Az Európai Néppárt politikai bürójának ülése

Brüsszel, november 9.

Megszavaztuk. A Demokrata Párt (PD) kérését fogadtuk el, amely alapján társult tagja lesz az Európai Néppártnak. Jómagam 1998-tól képviselem a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget ezen az európai fórumon. Én is támogattam a PD felvételi kérelmét, azzal érvelve, hogy erősíteni kívánjuk a Néppárt romániai képviseletét. Ugyanakkor azt is elmondtam – mint előző alkalmakkor is –, hogy az RMDSZ és a PD között vannak politikai nézetletérések, ami a hazai belpolitikát illeti. De ezeket mi belpolitikai kérdéseknek tekintjük, és így is kezeljük őket – nem akarjuk ezeket Európába exportálni. Szavazhattam volna ellene is. Vagy tartózkodtam volna, akárcsak a Nemzeti Parasztpárt képviselője? Igen. De mit értünk volna el? Inkább támogattam. Megoldottunk-e így valamit? Azt gondolom, hogy igen. Megmutattuk, hogy mi felül tudunk emelkedni a belpolitikai kérdéseken, amikor európai ügyekről van szó.

57 válasz: “Az Európai Néppárt politikai bürójának ülése”

  1. megen

    szerintem semmit. mindenfele uszito vagy rasszista hangvetel nelkul szeretnem megjegyezni, hogy a roman(ertsd: nem romaniai hanem romanok erdekeit kepviselo) partok az rmdsznek(muszaj az r betu ott legyen?) mar szamtalan igeretett tettek, es nagyon ritkan tartanak be akarmit is. ez evtizedek ota modszer. ideje lenne vegre tanulni toluk. nyalni lehet nekik, de nem fogunk elerni semmit csak kirohognek.

  2. jumi juma

    Stimate domnule ministru,

    sunt dezamagita de faptul ca ati inceput sa scrieti bilingv dupa care ati lasat-o balta. Gasesc interesant ca scrieti despre PPE si despre decizia Biroului Politic si as fi fost foarte interesata sa vad ce a determinat UDMR, din punctul dumneavoastra de vedere, sa voteze totusi aderarea PD ca membru asociat, la marea familie populara.

    Va rog sa nu renuntati la ideea de a scrie si in romana pentru ca sunteti o opinie mult prea importanta ca sa va inteleaga doar membrii comunitatii maghiare.

    Multumesc,

    o jumate romanca, jumate maghiara

  3. Nagy Zsolt

    Stimate Jumi Juma,
    nu aveti de ce sa fiti dezamagita. Vizitati http://www.zsoltnagy.ro

  4. Sándor Szilárd

    Kedves és igen tisztelt Miniszter úr,

    a félreértések elkérülése végett az “igen” jelző a magyar nyelvű blogra, mint információs információs “eszközre” vonatkozik :-)

    A bejegyzése megfogalmazott bennem egy kérdést , amiről többet szeretnék tudni és olvasni az Ön blogjában : “belpolitikai kérdések és európai ügy”… ugyanis úgy tűnt számomra hogy e két kérdés a külső és belső tekintély kérdésével van összefüggésben. Mi erről a véleménye ?

    Köszönettel és állandó kíváncsisággal :-) , mindazonáltal bizalomam áldással.

  5. Nagy István

    Tényleg. A PD EN tagsága európai ügy.
    A kisebbségi törvény romániai belügy.
    Utóbbi a PD miatt nem lesz RMDSZ sikertörtlnet.
    A PD az RMDSZ miatt lesz EN-tag.
    Összefüggő, azonos irányba mutató vektorok eredője.
    Éljen az európai ügy, akár a romániai magyarság politikai sínylődése árán is.
    Ez aztán az érdekképviselet.

  6. Nagy István

    “Vizitati http://www.zsoltnagy.ro

    Létezik http://www.nagyzsolt.ro is?

  7. Nagy István

    Milyen Nagy Zsolt reformviszonya az öt K-val (KKKKKK Kalotaszegi Képviselők …)?

  8. Nagy Zsolt

    Az 5K képviselőivel nagyon jó munkakapcsolatban vagyok. A nyári munkaülésükön részt is vettem, sajnos az utóbbira nem tudtam elmenni. Számos kérdésben hasonlóan gondolkodunk, ez amúgy nem meglepő, hiszen területi szervezetekkel dolgoztam több éven át.