Egy “új” kormánykoalicióról…

Ezekben a percekben aláírták a PD-L és PSD kormányzását megalapozó megállapodást.
Nem volt időm írni az elmúlt hetekben, sokat utaztam, többek között az elmúlt hetet Bukarestben töltöttem. Nem vettem részt a hivatalos tárgyalásokon. Tárgyaltam viszont mind az RMDSZ, mind a töbi párt vezetőivel. És hozzájárultam azon európai jelzések ledásához, amelyek eljutottak mind az államelnökhöz mind a PD vezetőihez.
Nagyon sokan most úgy tesznek, vagy lehet hogy valóban meglepődnek ezen a koalición. Hallom, hogy ez természetellenes, hogy az egyik jobb a másik baloldali, hogy ezt nem gondoltuk, hogy így a jobboldali, úgy a baloldali választók.
Az európai parlamenti választások óta mondom, hogy ez a képlet alakul majd ki. Két párt van, volt, aki nem engedheti meg magának, hogy ellenzékben legyen a további négy évben: a PD és a PSD. Egyik sem tudja fenntartani nagy struktúráját ellenzékből abban a politikai környezetben, ahol a politikusok úgy váltogatják a pártjukat mind jobb helyet az alsóneműt.
A PD jobboldalisága egy konjunktúra szülte állapot. Az Európai Szocialisták a Nastase nyomására nem akarták éveken keresztül bevenni a Basescu által vezetett PD-t a baloldali pártszövetségbe. Sorin Frunzaverde politikai érzéke és ténykedése fordította ezt a pártot az Európai Néppárt fele,miközben a kormányban a PD-s miniszterek sorozatban gyártották a baloldali rendeleteket. Emlékeztek még a Gelu Barbu nevezetű PD-s miniszterre? Az ő javaslatára kaptak a kismamát egységes gyereknevelési juttatást, amely nem vette figyelembe az addigi jövedelmet…
1992-ben az utódpártból kivált egy kisebb darab. Most a két egyforma méretű darab újra összeállt. Semmi új. Csak más ül az elnöki palotában.
Többség van. Nagy többség, több mint 70%-os. Az egyszerű politikai logika szerint úgy tűnhet igazuk van azoknak, akik azt mondják, hogy nem kell további partner. Csakhogy nem akármilyen partnerről lett volna szó. A megnyilvánuló többségi arrogancia – eleget ültek a magyarok korményon, üljenek még otthon is – éppen ahhoz nyújt kézzelfogható érvet, hogy az RMDSZ legyen jelen a kormányban. Tévedés lenne azt hinni, hogy a PRM eltűnésével eltűnt a nacionalizmus is vagy az arra harapó választóréteg. Példaként ott áll egy Dragnea, Oprisan vagy Buda. Szlovákia példája nem örvendetes. Az európai jelzések is ezért érkeztek: nem akarnak egy újabb magyar-szlovák jellegű feszültséget. Nincs sem eszközrendszerük, sem akaratuk talán.
A kormányzás nem csak miniszterekből áll. Az igaz, hogy nem lehetsz egyenrangú partner ha nem vagy jelen a döntéshozatalba és úgymond csak végrehajtónak próbálnak használni. Ilyen szempontból helyes az RMDSZ álláspontja. Csak azért agódom, hogy sikerüljön pusztán parlamenti eszközökkel megvédeni az eddig elérteket. Voltunk már ellenzékben, lehet, hogy jól is jön egy kis befele fordulás. Amikor nagyobb hangsúlyt fektetnek a szervezet építésére…
És végül egy kis kormányzati matek: 1990 óta eltelt 18 év. Az RMDSZ kormányon volt 1996 és 2000 között, valamint 2004 és 2008 között. Ez 8 év. 4 évig parlamentből támogatt a PSD kormányt, de nem volt kormányon. A PSD, különböző megnevezései alatt 10 évet kormányozott, a PD pedig majd 13 évet (90-92, 96-00, 04-07).

