Minden nem, de egy pár dolog rólam

A technokrata definíciója: politikai elkötelezettség nélküli szakember, aki politikai jellegű megbízatást kap. A political professional, amire én abban a bizonyos interjúban utaltam, nem technokratát jelent.
Sipos Géza úgy írt erről a filmről – az én tevékenységemről – hogy nem nézte azt meg.
Nem hagyhatom szó nélkül. Nem szoktam dicsekedni, nem vagyok grafomán, megpróbálok egy reálisabb kepet vetíteni, nyújtani arról, amit tevékenységem valóban jelent.

RMDSZ
1993 és 2004 között nem méla csend volt a tevékenységem, hanem 3 RMDSZ Kongresszus szervezése, teljes intézményi kommunikációs rendszer módosítása a szövetségen belül, 4 választási kampány (1996 és 2000) irányítása köthető a nevemhez. Lehet, hogy többeknek úgy tűnik, de ez szerintem nem intézhető el két szóban, de valószínűleg így, egy bekezdésben sem. Az RMDSZ kampányai valóban nem annyira fantáziadúsak, mind amilyennek én szeretném látni, de ettől az állapottól az ötlettelenségig hosszú az út. Legkisebb költségvetésű kampánya volt az RMDSZ-nek mindenik választáskor, éppen ezért rengeteg ötletre volt szükség. Egy két példa: Szatmárnémetiben nem tudott volna nyerni Ilyés Gyuszi ötletek nélkül, ugyanígy nem nyert volna Albert Álmos sem. Ezekben a sikerekben nemcsak az én ötleteim voltak, hiszen már utaltam arra, hogy a csapatmunka híve vagyok.
Eléggé áttetsző Géza beállása abba a kórusba, amely az RMDSZ jelöltjeit próbálja úgymond felszámolni, készítve a terepet a megváltó független jelöltnek. Ez természetesen az ő joga, az más kérdés, hogy etikus-e vagy sem.

Minisztérium
Hát itt igazán többet vártam volna Gézától, akit tehetséges diákújságíróként ismertem meg 1996 tájékán.
A minisztérium nem távközlési szolgáltató. És ez így helyes. Programokat generál: lásd Tudásháló projekt, új technológiák bevezetése, vagy e-közigazgatás.
A minisztériumi tevékenységről magyarul is küldünk tájékoztatót. Annak, aki olvassa, nem lett volna gond megérteni, hogy a Tudásháló projekt 260 vidéki települést céloz meg, és maga az infrastruktúra mellett informatikai megoldásokat kínál a közigazgatás, az oktatás és a vállalkozások számára. Összesen 1.700.000 állampolgár javát szolgálja, ez a vidéken élő lakosság majd 20%-át jelenti.
Kísérleti jelleggel bevezettük a PLC (Powerline Communication) technológiát, ma két áramszolgáltató foglalta be fejlesztése terveibe!
A WIMAX technológia bevezetése is az én mandátumomhoz kötődik, a licenc kiadási stratégiája a végéhez közeledik.
És ha már távközlésnél tartunk, el kell mondanom, hogy a tetszhalott állapotából én hoztam a ROMTELECOM számára nyereséget, a hazai mobilpiacon valós versenyt és lényeges árcsökkenést eredményező állapotba a Cosmorom szolgáltatót, Cosmote néven (azt hiszem, a több mint egy millió Cosmote felhasználó elég jelentősnek mondható alig egy év után)!
A kulturális digitális tartalomfejlesztés nem a minisztérium hatásköre, csak javaslatokat tehettem, amint tettem is a művelődési tárca fele. A minisztériumnak a piacra vonatkozó szabályozó hatáskörei nincsenek, EU-s norma szerint ezt független hatóság végzi. Amiben volt és van hatásköröm, abban léptem: digitális aláírás szabályozásának kidolgozása (ennek eredményeként kezdődhetett el valóban ez a tevékenység, ma 5 szolgáltató van), a távközlési cégek monitorizálási díjainak újraszámolása, ezzel esélyegyenlőséget teremtve a piacon.
A Virtuális Fizetési Ablak az első olyan kezdeményezés, amely által az állam fele fizetni is lehet interneten keresztül. A tavaly elindított programot jelenleg a bukaresti lakosok vehetik igénybe a közúti bírságok fizetésére. Az idén terjesztjük ki országos szintre és szélesítjük a szolgáltatások skáláját is.
A kormány legkisebb minisztériumaként, legfiatalabb minisztereként sikerült elérnem tavaly nyáron, hogy megbízzanak az ország e-kormányzati stratégiájának koordinálásával. Hogy mindenki számára érthető legyen: a bel-, pénz-, egészség- és munkaügyi tárcák ilyen törekvéseinek irányításának koordinálási jogát kaptuk meg, ami révén összehangolhatók az elképzelések, átjárhatóvá tehetők a rendszerek és elkerülhetővé válnak a párhuzamos fejlesztések.
Az elmúlt két évben a világ legnagyobb IT cégei (pl. Microsoft, HP, Oracle, Infineon, SAP) döntöttek úgy, hogy Romániába fektetnek be, mindez a mi meggyőző munkánknak is köszönhetően. Én adtam az első jelszavát a hazai IT-nak Cre@tive Romania által, ma már a piac teljes támogatását élvező igazi brand áll az ipar népszerűsítése mögött.
Szóval úgy látom, van mit folytatni, és tudom azt is, hogy lesz aki ezt tegye.
Hogy hányszor és hogyan szerepel valaki a híradókban? Ne tégy úgy Géza, mintha nem ismernéd az újságírás íratlan alapelvét: a jó hír az nem hír.
És akkor újra: nem fűt és nem is fűtött elnöki vagy ügyvezető elnöki ambíció! Reform elképzeléseimet nem azért hirdettem meg, hanem mert jobbítani akarok, akarunk. Megfogalmaztuk alapszabályzat-módosításainkat, most dolgozik a bizottság rajtuk.
Nem tudom, Brüsszel mennyire nyugis hely vagy sem. Azt viszont tudom, hogy minden tisztséget lehet úgy is el lehet látni, hogy az kényelmes legyen, de úgy is, hogy ezen belül újabb és újabb feladatokat vállalunk.

