Nem fogyott még el az erőm…

Tudom, hogy sokan arra várnak, hogy visszalépjek, lemondjak. Latolgattam ennek is a hozadékát, de úgy érzem, ha ezt megtenném, elismerném, hogy bűnös lennék. Ártatlanul vádolnak képtelen vádakkal, amelyeket többször megcáfoltam. Írtam erről a blogban is, nem ismétlem magam minduntalan, hiszen nincs új elem a dossziéban.
A szaktárca, amelyet vezetek a román gazdaság egyik húzóágazatának minisztériuma, és a mandátumom ideje alatt jött be Romániába az Ericsson, a Microsoft, az Advanced Micro Devices, az Amazon, a SAP, az Intel Capital, az Oracle, a HP, a Siemens és a Nokia. A Távközlési és Informatikai Minisztériumban jelenleg fiatal szakembergárdát sikerült összehozni, akik dolgozni akarnak. Közösen elkezdtünk több projektet, ezért sem hagyhatom őket cserben.
Sokan kérdezik, hogy miért nem válaszolok támadással a támadásra. Mert nem tartom helyesnek. Igaz, hogy a médiába rendszeresen kiszivárogtatták az ügyemmel kapcsolatos információkat, de en nem süllyedhetek erre a szintre. Arról se feledkezzünk meg, hogy ezek az eszközök nem állnak az én rendelkezésemre. Mint ahogy az ügyészség sem és a titkosszolgálatok sem. Csaba írta, hogy az emberek tényeket és adatokat akarnak, mert elegük van a politikából. Én sajnos pont azt látom, hogy mindenről szó van a sajtóban, csak tényekről nem. Az emberek a hangzatos címekre kapják fel a fejüket, az eredmények a megvalósítások elkerülik figyelmüket, ha egyáltalán azok bekerülnek a médiába.

Sok vita volt a referendumot követően az RMDSZ kommunikációjáról. Több következtetést kell levonni a szavazás eredményeiről. Újra kell gondolni sok mindent ahhoz, hogy az EP választást sikerrel vigyük végig. Tavaly nyáron, amikor a reform kérdését felvetettük többen is az RMDSZ-en belül, pont ezeket a problémákat akartuk kikerülni. Az elmúlt 17 évben a romániai magyar társadalom sokat változott és az RMDSZ ezt nem vette figyelembe. Ma másak az emberek igényei, az összetartozás érzése másképpen nyilvánul meg, mint a kilencvenes évek gyertyás tüntetései. Akkor annak helye volt, súlya volt. Ma már nehezen mozgósíthatóak az emberek. Viszont azt nem szabad elfelejteni, hogy az RMDSZ alulról szerveződő szervezet és újra meg kell találnia a magyar közösséggel a közös hangot. Nem hiszem, hogy nem lehetséges, hiszen ugyanazok a céljaink, csak a hogyanját kell megtalálni. Sokat veszíthetünk, ha egymás között marakodunk. Többen is megfogalmazták ezzel kapcsolatos kételyeiket, kíváncsi lennék, ki hogyan látja, mi a módja annak, hogy megtaláljuk ismét a közös hangot.

209 válasz: “Nem fogyott még el az erőm…”

  1. skorpio

    Szia,
    Talan eleg egyszeruen ossze lehet foglalni azt, hogy mit kellene tenni:
    1. el kellene menni terepre (soknak, sokat) meghallgatni mit mondanak az emberek. Nem feltetlenul szervezett formaban, minel tobb oszinte velemenyt meghallgatni.
    2. Lehet profi es hasznalhato kozvelemenykutatasokat kesziteni, abbol egy altalanosabb kepet kialakitani, es atalakitani az RMDSZ strategiait.
    3. Strategiakat irni azokra a temakra amelyekkel a szervezet hosszu tavon is foglalkozni akar, es tavlatokban kellene gondolkozni.
    4. Megszervezni olyan vitakat, kerekasztalokat, stb ahol azokat a temakat targyalnak meg a jelenlevok amelyekrol koztudott, hogy problemasak, nem beszeltek rola az elmult evben stb. A kibeszelesnek/megbeszelesnek is meg lehet a maga haszna ha okosan vezetik le oket.

  2. demeter szilard

    “Az elmúlt 17 évben a romániai magyar társadalom sokat változott és az RMDSZ ezt nem vette figyelembe.” Kezdjük talán innen. Miért?

  3. domi

    Hozzafuznem, hogy az magyarsag velemenyenek meghallgatasa utan olyan embereket kellene allitani az elvonalba, akik erosek, hatarozottak, batrak es szeretik nepuket, (na es persze nincs a fejukon egy tenyernyi vaj), azert, hogy kiharcoljak mindazt, amire a valasztoiknak szuksege van, hogy megadjak azt, amit kernek toluk.
    Addig, mig veszni hagyjak a magyarsag erdekeit, meghatralnak a roman kozvelemeny vagy roman politikai elit osszevont szemoldokei elott, nem szamithatnak tapsra. Nagy lehetosegek korszaka virradt kozossegunkre, surgosen lepni kell, espedig minel tobbet!

  4. új széköly

    Én azt mondanám, hogy először is őszintén szembe kellene nézniük saját magukkal-, amit sajnos kétlek, hogy meg fog történni…
    A diákjaimnak azt tanítottam annak idején, hogy két nagyon fontos dolgot kell megtanulni az életben: Bocsánatot kérni és megbocsátani.
    Utánna le kellene ülni és számbavenni pillanatnyi helyzetünket, lehetőségeinket és lehetséges embereinket- mert a mostani gárda…- na ….
    Ideje lenne becsületes embereket keresni- és itt nem a fiatal RMDSZ sekre gondolok, mert sajnos ők is eltanulták a Vénektől, mit hogy kell tenni….
    Beszélni, beszélni, kommunikálni az Istenadta néppel!!!!! Egyegy politikust csak választások alkalmával lehet látni itt-ott…
    Határozottan jogokat kellen kérni, folyamatosan harcolva, kevesebb kompromisszumot kötve, azokat ppedig okosabban, és nem eladni a választóinkat egy kis húsos fazékért…
    Na Zsolt! Te feltetted a kérdést, én, mi feleltünk! Én csak arra lennék kíváncsi, hogy ebbél, amiket én feleltem, mi fog megtörténni…mert ne haragudj, de erős kételyeim vannak, hogy bármelyik is…tiszta szívemből kívánom magunknak, hogy tévedjek!!!!
    Na, Isten áldjon…

  5. Vajda Attila

    Az en legnagyobb problemam az RMDSZ-el, hogy nem tudom konkretan milyen eredmenyeket ert el, mit csinal es ezek az eredmenyek mennyire vannak osszhangban a kituzott celokkal. Nem latom a tenyeket, csak a sok szoveget es sajtonyilatkozatokat. Szerintem kellene negyedevente egy kiertekelot tartani, ahol konkretan mindenki beszamolna a tevekenysegerol a kovetkezo formaban es szinteken:

    1. Milyen eredmenyeket ert el a szovetseg orszagos szinten es hogyan jarult hozza az orszag fejlodesehez:
    a. Miniszterek tevekenysegenek kiertekelese
    b. Parlamenti tevekenyseg kiertekelese
    c. Politikai tevekenyseg makro szinten
    d. Mik a kovetkezo negyedev prioritasai

    2. Minden szenator es kepviselo ki kellene ertekelje az elmult negyed ev tevekenyseget
    a. Milyen tevekenysegekben vett reszt szemelyesen
    b. Mivel segitette a korzete elorehaladasat
    c. Hogyan halad a kituzott celokkal
    d. Mik a kovetkezo negyedev prioritasai

    3. Minden helyi polgarmester es kepviselo is szamadast kellene tegyen heji tevekenysegerol
    a. Mit tett a varos, kozosseg erdekeben
    b. Miben vett resz az elmult negyed evben es ezek mennyire vannak osszhangban a szuksegletekkel
    c. Mik a kovetkezo negyedev prioritasai

    Kell csinalni egy tervet, meg kell jelolni a prioritasokat es a szukseges dolgokat, hogy mit akarnak a valasztok es negyedevente szamadast adni, hogy mi a fejlodes azon a teruleteken.

    Az RMDSZ honlapjan ezek a kiertekelok elerhetok kellene legyenek, hogy barki lathassa mivel foglalkozik az RMDSZ es hogyan jarul hozza a nep es az orszag fejlodesehez. Ez pedig utana megvitathato lenne a neppel egy forum formajaban. Atlathato kell legyen a szervezet tevekenysege es az emberek felelosek kell legyenek egy terv megvalositasaert. En nem tudom egyaltalan, hogy peldaul Verestoy szenator mit tesz nap mint nap a Szekelyflold felemeleseert. Es nem tudnam megmondani, hogy mit tett az elmult 17 evben. Ez nem azt jelenti, hogy nem tett semmit, de ha nem tudom megmondani, akkor a szavazasnal szinte mindegy hogy ot szavazom meg vagy egy masik jeloltet, aki talan szimpatikusabb mert jobban nez ki a plakaton.

    Az az erzesem, hogy sok minden tortenik minden fele szinten, de senki sem tudja, hogy pontosan mi, es ki felel erte. Ameddig nincs egy ilyen atfogo dokumentum, addig mindenki csak a sajtobol formalhat velemenyt a szervezet tevekenysegerol es az biza nagyon manipulalhato.

    Hogy osszegezzem az elmondottakat, szerintem az RMDSZ-t ugy kell megszervezni mint barmelyik ceg tevekenyseget, ujszeru management es kommunikacios eszkozok felhasznalasaval!!! A politikai vezetes mellett kellene egy top manager akinek rengeteg tapasztalata van szervezetfejlesztesben (lehetoleg egy top multinacionalis cegnel) es ugy tevekenykedne mint egy “CEO” a “Management Board” mellett.

  6. dolphin

    Zsolt,

    talan meg nem tekintitek idoszerunek, de azon sem artana elmelazni, hogy egyszer eljon az a pont, amikor a magyar kozosseg kozos celjai mar nem lesznek elegendo motivalo erejuek, hogy egy nemzetisegi partot (tudom, “szovetseg”, de megis…) fenntartsanak. Konkretan arra gondolok, hogy ha egyszer netan (bar ki tudja, lehet, soha) Romaniaban lesznek tiszta vilagnezetet hirdeto partok, a vilagnezeti kulonbsegek menten kezdhet majd osztodni a kisebbsegi voks is. Szettekintve a vilagban van eleg ilyen kerdes: ossejt kutatas, meleg jogok stb. Hulyeseg lenne ugy tenni, hogy a magyar kozossegen belul csak egyfajta vilagnezet letezhet, es az ilyen kerdesek nem lesznek megoszto erejuek.
    Felkeszul-e, egyaltalan fel tud-e keszulni az RMDSZ erre a szituaciora, hiszen ez kvazi azzal jar, hogy civil erdekvedo szervezette kell atalakulnia? Vagy az altalam vazolt szcenarionak szerinted belathato idon belul nincs is eselye?

  7. Fairplayguy

    Kedves Vajda Attila!

    Csatlakoznám új széköly barátomhoz amikor azt idézte h ,, Álmodj királylány!”

    Amúgy mindenben csatlakoznék az Ön által felsoroltakhoz is…

    A Fairplayguy.

  8. zoltán

    Szerintem az rmdsz most ahhoz a beteghez hasonlit, akit mar gyogyszerrel nem lehet segiteni, csak a beteg testresz eltavolitasaval lehet esetleg megmenteni. A beteg testresz pedig nem mas, mint a teljes vezetes ! Ha nem tortenik meg mindez akkor elvesz, barmennyire, nem akarjak elhinni az Urak. Lehetne peldakat is mondani: Parasztpart- hol vannak? Persze el lehet hinni, hogy velunk ez nem tortenhet meg, de csak becsapjuk magunkat.
    Es szerintem nem generacios problema van itt. En pl. ugyanugy nem tudok hinni a fiatalabb rmdsz-eseknek sem. Sajnos!

  9. leányka

    Az márciusban történt újraválasztás után hihetetlennek tünik a fejétől bűzlő hal szindromájának tudomásulvétele.
    Egyteértek a műtéti beavatkozással. Urak, van már nyereségetek egyénenként, de a játszmát ELVESZTETTÉTEK. Kérdés, mikor veszitek tudomásul. Sajnálom a néhány, de nem mindenik fiatal, jobb sorsra érdemes RMDSZ politikust. Vezéretekről nem fognak sem utcát, sem teret elnevezni, csak egy korszakot, a megalkuvásokét.

