni, amit az előbb elveszítettem.

    (Azért nem szólítottam meg külön e blog gazdáját, mert eleddig még választ egyetlen kérdésemre sem kaptam, bármit is kérdeztem tőle. Ezért csak úgy általánosan – a hozzászólás jogát gyakorlova – jegyzem le a következőket, kérdés, vagy megjegyzés formájában:

    1. Eddig még nem olvastam a programról, amivel indul Nagy Zsolt EU képviseleti jelölését elválallja. Kíváncsi lennék arra is, hogy egy EU képviseleti intézmény itthoni rendszere mit jelent majd. Lesz majd EU képviseleti iroda, ezt gondolom, de hogy fog működni ez az egész ? Nem arra vagyok kíváncsi hogy mit ígérnek a jelöltek, hanem milyen érzésekkel, gondolatokkal indulnak majd útnak milyen megvalósításokat tűznek ki maguk elé amit a majdani választóik segítségével szeretnének közösen megvalósítani. Egyszóval mit jelent majd az EU-s képviselet a közösségnek, akit képviselnek ?

    2.Különösen kíváncsi lennék Nagy Zsolt Eu képviseleti programjának azon részére, ami az egyházak képviseletét illeti. Eleddig még csak annyit tudok ez egész programról hogy “né ez is indul, az is indul és én is indulok” .. hinni szeretném hogy Nagy Zsolt egyházakkal szembeni Eu-s képviselete nem csupán abban merül ki hogy Tőkés püspök úr indul vagy sem az EU-ba…

    3. Párhúzamosan futnak az események: vádaskodások még nem jártak le, nincs még megoldás ebben a kérdésben (?) a miniszteri munkát azért végezni kell,(?) a blog már kampány-ízű lett , de program az nincs, inkább támadó, vagy félreérthető többértelmű hangnem . A blog indulása idején jó volt kiállani Zsolt mellett, a Miniszterünk mellett és jogot formálni arra, hogy magyarul írjon e blogba és mi is így írhassunk, aztán jó volt megelőlegezett bizalomról bíztosítani … aztán ahogy nincs gond látszólag legalábis, már mindjárt lett valaki akit “infantilis” személynek lehet nevezni, “szánalmas önigazolónak” gúnyolni, lehet már most is nyugodtan “egymásnak esni”, mert már szabad írni magyarul-bloggolni … most hogy már az Eu képviselet a téma, valami hasonló történik megint : mit képzel valaki magáról , hát csak nem ..márhogy épp Tőkés püspök indulna Eu-s képviselőnek, hát miért .. stb.. érthető amit írok… ?.. s mindez akkor amikor még e blogból nem értesültünk sem a vádaskodások lezárásáról, sem Eu-s programtervről, sem más fontos dolgokról… nekünk “valóban Mohács kell” ?

    4. Nagy István, igen ismerem az említett újságokat, de talán 1990-től erre fele jó lenne egy kis füzetbe ( vajon kicsi lenne-e vagy sem?) az Erdélyi Magyar közösség jótevői címen összegyűjteni hogy közismertek legyenek e nevek.. és itt lehet majd rendszerezni, azok akik valamely intézmény keretén belül (egyház, alapítványok, egyesületek ) értek el mutattak fel maradandó és jövőbe mutató eredményt , majd a vállalkozók az egyéni megvalósításai révén akár az intézményeknek tett és ma is látható felmuatatható, működő adományok által, ahol legaláb egy falu közössége részesült valami jóban… .. ha lenne egy ilyen összesítő mennyivel könnyebb dolga lenne az erdélyi közösségnek hogy kit válassszon képviselőjének majd ezután is, hiszen elsősorban az erdélyi magyarokat kell képviselje valaki akit megválasztanak az erdélyi magyarok , nemde ?

    tisztelettel és jóakarattal ,

    Metoikosz(os?)

  30. Kálmán

    Érdemes elolvasni a következő cikket a Háromszékből, hogy rájöjjünk, hogy ki kit zsarol:
    Még kiegyezhet az erdélyi magyarság
    Visszalépne az európai parlamenti képviselő jelöltségtől, ha az RMDSZ Sógor Csabát befutó helyre tenné – nyilatkozta tegnap Tőkés László. Ha azonban az RMDSZ nem hajlandó az utolsó pillanatban a kiegyezésre, és ha e hét végén megkapja a jelöltséghez formailag szükséges egyházi rábólintást is, indul a romániai európai parlamenti választásokon, mégpedig az RMDSZ jelöltjeivel versenyre kelve – erősítette meg a püspök. ,,Nekem az egyházi szolgálat a fontosabb, de néha politikai szerepet is vállalni kell” – nyilatkozta. Az egyházkerület igazgatótanácsi ülését péntekre tervezik

  31. margy69

    Nincs azzal semmi gond, Kálmán, ha a püspök úr is indul. Joga van hozzá. S mégméretkezhetnek végre, Tőkés is és az RMDSZ is tisztába jöhetnek egynémely dolgokkal. Sokkal jobb ez, mint akárhány közvéleménykutatás.
    Apropo, zsarolás (ez a vesszőparipám nah), ez a fajta sem tetszik, bár a politikai életben (nemcsak Romániában) a nyomásgyakorlás e fajtája eléggé széleskörben elfogadott. A szavazóbázis zsarolása etnikai hovatratozás alapján viszont egyenesen gyomorforgató, szvsz.

  32. Karesz

    Tisztelt Kelemen Attila!
    A személyeskedéseinket tényleg más alkalommal más helyen kellene levezesük ezt elismerem csak a problémám az hogy itt és most o politikust kaptam csövégre és nem a civil személy karaktere volt a téma.Az teljesen más lapra tartozik.Fentartom véleményemet aparatcsik vagy és semmi más (ha már tegező viszonyba kerültünk.)Nem is vártam semmi egyebet mert letaglozó briliáns következtetéssel ugye kideritetted hogy távol állok a romániai magyarság realitásától.Ez persze azért van így mert baritonosan írók és a munkám az teljesen mindegy hogy mi is az nem tesz méltó kritikussá mert tehetségem ellenére nem álltam be politikusnak.Sorok közt olvashatom hogy nem is lehetek más mert Tőkés párti vagyok.
    Hát igen ,ennyi mindent megtudhat az emberről valaki ha rmdsz kenyerén él.
    Ki kell ábrándulj a”habjaidból” “apuskám” (a tatimokus megfelelője) a hajad az égnek állna ha tudnád hogy mennyire is ismerem a magyarság nevében ugrándozok által teremtett realitásokat.Ne tudd meg.
    Nem Tőkés a fontos és nem fontos az rmdsz sem.Az hogy melyik milyen vagy sem teljesen ireleváns ha a cél nem a magyarság.Állítólag lesz megmérettetés és eldől ha el ki mennyit ér.Addig hogy ki mit tett lemérhető.
    Furcsa mondanám bizzar gondolkodási séma hogy ha valaki esetleg “kitünő képességű” akkor miért nem a politikában érvényesül?Egy baj van hogy akkor ti hova mentek?Mi lesz veletek?.Persze azt nehéz elfogadni hogy ha ti nem mentek akkor kinek van kedve veletek egyszerre asztalhoz ülni.Gusztus kérdése.
    Persze ennek nincs értelme mert ha nem a begerjedő ugatos típus lennél aki “azért okos mert ott van illetve ha ott van akkor okos” paternekben gondolkoznál és elvakultságodban nem olvastad elégé figyelmesen az üzenetet.Belinkekelem hátha most látni is fogod ha nem is fogsz irni rolla egy szót sem előre lefogadom.”Ha arról akar meggyőzni hogy tévedek mondjon nekem kapásból pár olyan megvalósítást amiért nekünk is mint szavazóknak megérte.Romániai magyarokról beszélek hogy ne essen félreértés.”
    Na csak villogtasd meg szépen a magassabrendű politikai képességeidet és szerezz szavazatot a pártodnak.Izzadni fogsz amig sikerül.Sok sikert.
    PS.
    Ha nem megy ne zavartasd magad mi ezt tudjuk és ezen akarunk változtatni.De ne leckéztess itt senkit mert még nem nőttél oda fel.Apropo. eddig mindig rmdszre szavaztam akkor is ha csikorgott a fogam és K…ra nehéz volt tükörbe nézni.

