Egy koalíció nekrológja

Erről a „nagy” koalíciórol már írtam a blogomon, annak létrejöttekor, tavaly decemberben.
Egy hete követhetjük minden TV csatornán a végtusáját. Egy megrendezett, előre eltervezett és IDŐZÍTETT halálról van szó. Netán ez már gyilkosságot jelent? Természetesen átvitt értelemben :)
Eltervezett, mert az EP választás óta tudni lehetett, hogy ez be fog következni. Többen azt gondolták a Ridzi, majd később az Udrea bizottság lesz a kiváltó ok. Csakhogy ez nem lett volna az eszközzel (ebbben az esetben a kormányfő. Most már érti mindenki ugye miért szabta ezt feltételnek Tariceanu tavaly decemberben?!) rendelkező PD-L fogaínyére.
A szereplőket jól ismerve nyugodtan állítom, hogy a PSD tudta mi fog következni. 10 nappal ezelőtt készültek már erre a lépésre, akkor Andronescu asszony volt a célkeresztben, az ő leváltása lett volna az ürügy. Akkor a PSD tett egy újabb engedményt: visszavonták a vitatott miniszteri rendeletet, majd rá két nappal előállt Nica belügyminiszter a választási buszok kacsájával. Na ez már döfi, mint ürügy mindkét párt számára! A PD-L-nek van mivel támadnia, a PSD-nek van mivel védekeznie. Legalábbis úgy gondolják.
Boc lépett. Akár a sakkban a fehér. Azt azért tudjuk, hogy a fehér bábukat is mozgatja valaki :) . A PSD is lépett, de szerintem késve és többszörös tétovázás után. A történetet ismeritek.
Most beszéljünk a háttérről:
1. A többszörös szavazás eszközeként mutogatott autóbuszozás egy KACSA. Van többszörös szavazás, de ez nem lehet olyan mértékű, hogy döntő módon befolyásolja a választások eredményét. Buszozás van, de ennek a célja a az urnákhoz való szállítás, szavazatvásárlás, ott a buszon történik a kis ajándék vagy készpénz átadás. Ezt csinálja a PD és a PSD is.
2. A tét NEM a belügyminisztérium. Nem annak központi struktúrája. Hanem a belügyminisztérium, oktatás, munkaügy, környezetvédelem és mezőgazdaság helyi kirendeltségeiben dolgozó több tízezer ember! Nekik feladatokat lehet adni, az állásuk elvesztésének fenyegetettsége árnyékában igyekezni fognak teljesíteni a kiszabott szavazot számot az Egyetlen, Nagy Vezér számára.

A tét tehát világos: az elnök újraválasztása. Eddig világos. A PD-L számára az is tiszta mit és hogyan kell tennie, hogy ez bekövetkezzen, ellenkező esetben a saját létét kockáztatja. Ha Basescu nem elnök, akkor ezzel a párttal senki sem fog többet partneri viszonyra lépni.
A PSD sokkal nehezebb helyzetben van: látszólag tisztult számukra is a képlet, hiszen most ellenzékiként léphet fel Geoana, sikerült a párt szolidaritását is visszaállítani, de eszközök nélkül maradtak.
A tegnapi megugrott árfolyamon számolják többek között a 2010 évi luxusadót és energia illetékeket. Jó, ugye?
Mai végkövetkeztetés: olyan elnök kell, aki nem kockáztatja az ország gazdasági helyzetét saját hatalma megtartása érdekében. Marad hát részemről: Hunor for President!

240 válasz: “Egy koalíció nekrológja”

  1. Nagy István

    Szomorú történet, mert a bőrünkre megy a fölpecsételtek izgága bohóckodása.
    A piszkos munkát elvégezték.
    Parlamenti vita nélkül négy meghatározó törvényt akasztottak az ország nyakába.
    A mór megtette kötelességét, és el is ment.
    Elkergették?
    Egy fenét!

    Lehet – részedről, Zsolt – Hunor a pecsételt. Első körben.

    De akkor a másodikban is pecsételj!

    Mert csak úgy korrekt.