  10. pz

    Kedves Zoltan,
    ejnye bejnye, milyen dolog kijelenteni, hogy nem hiszel a fiatalabb rmdsz-esknek sem? Ertem en, hogy az oreg komcsigyanus-figuraktol kinyilik a bicska a zsebedben, na de a fiatal farkasok masmilyenek, igazi remenykelto karakterek. (lasd. a haromszeki gyorshajto Antal Arpad sztorijat a lecsekkolo rendorokkel. Aki szorult helyzetben rogton ravagja, hogy:
    “O sa il sun pe domnul ministru inainte sa terminati procesul-verbal. Masina are numere provizorii in Germania si nu o sa puteti proba niciodata ca eu am condus si nu se stie in viata cum si unde ne mai intalnim” … „Nu sunt de acord sa semnez (procesul-verbal), nici nu am fost prezent, nici nu am fost aici” stb. stb. , hat nem igazi verprofi?
    Dehogynem….:(
    Kepviseletunkhoz minel tobb ilyen smekher de smekher a’la Dimbovita-kra van szuksegunk a felemelkedeshez. Es akkor elszallhatunk mint a tavaszi szelben a fing.

  11. csaba

    Szerintem nem annyira vészes a helyzet, mint egyesek próbálják azt ábrázolni. Tény, hogy a referendum esetében a rmdsz nem kampányolt csak állást foglalt és emiatt az emberek nem mentek el szavazni egy olyan dologról amit nem értenek és ami nem érdekli őket.

    Mindenképp base-hez és a pd-hez hasonló minőségű kampányt várunk el, karizmatikus figurákkal, fiatal “szurkolókkal”, zenével, filmecskékkel, internet-jelenléttel, és egyértelmű, ütős üzenetekkel.

    Populista pártokkal szemben nem tudom mennyire lehet mérsékelt kampányt folytatni, kell egy kis show a népnek – lásd becali és basescu szinte minden nap szerepelnek a sajtóban különböző szimpátiakeltő pózban. A rmdsz élvonal nem szerepelt túl sokat élőben az erdélyi közéletben, pedig lett volna mit tenni, bőven. Nem kétlem, hogy a magyarajkú választók többségének fogalma sincs róla kicsoda Nagy Zsolt, Kelemen Hunor vagy Korodi Attila.

    Az egyházakkal és a sajtó egy részével megromlott kapcsolat szerintem egyértelmű és az okok is. Még nem késő, ezen lehetne javítani, ha létezne szándék.

    A liberális szemléletre pedig szerintem még nem érett meg az erdélyi magyarság, a többség az most is jobboldali, ezért szerintem ez a mozgalom egy zsákutca – egyelőre.

  12. csaba

    A legjobb kampány az lenne, ha a rmdsz párti polgármesterek, tanácsok által igazgatott városok, települések úgy fejlődnének mint Szeben vagy bizonyos szempontokból Kolozsvár.

  13. EL LOBO - A farkas

    Kedves Nagy Zsolt!

    Blogomban ajánlottam az Ön blogját olvasásra, s mikor linkkel, név szerint hivatkozom valakire, szokásom az illető tájékoztatása, hogy akár szó nélkül tudomásul vehesse, akár kikérhesse azt magának.
    A hivatkozás és a link innen jön ide:
    http://www.joljarok.hu/blog/archives/308

    Üdvözlettel:
    El Lobo – A farkas

  14. domi

    A legjobb kampany bizony az lenne, ha a magyar nem erezne magat lenezve akkor, mikor tobbsegi kozossegben alapveto jogait szeretne gyakorolni, ha szellemi es tortenelmi ertekeink meltokeppen el lennenek ismerve, ha mindenhol nem hazug tortenelmi allitasokkal talalkoznank, mire mar egesz orszagot epitettek, s ha elismertetnenk egyenrangu allampolgaroknak. Akkor majd kezdodhetne a liberalizmus meg a mersekelt politika.

  15. Fairplayguy

    Kedves Csaba,

    Hálás lennék neked ha kifejtenéd h mit is értesz a liberális politika címszó alatt.

    Kösz.

  16. Nagy István

    Egy link:

    http://barikad.hu/node/4865
    Ágoston Balázs: Az ellenséggel nincs alku!

  17. Nagy István

    Kedves zsolt!
    Nem tartozom azok közé, akik a miniszterségről való lemondásod várják, mert az nem oldana meg semmit.
    Minisztériumod húzóágazat-voltát az iparág exportjövedelme tükrözné legjobban, de tartok tőle, hogy nem publikus adat.

    “Sok vita volt a referendumot követően az RMDSZ kommunikációjáról.”
    Sajnos az eremdéesz saját kommunikációs buktájává silányította a történteket, holott ez egy olcsó kibúvó.

    “Több következtetést kell levonni a szavazás eredményeiről.”
    A szavazás eredményéről? Miért? Az teljesen egyértelmű. A szavazók referendumon tanúsított eremdéesz-viszonyulása viszont egészen más kérdés.

    “Újra kell gondolni sok mindent ahhoz, hogy az EP választást sikerrel vigyük végig.”
    Mi az a sokminden?
    A dal szerint “Új műsorhoz új férfi kell”.
    És ebben a kérdésben a referendum előestéjén hozta szóba a vezérkar a Takács-Kelemen cserét.
    A referendumon Kelemen, és az aradi kongresszuson fölállt eremdéesz is bizonyított.
    Hoz e új lányokat az eszkáté-választás, ami lezárja Aradot? Az lehetne nép hangja, de biztos, hogy nem lesz. Mert az eszkáté-tagok nem platformlistás, belső, titkos, össz-rommagyar választásokon nyerik el mandátumukat, hanem olyan küldöttgyűléseken, ahol a megújulásnak fikarcnyi esélye sincs.

    “Tavaly nyáron, amikor a reform kérdését felvetettük többen is az RMDSZ-en belül, pont ezeket a problémákat akartuk kikerülni.”
    Annyira akartátok a problémák kikerülését, hogy kijelentettétek: Markó Bélára még egy ciklusban szükség van. Ezzel azt is elvártátok, hogy a köré vákumumgyűrűt építők is a helyükön maradjanak.

    “Az elmúlt 17 évben a romániai magyar társadalom sokat változott és az RMDSZ ezt nem vette figyelembe. Ma másak az emberek igényei,”
    Mikor nem vette figyelembe?
    Az eddigi választások eredményei mindig megerősítették az elöljárókat, hogy a helyes úton járnak. Legalábbis ők ezt olvasták ki a parlamenti és helyi közigazgatási mandátumokból. És saját olvasatuk szerint ténykedtek tovább. Az utóbbi 7 év az addigiakhoz képest nagyságrenddel növelte a helyhatóságok forrásait, értelemszerűen a helyi eremdéesz-hatalom lehetőségeit. És íme a hozadék.

    “az összetartozás érzése másképpen nyilvánul meg”
    Az összetartozás érzése kedves Zsolt kimúlóban, az 1989 óta Romániában történtek az atomizálódás melegágyát jelentik. Eközben az eremdéesz közösségépítés helyett a pártépítésre koncentrált és a kirekesztésben volt igazán sikeres.

    “azt nem szabad elfelejteni”
    Számomra ez az ujjal mutogató, felsőbbrendűségében lubickoló elöljáró mondata. Ez is egy akna.

    “az RMDSZ alulról szerveződő szervezet és újra meg kell találnia a magyar közösséggel a közös hangot.”
    Ha hiszed, amit leírtál, ha hitted amíg éveken keresztül a területi szervezetekért feleltél, akkor miért juthatott ide az eremdéesz?
    A magyar közösséggel nincs, mert nem lehet közös hang, ami nem azt jelenti, hogy a romániai magyarsággal helyenként és időnként, más és más módon nem lehet keresni és megtalálni a szóértést. De ehhez együtt kell élni zavazótáborral. Te biztos tudod, hogy hány eremdéesz-kenyérfogyasztó él ma magyarlakta megyékben és hány Bukarestben, hány szakértő van napi kapcsolatban az eremdéesz-szavazókkal és hány a bukaresti boszorkánykonyhák keverőivel? És ezek közül hány tölti teljes idejét a rítus és a nedű kedvéért csupán kabátfeladással és kávékínálással.

    “Nem hiszem, hogy nem lehetséges, hiszen ugyanazok a céljaink, csak a hogyanját kell megtalálni.”
    Sokminden lehetséges, bár a céljaink nagyon eltávolodtak egymástól. Az egyetemi oktató alkotmányjogász, az óriásvállakozó, a már kiadott versekért mesés jogdíjat fölvevő, a szinte kivétel nélkül megmondóemberré lett parlamenti képviselők és szenátorok (lásd Winklwr Gyula emlékezetes transindexes interjúját, céljai mára csupán a hegyen túl azonosak a hegyen inneni szavazókéval.

    “Sokat veszíthetünk, ha egymás között marakodunk.”
    Így van. A belső marakodásnak nagy ára van. Négy éve zt írtam egy Markónak címzett nyílt levélben, hogy ki-ki a tábora nagysága sszerinti felelősséget viseli a leselkedő veszteségekért. Az eremdéesz vezérkara ezt nem hiszi, ezért folyamatosan a kirekesztésre épít. Ennek egyik hozadéke, hogy lassan már csak bólogatójánosok vannak a háza táján. Változás viszont csak energiabevitellel történhet. A belső energiák lemerültek, a külsők meg nem látszanak, de nem is kutatják azokat.

    “mi a módja annak, hogy megtaláljuk ismét a közös hangot.”
    Ezt a kérdést nem értem. Azért nem értem, mert éveken keresztül voltál országos eremdéesz-életforrás ügyvezető alelnökként és kampányfőnökként. A választ ismerned kell. Ja hogy azon közben romlott a szóértés minősége és a szóváltás mennyisége? Talán igen, de akkor a problémaérzékenységed legalább olyan jó megoldásokat kellene sugalljon, mint a minisztériumodban.
    Egy biztos. Arrogáns eremdéesz-hivatalnokokkal és elöljárókkal, olyanokkal, akik nem- vagy aligműködő helyi szervezetek elöljáróit és olyan-amilyen generálóit úton-útfélen, gyakran szemükbe lebunkózzák biztos, hogy nem lesz a szervezet sikeres. Legyenek azok akár általad fölfedezett ifjú titánok.
    De a civilekkel és a sajtó egy részével való évtizedes bánásmód sincs a szervezet javára. De ezt Ti nagyon jól tudjátok, és meg is szoktátok ideologizálni.
    A közösségépítésnél semmi sem előbbre való. Az autópálya és a tornaterem sem!

  18. Nagy István

    Zsolt!

  19. emerikusz

    Sokmindenben egyetértek az előttem szóló Csabával. Mindent helyre lehet még hozni csak akarni kell.
    Akkor fogunk bízni a szövetségben ha bízunk a vezérekben. Viszont néhányan már anyira népszerütlenek a nép körében, hogy szinte lehetetlen velük együtt elképzelni egy jobb rmdszt.
    Koncentrálni kell az előttünk álló választásokra. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy milyen fontos az új választási rendszer kialakítása. Ez felborit mindenféle számítást, közvéleménykutatást. Egyetértek az rmdsz álláspontjával, a listás preferenciális rendszer jó lenne. Remélem az EP választások már ilyen rendszerben lesznek, Tőkés Lászlónak is helye lenne a listán.Ez egy fontos taktikai lépés volna és valódi nyitás a közösség felé. Másrészt meg ezzel le lehet mérni, hogy a közösség milyen irányba akar haladni.
    Én azt gondolom, hogy jobb parlamentben mint azon kivül és jobb kormányon mint ellenzékben. Ha más választási rendszer lesz (éspedig lesz) akkor minden azon fog múlni, hogy milyen embereket jelöl a szövetség. Az illető hiteles politikus kell legyen, népszerű, kell legyenek eredményei,ma már kevés az hogy “csak magyar” . Most kell elkezdeni keresni az embereket, dolgozni sokat, hogy legyen mit felmutatni, növelni a népszerüségüket. A helyi szervezetekre hárul a legnagyobb felelősség hogy kitermeljék ezeket a sikeres és hiteles képviselőket.
    Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a győzelem nem cél, hanem ezköz. Az autonómia sem cél, hanem ezköz. Világossá kell tenni, hogy mik az rmdsz célja és ezeknek egybe kell esni a közösség céljaival.

