A bizalmatlansági indítványról

Csomagolok, a napokban fogom leadni bukaresti szolgálati lakásom. Közben a TV-ben látom, hogy nemsokára kezdődik a bizalmatlansági indítvány vitája. Az elemzők és sajtósok forgatókönyveket állítgatnak, osztják szorozzák a történéseket.
Nem tudom, hogy a bizalmatlansági indítvány átmegy-e vagy sem (elfogadásához, azaz a kormány menesztéséhez a Szenátus és Képviselőház teljes létszámának a fele + 1 szükséges), számomra nem is ez tűnik igazán fontosnak.
Az ami most történik nem egyéb mint a modern parlamentáris demokrácia csődje, a nagy parlamenti pártok leadership krízisét mutatja.
Mi is történik?
A PSD (a legnagyobb parlamenti párt), amely folyamatos csökkenésben van a közvéleménykutatásokban, áprilisban megszavaz egy kormányt, alig pár hónap múlva bizalmatlansági indítványt nyújt be. A párton belüli források (ismerőseim) állítják, mindezt azért, hogy a jelenlegi pártelnök mentse tisztségét, melyből már a nyár folyamán meneszteni akarták. A legnagyobb politikai párt sodródik, egy teljesen értelmetlen és önpusztító népszavazás után egy újabb politikai manőver, amely nem tesz egyebet, mint erősíti az államelnököt.
A PD (akit minden közvéleménykutatás a soron következő választás nyertesének mond, persze különböző mértékben) mint a hűséges farok hagyja magát csóváltatni a volt és jelenlegi informális (állam)elnök által. A Demokrata Párt vezetői nem értettek egyet az év elején az államelnök azon kérésével, hogy lépjenek ki a kormányból, majd mégis rákényszeríti őket erre a lépésre. Egy olyan párt, amelynek névleges vezetője már-már nevetséges visszhangja a „magasabb” akaratnak. Ez a párt, amely szociáldemokrataként került kormányra, jobboldaliként (megtévesztően „popular”-nak nevezve magukat, megfeledkezve arról, hogy ilyen politikai ideológia nincs) hagyta ott azt. Amely most kész megszavazni egy olyan bizalmatlansági indítványt, amely 1000 nap kormányzásáról szól, jobboldali kormányzás kudarcáról, azaz az ők tevékenységükről is! És nem tudom megállni, hogy ne vessem fel az egyik jellemzően szocialista jellegű döntését a 2006-os kormánynak (az én felelőségem is, még akkor is ha nem értettem egyet vele): a kismamák gyereknevelési juttatásáról van szó, amely azt megelőzően az aktív javadalmazáshoz volt viszonyítva, azóta egy rögzített összeget jelent mindenki számára!

Ismétlem, nem tudom mi lesz a szavazás eredménye. Tegnapi tippem az volt, hogy nem megy át. De soraimnak nem ez volt a mondanivalója.

Szinte megfeledkeztem az államelnök ortodox egyházat országos egyháznak nevező kijelentésére, azzal megtoldva azt, hogy ez a vallásügyi törvény előírásáitól függetlenül is így van! Hajrá őt támogató, benne hívő katolikusok, reformátusok, unitáriusok, evangélikusok, neoprotenstánsok, zsidók, muzulmánok, stb.!
És mielőtt valaki rám fogná, hogy fóbiám van, hallgassa meg az említett kijelentést!

93 válasz: “A bizalmatlansági indítványról”

  1. Fairplayguy

    Kedves Zsolt!

    Ez sztem nem leadership krízis, inkább a kezdetleges hogy úgymondjam primitív demokráciákra jellemző pártfejlődés kezdeti fázisa, amikor a líder vezeti a pártot és nem a párt a lídert! Mert a párt mint politikai formáció még nem érett meg arra h valamilyen (félévszázados vagy még több ideig tartó) belső forráson átmenjen és kikristályosodjanak benne azok a politikai- társadalmi értékek amiken folyamatosan haladna. Ez kérem még a pártok kalandor időszaka… A román politikai vadnyugat!

    Sajnos pont ez jellemzi az RMDSZ-t is! Meg minden más ami a többi román politikai pártot is világosan jellemez.