  2. Nagy Zsolt

    Fogok is. Mármint szavazni a második fordulóban is. És ha nem tehetem Hunorra, akkor is tudom, hogy kire. Pontosabban kire nem :)

  3. Kövendi József

    Én nem lennék ennyire magabiztos. Úgy látom, hogy megismétlődik a 9 évvel ezelőtti történet és a második fordulóban hanyat-homlok fogunk rohannni Băsescu-ra szavazni, hogy nehogy Vadim legyen az elnök. És úgy látom, hogy Băsescu is erre játszik. Geoană eszköz nélkül maradt, ráadásul a tábora is megoszlik, közte és Oprescu között. Antonescu nagyjából Băsescu eredményének felénél tart. A többi egyiknek sincs esélye második fordulóba kerülni, kivéve Vadim. Egyedűl Vadim-nak van esélye látványos növekedést produkálni, hisz’ ez a 9 hónapja tartó gazdasági, politikai töketlenkedés egyértelmüen az ő malmára hajtja a vizet. Ahol a dolgok rosszul mennek ot a szélsőségesek látványosan előre törnek. Lásd EP választások Magyarországon, Romániában stb.

  4. KSz

    Hát valahogy nem tud lázba hozni, a Hunor for president. Ha van valami fontos amiben sürgősen dűlőre kell jutni ki szervezi a jövő márciusi Nagygyűlést.
    Székelyföld forró témái itt:
    http://blog.erdely.ma/arus_zsolt/2009/09/28/nem-ertem/#comments

  5. KSz

    Hát valahogy nem tud lázba hozni, a Hunor for president. Ha van valami fontos, amiben sürgősen dűlőre kell jutni, akkor az a következő: ki szervezi a jövő márciusi Nagygyűlést?
    Székelyföld forró témái itt:
    http://blog.erdely.ma/arus_zsolt/2009/09/28/nem-ertem/#comments

  6. Udvari István

    Na igen! Megint ott tartunk, ahol sok évvel ezelőtt: Ismét majd a kisebbik rosszat kell választani, mert ha nem….
    Ez lenne a józan , megfontolt, lépésről lépésre történő politizálás, uraim? Mint a józan kígyó? Vagy mint egy becsületesen részeg atyafi: egyet előre, kettőt hátra?
    Ideje lenne a magunk dolgait intézni, úgyis mindig a többség háttérbe szorít. Mikor szorulna a hurok a nyakuk körül, mindig összefognak ellenünk….

  7. Árus Zsolt

    Zsolt, igazán nem értem, hogy miért pazarlod az idõdet újra álproblémára.
    Ugyan biza mi tétje van számunkra annak, hogy ki Románia elnöke?! Mondj kérlek bár két érdemi okot erre!!
    Avagy: van netán valaki ebbe az országban, aki elhiszi, hogy Vadim megnyerheti a választást? Ha nem, akkor miért kellene félni tõle, s rohanni szavazni? Rossz vicc ez az egész.
    Hála Istennek a székelyek számára létezik értelms opció ezen a választáson: részt venni a hivatalos autonómia-népszavazáson. Aki hallja, adja át: menjen el mindenki, szavazzon érvénytelenül!

  8. Kövendi József

    Árus Úrnak. Mi tétje van számunkra, hogy éppen ki Románia elnöke? Egy okot mondok de azt, nyomósat: fog-e tudni tárgyalni vele a magyarság? Vadim-al kötve hiszem. Avagy van-e netán valaki Szlovákiában, aki elhiszi, hogy az ultranacionalisták hatalomra tudnak kerülni? Avagy van-e valaki Szlovákiában, aki elhiszi, hogy magyarverésekre tud sor kerülni? Avagy van-e valaki Szlovákiában, aki elhiszi, hogy olyan rémséges törvények tudnak életbe lépni, mint ez a nyelvtörvény? És mi van akkor, ha hitünk ellenére mégis megnyeri Vadim az elnökválasztást? Az elnökválasztás nem hitre megy, hanem szavazatra. Szerintem az alaptalan magabiztosság nagyon veszélyes, könnyen fájdalmas meglepetéseket okozhat. Én a félelmemet egy precedensre alapoztam, a 9 évvel ezelőtti eseményekre.

  9. KSz

    Magyarverések folyamatosan voltak Romániában is, csak a sajtó nem kapta fel, mert nem volt érdeke vagy az emberek nem fúttak egyből a sajtóhoz.

