Játék az igazsággal

Az utóbbi napokban ismét olyan jeleneteknek lehetünk tanúi, amelyeknek semmi közük nincs a valósághoz. A Korrupcióellenes Ügyészség kéri az államfő jóváhagyását, hogy elindíthassa a bűnvádi eljárást Chiuariu igazságügyi miniszter és személyem ellen. A vád: hivatali visszaélés. Hogy miért: mert egy kormányhatározattervezetet terjesztettem a kabinet elé, amely a Román Posta egyik ingatlanára vonatkozott.

A nép “jövendőmondója” (akivel kapcsolatosan furcsamód senki sem kérdezi meg honnan is szerzi infóit) nagy tamtam közepette jelenti be, hogy az ingatlant valódi értékéhez képest olcsóbban adták el stb stb stb

Ezeknek a kijelentéseknek semmi köze az igazsághoz

1. A 377/2007 kormányhatározat nem tesz semmit, mint rendez egy korábbi mulasztást. Vagyis, kimondja: az ingatlant nem közhasznú célokra szánták és nem képez közvagyont. (…„nu avea destinatie publica si nu era afectat vreunui uz sau interes public”). Ez fontos, ugyanis az Országos Adóügyi Hatóság kérte ennek tisztázását.
2. A terület tulajdonosa a Román Posta, tulajdonosi státusát igazoló dokumentummal rendelkezik, amelyet 2001-ben adtak ki. Erről a Román Posta szeptember 19-ei közleményében találnak részletes információkat, amelyet csatolok a bejegyzés végére.
3. A területet nem adták el! Két lépéses árverést követően, 2005-ben a telek révén Román Posta résztulajdonossá vált egy részvénytársaságban. Az árverés lebonyolítása a Román Posta vezetőségének felelőssége. DE ennek a társulásnak köszönhetően a Román Posta évente 7 millió euró bevételre tesz szert.
4. A 377/2007 kormányhatározatnak semmi köze nincs ehhez a társuláshoz, a döntés még 2005-ben megszületett, egy licitet követően.

“ A kémkedés és árulás” néven futó botrányt követően – amely egyébként nemzetközi bűnszövetkezet morális támogatássá szelídült – most hivatali visszaéléssel vádolnak.
Mert egy kormányhatározatot terjesztettem elő, amely megkapta az előzetes, törvény által előírt jóváhagyásokat?!
És minő véletlen: ezt akkor teszik, amikor megjelenik a Legfelsőbb Igazságügyi Tanács elmarasztaló jelentése a Korrupcióellenes Ügyészség tevékenységéről!
Kell ennél több bizonyíték arra, hogy ez a dosszié a DNA bosszúja az igazságügyminiszter ellen? Egy politikai harc, ahol az eszközök rég nem számítanak.
Előre lehet látni a további fejleményeket: az államfő zöld utat ad, s aztán tovább nem történik semmi. Én még mindig várom az ügyészek válaszát a július 5-én benyújtott panaszomra. Akkor írtam a beadványt, amikor áttanulmányoztam a dossziét, amely vaskos ugyan, de semmilyen tettet nem ró fel nekem, indíték sincs arra, hogy bármilyen törvénybe ütköző cselekedetet követtem volna el. Kötelezően válaszolniuk kellett volna 20 nap alatt, nos az már július 25-én lejárt!

A Román Posta közleménye

2007. szeptember 19.

A Román Posta (CNPR) a bukaresti Calea Victoriei 133-135 szám alatt található ingatlan jogi helyzetével kapcsolatos információkat kívánja tisztázni, miután a sajtóban tévesen jelentek meg információk

A Calea Victoriei 133-135 szám alatt található terület a Román Posta tulajodona. A Román Posta Egyedáruság (Regiei Autonome Posta Romana )1996-ban az 550-es kormányhatározat alapján kapta meg a területet és a rajta levő ingatlant használati tulajdonát, ezt a kormányhatározatot 2001 októberében módosították (HG. 1034/2001).

Az egyedáruság megszűntével a Román Posta részvénytársasággá változott(Compania Nationala Posta Romana SA), az 1998-as 371-es számú kormányhatározat alapján az egyedáruság tulajdonát átvette a részvénytársasággá alakult Román Posta. Ebben a kormányhatározatban világosan megjelenik a 3 cikkely, 1 bekezdésében, hogy a CNPR-nek nincs használatában és tulajdonában az állami közvagyonból.

A terület tulajdonjogát igazoló dokumentumot a Távközlési és Informatikai Minisztérium 2002 március elsején bocsátotta ki, az 1998/371 kormányhatározat alapján. A telekkönyveztetés is 2002-ben történt.

Ami a Román Posta társulását illeti (magán vagy jogi személyekkel) a telek értékesítése ügyében: két lépcsős árverést hirdettek – 2005 április 19 és június 23. Az elbíráló bizottság június 28-án úgy döntött, hogy a PROCEMA RT-ből és a COMNORD RT-ből álló konzorciumból ajánlata a legelőnyösebb a Román Postának.
Jelen pillanatban a Román Posta részesedése az IMOPOST DEVELOPMENTS részvénytársaságban 40,312189 százalék.

Comunicatul CNPR din 19 septembrie

Compania Nationala Posta Romana (CNPR) doreste sa faca o serie de precizari legate de statutul juridic al terenului din Calea Victoriei 133-135, ca urmare a informatiilor aparute in mass-media.

CNPR este proprietara terenului situat in Calea Victoriei nr. 133-135, sectorul 1. Terenul si cladirea au intrat in administrarea Regiei Autonome Posta Romana in baza H.G. nr. 550 din 17 iulie 1996, modificata prin H.G. 1034 din 18 octombrie 2001.