A lufi különben nem tartozik a kedvenc kampányeszközeim közé …

369 válasz: “Minden nem, de egy pár dolog rólam”

  1. hmmm

    Mikor odaértem Sipos Géza cikkében hogy ” egyszerűen nem politikus”, abba is hagytam,bezártam az ablakot és azt gondoltam magamban Géza bá te meg csak egy egyszerű ujságiró vagy. Aki eljut egy olyan szintre mint Nagy Zsolt, aki megszervez,részt vesz annyi programban arra nem lehet azt mondani hogy ” egyszerűen nem politikus” , inkább azt hogy, NEM CSAK EGY EGYSYERŰ POLITIKUS. Hajrá Zsolt ! ;)

  2. Bela

    Ha egy olyasfajta cikk kell arra, hogy mela buskomorsagabol felverje miniszter uramat, mint amilyet Sipos Geza irt, akkor dijazom az otletet. Mert, szerintem legalabbis, egy politikusnak folytonosan kell kampanyolnia, foleg ha van mivel. Miert mindig csak a vedekezesi oszton csalja ki azt, hogy szamadast vegezzen onmaga meg a hallgatosag elott? Miert haritjuk a felelosseget a mediara, mikor leteznek alternativ kommunikacios eszkozok, amelyek sokkal hatekonyabbak tudnak lenni, mint a hagyomanyosak?
    Szerintem nem azzal kell ervelni, hogy “ha valaki igazi ujsagiro, akkor tudja, honnan kell dokumentalodni”, hanem esetleg levonni a kovetkeztetest es javitani a kommunikacion. Elvegre az informatikai es tavkozlesi miniszterium vezererol van szo…

  3. Iguny

    Albert Álmosnak nem kellet nagy kampány csak lerománozni ellenfelet Rétyi Ödönt aki a p.s.d. szineiben indult és elég komoly esélye volt, mert a nép nagyon ki volt ábrándulva Albert Álmos miunkájaból csak persze sikerult a megjesztésel Álmost újra hivatalba juttatnia, Szatmáron a jó szerencse is közre játszott meg Marosvásárhelyt ne is emlitsem.

  4. Iguny

    Ja és persze osztom Béla véleményét

  5. Sunci

    Meg nem tudtam teljesen eldönteni, hogy Sipos Geza az ujdonsült szerkesztö nagyotmondasi hibajaba esett vagy tenylegesen kiszamitott mondatokkal fogalmazott. Meg egyszer figyelmesebben el fogom olvasni irasat, hogy erre fenyt deritsek. Teny viszont, hogy ö a föoldalon jelenik meg, amit egy het alatt tizezren olvasnak, a többiek, ertsd a blog hozzaszoloit, vallvetve “görcsölhetnek” amig Zsolt ujra emocionalisan motivalodik annyira, hogy megszolaljon. Az attöres megis megtörtent Geza irasa elött, es ezert gratulalok az ide beiroknak! Ebben a formaban erdemes folytatni, es nem szemelyeskedesekkel, folyamatos szamonkeresekkel!

    Azota erdemes gyakrabban idelatogatni es erdekes modon lassan-lassan valaszt kapok Zsolttol azokra a soha fel nem vetett kerdeseimre, amit a blogjatol elvartam.

    üdv,
    a szaharamenti füstös kavehazbol

  6. baba

    De miért , pont Nagy Zyolt, ezen elgondolkodtatok ?Pontos oka van, no l’ssuk, ki tudja, és ki mkeri ki is mondani? Miért pont Nagy Zyolt a listavezető, akire a választók nagy része azt kérdi, ha horibilis összegeket költenek a kampájnra akkor is, hogy KI AZ ???

  7. cs

    gratula. nem artana ha ez az iras megjelenne a roman blogon is. mindezt imidzsben is kamatoztatni kellene, nem artana egy kis reklam – a miniszteriumnak es Onnek.

  8. Bodola Zsolt

    Kedves Zsolt, tisztelt miniszter Ur,

    Egy dolog hianyzik meg az osszefoglalobol: az a franya roman billentyuzet amit a CHIP mar tobb eve szorgalmaz, de eddig meg nem sikerult sikerre vinni. Talan eppen azert mert ket magyar es egy ormeny probalja elfogadtatni?! :)
    Maskepp, sok sikert tovabbra is!