Válság. Bizalom. Politika

Válság: van. Gazdasági már egy jó ideje, egy éve. Politikai meg 5.

Bizalom: nincs. Sőt bizalmatlansági indítvány van.

Politika: reggeltől estig, kormányok keltétől, azok buktáig. Szabályok nélkül. Alkotmányos rendelkezések önkényes értelmezése mellett. Mindent alárendelve egyetlen célnak: a második mandátum.

Valaki javaslatot tett Basescu választási szlogenjére: 5 ani 5 guverne.

Az elmúlt napok eseményeit követve újból az a klasszikus vicc jut eszembe, amikor az autópályán a forgalommal szembe hajtó vezető a rádióban hallgatja a kétségbesett figyelmeztetést: vigyázat egy őrült szembe hajt a forgalommal. Mire ő felkiált: mit egy, az összes!
Szerintetek hogy érzi magát ezekben a napokban Emil Boc? Szegénynek újra kell írnia az egyetemi jegyzeteit, nem taníthat többet sem a felelősség válalásról, sem a miniszterelnök kinevezéséről abban a formában, ahogy ezt 2002-3 ban látta …

Közben van aki dokumentálódott is róla, akit érdekel: http://nastase.wordpress.com/2009/10/13/boc-a-invatat-sa-minta/

Azt kérdezte ma tőlem egy barátom, hogy az RMDSZ miért is ment bele ebbe a bizalmatlansági indítványba? Nem lett volna jobb egyezkedni, esetleg kormányba menni? Azt gondolom mindennek van határa. Azt meg nem lehet lenyelni, hogy az első csonka kormányülésen a PDL komány sürgősségi kormányrendelettel próbálja kötelezni a parlamentet a népszavazással kapcsolatosan, majd rá pár napra újabb, tartalmilag azonos kormányrendeletet bocsájt ki az év elején megjelenttel és amelyet az Alkotmánybíróság 1 napra rá alkotmányellenesnek nyilvánított! Ez már nem demokrácia, valami teljesen más …

Az jutott még eszembe, hogy a sajtóban Boc 2 kormánynak említették a tegnapelőtt megbuktatott csapatot. De hát ez Boc ½ kormány volt, nem? :-)

226 válasz: “Válság. Bizalom. Politika”

  1. Valaki

    A tegnapi nap volt hosszú ideje egy normálisnak tűnő nap a román politikai porondon. Tényleg úgy tűnt, hogy a demokrácia útjára talál. Antonescu nagyon jól stratégiázott a Johannis vezette szakértői kormány javaslattal, és ami igazán bátorítónak tűnt számomra, az 3 dolog.
    Egyrészt, hogy Geoana – bár tudva, hogy ez a lépés Antonescunak a népszerűségét növeli – melléállt a javaslatnak.
    Másrészt az RMDSZ más alkalmakhoz képest nem tétovázott és nem köntörfalazott sokat, hanem beszállt ebbe a körbe.
    És a harmadik, számomra érdekes dolog az volt, hogy ez a Johannis nevű pasas elvállalta a jelölést – ami azért meglepő, mert őt tényleg nem kényszerítette semmi (legalábbis úgy tűnik), hogy egy ilyen válságos helyzetben vállalja a kormányzás felelősségét. Talán ő tényleg úgy gondolja, hogy ez az ország többet érdemel, és azt is gondolhatja – joggal – hogy az ő személye garancia lehet, hogy egy normális pályára lehet terelni az ország gazdasági, társadalmi problémáit.
    Ez hasonlít a demokráciára. Semmi különös, csak normalitás.
    A mai nap teljesen más volt már. Egy parlamenti többség javaslata ellenére Basescu kinevezett egy olyan embert, aki egyszer már nemet mondott a felajánlt kormányfői jelölésre (amint ez is kiderült ma). Nem tudom elhinni, hogy ez az ember most szívvel, lélekkel, meggyőződésből vállalta a miniszterelnöki jelöltséget. Belegondolni is rossz, hogy ezt az embert most felhívta az államelnök, és mondta: „eljött a pillanat, te leszel a miniszterelnök jelölt”. És annak ellenére, hogy a parlamentben legtöbb mandátumot szerzett kebelpárt is jelölt valakit (nem tudni kicsodát), a tegnapi ígéretével szemben egy saját, egyéni jelölttel állt elő az államfő.
    Ez inkább hasonlít a diktatúrára.
    Öt év, öt kormány. Politikai válság után újabb politikai válságok. Az az ember, aki ezelőtt 5 évvel oly nagy reményeket ébresztett sokakban, sajnos kudarcosnak bizonyult. Abban a pillanatban jó megoldásnak tűnt, de azért be kell látni, hogy nem teljesítette a hozzáfűzött reményeket. Vajon akik most (is) rá fogják ütni a pecsétet, mit gondolnak, mitől lesz jobb nekünk, állampolgároknak 2014-ben?