  33. destruktor

    Nem is baj ha most “egy erdélyi magyar sem lesz ott”. Talán ez jó lenne arra, hogy a következő választásokig felébredjünk és felébredjen az az RMDSZ akinek bár sok érdeme van, habzó szájjal ragaszkodik a bársonyszékhez és önmagáról azt vallja, hogy az erdélyi magyarság jogos érdekképviseletét hordozza, de ezt nem teszi. Tőkés is zsarol, az RMDSZ is zsarol, de az erdélyi magyar “jobboldalnak” is helye van az európai parlamentben.

  34. Karesz

    Köszönet “új széköly” hogy tartottad a frontot.Lehet tanulnak mások is Tőled egy kis leckét bajtársiasságból.Mondtam én neked hogy hiányoznál s lám bejött.Van egy söröd.
    Nellinek. Tényleg félreértés lehet , a nekem tulajdonított részt nem én irtam.Persze nincs harag.Virágot azért nem kell hozzál majd én ha tényleg Nelli vagy ,ha nem akkor a sör jó lesz?
    Metoikosz látom megint remekeltél ,feldobtad a labdát csak mintha tényleg a “magassággal” van megint baj.Ha viccelnék azt kérdezném ez nem szakmai “ártalom”?No te tudod ,ezt csak úgy kérdeztem,allegória csak.Amúgy tényleg jól összefogtad a lényeget a fontos kérdéseket.
    Addig is üdv a ringnek.

  35. Kálmán

    Szerintem azok tévednek akik a majdani EP képviselőktől azt várják el hogy kiharcolják nekünk az autonómiát. Nem lehet és nem is várhatjuk el, mert egy EP képviselőnek nem ez a dolga.
    Olyan képviselőkre van szükség aki gazdasági, szakmai információkkal, kapcsolatokkal segítik az erdélyi magyarokat. Befektetőket irányítanak ide, infrastrukturális támogatásokért lobbiznak. Tájékoztatni tudják a vállalkozókat, önkormányzatokat az európai támogatási lehetőségekről és követelményekről. Regionális együttműködéseket tudnak elősegíteni stb.
    Én azért örvendek, hogy Nagy Zsolt EP képviselő lesz, mert ő erre a munkára alkalmas. Tőkés László egy ilyen munkára és képviseletre alkalmatlan. Azon kívül, hogy nagyokat nyilatkozik az autonómiáról, még eddig nem sokat tett az erdélyi magyarságért. Az ilyen magyarokból elegünk van.

  36. qurta

    http://www.mediatica.ro/hirek/politika/21006/az-rmdsz-elnoke-nem-tartja-jo-dontesnek-hogy-tokes-laszlo-fuggetlenkent-indulni-kivan-az-europai-parlamenti-valasztason.html

  37. nelli

    “Én azért örvendek, hogy Nagy Zsolt EP képviselő lesz, mert ő erre a munkára alkalmas. ” kedves kálmán, ahhoz először választásokat kell nyerni. ami elvileg tőkésnek ugyanígy lehetséges.

    karesz, bocsesz. bajom van a nevekkel. inkább virág, mert nem ihatok sört.

  38. Hajdo Csaba

    Szia Géza,

    Igazad van! Elegem van az RMDSZ “elveszett szavazat” lelki zsarolásábol. Két éve (újra) székelyudvarhelyi polgárként határozottan bosszant, hogy az RMDSZ minden fronton úgy szeretne nyerni, hogy egyedül versenyzik (előre elgáncsolva az ellenfelet). Most a bőrömön is érzem.

    Remélhetőleg Hargita megyének lesz egy jelöltje Csibi Magor fiatal PNL-s személyében. Én például neki rekrutálok “corporate” körökben támogatókat.

    Zsolt szerintem nagyon alkalmas a feladatra, tudása és tapasztalata is megvan hozzá. Kár, hogy RMDSZ színekben indul….

  39. Gergő

    Egyetértek Kálmán, senki sem fog autonómiát kiharcolni nekünk, sem az RMDSZ, sem a Fidesz, sem Tőkés László.
    Ugyanakkor mi is a feladata egy EP képviselőnek? Az EU döntéshozatali mechanizmusaiban való részvétel, elsősorban pártpolitikai alapon. Európa polgárainak képviselete, és ez az egyetlen intézménye az EU-nak, ahol ez lehetséges.
    Tehát leendő képviselőink az RMDSZ-t és annak választóit képviselik. Az RMDSZ meg egy etnikai érdekképviseletet ellátó, pártként (is) működő érdekvédelmi szervezet.
    Én úgy érzem, hogy nem az EP az a hely, ahol infrastrukturális fejlesztésekért lehet lobbizni és befektetőket lehet Erdélybe csábítani.
    Azt gondolom, hogy az EP az a hely, ahol -amellett, hogy szakmai tudásukkal segíthetik a bizottsági munkát – , leendő képviselőink fel tudnak vetni bizonyos témákat, ehhez támogatókat tudnak szerezni, és munkájukkal képviselni tudják azt a közösséget, mely – etnikai alapon – odajuttatta őket. Ezt teszik a katalán, a dél-tiroli, a szlovákiai magyar képviselők is. Rengeteg IT- és külkereskedelmi szakember van ott, de romániai magyar csak kettő lesz!
    Az erdélyi magyarságot ugyanis ez a két ember fogja képviselni az EU-ban, senki más. Nem a Fidesz, és nem azok az EU bürokraták, akik Romániából kerültek oda az utóbbi időben( köztük nagyon kevés erdélyi magyarral).
    Nagy Zsolt és Winkler Gyula fogja képviselni ezt a közösséget, őket fogják megkérdezni minden kérdésben, mely ránk vonatkozik, és abban reménykedem, hogy el fogják mondani a véleményüket, nem rendelik alá a hazai politikai viszonyoknak.
    Persze, nem autonómiát kell üvölteni minden héten, de talán vannak még azon kívül problémái az erdélyi magyarságnak, melyeket el kell mondani és itt a lehetőség, hogy mi magunk mondjuk el, ne a Fidesz…

