Ha még nem láttátok volna…

akkor most csatlakozhattok ehhez a felhíváshoz:

http://felelosvagy.transindex.ro/

143 válasz: “Ha még nem láttátok volna…”

  1. Fairplayguy

    Opciótól függetlenül,
    minden erdélyi magyar embernek igenis kutya kötelessége az hogy elmenjen szavazni!

  2. relaxman

    megkerhetlek arra hogy modositsd a bejegyzest hogy a cim klikkelheto legyen?

    koszi!

  3. Metoikosz

    köszönöm

  4. Nagy István

    Egy másik felhívás, amelyik hozzám közelebb áll, és az Erdélyi Magyar Civil Szervezetek levelezőlistáján kaptam:

    Kedves barátaink!
    Kis szomorúsággal figyeljük az Erdély-szerte zajló választási kampányt és annak visszásságait. A magyar kultúra mezei játékosaiként, közművelőiként különösen az egyik, vagy másik oldal kampányában résztvevő, s ily módon akaratlanul is politikai szerepjátékra beosztott kulturális közszereplők (társulatok, együttesek stb.) felvonulását kísérjük aggódással és kedvtelenül. Nem mintha nem lenne kinek-kinek magánügye, hogy pénzért, jóindulatból vagy meggyőződésből kinek a szolgálatába állítja tehetségét és művészi képességeit. Ám miközben egy közönséges esztendőben, közönséges művelődésszervezőként vért izzadunk minden fillér támogatásért, s egy Nagybánya, Zilah, vagy Nagykároly, ha fesztivált szervez, álmodni sem merhet első vonalbeli magyarországi előadóról, mert egyszerűen nem tudja megfizetni őket, így kénytelen megelégedni a hozzáférhetőbb erdélyi, vagy a középszerűbb anyaországi kínálattal – lám, ilyenkor hirtelen megnyílnak a zsebek, felpattanak a bőség szarui, s kiderül hogy mégiscsak vannak pénzek és nagyon komoly tartalékok – szinte bármire.
    Szűk egy hónap alatt soha nem látott kulturális pezsgés lepte el megyénket, városunkat, egész Erdélyt. Fontosabbnál- fontosabb emberek keresik társaságunkat és hívnak koszorúzásokra, színházi előadásokra, popdívák és gyermekkorunktól csak messziről csodált együttesek koncertjeire – ingyen. Miközben mi rendületlenül várjuk az időt, amikor a Híres Politikus, nemzete javát keresve, csakis azért támogat majd valamilyen rendezvényt Nagybányán vagy Rónaszéken – csak úgy ajándékba, érdektelenül, angyalfiaként –, mert azt fontosnak tartja. Vagy mert minket fontosnak tart. Vagy amikor a Nagy Politikus csak azért látogat Nagybányára vagy Láposbányára, kampányon kívül, bármikor, mert szeretne velünk találkozni, mert kíváncsi az eredményeinkre, s mert igazán és őszintén érdekli az, hogy hogyan élünk, melyek a gondjaink, hogyan gondolkozunk a világról és benne róluk is.
    Bizony, fél kezünk felén megszámolhatnánk, hány ilyen politikust ismerünk. S hogy mégis tudunk egyről-kettőről, csakis ez ad reményt arra, hogy lesz egyszer még változás ebben a világban, s hitet ahhoz, hogy érdemes részt venni az europarlamenti választásokon.
    November 25. történelmi pillanat az erdélyi magyarság számára. Hiszen végre megmutathatjuk Európának, hogy él egy másfél milliós magyar kisebbség Romániában, amelyik küzd jogaiért, autonómiájáért, állami egyeteméért. Ahhoz azonban, hogy Európa felfigyeljen ránk, képviselőket kell küldenünk az európai parlamentbe. Éppen ezért arra buzdítunk Titeket is kedves barátaink, hogy november 25-én mindenképpen menjetek el szavazni, és voksoljatok Tőkés László református püspökre, vagy az RMDSZ jelöltjeire. Amennyiben jól mozgósítunk és minél több embert elviszünk szavazni, nagy az esélye annak, hogy mindkét fél bejusson a parlamentbe.
    Ha még nem tudjátok kire voksoljatok, kérünk keressétek fel az alábbi honlapokat, és döntsetek: ki legyen a Ti képviselőtök:
    rmdsz.eu/
    tokeslaszlo.ro/
    Találkozzunk november 25-én a szavazóurnák előtt!
    Nagybánya, 2007. november hava
    A Teleki Magyar Ház munkatársai

    Itt még nem olvasható:
    http://telekihaz.erdely.org/

  5. Nagy István

    Pozitív (?) kampány és negatív tett.
    http://www.tokeslaszlo.ro/sajto/84.html

  6. Fairplayguy

    http://erdelyi-politika.blogspot.com/

  7. Metoikosz

    Kedves Nagy István,

    a politika – szerintem – nemcsak egy tudomány, de szolgálat is. A szolgálathoz pedig szolga kell. A szolga minden időben kiszolgáltott. A szolgálat – hitem szerint – nem szolga-lelkűséget jelent. A politikai kiszolgáltottság pedig a közjó akaratának a keresztjén szenvedéssel érleli az üdvösséget. Az üdvösség fájdalmas fénye olykor vakít, olykor pedig felsepri a sötétség kiszikkadt sarát az ösvényen előlünk, ahol járunk.

    Értsen ebből azt ami jól esik :-)

    A párbeszéd alázata eszköz a megmaradáshoz.

    jóakarattal,

    Metoikosz

  8. Nagy István

    Talán azt értem, kedves Metoikosz, amit írt, csak a párbeszéd alázatát nem leltem az általam előbb becsatolt anyagban. A kergetés ugyanis aligha vezet akár a kergető megmaradáshoz, de a kergetettéhez se. És a majdani párbeszéd reményébeni futás sem.

  9. Niculescu Tóni

    Az itt bloggolók aranyszabályai (az oxfordiaké lepipálva)

    1. Jos udemere-ul!
    Mindenekelőtt szidjad az RMDSZ-t. Nagyon jó retorikus kérdés: mit tett az udeméré az asztalra 17 év alatt? Ne törődj azzal, hogy ezzel esetleg megsérted, többek között, a független jelölted kampányfőnökét, aki az általad kifogásolt 17 évből 15 éven át kizárólag RMDSZ-képviselőségből élt. Tegyél továbbá úgy, mintha az általad sérelmezett évek legnagyobb részéhez az égvilágon semmi köze nem volt a lejáratott szervezet tiszteletbeli elnökének.

    2. Tessék nyugodtan személyeskedni!
    Nem számít, mit ír a gazember eremdéeszes vitapartnered, vagy miről szól maga a topik (ezek mind lényegtelen, kimondottan doktrinér dolgok). Inkább kössél bele a kurva vitapartner nevébe (világos, csakis ő tehet róla, hogy ennyire rossz nevű), a múltjába (ami okvetlenül komoly befolyással bír bármely témára), és főleg a politikai hovatartozásába (hiszen akármit ír a kutyafajzat, mind a „főmufti” türelmes diktálására teszi)! Ugyanakkor maradéktalanul kövesd a keresztapád tanácsát (azaz fairplayguyül ítélkezz az ellenfél életrajza alapján), kimondottan akkor, ha nickname mögé bújsz, hiszen így az általad elítélt udémérés már nem élhet a keresztapád bölcs útravalójával. Figyelem, a második aranyszabály megköveteli a következő jelzők sűrű harcba dobását: áruló, gerinctelen és pocsék elemző. Utóbbi bélyegzés akkor a leghatásosabb, ha a célba vett becstelennek nem kenyere az elemzés, így előbb összehasonlíthatod a gerinctelen meg nem írt szövegét Szőcs Gézának az RMDSZ-Tőkés párbajról szóló legfrissebb elemzésével, majd Törzsök Erikára hivatkozva lejárathatod a tehetségtelen fajzat egy régebbi írását (a szabály nem kötelez, hogy megnevezd az inkriminált írást).

    3. Füstszűrős sapkát neki!
    Hordd le az udemerés pofátlant, aki nem válaszol az előző aranyszabályok szerint megfogalmazott provokálásaidra! Ha mégis válaszolna, akkor azért is hordd le! Például, miután felszólítottad, mondja már el, mit dogozott világéletében, egyszerűen, avagy Doktorian leszarhatod mindenkori munkáját. Vagy kijelentheted, hogy a szemtelen áruló egyik munkaszerződéséhez se jutott érdem szerint avagy versenyvizsga útján, hanem mindig koszos politikai befolyás révén. Az övön aluli ütéshez hozzáfűzheted, hogy te soha, semmi pénzért nem fogadnád el azt a szar állást, amit a gerinctelen betöltött. Jobb, ha a szamárnak a ’89 előtt szerzett, mai tevékenységére irreleváns diplomájára hivatkozol. Ha mégis akad a becstelennek önéletrajzi adata, amibe nem tudsz érdemben belekötni (a legelején talán nem volt a magyarságával semmi baj), akkor hivatkozz az idő múlására: azóta sok víz lefolyt a Dunán, kedves gazember, ezalatt neked sikerült ördöggé változni. Ha a gerinctelen számodra elképzelhetetlen marhaságot képes blogra vetni, amelyről később netalán kiderülne, hogy mégis igaz (shit happens), akkor fordítsd a „dógot” természetesre, tedd magától értetődővé a korábban kizártnak percipiált kérdést. Más szóval, ha szűrős cigit kínál, azért, ha füstszűrős nélkülit ajánl, azért köll fölsapkázni a szemtelent.

  10. Fairplayguy

    Azoknak akik esetleg nem értenék:

    ,,Jos udemere-ul!” -annyit tesz édes anyanyelvünkön, hogy: Le az RMDSZ- el !

  11. Fairplayguy

    Kedves Niculescu Úr!

    ,,Ugyanakkor maradéktalanul kövesd a keresztapád tanácsát (azaz fairplayguyül ítélkezz az ellenfél életrajza alapján), kimondottan akkor, ha nickname mögé bújsz, hiszen így az általad elítélt udémérés már nem élhet a keresztapád bölcs útravalójával.” – keresztapád tanácsát követni érdemes, de nem az ellenfél életrajza alapján vedd figyelembe a véleményét ha már politikai blogról van szó, hanem igenis a politikai hovatartozása alapján tedd azt aminek hatását a bejegyzéseire maga rendszeresen tagadja…

    Ami pedig nick- et illeti, ez már egy ilyen műfaj, mármint a bloggolás, lehetsz Niculescu, Basescu, Fairplayguy, de akár Kovács István is, ha kedved úgy kivánja…
    Én udemerést még nem ítéltem el, legfeljebb megszóltam, az ítéletet talán a mindenható szavazóra kéne hagyni… Az meg ítél rövidesen… Nemde Niculescu Úr?

  12. Nagy István

    Mi történt Niculescu Úr?
    Ön, külpolitikusként nyilvánosan kiborult. Ebben a foglalkozási körben ez kizárási krtitérium. Vagy előzőleg beadta lemondását?

  13. mlg

    Niculescu úr, ezt mind Bukarestben tanulta ???

    Tapsot neki, milyen ügyes ember…

  14. domi

    mar nem tudom eldonteni, hogy a Nagy Roman Faluba az okos magyar emberek fisszafejlodni vagy erdekkepviselni mennek…

  15. niculescu toni

    Nem kedves mlg, ezeket a szabalyokat mind itt tanultam, a Zsolt blogjan (ld elozo topik).

    tisztelettel, nt

  16. Fairplayguy

    Kedves Niculescu Úr!