  2. betamás

    Basescunak abban mindenképp igaza van, hogy át kellene alakitani a választási rendszert, a jelenlegi, lényegében arányos rendszer csak politikai diliházat eredményez. Egy egyéni választókerületes (egy, vagy kétfordulós, esetleg egy max 20 %-os arányossági korrekcióval finomitva) stabilabb parlamenti többséget eredményezne.

  3. valaki

    Zsolt, ez nagyon salmpos tálalás. Tőled azért többet vártam volna.

  4. Nagy István

    A romániai politikum él, és virul.
    Hozza önmagát.
    Semmi meglepő.
    Kampány van.
    20 év alatt kialakult azok köre, akik csípőből lőnek mindarra, ami nekik érdeksérelmet okozhatna.
    És csak nekik van pénzük, paripájuk és fegyverük.
    Köröttük a lapátnyelvűek közpénzen eltartott rengetege.
    És ez így is marad, amíg a tömegdemokrácia jótéteményei miatt össze nem dől sz egész kóceráj.

  5. rob

    URAIM , mikor fogjak vegre megkerdezni a magyarokat (romaniai)is hogy mit is akarnak ok, mert a politikusok ( hajra magyarok, ha romanok lopnak mi se maradjunk le,ugye?) latjuk hogy csak a SAJAT zsebeiket akarjak megtomni es ezert az ordognek is eladnak magukat!!!! ….[b]mi jobb pelda arra hogy ma (nov.06 ‚09) Borbely ur a Realitatea tv [/b](az en velemenyem szerint a pornep es egyben a magyarsag legnagyobb ellensege , ne felejsuk el ki diktal ott!!!!) [b]adasaban [/b](Vasarhelyrol…. mert ez is erdekes dolog, minden part kepviselve van Bukarestben ,csak az RMDSZ ul “otthon” es varja ,mit?….a sultgalambot???) megvolt kerdezve hogy mit szeretnenek a MAGYAROKNAK ha az elnokjelolt programjaba iktatna , a melyentisztelt politikus , mint peldaul a napokban eleg sok RMDSZ vezeto, kikben nagyot csalodtam (erdekes hol van Marko Bela, mast akar mint ti?”eltemettetek”?) azt valaszolta hogy …. klauss johannist …. ami nagyon tavol all azon igeretektol miket nekunk, magyar valasztoknak tettek ….. en azt mondom es (egy kis „asatast” is csinaltam) nemcsak en az RMDSZ –re a jovo valasztasoknal klauss ur szavazzon ra ….. mi mast keresunk magunknak….. ezzel a „csokonyoseggel” hogy csak jot ne tegyenek a magyaroknak ,az ertek el ….. persze mindenki sajat beletasa szereint tesz …. hogy EN MAR AZ ELSO „TURBAN” BASESSZKU URRA SZAVAZOK!!!!!!!! …. AZ RMDSZ ELADOTT MINKET!!!! …. MILYEN A JUDAS PENCZ???????????????

  6. Szatmari Attila

    Hát persze, válság van, és akkor erre mindent rá lehet fogni, és nem kell csinálni semmit, csak felvenni a fizetést. Te örülsz neki, hogy válság van, jól mondom?

  7. Nagy István

    Hivatalosan véget ért a kampány.
    Holnap bizonyára még száguldoznak az esemesek.
    Kelemen Hunort kihagyták az atrakcióból.
    Lemásolták az ő gyakorlatát.
    Utolsó blogbejegyzésében két régebbi hozzászólásom nem engedte be. Nem tudom mit fog tennni az iméntivel.
    Ide másolom mind a háromat.