  2. Fairplayguy

    És ez nem függ össze az emberek vallási hovatartozásával, inkább a még nulla közeli politikai kultúrával amivel úgy a pártok mint a pártonkívüliek aktuálisan rendelkeznek…

    Na de ez van… Ezt kell szeretni… Lesz még búza, lesz még lágy kenyér…

  3. Fairplayguy

    Persze tisztelet a kivétel (ek) nek… Mert azok mindig vannak…

  4. valaki

    Nahát, ez a fóbiád teteje, Zsolt! Kiderül, hogy szerinted még a PSD gesztusáért is a PD és Bases a hibás vagy felelős!

  5. fkv

    Szerintem hagyjuk szedjék szét egymást. Sokkal rosszabb úgysem lehet hosszú távon, de az autonómia törekvéseknek használhat ez az egész cirkusz.
    Az elmúlt 17 év azt bizonyítja, hogy pont azért kell kimaradni a Balkániádából, hogy legalább vaegy udmr-s gerinc megmentődjön. :-(

    Ha szabad ajánlanom, inkább beszélj(ünk) a “mi” dolgainkról. Pl. Janovics Jenő Alapítvány, Communitas, Progress, Iskola, Eurotrans, stb, stb.
    Az erdélyi Zuschlag módszerről…

  6. az

    szerintem a popular-t populist-nak kell érteni.

  7. Nagy Zsolt

    Kedves Pali!

    Ha te nem is vetted volna észre, rólunk, rólad is rólam is szól mindaz ami ott, ma is történik! Sőt az autonómia törekvéseknek is ott kell majd érvényt szerezni!
    Ami pedig a mi dolgainkat illeti, nagyon szívesen írok, beszélek arról amihez nekem közöm volt, van. De, ugye nem baj, ha időközben arról is írok ami éppen engem foglalkoztat?
    És addig is, hagyd már abba az erdélyi Zuschlagozást! Az a fiú állítólag (akivel különben én egyszer, futólag találkoztam) nem létező egyesületeknek szerzett

  8. brátiszlává

    szerintem is, ne próbáljunk mindent kétes magyarországi párhuzamokkal megmagyarázni..
    zsolt ha megengeded egy kérdést: te milyen tanulsággal maradtál?
    kösz

  9. Árus Zsolt

    Huh, ez kemény volt!
    Szóval téged jobban foglalkoztat az a parlamenti cirkusz, amihez közvetlenül semmi közöd nincs, mint azok az alapítványok, amiknek a vezetésében elvben aktívan részt veszel, s amelyek mindannyiunk javát kellene szolgálják. Mit lehet ehhez hozzátenni? Netán van valami esélye annak, hogy közelebbrõl ezek is foglalkoztassanak? Vagy elhúzol az üzleti életbe, s a “közszolgálatot” hagyod másoknak?
    Amúgy nekem az is minimum furcsa, hogy hetekig hallgatsz te is, meg Hunor is, majd teljesen véletlenül ugyanaznap hirtelen foglalkoztatni kezd mindkettõtöket valami. Ebben ugye nincs semmi “felsõ” elvárás?

  10. Nagy István

    Érdekes, hogy az augusztus 7-ei utolsó munkanapra két hónappal kezdi üríteni szolgálati lakását a bérlő miniszter.
    Az ennél is érdekesebb, hogy az alkalom egybeesett a kormány(-a, -uk) elleni bizalmatlansági szavazással.
    Ezek szerint nem borítékolták előre a kormányon maradást, magyarán féltek a kormánybukástól.
    Csak sejtem, de szerintem van annak realitása, hogy ma estére, a bukással számoló Markó válságstábot hívott össze Bukaresbe, ahol szüksége lett volna a frissensült külügyi főtanácsadójára. Vagy Zsolt külügyi tisztsége csak fedő funkció lenne?
    Egyébiránt a romániai parlamentáris demokrácia évtizede csődből csődbe bukdácsol, és ennek közvetlen részese az eremdéesz, amióta a Ciorbea kormányba lépett és Băsescuval és pártjával osztja meg ágyát, közben megszülte Petőfi-Schillert is.
    Nos, kedves Zsolt ha oly régen oly sokat tudsz erről a házasságosdiról, akkor miért feküdtél az ágyába? Édes álmot ígért?

  11. fkv

    Zsolt!
    Tudom, hogy rólunk is szól ez az egész majomparádé, de engedd meg, hogy éppen ezért elítéljem. És nemkívánatos jelenségnek tartsam!
    Nem mondom azt, hogy felesleges a parlamenti jelenlét, de nem ilyen képviselettel, képviselőkkel.

