Döntések és változások időszaka

Ma három hete, hogy Markó Bélát négyszemközti beszélgetésen tájékoztattam döntésemről. Arról, hogy nem kívánok indulni az EP választásokon.
Több mint két hónapja gondolkodtam már nagyon komolyan ezen a döntésen. A hozzám legközelebb álló emberekkel ismertettem a visszalépés melletti érveimet. Volt aki támogatta döntésemet, volt aki arra ösztönzött gondoljam meg magam.
A döntésem három hete végeleges. Okai elsősorban személyesek: egyrészt a több hónapos meghurcoltatást nem érdemlem meg és nem kívánom többé magamnak, másrészt az üzleti élet fele való elmozdulásom sem tenne lehetővé főállású politizálást. Intézményes oka is van döntésemnek, úgy gondolom az RMDSZ számára (a megegyezéstől függetlenül) támadási felületet is jelenthetne jelöltségem. És azt már többször elmondtam, itt is, hogy ezt semmiképpen nem akarom. A politikát, a közéletet szeretem, hiszek az RMDSZ, az erdélyi magyar politizálás a demokratikus jogállam intézményrendszereiben és az európai porondon való jelenlétében. Lehetőségeim és képességeim szerint ehhez hozzá kívánok járulni a továbbiakban is.
A tegnap történtek fényében döntésemet sokan sokféle módon fogják értelmezni, magyarázni. Kár, jó lehetőség lett volna megmutatni, hogy van bölcsesség elfogadni az RMDSZ által jó szándékkal nyújtott kezet.
Döntésem személyes indíttatású és nehéz volt, érett és hasznos életem ezen időszakában, senki sem erőltette ki vagy kérte ezt tőlem.

152 válasz: “Döntések és változások időszaka”

  1. Júlia

    Elegáns gesztus, elegáns nyilatkozat. Gratulálok!

  2. Zaj Ádám

    Nyugtathatjuk magunkat, hogy senki sem pótolhatatlan. Bizonyára a politikában is így van ez. Visszalépésed bizonyos fokon érthető is – a döntés személyes vonatkozásait illetően – ugyanakkor számomra azt is jelenti, hogy végképp elakdatak az RMDSZ-ben azok az elképzelések, az a modernizációs szemlélet, amelyet Nagy Zsolt képviselt. Viszont tiszteletet érdemel a felelősség vállalása, mert ez a döntés arról szól. Felelősség az eddigi munkával és eredményekkel szemben, a támogatóiddal és azzal a csapattal szemben is, akik az elmúlt években melletted voltak. Merem remélni, hogy ezen lépésedet mindenki higgadtan fogja szemlélni, és sokakat gondolkodásra fog ösztönözni azzal kapcsolatban, hogy hol is állunk, és merre is tartunk, mi, erdélyi magyarok.

  3. Franciska

    Kedves Zsolt, mindenképpen veszít az RMDSZ azzal, hogy nem Te képviseled a Szövetséget Brüsszelben, viszont döntésed, az elmúlt hónapok történései után, jogos. Felkészültségednek, egyéniségednek minden bizonnyal számos pozítiv hozadéka lett volna Brüsszelben, Strasbourgban. Visszalépésed, amellett, hogy sajnálatos, mindenképpen elegáns, olyan gesztus ez, amely igen ritka, ha nem egyedi a mai román, vagy akár nemzetközi poltikai életben. Ezzel pedig elsősorban nem Te veszítesz, hanem a romániai magyarság. Neked minden bizonnyal további szakmai sikerekben lesz részed, ezekhez pedig az eddigieknél jóval több elismerést, pozítiv visszajelzést kívánok.

  4. KSZ

    Zsolt, te képviselted az egyetlen reményt az RMDSz-szavazókban, ha túl félreállsz kezdődik az RMDSZ zuhanórepülése. És megint egy egypólusú rendszerhez jutunk, ami megint nem lesz szerencsés, tudván, hogy Szász Jenő a csíkiakkal sem tud megbékélni. Habár nem csak belőle áll a jobb(másik)oldal, szerencsénkre.

  5. emerikusz

    Sajnos akik megpróbáltak lejáratni elérték céljukat. Nem kell azonban elkeseredni, itt még többet is tehetsz mint Brüsszelben. Eddig is voltak olyan támogatóid akik úgy gondolták, hogy itthon nagyobb szükség van rád. Hogyan látod a jövődet az rmdszben? Milyen frontokon fogsz harcolni a közeljövőben? Sok sikert az üzleti életben is!

  6. augusztus

    Számomra ez a gesztus jelzi azt, hogy kár, hogy mégsem maradsz az első vonalban. Ellentmondás, tudom.

  7. bukta

    megnyugtató, hogy lelépsz.

  8. Kázmér

    Sajnálatos és szomorú, hogy egy ilyen fiatal, felkészült, tehetséges, politikus ilyen döntéseket kell meghozzon.
    Sokan akarták lejárattatni Zsoltot. Románok és magyarok. Nem sikerült: Zsolt most is korrektségéről, emberi méltóságáról tett tanulságot.
    Zsolt, habár nagyon elszomorító, megértem és tiszteletben tartom döntésedet, mégis remélem, hogy nem távozol teljesen a politikai életből.
    Azt hiszem csak köszönettel tartozunk: munkádért, kitartásodért.

  9. nikkelszamuráj

    Olyan üres frázisokat puffogtatsz, hogy megbotránkoztató! Lehet, hogy ezidáig nem fogalmazódott meg számodra: a szellemességnek, a spontaneitásnak, a dörzsöltségnek, a vagányságnak annyira nem szorult beléd a leghalványabb sejtelme sem, hogy szinte előre borítékolhatóak voltak a veled történtek. A grundon nem lehet templomi kórusban ellesett trükkökkel túlélni! A bődületes naivitásod sodort bajba — amit sajnálok.

  10. Jó szándék

    Akkor lehetett volna jó szándékról beszélni ha nem a közelmúlt történéseinek a fényében vált volna az RMDSZ “engedékennyé”. Azt is csak annyira, hogy létrehozzon esetleg egy tartalom nélküli formát.

  11. Árus Zsolt

    “Döntésem személyes indíttatású és nehéz volt, érett és hasznos életem ezen időszakában, senki sem erőltette ki vagy kérte ezt tőlem.”

    Ritka gyenge melodráma, ráadásul itt sem hazudtolod meg magad. A nagyképûség ritka példája az, aimor valaki a saját (?) döntését érettnek nevezi.
    Az meg egyenesen nevetséges, ha valaki az RMDSZ kapcsán jó szándékról beszél. Ha nem a szórakoztatásunkra írtad azt, akkor el kell mondjam, hogy nem szép dolog így lenézni a blog olvasóit.

  12. zoltán

    Kedves Zsolt!
    Most sem tudok hinni Önnek!
    Hogy önszántából állt volna fére… Nevetséges!
    Az pedig, hogy egy, vagy több politikai bukta után hirtelen üzletember lesz, jellemző. Gondoltom segitenek majd a demokratikus szövetségbeli (volt) kollégái és sikeresen kamatoztatni fogja érdekképviseleti munkája által szerzett kapcsolatrendszerét…

  13. Karesz

    Rég nem írtam ide, amióta moderálni kezdtél gazda, de most kifakadt az epém, és bevallom őszintén hibásan ítéltem meg a helyzetedet. Azóta megtudtam egyet s mást, s ennek következtében látom a helyzetedet, de most tisztán.
    Nos Zsolt, ezek kurvául kicsináltak Téged!
    Most látszik mit ér egy olyan érdekvédelmi szervezet, amelyik saját emberét dobja a szemétre. Nem kételkedek a felmondásodban, én tudtam róla már régebben is, ezért ne spekuláljon senki, tanúsíthatom hogy tényleg hetekkel ezelőtt megtörtént. Azt is tudtam, hogy csak ma mondhattad el, mert te a végsőkig lojális maradtál a csapathoz, amelyik elrúgott, elhagyott. Ez már komoly elv, értékelendő, és mint olyan, le a kalappal! Ez már az igazi Zsolt!
    Nos hidd el , erre vártam és ezért írom amit írok.
    Ami eltelt nehéz összefoglalni, nem is érdemes, a végső eredmény mindent elmond magától, magáról! Nem kellettél ennek a társaságnak, sokaknak szálka voltál a szemében, már a kezdetkor is. Mesteri módon tettek keresztbe neked, úgy futtatták fel az egészet, hogy a végén mintegy magadtól lépj le, miközben sajnálkozva farizeus pofával gyászolnak melletted! A sátáni forgatókönyvet betű szerint sikerült végrehajtani, s a belső, titkolt elbocsájtásokkal szinkronban igyekeztek Téged is elkeverni, ne legyen feltűnő. Sikerült és most már boldogok lehetnek, de garantálom nem lesz örömük benne. Óriási hibát követnek el az urak, hiszen téged még tartanak a karmaik közt, a vélt bűneid kapcsán, de a többi anonim kirúgott nem fog csendben ülni. Most mikor élet halál harc indult, belső embereket kitenni, hát az a lehető legrosszabb döntés. A Te eseted is jelzés a választók felé, és garantálom, nem pozitív jel! Ez még egyszer keményen visszaüt a szervezetre! Furcsállom, hogy ha valami konspirációs gazemberséget kell végrehajtani, mindig sikerül mesterit alkotni! Ellenben ugyanazt a sikeres cseltevést soha nem tapasztalod egy felemelő elv, vagy közös cél elérése érdekében. Ilyen nincs, mint ahogy jámbor, istenfélő boszorkány vagy ördögfajzat sincs!
    Lásd a lefolyt un. tárgyalásos bohóckodást, dilettáns mesterkedést is. Itt nem nyilvánult meg semmiféle bravúr, vagy húzás, ami meglepően lendítette volna előre az eredményes kimenetelt.
    Nem én találtam ki ezt a mondást , hogy az embereket nem változtatják meg a nagy helyzetek a nehéz pillanatok, hanem megmutatja milyen is az ember! Nos most ez bevált, de még nincs vége! Majd eljön, és ne felejtsd, a nemzet érdeke a fontos, ezután arra gondolj, mit tehetsz az érdekében, és ne arra, kinek kell a szekerét azért tolni! Ez már a jövő, készülj rá, s mikor kitisztul az ég , vágj bele!
    Legyen ez tanulság, mindenki botlik, s ahogy Rocky mondja az utolsó részben, nem az a fontos , hogy mekkorát ütnek rajtad, hanem az, hogyan állsz fel a rádzúduló ütések alatt és mész tovább!

  14. szeklermen

    Zsolt! Áruld el TE mit tudsz a NEPTUNI egyezményről?
    Ahol EZEK eladták az autonómia ügyét. És most EP listavezető lett az akkor önkényűen tágyaló rmdsz-es szenátor.
    És most tessék szavazni rá majd ő megy brüsszelbe harcolni az autonómiáért! NONSZENSZ, illogikus, irreális ügy.
    Mit tudsz Zsolt?

  15. szeklerman68

    mivel felhivták figyelmemet, akkor most helysebítek!
    a félreértések elkerülése érdekében a szerző sem az illetővel aki blogokat ír, sem pedig a zaklatójával nem azonos! ezért változtatok is rajta!

  16. Riti József Attila

    Nagyon sajnálom, hogy ezt a döntést hoztad, mert ilyen egyenes, emberekre van szüksége a szövetségünknek, és a társadalomnak. addig is kitartást

  17. KSz

    Enyhén szólva nemtelen Sógor Csaba hozzaállása. Hát te is fiam, Brutus? Szégyelem, hogy a télen flashmobbal próbáltam érte kampányolni, az Autonómia/ Terra Siculorumon… Hogy ne kezdjük mindjárt a negatív kampányt, itt abba is hagyom. Frunda ártalmatlan az én szempontomból, jött-ment sokat már Európában, nem túl sok haszonnal. Azon gondolkozom keresztanyám kire fog szavazni, ha jól emlékszem Tőkés szimpatikusabb volt mindig neki, …ez most megnyugtat.

  18. Nagy István

    “A tegnap történtek fényében döntésemet sokan sokféle módon fogják értelmezni, magyarázni.”
    Mert a csütörtök0n történtekkel összefüggésbe hozható? Aligha!
    Ugyanis a főeremdéeszesek már előzőleg kiszivárogtatták, hogy lekerülsz a listáról.

