Büszkék lehetünk

Büszkék lehetünk, mi erdélyi magyarok a vasárnapi eredmény ismeretében. Büszkék, mert megértettük, hogy Nekünk fontos Európa. Azt is mondhatnám, hogy azt értettük meg, hogy fontosabb! Megértettük és meg is mutatattuk, hogy vagyunk és számítunk, sőt többet jelentünk mint a számunk! Köszönet érte mindenkinek!
Gratulálok az RMDSZ-nek a választási sikerhez! Gratulálok Tőkés Lászlónak, Orbán Viktornak a választási sikerhez!
És köszönöm mindenkinek, aki csatlakozott az én vagy mások által megfoglamazott mozgosító felhívásokhoz, ezzel is hozzájárulva a magasabb magyar résztvételhez. Örvendek, hogy én is hozzájárulhattam.
Két nap telt el a választások óta.. Mindenki még ünnepel, majd értékel, mérlegel és utána cselekszik. És természetesen nagyon sokunkban felmerülnek a „mi lett volna ha” -val kezdődő mondatok. És lehet rájuk válaszolni, hogy akkor mi lett volna. De nincs helye ennek most. Most arra kell gondolni, és azokra a kérdésekre kell választ adni, amelyek úgy kezdődnek: „mi lesz, ha”. És erre kell válaszokat adni. A jó válaszokat szerintem az értékelés és mérlegelés után lehet megfogalmazni, nem a pillanatnyi öröm hatása alatt.
Én továbbra is azt gondolom, hogy a közösségünk érdekében együttműködésre van ítélve a politikai vezetés. November 25-e nem megismételhető. Sem a román résztvételt lényeges – mintegy 15-16%-al – meghaladó jelenlét, sem a nagyon alacsony országos jelenlét. És a verseny újszerűsége sem.
Szívesen veszek részt minden ilyen jellegű gondolkodásban. Próbáljatok meg ti is véleményt mondani, ha lehet építő jellegűt.

405 válasz: “Büszkék lehetünk”

  1. Árus Zsolt

    A dolog elég egyszerû (ha nem akarjuk túlbonyolítani):
    Országos szinten látszólag az udmr kapta a több szavazatot, de ha ebbõl levonjuk a nyilvánvalóan elkövetett csalásokat (minimum helyi túlbuzgóságok voltak, tudunk róluk), illetve ha figyelembe vesszük azt, hogy még mindig sokan szavaztak csak azért az udmr-re, mert elhitték azt, hogy Tõkés László esélytelen, s fontosanak tartották a magyar képviseletet, bármilyen is legyen az,akkor nyugodtan mondható, hogy minimum kiegyensúlyozódtak az erõviszonyok.
    Tegyük még hozzá az udmr média-fölényét, a pénzekkel elkábítottakat (illetve sok esetben megzsaroltakat), s ki fog derülni, hogy a szavazni hajlandóak nagyobbik része szerint irány kell váltani.
    S akkor még nem beszéltünk a “csendes többségrõl”, amelyik értelmetlennek tartja elmenni szavazni, “mert úgyis mindegy, ezek azt csinálnak amit akarnak”.
    Na szóval akinek van füle a hallásra és szeme a látásra, az be kell lássa, hogy az ellenfél lenézése, semmibevevése, stb stb már nem megy.
    Illúzióim nincsenek Markóékat illetõen, akkor pedig magától adódik a konklúzió: az udmr-ben egy komoly váltásra van szükség ahhoz, hogy a két fél le tudjon ûlni, s érdemben tárgyalni.
    Azt mindenki láthatta-hallhatta, hogy Tõkés már vsárnap este jelezte, hogy mihamarabb folytatni kell a szeptemberben megszakadt tárgyalást.
    A labda a ti térfeleteken van.

  2. Koka Jani

    Kedves Zsolt ,
    ismetlem a vasarnapi bejegyzesemet :
    Vegül is halk es kulturalt mozgositasod megtette hatasat .
    Egy gond van hogy nem Te vagy a csapototokbol ott ahol kellene legyel .
    Ellentetben olyan politikai hulliganokkal szemben mint Kelemen es Tibori akikböl fröcskölt a düh es a neobolsevik propaganda egessz kampany soran .
    Ez a ket majom feleve amit ir mind marhasag .
    Kivancsi vagyok ezek hogyan fognak a fideszbikakkal leülni ujbol targyalni .
    Elöre vetitem itt egy dolog lessz a fö tema : ONLY THE MONEY

  3. Fairplayguy

    Igazából hunornak nem kellett volna blogot nyitnia ha ennyire fél a valóságtól… Inkább írnia kellene prózát, verseket meg miegymást de mit keres az ilyen ember a politikában?

  4. Fairplayguy

    Amúgy gratula Zsolt a topic- nyitódhoz! Igazából szívből sajnálom hogy lacurosu meg marcobella félreállíttatott!
    Hiába, az ilyen emberek ösztönszerűleg félnek az igazi kapacitásoktól, na meg a rendes magyar emberektől…

  5. Fodor

    gratula a bejegyzesedhez Zsolt, az udmr szolamokat meg kedves arus zsolt hagyjuk. Az ilyen szemelyeskedo, serto, nagykepu magatartas nem vezet semmire. Meg ha igazad lenne is.

  6. Fairplayguy

    Márpedig kedves Fodor, Árus Zsoltnak sajnos, de igaza van…

  7. zoltánbácsi

    N Zsolt gratulálok neked is az RMDSZ sikeréért de ennek ellenére egyet értek egy vezetőség cserével ahol te egy ,,magasabb,, helyet érdemelsz.

  8. zoltánbácsi

    Gratulálok minden székelynek aki a Szövetségre voksolt és részvétem azoknak akik most azt hiszik hogy Tökés Brüsszelböl hozza majd haza az autonómiájukat. Naivitás azt hinni hogy Brüsszelt érdekli a területi v bármilyen tipusú autonómia, magasról xarnak azok rá. Területi autonómiát a székelyföldnek csak Bukarestben lehet kiharcolni , szerintem kb. 20-30 év múlva.

  9. Metoikosz

    Kedves Zsolt,

    az http://nyaradi.blogspot.com/ blogot ajánlom figyelmedbe ( valószínű te is ismered) , itt egy hasonló téma indult el a párbeszéd esélyének a megteremtésére, az első gondolat ami felvetődött a konstruktív ( és én hozzá-tenném belső) kritika mind a Tőkés mind pedig az RMDSZ részére. Talán ez egy lehetséges járható út.

    A magam részéről én azt látom hogy szüntelenül jó féltételezni a jóakaratot a vitapartnerben és abból kiindulni, hogy más utakon de mind a két gondolkodás a közös jót akarja és az EU képviselet erre egy eszköz.

    Nem érdmes szerintem egy percre sem féltélezni vagy hangot adni olyan szemléltenek hogy bármley EU képviselő ( és itt mindhármat értem) ne lelkiismeretének a legjavát adná az Eus képviseleti munkájában. Ha ezt a határozott meggyőződésüket sugározzuk feléjük akkor ez így is lesz,mert a jó erőssebb mint a rossz …. sok sok imádságra van szükség értük, az eus képviselők közös párbeszédét segíteni és a társadalmi pábeszédre ugyancask .. és még egy kérdésfelvetés a kételkedőknek a jó szüntelen akarásáról : ha nem is így lenne ( mint feltételezni lehetne két részről) egy idő után a sok jóakaratú megszólítás és környezet főleg “megfertőzné” egy idő után a “csupahárom” képviselőnket, tehát a legnagyobb és legerőssebb és legjobb fegyver a jóakarat amit irányukba súgárzunk, ez nagyon fontos .. és azt hogy ne egymás ellen, de egymás megértésére “segítsük” őket, mi a szavazóik

    Hadd idézzek egy ismeretlen guatemalai szerzőt amin érdemes talán elgondolkoni:

    ” Van ágy , de nincs álom
    vannak könyvek, de nincs intelligencia,
    van ennivaló, de nincs étvágy,
    van ékszer de nincs szépség,
    vannak házak, de nincs közösség,
    van gyógyszer, de nincs egészség,
    vannak luxuscikkek ,de nincs öröm,
    van minden ,de nincs boldogság,
    még templom is lehet, de a menyország sehol!”

    stb… :-)

    Mett

  10. Fairplayguy

    ,,Én továbbra is azt gondolom, hogy a közösségünk érdekében együttműködésre van ítélve a politikai vezetés.” – mondod Zsolt, szerintem nagyon reálisan és helyesen… Ez a számotokra, erdélyi magyar politikusoknak egyetlen sikeres politikai marketing stratégiátok! Amit Te és Tőkés László máris felismertetek!
    Ha már egyszer megvan az elméleti alap, a siker receptje akkor máris hozzá kéne fogni annak gyakorlatba ültetéséhez. Kíváncsi lennék hogyan látod ezt megvalósítani, de konkrétan…
    Hajrá magyarok!

  11. Fairplayguy

    Ja és még valami: sok sikert Nektek, nekünk!

  12. venceremos

    Két nappal a választások után talán már lehet józanabb fejjel is gondolkozni. Annak csak örülni lehet, hogy szerencsére az a forgatókönyv jött be amelyre senki sem számított igazán, kivéve Orbán Viktort ki az udvarhelyi interjújában utalt és buzdított a demokrácia alapszabályának betartására. Arról aztán lehet vitatkozni, hogy mi is volt az ösztönzőbb az erdélyi magyar számára, az állítólagos jó kampány az egyik vagy mindkét részről vagy a kettősség volt a buzdítóbb, esetleg a félelem a szakadás miatt vagy talán mindhárom a maga meghatározhatatlan százalékával. Nem utolsó sorban a románok érdektelensége állt szembe a magyarok tenni akarásával ezen a választáson. Rosszindulatú megállapítással még arra az eredményre is juthatunk, hogy a román nem részvétel vitte be a három magyar képviselőt (illetve négyet?) az EP-ébe. Ha pedig a számok oldaláról nézzük az eredményt nem olyan fényes az eredmény mint ahogy mi most ennyire csillogónak látjuk. Ugyanis mindkét oldal összeadott szavazatainak száma kisebb mint az utolsó szavazáson RMDSZ-re leadott szavazatok száma. A jövő évi hazai parlamenti választásokon ez az eredmény csak akkor lehet elég ha országunk főkapitánya újabb fondorlataival nem taszítja még jobban a választani vágyó polgárokat a politikából való kiábrándulás vermébe. Még akkor is ha most az a délibáb is feltűnt, hogy négy nacionalista párt támogatottsága csökkent. Ugye PSD – PD – s körökben már arról beszélnek, hogy koalíciót kell alkossanak Tőkés semlegesítésére. Véleményem szerint ezekért vagyunk mi kiegyezésre ítélve. Tehát itt az ideje vissza fogni az „agarakat” és leülni azon kerek asztal köré ahol kialakítani szükséges a nem csak választási hanem mindennapra érvényes közös cselevési tervet. Aki viszont képtelen ezt megtenni annak megköszönni a részvételt és felkérni az ajtó kívülről való becsukására. Merem remélni, hogy az Európai Néppárt frakciójában való részvétel egyben iskola és satu is a kiegyezésre.

  13. Luther

    A gond az, hogy Tőkés gyakorlatilag egyedül van. Azt ugyanis senki nem gondolhatja komolyan, hogy Szászjenőkre, Gazdazoltánokra, Fodorimrékre alapozva építeni lehet bármit is. Pedig most a Tőkés-oldalon masszív építkezésre lenne szükség.
    Markóék pedig még most sem veszik észre, hogy végleg megdőlt az egységdoktrína, és hogy az RMDSZ nem egyenlő a magyar közösséggel. És ha még sokáig nem veszik észre, akkor a saját szavazóik is – az elvakult megszállottakat leszámítva – szánnivaló szerencsétlen hülyékként tekint majd rájuk.

  14. Ikaffalwy

    Tőkes jól fog alakítani az EP-ben, mert ott lesz mögötte az összes fideszes agytröszt, s vele mondatják el mindazt, amivel a fidesz eddig tematizálta a határon túli mezőnyt.
    Most Tőkésnek megsúgják mit kell mondania és hogyan kell regálnia rá, ezzel a Szövetségre fognak kényszeríteni olyan több olyan témát, amelyet taktikai okoból máskor kellene felvetni.

  15. Nagy István

    Egy kis választási statisztka:
    http://nagyvarjas.blogspot.com/2007/11/2007-november-25-ei-romniai-eu.html

  16. fkv

    Húú, mennyi okos, előrelátó konyhapolitológus bújkál a monitorok mögött. :-)
    Mi lenne, ha inkább odafigyelnétek arra, hogy milyen mozgások indultak el a felszínen, alatta…
    Tőkést Lászlót meg ne féltse egyetlen nyomorult udmerájos sem, 1989-ben is boldogult, s akkor sem azok segítettek neki, akik most mocskolják.

    Zsolt! Látom, hogy egy páran nyitnátok, de nem hiszem, hogy ennyire finomkodva sikerülni fog. Túl nagy- és öregkutyák vannak ott fent a rózsaszín magaslatokban. (Te is tudod, hogy Borbély Laci barátodnak mit köszönhetsz…)
    Azt gondolom te is elismered, hogy szó sincs győzelemről. Itt egy gyenge kampánystratégia, rengeteg pénzzel (s erőss médiával) kicsikarta ezt az eredményt.
    Ahol Tőkés csak elvonult, a tulipán lekókadt. S nem kellettek százmilliók.

  17. Márton Zoltán

    Jól esik titeket olvasni :-)
    zoltánbácsinak Ikaffalwy megadott egy lehetséges választ, de szerintem az erdélyi magyar politizálás (föleg az udmrben) reformja többet jelent minden eus ketyerénél, mert ez, illetve a közös és valós harc fogja elhozni a várt eredményeket.
    Antal Árpád is felismerte a lényeget, Zsolt tudta régebbről is, és vannak még (már) az udmrben RMDSZ-es hangok. Segítsünk nekik!
    Luthernek is igaza van részben. Tőkés tábora megszervezésre vár. Szász Jenőtől nem lehet elvonatkoztatni (nem is kell), de szerintem sem ő kellene maga mögé gyűjtse a társaságot. Fodor Imrét, pedig nem akarom sértegetni, mert Ő tiszta szívvel, őszintén, anyagi és mindenféle áldozatokat hozva próbálja szolgálni a jó ügyet. Imre bármikor átadja a szerepet, ha azt valaki vállalja és persze van támogatottsága. Sokmindent el lehet az öregről mondani (nem pejoratíve öregezem), de azt nem hogy öncélú lenne.

  18. fkv

    S egyáltalán nem lehetünk büszkék!!!!…csak felszusszanhatunk.
    Mire legyünk büszkék, hogy a románok lesz..ták az egészet? Hogy most épp jobbak voltunk náluk? Hogy tele van a magyar közösség politikai elitje árulókkal, eurómiliomosokkal, szószegőkkel, oportunistákkal, amatőrökkel, hogy autonómia ügyben a leggyávábbak vagyunk a Balkánná lett térségünkben, hogy nincs egy csapat, akire a közösség valóban nagy többsége felnézhet, hogy 40 év kommunizmus után még 17 évet mostátok az emberek agyát, s hogy egy nagy részük be is dőlt ennek?
    Erre legyünk büszkék? Marosvásárhelyre? Csíkszeredára? Székelyudvarhelyre? Gyurcsány és Demkszy Magyarországára?
    Nem folytatom.
    Akkor legyünk büszkék, ha ezeket a problémákat megoldottuk! Közösen, azok, akik még nem sárosak, azokkal akik képesek megtérni.

  19. fkv

    bocs, de offtopik:
    Kelemen Hunor elvtársnak üzenném, hogy ha nem képes tisztességesen vezetni a blogját, akkor húzzon a sunyiba.
    Az Ördögi terv című maszlagában, ahol másokat okít (sic) tisztességre, József Attilát idézte helytelenül, magyartalanul.
    Bátorkodtam egy szelíd bejegyzés erejéig reagálni rá, de nem engedte fel a bejegyzést, mi több sunyiban kijavította az irományát.

    Ismerve a fajtáját, lementettem és most ide is felteszem, meg a http://www.disputa.ro kelemen hunor c. topikjába is, még megfűszerezve 1-2 jó szóval a dicsőséges kampányfőnök ügyködését. :-)

    Szóval:
    Idézni csak pontosan, szépen….
    Egyelőre elvonatkoztatva a “cikk” tartalmától, az udmr kampányvezérének üzenném, hogy annyi tisztesség lehetett volna benne, hogy ha már József Attilát idézi – kétszer is-, akkor legalább helyesen tegye!
    Innen is látszik, hogy ez a “tisztességes” érzeted nem belülről jön “tisztelt” Kelemen Hunor, mert ha szívedbe lenne égve ez a két sor, más ember lennél!
    (Az, hogy nem tudod, hogy nyelvtanilag is mást jelent az “úgyis” és “úgy is”, valószínűleg a bukaresti évek áldatlan gyümölcse…)

    HOZZÁSZÓLT: FKV (NP) , HOZZÁSZÓLÁSA MODERÁLÁSRA VÁR. 2007. NOVEMBER 22.

  20. Márton Zoltán

    Van ez így kedves fkv, hogy nem lehett mindenkiből profi politikus, vagy legalább politológus (s nem is lesz). :-)
    Ettől függetlenül még döm ku pöréréa, s neked is igazad van a helyzetelemzésedben.

  21. Márton Zoltán

    az előbb “lehett” helyett lett

  22. Fairplayguy

    fkv- nak igaza lenne? Na ne marháskodj kérlek! :)

  23. zoltánbácsi

    Tökés nyitott a párbeszédre ez kétségtelen de úgy tünik hogy Szász jenci bábja lett. Félő h jenci is Markó nyomdokaiba szeretne lépni, amolyan ,,magyarok atja,, lenni amiböl lássuk be egy is bőven sok.

  24. Nagy Zsolt

    Nagy Istvánnak és nem csak

    Ha választási statisztikával foglalkozunk, akkor érdemes elolvasni a következő cikket is: http://www.adevarul.ro/articole/tokes-eurodeputat-de-iasi-si-vaslui/333434

    Én megnéztem a végleges adatokat. Azt már mondtam, hogy most értékelni kell. Hát akkor érteékeljük azt is, hogy a független jelölt szinte mindenik Kárpátokon túli megyében több szavazatot kapott mint az RMDSZ. Összesen mintegy 15.000 szavazatot! Bukarestet nem számoltam bele, mert ugye oda érkeznek be a külföldön leadott voksok. Ez a szám az általa elért szavazatok majdnem 10%-a!

    Pali, Dönci!

    Régóta ismerjük egymást. Szívesen fogadom megjegyzéseiteket, kritikáitokat. De, kérlek gondolkodjatok el ti is azon, hogy ez így OK vagy sem!

  25. fkv

    Zoli, én nem elemeztem a helyzetet, csak egy kis szeletében túrkálok. :-) Sok véleménnyel egyetértek, de az nem viszont nem tetszik, hogy egyesek előre úgy megaszongyák a frankót ( pl. Tőkést a Fidesz fogja mozgatni, stb.), mintha az tény lenne.

    Egyébként pl. Borboly is a kiegyezésen gondolkozik, csak nem tudja ezt hogy kommunikálja. Egyelőre csak egy nagyon félresikerült sajtónyilatkozatot tett közzé, amit érdemes elolvasni. Most olvastam a topikjában, de muszáj lesz megcincáljam. :-) Oan jou!

  26. fkv

    Szia!
    Na elolvastam az Adevărul cikket. S el a kommentárokat is. Azon kívül, hogy van, aki kilövetné Tőkést, vannak még elvakult fickók, de kis százalékban van értelmes meglátás is. És pont ez lehet a magyarázata a szavazatoknak is.
    (Valaki azt írta, hogy hányingere volt amikor látta a nagy pártlistákat, s ha tudja, hogy van Tőkés ő is rászavaz! Na én is így voltam mikor elolvastam a dicsőséges 47-ek listáját. Bohócnak nézitek az embereket? Kár.)

    Szerintem is érdekes dolog, de ne feledjük, hogy nem minden román kell minket utáljon, s lehetnek olyanok is, akik Markóékkal ellentétben, még mindig emlékeznek arra, hogy ezelőtt 17 évvel egy fiatal református pap szembeszállt a diktatúrával. Most is ezt teszi, még ha időközben meg is gyűrődött kissé, s rajta is fogni látszik a demokrácia vasfoga.

    Szerény véleményem szerint Zsolt, Neked is el kellene döntsd, hogy mit akarsz csinálni? Ha neked most is az a fontosabb, hogy a Tőkés szavazataiban keressed a csomót, akkor menthetetlenül elvesztél! :-( (egyébként én sajnos ezt hiszem)
    Ha nem azzal foglalkozol, hogy megszabadulj a Janovics Alapítvány féle gyanús ügyektől (apropó pár hónap óta sem mondtál még semmit ezügyben), hogy keress egy pár szövetségest (pl. Eckstein, Toró, Tóni, AÁrpád, Garda, stb.)és kipucoljátok az emberektől ellopott RMDSZ-t, akkor semmi közös témánk nem lehet. Kár a billentyűkért.
    Persze te belülről nézve azt is láthatod, hogy senki nincs aki még valamennyire szalonképes, mert olyasmiket tudsz róluk, amit mi nem, akkor meg végképp nincs miért ott ülj. Ezzel a hozzáállással borbiék leradíroznak teljesen.

    Tehát ha akarod, hogy elgondolkozzunk valamin, akkor valami komoly problémát vess fel, de addig én azon gondolkozom, hogy kivel érdemes “jobbról”, “balról” jövőt építeni. Nem az egyénit, hanem a közöset, amit az udmr vezérkar kisajátított magának.

  27. Márton Zoltán

    Nem értem mi a kivetnivaló fkv szövegében, ami nem lenne igaz.
    Ismerjük, Ő mindig egy kicsit nyersebb (nem a primitív felhanggal értem), realisztikusabb, nagyon a keze ügyébe esik a vészfék.
    Tényleg ne essünk abba a hibába, melybe számtalanszor már, hogy túlértékeljük ügyességünket, és eltölt a fene nagy büszkeség. Abból csak az származik megint, hogy aki nem így látja, az nemzeti büszkeséget sért, tehát nemzetáruló és észre sem vesszük, máris ott vagyunk, ahova kívánnak egyesek minket.
    Zoltánbácsi, én úgy hiszem, és bízom benne, hogy Tőkés erősebb egyéniség Szász Jenőnél :-)
    A statisztikákat még sokáig fogjuk bújni, és ki-ki a maga szemszögéből kommentálni, de ez a lényegen nem sokat változtat.
    Megdölt az a hipotézis, melyet Frunda Szovátán (és máshol) saját szájával mondott, és a propagandagépezet szórt, hogy Tőkést csak a magyarság 1-3%-a támogatja, a többi elkötelezett udmr fan.
    Zsolt, mire érted az OK-t? Ha mi úgy gondolnánk, hogy minden OK, akkor nem firkálnánk ilyen szorgalmasan sem a Te, sem más blogján. Nyilvánvalóan mi is valami eredményben, előrelépésben reménykedünk, de bocsásd meg nekünk azt, hogy évek tapasztalatával a hátunk mögött a bizalmatlanság ott kavincol az erszényünkbe (nem a Te személyeddel szemben, legalábbis nekem).

  28. Nagy István

    Kedves Zsolt!
    A hivatkozott cikka adatai mind megvannak a hozzám föltett, általam készített statisztikában. Tehát semmi lényeges új elem nincs a cikkben.
    Vak tyúk is talál szemet típusú szavazatok mindig és mindenütt szoktak lenni, és több ezer szavazókörben a számuk tízezres is lehet.
    Szerintem az ókirálysági Tőkés-RMDSZ szavazatkülömbség helyenként az ott tanuló székely egyetemistáktól is származhat.

  29. Nagy István

    A választás elmúlt, az eredmények ismertek.
    A számok kegyetlenek.
    Az RMDSZ támogatottsága, román szavazói hajlandóság ide, vagy oda, a szervezet 1 050 000 szavazatról 300 000 alá esett (66%-os apadás) a 18. születésnapja előtt pár nappal, miközben a hazai magyarság csupán 15 – 20%-ot fogyott.
    Nem lehet megmagyarázni a megmagyarázhatatlant.
    Sürgős és alapos változásokra van szükség a szervezet mindennemeű politikájában.
    Ennek megállapítása nem igényel heteket.
    Ideje van egy kongresszusnak, mert ellenkező esetben jövőre Bukarestbe csupán a szövetségi elnök kap, és véletlenül se kormánymeghívást.

  30. venceremos

    Egy büntetés kapcsán !
    Nem vagyok meggyőződve a felől, hogy az érdekvédelmi szervezet legfontosabb feladata volna most a büntetés a másként gondolkodó tagjaival szemben. Még akkor sem ha alapszabály paragrafusait lehet jogilag Toróra alkalmazni. Az úgynevezett ernyő szervezet tudtommal azért alakult, hogy pont a sokszínűségnek adjon helyt, most pedig eljutott oda, hogy nem bírja a kritikát mert félti vezető személyiségeinek pozícióit. A büntetés közel sem a közösség érdekeit tartja szem előtt hanem az egyéni érdeket. Ennek a személyes megtorlási vonalvezetésnek kell a legsürgősebben véget vetni, ezzel a magatartással kell leszámolni ha azt akarjuk, hogy a szervezet ütőképessé váljon 2008-ban. Ha nincs személycsere utáni irányváltás nemzeti közösségünk sínyli meg. Nem lehet, nem szabad, nem észrevenni a többszínű egység kidolgozásának imperatívuszát az Erdélyi Kerek Asztalon keresztűl.

  31. Márton Zoltán

    A büntetésről?
    A helyzet attól függ, hogy mit akar az RMDSZ, meg az udmr. Ha arra a megállapításra jutnak, hogy szükséges a pluralizmus az erdélyi magyar közéletben (megérett a gyalogmagyar pészté noapté) és ezt az óhajt több párt fogja megjeleníteni a palettán, akkor akár meg is büntethetik Tórót, mert azonnal helye lesz a másik oldalon. Ha továbbra is az marad a lemez, hogy nincs élet a szövetségen kívül, akkor nagyon gyorsan ki kell rúgni a csúcsvezetőséget és vonzóvá kell tenni az RMDSZ-t az ellenzék számára is, hogy visszamenjen a közös játszótérre, mert az idő rövid, az óra ketyeg. Ekkor öngyilkosság lenne a Tóró Tibi szankcionálása számukra.
    A Bognár Zoltán blogján van egy elmés futtatás a lehetséges képletekről, és abban az áll, hogy a pártkoalícióknak nem 5, hanem 8%-ot kell teljesíteniük a parlamentbe való bejutáshoz.
    “Ha párt, az explicit küszöb jelen pillanatban 5%, ha koalíció, két szervezet esetében 8%, három esetében 9%, négy esetében 10%.”
    Ha ez így van, és valószínű így van, akkor ez megint behatárolja a játékteret, mert ősszel már nem bazírozhatunk arra, hogy a románság újra otthon űl és nem megy el szavazni csak hogy mi el tudunk érni a bejutás küszöbét.

  32. Karesz

    Büszkék lehetünk, ez rendben van, de hogy ne maradjunk a kétségek árnyékában tegyünk valami tényleges dolgot is! Az összefogást emlegetők figyelmébe ajánlom, hogy most össze lehet fogni egy olyan problémában, ahol nem számít az, hogy melyik oldalon kiabálunk be a pályára! Itt mi magunk játszhatunk, képességeink szerint. Mentsünk meg egy életet! Remélem eléggé nemes cselekedet, nem hiszem, hogy ezen vitázni fog bárki!
    Akit érdekel, annak ajánlom a következő bejegyzést:
    http://nyaradi.blogspot.com/2007/11/letet-ajndkozni-te-sem-maradhatsz-ki.html#links
    Elnézést gazdi a felület felhasználásáért, de gondolom nincs kifogásod, az ügy humánus jellegét tekintve.
    Összefogásnak, mint kezdő lépésnek, mindenképpen megtenné! Fogjunk össze!

  33. Márton Zoltán

    Megszívlelendő, követendő példa Keresz!
    Nincs ötletetek, miként lehetne egy on-line utalásokat fogadó lapot csináltatni erre az esetre? Az OTP bank valószínű felvállalná a bonyolítást, annál is inkább, hogy a pénzre MO-n lesz szükség.
    Zsolt, nincs nexusod arrafele? Sokan nem mozdítják el a seggüket a bankig, de adnának, ha azt egyenesen a gépről le tudnák vezényelni, nem is beszélve a külföldi ismerőseinkről, barátainkról.
    Gyertek járjunk egy kört!

  34. Márton Zoltán

    Közben írtam is az OPT-nek, kíváncsi vagyok lépnek-e.

  35. Karesz

    http://www.agostonemoke.extra.hu/
    Új honlap indult az ügy érdekében!

  36. Nagy István

    GENTLEMEN’S AGREEMENT
    http://politika.transindex.ro/?cikk=6417
    Így hívták azt a szóbeli megállapodást is, amelyet Tokay-Frunda-BorbélyL kötött Hrebenciucékkal Neptunon.
    Most így nevezik a választások utáni első lépést, Toró T. Tibor kizárását az “érdekképviseleti szervezet” frakciójának munkájából.
    Büszkék lehetünk, írta Zsolt.
    De vasárnap nem erre a fajta büszkeségre szavaztak a rommagyarok.

  37. Fairplayguy

    Szegény Toró úgy fog járni mint annakidején Tőkés László, ki fogja őt üldözni a Vének Tanácsa, akit ha elismerjük, ha nem kisajátította és kénye- kedve szerint vezeti az udemerájt…

  38. mlg

    Hogy miért nem sikerült az RMDSZ-nek Háromszéken győzni…olvassátok ti is :-) )

    Mítoszteremtés helyett ki-ki tépje meg a saját köntösét (Választások után)
    Márton Árpád parlamenti képviselő a rá jellemző nyelvi leleményességgel kampányszórólappá degradálta lapunkat(Háromszék napilap), amely, amint mondja, a Krónikával együtt nagyon durva lejárató kampányt folytatott, és rendre mérte a csapásokat az RMDSZ-re.

    A képviselő úr a Krónikának adott interjújában — Gazda Árpád: Túl a szavazathalmazon, 2007. november 27. — a mi csapásméréseinket első számú rosszként aposztrofálja. Némi ellentmondás van azért ebben a felvezetésben, mert ,,kampányszórólap” mivoltunk a lapcsinálás silány színvonalát asszociálja. Ebben az esetben nem értékelhető a lap erőteljes hatása a választókra, amelynek következményeként Tőkés László Háromszéken megelőzte az RMDSZ jelöltjeit.

    Véleményünk szerint mindkét tábor győzött. És ezt nem a saját kútfejünkből sütöttük ki, hanem tessék utánanézni, hogyan értékeli az eseményt a honi, a Kárpát-medencei és a nagyvilág írott és sugárzott sajtója.

    Márton Árpád ebben az interjúban bozótvágó késével úgy vagdalkozik a politika dzsungelében, hogy szerintünk a maga szabdalta ösvény végzetesen rossz irányba vezeti. A vasárnapi választások után kialakult helyzetben ugyanis fel kellene hagyni a politikai mítoszteremtéssel. Elsősorban azt a hirtelenében felkapott álságos számigálást kellene abbahagyni, amellyel egyszerűen nevetségessé teszik magukat. A Tőkés Lászlóra és az RMDSZ-re leadott szavazatokat összeadva aranyszájú mondásként, kórusban zengik-zúgják ugyanis, hogy ha közös listán indulnak, akkor akár négy-öt képviselőt is bejuttathattak volna az Európai Parlamentbe.

    Először is a közös listaállítást, illetve Tőkés László RMDSZ-es listázását — ugye, nem csal az emlékezetünk? — az RMDSZ-vezetés fúrta meg. A független jelölt EP-be jutását valóban ők segítették elő, hiszen a kezdetek kezdetén Tőkés Lászlónak esze ágában sem volt, hogy jelöltesse magát. Miután ebbe a kalandba belehajszolták, mindent elkövettek a lejáratásáért, helyzetének ellehetetlenítéséért. Sepsiszentgyörgyön például a szó fizikai értelmében is az út szélére szorították a kampányrendezvényt, amíg ők különféle csarnokokban ágáltak. Ezzel az egyetlen megdöbbentő gesztussal akkora felháborodást váltottak ki a szavazók körében, amelyet száz óriásplakáttal és vívmány-szalagvágással sem lehetett volna ellensúlyozni. Tudom, mert ott voltam a fagyban szorongó, csak a maga hite és akarata mellett melegedő és lelkesedő kivonulók között.

    A másik kapitális hiba, amelyet addig kell ismételni, amíg a botfülűek dobhártyáját is megrezegteti a szomorú tény híre: Tőkés Lászlónak a kampányban segítséget nyújtó Orbán Viktornak és társainak kiutasítási kísérlete, valamint azzal a magyar kormányzattal és azon pártokkal való szövetség, amely a Kárpát-medencei magyarság sorsának alakulásában a legnagyobb kártételek egész sorát vitték véghez, végzetes bűn volt.

    A székelyföldi magyarság nem csak a Háromszék című „kampányszórólapot” olvassa, hanem a kis-magyarországi médiák, főleg a Hír TV, a Duna Televízió is jelen van információs forrásai és a véleményformálás listáján. Nézik-hallgatják más magyar csatornák műsorát is. Ezek politikai adásai nem egy esetben arra jók, hogy a hazai politikai baklövésekhez hasonlóan ellenkezést váltsanak ki. A bértollnokok jelenléte a sajtóban az erdélyi embert jobban irritálja, mint a kis-magyarországit, mert a diktatúra éveiben nem egy esetben személyesen is ismerte azokat a mai fegyverhordozókat, akik most is osztják az észt. Az erdélyi emberek java része tájékozott és olvasott, képes választani jó és rossz között, és van mersze állást foglalni.