    Ha elejétől megmondja az igazat, őszintén hogy az MDSZ- t képviseli ill. nem az ellenkezőjét állítja folyton-folyvást, ehhez alátámasztandó az oxfordi vitaegyszereggyel akkor hiteles(ebb) lett volna a fellépése…
    De ugye a homokra épített ház omlandó és labilis… Hát nem történt más a blogbejegyzéseivel sem Niculescu Úr… Mert ugye nincsen új a nap alatt…

    Szándékosan nem akartam a hiteltelen kommunikátor jelzőt magára akasztani mert úgy érzem kicsit elkoptatta azt túl sokat használván az előző meg az aktuális topiknál is…

    Részemről nincs harag, de ugye a maga részéről sem?

  17. BBarni

    Kedves niculescu ur, on nagyot teved. Nekünk nem az rmdsz-el van bajunk, hanem a vezerkaraval. Akik korbebastyaztak magukat ezaltal elmozdithatatlanok lettek. Akiket meg felfele buktatnak csakis sajat koreikbol kerulhet ki.. Az ellenfel minden probalkozasait meg figyelembe se veszik.

  18. új széköly

    Nagy igaza volt az előző topikban dominak, az utolső bejegyzésénél, illetve ebben a BBarni utolsó bejegyzésének…lehetne tanulni belőlük…még nem késő…

  19. zoltán

    Néhány hete idesonfordált valaki, gyanitom rendelésre, mert normális körülmények között, hogy lehet ideje bloggolni egy államtitkárnak például dél körül? Helyesirási hibáinkat fájlalta, tegeződésünkkel foglalatoskodott, kérdéseinkre talált kibúvót. Én igy tudom összefoglalni az államtitkár úr (jaj, nehogy rosszúl irjam!) vizitjét. Gondolom néhány nap múlva lejár a küldetése a bloggon.

  20. Árus Zsolt

    Ha már itt tartunk, hadd osszam meg egy friss tapasztalatomat:
    Az este a városi mûvelõdési központban tartott lakossági fórumot Markó és csapata. Elmentem, hadd lással csodát. Volt is egy gyenge negyedház (az egész Gyergyószékrõl odacsõdített pártaktíva DIDERGETT a teremben, ha már a széki kampányfõnök pont a ház igazgatója…), s a messzirõl jöttek fásultan elmondták a paneleket, majd gyorsan hazament mindenki.
    De nem ezt akarom mondani, hanem azt, hogy közben egy ismerõsöm hívtt telefonon, ezért kimentem az ajtó elé. Ott ácsorgott egy negyvenes éveiben járó bajuszos, szürke ember, aki a kampánystábbal érkezett azelõtt (ha valaki ráismer, árulja már el, ki lehetett!!). Odébb mentem, hogy tudjak nyugodtan beszélni, erre látom, hogy jön utánan. Kimentem az épületbõl, az csak követ, nagy fülekkel. Lementem a lépcsõn, jön. Átmentem a tér másik felébe, jön. Többször rászóltam, hogy telefonálok, menjen odébb, mire õ: ez közterület, ott tartózkodik, ahol akar. Végül be kellett üljek az autóba, hogy nyugodtan beszélhessek. Nem hittem a szememnek, hogy ilyen történhet 2007-ben. Aztán visszamenet mondtam is neki, hogy legyenneki ennyi öröme, még erre a pár napra.

  21. Ambarus László

    Érdemes elolvasni: 8 ok amiért NE szavazz Tőkés Lászlóra:

    http://czikatihi.wordpress.com/2007/11/19/8-ok-amiert-ne-szavazz-tokes-laszlora/

  22. BBarni

    Te Árus Zsolt Nálatok jól lampányol az udmr, felénk Háromszéken nemigen. Igaz Jön Annamari(Dancs), tőle remélik a megváltást.

  23. Árus Zsolt

    Elfecsérelt idõ! Aki még nem olvasta, ne is fárassza magát. Tihi csak ismétli önmagát, nem mond semmi újat, semmi relevánsat. Teszi azt, ami kenyéradó elvárnak tõle. Még szerencse, hogy azon az egy szavazaton nem fog múlni.

  24. Partiumi

    Még szerencse, hogy tényleg nem. Úgy kiesik Tőkés, mint a pinty oszt aztan lehet sebeket nyalogatni meg sajnalkozni, hazaárulózni stb… Muhaha. Most látom, hogy itt eddig is ez folyt egynémely emberek részéről.

    Néha azt hiszem ha nem lenne ez a blog meg még egykét másik, sokkal több dolguk lenne a pszihológusoknak. Nem lenne ugyanis hol levezetni azt az irtózatos frusztrációt egyeseknek, ami a körmük alá szorult. Kár hogy a a frusztrált urak tudományának eddigi állása alapján, a gyötrő lelki kín csak billentyűveregetés közben tud enyhülni, s emigyen “szépülnek” meg mindannyiunk napjai…

    Frusztrált Uraim!
    Vonuljanak kérem a gátra, az utcára, a templomkapuk elé! Osztogassanak szórólapot, akasszanak nyakukba táblákat, hírdessék az igét, s hagyják a (a dagadt ruhát másra :) ) normalitásra törekvőket beszélgetni, eszmét cserélni érvelni álá Oxford (gyengébbek kedvéért oxfordi módra), hogy mindannyian okulhassunk.
    Hagyjanak ki a múltszázadi penészes frusztrációikból!

  25. Fairplayguy

    Te partiumi!

    Én a (penészesen) frusztrált gyenge kérdezném Tőled, hogy Őméltóságod a higgadt, nyugodt és legkevésbé sem frusztrált udemerájos katonazseni mégis honnan szoptad azt hogy Tőkés László ki fog esni?
    Esetleg megtudhatjuk- e a forrást?
    Kösz előre is a frusztráltság jegyében…

  26. Niculescu Tóni

    Semmi harag, Fairplayguy!

    Viszont néha rögtönzők, meggondolatlanul visszapofázom, ha úgy érzem, belegázolnak az önérzetembe. Nem a Zsolt blogján árulóztak le először, hanem a Nagyrománia Párt hetilapjában, amikor az amerikai követségen dolgoztam (ahova, Bulcsú szerint, csakis a hátsó ajtón kerülhettem be).

    Ha nem is használom őket, kezdek megbarátkozni ezekkel a jelzőkkel, hiszen úgy látom, ezek teszik zaftossá, sexivé az itteni vitát. Másszóval értem, hogy egyeseknek nem tetszik az Anton, s a fejemhez vágják. Azt is értem, hogy gerinctelennek bélyegeznek, ti. eremdéeszesként nem lehetsz más – itt és most. Értem továbbá, hogy – RMDSZ-es minőségemben – nem tehettem semmit a rommagyar asztalra 17 év alatt. Ez mind logikus ezen az oldalon.

    Amiben nem látok logikát az adott kontextusban, az a feltevés, miszerint „rendelésre somfordáltam” volna ide egy pár hete, mint szorgalmas államtitkár, akit délben komputer elé ültet a „főmufti”. Primo, miért jelentkeznék a saját nevemmel, ha már utasításra írok? Secondo, ki az a naiv, akinek megéri befektetni ezen az oldalon RMDSZ szimpátiáért jelentkezni? A lelki szememmel látom az ukázt: „Anton elvtárs, legyen szíves nyerje meg – még a választások előtt – az Erőss Bulcsú és az Árus Zsolt szimpátiáját a Nagy Zsolt blogján!”

    A Transindex megkért, indítsak blogot, mint államtitkár. Nem vállaltam, mert egyrészt nem érek rá rendszeresen jelentkezni (az este hiába próbálkoztam a francia billentyűzettel jelentkezni a brüsszeli reptéren), másrészt az, ami igazán érdekes lehet a bloggolók számára a külpolitikai munkámból, az nem kerülhet fel a netre idejében.

    Azzal, hogy a saját nevemen jelentkezem, nem jelenti azt, kedves Fairplayguy, hogy kizárólag az RMDSZ nevében szólalhatok hozzá a topikhoz. Másként valamennyi álneves hozzászóló is hű pártkatonának muszáj lennie, annak a szervezetnek az aktivistája, amely felé billen az itt kinyilvánított véleménye, avagy pontosabban annak függvényében, hogy a többiek hogyan értelmezik, melyik pártnak szolgál az illető megnyilvánulása.

    Tisztelettel, nt.

  27. Metoikosz

    Kedves Nagy István,

    nem értem pontosan a hozzászólásából hogy ki szalad ki elől… és hogy ki emel gátat a párbeszéd elé..

    … tudom, ez itt nem a reklám helye, de hadd ajánljam Székelyföld legújabb 2007, november számában megjelent Tapodi Zsuzsa irodalomtörtész írását ” Az emlékezés kulturális gyakorlata, mint hadszíntér ”

    .. érdekes lenne a kampányról, mint “önfia-vágta” hadműveletről is olvasni hasonló megközelítésben..

    .. a magam részéről teljesen feleslegesnek tartok bármennyi kitalált vagy valós okot felhozni a Tőkés elleni érvekre és ennek megcáfolását úgyszintén feleslegesnek tartom. Ha valóban olyan nagy Tőkés esélye mint ahogy ezt érezni lehet és a felmérések is erről szóllanak akkor meg felesleges bármilyen ellenérv,mert csak ellenszenvet vált ki. De ez esetben – kár szidni az RMDSZ-t is. Ha valóban az RMDSZ esélye olyan nagy mint ahogy erről olvasunk és a közvélemény_számítások erről beszélnek, akkor meg felesleges szidni Tőkést.

    Tehát feleseges akár a Tőkés pártiaknak szidni az RMDSZ-t és fordítva :-) Miért nem hisszük el hogy a mindennnapi emberek gondolkodnak is nemcsak választanak és nemcsak eldöntenek dolgokat, nemcsak akaratoskodnak.. tisztában vannak mindkettő erényeivel és hibáival. Ha tovább fokozódik az újjal mutogatás,akkor meg elveszi a kedvét az embernek hog egyáltalán elmenjenek szavazni és majd nehezebb lesz nov 25 után a párbeszéd folytatása Markó és Tőkés között. Nem hiszem hogy ezt bárki is szeretné..

    Szóval a párbeszéd lehetőségére – november 25 után is – mint jó esélyre az összefogásra és előrehaladásra továbbra is érdemes odafigyelni.. erről igyekszem győzködni jól vagy rosszul, de továbbra is akarva a jót, persze senki ellen, hanem értékek mellett továbbra is..

    Mett

    u.i. Ismeretlenül is tisztelettel üdvözlöm Niculescu Tóni urat és szeretném ha tudná hogy osztom felháborodását az ujjal-mutogatós-kampány miatt. “Felháborodásom” önmagam számára úgy igyekszem gyógyítani hogy ismételten újra és újrafogalmazom a párbeszédről hitet tevő üzenetem.
    ( Ezért érdemlem ki én is hogy rám-ragasszák az áruló meg hasonló jelzőket … dehát nem ragad rám, mert lelkem üdvéért aggódó virtuális barátaim csirizt használnak,ami köztudottan nem tart sokáig , kérem ezt ne feledje Ön sem :-)

    baráti üdvözlettel Sándor Szilárd :-)

  28. Niculescu Tóni

    Köszönöm, kedves Szilárd!