Odata cu transformarea Regiei Autonome Posta Romana in Compania Nationala Posta Romana SA, prevazuta de HG 371 din 3 iulie 1998, toate bunurile administrate pana atunci de regie au trecut in proprietatea nou-infiintatei companii. In aceeasi hotarare de guvern se mentioneaza explicit, la articolul 3, aliniatul 1, faptul ca CNPR “nu are in administrare bunuri din domeniul public al statului”.

Titlul de proprietate asupra terenului din Calea Victoriei 133-135 il reprezinta certificatul emis de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, la data de 1 martie 2002, in baza prevederilor HG 371 din 3 iulie 1998. Intabularea terenului a fost facuta, de Posta Romana, in luna aprilie 2002.

In ceea ce priveste asocierea CNPR cu alte persoane fizice si juridice in vederea valorificarii potentialului de care dispunea terenul din Calea Victoriei nr. 133-135, Compania Nationala Posta Romana S.A. a organizat o licitatie publica in doua etape – etapa 1 in 19 aprilie 2005 si etapa a 2-a in 23 iunie 2005. Comisia de licitatie a hotarat in 28 iunie 2005 ca oferta inaintata de SC PROCEMA S.A. in consortiu cu SC COMNORD S.A. a fost cea mai avantajoasa pentru Compania Nationala Posta Romana S.A.

La aceasta data, Compania Nationala Posta Romana S.A. detine un procent de 40,312189% in SC IMOPOST DEVELOPMENTS S.A.

99 válasz: “Játék az igazsággal”

  1. domi

    Nekem reg nincs idegem es idom kovetni az ilyen idiota herce-hurcakat. De valamire megis kivancsi lennek: ki es mikor fingatja mar meg ezeket az orias-ovodasokat, akik az egesz orszag elott nem atallanak ilyen idegesitoen idiota hazugsagokkal mimelni az igazsagtevest?!
    Ki mas kellene, mint az igaztalanul vadolt marionett-babak?

  2. cs

    Egy nagy bloff az egesz, figyelemelterelo mutatvanyok sorozata. Bunbakokat termelnek futoszalagon. De vegul is mire szamitottal egy balkani ertekrendu, velejeig korrupt roman politikai elit eseteben?

  3. új széköly

    na nesze neked román társadalom…és ezek döntik el, hogy mit és hogy kell csináljunk, mi etikai és mi nem…ez románia….balkán 100%

  4. baba

    JALE, Sajnos aki korpa koze keveredik, megeszik a disznok.

  5. Karesz

    A régebbi ügyeddel összefügg a mostani, hiszen azt beismerni, hogy az, a nagy felhajtás és törvénytelen eljárásokkal teletűzdelt akciósorozat ellenére nem egyéb, mint egy nagyrafújt, üres pukkasztó. Most azt kell valami olcsóbb szamársággal helyettesíteni, aztán azt is ejteni, mert nincs semmi valós alapja. Igy aztán lassan lehet a sokrétegben elhelyezett törvénytelenséget forgatni, anélkül, hogy valaki felelős legyen. A cél a ködösítés, a nyomok elmosása, hogy a végén ne legyen követhető felelőség. A saját büneik takargatása a cél és semmi más! Fel a fejjel, zavarban vannak az elvtársak, improvizálnak, előbb utóbb kiborul a bili, s vége lesz ennek a hihetelen gazemberségnek.

  6. Márton Zoltán

    Jaj a fene essen a kódokba, most írhatom újra…
    Kedves Zsolt!
    Ez is egy lufi, mely most deged, aztán lelohad, mint a másik és különbenis Karesznek igaza van.
    Persze ez kívülről ilyen egyszerű, benne lenni nem lehet egy teadélután.
    Egyet nem értek, hogy miért pont Téged pécéztek ki ezek a gazemberek, hiszen az UDMR-ben volt és van náladnál nagyobb és fontosabb célpont, akire ráadásul nem is lenne nagy dolog rábizonyítani ezt-azt.
    Lehet, hogy én vagyok paranójás, de én a helyedben megbogarasznám az árva jankó utcát (ha ugyan nem tetted már meg) mert a szálak legalább egy része onnan indulhat.
    Ha pedig csak a balkáni politizálás dagonyájának terméke ez az egész, akkor biza azt mondom, hogy a módszer udvaron belül sem ösmeretlen fiúk! Tudnék modani (alkalomadtán fogok is) olyan UDMR vezért, aki a számára kellemetlen embereket úgy gondolta leépíteni “elintézni”, hogy abból tanulhatnának a Dümbovica partján is. Az UDMR a romániai politikai állapotok tükre csak a demokrácia van kiírtva belőle, a többi azonos.
    Sose búsulj, jönnek az EU-s csodaválasztások és a kampány majd monden mocskot elmos, mert az maga lesz a fertő. Nem hiszem, hogy abból képesek leszünk kimaradni s úgyis az fogja kezdeni a balhét, aki visszaüt :-)
    Szebb jövőt – facipőt!

  7. Fairplayguy

    Jogi háborúskodásra fel!

    Sok sikert Zsolt!

  8. Postás Jaques

    Ez a szöveg: “nu avea destinatie publica si nu era afectat vreunui uz sau interes public” (377/2007)

    azt jelenti, hogy se trece din proprietatea publica in proprietatea privata a statului?

    A 377-es ugyanakkor nem mondja ki, hogy “nem képez közvagyont”, csak annyit állít, hogy az ingatlan “proprietate a statului”, de nem mondja, hogy köz vagy magán.

    Az 1996/550-es kormányhatározat, amelyet a 377/2007-es módosít, viszont arról beszél, hogy “imobilul proprietate publica a statului”.