    Mint ahogyan ez most is történt. Megpróbálta a lehetetlennek hirdetett lehetségest, és elment szavazni. Személyi és egyéb kötődései, politikai beállítottsága, hite szerint arra szavazott, akit a két csoportosulás közül számára megfelelőbbnek vélt.

    Ezért köszönet az erdélyi magyarságnak jár.

    És most ahelyett, hogy a felelősség szemetét a saját porta elől a szomszéd kapujába seperjék, s az öntelt, gőgös kivagyiságot, a hamis számvetést tovább űzzék, le kell ülni, és együttesen el kell dönteni a következő hazai és brüsszeli lépéseket.

    Most már mindkét csapat választási programjában hangsúlyosan szerepel a nemzeti megmaradás és a nemzeti egységteremtés szándéka és akarata. Erre kell összpontosítani, és Európában az autonómiaformák, az állami egyetemi oktatás visszaállításának híveket és érvényt szerezni.

    Márton Árpád az említett interjúban szintén azt vallja, hogy tárgyalni kell, és meg is kell egyezni stratégiai kérdésekben. Parlamenti és szenátusi csapattársai viszont ma sem, most sem ezen a csapáson hadonásznak a politikai bozótvágóval.

    Sorra jelennek meg azok a meghökkentően szánalmas kijelentések és minősítések, amelyek devalválják magát az ügyet.

    Nos, semmi kétség nem fér ahhoz, hogy ha az RMDSZ ezen a csapáson halad, nem kell majd a ,,kampányszórólapokat” okolni a mérsékelt sikerért, ami azért — ugye, tudják — nagy-nagy siker, és ez nem jött volna össze, ha nem léteznek olyan lapok is, mint amilyeneket a képviselő úr pillanatnyi felindultságában megtépdesett.
    Szerző: Sylvester Lajos

  39. Nagy István

    Wass Albert: Magukrahagyottak-jából

    - Háromféle ember van ebben az országban háromféle magyar. Mind a három egyezik abban, hogy elégedetlen a világgal, a kormánnyal, ami ennek a világnak a nyakán ül, a rendszerrel, mindennel. Panaszkodnak, morognak, keseregnek, átkozódnak. Aztán egy részük úgy próbálja megoldani a maga bajait, hogy kiszolgálja a hatalmon lévőket. Csatlakozik hozzájuk. Hasán csúszik, farkát csóválja, s ha odalöknek neki egy koncot, s befogadják cselédnek, akkor veszettebb lesz a veszett kutyánál, marósabb a vad farkasnál, kegyetlenebb az ellenségnél, kommunistább a kommunistánál, csakhogy bebizonyítsa a maga hűségét, és nagyobb koncot kapjon érte.

    Egy másik részük az ellenkezőjét teszi: feláll a két lábára és verekszik. Védi azt, amiről úgy érzi, hogy az övé. A maga jussát az élethez. A maga jussát a szabadsághoz. A maga jussát ehhez a földhöz, melyen született, s mely a hazája. Verekszik másokért is, mindenkiért. A mások jussáért, a mások szabadságáért. A még csak meg sem születettekért is verekszik. Mindenkiért és mindenki helyett.

    Aztán van a harmadik csoport, a nagy csoport, amit úgyis nevezhetünk: a nép.
    Akinek nincsen arca, sem rossz, sem jó. Sem szép, sem csúnya. Se nem hős, se nem áruló. Senki és semmi. Tömeg. Nyáj. Nem tesz se jót, se rosszat.
    Semmit se tesz. Csak meghúzódik és vár. És mint a fű a rátaposó láb alatt, meghajlik, meggörbed tűr, mindent eltűr, s amikor tovább lép a nagy láb, akkor lassan felegyenesedik megint. De sohasem egészen. Egy kissé mindég meghajolva marad, készen arra, hogy újra lelapuljon egy másik láb alatt. Érted?
    Eszébe sem jut, hogy tegyen valamit a rátaposó láb ellen, megvágja, megszúrja, küzdjön ellene, kockázatot vállaljon jussáért, a szabadságáért, bármiért, érted? Ez a nagy tömeg. Ez a nép.

  40. Intelligence

    Jó hogy megtörténhetett a választás, én is azt mondom, amit Zsolt, büszkék lehetünk az erdélyi magyarságra, csak szerintem ugyanabban a köntösben, amit Zsolt is előadott, más tartalmat kellene hordozzon a mondanivalója.

    Nem helyes, hogy az olyan politikusok mint Zsolt, egy fiatalitott “Markó-politika” szóvivői legyenek, mert nem a köntöst kell megváltoztatni, hanem a tartalmat, a párt mögötti embereket, a rendszert. Ha Frundának csak annyi maradt politikai töltényeiből, hogy azokat Tőkés ellen használja fel a választásokat követő percekben, az erdélyi magyarság 40%-át támadva ezáltal, ha Markó nem veszi észre hogy az egységes ernyőszervezetnek nevezett pártja mögött alig fele van az erdélyi magyaroknak, buta nyilatkozatokkal hülyiti a magyarságot (“4 – 5 képviselőnk lehetett volna”), ha Kelemen Hunor nem mond le a választási vereség láttán, a hazúg riogatások nyomán, hogy t.i. nem fog bejutni senki, és jobb lesz ha az “igazakra” szavazunk… hát akkor ez azt jelenti, hogy ez a kiütéses győzelem még mindig nem volt elegendő az RMDSZ-nek, és további K.O.-ra van szükség. Ennek ellenére, remélem, belátják hogy itt egyértelmü volt az üzenet, és ennek megfelelően cselekednek majd. Magyarul: levonulnak a politikai szintérről.

    Más:
    Elgondolkodtam, mit nyertem az utóbbi tizenhét évben annak kapcsán, hogy támogattam az RMDSZ-t (Marosvásárhelyen élek). Egy konkrét segitséget kaptam Hajdú Gábortól, még minisztersége idején, de aztán őt is holtvágányra tették gyorsan, mielőtt megköszönhettem volna neki. Ezenkivül a Bolyaiból lett magyar nyelvü tanintézmény (egy pár évvel ezelőtt). Ennyi.
    Másfelöl: Nincs magyar egyetem, a gazdasági fejlődés nem számottevő, a Wizzair-t is, miután elmegy, akkor siratják. Nem jött létre az Erdélyi Magyar Televizió, és ez a vonat végleg elment, ma már többen nézik a számitógépet, mint a tévét, eddig lett volna igazi szerepe a Magyar Televiziónak.. és a Magyar Erdélyi Rádió sem valósult meg, ellenben van “hirblokkgyártó” erdely.fm Nevetséges. Nincs kerékpársáv (pedig… minden választás idején, Kelemen Attila és most Kórodi Attiláék is szorgalmasan végigkarikáztak a városon, “oszt” annyi), minden hivatalban románul kell beszélni, és nincs használható közszállitás sem (hála annak, hogy “megegyeztek” a helyi felek), … szóval…

    Nagyon sajnálom, de semmilyen előnyömet nem láttam, amit az RMDSZ-nek köszönhetnék, és nem tudom, mit veszitenék, ha nem lenne kormányon, vagy a parlamentben. Persze, ennek ellenére, úgy kell politizálni, hogy bejussunk a parlamentbe is, minél nagyobb számban. Markóék nélkül. Marosvásárhelyen kell komolyan javitani a magyar választási arányokon. Üdv.

  41. gobemedia

    Az első lépés megtette az UDMR a párbeszéd elindítására Toró Tibor megkövezésével.

  42. Márton Zoltán

    Látta valaki Frundát hétfőn a Realitetea TV-ben?
    Csak hallottam, mert valamikor dolgozni is kéne, nem csak a politikai műsorokat, blogokat figyelni, nézni hallgatni, de megbízható ismerősöm mondta a következőt:
    A szavazatok eloszlásának örökzöld vitájában azt debitálta Gigi, hogy a püspök azért hozott több szavazatot a hegyeken túlról, mert a rászavazók nem tudják, hogy Tőkés autonómiát akar. És az RMDSZ? Az nem? Megint kibújt a szög a zsákból? Igaz, elfelejtettem, hogy Gigi az udmr-t képviseli.
    Ha ez igaz, akkor ennek a bunkónak minden nap sikerül valami nagy bődületet produkálni. Kezdem azt gondolni, hogy még Winkler is jobb lett volna a lista élére.
    Mindnyájunk szavazata összegezve suvick, ahhoz képest, amit majd ősszel kellene produkálni, s akkor ezek megengedik maguknak az ilyen viselkedést. Na, ezt hívják megosztásnak. Úgy forgatom a fejem, mint a körhinta, hogy lássam már, honnan és kitől fog jönni a normális hang. Tudom és, hogy nehéz, hogy nagy a nyomás, de ha most nem, később nehezebb lesz, és talán hiábavaló is.

  43. fkv

    Ne forgasd! Itt vagyok! :-)

  44. Fairplayguy

    Kedves Márton Zoltán!

    Higgye el, mindannyian így vagyunk ezzel, várjuk az őszinte, emberközeli szavakat, amiket hiába is várnónk a posztkomcsis udemerájos brigantiktól, pedig nekik van egy óriási kommunikációs fölényük a másik oldallal szemben…
    A polgári oldal meg már küldené a szavakat, a mondatokat csak még nem jönnek át a csatornákon… De mindenhez idő kell, Kölcsey szavaival élve: ,,Ember bízz és bízva bízzál”…

  45. Niculescu Tóni

    Szerintem Madácsot, nem Kölcseit idézte, kedves Fairplayguy!

    Tisztelettel, nt

  46. Niculescu Tóni

    bocs: Madách Imre. nt

  47. Márton Zoltán

    :-)

  48. Márton Zoltán

    Mondjuk inkább “Ember küzdj és bízva bízzál”, de valamiben mindkettőtöknek igaza van, hamár a rekonciliálás kéne legyen a divat :-)

  49. Niculescu Tóni

    Apropó Kölcsey, kedves bloggolók:

    találkoztak-e, tudnak-e összehasonlító tanulmányról, ami az európai hímnuszokat elemzné? A netten nem bukkantam párhuzamokra, pedig nagyon érdekel a téma. Bízva bízom, hogy létezik, és elérhető.

    Kedves Fairplayguy, bocsáss, meg, hogy újfent megszegtem az ígéretem.

    Köszönöm, nt

  50. Márton Zoltán

    Ha jól emlékszem, még Románia csatlakozása előtt valamelyik nagy EU-s intézmény kritikát fogalmazott meg a román himnusszal kapcs, de nem néztem utána és csak pletyka szintű volt az infó.

  51. Márton Zoltán

    A http://david.national-anthems.net/ oldalon megvan a himnuszok ismertetője, de nem találtam összehasonlítást. Milyen szempontok szerint akarsz hasonlítgatni?

  52. Niculescu Tóni

    Úgy tudom, a legtöbb agresszív, az “ellenséget” ócséroló szöveg, a magyar pedig az egyik legbékésebb hímnusz…

  53. zoltán

    Hogy mi minden érdekli egy vegyész, (stb.) külpolitikai államtitkárt délidőben… Érthetetlen miért is állunk igy ilyen multilateral dezvoltat személyekkel…

  54. Niculescu Tóni

    mert köze van a válságkezeléshez, kedves Zoltán.

    nálam mjadnem du. három.

    köszi az infot, nt

  55. Márton Zoltán

    Azon túl, hogy a téma érdekes, és az ember munkaideje látástól mikulásig van megszabva, ne légy agresszív zotán :-) Most éppen rekonciliálunk, na!
    Mellesleg egy külp. államtitkárnak ez akár munkának is felfogható.

  56. Erőss Bulcsú

    Orbán Viktor nevében is köszönöm Nagy Zsolt gratulációit!
    Értem én mire gondolsz Zsolt barátom, hiszen a fülem rá van hangolva az RMDSZ “finom” kommunikációjára. Orbán Viktor nagyon helyesen támogatta személyesen is a hiteles jelöltet a hiteltelennel szemben.
    Azt elfelejted mondani barátom, hogy a “ballib” kormány meg titeket támogatott és nem ez a baj, hanem az, hogy ti ezt a támogatást 2004 december 5.-e után el is fogadtátok, és itt süllyedtetek a legmélyebbre, de bízom benne, hogy még mélyebbre is tudtok!
    Az együttműködés kérése jogos részedről csak az eszközökben van némi hiba, ugyanis Tóró T. Tibort a nagy együttműködés jegyében ki akarja zárni Markó, nem igazán akaródznak válaszolni Tőkés felkérésére és inkább a “mi lett volna ha” kérdésekkel foglalkoznak, mint a “mi lenne, ha” kezdetűekkel…
    Abban is igazad van, hogy ilyen még egyszer nem lesz. 2008-ban egy másik felállásban, ahol több román megy el szavazni és remélhetőleg az erdélyi magyarok az MPSZ jelöltjeire is voksolhatnak, repültök szép csendesen kifelé, és nemcsak a kormányból, hanem a Parlamentből is.
    Nem is beszélve az újabb EP választásokról. Mert 2009-ben olyan is lesz.
    Amúgy örömmel tölt el, hogy szűkebb pátriámban, Háromszéken, annak is az alsó részében, vagy 10 ezerrel több szavazatot kapott a Püspök Úr, mint Gigi, a szélhámos. Ez szép, nemhiába követelik egyes RMDSZ-es berkekben, hogy Albert Álmos (aki nagyon elálmosodhatott 18 év alatt) mondjon le területi elnöki posztjáról. Én inkább azt szeretném, hogy a polgármeseteri székről mondjon le, mert 18 év alatt Sepsiszentgyörgyön gyakorlatilag megállt az idő és a központban több román szót hallani, mint magyart lassacskán…
    Összegezve, tárgyalni kell (vannak olyan közösségi érdekek, amelyek felülírják a személyes ellentéteket, mégha mi tudjuk is, hogy mit tett az RMDSZ), ésközös erővel harcolni a TERÜLETI autonómiáért és az önálló magyar egyetemért…
    Tőkés Lászlónak pedig jó egészséget kívánok és sikeres érdekképviseletet Brüsszelben!

  57. Niculescu Tóni

    nincs meghatározott munkaidőm, a hétvégem se föltétlen szabad. az államtitkárnak nem jár túlóra, fix bér üti a markom. külföldön pedig napidíj.

    sokat internetezek, mind itthon (otthon v. a munkahelyemen), mind úton (szálló, reptér stb.)

  58. Fairplayguy

    Gondoltam fiúk esélyt kell adni Niculescu Úrnak is hogy labdába rúghasson, mert amúgy nem bír jeleskedni az udemeráj kifényesítésének rögös és fölöttébb tekrvényes útján… Íme, meg is találta Madách Ember tragédiáját irodalmilag kikupált agytekervényeiben…
    Gratula Niculescu Úr, csak így tovább! Legyen Veled az Erő!

  59. Erőss Bulcsú

    Fairplayguy!

    Nem írtad jól Madách nevét, azt így kell (Nikuleszku úrtól tudom): Madács. Kérlek szellemiekben is emelkedj föl államtitkár úr szintjére!

  60. Karesz

    Kedves Niculescu Tóni !
    Becs szóra jobb volt a “Tonhal” mert hamarabb lehetett pötyögtetni :-)
    Minden nézeteltérérst félrerakva, igyekszek konkrét dolgokat kimondani, a közös jövő érdekében! Most fenik a kést Toró Tibi nyakának! A véresszájúak hullákat akarnak látni, mert valaki mindig hibás kell legyen, a végső soron kudarcnak nevezhető kampány miatt. Ne forgassuk a szót, 2004-hez képest több mint 50%-os veszteség mindent elmond! Ez tény!
    Hogy Tibi ki lesz rúgva, az most nem kétséges! Ő lesz a felelős, mert ellopta a startégiákat, és megszegte az omertát!
    Ennek kapcsán csak azt mondhatom: ha Ti fiatalabb, nyitotabb, felellősebb gárda nem tátjátok ki a szátokat és nem mondjátok meg kerek perec, hogy “Eddig és ne tovább!” akkor végérvényesen lehúzhatjátok a rolót!
    Ez egy jó alkalom, fogjatok össze és mondjátok meg annak a sok hájfejű vén trottynak, hogy ha öngyilkosságot akarnak, azt ne mások nevében kövessék el, hanem otthon dőljenek a kardjukba, vagy rituálisan harakirizzenek a szobájuk mélyén! Nem fogják talán fel, hogy a mostani bekeményítés helyett, finomabb akordokat kellene játszani, mert amit tenni fognak, azt a mostani magyar közvélemény nem fogja lenyelni! Ha Toro repűlni fog, itt olyan médiaháború lesz, amilyent eddig még nem látott a kedves, szűk hazánk! Nem fenyegetésképpen mondom, de minden figyelmeztetésben van ilyen fennhang is! Ez inkább jótanács és figyelmeztetés lenne, és kivitelezhető lenne! ha esetleg sikertelen lenne is a próbálkozás, a különvélemény hangoztatása mindenképpen jól jönne, mert akkor tudni lehet azt, hogy van még esély, van kire számítani! Kelllegyenek és vannak józan emberek köztetek is, ne hagyjátok veszni a lehetőséget. Jövőre, ha háború lesz közben, a szövetséget a sírba tehetitek, mert a magyarság nagy része csak most ébredezik, kezdi sejteni, hogy másképpen is lehet! Egy év hosszú idő, és az erózió darabokra fogja szedni a társaságot. Hibát hibára halmoznak és nem is kell semmit tenni, csak a hibákat számolgatni és készen van a vég!
    Ne hagyjátok abba, most az idő, mert később opportunista szagja lesz, men lesz hiteles!
    Tudom, hogy nehéz a darázsfészekbe belenyúlni, de józan hangokat lehet hallatni! Nem csak Neked mondanám, vagytok ott még jónéhányan és mégtöbben lennétek, ha hangotokat is hallatnátok!
    Na, ezt jól megtanácsoltam! :-) Gondolom világosan fogalmaztam, és Tóni ne haragudj a tegezésért, mert az néha gond szokott lenni! :-)

  61. Márton Zoltán

    Akkor én továbbra is csavargatom a fejem és hegyezem a fülem az udmr mélyéről érkező normális, jövőbelátó RMDSZ hangok iránt.

  62. Nagy István

    Napidíj, szállásköltség-térítés, esetleg vendéglátói ez meg az, no meg az itthoni bér. De mindezzel az ég világon semmi gond. Csak ne úgy viselkedne a szervezet vezérkara, mint ahogy most, amikor csupán 282 929 szavazatra, ami 5,52%, futotta, az alábbiakhoz képest:

    1990-es
    képviselőházi 991 601 szavazathoz, ami 7.23% volt
    szenátusi 1 004 353 szavazat, 7,2%

    az 1992-es
    képviselőházi 811 290 szavazat, 7.46%
    szenátusi 831 469 szavazat, 7,58%

    1996-os
    szenátusi 837 760 szavazat, 6,82%
    képviselőházi 812 628 szavazat, 6,64%
    Frunda – elnökjelölt 761 411 szavazat, 6.02%

    2000-es
    szenátusi 751 310 szavazat, 6,9%
    képviselőházi 736 863 szavazat, 6,8%
    Frunda – elnökjelölt 696 989 szavazat, 6,22%

    2004-es
    szenátusi 633 735 szavazat, 6.26%
    képviselőházi 624 717szavazat, 6.20%
    Markó – elnökjelölt 533 446 szavazat, 5,10%.

    A 0,7%-os esés, a masszívabb magyar szavazási hajlandósággal együtt, igencsak odafigyelésre kellene késztesse az urakat.
    A 8,97%-ot kitevő RMDSZ + Tőkés: 282 929 + 176 533 = 459 462 szavazat is kevés egy esetleges pártszövetség esetén, mert nincs tartalék, ha jövöre a románok nem maradnak otthon.

    Nos mindezek tükrében, kedves Zsolt, és mások, nagyon oda kellene figyeljen a decemberre kitolt SZKT.

  63. Nagy Zsolt

    Olvasd, Dönci! :)

    És amint már írtam, most még mindenki értékel …

  64. Niculescu Tóni

    Kedves Bulcsú,

    Azt nem veszem rossznéven, hogy szándékosan “átsurrantál” a hibaigazításomon (ez nálad szokás meg szábály). Azt viszont igen, hogy nem javítottál k, amiért Kölcseit írtam, nem Kölcsey-t.

    Mindent belé!, tóni

  65. Márton Zoltán

    A fej és fülforgatást nem a blogodra zsugorítva értem Zsolt. Azt azért nem várom el, hogy minden jóravaló RMDSZ-es ide gyüljön és velünk bloggoljon, habár lassacskán ez az egyetlen érintkezési felület a többiek úgy bemoderáltak, meg ördögi terveltek :-)
    A sajtónyilatkozatokra, nyilvános felszólalókra gondolok, azokra a lépcsőfokokra, melyen majd felfele, vagy lefele lehet haladni.
    Ha az udmr valóság is így nézne ki mint ez a hely, akkor nem lenne olyan nagy baj. Itt megvagyunk jól, de amit az előbb Karesz írt, az szerintem is nagyon aktuális.

  66. Erőss Bulcsú

    Ne viccelj Tóni barátom, hát Kölcseit te jól írtad, én is hasonlóan hozzád, így írom: Kölcsei.
    Nagy magyar nyelvújítók vagyunk, ezt ismerd el!

  67. Niculescu Tóni

    Hi Karesz,

    Bár lennék fiatalabb, egészségesebb. Belefáradtam a politizálásba. Nekem ezekben az években a bukaresti balhé jutott, nem igen vettem ki a részem a rommagyar politikából. Inkább az RMDSZ és a román pártok, a fővárosi értelmiségiek között közvetítettem (szegény Domokos Géza bácsi is sokszor engem küldött a CDR-vel tárgyalni, pedig MISZSZ-esként az „ellenzéket” képviseltem). Nos, a fővárosi politikusok és értelmiségiek eljutottak véleményem szerint a végzetes „lose-lose” kockába, ahol az ellenfélbe rúgsz akkor is, ha tudod: előbb utóbb tarkón csap a bumeráng, visszafele sül el az ütésed.

    Köszi a tanácsot, nyitott kapun döngetsz. Megpróbáltam csitítani erre is, arra is (Tibivel a tegnapelőtt beszéltem utoljára a helyzetéről; apropó választások: már a tavaly Sógor Csabát javasoltam befutó helyre az EPP-be). Sajnos a mi politikusaink is belefutottak a kamikazé kátyúba. Egy-két kivétellel, a legtöbben úgy érzik, gyógyíthatatlan sebet ejtettek rajtuk – személy szerint. Megértem ugyan azt az RMDSZ-aktivistát, akinek fáj, ha nem büntetjük meg az ellenünk kampányoló kollégát, miközben ő vért izzadt a mozgósításban (is). Azt is megértem, aki meg van győződve arról, hogy Szász Jenő nem a bejutásért, hanem a kibukásunkért tesz. Másrészt belátom, az RMDSZ-nek nem sikerült lekommunikálni, hogy talán az elmúlt két évben volt a legsikeresebb érdekvédő, főleg kormányzati szerepből. Sokan úgy látják merev, megkopott a Szövetség. Persze, hogy hibázott, többször is, akár a többi romániai párt – ami nem meglepő az adott helyzetben (Băse is beletenyerelt, pedig kényelmesebb helyzetben van, a partok fölött lobog). Egy szó, mint száz, szerintem is meg kell újulnia az RMDSZ-nek, akármilyen nehéz feladat ez.

    Mi lehet a megoldás? Szerintem közös platformot kell kidolgozni, kifacsarni – rettenetesen rövid idő alatt (altmiteri murim cu dreptatea în mînă, ahogy a Dâmboviţa-partján szokás mondani). Ugyanis november 25-e tükrében, a jövő őszi megmérettetés arról (is) szól szerintem, hogy a magyar szavazó nem veszi jó néven, ha egymásnak szembemenő magyar szervezet között kénytelen választani. A gyűlölködő szembeszállás egyrészt megerősíti az apátiát (az elvándorlás mellett ezt tekintem az első számú közképviseleti akadálynak), másrészt visszaigazolja a fóbiát, mindkét irányban (vajon hányan nem szavaznak, erről is, arról is, ha Tőkés László az RMDSZ-listán szerepel?). Tehát a rommagyar lose-lose helyzetet elkerülendő, szerintem megegyezhetünk egy MKP-féle kompromisszumban. Ehhez viszont partner szükségeltetik. Építőjellegű, mindkét oldalon.

    Ami engem illet, kétlem, hogy labdába rúgnék még ebben a játszmában. A külpolitikai munka mellékvágányra terelt. Jobb, ha nálam fiatalabb, lehetőleg ’89 utániak lépnek a rendkívül durva pályára.

    Szia, Tonhal

  68. Koka Jani

    Kedes Nikolecu Ur ,
    a kormanyzati feleloseegvallalast ne hozd szoba .
    Hagyd nyugodni , ott a jelszo az ONLY THE MONEY volt , MOST VAGY SOHA , HA NEM MOST AKKOR MIKOR ?
    Kernem a hallora felteni az osszes kormanyzati tenyezo vagyon es erdekeltesegi nyiatkozatat az elmult 10 evre .
    Elore is koszonom !

  69. Koka Jani

    Bocsanat a helyesirasi hibakert !

  70. Fairplayguy

    ,,Azt is megértem, aki meg van győződve arról, hogy Szász Jenő nem a bejutásért, hanem a kibukásunkért tesz. ” – Niculescu Úr mondja… Ez már megint úgy hangzott mint a nem is olyan régi szép időkben az udemeráj kommunikálta, diverzióképpen hogy Tőkés László megosztja a magyarságot…
    Hát tényleg nem képesek tanulni Niculescu Úr a saját hibáikból?

  71. Niculescu Tóni

    Szóval nem bocsát meg, kedves Fairplayguy?

    Én továbbra is kérem, hogy nézze el a hirtelen rosszmájúságom, főleg ha megbántam, s ezt le is írtam – megkövettem önt.

    Tisztelettel, nt

  72. Márton Zoltán

    Lehangoló amit mondassz Tóni…

  73. Márton Zoltán

    A hosszó szövegre értettem.

  74. Karesz

    K. Tóni!
    Ezek szerint, akkor semmit sem veszíthetsz, ha már eleve holtvágányra toltak! A kiállás még jól is jöhet, mert kiemel a homályból, és innen kívülről nem tudni azt, hogy ott belül milyen szilárd a pozíciód. A fiatalabb generációval baj van, mert egyrészt senki sem igen ismeri őket, nem is engedik az állványra szónokolni. Másrészt a felfuttatott kedvencek súlyosan kontraszelektáltak! A gazdát körbecsaholó, kabátfeladogató lakájoktól nem lehet jakobinusos hozzáállást elvárni, de még egy bágyadt tiltakozásfélét sem! “Úgy van, ahogy mondod főnök!” jellemmel nem lesz senki Robespierre! Nem azt mondom, hogy fel kellene állítani a guillotine-t, de sürgős nagytakarítást kell csinálni! Markó, Verestóy, Frunda, Márton, Borbély, három lépést hátra, és rögtön friss levegő lesz! Nyitott kérdés maradna, mi marad meg a szövetségből, ha megtörténne a történelmi váltás? Ha a végelgyengülést várjuk, hogy megoldja a helyzetet, az sikeres lesz garantáltan, de kinek van türelme addig várakozni? Nem szeretem a próféciákat, de esküdni merek, hogy ha nem történik semmi változás, ami az átalakulást jelezné, jövő ilyenkorra totális vereségre számíthat a szövetség! Az MPSZ politikai porondra lépésével, a növekvő presztizzsel rendelkező ellenzék üzenete egyre hangosabb lesz, és a sikere garantált, mert nem hibázhat! Nincs elszámoltatható kötelességvállalása, miközben az RMDSZ vergődik a sárban! Paradox módon, az asztalnál is ül, mint vendég, és közben a pincér szerepét is igyekszik eljátszani!

  75. Nagy István

    Kedves Zsolt!
    Ha még csak értékel Frunda, Markó, Márton, Lakatos és még ki tudja kik, akkor vasárnap után miként történhettek meg olyan nyilatkozatok, amilyenek?
    A jó politikus nem lő csípőből, márpedig imént nevezettek ezt tették.
    Nagy bajok jelei ezek is.
    Ébresztő! Tessék szét- (mások után) nézni, mert ezek sosem fognak kibilleni beemerevedésükből.

  76. Fairplayguy

    Niculescu Úr, nekem semmi bajom magával. Ha jobban megfigyeli az általam kiragadott mondata nem a maga személyes véleményét tükrözi. Ilyen értelemben a kérdésem sem magának szól…

  77. Márton Zoltán

    A mindenható SZKT-t sajnos teljesen kontraszelektálták, pedig ott már most lehetne valamit kezdeményezni…

  78. Fairplayguy

    ,,Másrészt belátom, az RMDSZ-nek nem sikerült lekommunikálni, hogy talán az elmúlt két évben volt a legsikeresebb érdekvédő, főleg kormányzati szerepből.” – mondja Niculescu Úr.
    Mi lenne ha az RMDSZ a politikai marketing kommunikációs eszközét befelé az közösség felé kicsit hanyagolná és inkább a szavazói számára elismert igazi értékteremtéssel foglalkozna (autonómia, kisebbségi törvény, stb., stb…), vagyis azzal ami a politikai marketing igazi alapja, nem pedig különféle háromlejes PR eszközökkel?
    Vagy inkább (még mindig) könnyebb saját pecsenyét (ket) sütögetni odafenn a fővárosban mint rendesen dolgozni a közösségért?

  79. Fairplayguy

    Mi van emberek, itt meghalt mindenki? Senki nem mond semmit?

  80. Árus Zsolt

    “Ugyanis november 25-e tükrében, a jövő őszi megmérettetés arról (is) szól szerintem, hogy a magyar szavazó nem veszi jó néven, ha egymásnak szembemenő magyar szervezet között kénytelen választani.”
    Tóni, én csak állok és nézek! Miképpen lehet világos helyzetbõl a kézenfekvõ konklúzió ellentettjét levonni? Ez több mint lehangoló teljesítmény.
    Abban pedig csatlakozom az elöttem szólóhoz: gyökeresen váltani kell a módszereken, s a sikerpropaganda helyett hozzá kellene látni a munkához. Mondom mindezt feltételes módban, mert az a társaság, amelyik az udmr csúcsára kapaszkodott (s a lakájaik hada) evidens módon erre képtelen. Ezt mutatják a választás utáni friss, zsigerbõl jövõ reakcióik.

  81. Niculescu Tóni

    Osztom a félelmed, kedves Karesz. Ha 2008 őszén csoda folytán 500 ezer magyar pecsételne egyetlen (második csoda) magyar listára, akkor is csak egy harmadik csodára lesz szükség a bejutáshoz. Nevezetesen arra, hogy a román választók kevesebb, mint 40%-a mozduljon ki a házból.

    Kedves Árus Zsolt, nem látom az ellentmondást. Megállapítottam, hogy a széthúzás nem fekszik a választóinknak, ezért arra a konklúzióra jutottam, hogy a felvidéki közös fellépés lehetne (ld. az Kareszhez intézett válaszom) egy megoldás a bejutáshoz.

    Kedves Fairplayguy, nem véletlen, hogy az MPSZ-nek a bukaresti bíróságon bejegyzett programjában nem szerepelnek tételesen az RMDSZ-től kifogásolt célok. Hisz nem könnyű véghezvinni Bukarestben az autonómiát meg a kisebbségi törvényt. Szerintem jelen pillanatban ezeknek a célkitűzéseknek az elérése nem az RMDSZ PR politikáján, hanem a Boc és a Geoană akaratán múlnak. Úgy néz ki, bármit írok, az RMDSZ számlájára tetszik írni. Amit Higgye már végre el, hogy nem diktál nekem senki! Gondolom, önnek sem. Habár nem kimondottan a saját véleményem továbbítottam, amikor az udvarhelyi polgármesterről kialakult egyes vélemyényekről szóltam, mégse mosnám teljesen össze Szász Jenőt Tőkés Lászlóval, de Szilágyi Zsolttal és Torró Tiborral sem.

    Nyílt kapukon dönget, kedves Koka Jani. Évek óta ott a tisztségviselők vagyonnyilatkozata a hálón (tíz évre visszamenőleg nem látom, milyen törvény és módszer alapján lehetne eleget tenni az ön elvárásának). Tudom, ez mit sem változtat az ön hozzáállásán, mivel szerintem ön beragadt a lose-lose logikájába (a 3. aranyszabály mentén).

    Tisztelettel, nt

    Ui. Veszem tudomásul, hogy a bloggolók egy része újból hozzáfogott a „hármas aranyszabály” hathatós alkalmazásához: 1. az RMDSZ sárba döngöléséhez (mintha bármit, bármikor számon lehet tőle kérni), 2. a személyeskedéshez (névmocskolódás) és 3. a füstszűrős sapkázáshoz (bármikor, bármi ellenkezőjét bizonyítandó). Csak az én fülemet sérti itt?