    “Kár, jó lehetőség lett volna megmutatni, hogy van bölcsesség elfogadni az RMDSZ által jó szándékkal nyújtott kezet.”
    Sajnos az eremdéesz nem nyújtott kezet. Mert akkor nem egy áttetsző, hanem egy átlátszó tárgyalási dokumentumot tett volna az asztalra, és nem az EMNT tárgyalási platformjának nyilvánosságra kerülése után!

    “Döntésem személyes indíttatású és nehéz volt, érett és hasznos életem ezen időszakában, senki sem erőltette ki vagy kérte ezt tőlem.”
    No ebben egy pillanatig sem kételkedem.

  19. Nagy István

    “végképp elakdatak az RMDSZ-ben azok az elképzelések, az a modernizációs szemlélet, amelyet Nagy Zsolt képviselt.” – írta Zaj Ádám.
    Nos szerintem Nagy Zsolt nem képviselt az eremdéeszben modernizációs szemléletet.
    Bedobtak a közbeszédbe valamit, aztán elmentek Markó Bélához, és megegyeztek, hogy majd ha Ő is úgy fogja látni, akkor esetleg változtatásokat fognak mímelni a szervezetben.
    Halva fogamzott modernizáció volt az, amit Zaj Ádám emleget. Az eredménye csütörtökön nyert bizonyságot.

  20. Nagy István

    “Visszalépéseddel … elsősorban nem Te veszítesz, hanem a romániai magyarság.” – írta Franciska.
    Zsolt első, közéleti szempontból nagyságrendekkel fontosabb visszalépése az aradi kongresszuson történt, akkor, amikor nem vállalta az RMDSZ-elnökjelöltséget.

  21. Nagy István

    Neptun – mondja szeklermen.
    Igaza van!
    A romániai magyar érdek és érdekképviselet megcsúfolása.
    És most jön a csillagos esernyős fehér sportmercédeszen, kampányolni. A nyomorgó téesznyugdíjasok kegyeit keresni.
    Hogy nem szakad le a mennyezet.
    Hitelesség! Hol laksz?

  22. Nagy István

    Nem Sógor Csaba blogja, de ha már szóba hozták, tényleg: hát te is fiam, Brutus?
    Ő lenne a különben otthon maradók jelöltje?
    No majd meglátjuk, november 25-én.

  23. Istvan

    Szomorú, hogy mennyire látszik a párt önkényuralma…Valakit felfuttatunk, aztán mindegy, hogy mit csinált, mit nem a magyarságért, egyszerüen KIRUGJUK..közöljük vele, hogy most már elég volt és szépen mondjon le..

    Hogy miért..azt nem tudom.Lehetséges hogy veszélyt éreztek személyedben? A reform szagára megilyedtek volna és szellőztettek?

    Ne tőrj le!!Nagy szükség van rád itthon,hiszen az emberek benned látják azt a lehetséges személyt, aki tehet valamit az RMDSZ reformálásában.

  24. Jámbor Ferencz

    így van ez a magyar politikusokkal: Akinek indulnia kéne, az nem indul, akinek nem kéne, az indul, aki meg nem tudja, hogy induljon, vagy nem, azt odateszik vahalahagnyahalohónahak…

  25. http

    IDEZVE/
    Miután Tőkés püspököt, az erdélyi magyar összefogás állózungja mentén nem sikerült megfőzniük, hogy kozmetikázza az RMDSZ EP jelöltlistáját, a sz@rkeverők csavarintottak egyet a tárgyalásos és az eredeti listájukon. Szekus Béla helyére szekus Gigit (Frunda György RMDSZ politikus, szintén volt RKP-s és besúgó, aki 1989 előtt nemigen szólalt meg nyilvánosan magyarul, ezért csak Gigi Frundának nevezték sokan – a szerk.) avanzsálták, s mögéje bedugták szemfényvesztésből a kétes gerincű Sógor Csabát, aki az RMDSZ tűzében is tart egy izzó vasat, de az RMDSZ ellenzékének tűzében is.

    Az „ügyvéd” Gigi Frunda nem vállalta el 1989-ben Tőkés László védelmét a Ceausescu rezsim által kreált kirakatperben – ekkor gyártott Kincses Elődből Gigi egykori rozoga erdélyi magyar vezetőt, aki per heccből elvállalta a Tőkés védelmét, amire aztán nem volt szükség, de ebből kovácsolt politikai tőkét később, a gyáva Kincses (1990-ben valóban megfutott Marosvásárhelyről, de később több meghurcolt áldozat ügyét elvállalta – a szerk.), aki idő közben lelohadt. Sógor Csaba csak enyhén informálta a szekut Tőkés 1990 előtti mozgásairól.

    Frunda már jóval több mint 10 éve Európai Tanács tag a szeku (mai nevén: SRI) és az RMDSZ megbízásából. Hosszas és eredményes tevékenysége alatt, nem tett többet az erdélyi magyarságért, mint mondjuk WC Tudor, a Nagy Románia Párt elnöke, de jól megzsetonosodott. Sógor Csabát pedig a neptunos RMDSZ kuruzslói és a szeku találta ki a Székelyföld Tőkéstelenitésére. Most bedobták a kismedencéből mélyvízbe, hogy Tőkés elől harácsoljon el szavazatókat a Székelyföldön. Gigi, mint jól informált szekusgyerek, első kézből tudja, hogy az RMDSZ neptunos felállásban nem jut be a román parlamentbe többet, az erdélyi magyarok nem vevők a formulára. Így hát gondolt egy „nagyot”: kihúzza a nyugdíjig az Európai Parlamentben jó gázsiért, aztán pedig lesz ami lesz.

    ROMÁNIÁBAN A MAGYARÁRULóKNAK MINDIG JÓL MENT. Ha az erdélyi magyarságnak nem lesz EP képviselete, az az RMDSZ és a szeku közös piszkos játékának az eredménye. Tőkés ez ügyben ártatlan, legfeljebb karakán! Ja, még csak annyit, hogy az RMDSZ eddigi listavezetője, Nagy Zsoltibusz, volt román távközlési miniszter, a pöcegödörbe került, de azért biztonságból ottfelejtették az RMDSZ „külügyminiszterének”, hogy nehogy meglepetés érje a románokat az erdélyi magyarság részéről.

  26. Maghorus

    Kedves Zsolt,
    Remelem ez nem fogja azt jelenteni, hogy nem vallalsz tobbe szerepet a nagypolitikaban. Ugy nez ki, hogy sokak szamara kenyelmetlen voltal, de remelem, hogy ez csak motivalni fog teged. Jo lenne latni, hogy egy ido mulva megerosodve visszatersz.

  27. új széköly

    Kedves Zsolt!
    Engedd meg, hogy kételkedjem őszinteségedben. Tudom, hogy nem mondhatod el mivel zsarolnak, de zsarolnak. Nem tudsz semmit sem tenni ellene, és akik azt hiszik, hogy te leszel az alternatíva az Rmdsz- ben, azok sajnos nagyot tévednek. Igen, te lehettél volna az, ha nem engeded meg, hogy behúzzanak a csőbe és te is egy legyél közülük. sajnos számodra is fontosabb volt a pozició és a pénz…de megértelek, mert ember vagy te is, még, ha sokszor azt is szerttük volna, hogy egy kicsivel több legyél…
    Szomorú és keserű számomra, hogy nem látok alternatívát…
    Annak idején a nagy negyvenesek- Markóék- azért panaszkodtak, hogy a nagyobbak nem akarják átadni a helyet, most pedig pontosan ugyanazt teszik!!!
    Az a szomorú, hogy minket gyalogmagyarokat folyamatosan átvernek a ‘nagyok’…igaz ez nem újdonság…
    hát nem létezik már Ember???????

  28. Sunci

    Zsolt,

    Tavasszal örültem, hogy az EP lista elere kerültel, most ugyanugy örvendek, hogy lekerültel onnan. A különbseg persze a reszletekben van.
    Nem a szemelyeddel, a szövetseggel szemben voltak, vannak es lesznek aggalyaim mindaddig, amig tenyleges valtozas nem tapasztalhato a berkeikben.

    Csatlakoznom kell Nagy Istvanhoz, hogy nem voltal reformer, … de lehettel volna, ha nem szolalsz meg tul koran a tavaly nyari politikai uborkaszezon idejen. Akkor volt egy baljos erzesem, mara ugy tünik – beigazolodott. A politika meg ma is azt teszi a balkanon mint 10 evvel ezelött, söt meg joval korabbra is visszamehetnenk. Legjobban teszed, ha otthagyod vegleg Bukarestet es “elmozdulsz az üzleti elet fele” – ezen megfogalmazasod elnyerte tetszesem. Gondolom nem a Trindex-es programozoi allas megpalyazasara utaltal. :-) Ja, es figyusz, az üzleti eletben elörejutni sem sokkal simabb, csak legfennebb nem szivarog ki minden a sajtoba. Tanacs: ha miniszterkent nem ertel ra barati talalkozasokra, igazi ertekek megbecsülesere, remeljük ezentul nem fogsz kiterni elölük. Es vegül ne feledd, voltak meg Nagy visszateresek!

    üdv,
    az operencian tulrol

  29. Karesz

    Kedves “új széköly” barátom, engedd meg , hogy ellenkezzek veled, ALTERNATÍVA van!!! Mindenki választhat, csak a koporsóban fekhetsz nyugton! Habár ha meggondolom, ezen is lehet vitatkozni. Fontos az ,hogy Zsolt megemberelte magát és elküldte a pi…ba a társaságot! Ezt vedd úgy, ahogy mondom! Most megint velünk lehet, s ha majd jobb idők járnak, kellenek a fiatal , tapasztalt de megrugdosott emberek, mert az acél a tűzben edződik és nem a langyos húgyban! Jobb tíz veterán harcos, még akkor is ha nem győztes csapatból verbuválódnak, mint ezer újonc, aki nem látott gránátot robbanni! A jövő légiója ma rakja le az alapokat, mindenki eldöntheti hova áll majd, ha megint égnek a lármafák, és felhangzik a “Talpra Magyar!”

  30. VAJON

    mi lenne ha Tokes kampanyat segitene Zsolt?

  31. Az en szememben

    hiteltelenne valna.

  32. Nagy Zsolt

    Kedves Máté és Fairplayguy!

    „Eszmecserétek” már már újabb érv a moderálás ismételt bevezetésére! Nyomatékosan kérlek, hagyjátok abba a személyeskedést és a nem megfelelő nyelvezet használatot!

  33. Vajda Szilard

    Tisztelt Nagy Zsolt!

    Mar reg vartam ezt az esszeru lepest es ime megszuletett. Gratulalok! Sok sikert az elkovetkezendokben!

  34. Mátéka

    Kedves Zsolt!

    Nekem nincsen bajom a moderálással. Ha moderáltál volna, akkor valószínű, hogy nem alakul ki ilyen jellegű vita, mert gondolom hazúgságokat, csúsztatásokat Te sem engedsz fel az oldalra. Főleg nem uszító jellegűeket.

    Másrészről az alpári stílus, amiért Fiar-től és a blog olvasóktól is elnézést kértem már, az valóban helytelen. De a mondandó viszont koránt sem kerülendő.

    Itt pontosan lehet érezni, hogy mennyi előítélet van az erdélyi magyarokban irántunk, magyarországi magyarok irányában. Ez a forma, amiben ez a rengeteg feszültség ami itt lecsapódott az még istenes ahhoz képest, ami van.

    Ezen lendíthetne az európai integráció, aminek Te magad is képviselője vagy. Lehettél volna méginkább, ha a dolgok nem alakulnak úgy, ahogy, amiért én nem okollak téged sokmindenkivel szemben. Azt hiszem nem kell furálni, a szóhasználatomat, és ha olyanokat írhatnak be mások, hogy:

    “…Szekus Béla helyére szekus Gigit (Frunda György RMDSZ politikus, szintén volt RKP-s és besúgó, aki 1989 előtt nemigen szólalt meg nyilvánosan magyarul, ezért csak Gigi Frundának nevezték sokan – a szerk.) avanzsálták, s mögéje bedugták szemfényvesztésből a kétes gerincű Sógor Csabát…”

    addig szerintem nincsen miért moderálni a csúnya beszédet.

    Vagy a fentebbi bejegyzés kevésbbé provokatív, mint a “buzi” és “bunkó” és “disznószar”? Amiért újfent említem, hogy elnézést kérek a blog olvasóitól, és már elnézést kértem Fair-től is.