  20. Fairplayguy

    ,,A közösségépítésnél semmi sem előbbre való. Az autópálya és a tornaterem sem!”

    Hát ezzel kedves Nagy István csak az a bökkenő h ahhoz h ezt az ember (szval a vezér politikus, értsd úgy pártvezér) felismerje, annak a köv. feltételeket (minimálisan) kéne teljesítsen:
    1. korból adódó bölcsesség,
    2. a személyes fejlődés (az önnön fejlődés) olyan fokán kell(ene) álljon h már csak a társadalmi elismerésért hajtson, kihívást már csak ez jelentsen neki,
    3. szeresse a nemzetét, az embert, humánus életfelfogás jellemezze a mentalitását.

    Ha már az igazi változás szelét meglengette előttünk a bloggazda…

  21. Nagy István

    Fairplayguy, tételeid állnak.
    Az igazi változás szelének meglengetését én nem érzékeltem. Zsolt ugyanis nincs széllengető pozícióban.

  22. Metoikosz

    Kedves Zsolt,

    figyelemmel kísérem a blogod – már az első bejegyzések óta – még akkor is ha úgy tapasztaltam hogy nem volt időd válaszolni a felvetett kérdéseimre…

    Mostani bejegyzéseden is gondolkodtam, különösen a címén, ami szállóige is lehetne akár sokunk részére,akik akár együttérzünk veled ( még akkor is ha a blogból a teljes kép nem áll össze sok mindenről, hisz talán erre nem is alkalmas e világhálós bejegyzés), akár saját erőnkre alkalmaznánk e szállóigét …

    A mostani bejegyzésed fő üzente az én olvasatomban az, hogy azért nem fogyott el az erőd, mert bízol a “közös hangban”… az hogy “még-”el indítod ezt a pozitív akár önvallomásnak is nevezhető témát, hát elgondolkoztató …

    … kívánom hogy semmilyen körülmények közt “ne fogyjon el az erőd”
    és továbbra is készséges maradj a bizalom , a hit megújító áldására…

    jóakarattal

    Metoikosz

  23. zoltán

    Antal Árpád,még RMDSz képviselö? Bizonyara igen es az is lesz, mert ilyen gondolkodasu emberek kellenek oda, nemde? Engem szemely szerint nem epp a cselekedet bant, hanem mert aki ilyet tesz, az a multban is ilyen gondolkodasmoddal rendelkezett es igy fogja latni a dolgokat a jovoben is. Mit lehet varni egy ilyen “emberketol” ? Nagyon szomoru miniszter “ur”, hogy egy ujabb megerositest kaptam a “sorstol” arra, hogy bar en is a fiatalabb generaciohoz tartozom, de nem tudok hinni mar a fiatal, fiatalabb rmdsz-eseknek sem!

  24. Karesz

    Bizony bizony , lenne itt mit orvosolni ,javítani! Ehhez tényleg kell erő de nem úgy , hogy “még van..”!Ez csak a rinyáláshoz elegendő, nemzeti problémákat nem fogunk megoldani , de nem ám!
    Nagy Istvánnak: Profi analízis, ha vérátömlesztés kell az rmdszbe ,elkelne egy két jó szaki, ajánlom egy leendő stratégiai stábba.A helyzet az hogy erre még várni kell, s mire lesz belőle valami , már nem lesz kinek.
    Emerikusz sajnos optimista és ebben van mindig valami jó de a gond az , hogy nem látod csak sejted a mélységet ami a valóságtól elválaszt.
    Személyesen én sajnos már végérvényesen leirtam a rmdszt minden kapálozása ellenére. Ez bizony pesszimista pozíció de az előnye az , hogy innen már csak kellemes meglepetések érhetnek! Rég tudjuk mindannyian csak úgy tettünk mintha nem így volna , a remény hal meg utolsónak!
    Több mandátumot adtunk nekik, minden alkalommal elcseszték, elkotyavetyélték, lejárt a hitel és elszámolásképpen sovány vigasz az , hogy most nem fogjuk újra megszavazni.Az elszalasztott alkalmakat kellene viszavenni , de azt nem lehet.Ez a nagy bűne a klikknek.Eljátszott elbaltázott játszmák, kicsinyes senkik által kik eljátszották a mindentudót, a tévedhetetlent.A mi bűnünk az , hogy elhittűk akkor is mikor a józan ész azt diktálta, hogy nem jó!Ezt most megfizetjük és tanulunk belőle, vagy nem, de azt mindenki tudomásul veheti, itt helyrehozni azt amit elkurtunk, nem lehet, sem helyrehozni sem feltámasztani újra!Nem is volna érdemes!
    17 év szivás legyen elég! A nemzet pedig megy tovább mert mennie kell, és ebben nem fog az útjába állni sem kalandor politikus, sem potyaútas szervezet., párt vagy képviselő. A nemzet maga a nép, a nép pedig a túlélés mestere!

  25. leányka

    Igen, Karesz, igazad van, ezt mondhatni, mi is elkurtuk. A történelemben ez megmarad gyurcsánnyról. De bélától, mi marad meg, még egy markáns markos bevallás sem. 17 év szivás és megszivtuk, van-e ki beismerje, van-e ki azt nyögje, bocs.

  26. frodo

    … nálam úgy jelenik meg, hogy nem moderálták még ki – vagy be – ezért ismét bevágom, hátha átmegy…

    Kedves mindenki!

    Kisebbségi voks a román pártokra: lehet, hogy én vagyok naív, de ez szerintem még fényévekre van tőlünk. Amúgy meg nézzetek szét: ahol jelentős kisebbség van, ott a kisebbségi szervezetek is jelen vannak. Más, “nyugatibb” helyeken sem oldódott meg a kérdés. ÉS nem is fog. Nem hiszitek, de a nacionalizmussal nem lehet leszámolni. Még mindig az egyik legkomolyabb mozgatóerő, pláne akkor, ha vallási törésekkel is egybeesik. DE akkor is erős, ha történetesen a vallási különbözőség nem adott.

    Ajánlom figyelmetekbe Salat Levente: Etnopolitika – a konfliktustól a méltányosságig című könyvét. Keressétek itt:
    http://salatlevente.adatbank.transindex.ro/

    Amúgy pdf-ben le is tölthető. A link itt:
    http://adatbank.transindex.ro/vendeg/htmlk/pdf3905.pdf

    vagy fejezetenként itt:
    http://adatbank.transindex.ro/cedula.php?kod=278

    Készüljünk fel arra, hogy kisebbségként még sokáig igen sajátos helyzetben leszünk, és sajátos realitást élünk majd meg. Rajtunk múlik, hogy a kisebbségi létből adódó hátrányt és pozitív diszkriminációt miként tudjuk mégis a magunk javára fordítani.

  27. Karesz

    Nincs és nem is kell senki beismerjen semmit! A tettek maguktól beszélnek , az eredmények mindent megmutatnak!Bárhogy forgatod , ki vagy be, nincs semmi a tarisznyában! Erdők, iskolák visszaszolgáltatása nem csak a magyarok érdekeit szolgálja, akkor sem ha az rmdsz ezt a saját nyereségének tudja be.Ha csak az ortodox egyház Radauti-i többezerhektáros erdőbizniszét nézzük, akkor (az egész Székelyföldön nem adtak vissza ennyit) a mérleg egészen mást mutat. Kivétel talán a Verestóy által letarolt erdővidék, amelyiket egy sosemvolt szélvihar döntött le.Persze az aszfaltozott utak is mind a szervezet érdeme, de arról senki sem akar beszélni, Hargita megyében miért az egészségügyi biztositás által kiutalt egy személyre eső összeg tizenhétszer kisebb, mint mondjuk Constanta vagy Ilfov megyében?Tizenhét év alatt a Hargitán a tavaly volt először felújitva az út, míg Neamt megyében tizenkétszer. Ez is az rmdsz érdeme egyesek szerint.Persze az is eredmény lenne nekik , ha valaki megigérné , hogy mondjuk csak 2050- ben javítják újra.Addig lehetne szavazni rájuk, mert ha nem, akkor ki kérné számon az ígéretet?Logikus nem?
    Ha netán béla and co. LTD beismerné hibáit, nem volna béla and co. LTD!Nem itt tartanánk és talán ma arról beszélnénk , hogy a magyar romániai állami egyetem színvonalban veri a Yalet vagy sem. Miért ne?Talán Kandó Kálmán vagy Puskás Tivadar nem tette meg?A ma csak legenda Tungsram a világ legjobb villanyégő és elektroncső gyára volt, vagy az Orion Pacsirta rádiója nem volt a lipcsei ipari kiállítás aranyérmes terméke? Csepel csapágygyárának termékei a világon elismert márkanév volt(az analfabéta generációnak:BRAND!).Ikarus ,Rába,Videoton,Ganz-Mávag,stb. sorolhatnám a neveket,mind áldozatául esett a privatizációnak nevezett gazemberségeknek!Többezer találmány, innovatív megoldás fémjelezi az egységes magyar kultúrának és iparnak az élvonalbeli szintjét.Mindezt kalandorokra bíztuk, bizony így, bíztuk és ők megmutatták mit tudnak!Itt hazai tájakon Erdélyben is , a senkiháziak, a mindentudók mondták meg , hogy ebben az új világrendben mit hogyan kell csinálni, és mi bedőltünk nekik! Mert ők bezzeg tudták, mert ugye Spontán Gizi megmondta nekik és csak nekik! Ők meg nekünk! Hogy mennyire nem tudták az mára kiderült, és ez bizony nagyon de nagyon kellemetlen! Most lesz elszámolás és új utat kell kezdeni de nem velük az világos! Egyesek keresik a kiutat, fiatal generációt emlegetnek, és hasonlókat.Mese a habbal!Volt “szerencsém” az ifjú generáció oszlopos titánjaival együtt lenni akkor , mikor több pohárra valóval itatták át az agyukat és “kibujt a zsákból szeg”.Elszált minden kétségem,”ebből nem lesz rézgálic” mondanák a jó régi öregek.Indigóval nem lehetne jobban másolni az uborkafára mászott bohócokat!(lásd a 130-al száguldozó smekert!).Sületlen viccek, viháncoló csajok , akik buknak a metropoliszos szlengekre, a diszkóban pedig még táncolni se tudó de a székeket szétverő kanos dzsentrik, nappal csak komplikált szövegeket szajkózó papagájok semmi jót nem ígérnek! Tarts csak az orra elé egy mikrofont, és nézd az előadást!Hát igen, hmmmm, őőőőő, hhhhhaa….! Ennyi!
    Erre mondjon bárki bármit,de én a gyerekem sorsát rá nem bíznám egyikre sem!
    Ha lányomat kérné ( ez ma már nem divat de ha mégis) “míg fiam valami tisztességes munkát nem találsz , ide ne tedd a lábad mert letöröm” szöveggel kirugnám.
    Most aki akar tegye fel a pénzét és fogadjon az ifjúságra, én megtszem de nem az rmdsz berkeiben felnőtt utánpótlásra!Arra amelyik az iskola padjaiban tanul és komolyan készül a jövőre, arra igen!Övéké a jövő és nekik talán sikerül az, amit mi elrontottunk!Béla and co. LTD pedig mélyrepülésben mehet a falnak!

  28. Nagy István

    Köszönöm, Karesz!
    Engem ebben az eremdéeszben nem szeretnek.
    Borítékolom, hogy Önt se. Amit írt helyettem is írta.

  29. Nagy István

    Markó Béla elmondta beszédét.
    Markó Béla nem mondott semmit.
    Markó Béla fölrótta a demagógiát.
    Markó Béla maga volt a demagógia.
    Csak az utolsó mondatát idézem:
    “Párbeszédre van szükség, szorosabb kapcsolatra a civil szervezetekkel, az egyházakkal, az értelmiségiekkel, a szakmai egyesületekkel, és ez nem egy-két ember feladata, hanem mindannyiunké, minden RMDSZ-vezetőé, minden RMDSZ-szervezeté.”