  82. Fairplayguy

    ,,Hisz nem könnyű véghezvinni Bukarestben az autonómiát meg a kisebbségi törvényt. Szerintem jelen pillanatban ezeknek a célkitűzéseknek az elérése nem az RMDSZ PR politikáján, hanem a Boc és a Geoană akaratán múlnak.” – Ördöge van Niculescu Úr (mint szegény Kelemen Hunornak, aki az ördögös tervén ül magányosan), mert igaza van… Mert szó szerint nem az RMDSZ PR politikáján (ahogy maga mondja, én inkább az RMSZ politikai belső, közösség fele történő kommunikációs eszköze kifejezést ajánlottam volna használni) múlik a dolog, hanem igazából az RMDSZ politikai marketing stratégiáján ami az egész politikai tevékenység gyökere, ha úgy tetszik esszenciája.
    Magyarabbul fogalmazva, az udemeráj egy percig sem gondolja komolyan az autonómia meg a többi, a választói által igénylt jog elérését, inkább megpróbálja a sz…rt eladni a választóinak, mert az sokkal könnyebb… Az nem jár lemondásokkal… Mert Boc- kal meg Geoana- val így könnyebb üzletelni meg pecsenyéket sütögetni persze saját szakállra… A Niculescuknak meg úgyis mindegy, csak jöjjön a havi apanázs, ők (csak) azért dolgoznak…

  83. Fairplayguy

    Ami meg az MPSZ- t illeti, kicsi türelem rózsát terem…

  84. Niculescu Tóni

    Nem tudom, mire érted, hogy lehangoló, kedves Zoltán.

    A hosszúra sikerült hozzászólásomban több mindenre céloztam. Viszont tény, hogy politice nem áll jól a szénánk. Ezért nem vagyok optimista. Abban bízom (a küzdést másra vagyok kénytelen hagyni), hogy a fiatalok helyrepofozzák a “dógokat”.

    Sok sikert, Tóni

  85. Niculescu Tóni

    Nem csak hogy nem mindegy nekem, kedves Fairplayguy!

    Én igyekeztem tenni is valamit az asztalra – s nem pénzért tettem (most is kevesebbet keresek, mint korábban, nemkormányzatisként).

    Azért is válaszolok, mert érdekel, hogy mi történik körülöttem, beleértve azt, hogy mit szólnak, mit éreznek a bloggolók. Teszem ezt annak ellenére, hogy ön – ingyen s bérmetve – sérteget, megbélyegez s sötét ügyekbe kever. Tudom, ez a szabály egyeseknek itt…

    Tisztelettel, nt

  86. Fairplayguy

    Nézze Niculescu Úr, igazából van egy nagy hibám, beismerem azt hogy qrva nehezen bírom a csúsztatásokat, félremagyarázásokat, hazugságokat, illetve azokat akik a fent leírtakat művelik…
    Niculescu Úr, igaza van, ennek ellenére sem kéne sértegessem magát… De néha szándékom ellenére, hirtelen indulatból megtörténik. Szóval elnézést na..
    Másik oldalról viszont, nem az lenne a legegyszerűbb ha nem csúsztatna, bújtatna, félremagyarázna Niculescu Úr?

  87. Niculescu Tóni

    Köszönöm a megértését, kedves Fairplayguy.

    Ha nem jön közbe semmi fontos, egy-két óra múlva lehet, hogy felszabadulok egy kicsit (most kétoldalú tárgyalásokra sietek). Kérem, sorolja fel a csúsztatásaimat, s megpróbálom önnel tisztázni a tisztázatlant. Semmi takarnivalóm, állok elébe a pontszerű kérdéseinek.

    Tisztelettel, nt

  88. Márton Zoltán

    Azért hangol le Tóni, mert Te, ha nem is vagy egy véleményen velünk, de tárgyalókész vagy (az is voltál), ha te kifele igyekszel a gépezetből, az a tárgyalási lehetőségeket fogja szűkíteni.
    Az, hogy rajtad, meg Zsolton verik, verjük el a port az udmráj mindenkori viselkedéséért, azért van, mert veletek lehet kommunkiálni. Persze azt sem mondanám, hogy nektek nincs a félrehajlásban felelősségetek, de ebben mindenki ludas, még mi is, akik kevésbé ugattunk, amikor kellett volna -kevés kivétellel- ezt pl. Árus Zsolt ne vegye magára :-)
    Biztosan nem új számodra az, hogy Frunda egyenesen az autonómia ellen van. Az lehet (sőt remélem), hogy te autonómiapárti vagy (az más kérdés, hogy esetleg nem úgy képzeled annak megvalósítását, mint mi), de Gigi a barikád másik oldalán van, és ti őt küldtétek ajrópába. Ezért van igaza Fairplay mesternek. Persze itt megint általánosítok, hogy TI, dehát kedves Tóni nem vonatkoztathatunk el attól, hogy ki-ki milyen csapatban játszik.
    Dilemmában vagyok, mert egyrészt azt várnám, hogy oldódjanak a feszültségek, és tennék is ezért egyet-mást, ha az őszi választások előtt nem lenne ott a helyha. Tavasszal ugyanis azt hiszem újra a megmérettetés, és nem az összeborulás kell következzen, mert azt az EP választások éjszakáján láthattuk, hogy az udmr magas vezetése semmit sem tanult a történetből. Szükség van a pluralizmusra, és azt hiszem a helyha kampányában már senki nem lesz vevő az egységretorikára. Szóval még ki kell járnunk egy iskolát az egyetemig. Aztán, hogy hova fog fajulni a dolog a nyár elejére, azt az Isten tudja. Marad még valami az udmr-ből, vagy akár az RMDSZ-ből? Ki tudja-e használni az ellenzék a mostani erkölcsi fölényét? Nem tudom, de jönni fog a nyár, amikoris nem lesz akivel tárgyalni, mert a fű sem nő a szabi alatt, utána meg máris ott a parlamenti vizsga. A közös front alkotására (ha egyáltalán lesz olyan) nem is a mostantól számított idő, hanem a helyha utáni időszak lesz felhasználható. Mondjátok, ha rosszul saccolok.

  89. Árus Zsolt

    Tóni, Tóni!
    Azt mondd meg, hogy mibõl vonod le ezt a konklúziót, s pont most, amikor a választók azt bizonyították be, hogy igenis igénylik a választás lehetõségét, s díjazzák, ha van ilyen. Még ha azt mondtas volna, hogy sokan belátták (s egyesek csak vasánap este, ennek a hatását majd a következõ választásokon lehet lemérni), hogy a többpárt-rendszer nem széthúzás…

  90. Fairplayguy

    Niculescu Úr!

    Ha nem vette volna észre pont azt csinálom a hezzászólásaimban. Olvassa csak őket bátran vissza, és ha még akkor sem értette őket, akkor szívesen visszatérek rájuk (a gyengébbek kedvéért)…
    Részemről tényleg semmi harag, nincs annak semmi értelme…

  91. Niculescu Tóni

    Te Zsolt, Zsolt! Hát a MKP nem “többpárt”?

    Kedves Fairplayguy, még egyszer kérem, sorolja fel az ön által csúsztatásnak értelmezett kijelentéseim. Gyengébb is vagyok, az idővel se állok jól. Ön csak tudja, mit magyaráztam félre, nem?

    A vendégeim késnek, úgy hogy bele is vághatnánk!

    nt

  92. Niculescu Tóni

    Számoljunk utána, Zsolt!

    Amennyiben marad az 5%-os küszöb, ezt át kell lépnie mind az MPSZ-nek, mind az RMDSZ-nek – külön-külön. A mostani kettős, különmozgosításnak nem sikerült összetrombitálni 500 ezret, ami jövőre minimum a bejutáshoz.

    Hogy gyűjtünk össze jövőre legalább ennyit? Együtt, egy lehetséges MKP típusú kompromisszummal? Hát még külön-külön?

    Kérlek, segíts a számolással! Tóni

  93. Fairplayguy

    Tehát Niculescu Úr, még egyszer:

    olvassa vissza azokat a bejegyzéseimet (pontszerűen ahogy maga mondja) amelyekben idéztem a maga mondatait a blogba ejtett hozzászólásaiból. Pontosan idéztem a mondatait, amint láthatja (ha akarja). Azok mind manipulációs jellegű csúsztatások. Meg is magyaráztam azokat pontosan, vagy pontszerűen, hogy a maga kifejezését használjam.
    Ha még most sem érti, akkor kérdezzen csak rá bátran, ha időm engedi (azért még dolgoznom is kell), boldogan válaszolok… De csak magának Niculescu Úr! Csak magának…

  94. Fairplayguy

    ,,A mostani kettős, különmozgosításnak nem sikerült összetrombitálni 500 ezret,..” – mondja Niculescu Úr.

    Az azért eddig nem jutott eszébe hogy valakik esetleg rosszul ,,trombitáltak”, a választópolgár utálatát és megvetését sikeresen elnyerve és távoltartva ezáltal az őt urnáktól, na meg a politikusok iránt úgy angró?

  95. Fairplayguy

    Na és kik tudtak erősebben ,, trombitálni” Niculescu Úr? Kinek van kommunikációs előnye, illetve ,,nehéztüzérsége” Niculescu Úr? Kinek nagyobb a ,,trombitája”? Kinek köszönhető ez az általános választási apátia a rommagyar választók körében? Ezúttal csak egyet találhat Niculescu Úr, nem pedig kettőt…

  96. domi

    Eloszor is: az RMDSZ hosszu bukaresti ottlete soran tehetett volna valamit azert, hogy a kisebbsegek valamilyen modon pozitiv megkulonboztetesben reszesulhessenek a parlamentbe jutas kapcsan. Mas szoval a lakossag eloszlasanak aranyaban biztositani kellene bizonyos szamu helyet a kisebbsegeknek, amit aztan maguk a kisebbseget toltenek be valasztas (!) utjan. Ne azert kelljen keseregni, hogy hogy jutunk be, hanem azert, hogy KI jut be.
    Ertheto modon ez az RMDSZ-nek nem volt erdeke, de most bizony akkora pofont fog kapni miatta, hogy azt sose heveri ki. Ugyanis jovoben nem fog bejutni a parlamentbe, de nem fog bejutni mas magyar kepviselet sem.
    Masodszor: az RMDSZ boven megerdemli, hogy ne jusson be, de ezzel bizony megpecsetelte a MI sorsunkat is, amit viszont nem erdemlunk meg. Belathatatlan kovetkezmenyei lehetnek a hianyzasnak, foleg, ha ez a majom vadim vagy becali veletlenul beteszi a labat oda. (De kulonben epp eleg Boc meg tarsai is.)
    Szoval az RMDSZ megerdekkepviselt minket ugy, hogy megerdemelnek munkataborba kuldeni oket miutan milliardjaikat pancelszekrenybe zarva poggyaszkent felcsomagolnank nekik.
    Surgosen megoldasra var ez a problema, es itt mar nincs helye a suket dumanak.

  97. Karesz

    Fiuk, van egy javaslatom! Ez is a közös program keretének a megteremtése érdekében! Holnap nagy ünnep van! (egyeseknek) Mi, akik kettesek vagyunk, álljunk össze és ne menjünk Gyulafehérvárra, hogy ünnepeljünk! Amúgy sem lesz ott felhajtás, s akkor minden rendben lenne! Na? Jó ötlet nem? Amúgy jut eszembe, a tavaly Sógor gyászszallaggal ment a parlamentbe! Tökös is tud lenni ez a fickó, de nehéz kiigazodni rajta!
    Furcsa helyzetben van ez a társaság! Fentebb említettem, hogy nem lehet az asztalnál is ülni és azt kiszolgálni is, egyszerre! Egy nap honfoglalás, aztán másnap hivatalból ott lenni a magyar nemzet temetését ünneplők közt! Hivatalból vagy kötelességből, teljesen mindegy, mert szkizofrén eset az biztos! Innen is látszik, hogy van UDMR és van RMDSZ! Mikor milyen arcot kell mutatni, olyan maszkot húznak a fejükre! Ez nem bizalomgerjesztő, mert a köpenyegforgatókat nem szereti a közhangulat!
    Vagy itt, vagy ott! Előbb-utóbb dönteni kell! Ez megint nehéz kérdés, mert önként visszalépni a hatalomból, nem lesz elfogadható a Markó- Verestóy-Borbély vonalnak. Nem is lesz belőle semmi, az utolsó percig sem! Ez pedig súlyos veszetségeket fog okozni, annak ellenére, hogy a számtalan előnyt emlegetik! Nem azt fogják elszámoltatni, hogy mit valósítottak meg, hanem azt, hogy árulás történt! Mindig sikeresebb a negatív propaganda, mint a nehezen követhető, kimutatható, bonyolult pozitív hozadék. A mostani kampány során, látszott, hogy nem lehet belőle tőkét kovácsolni! Túl absztrakt a befektetések, infrastrukturák emlegetése, és az autópálya emlegetése, egyenesen röhelyes!
    Ezért, én nagyon kétlem azt, hogy itt jövőre lesz közös program és platform! Lesz versengés, esetleg kiesés, de a játszma idéni forgatókönyve jövőben is érvényes lesz! Ugyan azok a kerülgetések, tárgyalások, amiknek során csak az ellentétek fognak kihangsúlyozodni! Az ősszel külön listán fognak indulni a felek! Látszik a sztratoszférából, hogy a két irányzat nem kompatibilis a doktrína miatt!

  98. Fairplayguy

    ,,de ezzel bizony megpecsetelte a MI sorsunkat is, amit viszont nem erdemlunk meg. ” – mondod kedves domi.
    Engedd meg hogy kicsit ellentmondjak neked. Mert tudod van egy olyan szólás hogy minden népnek csak olyan vezetése van, amilyent megérdemel.

    Amúgy igazad van abban is hogy sürget az idő, meg kell oldani a fennállókat. Ahhoz kéne az összefogás. De látod az udemeráj nem akar tárgyalni a polgári oldallal, attól meg még milyen messze áll a közös cselekvési ütemterv aláírása?

  99. Hobi

    ..ne almodozzunk..
    ..nem lesz itt egyeztetes..jelenlegi felalasban pedig ne is legyen..naivitas azt hinni hogy az udemere nagykutyai csak ugy otthagynak a poziciojukat ,nagyon jol kiepitett kapcsolati tokejukrol lemondananak…na meg van aki csak bábként van ott, a hatterbol iranyitjak az oligarhak..es amig ez nem lesz meg folosleges vegyiteni..maxi annyi tortenne mint 90-ben:eloszednenek nehany ismeretlen nevet,vagy olyant aki meg nem sikerult a vegletekig lejarattatnia magat s oszt majd tovabb rendeznek a hatterbol a dolgokat…ugyanakkor nem elhanyagolhato jelenseg az sem hogy a legitimitasra toro MPSZ ,a finisben mar gyanus nyilatkozatokat kezdett kiadni(amitool merges leszek).es meg boven vannak opportunistak is akik tolakodnak a kulonfele hangzatos de erossen gyanus platformocskakba..
    summa summarum..maradjon csak meg a versenyhelyzet..jot fog ez tenni nekunk..egy kis piheno itthon a gyerekeknek ,s majd ha letisztult a bagazs akkor lehet ujra egyesulnistb..halyi szinten elkerulhetetlen lesz ez a versenyhelyzet..es szerintem mukodni is fogg.csak ehez karakteser amberkeket kene elohalasszon az MPSZ is..

  100. Hobi

    igazatok van..szornyu ez a helyesiras:)))…sietseg…

  101. Niculescu Tóni

    Az a baj, kedves Fairplayguy,

    hogy ön, mint legutóbb tette a trombitálással, a legtöbbször kiragadja a mondatomat egy adott környezetből (ami nem egészen fairpaly), s eltekint attól, hogy a mondatommal valaki másnak, nem önnek a konkrét kérdésére próbáltam válaszolni. Nehéz ám így vitatkozni. ha nem sorolja fel konkrétan az inkriminált mellébeszélésem.

    Trombitából több és régebbi van az RMDSZ-nek, éppen ezért nem értem, miért nem szavazott ránk az, akinek a gyerekének körmánypénzekből kijavították a suliját, felépítették a sportpályáját, kikövezték az utcáját, renoválták a templomát, visszaadták az erdejét stb. Tudom, ez mind kutyakötelességünk, azaz képviseleti munka, de mégis…

    Ugyanakkor, az Orbán Viktor trombitája se elhanyagolható mennyiség Erdélyben. Ha nem tévedek, a volt miniszterelnök és pártelnök a kampány alatt több napig trombitált Romániában, mint ahány napot összesen töltött itt ‘89 után.

    Szóval “vót” trombita, mindkét oldalon. A válaszom nem a trombitálásról szólt, kedves Fairplayguy, hanem arról, hogy a kettős kürtölés ellenére hoztunk összesen házhoz kevesebbet, mint 500 ezret. Ami jövőre aligha elég, a bejutáshoz. Erről szóltam, miközben ön, a harmadik alapszabály értelmében, kiragadta és az RMDSZ ellen fordította a mondatom.

    Tisztelettel, nt

  102. Fairplayguy

    Nekem meg az a bajom Niculescu Úr, hogy
    1. egy valamire való kommunikátor (mert ugye nem is akármilyennek tartja magát) vigyáz minden mondatára, hogy az ne legyen félreértelmezhető, illetve legyen az megtámadhatlan,
    2. magának nagyon jól bevált tükkje van Niculescu Úr, vagyis megpróbál becsempészni a szövegébe egy látszólag teljesen ártatlan mondatot, ami amúgy egy tökéletes csapda ami teljesen félreviheti a logikai fonalat, legtöbbször valami értelmetlen zűrzavarba, jobb esetben az udemeráj ajnározásába,
    3. amint már jeleztem, de a gyengébbek kedvéért mégegyszer elmondom azt hogy valaki nagyon elcseszte a trombitálást, vagy modernebbül a kommunikációs nehéztüzérségét bomlasztásra, diverziókeltésre használta a saját pecsenye sütögetése céljából,
    4. tiszta röhej, hogy infrastruktúra emlegetésével mulatják az időt maguk udemerájosok, mert azok akkor is megvalósulnak ha nincs udemeráj, mert ha nem vette volna észre, az ország infrastruktúráját hozzák létre a politikai elit képviselői, még egyszer mondom ha van, ha nincs udemeráj…
    Akkor meg minek kell dicsekedni annyit ezzel?

  103. zoltán

    Kedves államtitkár úr
    “Ha nem tévedek, a volt miniszterelnök és pártelnök a kampány alatt több napig trombitált Romániában, mint ahány napot összesen töltött itt ‘89 után.” Most ezzel mi a baj (ha igy van…)? hogy keveset volt régebben, vagy hogy most volt sokat itt? Miért nincs jóba az RMDSzel is Orbán? Ez már egy kissé hazai pálya kellene legyen Önnek, gondolom tudja is rá a választ…
    Örvendetes, hogy látszólag szóbajön már egy MKP. Számomra ez a legfontosabb az utóbbi vasárnap után, mert ugye ön is, Zsolt is meg még sokan arról győzködtek, hogy T.L.nak semmi esélye. Szóval megingott a léc.
    Kedves Niculescu úr, higgye el hogy semmi bajunk itt Önnel! Orbán mondta a szocikról, hogy ök is csak magyarok… Remélem érti (úgy ahogy én gondolom)! De vagyunk itt egy páran akiknek a hazugságból elege van! Én nem azt mondom, hogy ön hazudik, hanem azt, hogy abban a csónakban evez amelyikben a többség hazudik és mi innen úgy látjuk, hogy nem szeretné ön sem kibillenteni a csónakot.

  104. Niculescu Tóni

    Megint kiragadnak a környezetéből egy mondatot, kedves Zoltán? Kérem, legyenek szívesek, és ne tegyenek a számba minősítést, amikor én csak arra utaltam, hogy az Orbán Viktor hosszú jelenléte, egy hetes kampányolása dacára se sikerült annyi magyart az urnák elé trombitálni, hogy meghaladjuk az 500 ezret. Tehát a mondandóm lényege, egy konkrét kérdésre válaszolva!, hogy el kell érjük a küszöböt jövőre. Az önök értelmezése idegen tőlem, hacsak azt nem veszem figyelembe, hogy hűen követi a „hármas aranyszabályt”.

    Kedves Fairplayguy, nyugodjon meg, ha ez lehetséges a maga, magázós módján. Tudom, nincs, nem is lehet füstszűrős sapkám. Viszont megdöbbentő, először olvasom, hogy a székelyföldi infrastruktúra magától is építődne. A lelki szememmel már látom is azt a kormányülést, amelyen valaki felszólal: „Mivel nem ül RMDSZ-es az asztalnál, kérem a kollégákat gondoskodjunk arról, hogy az egyébként vékony költségvetési tartalékból juttassunk minél többet a székely megyékbe, főleg a nem-ortodox egyházaknak, a magyar nyelvű iskoláknak stb.”

    Tisztelettel, nt

  105. venceremos

    Már akkora anyag gyűlt össze a választások után kialakuló helyzetről, hogy azt követni is nehéz hát még mondani is valamit már akiben van hajlandósága rá. Úgy látom kezd az a vélemény felülkerekedni, hogy az RMDSZ radikális reformra szorul ha azt akarjuk, hogy jövőre ott legyünk a választások után is a parlamentben. Erre annál inkább is szükség van mert az elmúlt másfél hét RMDSZ-es megnyilvánulásaiból ítélve az árok ásás, sár dobálás főleg Frunda részéről egyre erősebb, de a vezető gépezet aktivitása sem mutat a dolgok érdemi megoldás felé. Toró politikai támogatásának megvonása a lehető legrosszabb irányba mutat. Úgy érzékelem, hogy vannak még gondolkodó emberek a szövetség felsőbb köreiben is mint Niculescu és Nagy urak. Ha ez így van akkor miért írja az államtitkár úr egyik bejegyzésében, hogy jöjjenek a fiatalok ő neki más elfoglaltsága van (ha jól értelmeztem szavait). Önnek tudnia kell, és tudja is – jelenleg hivatalban lévő bebetonozott vezető kasztot simán csak úgy a fiatalok nem tudják kibillenteni székeikből a begörcsösödött vezetőséget még „érdemeik elismerése” mellett sem. Lehet, hogy vannak érdemeik de már elég volt belőlük. Sokkal inkább önök, kik értik, tudják, hogy miért szükséges a váltás, tudják mikéntjét is össze kéne gyűjtsék azokat a fiatalokat vagy nem fiatalokat akik tudnak a realitás talajáról beszélni és főképp tenni a sokszínű egység érdekében. A 2007-es EP-és választás kimondta az egy párt rendszeri beidegződéseknek véget kell vetni, ezt folytatni öngyilkosság.

  106. zoltán

    Kedves Niculescu úr
    Én tényleg csak néhány kérdésre szerettem volna választ kapni. Gondolom van véleménye és mint elég magas beosztásban lévő tisztségviselő fontos a véleménye ( akár számomra is) ezért kérdeztem. Tehát kérem, magát a feltett kérdést válaszolja meg (ha akarja) és KÉREM ne a háttérbe képzelt rosszindulatot, mert kérem higgye el nincs ilyesmi. Mellesleg azt a “hármas aranyszabályt” ön költötte, szerintem alaptalanul.
    Az emlitett szám eléréséhez szükség van Orbánra? Szükség van egy MKP megalakulására? Szükség van egy teljes csúcsvezetés cserére az RMDSzen belül?
    Kb. ezeket akartam kérdezni és szerintem ezek mind összefüggnek a jövö évi választásokkal.

  107. zoltán

    “Lehet, hogy vannak érdemeik de már elég volt belőlük. Sokkal inkább önök, kik értik, tudják, hogy miért szükséges a váltás, tudják mikéntjét is össze kéne gyűjtsék azokat a fiatalokat vagy nem fiatalokat akik tudnak a realitás talajáról beszélni és főképp tenni a sokszínű egység érdekében” Igen kedves venceremos!
    Ezért próbálnám én is arra ösztönözni az ön által is emlitett urakat, hogy mondják ki végre konkrét véleményüket, fekete fehéren, mert szükség van a tisztánlátásra!

  108. Karesz

    Legyünk reálisak, Zoltán! Azt most elképzelni, hogy Zsolt vagy Tóni itt és most kimondja kerek perc, fehéren feketén, annak nincsen semmi értelme! Ha mégis megtörténne, most- nem csak most van ez így- akkor Toro neve mellé, a másoké is felkerülne! Most a vének maffiás filmekben képzelik magukat, és játszodnak valami keresztapás cosa nostrat! Most ezt el is hiszik, s készek lövöldözni is, csakhogy megmutassák ki a kemény fiú! Frunda Scarface most a legveszélyesebb, még Markó padre is kell csillapítgassa! Nem kis feladat, most szembemenni a Cupolaval!

  109. Fairplayguy

    ,,Viszont megdöbbentő, először olvasom, hogy a székelyföldi infrastruktúra magától is építődne.” – mondja Niculescu Úr…
    Hát ha nem lenne a maga által sutyiban és mutyiban pátyolt RMDSZ, akkor valószínüleg létezne egy másik politikai párt amelyik többet tett volna a közösségért, amit nem feltétlenül állami pénzből mért infrastruktúrafejlesztésben kéne mérni hanem sok minden másban, hadd ne soroljam miben mert látom kezd a süketek párbeszédévé válni a mi kis beszélgetésünk…

    ,,Orbán Viktor hosszú jelenléte, egy hetes kampányolása dacára se sikerült annyi magyart az urnák elé trombitálni, hogy meghaladjuk az 500 ezret.”-ezt olvasván Niculescu Úr megint csak a ferdítés jut eszembe mert már megint elvonatkoztat attól hogy milyen óriási médiájuk van maguknak az udemerájnak, amit bizony rendesen fel is felhasználtak a klasszikus udemerájos diverziókeltésre. Ennek ellenére Tőkés László sikerült újból bebizonyítsa hogy egymagában felér az egész bagázsukkal, kedves neptuni csapat…

  110. Márton Zoltán

    Nem is hiszem, hogy valaki itt várja a nagy megnyilatkozást, de nem baj az, ha ennek szükségességét nyomatjuk.
    Biztos nem lenne a folyamat kárára, ha az RMDSZ támogatói elmennének az SZKT helyszíne elé tüntetni az udmr ellen, követelve a Cosa Nostra száműzését :-) – hamár fikciókról beszélünk.
    Segítség nélkül nem fog menni ez belülről, ahogy eddig sem ment, de eddig nem volt külső segítség sem…

  111. Márton Zoltán

    Fairplay ne mókázz na! Mind igaz, amit mondassz, de azt amit Tóni mond, hogy együtt sem vagyunk elegen, nem cáfolhatod. Az lehet, hogy nekünk még vannak tartalékaink, mert a Tőkés kampánya dimenziójában vizet sem vihetett az udmr-jének, de én úgy hiszem, hogy a mi tartalékaink inkább még több RMDSZ-esnek hitt udmr szavazatot vennének el, nem pedig az alvókat ébresztenék fel. Az más, ha az a véleményed, hogy ki kell maradni egy sort, mert az használna a politiaki erkölcsnek (ha egyáltalán van ilyen), de ha cél a román parlament, akkor sajna Tóni mond valamit.
    Az egyelőre biztos, hogy a romány parlament “csinálhat” romániában autonómiákat, ezért onnan (ha semmi más nem érdekel) nem kéne hiányoznunk 4 évet sem.

  112. zoltán

    Kedves Karesz!
    Ha valaki változást akar annak kell legyen egy kis vér a …, na ott. Ez mindig is igy volt a történelemben. Azt az álláspontot nem tudom elfogadni, hogy várjuk meg a háború kirobbanását és miután nyilvánvalóvá válik a győztes kiléte akkor jelentsük, hogy tulajdonképpen nekem is ez volt a véleményem, sajnálom, hogy eddig nem vettétek észre… Egy kicsit ezt látom egyes úraknál.
    Szóval, kedves Niculescu úr, (és kedves Nagy Zsolt) továbbra is várom KONKRÉT válaszát…

  113. Fairplayguy

    A kutyafüle sem gondolja hogy ki kell maradni a romány parlamentből kedves Márton Zoltán, egyszerűen szeretném látni mit ,,debitál” az államtitkár Úr nemzetstratégiá(k) ban, meg nem csak ott…

  114. Márton Zoltán

    Ja, :-)

  115. fodor

    Az államtitkár úr igazán indíthatna egy saját blogot , ha már ennyire aktív.

  116. Erőss Bulcsú

    Európában még nem volt példa arra, hogy egy, az európai Szocialistákhoz tartozó párt a Néppárt jelöltjeinek kampányoljon. Gyurcsány megtette azért, hogy kissé növelje megtépázott imázsát az erdélyiek körében 2004 december 5.-e után.
    Orbánt hol burkoltan, hol nyíltan kritizálja az RMDSZ, természetesen ez jól jön a ballib kormánykoalíciónak, hiszen az eddig Erdélyben nagy tiszteletnek örvendő Orbán imázsát kissé ugyan, de meg tudták tépázni.
    Aki azonban az RMDSZ háza táján nem számol azzal a 40%-os támogatottsággal, amellyel Tőkés a november 25.-ei EP választás szerint rendelkezik, az bizony politikailag nagy hibát követ el. Hogy végzeteset-e, azt majd az idő dönti el…nemsokára.
    Manapság Erdélyben mindenki (kivéve az RMDSZ-t, vagy inkább annak felső vezetését) a megegyezést sürgeti. Legyen megegyezés, legyen! Nem rossz ötlet. Csak ne úgy, hogy a vitapartner kijelenti, hogy Szász Jenőt és Tőkést nem tartják megfelelő partnernek. Ez olyan, mint amikor Pesten Horn Gábor azt mondja, hogy egy Orbán nélküli FIDESZ-szel nagyon szívesen kormányoznának. Viccnek jó ugyan, de nagyobb tétekben senkinek sem javasolnám, hogy fogadjon erre…
    Ami az RMDSZ-t illeti, a két fél megállapodásának előfeltétele, – azaz addig asztalhoz sem szabad ülni -, a “Vének Tanácsának” leköszönése, és akkor még nagyon finoman és nőiesen fogalmaztam. Ugyanis a múlt hibáiért felelni kell valakiknek, és miután ezt megnyugtatóan és kielégítően megoldottuk lehet építeni a jövőt, alakítani a jelent. A felső vezetés büntetőjogi felelősségéről is kell beszélnünk, ez is elmaradhatatlan “kelléke” a totális megtisztulásnak. Azzal is tisztában kell lennünk, hogy az egész RMDSZ apparátust nem lehet lecserélni. Bármennyire is kritizáljuk (kritizálom) Tónit, Zsoltot és még sok tisztségviselőt az RMDSZ-ből, azt mondom, a felső vezetést ők kell alkossák egy új RMDSZ-ben. Az ő generációjuk tapasztalt, képzett és kellően bátor ahhoz, hogy az ügyeket tovább vigyék és valóban kisebbségi képviseletet lássanak el.
    Azonban ha a fent említett feltételekkel az RMDSZ csúcsvezetése nem ért egyet (nincsenek illúzióim), akkor bizony két magyar párt fog indulni 2008-ban és 2009-ben, az újabb EP választásokon. Ez eredményezheti a magyar képviselők távolmaradását ugyan Bukaresttől, de ez esetben olyan nagy veszteség mégsem ér minket, mert az RMDSZ eddig sem sokat ért el, a semminél ugyan többet, de a türelem elfogyott már régen. A kis lépések politikája halálra ítéltetett, aki ezt nem látja még ma sem be, az nem rendelkezik a megfelelő poltikai éles látással.
    Ezért a fő cél az autonómia és az önálló magyar egyetem. Minden más fontos ugyan, de kis formátumú siker csupán.
    Nos, barátaim, ez a mi munkánk és nem is kevés…

  117. választópolgár

    Meglepetéssel értesültem, hogy “bizonyos okok” miatt az RMDSZ EP lista első helyezettje – Frunda György szenátor – visszalép a megszerzett mandátumtól. Érdekes, mert az Európai Tanács jogi bizottságának elnöki tisztségét fogja betölteni. Akkor miért javasolta a választóknak az RMDSZ (?) , a szenátorra szavazzunk?
    Ellenben, mint erdélyi magyar szavazó, szerettem volna hallani egy magyarázatot Frunda Györgytöl, az 5.000.000.000 ROL (adózási érték)
    értékű, egy magánvállalkozótól donációba kapott lakásáról. Nagyon pozitiv helyzetet jelent ha a magánszféra a hajléktalanoknak lakást biztosit….Az óvódás gyermekek is tudják a donációs ügyleteknek egy céluk van: kikerülni a különböző illetékek kifizetését. Az ilyen jelenséget az egyesek esetében adócsalásnak hivják, a kettesek esetében: hátha az Európai Tanács jogi Bizottságának elnöke megmagyarázza az egyeseknek: amit szabad Jupiternek, nem szabad az ökörnek.

  118. Árus Zsolt

    Tóni!
    Az MPK-s javaslatoddal az a gond, hogy:
    1. A felvidéki esetben az mindne, csak nem többpárt. Az pont olyan, mint itt az udmr.
    2. Az abszolut számokkalkár dobálózni, itt és most az történt, hogy a magyarok az országos átlagnál nagyobb számba mentek el választani, pont azért, mert választási volt és nem szavazas. Ergo igenis nem az összefogás szükségességét mutatja a mostani eredmény. (Azt mutatta volna pl. akkor, ha az átlagnál kevesebb magyar vesz rész a választáson.)
    3. Ilyen erdélyi MKP-nak nem látom a realitását, mert az udmr vezetõi sajna nem azt a következtetétst vonták le ebbõl a szinte buktából, hogy nekik odébb kell állni, hanem azt, hogy a következõ fél évben még vadabbul kell küzdeni minden potenciális ellenféllel, hátha sikerül megsemmisíteni õket még a tavaszi választások elõtt. Egy várható tavaszi vereség után pedig már nem lesz idõ új pártot bejegyezni, annak a realitását meg én nem látom, hogy bármelyik oldal vállalni fogja azt, hogy másik listáján indítsa az embereit.
    A mostani állapot azt vetíti elõre, hogy jövõ tavasszal nagy csata lesz, s õszre sem lesz megegyezés.