    A dolgok messzebbre mutatnak, hiszen a távközlési minisztérium annak alapján dolgozta ki a 377-es kormányhatározat-tervezetet, hogy a gazdasági tárca biztosította a szakvéleményezésben: az ingatlan állami magántulajdonban van. Holott ez az átutalás soha nem történt meg. Állami köztulajdonnal pedig nem lehet magáncég alaptőkéjéhez hozzájárulni. Tévednék?

    Egyébként Gusával kapcsolatban egyesek igenis feltették a kérdést, hogy honnan szerzi infóit, és választ is kaptak.

    Azt írod, Zsolt:
    “A 377/2007 kormányhatározatnak semmi köze nincs ehhez a társuláshoz, a döntés még 2005-ben megszületett, egy licitet követően.”

    Annál súlyosabb, hiszen a 377-es határozat, amely állítólag állami köztulajdonból állami magántulajdonba utalja a telket, 2 évvel később született !!! Tehát 2005-ben illegálisan jött létre a társulás?

    Akkor most ki a sáros? A gazdasági tárca, vagy a távközlési tárca? A gazdasági tárca átverte a távközlési minisztériumot?

    Nagyon zűrös ez az ügy. Vagy mégsem?

  9. Nagy Zsolt

    Kedves Postás Jaques!

    A Román Posta 1998-ban kormányhatározattal alakult részvénytársasággá. Az a kormányhatározat kimondja, hogy a Posta kezelésében nincs állami közvagyon és minden tulajdona (így az ominózus telek is) az állam magánvagyona. Ennek alapján állítják ki a Posta nevére a tulajdonlevelet 2002-ben és telekkönyvezik a Posta nevére! Azaz a tulajdona! Egy cégnek! Amely ráadásul már nem csak a román állam tulajdona, hanem 25%-ban a Fondul Proprietatea-é is.
    Amúgy amiben igazad van az az, hogy a pénzügyminiszter felel az állami vagyonért.
    Hol itt a zűr?

  10. Nagy István

    Sajnos Romániában 1990 elejétől rengeteg kormányhatározattal annál is több ingatlant ruháztak ingatlanokat hol erre, hol arra.
    Szinte egy évtized kellet a közvagyon-törvény megszüléséhez. Olyan is lett. Az eremdéesz(es miniszterek) is a bábák között volt(ak).
    Gyakorlatilag perek tízezrei folytak és folynak az országban a “szakszerű” kormányzati és parlamenti munka miatt. A települések 1945 előtt tekintélyes magánvagyonnal rendelkeztek, ami mára szinte lenullázódott, mert innen lehetett legkönnyebben “meríteni”.
    A románpécskai községháza, ami Magyarpécska és Románpécska 1960-as egyesítése után “nem kellett”, felerészt ma ennek a bizonyos postának a tulajdona, példának okáért.
    Ilyen labilis jogalapon nem csoda, hogy mindig akad valami, amit ki lehet ráncigálni a mocsárból.
    Mert kérdem én, kié volt az az ingatlan, mondjuk 1945-ben, hogy ne menjek vissza mondjuk 1880-ig? És mi volt az elő- és utóélete?
    És most sem ez a kérdés és a vita tárgya. Gyanítható, hogy valaki most kapott észbe, hogy nem ő került birtokon belülre, bagóért.
    Ilyen ügyekben minden 90 utáni miniszter, így vagy úgy, tudatosan vagy balekként, de nyakig sáros, akár tudtán kívül is, kormányhatározattámogató volta miatt.

  11. Erőss Bulcsú

    Nagyon átlátszó ez a folyamatos mosakodás Zsé! Ha a DNA azt kéri az államfőtől, hogy eljárás alá vonjanak, akkor annak van alapja és jó lenne, ha nem kezdenél félrebeszélni (ezt SZDSZ-es barátaidtól nagyon jól megtanultad) holmi kitalációról és politikai leszámolásról vagy az erdélyi magyarság elleni diszkriminációról a többségi románság részéről. Már csak ezért sem lenne ez utóbbi hiteles, mert Chiuariu is gyanusított. És nem csak ezért…
    Manapság Magyarországon is vannak hasonló ügyek, Zuschlag Jancsikát, aki a maszop öklének számított egészen 2004-ig, most helyezték éppen előzetesbe 30 napig. A hasonlóság annyi köztetek, hogy mindketten a fiatal generációhoz tartoztok, mindketten nagy karriert futtatok be rövid idő alatt és mindketten nagyon fogtok bukni remélem még rövidebb idő alatt! Mondjuk te már tudnál erről mesélni Zsé, de még nem eleget!

  12. malacka

    Kedves Bulcsú, nem unod még az állandó mocskolódást és kárörvendést?

  13. Fairplayguy

    Szia malacka,

    hogy vagy? Rég nem láttalak…

  14. Erőss Bulcsú

    Kedves Malacka!

    Nagyon sajnálom, ha neked ez jön le, hogy kárörvendő vagyok. Nagy Zsoltról ha megengeded más a véleményem mint neked, és ezt nemcsak itt a blogon, hanem más fórumokon is hangoztatom, mert a korrupciónak nincs magyar és nincs román színe sem. Csak korrupció van. Traian Basescu meghirdette a korrupció ellenes hadjáratot, és ez olyannyira jól működik, hogy öröm nézni. És az nem érv, hogy ártatlan, meg politikai hadjárat meg izé meg hozé (josé:) van ellene. Abban hajlandó vagyok vitatkozni, hogy nemcsak Nagy Zsolt a bűnös az RMDSZ-ben, hanem mások is. De ez a DNA dolga, hogy kiderítse.
    Köztudott rólam, hogy nem az RMDSZ hátsó felének a tisztára nyalásában szoktam jeleskedni. Nekünk, magyaroknak az a cél, hogy megtisztuljon az erdélyi magyar közélet a kétes elemektől. Ma Nagy Zsolt egy kétes elem, ha tetszik neki (nektek), ha nem…És ezt a megtisztulást nekünk kell végigvinnünk, akár a román hatóságokkal is együttműködve. Mert cél az igazság kiderítése, bárki legyen is a gyanusított. Hozzászólásomban nem a mocskolódás (nem is értem, miért írtad, mert akkor nem vagy tisztában a magyar nyelv szavainak jelentéstartalmával) vezérelt, hanem az ellenoldal véleménye tükröződött le. Semmilyen jelzőt nem használtam, csupán az eddigi tényekre szorítkoztam. Most még csend van az RMDSZ-en belül Nagy Zsolt ügyében. De meglátod eljön az idő, amikor Nagy Zsolt számukra vállalhatatlan lesz. Akárcsak Zuschlag az MSZP számára.
    A hála meg a köszönet nem politikai kategória…