    Helyes kérdések, helytelen válaszok – Markó Béla beszéde az SZKT-n
    2007. június 09.
    http://erdely.ma/dokumentum.php?id=25428

  30. Nagy István

    A miniszter távozni készül:
    http://mediafax.ro/articole-free/Borbely-Laszlo-intentioneaza-sa-candideze-la-Primaria-Targu-Mures-in-2–8-681726-5.html

  31. új széköly

    Zsolt, ha nem lépsz hamarosan, megmaradsz a Vének csapatában és EKP meg fog előzni, sőt le is fog körözni!! Lehet, hogy Ő lesz az RMDSZ megújítója?? Ami igaz az igaz, eddig a legtökösebb ellenzéki…aki meri kérni Markó, MÁ és Verestóy lemondását, az végre láthatóan kiáll a gátra!! Részemről biztosított számára a támogatásom!!!
    Zsolt!! ÉBRESZTŐ!!!!

  32. Fairplayguy

    Nem tom mér, de a Markó Béla beszéde olvasásán az jutott eszembe h ez az ember fél attól h Tisztelt kollégák! le akarják cserélni. Erre vall sztem az is h azt mondja Erdélybe akar visszajönni pár hónapra, mintha meggyengültek volna a pozíciói idehaza…

  33. Nagy István

    Itt EKP-re is utalnak:
    http://erdely.ma/lazitas.php?id=25427

  34. Fairplayguy

    http://politika.transindex.ro/?cikk=5692

  35. Nagy István

    http://erdely.ma/publicisztika.php?id=25438
    Kelemen Hunor: A párbeszéd embere vagyok
    Interjú
    2007. június 10

    KH blogjában kommentáltam.

  36. Nagy István

    Új szerző született? Mert aligha a Nagy István-Gáspárik Attila szerzőpáros műve.
    http://erdely.ma/lazitas.php?id=25440

  37. Zsolt

    Mar unalmas az egesz. Amint latom, az Rmdsz, megint csak a valasztasok elott kezd a valasztokra gondolni. En mar dontottem: Nem az Rmdsz-re! Nem a hazugsagra! Nem a korrupciora!
    Unom mar a fejeket beloluk, a megujulasrol szolo dumaknak nem lehet mar hinni. Nem kell inkabb magyar kepviselet se, ha ezt az Rmdsz gyakorolja vagy Szasz Jeno. Kopjon mar le az egesz banda

  38. Zsolt

    Antal Arpadot en szemelyesen nem dicsoitenem. Rolla tudom biztosan, hogy a 2000-es valasztasokon, nem Frundara es nem is az Rmdsz-re szvazott. Ezt o meselte akkor egy eloadason. S akkor most, megis hogy dumal o az Rmdsz fontos szereperol?! Erdekes nem de?

  39. Erőss Bulcsú

    T. Nagy Zsolt!

    Most olvasom a hírt, hogy felmentették a miniszteri feladatok igen nagy megpróbáltatással járó tehertétele alól…Nos nekem nem tisztem, hogy a román igazságszolgáltatásról állást foglaljak, de annyit hozzáfűzök a dologhoz, hogy fejlett nyugati demokráciákban, ahol a miniszter nem egy NAGYképű, legtöbbször szakmájához (és hivatásához) egyáltalán nem is értő pártkatona, hanem valóban felkészült szakember, aki nem is annyira a kormányprogram egységes végrehajtója, hanem inkább az adott terület, szaktárca magas szinten kvalifikált szakembere, nos,szóval nyugaton ha valaki ilyen gyanúba keveredik, akkor azonnal lemond és nem várja meg, hogy kirúgják!!! És ez függetlenül attól, hogy most ártatlannak vagy bűnösnek tartja magát. Persze nem csodálkozom, hogy Ön ezt nem tette meg, hiszen valamelyik blogbejegyzésében írta, hogy az SZDSZ tolvaj bandájával milyen jó a kapcsolata és, hogy Ön mennyit köszönhet nekik, hát ezek után nincs az az ember, aki megkérdőjelezné azt, hogy a szellemi “mentorok” tanácsa miatt maradt a székében és csinált hülyét megint ki tudja hányadszorra már az erdélyi magyarságból.
    Azon sem csodálkozom, hogy megrendült a bizalma az igazságszolgáltatásban, hát persze, ha kikezdik Önt is, akkor normális, hogy megrendült, hülye lenne, ha nem ezt nyilatkozgatná…A kommunikációs technikák,amelyek a lebutított magyar társadalom egy részében igazságként tűnnek, ugyanúgy hatnak az erdélyi magyarság egy részére is, de mi, akik azért nem ma szálltunk le a falvédőről, és még csak nem is tegnap, mi tudjuk, hogy honnan fúj a szél…
    Önnek egy lehetősége van: szépen megvárja és tudomásul veszi a bírósági eljárás végén hozott bírósági döntést, és aláveti magát annak tejes egészében. A politikát meg elfeledi örökre, és lelép a színről, mint Macbeth…Tudom, nagyon kellemetlen elhinni, hogy mostmár volt miniszterként eljárás indul Ön ellen, de a képviseleti demokráciákban ez is hozzátartozik a dolgok rendes menetéhez. Ezt az amerikai politikaelméletben úgy hívják, hogy “impeachment”, azaz közjogi felelősségre vonás. Alig várjuk!

  40. Erőss Bulcsú

    Most olvastam fennebb, hogy egy Zsolt nevű úr azt írta, hogy lépjen mindenki olajra, Szász is és az RMDSZ is, nem kell képviselet! “Kopjon már le az egész banda” – írja Zsolt barátunk.
    Nos, kedves Zsolt! Aki így gondolja az bedől a baloldal által (az RMDSZ is átvette ezt a megközelítést) itt Magyarországon is gyakran hangoztatott kijelentésének, miszerint mindkét oldal vezetője távozzon a közéletből…ez valahogy úgy néz ki, hogy Gyurcsány Ferenc hazug és tehetségtelen, de távozzon Orbán Viktor a közéletből…No-no, azért mégsem teheti el a befőtt nagyanyót, mert az elég hülyén veszi ki magát, nemde kedves Zsolt!?
    Erdélyben ez úgy hangzik akkor Ön szerint, hogy az RMDSZ hazug, tehetségtelen, de távozzon Szász Jenő (is), mert európai szintű várost csinált Székelyudvarhelyből és nem szokott hazudozni???
    Zsolt, valószínüleg naívságot feltételez Ön részéről, ha ezt gondolja! A magyarságnak képviseletre szüksége van, abban egyetértünk, hogy hiteles emberekre van szükség, de nem úgy, hogy a fürdővízzel kiöntjük a gyereket is!
    Térjen észhez, de sürgősen!

  41. szekely legio

    dutyiba veled !

  42. mitmetma

    Azt azert ne felejtsuk el, hogy pont aznap fuggeszti fel Nagy Zsoltot az allamfo, amikor a torvenyhozas a demokratak bizalmatlansagi inditvanyat targyalja. Amelyet az RMDSZ nem tamogat. Es minden lepes, ami a miniszter, sajnos most mar a volt miniszter ugyet erintette, kotheto volt valamilyen belpolitikai cirkuszhoz. Atanasiu exhadugyminiszter eseteben is a vadak megalapozatlannak bizonyultak, megsem volt hajlando az elnok visszavonni a felfuggesztest.

    Egy lerombolt hitelu, meghurcolt embert ki es hogyan karpotol majd, ha az igazsagszolgaltatas elott bebizonyitja, hogy artatlan?

  43. zoltán

    Kedves mitmetma. Szerintem, nem most romlott meg annak az embernek a hitele akire gondol, sot annak a szervezetnek sem amely ajanlotta ot erre a poziciora. Amugy szerintem igen jol jart anyagilag a miniszter ur meg igy is. Termeszetesen en sem hiszem azt, hogy most a vadak megalapozottak, de addig amig nem latok valos szandekot es foleg tetteket (nem dumat !) kepviseloinktol, hogy az orszag ugy fejlodjon ahogy az szerintem elvarhato, addig nem tudok sajnalni onnan senkit! Amig a korrupcio akkora amekkora, nemzetisegtol fuggetlenul es azok akik tehetnenek ellene nem tesznek- sot meg ingerlik, addig nem ertem, hogy egyszeruen meg van batorsaguk a szavazobazisuk ele lepni.
    Kedves “szekely legio”, azert az tulzas…

  44. Fairplayguy

    Ez pont az a helyzet amikor a ,,zseniális” pártpolitika miatt embereket nyomnak víz alá. Munkásembereket akik sokat hajtottak, hajtanak mai napig is.
    Dehát a magánérdek mindenek fölött… Igaz-e marco bella meg a többi a Vének Tanácsából… Ilyenkor nem fáj a szívetek amikor egy, az ügyet híven szolgáló katonátokat kinyíratjátok? Hol a lelkiismeret? Csak így magunk közt kérdem…

  45. Nagy István

    Indulattal és élettapasztalat hiányában könnyű, de nem érdemes ítélkezni.
    Nagy Zsolttal példát szeretne statuálni a fölfüggesztő. Ő az első túsz.
    A történet nem korrupcióról szól.
    Ez politikai leszámolás.
    Jutalom az óriáskígyó melengetéséért, a(k/m)i rátekeredik, majd összeroppantja azt, aki maga köré csábítja.

  46. Róbert

    Így állunk: basescu minden politikai ellenfelével le akar számolni. Ugyan ez történt Atanasiuval is. Megvádolták. Felmentették. Aztán senkit sem érdekelt, hogy egy embernek tönkre tették a politikai hitelét. Most is ez történik. A módszer jól be van járatva és működik. Remélem az RMDSZ és annak vezetői mindvégig kiállnak Nagy Zsolt mellett.

  47. leanyka

    Karesz sokat tudsz, és sokkszor igazad is van.
    Aki pedig miniszterségre adja a fejét, azzal sokminden megtörténhet, kellemes és kellemetlen dolog, most ez utóbbi töténik, de előrelátható volt. Javasolva volt a lemondás is , de el lett vetve… kár. Néha kecsegtetőnek tűnő ajánlatot is bölcsebb dolog visszautasítani.
    Miben segíthetünk?, na nem az érdekvédő egyletre gondolok, hanem Zsoltra.
    Ö a rossz politikai döntések sorozatának egyik áldozata.

  48. Ádám

    Markónak igaza van.
    A ritka pillanatok egyike. De ez tényleg így van. A Nagy Zsolt ügy már december óta folyik, és az ügyészség semmilyen új elemet nem hozott a képletbe. Pontosan időzítetten dobják be a témát, mindig az aktuális belpolitikai helyzet szerint. Ha nem így lenne, akkor hőn szeretett államelnökünknek már rég kötelessége lett volna ezt a lépést megtenni. Szóval ennyit a román igazságszolgáltatásról és annak politikamentességéről.
    Kitartást és tisztánlátást!

  49. Nagy István

    A témabedobáshoz és annak időpontjához az igazságszolgáltatásnak, annak milyenségéhez semmi köze.
    Ebben az esetben államelnöki hatalomgyakorlás előtt állunk.

  50. Nagy István

    Egy link:
    http://barikad.hu/node/4860
    Kiért szólnak ma a harangok?

  51. Nagy István

    http://politika.transindex.ro/?cikk=5696

    “Az RMDSZ kommunikációs hiányosságaira hívta fel Nagy Zsolt a hallgatóság figyelmét. Szerinte nem kérdés, hogy az RMDSZ döntése a referendum kapcsán helyes volt-e, hanem hogy mennyiben sikerült a népszavazás üzenetét eljuttatni a választókhoz. Nagy szerint közvetlen kommunikációval kell ellensúlyozni a román média RMDSZ lejáratására folytatott kampányát.”

    A közvetlen kommunikációval több baj van, kedves Zsolt:
    - nincs az eremdéesznek romániai magyar katasztere;
    - aligha van elég embere a szervezetnek ahhoz, hogy minden magyarhoz bekopogtasson;
    - ennél sokkal kevesebb olyan embert talál a szervezet, akik akár órákon keresztül képesen ismertetni az eremdéesz sikereit és a hazai magyarság egyénenkénti és közösségi érdekeit;

    “A sikeres kommunikáció biztosítéka a jó PR – fejtette ki.”
    Hány emberhez jut el a szervezet sajtója? Miért?
    Mert nincs. A Szövetség című lap erre nem alkalmas és mégis viszonylag sok fekszik benne.
    A Communitas pénz jelentős részét elnyelő ÚMSz és az Erdélyi Riport hány példányban nyomatik?
    A többi napi- és hetilap ahhoz keveset kap előbbi forrásból, hogy csak eremdéesz PR-forrás legyen.