  119. Árus Zsolt

    Ez a Frunda-húzás ismét csak azt bizonyítja fényesen, hogy az udmr-t velejéig romlott, minden hájjal megkent gazemberek vezetik.

  120. új széköly

    hát ez pofánverős volt, de már megszokhattuk…Iuliu Winkler európai képviselőnk…hát nem semmi…
    egy újabb sikerhúzás!!!

  121. új széköly

    most már büszkék lehetünk!!!

  122. Fairplayguy

    Közben Kelemen Hunor a blogján nagy magányában ördögi tervén töri a fejét…

  123. Erőss Bulcsú

    Ha valaki moderálja a blogját akkor nem értem, miért akar a nyilvánosság felé fordulni. Bárki, bármit ír, attól az érdekes. Régen Nagy Zsolt is átesett ezen a gyerekbetegségen (pont személyem irányába), de mára már mindannyiunk szerencséjére kigyógyult belőle. És ez így van jól. Eért tisztelet jár Zsoltnak. Kelemen Hunor is reményeim szerint hamar rájön, nehéz úgy beszélgetni, vitázni, ha a neki kellemetlen beszólásokat kiradírozza. Ezzel saját magát minősíti és népszerűségét gyengíti (ha van neki olyan…)

  124. Árus Zsolt

    Hagyjáto szegény Hunort, most elemzi az eredményeket. Elvégre kampányfõnök volt, s ha már felmerült az, hogy egyes területi vezetõk mondjanak le, akkor logikus az, hogy az országos is lelépjen. No de Hunort nem olyan fából faragták, õ bizonyára elõ fog állni egy fantasztikus magyarázattal. Csak várjuk ki.

  125. Fairplayguy

    http://politika.transindex.ro/?cikk=6434

    Nem rúgták ki Torót…

  126. Kiss József

    Bizony Nagy Zsolt blogja még használható, mert bölcsebb Zsolt. Gáspárik is kinyírósdit, radírt játszik, sőt az elragadtatásában írt saját szövegeiből is lecsípked utólag. JALE. Azt mondja anyázott ott valaki, azért moderál. Nem igaz. Voltak feltéve ott a udmré számára kényelmetlen kérdések. És a kampány az kampány VOLT. A kényelmetlen kérdés pedig, még azután is az marad.

  127. László Attila

    Tisztelt Holgyek/Urak!

    A kampany az kampany volt( egyes helyeken) es orvendek, hogy igy sult el. Az eredmenyek ismereteben mar nincs ismeretlen tenyezo azokban az egyenletekben amelyeket ilyenkor erdemes kiszamolni annak erdekeben, hogy a munkadat ertekeld.
    Az egyik ilyen szamitas a kormanyzati vagy onkormanyzati munka ertekelese. Ha egyesek Bukarestben, masok megyei vagy helyi onkormanyzatokban tevekenykednek, most nagyon konnyen kiszamolhatjak a koltsegvetesi penz/szavazat aranyt. En ezeket az adatokat ismerem es elmondhatom, hogy jelentos kulonbsegek vannak a kulonbozo megyek kozott,… a Szekelyfold javara! Annak ellenere, hogy egyes megyekben a magyarlakta telepulesek koltsegvetese ,,csak” 15 (tizenot)-szorosere emelkedett ( ut, iskola, viz,csatorna, templom, stb.), normalisnak tartottuk az egyenlotlen forraselosztast a korabbi lemaradasok potlasa erdekeben. Ha valaki azt gondolja, hogy ebben az orszagban a forrasokat ,,alanyi” jogon osztogatjak, az nagyot teved. Ez esetben vagy nem ismeri a donteshozatalok mechanizmusat, vagy egy kulon vilagban el. Annak ellenere, hogy ezt nagyon sokan ismerik, az elmult idoben meg a ,,szep volt fiuk/lanyok” is ritkan hangzott el. Lehet, hogy PR problema. Ennek a szamitasnak az egyik elonye a megismetelhetoseg (negy vagy egy evente, netalan meg gyakrabban is) valasztasokat kovetoen.
    A masik szamitas a kampanyra forditott penz/szavazat arany. Ez egy befektetes. Rendszerint kevesebben vannak azok akik feltetelek nelkul jarulnak hozza egyik vagy masik alakulat/jelolt kampany kiadasaihoz. A legtobben a gyors megterules remenyeben fektetnek be. Altalaban nagyobb a megterulesi sebesseg, ha gyenge infrastrukturaval rendelkezo alakulatot/jeloltet tamogatnak, mert siker eseten beepithetoek ezekben a strukturakban azok a szemelyek, akik orkodnek a megterules folott. Altalaban azokra lehet szamitani, akik kozpenzekbol finanszirozott munkalatokban ,,utaznak” (ut, iskola, viz,csatorna, templom,stb) Ebben az esetben kulonbseget illik tenni a belfoldi magyar es kulfoldi magyar befekteto kozott. A belfoldi eseteben megismetelheto, a megtermelt nyereseg itt marad es nagy valoszinuseggel az uj munkahelyek tartosabbak. A kulfoldi eseteben bizonytalan a megismetelhetoseg, a profitot repatrialja es nagy figyelemmel koveti a kornyezo orszagok gazdasagi mutatoit, valasztasi naptarat es az ott elo magyar kisebbseg belso vitait. Amennyiben valahol jobb feltetelekt talal, vagy sajat orszagaban kell befektessen, tovabball.
    Gondolom, Arus Zsolt is elvegezte ezeket a szamitasokat.
    Udvozlettel,
    Laszlo Attila

  128. László Attila

    Bocsanat, valami meg kimaradt az elozo bejegyzesem elejerol. Mindenkinek gratulalok az elert eredmenyekert!

  129. Nagy István

    “Amennyiben marad az 5%-os küszöb, ezt át kell lépnie mind az MPSZ-nek, mind az RMDSZ-nek – külön-külön.”írta Niculescu Tóni
    Amennyiben előzőleg nincs megállapodás a választási benevezésről.
    A pártkoalíció nem megoldás. Ugyanis nincs 10%-nyi “magyaroknak járó” szavazat Romániában.
    Az egyetlen járható út, sokadszorra írom le, az általános, titkos össz-rommagyar, listás belső választás, amit 1995-ben jegeltek.
    Vagy megvalósítják, vagy megszűnik a bukaresti jelenlét.
    Ebben a kérdésben kellene döntsön a jövő szombati SZKT.
    Minden elvesztegetett percért kár. A magyarság fogja kárát látni, nem a szék(ek) nélkül maradók.

    “A mostani kettős, különmozgosításnak nem sikerült összetrombitálni 500 ezret, ami jövőre minimum a bejutáshoz.”
    Így van, a parlamentbe jutáshoz, ha marad a kombinált rendszer, körzetes egyéni + listás, kell legalább fél millió pöcsét. De ez csak akkor elég, ha van közös indulás.

  130. Nagy István

    “nem értem, miért nem szavazott ránk az, akinek a gyerekének körmánypénzekből kijavították a suliját, felépítették a sportpályáját, kikövezték az utcáját, renoválták a templomát, visszaadták az erdejét stb. Tudom, ez mind kutyakötelességünk, azaz képviseleti munka, de mégis…” így Niculescu úr.

    Pedig egyszerű.
    De ehhez képesnek kell lenni janinéni és maribácsi fejével gondolkodni. Ők hozzájuk közelebb eső, számukra kézzelfogható eredményeket várnak.
    Nem kormánypénzekből, hanem a hazai adófizetőktől már összesedett közpénzekből javítottak, építettek stb., vagy olyan kölcsönökből, amelyeket szintén az adóinkból fog az éppen regnáló kormány törleszteni.
    A föld, az erdő, a ház pedig az övé volt, amit már 90-ben illett volna neki visszaadni, és nem perek tucatjába kényszeríteni az egykor kirabolt tulajdonost, akik közül rengetegen kapnak, majd valamikor, kártérítést csupán, mert 1995-ben megszülték a 112-es törvényt, amely lehetővé tette az egykor elrabolt lekások százezreinek eladását az éppen benne lakóknak.

  131. Nagy István

    “Ha nem tévedek, a volt miniszterelnök és pártelnök a kampány alatt több napig trombitált Romániában, mint ahány napot összesen töltött itt ‘89 után.” – írta Niculescu úr.

    Téved.
    Orbán 1990 óta minden évben egy-két napot Erdélyben tölt Tusványoson, de közben is járt itt, ami összesen kitesz legalább egy hónapot, aminek a mostani pár nap csak töredéke.
    Az, hogy Ön szerint Orbán trombitált, most kampány után kizárólag önt minősíti.

  132. választópolgár

    László Attila,

    A kampány az tényleg kampány volt. Egy mocskolódással telitett kampány. A magyar szidta a magyart. Az egyszerű halandó láthatta az RMDSZ-es nagyfiuk gögősségét, arroganciáját és még valamit: az erdélyi magyar NEM SZÁMIT a magyar érdekvédelmi szervezetnek.
    Most is csak a “kis” egyéni érdek – cél szentesiti az eszközt – elérése volt.
    Mi egyszerű emberek nem juthatunk hozzá az Olimpusz csúcsán található információkhoz igy nem tudunk olyan számitásokat végezni mint a “koltsegvetesi penz/szavazat arany”, vagy a “penz/szavazat arany”. Ellenben mi is látunk, nem vagyunk olyan “stupid people” mint ahogy a pártkatonák szeretnék. Tudjuk, hogy ha valaki hozzájárul a kampány anyagi költségeinek fedezéséhez ellenszolgáltatást vár. semmi gond. Az fizessen aki az adós. Ne tölünk vegye el az érdekvédelmi szervezet bársonyszékbe kapaszkodó fejesei az adónkból befizetett pénzt.

  133. Nagy István

    “Orbán Viktor hosszú jelenléte, egy hetes kampányolása dacára se sikerült annyi magyart az urnák elé trombitálni, hogy meghaladjuk az 500 ezret. Tehát a mondandóm lényege, egy konkrét kérdésre válaszolva!, hogy el kell érjük a küszöböt jövőre.” – írta Niculescu Tóni.

    A küszöböt el kell(ene) érni.
    Ennek előfeltételei:
    - közös lista
    de ehhez megegyezésre hajlandó politikai elöljárók kellenek, ami azt jelenti, hogy egyeseknek most hártébb kellene lépniük. Ez most a közösségi érdek. Megteszik-e?
    Mit hoz az SZKT?
    Arad megyét a Markó-fan parlamenti képviselő, egykori alkalmazottja, az ügyvezető elnök, a képviselő irodavezetője, a magyarigazolvány-iroda egyik alkalmazottja és Arad eremdéeszes alpolgármestere “képviseli”. Háááááááát, ha másutt is ez a helyzet…

    Nagy Zsolt SZKT-tag?
    Hát Niculescu Tóni?

  134. Koka Jani

    Kedves Attila ,
    legy szives a kormanyzati maszlagrol ne tarts eloadast az semmi masrol nem szol es szolt mint az ONLY THE MONEY , Most vagy soha , Ha nem most akkor mikor ?
    A gond az hogy ez nem a szavazopolgarok erdekeben tortenik , hanem az ertekes szakemberek gyors meggazdagodasat szolgaljak .
    Az egessz a 10..30 % kozotti jutalekrol szol .
    Ujboli keressel fordulok hozzad is es megkernelek tegyetek fel a hallora az osszes ertekes szakember vagyon es erdekeltsegi nyilatkozatat az elmult ot evre minimum , valmint cv-jet .
    Kivancsi vagyok mitol lettek ertekesek ?

  135. Nagy István

    Az előbbi hozzászólásomhoz még annyit, hogy semmiképpen nem varrható Orbán Viktor nyakába a 25-én összehozott eremdéesz-teljesítmény, ami egyáltalán nem adható össze a Tőkés Lászlóra adott szavazatokkal!

  136. Nagy István

    „Mivel nem ül RMDSZ-es az asztalnál, kérem a kollégákat gondoskodjunk arról, hogy az egyébként vékony költségvetési tartalékból juttassunk minél többet a székely megyékbe, főleg a nem-ortodox egyházaknak, a magyar nyelvű iskoláknak stb.” – írta Niculescu úr.

    A vékony költségvetési tartalék egyáltalán nem olyan vékony. Sik ezer milliárd régi lej.
    A költségvetési tartalék “a kormány zsebpénze”, a klientúra építésére és a saját emberek, végső soron a kormánypártok sikeresebbé tételének eszköze. Ezért éri meg kormányban lenni.

  137. Nagy István

    “Önök, kik értik, tudják, hogy miért szükséges a váltás, tudják mikéntjét is össze kéne gyűjtsék azokat a fiatalokat vagy nem fiatalokat akik tudnak a realitás talajáról beszélni és főképp tenni a sokszínű egység érdekében.”
    – írta venceremos

    Szerintem igaza van. De mit látunk?
    Nagy Zsolt elmegy az üzleti világba, no meg Markó külpolitikai támaszának.
    Niculescu Tóni kivonul a politikai bozótharcból és elmegy, eremdéesz-hátszéllel, külügyminisztériumi államtitkárnak.
    És akik akolon belül vannak réges-rég az öregekre rezonálókká lúgozódtak. Velül nem lesz megújulás. Szabó Ödön mögött ott van Lakatos Péter, Kovács péter mögött Markó Béla meg Kelemen Hunor, a Hargita megyei alprefektus, múltkori Szász Jenő kihívó mögött Verestóy Attila, Borbély László mögött önmaga, és a sort lehet folytatni.

  138. Nagy István

    “Azt az álláspontot nem tudom elfogadni, hogy várjuk meg a háború kirobbanását és miután nyilvánvalóvá válik a győztes kiléte akkor jelentsük, hogy tulajdonképpen nekem is ez volt a véleményem, sajnálom, hogy eddig nem vettétek észre…” – írta zoltán.

    Nos Markóék ebben utaztak az EP-jelölés során. Nem egészen jött be nekik a kiütéses győzelem Tőkés holdudvara fölött.
    De!
    Most győzelmi dalt zengenek. Elemzéseik tőmondatai: Nyertünk fiúk! Előre! Ugyanezen az úton tovább!

    Mikor lesz ebből kijózanodás?

  139. Nagy István

    “A múlt hibáiért felelni kell valakiknek, és miután ezt megnyugtatóan és kielégítően megoldottuk lehet építeni a jövőt, alakítani a jelent.” – írta Erőss Bulcsú

    Lelki füleim ilyeneket hallanak:
    Hibák? Voltak? No neeeeem.
    Felelni? De ha nem voltak hibák, akkor már a felvetés felségsértés. Törvény elé a sározóval.
    Jövőt? Építeni?
    Majd mi.
    Ez a mi örökségünk, Kurkó Gyárfás hagyta ránk, és ki kell teljesítsük művét.

  140. Nagy István

    “az udmr vezetõi sajna nem azt a következtetétst vonták le ebbõl a szinte buktából, hogy nekik odébb kell állni, hanem azt, hogy a következõ fél évben még vadabbul kell küzdeni minden potenciális ellenféllel, hátha sikerül megsemmisíteni õket még a tavaszi választások elõtt.” – idézte Árus Zsolt

    Éppen erről írtam az imént.

  141. Nagy István

    Frunda György visszalépésével a lista harmadik helyezettje, Winkler Gyula került befutó helyre – az EP-képviselői tisztség betöltésével kapcsolatos procedúra már el is kezdődött. Egyelőre nem tudni, hogy ki viszi tovább Winkler informatikai miniszteri mandátumát. – olvasom a Fairplayguy
    által 2007. december 1., 22:50-kor becsatolt állományban.

    Frunda visszalépése várható volt.
    Végighazudta a kampányt. “Nem akartam, de önökért vállaltam, hogy Brüsszelbe menjek.”
    Sógor Csabát azért tették listamásodiknak, hogy Tőkést elgáncsolják.
    Két hazugság, két mandátum.
    Itt az ideje az átverésssorozat folytatásának.
    Ha mégsem kerül IT-miniszterjelölt, akkor Winkler marad, és továbblép a lista. Bíró alpolgármester és a környezetvédő miniszter nem megy Brüsszelbe, mert itthon van dolguk, és akkor ki megy…, na ki megy… hát Niculescu Tóni megy.
    Bár így lenne.

  142. Fairplayguy

    Kedves László Attila!

    Lehetne- e számokkal illusztrálni a maga által elmondottakat?

  143. Volt Nincs

    Szerintem attól még, hogy elég nagy számban bekerültek magyarok is, nemigen fog változni semmi. :)

  144. Van von Volt

    A bloggazda is meg Ti bejegyzők , bátor emberek vagytok. Sok jó gondolat, lehetőség az ellentmondásra is.
    Kérdés: Vajon Frunda visszalépésének oka a hivatalosan komunikált ok, vagy a valós okot máshol kéne keresni?

  145. László Attila

    Valasztopolgar!
    Egyetertek Onnel, hogy egy mocskos kampany volt. A mocskolas merteke szerintem egyenlotlen volt. Mindenkepp az elkovetkezokben el kene keruljuk a mostanihoz hasonlo magyar-magyar mocskolodast. Ami a szamitasokat illeti, ezek tovabb finomithatoak a rendelkezesre allo nyilvanos adatokbol. Ahol nemi szakertelemre is szukseg van, az a felhasznalt/rendelkezesre allo koltsegvetesi forras aranya, amivel altalaban nem sokan dicsekszenek. Ami az adokat illeti, gondolom tudja, hogy ezek nagy resze meg mindig a nagy kozos kosarba kerulnek es ha valaki nincs a kosar kozeleben, lehet, hogy lemarad.

    Kedves Koka Jani!
    A igenyelt anyagokat megtalalod a kulonbozo intezmenyek honlapjain. Csak romanul kell tudni.

    Kedves Fairplayguy!
    Termeszetesen igen, a megfelelo idoben. Kerem figyelje az elkovetkezo idoben a nyilatkozatokat. Egy kis resze mar elhangzott, lasd Csutak Istvan anyagat a regiokrol, de ugy latszik es nagyon keves embert erdekelt. Altalaban a magyarlakta kozsegek( sajnos nagyon keves a kivetel ) a koltsegvetesi szuksegletuk 9-10%-at kepesek kitermelni sajat forrasbol. A kulonbozetet a megyei es kozponti koltsegvetesbol kapjak. Nagyon keves olyan onkormanyzatrol tudok, ahol konkret lepeseket tettek ezen fuggoseg csokkentese erdekeben. Miert nincs Szekelyfoldon egy ipari park sem? Az erre vonatkozo torvenyt nem egy magyar kormanyzati tisztviselo verte at a parlamenten? (Kerekes Gabor)

    Nos Uraim, ha valamiben segithetek, szivesen allok rendelkezesukre, holnap.

    Udvozlettel,
    Laszlo Attila
    UI. En ma este a CFR-nek drukkolok!

  146. Fairplayguy

    Kedves László Úr!

    Ha már számokkal nem tud szolgálni, legalább egy linket láthatnék erre vonatkozólag? Köszönöm.

  147. Nagy István

    Szegény állammellen csüngő-büngő önkormányzatok.
    Vajon ki szabja meg az önkormnyzatok forrásainak milynségét és azok mértékét? Nem a kormányvezérelte parlament?
    Akkor miről ír Ön, kedves László Attila?
    Talán ott ülnek a miniszterek és az államtitkárok, akik megtermelik az ország közpénztömegét, hogy aztán abból jótékonykodjanak, hogy legyen okuk a legközelebbi választásokon is kiérdemelni a pöcsétöket?
    Szeretném ha fölvilágosítana.

  148. Fairplayguy

    Apropó RMDSZ csapásirány, íme egy példa erre vonatkozólag a nagyvilágból:
    http://index.hu/politika/kulfold/ktln071202/

  149. Koka Jani

    Kedves Attila ,

    az ertekes szakemberek cv-jenek , vagyon es erdekeltsegi nyilatkozatanak helye az rmdsz honlapjan van , nem ott ahova iranyitottal .
    Az rmdsz honlapot elegge alaposan attanulmanyoztam es ez a temakor valahogyan kimaradt .
    Meg potolhatjatok , meg nem keso .
    Ott mindenkit akit erdekel az rmdsz sorsa elolvashatja az ertekes szakemberk tortenetet , fuggetlenul attol hogy tud-e vagy sem romanul .

    Amugy normi hogy cfr..

  150. Árus Zsolt

    László Attila:
    Ezt a tésztát a központilag eltartott magyarokkal már senki nem veszi be. S a kerdés lényege amúgy is az: mit tett az udmr az elmúlt 18 évben: mozdította-e kisujját a rendszer megváltoztatása érdekében, avagy kézzel-lábbal küzdött azért, hogy beépüljön a rendszerbe? A választ gondolom mindeni ismeri. Akkor meg hagyjuk az esti meséket. Az elsõ hozzászólásod volt az igazi: minden csak a pénzrõl szól. Nektek. Nekem ellenben nem.

  151. választópolgár

    László Attila,

    Köszönöm, elolvastam válaszát.
    Látom egyettértünk: a kampány “érdekes” volt. Nem vagyok politikus, igy nem tudom kommentálni az egyenlötlen szót. Egyenlőséget sem szeretnék…., csak tartsuk be a játékszabályokat.
    ” Ami a szamitasokat illeti, ezek tovabb finomithatóak a rendelkezésre alló nyilvanos adatokbol. ”
    Mint tudja a nyilvános adatokhoz közönséges halandó nehezen fér hozzá.
    Sajnos, teljesen véletlenül láttam pár önkormányzat költségvetési adatait. Érdekesek. Irja “nemi szakertelemre is szukseg van”. Korrekt.
    Pozitiv jelenségként lehet értelmezni, hogy sok fiatal szakember értelmezni tudja a nyivános adatokat. Ugyanakkor sok fiatal látja, hogy az RMDSZ “egyes vezetői” furcsán gondolkodnak.
    “Ami az adokat illeti, gondolom tudja, hogy ezek nagy resze meg mindig a nagy kozos kosarba kerulnek es ha valaki nincs a kosar kozeleben, lehet, hogy lemarad.”De tisztelt uraim, Mi miért küldtük – neveket nem irok – Önöket a Román Parlamentbe, vajon nem azért, hogy a közös kosárból mi is kapjunk?? De eddig csak azt látjuk, hogy bizonyos személyek kapnak és a választók nem!

  152. Niculescu Tóni

    Kedves Zoltán, az ön kérdéseire a válaszaim: igen, igen és megint igen. Természetesen árnyalnom is kell. Például, amikor a magyarországiak támogatásáról van szó, akkor azt mondanám, hogy nekünk, rommagyaroknak – en bloc, nem szabad csak a Fradinak, hanem a válogatottnak kell szurkolnunk, bármilyen pocsékul rúg labdába mostanában. Mert mi lesz, ha az MTK nyeri a bajnokságot? A kispadra kerülünk valamennyien!

    Kedves Árus Zsolt, ha nem egy MKP-féle lista, akkor mi? Én nem látok más megoldást ebben a pillanatban a küszöb átlépéséhez. Viszont ez nem jelenti föltétlenül azt, hogy nem létezik alternatíva.

    Kedves Nagy István, közös listára gondoltam, amihez egyelőre elég az 5%. A koalícióhoz, úgy tudom, 8% szükséges, az érvényben levő törvény szerint. A trombitálást nem értettem pejoratív értelemben, mindkét tábor kampányára hivatkoztam.

    Tisztelettel, nt

  153. Márton Zoltán

    Ahhoz, hogy valakit EP képviselőként beiktassanak milyen átvilágításon kell átesnie? Talán a válasz lehet a Frunda hátraarcának a válasza is…

  154. fkv

    Zsolt, Tóni, akik a mundér szétfoszlott becsületét próbáljátok védeni, mit tudtok a Gigi lépésére mondani?
    Nem gondoljátok pofátlannak, aljasnak azt, hogy ez a két bohóc az emberekkel szembekönyökölve simán átverte őket!

    Ti is, mi is tudtuk, hogy Frunda nem akar EP képviselő lenni (ezt ki is jelentette a múlt télen). A Kelemen Hunyor lángelme által letagadott közvélemény kutatás alapján messze Gigi lévén a legnépszerűbb udmr-s példány, kitalálták ezt a húzást és megetették az embereket. ( remélem utoljára sikerült).

    S aki még sogort egy kicsit is becsüli valamire, ezek után remélem nem fogja, mert ő is pont olyan bűnös, sőt! Egyébként én azt gondolom, hogy ő se fogja kihúzni a 1,5 évet, mert “valami” majd közbejön…
    Más: Ha titeket zavar, hogy KH magándühöngőt csinált a blogjából, ne olvassátok el (bojkottáljátok), s akkor egy idő után tényleg magára marad. :-)

  155. Sunci

    Fiuk-lanyok!

    Gratulalok! Neha jobban lehet Zsolt blogjan tajekozodni a (minket erdeklö) esemenyekröl, fordulatokrol ebböl a wikipedia-szerü ötletelesböl, mint egyeb forrasokbol.

    Mivel rengeteg (jo) ötlet elhangzott, de akar el is veszhet itt a sorok között, kiemelnek egyet, ami nagyon aktualis:

    HOL LESZ AZ szkt-ÜLES SZOMBATON? MELYIK VAROSBAN? HANY ORATOL?

    Csupa öröm lenne egy ötezres csendes tüntetö tömeget az epület elött latni! Ez meg befolyasolhatna az ajtok mögött meghuzodo “urak” dönteset, talan mindannyiunk javara.

    A transzindex pedig felkeszült csapattal rendelkezik a hasonlo jellegü esemenyek tudositasaban. Szeretnem latni majd a szines fotokkal teli beszamolot. :-)

    üdv,
    az operencian tulrol

  156. Fairplayguy

    Niculescu Úrnak!

    Ha jól értem írását akkor maga is a párbeszéd megnyitásában látja a közeljövő problémáit megoldani…
    Kérdésem csak annyi hogy miért nem látják ezt ugyanúgy az igazi döntéshozük az RMDSZ- en belül?

  157. zoltán

    Köszönöm válaszát Niculescu úr!
    Véleményem szerint a 3ik igen nélkül elképzelhetetlen az első kettő! A harmadik igenhez viszont tömeg kell, már ott tartunk, hogy egy nagy tömeg orditása nélkül ezt nem lehet elérni. Ahhoz pedig, hogy tömeg legyen többeknek fel kell vállalniuk nyiltan véleményüket, mert csak igy lehetünk többen. És nem utolsó sorban világosan egyértelmüen kell fogalmaznunk, mert nem mindenki szeret és tud a sorok közt olvasni! Az szerintem fel sem tevődik még (mondjuk csak elenyésző számban), hogy valakik egy akár egy ökölre menő bajnoki meccs után ne a válogatottnak szurkoljanak.

  158. Niculescu Tóni

    Kedves Fairplayguy, kérem, intézze a kérdését a “döntéshozókhoz”!

    Kedves fkv, nem természetes, hogy a legnépszerűbb politikus kerül a lista élére? Tudomásom szerint, az ET parlamenti közgyűlésének az elnökségére nagyon sok, nemzetközileg elismert politikus pályázott. Ha ez sikerül Frundának, akkor ez rommagyar siker is, főleg, hogy nem vész el az EP-ben a helye.

    Kedves Zoltán, igyekszem világosan, egyértelműen fogalmazni. Ha nem mindig sikerül – nem szándékos.

    Tisztelettel, nt

  159. Niculescu Tóni

    Kedves Márton Zoltán,

    Az EP képviselőt nem világítják át Brüsszelben, mivel nemzeti törvények alapján választják meg az otthoni választópolgárok. A román átvilágítási törvény alapján, a CNSAS zöld útat adott Frunda Györgynek, mind az általános, mind az EP választásokra.

    Tisztelettel, nt

  160. Nagy István

    A Megyei Tanács megregulázná saját lapját.ű
    Éljen a Párt?ű
    Éljen a pártsajtó?
    Veszen a nyilvánosság?

    A Hargita Megyei Tanács felelősségre vonná a Hargita Népe napilapot
    http://www.hhrf.org/hargitanepe/2007/dec/hn071202.htm#E15E1

  161. Árus Zsolt

    “A MIÉRT Elnöksége pontosította az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsába kijelölendő 11 fiatal személyt magába foglaló listát, így mandátumot nyert: Asztalos Csaba, Bodor László, Borbély Károly, Debreczeni Sándor, Faragó Péter, Kovács Péter, Grünstein Szabolcs (ideiglenesen Kovács Richárd helyett), Lőrincz Csilla, Nagy Zsolt, Porcsalmi Bálint és Szász Attila.” -olvasom a MIÉRT közleményét. Hát mit is mondjak, Zsolt? Cseberbõl nem is vederbe, hanem egyenesen egy bögrébe? Te is úgy érzed, hogy ott a helyed? Majd megreformáljátok ezt a csúnya, öreg udmr-t?

  162. Árus Zsolt

    Tóni:
    Elszólás lenne, vagy nem olvastad elég figyelmesen a párt KB közeleményét? Az ugyanis a jogi bizottság elnöki tisztségérõl szól. Ellenben én is úgy hallottam tájékozottabb emberektõl, hogy a PK elnöki székét célozta meg Frunda. De te mint külügyes ugye azt is meg tudod itt nekünk erõsíteni, hogy egy ilyen tisztséget nem felajánlanak valakinek, arra pályázni kell, s választás van?
    Az MKP-ról annyit, hogy ahogy most kinéz a helyzet, jövõ összel ugyanolya verseny lesz, mint volt nemrég, mert az udmr vezetõi nem akarnak kiegyezni, õk eltiporni akarnak továbbra is.

  163. Fairplayguy

    ”Kedves Fairplayguy, kérem, intézze a kérdését a “döntéshozókhoz”!” -mondja Niculescu Úr.
    Kissé arrogáns felhívását amúgy szívesen meg is fogadnám, csakhogy nekem egyszerű közembernek semmi esélyem sincs arra, ezt maga is nagyon jól tudja. Lett volna egy lehetőség, a kelemen hunor blog, de azt a bloggazda hibernálja mert ugye az ügyvezető úr nem ereszkedik le a pórnéppel beszélgetni…
    Azért vannak hűséges pártkatonák mint maga Niculescu Úr, akik csak kitérőleg tudnak válaszolni. Akkor meg miért nem megy inkább a külügyekkel foglalkozni mint veszőni velünk Niculescu államtitkár Úr?

  164. Fairplayguy

    értsd veszőni = vesződni.

  165. Van von Volt

    A CNSAS Vadimot is tisztára mosta többek között.

  166. antirmdszes

    Az RMDSZ EP.képviselő igazi célja
    Elküldve: antirmdszes 2007.12.03.

    Már meg sem lepődtem Markó Bélának, az RMDSZ elnökének, a tegnapi nyilatkozatán, amelyet a Rompres hírügynökség közölt.
    Markó Béla szerint a „…szenátor úr (Gigi Frunda) nem az őt támogató 288000 ember vezéreként indult az Európai Parlamenti választáson, hanem mindössze azért, hogy becsapja a választókat. Neki nincs semmilyen személyes érdeke, hogy az Európa Tanács jogi bizottságának elnöki székét másfél esztendőre feladja az Európai Parlamenti tisztségért” – hangsúlyozta Markó Béla.

    Ennél a kijelentésnél érdemes néhány percig elidőzni, hisz rengeteg mindenre fényt derít.
    Először is, ki tudná jobban, hogy mi az RMDSZ EP. képviselő jelölt igazi érdeke és célja, mint saját főnöke, Markó Béla. Ezért egy szemernyit sem kételkedhetünk Markó Béla kijelentésének igazában.

    Másodszor: ez a kijelentés némi magyarázatot ad arra nézvést is, hogy az RMDSZ EP.képviselő miért hallgatta el kampány közben az Európa Tanács ajánlatát és utasította vissza az RMDSZ ajánlatát, a biztos befutó első helyet. Többek között azért, mert nem volt szándékában Európai Parlamenti képviselő lenni.

    Akkor mi is lehet az RMDSZ EP. képviselő igazi célja?

    Meghazudtolni, becsapni és átverni azt a 288000 embert aki rá szavazott a pártlistán. Kitámadni kampány közben a romániai magyarság igaz képviselőjét. Szét kell zúzni a bizalmat, amit kapott. És itt nem az erdélyi magyarság egységéről van szó, hanem az RMDSZ, 288000 ember egységéről, politikai képviseletéről. Egyébként Markó Béla Szászrégenben el is mondta: inkább Winkler Gyula és Sógor Csaba képviselje az erdélyi magyarságot Brüsszelben, mintsem a szavazóknak tett ígéreteinket betartsuk. Célnak ez nem semmi, erre tessék gombot varrni. Ezt mondja Markó Béla, és ezt mondja az RMDSZ (első volt) EP. képviselője is. Én hiszek nekik.

    Álhirpress

  167. Van von Volt

    Na csakhogy azt is lehet tudni, hogy a szám, a 288000 nem valós.és ezt Gigiék is tudják.

  168. Árus Zsolt

    Hunor elnök úr ismét (immár hányadszor?) hazugságban maradt (lásd a Krónikát). No de ez teljesne rendben van, így kell kinézzen az, aki az udmr ügyeit vezeti.

  169. Nagy István

    “Te is úgy érzed, hogy ott a helyed? Majd megreformáljátok ezt a csúnya, öreg udmr-t?” – írta Árus Zsolt.

    Nocsak, van kiskapu. Ezen osonnak be a fontos emberek ay SZKT-ba. Semmi választás. Semmi nyilvánosság. Az agyonkontraszelektált miért-kamarilla saját hatáskörben dönt.