    Szóval én támogatom a moderálást továbbra is. Jó ötletnek tartom, hogy újból bevezessed, mert akkor van egy szűrő – ha már saját magunk nem tudunk szűrőként viselkedni – ami nem engedi be az indulatokat ilyen mértékben.

    VÉTKEZTEM, SAJNÁLOM, JÓ LECKE VOLT KEZELNI A TOVÁBBI ELŐÍTÉLETEKBŐL ADÓDÓ INDULATOKAT ÉS RENGETEG TANULTAM A KOCSIS ÚRTÓL!

    Máté

  35. A. SZ.

    Igen, a kampány elkezdődött!
    Eckstein Petike a kolozsvári Szabadságnak a következőt mondta: „Marika néninek egyik karját az RMDSZ-es polgármester fogja rángatni, ha nem szavazz ránk, nem kapja vissza a földjét, a másikat pedig a református lelkész, ha nem szavazz Tőkésre, nem jut a mennybe.”
    Szóval megint előveszitek a komcsi taktikát mi?

  36. Árus Zsolt

    Szép dolog a rendcsinálás, de ha idõd engedi, igazán reagálhatnál érdemben is a felvetett kérdésekre!!!

  37. Árus Zsolt

    Ha Péter ilyenekrõl tud (polgármester, aki csak szavazatért cserében hajlandó végezni azt, amiér a fizetését kapja) nevezze nevén! De mindenképp csúf dolog án egy olyan párt szenátorának lenni, amelyik ilyen dolgokra képes!

  38. Fairplayguy

    Örülök hogy tanultál a Kocsis Úrtól (vagyis szerény személyemtől), ahogy te írod Mátéka.

    De amint azt észrevettem kár h nem eleget! Mert az amiről én beszéltem az nem előítélet amint te írtad hanem egyszerűen nemzeti öntudat. Mert minden nemzetnek van egy egészséges öntudata. Ez van. És ez a normális.

    További perszonális fejlődést kívánva neked Mátéka

    a Fiú.

    U.i. Ez nem a vita folyatása akar lenni. Csak max az epilógus.

    Zsolt, szerintem a moderálással nem működik (het) jól ez a kommunikációs felület… Igazából a blog nem arról szól, mint műfaj, ha lehet ebbe a kategóriába sorolni…

    Részemről már rég abbahagytam az alpári szóhasználattal, amint gondolom észre is vetted (vettétek), illetve egyvalami biztos: nem is kívánom azt semmilyen körülmények között folytatni.

    Ami ez európai integrációt illeti annak az alapja pont a tolerancia, az egymás elfogadása… Ezért viszont még mindnyájunknak fejlődnünk kell, kicsit lehet többet mint Jurop nyugati részében az embereknek akik már ezen a fázison túlnyomó többségileg már átmentek… (még lehet h nekem is…:)).

  39. MOBRA

    Kedves Zsolt
    Elöször is sajnálom a visszalépésed, mert úgy érzem TE képviselted volna jól az erdélyi magyarságot, és ami engem is érint a fiatalokat. Úgy érzem nélküled elvesz az a lendület ami a te politikádat jellemezte.
    Másodszor jo dötésnek tartom, mert olyan támadásoknak voltát kitéve a jelöltség miatt amelyeket nem erdemeltél meg. Igy ezzel a döntéssel remélem hagyják hogy folytasd munkádat.

    Harmadszor: remélem hamarosan újra fontos szerepet fogsz betölteni valahol( az erdélyi magyarság érdekében is).
    Negyedszer: A következő Kongresszuson, remélem az elnökjelöltek között látlak majd. Még azért is, hogy fájjon a fejük az elnököknek.

    sok sikert a munkádhoz.

  40. Fairplayguy

    Nem tom ha emlékszel Zsolt arra, én már akkor amikor megindítottad a blogodat azt állítottam Rólad h nagyszerű szakember vagy és a minisztériumodban ég a munka. Nagy volt a hajtás a kezed alatt.

    Fent vázolt véleményemhez most is ragaszkodom, illetve még azt szeretném kérdeni h emlélszel- e arra kérdeztem Tőled annakidején, h nem gondolkoztál- e azon h komolyabb csapatot kéne keress?

    Lám- lám az akkori kérdésem most sem veszített aktualitásából, illetve azt kérdezném ismételvén akkori saját magam:

    Zsolt nem gondolkoztál- e azon h komolyabb csapatot kéne keress?

    Mert azóta csak annyi történt h személyes ambíciók miatt a saját pártod gyakorlatilag elárult, nem állott ki érted, melletted, nem volt képes megvédje egy közkatonáját… Ami sokmindent jelent csak korrektséget nem… Vagy tévednék Zsolt?

  41. Mátéka

    Fair!

    Nemzeti öntudat, mint olyan a magyarok felében nem létezik! Lehet, hogy én keveset tudok a határon túli dolgokról, de azt elhiheted nekem, hogy ma Budapesten, vagy az ország minimum felében többet ér egy új kelme, mint a magyar öntudat. Az emberek szégyellik magyarságukat, szégyenlik az ország helyzetét EU-ban, szégyenlik a gazdasági állapotot, és ami a legrosszabb, hogy szégyenlik egymást.

    Az egyik oldal szégyenli, hogy a társadalom egyik fele nem hajlandó magyar zászlóban járni, csak Republicot és Eddát hallgatni, Magyar Nemzetet olvasni, tiltakozni.

    A másik fele szégyenli a Nagymagyarországos autós matricákat, a jobboldali és szélsőjobboldali tömörülést, a magyar gárdát, a túlzott nacionalizmustól fűtött nemzeti öntudatot. Az ukrán lehet még ennyire megosztott nép, mint a magyar.

    Azt pedig nem tudom elfogadni, hogy a nemzeti öntudat nálad arról szól, hogy pokolra küldessz, amiért el merem mondani őszintén, hogy romániaiknak nevezem a romániai magyarokat a hétköznapi szóhasználatomban. Ezt még mostanáig sem tudom megérteni.

    És végezetül NAGYON SAJNOS nem tudom osztani a véleményedet, hogy a magyar nemzetnek van egy egészséges nemzeti öntudata, MERT NINCSEN.

    Na ennek az okát kellene megtalálni, deklarálni, elfogadni és konzekvensen változtatni rajta MINDENKINEK. Erdélyinek és magyarországinak egyaránt.

    Üdv, Máté

  42. Sunci

    Zsoltnak, de vegülis inkabb az ide beiroknak szol.

    Ugy emlekszem, kertem mar egyszer, hogy vezessünk be egy olyan jatekszabalyt, hogy egy topikban egy valaki maximum 3-szor szolhat hozza. Keresem ujra aktualissa valt, kernem az “unfair” jatekosokat, hogy önkontrollbol tegyek, 3-ig mindenki el tud szamolni, különben veszit a blog a latogatottsagabol, jelentösegeböl, küldeteseböl. Ez pedig nem lehet celunk.

    Köszönöm.

    üdv,
    az operencian tulrol

  43. Fairplayguy

    Mátéka,

    igazad van, a magyarok nemzeti öntudatát elpuskázták a komcsik. Az utódállamok közül ehhez viszonyítva kivétel csak Ausztria. Ott is nagymértékben az anyaországi komcsi nemzeti politika átkos hatása miatt (is) veszlődött a nemzeti öntudat, vegyült a magyar…

    A komcsik , vagyis 89 óta más mint Antall József nem is próbált meg nemzeti stratégiát kidolgozni… Ez sajnálatos… A Fidesz sokmindent meglépett ilyen irányba de igazából nem sok ideje volt komoly dolgokat művelni mert kevés ideig volt kormányon. Pont mint Antall József.

    A nemzeti öntudatot az agyakban kéne először letisztázni, ha nem is központilag ugye mert nem létezik központi magyarságpolitika, de legalább egyénenként igyekezzünk… Mert per pillanat csak ezt tudjuk tenni… Vagy inkább dobjuk be a törülközőt, az jobb lenne Mátéka?

    Azt állítod művelt ember vagy. Hát akkor segíts! Először tisztázd le fiam saját magadban ki vagy, utána miután ez megtörtént akkor légy szi nézz körül a világban és tiszteld azok nemzeti öntudatát akik úgy érzik h rendelkeznek vele! Attól függetlenül h magyarnak, románnak, ukránnak, esetleg kínainak érzi valaki saját magát… Mert azért azt írtad volt h nálad mindenki egyenlő…

    Tiszteld nemzeti öntudatukat, illetve nemzeti érzékenységüket mert cserében te is kapsz érte Mátéka tiszteletet és megbecsülést!

    További jó fejlődést kívánva maradok továbbra is távolságtartó tisztelettel:

    A Fiú.

  44. Márton Zoltán

    Karesz, Te tudsz valamit?
    Valamikor a Zsolt kálváriája kezdetén én is elmondtam ezt a forgatókönyvet, nyilván nem ennyire kidolgozva. Persze erre Zsolt nem fog reagálni, mert nem is teheti, de kíváncsi lennék az UDMR vezérkar ábrázatára, mikor olvassák ezt a blogot az elméleteinkkel (persze bokros teendőik ez nem teszik lehetővé – esetleg amit belőle a titkárnő, vagy a szeku /kinek melyik/ kivonatol).
    Vulgaritás ide – vagy oda, a tények nem változnak. Sajnos Gigit nem lehet rózsaszín, pufók, optimista körmondatokban leírni, marad az itt olvasható kapálatlan stílus :-(
    Sógor Csaba szerintem is gyenge ember (azzá lett). A lelke jó szegénynek, de ennyire telik tőle. Valamikor a román lapok “Micul Tőkésnek” titulálták, és egyszer csak jött egy törés (erről Zsolt biztos tudna mondani egyet s mást).
    Verestóyék nem a tegnap kezdték a “szakmát”. Aki kényelmetlen nekik arról előbb-utóbb kiderül valami (igazi vagy vélt bűn), a következményeket meg láthattuk jónéhány esetben. Ha így járnak el a saját embereikkel, akkor elképzelhetitek mit művelnek a boszorkánykonyhán kívüliekkel…
    Zsolt, én téged most nem sajnállak, mert szerintem Te jártál jól. Még talán idejében kerültél ki a kígyófészekből. Én akkor sajnáltalak, amikor belementél.
    A moderálás szerintem megöli az oldal hitelességét. Majd igyekszünk megkapálni a mondandónkat :-)
    Máté! Nekünk semmivel sincs több előítéletünk a csonkaországiakkal szemben, mint fordítva. Persze nem azt mondom, hogy ez rendjén van, de nagyon nincs amit a szemünkre vessél.

  45. Istvan

    Kedves Zsolt,

    Egyeznem kell M.Zoltánnal.A moderálás elveszi a blog hitelességét.Akkor mindenki azzal fog vádolni, hogy “igen..mert levette a kritikus leveleket/nem hagyta ott az egészet.

    Máté, én örülök, hogy vannak olyan emberek külföldről, akiket érdekel a helyzetünk.Viszont nagyon sok dolgot másként látunk mint ti “magyarországiak”.( ez hogy hangzott neked?.Nekem elég rosszúl esett, hidd el.Az itt levők viszont megértik, hogy miről is beszélek)

    Erre van szükségünk, a komunikációra, a nézeteltérések tisztázására.És akkor talán lesz nemzeti öntudat is.

  46. Mátéka

    “…Azt állítod művelt ember vagy. Hát akkor segíts! Először tisztázd le fiam saját magadban ki vagy, utána miután ez megtörtént akkor légy szi nézz körül a világban és tiszteld azok nemzeti öntudatát akik úgy érzik h rendelkeznek vele!…”

    Az első fele már meg van. A többiért pedig igyekszem a továbbiakban.

    Máté

  47. Mátéka

    Kedves István!

    Nekem tényleg semmi bajom avval, hogy azt mondják rám, hogy magyarországi. De ez tényleg nem zavar.

    Az, hogy a véleményemmel, amit őszintén felvállalok mindenki előtt akaratlanul megsértek egyéneket az azért van, mert valószínű fel nem tudom fogni a helyzeteteket.

    Most legyen én is olyan, hogy olyan emlékeket emlegetek fel, hogy ruhákat gyűjtöttünk az erdélyieknek, öreg nénik sírtak, hogy miket művelnek velük és ebben teljesedjen ki a nagy magyar nemzeti öntudatom?