  40. transzylva

    Jobb napokat!
    Nagy István 2007. január 30., 23:04 -kor jegyzett okfejtésének számadataihoz csak annyit: közben nem ártana ideilleszteni a romániai magyarság összlétszámának alakulását, nevezetesen csökkenését illusztráló adatsort, a népszámlálások eredményeit, így —némileg — árnyaltabb lenne a summázat

    B. A., az elfűrészelés csak arra jó, hogy az RMDSZ szavazatszáma választásról választásra csökkenjen.
    Részesedés az érvényes szavazatokból
    1990 1004353 7,22%
    1992 831469 7,52%
    1996 837760 6,73%
    2000 751310 6,85%
    2004 637109 6,23%

  41. nelli

    Gergőnek:
    “Nagy Zsolt és Winkler Gyula fogja képviselni ezt a közösséget, őket fogják megkérdezni minden kérdésben, mely ránk vonatkozik, és abban reménykedem, hogy el fogják mondani a véleményüket, nem rendelik alá a hazai politikai viszonyoknak.”

    ma már másodszor kell kihangsúlyoznom, hogy MEGVÁLASZTUK ŐKET. az egyelőre még nem tény, hogy ők ketten mennek.

  42. nelli

    bocs, kihagytam a Ha szócskát :-)
    Gergőnek:
    “Nagy Zsolt és Winkler Gyula fogja képviselni ezt a közösséget, őket fogják megkérdezni minden kérdésben, mely ránk vonatkozik, és abban reménykedem, hogy el fogják mondani a véleményüket, nem rendelik alá a hazai politikai viszonyoknak.”

    ma már másodszor kell kihangsúlyoznom, hogy HA MEGVÁLASZTUK ŐKET. az egyelőre még nem tény, hogy ők ketten mennek.

  43. demeter szilard

    No, Gergő, valami hasonló jellegű megszólalásra vártam (a többi hozzászólásnak is helye van, kissé kirajzolódik az, amit akár úgy is nevesíthetnénk, hogy rommagyar politikai kultúra), csak egy a gond: honnan tudod, hogy Nagy Zsolt és Winkler Gyula fogja képviselni ezt a közösséget? (Mintha számodra már lejátszott meccsről lenne szó.) És amennyiben igen, akkor mi a garancia arra – mivel magad is jelzed: “leendő képviselőink az RMDSZ-t és annak választóit képviselik”, a Te sorrended! -, hogy esetleges véleményüket “nem rendelik alá a hazai politikai viszonyoknak”? Továbbá, ha már a pártpolitikai vonalról ráerősítettél az etnikai alapra: van-e nekik olyan “civil társadalmi” hátszelük (persze, a kérdés inkább úgy tevődik fel manapság: van-e az RMDSZ-nek), amelynek hátán szépen el lehet vitorlázgatni egyáltalán a kérdések felvetéséig, az ún. problematizálásig? Itt úgy anyázzák egymást egyesek, na jó, még nem anyáznak, de személyeskednek, mintha az EU egy bemerevedett struktúrával bírna (mint egy transzcendens entitás: van az EP és vagyunk “mi”, a popor, akiknek megasszondják, hogy is van jól), és nem azon gondolkodnának még ma is, hogy mi a fene is tulajdonképpen? Van nekünk “közös” elképzelésünk arról, hogy milyen EU-t akarunk? (Az RMDSZ speciel kifelé jól elvan a határok eltűnésével, nemzetegyesítéssel, naná, anélkül, hogy konkrétan erre a nagy összeborulásra bármiféle jel is utalna.) Volt ez tematizálva egyáltalán hangsúlyosan? Képesek Zsolték integratív személyiségként képviselni mindazokat, akik pártpolitikától függetlenül, viszont “etnikai” alapon elképzelésekkel stb. rendelkeznek?

  44. kacsa

    A “null szaldós játék” zéró végösszegű játékot akar jelenteni?

    Aki szereti Tőkés Lászlót, az szereti Nagyot, Winklert meg Kovács Pistit is… Ezt akarod mondani???

  45. Papp Attila Zsolt

    Tisztelt miniszter úr, kedves Zsolt,
    mindig lenyűgöz az a retorikai fordulat, amellyel próbáljátok argumentálni az ellenjelöltjeitek indulásának veszélyességét. Miért mindig az ellenjelölt a “másik”, aki veszélyezteti a parlamenti, europarlamenti stb. jelenlétet? Miért neki kéne visszalépnie (ha egyáltalán vállalja)? Másfajta – de ugyanolyan releváns(nak tűnhető) – optikával a dolog úgy is kinézhet, hogy Ti veszélyeztetitek Tőkés bejutási esélyeit, és urambocsá az erdmagyarság europarlamenti jelenlétét. Semmivel több érv nem szól amellett, hogy Tőkés lépjen vissza a javadra/javatokra, mint hogy Te lépjél vissza a Tőkés javára, ha fontos számodra a magyarság egysége vagy mije. Miért olyan magától értetődő, hogy a jelöltállítás elsődleges joga – ius primae voctis – az RMDSZ-t illeti meg, ezért sosem lehet “egységbontó”? Tisztában vagyok vele, hogy a kérdésfeltevés banálisan hangozhat – de épp az a célom, hogy illusztráljam az ilyenfajta érvelés banalitását.

  46. nelli

    hajrá pazs. abszolút igazad van.

  47. Papp Attila Zsolt

    Kösz, Nelli, épp azt fontolgatom, ne induljak-e én is EP-képviselőnek; én lehetnék a kompromisszumos megoldás :)

  48. Gergő

    Kedves Nelli és Szilárd!
    Igazatok van, rosszul fogalmaztam, én sem úgy gondolom, hogy le futva a meccs, a legvalószínűbb eredmény alapján gondoltam tovább a dolgokat.
    Igen, az én sorrendem, mert a pártra szavazunk, az bízza meg a jelöltet a képviselettel.
    Hogy mi a garancia arra, hogy nem rendeli alá véleményét a hazai pol. érdekeknek?
    Természetesen semmi, sőt, én pesszimista vagyok ebben a tekintetben,mivel a jelenlegi állás alapján kiváló pártkatonák fognak bejutni, akik mindig tartózkodtak a markánsabb, az aktuális irányvonaltól eltérő álláspontok képviseletétől.Ám – ismétlem – reménykedem, hogy felismerik a lehetőségét a szabadabb politizálásnak.
    Van-e elég civil hátszél?Milyen EU-t akarunk?
    Kemény és jó kérdések, ezekről kellene vitafórumokat rendezni egy EP választás kapcsán. Nem muszáj közös véleményünk legyen róla, csak vitázzunk. Ellenvéleményeket ütköztetve stb.
    Hogy ráerősítettem az etnikai vonalra?Ugye nem baj?
    Az RMDSZ etnikai alapon zerveződik, a szavazóik etnikai alapon szavaznak rá, tehát bevallottan etnikai érdekvédelemben “utazik”.
    És talán szavazói is azt várják el tőle, hogy ezt a programot hajtsa végre.