    Nos, kedves Nagy Zsolt, itt a lehetőség nagyot alakítani.
    De 2007. december 8-án.
    Később már nem lesz hiteles.

    Általános, titkos, összmagyar, listás választások kellenek 2008. tavaszán.
    Rendkívüli tisztújító RMDSZ-kongresszus kell legkésőbb tavasszal.
    Megtisztulás kell, mert különben az ólomgolyók a megérdemelt helyre sűlyesztik az arra érdemeseket, akik egyébiránt nem átallanak mindent vagy semmit alapon minden rommagyart a gödrök gödrébe sűlyeszteni.

  170. Sunci

    Tudja-e mar valaki, melyik csoport vallalhatna fel december 8-an egy tiltakozo csendes tüntetes megszervezeset az SZKT helyszinen? Zsolteknak mindenkeppen szüksege lenne erre a tamogatasra – gondolom. Mindenkeppen abbol a 288000-böl kell lennie. Ehhez a csoporthoz csatlakozhatna aztan tovabbi Zsolt- es Toni-szimpatizans. A plakat-szövegeket megadta Nagy Istvan az iment.

    Hol van Toro Tibi? Talan segithetne nekik. Ez összmagyar erdek.

  171. one

    hey there look here new 2007 http://www.spymac.com/details/?2313949 make friends and knows people .

  172. Fairplayguy

    http://erdelyi-politika.blogspot.com/2007/12/gyans-moderls-kelemen-hunor-blogjn.html

  173. fkv

    Tóni!!!
    Túlzás lenne azt mondanom, hogy elkeseredtem a válaszodtól, de mindenképpen meglepett.
    Nem Tóni, egyáltalán nem természetes, hogy becsapjátok az embereket. Az a tragédia, hogy ti már azt hiszitek, hogy ez a természetes.
    Ha Te hiszed azt, amit leírtál, akkor sajnos “le kell mondanom” rólad is.
    Elképesztő ez a bukaresti mellébeszélés! :-( Arról nem is beszélve, hogy profi külügyis létedre nem tudod, hogy mire is “pályázik” Frunda Gigi…
    (Ne nézzétek hülyének az embert, maga Gigi mondta, hogy nem érdekli őt az EP…)

    A Miértes hír hallatán, pedig Zsoltnak üzenném, hogy ezt azért nem kellett volna. Volt miniszterként egy ilyen bagázsba? :-(
    Igaz (s nem sértésként mondom), mint már többször említettem, én nem látom az erőt és akaratot benned a reformhoz, de azt nem hittem volna, hogy a borbolyék csapatába vegyülsz, mint egy a sok -senki- közül…
    Milyen árat fizettél ezért? (azt, hogy milyent fogsz, azt még te sem tudod, de keserű lesz, azt meglátod.)

    Na ezek után én lelépek innen, mert látom, hogy az udmr az udmr marad minden szinte. A “megváltás” nem belűlről fog jönni.
    Üdv mindenkinek.

  174. zoltán

    “Kedves Zoltán, igyekszem világosan, egyértelműen fogalmazni. Ha nem mindig sikerül – nem szándékos. ” Ezt sajnos már és még nem tudom elhinni önnek kedves Niculescu úr. Vagyis elképzelhetőnek tartom, hogy biz. körökben ez igy van, de a “választópolgárral” szemben nem hiszem. Sajna!

  175. Kiss József

    Gáspárik is próbálkozik a saját blogján, hátha lépremegy valaki a moderált blogjára. Ne tegyétek, saját magát anyázhatta a kampány hevében

  176. Luther

    Niculescu Tóni:

    “Tudomásom szerint, az ET parlamenti közgyűlésének az elnökségére nagyon sok, nemzetközileg elismert politikus pályázott. Ha ez sikerül Frundának, akkor ez rommagyar siker is, főleg, hogy nem vész el az EP-ben a helye.”

    Elnézést, de miről beszél?
    Mi sikerüljön Frundának? ETPK-elnökség?
    Ki beszélt erről???
    Frunda az ETPK jogi bizottságának elnöki tisztségéről HAZUDOTT. Kelemen Hunor úgyszintén. Nézzen utána kedves Tóni. Magát is átbaszták.

  177. Niculescu Tóni

    Igazuk van, az egyik válaszomban kihagytam a lényeget: mialatt igyekeztem kisilabizálni a közgyűlést, kihagytam a lényeget, hogy ti. astrassburgi testületnek a jogi bizottságáról van szó, nem a Rene van der Linden posztjáról. Millió bocsánat, elsiettem a dolgokat.

    Másrészt szomorúan tapasztalom, hogy az “ismerősök” lajstromáról ismét felkerültem a “megbízhatatlanok” listájára. Ha mégis lesz konkrét, hozzám intézett kérdés, válaszolok. Ha nem, sok sikert mindenkinek!

    Tisztelettel, nt

  178. Nagy István

    Szombat előtt még látunk, Zsolt?

  179. új széköly

    miért? ki az a Zsolt??

  180. Nagy István

    Éljen a politika, vesszen a képviselet, előre a globalizáció bevételére… a reform … akkor éppen azt kellett játszani, de mostanra megvan a cél.

    “http://erdely.ma/hirek.php?id=30425
    A kolozsvári Munka sugárút és a szamosfalvi erdő közelében készülő Ifjúsági lakónegyed építési munkálatait kivitelező Euromentor építkezési cég fejlesztési igazgatójának nevezték ki Nagy Zsoltot. A júniusban lemondatott RMDSZ-es távközlési és informatikai miniszter elsősorban az új negyed építési projektjéért felel majd a versenytárgyalás nyertesének, a Polus Real Estate vállalatnak a megbízásából. A 230 millió euró értékű, 203 hektáron elterülő lakónegyedben várhatóan 5800 lakás lesz majd. Nagy Zsolt a Krónika érdeklődésére elmondta: a jövőben új állására kíván összpontosítani, és nem áll szándékában politikai szerepet vállalni.”

  181. Koka Jani

    Kedves Attila ,
    az elöbb olvastam(bemasolnak egy par reszletet :

    Ide állj, vagy oda állj.

    László Attila:

    Hiszen miért támogat egy gazdasági szereplő egy politikai alakulatot? Mert egy befektetést akar eszközölni. Dominálni akarja a tanácsot, azt akarja, hogy a polgármester úgy táncoljon, ahogy ő akarja.

    Ahhoz, hogy ezt elérd, kiválasztasz egy embert, akinek nincs infrastruktúrája, és azt támogatod. Ha valamit ki akarsz eszközölni Bivalybasznádon, akkor megkeresel egy infrastruktúra nélküli embert, megkérded, hogy mennyibe kerül, mire van szüksége, és választások után két nappal társulási szerződéssel megszerzed a sósfürdő koncesszióját. Behajtod a befektetésed. Ennek voltunk tanúi most .

    Köszönöm Neked hogy ezt tisztan leirtad .
    Ez egy egyenes beszed volt .
    Ezert köpedelem az egessz kormanyzati felelösegvalalasos maszlag .
    Innen jön az ertekes szakemberek zsozsoja .
    Kivalsztani egy no name infrastruktura nelküli faszit , megkerdezni mennyibe kerül es irany buki ..
    Most vagy soha !
    Ha nem most akkor mikor ?

    ONLY THE MONEY .

  182. Koka Jani

    Kedves Attila ,
    nekem mindig homalyos volt hogy az ertekes szakemberek hancurozasa egyeni kamikaze akcio volt , vagy egy tudatos központilag iranyitott akcio resze . Amire kiterjed a vedöhallo .
    Zsolt naplojaba mar regebben megeresztettem egy par arcatlansag hatarat surolo bejegyzest , azonban kivancsi voltam hogyan fog ezekre reagalni .
    Ezert is vettem fel a hu politika leggusztustalanabb szereplöje nickname-jat .
    Amugy köztünk legyen szolva Zsolt egy szuper profi politikus
    es nem erdemli meg ezt a hangnemet .
    Szemely szerint kicsit csodalkozom hogy lenullaztatok
    a politikai karrierjet .
    Kurvara sokat dolgozott ertetek .
    Attila ,muiutan tisztan leirtad a MATRIX müködeset , nem marad mas temakör szamomra .
    Kimondtad a brutalis igazsagot , it´s all about the Money !

  183. Niculescu Tóni

    Kérem, ne általánosítson, kedves Koka Jani!

    Nem beszélhetek más kolléga nevében, de a saját esetem épp fordítva fest. Amennyiben az “only the money” elv vezérelne, nem hagyom ott önszántamból az amerikai nagykövetséget a soros alapítványért, au EU Delegációtól se köszönök el az államtitkárságért. Annak idején a Naumann alapítványnál is sokkal, de sokkal jobban kerestem, mint az RMDSZ-nél, ahová elszegődtem a németektől. A nemkormányzati állásokra pedig versenyvizsgáznom kellett, ami az amerikai kormány által fizetett munkámra is áll.

    Tisztelettel, nt

  184. Koka Jani

    Kedves Nicolescu ur ,
    en Önt nem ismerem . Ugyhogy munkajat nem tudom elemezni , nem is vagyok erre kompetens .
    Amint viszont latok az az hogy borzasztoan ideges es magyarazkodik , mindha kiszaladt volna Ön alol a talaj .
    Naponta feltörlik Önnel a padlot a fideszbikak es lehet nem is erdemli meg .
    Ugyhogy by cool .

  185. Janika

    JÓ srácok vagytok!
    Az igazság: ONLY THE MONEY
    Niculescu Úr, Tényleg nem veszi észre hogy feltörlik magával?
    Nem akarom bántani, de eddigi szólásaiból az jön le , hogy Ön sokkal nagyobb polcra került és sokkal nagyobb állásokat tölt be mint amire képességei engednék. Ugyanakkor van valami bájos őszinteség Őnben, ami megkülönbözteti ettől a nagyképű, öntelt hazug bagázstól.
    Önnek nem a tépést szánták, hanem a törlést. Azért ebből is el lehet tengődni.

  186. zoltán

    Kedves Niculescu úr
    Feltevődik akkor a kérdés miért van ott ahol van… Gondolom csak tud választ rá…
    Nagy Zsoltról pedig újra bebizonyosodott, hogy csakis karrierépitésre használja a politikai ismeretséggel járó képviseletet. szerintem nagyon beleillett abba a gondolkodásmódba amellyel szemben sokan fellépést vártak volna tőle. Mindig is az volt a véleményem, hogy nem Zsolt fog itt rendet rakni. És nem is Niculescu úr! Egyszerüen azért, mert nem érdekük. Kedves Koka Jani, sokmindenben egyetértünk, de Nagy Zsoltban nagyon nem. “Kurvara sokat dolgozott ertetek .” irod. szerintem magáért dolgozott ö. Mondjuk semmi rossz nincs ebben, csak hát a sok köret az zavar engem.

  187. Fairplayguy

    Kedves Zoltán!
    Nagy Zsolt informatikai miniszterként nagyon sokat tett. Nem tom ha észrevetted (szólj ha nem így van) de azóta amióta másvalaki vette át a posztot, semmi említésre méltót nem véltem felfedezni a minisztérium tevékenységében…

  188. Niculescu Tóni

    Önökkel egyenjogú és –rangú bloggolónak tartom magam, kedves Koka Jani és Janika.

    Nem mérgelődöm, nem is érzem azt, hogy feltörölnék velem a padlót. Persze rosszul esik, hogy sokszor offtopik személyeskednek. De ez inkább a szerzőt minősíti. Egyesek azt sérelmezik, hogy ritkán jelentkezem, mások pedig azt, hogy államtitkárként „ideereszkedem”. Nem születtem nomenklaturistának, nem is kerülök nyugdíjba tisztségviselőként. Nem esik le a rangom, ha válaszolok önöknek. Akkor se, ha sértegetnek.

    Kedves Zoltán, azért dolgozom most itt, mert szeretem, amit csinálok. Több mint nyolcvan kétoldalú (Európán és Észak-Amerikán kívül valamennyi kontinens) államaival tartom a kapcsolatot. Ezen kívül én felelek az ENSZ-ért. Sokszor helyettesítettem a főnököm miniszteri találkozón, legyen az EU, NATO vagy ENSZ csúcsértekezlet. Sokat tanultam, érdekes munka. Mihai-Răzvan Ungureanuval 1998 óta többször volt alkalmam együtt dolgozni, mind államtitkárként, mind nemkormányzatisként. Külügyminiszterként, 2005 elején elfogadta az RMDSZ-nek az államtitkári jelölését. A mostani mandátum alatt én vagyok a legrégebbi vezetőségi tagja a „cégnek”. Ha nem lesz előrehozott választás, lehet, hogy kihúzom még egy évig.

    Tisztelettel, nt

  189. Metoikosz

    …. érdeklődéssel olvasnám ha Tóni indítana egy blogot

    tisztelettel

    M

  190. új széköly

    Igen…szerintem is kellene indítson egyet…
    Nem hiszem, hogy Nagy Zsolt csupán a pénzért csinált mindent…inkább elfogadom azt, hogy egy kicsit elege lett ebből az egész sz…ból, amin – köztünk legyen szólva-, nem is nagyon csodálkozom…és mivel nem volt elég önbizalma és ereje ilyen téren,- mármint, hogy kiálljon a Vének ellen -, inkább elfogadta a biztos jövedelmet, egy ehhez képest nyugodtabb helyen…
    Uraim! Mielőtt sárdobigálásba kezdenének ellene, nézzenek őnmagukra, és csendben vallják be: önök is ezt tették volna…
    Zsolt!
    Sajnálom, mert mást szerettem volna…csalódtam Benned, minta, ahogy sokan fogják ezt mondani Neked!! Viszont emberi szempontból megértem lépésedet!
    Csak azt nem tudom, most aztán kire lehetne számítani????????????
    UI: Winkler az EP – be?? hát a röhögőgörcs vagy a hányinger érjen utol????

  191. Árus Zsolt

    “Az EP-választások kapcsán szerinte (mármint NZS szerint) nem lehet egyértelműen felelőssé tenni csak az országos vezetést vagy területi szervezeteket a gyenge mozgósítás miatt, a gyengébb szereplésért egyenlő mértékben felel mindkét vezető réteg. A volt ügyvezető alelnök szerint az EP-választásokon kiderült, hogy

    Székelyföldön a területi szervezeteknél jobban teljesítettek a megyei szervezetek.

    Márton Árpád lemondása Nagy szerint világosan jelzi, hogy Székelyföldön nem volt minden rendben a választók mozgósítása körül. Nincs egységes séma a területi szervezetek átstrukturálására – ahol a területi szervezetek erősek, ott szervezeti autonómiát kell biztosítani számukra, ahol gyengék, a megyei szervezeteket kell megerősíteni – ecsetelte.

    Hát ez újabb szép példája annak, hogy teljesen párhuzamosak vagytok a valósággal. Ilyen badarságokat összehordani, az már Borbolyi teljesítmény, ergo jó helyen vagy te az õ csapatában.

  192. Árus Zsolt

    Persze az is kérdés, hogy milyen lecsó az, hogy a Pólusnál van állásban, de azért Markó tanácsadója, s a MIÉRT színeiben SZKT tag. Nem sok az a három, látszólag teljesen különálló ló? Vagy ez közvetlen bizonyítéka annak, hogy Pászkány is az udmr embere, pénzelõje, stb. (s az az állás csak falból van, hogy onnan kapja a fizetést)?

  193. Árus Zsolt

    Transindex:
    “- Nem vállal többet politikai megbízatást Nagy Zsolt?
    [ 16:54; 6.12.2007 ]

    Az üzleti szférán belül vállalt komolyabb megbízatást Nagy Zsolt, volt informatikai miniszter, aki ezentúl a Polus Real Estate megbízásából egy 230 millió értékű beruházási projektet vezet majd – értesít erről a Krónika mai számában. A beruházás nyomán egy új lakónegyedet építenek Kolozsváron. Nagy Zsolt azt követően vezényli a beruházási projektet, hogy az Euromentor építkezési cég fejlesztési igazgatójának nevezték ki.

    Nagy a Krónika érdeklődésére elmondta: a jövőben új állására kíván összpontosítani, és nem áll szándékában politikai szerepet vállalni. A politikus egyelőre Markó Béla RMDSZ-elnök külpolitikai tanácsadója.

    A versenyszférában elfoglalt funkció apropóján lapunknak egyelőre nem sikerült elérni Nagy Zsoltot. (hírszerk/krónika)”

    Na akkor hogy van ez? A Krónika nem mond igazat, vagy NZS vállal mégis SZKT-szerepet Borboly fegyverhordozójaként?
    Válasz érkezik netán?

  194. Niculescu Tóni

    Köszönöm, kedves Metoikosz, de nem érel rá, s nem is lenne érdekes, friss, amit az én blogomon megjelenne.

    Egyszerű résztvevője akarok lenni a topikolóknak. Egyesekkel persze igazán egyenjogúvá akkor leszek, ha Mikulásanti vagy Fruzsina nickname alatt futnék itt. Egy snassz álnév magasságából ugyanis visszakézből, a bevált jassznyelven óva inthetném a blogoszférát: Teleszájjal nem ám szoptatni fiúk, nehogy cigányútra menjen (1), vagy szétfröcskölődjön (2) a magányod (3) a ‘zofftopikozók pofájába, bele. Mer’ visszaköphet. A köpet. Inkább produkálj valami tököset, mutass fel a merevdéésznek a gyűrűs ujjaddal (4), mit, hogyköllcsálni odalenn, a terepen! (5)

    Ehelyett arcátlanul, délharang idején be-benikuleszkúztam (az erősebbeknek, bizalmatosabban, beántonoztam) magam unalmas, tárgyszerű blablával a Nagy Zsolt (mosmá’ sajna) volt miniszter és pártkolléga politikai bejegyzései alá. Ezzel kizökkentettem békemedréből a magába fordult borsőrmestermagányosszívekrezesbandájának egy részét. Az ifiblogmestereknek rálátásuk nyílt emígy a when I’m sixtyfourra, valóbanindeed. S lőttek. Csípőből. Mit is keres az államtitkárcsizma az asztalunkon? Nincs jobb dolga? De miért nem válaszol az arrogáns? Meglátjátok, megszűnik a választások után (megy vissza, a nagypénzek után). ‘zukázzal együtt, vele. Mert mi mást tehet szegénylegény, a csécséáludéméráj hátszelében? (6)

    Tisztelettel, Fruzsina, alias enté

    (1) Manapság, úgy tűnik, a legtöbb út majlátromuluszék romájába vezet
    (2) Nehogy elszálljon a G-Point: coito ergo sum, magyarán: ondolkodom, tehát vagyok! (Á. H.-tól loptam ide)
    (3) Régis Jauffret: Les blogs sont une collection de solitudes
    (4) The Wrong Finger
    (5) Hofi Géza: miért kell lenn vigyázni, ha fent dolgoznak?
    (6) „Árokparton járok mindig, billegőnek csak ez illik. Fáról sárga pénzek hullnak, susognak szegény fiúnak.” (azért sem mondom meg, kitől, na!)

  195. Fairplayguy

    Niculescu Úrnak!

    Gratulálok ragyogó teljesítményéhez ami a mondadóját illeti. Ide leereszkedni még egy államtitkárnak is becsületére válik!

  196. Niculescu Tóni

    Tudtam, hogy prűd talajra lépek, kedves Fairplayguy!

    Ugye, hogy valamennyi trágár “megmozdulást” meg teszett eddig szólítani. Vagy csak nekem illik tisztelettudónak lenni!?

    Tisztelettel, nt

  197. Niculescu Tóni

    A Fruzsina mondadóját illetően: elő a projekttel, kedves Fairplayguy!

    Tisztelettel, nt

  198. Fairplayguy

    Niculescu Úrnak!

    Hamis hangokat nem szeretem (pld. azt hogy tagadja hogy az RMDSZ- t képviseli hezzászólásaiban), és szerintem más sem…

    Ami a projektet illeti, már nagyon sokszor elmondtam, elmondtuk hogy mit csinálnak rosszul Niculescu Úr, ha ebből nem tud (nak) projektet, ti. stratégiát kidolgozni akkor még kéne tanulni kicsit (sokat). Ha nincs hezzá szakemberük, akkor alkalmazzanak, egyet- kettőt, mert tényleg nagy a baj a maguk politikai házatáján…

    Senkinek sem érdeke szerintem az hogy az udemeráj megbukjon… Csak ahhoz 18o fokos fordulat kell, na de ezt maga is tudja hogy a legfelső vezetés cseréje tudja (ná) csak megoldani.

    Az alpáriság meg maga minősíti az embert, ahogy az előttem szólók már nagyon sokszor elmondták…

  199. Niculescu Tóni

    Kedves Fairplayguy!

    Nem az RMDSZ programjáról beszéltem, hanem azokéról, akik elégedetlenek a Szövetség munkájával, embereivel. Tehát az alternatíva, az építőjellegű hozzáállást várom azoktól, akiknek jogosan vagy nem elegük van az “egypártrendszerből”.

    Egyébként könnyű mindent az RMDSZ nyakába varrni. Ha igaz lenne, hogy a Szövetség nem tett, nem tesz semmit, akkor is túl kellene lépni azon a ponton, hogy megállapítjuk a rosszat és ennek megtestesítőjét. Megelégszünk azzal, hogy szidjuk a pártot?

    Kellemes hétvégét!

    Tisztelettel, nt

    Ui. Elnézést, ha Fruzsina a ló másik oldalára került, és túllőtt a célon.

  200. Niculescu Tóni

    A Fruzsina kérésére idemásolok egy hiányos blogudvariassági bokrétát:

    udemeráj, gyilkosok, gyengébbek kedvéért, kikupált agytekervény, lacurosu, marcobella, áruló, majom és majmok, marhaság, köpedelem, hányinger, multilateral dezvoltat, Gigi vagy Ghiţă Frunda, böffent, leszarom a munkád, Nikuleszku bácsi, huligánok.

    Sziasztok, enté

  201. Nagy István

    “Nem hiszem, hogy Nagy Zsolt csupán a pénzért csinált mindent…inkább elfogadom azt, hogy egy kicsit elege lett ebből az egész sz…ból, amin – köztünk legyen szólva-, nem is nagyon csodálkozom…és mivel nem volt elég önbizalma és ereje ilyen téren,- mármint, hogy kiálljon a Vének ellen -, inkább elfogadta a biztos jövedelmet, egy ehhez képest nyugodtabb helyen…” – írta új széköly

    Igen, elfogadta a biztos jövedelmet egy nyugodtabb helyen, DE megmaradt Markó külpolitikai tanácsadójának és miért-szkt-tagságot is vállalt. Ez a háromszög feszesebb mint két szénatom között a háromas kovalens kötés. És csodák csodája, sosem fog fölrobbanni. Mert valami miatt, amit csak Zsolt tud, no meg a jóakarói, ott kellett maradnia Markó és az SZKT mellett is.

  202. Félmagyar

    Kedves szép magyar nevű Erőss Bulcsú!

    Azt írja Új Székölynek egy utóiratban, idézem:

    P.S.: Igazán nem akarlak megbántani és a blog szabálya az elírást is engedélyezi, de a “muszály” szót próbáld ezen túl így írni: muszáj. És kérlek ne mondd, hogy elírás mert ez nem az!

    Való igaz, a muszájt (akárcsak a papagájt, mert olyat is láttam már!) nem ly-nal írják. És az is biztos, hogy nem elírás volt, mert kétszer is olvastam megrótt “billentyűjéből”. Na de biztos, maga is “ezentúlt” akart írni, nem “ezen túl”-t, csak “megugrott” az a fránya billentyűzet! Ön után, szabadon:”Kérem, ne mondja, hogy megugrott, mert nem ugrott meg!” Úgyhogy én most csak azt mondom, ezentúl csak az oktasson másokat, aki maga is tudja amit tanítana. És ezt a tanácsot politizáló hajlamára, magabiztos vagdalkozására nézvést is megszívlelhetné… Mert a pálya széléről mindenfélét bekiabálni, sárral dobálózni, mások előéletében kutakodni könnyű; tenni, dolgozni, eredményekért megvívni (na és nagymagyarként magyarul tudni!) már nehezebb.

    (Nem egészen őszinte)Tisztelettel:

    Egy félmagyar (vagy tán egészen az…)

  203. Metoikosz

    Humanitárius felhívás:

    aki tud az segítsen egy másfél éves kislány életén, imádságával és adományával, további információk az alábbi linken

    http://www.twdesign.ro/agostonemoke/index.php

    adventi reménységgel

    jkrt

    M

  204. új széköly

    Köszönöm Félmagyar!

  205. Erőss Bulcsú

    Félmagyar!

    Az a helyzet, hogy kissé (vagy inkább nagyon?) tévedésben vagy barátom azzal kapcsolatban, amit itt leírtál! Rövid leszek, mert ha nem tanítottak meg téged helyesn írni, ne az én problémám legyen, hogy most megtegyem!
    Az “ezentúl” egybe írható abban az esetben, amikor “mostantól kezdve” értelemben használjuk. Én – micsoda véletlen – ebben az értelemben használtam…
    Persze nem zárom ki annak lehetőségét, hogy nekem is voltak “elütéses hibáim”, de ez esetben nem vitted el a pálmát!
    Ajánlom komolyabban tanulmányozd bejegyzéseimet, biztosan találsz ilyeneket is.
    Ami pedig a bekiabálást illeti az alkotmányban egyik alapjogként kerül említésre a szabad véleménynyilvánítás.
    Nagyon is jól tudom, hogy én mit tanítanék, mint ahogy tanítok is, és nem középiskolás fokon!
    Azért kár, hogy csak ennyit emeltél ki Új Székölyhöz írott válaszomból, mert a beírás lényege nem ezen a kijavításon nyugodott…
    Persze a fél(kegyelmű) magyar már csak ilyen!…

  206. Erőss Bulcsú

    Azt írja Nikuleszku Tóni:

    “Amennyiben az “only the money” elv vezérelne, nem hagyom ott önszántamból az amerikai nagykövetséget a soros alapítványért, au EU Delegációtól se köszönök el az államtitkárságért. Annak idején a Naumann alapítványnál is sokkal, de sokkal jobban kerestem, mint az RMDSZ-nél, ahová elszegődtem a németektől. A nemkormányzati állásokra pedig versenyvizsgáznom kellett, ami az amerikai kormány által fizetett munkámra is áll.”

    Javaslom hozzunk létre egy szociális segélyalapot Tóninak, amelybe minden blogoló belátása szerint tesz be pénzt, hiszen olyan rosszul keres szegény Tóni államtitkárként…Én tízezer forintot adok elsőre egyszeri segélyként, hiszen most a karácsony is közeleg.
    Minden falajánlást szívesen fogadok és köszönöm Tóni nevében is!
    Új Széköly és Fél(kegyelmű) magyar valószínűleg rám fog licitálni, de ez természetes és el is várom…

  207. Niculescu Tóni

    Kedves fiatal és Erőss Bulcsú,

    Olyan jól keresel Pesten? Ejsze a pénzért vándoroltál ki.

    Előre is köszönöm a forintod (kár, hogy kihagytad a Mikulást), majd beírom a vagyonnyilatkozatomban.

    Szia, Anton

  208. Niculescu Tóni

    bocs: a vagyonnyilatkozatomba

  209. új széköly

    Kedves Erőss Bulcsú!

    Mindig is szerettem azokat az embereket – is -, akik mindig máson verik el a port… Nincs semmi bajom Veled sem, még, ha Te folyamatosan ezt is gerjeszted… Tévedtél, mert nem fogok Rád licitálni… Nem biztos, hogy mindig az a legjobb, ha valakit sikerül leteremteni, megalázni, megtaposni stb. De, ha kedved úgy tartja, ám legyen… én bírom…
    Isten megáldjon! Kellemes hétvégét!
    jkrtl , by Metoikosz

  210. új széköly

    Erőss Bulcsú!

    Biztos vagyok benne, hogy nagy dolog onnan kintről visszakiabálni ‘haza’, hogy így meg úgy kellene csinálni. De talán jobb lenne hazajöni és valamit tenni is azért a Hazáért, amelyet annyira védsz onnan, és amelynek szeretete(?) jegyében támadod és mocskolod azokat, akik itthonról tesznek itthon a Hazájukért!!
    Most pedig lehet ismét fröcskölni!

  211. Nagy István

    Ismét egy ok a “büszkeség”-re.
    Bíró Rozália az eszkáté új elnöke, és a transindex.ro szerint imígyen szólott: “Az új elnök bemutatkozó programbeszédében hangsúlyozta, elsőrendű feladatának tartja elmagyarázni az erdélyi magyarságnak, hogy miként képviselhetőek a most kialakult “kettősségben”.

    Jól kezdődik: ELMAGYARÁZNI AZ ERDÉLYI MAGYARSÁGNAK…, vagyis: szegény gyagya erdélyi magyarság, majd én megmondom nektek a tutit.

    És ez nem rosszindulat a részemről, csak lefordítottam a politikusi bükkfanyelvet.
    Marad tehát minden a régiben. Tovább zsugorodik az eremdéesz.

  212. Nagy István

    Hónapokkal ezelőtt volt már szó a http://www.rmdsz.ro honlapról. A szervezet struktúrájáról ma, az új eszkáté megalakulásának napján ez olvasható:
    “Felújítás folyamatban”
    Éljen az eremdész-vezérelte net- és tudásalapú rommagyar társadalom. Hajrá harmadik IT-miniszter.

  213. Niculescu Tóni

    Meggondoltam magam, kedves Bulcsú!

    Kérlek, utald át a nekem szánt forintod az Ágoston Enikő számlájára:

    Forint: RO51 OTPV 2610 0012 4923 HU01
    OTP, Székelyudvarhely
    Swift code: OTPVROBU

    Előre is köszönöm az Enikőú nevében, Anton

  214. Félmagyar

    Kicsikomám, Bulcsú!

    Látom, annyira Erőssnek érzed magad, hogy mindenkit, aki nem ért egyet veled, vagy akárcsak valamilyen bíráló megjegyzést tesz rád, vagy a szövegeidre, sértegetni sem riadsz vissza. Ügyes!

    Méghogy engem nem tanítottak meg helyesen írni? Melyik helyesírási hibám miatt nem tudsz több pénzt felajánlani N. T-nek?? (Azt a szaros tízezer forintodat egyébként jobban tennéd, ha valamilyen memóriajavító vagy értelemserkentő orvosságra költenéd…)

    De olvasni azért megtanulhatnál, ha már a helyesírással végeztél. Legalább a saját szövegedet olvasd el (nem árt, ha meg is érted)! Azt is, amiért megszólítani mertelek, és azt is, amit válaszoltál.

    Konkrétan ezt:

    Az “ezentúl” egybe írható abban az esetben, amikor “mostantól kezdve” értelemben használjuk. Én – micsoda véletlen – ebben az értelemben használtam…

    Nos, akkor miért nem írtad egybe? Olvasd már el még egyszer az Új Székölyt kioktató szövegedet. Én ott úgy látom – micsoda véletlen? – két szóba írtad… És én épp ezt kifogásoltam – még egyszer mondom, hogy Te is értsed: azt, hogy nem írtad egybe, bátyuska. (És nem azért, mert “megugrott” a billentyűd…)

    Egyébként fogalmazzunk pontosabban : Az ezentúl nemcsak egybe írható, hanem egyenesen egybe írandó, amikor időt határoz.

    Olykor jobb félkegyelműnek lenni, mint zavarodott elméjűnek.

    Éppen ezért más jellegű vitába Veled, kicsikomám, nem bocsátkozom. Tegezni is csak azért tegeztelek vissza, mert biztosra veszem, hogy jóval fiatalabb vagy nálam. Ezért talán jobban tetted volna, ha itthon ültél volna, és talán tettél is volna az itthoniakért valamit, akár középiskolás fokon is, és nem az anyaországból küldözgetnéd bölcs sületlenségeidet, sértegető mocskolódásaidat.

    Na, ennyi, már így is sok, amit rád költöttem, tovább ne is kísérletezz, nem fogok válaszolni.

    1/2magyar

  215. Erőss Bulcsú

    Fél(kegyelmű) magyar!

    Az a helyzet, hogy egyesek azt gondolják, hogy ha valaki nem Erdélyben él, akkor az ne szóljon bele a politikába, még akkor sem, ha véletlenül az illető még azzal is foglalkozik…
    Nem baj, van aki így gondolkodik, van aki úgy. Nem arról volt szó, hogy azt mondtam volna, hogy valaki is itt nem tud helyesen írni. Csak nekem ne magyarázza senki, hogy az “ly” és a “j” hangok eltévesztése elütésből fakadt…Az “ezentúl” külön is írható és egybe is. No de nem arról van itt szó, átlátok én a szitán. Az itt a probléma, hogy Tóni bácsit szidogatom, de elfeledték azok elolvasni azt a beírásomat, amikor azért írtam mást is. No meg kritizálom, nem éppen kesztyűs kézzel az RMDSZ-t. Nekem ugyanolyan jogom van kritizálni bárkit ott, mint akárki másnak, aki Erdélyben lakik. És nem csak. Mert e logika mentén haladva, amit ez a szarrágó Félmagyar ide kanyarított, akkor Bayer Zsolt barátom nem szólhatna semmit, sem Gigi Frundaról és senki másról sem. Ez pedig a szólásszabadság korlátozása. Persze félkegyelmű barátom még a Ceusescu-érában szocializálódott, és nehéz felfognia, hogy más vélemények is vannak, és nem azonosak az övével. Ahelyett, hogy elfogadná ezt a helyzetet (mint ahogyan magam is elfogadom, ha valaki az RMDSZ-ben látja álmai beteljesülését), kicsinyes dolgok miatt elkezd kioktatni, közben azzal vádolva engem, hogy én teszem (ugyan)azt.
    Remek kommunikációs stratégia, csakhogy nem olyan fából faragtak, hogy ne lássam, mi is itt a cél. Úgyhogy barátom, fogadd el, hogy bizony bárki kritizálhat bárhonnan bárkit és akárhogyan is.
    Amúgy meg a kutya sem kísérletezik veled barátom, ha akarsz írsz, ha nem, akkor nem…
    Egyébként miközben arra bíztatsz, hogy inkább menjek haza és változtassak, te még egyetlen egyszer sem írtál a blogra, ezen a néven legalábbis, csupán személyemmel sikerült nem túl meggyőzően foglalkoznod. Úgyhogy barátom, előbb valami komolyat is írj, aztán okoskodj. És elfogadom, hogy a blogon álnevek mögött is lehet írni, de ha valaki kritizál egy olyasvalakit, aki a nevét nem titkolja, akkor az a minimum, hogy nem álnéven írsz.
    Sapienti sat!