    1.

    Hozzászólt: Nagy István , Hozzászólása moderálásra vár. 2009. November 14.

    Kelemen Hunor azért indult, azért indította az RMDSZ, hogy közelebb vigye a magyar elvárásokat a román szavazók lelkéhez.
    Mit tesz tehát a kampányban Kelemen Hunor?
    Nem foglalkozik a románokkal, hanem kizárólag a magyarok meggyőzésével van elfoglalva.
    Tehát az RMDSZ kormányba kerülése a cél, nem pedig a románság jobb belátásra bírása.
    Kelemen Hunor tehát nem magyar, hanem csupán pártérdeket jelenít meg a kampányában.
    Kész átverés.
    Néphülyítés.

    2.
    Hozzászólt: Nagy István , Hozzászólása moderálásra vár. 2009. November 19.

    Éljen a moderátor!

    3.
    Hozzászólt: Nagy István , Hozzászólása moderálásra vár. 2009. November 21.

    A kampány véget ért.
    Kelemen Hunor nem fért be a tévévitába.
    Mi ez, ha nem annak a bizonyítéke, hogy megbukott a szövetségi politikát pártpolitikára váltó RMDSZ vonalvezetése?
    Az este nem beszélt senki magyar(ok)ról, RMDSZ-ről, Kelemen Hunorról.
    Ez azért történhetett meg, mert az RMDSZ ebben az állapotában, amikor önsoványítva mára minden magyarságért szólót eltávolított magától, már nem számít.
    A 250 000 szavazatra jó Kelemen Hunort és pártját kormányzási cimborái is leírták .

  8. Nagy István

    Hunorhoz írott hozzászólásaim már nem moderálandók.
    Törölte azokat.
    Ez Őt minősíti.

  9. Nagy István

    Hunorhoz írtam. Ott moderálásra vár.

    A függöny legördült!
    A sosem volt sültgalamb elszállt.
    Ideje lenne Földet fogni.
    Szerintem még van egy esély.
    Izsák Balázs négyoldalú tárgyalási ajánlatát komolyan lehet, és kellene venni.
    Ha Geoana nyer szüksége lesz így is, úgy is az RMDSZ szavazataira.
    Ha Basescu nyer, és komolyan gondolja a jobboldal nyerését, akkor Ő is beveszi az RMDSZ-t a kormányba.
    Hát akkor tessék most valóban összefogni, és az érvénytelen szavazásra összeszedni legalább 500 000 szavazatot, de akár 700 000-et is.
    CSAK így lehet erőt felmutatni!

  10. Nagy István

    Egy, a jelöltről mindent elmondó kép:
    http://www.kelemenhunor.ro/img/SLIDER_1258918788_22.jpg

  11. Hunyoros

    Nagyon jó fotó, elemezni lenne kedvem, de kár minden szóért, valóban magáért beszél!

  12. sink zsuzsanna

    Az egész családom KELEMEN HUNORRA szavazott.De 2 hét múlva tuti, hogy nem a komunistákra szavazok,ez árulás a PSDvel való koalició!!!!!!!!!!!!
    Mi lett az RMDSZszel,hát mindenki megörűlt????????

  13. Hunyoros

    Persze , hogy megőrült, azt mondták menjen a nép szavazzon a referendumra NEMMEL, markó és Hunor is erre biztatott, mert nem számoltak azzal, hogy minél többen elmennek , azzal érvényesítik.
    Csak árus Zsoltnak lett igaza, érvénytelen szavazat kelett volna.
    De a kapzsiság …az fontosabb volt.
    Most majd megkapjuk a Geoanara való bíztatást.
    Hát nem.
    EZT MÁR NEM SZABAD