    Én nem ilyen vagyok. Én inkább kiondom a dolgokat, hogy szakítani kell a múlttal, a fájdalommal és nem kell megsértődni azon, hogy azt mondtam romániai. Mert ezzel szemben teszek sok más olyan dolgot, amivel úgy gondolom hasznos lehetek. És itt nem a pénzosztáson van a hangsúly!

    Persze, hogy másként látjuk mi magyarországiak a dolgokat, mint ti, de az még nem azt jelenti, hogy rosszul, és nem kell érzékenyen reagálnia senkinek egy-egy rossz megnyílvánulásért.

    Üdv, Máté

  48. Karesz

    Sok disznóságról tudok én, többet mint illene, de ez hozzátartozik a hétköznapjaimhoz. Na de nem ez a fontos, hanem az , hogy néha fellebentsük a fátylat, és tisztázzunk félreértéseket, álhíreket. Ilyen félreértés a Máté szívatása is, kár volt úgy nekimenni, mert Máté jó fiú, nem szabad bántani! Na de félreértések vannak, és akkor hülyeségeket beszélünk, minden rossz szándék nélkül.
    Azt hogy a fő izék olvassák vagy nem, nem tudom, nem hinném, de azt igen, hogy vannak olyanok akik jelentik, ha valami gyanús! Olyan csaholó, farkcsóváló emberek, akik a főnök kabátját szokták feladni.
    A szekus, Gigis, őrnagyos, neptunos bűnöket hallva, ha nem is lejtenek örömtáncot, arra mindenféleképpen számíthattak, hogy mind az asztalra lesz kipakolva. A mostan iháború, belső és kegyetlen testvérharc és ebben mi magyarok páratlant tudunk alkotni. Rosszabb mint a vallásháború, ott sincs könyörület, csak az ellenség eltiprása, kiirtása a cél!
    Sógor is, most megkapja azt, amit végső soron megérdemel. Bárhogy csavarja csűri, bizony Brutus lett belőle, hátbadöfte a mentorát. Sokaknak ment fel a vérnyomása, mikor meghallották a hírt! Amit végleg elvesztett, az a hitele, a szavának nincs többé súlya, és ez már politikailag zombit jelent.

  49. fkv

    1. Zsolt! Biza, biza csak jobb a moderálás, mert egyesek szóf..sásban szenvednek és elveszik a kedvem, hogy egyáltalán elolvassam a blogot. A moderálás miatt legalább csak téged szídnak az emberek. :)

    2. Sajnos engem nem győztél meg. De hát nem is nekem szántad soraidat.
    Te ott rontottad el, amikor beléptél az udmr vezérkarába. Akkor, amikor már kilépni kellett volna onnan. S azzal, hogy te még mindig hiszel nekik és nekik kampányolsz a maradék hitelességedet veszíted el. :-( De ez csak az én véleményem. Akik nem ismernek régóta, azok számára úgy látszik mesiás is lehettél volna…De a “vezírek” nem hagyták.

    3 . Az egész EP listás bohóckodásból annyi haszon van, hogy végre mások előtt is nyilvánvalóvá válik, hogy Sógor Csaba hova tartozik (ha nem volt elég világos már akkor, amikor Lacu Rosuval kampányolta végig Hargita megyét). Alig várom, hogy Markóék megköszönjék neki. :-)
    A lényeg, hogy lassan, de biztosan tisztul az ún. autonomisták köre. Inkább kicsi legyen, de erőss.

    4. Zsolt, neked sok sikert a gazdasági életben.

  50. A. SZ.

    Mindenképp dicséretes hogy végre van választási lehetőség
    Első lépés a gép(rmdsz)uralom megtöréséhez!

    http://youtube.com/watch?v=eNDp6qTNHrg

  51. István

    Kedves Máté,

    Én úgy látom a dolgokat, hogy felvállalni kell a múltat és nem szakítani vele.

    Igen,… megtőrtént az a szerencsétlen referendum Magyarorszagon minket illetően, de ez nem jelenti azt, hogy mindenki így gondolkozik.Az élő példa pedig te vagy erre.

    Érzékenyek vagyunk, sajnos, nagyon érzékenyek..Egy ideig azt remélték a szüleink, hogy ha majd megnyílnak a határok, úgy fogjuk ‘viszontlátni’ egymást mint egy nemzet.Viszont ahogy telt az idő, ennek éppen az ellenkezőjét észlelük.

    Beléptünk az Unióba is.Hól vannak a magyar cégek amelyek magyaroknak biytosítják a munkahelyet?(Lehet mosolyogni a naivságomon…) Bukarestben. Akkor már (személy szerint) nem reméltem semmit.

    Mi vagyunk azok, akik akik nemzeti öntudatot próbáljuk élesztgetni.És ez nagyon furcsa, mert ezt az anyaország kellene tegye a kisebbséggel és nem fordítva.Ne essen félreértés, nem támadni akarlak.Mint mondtam, te vagy a példa rá, hogy létrejöhet/létrejön az a bizonyos komunikáció, amiről beszéltem.

    Zsolt, bocsánat, hoy nem a topikra irányítottam a beszélgetést és öntudatról meg nem tom miről beszélek itt össze, de ha már közelebb sikerült kerűlni egy társunkhoz, akkor már megérte, nem?

    István

  52. Nagy István

    “a magyarok nemzeti öntudatát elpuskázták a komcsik” – írta Fairplayguy
    1919-ben Károlyi Mihály verte bele az első rozsdás szöget az ő tanácsköztársaságával.
    Aztán meg jöttek Rákosiég és a máig regnáló utódaik.

  53. Persona

    “Sietve tűnt el a folyosón, eldobva cigarettáját, éppen olyan könnyedén, mint egy főispánt. Csakhogy a cigaretta még füstöl egy darabig eldobva is, de a főispán mindjárt hamu.”
    Ez Mikszáth miniszterelnöke, akire emlékeztet a mi miniszterelnök-helyettesünk, aki dobta Zsoltot az EP-képviselöjelölt listáról. Csakhogy Zsolt nem hamu, ezután szurkolok neki.

  54. valaki

    Nagy Zsoltnak:
    Kedves Zsolt, sajnalom, hogy kozeleti szereplesed igy alakult. Ettol eltekintve nem akarok most arrol filozofalni, hogy jo-e vagy sem az, hogy a neved vegul megsem fog szerepelni az RMDSZ EP-valasztasi listajan. Azonban abbol indulva ki, hogy – allitasod szerint – sajat magad hoztad meg ezt a visszalepessel kapcsolatos dontest, annyit megjegyeznek, hogy eppen ez a dontesed a legjobb bizonyitek arra, hogy talan nem kellett volna olyan nagyon kikelnetek Base ellen, amikor felfuggesztett tisztsegedbol, hiszen belathatod, hogy aki nem jo EP-kepviselonek, az nyilvan miniszternek sem jo. Most nem arrol beszelek, hogy valosak-e vagy sem az ellened felhozott vadak, mert azt mi, kivulallok ugysem tudhatjuk, s mar megbocsass, de az RMDSZ ervelese egyszeruen nem lehet hiteles, hiszen miert is latna be barmit is, ha megoly igaz is lenne. Tehat nem a vadak valosagerteke itt a lenyeg, hanem az imazsvesztes, amit valoszinuleg te is erzel es tudsz, ezert hoztad meg dontesedet.
    Mindettol fuggetlenul kivanok neked minden jot, es sok sikert, fuggetlenul attol, hogy mihez kezdesz a tovabbiakban.

    Matenak:
    Azt senkitol sem szoktam rossz neven venni, ha romaniainak nevez, ugyanis akar tetszik, akar nem ez van: Erdely jelenleg Romaniahoz tartozik, ennel fogva pedig aki erdelyi, az romaniai is. Ez szamomra rendben van. Az viszont mar egyaltalan nincs, amikor egyes honfitarsaid, vagyis odaati “testvereink” egyszeruen romanoknak neveznek minket, itteni magyarokat is. Kicsit fura a mi helyzetunk: itt egyesek lemagyaroznak, ott meg a tobbseg leromanoz, vagyis sehol sem szamitunk “odavalosiaknak”, eppen ezert – bizonyos ertelemben – nagyon illik rank az a kifejezes, amivel neha a romanok szoktak illetni minket: “bozgor”, vagyis hazatlan. De annyit mondhatok, hogy ha mar valasztanom kell a ketto kozott, inkabb valasztom az elobbit, ugyanis itt legalabb annak taratanak, ami vagyok, es aminek en is tartom magam. Valoszinuleg eppen ezert vagyok most Bukarestben, es nem Budapesten.
    Ettol fuggetlenul felreertes ne essek: nem akarom veled elvitetni a balhet az “ottaniak” buneert, vagy rad haritani emiatt a felelosseget. Kivanok neked minden jot!

  55. Márton Zoltán

    “A lényeg, hogy lassan, de biztosan tisztul az ún. autonomisták köre. Inkább kicsi legyen, de erőss. ”
    fkv – Isten hallgassa meg amit mondassz :-)

  56. Mátéka

    Kedves István!

    Én úgy látom a dolgokat, hogy felvállalni kell a múltat és nem szakítani vele.

    Igen,… megtőrtént az a szerencsétlen referendum Magyarorszagon

    ************

    Azt hiszem nem fog senkinek tetszeni a véleményem a referndumról. Az sajnos a Fidesz belpolitikai feszültségkeltése volt csak, amivel saját társadalombeli támogatottságát akarta fitogtatni, miután bukta a választásokat.

    Mert hogyan is lehet 2005. decemberében egy olyan kérdést feltenni, ami 2007. januárjában minden bizonnyal aktualitásának hatásfokát nagymértékben elveszíti.

    Én már többször is elmondtam a víziómat az európai társadalomról, ami nem jelenti azt, hogy minden európainak el kell felejteni nemzeti identitását és kockafejűen közlekedve azt mondani mindenhol, hogy: I’m from the United States of Europa. De ami fontos lehet nektek nemzetileg, azt nem Magyarországon, hanem otthon Erdélyben és Székelyföldön találjátok meg, ha jó gondolom. Amit pedig lehetőségként pluszban adott volna az állampolgárság 2005 decemberében, azt 2007. januárjától megadja az európai integráció: munkavállalás, tanulás, szabad mozgás, vállalkozás, befektetések. Szóval nem jár kevesebb szégyeld magad a Fidesznek azért, ahogy okot faragott belőletek, mint az MSZP-nek, aki pedig olyan szegényesen reagálta le a kérdést, és kvázi kampányolt ellenetek, mint határon túli magyarok ellen. Rossz retorikával, rossz mondandóval.
    Természetesen más a vonatkozása a kérdésnek szerbiai, horvátországi és ukrajnai magyarok esetében, akiket igen is érint a kérdés, de ez a blog itt rólatok szól.
    Remélem nem számítok eretneknek, de ez a véleményem és ez nem ellenetek, hanem a szegényes magyar politikai elit ellen szólt most belőlem. Emlékezzünk csak a véres szájú Mikola Pista elszólására, aminek a hátterében az volt, hogy ha a Fidesz nyeri a választásokat 2006-ban akkor majd lesz állampolgárság, amivel jár majd a szavazójog is, ami hát persze a Fidesz hosszútávú hatalmát biztosítja be. Ez milyen eljárás, ezt hogy képzelik? A határon túli magyarokat szavazatszerzésre használják.
    A Fidesz nemzetpolitikai tevékenységét már rég nem a nemzeti öntudat meg a filantrópia vezérli.

    **************************

    Hol vannak a magyar cégek amelyek magyaroknak biytosítják a munkahelyet?(Lehet mosolyogni a naivságomon…) Bukarestben.

    **************************

    Ez véleményem szerint a nagyvállalatokra igaz első sorban, akik Bukarestből akarják meghódítani a teljes román piacot. A határmenti zónákba, Temes, Arad, Bihar és Szatmár megyékben sok a betelepülő magyar vállalkozás. Kérdés az, hogy itt a határ melyik oldalán élőket alkalmazzák, mert Arad környékén már alig találni munkavállalókat, olyan magas a foglalkoztatás.