    Olyanokkal, akik már semmihez, és senkihez nem tudnak hűek lenni. (Én még vagyok annyira naiv, hogy ezt elvárjam a politikusoktól. Ha nem vagytok ilyenek az a ti bajotok. Az meg a miénk, hogy mi isszuk a levét ennek…)

    És persze beszélj arról ami téged bánt, téged érint. Én is ezt mondom. Pl. a fentebb felsorolt alapítványok.
    De beszélhetsz arról is, hogy melyik udmr vezér melyik igazgatótanács(ok)ban veszi fel a sokmilliós közpénzt, kinek mennyivel nőtt a vagyona az elmúlt években, mennyivel lettek hájasabbak, stb. (A helyiekkel tisztában vagyok, látom naponta, de ez nem mentség másoknak!)

    A Zuschlagozást azért kell említsem, mert ha testzik, ha nem a párhuzam adott. Azok is annyira voltak fantomszervezetek, mint a tieitek. A pénzmosás volt a fő aktivitásuk. Az, hogy morzsa jut a népnek is, édeskevés vigasz.

    Vagy vegyük pl. a Borboly féle szervezeteket (Ködak Akadémia, ÁME, Csíki Midesz, Miért, Itthon fiatalon, Ifjú föderalisták, s még ki tudja az újabbakat)…mintha egy kaptafára épülne a model. De hát ezért is model.

    bratislává: nem a párhuzam kétes, hanem a közpénz(f)osztogatások!

  12. fkv

    http://www.hhrf.org/eckstein/press/ZC070417.htm

    pl. ez a cikk is sok mindenről árulkodik az udmristák anyagi helyzetét illetően…. :-(

  13. Nagy István

    No eben én nem lennék annyira biztos.
    A befizetések egy része szerintem fiktív, és más, nem nyilvános forrásokból származó bevételek nyugtásított változatai.

  14. új széköly

    …nem mindenki kapja meg a megfelelő pozicióját…és megfelelő pénzét…de Zsoltnak és fkv- nek összejött…most meg egymást szapulják…
    sajnos helyi szinten is lehetne beszélni cserékről, csak azt hiszem a kiskirályok nem szeretnének lemondani…igen kíváncsi lennék én is az alapítványok és egyesületek pénzeire, de akkor mind a két félre vonatkozzon…mert jó lenne tudni, hogy az Orbán korban kinek miből mennyi jutott…vagy utánna is egyesek hova tettek el pénzeket??…Zsolt, fkv??? válaszok??

  15. fkv

    off:
    új széköly: mi jött nekem össze????
    Szerintem ez nem szapulás, csak udvarias csörte…
    A pénzekről pedig ne engem kérdezz, mert te is annyit tudsz mint én. ( Ha nem pontosíts, hogy ne legyen az, hogy kitérek a válasz elől) De egyébként , igen jó lenne tudni!

    … a kiskirályok pedig menni fognak, a nagyokkal együtt…előbb-utóbb. De már úgyis úgy megszedték magukat, hogy hihetetlen.

  16. Fairplayguy

    Ide figyeljetek fiúk!

    Kiskirályok mindig voltak és mindig is lesznek… Ez van ha akarjuk ha nem…

    A kérdést sztem másképpen kell feltenni: vagyis hogyan veszed rá az általad (szavazatod által) felkent kiskirályokat arra hogy dolgozzanak érted a, szolgáért (a választópolgárért…)…

    Mert Tőkés László csak egy szál ember… De egy ember nem elég…

    Tehát ha numerikus elven is, de kötelező módon a társadalom, a választópolgár kiskirályokat szül…

    VEGYÜK RÁ EMBEREK DOLGOZNI ÉRETTÜNK!
    Sok sikert!

  17. új széköly

    fkv! rossz nyelvek szerint sok pénzt sikerült neked is összeszedni, abból az időből, amikor uff vezető voltál, aztán valami mpsz pénzekről is beszéltek, de lehet, hogy nem teljesen pontosak az adataim…Zsolttól viszont én is várom, hogy beszámoljon a külömböző alapítványi és egyesületi pénzekről…és, ha lehet, akkor a Communitas féle pénzekről is…és a kiskirályoknak menniük kellene, még, ha ‘álmosak’ is…