86 válasz: “Egy “új” kormánykoalicióról…”

  1. frodo

    Szlovákiával példálózni a román közvélemény és politikai elit fele nem jó. Markó vasárnapi nyilatkozatában a szlovák példát hozta fel. Erre Bogdan Chiriac politikai elemző leütötte a labdát Vladimir Meciarral, és azzal, hogy Meciar már rég nincs. Romániában nem ismerik a szlovák helyzetet. Vagy be kell részletesen, tárgyilagosan mutatni ezt, vagy egyszerűen nem kell felhozni. Mert irtó rosszul jött ki a dolog, és egy román néző csak annyi következtetést vonhatott szerintem le, hogy az RMDSZ az interetnikai kérdést 10-15 évvel akarja visszadobni. Amúgy sem látják át az interetnikus kérdést, így aztán pláne nem. És ha a véleményformálók (politikusok, elemzők) sem értik, mit kommunikál egy-egy magyar kisebbségi vezető, akkor a nép végképp nem fogja.

  2. lexy

    markó béla a helyhatósági választások után tisztújításra szólított fel minden olyan udmr szervezetet, amely rosszabb eredményt ért el, mint 4 éve. Most egyértelmű, hogy az országos udmr roszabb eredményt ért el, mint 4 éve: 200 000 szavazatot veszített; 1 szenátorral kevesebb van, mint 2004-ben; nem sikerült kormányra könyörögnie magát – vajon lemond-e markó béla?

    Ha következetes, akkor igen…

  3. otto

    100%-ban eggyetertek lexy-vel, de nem csak Marko az aki cserere szorul. Nalunk V.Attila sem lopta a magyarsag szivebe magat. Antal Istvanrol nem is beszelve. Sok a fiatal az RMDSZ-ben is volna utanpotlas lehetoseg. Remelem 4 ev alatt tudnak agy kis pozitiv uzenetet is sugarozni a valasztok fele. Hianyzik a magyar-magyar osszefogas.

  4. Dénes P. István

    Szerintetek mit tesznek a magyar vállalkozók, ha kimarad(t)unk a kormányból? Ők már most nyugtalanok s azt kérdezik “mi lesz a szerződéseinkkel, ha kimaradtok a ország-veztésből” ?

    Hány évig tudjuk működtetni az országos Szövetséget rendesen ellenzőkből ?

    Ellenzékből lehet expanzív szervezetépítést finanszírozni ?

    Kinek vannak román pártoknál barátai ? Ők boldogulnak, a többiek ?

  5. KSz

    @DPI
    Akinek esze is van ezután is boldogul, akinek csak “barátai” voltak az kihull. Ilyen eccerű:). Rosta… Itt volt az ideje…
    Az energia nem vész el csak átalakul,… aki tudja, hogy mi az, hogy munka nem kell félteni:).

  6. Dénes P. István

    persze,
    csakhogy ez Balkan…
    s a Zesz nem eleg.

  7. Lya

    KSz igazad van, időszerű lenne már, nemcsak a rokonizmusra alapozni.
    Dánes, nem kell félni….

  8. Dénes P. István

    Jol van, Ti csak tudjatok.
    Beszelunk errol par ev mulva,
    tenyleg lehet nem fog fajni.

  9. KSz

    @DPI
    A Balkánon a pénznek nincsen szaga, ha ettől félsz. Bárki elveszi, nem csak a “baronii dela UDMR” :) .

  10. Dénes P. István

    Na jó, de elegánsabb volt
    összekötni a hasznosat a kellemessel.