    *****************************

    Mi vagyunk azok, akik akik nemzeti öntudatot próbáljuk élesztgetni.És ez nagyon furcsa, mert ezt az anyaország kellene tegye a kisebbséggel és nem fordítva…

    *****************************

    Ezt annyival helyesbíteném, hogy Ti vagytok azok, akik egészséges módon élesztitek fel a nemzeti öntudatot, csak nagyon kár, hogy idáig nem jut el.
    Sokan néznek nagy szemekkel, amikor azt mondom, hogy a közös társadalmi rendezvények oldaláról, azaz a buli oldaláról kellene megfogni a dolgot. Remélem a Félsziget fesztivál egyre aktívabban be fogja tölteni ezt a funkciót. Olyan lesz majd, mint a németeknek volt a Balcsi a fal leomlása elött.
    Sajnos Magyarországon a nemzeti öntudat ébresztése igen radikális formákat ölt. A focidrukkerek, a tüntetők, a rendbontők sokszor emlegetik a nagy Magyarországot és a nemzeti maszlagot, ezért párosult a nemzeti öntudat képviselete a radikális megnyilvánulásokkal.

    Itt el kellene induljon egy újfajta társadalmi párbeszéd, aminek az eleje biztosan indulatokkal teli lenne, de ha lenne elég kitartó ember, akkor kemény munkával lehetne eredményt elérni.

    Elnnézést, ha hosszúra nyúlt, de ezek nagyon fontos kérdések.

    Üdvözlettel: Máté

  57. Máté

    Kedves valaki!

    Az viszont mar egyaltalan nincs, amikor egyes honfitarsaid, vagyis odaati “testvereink” egyszeruen romanoknak neveznek minket, itteni magyarokat is.

    *******************************

    Nem akarok senki védelmére kelni, de sokszor nincsen rossz indulat abban, amikor egy magyarországi ezt mondja. Írtam korábban egy sztorit a néniről, még Zsolt előző bejegyzésének kommentárjaként.

    A másik csoport, aki pusztán lelki szegénységből mondja azt, hogy románok vagytok, nos azok egyszerűen PRIMITÍVEK. Saját lelki szegénységükből nem tudják felfogni, hogy “társadalmilag érzékeny terület”, de ha fel is tudnák fogni, akkor pedig nincsen bennük annyi emberi érték, hogy figyelembe vegyék és következetesen írtsák ki a szótárukból.

    ******************************

    “bozgor”

    ******************************

    Ha jól tudom, akkor ez a Steaua vs Csíkszereda hokimeccseken szokott leginkább szerepelni.

    Itt megint csak a már lassan elcsépeltté vált európai szemlélettel tudok jönni: Erdély és Székelyföld az európai magyarok otthona. Egy régiója Romániának, ami történelmi okok miatt elszakadt, de a geopolitikai és társadalmi egységet tovább nincsen ki rombolja. De ez a régió, mint európai területi egység mégis csak az otthonod nem? Természetesen ez nem változtat azon a téren, hogy Budapesten románnak tartanak, Bukarestben meg lemagyaroznak. Persze Bukarestben az egyszerű nép (taxisok, tisztelet a kivételnek) többször mondják, hogy török vagyok, vagy finn, vagy svéd, ami azért érdekes, mert egyik népcsoportra sem hajazok, a törökök és a skandinávok pedig egymásra végképp nem. A lényeg, hogy sok bukaresti vadromán igazából leszarja, hogy ki milyen nemzetiségű. Eddig a másfél év alatt egyszer volt rossz emlékem, amikor a Gara de nord-ról egy taxis azért nem vitt el, mert beazonosította, hogy magyarul beszélünk. De ezen az egyen kívül nem volt gond.

    ******************************

    Ettol fuggetlenul felreertes ne essek: nem akarom veled elvitetni a balhet az “ottaniak” buneert, vagy rad haritani emiatt a felelosseget.

    ******************************

    Azt hiszem akarva akaratlanul el kell vinnem a balhét, de nekem ez nem baj, mert tudom, hogy az én szándékaim nem rosszak és számolok a feszültséggel is. Minden esetre nagyon konstruktív a hozámállás, egyre többek részéről itt a blogon, úgyhogy igazán köszönöm.

    Üdv, Máté

  58. Fairplayguy

    ,,De ami fontos lehet nektek nemzetileg, azt nem Magyarországon, hanem otthon Erdélyben és Székelyföldön találjátok meg, ha jó gondolom.”- mondod Mátéka.

    Ezzel nem mondasz ellent esetleg saját magadnak, mert azt állítottad h nekünk igazából nincs autonómiára szükségünk. Kérdezem tőled, akkor sincs ha mi úgy látjuk jónak?

    ,,Ezt annyival helyesbíteném, hogy Ti vagytok azok, akik egészséges módon élesztitek fel a nemzeti öntudatot, csak nagyon kár, hogy idáig nem jut el.” – mondod…

    Ezzel kapcs azt is állítod h ,,Ez milyen eljárás, ezt hogy képzelik? A határon túli magyarokat szavazatszerzésre használják.”.

    Miért tenne rosszat az összmagyarságnak az ha a szavazatszerzéssel mi kis öntudatot lehellnénk az anyaországba? Kinek lenne az rossz?

    Amúgy én soha nem kértem senkitől azt h magyar állampolgár legyek!

    Érzed- e az ellentmondásokat szavaid között?

    Mert én ezekből már ne haragudj azt vonom le h sem Mo. – tól nem illet meg semmi minket, erdélyieket, de azért itthon is kuss legyen amikor valamilyen formában rendezni akarjuk viszonyainkat…

    Ezeket csak azért írtam mert követem a fejlődésedet Mátéka… Ugy- e nem baj?

  59. István

    Kedves Mátéka,

    Csak két dolgot szeretnék pontosítani, egyébként szuper a hozzászólásod, nagyon ok szerintem.

    “Ez véleményem szerint a nagyvállalatokra igaz első sorban, akik Bukarestből akarják meghódítani a teljes román piacot. A határmenti zónákba, Temes, Arad, Bihar és Szatmár megyékben sok a betelepülő magyar vállalkozás. Kérdés az, hogy itt a határ melyik oldalán élőket alkalmazzák, mert Arad környékén már alig találni munkavállalókat, olyan magas a foglalkoztatás.”

    Nem vagyok szakember ebben, de nagyon sok olyan magyar céget ismerek(pl benzinkút, bank legfőkeppen) amelyeknél alig látok magyarokat.Nem tudom , hogy mi a helyzet a határ mentén, én Kolozsvárrol beszélek.

    A második dolog:

    Engem éppen az zavart, hogy az embereket meg tudta vesztegetni az ocsmány nemzetromboló politika.Mindegy, hogy mit mondott az Mszp vagy a Fidesz….az emberek fel kellett volna fogják ennek a referendumnak a fontosságát emberi szemszögből.De a politikusoknak sikerűlt megtéveszteni, bocsánat, megyőzni őket, hogy nem lenne jó, ha meglenne a dupla állampolgárság…És erre a nyugdíjas taták akik azt hitték, hogy az erdélyiek el fogják özönleni az ígéret földjét, nyugton aluhattak tovább…meg van mentve a haza, hála Gyurcsánynak.Agyrém..

    “mit pedig lehetőségként pluszban adott volna az állampolgárság 2005 decemberében, azt 2007. januárjától megadja az európai integráció: munkavállalás, tanulás, szabad mozgás, vállalkozás, befektetések”

    Nekünk elsősorban csak annyi kellett volna/KELLENE MÉG MINDIG, hogy azt mondhassuk magunkról “magyar állampolgár”….Egy szimbólum, egy eszme…így.. maradunk “bozgorok”.Nem a tanulás, piac stb. lenne a legfontosabb, nem halunk éhen itt sem.

    Nekem is az a véleményem, hogy a közös bulik, közös programok nagyon segítenek.Ha nem is minedenkit, de legalább a fiatalokat jobban összehozzuk,így pedig az előítéleteket is enyhitjük.

    A többiek mit szólnak ehhez???

    Üdv,
    István

  60. Máté

    Fair!

    “…Ezzel nem mondasz ellent esetleg saját magadnak, mert azt állítottad h nekünk igazából nincs autonómiára szükségünk. Kérdezem tőled, akkor sincs ha mi úgy látjuk jónak?…”

    Olyan autonómiára, ami mondjuk Erdélyt, vagy Székelyföldet, mint külön tagállamot tárgyalja szerintem nincsen szükség.

    Az ellentmondást hogyan érted? Melyik állításomnka mond ellent az, hogy szerintem nincsen szükségetek autonómiára?

    Persze, ha neked ez a legfőbb vágyad, akkor harcolhatsz érte nyugodtan. De mindek azért harcolni, hogy kimondhassad: Erdély, Székelyföld autonóm jogokkal rendelkező terület. Amúgy megvan minden lehetőségetek különböző szupranacionális egyezmények nélkül is arra, hogy nemzeti értékeken is alapuló kulturális autonómiát hirdessetek és abban elégedetten élhessetek. De inkább vigyázok, mert amúgy elég fügefamód intelligenciával állaok ezekhez a kérdésekhez és félek, hogy naivitásomból fakadóan ismét egy értelmetlen vitát kezdek.

    Miért tenne rosszat az összmagyarságnak az ha a szavazatszerzéssel mi is öntudatot lehellnénk az anyaországba? Kinek lenne az rossz?

    Speciel én ezt annyira nem üdvözíteném, mert mi is az ami téged motiválni amikor szavazol Magyarországon? Az, hogy ki mennyire konstruktív és következetes nemzetstratégiát követ? Ezen kívül még mi az ami téged érint, mint szavazópolgárt? Adórendszer? Egészségügyi szolgáltatások? Vállalkozásfejlesztés? Önkormányzati kodernizásió? Nyugdíjrendszer? Reálbér növekedés? Ezek közül melyik érint téged személyesen? Szerintem egyik sem, így szavazatod mögött nem lenne kellő mennyiségű racionalitás, hiszen a rossz választás téged már nem érint. Ha adott esetben minden ellátórendszer európai lenne, akkor azt mondanám, hogy téged ugyanúgy érint mint engem. De ez olyan messze van még, hogy tán nem is fog létezni.

    Amúgy én soha nem kértem senkitől azt h magyar állampolgár legyek!

    Szóval én inkább nálad érzem az ellentmondást. Egyik pillanatban szavazati jogot kérsz, másik pillanatban pedig az állampolgárságot nem is kéred, pedig a második nem kérésed az az első kérésed feltétele.

    Érzed- e az ellentmondásokat szavaid között?

    Nem érzem.

    Mert én ezekből már ne haragudj azt vonom le h sem Mo. – tól nem illet meg semmi minket, erdélyieket, de azért itthon is kuss legyen amikor valamilyen formában rendezni akarjuk viszonyainkat…

    Nagyon-nagyon rossz következtetést vontál le, mert az én mondandóm közel sem ez, és én ezt a látásmódot nem is támogatom. De meg is kérlek, hogy mielőtt értelmezni kívánod a mögöttes tartalmat – csak a fejlődésem nyomonkövethetősége érdekében – kérdezz meg engem is.

    Üdv, Máté

  61. Máté

    Kedves István!

    Csak a Fairplayguy szólít Mátékának, amolyan lealacsonyító gúnynévként használja és csak viccből használtasm a Mátéka nicket. Jobban szeretem a Mátét, ka nélkül :)

    Szóval:

    ….az emberek fel kellett volna fogják ennek a referendumnak a fontosságát emberi szemszögből.De a politikusoknak sikerűlt megtéveszteni, bocsánat, megyőzni őket, hogy nem lenne jó, ha meglenne a dupla állampolgárság…És erre a nyugdíjas taták akik azt hitték, hogy az erdélyiek el fogják özönleni az ígéret földjét, nyugton aluhattak tovább…meg van mentve a haza, hála Gyurcsánynak.Agyrém..

    Ezzel teljes mértékben egyet tudok érteni, és azt hiszem most Te voltál az aki segített magamban megfogalmazni a választ saját kérdésemre.

    Másik dolog:

    Nevezzük nevén az állatokat, MOL és OTP és még melyik magyar cégek azok amelyikre Te gondolsz? Mert ezek olyan óriásvállalatok, amiket én említettem. Van viszont még egy nagyvállalat a Karsai műanyaggyártó, aki viszont Hargita megyében csinált egy gyártóüzemet, ami nem is kicsi. Persze nagysága méretben nem ér fel a fentebb említetekkel, de azért létező ellenpélda.