  18. fkv

    off:
    új széköly:
    1. rossz nyelvek szerint te a középsuliban lenyúltad az osztálypénzt, s ezért elúszott egy magyarországi kirándulásotok. :-)
    2. “nem teljesen pontosak az adataim” mondod. ADATAID? Ha vannak légy szíves oszd meg velünk, hogy tudjam miről van szó. Vagy esetleg nem is adatok, csak pletykák? Na abból lehet olvasni eleget a dispután a topikomban, s ezt a témát ott feszegesd, miután elolvastad az összes ottani marhaságot. Ezt a blogot hagyjuk meg Zsoltnak (részben).
    3. Valamit nagyon rosszul csinálhattam, ha sok pénzt sikerült összeszednem, s még sincs házam, autóm, földem (sőt még nem is íratott rám senki semmit, mint pl. Borboly barátunkra, vagy Markóra, Nösztászera,stb.), s el sem hájasodtam, mint legtöbb “előljárónk”.:-)
    4. különböző, nem külömböző.
    5. Tehát: nuku pontosság, nuku adatok, nuku pénz. :-)

  19. Erőss Bulcsú

    Orbán Viktor szerint a Fidesz személyes részvétellel is segíti Tőkés Lászlót a romániai európai parlamenti választási kampányban. Nagyon jó hír ez, és tükrüzi azt, hogy a polgári erők Magyarországon bizony nem a mutyizós RMDSZ-t és áttételesen Nagy Zsoltikát, hanem a karakteres, tisztességes és következetesen politizáló erők mellett teszik le a voksukat.
    És ez így van rendjén.
    Kérdésem lenne, úgy látszik, hogy nagy hiányosságokkal rendelkezem az RMDSZ “érdekképviselőit” illetően, de fogalmam sincs ki az a Borboly Csaba? Azt tudom, hogy szép karriert futott be (akárcsak az MSZP-ben Zuschlag…), hiszen jelenleg Hargitai Megye Tanácsának alelnöke, ha jól tudom…Csak nem ő Nagy Zsolt2?
    Azt olvastam a vagyonnyilatkozatában, hogy félévente alelnökként 20.809 lejecskét teszen zsebre a pasas, de amúgy nem sok derül ki róla…Jót nevettem, amikor láttam, hogy 2000-ben Iasi megyében indította az RMDSZ parlamenti képviselőnek. Szóval, nektek, akik Erdélyben mindennap találkozhattok “face to face” az RMDSZ politizálásnak csúfolt semmittevésével, mi a véleményetek Borboly Csabáról. Köszönöm előre is a választ…

  20. Nagy István

    Véleményalkotásra a legalkalmasabb forrás a hivatkozott személy honlapja: http://www.borbolycsaba.ro , de itt is lehet némi fogódzót találni: http://nyaradi.blogspot.com/2007/10/jv-zloga.html

  21. Erőss Bulcsú

    Köszönöm Nagy István uram, hogy segítettél. Elolvastam
    Karesz blogján róla is szóló írását, nem tudom, úgy emlékszem a csíkiakra, mint valami karakán székelyekre, de kezdek csalódni bennük, ha ilyen Borboly-félék mutatják az utat arrafele.
    Komolyan elkezdtem gondolkodni, hogy haza kéne mennem Csíkba, hogy valami más világnézet is tükröződjön arrafele, úgyis az MPSZ nem olyan erős a csíki tájakon, ha jól tudom…
    Ábel is hazatért, miért ne tehetném én es???:)

  22. Fairplayguy

    Semmi akadálya Bulcsú. Szeretettel várunk idehaza!

  23. új széköly

    fkv!
    1. rossz lapra tettél…
    2. a disputádat eddig sem olvastam és ezután sem fogom, mert hülyeségnek tartom és sok fröcskölő alakkal nem akarok egy kalap alá kerülni… adatok végül is kerülhetnének, csak nem lehet bizonyítani…de hidd el egyesek – nem én! – dolgonak rajta…
    3. van még olyan személy a politikában, akinek nincs a nevén sok minden, mégis a valóságban más a helyzete…bár mondjuk Te a kisebbek közé tartozol…vannak ‘baráti’ körödben nagyobb cápák is…ja és az egyik elég sokat felszedett magára…lehet helyetted is tette…
    4. köszönöm szépen, igazad van! oda kellene jobban figyelnem…
    5. ez azért – Te is tudod! – nem így van…
    Kellemes hétvégét….
    …és várok Nagy Zsolttól is válaszokat, de, amint látod, ő nem olyan gyors (hm!), mint Te!

  24. új széköly

    dolgoznak – már csak azért nehogy ismét kijavítsd!