    Új Széköly!

    Nagyon egy véleményen vagytok Félmagyarral, majdnem ugyanazt írjátok, lehet, hogy egy és ugyanaz a személy vagytok?
    Nem baj amúgy bármi is legyen, én nem fröcsköllek, nincs miért, csak kár, hogy összefüggéseiben nem érted a dolgokat!

    Tóni bácsi!

    Barátom, régen beszélgettünk! Az a helyzet, hogy szép kezdeményezés az Ágoston Enikő védelme, de talán ti és bandátok (Gigi, Otilia Verestoi, Bella Morco) meg kellene előzzétek a “gyalogmagyarokat” (úgyis kormányautóitok vannak), és utalnotok kéne több ezret nevezett számlájára. És nem lejbe, euróba…
    De amíg ezt csak a politikai szólamok szintjén teszitek, addig csupán szánalmat keltetek sokunkban…

  216. Karesz

    De jó, hogy Rozika lett a góré, s most nem maradunk hülyén! Meg fogja magyarázni az erdélyi magyarságnak a kettősséget! Azt! Igen, mert ugyebár mi azt nem vesszük észre! A sok hülye magyar áll itt bambán! Na de most nem lesz semmi gond, mert van, aki megmagyarázza! Kezdésnek biztató! Mondjuk nem volna célszerűbb, vagy bizalomgerjesztőbb, hogy esetleg a kicsi hallószervét arra használná, hogy odafordítsa a Vox Poppuli felé, és azután tegyen kinyilatkoztatásokat.
    Akartam mondani, hogy vissza a fakanálhoz, de azért se fogom mondani! Na! Legyen egyenrangúság! Szaladok, mert odaég a rántásom, és az asszonyom behúz egyet, mikor hazajön a kocsmából! Éljenek a NŐK!

  217. új széköly

    Bulcsú!

    Ki kell ábrándítsalak! Nem vagyok azonos félmagyarral…és az az érzésem van, hogy kettőnk között nem én vagyok az, aki félreértette az összefüggéseket…de, ha jólesik neked, elfogadom azt, amiket írogatsz rólam…
    Apropó! Legutolsó bejegyzésedből is vehetnék példákat arra, hogy Te sem írsz a leghelyesebben, de ismét nem teszem meg…
    Persze, beleszólhatsz bármibe, végül is jogod van! Csak az nem elfogadható – legalábbis számomra! -, amilyen módon teszed ezt! Nem vagyok biztos benne, hogy mindig ugyanazzal a szeméttel kell visszaválaszolni, amivel ránk mocskolnak…mert ebből csak ugyanolyanokká tudunk fejlődni, mint a minket mocskolók…és sajnos ilyenekben már volt bőven részem…
    Amúgy egyik pártján sem állok, próbálok belelátni az összefüggésekbe, tenni valamit népemért, nemzetemért, szeretni az embereket, megbocsájtani. Számomra elsősorban az emberek számítanak és csak azután a pártok: és hidd el, sajnos mind a két oldalnál lehet csalatkozni, illetve mind a két oldalon lehet találni embereket!!
    Isten megáldjon! Kellemes hétvégét!!

  218. Nagy István

    Büszkék lehetünk … az e-kommunikációban elért eremdéesz-sebességre.
    Az rmdsz.ro-n a legfrissebb hír 7-ei, pedig közben megalakult az új eszkáté, és összeállt annak vezérkara.
    Az rmdsz.eu-n csak beharangozták az eszkáté-alakulást, de hogy mikor tették, az nem nyilvános.

  219. pali

    Niculescu Toni nzisson blogot, Gasparik bezarhatja, de nyugodtan, a moderalt es cenzurazott blogjat.

  220. Fairplayguy

    Fiúk, ez a Rozi nem pont véletlenül a váradi alpolgármester aki mindent elkövetett annakidején hogy Tőkés László ne kapja vissza a református egyháznak azt a bizonyos játszóteret?

  221. Nagy István

    Ez a “Rozi” az a Rozália! Akkor is ő volt az alpolgármester, amikor a városi tanács, amelyben az eremdéesz-frakció vagyonjogi kérdésekben vétóképes, az ortodoxoknak adta a sportpályát.

  222. Nagy István

    http://politika.transindex.ro/?cikk=6470
    Nos íme az eszkáté struktúrája, a megalakult/újraalakult frakciók és platformok:
    Keresztény-Demokrata Frakció – elnök: Frunda György
    Közép-Erdély Frakció – elnök: László Attila
    Nemzeti Szabadelvű Kör platform – elnök: Dénes István
    Novum Forum Frakció – elnök: Kelemen Atilla
    Partium Frakció – elnök: Lakatos Péter
    Szabadelvű Kör Platform – elnök: Eckstein-Kovács Péter
    Székelyföldi Frakció – elnök: Tánczos Barna
    Szórvány Frakció – elnök: Winkler Gyula
    Tulipán frakció – elnök: Borboly Csaba

    Meg/újraszületett a politikai zűrzavar. Lesz itt nagy csend, susmogás, és sírásás, de megújulásnak a fentiek alapján semmi esélye. Előre a magyar néspzövetség lenini útján.

  223. Janika

    Tisztelt Emberek,
    Gasparik durvan cenzurazza a blogjat, ne latogassatok!

  224. Erőss Bulcsú

    Új Széköly!

    Ne fárasszuk egymást…a blogon neked is, és nekem is van hely…elférünk egymás mellett. De azért biztos neked is furcsa, hogy fogadatlan prókátorod ezen a nevén csupán személyem mocskolásában jeleskedett. Talán ilyen szép, kioktató bejegyzéseket neki is írhatnál, mint nékem, vagy az ő stílusa tetszik? Kettős mérce barátom, kettős mérce.
    Te keresd az embert az RMDSZ-ben addig, amíg majd rájössz (persze ez sohasem lesz), hogy ezek az ilyen embereket csak maguk vélt igazának bizonyítására használják.

    Isten vezéreljen megtévedt útjaidon…:)

  225. új széköly

    Bulcsú, Bulcsú!

    Nagyon el vagy tévedve, kedves barátom!! Igazad van, elférünk a blogon! Nem mértem senkit sem kettős mércével! Csak az a normális, hogy a vádló és támadó bejegyzésekre reagáljak inkább. De, mivel látom, hogy mindenképpen ki szeretnéd deríteni, hogy én vagyok – e félmagyar is, arra kérem Zsoltot, csak annyit írjon be a blogjába, hogy ugyanaz a személy küldte a levelet, vagy sem??
    Én az embert mindenhol keresem, és hidd el sok helyen meg is találom, függetlenül a politikai hovatartozásától! Sajnos ugyanúgy találtam ‘száraz ágakat’ is, mind a két oldalon…
    Köszönöm, hogy ilyen jókívánságokkal látsz el, mert, ha Isten vezérel, akkor, hidd el nekem, a legjobb útra vezérel… persze lehet, hogy neked akkor sem tetszene, de hát aki több, mint Ő…vagy többnek tartja magát, hát….
    Isten áldjon!

  226. Van von Volt

    Hölgyek és Urak, új széköly, Bulcsú!
    Bájosak vagytok, sokszor szellemesek is. Jókat lazítottam néha a társaságotokban, köszönet Zsoltnak, hogy helyet adott a játéknak.
    Isten áldjon!

  227. Nagy Zsolt

    Kedves bloglátogatók!

    Új széköly és Félmagyar nem azonos IP-ről jelentkezik.

  228. Márton Zoltán

    Nézzetek be a Karesz blogjára. Az SZKT-ról ír nagyon érdekes szemszögből. Nem teszem be a linket, mert akkor késve kerül be a bejegyzés, és amúgy mindenki ismeri.
    Tetszik mert sikerül normális kerékvágásba kerüljenek a sértegetések. Meg vagyok győződve, hogy nem szomjazik itt senki a vérre, de van olyan helyzet, amikor kiborul a bili és elered az ember szájából a szitok. Ebben az esetben én is azt tartom, amit Bulcsú, hogy aki sérteget, tegye azt a neve után és ne nickeljen. Úgy van súlya.
    Tónival kapcs. van egy megjegyzésem: nem hiszem, hogy “only the money”.
    Évek óta nem találkoztam vele, és régebben is csak felszínesen ismertem, de elmondok róla egy történetet.
    Úgy hiszem 94-ben, németországi barátaitól kapott egy régi, de teljesen működőképes salátazöld Dacia-t ajándékba. Ha jól tudom, akkoriban már eléggé benne volt a politikában, de anyagilag nem Verestóy szintről intézkedett (most sem hiszem, hogy azt teszi). Akkoriban virágzott a “nyugatról” visszahozott Dacia biznisz. Nagyon sokan kovácsoltak indulótőkét későbbi vállalkozásukhoz a használt dacsekszek itthoni értékesítéséből. Tóni jó barátja volt az akkor startoló szovátai Teleki Oktatási Központ azóta sajnos elhalálozott igazgatójának, Biró Istvánnak. A központnak semmije nem volt még, így autója sem. Tóni felajánlotta az autót, mely azután tíz évig szolgált a TOK-ban.
    Mondom, nem ismerem nagyon Tónit, de én úgy gondolom, hogy aki akkor ilyen gesztussal élt, az ma sem lehet “only”.
    Úgy gondolom a korret megítélést segíti ez az infó, és Tóni sem veszi rossz néven, hogy megírtam. Sok energiát és képzelőerőt foglal le, ha az ember azzal szarozik “only” témában, akinek nem inge. Van elég amiről érdemes filózni vele és tesszük is, de ez a téma szerintem holtvágány.

  229. Metoikosz

    Gratulálok Márton Zoltán a pozitív hangvételű hozzászólásodhoz ,

    …lám lám azért az RMDSZ mégsem rmdsz vagy udmr emberekből áll igaz Zoltán :-) ?

    … most sem “te vagy a begyemben” , hanem az amit és ahogy írtál :-)

    .. én nem találkoztam Tóni úrral soha és nem ismertem a történetet róla, amit te mondtál ( ettől függetlenül írásai alapján értékeltem üzenetét e blogon) és ezért is írtam neki valami csirizekről meg miegymásokról :-)

    A boldog emlékezetú Bíró István igazgató úrral viszont közeli barátságban voltam , jól esik olvasni a nevét, szeretettel gondolva egy olyan közéleti emberre aki politikai viharoktól függetlenül tudott építkezni és szolgálni az erdélyi oktatást és magyar ügyet.

    adventi jkrt,

    M

  230. jakab

    Kedves Niculescu Tóni!

    Mivel Ön annyi kiváló helyen dolgozott, és annyira szakérti a dolgokat, hiszen csakis és kizárólag az intellektuális teljesítményének köszönheti figyelemreméltó karrierjét, érdekelne ha felsorolna mondjuk kb. 5 írást, ami mérvadó folyóiratban vagy tanulmánykötetben jelent meg. A Magyar Kisebbségben megjelentet nyugodtan kihagyhatja.
    Igaza van, doktori fokozatomat öttagú szakbizottság előtt szereztem francia nyelven, a strasbourgi egyetemen, egy 1000 oldalas munkának köszönhetően – tehát nem haveri és politikai alapon kaptam.
    Szívélyes üdvözlettel
    Dr. Jakab Attila

  231. új széköly

    Így van Márton Zoltán, aki sérteget, az ne nickeljen…egyetértek…
    Köszönöm, Zsolt!

  232. Márton Zoltán

    Kedves Mett!
    Ha jó barátságban voltál Bíró Istvánnal, akkor nyilván arra is emlékezel, hogy Ő már 1999-ben alaposan meg akarta reformálni az udmrsedő RMDSZt. Sokszor elmélkedek, hogy vajon Ő mit is tenne ezekben a zavaros időkben…
    Kukkintsd meg a http://www.tok.ro/toksite/magunkrol/kronika/kronika.htm linket. Biztos élvezni fogod.

  233. Van von Volt

    Tényleg jók vagytok, és azt hiszem hogy igaza van M.Z. nek is Dr, Jakabnak is. Igy a szövegeket elolvasva ez tünik logikusnak.
    Ez a Niculescu Tóni jó embernek látszik, csakhogy való igaz, ez nem mindig elégséges virtus.
    Remélem nem sértettem meg senkit, mert azt valóban elegánsabb névvel tenni, de a játék az játék, és a névtelenség az elfogadott játékszabályok közé tartozik.

  234. Metoikosz

    Kedves Márton Zoltán

    köszönöm a linket, nem ismertem e honlapot – legalábbis is rég látogattam ide – és sajnos a TOK-ba is rég … azóta sokat újult, gratulálok a szolgálatért és az elért eredményekért!

    ..igen Biró István reformálni akart, , nekem is többször elmondta, ha nem is tartoztam közvetlen munkatársai sorába, – de de többször kitűntetett a véleményével, bizalmával, igen egyet értek veled ő is reformálni akart, belülről,

    tisztelgő barátsággal

    :-)

    jkrt

    M.

  235. Márton Zoltán

    Én egy szóval sem mondok ellent Dr. Jakabnak.

  236. niculescu toni

    Kedves Dr Jakab, nem irasbol keresem a kenyerem. nem irok, csak nagyon, nagyon ritkan. beismerem, tkeppen nem is vagyok intellektuel, mit On vagy mas bmely Doktor.

    Biro Istvan volt a kedvenc tanarom Bukarestben… 89 elott es utana is jol egyuttmukodtunk, mind az RMDSZ-nel, mind a TOK-nal.

    Tisztelettel, ente (kinabol)

  237. Fairplayguy

    Kedves nt (kínából) vagy akárhonnan, kebelbarátja a kelemen hunor fel nem engedne egy bejegyzésemet sem a blogjába. Ha már olyan jóba lettünk így együtt a blogon keresztül (maga meg én Niculescu Úr), talán megkérhetem magát arra hogy szóljon át a szóbanforgó elvtársának talán ha mégus felengedné blogjára azt a megjegyzésemet ahol tisztázni akarom hogy a Fair néven szereplő egyén egyáltalában nem azonos velem, vagyis a Fairplayguy- jal.
    Kösz előre is…

  238. zoltán

    Egy tipikus példa az RMDSz politikájára, kicsiben, helyi szinten a Váradi polgármester választás.
    Előre nagy csinnadratta, minden el van rendezve, 99 százalik a mi jelöltünk fog győzni. Csendben megkérdezném, hogy mondjuk Markó úr nem e kérdezte meg Biró asszonyt (ahogy érdeklődött nem is olyan rég Tőkésnél kb. ilyen téren), hogy az SzKTs dolgai, meg a sok céges (vagy gyárai, ahogy ö saját maga mondta egyszer) problémái mellett lehetne még ideje polgármesteri teendőire is…
    Jön a választás, a bukás. De ezt is el lehet magyarázni, hogy t.k. siker ez is. Szóval számomra érthetetnen ezeknek a perszónáknak a viselkedése.

  239. Nagy István

    Kedves Zoltán, ezek az emberek a lehető legtermészetesebben viselkednek, az ő területükön ez az alapnorma. A funkció, az kell, és kész, hisz előbb-utóbb tejfölé lesz. A többi meg amúgy is múlandó.

  240. Márton Zoltán

    Jut eszembe, Frunda azt hangoztatta a kampányban, hogy Tőkés nem is akar EP képviselő lenni. Alig várom, valahol meg tudjam kérdezni tőle, hogy mióta tudja jobban azt amit más akar, annál amit ő maga?
    Biztosan hallottátok, láttátok a Bognár Zoltán új próbálkozását, a http://www.politika.ro-t. Jó őtlet és kíváncsi vagyok, hogy oda betévednek-e majd az udmr-s politikusok. A Zsolt blogjára NT ír, meg néha ő maga, más nem nagyon azonosítható. Kelemen a sajtát blogját is magasan leejti. Hátha egy semleges terep majd megnyitja a hallgatás kapúit, és az urak a pornép közé ereszkednek :-)
    Persze mindez hiú ábránd, csak eljátszadoztam a gondolattal…

  241. zoltán

    Szerintem az itt emlegetett urak soha nem fognak a pórnép közé ereszkedni! De nem is lenne szabad közénk engedni őket. Nem szép, (tudom!) ilyet irni.
    Szerintem egy járható út lenne kifütyülni, “leköpdösni” őket lépten nyomon, mindenütt amerre járnak. Hadd csodálkozzanak azon, hogy miért, hisz ők annyit dolgoztak miértünk….
    Na, én is eljátszottam a gondolattal!
    De valóban jó lenne egy internetes “ellenzéki” kerekasztal… Vagy, ha van ilyen és tudja valaki, kérem irja meg. Köszönöm!

  242. Kiss József

    Fairplayguy figyelmébe, és nemcsak.
    Azt én is el tudom mondani, hogy Gasparik sem engedi fel a blogjára a bejegyzésemet. KELLEMETLEN KÉRDÉST TETTEM FEL A ROMMAGYAR MÉDIA tulajdonviszonyait firtatva.

  243. Márton Zoltán

    zoltánnak: szerintem a Karesz blogja alkalmas hely http://www.nyaradi.blogspot.com
    Ha nem is kerekasztal, de ellenzéki :-)
    A Bognár-féle próbálkozás egy semleges, és mindenki által használható, moderálás nélküli fórum lenne http://www.politika.ro

  244. Fairplayguy

    Úgy látszik lassan Nagy Zsolt marad az egyetlen RMDSZ- es politikus aki nem moderálja blogját illetve tartja velünk, a pórnéppel a kapcsolatot!
    Gratula és elismerés neki ezért!
    Úgy látszik neki nincs félnivalója, nem úgy mint a többi RMDSZ- es politikusnak!

    Amúgy szerintem a Karesz blogja talán eddig a legfelkapottabb hely, ami az ellenzéki kerekasztalt illeti de a politika.ro – t sem szabad így a kezdetekben leírni, továbbra is egy semleges helynek kell (ene) tekinteni.

  245. Fairplayguy

    Ha meg már ellenzéki kerekasztal akkor Nagy István professzor blogja is különleges figyelmet érdemel:

    http://nagyvarjas.blogspot.com/

  246. Márton Zoltán

    Semmiképpen nem akarom leírni a politika.ro-t, sőt, és semleges helynek is tekintem. A bloggazda a Glasznosztyon is jó csinálta/ja, szerintem itt is jó lesz. A gond az, hogy elég sok energiát, időt igényel egy ilyen vállalkozás, főleg ha ad az ember a minőségre. Magátol nem működik semmi, kivéve ez a hely, ahol már rég nem is emlékezünk a vitaindító bejegyzésre és mégis jól elvitázgatunk arról, ami épp történik, vagy eszünkbe jut. Ez azt hiszem abból fakad, hogy alapjában véve szeretnénk kommunikálni a túloldallal, és mivel itt szabad, ide sereglük, még akkor is, ha Zsolt ritkán száll be a vitába. Azért itt, mert úgy gondoljuk, hogy ide nem csak azok néznek be, akik írnak, hanem mások is.
    Karesz rendkívül termékeny és a stílusa is jó, vitára provokál, emellett nem csak art pou l’art, hanem konstruktív. Talán ezért ennyire felkapott. A Nagy István Blogja is jó hely, de nem pezseg annyira. Valószínű a tanár úr szabadidejéből (inkább annak hiányából) fakadóan :-)
    A politika.ro akkor fog fontos szerepet játszani, ha mindkét tábor rászokik a használatára. Ellekező esetben elhal, mert pártos helyek akadnak még a weben.

  247. Márton Zoltán

    Czika Tihamér elmésen elmélkedik a lapján, és persze moderál :-)
    A valaki által ajánlott módszert alkalmazva ide bevágom a neki szánt hozzászólást, hamár ez lett a kommunikáció szabadpiaca:

    on December 13, 2007 at 9:38 am3 Márton Z.
    Your comment is awaiting moderation.

    Röhejes a megállapítás, miszerint Tőkés Brüsszelbe és nem Bukarsetbe képviselésre kapott bizalmat. Bebizonyosodott, hogy hazúgság miszerint a magyarság max 3%-a támogatja Tőkést, ezért újra kell hangszerelni a zenekart. Síralmas!
    Ugyanilyen meggondolás alapján Frunda és nem Winkler kapott megbízást udmr részen. Evel nics semmi baj ugye?

    A kölönbség annyi, hogy itt sunyin kijavítottam a röhelyt röhejre :-)

  248. jani

    Gratula Márton Zoltánnak,
    Szerintem ezekkel a moderált blogokkal nem kéne foglalkozni, maguktól kiürülnének. Gáspárik is ott próbálkozik , veri a habot saját magának, provokálja a jámbor rádiósokat vagy egyebeket, remélem nem sokáig. Ne ugorjatok be.

  249. Erőss Bulcsú

    Új Széköly!

    Az IP cím nem jelent semmit, mert átmegyek egy másik városba (és akkor nagyon elővigyázatos voltam:) és nyugodtan írogathatok más néven, holott személyem ugyanaz.
    De amúgy biztos vagyok benne, hogy Széköly nem ugyanaz a félkegyelművel.

    Amúgy olyan blogra nem írok, ahol moderálnak. Említettem, Zsolt barátom is moderálgatott egy ideig (nem csak engem), de aztán rájött, hogy kissé farfekvéses lenne így a blog. És neki lett igaza!

    Tényleg nincs jobb téma, mint a Czika gyerekkel foglalkozni?
    Szegény pára rácáfolt minden amerikai politikai szocializációs elméletre, melyek nagy többsége kimondja, hogy a politikai rendszerhez való viszony kialakításában is meghatározó jelentősége van a felnőtt kort megelőző tapasztalatoknak, a családi hatásoknak.
    Szegény Hyman és Greenstein…

  250. Árus Zsolt

    “Úgy látszik lassan Nagy Zsolt marad az egyetlen RMDSZ- es politikus aki nem moderálja blogját illetve tartja velünk, a pórnéppel a kapcsolatot!”

    Hát nem tudom honnan látszik úgy. Mikor látta valaki érdemben hozzászólni bármihez itt? No meg távozott a politikából az üzleti szférába, nemde? ;-)

  251. Nagy István

    November 27-én ide írta, hogy büszkék lehetünk.

  252. jani

    Ez csak egy cenzuramentes fórum ett mára, az is valami a maimoderált világban.

  253. Fairplayguy

    Kedves Jani.

    Az udemerájosok moderálnak csak igazából…. Nem tom ha észrevetted…
    Ez náluk már berögzött politikai gyakorlat… Tudod így (is) tartják a közvetlen kapcsolatot a választóikkal…

  254. tommm

    nézd a kis balos srácokat…mit gondolnak ezek magukról:S

    http://tompa.blog.hu

  255. Van von Volt

    Büszkék lehetünk.
    Büszkék lehetünk?

  256. Árus Zsolt

    Ugye vannk itt olyanok, akik olvas(s/n)ák a Hunor fantom-blogját is?
    Ott az utolsó bejegyzés egy ördögi tervrõl regél, meg arról, hogy milyen döbbenetesk hangfelvételek vannak az udmr birtokában, s hogy ha azokkal majd a választás után elõjönnek, mindenki tátott szájjal marad.
    Írtam hozzá egy bejegyzést hatodikán (azaz kilenc napja), azóta moderálásra vár. Most idemásolom, hadd olvashassa más is:
    ================================
    Hunor, most két dolgot tehetsz:
    1. Nyilvánosságra hozod azt a hangfelvételt, amit emlegettél.
    2. Bevallod, hogy blöfföltél, bocsánatot kérsz, s egy idõre bár visszavonulsz.
    Harmadik lehetõség nincs.

    Hozzászólt: Árus Zsolt , Hozzászólása moderálásra vár. 2007. december 6.
    ===============================
    Vajon Hunor már le is mondott, épp csak titokban tette?
    Vagy holmi ördögi terveket szõ Fekete Emõkével? ;-)

  257. Fairplayguy

    Na ja, na ja, de ki is a a Fekete Emőke?

  258. Erőss Bulcsú

    Persze a titkos dokumentumok…itt Magyarországon a hülye Csintalan, miután jól megverték azt mondja, hogy vannak dokumentumok melyeket őriz, mert azok neki felérnek egy életbiztosítással. Lehet, de akkor hozza most nyilvánosságra és majd kér rendőri védelmet.
    De nagyobb a füstje, mint a lángja.
    Huncinál is erről lehet szó…

  259. új széköly

    Én is azt írtam, hogy, ha már vannak a birtokukban ilyen hangfelvételek, akkor hozzák nyilvánossságra…de szerintem nincsenek ilyennek a birtokában, mert különben megtették volna…így azt kell mondanom, hogy Hunor hazudott!! Sajnálom és szégyellem magam, hogy ilyen egyének, fickók, hogy ne mondjak csúnyább jelzőket, képviselik a magyarság egy részét… szégyelljétek magatokat és mondjatok le! Egy tisztességes politikus ezt tenné…na ja, hol van itt nálunk tisztességes politikus???

  260. új széköly

    Szerintem ne is látogassuk többet Hunor blogját…vonjuk meg a virtuális bizalmunkat tőle…valszeg akkor Tihivel, meg egy – két pártbelivel fognak majd ‘értékes’ eszmecserét folytatni…

  261. Fairplayguy

    Igazából azzal hogy kizár minket, Hunor az aki megvonta a virtuális bizalmát tőlünk… Ez van na, le kell nyelni, megbízhatatlanok vagyunk (mintha Csauszeszku érája jönne elő…).

  262. Van von Volt

    Mondtam, sem Huni sem Gaspi blogjat ne latogassuk, utobbi allando provokalassal probalja eletben tartani a moderalt blogjat

  263. Árus Zsolt

    Fekete Emõke az udmr jogásza, aki beleültötte az orrát az MPP aktáiba. Csak azért, hogy lássuk, õk megmondták, hogy nem fognak keresztbetenni a pártbejegyzésnek, s szavatartó emberek.

  264. zoltán

    http://www.erdely.ma/jotekonysag.php?id=30796
    Gondolom, Orbán Viktor ezen tettét is ki lehet magyarázni…
    Jut eszembe, hogy Niculescu úr azt mondogatta nem is régen, hogy Orbán Viktor többet járt Tőkés L.kampánya alatt Erdélyben mint azelőtt összesen… Hát újból lehet hasonlitgatni, hogy ki nyitott és ki keresi a komunikációt, akár választás után is, de elég egyértelmü a dolog.

  265. jani

    Gasparikot végre Csatári Melinda jól helyrerakta. Elsőre, indulóból kimoderálta a Melinda szövegét, aztán meggondolta, felengedte és ott van.
    Helyet kéne cseréljen azonnal ez a főhivatalnok, Melindával.
    Agyament vagdalkozásaiért nem csak ő, de akik odarakták is felelősek.

  266. jani

    Árusnak.
    Az MPP benemjegyzése miért nem hír?

  267. Nagy István

    Nem benemjegyzés történt, hanem a bejegyzséssel kapcsolatos döntésnek az elnapolása. A kettő nem ugyanaz.

  268. jani

    Közben Gasparik veszi az üzenetet és bizonygatja milyen hasznos a CNA, de főleg benne Ő.Dolgozik, nem adja át a helyét komolyabb, hozzáértőbb embernek.

  269. új széköly

    December va, semmi új a nap alatt…úgy tűnik a nagy blog és médiakampány után mindenki elment pihenőre… Számomra ilyenkor válik nyilvánvalóvá, hogy a politikusoknak csak választásokkor vagyunk fontosak… meglátjátok, hogy a következő választások előtt ismét, hogy fellángolnak majd…csak azt nem tudom, hogy fognak mindezzel elszámolni… és lassan azt sem tudom: Kinek???

  270. csibi istvan

    hat hunornal meghalt minden(mindenki).:))
    es ha hunor olvassa ezt a blogot, hat elmondom neki: a moderalas, az egy sima cenzura.
    sajnalom, mert ket eve latogatom a blogjat, kissebb-nagyobb szunetekkel, de nem igy ismertem meg.

  271. Niculescu Tóni

    Kellemes Karácsonyi Ünnepeket

    és

    Boldog 2008-at Kívánok

    mindannyitoknak!

    enté

  272. zoltán

    Kellemes meglepetés, hogy Niculescu úr letegez mindenki itt lévőt. Már, ha jól veszem ki… Szerintem is itt ez lenne a helyénvaló, hacsak a beszélgetőtársak között tudottan nagyobb korkülünbség van. Tegezés- magázásrol eszembe jut némely tanárom, aki ha magázott, tudtuk rosszúl áll a szénánk…

    KELLEMES KARÁCSONYT MINDEN MAGYARNAK!
    EGY BOLDOG, BOLDOGABB ÚJ ESZTENDŐT MINDEN MAGYARNAK!

  273. mega

    Kedves Mindenki!
    Annyira zavaró az első bejegyzés. Annyira komcsi időkre emlékeztető, mindent kiforgató hablatty, hogy jujj!
    Mitől érzi ettől jobban magát? Nehogy már csalózosdizzunk, meg a semlegesek is velünk vannak duma, és főleg a Püspök mint példakép szöveg. Engem az érdekel, és itt is megkérdezem, hátha valaki válaszolni fog:
    Ugyan már ki veszi be azt, hogy annyi sok színromán megszavazza a magyarkodó püspököt? Főleg, hogy azokban a megyékben élő magyarok, mint máskor is, megszavazták az RMDSZt. De VAslui, Konstanta meg Mehedinti megyében annyian szavaznak a püspökre, hogy az tübb mint meglepő.
    Szóval valaki legyen férfi, és álljon ki, és mondja el, hogy milyen piszkos alkuk árán kapott ennyi ajándék szavazatot a püspök? Mert itt valami nagyon bűzlik, főleg hogy pont december 5.-én ment el Basescu atyánkhoz megköszönni a nem is tudom én micsodát. Szóval kedves okostolyások, erre válaszoljatok, de konkrétan, nem valami kidumálással.
    Kíváncsian várom a véleménteket…
    Mega

  274. zoltán

    Kedves mega
    Nem hiszem, hogy okostolyás lennék ezért, vagy másért nem tudok válaszolni… De bejegyzésedre a neved nagyon találónak találom. MEGA…(nem akarom ideirni, mire gondolok…)

  275. Fairplayguy

    Te mega gyerek!

    Kicsivel több politikai kultúráról adnál tanubizonyságot hogyha mondjuk észrevennéd hogy a ballib társaságot aminek oszlopos tagja az RMDSZ, az sehogy sem fér össze a polgári oldallal, aminek Tőkés László képviselője…
    Ha úgy tetszik a politikiai beállítottság határokon túl is átnyúlik, hát akkor határokon innen miért ne érvényesülhetne, érvényesülne?
    Ami a határokon túli szavazatokat illeti kedves mega már tőlem jóval tájékozottabbak kielemeztek rendesen, próbálj visszaolvasni a blogok bejegyzéseit, ha igazi infót akarsz erről a témáról…

    Na szóval sok sikert mega!

  276. Fairplayguy

    ,,határokon túli szavazatokat” helyett érts ,,kárpátokon túli szavazatokat”. Kösz.

  277. mega

    Kedves FAirplayguy!
    Én egyszerű, infós srác volnék, innen a nevem. EZ nem vmi grandomán izé, amire talán gondolnál, egyszerűen így szólítanak a haverok. Remélem nem zavar…
    Engem egy dolog mégis zavar: a “szakemberek” véleménye sántít, de nagyon. “Temesvár hőse” egy olyan válasz, ami csak benneteket, elfgult, csőlátású polgári pártkatonákat nyugtat meg. Engem viszont idegesít, hogy pont december 5.-én megy Tőkés Basescuhoz, és nyalizik nagyokat annak, aki vállaltan utálja a MAGYAROKAT! És ebbe a kategóriába te is, én is, ballib, polgári, semleges, városi, vidéki, mindenki beletartozik. Ettől felfordul a gyomrom, és elgondolgokod azon, hogy miért csak egyes dolgok zavarnak benneteket, kedves tályékozott honfitársam, más dolgok felett meg lazán átsuhantok?
    Ja, nem vagyok RMDSZes, de a Püspök Úr politikai szerepvállalásáról csak rosz véleményem van. Ettől nem vagyok komcsi, egyszerűen nem hiszek a szólamokban, a kampányszagú prédikációkban. Mindenki menne vissza a kaptafához…
    Amúgy egy Demokrata Párti ismerősüm nekem bevallotta, hogy Tőkés ajándékba kapott tőlük szvazatokat. Tehnikailag kivitelezhető, csak jó pártkatonák kellenek. Ebben a verzióban én, realista ember, jobban hiszek. Mert sajnos erre utal sokminden más is…
    Na erre mondj valamit, de ne beszélj mellé, mert ahho én nem értek…

  278. zoltán

    Kedves mega!
    Látom, legalábbis nálam informáltabb vagy… Ezért kérem tőled azt amit te kérsz tőlünk. Vagyis, ha már tudod, hogy T.L. kapott ajándékszavazatokat, ezt tudod, hogy kivitelezhető kérlek áruld már el, hogy mégis gyakorlatilag hogy lehetséges ez? Én nem tudom ezt el sem képzelni, nem csak T.L.rol de másrol sem…
    Amúgy “Mindenki menne vissza a kaptafához…” ezzel tökéletesen egyetértek! Lehet Te nem emlékszel rá, vagy csak hallomásból tudod, hogy Tőkés bizony nem most kezdett el “politizálni”, vagyis ha a kaptafát rá is értetted akkor Ő most visszatért az egyik kaptafájához…
    Várom fenti kérdésemre a válaszod. Előre is kösz az infót!