    Én is a piacról élek s
    amúgy a közpénzeknek, csakis
    fejlesztő hatását tudom elfogadni.
    A parazita és túlburjánzó burokrácia
    idegesit- hovátartozástól függetlenül,

    s én is a Zészt tartom, legjobb rendezőelvnek,
    csakhogy gyarlók is vagyunk s fontosabb a
    bizalom, mint a kompetencia
    (újracsak) hovátartozástől függetlenül.

    p.s. az Zempépé-ben is…

  11. gerapppa

    Kedves Hunor,
    a szlovákiai történtekkel példálózni felelőtlen politikai magatartásra utal. Azt jelzi, hogy az RMDSZ-nek semmi sem drága ahhoz, hogy hatalmon maradjon, zsaroljon valami olyansmivel, amiről még azt sem tudja a jó nép, hogy az mi (edz ugyanis csak magyar körökben ismert).
    Azt hiszem, felelős pozícióban az etnikai kártyát ilyen szinten kijátszani, indulatokat gerjeszteni … hát ezt inkább nem értékelném. Mert elég néhány helyen ezt beharangozni, két részeg verekedéséből az etnikai jelleget kiragadni, és aztán indul a lavina.. . Jól bejáratott stratégiák vannak erre, még pénz sem kell, az emberek elég hülyék maguktól, hogy ezt meglovagolják…Szóval azért csínján ezekkel a megfélemlítésekkel. Tudom, hogy a nagyon áhított egységhez muszáj egy közös ellenség, de megéri?

  12. Árus Zsolt

    Ideje volna eldönteni, hogy akkor most politika vagy vállalkozó szféra. Elvben visszavonultál a politikából, de azért még elnöke vagy RMDSZ-es alapítványnak (aminek a napi dolgaival nem foglalkozol, de ez olyan szánalmas kifogás; vagy elnök vagy s foglalkozol, vagy lemondassz), ugyanakkor most is olyanokat írsz, hogy “Tárgyaltam viszont mind az RMDSZ, mind a töbi párt vezetőivel. És hozzájárultam azon európai jelzések ledásához, amelyek eljutottak mind az államelnökhöz mind a PD vezetőihez.”. Úgy látom továbbra sem szereted a tiszta viszonyokat, a zavarosban érzed jól magad. Akkor meg sokakkal ellentétben kitartok amellett, hogy jó helyen vagy te az RMDSZ-ben!

  13. Nagy Zsolt

    Árus Zsoltnak

    Te is jól vagy ott ahol vagy, a mindenkori nihilben és értelmetlen kötekedéseidben.
    Rajtad kívül mindenki számára világos, hogy nem vállalok főállású politikai szerepet és nem kell a politikából megélnem.
    Neked, akit én is láttam RMDSZ-plakátokat tépegetni, nehéz ezt felfogni.

  14. KSz

    Kedves Zsoltok! Elvileg a kettőt azért lehet együtt csinálni. Azaz egy blog még belefér…Lobbizni meg miért ne lobbizhatna bárki… Szerintem akkor száll ki és lép vissza a politikába bárki amikor neki kényelmes, és ameddig a népszerűsége nem sínyli meg azt.
    Esetleg megbízhatósága csorbul meg egy kissé. De hát Frunda, Stolo is túlélte. Nagy Zsolt miért bukna bele?
    De valóban veszélyessé válhat a kecsegtetés…

  15. Nagy István

    Tárgyaltál vagy beszélgettél, kedves Zsolt, mert nem mindegy.

    Az „európai jelzésektől” Te személyesen milyen hozadékot vársz?

    A PD-nek tehát NINCS jobboldalisága, csak annak csúfoltatja magát.

    A kismamák munkaviszonytól független gyermeknevelési juttatása nem tudom mennyire hatékony, de mégis csak népszaporulati hatású döntés volt, ami bizonyára magyar szülőpárokra is jótékony befolyást gyakorolt. Megjegyzésed úgy kellene érteni, hogy hibás döntés volt?

    Azt mondod, hogy az RMDSZ „nem akármilyen partner”. Igazad van. Volt már a vérvörös FSN-vel, a vörös PDSR-PSD-vel és a halvány-kékvörös PD-vel és a kék PNL-vel is. Ez tényleg teljesítmény. A síkosító minden helyzetben segített. Ráadásul azért sem épült a romániai magyar KÖZÖSSÉG. Igaz, a szervezet alapítványai jól elvoltak.