    Minden jót, nt

  29. zoltán

    Kedves NT.
    Az ”idesonfordálást” úgy értettem, hogy választások előtt jött ide, régebben én legalábbis nem nagyon vettem itt észre önt és szerintem választások után és a következő előtt sem lesz ideje erre járni, ez most a véleményem. Úgyszintén csak az én véleményem, hogy nem ezek ”teszik zaftossá, sexivé az itteni vitát”, hanem az elmúlt 17 év RMDSz politikája. A secondora kb. megadta a választ, a primora, pedig visszakérdeznék miért ne jöhetne saját néven? Még nem hinném, hogy ott állnánk, hogy mondjuk fizikai bántalmazástól kellene tartanunk. Vagy ön úgy gondolja lenne miért félniük, vagy félnünk?

  30. zoltán

    Kedves Partiumi
    Én frusztrált, gyógyulásom érdekében feltettem önnek néhány kérdést és látom mások is. Válasz nem jött rá. Én tulajdonképpen csak annyit kértem, hogy konkrét példákkal támassza alá feltevéseit… Mert úgy tudom, bár nem vagyok szakember, hogy a pszichológusok is a dolgok okait deritik fel gyógyitás előtt.

  31. Niculescu Tóni

    Kedves Zoltán,

    Álnév mögött esetleg jobban, szabadabban kampányolnék. Higgye el, kérem, hogy nem szólt senki, hogy beszálljak ide. Ha aktiválni akarok, akkor vállalom a Transindex által felkínált blogírást (önként, ha már muszáj, ugye?).

    Az kérdéseiről a Tanú magyar narancsa jut eszembe: „az a gyanús, ami nem gyanús”. Közben a nemzetközi helyzet tényleg fokozódik…

    Nehogy azt mondja nekem, hogy aki az RMDSZ ellen szólal fel ezen a blogon, álnéven vagy sem, az a Szilágyi Zsolt telefonhívására teszi. Mert nem hiszem el.

    Tisztelettel, nt

  32. zoltán

    Köszönöm válaszát kedves NT.!
    “Nehogy azt mondja nekem, hogy aki az RMDSZ ellen szólal fel ezen a blogon, álnéven vagy sem, az a Szilágyi Zsolt telefonhívására teszi.”
    Mikor mondtam én ilyet? (értem a mondata hátterében rejtőző gondolatot).
    Egy kis kitérő: Én speciel örülnék, ha nekem az RMDSzről narancs jutna eszembe…

  33. Árus Zsolt

    Metoikosz:
    Csak ismételni tudom: árulókkal megegyezni se november 25 elõtt, se után nem lehet, nem szabad. Függetlenül a vásárnapi eredménytõl.

  34. Metoikosz

    Kedves Árus Zsolt,

    személyesen nem találkoztam Niculescu úrral sem és Zsolttal sem ( sem Nagy sem pedig Árus :-) .

    Ez a világhálós “metoikoszkodásom” mintegy virtuális vagy világhálós dráma-játékom. A nevem pedig azért vállalom időnként hogy lám én vagyok az aki játszom, nem titok :-)

    E “virtuális drámajátékban” érthetetlen számomra amikor stílusosan üti-veri egymást az ember anélkül, hogy odafigyelne arra amit a társa ír, üzen számára. Legtöbbször csak az fontos amit az ember üzen, de amit neki üzennek az elényésző, arra mintha oda sem kellene figyelni. Miért ? Valószínű sok itt az olyan ember aki személyesen is ismeri egymást és mintha régi sérelmein vesz elégtételt virtuálisan legalábbis így tűnik.

    Nos itt lehet vagdalózni ismeretlenül vagy ismerősen is akár, élesednek a szavak és majd jobban hasítanak .. de kérdés hogy az elme a gondolat e közben tisztul-e, vagyis párállik-e a megoldás hűvös forrása, majd hogy szomjunkat oltsa ? …a lélek szomját, vagy hogy termővé tegye a sivatagot… úgy tűnik minden felelősség nélkül lehet itt idótának vagy árulónak nevezni egymást,mert nem történik semmi becsületi elégtételről
    sem pedig másképp..

    …aztán meg ha valaki bűnös lenne, akkor miért kellene elvenni tőle a a megtisztulás lehetőségét, bárki is legyen az..? ha meg valaki áruló lenne akkor majd saját lelkiismerete kergeti júdási ítélőszéke elé, miért kellene mi ítélkeznünk fölötte…. jobb lenne olyan kérdéseket feltenni egymásnak ahol a választ keresnénk és nem indokkal vagy indokolatlanul bántanák egymást ,méllyen személyében vájkálva árgus szemekkel nem a megoldásra várva de győzelmere szomjas vagy előre megittasult vadsággal , nem meggyőzve, de legyőzve egmást .. miért ?…

    …hol van az az alázat amiről újszéköly is ír korábban? ( csak azt sajnálom hogy nem tárja fel önmagát újszéköly, mert szerintem nincs amiért nickezzen a véleményével )

    szóval ennyi… s ebből jut is marad is annyi akarat hol jóságot remélni nem szégyen talán ezután sem,

    Metoikosz

  35. Fairplayguy

    Niculescu Úrnak!

    Komolyan mondom annyira kétértelműen beszél, megjegyzésről, megjegyzésre hogy lassan tényleg azt kezdem érezni hogy túl magas nekem az amit (ket) mond…
    Ez van, nem szeretem a sok szemforgatást, illetve túl magas ez nekem! Jaj nekem, egyszerű, primitív lelkemnek! Mi lesz velem ezután?

  36. Fairplayguy

    De ugye Metoikosz te az RMDSZ- re szavazol?

  37. Fairplayguy

    Mert én Tőkés Lászlóra…

  38. Fairplayguy

    # antirmdszes bejegyzése átemelve az előző topic- ból
    2007. november 21., 22:17

    10 ok amiért nem szavazok az RMDSZ-re

    1. Mert hamis az egység fogalma, ki köré gyűlünk össze egységben? Markó Béla köré vagy Gigi Frunda köré, milyen értékeket képviselnek számomra, számunkra ezek az emberek? Csak a saját maguk pecsenyéjét sütögették Bukarestben 17 éve, hogy ők meggazdagodjanak. (lásd példaként Markó Béla ki nem adott verseskötetét, amelyet már előre kifizettek) A magyarságnak valóban összefogásra van szüksége, és az összefogás az nem politikai deklarációkban születik meg, hanem olyan személyek, körül jön létre, akik méltók arra, hogy az emberek köréjük gyülekezzenek. Ezt Markó Béláék nem érdemlik ki, jobban mondva elbaltázták 17 év alatt.

    2. Mert hamis a szlogén „Nehogy már képviselet nélkül maradjunk Brüsszelben, ezt jól az ostoba fejükbe kell verni”, lásd: „nehogy képviselet nélkül maradjunk Bukarestben” – amely drámai kérdés eltakarja a szomorú tényt, hogy Bukarestben bizony, parlament ide vagy oda, immár másfél évtizede az RMDSZ elsősorban nem érdeket érvényesít, hanem amint jeleztem fennebb önön érdekek pecsenyéjét sütögeti, és ezt kívánja csinálni majd Brüsszelben is (semmi kétség efelől)

    3. Mert nem akarok része lenni egy olyan nagy szavazógépnek, amely a magyar ügy és a magyar egység érdekében hazafias kötelezettséget teljesít, és nem veszik észre azt, hogy időközben, ez a „hazafias szavazás” egy eltorzult RMDSZ-politikát hitelesít és támogat – az RMDSZ többszörösen visszaélt az emberek hazafias szavazókedvével.

    4. Mert az RMDSZ-politika öncélúvá vált, és ha jó, ha rossz, amit mondanak, tesznek, vagy kínálnak, akkor is a pártra, a tulipánra szavaz a választópolgár, ezáltal szavazópolgárrá degradálódik.

    5. Mert értékekhez ragaszkodok, nem a pártegységre, hanem a nemzeti egységre, nem a párthoz való hűségre, hanem az autonómiához ragaszkodok, amelyhez az RMDSZ-nek is hűségesnek kellene lennie, de mindig csak a kampány idején kapják elő a szekrényből, akárcsak a nemzeti érdeket.

    6. Mert azzal kampányolnak most amit, 17 év alatt meg kellett volna, valósítani, ezért a vásárhelyi megfogalmazott 12 pont is egy elkésett, üres kampányi célokat kiszolgáló szöveg.

    7. Mert Markó Béla elnök úr névre szóló levelet küldött ki számos romániai magyar választópolgárnak. Ez jogában állt. Elítélendő viszont, hogy az RMDSZ az Iskola Alapítvány adatbázisát használta a levelek kiküldéséhez. Bizonyítékként a levél címzése fölött szereplő azonosító szám. Erre konkrét bizonyíték van.!!! Az RMDSZ bizalmas adatokkal élt vissza: mindazokéval, akik támogatásokat, ösztöndíjakat pályázva megadták elérhetőségeiket, adataikat, és igy immár nem csak román, hanem magyar állami közpénzen is kampányolnak, hiszen az Iskola Alapítvány működését, így az adatbázis létrehozását a magyar állam által biztosított közpénzekből finanszírozták.) mi a biztosíték ezekután , hogy más körülmények között, másfajta nyomásra az RMDSZ nem adja el, nem adja ki adatainkat reklámcélokra, titkosszolgálatoknak stb.?

    8. Mert az MSZP és az SZDSZ is világossá tette, hogy az RMDSZ-t támogatják az europarlamenti választásokon, nem lepődtünk volna meg, ha Gyurcsány Ferenc vagy Eörsi Mátyás megjelent volna Erdélyben, de ezekkel az RMDSZ nem mer egy helyen megjelenni. A napnál is világosabb, hogy kik az RMDSZ elvbarátai.

    9. Mert tenni akarok az egységmítosz lerombolásáért, hogy lehet választani, és nemcsak szavazni.

    10. Mert az RMDSZ eddig is Brüsszelben jelen volt, de eddig nem voltak fontosak neki az erdélyi magyar ügyek, olvass utána ha nem hiszed, az eddigi brüsszeli „képviselők” ténykedésére.

  39. új széköly

    Köszönöm Tisztelt Metoikosz!!
    Még nem jött el az ideje…

  40. új széköly

    Sajnos egy könyöklő, támadó, modortalan világban élünk, ahol sokan azt gondolják, hogy azért mert kemény szavakat használnak, azért ők erősebbek is…nem tudják, hogy a szelíd beszéd, csontot formál…
    Uraim! Az élet nem erről szól!!!
    Ezen is el kellene gondolkozni!!!

  41. antirmdszes

    Szomorúsággal tölt el pedig nem volt ellene semmilyen személyes mocskolódás, hogy Czika Tihi kiherélte blogjából, beirásomat hogy miért nem szavazok az RMDSZ-re. Úgy látszik ott csak Pro RMDSZ-es véleményeket lehet beirni, nem türi meg az ellenkező véleményt és igy irjatok az ő blogjába valamit, bármit…ennyit a demokrácia bajnokáról akit úgy hivnak hogy Czika Tihamér.

  42. Fairplayguy

    Tény az hogy tihi nem engedte fel az utolsó megjegyzésemet nekem se. Ez a demokrácia udemeráj csapatban, megtanulta azt tihi rendesen ám… Sok energiájába, munkájába tellett, hát nem kár lenne elfelejtenie a ,,bölcsek” tanítását?

  43. Árus Zsolt

    Emberek, használjátok a Hunornál már bevált módszert.
    Átmásolni az eredeti bejegyzést egy másik blogra, s ott hozzászólni.

  44. fkv

    Tóni!