  279. Niculescu Tóni

    Én örülök annak, hogy Tőkés László aránylag sok voksot kapott a Kárpátokon túlról. Hiszen ez mind a magyar konyhára jött. A legjobbkor!

    Más valami tűnt fel nekem a novemberi politikai megmozdulásokkal kapcsolatosan. Megszoktuk, hogy valahányszor valamelyik magyarországi politikus átlépi a határt, a román sajtó nagyobbik része felkiált: mit keres Romániában a magyar irredentizmus szószólója?! Gheorghe Funar nagyromániás szenátor is azonnal interpellálta a román külügyminisztert ilyenkor. Nos, ebből a szempontból nagyon érdekes fejlemény, hogy az EP-kampány alatt egyetlen román sajtóorgánum se sérelmezte a magyarországiak aktív politizálását Romániában. Alig egy-két, semleges hangvételű cikk kivételével, sehol semmi. Funar se szólt egy szót se a parlamentben…

    Nos, szerintem – din două, una: vagy a román közélet normalizálódásának vagyunk a tanúi, vagy ellenkezőleg: továbbra is ukázra mozdul meg, avagy hallgat el a román sajtó zöme.

    enté

  280. venceremos

    Kedves Tóni!

    Észrevételéhez volna egy észrevételem. Pontosabban megjegyzése második felvetését tartom hitelesebbnek. Ezt még kiegészíteném: A román pártok aránylag halkan de nagy helyesléssel vették tudomásul az eddigi egységes magyar álláspont gyengülését. A magyarországi politikai támogatás az ő malmukra is hajtotta a vizet. Remélve egy egységes képviselet ellehetetlenülését, számukra az a jó ha osztódunk, erre játszottak és játszanak a továbbiakban is, ezért nem volt tiltakozás és ezért maradt el a beintés is.
    A 2004-es helyhatósági választásokon egy erdélyi, román többségű kisvárosban magyar polgármestert választottak (talán Lugozs volt, névre nem emlékszem pontosan ). Akkor kommentálta több helyen is Bíró Béla politológus úgy az eseményt mint egy történelmi fordulópontot román – magyar viszonyban, amin már akkor csodálkoztam, hogy miként lehet ilyen ferde következtetéseket levonni egy egy személyre szóló szavazásról. Az azóta eltelt idő közel sem igazolta a történelmi változást sőt. Ennyit a kialakult demokráciáról.
    Üdvözletem!

  281. venceremos

    Bocsánat javítok: demokráciáról helyet normalizálodásról olvasandó.
    Köszönöm a megértést.

  282. Nagy István

    Kedves Mega! Jó lenne, ha utána nézne egy magyar-helyesírási kézikönyvnek.

    Kedves Niculescu államtitkár Úr!
    Nem tudom mit ért a “novemberi politikai megmozdulásokkal kapcsolatosan”. Lőttek valahol? Esetleg Vasile Roaită utóda gyári szirénát húzott meg?

    Egyébiránt a román sajtó végezte a dolgát, és a román történésekre figyelt. A magyar dolgok megfigyelését meghagyta a magyar sajtónak, amelyik el is végezte a dolgát, ennek egyik hozadéka volt Markó Béla és csapatának tűzokádása a hírTV-re.

  283. új széköly

    Kedves zoltán!

    Én nem tudom, hogy Tőkésnek volt – e ilyenben része vagy sem, de hidd el létezik, kivitelezhető, tehát lehet ilyent csinálni…tudnék erről talán többet is mondani, de azt inkább négyszemközt tenném, ha lehetne…
    Mindenkinek Kellemes Ünnepeket kívánok!

  284. jani

    N. Istvánnak igaza van, azért a román sajtó volt mivel foglalkozzon, referendum, választás, miegymás.
    Jó karácsonyt MINDENKUNEK!

  285. Niculescu Tóni

    Ezek szerint Ön a román média normalizálódására szavaz, kedves Nagy István. OK

    Az viszont szerintem kevésbé OK, hogy a romániai magyarság politikai tevékenységét, kampányolását látszólag nem tetszik itteni “történésként” kezelni, mintha Ön szerint ez érdektelen lenne a román sajtó számára.

    Én mást olvastam ki a központi sajtóból: Nevezetesen azt, hogy a román média részleteiben latolgatta a romániai magyar EP-képviselet buktatóit, lehetőségeit.

    Tisztelettel, enté

  286. Erőss Bulcsú

    Közeledik a Karácsony, ahogy itt Magyarországon szokták mostanában hívni, a szeretet ünnepe…Már túl vagyok azon, hogy vitatkozzam azzal a sok, rossz értelemben szocializálódott barommal, akik ezt mondják.
    Ugyanis nekem annak idején főtisztelendő Csató Béla úgy tanította volt hittan órán, hogy Jézus Krisztus születésének ünnepe.
    Szóval én letészem a lantot az ünnepek idejére, nem foglalkozom politikával, az ünnep magasztos jellegét próbálom átültetni magamba, kerülöm a plázákat és a vitákat is.

    Ezért aztán mindenkinek egy áldott, meghitt és békés Karácsonyi Ünnepet, valamint egy reményekben, sikerekben és egészségben gazdag Boldog Új Esztendőt kívánok!

    “Ajándék” gyanánt egy kis pársoros Márai Sándortól:

    “Angyal, vidd meg a hírt az égből,
    Mindig új élet lesz a vérből.
    Találkoztak ők már néhányszor
    – A költő, a szamár, s a pásztor –
    Az alomban, a jászol mellett,
    Ha az Élet elevent ellett,
    A Csodát most is ők vigyázzák,
    Leheletükkel állnak strázsát,
    Mert Csillag ég, hasad a hajnal,
    Mondd meg nekik, – mennyből az angyal”

  287. Fairplayguy

    ,,Temesvár hőse” egy olyan válasz, ami csak benneteket, elfgult, csőlátású polgári pártkatonákat nyugtat meg.”- mondod mega…

    1. Nem vagyok semmilyen párt tagja, hogyan lennék pártkatona akkor ?
    2. Hogy elfogult meg csőlátású lennék, ez pont olyan mintha gyurcsány barátod mondta volna…

    ,,Ja, nem vagyok RMDSZes,…” -mondod továbbá te mega… Hát engedd meg hogy ne higgyek neked fiú, mert eddig azok akik az udemerájt pátyolgatták e me blog hasábjain (is), azokról szép lassan, sorjában kiderült az hogy fizetett udemerájos propagandisták, vagy pedig szép lassan meggyőződtek arról hogy hamisan látják a rommagyar dolgokat… Az hogy most ide nagy dérrel- dúrral beugrottál két- három bejegyzés erejéig még nem jelenti azt hogy hiteles vagy a számunkra…

    Amúgy pedig egész jól palástolod rossz helyesírásoddal a fizetett profi udemerájos politikust.

    Sok sikert továbbra is mega!

    Niculescu Úrnak! Baj van Uram, hitelét vesztette már rég mint RMDSZ- es politikus!

  288. Fairplayguy

    Legalábbis előttünk…

  289. Fairplayguy

    Ja és még valamit megának: mégis honnan veszed hogy Basescu utálja a magyarságot? Mert szerintem marco bella bátyád meg a társai: gyurcsány illetve a többi udemeráj vezér sokkal jobban utál mindent ami ízig- vérig magyar mint az általad említett államelnök.

    Kérdésemre választ várok…

  290. Niculescu Tóni

    Kedves Fairplayguy Úr, az Ünnepek közeledtével sem tud elszakadni a bloghoreea hármasszabályától.

    Persze hogy rég hitelemet vesztettem. Önnél. Ti. nem változott semmi az Ön RMDSZ-ellenes ege alatt. Ezért, gondolom, még sincs baj: minden a régi előítélet mentén halad, működik tovább. Bármi történik, bármit írok én vagy akárki, akire ráragasztható az Ön címkéje. Ezek szerint a román sajtóról se mondhatok véleményt, anélkül, hogy megbélyegezne.

    Ennek ellenére, megkockáztatom, és

    Kellemes Karácsonyt Kívánok Önnek!

    entéermedéeszes

  291. Niculescu Tóni

    Bukarestben most süt a nap és mínusz két fokot mérnek a băneasai állomáson.

    Elhiszi nekem, kedves Fairplayguy?!

  292. jani

    Itt a nyakunkon a Karácsony, Emberek.
    Kis szünet, aztán újrakezdhetitek.
    Addig is Niculescu Úr, hidd már el végre, hogy baromira el van itt rontva az udemere által sokminden, és hogy az emberkék megvilágosodtak és inkább csak érdekből védelmezgetik belláékat. Ha nem hiszed, az azért van, mert nem járkálsz a népek között vagy csak olyanok közt, akik nem mondják szemedbe, vagy érdekeltek anyagilag, bizniszileg, családilag stb.
    De ez sem a Te hibád, mert ez már csak igy szokott történni. Mindenképpen jó fej vagy, hogy szóbaállsz a PÓRNÉPPEL.
    Itt a Karácsony, mindenkinek áldott, szép KARÁCSONYT!

  293. Niculescu Tóni

    Kedves Jani,

    Édesanyámék Gyergyóditróban élnek évek óta. A rokonaim zöme pedig Marosvásárhelyen. Ha nem is találkozóm velük gyakran, rendszeresen beszélünk telefonon.

    Értem, hogy szerinted és sokak szerint a Szövetség sok mindent baromilag elrontott. De, ne haragudj, nem csak Karácsony táján, hanem egyáltalán nem látom az összefüggést: miért nem lehet, akár szubjektív véleményem a román sajtóról, anélkül, hogy megbélyegeznének itt azért, mert neheztelnek a Szövetségre?!

    enté

  294. Nagy István

    Kedves enté!

    Tartozom egy vallomással. Nem foglalkozom a román médiával. Az utóbbi három évben összesen 5 – 6 óra romániai tévéműsort láttam, és 100-nál kevesebb szöveget olvastam. Magyarul napi 50 oldalnál több összejön, de magyar tévét se nézek rendszeresen.
    Beérem netlapokkal.

    “szerintem kevésbé OK, hogy a romániai magyarság politikai tevékenységét, kampányolását látszólag nem tetszik itteni “történésként” kezelni, mintha Ön szerint ez érdektelen lenne a román sajtó számára.”
    Én ilyet nem írtam.
    A rommagyar ügyek annyira fontosak a román közvéleményformálóknak, amennyit írnak Markó heti sajtótájairól és a szervezet országos testületeinek összejöveteleiről. De nem hinném, hogy a lényegre figyelnek, inkább a kutya megharapásának megtörténésére figyelnek.
    A román újságírók tisztában vannak azzal, hogy a magyar szavazatokért folytatott kampány az ő olvasótáborukat érintőlegesen sem érinti. Éppen ezért nem volt okuk, hogy behatóan foglalkozzanak vele.

    “Én mást olvastam ki a központi sajtóból: Nevezetesen azt, hogy a román média részleteiben latolgatta a romániai magyar EP-képviselet buktatóit, lehetőségeit.”
    És ha megtették attól mi változott? Kapott ettől valamelyik versenyző több szavazatot? Aligha.
    A szakmai tisztesség megköveteli, hogy az, aki választási kilátásokról ír, az minden versenyzővel számoljon. Ez nem szimpátia vagy antipátia kérdése.

    Egyébiránt mindenkinek békés családi karácsonyt és megnyugvást hozó új évet kívánok.

  295. Niculescu Tóni

    Kedves Nagy Itsván,

    A sajtóval kapcsolatos megjegyzésemre tetszett reagálni eképpen: „Egyébiránt a román sajtó végezte a dolgát, és a román történésekre figyelt.” Erre bátorkodtam sérelmezni, hogy „a romániai magyarság politikai tevékenységét, kampányolását látszólag nem tetszik itteni kezelni, mintha Ön szerint ez érdektelen lenne a román sajtó számára.” Amit Ön határozottan tagad: „Én ilyet nem írtam.” Amin felettébb csodálkozom, ugyanis olvasatomban – az idézett szövegben – Ön tényleg kizárja a román sajtó által megfigyelt „román történésekből” a magyarokat, akik tudomásom szerint igenis részesei voltak a szóban forgó „történéseknek”.

    Ami abból is kiderül, hogy a román sajtó valóban részletesen foglalkozott a magyarok kampányolásával is. Amire nem tért ki a román sajtó figyelme (és én erre próbáltam reflektálni), az a magyarországi politikusok aktív szereplése. Ezt azért tartom rendkívülinek, mert korábban a román média nagy része mindig sietett botrányosnak lefesteni az anyaországi politikusok valamennyi romániai kiruccanását, lett légyen az magán, vagy hivatalos látogatás. A sajtó negatív hozzáállása pedig hangos visszhangra talált, minden alkalommal, a román törvényhozásban. Ezt a témát most néma csend ővezi – a bukaresti parlamentben is.

    Tisztelettel, enté

  296. Fairplayguy

    Talán azért nincs visszhangja a mo- i politikusok romániai kiruccanásainak mert:

    1. az udemeráj igazából a kutyát sem érdekli,
    2. az udemerájt mindenkit utálja sorozatos gerinctelen magatartása miatt, ezért kivül- belül mindenki jobbnak lát bármilyen alternatívát vele szemben…

  297. Karesz

    Legyetek békével, elég volt a harcból! Hallgassanak el a világon a fegyverek, a Béke és Nyugalom legyen az ÚR! Bölcsességről szóljon a Szózat!
    Áldott , Békés Karácsonyt Mindenkinek!

  298. Nagy István

    Kedves enté!
    Az, amit a második bekezdésben leírt az én olvasatomban annyit jelent, hogy a román (és nem csak) nyelvű hazai sajtó a román politikai elittel szimbiózisban működik, szállítja az árút a megrendelőinek.
    Ezúttal nem a magyarok voltak nekik a tét. És egyre kevésbé lesznek azok, ha az eremdéesz marad, ami. Ilyen egyszerű. A magyarországi nemzetvesztő politika ismeretében mára tudják, hogy egy-egy magyarországi politikus magánlátogatása az ő megizmosodott nacionalizmusuknak semmit sem árthat. Most nekik áll a zászló, amire az aszfaltkilométerekért a parlamenti és kormányzási magyar anyanyelvű partnereik földig hajoló köszöngetéseikkel fújják a lobogtató szelt, hogy aztán ők a magyarok által is megtermelt árúikat ott szállíták.

    Most pedig béke Önnel, kedves enté!

  299. Fairplayguy

    Békés, boldog karácsonyt Tinéktek Magyar Feleim!

  300. új széköly

    Kedves Mindenki!

    Az Úr kegyelme és jókedve legyen Veletek, ill. Önökkel (mindazoknak, akiknek gond, ha letegezik…)!!

  301. új széköly

    de jó, és ez az előbbi a 300 – ik bejegyzés volt…

  302. Niculescu Tóni

    Hiába, Fairplayguyúr: vesszem észre, hogy az Ünnepek alatt sem tudja lerázni a hármasszabály diktálta attitűdöt.

    Miért csak a 2007. novemberi választásokkor csömörölt volna meg a román közvélemény az RMDSZ-től? Miért nem burkolta korábban hallgatásba a nemtetszését a „sorozatos gerinctelenségre”? Teszem azt ez év elején, vagy, mondjuk, 2004-ben. Nem tartom továbbá helytállónak az Ön vélekedését, miszerint a román közvélemény lesújtana a köpenyegforgató pártokra. Mert ha büntetnék azokat, akik au întors-o ca la Ploieşti, akkor rég leírták volna a PD-t és a PNL-t, többek között. Az előbbi nemrég még a szocialista internacionálé teljes jogú tagja volt (több minisztere szolgált a hírhedt Iliescu rezsim alatt, mind a FSN, mind a PDSR idején), most pedig az EPP-t erősíti. Utóbbi is részt vett az Iliescuék kormányzásában, nem is akármilyen tárcát birtokolva: az igazságügyet (Quintus pártalelnök révén).

    Szerintem nem muszáj minden áron kormányon lenni, habár ezért politizál egy párt. Egy hatszázalékos szervezetnek viszont komoly teher az ellenzékiség – főleg kisebbségiként Romániában. Tudniillik az sem kívánatos, hogy hatalomra segítsük a nagyromániásokat, mint ahogy az sem üdvös, ha melléjük szorulunk ellenzékbe.

    A németországi liberálisok is szerepet vállaltak mind joboldali, mind baloldali kormányzásban (ilyenkor nem kevesebbet bíztak rájuk, mint a pénzügyeket és az igazságszolgáltatást). Karácsonykor sem hiszem, hogy megéljük majd a pillanatot, amikor a magyar elnökjelölt 48 százalékot kap a román elnökválasztáson, mint a finnországi svédek pártja, amelyik közel húsz éve – „sorozatos gerinctelen magatartása” révén – részese valamennyi kormánynak. Úgy látszik, hatszázalékosan nem igazán van alternatívájuk, pedig Helsinkiben tudomásom szerint (még) nincs svédfaló párt.

    Béke magával, enté

  303. Félmagyar

    Kedves Tokos Márton Zoltán!

    Az dicséretes, hogy a röhelyest kijavította röhejesre. Na de: mi lesz az őtlettel (jó, mondjuk: elütés), kapúival, pornéppel? – egyetlen bejegyzésben (dec. 12.)! Ez utóbbi nagyon csúnyácska helyesírási hiba egy TOK-igazgatótól, mert semmi köze a porhoz, hanem a pórhoz (szegényhez)! Az “art pou l’art”-ral (l’art pour l’art!) pedig csak az a bajom, hogy ha már franciatudással hivalkodunk, akkor tudjunk is arabusul…(bár mondjuk, franciául nem muszáj tudnia). És van még: lásd hazúgság, síralmas (dec. 13.), de nem folytatom. A nagyvonalú központozásával sem bajlódom, mert Karácsony van… Legyünk jók!

    Bulcsúkámnak meg ezúton üzenem (mert személyesen vele nem kívánok szót váltani, hisz őkelme is másokhoz írt szövegekben félkegyelműz folyvást), hogy minden valószínűség szerint az ő papája, nagypapája is (ha ismerte őket…) a csau-érában, esetleg Dej-érában “szocializálódott”. Vagyunk egypáran… (még, de lassan kihalunk, ne izgassa magát, ez a kérdés politológusok nélkül is megoldódik!…)
    Apropó: ő politológus (vagy csak “politikával foglalkozik”)? Mert akkor illene legalább mímelnie a (párt)semlegességet… Pláne, onnan, kintről, ahonnan bölcs tanácsaival szerencséltet bennünket, erdélyi (és Erdélyben maradt) magyarokat.

    Áldott karácsonyi ünnepeket mindenkinek!

    1/2 magyar

  304. Félmagyar

    Nagy Istvánnak!
    Utánanézhetne maga is! Ha egyáltalán érti, miről beszélek… De ha utánanéz egy magyar helyesírási kézikönyvnek, talán helyesen inthetné majd azt a temérdek nebulót, aki e blogon (magával együtt) szorgalmasan gyilkolja a magyar helyesírást, és gyakran magát a szép magyar nyelvünket is. (december 20.)
    Fairplayguynak! (vagy csak Guynak…)
    Bagoly mondja verébnek, hogy nagyfejű! Küldök magának 8 vesszőt, 2 kötőjelet, tegye őket oda, ahova kell! Utána dumáljon rossz helyesírásról Megának. Vagy maga egy magyartanárt palástol ilyen profi módon? Vigyázzon, mert “hitelét veszti”! (dec. 21., 13.21-es bejegyzése)
    OK, mint fent, a december 21., 13.27-es bejegyzéséhez is küldök 4 vesszőt, a többitől eltekintve…
    ½ magyar

  305. Fairplayguy

    Te Félmagyar, kösz a kiigazítást, de áruld el már nekem légy szi hogy miért is vagy te tulajdonképpen félmagyar?

  306. Fairplayguy

    Niculescu Úrnak!

    Kicsit meredek a mai román belpolitikai helyzetet annak bármilyen vonatkozásában is a németországi illetve skandináv kaptafára ráhúzni…

    Mert a különbség a hazai meg az említett nemzetek politikai kultúrája, a poitikusok mentalitása között hogy úgymondjam csak finoman fogalmazva is óriási…

  307. Niculescu Tóni

    Éppen ezért mondom, amit mondok, kedves Fairplayguy!

    Bukarestben most ez a parlamenti választék: PD-L, PNL és PSD. Ennyi és ekkora. Egyelőre nincs más, akivel együttműködhetnénk.

    A potenciális partnereken kívül persze vannak a tiszta magyarfalók: PIN, PC és PRM.

    Tisztelettel, enté

  308. Félmagyar

    Attól, amitől te Fair vagy, kedves Guy!

    1/2

  309. Erőss Bulcsú

    Félkegyelmű!

    Az ünnepek alatt nem foglalkozom politikával (veled sem), ezért nem érdekel miket helytelenkedsz itt! Újszéköly biztosan imádkozik érted is…

  310. Árus Zsolt

    Toni!
    Az eszmefuttatásoddal az a baj, hogy nem hozol fel egyetlen olyan példát sem ami esetleg releváns volna. Nézzük például a déltiroliakat, voltak-e kormányon az alatt a híres 30 év alatt. Vagy lássuk a baszkok most milyen tárcát birtokolnak a madridi kormányban?
    Más szavakkal: ahol a helyzet valóbn normális, ott lehet szakmai alapon szerepet vállalni egy kormányban, de itt, ahol a helyzet az, ami, az udmr kormányzása önzõ, s magyar érdeket sért mindaddig, míg az az üzenete kifele is meg befele is, hogy a magyar-román viszony rendezett.
    Az pedig nem túl elegáns csúsztatás, hogy veszélyes, rossz dolog a nagyromániások mellé szorulni ellenzékbe. Gondolom nem csak számomra evidencvia, hogy a kormányon levõk egy csapat, szolidárisak meg minden, de ugyanez nem mondható el az ellenzékrõl.

  311. Janika

    Na meg a nagyrommal való ijesztgetés is divatjament! Niculescu Úr!

  312. új széköly

    Kedves Bulcsú!

    Ha már imádkozom érted, akkor belefér, hogy imádkozzam Félmagyarért is… Külömben látom, hogy a Karácsonyi hangulatod ( amely a szeretetről is szól!!), nagyon rövid ideig tartott… Remélem újévi fogadalmaid azért hosszabban fognak kitartani…

  313. mega

    Árus Zsoltnak, elgondolkodtatóként!
    Biztos nagy politikus meg értelmiségi vagy, de szerintem rendesen el vagy rugaszkodva a valóságtól. Mondj kérlek egyetlen helyet a világban, ahol egy poitikai tömörülés nem arra törekszik, hogy népszerű legyen és kormányon dolgozhasson. VAgy rosszul tudnám. Az vicc, hogy beéred a lokális jelenléttel, és erre buzdítod a többieket. Ekkora hólyeségey még a nagyrabecsólt dél-tirolban sem csinálhatnak. Perze a reformereknél minden megtörténhet, de ezzel engem ne hűlyíts, légyszi.

    Motto: Mert hűlye azért nem vagyok!

  314. Erőss Bulcsú

    Széköly bácsi!

    Megint kettős mércével mérsz! Félkegyelmű bejegyzését figyelmen kívül hagyod, csak az enyémet kritizálod! Nem mintha baj lenne, ha ehhez van kedved, tedd! És nem valami fogadalom volt, amit fennebbecske írtam, hanem az ünnepek idejére vonatkozott. Újévi fogadalmam sincs, mert nem hódolok semmilyen káros szenvedélynek…hacsak nem számítom azt az időt, amikor neked, és hozzád hasonlóakhoz (félkegyelmű) írogatok!
    De minek?…

  315. Niculescu Tóni

    Kedves Árus Zsolt!

    Úgy tudom, ellenzékben sehol, semmit nem ér a politizálás, ha nem arról szól, hogy egy párt igyekszik hatalomra kerülni.

    Persze országa, pártja válogatja eszközeit. Spanyolországon a baszkoknak nem sikerült ugyan (szerintem nem azért, mert nem akarnának!) kormányozni. Viszont a katalánok sokszor vállaltak szerepet a madridi kabinetben. Tudomásom szerint, a déltiroliak is szívesen megtennék, de nem telik nekik Rómába jutni. 1996-ig mi is voltunk ellenzékben. Nem értünk el semmit, sőt: sok szempontból sérült a kilencvenes évek elején a romániai magyarok érdeke.

    Önnel ellentétben, én meg vagyok győződve róla, hogy az RMDSZ sok mindent tett azért, hogy javuljon a magyar közösség helyzete. Igaz, ez a dolga a Szövetségnek. Igaz továbbá, hogy többet is lehetne hozni a konyhánkra. De, ismétlem, nem ellenzékben, hanem hatalmon lehet elérni valamit a közösség számára. Persze, ehhez együtt kell működni a többség szalonképesebb pártjaival. Ebből pedig manapság három van a polcon: PNL, PD-L és PSD.

    Tisztelettel, enté

  316. Árus Zsolt

    Tóni, Tóni!
    Többet vártam tõled. Ez kiábrándító!
    Ezt mondod: “Tudomásom szerint, a déltiroliak is szívesen megtennék, de nem telik nekik Rómába jutni.”
    Nem tudom honnan származik az információd, ezért nem vitatkozom vele, mert amúgy sem releváns. Ami TÉNY: Délrirolnak van autonómiája, s azt úgy érték el, hogy nem voltak kormányon. Ergo elméleted sántít, nem igaz, hogy csak kormányon lehet valamit elérni. Sõt!

    ui. Mióta magázódunk?

  317. új széköly

    Kedves Bulcsú!

    Én ezzel a dologgal többet nem akarok foglalkozni, mert nem látom értelmét. Én személy szerint csak arra reagáltam, amit rólam írtál…de, ha nem volt elég érthető, akkor elnézést.
    Ha valamivel megbántottalak volna, bocsánatot kérek!
    Remélem többet nem lesz személyeskedő hangvételű levelünk egymás felé. Isten áldjon!!
    B.U.É.K.

  318. Fairplayguy

    Niculescu Úrnak!

    A maga által említett pártok közül csak kettő jöhet számításba ismerve az udemeráj ún. barátait… és az semmiképpen nem a PDL….
    Amúgy tökmindegy hogy az RMDSZ kormányon van vagy pedig sem, mert eszébe sem jut jót tenni a rommagyaroknak… Túl nagy a konc amit ott kéne ezért hagyni…

    Mindenkinek Sikerekben Gazdag Boldog Új Esztendőt kívánok !

  319. Niculescu Tóni

    Hi Zsolt, bocs a magázásért.

    Persze, hogy lehet autonómiát szerezni déltiroli, vagy talán baszk módon (megjegyzem, sem az olaszországi németajkúak, sem a spanyolországi baszkok nem cselekedtek, cselekszenek ellenzékből). Egyesek bombával, mások az anyaország beavatkozásával, valamint nemzeközi segítséggel érték, érik el céljukat.

    Ami a romániai magyarokat illeti, én jobb szeretném, ha békés eszközökkel, a politika és a párbeszéd útján igyekszünk célbajutni. Nem hiszem ugyanis, hogy robbantásokkal vagy a politikai élet bojkottálásával sikerrel járhatunk manapság Romániában.

    Vegyünk egy hozzánk földrajzilag és érzelmileg közelelebbi példát. Hiszem, hogy a felvidéki és a vajdasági magyarok helyesen döntöttek, amikor a politika révén kerültek hatalomra Pozsonyban, illetve Belgrádban.

    Igaz, a koszovói albánok más útat választottak (ők sem ellenzékit, akár a baszkok és a déltiroliak!), ami szerintem számunkra járhatatlan. Ellenben, egy nemsokára sokak által elismert független Koszovó precedenst teremthet – legkevesebb a nemzetközi jog terén –, amit a kárpátmedencei magyarok is kihasználhatnak különböző, sajátos autonómiaformák kivívásához.

    Üdv., Tónhal

  320. Niculescu Tóni

    Kedves Fairplayguyúrnak!

    1. A román belpolitikát illetően, úgy tudom, hogy a PD a FSN-ből vált ki, nem is olyan rég. Stolojanék pedig a PNL-ből szakadtak le az idén. Ezekkel az emberekkel együttdolgozott, az ő kérésükre!, az RMDSZ. Ezért nem látom az Ön által kikiáltott inkompatibilitást? Szerintem még Emil Boc is meggondolja magát a következő politikai formulákat illetően, amennyiben a magyarok jövőre is bejutnak a parlamentbe.

    Egyébiránt tapasztalatom szerint, minden román pártban van aktivista, aki – hogy finoman fogalmazzak – nem igazán kedveli a magyarokat (úgy en bloc: mindegy neki, hogy RMDSZ-es az illető vagy sem). Mint ahogyan van PD-s, PNL-s és PSD-s politikus, akiről tudom, hogy szívesen együttműködik velünk. Mindkét fajtából ismerek jópárat, dolgoztam velük a Konvenció idején és 2005 után is. Kormánykörökben, román nevem, valamint bercsényi (Bukarest egyik kerülete) szójárásom nem minden alkalommal enged mindenkinek következtetni politikai hovatartozásomra. Igy előfordul, hogy előttem dúrván bozgoroznak (olyan közigazgatási kérdéseket taglaló összejövetelen is, amelyen nincs szó etnikai kisebbségekről, vagy közösségi jogokról). Azt is megéltem, hogy egy miniszter nem akarta láttamozni az RMDSZ-es kolléga kezdeményezését, amelynek egyáltalán nem volt etnikai jellege (azért nem írta alá a bürokratikus papírost, mert bozgortól származott). Ugyanakkor több demokrata és liberális tisztségviselőről is tiszta szívvel elmondhatom, hogy segítőkész, megbízható ember, aki vegytiszta magyar ügyben is kezet nyújtott, kezet nyújtana.

    2. Az RMDSZ tevékenységéről nem vitatkozom többet Önnel. Tudniillik, magának, Fairplayguyúr, úgy látom, ebben a kérdésben kialakult egy sziklaszilárd meggyőződése (amit több blogkolléga frusztrációnak nevez). Ön axiómával blogdolgozik, amelyet nem illik, nem szabad, és nem kell bizonyítani. A meggyőződése önműködő, a bloghoreea bevált hármasszabálya szerint gurul tova. Ezért, ígérem, ezentúl kussolok e témában. Főleg, hogy az Ön blogszemében én is koncevő vagyok.

    3. A konccal kapcsolatosan viszont nagy a gyanúm, hogy ön tulajdonképpen Önt eszi a sárga irigység, amikor valakiről azt képzeli, hogy veszedelmesen közelkerült a húsosfazékhoz. Lehet, hogy tévedek. Ezért kérem, legyen szíves cáfoljon rám, és árulja el, mit tett a romániai magyar közösség érdekében? Esetleg érdektelenül, koncmentesen. És végül fairplayül. (Hiszen én elmondtam itt, mit tettem a magyar közösségért, amikor az érdekvédelem nem volt kimondott, munkaköri leírásom szerinti tisztem).

    BÚÉK!, enté

  321. Árus Zsolt

    Tóni!
    Próbáld megsaccolni, hogy a román politikusok hány százaléka a bozgorozó, s aztán gondold végig még egyszer az elméletedet a tárgyalásos autonómiáról. Amúgy tudsz mondani bár egy sovány példát ilyenre? Kétlem.
    Aztán mikor én azt mondom, hogy nem voltak kormányon, akkor azt célszerû pont úgy érteni. Magyarán: nem mondtam, hogy ellenzékben voltak, azt te képzelted hozzá, mert úgy látszik ebben a kettõben gondolkozol. A déltiroliak nem voltak se kormányon, se ellenzékben.
    Végezetül: ha te magad nem húztál anyagilag hasznot az elmúlt 18 évbõl, abból meg nem következik, hogy az udmr vezetõnek többsége sem húzott. Kár védeni õket egy olyan ügyben, amiben egyértelmûen sárosak.

  322. Niculescu Toni

    Hi Zsolt,

    Egy autonom kozosseg, nem zarja ki foltetlenul a kormanyszereplest. A katalanok es az alandiak szeles koru autonomiat gyakorolnak. Ami nem akadalozza meg oket, hogy hatalmat gyakoroljanak Madridban, illetve Helsinkiben.

    A robbangatast nem tartom celszerunek. Akkor sem, ha az altalad serelmezett arany nagyon nagy. Te mire gondolsz, mi a megoldas Romaniaban?

    Tonhal

  323. Janika

    Nagyon sárosak Tóni!