    A határ menti ipari zónáknál pedig magas a magyar vállalatok száma a betelepülő vállalatok arányát tekintve. Persze a nyugati határmenti ipari parkok más szemszögből is vonzóak, hiszen egy olyan átmeneti területi egységet képeznek, ami közel van egy már csatlakozott piachoz.

    Nekem is az a véleményem, hogy a közös bulik, közös programok nagyon segítenek.Ha nem is minedenkit, de legalább a fiatalokat jobban összehozzuk,így pedig az előítéleteket is enyhitjük.

    A többiek mit szólnak ehhez???

    Azt tudom, hogy az én barátaim tavaly is és idén is jöttek velem, tavaly is és idén is nayon jól érezték magukat és szereztek új haverokat, akiket valószínű nem fognak csak úgy meglátogatni, de jövőre biztos, hogy már ismerősként futnak össze.

    Remélem egyszer mi is összefutunk egy Zsoltos blogger találkozón.

    Üdv, Máté

  62. Fairplayguy

    Mátéka,

    látom kezd elmérgesedni a dolog a kettőnk vitájában ezért igazából nem látom hasznosnak azt.

    De azért nem bírom szó nélkül megállni hogy ne válaszoljak, viszont nem fogok reflektálni mindenre amiket írtál mert szócsavarás ide vagy oda, amiket megmondtam azokat megmondtam és punktum…

    Illetve figyelmeztetlni szeretnélek Mátéka h amikor átmész majd a vulgaritásokba akkor én nem fogok hozzászólni érdemben… Viszont ha tényleg a fejlődés tanujelét adod, akkor folytatni fogom a vitát, annak ellenére h megigértem h nem csinálom ezt tovább veled. De hidd el csak érted teszem. Még egyszer hálás fogsz lenni szavaimért. Meglátod majd!

    ,,Speciel én ezt annyira nem üdvözíteném, mert mi is az ami téged motiválni amikor szavazol Magyarországon? Az, hogy ki mennyire konstruktív és következetes nemzetstratégiát követ? Ezen kívül még mi az ami téged érint, mint szavazópolgárt? Adórendszer? Egészségügyi szolgáltatások? Vállalkozásfejlesztés? Önkormányzati kodernizásió? Nyugdíjrendszer? Reálbér növekedés? Ezek közül melyik érint téged személyesen? Szerintem egyik sem, így szavazatod mögött nem lenne kellő mennyiségű racionalitás, hiszen a rossz választás téged már nem érint. Ha adott esetben minden ellátórendszer európai lenne, akkor azt mondanám, hogy téged ugyanúgy érint mint engem. De ez olyan messze van még, hogy tán nem is fog létezni.”/ írod…

    A következőket kérlek olvasd át többször is és légy szi jegyezd meg:

    1. A külföldi magyarok profitot jelentenek Mo-nak!!! Tehát a külföldi magyarokkal bizniszelni jó üzlet az anyaországnak!!!!!!!! Még így is! gyurcsány is tudja meg Orbán Viktor is tudja. És most te is megtudtad…

    2. Esetleg amiket te felsoroltál a szövegedben azok között nem vettél észre néminemű összefüggést? Mert a rossz választás (otok) tönkre tett mindent amiket ott szépen felsoroltál… Meg a párt(ok) amit (ket) visszaválasztottatok. Mert igaz most jobb lenne egy nyavalyás Fidesz nektek is? Ha nem hiszed h így van esetleg nézz rá az aktuális közvéleménykutatásra ezzel kapcsolatban. Medián, stb…

    3. Mert esetleg ha mi akkor szavazunk akkor megint esetleg nem lennétek sz….ban, mint ahogy most vagytok…

    4. Mert ahogy te nevezted a mi egészséges nemzeti öntudatunk oda is hathatott volna HOGY TI IS MOST JOBBAN ÉLJETEK! Egyszerűen mert nem jött volna ki győztesnek gyurcsány és bandája…

    Na látod Mátéka ezekért kellett volna legyen jogunk h szavazzunk! A TI, ELSŐSORBAN A TI ÉLETSZINVONALATOKÉRT!

    5. Nekem speciel azért nem kell a magyar állampolgárság(otok) mert nem kell sem az ingyen sem pedig a kegyelemkenyér… Mert ilyen vagyok én, korlátolt állat amint te állítod… (szó ne essék, semmi bajom veled, nem haragszom rád, de ha egy- két dolgot megtanulsz attól még nem dől össze a világ, nemde?)

    Amúgy tudom h ezeket nehéz megérteni egy magadfajtának, illetve pont azért drukkolok a személyes fejlődésedért…

    Komolyan.

    Távolságtartó tisztelettel:

    A Fiú.

  63. Máté

    Fair!

    Semmi gondom azzal, amit írtál.

    Illetve figyelmeztetlni szeretnélek Mátéka h amikor átmész majd a vulgaritásokba akkor én nem fogok hozzászólni érdemben…

    Én nem megyek át vulgaritásba, ameddig nem érzek igazságtalanságot.

    A külföldi magyarok profitot jelentenek Mo-nak!!! Tehát a külföldi magyarokkal bizniszelni jó üzlet az anyaországnak!!!!!!!!

    100%-ban igaz. És itt szeretném neked elmondani, hogy ha nekem nincsen üzleti érdekem abban, hogy kijárkáljak Romániába, akkor valószínű nem érdekelne annyira a romániai magyarok sorsa, mert soha nem szembesültem volna vele. Itt igazad van.

    DE és ami már kapcsolódik ahhoz, hogy Zsolt nem lesz EP képviselő, a közös üzletek és közös berugások hozhatják leghamarabb össze ismételten a nemzetet.

    Itt szeretnélek megkérni, hogy írjál le nekem pár posztmodern célt, ami az újraegyesült magyar nemzetnek a közös célja lenne mondjuk EU-ban és a világon.

    Mert jelenleg közös célunk lehet, hogy a társadalmi kohéziót elősegítsük, de utána, ha ez megvan, akkor Zsoltnak a következő EP ciklusban mit kellene képviselnie, hiiszen az erdélyi és magyarországi magyarság közös céljai mik lehetnének?

    Nehogy aztán úgy járjunk, hogy elértük, amit szeretnénk és nem tudunk vele mit kezdeni.

    Lehet, hiogy nekem kicsi a fantáziám, de a dolgot további folyamatait nem látom.

    Azzal, hogy Zsolt visszalépett a folyamat egyértelműen veszít a sebességéből, de bízzunk bene, hogy csak megerősödni megy vissza Zsolt az üzleti szférába és megtalálja azt a civil vagy poltikai platformot, ami kellő képpen támogatja a munkában.

    Szóval kezd olyan érzésem lenni, hiogy kisajátítjuk a blogot, mert amióta elmentünk a témától nem ír be senki.

    KEDVES MINDENKI!

    EZ A TOPIC NEM AZ ÉN KÖZÖS EURÓPAI MAGYARSÁGBAN VETETT VÍZIOMRÓL SZÓL!

    KÉREK MINDENKIT, HOGY NYUGODTAN SZÓLJON LE, HA NEM ÉRDEKLI A TÉÁMA ÉS ÉN NEM FOGOK TÖBBET ITT EBBEN A TOPICBAN KITÉRNI ERRE.

    A TÉMA SAJNOS TOVÁBBRA IS: ZSOLT NEM MEGY EU-BA!

    Máté

  64. Fairplayguy

    Na- na Mátéka!

    Azért még rád fogok nézni!

  65. Nagy István

    Beleolvastam Máté(ka) és Fairplayguy cevegésébe, és megakadt a szemem egy két dolgon.

    Az EU nem maga a mindenható. Csupán egy kísérlet, ami vagy megtartja Európát Európának, vagy elveszejti.
    Egyelőre utóbbinak látok nagyobb esélyt.

    Népszavazás.
    Többször leírtam már, de megismétlem. Nincs olyan állat, amely kéjelegvae falja föl fajtáját. Az MSZP-SZDSZ megtette. És nem csak látszatkampányoltak! Hanem üvöltötték a nemet és dobálták az integráció adta lehetőség hozadékaként Székelyudvarhelyen gyártott NEM-mocskot.

    Bozgor.
    Ha magyarként élne itt Máté(ka), akkor ezt a megszólítást megkapta volna ő maga és családtagjai széles nagyrománia minden bokrában, és nem csak a tévében látta-hallotta volna hokimeccs nézése közben.

    “a közös üzletek és közös berugások hozhatják leghamarabb össze ismételten a nemzetet.”
    Az alkohol “öl, butít és nyomorba dönt”, idézik a klasszikusokat.
    Hát mit mondjak, kedves Máté(ka). Hogy nem szakad le a mennyezet! Ezt nevezem EU-imádatnak. Majd az áfium, a fűfüst meg a többi bódítószer közösségi orgiába viszi a nemzetet. És akkor majd jó lesz nekik, mert minden partvonali szurkoló röhögni fog és bezsebeli az utánunk maradt űrt.
    Igyon csak, igyon, kedves Máté(ka), de mást nem buzdítson nemzetpusztításra.

  66. Fairplayguy

    ,,Hanem üvöltötték a nemet és dobálták az integráció adta lehetőség hozadékaként Székelyudvarhelyen gyártott NEM-mocskot.”- mondja kedves Nagy István…

    Nem értem… Legyen szíves két szót erre vonatkozólag…
    Köszönöm.

  67. Erőss Bulcsú

    Nagy Zsolt!

    Egyetlen egy jó döntésed volt eddig éltedben, hogy visszaléptél az EP-listáról…Nagyon örülök, és hidd el, velem együtt még több százezer magyar ajkú is Erdélyben. Sógor Csabát – veled ellentétben – nagyra tartom, de érzem a provokációt, a megosztási szándékot ami vezérelt titeket…
    Tőkésre szavazunk sokan,mert ő hiteles, és nem neptunos főleg!
    Te meg üzletelj, rajtad tartom a szemem!

  68. Máté

    Kedves Nagy István Úr!

    “…Majd az áfium, a fűfüst meg a többi bódítószer közösségi orgiába viszi a nemzetet…”

    Inkább az orgia, mint a vesszen trianon és szemét magyarországiak lenézitek a székelyeket. Az inkább nemzetgyalázás.

    Ha lenne egy nagy közös nemzeti betépés az is jobb lenne, mint a különböző ide-oda elkötelezett sajtón való üzengetés, és koncepciómentes együtt nem működés erdélyi és magyar oldalon egyaránt.

    Attól nem történik semmi, hogy közösen meghallgatjuk a Sebestyén Mártát és kimérten elvonulunk a kérdések elől.

    Ha iszunk, meg táncolunk, ne adj Isten sexelünk, akár 5ösben is, arra biztosan szívesebben emlékszek majd vissza, mint egy az Önnel folytatott kínosan tudományos, feszült és eredménytelen beszélgetésre.

    A DROGOKAT PEDIG SZIGORÚAN VISSZAUTASÍTOM!

  69. valaki

    Matenak valaszkeppen:

    Ami a december 5-i magyarorszAgi nepszavazast illeti: persze, hogy enyhen szolva en sem ugrabugraltam oromomben, amikor megtudtam, milyen eredmeny szuletett. Mert az igazsag az, hogy annak, aki elhitte Gyurcsanynak azt, hogy a hataron tuli magyarok jaj de milyen nagyon veszelyeztetik a magyar gazdasagi helyzetet, annak fogalma sincs arrol, hogy minket, avagy az “anyaorszaghoz” valoviszonyulasunkat eszik vagy isszak. En szemely szerint tobbszor jartam mar Magyarorszagon, de utolso alkalommal 6 évvel ezelott, ugyhogy bizony nemigen nyomom le a helyet arrafele, sem nem veszelyeztetem senkinek a megelheteset. Szuleimrol, es veluk egyutt a szulofalum lakossaganak zomet kitevo, jobbara inkabb az idosebb, mint a fiatalabb generaciohoz tartozokrol is elmondhatom, hogy legtobbjuk eleteben soha nem jart Magyarorszagon, s valoszinuleg mar nem is fog jarni, ilyen vagy olyan okokbol kifolyolag (ki gyenge anyagi helyzete, ki idos kora, ki mas miatt). Ugyhogy bizony meg egy falat vagy egy morzsa kenyeret sem vettek / vettunk volna ki senkinek a kezebol “odaat”, és NEM IS AZÉRT VARTaK / VARTUK VOLNA A NAGYON IS MAS EREDMENYT, MERT AZONNAL NYUGDIJT, MEG NEM TUDOM, MIKET AKARTUNK KERNI, HANEM AZERT, MERT JOLESETT VOLNA, HA AZ DERÜLHETETT VOLNA KI, HOGY MEGIS ELISMERIK MAGYARSAGUNKAT!!!!! Hat ennyit a referendumrol.