    Ne haragudj, de úgy tűnik tényleg megváltoztál. Lehet, hogy Bukarestből másképp látszanak a dolgok, de engedd meg nekünk szegény székelyföldi lúzereknek, hogy mi is másképp lássunk dolgokat.

    Markó, Verestóy, Kelemen, Winkler, Szepessy, Frunda…s még sorolhatnám…sosem támadt még hányingered? S már 15 éve élősködnek rajtunk. 15 éve!

    Barátsággal,

    NP

  45. Niculescu Tóni

    Kedves fkv (vagy NP),

    Nem haragszom, sőt: kérlek szépen, lássátok másképp!

    Én azt látom, hogy a román kormányban nagyon sok a fiatal, a legmagasabb szinten. Ez érvényes a mi tisztviselőinkre is. Sokakról nem is hallottam, amíg ide nem kerültek.

    Tisztelettel, nt

  46. Metoikosz

    Kedves fairplayguy,

    olvasd el Karesz blogjában hogy mit ért ő az RMDSZ alatt , amint írja ő maga is akarja 90 óta.

    Sajnálom hogy még mindig a szokott kampánykérdést szegzed nekem, hogy de ugye hogy ide vagy oda szavazok :-)

    Az előző topikból bemásolt 10 ellenérvre magad is tudod van Circus részéről válasz, miért nem másoltad be azt is , ha már behoztad a témát ?

    nos… ( a többi már ismerős:-)

    Mett

  47. fkv

    A sok azt is jelenti, hogy jó???
    Vagyis a minőség és a mennyiség aránya hogy áll az udmr által rekrutált fiataloknál?
    Ha a sok, az jó is, akkor ideje volna leváltsátok a fentebb felsorolt vezéreket. (újgazdag neokommunisták…) :-)

    Más: Zsolt, hogy s mint? udmr-n belül? Csak azért kérdem, mert ideje volna már lerázd magadról őket, hisz tudod Te is, hogy Borbély László marosvásárhelyi/bukaresti kollegádnak köszönheted veszted…

  48. Papp Attila

    Kedves Tóni,
    megpróbáltam valahogy nem belekeveredni ebbe a csörtébe, de NEM BÍRTAM KI. Na hallode te egy szál ember, ha a minket Bukarestben képviselő fiatal emberekről beszélünk, szerintem nagyon elfogult vagy. Ha a tevékenységüket kiértékelve Te úgy látod, hogy ezek az emberek teljesítettek, akkor kezdek aggódni. Tényleg megváltoztál. Ha csak a mundér szolidarítása, akkor rendben. Szerintem ha 52 millió EUR-ból amit a Köznyezetvédelmi Minisztérium pályáztatott önkormányzatoknak és kemény, felkerekítve, 15%-a kerül pályázatok kivitelezésére, valami gond van. Annál is inkább mert a miniszter úr a mi emberünk, vagyis magyar. Nem a miniszter kell pályázatokat letegyen, de soha senki nem ordított torkaszakadtából, emberek pályázni kell van pénz. A polgármesterekről és más helyi, megyei választottainkról, csak jót vagy semmit. A fent említett példa friss, de lehetne több ilyent is mesélni. Vagy távolabbi példa SAPARD.

    Üdvözlettel,
    Papp Attila

  49. Koka Jani

    Kedves Zsolt ,
    vegigolvastam az utobbi idoben kb. mindent ami az eu-s szavazassal osszefugg .
    Kopedelem .
    Ide beletartozik a fideszbikak allando levegobe valo dofkodese .
    De beletartozik Kelemen Hunor es Tibori Szabo Zoltan mai irasai is .
    Reg nem olvastam ilyen manipulativ maszlagot .
    Zsolt az RMDSZ ilyen maszlaggal akar embereket toborozni ?
    Ezek beszelnek a zsozsorol , mikor az osszes muki akit ismerek az ONLY THE MONEY jelszo alatt politizal .
    Nevezzel meg egyetlenegy politikust akit nem a netto dirigal .
    A kerdes honnan van a zsozso .
    Na latod errol kellene irni , kozze kellene tenni az osszes ertekes szakember vagyon es erdekeltseg nyilatkozatat
    Szamomra ezek a dolgok egyetlenegy dolgot bizonyitanak es bizonyitottak . Semmi , de semmi ertelme nincs elmenni szavazni .Szart er az egessz .

  50. Nagy István

    “a román kormányban nagyon sok a fiatal, a legmagasabb szinten. Ez érvényes a mi tisztviselőinkre is. Sokakról nem is hallottam, amíg ide nem kerültek.” – írta Niculescu Tóni.
    100 körül a hány ezerből?
    Ez nem nagyon sok, bár sokszorosa annak, ami három-négy éve volt.
    Nem a létszámmal van bajom, és azzal sem, hogy ottlétük nem hozott volna iskolahőszigetelést, angolvécét óvodákba, zúzottkövet és aszfaltot utakra, szép summákat gaodéta-munkára.
    De!
    A pecsételni vártakkal ki foglalkozik?
    Ki segíti szürke hétköznapi gondjaik megoldását?
    Ja, arra már nem marad energis, eszköz és pénz, mert utóbbit fölemészti a kampányidőszakok ingyenkoncert-turnésorozata?
    Pedig a leghatékonyabb szavazatszerző befektetés a néppel való törődés kellene legyen. De ez várat magára.

  51. Fairplayguy

    Metoikosz tisztelendő (tiszteletes) Úrnak!

    Kérlek ne süllyedj az általad emlegetett Cirkusz szintjére! Kösz…

  52. Koka Jani

    Kedves Zsolt ,
    szerintem Ambarus Laszlo , Lolka , Kelemen Hunor , Tibori Szabo Zoltan ahelyett hogy embereket toborozzon elijeszti meg a potencialis rmdsz szavazokat .
    Ilyen szövegeket amiket ezek a majmok irnak a Romania Mare szennylapban olvastam a 90-es evek elejen , valahogyan ilyen szöveggel ( persze egy kep is volt amiben egy ref.pap csukjaja alol kilog az ördög farka , zsebeiben ott a sok dollar ) :
    Atentie Dracul in persoana ..

  53. Niculescu Tóni

    Kedves fkv,
    igaza van, sem a sok, sem a fiatal nem jelent föltétlenül minőséget. Csak azt akartam kiemelni az ön kérdése kapcsán (hányingerről volt szó), hogy sok a fiatal, akit nem is ismertem, mielőtt Bukarestbe kerültek volna. Következésképpen nem fordulhatott fel még a gyomrom tőlük. Mi több, mundér ide, mundér oda, nagyon sokan közülük helyt állnak, elég nehéz környezetben, mély és hidegvízbe kerültek hirtelen. Másrészt, észre kell vennem, hogy az ön által felsoroltaknál sokkal régebbi politikai motorosokkal semmi emésztési gondja, gondolom azért, mert ma már a barikád túlsó oldalán állnak.

    Kedves Attila,
    meg vagyok győződve róla, hogy jobban is teljesíthetnénk. Bukarestben is. Ugyanakkor sokszor túlzottnak találom az RMDSZ kormányzási szereplésével kapcsolatos elvárásokat. Hidd el, nem volt könnyű a CDR alatt sem, most is sokszor nagyon nehezebb a magyar érdekképviseleti munka, mint a kilencvenes évek végén volt. Nem minden partnerünk magyarbarát, hogy finoman fogalmazzak.

    Kedves István,
    nem tudok, nem is akarok ellentmondani önnek. Amikor a népről van szó, úgy néz ki, hogy csak nagyon kevesen, a kiválasztottak tudnak kommunikálni.

    Tisztelettel, nt

  54. Papp Attila

    Kedves Tóni,
    Szó sincs róla, hogy azt akartam volna mondani bejegyzésemmel, hogy a képviselők, szenátorok és a kormányzásban szerepet vállalók lennének csak hibásak. Távol áll tőlem. Megvan ezeknek is a hibája, de talán ennél jóval hibásabbak azok a helyi és megyei vezetők, akár közigazgatás, descentralizált intézmények vagy RMDSZ vezetők, akik itthon, finoman fogalmazva lógatják.
    Fontos lenne már egyszer a Szövetség életében, hogy végigbeszéljük ezt a vetületét is, hisz eléggé sok problémának származási helye a magyarjaink álltal vezetett helyi önkormányzatokban, intézményekben van.
    Például megalázónak tartom mint háromszéki, hogy Kovászna megye fejlesztési stratégiáját talán német+osztrák fogja megírni, olyan körülmények között, hogy a megyei önkormányzat különböző intézményeket, egyesületeket alapít, amiknek tevékenységi körébe tartozik ez is.
    Azt meg, hogy mennyire könnyű a körmányzás bármelyik román párttal, számomra ez sem újdonság, mert azért tudjuk, hogy a mindenkori kormányzásnak, vagy kormány támogatásnak nem csak előnyei, de komoly hátrányai is voltak, vannak.
    Talán ezt is jó lenne egyszer elfogadni, hogy ez a dolog ezzel jár.
    Üdvözlettel,
    Papp Attila

  55. Niculescu Tóni

    Valószínű, hogy igazad van, Attila!

    Nem ismerem jól a helyi állapotokat, viszont tudom, hogy az EU-s pénzek lehívása most már első sorban, ha nem kizárólag helyi kezdeményezések kérdése.

    Régebbről viszont van rossz tapasztalatom. Két évig dolgoztam az EU Bizottság tanácsosaként, többek között az EU információs irodák és kommunikációs programok működését kellett felügyelnem. Szomorúan tapasztaltam, hogy egyik-másik olténiai vagy dobrudzsai eldugott helyen jobban működtek az irodák, mint Sepsiszentgyörgyön vagy Marosvásárhelyen (Csíkszereda ütötte az országos átlagot).

    Más idevágó negatív élményem. Az EU Delegáció vezetője azzal tért vissza a székelyföldi látogatásáról, hogy „Toni, they have not a single viable project”. Az amerikai nagykövet is hasonlóan vélekedett a harkovi túrája után. Pedig többnapos, Sepsiszentgyörgytől, Székelyudvarhelyen és Csíkszeredán át, Gyergyószentmiklósig, minden fontosabb városban megfordultak.

    Üdv., Tóni

  56. Metoikosz

    Kedves fairplayguy,

    a dolgok teljes keresztmetszetében való bemutatása még nem jelent értékítéletetet, hanem egyszerűen: tényfeltárást. Különben ismerős az álláspontom: az esély ápolása a párbeszédre. Véleményem szerint itt nem fehérek és feketék, vagy forrók és hidegek harcáról van szó, mert az eredmény ez esetben csak egy nagy szürkeség vagy langymeleg lenne.

    A szintkülönbség húzatában megfájul az ember füle ha nem használ vattát, ha meg használ akkor meg nem hall rendesen. Így egymás meghallása fül-fájdalamat okoz. Ezt nem mindenki vállalja fel. Van viszont esély mégis egymás meghallására: szívmagasságig felemelkedni egymás magaslatához. Szóval ez csak egy dillema. A másik diellemma: ha választanom kellenne a szép lábosfedős ízetlen étel, vagy csúf lábosfedős ízletes étel közt akkor nehéz szívvel ám, de az utóbbit választanám. Jobb ha az ember tudja mi fő a fazékban, minthogy a szép fazékba ne tudja hgy mi kerül.