  14. ILDIKO

    Azt hiszem ,hogy a magyarsagnak van annyi esze,hogy szavazati jogaval elve csakis azt teszi amit jobbnak lat.Megszunik vegre ,hogy azt tegyuk amit a PART elnok es emberei mondanak . Ezzel el veve tolunk demokratikus jogainkat ,amit nem ok adtak nekunk!! A komunista garda meg husz ev utan is manipulja a nepet amiben ugynez ki ,hogy az RMDSZ is beleegyezzik!!! Csodalatos kombinacio uraim PSD-CV PNL+RMDSZ !! Ez nem mas mint arulas! Elso szavazatom sem erdemeltek !!! A referendumra startbol IGEN a valaszom !!! Eppen miatuk , MARKO ugyan mar !!!!!!!!!!! a kezfogasa cserben hagyott , csalodast okozott sok magyar nemzetisegu emberben !!! EZT NEM ENGEDHETJUK MEG HISZ MEG EPP ELMEVEL RENDELKEZUNK !!!! EBREDJEJUNK A REALITASRA ES DONTSUNK SORSUNKROL .SZABAD AKARATTAL!!!! NE FELEJTSUK DECEMBER 6-AN JON A MIKULAS .ES NE ENGEDJUK HOGY MOS NICOLAE HOZZA AZ AJANDEKOT ,MERT LEHET NEM FOG TETSZENI A CSOMAGUK TARTALMA ….ES AKKOR??? BUMMMMM !!!!!!!!! ELJUNK JOGAINKKAL ,MEGFONTOLTAN ES NE ENGEDJUK HOGY MAS DONTSON HELYETTUNK .KERTEK A VELEMENYUNK A SZENATOR URAK AKIKET MI TETTUNK SZAVAZATUNKKAL A KAROS SZEKBEN ??? AKKOR MI IS UGYAN IGY FELELJUNK !!!!!!! NEM HUZUNK UJJAST A PSD-VEL!!!!! VALALJAK AZ ELLENZEKET !!!!!!!!!!! INKABB ALLVA HALOK MEG MINT TERDEN ALLVA ELJEK!!!!

  15. tom

    Geoana,Nastase,Iliescu,Hrebenciuc,Vanghelie,Nica,Titus,Remes,Patriciu,Musca,Voiculescu,SRS,Vantu,Gadea ….
    Ez az ajánlat ?
    A hányinger környékez !

  16. tom

    Kivancsi lennék miért akar az rmdsz a vörös polip egyik csápja lenni ?
    Geoanere szavazni ?
    Még viccnek is rossz .

  17. tom

    Közben eszembe jutott egy jo román mondás :
    Mai bine mort decat comunist !
    Na kb. ez a véleményem az rmdsz-psd-pc-pnl paktumrol .
    Azt megértem hogy az értékes szakemberek nagyon lesovanyodtak az utobbi időben , de mindennek van egy határa .
    Nem lehet az egyetlen cél a kormányra kerülés .

  18. Árus Zsolt

    Errõl mi a véleményed, Zsolt:
    http://autonomia.kerekasztal.ro/

  19. tom

    Dedves Arus , a fenti kezdemenyezessel csak a bolsevik jeloltet tamogassatok . Jo az nektek ?:-&

  20. tom

    Kedves Arus , a fenti kezdemenyezessel csak a bolsevik jeloltet tamogassatok . Jo az nektek ?:-&

  21. Árus Zsolt

    Ezzel a kezdeményezéssel CSAK az autonómiát támogatjuk!
    Amúgy nagyon jó kérdés, hogy a két jelölt közül melyik a bolsevik!

  22. tom

    Kedves Arus Zsolt , Temesvaron mar lobog a vörös lobogo .
    Jo az nektek ha a Székelyföldön is logogni fog ?
    És itt most nem a tulipánosra gondolok …