  49. nelli

    kedves gergő: az nem is lenne baj, ha az RMDSZ képviselné az etnikumot. de ezen kívül van még millió fontos kérdés, amit esetleg képviselnie kellene. én kettőt írtam fentebb, ami engem spec. érdekelne. mi lesz az RMDSZ-szel akkor, ha már minden követelésünket teljesítette az államhatalom? szétpukkad, mint egy lufi? az elfogadhatatlan, hogy egy politkai pártnak kizárólag csakis az etnikai érdekvédelem legyen a célja.

  50. nelli

    pazs, nemá, nagyon nehezemre esne dönteni közted, tőkés és nagyzsolt között :-)

  51. transzylva

    Egyre inkább az a benyomásom, hogy a májusi menet, egyesek szerint még az sem biztos, hogy májusi, szóval ez az epés meccs, innen az elő–előcsatározások szintjéről a nagy és kölcsönös frusztrációcserék kiváló terepe. És kicsit háttérbe szorul a kontextus, márpedighogy az egész kampány, meg voksolás, meg az eredmények ki–, és le–, vagy felértékelése nem egyéb, mint az eljövendő hazai parlamenti székekért vívott küzdelem főpróbája, amolyan felvezetőkör, mint a nagy boxgálákon, ahol az est mérközését még két-három kisebb kaliberű csata elözi meg, hogy a hangulat élesebb legyen. Persze ettől még fontos az epé, mint ahogyan fontos ez a vita is, ha stílusosan és érvek mentén zajlik

  52. Sunci

    Kedves hozzaszolok es tovabbi kukkolok!

    A hozzaszolasok listaja szepen gyarapodott. Ez örvendetes, de ugyanakkor tartalmuk lassan mar atlathatatlan.

    Jo lenne mar konszenzusra jutni, hogy ki induljon es ki ne, es talan az is jo lenne ha egy rövid lista formajaban “közös üzenetünket” megfogalmaznank Zsoltnak. Ö majd tovabbitja az erintett feleknek. Igy akar elkerülhetö “a sajtobol ertesültem” hivatkozas. ;-)
    Különben porba veszhet joindulatu igyekezetünk.

    Elinditanek egy listat, amit ha van kedvetek közösen szerkeszthetünk, pld.

    1. Szeretnenk igazi megmerettetest latni, ezert:
    2. Induljon az RMDSZ az altala javasolt listaval.
    3. Induljon Tökes függetlenkent. (PAZS indulasan meg gondolkodhatunk :-) )
    4. Adjunk idöt nekik a kampany kezdeteig programfüzetük összeallitasara.
    5. …

    üdv,
    a szaharamenti füstös kavehazbol

  53. nelli

    Sunci, ezzel az összefoglalóval úgy tűnik, lelőtted a vitát…

  54. M.Zoli

    Nem tudom, hogy ti mennyire találjátok annak, de én ezt az EP választást egy kitűnő proteszt-szavazási lehetőségnek tartom (amint ezt Sipos G. is megemlíti). Merem remélni, hogy meglesz a civil kurázsi az emberekben, hogy Katona József után szabadon: ,,gondoljanak egy merészet, és felteszik rá szavazatukat”.

  55. M.Zoli

    Egy-két kérdés: mitől ez a nagy mellény, hogy tárgyalgatnak Tőkéssel (mint EMNT elnökkel, hogy elkerüljék az SzNT, MPSz-szel való tárgyalást) aztán pedig a közös listaállítás helyett kijön a névsor a pártközpontból?
    S hogy van az, hogy Markó szerint a NemzLibPárti magyar fiatal indulása örömteli, miközben Tőkés függetlenként való indulása ,,nem jó döntés”?

  56. nelli

    kedves zsolt: mit tud mondani saját képviselői programjáról? Kiívácsi vagyok az elképzeléseire.

  57. Kálmán

    Én kezdem unni, ezt a sok betyárkodást, amit itt egyesek művelnek. Fiúk, nem a KI MOND NAGYOBB HÜLYESÉGET versenybe neveztetek be!

  58. qrta

    ..én is unom és várom a képviselői programot..
    idezlet_L

    qrta

  59. transzylva

    Nos, hát a lista: ha tegyük fel Sógor szenátort harmadikra tornásznák fel, a képzeletbeli küszöbhöz akár karnyújtásnyra (mondjuk úgy 5O, vagy 6O ezer voksnyival maradna el a mandátumszerzéstől), akkor megoldódik ez a kötélhúzósdi. Kötve hiszem.

  60. Berta István

    Talán senki sem olvassa már el…
    …mégis:

    Nagy Zsoltnak

    Sok a puffogtatás, semmitmondó sokat-akarok-mondani vélemény, van “valódi” semmisség is. De ez egy ilyen oldal, nem?

    Eltelt tizen.. mennyi év is? Nagyon, túl sok már ahhoz kiigazítani lehessen a meg nem történteket. Hogy közben mindenki ott forgatta szerencséjét vagy szerencsétlenségét, ahol azt tudta, közösségi érzés nélkül vagy nagyon azzal? Kit érdekel.
    Beigazolódnak közmondások is, emberi természetek szivárványszínei mállnak el, jellemek takaródnak, amúgy magánéletekből áll az új világ.
    Ki veszi észre itt az emberséget, a segíteni akarás, a felemelés szükségét? A pénz meg a jóság, szeretet nem fér össze, középút meg nincs.

    Enged meg tegezzelek egy mondat erejéig, nem azért mert idősebb vagyok.
    Tudod-e véletlenül mi a legnehezebb dolog a világon? Valakin segíteni, nem odanyújtott alamizsnával, hanem teljes odaadással. Miért? Mert akkor lemondasz önmagadról, ez pedig még elképzelni is lehetetlen a mai, a mostani pénzzsarnok világban.
    Igen, erre lehet odavágni: mi lenne, ha szétosztaná mindenki… Nem csak pénz létezik.
    Kemény és zavaros világ ez, talán igaza volt nagyapámnak: a háború után öt év alatt visszaépült minden, mert az emberiség óriási veszteség után volt s összetartott egy ideig. Akkor nem volt szükség élelmiszerkiegészítőkre, nem éltek egészségtelenül, az is szívesen lapátolt, aki addig sosem tette. Igaz, a gazemberek, a megbúvók akkor is helyükön voltak.
    Miért mondtam el mindezt, amúgy feleslegesen, hisz ki is olvassa el?
    Talán, mert az egyeduralomság megtörése nem is lenne olyan rossz? Hidd el, a középosztály mely most alig létezik, nem annyira hülye, mint azt sok felemelkedett s begyökeresedett gondolja.
    Másik dolog: hagyni illik, kell a másként gondolkodókat is megszólalni és olykor illik a tükörbe is nézni: milyenek is vagyunk?
    Megutáltani s megszerettetni magunk nem ugyanaz.

  61. nelli

    kedves berta istván, mit is akart mondani ezzel a bejegyzéssel? megmondom őszintén, hogy azon kívül, hogy kesereg azon, hogy milyen gonosz ez a világ, semmit nem értettem belőle, főleg olyasmit nem, amivel érdemben hozzászól a vitához. szerintem ha az önkifejezés lehetőségét keresi, indítson blogot, mert egy vita erre nem alkalmas.