    Úgy tűnik egyre keveseb esély marad számomra a virtuális drámázásra és stílust kell váltanom, a lényeg viszont továbbra is marad. Egyre inkább az kezd kirajzolódni előttem hogy itt a párbeszéd értékét nem sokan ígénylik , mert egymás legyőzése a tét, a kiütéses győzelem. Hát legyen. Ebben nem rántok kardot, mert hiányzik a sportszerűség, hol az egyik hol pedig a másik részről.

    Kedves fairpalyguy mit értessz te politikai lelkiismereten, számodra van ilyen ?

    a már megszokott …stb,

    Mett

  57. Erőss Bulcsú

    “Arra kérjük az Erdélyből elszármazott nemzettársainkat, hogy minél többen voksoljanak a vasárnap esedékes romániai választáson, szavazataikat pedig Tőkés Lászlóra adják – áll abban a felhívásban, melyet neves közéleti személyiségek is aláírtak.

    Románia első európai parlamenti választása előtt áll, magyar nemzetiségű állampolgárai akár több képviselőt is eljuttathatnak az Európai Parlamentbe, ha átérzik, mit jelent az, hogy: „Mindnyájunknak el kell menni!” – írják felhívásukban neves közéleti személyiségek.

    Mint fogalmaznak, „ezért először is arra kérjük romániai, és onnét elszármazott nemzettársainkat: ragadják meg az alkalmat és vegyenek részt minél nagyobb számban a vasárnapi választáson”.

    A levélírók arra kérik az „erdélyi, partiumi és az onnét elszármazott nemzettársainkat”, szavazatukkal minél többen támogassák a független jelöltként induló Tőkés László püspököt, az autonómia következetes szószólóját.

    A levélírók úgy vélik: pártpolitikán felül álló személye képes leghitelesebben szolgálni nemcsak az erdélyi és partiumi, hanem az összmagyarság érdekeit, gazdasági, szociális és kulturális felemelkedését.

    Az aláírók: Makovecz Imre, Dr. Kelemen András, a Magyarországért Egyesület, Csoóri Sándor, a Márciusi Charta, Kretzinger István, a Bocskay Szövetség, Halzl József, a Rákóczi Szövetség, Bolvári Gyula, a Erdélyi Szövetség, Bicsanszky Géza, a Márton Áron Társaság, Náray Szabó Gábor, a Professzorok Batthyány Köre nevében.”

    Szerintem is legyen Unió, Erdéllyel!!!

  58. Árus Zsolt

    “Régebbről viszont van rossz tapasztalatom. Két évig dolgoztam az EU Bizottság tanácsosaként, többek között az EU információs irodák és kommunikációs programok működését kellett felügyelnem. Szomorúan tapasztaltam, hogy egyik-másik olténiai vagy dobrudzsai eldugott helyen jobban működtek az irodák, mint Sepsiszentgyörgyön vagy Marosvásárhelyen (Csíkszereda ütötte az országos átlagot).

    Más idevágó negatív élményem. Az EU Delegáció vezetője azzal tért vissza a székelyföldi látogatásáról, hogy „Toni, they have not a single viable project”. Az amerikai nagykövet is hasonlóan vélekedett a harkovi túrája után. Pedig többnapos, Sepsiszentgyörgytől, Székelyudvarhelyen és Csíkszeredán át, Gyergyószentmiklósig, minden fontosabb városban megfordultak. ”

    S mondd Toni, melyik párt vezeti ezt a vidéket 18 éve?
    Melyik párt adja a polgármesterek, képviselõtestületek 90%-át?
    Melyik párt ura itt életnek és halálnak?
    S akkor melyik párt felelõs ezekért az állapotokért?
    Észre se vetted, hogy az ellentábor álláspontját támasztod alá érvekkel?

  59. választópolgár

    Niculescu Toni,
    Úgy tudom, hogy Ön a külügyminisztériumban dolgozik, igy engedje meg a következő cimzést: Niculescu úr.
    A november 25-i szavazás során egy “érdekes’ kampány folytatódott, amelybe az RMDSZ is belekapcsolodott. A tét nagy. Ki fogja képviselni a romániai magyarságot Brüsszelben? Az RMDSZ megszokott, listán feltálalt jelöltjei vagy egy független jelölt Tökés László személyében?
    Többször is végig olvastam a kampányszövegeket, kielemeztem a jelölteket. Mint szavazónak jogomban áll.
    Az RMDSZ Frunda György szenátort jelöli a LISTA élére. Az illető személy ellen több ellenvélemény is elhangzott: pl. “Gigi Frunda 1989 elött nem beszélt jól magyarul, nem vállalta a Ceausescu rezsim áldozatainak védelmét, besugó volt, román szekusok jogi képviseletét vállalta magyar emberek ellen, egy magánvállalkozótól 5 mild lej értékben donáció formájában lakást kapott”, mindezek ellenére az RMDSZ vezérkara Őt jelöli. A vádaskodások lehetnek alaposak vagy alaptalanok. De, állitom egy részük valós. Igy az RMDSZ a potenciális szavazópolgárok egy részét kényszeriti: megalkuszik -elfogadja Frundát-
    , másra szavaz. Ellenben a szavazópolgárok nagy része az 1989-es periódus elött kényszerrel szavazott, igy már nem hajlandó a megalkuvásra. Tehát?
    Az RMDSZ csúcs és helyi vezetősége eltávolodott a támogatoktól. Emlékszem 1990 januárjában sorba álltunk, hogy beiratkozzunk az RMDSZ-be. A meglepetések akkor jöttek, amikor megláttuk a vezetőséget. Ugyanaz az ember aki azelött RKP pártitkár, régi rendszert kiszolgáló gyárigazgató, etc volt. Ezek az emberek a 17 év során csak a saját “kis” érdekeikkel törödtek. Idönként – választáskor – megtudtuk léteznek. (kivételt képeznek a különböző “rongyrázási akciók”). A magyarság ekközben folyamatosan munka nélkül maradt, elszegényedett. Sokan segitséget kértek az RMDSZ különböző vezetőitől, segitség nem volt (csak bizonyos magánvállakozok kaptak segitséget, miután – készpénzzel – segitették az RMDSZ-es küldötett.
    November 25-én az Új Honfoglalás nevű kampány során elvárják, hogy a magyarok egységesen az RMDSZ-re szavazzanak.
    Tisztelt uram, engedje meg idézzek egy általam véletlenül megtalált véleményt a Csikszeredában megjelenő Csiki Hírlapból:”A gyárakból, munkahelyekből vásárlóközpont, a történelmi létesítményeinkből körforgalom, a másként gondolkodokra 300 lejes fejdij – honfoglalás a javából.”
    Nem elég idönként kampányolni és szórólapon bizonygatni mint egy kisiskolás a bizonyitványt. Időközben is kell valamit tenni. A közért, a közösségért.

  60. Nagy István

    A kampányfőnök 21-én ördögi tervet böffent, és kitette a moderálok-ot. Ma már kampánycsend, de ő még mindig nem moderál.
    Nagyon balga embert talált a szervezet erre a tisztségre, aki azt hiszi, hogy ettől kap több szavazatot a napégette, esőszagatta csillagos esernyő.

  61. Árus Zsolt

    A kampányfõnök bedobta a tórülközõt. ;-)

  62. Erőss Bulcsú

    Ne zaklassátok Tóni barátomat, neki most eligazításon kell részt vennie Marosvásárhelyen a Köcsög utcában Gigivel és Bellával! Ki kell találniuk mit kommunikálnak hétfő reggel…

  63. Erőss Bulcsú

    Kedves egybegyűltek, támogatni szeretném az RMDSZ kampányát,

    kérem segítsenek. Kiadót keresek még meg sem írt verseimnek. Harmincezer eurót szeretnék, cserébe nyolc évre átadnám e versek kiadási jogait, ez azért érné meg a kiadónak, mert közismert, hogy a mai magyar versesköteteket néhány éven belül óriási haszonnal újra meg újra ki lehet adni, hát legyen ez a kiadó nyeresége, nem bánom, de a harmincezret most kérném, kis címletekben. A közvetítő sem jár rosszul, Hölgyeim, Uraim, lehet jelentkezni.

    Az összeg felével az RMDSZ „új honfoglalás” kampányát kívánom támogatni, a másik fele maradna nekem, ezt szeretném épülő marosszentannai hétvégi házam költségeire fordítani. De az is lehet, hogy ösztöndíjat hoznék létre belőle, és ha akadna egy ifjú diákember, aki hajlandó lenne megírni az RMDSZ igaz történetét létrejöttétől napjainkig, ezzel az ösztöndíjjal támogatnám a munkáját.

    Megérdemelné az ösztöndíjat, mert, ahogy mondtam, az RMDSZ igazi arcát kellene megmutatnia, kendőzetlenül és kozmetikázás nélkül. Sőt, nem is az arcát, hanem az arcait, mi több, ezeknek az arcoknak a változását, legfőként azt, hogy ez a mesebeli legkisebb királyfi, ez az ábeli ártatlanságú, de nagyra hivatott, tiszta és szerény lélek miféle átváltozáson esett át, mígnem rókalelkű bátya lett belőle.

    Ezt lenne feladata megírni ifjú ösztöndíjasunknak, nem hallgatva el az aljasságok, a hitszegés, az árulás, a kapzsiság és a jóra való restség megannyi szimbolikus megmutatkozását, a házon belüli ellenvélemény brutális megtorlásától a zsíros kenőanyag-üzletig, a szekusoknak elkótyavetyélt borvízforrásoktól és az exportkvóta-biznisztől a székely havasokban folytatott rablógazdálkodásig.

    Igen, talán ez a kép volna méltó az RMDSZ kampányplakátjaira: a tarvágással kiirtott erdő. Az eltüzelt és euro-milliókba átlényegített fenyvesek, amelyekre már csak szomorú csonkok, a közösségi érdekekről mélázó fatuskók emlékeznek némaságukban. A fenyveskezűek étvágya pedig már uniós léptékűvé dagadt, jó lenne bizony Brüsszelben afféle üzletközvetítő lobbi-irodákat nyitni, politikainak álcázott agentúrákat, amelyeken keresztül végre európai volumenben is bonyolítható a bukaresti vircsaft. Nohát ez az, amire alkalmatlan Tőkés püspök, aki nem volt képes elsajátítani a seftelgetés elemi ismereteit sem. Mennyivel jobb lenne oda valaki, aki megfelelő jutalékért, százalékért, csúszópénzért mindent vállal, valamilyen dörzsölt prókátor, Ady után szabadon: egy spercz-emberke.

    Késői koroknak és aggodalmas arcot vágó kortársaknak hadd szögezzük le: aki az RMDSZ híve, az az RMDSZ-re fog szavazni. Aki viszont semmiképp nem adná szavazatát az RMDSZ-re, hanem távolmaradna, esetleg valamelyik román pártra szavazna, akiket tehát a szövetség kiábrándított és elvadított magától, azoknak megadatik egy másik (magyar) lehetőség. És ha elég sokan élnek vele, az RMDSZ jelöltjein kívül nyertünk még egy helyet Brüsszelben.

    De vajon Tőkés László élete, életműve, értékrendje ellentétes, netán ellenséges-e az RMDSZ-szel?

    Amikor létrejön egy szervezet, azt a szervezetet olyanok hitelesítik, akiknek súlya, népszerűsége, tekintélye, tettei ha nem is garanciát, de ígéretet jelentenek. Amikor az RMDSZ megalakult, Tőkés László ottléte és részvétele óriási lökést adott annak, hogy a szövetség Erdély-szerte mint hiteles, vonzó és ígéretes párt jelenhetett meg. Nem túlzás azt feltételezni, hogy ha ugyanaznap alakult volna egy másik magyar párt, Tőkés László vezetésével, az RMDSZ-t azóta már rég el is felejtettük volna és csak a politológusok emlékeznének rá, hogy volt egy ilyen nevű kísérlet is.