    „Mert mi a különbség a patkány és a mókus között? Semmi, csak a mókusnak jobb a PR-ja” – idézte a PR szakemberek által gyakran hangoztatott poént.
    Tényleg csak ennyi?
    Mert mindkettő rágcsáló?
    Tud-e a patkány ágról ágra ugrani? Mert a mókus ettől az, ami.
    Pusztít-e a mókus a háztartásokban? Mert a patkány az jelentősen.
    Van-e annyi mókus a Földön, mint ember?
    Mert patkány az már több is. Jut eszembe: választásokat analfabéták és nincstelenek beetetésével a legkönnyebb nyerni.

  52. domi

    Kedves Eross Bulcsu!
    Ahhoz, hogy tisztan lass egyes dolgokat, neha ki is kell nyitnod a szemed. Nem tudom elkepzelni azt, hogy mikeppen tudod osszehasonlitani a nyugati helyzetet a romaniaival?! Hat tenyleg nem vilagos szamodra, hogy mirol van szo? Ha N. Zs. ezelott hat honappal mondott volna le, csupan azt sejtethette volna, hogy valoban bunos. Viszont nem mondott le, mert tudta, hogy csupan ezt akarjak elerni, mivel tobbre nem kepesek, ugyanis az egesz ugy csak egy lepkefingnyi koholmany, amit Besesc-ur sikeresen meglovagol. De hat nincs is tobbre szukseg ahhoz, hogy az embert lejarassak, mert van aki elott: Te es tarsaid.
    Nyugaton, ahogy te mondod, nem huznak el koholt ugyet – keszakarva -, csupan azert, hogy botranyt lehessen kavarni belole minden ket honapban, ahogy a politikai szellentesek diktaljak, hanem a vegere jarnak es annak megfeleloen kikiabaljak: bunos vagy artatlan. Nyugaton ilyen esetben ragalmazasert beperelik azt a nagylyuku alfertalyt, amelyik ehhez hasonlo alaptlan szelloket ereget. Nyugaton igazsagot szolgaltatnak. Nyugaton nem az allamelnok ul az ugyeszek szekeiben. Nyugat mas.
    Vagy tan tevednek?

  53. frodo

    Kedves Mindenki!

    idézek:
    “A témabedobáshoz és annak időpontjához az igazságszolgáltatásnak, annak milyenségéhez semmi köze. Ebben az esetben államelnöki hatalomgyakorlás előtt állunk. ”

    Ezek azok a dolgok, amelyeket az emberek nem értenek meg. Hogy milyen apró “finomságokban” mérhető le az államelnök hatalom-visszaélése. Nem tudják, mert őket közvetlenül nem érinti. Nem látják át, hogy közvetetten mégis érintheti őket.

    Az igazságszolgáltatás amúgy szintén bebizonyította “függetlenségét”: első behívatás dátuma, maga a tény, hogy eljárást indítottak, habár nem voltak kötelezve rá, és a dosszié úgy néz ki tényleg nem tartalmaz igazi bizonyítékokat.

    Áltanános: megint a vádaskodás ízét üti meg sok hozzászóló. Én nem úgy látom, hogy a személyeskedő, vádaskodó hangnem bármikor eredményhez vezet.

    Amúgy pedig nekem feltűnt egy dolog, lehet, hogy nem kellene, de mégis feltűnt: ugye Nagy Zsolt sokáig az Ügyvezető Elnökség alapeleme volt, kampányfőnök volt, vagyis van RMDSZ-szervezési múltja. Most viszont ha jól számolok, egyszerű tag maradt. Nekem nem úgy tűnik, hogy az RMDSZ csúcsvezetése “ott bent” Zsoltot nagyon támogatná. Markó kiállása is halovány volt. Csak Kelemen Hunor “reformtársa” ütött meg erőteljesebb hangnemet.

  54. frodo

    idézek:
    “szakmájához (és hivatásához) egyáltalán nem is értő pártkatona”

    Kedves Erőss Bulcsú: ezt a következtetést hogyan sikerült levonnia?

    1. Végzettség oké.
    2. Hallott az eMagyar Pontok hálózatáról? Volt vaegyben? Ha városon lakik, gondolom nem releváns önnek az internet-hozzáférés. Ezért is vitték a pontokat tudtommal inkább vidékre. Vagyis a sajtóközleményekből az idők során ez derült ki. De szerintem a vidékieknek segítettek ezek a pontok. Az SZDSZ tolvaj banda? Lehet. De SZDSZ-es miniszter indította el ennek a hálózatnak a kialakítását határon túl.
    3. A miniszteri státus szerintem sokszor menedzselés és képviselet kérdése, hiszen a jól működő intézményi rendszer azt jelenti, hogy az állami aparátus olyan szakértőkkel rendelkezik, akik már OTT vannak a minisztériumban. Innen kezdve a vezető képessége abban rejlik, hogy milyen irányvonalat tud mutatni.
    4. Olvasson kis románia szaksajtót. ÖN meglepődne a miniszterről alkotott véleményükről. Más nem.

    Ismételten ki kell hangsúlyozzam: könnyen dobigálózunk szavakkal anélkül, hogy utánanéznénk egy picit a dolgoknak. Ez sajnálatos.

  55. margy69

    Gyerekek, nem veszitek észre, h gumicsonton rágódtok? A bloggazda bedobta, ti még ugrottok rá. Ahogy az elmúlt nem eglszen 17 év alatt, most is a választások (EP, helyhatóségi parlamentáris) közeledte tette hirtelen ilyen “érdeklődővé” a tc urak-elvtársakat. Annyiszor eljátszották ezt már, ne ugorjatok már be minden egyes alkalommal, könyörgöm!
    Nagy Zsolt, nagyon jól tudod, mit kellene tennetek, nem vagy te annyira elveszett. De az ún. “reformtörekvések” is csak addig terjedtek, h kiálltatok Markó mellett. Nah, így nem megy.

  56. Poncius Pilatus

    Tisztelt hozzászólók!

    Elismerően tekintettem és tekintek azokra, akik rendszeresen vagy időnként véleményt nyilvánítanak különböző internetes fórumokon, hozzászólnak egyik-másik blog bejegyzéshez. Ez az aktív közösségi szerepvállalásnak egyik formája, egyik szeletecskéje.
    Szomorúan tapasztalom viszont, hogy az utóbbi időben mennyire fel vannak korbácsolva a kedélyek, mennyire el vannak szabadulva az indulatok. A ráció, a józan, megfontolt gondolkodás, az érvek ütköztetése, a mások véleményének meghallgatása, egyszóval a valós párbeszéd hiányzik. Mintha egymás mellett beszélgetnének el a hozzászólók. Sajnos.
    Nagy Zsolt miniszternek „ügyével” kapcsolatosan szeretném a véleményemet megosztani veletek és, egy másik oldalról megvilágítani a dolgokat.
    Amúgy egyetértek „mitmetma” június 11-i hozzászólásával. Ha majd bizonyítani fogja ártatlanságát, ki és hogyan fog kárpótolni egy lerombolt hitelű, meghurcolt embert?
    A válaszom elkeserítő: SENKI!

    De nézzük meg, hogyan közelíti meg a romániai sajtó a „Nagy” ügyet.

    Az „Evenimentul Zilei” május 23-i számában, „Şpagă bulgărească” címmel a következő cikket közli:

    Bulgarul Stamen Stantchev, acuzat de spionaj in dosarul „Privatizari tradate”, i-a aranjat, anul trecut, ministrului telecomunicatiilor, Zsolt Nagy, sa se poata caza in statiunea bulgareasca Sunny Beach, fie la Hotelul Globus, fie la Hotelul Fenix, se arata in rechizitoriul intocmit de procurori.
    Potrivit informatiilor de pe site-ul http://www.beachbulgaria.com, ambele hoteluri sunt cotate la patru stele si sunt situate in imediata apropiere a plajei, la cateva zeci de metri de malul marii. In perioada de varf de sezon, respectiv in lunile iulie-august, preturile pentru o camera dubla variaza intre 96 de euro pe noapte (Hotel Fenix) si 106 euro pe noapte (Hotel Globus).

    Daca afirmatiile lui Stantchev cum ca i-ar fi platit ministrului sejurul pe litoralul bulgaresc se adeveresc, atunci un calcul simplu arata ca pe acesta l-a costat doar cazarea lui Nagy aproximativ 300 de euro. In cazul in care mai adaugam trei mese pe zi si faptul ca demnitarul nu a fost singur la mare, ajungem la concluzia ca minivacanta ministrului i-a scos spionului din buzunar in jur de o mie de euro.

    Hotelul Fenix este dotat cu restaurant, lobby bar, magazine, piscina exterioara, sala de fitness, cabinet medical, sali de conferinte si casa de schimb valutar. Pentru clientii hotelului, accesul este gratuit doar la piscina si la sala de fitness. Restul serviciilor se platesc separat.

    Hotelul Globus ofera ceva mai multe facilitati. Aici exista mai multe restaurante si mai multe baruri, o „atractiva” terasa de vara, doua piscine, dintre care una acoperita, o sala de bowling cu bar, sala de fitness, masaj, cabinet medical, sala de internet, mese de biliard si de tenis, precum si mai multe magazine.

    Aici, accesul este gratuit la ambele piscine, cea exterioara si cea interioara, dar si la sala de fitness. Indiferent daca se cazeaza la Globus sau la Fenix, turistii au in camere dus si WC, frigider, televizor, telefon si aer conditionat.

    Kedves hozzászolók!
    Hát kb. ilyen típusú, tartalmú és hangvételű cikkekből lehet felépíteni egy ügyet és ugyanakkor lerombolni egy embert.
    Ez újságíró? Ez újságcikk? Ez egy tényfeltáró riport? Hogy hány medence van a szállodában, hogy színes tévé és…kepzeljük el, WC is van a szálloda szobákban? Ez fontos? Ez hoz valami újat az ügyben?
    Erről van szó! Ezt próbáljuk megérteni!
    Az ügynek 90%-a a sajtóban folyik. Sem Macovei asszony, sem Kövesi asszony, sem Daniel Morar sem mások nem beszéltek részletesen az ügyről, a vádakról.
    A sajtóból viszont annál többet „tudhatunk” meg.

    Én valódi igazságszolgáltatást akarok és nem ilyen fajta sajtót.

    Végezetül 2 dolgot említenék:

    1. Zsolt valóban egy sikeres miniszter volt (ezt konkrét adatok, statisztikák stb. igazolják). Kicsi minisztérium, nem látványos tárca, ahol a nagy tömegek számára első látásra érdektelen, unalmas dolgokkal foglalkoznak, és ahol időnként történik egy-két 19 órai híradóban is helyet kapó esemény. Azért érdemes és egyben érdekes lenne az utóbbi 2 év szaksajtóját átlapozni.
    2. Zsoltot (legalább is pillanatnyilag) látszólag az RMDSZ politika holtvágányára sikerült terelni.

  57. margy69

    Poncius Pilatus
    A Nagy Zsolt, mint miniszter esetéről nekem egy magyarországi főrendőr esete jut eszembe, akit ukrán maffiózók favorilzálásval gyanúsítottak meg, mert elfogadott egy tálca süteményt meg némi szuvenírt. Bírósági ügy lett belőle, a főrendőrt felmentették, rehabilitálták. Remélhetőleg Zsolttal is ue fog történni.
    DE ettől függetlenül, a merevdéeszen belül komoly bajok vannak. Ettől függetlenül a merevdéesz csak választások előtt pánikol be a kommunikáció-hiány miatt. Az azt megelőző 3-3,5 fél év alatt le se x@rja a választóit. Ettől függetlenül a párt még mindig birkaként kezeli a rommagyarokat. Ettől függetlenül az ilyen “segítsetek-milyen-megoldások-lehetnek-a-mostani-helyzetre” féle felhívások csak a választások eredményeinek kihirdetéséig élnek.
    Az, hogy Zsolt a politikai holtvágányra kerül, előrelátható volt. Csak az nem vette észre, aki nem akarta. Erről sokkal korábban már tettem némi megjegyzést, ami akkor nem nagyon tecccet.

  58. emerikusz

    De most őszintén, nem tűnik minden ép elmélyű embernek nevetségesnek, hogy egy minisztert azzal kenyereznek le, hogy elküldik nyaralni pár napra a bulgár tengerpartra? Szegény Zsoltnak olyan kevés a miniszteri fizetése, hogy nem engedhet meg magának egy ilyen fényűző nyaralást és inkább elárulja hazáját de akkor is szerez családjának pár szép napot. NEVETSÉGES.

  59. Erőss Bulcsú

    Frodo és Domi uraknak!