  25. fkv

    - az 1-es csak egy példa volt, hogy milyen könnyű hülyeségeket terjeszteni. Jó lenne, ha Te is nem tennéd…
    - adatgyártáson lehet dolgozni. De attól még az nem lesz igaz. S ezek a homályos utalások, kétkedések nem tisztességesek a részedről sem!
    - nem csak helyettem, szerintem a fél város helyett. :-) (de miért is bántod a cápákat? Azok ártatlan állatok, ezek meg ártalmas emberek!)
    - azért, mert Zsolt nem válaszol, nem kell türelmetlenkedni. Joga van akkor írni a saját blogjába, amikor akar.

  26. új széköly

    …nem teszem…csak az bánt, hogy míg egyeseket kritizálnak, ők maguk is ugyanazt teszik, amit kritizálnak…
    …nem is utalok többet…de Te is nagyon jól tudod, hogy igazam van…csak esetleg nem mondhatod el…
    vigyázz, miket írsz le a cápákkal kapcsolatosan, mert megehetnek az emberek…
    …akkor várok türelmesen…és még mindig…és még mindig….

  27. új széköly

    …és még mindig…

  28. zoltán

    http://belpol.transindex.ro/?hir=15736
    Puff! Még egy, immár nemzetközi fricska Markóéknak és Önnek is kedves Zsolt! Át kellene már állni az igazabbik oldalra, és nem széditeni a szerencsétlen népet, nem gondolja? Vagy venni néhány politika leckét, azért hogy ne mindig rossz lóra (bocs, PARIPÁRA) tegyenek, vagy ne kezdjenek ki olyannal aki kilóméterekről nézve is erősebbek.
    Szóval a Paripa, most sem botlott, kedves Zsolt!
    Remélem külügyi titkárként, (vagy mi?) üzleti tevékenységeire is jut idő… vagy forditva?
    Elnézést a gúnyos stilusért a blog TÖBBI résztvevőitől !

  29. Márton Zoltán

    Bizony-bizony Zsolt!
    Még most sem tudtok arra koncentrálni, hogy a magatok hibáit korrigáljátok, s hagyjátok Tőkést végre békén? Ártottatok neki eleget az idők során, s evel együtt magatoknak is.

  30. Erőss Bulcsú

    Xantus Gábor egy undorító, aljas, gerinctelen féreg. Ezt nem ő maga mondta, hanem én fordítottam le magyarra azokat a sorokat, melyeket eljuttatott a Krónikának. Mindannyian, akik nem csak könyvekből ismerjük a Securitate működését tudjuk, hogy milyen volt, amikor házkutatás történt valakinél csak azért, mert ilyen gennyes férgek jelentésket készítettek a szekunak. És erre a szakmai siker nem mentség, mert amióta Szabó István Oscar-díjas filmrendezőről kiderült, hogy spicli volt, azóta a filmjein csak röhögni tudok…Ezzel Xantus Gábor kiiratkozott a tiszteletre és elismerésre méltó emberek amúgy sem népes táborából.
    Azt hiszem, hogy az udemeré vezetésében is vannak ilyen Xantus-félék, de ők még nem voltak képesek kiállni és vállalni a múltbéli tetteiket.
    Pedig itt addig nem lesz egyeszség, amíg a múltat és annak hibáit nem rendezzük, és a személyi konzekvenciákat le nem vonjuk. És az udemeré esetében az elmúlt tizennyolc év is oda tartozik…
    “Ez a mi munkánk, és nem is kevés”…

  31. új széköly

    Bulcsú! Soha nem tudhatod, hogy kit mivel zsaroltak…azt kívánom, hogy ne legyél ilyen helyzetben…elgondolkodtam, vajon én mit tennék, ha a lányom életét veszélyeztetnék…Te mit tennél????

  32. Erőss Bulcsú

    Kedves Új Széköly!

    A saját apámat is zsarolták a hetvenes-nyolcvanas években, mert a helyi szeku feketelistáján rajta volt. Értelmiségi volt, nagyon jó barátságban volt Visky Árpáddal, az 1986 januárjában a szeku által felekasztott színművésszel. Kirúgták az iskolából, mert a rendszer ellensége volt, soha nem kapott útlevelet külföldre (1980-ban utoljára Magyarországon járt). Három fia van, nekünk is kijutott, de élve maradtunk. Mert GERINCESEK vagyunk/voltunk. Tőkésnek is volt gyereke, de attól még nem tudtak vele mit kezdeni. Nem szabad engedni a zsarolásnak. De ha valaki gyáva, akkor gyáva. És hogy is szokták mondani? Gyáva népnek nincs hazája…Mennyire igaz!