    Ettol fuggetlenul belatom azt is, hogy a magyarorszagiak tobbe-kevesbe jogosan tartanak attol, hogy a hataron tuluiak megkapjak a szavazati jogot, s hadd fuzzem hozza: en sem orulnek annak, ha mi is oda jutnank, hogy a moldovaiak is szavazhatnanak Romaniaban, s igy a csillagos egig duzzasztanák fel a szelsoseges nacionalista PRM&CO támogatottsagat, s juttatnak kormanyra oket. De ha mindezt figyelmen kivul hagyjuk is, be kell latnunk, hogy egyetlen olyan orszag sem letezik a vilagon, ahol az emberek ne az oket kozvetlenul erinto kerdesek fuggvenyeben, hanem a hataron tuliak erdeket nezve szavaznanak meg ilyen vagy olyan partot, s nyilvan nem eppen a hatarokon tuliakhoz valo viszonyulas az, ami a legjobban foglalkoztatja ilyenkor az embereket, fuggetlenul attol, hogy milyen taborba tartoznak, s aki ezt nem hajlando beismerni ugy honfitarsaira, mint magara nezve, az hazudik. AZONBAN!!! Szerintem, ha lett volna erre irányulo akarat, a kettos allampolgarsag kerdeset ugy is meg lehetett volna oldani, hogy az ne feltetlenul jarjon szavazati joggal. Csakhogy nem a megoldas volt a lenyeg, hanem a feltetel nelkuli NEM elfogadtatasa.

    A “bozgorozasrol” csak annyit mondhatok, hogy 7 eve vagyok Bukarestben, de eddig meg senki nem mondta ezt itt ram. Es ugy latom, hogy a roman-magyar ellentet sokkal elesebb Erdely barmely pontjan, mint itt. Kerdesedre valaszolva, Mate, azt is elmondom: persze, hogy a hazamnak, otthonomnak tartom Erdelyt, s ennyi itt tartozkodas utan mar kezdem annak tartani a fovarost is.

    S vegul csak egy mondat erejeig utalok a magyar cegek romaniai mukodesere is: szemely szerint nem tartanam jo otletnek, ha egy magyarorszagi ceg peldaul kizarolagosan csak magyar nemzetisegu es anyanyelvu embereket alkalmazna.
    Kivanok mindenkinek minden jot!

  70. Máté

    Kedves valaki és kedves MINDENKI!

    Látom érdekes a téma, amiket felvetek. Ritkán teszem közzé az elérhetőségemet, de arra jutottam, most még is megteszem. Nagyon fontosnak tartom valóban megismerni a véleményeket és beszélgetni mindenkivel, de nem lehetek annyira önző, hogy kisajátítom ezt a blogot ennek a nagyon is aktuális és megoldandó témának, mert az Zsolttal szemben lenne tiszteletlenség.

    Szóval mindenki, aki mérges ránk, rám, vagy örül a közeledésnek és érdeklik az őszinte álláspontok, azok írhatnak nekem a matejko@freemail.hu email címen.

    Ezen túl nem kívánok magyar-magyr viszonyban itt nyilatkozni. Nem érdektlenségből, hanem Zsoltal szembeni tiszteletből, mert a mi témáink már annyira elmennek az itteniektől, hogy az már kínos.

    Üdvözlettel: Máté

  71. új széköly

    Én viszont nem írnám teljesen csak egyirányúan egyesek számlájára azt, hogy nem lehettünk magyar állampolgárok…feltette valaki azt a kérdést magában vagy hangosan, hogy, amikor Orbán kormány volt hatalmon, miért nem lehetett megadni ezt alanyi alapon? ezzel persze nem mentesítem Gyurcsányékat, és főleg nem Eörsit, csak kérdés ez számomra a mai napig is…
    valaki! sokan az idősebb nemzedék közül el tudna menni, de 2005 december 5- e után, nem látják értelmét…minek??

  72. Fairplayguy

    Tudomásom szerint az azért nem történt meg új széköly mert állítólag azokban az időkben amikor a Fidesz hatalmon volt, akkor ezt egyszerűen NEM IGÉNYELTÜK, nemcsak mi, erdélyiek nem hanem az egyetemes külföldi magyarság…

  73. Karesz

    Orbán szemére vetni a kettős állampolgárságot, nem jó dolog, mert lényegében nem rajta múlott! Emlékezzetek a Nastase kormány idejére, mikor teljes mellszélességgel szembeszált a törekvésekkel, és egyszerűen azzal fenyegetőztek, hogy ellenlépésekkel fogja meggátolni azt, és törvénymódosítással a kettős állampolgárság megszüntetését javasolta Romániában. Az rmdsz ezt akkor hallgatólagosan támogatta is, önös érdekek miatt, kellettek a pecsételők! Ekkor jött a mentőöv, a magyarigazolvány. Ezt akkor, ennyire lehetett vinni, eddig lehetett elmenni! A kontraszt kedvéért, emlékezzetek Horn Gyulára, aki állampolitikai szintre emelte a határon kívüliek honosításának az ellehetetlenítését. Ekkor találták ki, hogy kell vizsgázni arról, hogy igazi magyar vagy, alkotmányos ismeretek, történelem és persze a magyar nyelv ismerete, mindezt legalább évekig eltartó herce-hurcával. Eközben ezrével adtak állampolgárságot kínai, koreai, afgán, török vietnámi és számtalan más “magyar” nemzetiséginek, akik még egy szót se tudtak magyarul. Nekünk pedig bizonyítani kellett azt!

  74. Nagy István

    Máté(ka) bennünket etet drogjaival, miközben ő akárhányasban szekszel. Tegye, de akkor a partnereivel etesse készítményeit.

  75. Fairplayguy

    marco bella + nastase = világ proletárjai egyesüljetek!

    És egyesültek is…

    Karesz engem már napok óta nyom egy gondolat, mégpedig az h az udemerájnak kellett legyen egy, a magyar komcsi vezetéssel is egy mo-i ,,neptuni ” találkozója.

    Muszály volt, kellett léteznie ennek, a dolgok alakulását nézve. Ott és akkor adhatta el az udemeráj a magyar baloldalnak a kettős állampolgárság ügyét is.

    Tudjátok miért logikus ez?

    Borzasztó egyszerű, ki más ha nem pont az udemeráj közvetített a román és a magyar baloldal között? És ha már közvetített, akkor meg a régi meg a mindenkori udemerájos logika szerint miért nem nyerhetett a közvetítésért közülük valaki valamit?

    Tehát a ,,magyar neptun” minden bizonnyal létezett mert léteznie kellett. Hej ha egyszer Nastase kinyitná a száját!!!!

  76. Fairplayguy

    Egyszerűen beteg leszek ha belegondolok h mi lenne velünk ha az eremdéesz kizárólagos módon tovább ,,érdekképviselné” az erdélyi magyarságot!!!!!!!!!!

  77. Karesz

    Magyarországon nem volt neptun, de volt egyezség az MSZNP-MSZP vonalon, majd SZDSZ szinten is. Az Antal kormány után már körvonalazódott az igény , hogy gátat vessenek a tömeges emigrációnak. Ezt Horn Gyula , pufajkás miniszterelnökkel sikerült is megkötni egy titkos egyezmény keretében. Ezt megelőzően, Markó hangoztatta is az itthonmaradás fontosságát. Ekkor látott napvilágot az az anekdota, hogy Markó fél, mert az rmdsz csónakjában evezve, egyszer csak elfogy a víz alóla! Valójában ekkor intézményesedett a pénzek ilyen olyan formájában való folyósítása is, ekkor kezdett a csurranó cseppenő segélyek, juttatások rendszerezett most már ömlése. Ezt akkor nagyon értékelték mindkét oldalon, csak a Fidesz hatalomrajutása alkalmával voltak fennakadások, mert a pénzek tényleges felhasználását akarták tisztázni. Erre óriási sértődés lett az rmdsz berkekben, mert hatalmas összegek tűntek el nyomtalanul, nem tudni hová. Ez volt a casus belli , mert az rmdsz a belső ügyekbe való beavatkozásnak minősítette a tulajdonképpeni jogos igényt a magyar kormány részéről! “Orbán akarja megmondani, mit kell tegyünk mi, erdélyi magyarok” lett a jelszó. Nagy korrupciós botrány volt kitörőben, s mikor a választások után Medgyesi lett a miniszterelnök, hatalmas kő esett le a bűnösök szívéről! Az újraéledett barátság olyan nagy lett, hogy nyakra főre akasztgattak érdemrendeket az rmdsz-es nagyfiúk nyakába. Frunda is ekkor kapott kereszteket és franc tudja milyen kitüntetéseket Medgyesitől.
    Nastase sokat tud, de ez nem tartozik rá, ez nem az ő melója volt. Neki más, hasonló szerepe volt, ugyanis ő élesztette fel a létező szintén titkos egyezményt Szlovákiával, ami akkor már működött de az ő idejében lett tökéletesítve. A lényege ennek az összeesküvésnek az, hogy a magyar kisebbség elnyomása érdekében összedolgoznak, közös stratégiát alkalmaznak és együtt fognak fellépni az ellehetelenítés érdekében. Ezért van mindkét államban hasonló retorika, gyűlölet és a módszerek tökéletesen egyeznek. A Noua Dreptate neonáci szervezet is szlovák mintára lett megteremtve, ott is hasonló elvek mentén működik egy neonáci szervezet, a neve nem jön most be. A célja , a magyarság zaklatása, és az irredentizmus elleni harc a szlogen. A két szervezet gyakran tart közös táborokat, kiképzéseket és még a fekete egyenruha a sapkával is majdnem azonos. A rangjelzések is egyformák , szimbólumokkal együtt. Mindkét szervezet az államapparátus hallgatólagos támogatásával működik, civil alakulatnak álcázva. Ezzel a praktikákkal szembe semmilyen tiltakozásfélét nem hallhattál, de aki ott tanyázik és elfogadja a felkinált széket, támogatja is egyben a népe terrorizálására kitervelt programokat. Itt a nagy bűn!

  78. Fairplayguy

    Erre céloztál Karesz?

    http://index.hu/politika/belfold/grd1134/

  79. Karesz

    Ők azok, a nagy nyavalya essen beléjük!
    A betiltásuk csak formaság, törölték a bejegyzett szervezetek listájáról, de azon kívül minden a régi. A zubbony úján a kereszt, az majdnem ugyan az mint az itteni vasgárdistáké, csak az egy vonást tartalmaz vízszintesen.
    http://www.nouadreapta.org/
    Érdemes olvasni, habár a tenyerem viszket nagyon!

  80. Karesz

    Vigyázzatok a címmel, blokkolják az IP.-det.!!! Fürgék ezek nagyon!!!

  81. Fairplayguy

    Mi az h blokkolják az IP- det?

  82. Karesz

    Tiltólistára teszik az IP-det, ha gyanúsnak tartanak! Bent voltam náluk mielőtt ide linkeltem, és hirtelen letiltották az IP.-met. Választottam egy másikat, úgyis bementem, csak azért , hogy ne bizakodjanak el. Van mit takargatni, az igaz. Csak azt nem értem, hol vannak a hivatalos szervek, mert a tartalom miatt már lehetne hivatalból eljárást indítani ellenük. Na de itt nem Gyurcsány a góré. :-(

  83. Fairplayguy

    Miért, esetleg gyurcsány hatalomra kerülése óta olyan nagy rend lenne odaát?

  84. Fairplayguy

    Mert ha minden igaz akkor pont gyúrcsány miatt jött létre az a bizonyos magyar gárda, illetve:

    http://index.hu/velemeny/jegyzet/garda2347/

  85. Koka Jani

    Zsolt ,
    szerintem ennek a blognak megszünt az ertelme .
    Mondanivalod közölted . .
    Az ip hunting meg nem a stilusod .