  324. Árus Zsolt

    Tóni, folyton csúsztatsz! :-(
    Én azt monndtam, hogy ott, ahol a dolgok nincsenek rendben, nincs mit keresni a kormányban. Ha majd lesz székely autonómia, tõlem akárhány magyar miniszter is lehet Bukarestben. De amíg nincs, addig nem szabad, nem célravezetõ, s mint a helyzet mutatja, nem is eredményes.
    Lehet itt mesélni arról, hogy az idén mennyi kormány-pénz érkezett Székeltföldre, de készített már valaki egy tisztességes kimutatátast, amibõl kiderülhet, hogy arányaiban több vagy kevesebb került ide, mint az ország többi részébe? Attól félek, hogy hamar kiderülne, hogy a helyzet távolról sem olyan fényes. Egyszerûen arról van szó, hogy az államnak rengeteg a pénze, évek óta nem bírják elkölteni. Nem véletlen az, hogy a költségvetésben folyamatosan plusz van, s nem hiány.
    Egy szó mint száz: számos példa van arra, hogy az a módszer eredményes, amit én is annak tartok, s nincs egyetlen (mondom EGYETLEN), ami a te elméletedet igazolná. S akkor mirõl beszélünk?

  325. Niculescu Tóni

    Hi Zsolt,

    Komolyan gondolod, hogy amennyiben a romániai magyarság kormányon, netalán parlamenten kívül maradna, több közpénz jutna a Székelyföldnek?!

    Csúsztatás ide, csúsztatás oda, egyelőre nem válaszoltál a kérdésemre: mi szerinted a megoldás? Én a román többség szalonképes képviselőivel folytatott párbeszédet és együttmúködést tartom célravezetőnek, ami kormányszerepben a leghatásosabb. Te milyen eszközökhöz folyamodnál, melyik út a legrövidebb az autonómia felé?

    Szia, Tónhal

  326. Árus Zsolt

    Újabb csúsztatás!
    Nem állítottam olyat, amire te rákérdezel.
    S ha a követendõ utat kérded, akkor azt mondom, hogy (röviden, a legfontosabb dolgokat kiemelve):
    1. Idehaza:
    - a méglevõ törvényes keret bátrabb, kreatívabb kihasználása (el egészen a feszegetéséig);
    - az igények határoztt megfogalmazása s azok következetes képviselete, félmegoldások, pótszerek, egyebek el nem fogadása;
    2. Külföldön:
    - sokkal de sokkal aktívabb külpolitika;
    - a kommunikáció minél szélesebb skáláját kihasználó tényfeltáró propaganda (legyen téma a nemzetközi sajtóban a hazai magyrság/székelység, annak a gondjai, az elszenvedett jogfosztások és tiprások, stb, stb.)

  327. 1&2 magyar

    Kedves Árus Zsolt!

    Az 1. pontban N. Tóninak leírtak csupa általánosság! Egyfajta csúsztatás ez is, nem gondolja? Mit ért azon, hogy a “törvényes keret feszegetése”? Netán az autonómia kinyilvánítását (kikiáltását), teszem azt, Ditróban vagy Csomafalván? És akkor mi van? Attól lesz? Ki kell azt elfogadja? Talán 25, Brüsszelben meggyőzött EU-képviselő? Jobb esetben 120, ugyanott? Nem a román parlament? Tudna ezekre a kérdésekre válaszolni? De konkrétumokat, nem üres szólamokat, hiszen másoknál nem szereti a csúsztatást…

    1/2 magyar

  328. Árus Zsolt

    Most már 1&2 vagy 1/2?
    Aztán: Nézz utána kérlek, hogy mit is jelent a “csúsztatás”, hogy ne értsd félre az általam mondottakat!
    A törvényes keret feszegetésére számos példa mondható (persze nem az általad felsorolt badarságok), adok is itt kettõt, aztán ki-ki a saját fantáziájára hagyetkozva bõvítheti a listát. Tehát:
    1. A postai küldeményeken (levelek, csomagok) használjuk bátran az anyanyelvünket. Ne írjunk cémként Miercurea Ciuc-ot vagy Gheorgheni-t. A küldemény mindneképp célba fog érni, még akkor is, ha Calafaton adja fel valaki, mert arra van kitalálva az irányítószám.
    2. Tegyük ki Székelyföldön a középületekre (polgármesteri hivatalok, iskolák, könyvtárak, ssb.) a székely zászlót. Ezt semmilyen törvény nem tiltja, ezért levetetni senkinek nincs joga.

  329. 1/2 magyar

    Kedves Árus Zsolt!

    Az hogy 1 (egy) drb. elütésre van képed szellemeskedni, megható. Csak ebben az irományodban van: „hagyetkozva”, „cémként”, „mindneképp”, „ssb”. Meghökkentem továbbá azon, hogy te az autonómia kikiáltását (mindössze ezt „soroltam” én fel) badarságnak tekinted. Akkor minek kikiáltani? Pláne ha van más „feszegető” megoldás. Mondjuk az, hogy magyarul írjuk a borítékra azt, hogy Gheorgheni. Ez már „feszegető” a javából! Csak lehet, hogy János bácsi nem tudja településeink irányítószámát (magyarul sem), s ezért esetleg mégis megtörténik (ez kellemetlen, de valós veszély), hogy egy „jóindulatú” román postás (persze abszolút törvénytelenül!) nem kézbesíti ki a levelet (csomagot). Viszont János bácsinak meglehet az az elégtétele, hogy „feszegette a törvényes kereteket”.
    Ami a csúsztatást illeti, e tekintetben is felületes vagy, kicsikomám (ha már tegeződünk), mert én „egyfajta” csúsztatást írtam, ha csíped az egyfajta jelentését…
    Őszintén ajánlom, magyartudásból ne kezdj velem, mert semmi esélyed győzni. Akármekkora magyarnak (székelynek?) tekinted tenmagadat.

    Félmagyar (hogy el ne üssem!)

  330. Erőss Bulcsú

    Árus Zsolt barátom!

    Látom belegabajodtál ebbe a félkegyelmű magyarba, aki olyan hülye, mint 12 pár rendőrcsizma…szépen megtisztítva persze.
    Félkegyelmű mindenben ott van, okos, a legmagyarabb, helyesírásban még Grétsy László is csak a futottak még kategóriában kapna helyet, ha versenyre kelne ezzel a semmirekellővel! Azt írja a végén a baromarcú:

    “Őszintén ajánlom, magyartudásból ne kezdj velem, mert semmi esélyed győzni. Akármekkora magyarnak (székelynek?) tekinted tenmagadat.”

    Puff neki, nos, Zsoltikám, “tenmagad” bajban vagy:) Itt mi csak másodhegedűsök lehetünk, amikor ez a genetikai selejt osztja az észt. Biztosan a Stefan Gheorghiu egyetemen végzett, ott képezték ki az öreget…Ezért tud mindent…
    Nagyanyám szokta mondogatni (aki nem rendelkezett félkegyelmű magas szintű tudásával), hogy “sok ember helyett más kéne, sok helyett nem is kéne…”
    Azért tudott valamit a mama is…pedig ezt a félkegyelműt nem is ismerte szegény!…

  331. Árus Zsolt

    :-) )
    Igen, aki az autonómia kikiáltását emlegeti, az badarságot beszél. Ez tény.

  332. 1/2 magyar

    Erőss Bulcsúnak!

    Először is megkövetlek amiért kénytelen vagyok megszegni régebbi fogadalmamat, miszerint többet nem foglalkozom veled. Mentségemre szolgál, hogy te viszont állandóan sértegetsz, mocskolsz másokhoz írt szövegekben. Azt is mindenki láthatja, aki ide látogat, hogy milyen szinten. Én ugyanis vitáztam, szerintem civilizáltan, még ha olykor ironikus hangvétellel is. Sok időm nincs rád, de a következőket azért közlöm veled:
    1. Én egész kegyelmű félmagyar vagyok, ezért kérlek, a 12 pár rendőrcsizmából vonj le hatot. A többit meg húzd fel szépen a lábadra, mert odaillenek.
    2. A – gondolom, tiszteletre méltó – nagymamád tudta, hogy „sok ember helyett más kéne, sok helyett nem is kéne” (itt talán rád gondolhatott, hisz ismert, engem pedig nem!), én viszont tudom, hogy a belegabajodtál szóban j helyett ly kellene. Ezért – Grétsy ide vagy oda (ha annyira tisztelnéd, mint én, vigyáznál a helyesírásodra és a nyelvhelyességre is) – tényleg csak másod- (de inkább negyed-)hegedűsök lehettek. És persze egy másik zenekarban!
    3. Megnyugtatlak: a Stefan Gheorghiuba nem jártam, de ott nem is tanítottak magyart. Hanem valami olyasfajta „politikatudományt”, amilyent te művelsz. Én magyarul a Brassai Sámuelben tanultam meg, Kolozsváron. Te, látom, az anyaországban sem… Nekem elég volt hozzá 8 (nyolc) osztály. Neked egy élet sem lesz elég, ha eddig nem sikerült. De azért igyekezz!… („Hajrá magyarok!”)
    4. Egy civilizált, mégoly éles vitában is az olyan szavaktól, mint hülye, félkegyelmű, baromarcú, genetikai selejt (na, ez már azért emlékeztet valamire, lengeted-e rendesen az árpádsávost Bayer Zsolt barátoddal!?) erőssen búlcsúzni kellene!

    Meg nem érdemelt tisztelettel,

    Félmagyar

    Árus Zsoltnak!

    Jó, ebben megegyezhetünk. Nem is én emlegetem, csak kérdeztem, hogy ez is a törvényes keretek feszegetéséhez tartozik? Mások beszélnek róla folyvást (SZNT, MPSZ, EMNT stb.), sze’ épp most közeledik befejezéshez a székelyföldi népszavazás(féle), ha jól vagyok értesülve…

    ½ magyar (sikerült!)

  333. Fairplayguy

    Nikuleszku bácsinak!

    Kicsit kiléptem a képből pár napra s látom hogy keményen támadja a lábnyomomat (beírásomat)…
    Első pillanatra az a sok bozgorozás említése a maga részéről kicsit úgy hat mintha megfélemlíteni akarna mint Tom Sawyer aki a (nemlétező) bátyjával próbálta megfélemlíteni ellenfelét a mindenáron (pszihológiai) győzni akarás reményében. Igazából ez dióhéjban összefoglalva pont olyan mint az elmúlt 17 év udemerájos politikája. Semmi új, látom megtanulta a leckét Nikuleszkú úr! Sok sikert a blogszférában történő honosításában… Csak arra kérem próbálkozzon esetleg a meséket taglaló blogokon… Mert itt pár ember gondokodik és azt azért számításon kívül hagyni blődség Nikuleszku úr…
    Mert teszem fel a kérdést hogy a mai világban ki az aki nacionalista retorikával eredményt bír elérni a politikában Nikuleszku Úr?
    Megpróbálta a fent említett rekorikát a PC meg a PRM… Kérem nézzen rá az esélyeikre… Ha minden igaz Voiculescu meg a tribűn be sem fogják pártjaikat juttatni a parlamentbe…. Ehhez képest Nikuleszku uram még mindig a (fent említett) jó öreg mesékkel jön… Ejnye- bejnye szép- e ez Nikuleszku Úr?

  334. Fairplayguy

    … és még két szót Mikuleszku úrnak: politikus nem vagyok ezért rajtam számon kérni azt hogy mit tettem a közösségért mint azt a politikusoktól számonkérik (mert ugye rájuk szavaztak az emberek) hogy úgymondjam politikai fiaskó…

  335. Fairplayguy

    …bocs, értsd: Mikuleszku= Nikuleszku. Kösz.

  336. Fairplayguy

    Olvasván a beírásaidat te félmagyar elnevezésű emberke, nem pont a Nikuleszku lennél hogy úgy mondjam inkognitóban?

  337. Niculescu Tóni

    BÚÉK, kedeves Fairplayguyúr!

    Megígértem, Önnel az RMDSZ-ről többet nem diskurálok. Az érdekképviselettel kapcsolatos kérdésemet is csak azért mertem feltenni Önnek, mert én már megosztottamn itt mindazt, amit nem RMDSZ-esként tettem a közösségért.

    A mérges válaszából legalább annyit megtudtunk Önről, hogy nem politikus. Mondja, kérem, ha már nem politikus, miért képtelen fair lenni, ha már ilyen nickname mögé bújt?

    Én Bukarestben jártam suliban, nem Kolozsvárott, mint Félmagyar. Igaz, a román fővárosban nem tanultam meg elég jól magyarul, viszont megtanítottak a vesszővel bánni. Ön elől, úgy olvasom ki, a politika elrejtette a vesszőket…

    Üdv., enté

  338. Niculescu Tóni

    bocs: Bukarestben jártam suliba, nem suliban.

  339. Fairplayguy

    Ha már itt tartunk Nikuleszku úr, talán az se kutya hogy nem hagyom ezeken a nyilvános politikai blogokon azt hogy a magafajta manipulálhassa a rommagyar közvéleményt. Mindenféle trükkökkel meg miegymással…
    Amúgy pedig további sikeres kísérlezést kívánok Nikuleszku Toni úr!

  340. Niculescu Tóni

    Kedves Fairplayguy!

    Belefáradtam az ilyenfajta bloggolásba. Gondolom sokan únják már a „párbeszédünket”. Sajnos a bloggazda ritkán rukkol elé új topikkal. Következésképpen, ahelyett, hogy politikai vagy más közérdekű témát vitatnánk, egymást pofozgatjuk látástól vakulásig.

    Ha nem veszi rossznéven tőlem, 2008-ban kívánom Önnek, hogy töltsön minél kevesebb időt a blogon. Remélem tobábbá, hogy az idei helyi-, általános-, valamint a jövő évi európai választás után egytől-egyig olyan politikus képviseli majd a romániai magyarságot, akire valamennyien büszkék lehetünk.

    Minden jót!,

    Niculescu Tóni

  341. Árus Zsolt

    “Árus Zsoltnak!

    Jó, ebben megegyezhetünk. Nem is én emlegetem, csak kérdeztem, hogy ez is a törvényes keretek feszegetéséhez tartozik? Mások beszélnek róla folyvást (SZNT, MPSZ, EMNT stb.), sze’ épp most közeledik befejezéshez a székelyföldi népszavazás(féle), ha jól vagyok értesülve… ”

    Tudsz idézni is SZNT, MPSZ vagy EMNT dokumentumot, amiben az autonómia kikiáltásáról esik szó? Kétlem.
    Akkor meg szinte tökéletes helyesírásra ugyan képes vagy, de az igazmondással hadilábon állsz.

  342. új széköly

    …azé hangulat az van itten kérem szépen… szeressük egymást gyerekek… még jó, hogy annyian vagyunk, hogy megéri széthúzni!!

  343. Fairplayguy

    ,,Ha nem veszi rossznéven tőlem, 2008-ban kívánom Önnek, hogy töltsön minél kevesebb időt a blogon. Remélem tobábbá, hogy az idei helyi-, általános-, valamint a jövő évi európai választás után egytől-egyig olyan politikus képviseli majd a romániai magyarságot, akire valamennyien büszkék lehetünk.” – mondja Nikuleszku úr…

    Teljes szívemből viszont kívánom közösségünk érdekében!

  344. 1/2 magyar

    Guy! ( „vezetéknevedtől” nyugodtan eltekintek)

    Látom, nemcsak RMDSZ-fóbiában, hanem gyanakvásban is egy követ fújsz Erőss Bulcsúval. Hacsak a helyesírásra, a magyar nyelv iránti igényességünkre kissé jobban figyeltél volna (mert sajnos N.T. bejegyzéseiben is gyakran találni kifogásolni valót e tekintetben, és ezért nem is tartom ildomosnak az ő részéről mások kioktatását), szóval ha egy kicsit is figyelnél és gondolkoznál, már nem gyanakodnál arra, amire. Ilyen alapon én is gyanakodhatnék arra, hogy E.B.-vel egyazon személy vagytok. De meg sem fordul a fejemben. Ő „messziről”, biztosnak vélt fedezékből lődözgeti mérges nyilait, „osztja az észt”, ahogy másokról szereti mondogatni. Lelke rajta, hisz vélemény- és szólásszabadság van, aminek, úgy látom, nem mindig van köze a jóérzéshez…

    Másrészt azt sem tudom elfogadni, hogy csak a politikusok tehetnek a közösségért, és csak rajtuk lehet ezt számon kérni. Pedagógusok, írók, művészek, de még építészek, mérnökök, közgazdászok, orvosok, továbbá nem választott, hanem versenyvizsgával alkalmazott tisztviselők, általában az értelmiségiek is tehetnek, sőt, hivatásuk tenni a közösségért. Vagy nem? Nos, te melyik kategóriához tartozol, hogy neked semmit nem kell letenned az asztalra?! Csak dumálni, vagdalkozni, másokat mocskolni – akik még ha nem is mindig önzetlenül és tisztán, de tesznek valamit a köz érdekében –, ez kicsit kevés… És mindenért az RMDSZ-t (vezetőit, tisztségviselőit, de tagságát és szimpatizánsait is) hibáztatni, gyalázni, az kicsit sok! Emellett nemcsak elvakultságra, hanem emberi hitványságra is vall. Vagy annyiban merül ki hősies közszolgálatod, hogy nem hagyod „manipulálni” itt ezeken a politikai blogokon a „rommagyar” közvéleményt? Hát te mit csinálsz, ha nem ugyanazt, csak más előjellel?!

    Mellesleg: biztosan tisztában vagy a „politikai fiaskó” jelentésével?? És szerinted bűn-e a tribünt (lelátót) hosszú ű-vel írni és összetéveszteni a román és a magyar tribun-nal. (E szó jelentését lásd az Idegen szavak szótárában!) … Szerintem éppen nem bűn, de zagyvaságnak mindenképpen az! Montecuccoli tábornok azt mondaná: ez több mint bűn – ez hiba! Nyelv(nem)ismereti – tenném hozzá én egy rögtönzött szóval.

    Árus Zsoltnak!

    Bevallom, nem rendelkezem az SZNT, MPSZ, EMNT stb. közleményeinek, kiáltványainak dokumentációjával, így nem tudok idézni belőlük. De épp a napokban láttam a Duna TV-ben egy bejátszást a 2006-os ditrói nagy (??) székely nemzetgyűlésről (ahol árpádsávos zászlókat is lengetett a szél…), ott az azóta a feledés ködébe veszett Csapó dr. vajon miről beszélt? Igaz, ha jól emlékszem, a tervezett „Kiáltványt” végül is nem olvasta fel, de azért megkérdezném, azt ki szerkesztette, és mi lett a sorsa? A mostani „népszavazás” meg vajon miről szól?
    A helyesírást, nyelvhelyességet, nyelvápolást nem kell lekezelni, tőlük „nagyvonalúan” eltekinteni, hiszen az anyanyelv (szeretete és ápolása) hozzátartozik a nemzeti identitásunkhoz, amelyért oly hangzatosan „igazmondanak” egyesek…

    1/2magyar

  345. Erőss Bulcsú

    Szegény 1/2 kegyelmű, nagyon hüje (lyó így?) vagy!:)

    Én a Brassai Líceum akkori és mostani vezetősége helyett is szégyellem magam, hogy te ott járhattál!
    Akármit is írsz, te már félkegyelmű maradsz!

    Imádkozom érted is!:)

  346. Árus Zsolt

    1/2:
    Nem szép és nem helyes olyan dokumentumot kritizálni, amivel nem rendelkezel (már csak azért, mert olyan, amirõl te beszélsz nem is létezik).
    A pontosságot nem csak a helyesírás terén kell elvárni és gyakorolni, hanem az élet más területein is!
    Ditróban szó nem volt semmiféle kiáltványról, ugyanis ott határozatot fogadtunk el. S természetesen a határozat elhangzott, elvégre azért gyûltünk össz, hogy meghallgassuk s elfogadjuk. Ha a tartalma érdekel, elolvahatod ezen a címen: http://www.sznt.ro/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=29&Itemid=53.

  347. Fairplayguy

    Te fél!

    Igazából bajom van a fele apa- fele víz jellegű emberekkel… Érted- e hogy miért?

    Hát elsősorban azért mert az aki ide is meg oda is húz, hát hogy úgymondjam szerényen szólva is gyenge, hajlongó, megbízhatatlan…

    Ez a Nikuleszku úr azért tőled nem fek(hetik) messze, látom a pártját is fogtad rendesen…

    Most nincs időm veled foglalkozni mert mennem kell, de pár nap múlva visszajövök. Igérem…

  348. Erőss Bulcsú

    Ideje, hogy most már ezt a félkegyelműt jól megleckéztessük, nem azért, hangsúlyozom, nem azért, mert nem egy véleményen van velem vagy másokkal, hanem mert ő ilyen licsi-locsi langyos vizecske. Olyan ő, mint Orbán elvtárs Kovászna megyében, amikor 1989 decemberében unokaöcsém a főtéren megszólította mondván neki, hogy maga is kommunista, erre Orbán elvtárs szabadkozott, hogy ő nem, ő született demokrata…holott mindenki tudta, hogy Ceausescu-érában vezető beosztásban dolgozott. Az megint csak az RMDSZ bűne, hogy utána a Kovászna Megyei Önkormányzat elnöke volt éveken keresztül…
    Szóval, ilyen ember a mi kis félkegyelműnk is véleményem szerint, ezért aztán elemi érdekünk, hogy ízekre szedjük…Úgyhogy Fairplayguy barátom, Árus Zsolt és minden olyan ember, aki kiköpi a langyos vizet, nos, ideje helyükre tenni a dolgokat…

  349. Nagy Zsolt

    Kedves bloglátogatók és hozzászólók!

    Ismételten, nyomatékosan kérek mindenkit, hogy ne váljon a blogom egymást minősítgető, netalán sértegető fórummá. És különösen nem “megleckéztetések” helyszíne ez!

    Ezek szellemében kívánok egy sikeres új évet mindenkinek.

  350. új széköly

    Köszönjük szépen Zsolt! Viszont kívánom!
    Lerhet, hogy az lenne a jó, ha többször részt vennél itt a blogon való ‘beszélgetésekben’!
    Igazad van, nem így kellene megnyilvánulni…

  351. Erőss Bulcsú

    Milyen gyorsan itt termett Zsolt barátom, hogy “beszóljon” félkegyelmű védelmére!!! Fairplayguynak lehet igaza, hogy félkegyelmű egy követ fúj Nikuval és az RMDSZ-szel, ezért elemi érdekük itt a blogon megvédeni…
    Új széköly pedig, mint Poncius Pilátus, rögtön ítélkezik is…persze most is tévesen!

  352. Rudi

    N. Zsoltnak javaslom nyisson egy temat “altalanos szitkolodas” nevvel. Oda majd beiratkozhat ez a sok okos. A tobbi pedig figyelmesen olvassa el ENNEK a temanak a nevet.
    Engem is mocskolhattok mert biztos helytelenul irok. mivel 17 evig roman szakon tanultam, majd nemetul, aztan angolul. de azert magyar vagyok. Magyar szulok, feleseg es gyerekek. tehat irjatok mar valami olyat amiert ne szegyeljem hogy egy nelvet beszelunk!
    Ti ujbol azt bizonyitjatok hogy mi sajat ellensegeink vagyunk. a tobbi nem is kel tegyen semmit csak kivarja mig sajat magunk tonkre megyunk.
    Javaslom Zsoltnak zarja ki azokat akik nem a temarol irnak.

  353. Rudi

    Es most a temarol:
    Amondo vagyok hogy kozos nevezot kel talalni a Tokes/Szasz csapattal. A helyi valasztasokon biztos kulon listan lesznek hogy erejuket mutassak. Es lesz is szavazatjuk! Ez a helyzet, el kel fogadni. Hogy miert jutottunk ide? Erre nehez valaszolni roviden. Tamadhat mindenki mindenkit. Ez a politika. Ha nem voltunk eleg jok, akkor megoldast kel keresni hogy ne legyen roszab, nem pedig mentegetozni es tamadni. A lenyeg az hogy ne maradjunk ki a Parlamentbol. Es ehez kompromisszum kel mind a ket oldalrol. Ok is tartanak attol hogy az egesz magyarsag kimarad. Es tudjak hogy ez az ok “image”-juket is rontana.
    Es persze az rmdsz elen kel a fiatalitas. Ez lenyeges. A nep mindig az “uj embertol” var ujat, nem attol akit mar tizen… eve ott lat.
    Na erre haljunk szot!!! hany hibat kovettem el?
    :)

  354. Erőss Bulcsú

    Rudikám, nem mocskol itt senki téged, a kizárás azért nem jó, mert akkor megvonod az egyik alkotmányos alapjogot az ember fiától vagy lányától, azaz a szabad véleménynyilvánítás alkotmányos alapjogát, és ez nem szép tőled…
    A többi, amit írsz (fiatalítás, kompromisszumkötés) lerágott csont pajtás…
    Mondd meg, hogy kivel kössünk kompromisszumot, mert nem igazán tudjuk, ugyanis akikkel kéne kötni, azok most nem érnek rá erre…inkább bennünket mocskolnak. Úgyhogy a spanyolviaszt Rudikám, te sem találtad fel…

  355. Fairplayguy

    Félmagyarhoz,
    hozzád csak annyi lenne a kérdésem hogy neked mi a véleményed az ún. helyes magyarságtudatról?

  356. új széköly

    Kedves Erőss Bulcsú!
    Köszönöm szépen, hogy ennyi figyelmet szentelsz szerény személyemre, felemelő érzés számomra!! Egy olyan személy, akinek mindenkiről megvan a véleménye és mindent jobban tud mindenkinél, ha már csak a szájára is vesz, már akkor is nagy szó!!
    Nem ítélkeztem, de elítélem a durva, mocskolódó, gúnyos hangvételt, akármelyik részről lenne is!! Érdekes módon, általában azok az emberek vannak a legjobban felháborodva ezek miatt az elítélések miatt, akik észre sem veszik, hogy ők maguk használják a legjobban ezeket…
    Kedveseim, nem szabad ilyen hevesnek lenni… árt a szépségnek és az egészségnek…
    Köszönöm, hogy mindig kedvesen, atyafiúi szeretettel közelítesz hozzám!!
    Az Úr áldjon meg Téged ezért!
    Atyafiúi szeretettel,

  357. Erőss Bulcsú

    Új Széköly!

    Először is nem tudom, honnan veszed, hogy én mindig mindenkinél mindent jobban tudok. Légy szíves másold be azt a hozzászólásomat, amelyben ezt nyilvánosságra hoztam.
    Egyszerűen arról van szó barátom, hogy van mindenről véleményem azért, mert érdekel a közélet. Ennyi. És az iróniát, ami vitathatatlanul jellemzi hozzászólásaimat, azt ne téveszd össze a gúnnyal, mocskolódással stb.
    Ha nem érted a szavak jelentését, akkor tisztelettel kérlek, hogy használd a Magyar Értelmező Szótárt.
    Manapság sokan igyekeznek kiforgatni a szavak jelentését, ezt Karinthy úgy fogalmazta meg, hogy „gyalázatos hazugok megrontották a szavak becsületét”…
    Talán te vagy az egyik közülük???…

  358. új széköly

    Erőss Bulcsú!!
    Hát én betűkkel foglalkozom elég régóta, de még ilyent nem nagyon vágtak a fejemhez! Mondjuk ezt is meg kell élni és tapasztalni egyszer!
    Az a jó, ha egy tökéletes embertől kapom ezt meg!!
    Mert, ha tökéletes oktat ki, akkor nem lehet semmi gond!!
    Örvendek, hogy van mindenről véleményed… és azt is lehet látni, hogy igazából nem is tudsz mindent mindenkinél jobban…
    Kedves Bulcsú!
    Én ezennel ezt a vitát befejezettnek nyilvánítom és nem fogok válaszolni többet az ilyenfajta levelekre!!
    Ha véletlenül megbántottalak volna, akkor kérlek bocsáss meg, ha tudsz.
    Isten áldjon!
    Atyafiúi szeretettel,

  359. 1/2 magyar

    Guynak!

    Az, hogy a tiéd nem helyes!

    Bulcsúkámnak!

    Nagyon megijesztettél! Reszketek, mit mondjak… De nem ezért nem fogok válaszolni többet nemtelen vagdalkozásodra, hanem mert hiába provokálsz, nem tudok a te szintedre süllyedni. Köpködjétek csak továbbra is (ha lehet, egymásra is) az epéteket! Jó szórakozást!

    Félmagyar (mert akkora magyar, mint itt néhányan, nem lehetek)

  360. Fairplayguy

    Na mondjad félmagyar ember, hogyha az enyém (szerinted) nem helyes, akkor szerinted mégis mi a helyes magyarságtudat?

    Kösz előre a választ….

  361. domi

    A helyzet az, gyerekek, hogy nagyon tragikomikus az eset.
    Tragikus, mert rettenetes nezni, amint ismeretlen (magyar) emberek hogy esnek egymasnak egy-egy lenyegtelen (vagy akar lenyeges) velemenykulonbseg miatt.
    Ugyanakkor komikus, mert a nagy civakodasban latni lehet nehany esetlen es vicces bajuszcibalast is.
    Mindenesetre ez a blog mar nem arra szolgal, amire kellene. Persze ez foleg maga a bloggazda hibaja, aki ugy tunik, teljesen elszakadt mar a kozelettol.

  362. Erőss Bulcsú

    Új széköly és szellemi kistestvére, Félkegyelmű!

    Nagyon örülök, hogy nem válaszoltok többé azokra a levelekre, amelyekben ti nem igazán tűntök fel pozitív színben…
    Nem is kell, és aki azt gondolja, hogy csak azért, mert magyarok vagyunk mindenben egyet kell értsünk, hát…finoman szólva is beteges feltételezésre utal ez a megállapítás!
    Imádkozzatok…de inkább magatokért!

  363. új széköly

    domi!
    Köszönöm szépen! Igazad van!

  364. Fairplayguy

    Na mi van itt emberek? Megallott az elet? Sehol semmi? (kicsit elromlott a vindozom, nem mukodnek a magyar karakterek).

  365. Fairplayguy

    Olvassatok Kronikat!

  366. Papp Attila

    Halkan kérdezem meg, hogy Nagy Zsolt vett először búcsút a Szövetségtől vagy a Szövetség Nagy Zsolttól. Esetleg az RMDSZ-nek nincs tárolási lehetősége mert kivágták a honlapjukról ennek a blognak az elérési útját. Fúrcsa… de éljenek a fiatal titánok.
    Ha valaki akar mandátumot a helyhatósági választásokra Kovászna megyébe kell sietni mert már osszák.

  367. Fairplayguy

    Mindenesetre ha lenne az erdélyi magyar polgári oldalnak egy kis perspektivikus látása akkor megfognák Zsoltot maguknak. Szerintem van benne potenciál bőven.

  368. új széköly

    Szász Jenő nem szereti a konkurrenciát!! Ezért (is) nem lesz helye ott Zsolt- nak…

  369. Fairplayguy

    Nem tom miért, de az az érzésem hogy Szász Jenőt ideát pont úgy mocskolják mint Orbán Viktort odaát…

  370. új széköly

    …nem mocskoltam, esetleg nem ismered elég jól…sőt lehet Viktort sem…

  371. Fairplayguy

    Kérhetek konkrétumokat ?

  372. Fairplayguy

    … mert hátha végül lesznek is…

  373. Fairplayguy

    Na mi lesz fiúk, elő a farbával, ne kíméljétek őket!

  374. viki

    Sácok, azt hiszem ez a cenzurázatlan blog befulladt, kell a népnek az ADMINISZTRÁLÓ bloggazda ezek szerint?
    Dobjato be izgi témákat és moderálatlanul szellemesen vitatkozzatok!
    Mi csajok, nézzük, ez a dolgunk és hátulról mozgatunk BENNETEKET.
    rajta!

  375. domi

    :)
    Nocsak, nocsak, ki gondolta volna.

  376. új széköly

    …és halkan szól a jazz… úgy tűnik ez is elhal szép csendesen…

  377. viki

    Oscar Peterson-t hallom

  378. új széköly

    jó éjszakátZsolt! és mindenki másnak… az utolsó kapcsolja le a villanyt…

  379. nusi

    Szép álmokat, Zsolt, köszi, reméljük, tudod a helyed és számíthatunk RÁD.
    Nemudémérések.

  380. csibi istvan

    ez a blog is haldoklik?
    kelemen hunor az o blogjat megolte szepen.

  381. domi

    Gáspárik is eltünhetne…nyugodtan

  382. domi

    Nem tudom ki megint az a langesz, aki a nevemben kell hozzaszoljon a dolgokhoz, de nagyon mellefogott, tudniillik en a munkahelyemrol irok, ami azt jelenti, hogy du ot ora utan sosem szoltam hozza…
    Nos, kedves Hamis Domi, megkerem, valasszon mas nicket. A fene a boret!
    kosz

  383. zoltán

    “Büszkék lehetünk”-idézet Nagy Zsolttól.
    Büszkék lehetünk ?- kérdés tőlem.

  384. zoltánbácsi

    …. Bírósági idézést kapott tegnap Korodi Attila környezetvédelmi miniszter, …. ha találod mond meg neki hogy tartson ki és vele vagyunk :)

  385. Árus Zsolt

    Lám, lám, az “üzleti szférába” távozott Nagy Zsolt a választások közeledtével ismét megjelenik a porondon. Hát nem furcsa, hogy abból a pénzbõl, ami szakemberek szerint nem elég a tévé elindítására már imdítottak egy rádiót, s most mégis indul a tévé is? Persze mindennek semmi köze a választásokhoz, “véletlen egybeesésrõl” van szó csak. Aki ezt hisz, emelje fel a kezét!

  386. zoltánbácsi

    aztaaa micsoda ész kombájn, te baromi okos vagy, vagy legalább is az első része :D DD

  387. kati

    zotanbacsi, nem vagy eredeti!
    Árusra oda lehet figyelni. nem éppen minden alkalommal, de most igen.

  388. zoltánbácsi

    http://www.petitiononline.com/antiND1/petition.html