  15. Metoikosz

    .. egy vélemény: az ember az mindig vállalható marad , nemezetiségre való különbség nélkül… az ember pedig jó ha emberséges, s ha netán elvesztené józan tájékozódását attól még ember marad akár az embertelenségben is, a jóakarat pedig a jó iránytű, ami időnként fényt ad a sötétségben, időnként belemarr a lélek mélyére hogy fájjon az igazság és tisztuljon a reménység..

    no.. jól megasszontam :-)

    jóakartra hangolódva

    Metoikosz

  16. Fairplayguy

    Ez igazán szép volt Metoikosz Uram!

  17. Dervis

    Mateikosz te ilyenkor elvezel is?

  18. új széköly

    Nem semmi!! Most olvastam – bár tudom nem ide tart!-, hogy a magyar parlamenterek félnek attól, hogy el kell számoljanak bizonyos pénzekkel! Persze pártállástól függtelenül… Mondjuk azt tudom, hogy amikor volt Erdélyben Dávid Ibolya, akkor egy olyan nagyteljesítményű autóval volt, amelyik 22 liter üzemanyagot fogyasztott 100 kilóméteren…azért ez nem semmi…
    Mondjuk kíváncsi lennék, nálunk hogy áll ilyen téren a helyzet??
    Most már mind jobban sajnálom a politikusokat…

  19. kesztió

    Kedves Bulcsú!

    Nem óhajtom kommentálni, hogy melyik, önmagából már nemtomhányszor nevetségest és hülyét csináló erdélyi magyar szervezet retorikáját idézi a hozzászólásod,

    de nem véled úgy, hogy egy kicsit erős(s) dolog Zsolt bűnösségéről beszélni? Amíg nem bizonyított még semmi, nem volt egy tisztességes törvényszéki térgyalás, és különben is, a végleges ítélethirdetésig amúgyis az ártatlanság vélelme az irányadó?

    Persze abban sem áltatom magam, hogy egy esetleges felmentő ítélet esetén ne az lenne a véleményed, hogy az RMDSZ, a judeobolsevik lberálisok vagy a szabadkőművesek lefizették a román igazságszolgáltatást. (Ha viszont Zsoltot elítélik, akkor bezzeg Băse papa, a nép atyuskája milyen jól végzi a dolgát…)

    Bizisten megáll az eszem tőled (tőletek?). Hőbörgés, nagy szavakkal való dobálózás, nulla konkrétum vagy lényeg. „A hasonlóság annyi köztetek, hogy mindketten a fiatal generációhoz tartoztok, mindketten nagy karriert futtatok be rövid idő alatt és mindketten nagyon fogtok bukni remélem még rövidebb idő alatt!” Nem vagy semmi, hallod-e…

    Komolyság, uraim, komolyság. Mert politikai giccsből, üres szájtépésből már nálunkfelé sem lehet sokáig megélni…

  20. Kukacfaló Kakas

    Kedves Dervis,

    talán elég sok kukac van amit felfalhatnák nálad is és Metoikosznál is :-)

    kukurighú

  21. domi

    Bulcsu Uram!
    Sz’al ha valaki azt remeli egy masikkal kapcsolatban, hogy nagyot bukjon, nos az karorvendes. Te hangoztatod mindig, hogy vallalod az altalad mondottakat, hat ezzel is ugy kellene tenned.
    Azt mindenki megertette mar, hogy Nagy Zsoltrol mas a velemenyed, mint egyeseknek, de azert valoban tulzas lekicsinyloen bunozokent kezelni, nem gondolod?
    Azt neked is meg kellene ertened, hogy Base baratodrol, a DNA-rol meg az egesz roman igazsagszolgaltatasrol masnak mas a velemenye, mint neked. En speci egyoldalunak, elfogultnak, iranyitottnak latom. Szoval nem bizok meg benne, nem szivesen mennek birosagra igazsagert, ahogyan rengetegen teszik, mert egyszeruen folosleges. Nalunk az igazsagot penzert vagy zsarolasert adjak. Szerintem.
    Ja, es a nagy nemzeti tisztogatasrol…: elmultak mar a jakobinusok is, a nacik is, a komcsik is… Te meg mindig a nagy veres megtisztulasnal tartasz?!

  22. zoltán

    Kedves domi, biztos vagy benne, hogy a komcsik is elmultak?…

  23. Gobemedia

    Kedves Domi,
    Az, hogy a román igazságszolgáltatás olyan amilyen az UDMR-nek is egyik elévülhetetlen érdeme. Elvégre “nemzetközi hírű” jogászai is bábáskodtak születésénél. Nem beszélve arról, hogy az UDMR 11 éve kormányon van. Az meg átlászó, hogy csak most vonják kétségbe az igazságszolgáltatás függetlenségét. Miért nem tiltakoztak az udmr-sek akkor amikor csak magyarokat itéltek el Vásárhelyen?
    Amikor névszerint tudták, hogy ki gyilkolt meg magyart Márciusban és a hajaszála sem görbült egyik gyilkosnak sem? Senkit nem fogtak perbe közülük. Ez az ártatlan vér rájuk, UDMR -ekre is tapad. Úgyszintén az ő felelősségük az utána beindult kivándorlási hullám is. Akkor nem fordultak a nemzetközi közvéleményhez! Akkor a magyaradás főszerkesztőjének a visszaemlékezései szerint valaki betelefonált az UDMR-től, hogy ne vetítsék le a videófelvételt. Ezért sokan nem tudjuk sajnálni őket. Még akkor sem ha ezekben a vádakban például és véletlenül ártatlanok.