    Később aztán – mindig vannak, akik szívesen ülnek be a készbe – a semmiből érkező figurák kapaszkodnak fel a belső szamárlétrákon. Retorikájuk az, hogy minden tisztségviselőt az RMDSZ legitimál. Tehát nincs egyéni érdem és teljesítmény. Attól vagyunk valakik, hogy a szövetségnek vagyunk elnöke, prókátora, szemfényvesztője, szövetségi bohóca, miegyebe.

    Amilyen igaz ez őrájuk nézve, annyira hamis azok fele, akiket ez az egybemosás meg szeretne fosztani alanyi jogon szerzett népszerűségétől, mindenkit egybepasszírozva egy reménytelen szürkeségbe és katyvaszba. Az egység nevében.

    Beszéljünk világosan: Arany Jánost nem az hitelesítette a maga korában, hogy akadémikus lett. Ellenkezőleg, a fennállása óta egyik ostobaságot a másik után elkövető, Bolyai Jánost még hírből sem ismerő magyar akadémia volt az, amely presztízsben és komolyan vehetőségben gyarapodott azáltal, hogy Arany Jánost akadémikussá, sőt akadémiai főtitkárrá avanzsálta. De ez nem jogosíthatta fel Hazaffyas Béla akadémikus epigon költőt, hogy úgy tekintse: súlya és életműve egyenértékű az Aranyéval, hiszen mindketten akadémikusok vagyunk, nemde. És főleg nem jogosította fel arra, hogy Arany Jánost féltékenységből, irigységből, hatalomvágyból kifúrja, kiszorítsa, megrugdossa és elszívja előle a levegőt.

    Ami meg végképp paródia-szerzők tollára méltó: ha az akadémiából kiutált Arany János elszánta volna magát arra, hogy önálló, akadémiától független költőként írja meg és adja ki legújabb költeményeit – ez messze nem jogosította volna fel az Akadémiát, hogy sértődötten hörögni kezdjen és kiátkozza, amiért meghasonlást okoz a magyar költészetben, aminek az lesz az eredménye, hogy nem lesz képviseletünk az európai költőakadémián. Éljen az egység, pusztuljon Arany János.

    Ezt gondolnák, sikítanák és hörögnék a seregestől jött senkik, a felfuvalkodott uborkafa-prominencia vagyis protipendáda, és talán meg sem fordulna mindezek fejében, hogy a Magyar Akadémia nem Arany János távozása és késői költeményei miatt vált dögletes hellyé, amelyen talán már csak egyvalami segíthet: az azonnali nagytakarítás.

    Hölgyeim és Uraim, Önök ne hallgassanak rám, mivel elfogult vagyok, hiszen közelről láthattam és tapasztalhattam, hogy ugyanazok a politikusaink, akik vigyorgó hajbókolással sertepertélnek a hatalmasabbak előszobájában, a kisebbség, a méltányosság és a tolerancia nevében igényelve helyet maguknak a húsosfazék és a pecsenyéstál közelében, azok a saját házuk táján milyen dölyffel, kegyetlenséggel és gonoszsággal semmisítenek meg minden ellenvéleményt és mindenkit, aki az övékétől különböző nézeteket mer megfogalmazni.

    Nem tudom, Hölgyeim és Uraim, emlékeznek-e rá, hogy amikor az erdélyi magyar közösség egyetlen olyan szószólóját, aki jegyzett névnek számított a világpolitikában, elkezdték lejáratni, akkor egy Tokay György nevű konjunktúra-lovag és ál-éhségsztrájkoló mérhetetlen alamuszisággal kifejtette, hogy az RMDSZ, ha a jó úton jár – mármint, ha szófogadó kezesbáránya lesz a román politikának – előbb-utóbb még a Fehér Házig is eljuthat. Ekkor jegyezte meg egy amerikai barátunk, hogy az RMDSZ-nek nem kell eljutnia a Fehér Házig, hiszen már eljutott, amikor is az amerikai elnök – az idősebb Bush – fogadta Tőkést és tárgyalt vele. Az RMDSZ és a mögötte álló erők azóta helyesebbnek látták, ha Tőkést visszafogják, lenullázzák, kiszorítják – mint oly sokakat, akik saját véleménnyel rendelkeztek –, úgyhogy a szövetség önálló külpolitikája is megszűnt, és hálistennek a Fehér Házban sem fogadnak már bennünket. De miért is fogadnának, mióta kormányon vagyunk? Van-e valami panaszunk? Hogy nincs elég kivágható fenyő a Hargitán, és jó lenne, ha Kaliforniában is beszabadulhatnánk a mammutfenyők közé? Vagy mit válaszolnánk, ha az amerikai elnök megkérdezné: Mr. Whatsyourname, ha Önök már egy évtizede kormányon vannak, és nemhogy a magyar egyetemet nem voltak képesek visszaállítani, de a multikulturalitásuk és pluralizmusuk még egy magyar nyelvű táblát sem bír meg a hajdan magyar egyetem valamelyik folyosóján, még ott hátul a mosdó környékén sem – akkor mit is akarnak tulajdonképpen? És akkor az RMDSZ külpolitikusa, hívják őt Tokay vagy Bármilyen Györgynek, bizalmasan az elnök fülébe suttogná: Mr. President, hallgasson rám, egyetlen kívánságunk van: ne fogadják többet Tőkés püspököt. Ez az erdélyi magyarság legfőbb óhaja. Meg az is, hogy Brüsszelbe se tehesse be a lábát, már Waterloonál szedjék le a vonatról.

    De az is lehet, hogy az elnöknek is lenne bizalmas kérdezni valója a Bukarestből jött küldönctől, mégpedig az: tudja, kedves Mr. Izé, van valami, amit csodálok maguknál, s amiből nekünk is tanulnunk lehetne. Tudja, nálunk itt Amerikában… régi és elavult dolog ez, még az alapító atyák idejéből… az a nevetséges elv, hogy nálunk csak maximum kétszer lehet valaki egymásután elnök… röhejes, nem? És ezt a marhaságot e demokrácia és a feddhetetlenség nevében találták ki… merthogy a hatalom korrumpál, és a legszigorúbb ellenőrzés sem veheti elejét annak, hogy ne olyan döntések szülessenek, amelyek a közösség érdekei helyett magánérdekeket szolgálnak… és ezért van ez a maximum nyolc éves korlátozás, önöknek hogy sikerült ezt kijátszani? bevallom, érdekelne a dolog.

    Amire a bukaresti vendég elmagyarázná, hogy a vezetésbe magát életfogytiglan bevasbetonozott kamarilla azért lehet olyan sikeres, és mandátuma azért szól örökre, mert sikerült lerázni mindenfajta ellenőrzést és elszámolást, sikerült anyagi függőségbe hozni minden személyt és minden intézményt, aki és amely hozzáférhet a nyilvánossághoz, sikerült centralizálni és kézi vezérlésűvé tenni minden lényeges folyamatot a közösségen belül. Mindenek előtt pedig – húzná ki magát ki a vendég – olyan politikusokat kell elnöknek, miniszternek és egyéb funkcinak választani, akik feddhetetlensége, tisztessége, legendás korrektsége kizárja azt, hogy engedjenek a kísértéseknek, bármekkorák legyenek is ezek. De Romániában szerencsére nem nagy a kísértés, a korrupció szinte ismeretlen, az pedig legfönnebb abszurd drámák szerzőinek jutna eszébe, hogy egy politikai erő vezetőit más politikai érdekek ügynökei megvesztegethetnék. Mindenesetre hagyok itt Önnek emlékbe egy verseskötetet, igen értékes költeményekkel van tele.

    Igen, Hölgyeim és Uraim, annak az ösztöndíjas diáknak meg kell majd magyaráznia: mint volt lehetséges, hogy azt a mérhetetlen politikai tőkét, amellyel a kilencvenes évek közepén

    rendelkezett, ilyen hamar sikerült az RMDSZ-nek aprópénzre váltani, elherdálni, kótyavetyélni, magánvagyonná átalakítani.

    Objektív mérlegre kell tennie, mit valósított meg az RMDSZ, ez a távoli kunostincává lett szerveződés, mit rontott el végzetesen, mi az, amin még változtatni lehet. És elemeznie kell Tőkés László tevékenységét is, mit képviselt, mit hozott létre, mit csinált jól és mit csinált rosszul.

    Végezetül szeretnék arra az állításra is felelni, mely szerint Tőkés, minden érdemével együtt, alkalmatlan politikusnak, mert nincs diplomáciai érzéke, s mert konok és kompromisszumképtelen.

    Erről azt gondolom, hogy a kompromisszum feleúton van az elvszerűség és a megalkuvás között. Lehet, hogy Tőkés képtelen eljutni eddig a feleútig – de igen frivol dolog ezt azoknak a szájából hallani, akik már rég túlfutottak a feleúton és most a megalkuvások kikötőjéből integetnek és hirdetik a kompromisszum-elméletet. Ami engem illet, be kell vallanom, hogy sokszor idegesített Tőkésnek az a keresztyéni türelme és szerénysége, amellyel másik orcáját is odatartotta az őt bántalmazóknak. Ha Tőkés nem lett volna annyira konciliáns, türelmes és megbocsátó, hanem már 15 évvel ezelőtt a sarkára áll, ma nem itt tartanánk, és az RMDSZ ma is egységes lenne. Mert hiszen mindazok, akik most egységbontásról beszélnek, természetesen mélyen hallgatnának, nehogy megbontsák az egységet. Azt az egységet, amelyet őszerintük mindig az első számú vezető véleménye jelent. Napkirályi öntudattal: AZ EGYSÉG ÉN VAGYOK.

    Mint tudjuk, az RMDSZ véleménye az volt, hogy Tőkés nem elég vonzó a választóinknak, s így nem is jelent kockázatot, ha tőlünk függetlenül indul.

    Ez a mély analízis vezetett el a jelenlegi helyzethez. De azt mintha kevesen érzékelnék, hogy az igazi tét itt és most nem az, hogy lesz-e europarlamenti képviselete az erdélyi magyarságnak. Hiszen hiába van a bukaresti parlamentben is képviselete, valójában mégsincsen. Az nem érdekképviselet, ráadásul úgy néz ki, mintha az lenne, s így károsabb mintha valóban nem létezne. Ahogyan eddig kibírták brüsszeli képviselet nélkül, még néhány évig ezután is ki fogják bírni az erdélyi magyarok azt, hogy olyan figurák ágáljanak a nevükben, akik angol nyelvű névjegyükről lazán lefelejtik a magyar jelzőt.

    Nem. A tét itt nem ez. A tét itt az, hogy megkezdődik-e a az erdélyi magyar bolsevik egypártrendszer felszámolása, az anakronisztikus politikai monolit lebontása, vagy sem. Az a tét, hogy folytatódik-e a ciklushosszan tartó szabad rablás és a megmérettetés előtti vakulj-paraszt komédia, autonómiázás és honfoglalózás, vagy végre képes lesz magáról nagykorúsági bizonyítványt kiállítani az erdélyi magyarság – erre várjuk a választ vasárnap.

    Elhangzott Nagyváradon, Tőkés László kampányzáró rendezvényén, 2007. október 23-án.