  23. TottoKa

    Valaki mondja meg… Azt hiszem ez az ami nekünk kellene, hogy valaki mondja meg. Az aktuális politikában van Valaki..? van aki közös érdeket képvisel mert már láttunk hízó politikust akaró fiatalt de nem igazán láttunk tisztát. Én bízok abban, hogy a személyes ambíciókon túl is előbb utóbb kerülnek olyan politikusok is akik a közért is tenni akarnak mert egyelőre csak hatalom vadászat az egész. Talán akadtak, akadnak páran a magyar és román képviseletben akik ezért tennének de sajnos ahogy nézem az elmúlt 8 évet ők vagy hazatérnek és itthon, othon probálnak tenni mert a “nagyok” nem engedik országosan tegyenek vagy beleolvadnak a román eszmébe ami még fertő amit még az EU is csak a piac kedvért tűr.Lehet,hogy ezért nyer a szélsőség egyre nagyobb teret…De azért hiszem hogy kitartással és ép elemével többet tudunk tenni mint ami van. Zsolt te akár lehetnél egy vezető mert benned meg volt-van az, hogy kérdezz,elmélkedj és dönts ami nem sok magyar politikusunkban van meg legyen az Rmdsz, Emnt, Sznt-s és lehet hogy mindezt össze tudod hangolni mert a Közösségnek egy “idea” kell és mi egy ” Közööség” vagyunk.

  24. tom

    Iliescunak hosszu idö ota egy jo napja volt ,enyhe merevedest is eszlelt gondolom , a földhöz csapta örömeben a sapkajat .
    Temesvaron ujra suhog a vörös lobogo .
    Jo srac ez az Antonescu es a csipe csapat körülötte .
    Köpedelem .

  25. Árus Zsolt

    Nyugi tom, itt eddig lobogott, de kezd kókadni.
    Nagy Zsolt ellenben úgy néz ki a Hunor nyomdokába lépett, s eltünt. Nem is csoda, mert mit is mondhatna az utóbbi 3 hét után?

  26. ferike

    az en velemenyem hogy nincs jobb politikus ms romaniaba mind ANTONESCU ,ha mar szerzodtuk vele hat tartsuk be ne legyuk
    GERINCTELENEK !!!!

  27. tom

    Ferike ne haragudj hogy mondom , mostanaig türköztettem magam , de antonescu egy seggfej . Ahelyett hogy tükörbe nezzen es magyarazatot adjon hogy miert suhogtatta a vörös patkannyal a psd-s lobogot Temesvaron , naprol napra arcatlanabb .

  28. tom

    Antonescu , Geoana azt kaptak amit megerdemeltek a ket honapos grimaszkodasert : Hop–>Top–>Boc :)
    Sajnos nem maradt mas utannuk mint a füstölgö gatling..

  29. tom

    Közben olvasom az esetleges Boc kormany összetetelet , lehet hogy fikcio , azonban remelem hogy igaz a 12-es pont :–>Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale: Zsolt Nagy (UDMR):)

  30. ILDIKO

    SOKAN NEM BIRJAK A KRITIKAT ! NEM LEPETT MEG HOGY ALIG 2 NAP UTAN MEGJEGYZESEIM LETORLODTEK ,,DE NEM MAGATOL,,ITT NAGY ZSOLT BLOGJAROL ! ELJEN A SZOLLAS SZABADSAG !!!!!!! MI MINDENT BIRUNK HISZ ERRE MEG EDZETTEK A KOMUNISTAK AKIKKEL SZEMREBBENES NELKUL KEZZET FOGTTAK …. VALAKIK !!! KOSZONOM A LEHETOSEGET HOGY NEHA POFAZHATUNK ES VELEMENYT MONDHATUNK ! AMI UGY SEM JUT ANNAK A FULEBEN AKINEK SZOL .

    ITT AZ IDO A GENERACIO VALTASRA AZ RMDSZ -EN BELUL IS !! GRATULALOK NAGY ZSOLTNAK , SIKEREKBEN ,EPITO, POLITIKAI PALYAT KIVANVA !

  31. Hunyoros

    Kösz a lehetőséget! Csak azt szeretném mondani, ha nem tudnátok, hogy hatalmas tülekedés van az UDMR frakció irodáinak környékén. Mindenkit be kéne venni, akiket avanjal a vídékről ez vagy az a számlabenyújtó. Szóval most fizetni kell a kampány számláit, meg az azelöttieket is. csak ezért, az utolsó tépés reményében kelett a miniszterelnök helyettesség főleg és a három minisztérium. Végre lehet osztogatni az állásokat, a pénzecskéket, a pályázatocskákat, a…
    Na kinek nem világosak ezek a tények???
    Meddig szólnak a mandátumok?
    Mennyi időre szól egy állás?
    Válaszoljatok!