  24. Póki

    Szép volt Gobemedia!

  25. kesztió

    Kedves és mélyen tisztelt Góbémédia!

    Te hol voltál/ti hol voltatok akkor?! Mint ahogy mist csináljátok, akkor is kényelmesebb volt az árnyékből kritizálni, mint kiállni a rivaldafénybe és konkrétan tenni valamit – bármi kevés is legyen az?

    Ruşinicăăăăăă!!!

  26. zoltán

    Kedves Gobemedia!
    Gyanitom, hogy ehhez a bejegyzéshez sem Nagy Zsolt, sem Niculescu úr (remélem meg lenne elégedve a megnevezéssel) sem fog hozzászólni… Irtam már én is arról, (persze válasz nélkül) hogy egy külömbség N.Zs. és “mi” köztünk az, hogy Zsolt csak most kezd látni, vagy most veszi észre, hogy lát…vagy most fáj neki, hogy lát…

  27. domi

    Nos, tevedesek elkerulese vegett: nem vagyok remedeszes, s amiota csak tudom magam, ilyen velemenyem volt a roman igazsagszolgaltatasrol, de altalaban minden hazai intezmenyrol. Nalunk nagyjabol minden a feje tetejen all.
    Es en is melyen elitelem a sok sok elmulasztott ev es lehetoseg, valamint az igazsagtalansag elhallgatasaban vetkes gazember erdek-kepviseloket, mert gerinctelenseg es kapzsisag jellemzi oket. Nem igy kellene lennie.

  28. Máté

    Kedves Búlcsú!

    Érdeklődve olvasom hozzászólásaidat és édekelne, hogy miért vagy ennyire fellázadt Zsolttal szemben.

    Én nekem semmi bajom nincsen azzal, hogy más véleményen vagy és nem rendelkezek kellő tudással ahhoz, hogy kritizáljalak.

    Egy viszont nagyon érdekelne. miközben Zsoltot, meg az egész udemeráj elitet szapulod, Basescu-ról elismerően nyilatkozol, hogy kipucolja a poltikából a korrupciót. Teszem hozzá azt a korrupciót, amiről bizonyíték nincsen, hiszen az ügyészség még a mai napig nem tudott érdemben válaszolni Zsolt panaszaira.

    Te, mint romániai magyar ezt az álláspontodat, az – akár jogos – utálatodat mire támasztod?

    Üdvözlettel: Máté

  29. Nagy István

    Politikai alapon hirdetett a Román Posta?
    http://erdely.ma/hirek.php?id=28186

  30. fkv

    Én azon csodálkozom, tudva, hogy Zsolt nem rajongott sohasem Verestóyékért és Borbolyékért, mégis mi a francért kellett nyomatni őket pénzzel? (költségvetési pénzzel!, mert ugyebár saját zsebből mindenki arra költ amire akar…)
    Ha ez az ára a felsőpolcnak, akkor inkább jobb lent. A földön. Nem? Vagy ízlés kérdése?
    Tudom, költői kérdések…de mégis, legalább egy pár nyugtalan éjszaka előzi és követi ezeket a döntéseket?

  31. Fairplayguy

    Kedves Bulcsú!

    Szó ami szó nekem tényleg nem zsánerem ez a Mátéka nevű mo-i ürge, aki az Eu-s pénzekkel döngeti folyton- folyvást a digitális mellét… de tényleg és komolyan érdekelne h mi is az utálatod oka?

  32. Árus Zsolt

    Nem tudom észrevette-e valaki, hogy az üzleti életben sokkal elfoglaltabbak az emberek, mint az államigazgatásban? ;-)
    Szóval jól elvagyunk mi itt, magunkban.

  33. Nagy Zsolt

    Kedves Pali, Nagy István és Gazda Árpád!

    A Román Posta történetében először 2005-ben kezdett el hirdetni magyar sajtótermékekben. Ez azóta is így van, sőt nem csak a Posta hanem a Romtelecom, Vodafone és Cosmote esetében is. Sőt talán egyesek azt is észrevehették, hogy van magyar nyelvű tudakozó szolgálat a Romtelecom, a a Vodafone és a Cosmote esetében is. És magyar nyelvű feliratok a posta kirendeltségein.
    A Román Posta 2005-ben mintegy 110.000, következő évben mintegy 140.000 (az összegeket emlékezetemből idézem) Euro értékben kötött reklámszerződést magyar sajtótermékekkel az általa licit útján kiválasztott cégen keresztül.
    A Gazda Árpi cikkében említett összegű szerződés nem létezik! Nincs tudomásom a Scripta esetleges szerződéseiről magáncégekkel. Azt viszont biztosan tudom, hogy nyomatékosan kértem a posta vezetőségét a Postcom nevezetű vállalattal kötött szerződések felmondására és az összes kifizetett összeg visszaszerzésére, ami tavaly júniusban meg is történt.
    Szóval, újból miről is beszélünk?
    Pali!
    Vannak dolgok, amelyek nem változnak bennem és bármennyire hihetetlenül hangzik számodra: nem kellett semmit sem tennem a „felső polcért”. Sem körön belül sem körön kívül. Aminek az eredménye meg is látszik, de akkor is elmondhatom így helyes. Ezt elmondhatod helyi barátodról? A kérdés költői …

  34. Erőss Bulcsú

    Nos, halaszthatatlan közfeladataim ellátása miatt csak most tudok időt szakítani néhány hozzám intézett kérdés – remélhetőleg kielégítő – megválaszolására.