    Először Frodonak: sajnos Ön összemossa (akarattal vagy nem, ezt Ön tudja jobban) a lényegest a lényegtelennel. Az SZDSZ a sulinet-programmal az ilyen naív emebereket mint Ön is szépen átrázta, lekommunikálta,hogy milyen jó az, ha Mucsaröcsögén Mari néni kapálás után benéz a netre, hogy Cegléden élő fiával skypeoljon, és a sok jóhiszeműen egyszerű ember meg elhitte. A színfalak mögött valójában pedig hatalmas mennyiségű közpénzt forgattak át SZDSZ-közeli cégekhez,akik közbeszérzési pályázat hiányában sorra nyerték el a tendereket 2.a miniszter rekrutációjában nem azok a szempontok dominálnak melyeket Ön mondd, hanm épp ellenkezőleg: vagy a miniszterelnök személyéhez való totális lojalitás és megbízhatóság, vagy pedig a koalíciós kényszer. Csak nem gondolja, hogy a Calin Poescu Tariceanu vagy Basescu éppen a mi kis együgyű Zsoltikánkban látta volna az informatika romániaia felvirágzását… 3. Elég sok romániai szaksajtót olvasok és az RMDSZ által pénzelt sajtón kívül nem nagyon (értsd: egyáltalán nem) láttam olyan publicisztikát,ahol Nagy Zsoltot dícsérnék. És mostmár szálljunk le a román-magyar ellentétekről,mert azt csak szítják egyesek, akiknek ez az érdekük.Ha jó szakember valaki, bárhol éljen, bármilyen nemzetiségű legyen, mindenhol elismerik.

    Domi, hát igazából olyan – minden szakmaiságot és észérvet nélkülöző – írásban szólítottál meg, hogy nagyon nehéz valamit is reagálnom erre. A hatalommegosztás Montesquieu-i elmélete Romániában is megvalósult, és lehet vitatni a rendszerváltást, de azt nem, hogy a demokratikus intézményrendszerek nem működnének. Valóban van elmaradás a Nyugathoz képest, de ez természetes 40 év “aranykorszak” (epoca de aur iti amintesti prietene?) után. Az,hogy az ügyészek kézi vezérlésűek lennének, ezt a képzavart gondolom a Benedek Elek apó Mesefájának túlzott forgatása és olvasása okozta benned. Ezért aztán az utolsó kérdésedre válaszolhatok egyértelműen: igen nagyon tévedsz!

  60. Erőss Bulcsú

    Margy69!
    Akit te főrendőrnek nevezel az valójában Molnár Csaba, de ő nem az “ukrán maffiózoktól” fogadott el egy tálca süteményt,hanem a Kulcsár-ügyben szerepet vállaló arab pénzváltók voltak azok, akik megajándékozták. Amúgy annak a pernek valóban felmentés lett a vége, de bár a per tárgya valóban a sütemény volt (totális baromság), a háttérben Lamperth Mónika akkori belügyminiszter férje, Jegesy András volt érintett az ügyben,és mivel a főrendőr “rossz” nyomon kezdett el nyomozni, félre kiellett gyorsan állítani…

  61. margy69

    Bulcsú
    köszi a kigazítást. Gyajkorlatilag mind1, h. hívták és arab v ukrán rosszfijjug, bevallom, csak félfüllel figyeltem, ami viszont LÉNYEGES a párhuzam, amire fel kartam hívni a figyelmet. Az a párhuzam, amikor mondvacsált indokkal támadunk valakit, államelnökként vagy miniszterasszonyként hites urunk védelmében.
    De azért még 1* kösz a kiigazítást.
    Ettől függetlenül az RMDSZ-szel kapcsoaltos megjegyzéseimet fenntartom. :D

  62. Róbert

    MOLNÁR CSABA ÜGY:
    (Molnár Csaba a K&H ügy egykori főnyomozója, a BRFK pénzmosás elleni osztályának volt vezetője)
    Molnár Csaba ellen a büntetőeljárás azt követően indult, hogy a NEMZETBIZTONSÁGI HIVATALTÓL SZÁRMAZÓ INFORMÁCIÓKRA HIVATKOZVA a 2003 decemberében egy ÚJSÁGCIKKBEN az jelent meg, hogy az alezredes a megengedettnél szorosabb kapcsolatot tart fenn részben arab származású pénzváltókkal. Bár a rendőrségi vezetők az ezt követően indult belső vizsgálat során sem találtak bűncselekményre utaló adatokat, az ügyészség eljárást indított.
    Molnár Csabát ÁLLAMTITOKSÉRTÉSSEL, HIVATALI VISSZAÉLÉSSEL ÉS VESZTEGETÉSSEL vádolta az ügyészség. A vesztegetés az ügyészség szerint azzal valósult meg, hogy az alezredes 2003. augusztus 20-án találkozott a harmadrendű vádlottként szereplő Bassam T. pénzváltóval, akitől ajándékokat fogadott el: EGY FA TOLLTARTÓT, EGY BIZSU KARKÖTŐT ÉS NÉHÁNY SÜTEMÉNYT (!!!)
    Molnár Csabát a K&H ügy egykori főnyomozóját 2007. április 24-én mentették fel. A Fővárosi Ítélőtáblán nem állt meg az ügyészség hivatali visszaélési és vesztegetési vádja. TÖBB MINT HÁROM ÉVIG FOLYT AZ ELJÁRÁS (!!!)

  63. Nagy István

    Az ellehetetlenítéseknek időtlen idók óta magvan a maguk kaptafája.
    De csak azoknak tanítják, akik majdan alkalmazzák. A többiek a bőrükön ismerhetik meg valamelyest.

  64. frodo

    A Molnár Csaba ügy a tipikus esete a lejáratásnak. Nem bűnös, de ki adja vissza az életét. Karriert már soha nem fog befutni. Mondjátok, kedves vitatársaim, ebben hol az igazság?

  65. frodo

    Erőss Bulcsú barátom!

    Két nap alatt linkeket szolgáltatók Önnek cikkek fele, a román szaksajtóból. Hogy lássa, miként jelenik meg Nagy Zsolt ott. Biztosan majd azt gondolja, hogy ők is a miniszter “kegyeit” keresik…

  66. Fairplayguy

    Kedves frodó,

    csak annyit szeretnék hozzátenni h az általad emlegetett lejáratás alanyai többnyire teljesen ártatlanok. Nagy a gyanum Nagy Zsolt esetében is erről van szó. Engem csak az zavar h a Vének Tanácsa gátlástalanul feláldozza még a hűséges katonáit is akár, persze tök lelkiismeretfurdalás nélkül…
    Kérdésem csak annyi hogyha ennyire nem törődnek azokkal akikkel naponta bajtársaskodnak, akkor mit várjunk mi egyszerű gyalogmagyarok tőlük?

  67. Erőss Bulcsú

    Hagyjuk szegény Molnár Csabát,foglalkozzunk inkább ezzel a szerencsétlen Nagy Zsolttal. Frodo bácsi, olvassa el a gandul.info oldalon írottakat,akkor majd elhiszi nekem amit mondtam!Köszönjük Róbert barátunknak,hogy ilyen komoly és szakszerű módon vázolta a Molnár-ügyet!Margy69 barátom,nem akartam én kekeckedni,csak mondom megírok röviden,mi volt!

  68. domi

    Kedves Erőss Bulcsú!
    Sajnalom, hogy magas szakmai elvarasaidnak nem feleltem meg, ti en amolyan pornepfele vagyok. Csakhogy ennek ellenere van velemenyem. Azt pedig elmondtam. Ugy ahogy. Van, aki egyetert velem, van, aki nem. De csak egyvalaki gunyolodott. Ha zavarom a levegot, csak szolj.
    Valamire nagyon kivancsi vagyok: vajon allamelnok urunk, miutan sajat bevallasa szerint is megalapozatlannak latja a vadakat, miert folytatja ezt az aljas jatekot? Vajon nincs benne a keze a dologban, ha konkret javaslat ellenere is elrendelte annak idejen az eljarast a miniszter ellen?
    Te bizonyara tudod a valaszt.
    Van egy jo bekopesed: “És mostmár szálljunk le a román-magyar ellentétekről,mert azt csak szítják egyesek, akiknek ez az érdekük.” Hat persze: hirtelen elhallgatunk, feladjuk a politikaban, kozeletben valo szereples jogat, lemondunk az anyanyelvu oktatasrol, majd az anyanyelv hasznalatarol, hagyjuk elhazudni tortenelmunket, engedjuk megsemmisiteni vagy elvitatni nemzeti es kulturalis ertekeinket (hogy ne kelljen ellene szoljunk testvereinknek), miutan peldamutatoan megprobalunk ervenyesulni mint igazi europai allampolgarok – vegulis mindegy milyen nyelven beszelunk, nemde? Mert ez szep lenne, bekes, es mindenkinek az erdeke.
    En ebbol nem kerek. Oseim nem azert turtak a szijas foldet, hogy en nyajasan lemondjak rola.

  69. elekes

    “vajon allamelnok urunk, miutan sajat bevallasa szerint is megalapozatlannak latja a vadakat, miert folytatja ezt az aljas jatekot”
    HOL vallotta be? mikor? nem lattam eddig.

  70. Nagy István

    Nagy Zsolt egyik bejegyzésében volt rá utalás.

  71. frodo

    Mit kell elhigyjek a gandul.info-bol? Nem egészen volt nekem tiszta.

  72. zoltán

    Kedves “leanyka” egyetertenek, de “a rossz politikai döntések sorozatának“ nem-e volt eppen N.Zs. is a ‘szerzoje” ? Ezekben a dontesekben O reszt vett es tamogatta (!) ezeket.
    Kedves Nagy Istvan, ez a tortenet tudom, hogy nem korrupciorol szol, de a mai Romania? A mai romaniai vezetok “tevekenysege” ? Kulfoldon Romaniarol legtobb embernek ez ugrik be eloszor, korrupcio, lopas, hazugsag. Miert? Ezert nepszeru kulfoldon is Basescu, mert ugy latszik, hogy o probal ez ellen harcolni. Persze mi azert tudjuk, hogy az o modszerei sem “europaiak”.
    Szemely szerint nem ertek egyet azokkal akik Nagy Zsoltot masabbnak gondoljak mint altalaban az rmdszt. En azt tudnam ertekelni, ha ellentmondott volna tobb e blogban is felvetett rmdsz- problemara. De en konkretan nem hallottam meg Ot ellentmondani. De tessenek felvilagositani. En pl. elvartam volna, hogy Antal Arpadot lemondassak mandatumarol, de nem talaltam meg biralo sorokat egyik kepviselonktol sem, ez azt sugallja bennem, hogy nekik fel sem tunt a dolog es ok is uzik ezt a hozzaalast.

  73. Nagy István

    “ugy latszik, kulfoldon is, hogy probal Basescu (a korrupció) ellen harcolni”

    Látszat az egész.
    A korrupció legfontosabb ellenszerei:
    - civil kontroll, arra igényes civilekkel;
    - a rajtakapás okozta veszteségek elrettentő volta;
    - a csábítás körülményeinek alacsonyan tartása.

    A civileket az államelnök nem tudja szaporítani, meg sem próbálja.
    A kockázat és az odavezető út kövei a parlament, végső soron a kormány kezeiben vannak.
    Amit az államfő tesz az szemfényvesztés, amellyel pártját hizlalja sikeresen, mert a cirkuszra éhes szavazótáborának naponta juttat gumicsontokat.

  74. Erőss Bulcsú

    Domi!

    Nem kell innen senkinek elmennie (Nagy Zsoltot kivéve, de neki sem innen, hanem a magyar közéletből kell lelépnie). Nem zavarod a levegőt, de nem szeretném , ha az lenne, hogy ha Romániában valakit lekoptatnak és az illető magyar,akkor egyből tiltakozzunk ország-világ előtt, hogy azért van ez, mert a többségi románság nem viselte el,hogy magyar volt a miniszter. NEM URAK! ITT ARRÓL VAN SZÓ,HOGY AZ RMDSZ 17 ÉVE EZT CSINÁLJA:LOP, CSAL, HAZUDIK ÉS AMIKOR A SZERENCSÉTLENEK VOKSAI KELLENEK,AKKOR KIJÁTSZA AZ ÚGYNEVEZETT MAGYAR KÁRTYÁT, HOGY KELL A KÉPVISELET A PARLAMENTBEN!!!DE MIT KÉPVISELNEK EZEK A NEPTUNOS LEGÉNYEK? AKI TUDJA,TUDJA,AKI NEM ANNAK NEM TISZTEM ELMONDANI. Itt már rég nem számít az erdélyi magyarság!!! Van állami anyanyelvű egyetemünk? Nincs. Akkor miről beszélünk gyerekek!?