  32. Hunyoros

    Igen, itt az idő, most vagy soha!
    AZ UTOLSÓ NAGY OSZTOGATÁSRA!

  33. Elemzo

    “…esetleg kormányba menni? Azt gondolom mindennek van határa”. De amint a mellekelt abrabol latjuk, elvtarsak, amit az udmr tesz, annak nincs hatara. Mar a roman adasokban is ugy beszelnek roluk, hogy “cei lipsiti de scrupule” (gatlastalanok)
    Ja, es most, hogy ismet egy talbol cseresznyeznek Bokultszel, kerem el ne feledje megmondani neki “Szegénynek”, hogy “újra kell írnia az egyetemi jegyzeteit”, meg,hogy “nem taníthat többet sem a felelősség válalásról, sem a miniszterelnök kinevezéséről abban a formában, ahogy ezt 2002-3 ban látta …” Koszonom.

  34. Elemzo

    Elnezest Hunyoros, nem osztogatasra, hanem fosztogatasra.

  35. Nagy István

    Boldog új évet kívánok!

  36. Hunyoros

    boldog ÚJ ÉVET KIVÁNOK, elsősorban a moderálatlan felületet kínáló GAZDÁNAK, NAGY ZSOLTNAK, és minden idelátogató értelmes vitatkozónak.
    Köszönjük a lehetőséget!

  37. Árus Zsolt

    A cím átvihetõ a mostani koalicióra? Szerinted mennyit kell várjunk, hogy az írásod ismét aktuális legyen?

  38. Új széköly

    és halkan szól a jazz…vagy még az sem…
    Zsolt, köszönöm, de most már lezárom a “hozzád” való látogatásomat….
    és én még benned láttam a jövőt….

  39. Nagy István

    Kellemes locsolkodást, Zsolt!

  40. EGY TISZTVISELO

    Szegyelhetik magukat, az egesz RMDSZ!!!! HOGY AKARJAK HOGY SZAVAZZANAK A MAGYAROK???? JOBB HA NEM SZEGYENLITIK TOVABB A MAGYAR NEMZEDEKET ES KISZALNAK A KORMANYBOL!!!! UGY-E MELEGEK A SZEKEK??? HOGY KEPZELIK ASZT HOGY NYOM NELKUL MEGUSZAK A KOVETKEZO SZAVAZASON EZEKET A FIZETES ES NYUGDI KIVAGASOKAT???? TUDJAK-E ASZT HOGY JAVA RESZE A SZAVAZOKNAK NYUGDJASOK???? A TOBBI MAR REG FEL VAN EBREDVE HOGY MAGUKNAK FONTOSABB A HATALOM MINT A NEP JOLETE!!! SZEGYELHETIK A POFAJUKOT!!!!

  41. PULA BOZGORII

    Cum ati ajuns sa reprezentati un partid absolut ilegal in Romania stiim dar cum reusiti sa cadeti doar la guvernare oricum,oricand in orice imprejurari asta nu stim noi romanii decat ca sunteti CURVE ca si partidul de gloabe impoteti intelectuali,tradatori de tara…! Luati-va ARDEALUL si bagati-va pula-n el, ca nu ne trebuie ,ciobanii sunt preponderenti ca si populatie alaturi de voi bozgorii ce trebuia sa fi fost striviti,desfiintati de pe teritoriul acestei tari….! Vreti Ardealul? luati-l oricum actul istoric de la 1 decembrie 1918 este regretabil pentru restul romanilor ,nu tinem neaparat la Ardeal si pe voi va vrem ori morti ori plecati de la guvernare ori va linsam ca si conlocuitori….! moarte bozgorilor ce fac politica de conducere a Romaniei alturi de tradatori….moarte voua si lor…! ASA SA VA AJUTE DUMNEZEU….CORCITURI,NEAMURI PROASTE CU CEA MAI INFECTA LIMBA VORBITA DIN TOATA EUROPA….VOI NU SUNTETI DECAT HUNII SI HUNI ATI RAMAS SI VETI RAMANE…! MOARTE VOUA!!!!!