    Kedves Kesztió!

    Abban az esetben, ha Nagy Zsolt esetében felmentő ítélet születne, akkor visszamenőleges hatállyal igazat kell(ene) adnom azoknak, akik még az ügy kirobbanása elején nem hittek a román igazságszolgáltatás korrektségében és függetlenségében, remélem érted mire gondolok…
    Nem értem, hogy kire gondolsz, amikor olyan szervezetről beszélsz, amely nevetség tárgyává vált volna retorikája miatt???…
    “Mert politikai giccsből, üres szájtépésből már nálunkfelé sem lehet sokáig megélni…” – írod. Ezt meg kell és lehet is cáfolni, éppen 18 esztendeje, hogy az RMDSZ ebből él…nagyon bízom benne, hogy nem sokáig!

    Kedves Domi!

    Basescu nem barátom, de amit csinál azt támogatom. Ha politikai céllal teszi, azt is elfogadom, ha közben lezajlik az igazi rendszerváltás. Mindenki az ártatlanság vélelméről beszél, elfogadom, legyen olyan is. De ha valaki ilyen ügybe keveredik, akkor még ha ártatlan is, le kell vonja magában a következtetéseket. Ha ártatlanul ítélik el, akkor balek, és ezért alkalmatlan képviseletre, ha bűnös, akkor meg azért alkalmatlan. Tehát mindenképp mennie kell…És vérről szó sincs. Nem kell itt letűnt korok beteges ideológiáit előhozni, mert nem erről van szó. “Egyszerű” büntető-eljárás. Ennyi, és semmi több!

    Kedves Máté!

    Nem utálat kérdése a dolog. És nem is Nagy Zsolt itt a lényeg (bár ő azt hiszi, hogy fontos ember). Én minden olyan erdélyi magyar politikust kritizálnék, aki gyanúba keveredik. Mindegy,hogy ki az. A lényeg,hogy ne legyen olyan erdélyi magyar érdekképviseletet ellátó közéleti szereplő, akire akár csak a legkisebb gyanú árnyéka is rávetődik. Basescut erről az oldaláról tartom jó politikusnak, sok minden más kijelentésével nem értek egyet. De sokszor elmondtam már, hogy nagyon unalmas, ha folyamatosan, amikor bajba kerül egy RMDSZ-es vezető, akkor kijátsza a magyar kártyát (mert ezt fordítva is ki lehet játszani, nem csak úgy, ahogy Iliescu és W.C. Tudor anno tették), azaz arra hivatkozik, ha őt támadja egy állami szerv, akkor az a szerv valójában a magyar kisebbséget támadja. Ez nem így van, és aki ezt hangoztatja cinkosa a valódi bűnös(ök)nek. Sapienti sat.

    Kedves Fairplayguy!

    Megintcsak aláhúzom, semmi utálat nincs részemről, aki politizálásra adja a fejét, vagy aki politikával foglalkozik akár elemzői szinten is, annak az érzelmeket ki kell zárnia lelkivilágából. Nincs se szeretet, sem utálat. A tények vannak. Vagy látszat tények. Idővel kiderül, hogy megalapozottak-e ezek a tények, vagy nem. Megállják-e a helyüket a bíróságon vagy nem?
    De ez a jövő zenéje, ahogyan mondani szokták.
    Rabdare si tutun…:)
    Üdv Karesznak és a többieknek az alternatíván.

  35. fkv

    Zsolt!

    Mivel azt gondolom, hogy mindenki másként értelmezi a barát szót, ezért szeretnélek kijavítani. Nekem olyan, hogy barát kevés van. (de azok BARÁTOK). Amire te gondolsz, az lehet(ett) bajtárs (régiesen szólva), de ugye az évek telnek, s ebből sokszor csak a baj marad. :-)
    De mindent megoldunk a maga idejében…
    És még valami: egyik, vagy másik ember gazembersége nem indok arra, hogy tisztességtelenné váljunk.

    Mivel, itt TE vagy a téma- és bloggazda, maradjunk ezeknél az ügyeknél.
    A Posta és általában az állami vagyonok helyzete elég gennyes. Nem kell feltétlenül gazemberséget csinálni, ha a körülötted levők egyfolytában azt csinálják, te sem úszod meg a (jogos!!, vagy jogtalan) bírálatot.
    Ezért ha tisztának gondolod magad, akkor idejében kellett volna lelépni, vagy pedig olyan csapatot kialakítani, akikkel lehet sepregetni. Egyedül nem lehet. Ott sem.
    S ez így van a helyi szinteken is. (Én két és fél éve nem másztam
    bele a politikai balfaszkodásokba, de véleményem azért van és mikor ott az ideje, visszamászok. :-) De addig sok munka van még hátra)

    Én szeretnék hinni benned, mert akkor legalább távlatokban látnám a partnerség lehetőségét a két tábor között.
    De nem tudok. Többek között azért, mert nem léptél ki, na meg pl. a Janovics Jenő Alapítvány ügyében eljátszott szereped sem a legmegfelelőbb ehhez.
    Apropó erről is írhatnál egy pár sort.
    Mert annak a pénznek a felhasználása (és az általatok létrehozott rengeteg pénzforgató alapítvány) kísértetiesen hasonlít arra az ügyre amiért most Magyarországon Zuschlag barátotok rács mögé került és Gyurcsány is mosakodni kényszerül.

    UI.: bocs, ha valakit untattam a morális eszmefuttatásommal.