    Domi testvér!

    Szerinted attól még mert valaki magyar és korrupt, hazug és dilettáns akkor nem támadhatjuk meg csak azért, hogy összefogjunk!!!. Na itt fejezd be az álmodozást!!! Nekem előbbrevaló egy becsületes román,mint egy janicsár magyar! Vagy azok,akik most vehemensen kritizálják az Udemerét, azok a hibásak azért,mert az elmúlt 17 évben több,mint 200.000 magyar lépett le Erdélyből és még a mostani fiatalok nagy része is erre készül?Szerintem ezt a vitát itt gfejezzük be,én nem akarlak meggyőzni, csupán elmondtam az én álláspontomat,miután meghallgattam a tiédet is. Nem kell innen elmenned, akkor inkább én nem írok többet!

    Frodo!

    Ne nézz meg semmit! Hagyd csak, jól van ez így ahogy Te gondolod…

  75. Fairplayguy

    Azért ez a Bulcsú legény mond ezt- azt… Megszívlelendő…

  76. Nagy Istvan-nak

    “Nagy Zsolt egyik bejegyzésében volt rá utalás.”
    es ez ettol igy is van szerinted
    HAHAHA HEHEHE HIHIHI

  77. Elod

    Nincs már mi fogyjon. Ami volt, az én szememben már rég elfogyott. Akkor kellett volna lemondanod mikor beindult a büntetőjogi eljárás vagy akármi.

  78. Nagy István

    HAHAHA HEHEHE HIHIHI-nek.
    Kitartással megtalálható, nem oly sok bejegyzése van a bloggazdának.

  79. domi

    Hadd tisztazzak valamit: nem mondtam, hogy el kell nezni a bunok folott az osszetartas jegyeben. Mar egy elobbi hozzaszolasomban is kifejtettem abbeli velemenyemet, hogy a bunost buntetni kell, barki, barmi legyen is az. Nem vagyok oda az RMDSZ-ert sem kulonosebben, de ami ma Nagy Zsolttal torteneik az (igen atlathato) szinjatek. Maga a szintiszta igazsagtalansag. Ez bosszanto. Miert nem tettek meg mindezt felevvel ezelott? Mostanra el lenne felejtve…
    Szoval nalunk semmi nem mukodik ugy, ahogy kellene.

  80. Kolozsi Csaba

    Ne feledjuk , hogy Zsoltot az a politikus kuldte pihenopalyara , akire az erdelyi magyarsag az utobbi 3 evben ketszer tette le a voksat .
    Ellentetben egyeb onjelolt szervezetekkel es azok igenyeivel .

  81. Fairplayguy

    Kolozsi Csabának,

    Komolyan mondom megdöbbentem a kijelentésed magvas igazszágtartalmán!

  82. leanyka

    Nem Zsolt a hibás, de kelett volna hagyni, hogy lemondjon idejében, akkor nem jutottunk volna ide, ha a lenemmondás döntéséhez ő is hozzájárult, hát ő is helytelenül döntött.

  83. Nagy István

    Kolozsi Zsolt ott téved, hogy az erdélyi magyarság arra a politikusra tette voksát 3 év alatt kétszer is. Met! Hány szavazati joggal rendelkező erdélyi magyar van? Közülük hányan szavaztak először, majd másodszor arra a politikusra? Szerintem nem voltak 0tszţzezren. Akkor meg …
    Mely önjelölt szervezetekre gondolt, kokrétan?
    Egyébiránt Nagy Zsolt csak akkor döntött rosszul a tárcában maradásával, ha az igazságszolgáltatás intézményrendszere végérvényesen vétkesnek fogja ítélni.

  84. Róbert

    Miért kellett volna lemondjon Nagy Zsolt? Miért kell mindig úgy táncoljunk ahogy a románok furulyálnak?

  85. Nagy István

    Kifogásolja Markó a magyar kormány RMDSZ-szel szembeni viselkedését
    http://belpol.transindex.ro/?hir=14557

    “Az RMDSZ-elnök úgy látja, hogy csökkent a magyar kormány és a magyar pártok érdeklődése a határon túli magyar közösségek iránt, aminek az okát az éles magyarországi belpolitikai szembenállásban látja.”

    Alapvető tévedés!
    Az ok: Kádár kádárkáder tanítványai legjobb tudásuk szerint teszik a dolgukat.

  86. Fairplayguy

    Kedves Nagy István,

    Véleményem szerint inkább azt kell(ene) mondanunk hogy az erdélyi magyarság jobban hisz egy Basescunak mint az udemerájnak, és valljuk be azt (is) hogy pont a második miatt.

    Ami a kádárisztikus kádermunkáról alkotott véleményét illeti, abban tökéletesen egyetértünk.

  87. Fairplayguy

    … meg arról is h jó szokásához híven marco bella már megint hogyismondjam csak: … füllent…

  88. Előd

    Azért kellett volna lemondjon, mert úgy tisztességes. Nem kell másokat majmolni, nem kell várni semmire, le kell mondani.

    Így az RMDSZ (nem mintha érdekelne) és a magyarság issza a levét az egésznek.

  89. Fairplayguy

    azt hogy ,,füllent” kérem úgy érteni hogy: ,, …rendes kommunista magyar emberhez illően, egyszerűen csak füllent”.

    Kösz.

  90. malacka

    Látom kissé elszabadultak az indulatok…

    Először is: nem látom, miért lett volna tisztességesebb, ha Nagy Zsolt lemond. Elvégre annyira nyilvánvalóan csak arra megy ki a játék, hogy az RMDSz-t, illetve személy szerint őt lejárassák és ellehetetlenítsék, hogy az akár nevetséges is lehetne, ha nem a szemünk előtt történne mindez. Lehet, hogy kissé szélsőséges megközelítés, de én nem vagyok annak híve, hogy meg kellene könnyíteni az ellenenünk munkálkodók (bár a munka szónak itt túlzottan tisztességes a felhangja) dolgát – igenis mocskolják be a kezüket, igenis tegyék meg azokat a lépéseket, melyek legalább egyesek számára egyértelművé teszik, mennyire alaptalan a felhozott vád, mennyire politikai játszmáról van itt szó.
    Természetesesn ártatlan ember is lemondhat, akár tiltakozásképpen, akár azért, mert az adott esetben ennek valamilyen jellegű pozitív hozadéka lenne (és még véletlenül sem személyes haszonra próbálok ezzel utalni), akár egyszerően azért, mert már elege van a mocskolódásból. Én azt a bizonyos pozitív hozadékot nem láttam volna a lemondásban. Persze lehet, hogy csak én vagyok súlyosan fantáziátlan.

    Másodszor: Többször is hozta a sajtó, hogy Basescu szerint a vádak Nagy Zsolt ellen alaptalanok, erre tehát nem csak a bloggazda utal bejegyzésében. Legutóbb akkor hangzott el, amikor Vacaroiu döntését kommentálta, kifejtve, hogy ugyan véleménye szerint a miniszter úr ártatlan, de ennek ellenére első dolga az lesz, hogy felfüggeszti funkciójából, amint visszekerül az elnöki székbe. Milyen érdekes, hogy sem első, sem második, sem harmadik dolga nem ez volt, aztán a PD indítványa kapcsán rögtön sürgőssé vált a dolog…

    Harmadszor: Előrebocsátom: elismerem, hogy intoleráns vagyok. Meg nem kellőképpen higgadt. Meg elfogult az erdélyi magyarsággal szemben és lokálpatrióta. Meg sok minden más nem szalonképes tulajdonságom van. De nagyon gyorsan kinyílik a zsebemben az a bizonyos bicska, ha valaki, aki nem ebben a közösségben éli mindennapjait (akármilyen mennyiségben fogyasztja is az itteni sajtótermékeket) a véleményén kívül (amit nagyon szívesen meghallgatok) azt is kifejti, ki KELL távozzon az itteni közéletből. Jobb lenne ezt a döntést az itteni emberekre bízni, elvégre a döntések következményeként általában az ő bőrükön csattan – vagy ellenkezőleg – az ostor. És elnézést a következmények kissé szélsőségesen való lefestéséért.

  91. frodo

    Mindenki mindenről mondjon le. Aztán mind emigráljunk. Elvégre kisebbség vagyunk, nem? Úgysem bírjuk felvenni a harcot a többséggel…

    (Kitomboltam magam a gúnyban)

    1. Olvassátok el – időtöktől függően Salat Levente Etnopolitika című könyvét. Ha nem egyéb, elgondolkodtat majd benneteket. Egy érdekes megközelítése a sajátos kisebbségi helyzeteknek. Jól be lehet azonosítani, hogy milyen fajta kisebbség is vagyunk.

    itt a Salat oldala: http://salatlevente.adatbank.transindex.ro

    2. Azt hiszem az egyik legnagyobb hibánk, hogy nem tanultunk meg a többséggel együtt élni. Igen kis mértékben (a kis mértéken az emberek számát értem, és nem azt, hogy egy-egy ember milyen hányadban interakcionál románokkal) működünk együtt románokkal. Persze, támogatni kell a saját intézményépítést, de lassan MINDENBŐL sajátunk van. Leszámítva az egyetemet. Oké, legyen mindenből saját, kell, persze, hagyomány, múlt, jövő, megmaradás. De ezekben az intézményekben annyira párhuzamosan növünk fel és élünk, hogy gyakorlatilag alig érintkezünk románokkal. Érintkezünk közintézményekkel, mert adót kell fizessünk, engedélyeket kell intézzünk, satöbbi, de amúgy… ott a busz, villamos, troli, metró. (kár, hogy abból sincsenek “magyar” járatok).

    Én teljesen egyetértek azzal, hogy JOGUNK van ezekhez az intézményekhez, hogy alapvetően azért kell minket pozitívan diszkriminálni, mert alaphelyzetben negatívan vagyunk. De emiatt egy befele forduló társadalmat alkotunk, és előbb utóbb szépen megemésztjük magunk.

    Persze a románok körében is akadnak emberek (Erdélyre jellemző inkább), akik rólunk hallani sem akarnak. De sok románnak abszolút mindegy, sőt, érdekesnek tartja, hogy miként is élnük mi – tudunk két nyelvet, nem forinttal fizetünk Erdélyben, meg ilyenek…

    Ahol kell, szembe is kell állni, de sokszor vegyülni is kellene úgy, hogy persze közben ne veszítsük identitásunkat. A jövő Romániáról szól. És mi Románia részei vagyunk. Sokan ezt nem szerették, elmentek. Sokan itt maradtak. Mi magunk is kell építsük ezt a társadalmat, akkor is, ha sok része esetleg nem tetszik. Elégedetlenség mindig lesz, mindenütt lesz.

  92. Fairplayguy

    Szia malacka!!!!!!

    Nem győzöm kifejezni magam abbeli szívből jövő örömét h megint megint betűket rósz e nemes hasábokra.
    Mindössze csak annyi hezzászólásom lenne a véleményedhez h itt a nagy többbségnek Nagy Zsolttal nincs semmi baja… inkább csak az udemerájt (megint csak a nagy többség) nem szívleljük igazán… Illetve tképpen az azt teljes mértékben saját magának alárendelő illetve kisajátító Vének Tanácsát.

    Üdvözöllek.

  93. új széköly

    Azt hiszem legelőször is Embereknek kellene lennünk akár nemzetbeliek, akár azon kívüliek vagyunk…sajnos mi is elég jól balkánizálódtunk, még ha egyesek ezt nem akarják elfogadni…és, ha másokat megbírálunk, akkor jó lenne, ha mi nem követnénk el ugyanazokat a dolgokat…
    Azt hiszem mindannyiunknak nagy Zsolt-al csak annyi a gondunk, hogy nem értjük meg miért nem lépett, miért nem állt ki jobban…én őszintén nem csodálkoznék el, ha majdan kiderülne, hogy ebben benne van egy-két belső embernek is a keze…mármint a Vének közül…az egész nagy politikai sakkjátszma, amelyet egyesek játszanak, mi vagyunk a parasztok, a Zsolt félék a futók, lovak, a többiek pedig a Bástyák, királyok, királynők…Milyen érdekes is lenne: Márco Bella, a király!!
    akár egy új rockopera címe is lehetne…na jó nagy, bocs, egy kicsit erős volt…
    Amúgy örvendek malacka, hogy visszatértél közénk…
    Milyen érdekes lenne egy blogtalálka…

  94. malacka

    Köszönöm. Ezért jó, ha az ember ritkán jelentkezik.