  33. mlg

    Érdemes elolvasni…az RMDSZ vermet ásott saját magának…

    http://www.mno.hu/portal/522602

  34. Nagy István

    Hogy is van ez az EPP-RMDSZ-Tőkés-ügy, kedves Zsolt?
    Azért Tőled kérdem, mert te vagy a leghivatottabb a válaszadásra, mint az eremdéesz főkülügyére.

  35. Árus Zsolt

    Ez oknak logikus, de érdemes azt is figyelembe venni, hogy Zsolt (hasonlóan Kelemen Hunorhoz) nem az a fajta, aki folyton itt trécsel velük. Ergo kérdezni lehet, de nem érdemes. :-( (

  36. új széköly

    Kedves Erőss Bulcsú!

    Tudom, hogy alábbi kijelentésemmel mítoszromboló vagyok, de mindannyian nagyon jól tudjuk, hogy Visky maga kereste a bajt….de nem akarok többet erről beszélni…
    Inkább azt mondanám el neked, hogy nem vagyunk mindannyian egyformák…vannak gyengébb emberek, vannak zsarolhatóbbak…én csak gratulálni tudok Neked és családodnak, hogy sikerült ilyen karakán embereknek megmaradnotok, de nekem van olyan ismerősöm, akinek a gyerekét felakasztva találták meg – teljesen véletlenül!! – és azelőtt történt, hogy nem vállalta a besúgást…utánna egy csendes estén bevallotta nekem sírva, hogy, ha tudta volna mi történik, inkább vállalta volna a besúgást…
    Őszintén bevallom Neked, hogy én örvendek, hogy akkor nem voltam a mostani koromban, mert nem tudom, hogy reagáltam volna egy ilyen hír után, ha engem is megkeresnek, hogy legyek besúgó…pedig eléggé rühelltem mindazokat, aki ezt vállalták…csak nem tudjuk mi miért történt…azért gondold el, hány neves ember van még ebben a helyzetben…és hányról nem is tudjuk….

  37. új széköly

    Nagy Zsolt!

    Azért ez túlzás! Mindjárt két hete egy vak hang sem….

  38. új széköly

    …és halkan szól a jazz…

  39. Nagy István

    És zakatolnak a nyomdagépek…

  40. Nagy István

    Ezt lefordítanád, kedves Zsolt?

    “A vajdasági és erdélyi magyar közösségek együttműködéséről tárgyal október, 19-én csütörtökön Nagy Zsolt, az RMDSZ külügyi megbízottja.”

    http://www.rmdsz.ro/script/shownews.php?ArchiveDate=&StartRowIndex=0&ItemsOnPage=10&NewsID=6817&MenuOption=&KeyString=&lang=hu

    Ha már többes szám, akkor belefér a tárgysorozatba a VMDK és az EMNT is? Esetleg a SZNT?

  41. új széköly

    Zsooooooooooooooolt!!!!!
    ez nem igaz…Hunor is, Zsolt is elmentek szabadságolni…hozzsúra nyúlik fiúk!!!

  42. zoltán

    Nem szeretném kommentálni a fenti cikket, de megkérdezném Zsolttól ( bár őszintén szólva meglepne, ha válaszra méltatna…), hogy milyen minőségben lesz ott? Üzletemberként? Kérdezem ezt mert nemrég még ezt irta : “A döntésem három hete végeleges. Okai elsősorban személyesek: egyrészt a több hónapos meghurcoltatást nem érdemlem meg és nem kívánom többé magamnak, másrészt az üzleti élet fele való elmozdulásom sem tenne lehetővé főállású politizálást.” De kérdezném ezt azoktól is akik, akár ezen blogban becsületes, szavatartó, stb. embernek emlegették Őt. Köszönöm!

  43. Erőss Bulcsú

    Új Széköly!