  36. Nagy István

    Visszaolvastam, de nem találom a kapcsolatot az általam korábban írottak és a nekem is szánt válasz között.

  37. Árus Zsolt

    Palinak maximálisan igaza van.
    Jogos elvárás, hogy az egyik legilletékesebb mesélje el itt nekünk, hogy mi a helyzet a Janovics Jenõ alapítvánnyal.
    Tehát rajta!

  38. Koka Jani

    Zsolt ,
    el kellene gondolkodjal , nem-e jött el az ideje annak hogy alkalmazd
    a borboly blog modszeret .
    Nem fog soknak smakkolni , de ez van .

  39. Fairplayguy

    Kedves Koka Jani!

    Megnéztem az általad megemlített Borboly Csaba féle blog módszert, ahogyan te fejezed ki magad…

    Hát szerintem az amit Borboly csinál mégcsak nem is blogmódszer, egyáltalán semmi köze a blog- hoz mit internetes műfajhoz…

    Amit ott látni azt max egy időnként frissített weboldalnak lehet nevezni, de annál semmivel sem több…

    Vagy másképpen mondva Koka Jani, aki fél a véleményektől amiket a beírásai nyomán keletkezhetnek az úgy tesz mint az általad megemlített Borboly…

  40. Karesz

    Helló mindenkinek!
    Borbolynak van blogja? Ki tudja a címet, mert azt megnézéném!
    Fiuk, ne várjatok mindenre választ, még akkor sem, ha tudjátok, hogy a kérdezett tudja a helyes választ. Nem lehet még, de mindennek eljön az ideje, s akkor sok minden kiderül! Nem minden, de sokminden lesz világosabb. Addig is várni kell! Bulcsúnak üdv, várom a jelentkezésedet, kimaradtál az utóbbi időben!

  41. Fairplayguy

    http://www.borbolycsaba.ro/ a szóbanforgó ,,blog”.

  42. Nagy István

    Ez nem honlap, kedves fiú?
    Jó hónapja jártam arra, elég satnya volt.
    Valahova egyszer hozzászóltam egy Borbolybejegyzéshez, kipipálva, hogy ha valaki regál, akkor generáljon egy rendszer agy ímélt nekem. Jó két hónap telt el, mire Borboly lereagálta az általam írottat. Már teljesen elfelejtettem hogy választ igényeltem.
    Ha legalább bor borbolyogna abban a Borbolyban…

  43. szl

    Kedves Zsolt!

    Nagyon sajnálom, hogy belerángattak ebbe a cécóba. Szerintem, te kellett volna menj az EU Parlamentbe. Mire lejárnak a választások, a bíróság is meghozza határozatát: bocs, elnéztük! De addig már késő lesz.

    Az rmdsz-en belül is jó lenne a fiatalítás. No, meg azon elgondolkodni, hogy miközben a csúcsvezetésben maros- és székelyföldiek vannak, addig a székelyek tőkéssel szavaznak, a partiumot meg nem képviseli senki: bihar, szatmar, szilagy. Szimbólikus értéke is lenne annak, ha pl. egy szatmári képviselő lenne az ügyvezető elnök vagy eckstein lenne a frakcióvezető.

  44. zoltán

    Kedves szl
    Felhivom figyelmed, hogy van egy Euro Parlamenti képviselőnk (röhely és szégyen !), bár igaz, hogy csak átmeneti időre. Az illető Szabó Károly, szatmári szenátor, aki sokáig és többször is volt frakcióvezető. De milyen jó (és jó volt) nekünk emiatt … Ne viccelj már, vagy komolyan gondoltad, hogy ez most a probléma?

  45. Nagy István

    De mindig humoros(nak tűnik), és szereti a szeszet, no meg biztonságpolitikában utazik.

  46. PAPP ATTILA

    szl

    az, hogy a székelyek Tőkés Lászlóra szavaznak, így megelőlegezve merész. A székelyek nagy többsége nem fog szavazni sem Tőkésre sem az RMDSZ-re. Elegük van a sok cirkuszból, meg komoly megélhetési problémákkal küzd a vidék, és már annyiszor hazudtak szemrebbenés nélkül, éltek vissza érzelmeikkel, hogy már nem igazán érdekli az üres szövegelés őket. S bocs de ezt nem hagyhatom ki talán elegük van abból is, hogy mindenki jobban tudja, hogy mit is akar a vidék, általában többségében olyan személyiségek akiknek semmi kapcsolatuk a vidékkel. Érdekes kevesebbet hallani arról, hogy valamelyik székelyföldi osztaná az észt, hogy hogy is kell élni kolozs, szatmár vagy akár temes megyében a magyarnak.
    Elegem van abból, hogy “okos tojás tóbiások” síránkoznak. A partium egyik kiemelkedő kétcsapatos TTT urasága és hada volt az aki például kierőltette az RMDSZ önkormányzati modell felépítését. Ma el lehet mondani erről a modelről, hogy teljesen csődöt mondott. Az ötlet nem volt rossz, csak… A székelyföldi autonómia “made by akárkik máshonnan” ugyan erre a sorsra vár. Amit nem igazán értenek meg a tisztelt közösségi léttel sáfárkodók, a magyarok és a magyarabbak, székelyföldiek vagy a partiumból, hogy egy közösség nem alkémia, a kisérletezés a közösségi léttel szerintem főbenjáró bűn.

  47. Fairplayguy

    ,,hogy egy közösség nem alkémia, a kisérletezés a közösségi léttel szerintem főbenjáró bűn.” -mondja kedves Papp Attila…

    Szerintem igazából ezzel a mondattal megfogta a lényeget…
    Annyit azért mondanék h sajnos erről sokkat nagyobb bűnökról van szó amikor az ún. érdekképviseletünk a mi saját bőrünket vitte vásárra, tulajdonképpen eladta Neptunnál szemrebbenés nélkül úgy mint a mi hivatalos képviseletünk.