  62. pz

    nelli, qrta, pazs, Metoikosz, demeter szilard, jomagam, ill. mindenki aki kul. kerdessel fordul(t) a bloggazdihoz,
    tenyleg ennyire naivak lennek?
    Ajnarozzuk szimpatia(i)nkat, feherlovas hercegnek veljuk, mikozben latszolag le se sz..r(n)ak bennunket. (jobb helyeken itt egy “bocs ,de..” elozne meg a alpari stilust).
    Emelje fel a kezt az, aki elegedett a beirasaira/kerdeseire kapott N.Zs.-valaszokkal.
    OK, a bloginditas nem egy szerzodeses elkotelezettseg vallalas, megis a joerzes azt sugja, jogos az elvaras a parbeszedre. Itt nem parbeszed folyik. Vagy ha igen, akkor az nem a blogolo es “fan”jai kozt.
    EP kepviseloi programrol erdeklodunk, de kitol? es minek?

    Tisztelt Miniszter Ur! Valami azt sugja, hogy e blog, akarcsak a roman nyelvu klonja, egy olyan onkezuleg acsolt kereszt az On vallain, ami kb. annyira hianyzott, mint az uvegesnek a hanyateses. Felre ne ertsen, nem arroganciaval, felsobb_rendisegi_erzetenek tulfejlodesevel “vadolom”. Meggyozodesem, hogy elfoglaltsagai nem engedik aktivabban reszt venni blogjanak arena-csataiban. (masodik mondatom fikazo reszeben ezert is hasznaltam a “latszolag” szot).
    Kar, hogy igy alakul.
    Apropo valasztas, 1000x megyozobb erovel hat(na) ram egy – a blogjat lezserul, oszinten, NORMALISAN mukodteto – karakter, mint barmilyen profin osszetakolt EP-s valasztasi program beetetese.
    Eddigi – sajto, tv, radio stb. – megnyilvanulasaival elnyerte szimpatiamat. Es merem remelni masoket is. Es itt most 100%an CSAK az emberrol regelek es nem a RMDSZ-katonarol. (hm…, lehet ezt kulon?:)

    Kerem, ha teheti, ne tenykedjen e megiteles ellen.
    NEMTENYKEDESSEL!

  63. Gergő

    Nelli, igazad van, az RMDSZ-nek egy sor közpolitikai kérdéssel kell foglalkoznia. Én csak arra utaltam, hogy nem egy hagyományos politikai pártról beszélünk. Azt mondod, elfogadhatatlan, hogy csakis az etnikai érdekvédelem legyen a célja egy pol. pártnak. Idézet az RMDSZ Alapszabályzatából:
    “A Szövetség a romániai magyar nemzeti közösség érdekvédelmi, közképviseleti és érdek-egyeztető társulása, amely a nemzeti identitás védelme, megőrzése és fejlesztése, az esély-egyenlőség kivívása, a szülőföldön maradás érdekében elősegíti a közösség önszerveződését, az anyagi és szellemi létfeltételek javítását, tevékenységét a demokrácia és a pluralizmus jegyében fejtve ki.”

  64. Metoikosz

    Kedves Berta István,

    valóban…

    érdekes a téma amit felvetett ..

    A Blogolók társalgójában bővebben ki lehet fejteni .. a következő címen: http://groups.yahoo.com/group/hozzaszolok/.

    üdv.Metoikosz

  65. nelli

    pz: hát akkor ez van. ha valaki nem beszél a választóival, milyen alapn várja el, hogy rászavazzanak, he? a nemzeti politikában elfogadható, hogy valaki arra hivatkozik, hogy kell a képviselet az erdélyi magyarságnak. európában meg nem. igazság szerint az RMDSZ-nek nem ártna egy bukta, hogy felébredjen végre kicsit.

  66. Metoikosz

    …persze a társalgó nyitott és nem valaki vagy valakik ellen jött létre, inkább valami vagy valakik mellett és azzal a céllal hogy segítse a kommunikációt ..

    üdv és jóakarat

    Metoikosz

  67. marton laszlo

    “Ha 2007-ben nem nagy baj, ha nincs képviseletünk Brüsszellben, gondolom akkor majd jővőre nem lesz nagy gond ha a bukaresti parlamentben sem leszünk…”- valoban igy van. Nem hiszem, hogy 16 ev utan az egyetlen erdely magyarsagot elobbrevivo cselekedet a lobbizas nemi penzekert, tornatermekert, nehany lekoveznivalo utert…mikozben legitimizaltatok a roman politikat…Es az EU-ban is lobbizni hasonlo modon, semmi tavlati ertelme nincs…Mert Ti masra nem vagytok kepesek es venatok sincs hozza..

  68. marton laszlo

    Ha 2007-ben nem nagy baj, ha nincs képviseletünk Brüsszellben, gondolom akkor majd jővőre nem lesz nagy gond ha a bukaresti parlamentben sem leszünk…”- valoban igy van. Nem hiszem, hogy 16 ev utan az egyetlen erdely magyarsagot elobbrevivo cselekedet a lobbizas nemi penzekert, tornatermekert, nehany lekoveznivalo utert…mikozben legitimizaltatok a roman politikat…Es az EU-ban is lobbizni hasonlo modon, semmi tavlati ertelme nincs…Mert Ti masra nem vagytok kepesek es venatok sincs hozza..

  69. Hobi

    Nagyon tetszik nekem az M.Zoli,új széköly,Karesz..es masok alltal kepviselt vonal..hanyingerem van mar ettol a fehergallerosokkal kibelelt klikktol..persze hogy jo lenne megint fat ultetni az autonomiaert ,felnyomni masok jelszavat a plakatokre,ugatni hogy parazzon be az istenadta nep..s utana meg negy evig eljatszani a lassu es szivos munkat a parlamentben…na es meg nem beszeltunk a masodik volnalrol,az aparatus alkallmazottairol..silany,itthon leszerepelt az RMDSZ alltal fellfuttatott poziciokbol nyulnak le mindent amit lehet..
    De…”Merem remélni, hogy meglesz a civil kurázsi az emberekben, hogy Katona József után szabadon: ,,gondoljanak egy merészet, és felteszik rá szavazatukat”.”-nagyon szeretnem de sajnos mas a realitas…Negy eve kozvelemenykutatast vegzek es az eredmeny lesulyto..vannak videkek ahol meg a szervezet nevet sem tudjak de azert dongetik a melluket hogy elmentek es ranyomtak a pecsetet oda ahova iranyitottak..felek hogy nincs meg ehez a megfelelo politikai kultura…es szavazasnal a tomeg szamit…es ezt tudjak az RMDSZ-ben….ezert engedhetik meg hogy lesoporjenek minden ellenvelemenyt..na meg …a sajto..nagy resze a kezukben van,tehat csak ugasson az ertelmesebbje valami gyengen jegyzett lapocskaban,a tobbit elintezzuk majd egy

  70. Hobi

    még mielött belekötne valaki:lesújtó..nem lesulyto..:)..na es lemaradt az elozo beszollasombol valahogy a vege:…tehat a tobbieket elintezzuk egy utcabállal meg nemi riogatassal..