  64. Erőss Bulcsú

    Ezt mondta Szőcs Géza nem is olyan rég Tőkés László kampényrendezvényén.
    Erre varjál gombot Nikuleszku Tóni barátom!

  65. Nagy István

    Én Czika Tihamérnak és támogatóinak is javasolnám a gomblyuk keresését.

  66. Erőss Bulcsú

    István bátyám, holnap ott leszel te is úgy-e az urnáknál?
    Czika Tihamér azon túl, hogy most keresi önmagát kicsoda, István?
    Néztem egy közösségi portálon, ahová Tihi regisztrálva van, hogy SZDSZ-es plakát virít a fényképei közt, melyen azt írja nagy betűkkel, hogy liberálisok, és alatta Tihi barátunk odatette, hogy “free your mind”…
    Már most generációs konfliktusba kerülök Tihivel, aki pár évvel fiatalabb nálam, akkor mit szóljak Gigiékhez és a többiekhez?!
    Minden jót István!

  67. Márton Zoltán

    Hát, fiúk-lányok baj van!
    Gyulakután ülök a szavazóteremben megfigyelőként és éppenhogy szállingóznak a szavazók, eddig 13,9%. A helyiek úgy mondják, legfeljebb 40% részvételre lehet számítani.
    Az EP szavazás körül egyelőre nincs semmi gond, leszámítva azt a tényt, hogy sok idős ember egyszerűen nem lát, és erre valakit behívnak az udvaron ácsingózók közül.
    A referendummal már mostohábban bánnak (legalábbis próbálnak). A polgármester, aki éppen betért szavazni és még egy órára rá is itt lábatlankodott, felelősségre vonta az RMDSZ képviselőjét, hogy miért igazított útba egy szavazni kívánó egyént. Már községi szinten is érvényes, hogy a demokráciánál fontosabb az ukáz. Korábban még szégyelték ezt, de most már csak csodálkoznak, hogy mi a baj, mi nem tetszik? Nem így kell ezt csinálni? A nagyoknak szabad és nekünk nem? Hallom, hogy az országos részvételi arány alig 4%. Ez növeli a mi esélyeinket, de estig még sok minden történhet…

  68. Nagy István

    A pécskai 142-es körzetben 1 órakor 14,6%-os volt a jelenlét.

  69. Árus Zsolt

    Igen, a részvétel úgy alakul, ahogy várható volt. A Realitatea szerint élen jár Hargita és Kovásznak, de nem nem túl sokkal elõzik az országos átlagot. Most látszik az, mennyire bûnös és téves dolog volt ösztönéze, lelkesítés helyett riogatni, zsarolni az embereket.

  70. Márton Zoltán

    Ami a referendummal kapcsolatos, az egészen ijesztő! Néhol szavazóbizottság tagjai sem tudják, hogy miről is van szó. Hazaszaladtam szavazni Hármasfaluba s egy öreg néni betévedt a referendum szavazóhelyiségébe, gondolván, hogy “itt lehet Tőkés püspökre szavazni”. A szavazóbiztosok mondták, hogy nem, itt a “referendumra lehet szavazni”. Az meg micsoda, kérdezte a néni. Hát az, hogy a képviselők bejussanak a parlamentbe, vagy nem – mondta a névsorokat böngésző biztos. Jajj lelkem, az nem mindegy?
    Mennyire rátappintott a lényegre, pedig nem is sejtette…

  71. gyurika

    Árus Zsolt, Erőss Bulcsú, Fairplayguy, Nagy István meg a többi, jó és demokratikus magyar (én udemerista hazug magyar vagyok, Erőss szerint). Hát én nektek azt mondom, hogy megcsináltuk és ez kézimunka volt. Most már a síró, tehetetlen és sült galambot váró magyar mellé létrehoztuk a párhuzamos erdélyi magyart is (ilyen magyarhonba már van), nekünk még hiányzott. Megmagyarázom, most már vannak hazug disznó udemeristák, demokrata mpszesek (ebből kettő is van, Szász Jenő féle, meg a bihari szárny) emntsek, és Tőkés László pártiak. Remélem nem felejtetem ki senkit. Itt mindenki párhuzamosan fut egymás mellet és a legmélyebben utálni fogja egymást, Még az jó öreg Bolyai sem tudná őket egymáshoz közelíteni. Apropó Nagy István tanár úr, Ön egy oszlopos tagja volt az udemrénak (SZKT, alpogármester, Reform Tömörülés) nem terheli semmi felelősség????? 12 év alatt mit tett az udemre csúcsvezetésében? Nehogy már azt mondja, hogy Ön tökéletes volt a többi meg hazug disznó. Enye-enye tanár úr, még valaki ezt el is hiszi magának. Én nagyon szomorú vagyok mindegy mi lesz a végeredmény. A szórványban a papjaink többnyire csak temetnek Tökés László ezt nagyon jól tudja de azért megkérdezte egyik templomi-kampánylátogatásán „ti kire szavaztok Jézusra vagy Pilátusra” (Pilátus mi lennék a hazug udmeristák). Árus Zsolt sajnos itt kell neked el kell mondjam: Igen, meggyőződésből mondom neked, ebben a megyében, messzemenően demokratikusan jártak el minden előválasztáson. Minden volt, vagy jelenlegi alkalmazott versenyvizsgával, volt alkalmazva. Én büszke vagyok erre a szervezetre. Itt több mindent építettünk együtt a papokkal meg a többiekkel. Meg azt is kértük, hogy Tökés meg Markó egyezzen ki. Azt is megírhatom, hogy 90 óta, hányan hoztak össze az rmdsz infstruktúrával, itt szerzett ismeretséggel vállalkozást, alapítványt, meg akármit. És láss csodát: ezek egy része utálja a legjobban az rmdszt (lehet lelkiismereti problémájuk van?). Sok embernek rendeztük ügyes bajos dolgait, ha baj van minden nap megkeresnek. No és másodszor is láss csodát ezeknek is egy része utálja az rmdszt. A nagy baj ott van, hogy kevesen vállalnak valamit, inkább közmunka van zsíros állás az meg nincs. Az meg a kutyának sem kell, vagyis a közmunka. Van jó hírem is, itt a lelkészek többsége semleges maradt. Száz szónak is egy a vége, az egésznek az a hozadéka, hogy egy jó darabig tökéletesen utálni fogjuk egymást és majd valamikor egymás nyakába fogunk borulni. Addig a románok egyenként kiskanállal megesznek. Ti meg székelyek meg tömb magyarok leoltjátok a villanyt és becsukjátok az ajtót, mint ahogy a szászok tették. Remélem ebben nem lesz igazam. No erre kellett volna az egység.
    Ezt most elszabtuk és Árus Zsolt meg a többi demokrata jó magyarok, szabhatják tovább.

  72. Árus Zsolt

    Gyurika, az ilyen szövegekért kár számítógép elé ûlni. Ha nem tudsz valami elõre mutatót mondani csak mocskolódni meg gúnyolódni, csúsztatni és mellébeszélni.

    Amúgy az exit poll azt mutatja, hogy a részvétel magyar vidékeken magas volt, s Tõkés László is meg az udmr is bejutott.
    Ismét bebizonyosodott, hogy nem siránkozni kell meg görcsölni, kicsinyhitûnek lenni, ijesztgetni, úgy, ahogy az udmr tette.

  73. gyurika

    Árus Zsolt tudom az erdményt, (egész nap a számítógép előtt vagyok figyelem és jelentgetem a dolgokat) de remélem nem vagy annyira naiv, hogy azt gondold minden megoldodott. A sárdobálas megy tovább. Az erdélyi magyarok több részre szakadtak és nehezen felejtenek. Sajnos nekünk már erre is van tapasztalatunk. A következő választáson nyugodj meg, elmennek a románok is, tekintetetel a magyar veszélyre. A magyar veszély lesz a szlogen a következő választásokon.
    Szerintem itt félni kéne, nehogy holnap megijedjunk. Az gondoltam, hogy Te előre látó politikus vagy, no de tévedni emberi dolog. Végül is ez a süketek párbeszédje. Bennem 18 év allatt sok keserüség felgyülemlet, és nem Te vagy az illetékes elvtárs akinek elkéne mondjam. Én csak azt látom Te csak valmilyen elnök akarsz lenni a nagyobbik fajtából. De miért kattogsz, ti minden blogon amelyre elnéztem ki gunyoltatok az udmrt és írogattok keményen és föleg leépítően. Vagy talán roszul láttam???

  74. Árus Zsolt

    Még valami:
    Az eredmények azt igazolják, hogy ha Tõkés László nem indul, akkor az udmr valószínûleg nem jut be. Kellett a püspök indulása, kellett a nagy mozgósítás, kellett a szinte dupla magyar részvétel ahhoz, hogy az udmr tudja átlépni a választási küszöböt. Ugye ezt nem fogják soha elismerni?

  75. gyurika

    Nem ismerem el. Ha Tőkés nem idult volna 5 udemeres lenne az EU parlamentbe. A nagy mozgosításról csak annyit, 2000-tól házról-házra kampányolunk mégis sokszor össze -vissza szavaz a magyarság. Próbáld ki Te is ezt a kampányolási tipust és majd megdumáljuk. Vigyázz a kutyákra ..)))

  76. Árus Zsolt

    Hogy én széket?! :-) )))))))))))))
    Vicces vagy ám!

    Amúgy a következõ választások helyhatóságiak lesznek (ha igaz), ott meg igenis kell hagyni a versenyt. A parlamenti választások elõtt meg le kell ûlni s egyezkedni. Épp csak akkor nem lehet majd látsza’t-tárgyalást folytatni, úgy mint most.

  77. Fairplayguy

    ,,Bennem 18 év allatt sok keserüség felgyülemlet, és nem Te vagy az illetékes elvtárs akinek elkéne mondjam.” -mondod gyurika!
    Ha lefordítanám szavaidat magyarra, akkor azt mondanám éljen a kommunizmus!

  78. zoltán

    Drága gyurika!
    A nagy, hosszú szövegből újból hiányzanak a konkrétumok, nem gondolod?
    Szerintem, most örvendenünk kellene, azért mert sikerült mindkét félnek elérnie kitüzött célját, ezért nem értem pl. Frundát, aki nem titkolja, hogy nem örül Tőkés sikerének és már azon töpreng mit fog Tőkés Brüsszelben csinálni…
    A román nacionalista pártok buktak, ami szintén kedvező nekünk, bár a jövőre nézve nagyon veszélyes. De az a jövő zenéje.
    Azért az hogy Tőkés L. egyszemélyben több mint fél annyi szavazatot ért el, mint az RMDSz az kell jelezzen valamit másoknak is…
    Jó éjszakát!

  79. Koka Jani

    Kedves Zsolt ,
    vegül halk es kolturalt mozgositasod megtette hatasat .
    Ellentetben olyan politikai hulliganokkal szemben mint Kelemen es Tibori .
    Ez a ket majom feleve amit ir mind marhasag .

  80. domi

    Hej, uraim, szerintem “valaki ott fenn szeret minket”. Vagyis (allitolag) mindenki alma teljesult. Az mar az RMDSZ-re vall, hogy az egyik kozuluk valo europai parlamenti kepviselonk maris utalja kollegajat, es sirankozva maris arrol beszelnek, hogy tobb is lehetett volna. Ejnye. De remeljuk, hogy csak jo szarmazik mindebbol, mindenki pozitivan hasznalja fel tapasztalatait. Es remeljuk, hogy ha mar igy “hozta a sors” Frunda majd nem gatolja Tokest Brusszeli tevekenysegeben.
    Ja, es szerintem Tokes er legalabb annyit, mint masik harom RMDSZ-es kepviselo Brusszelben. Igy elvileg minoseg is, mennyiseg is van.
    Hajra magyarok!