    A cél a közélet megtisztítása lenne azoktól az emberektől, akik az előző rendszerben téglaként dolgoztak. Legyen az (erdélyi) magyar vagy román. Engem, bevallom őszintén, inkább a(z erdélyi) magyarok érdekelnek, a románokkal foglalkozzanak a sajátjaik. Elhiszem, hogy valóban voltak olyanok, akiknek a gyerekét kivégezték, és nem véletlenül. Ez valóban nagy fájdalom. De azért mégsem ez volt a jellemző az esetek túlnyomó többségére.
    Nem tudom, hogy kik nevében beszélsz, amikor azt írod, hogy “mindannyian nagyon jól tudjuk, hogy Visky maga kereste a bajt”???
    Ha úgy közelítjük meg, ahogyan te szeretnéd és sokan azok közül, akik a langyos vizet szeretik, akkor igazad van. Ha Visky hallgatott volna, esetleg még be is lehetett volna szervezni, hogy jelentsen színésztársairól akkor valóban nem akasztják fel. És neki is volt (szerencsére van is) két tehetséges lánya, ha jól tudom. Visky nagyon tehetséges színész volt, aki Latinovitshoz hasonlítható, annyi különbséggel,hogy nem volt olyan jó a sajtója, no meg Sepsin játszott nem Pesten. De karakter szempontjából hasonlóak voltak.
    Többek között ezt az ügyet is fel kellett volna már régen tárja az RMDSZ, mert a gyilkosok köztünk vannak. És ez nem egy rossz amerikai játékfilm, hanem a rideg valóság! Annyi a különbség, hogy az akkori gyilkosok ma kitűnő demokraták és élvezik a magas nyugdíjukat. Ez tarthatatlan!

  44. új széköly

    Kedves Erőss Bulcsú!

    Igen, igazad van, amikor azt írod, hogy kellene a megtisztulás! Egyetértek Veled!! de lehet, hogy meg kellene adni a lehetőséget, hogy azok az emberek(?) merjék felvállalni saját maguk a tetteiket…és lehet azért nem merik felvállalni elsősorban, mert kővel dobigálják majd meg őket…ilyen esetről pedig már hallottunk, és amikor kiderült, hogy másoknak is lenne mit mesélniük, akkor senki sem maradt, aki megdobigálta volna a vétkest…
    Soha nem azt mondtam, hogy nem kell a megtisztulás, de meg kell adni a lehetőséget arra, hogy az emberek bocsánatot tudjanak kérni tetteikért…hidd el ez sokkal fájdalmasabb, mintha megbüntetnék őket…az Ige is azt írja, hogy csináljunk jót (pl. bocsássunk meg) azokkal, akik ellenünk vétettek és eleven szenet gyűjtünk az ő fejére…nem szeretnék egyiknek sem a bőrében lenni, sem cserélni velük, akármennyiért is vállalták ezt…
    Figyelj! Nem akarok senkit sem megbántani! viskyről sem szeretnék semmi rosszat mondani, így ezt a témát mellőzni fogom….ha egy kicsit utánnanézel, azért rájössz, hogy volt, amiben Ő is tévedett!!!
    Köszönöm, eddig sem szerettem a langyos vizet és ezután sem fogom szeretni…mert legyél hideg vagy meleg, a langyosat még az Úristen is kiköpi – írja az Ige…
    Visky nagy színész volt és még nagyobb lehetett volna…Nem tudom, hogy Te csak elmesélésekből tudod ezt vagy esetleg volt szerencséd látni Őt színpadon, nekem volt, hála Istennek….Igen nagy volt, és valszeg máshol nagy karriert futott volna be…de nem biztos, hogy nem ugyanígy zajlott volna az élete….na de erről ennyit….
    Igen sok minden van, amit az Rmdsz ‘elfelejtett’ és folyamatosan felejt tisztázni…de mit is vársz el olyan személyektől, akik képesek saját fajtájukat is becsapni és átverni…bár közöttük is vannak rendesek…igaz egyre inkább olyanok, mint a kihalófélben levő állatfajták….ritkák…

  45. új széköly

    Bocsánat: Visky – véletlenül írtam kisbetűvel, nem volt szándékos…még mielőtt megvádolnának…

  46. Erőss Bulcsú

    Új Széköly!

    Egyetértek azzal, hogy aki kiáll a nyilvánosság elé, mint Xantus vagy társai az egyesek által kapjon bocsánatot. Ha a Könczei család megbocsátja, legyen az ő dolguk. Nem is hiszem, hogy börtönbe kéne vetni azokat akik akkor spiclik voltak. De a közéletben, civil szereveződésekben helyük nincs és bármilyen jók is lehetnek szakmailag nem szabad nekük díjat adni semmilyen szín alatt.
    Én az ilyen embereket megvetem és kiröhögöm, és a bocsánatkérést azt minimumnak tartom az ő esetükben.
    Visky Árpádot nem ismertem, de elsőkézből tudok róla, ugyanis édesapám jó barátja volt a nyolcvanas években.
    A nagyobb horderejű kérdésekben azért egyetértünk úgy látom.