  86. Karesz

    Gyurcsány egyetlen közismert célja a magyarság identitástudatnak kiirtása, beteges viszolygása mindentől ami magyar. Szent Korona, trikolór, netán árpádsávos szalag, de már talán a magyar nyelv is idegesíti! Hogy a Magyar Gárda kiborította nála a bilit, az nem azt jelenti, hogy egy pár ideges fiatal nem tudja , hogyan vezesse le nemzeti érzését, odaadását a nemzete érdekében az mindig és mindenkor a társadalom mély erkölcsi krizisseivel hozható összefüggésbe. Pusztán a megalakulás tényét is bűnnek deklarálták, ahelyett, hogy legalább megkérdezték volna: Nektek mi bajotok van? lantos bácsi is kirugta a széket maga alól, s azzal fenyegetőzött, amit éppen a Gárda szemére vetett. A demokratikus jogok megsértésével, mikor arról biztosította a hallgatóságot, garantálja egyetlen gárdista sem fog vízumot kapni az Emberi jogok Paradicsomába, az usa-ba. Nocsak, nem is tudtuk, hogy ott is elég egy telefon ,és máris el vagy ítélve, jogfosztott lehetsz. Ehhez még tenned sem kell semmi bűnt, csak valakik annak tekintsenek. Bravó Lantos elvtárs, Moszkvában tanult kortársait is sikerült lekörözni, Stalin idejében se kellett több, irány a Gulág , pardon Quantanamo!
    Idős ember, a fiatalság hibás tévelygéseiért mindig felelős, mert ő neveli az utánpótlást. Ha nem figyelsz, nem törődsz velük, lehet meglepetésekre számítani s akkor jön a nagy pofázás, Kurva fiatalok, bunkók, nem tisztetlik az időseket, drogoznak stb. Hát igen, csak te hol voltál mikor mindez szokássá fajult? Hol volt a szülői felelőség?

  87. Árus Zsolt

    Zsolt, párba lehet téged kötni Kelemen Hunorral!
    Õ is csúsztatott egy nagyot a blogján (a pozitív kampány jegyében), s mikor leleplezõdött, akkor nincs benne annyi becsület,hogy bocsánatot kérjen. Nektek tényleg ennyit ér csak a becsület?

  88. Nagy István

    Kelemen Hunor blogja befuccsolt.
    Helyette meg lehet nézni egy 33 másodperces videót, amely az ezredik magyar filmhíradóra hivatkozva Págar Antal (?) hangján közli, hogy hamarosan indul a kelemenhunor.ro oldal. Onnan az oldalra lehet jutni, de minden egyéb megnézése visszavisz a kliphez.
    Ez igen, kampányveéri húzás.
    http://www.youtube.com/watch?v=vY330Xv_KzQ

  89. Nagy István

    A Hunor mostani bejegyzése (Büdös cigány és kompetens örmény) bizonyára azért nem működik, mert egyszer már végigcsócsálta az államelnököt, és most, jobb ötlete nem lévén csak ismét elénk tette az átrágott gumicsontját, amiben fölfedezte a spanyolviszt, az eremdéesz agyondícsért kormányzati szerepvállalásának 11 évs gyümölcsét:
    “Szinte senki nem háborodik fel, szinte senki nem tiltakozik. Szinte mindenki ezt a magatartást tartja természetesnek. (Ti. a bozgorozást.”)

  90. Fairplayguy

    Tényleg nem működik a KH blog… Vagy esetleg így tartózkodik a gazdája a hozzászólástól?

  91. Márton Zoltán

    Nagy István, írod korábban, hogy egyetlen állat sem fallja fel kéjjelegve a fajtáját…, stb. Tudtommal a skorpió a saját ivadékát is szívesen fogyasztja, dehát nem is a megbízhatóság szinbóluma a fickó, mint ahogy az általad említett társaság “finom” sem :-)
    Elég lapossá vált a blog Fiúk!
    Zsolt, kéne valamit firkants, hogy jövő héten legyen egy kis csemege :-)
    A referendumról hetekig lehetne dumálni, de újat nem írunk. Tudom, hogy Ti is, jómagam is annyit írtunk erről még frissiben, hogy égett a net. Lejárt, tudjuk hányadán állunk, és talán kellet is nekünk ez a kis ébresztő. Mindigis rossz volt a helyzet, csak mi nem tudtunk róla. Gyucsány mesterék csak rontottak egy kicsit rajta, de alapjában véve ez a valós helyzet, és ez is volt. Sokat kell mi azon dolgozzunk, hogy más legyen. Kellemes hétvéget mindenkinek!

  92. Márton Zoltán

    Most látom, néhány szarvashiba csúszott előbbi szövegembe :-( Bocs

  93. Fairplayguy

    Kedves Márton Zoltán!

    Tiszta igaz hogy kiderült ez a dolog mert legalább látjuk a problémát és akként is kezeljük. A nagyobb baj sztem még most is az lenne ha nem tudnánk róla, mert akkor nem is lenne az olyan mint megoldandó feladat…

    Adjon az Úr nekünk erőt nekünk hogy fel tudjuk azt dolgozni magunkban mindnyájan, hogy meg tudjuk azt oldani de úgy megoldani hogy mindenkinek jó legyen a vége, az itthoniaknak meg az odaátiaknak is!

  94. cs

    technokrataként érthető a döntésed, hogy visszavonulj a politikai élvonalból, politikusként nem hiszem, hogy jó lépés meghátrálni az első komolyabb akadály előtt. mindenképp eredményes munkát és sok sikert kívánok!

  95. Nagy István

    Tőkés a mai Nyugati Jelenben:
    http://www.nyugatijelen.com/jelen/j1.html#3

  96. Tibor

    Tisztelt miniszter Úr.
    Ezelött néhány hónappal jeleztem önnek, ha majd valamiért elitélik, az nem a kémkedés vagy árulás lessz, ha nem azok a dolgok miatt lesz majd ön meghurcolva, amik a román postán történnek. Mi magyarok mikor tanuljuk meg már, hogy a dambovicai politika csak úgy jó mint az anyós: “csak akor lehetsz biztos benne, hogy nem árt, mikor már kétszer lekaszáltad a sírját”. Sajnos, Önt is behúzták a csőbe miniszter Úr. És lehet hogy ez a telek ügy, csak a kezdet.

  97. baba

    Ma este a Realitaten Andreinal Gusa kicsinálta párszor Nagy Zsoltot.
    Tibornak igaza van.

  98. frediche

    Jelenleg 70%-ban rabszolgatarsadalomban elunk, es ez a szazalek csak novekedni fog. Az hogy velemenyszabadsag, szolasszabadsag es minden egyeb fele szabadsag van csak egy illuzio amivel azert agymosnak minket hogy nehogy fellazadjunk mert akkor kiderulne hogy mi nagyon sokan vagyunk es ok pedig nagyon kevesen. Probalj meg harcolni a szabadsagert es mindjart kicsinalnak! Persze nem teged aki nem sok vizet tudsz zavarni, legfeljebb nehany barat ismeros hallja ezt amit mondasz, hanem olyanokat aki a kozeletben kulcspozicioban van es igy nezetei sok emberre lehetnek hatassal. Ez veszelyes a szamukra.
    Ugyanis a birkasorsba beletorodott tomegek egybol eszrevennek hogy itt van valaki a vezeruk lehet a szabadsagharcban es felsorakoznanak modotte.
    Ezert dontesi pozicioba a kozeletben kivetel nelkul csak olyan ember kerulhet akit vagy meg lehet vesztegetni, vagy meg lehet zsarolni, vagy mar eleve zsarnoki hajlamai vannak. Csak nezz vissza az elmult 100 evre…

  99. Sándor Szilárd

    Kedves Zsolt,

    a nagy döntéseket sokszor megelőzik a kis döntések és sokszor a kis döntések fontosabbak, meghatározóbbak … esetleg közhely ez amit írok, de talán mégis “van benne valami”.. elég sokat gondolkodtam hogy írjak-e bejegyzést, végül úgy döntöttem és úgy választottam hogy igen, nos nem azért hogy csak szaporítsam a szót , az értelmezés lehetősége mindenkinek megadatik, mit jelentenek a kis és mit a nagy döntések… úgy tűnik az is döntés hogy az ember a blogját milyen célra használja eszközként … megmarad személyes hangnemben, vagy a virtuálé mögé rejtőzködik a homok-betük mögé…

    sok sikert neked és döntéseid koronázza siker … !

    Szilárd

  100. új széköly

    Lehet, hogy itt az ideje váltanod, és a régen nagy hanggal meghírdetett reformodat el kellene kezdened végrehajtani?? Ellenkező esetben engedd meg, hogy kételkedjem szavad őszinteségében… szerintem, ha nincs vaj a fejeden, nyugodtan nekivághatsz a dolgoknak, mert nincs veszítenivalód…vagy mégis?? apropó! hallottam egy olyan infót, amely szerint tízezres tételben (EURO) támogattad a legutóbbi kampányt…ne haragudj, hogy rákérdezek: honnan volt erre lehetőséged, amikor itt a blogodon nemrég azt nyilatkoztad, hogy nem is vagy te olyan gazdag…

  101. Nagy Zsolt

    Kedves Újszéköly!

    Reformot és nem forradalmat hirdettem és nem nagy hanggal. Számos gondolatom, elképzelésem azóta már visszaköszön. Akkor sem személyes, egyszemélyes mutatványként képzeltem el, most mások tudnak többet tenni ezért.
    Semmiféle vaj nincs a fejemen, de attól még az embernek elege lehet bizonyos dolgokból. Elég világosan elmondtam mennyire hamisak, mondvacsinált vádak a hazaárulás ügyben, ugyanitt írom majd le ezt az újabb koholmányt is.

    Kedves Újszéköly!

    Az általad kapott infót és annak forrását is nagyon jól ellenőrizd le. Az elmúlt kampányok során munkámmal támogattam az RMDSZ kampányát, az már csak megítélés kérdése, hogy ez mennyit ér, én a havi fizetésemet kaptam meg érte. Szóval szó sincs ilyesmiről.

  102. Nagy Zsolt

    Kedves Tibor!

    Szinte örvendeni tudnék annak, hogy nekünk is van egy Cosmin Gusank, aki előre tudni véli milyen ügyben is nyomoz az ügyészség. Megnyugtatom, kedves Tibor vagy felelős polgár, hogy semmi közöm nincs a már megnevezett „úr” által hangoztatott valótlanságokhoz. Erről részletesebben írok a mai nap.

  103. baba

    Várjuk a részleteket, reménykedem, Tibornak mégsincs igaza, Gusat pedig nem pozitiv példaként említettem, cak mint létezö tényt, szerepeltetett szereplot.

  104. új széköly

    Kedves Zsolt!

    Ha nincs ilyen gond, akkor örvendek, mert legalább az ember egy kissé visszanyerheti bizalmát (egyes) politikusokban. Manapság a források nehezen ellenőrizhetők, akkor, amikor senki nem meri felvállalni, hogy őszintén elmondja mi is van a tulajdonában…illetve vagyonnyilatkozat…mert az, amit egyesek (hadd ne soroljak neveket, mert jobban tudod, mint én, hogy kikre gondolok!) elmondtak, az tudjuk jól mennyire nevetséges… de, ha komolyan mondod, hogy ez nem igaz, akkor bocsánatot kérek!
    Én még most is hajlok arra, hogy a reformokat belsőleg sokkal erőteljesebben kellett volna csinálni, mert sok helyen visszaüt…
    Azt írod, hogy sok helyen visszaköszön…mesélj nekem ezekről, mert olyan jó lenne erről olvasni…persze remélem ez nem a Kovács Peti féle vonal agyondícsérése lesz…

  105. stavanger

    Kedves Schumi,
    ezt a dumát: mérlegeltél és megint mérlegeltél oszt döntöttél és ezt közölted domnu Beloval. Rajtad múlt, hogy ki lesz a listán, Markóék ezt a döntést teljesen rád hagyták!
    A döntési szempontok között fel sem merült benned, hogy EU parlamenterként kicsit jobb pozicíóban lennél az “igaztalan” vádakkal szemben. Nem, mert te csak a köz javára gondolsz.
    És meg is szerzed.

  106. v.farkas

    éretlen müveletlen banda mit ácsingoztók az Erdélyi magyar ügy körül, egy kevés informatikai tudás és nagyon sok nemzeti és társadalmi éretlenség mivel jogosít fel , hogy az erdélyi magyar élatetet menő bizniszmenenként tönkretegyétek még legalább 20 évet kellene dokkoljatok, hogy mersztek legyen politizáni