  42. Lazsadi Anna

    Szeretnem ,hogy a szavazasnal a parlamentben kialljanak a nep melett es nem a kormany erdekeit vedjek,hanem a nepet.
    Oszinten csalodtam ebe a politikaba amit az utobbi felevbe fojtattak.Az orszagban nem csak ket megye letezik ahol magyarok laknak.Mindekinek vannak szulei es nagyszulei, akik ketsegbeesve neznek a jovobe.
    Ezeket tapasztalva nehezen gyulnek ki a szavazatok egy uj valasztason.Eztis figyelembe kene venni.

  43. szabolcs

    Nagyon csalodtam onokbe.Ilyen nehez helyzetbe nem a ket megye erdekeit kell nezzek,hanem az egyesz romaniai magyarok erdekeit.Mindenki harcol azert, hogy a kormany bukjon meg mert inkonpetens kormany.
    Banom azt, hogy az elmult evbe en, csaladom, baratnom ,baratnomnek csaladja es ismeroseim odaadtuk szavazatainkat, hogy onok kepvisejjenek a parlamentbe es a szenatusba.Hat nehez mondanom de onok nem az osszes magyarok erdekeit kepviselik hanam a ket megye magyarsag erdekeit.
    Oszinten mondom hogy ezutan se en, se baratnom, se csaladom tobbet nem fog az RMDSZ-el szavazni.
    Szeretnem latni,ha a ket megye majd kigyujti maguknak azt a szazalekot,amelyikre onok varnak hogy ezutan is a parlamentbe es a szenatusba mehessenek.

    OSZINTEN NAGYON CSALODTAM ONOKBE.Igy fogjak ELVESZTENI A MAGYAROK ZOMET MAGUKMELOL.

    Koszonom szepen.Szabolcs Tordarol

  44. Johnnie

    Az RMDSZ senki erdekeit sem kepviseli!!! Korrupt aljas banda!!! Es csodalkozom, hogy vannak meg olyanok akik hisznek meg abban a kreten propagandaban amit ez a part nepszerusit. Autonomia…ketnyelvu tablak…egyhaz…Szekelyfold, zaszlok, szoboravatasok, stb. Ilyen marhasagokkal, elavult, 19. szazadbeli szlogenekkel hulyitik a nepet, ez a romaniai magyarsag opiuma!!! Kozben egyetlen celjuk az egyeni meggazdagodas es jolet. Szarnak az emberek sorsara ezek a “nagymagyarok”. A legjobb pelda a fizetes es nyugdijcsokkentesekhez valo hozzaallasuk. Jo lenne ha a romaniai magyarsag korszerubben gondolkodna. Ne azert szavazzunk egy partot mert tagjai magyarok, hanem azert, hogy erdekeinket es az egyetemes emberi ertekeket kepviselje! Az elorehaladas kulcsa a gyakorlatias gondolkodas, a multikulturalitas, a mas nemzetisegekkel valo egyuttmukodes. Hagyjuk a fenebe Trianont, a revizionizmust es mas hasonlo dolgokat es legyunk modern, tag latokoru, 21. szazadi polgarok!

  45. Egy magyar

    Szegyelje magat az RMDSZ.Kopenyegforgato aljas banda.Csak a sajat erdekuket nezik nem a szgeny embereket.Nagyot csalodtunk bennuk.Soha tobbet nem fogunk arra szavazni ,hogy hatalomra jussanak.Mi hasznunk lenne nekunk abban hogy a szekelyfold autonomiat kapna??Maguk szerint mashol nem elnek magyarok csak a ket megyeben??Miert nem az osszes magyar erdekeit nezik??Szemfenyvesztes az egesz,csak a sajat joletuket nezik,semmi mas nem erdekli oket.Ha nem igy lenne,akkor harcolt volna azert ,hogy ne vagjak le a kis nyugdijakat meg a kicsi fizeteseket.Ok elinteztek mindent azzal hogy nem vagjak le a minimum nyugdijat.Hat tudjak mit,vagjak le azt is!!!!Mert ha azt hiszik hogy ebbol meglehet elni……hat probaljak ki!!!Csak eppen egytol eggyig meggazdagodott a husz ev alatt,es faj a konyokuk bele,hogy mi tortenik a kispenzu emberekkel. Szegyeljek magukat,mocsok seggnyalo banda!!!!!!