  71. mesebeli

    szamonkeresbol olvasni eleget ezen a blogon is, es ez igy is van rendjen, a politikust kerje csak szamon a lakossag, nemzetisegtol, partallastol fuggetlenul, de ugyanakkor mi is nezzunk szembe a realitassal, tudjuk-e mi varhato el politikusainktol, es amit varunk az valoban teljesitheto is?

    en kicsit unom, hogy bekapjuk a mezesmadzagot, amit mi magunk talalunk ki vagy masok talalnak ki nekunk, aztan hamar erzekeljuk, hogy se perc alatt elfogy rola a mez

  72. márrégótafontolgatom

    Az a helyzet, hogy már egyszer bepötyögtem egy litániát, de nem ment el… most röviden összefoglalom – így talán jobb is lesz :D :

    Szóval: az elző parlamenti választásokkor nem állt szándékoban szavazni, mert nem hittem senkiben sem… egy családi vita következménye lett, hogy mégis elmentem, mert magyarság ide, meg oda….

    Akkor is azt gondoltam, hogy igenis tehetek azzal is a magyarságért, hogy kibuktatom a parlamentből a katonákat, mert:

    1. pihenjenek és fontolják meg (lesz idejük négy évig) hogy mit is akarnak és hogyan, de főleg miért…

    2. a puding próbája az evés… lássuk hogy milyen nélkülük, vessük ki őket a székekből, és összeszorított fogakkal vrjuk, hogy mi történik… belehalni nem fogunk, a fekete autó ezért még nem fog jönni … ez biztos!!! Hogy velük addig mi lesz? Anyagilag biztos átvészelik :D , volt idejük gyűjtögetni…

    2. pihenjünk mi is és fontoljuk meg, hogy mit is akarunk és hogyan… és főleg kivel… ha kellenek, visszatapsoljuk őket, ha nem ….

    De!!!! amíg nem tudjuk, hogy milyen másképp, addig ne akarják megmondani, hogy nekünk ez kell és így jó. Mert, a nehéz időben is maradhat magyarnak a magyar, azt elvenni nem lehet, csak odaadni… aki pedig odaadja, annak mindegy most is. ÉN TŐKÉS ÉS NAGY ZSOLT nélkül is magyar leszek, akkor is, ha csak én leszek egyedül!

    Állok a próba elé…. várom, hogy más is vágjon bele. Én nem szavazok erre a sorra… talán egy másikra… de erre nem biztosan nem… kipróbálom ezt a pudingot…. ki jön még?

  73. transzylva

    A többé (kevésbé?) hiteles infókra alapozó Academia Catavencu hallomások, pletykák, miegymások rovatában az áll, hogy nem más, mint Verestóy Attila “járt közbe”, hogy Nagy Zsolt körül felcsapjanak a kémkedésgyanús ügylettel kapcsolatos találgatások. Hmmmm….

  74. bbarni

    azt hiszitek a miniszter ur nem tudja miéert kell siránkozni a magyarságért? a szavazók nem a blog olvasók, meg az ide beírok hanem a félrevezetett pornép. Ők beveszik, sőt igénylik az ilyesmit.

  75. Nagy István

    nelli, Tőkést háromszor választották püspöknek, 1990-ben több szavazatot kapott szenátor-listavezetőként, mint Hosszú Zoltán Arad megyében, utóbbi szenátor lett, Tőkés nem. Tőkés bölcsességén és nagyvonalúságán is múlott, hogy nem ment soha szembe Markóval az RMDSZ-ben, igaz azonban, hogy a bölcsességet és a nagyvonalúságot a politikában nem díjazzák.

  76. Nagy István

    margy69 “elhiszem, h. magánemberként soha nem zsaroltál meg senkit (N. Zs.), politikusként viszont egy egész nemzetiséget”.

    Szerintem egy egész nemzetrészt.

  77. Nagy István

    Kedves Kálmán, nem értem, hogy ki kit zsarol? Az RMDSZ kampányagytrösztje a tulipán szavazóbázisát, avagy Tőkés László az RMDSZ rugalmasságát? Mert a hivatkozott hír

    http://www.3szek.ro/nd.php?name=Oldal&id=39213

    nem adja meg a választ.

  78. Nagy István

    Kedves Gergő,
    1. Szerintem a választás még nem volt meg. “Nagy Zsolt és Winkler Gyula fogja képviselni ezt a közösséget.”
    Ugye mosolyoghatok azon, hogy 698 EU-képviselő, liberális, néppárti, zöld, szélsőjobbos, stb. “őket fogják megkérdezni minden kérdésben, mely ránk vonatkozik.”

  79. Nagy István

    Egy perc alatt megtaláltam a neten transzylva kérdésére a választ, íme az összecsengés:

    Részesedés az érvényes szavazatokból
    1990 1004353 7,22%
    1992 831469 7,52% magyar lakosság 1624959 7,12 %
    1996 837760 6,73%
    2000 751310 6,85%
    2002 magyar lakosság 1434377 6,61 %
    2004 637109 6,23%
    A magyarság 0,51%-os (ha a csökkenést lineárisnak veszem, és figyelembe veszem a 2004-ig eltelt további 2 évet, akkor 0,61 %) csökkenése mellett 1,29 %-os a szavazatcsökkenés.

  80. Nagy István

    Még egy apróság a fentiekhez: az RMDSZ lakosságarányos szavazatvesztesége 2004-ben 89490 szavazat volt.

    “Ha 2007-ben nem nagy baj, ha nincs képviseletünk Brüsszellben, gondolom akkor majd jővőre nem lesz nagy gond ha a bukaresti parlamentben sem leszünk, jó lesz a megyei majd csak a helyi tanács, majd …” írta Zsolt.

    Erről kérdések jutnak eszembe.
    Kinek a képviseletéről írt?
    A romániai magyarságéról?
    Az utóbbi hetek RMDSZ-megnyilvánulásaiból én arra következtetek, hogy csak a szervezet és annak elöljárói képviseletben tartása miatt aggódnak.

    Vajon kinek a felelőssége lesz, ha az 5%-os küszöbből 5 szavazat, és az esetlegesen induló független 1/35-ödnyi szavazatából szintén 5 szavazat fog hiányozni?
    A 6-6 szavazóé, akik nem a másikra szavaztak?
    Az elöljáróké, akik nem voltak képesek megállapodni, azoké, akik reggel közzé tették jelöltnévsorukat, és délután egyeztetni mentek az alternatívával?
    Én a lajstromösszeállítók felelősségét 99 %-osnak vélem, és az összes urnába dobóét együttvéve is csak 1%-osnak.

    Mert az RMDSZ-nek meleg kenyérként kell a pártlistás szavazás a Bukarestbe, Brüsszelbe jutáshoz, de politikai alternatívák mentén nem volt hajlandó országos listás belső választásokat szervezni.
    Az EU-jelöltállítás tökéletes alkalom lenne az országos, titkos, platformlistás belső választásra. A végrehajtáshoz is lenne elég idő. És ha megtartanák, akkor azt is el lehetne utólag mondani, hogy az aradi RMDSZ kongresszuson legitim magyar küldöttek vettek részt. Mert az ő kiválogatásuk is megtörténhetne.
    Ha parlamenti választások félidejében ideális időpontban ezt megtenné az RMDSZ, akkor utána vastag nagy D betűt tehetne a nevébe.

