Az Információs Társadalom és az Internet Világnapja

Az INFORMÁCIÓS TÁRSADALOM Világnapját (korábban a Távközlés Világnapjának hívták) 1968 óta tartják annak emlékére, hogy 1865. május 17-én Párizsban aláírták húsz ország képviselői a Nemzetközi Távíró Egyesületet (International Telegraph Union- ITU) megalapító okmányt. A szervezet fő célja a távközlés fejlődésének elősegítése, a (távíró)hálózatok együttműködési képességének biztosítása volt. Ez azért volt fontos, mert ennek köszönhetően vált a különböző országok között a kommunikáció zavartalanná. 1932 óta az ITU rövidítés a Nemzetközi Távközlési Uniót (International Telecommunication Union), mai nevén Nemzetközi Távközlési Egyesületet jelöli. Az Egyesület 1947-tõl az ENSZ szakosított szervezete, s jelenleg közel 200 tagországa van, köztük Románia. Ma is a telekommunikáció és egyre inkább az infokommunikáció egységesítési problémáinak megoldását igyekszik elősegíteni.
Május 18-a az INTERNET VILÁGNAPJA, ennek nincsenek olyan hagyományai, mint az előbbinek, az ENSZ még nem is ismerte el hivatalosan, de a folyamatosan növekedő világháló mindenki számára egyre fontosabbá válik. Az Internet Világnapja szervesen összetartozik az Információs Társadalom világnapjával, nem véletlen, hogy egymást követő napokon van a két jeles nap.
Az ITU minden évben egy kiemelkedő témát állít a Világnap fókuszába, az idei üzenet a fiataloknak szól. Ezzel én magam is egyetértek, sőt azt gondolom: a fiataloknak jut a főszerep az információs társadalom kiépítésében, hiszen ők a legnyitottabbak az új technológiák iránt és ők azok, akik innovatív fejlesztéseket igényelnek. Csak velük lehet csökkenteni a digitális szakadékot. Egyre inkább elfogadottá válik az a felismerés, hogy az információs társadalom „motorja” a technológia, irányítója azonban az ember.
Sokan talán nem tudják, bár egyre többet használjuk az információs társadalom kifejezést, hogy tulajdonképpen mit is jelent. Az információs társadalom szószerkezet, ahogyan ma használjuk, az 1960-as évek elején a japán társadalomtudományban bukkant fel először. Egészen a hetvenes évek végéig alternatívan használták a posztindusztriális állapotra. Már akkor széles körben elterjedt kategória volt, amikor még nem beszélhettünk információtechológiai forradalomról. Ugyanakkor, az információs társadalom nem szűkíthető az információtechnológiára, információs folyamatokra, információfogyasztásra. Európában a távközlési liberalizáció kapcsán merült fel, jóideig a hírközlés, majd az internetboom-ot követően a számítástechnika és az IT-szakma, s ezeknek is az üzleti-technológiai vonatkozásai kerültek az előtérbe. Ma az EU-ban az információs társadalom kifejezés (IST information society technologies) ágazati jellegű leszűkítés, s eközben az oktatás, a tudomány, a kultúra vagy a média kérdései teljesen független tervezési szigetekké váltak. Így vált mellette népszerűvé a tudás-alapú (először a gazdaság, majd a társadalom előtt) jelző.
Romániában a Világbank támogatásával indítottuk el a Tudásalapú Gazdaság elnevezésű projektet, amely az eddigi legnagyobb méretű vidéki informatizálási projekt. Számokban mérve a Tudásalapú Gazdaság programnak köszönhetően 472 általános iskolát, 260 polgármesteri hivatalt, 260 közkönyvtárat informatizálunk, a szolgáltatásokhoz 1.740.000 lakos férhet hozzá, ami a vidéken élők 17.7% -át jelenti.
3-4 éven belül az összes iskolában lesz internetkapcsolat, az iskolák informatizálását kiemelt fontosságúnak tartjuk a szaktárcán belül. Meg kell teremteni a lehetőséget mindenkinek, hogy hozzáférjen a modern kommunikációs eszközökhöz. Az információs társadalom fejlettsége nagymértékben meghatározza az adott ország versenyképességét. De azt is tudnunk kell, hogy az információs társadalom valódi dimenziói nem a távközlés és nem is a számítástechnika körül keresendők, hanem az oktatás, a tudomány, az innováció, a gazdaság, a kultúra felől járhatók be.

51 válasz: “Az Információs Társadalom és az Internet Világnapja”

  1. Név nélkül

    Tisztelt Miniszter úr,
    bár tudom, nem kimondottan az Ön feladatköre, azonban nem jutott eszembe senki, akihez a kövtkező ügyben fordulhatnék. Egy olyan blogringen, ahol az Ön blogja is megjelenik, egy iszonyatos kommentet olvastam (http://fmisike.blogspot.com/2007/05/lecter-s-jeni.html). Ugyan nevem elhallgatásával, de azt szeretném tudni, van-e Romániában törvényi szabályozás, amely lehetőséget adna az ilyen kommentelők elleni eljárásra. Segítségét előre is köszönöm.

  2. Fulop Mihaly

    A kerdesre a valasz engem is erdekelne. Ez a zaklatas kezd mar tulzasokba csapni, es ha lehetseges valami torvenyes dologba fogni, egeszen biztos vagyok benne, hogy minimalis idon belul konszisztensebb informaciot lehetne osszegyujteni az illetorol. Pl nev cim, stb.
    Ha lehet valamit tenni az ugy erdekeben, nagyon szepen megkoszonom.

  3. gyuluvezer

    Azt szeretném kérdezni, hogy kormány szinten hogyan van támogatva az open-source software-fejlesztés és terjesztés? Tudtok-e a KIWI Linuxról?
    Az iskolákat, nonprofit-szervezeteket ebben kéne támogatni.