  95. domi

    Velemenyem szerint ennel nagyobb foku egyuttelesre egyaltalan nincs szukseg, tekintetbe veve azt, hogy azok a szemelyek, akik valoban egyuttelnek a tobbseggel, egyszeruen elveszitik identitasukat. Itt fokeppen a kevesbe iskolazott szemelyekrol van szo. Legjobb pelda erre a szorvanyvidek, ahol tulajdonkeppen ez tortenik. Sokan ugy erzik, hogy folosleges fenntartaniuk “dupla mivoltukat”, vagy egyszeruen nehezseget okoz ez nekik, esetleg nem erdekli oket az oseik hagyomanya, vagy eppen nem akar mas lenni. Siralmas dolog neha magyar emberekkel beszelgetni, akik keptelenek kiejteni a hosszu maganhangzokat (lenyegeben ugy beszelnek, ahogyan itt irok), magyar szokincsuk oly kicsi, hogy egyes esetekben at kell valtaniuk romanra a beszed folyaman, stb. Mindenki tudja, mirol beszelek. Fajdalmas elmeny. Nem is beszelve a vegyes hazassagokrol, melyek ugyanugy a tulzott foku egyutteles es identitashiany eredmenyei, ami tovabb rontja jovobeli eselyeinket.
    Szerintem szakmai egyuttelesre van szukseg (ha lehet igy nevezni), emelett pedig szilard identitastudatot kellene belenevelni az emberekbe. Igy lenne esely ugy az elorehaladasra, mint a megmaradasra. Sajnos a szekelysegen kivul a magyarsag nagyobb hanyada hajlamos megfeledkezni kileterol. Ezt tudna meggatolni egy olyan foku autonomia, ahol az oktatast mar a kisebbseg a sajat kezeben tartja, azt pedig felhasznalja a mindennemu kepzes mellett az ontudatnevelesre is.

  96. Nagy István

    “Sajnos a szekelysegen kivul a magyarsag nagyobb hanyada hajlamos megfeledkezni kileterol.”

    Kedves domi!
    Menjen el szórványvidékre és kutassa az oda költözött székelység identitási ragaszkodását.
    Meg fog döbbenni.
    És a tények gyökere a székelyföldi identitásokban is van.

  97. Nagy István

    „Normális gondolkodású fiatalemberként mentem Bukarestbe, aki tenni, dolgozni akart”
    Beszélgetés Nagy Zsolt felfüggesztett informatikai és távközlési miniszterrel

    http://www.hhrf.org/szabadsag/uj/
    2007. június 14.
    XIX. évfolyam, 136. szám

  98. Nagy István

    Az utolsó mondatok:
    ‘Vélhetően a megoldást (a hazai belpolitikai zúrzavarra) a 2008-as parlamenti választás hozza meg, amikor viszont nagyon komolyan mérlegelniük kell a választóknak, hogy mit is akarnak tulajdonképpen. Továbbra is politikai válságtól terhes, vagy inkább higgadt, nyugodt politizálási módot, ahol viták természetesen lesznek, de azoknak célja van, és elképzeléseket ütköztetnek. Jelenleg a politikai vita arról szól, hogy Băsescu vagy Tăriceanu csúnya-e vagy szép, de nem arról, hogy ki mi tesz az ország érdekében.”

    Szerintem a választók nincsenek és nem is lesznek mérlegelési helyzetben. Ehhez az ő tudásuk és lehetőségük nem elég.
    A vélasztók arra fognak szavazni, aki jobban beeteti őket. Most erre az államelnök pártja a legesélyesebb.
    A viták jövőre sem arról fognak szólni, hogy mit tett az államfő az országért vagy ellene, hanem arról, hogy sárba tiportatta a népével a politikai ellenefeleket.
    És erre a janinénik és maribácsik életkoruktól függetlenül vevők.

  99. Vajda Szilard

    Ennyire hulyenek neznek minket?

    “Viszont azt nem szabad elfelejteni, hogy az RMDSZ alulról szerveződő szervezet és újra meg kell találnia a magyar közösséggel a közös hangot. Nem hiszem, hogy nem lehetséges, hiszen ugyanazok a céljaink, csak a hogyanját kell megtalálni. Sokat veszíthetünk, ha egymás között marakodunk.” (Nagy Zsolt)

    Ez demagog politikai speech-nek elmegy, de azonkivul csak nevetseges, tartalom nelkuli szavak. Nagy Zsolttol azert tobbet vartam volna.
    Erdekes modon, ameddig nincs eppen valsag vagy netan ujabb valasztas addig a szegeny valaszto mit sem szamit. Rogvest, ha gond van egysegrol szonokolunk. Hol van itt egyseg? Mar reg nincs kedves RMDSZ vezetok! Onok hol elnek? Ennyire hulyenek nezik a nepet?

    Van egy rossz hirem tisztelt uraim. Egyre tobben kezdenek rajonni, hogy az egesz csak maskara es ime kezd is inogni a kedves honatyak szeke. Ideje lenne mar erdem szerint szekbe kerulni es nem csak azert mert egyesek 90-ben elkezdtek politizalni es most oly nehez lemondani a parlamenti barsonyszekrol.

    Ketsegtelen, Nagy Zsolt erdemei szamottevoek es nem is vitatom oket de ha a legkisebb gyanuja is beigazolodni latszik az ellene felhozott vadaknak, rogvest le kell mondania. A francia gazdasagi miniszter Herve Gaymard kevesebbert is lemondott. Kell tudni felelosseget is vallalni!

  100. domi

    Kedves Nagy Istvan!
    “Egy fecske nem csinal nyarat”.
    Es azt meg hozzafuzom, hogy ahol mar ket szekely talalkozik, ott mar van identitasi ragaszkodas. Higgye el nekem. Ja, es nem elvakult fanja vagyok a szekelyeknek, de ami igaz az igaz.

    Szerintem Herve Gaymard francia gazdasagi miniszter nyugodtan lemondhatott, tiltakozaskeppen, tudvan, hogy rovidesen ugyis kiderul az igazsag. Vagy pedig valoban vaj volt a fejen. Meggyozodesem, hogy jelen esetben egyik valtozat sem igaz, akkor meg miert kellett volna feladni valamit, ami ertek es haszon az egesz orszag szmara?

  101. Nagy István

    Kedves domi!
    Szórványbani székely ügyben van némi élettapasztalatom. Unokabátyjám felesége is az volt, Jó negyven éve házasodtak és a lányukat román iskolába adták. De ez csak egyetlen, de errefele jellemző példa.

  102. Nagy István

    És még egy interjú Nagy Zsolttal:

    http://www.kronika.ro/nd.php?name=Sh&kat=2&what=12381
    Nincs visszaút Bukarestbe
    2007-06-14

    Egy érdekes mondat az interjúból:
    “Világos jele a politikai szolidaritásnak, hogy megkaptam az első helyet a (-z EU-) jelöltlistán.”

  103. Előd

    http://www.kulugyminiszterium.hu/kum/hu/bal/Aktualis/latogatasok_es_esemenyek/070613_szoke_roman.htm

    Kellett ez az RMDSZ-nek? Nekem nem hiányzott.

    A hhrf-es cikkből idézett bekezdések engem is kezdenek végleg meggyőzni, hogy el vannak szállva mind. Miért ne világítsanak Verestóy-nak? Hátha végre megtalálja a kijáratot :) . Ki a másik három?

  104. Nagy István

    Ki fog tematizálni?

    Meghívó fórumra:
    Erdélyből Európába a nemzeti összefogásért

    http://erdely.ma/dokumentum.php?id=25559

  105. leanyka

    Üdv, Malacka!
    Frodo, te agyadnál vagy?
    Vegyülnünk is kellene, na rajta vegyüljetek csak emberek, marko lanya példát adott a vegyes házasságra, s ha már a király lánya, akkor miért ne a többi is?
    A vegyülés és a civilizált együttélés közti különbségről most nem fogok kiselőadást tartani, de ég és föld.
    A király melett figyeljétek a királyné lépéseit is.

  106. Sanyi46

    http://www.figyelo.ro/ lehet szavazni ki melyik partra voksolna ha lennenek valasztasok. erdekes az eredmeny:D valaki nagyot sziv.:))

  107. FMA

    A nagy játszmában a nagy játékosok nagyokat lépnek és Nagy-okat léptetnek le. Beáldozás. Leáldozás. Sajnálom, hogy így történt, sajnálom, hogy ez a jóslatnak látszó … ám alig elkerülhető forulat bekövetkezett. A sakkmsterek viszont folytatják, lehet, hogy egy kiskatonát ismét egy erős és Nagy bástyára fogják visszacserélni. A játszma folyt. köv. – cserepadról sok minden jobban látszik majd! Hajrá!

  108. leányka

    FMA, igazad van, a JÁTÉK és a JÁtszma, must go mai departe.
    A cserepad nézet is jó ötlet.
    Figyeljetek a királynőre is.

  109. Nagy István

    Mert miért oly fontos a már másodszorra behozott királyné?

  110. Nagy István

    Sanyi46 linkje:
    Tíz nap alatt 185 szavazat, ezért nem releváns.

    Ön melyik romániai magyar politikai szervezetre voksolna?

    Magyar Polgári Szövetségre
    90 48.6%

    Romániai Magyar Demokrata Szövetségre
    58 31.4%

    Egyikre sem
    36 19.5%

    Szavazók száma : 185
    Első szavazat : 2007-06-05, kedd 12:00
    Utolsó szavazat : 2007-06-15, péntek 14:14

  111. frodo

    Kedves leányka!

    Kihangsúlyoztam, hogy a saját magyar intézmények fontosak. Igen fontosak. Éppenséggel az identitás megalapozására.

    De nem izoláltan kell éljünk ebben az országban. Abszolút semmilyen eredményre nem vezet. Sem gazdaságilag, sem más szempontból. A Székelyföld egyik lagnagyobb baja is a gazdasági fejletlenség. Nincs benne a körforgásban. Kevésbé vállalkoznak a magyarok románokkal, saját nagy húzóvárosa nincs. Reptere nincs, Hargita megyében az első igazán jó minőségű főutak egy-két éve készültek el. Sajnos ezek a dolgok számítanak. Ott van például Udvarhely. Vasút szempontjából 40 kilométerre van a 4-es páneurópai-korridortól. 30 kilométer. Ettől függetlenül gyakorlatilag halott a vasúti teher- és személyszállító forgalom. (Ez a központi közigazgatástól függ, nem a helyiektől.)

    Egyszerűen példát kívánok statuálni, hogy az elzártság fejletlenséghez vezet. Mind gazdaságilag, mind társadalmilag.

    Ettől én ugyanolyan erdélyi magyarnak érzem magam. S büszke is vagyok rá.

  112. új széköly

    Ez is hozzátartozott volna Verestóy bácsikánk szenátori kötelezettségébe, de ez nem érdekelte annyira, mint a biznisz….persze a mi szavazataink segítségével…már aki rászavazott…

  113. leányka

    Frodókám, nem hiszem hogy ennyire eltévedt lennél, azt hiszem provokálsz.
    Megpróbálom röviden.
    Az izoláltságra kísérlet a Maros Magy, autonóm tartomány volt, az útakat és egyéb stratégiailag fontos beruházásokat már akkor is és azóta is szerették hanyagolni, máig. Bizony gyilkostói kötelessége lett volna utakért lobbizni, és nem a Borbély érdeme, hogy mostanra csak lett valahogy valami utacska a székelyeknek is.
    Szórványban intézmények jelenlétében a székelyek vesztik el leghamarabb identitásukat, mihelyt elkerülnek otthonról legnagyobb beolvadási szándékuk támad. Nagyon sok példát láttam és tuttira mondom. Amiről beszélsz elvek, akár helyeselhetőek is de nem ITT ÉS MOST

  114. frodo

    Akkor mikor? Mi az a pont, amikor hirtelen már lehet helyeselni ezeket?

  115. FMA

    ecccerűen … mert a királyné mindennél fontosabbb … hehehe … a méheknél is ;) :D

  116. mate

    miert kel a sok szoveg? talan neha tobet lehetne teni!