    A nacionalizmus nem tűnt el, de a xenofóbia sem, ami azért sokkal súlyosabb teher.

    Igazad van. Az Únió a nemzetközösségek vonatkozásában szándék és akarat nélküli, amúgy is csupán pénzvezérelt konglomerátum.

    Nem kis, hanem nagy-nagy befele fordulás kell! Rendezni kell közös dolgainkat, mert még két ilyen győzelem, és a magyar képviselő csak egy lesz a tizenkilencből.

    Az RMDSZ 2000-2004-es időszakát minden további nélkül kormányzati részvételnek lehet tekinteni, hiszen hatásában az volt. Azért lehetett Hunnia választási jelkép 2004-ben.

  16. zandirham

    Jók a meglátásai tisztelt Nagy István.
    Tényleg Nagy Zsolt úr: Tárgyalt, vagy beszélgetett? Milyen jelzéseket adott Európa?
    De végül is ez mellékes, mert mindez már a múlt.

    A Transindex blogjai egyre inkább egyfajta lázmérő szerepet töltenek be. Éspedig: „Na hallám erre, vagy arra a témára hogyan reagálnak az emberek.” Nem kell sokat izzadni, csak be kell dobni egy témát, aztán az gerjeszti, vagy nem gerjeszti önmagát. Válaszolni sem érdemes, mert nem ez a lényeg. Remélem jó elemzők kezébe, kerülnek az így nyert adatok. Máshol ez aranybányának számít. Viszont a Disputa bezárása választások előtt „férfimunka” volt Transindex . Nem ártana a főoldalról is törölni, míg véget nem ér a „karbantartás”.

    Viszont az Árus Zsolttal folytatott levélváltás, vagy pengeváltás sokat elárult a két Zsoltról. Két frusztrált ember. Ha egy katolikus papot kirúgnak a rendből, a papi pályáról, akkor azt mennyei selejtnek nevezik. A két Zsolt pillanatnyilag politikai selejtnek tekinthető. Sajnos. Ám reménykedjünk abban, hogy hátha fel lehet melegíteni, illetve aktivizálni ezt a két embert abban a reményben, hogy mindannyian örömünket leljük benne.
    Zandirham

  17. Fairplayguy

    Számomra a két Zsolt közül per pillanat Árus Zsolt a hiteles.

  18. Czika Levente

    ez egy kep :) http://img156.imageshack.us/img156/9458/markobelarj6.jpg

  19. Nagy István

    Jó kép. A fotózott teljesítménye is pont ilyen sötét lett.

  20. Árus Zsolt

    Látom a kérdésem talált, mert ideges lettél tõle, s sértegetni próbálsz. :-) )
    Ha rám hallgatsz, akkor leteszel róla. Másnak sem sikerült, neked se fog.
    Visszatérve a témához: a logika az nagy dolog. Ezt írod:
    “Tárgyaltam viszont mind az RMDSZ, mind a töbi párt vezetőivel. És hozzájárultam azon európai jelzések ledásához, amelyek eljutottak mind az államelnökhöz mind a PD vezetőihez.”
    Mindezt azok után, hogy a pártod csúful helyben hagyott, te meg azt mondtad, hogy végeztél a politikával, s az üzleti életben keresed a helyed.
    Tudsz netán mondani még egy-két olyan személyt, aki úgy munkaidõ után, csak úgy mellékesen európai jeleket közvetített az államelnöknek?