    De ha az ön által kísérletezés szóra gondolok akkor legelőször mindenképpen a sok politikai marketing stratégia termelte kampányszövegek jutnak az eszembe amivel rábírtak minket eddig meg ezután is meg fogják próbálni h rájuk pöcsételjünk…

    Az önkormányzati modellről amire célzott, igazából nem sokat tudok, de ha az udemerájról alkotott eddigi tapasztalataimat veszem figyelembe, akkor az sem lehetett más mint egy populista kampány(uk) satnya minőségű ,,terméke”.

    Amit a szavazásról írt kedves Papp Attila, az teljes mértékben elszomorító mert ha a székelyek meg a többi magyar ember nem megy el szavazni, vagy rosszul szavaz november 25- én akkor gyakorlatilag befejezzük saját sorsunk mókuskerekének (ördögi körének) építését, amit az udemeráj már régóta megtervezett és erősítget (nem kis sikerrel) nekünk…

    És a mókuskerékből SOHA NINCS KIJÁRAT! Persze csak ha a gazda nem akarja… de mi a garancia 17 év után, arra hogy megváltozzon és akarni fogja? Megmondjam: semmi… Ez van…

  48. Fairplayguy

    Úgyhogy szavazásra fel székelyek! De ügyesem ám!

  49. Karesz

    T. Papp Attila!
    A z eszmefejtéssel nem akarok vitázni, de ha egy nyeregben üllő lovas a lovát hibáztatja, ha nem oda ért ahová szándékozott, az nem a ló hibája! 17 hosszú idő, alkalom volt sok, a hitelkeret biztosított maximálisan elérhető eredmények kiharcolásához alapot. Ezt elherdálni, nem a hitelező bűne! Ha nem megy a tömeg szavazni, annak van értelmes magyarázata! Azért valaki hibás, mert mint ahogy írásában kiderül, elege van a hazudozásból! Igy van, ki hazudott eddig, hogy elszálljon a bizalom, a remény?
    Még valamit, a székelység a saját problémáját kell megoldja elsősorban és nem a másik övezetét. A kettő nem megy közös recept alapján, ezt az eddigi próbálkozások ékesen bizonyítják! Ez századokkal ezelőtt is így volt! A történelem ott van, de egyesek nem akarják elhinni! Az osztrákok se ceausescu se, és a mostani rendszer sem!
    A szavazásnak van még egy másik változata is, azt úgy hívják, negatív szavazat! Az olyan, hogy legyen valami más is, csak ezek ne! Nov. 25-én ezek lesznek többen!

  50. Máté

    Kedves Búlcsú!

    Azt mondod, hogy Te minden olyan erdélyi magyar politikust kritizálnál, aki gyanúba keveredik és, hogy ne legyen olyan erdélyi magyar politikus, akire akár a gyanú árnyéka vetődhet.

    Ebben teljesen igazad van. Én minig azon gondolkodom el, hogy egy poltikus esetén mi az etikus. Mi az amitől már gyanúba keverhető. Arra jöttem rá, hogy egy felelős döntéshozó politikus – természetesen az esetek többségében ezek eleve összeférhetetlen dolgok – már azzal gyanúba keverhető, ha kilép az utcára. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy bement a hivatalba. Gondolom én, hogy egy munkanapja során legalább 100 lobbista próbálja megkeresni telefonon, vagy emailben. Ebből a napi 100-ból biztosan be is jut hozzá heti 2-3, akik mindig csak fejlődést hoznak az országnak. Ez csak 1 találkozó 1 lobbistával. Gondoljunk bele abba, hogy a lobbistának este jókedve lesz, kicsit piásan beül a verdájába egy üzleti vacsora után, aztán halálra gázol egy emberkét.

    Ha valaki rosszakaró, akkor máris ráfoghatja a felelős politikusra, hogy attól a hírtől kapott jókedvre a lobbista, amit azon a napon a felelős poltikustól kapott, így az moirálisan támogatta őt a halállal végződő baleset kivitelezésében. Szóval szerintem ennyi bőven elég. Az elmélet szerint tehát nem csak Romániában, hanem a világ egyetlen területén sincsen olyan politikus, akire ne vetődhetne a gyanú árnyéka.

    A magyar kártyához nincsen hozzáfűzni valóm, de Zsolt esetében ez a tényező eléggé háttérbe szorult. Ahogy néztem tényszerűen, adatokkal alátámasztva és nem a magyarságával védekezett. Hozzáteszem eléggé lejárt lemez ez a magyarsággal való védekezés, és amúgy alapjában felháborító Ha valaki elbaszott valamit, azért válllja a felelősséget! Akkor is, ha magyar, akkor is ha román, akkor is ha kínai és akkor is, ha az adott országon belül éppen kisebbségben van!!!! Ebben teljesen egyetértek veled. De ehhez az kell, hogy el is kövessen valami olyat, ami valóban korrupcióval, vagy egyéb hivatali, a társadalomra valóban káros hatású visszaéléssel összehozható.

    Máté

  51. gobemedia

    A székelység vissza kell térjen az ősi törvényhez és kitaszítsa azt aki vét a közösség érdekei ellen. Valamikor amikor érdemalapú társadalmunk volt a vezetőnek volt a legnagyobb felelőssége. Aközösségi jog volt a meghatározó (rendtartó székely falu) Most ha alkalmaznánk a törvényt úgy nézne ki Székelyföld mint Drezda a szönyegbombázás után. De még mindig jobb lenne mint így. Amúgy nincs bal és jobb oldal hanem csak jó és rossz oldal.

  52. Erőss Bulcsú

    Kedves Máté!

    Hozzászólásodat köszönöm!