  81. nelli

    kedves Nagy István, csak egy aprócska megjegyzés: az, hogy tőkést háromszor püspökké választották, még nem jelenti azt, hogy demokratikus úton lemérte magát egy társadalomban. püspökválasztáskor nem a politikai programjára/hitelére szavanak. itt meg arról lenne szó. ezért más ez a helyzet. (az meg jó kérdés, hogy református egyház belső váasztási szabályzata mennyire mőködik demokratikusan.)

  82. Karesz

    T. Nagy István
    Az általad felsorolt módszerek miatt fogom mindig kisbetűvel irni hogy rmdsz mindaddig amíg a belső legitimitás is tisztázódik. Ha majd lesz a soraiban egy kis Bismarck de legalább egy Martin Luther fazon akkor lesz esély is.Akkor és csak akkor a többi betűt is a D-n kívül nagynak lehet irni.Addig marad a tüntetés ilyen formában.Javasolom másnak is.
    Kelemen Attila még mindig ketyeg az óra.Tartom a fogadást.Igaz milyen nehéz találni valamit ott ahol semmi nincs?
    Apropo hasonló fogadást tettem a Hantz B-B üggyel (Kelemen Hunornál)is ahol mai napig semmi sem lett egy vérszegény sajtónakvaló un.elitélő nyilatkozaton (magyarul)kívül hogy ez nem szép dolog.Hát nem is, ezt tudtuk eddig is.Most hogy szóltak akkor az egészen más.A nagy disznóság az hogy amikor Hantz Péter arról tartott beszédet talán Brüsszelben hogy milyen tarthatatlan a helyzet a B-Bn akkor az általam igen nagyon tisztelt Szabó rmdszes alapember tiltakozott és tüntetően elhagyta a termet.Nem türheti tovább hogy valaki a hazája belső békéje ellen valótlanságokat állítson egy akárki.Nagyon érzékeny ez a Szabó ember mert az úr az valami minőséget is jelent nem csak megszólítási formát.Tévednék?Ja igen és a kampány előestjén Frunda benyújtotta a tiltakozást hivatalosana Hantz ügyben.Hát igen.Igy állunk.Ha mondjuk egy évet kellene várni a kampányra akkor csak jövőben nyújtanák be?Akár hogy számolom két kerek hónap telt el azóta.Ha a hírek ilyen sebességgel terjednek akkor dédunokánk megtudja mondjuk hogy mikor lesz Romániában kissebségi tőrvény.Nem az a kiherélt hanem egy európai normarendszerekre alapuló.Kompatibilis mondjuk az alkotmánnyal is és az érvényben lévő nemzetközi jogi normákkal.

  83. Árus Zsolt

    Nem árt néha meglátogatni az RMDSZ honlapját. Vannak ott tanulságos dolgok. Pl. az az SZKT határozat, ami a jelöltállítást szabályozza.
    Abból csak egy cikk álljon itt:
    =========================================
    4. cikk. A jelölési határidő leteltéig, a jelöltek benyújtják pályázatukat a Szövetségi Választási Bizottsághoz. A pályázatnak tartalmaznia kell:

    a) a jelölő szervezet támogató levelét;

    b) a jelölésre vonatkozó szándéknyilatkozatot;

    c) a jelölt európai modellű önéletrajzát;

    d) magyarul és egy idegen nyelven megírt politikai programot, amelyet a jelölt bemutat és megvéd a Szövetségi Választási Bizottság előtt;

    e) a jelölt felsőfokú végzettségét igazoló okiratot;

    f) beszámolót a jelölt politikai tevékenységéről (1989 előtt és után), illetve az RMDSZ keretén belül kifejtett tevékenységéről

    g) nyilatkozatot a volt Securitateval, vagy más hírszerző szolgálatokkal való kapcsolatáról 1989 előtt és után.

    h) nyilatkozatot arról, hogy európai parlamenti képviselőként tevékenységére vonatkozóan kötelező érvényűnek fogadja el az RMDSZ Alapszabályzat 15. cikkelyének első bekezdését.

    i) nyilatkozat, amely szerint tudomásul veszi és aláveti magát az RMDSZ Alapszabályzat 135. és 139. cikkelyeinek

    j) nyilatkozat, amely szerint megválasztása esetén képviseli az RMDSZ álláspontját, illetve felvállalja a Szövetség kötelezettségeit az európai szintű pártszövetségekkel és intézményekkel való viszonyában.
    =======================================
    Ezek után lehet arról értekezni, hogy mit is kell képviselni a jelölteknek.
    De ha már a szabályzatnál tartunk: Vajon nem lett volna hitelesebb N.ZS., ha az eredményhirdetés után kelt lelkendezõ pár mondata mellé bemásolja a nyertes pályáztát is? Ezt persze most is megteheti, hadd lássuk, tényleg olya brilliáns elme, fantasztikusan felkészült, stb?
    Tovább menve ezen gondolaton, elvárható az óperatív tanácstól is, hogy közzétegye az összes pályázatot, hátha akkor nem vádolnák azzal, hogy részrehajló volt.

  84. krix

    Igaza van bbarninak a pornéppel kapcsolatban, aszittem, elírta, pedig isa levespornép és hagyma vogymuk.

  85. krax

    kedves krix

    azért a pór nép mégsem csak eszköz… és az is igaz hogy nem jutnak “világos hálóhoz”, de a sajtóból és rádiókból azárt értesülnek..igaz itt nem tudják kifejteni a véleményüket, ezért nem is tudják félreérteni őket… számomra az a furcsa hogy a felvetett kérdések megválaszolása elmarad és a figyelem az másra terelődik.. a blog ezek szerint nem párbeszédes társasjáték műfaj-féle , inkább afféle tudosítás féle.. annyi értékes véleményt olvastam a hozzászólások rendjén és minth ale sem írta volna őket senki..semmi reagálás..énegyelőer ezenfgondolkodom és nem azokon akik úgymond körön vagyis blogon kívül vannak..azért persze nem könnyú a blog gazdájának sem márcsak végig-olvasni is ennyi hozzászólást, nemhogy le is lereagálni is .. ez egy idő után külön munkává lesz és elveszi az időt más teendőktől.. a kérdés számonmra az hogy mi lesz akkor a blog értelme..illetve mi lesz az értelme a hozzászólásoknak..

    táj táj,
    :-)
    krax

  86. új széköly

    pz! sajnos igazad van abban, hogy itt Bennünket le sem sz…nak! Zsoltból teljesen kiábrándultam és ahhoz képest, hogy valamikor védelmeztem, most tele vagyok kérdőjelekkel, amelyek sajnos, napról-napra csak sűrüsödnek….amúgy, amit írtál teljesen egyetértek…mármint pz-vel!
    márrégótafontolgatom…én azt hiszem bevállalom…
    transzylva! én egyáltalán nem tudok csodálkozni ezen…Verestóy még többet is tud tenni…nem is sejtitek mennyit…
    sajnos Tőkéssel sem értek egyet…mármint a jelölésével…
    Komolyan nem lehet találni egy rendes, normális, becsületes Embert ebben a 1,5-2 millió embertömegben???? szomorú..
    nem tudja valaki mi a feltétele annak, hogy Új Zélandra költözzek??? azt hiszem az van legmesszebb
    nagy-takarítás kellene már, és álljanak végre elő azok, akiknek hitelük is van…ha rólam ennyi mindent mondtak volna és csak a fele lett volna igaz, nem a 80%-a, akkor én lemondtam volna…hol a vér, hol a gerinc??? kérdezhetném mély baritonhangon…
    “rebi néni mondta:kár!!, hess madár!!”