  21. Erőss Bulcsú

    Zsolt barátom a matekkel most egy kissé megcsusszantál, hiszen 1996 óta folyamatosan kormányon volt az RMDSZ. 2000 és 2004 között is, miután Ion “Iljics” Iliescu visszajött a hatalomba.
    Egyet értek abban viszont, hogy az ellenzékiség önmagában nem betegség, hanem egy állapot, ami még jót is tehet az RMDSZ-nek.
    Emil Boc elvtárs pedig hithű kommunista volt még 21 éve, úgyhogy illúzió azt hinni, hogy csak a PSD-ben vannak a régi nomenklatúra emberei.
    Az “Adevarul”-ban le is húzzák róla a vizes lepedőt így:

    http://www.adevarul.ro/articole/studentul-emil-boc-un-comunist-model.html

  22. Răzvan Apetrei

    Acest blog presupun că e scris numai pentru etnicii maghiari. Noi, cei care gândim şi vorbim în limba română nu putem înţelege nimic din ce scrieţi. E ciudat… Sunteţi un fost ministru in Guvernul României totuşi. Ciudat…

  23. új széköly

    Stimate Razvan!
    E scris in limba maghiara, ca de obicei nu ii intereseaza pe conationalii nostrii de viata noastra…. E scris in limba maghiara fiindca e scris pentru maghiari… E scris in limba maghiara fiindca suntem maghiari… si e libertate de exprimare…dupa cate stiu eu… Si nu va suparati: unde ati vazut pe vreun politician de etnie romana sa scrie macar doua rinduri in alta limba…Doamne fereste in maghiara???!!! si ce daca e cineva un fost ministru?? eu am avut ministrii( si am si acuma), am avut parlamentari – si am si acum-, am avut senatori- si am si acuma-, am avut presedinte – si am si acuma-, dar nici unul dintre ei niciodata nu a spus mie o vorba in limba maghiara… asa ca va rog frumos, nu va faceti de cap…
    Mersi, si la multi ani!! … dupa cum observati, stim si romaneste… Dumneavoastra stiti macar o boaba ungureste?? sau numai vreti sa faceti circ?? nu aveti destul de facut???

  24. új széköly

    aaaaa, si daca nu va place, exista si bloguri scrise in limba romana… daca tot vreti sa cititi bloguri…pe aceia ii citesc si eu in limba romana…. dar niciodata nu am facut scandal pentru acest lucru…

  25. doki

    razvane, nu stiu daca ai observat, dar internetul e liber, adica aceste randuri sunt descifrabile si in insulele feroe, vrei sa spui omului din feroe sa scrie si sa citeasca in limba romana, Gata cu frontiere, baraje etc. internetul e liber tati adica FREE … BOB MARLEY, ELTON JOHN, MOTHER THEREZA, BLUE SKY …….. DO YOU UNDERSTAND ME????? nu cred

  26. Razvan Apetrei

    Cetatenii romani de etnie romana nu au nevoie sa cunoasca limba maghiara. Efectiv nu le foloseste la nimic. Pe cand etnicii maghiari au nevoie sa cunoasca limba romana, limba majoritara si oficiala a statului in care s-au nascut si in care traiesc. E cat se poate de firesc.
    Cat despre blogul domnului Nagy Zsolt, mi s-ar fi parut mai normal sa fi fost bilingv (macar). Ar fi fost un gest de curtoazie, daca de respect nu poate fi vorba. Sa nu uitam ca nu e vorba de un ministru al etnicilor maghiari, ci de un ministru al tuturor romanilor. Nu am vazut de exemplu ca domnul ministru Vosganian sa fi avut un site in limba armeneasca, de exemplu.
    Dati-mi voie sa nu mi se para normal, dati-mi voie sa-mi exprim indignarea.

  27. Lacka

    In primul rand acest site estein limba maghiara, deci si blogurile postate aici.
    In al doilea rand personal trebuie sa te laud ca te intereseaza blogul acesta, deci incerci sa intelegi ce se intampla si nu te informezi numai de la PRO TV.
    Si in sfarsit, daca nu ai prieteni care sa-ti traduca incearca si tu Google Translate ( Cu toate defectele pe care le are)

    Vajon ez az alak hogy kerult ide?
    Biztosan nem SRI-s mert azok ertik a magyart :)