  47. új széköly

    Kedves Erőss Bulcsú!

    )rvendek, hogy azért Te sem vagy annyira korlátolt, mint amennyire el lehetett volna képzelni Rólad!! És örvendek annak is, hogy a nagyobbakban egyetértünk…
    Talán csak annyi lenne az észrevételem, hogy a megbocsájtás az elsősorban nekünk segít, nem annak akinek megbocsájtunk…Ha istenben hiszünk, akkor elfogadjuk azt is, hogy az Igéje igaz, ha pedig ezt elfogadjuk, akkor azt is el kell fogadnunk, hogy: Bocsásd meg a mi vétkeinket, miképpen ( ahogy, amennyire, amilyen módon stb.) mi is megbocsájtunk az ellenünk vétkezőknek…énnekem van mit megbocsásson az Isten, mert tudom nem vagyok tökéletes, éppen ezért, bár sokszor nagyon nehéz megtenni, de megbocsájtok az ellenem vétkezőknek…mert, ha az érzelmeket leveszed, akkor a megbocsájtás igazából döntés kérdése….
    Isten áldjon!! Kellemes hétvégét! Én megyek dolgozni…

  48. gobemedia

    Na látod Új Széköly azért követem a régi székely hitet mert a megbocsátás előfeltétele kell legyen a bűn beismerése, a kár helyrehozatala és csak utána a bocsánat. Ha kihagysz ezekből egyet vagy a sorrendet fordítotod meg, akkor a “bűnbeeső” szt a következtetést vonja le, hogy hülye vagy és ismét megteheti veled ugyanazt.
    Régi gyakorlat ez. Kihasználni a kereszténység eme “épületes” tanítását, hogy arculcsapják a szerencsétlent és szadista módon az erőszaktevő elvárja a másik orca odatartását is. Utána röhög a markába.

  49. Kiss József

    A besugásról

  50. jocó

    Igen a besugókat nem csak megfélemlíteni lehetett, de megvásárolni is . Sokminden előnyhöz lehetett jutni, jelentgetések fizetségeként. Lehetett lakáshoz jutni, vagy nagyobb lakáshoz, városi buletinhez. munkahelyi előléptetéshez, nagyobb jövedelemhez stb. stb. stb. Meg lehet nézni,a szóban forgó jelentgető milyen körülmények közt él? Sokmindenről árulkodnak a látható dolgok, hát még a láthatatlanok.
    Én sem szivesen lettem volna a megkörnyékezettek között, nem irigylem, de elönyökkel járt a besugás. A nyolcvanas években nem börtönözték be aki ellenállt, csak megjutalmazták. A jutalmazottságról pedig lemondani, NEHÉZ.
    Most is nehéz.

  51. jocó

    Tehát, aki a nyolcvanas években jelentgetett, azt megjutalmazták, aki pedig nem volt hajlandó, azt nem zárták börtönbe.

  52. új széköly

    Én a kereszténységet nem székely szemmel és székely törvények szerint építem fel, hanem Isten törvénye szerint!! Isten pedig azt mondta, hogy bocsáss meg az embereknek, még akkor is, ha Te jársz rosszul…nem azt jelenti, hogy továbbra is rosszul kell csinálnod valamit, hanem, hogy bocsáss meg, mégpedig legelsősorban magadért! Nekem nincs semmi bajom ezzel az ismét odatartom arcomat című dologgal, mert tudom, hogy miért teszem!! És nyugodtan röhöghet mindenki a markába…A mondás szerint viszont, az kacag a legjobban, aki a végén kacag…
    Földi életünk csak egy nagyon kis része létünknek, azután sokkal hosszabb lét következik…Van, aki csak aezzel a létével tud foglalkozni, van akinek az egész számít!!
    Kedves Barátom! Vigyázz, hogy Te is ne csak a mostanival foglalkozz, mert megbánhatod!!

  53. fore

    “A cél a közélet megtisztítása lenne azoktól az emberektől, akik az előző rendszerben téglaként dolgoztak.”

    Ez a gond Magyarországon is, és ezért halad olyan mértékben észtország…

  54. fore

    P.S. amig a kommunista rezsimben meggazdadodottak irányítják az országot (közvetve vagy közvetlenül) ez nem is lesz másként. :(