  87. Gergő

    Kedves Nagy István,

    Pár hozzászólással lennebb kijavítottam magam, és elismertem, hogy félreérthetően fogalmaztam. A jelenlegi legvalószínűbb állást gondoltam tovább.
    Az Európai Parlament jelenlegi létszáma 785 fő.
    Az EP belső mechanizmusa szerint, ha romániai magyar közösségről készül állásfoglalás, módosító javaslat, jelentés stb. , akkor e közösség hivatalos képviselőit (is) fogják kérdezni. A Néppárt ennek figyelembevételével – nem feltétlenül elfogadva – fogja kialakítani álláspontját.
    Nem foglalkozik minden képviselő minden üggyel, amelyekkel nem foglalkoznak, azok esetében egyszerűen megszavazzák az adott párttömörülés álláspontját.
    Persze ezért Te még mosolyoghatsz.

  88. potszavazó

    Én csak egyszerű blogolvasó potenciális szavazóként szerettem volna a vitához csatolni, egy-két meglátásomat elkűldeni, de nem sikerűlt eddig még….

  89. potszavazó

    jesszuskám, most beengedtettem …Szóval: valaki itt fentebb feszegette a a szavazásra jelentkezők számát és arányát.Nekem is valami efféle a bajom:nem egységes érdekünk-e, hogy abból a potenciális esélyel megválsztható 2 darab EB küldöttből az egyik legyen A MÁSIK?-Nem-e kellene ezt a blog vitát szélesebb nyílvánosság elé tárni-és nem csak nehány vájtfülű-juniorértelmiségi egymásközötti vagdalkozása legyen?Hogy lásson tisztán és (főleg )résztvegyen a választásban “2-tehenes-tejpénzből-élő-jános” is?-Aki (történetesen ) éppen most szidja az EU-t, mint minden jelen és- elkövetkező nyomorának okozóját?

  90. Metoikosz

    kedves mindenki,

    a fent említett yahoos társalgót töröltem,

    a helyzet azt mutatta hogy nincs szükség rá–

    üdv

    metoikosz

  91. Spectator

    Úgy értsük, hogy rád nincs szükség, kedves Metoikosz?

  92. Metoikosz

    Tetszik a kérdésed kedves Spectator .

  93. Karesz

    Kedves Metoikosz
    A beszélőben feltüntetett email címre küldtem üzenetet.Sajnos nem olvastad el talán.A törlés előtt ugyanis ismét jártam ott de csak az alvó ikont találtam.
    Isten hozott kedves Spectator.

  94. Metoikosz

    Kedves Karesz,

    … sajnálom, hogy kitöröltem a beszélőt mielőtt elküdhetted volna az üzeneted .. amit írsz én így értem .. mert amikor kitöröltem nem volt egy üzenet sem csak az a kérdés hogy szükség van-e e társalgóra .. s mivel nem jött válasz hát kitöröltem..

    …ha valóban szükség lenne e társalgóra, akkor majd csak kialakul idővel, az is lehet hogy nem jó megoldás a yahoo, lehet hogy inkább egy transidexes disputát kellett volna nyitnom… vagy várnom kellett volna még a kitörléssel..több dolog lehetséges…

    … végülis bárki nyithat még társalgói listát ezután is ahova csatolakozni lehet …

    … ma olvastam a transidexen az interjút ahol Zsolt sok érdekes dologra rávilágított …

    … számomra elgondolkoztató volt, amit Zsolt Miniszter úr nyilatkozott az egyházi (így többes számban ) és a politikai európai “erővonalainak” szétvállásától … nem pont így használta, amit én így értettem meg … ez az egyházak fele az első üzenete amit olvastam eddig a Miniszter úrtól …

    … Spectartor kérdése pedig tetszett, de egyáltalán nem értettem, hogy mit akart kérdezni, az volt az érzésem hogy a társalgó létét vagy nem létét és az én blogon való hozzászólói jelenlétem összekeveri….

    jóakarattal,

    Metoikosz

  95. Fairplayguy

    Feleim,

    a számomra olyan kis zsarolásfélének tűnik az amikor az rmdsz már évek óta azt szócsövezi hogy milyen szar az nekünk ha nincs képviseletünk a parlamentben, stb. Nekem személyesen nem is lenne ezzel semmi bajom de nemigazán tom eldönteni hogy mi a jobb nekünk ha:
    1. egyáltalán nincs képviseletünk a fent említett szinten (…ken),
    2. van formális képviseletünk de az vagy nem képes vagy nem akar vagy pedig mindkettő ok miatt,
    de nem mutat fel semmi érdemlegeset a mi ügyeinkben?

    Segítsetek már eldönteni.
    Kösz előre is.

  96. Karesz

    Kedves Metoikosz
    A yahoo2003-as címre küldtem üzenetet.A fentiekhez csak annyit hogy én már máshol is elmondtam a véleményemet személyeddel kapcsolatban.Biztosíthatlak hogy kiegyensúlyozott emberekre mindig mindenütt szükség van még akkor is ha nem mindenki ért egyet állitásommal.
    Tisztelettel Karesz.

  97. Skorpió

    Kedves Karesz,
    lemaradtam egy par korrel, de remelem azert meg vissza vissza nezel ide. Csak ugy furdalja az oldalamat a kivancsisag: mit ertesz te az europai normarendszeren. Ugye nem azt, hogy van az EUnak valamifele kisebbsegek autonomiajara vonatkozo szabalyozasa?

  98. Karesz

    Kedves Skorpió
    Tudtommal az Eu nem sokat foglalkozik kisebbségi ügyekkel.Európai normarendszeren egy értékrendszert értettem ahol a törvénynek van értelme és nem azért tartják be mert kell hanem azt a maguk érdekeik ,elveik érvényesitési formájának tekintik.Nem emlegettem mondjuk amerikai mintát mert azt Guantanamo után leirhatja az emberiség mint mérvadó kultúrát.Nálunk a törvény ahogy Te is tudod azért van hogy lehessen “zsalonozni”.Egy jogi keret annyit ér amennyit betartanak belőle.Nos utalásommal arra akartam rámutatni hogy nincs helye kompromisszumnak.Ha keveset kérsz semmit se kapsz és azt se tartják be akkor mivel maradtál?Na kb.ezt.
    Üdv Neked.

  99. skorpio

    Szia Karesz,
    Es ha sokat kersz akkor sokat kapsz, es betartanak valamit? Bar ez egy kisse elmeleti es nem biztos hogz valahova vezeto vita.

  100. Karesz

    Hello Skorpió
    Ha sokat kérsz kapsz valamit ha nem adják mind oda akkor is valamit kapsz.Valami az nem semmi.Na ez okoskodás az biztos és mind mondod nem is vezethet sehova.Ha mégis gondolod hogy érdemes akkor gyere át a http://nyaradi.blogspot.com/ oldalra ott te is dobhatsz fel témát “ad lib”.Ott lehet osztania a semmit és senkit nem fog zavarni hogy rombolom a témát.