    Első kolozsvári élményem az volt 1996-ban mikor Costantinescu megnyerte a választásokat, és nyolc jókedvű fiatal éppen egy szamosparti sörözőben önfeledten beszélgettünk, hogy odajött három foghiányos román rögbis pacák és megmosták kezüket a korsónkban, majd a haverom hosszú hajában kezüket megtörölték.
    Mi elsőévesként ültünk mint a moziban, hogy ez mi?
    Ez Kolozsvár uraim,…ilyen volt és lesz…
    A felsőbb évesek tudják, hogy Kolozsváron nem lehet teleszájból röhögni… itt be kell tudjad húzni a farkad a lábad közé, mint egy kínai törpepincsi…

  10. Lacka

    Hat azert nem kellene ket rogbistabol kiindulni, en masodeves voltam ’96-ban es nem tortent velem azota sem semmilyen atrocitas.
    Hunor kulonben jo fej, csak eppen azt a szarnyat kepviseli az RMDSZ-ben amelyik mar regen at kellett volna adja a stafetat (mondjuk pont neked Zsolt).

  11. Árus Zsolt

    Kövendi József:
    Miért, a mostani jelöltek közül melyikkel tudna ÉRDEMBEN tárgyalni a magyarság? Vehetjük õket egyenként, ha gondolja.
    Az elnökválasztás szavazatra megy, ezért nem fogja megnyerni Vadim. Már csak azért sem, mert Becali megint külön indul.
    Mi történt kilenc évvel ezelõt, amitõl meg kellene most ijedni?

  12. Kövendi József

    Árus Úrnak. Az előző két hozzászólásomban úgy gondolom elég világosan, és főleg, Önnel ellentétben, én konkrét tényekre támaszkodva írtam le a félelmeimet, ezért hát nem fogom megismételni. Azt kérdi mi volt 9 évvel ezelőtt? Ön vagy nem élt még akkor vagy amnéziában szenved. Egyébként nem muszáj és nem is kértem, hogy együtt féljen velem, de engedje meg nekem, hogy saját akaratomból senki által nem kényszerítve félhessek és a félelmeimnek hangot adhassak.

  13. KSz

    Kövendi úr!
    Az az érzésem, hogy az átkosban annyira belejött a félésbe, hogy már abba sem tudja hagyni. Hány éves tetszik lenni?
    89 óta hivatalosan szabadok vagyunk… tessék ellazulni….
    Tessék kevesebb horror filmet nézni és esetleg több Bibliát olvasni, sokkal nyugisabb lesz az élete…a stressz rövidíti életét, rákot is okoz.
    Vagy egyszerűen költözzön Székelyföldre…

  14. Szász Béla

    Nem értem miért fontos Kelemen Hunor jelölése. Nem lett volna okosabb már az első fordulóban támogatni valakit? Például Crin Antonescut, lehet akkor legalább a második fordulóban is lenne kire szavazni, és nem azért voksolnánk Geoana-ra, hogy ne nyerjen Basescu.
    Mindenesetre számomra (ha legalábbis nem kampányolnak intenzívebben az “A”-s szavazatra, különben ha lenne Markóékba egy kis bátorság ezt tennék) ez az opció jön szoba.

  15. Liliomfi

    Erényes és értelmes erdélyi erdélyi magyar nem szavazhat Hunorra mert az liliomtiprás lenne. Te is tudod Zsolt, hogy a Hunor for President csak egy kiskapú arra az esetre ha nem jönne össze Liliomfinak és a tenger ésszel kell újra tárgyalni.

    Ne nézzél minket gyermeknek Zsolt, ezt a blogot nem olvassa az RMDSz szavazóbázisa, itt beszélhetünk nyíltan is.

  16. valaki

    A koalíció felbomlásáért a PSD legalább annyira felelős, mint a PDL. Nica egy belügyminiszter számára megengedhetetlen kijelentést tett. Egyetértek azokkal, akik szerint két választása volt: vagy bebizonyítja konkrét dokumentumokkal, hogy igazat beszél, vagy benyújtja becsületbeli lemondását.

    Függetlenül attól, hogy ki lesz az államfő, egy rakás dologban nem lesz hajlandó engedni (lásd autonómia, stb.). Hacsak nem Hunor, de remélem, hogy ez a rémálom nem jön össze.