  81. Márton Zoltán

    Ne támadjátok gyurikát fiúk! Ő, ha jól veszem ki a szövegéből, a szorványban él, és ott más a helyzet. Mi is hibásak vagyunk, mert nem tudunk a szorványban élőkkel rendesen kommunikálni, és így hat fog az udemeráj duma, hogy megeszik őket a románok, ha a Székelyföldön kitör az autonómia. Zsolt, te is tudod, hogy sokfele a szorványban egy teleház, egy iskolabusz, egy fogászati rendelő jelentheti a magyar közösség létét vagy nemlétét és ezeket az udmr tudja nekik megteremteni (és egyben visszaélni a helyzettel). Hiszem azt, hogy udmr színekben is szolgálnak emberek közösséget, közmunkáznak, stb., ettől fogva ők jogosan tekintik sértőnek, ha mi minden u betűvel kezdődő szóba belekötünk :-)
    Továbbá nem tudom milyen összefogás lehet majd az őszi választásokra azzal az udmrvel, amelyik a megújulás reményét is elveszítette most. Nem szép dolog a más kárán boldogulást remélni, de én nem is így gondoltam, amikor az udmr boldogulását láttam volna a kára nyomán. Hiú ábránd volt, ezt Frunda Mester igazolta is, amikor a bunkó ösztönei kibújtak “az európai formátumú politikus” papírvékony máza alol. A helyzet rosszabb, mint volt. Szervezeten belül ennek a gerinctelen ügyvédnek a poziciója nem volt ennyire erős a választás előtt, mint utána. Most a siker fényében, a bratyizás és a mutyizás, a hazúgság sikernek, eredménynek és fogozzatok meg, sármnak van keresztelve.
    Az Isten mentsen titeket, kedves udmr szimpatizánsok, az ilyen gazemberek vezetésétől. Bízom abban, hogy bennetek is a jóhiszem dolgozik, csak az életkörülményeink kölönbözősége hoz a látómezőinkbe más-másféle optikát.
    Szebb jövőt, facipőt!

  82. Fairplayguy

    Kedves Márton Zoltán!

    Azért a szórványban is élnek rendes emberek akik nem ülnek fel a pártokra mint nyerges lovakra!

  83. Márton Zoltán

    Az biztos! Szívnak is eleget érte :-)

  84. zoltán

    Kedves Nagy Zsolt!
    Mivel a Te bloggodon vagyok(unk), vártam volna Tőled egy gyors reagálást az eredményre, mert igy azt gondolhatom, hogy várod az elvtársak reakcióit és ezek függvényében, hogy nehogy nagyon ellentmondj nekik nyilatkozol…
    Azért remélem TE nem vagy olyan mint egyesek és örülsz, ha az a MAGYAR is boldogúl aki nem mindig ért egyet a vezérvonallal.
    Tanulságos választás lehet ez, sokmindent a felszinre hozott, kell tanulni belőle!

  85. Fairplayguy

    Kelemen Hunor bőszen ül továbbra is a blogján az ördögi terven törvén a fejét…

  86. Márton Zoltán

    Tényleg Zsolt! Köszönjük a helyszínt, de ez tényleg a Te porondod. Nem szállsz le egy kicsit közénk?

  87. választópolgár

    Véletlenül szereztem tudomást Nagy Zsolt blogjáról. (mea culpa). Végig olvastam minden hozzászolást. Érdekes vélemények jelennek meg, végre kimondhatjuk gondoltainkat. Egy dolgot ellenben nem értek: Nagy Zsolt által inditott internetes lapon Nagy Zsolt nem ir, nem válaszol. Nem akarok statisztikát közölni ki milyen név, fedőnév alatt ir – hiszen november 25-e óta csak statisztikát látok a tévében, az újságokban.
    Szerintem furcsa.

  88. Árus Zsolt

    Ha már Hunor végleg bezárta a boltot…

  89. Nagy István

    282666 RMDSZ-szavazat Bukarest 92,7%-os feldolgozottságával, és egy Bákói szavazókör hiányával.
    Ez kb. 370 000 szavazathiány a 2004. évi parlamenti választásokhoz képest.
    Vállal ezért valaki felelősséget?

  90. Fairplayguy

    Igazából az RMDSZ- t még nem érintette meg soha a valóság szele, ezért nem is úgy viselkedik mint ahogy egy valós demokráciában felnőttként kéne azt tegye. Naív, buta tapasztalatlan gyerekként viselkedik mert nincs neki tapasztalata a valóságról….

    Ilyen értelemben teljesen természetes hogy senki sem vállal az óriási hibákért felelősséget, mert még most is azt hiszik hogy kicsi csúsztatással, magyarázkodással mindent meg lehet oldani…

  91. antirmdszes

    Az RMDSZ vereséggel felérő diadala
    [ 2007. november 27., 00:00 ]

    Öt-hat parlamenti képviselőnk lehetett volna, ha Tőkés nem indul függetlenként az európai parlamenti választásokon — jelentette ki Frunda György és Markó Béla az RMDSZ-győzelem mámorában.

    Hihetetlen, hogy a szenátor urak nem érzékelték, hogy a pártjuk vagy érdekszövetségünk — fogalmazzon ki-ki ízlése szerint — az utolsó választások óta közel százötven ezer szavazót vesztett, s holtbiztos, hogy azok, akik vasárnap Tőkés Lászlóra adták voksukat, nem támogatták volna az RMDSZ-t. Talán még a közös listát sem. Mert a Markó—Verestóy—Borbély László—Kelemen Hunor-féle csúcsvezetés arroganciája, a hatalomba való kényelmes befészkelődése elérte a közösség tűrőképességének határát. Meglehet, hogy a román közvélemény által a legeurópaibb képviselőnek tartott Frunda György makulátlan öltönye, nyakkendője, márkás töltőtolla és notesze sokakat lefegyverez, az is, hogy Borbély László állandó nyüzsgése a lázas munka látszatát kelti, Kelemen Hunor elrugaszkodott nyilatkozatai fiatalos szókimondásnak tetszenek, Markó Béla minden eseményre, történésre jól időzített és eszes megnyilvánulása imponál, mégis az, amit a szövetség ma, 2007-ben nekünk, magyaroknak felmutat, igen kevés. Közösségünk érdekében kifejtett munkájuk mára alig értékelhetővé senyvedt, s kampánybeli öntelt viselkedésük, nagyot mondó választási deklarációik, no meg az eredményhirdetés utáni lovagiatlan nyilatkozataik teljes szépségükben mutatták meg önimádó, ellentmondást nem tűrő, saját anyagi és politikai érvényesülésüket mindenek fölé helyező személyiségüket.

    Pedig bele kell törődnie mind Frunda Györgynek, mind Markó Bélának és hűséges fegyverhordozóiknak, hogy az EP-választásokkal megszűnt az RMDSZ egyeduralma. A magyar szavazók közel fele mást akar. Elég volt a szövetség mindentudásából, kizárólag klientúráját futtató, sértően protekcionista viselkedéséből, az ellenfelet nem legyőzni, hanem eltiporni kívánó attitűdjéből, elég volt a nagy szólamokból, a be nem váltott ígéretekből, a hanyag és önző politizálásból, az ízléstelenkedésig fajult önreklámokból, s ami talán a legfontosabb, sorozatos téves politikai döntéseikből. Elég volt a köpönyegforgatásból, a politikai prostitúcióból, az apró bosszúkra épített érvényesülésből. Ha a magyar közösségben a felsorolt sérelmek nem élnének, ha az RMDSZ pluralizmusra törekedett volna, ha valóban sokszínű érdekszövetségként működik, ha a szövetségen belül nem ragadja kezébe a hatalmat egy kis csoport, talán minden másképp alakul. De a valóság lehangoló, egymillió szavazati joggal rendelkező magyar ember helyett mindössze négyszázezer szavazott, s ha Tőkés László nem kínál alternatívát, úgy másfél százezerrel még kevesebben lettek volna. Önvizsgálatra, nem felelőtlen vagdalkozásra lenne most szüksége az RMDSZ-nek és győztes EP-képviselőinek. Mert valamit menet közben nagyon elbaltáztak.

    Simó Erzsébet, Háromszék

  92. Fairplayguy

    Képzeljétek el fiúk, hogy Kelemen Hunor mennyire fél a véleménynyílvánításoktól, ha még most is ott hunyorog a blogján egyes- egyedül, lezárva ezáltal bármilyen jellegű hezzászólás lehetőségét is!

  93. zoltán

    Tudja valaki miért nem “néz ránk” Nagy Zsolt? Talán beteg, vagy épp ennyire elfogalt?
    Őszintén Niculescu úr álláspontjára is kiváncsi lettem volna, de sajnos beteljesülni látszik az a jóslatom, hogy a választások után “nem lesz ideje” erre látogatni…
    Kiváncsi lettem volna mire alapozza az RMDSz azt az álláspontját, hogy bejuthatott volna 4, 5, vagy akár 6 perszóna is. Úgy látom az argumentálás most is elmarad…

  94. Niculescu Tóni

    Kedves Zoltán,

    Megígértem, hogy csak akkor jelentkezem, ha kérdeznek.

    A választási eredménnyel kapcsolatos álláspontom csak a részletes, megyékre lebontott adatok elemzése után lehet. Tehát várom a végleges kimutatást. Egyébként szerintem minőségi (focus group) felmérés alapján lehetne igazán kideríteni, hogy a közös lista jobban mozgósított volna vagy sem (s ha igen, mennyire?). Úgy vélem, a puszta RMDSZ-gyűlölő valószínű, hogy otthon maradt volna, míg a kimondottan Tőkés-párti lehet, hogy a közös listára nyomta volna a bélyeget.

    Minden esetre, óriási eredmény, hogy mindkét magyar fél átlépte a küszöböt, még akkor is, ha ezt igen lenyomta a többség távolmaradása. Ugyanakkor tény, hogy 2004-hez képest, sokkal kevesebben járultak az urnák elé. Ez akkor is komoly figyelmeztetés a romániai magyar politikusok számára, ha az EP választásoknak látszólag kisebb a tétje, mint az országos voksnak. Ha, teszem azt, a tegnapelőtt a bukarestiek az országos átlag fölött teljesítenek, akkor minden bizonnyal egyetlen magyar se kerül az EP-be.

    Tisztelette, nt

  95. Nagy Zsolt

    Kedves bloglátogatók!

    A tegnap este érkeztem vissza az országba, nemsokára jelentkezem gondolataimmal a vasárnapi választásokról.

  96. Árus Zsolt

    Jé!
    Külföndön még internet sincs? Akkor mégis jobb itthon. ;-)

  97. Fairplayguy

    ,,Ha, teszem azt, a tegnapelőtt a bukarestiek az országos átlag fölött teljesítenek, akkor minden bizonnyal egyetlen magyar se kerül az EP-be.” – hát Niculescu bácsi ezzel az állításával finoman szólva egyáltalán nem értek egyet. Aki ilyesmit állít az szerintem messze elrugaszkodik a valóságtól, igazából csak udemerájosan fabulázik, magyarul mesél, mesél, hol volt hol nem volt…

  98. Niculescu Tóni

    Kérem, számoljon utána, kedves Fairplayguy: ha a fővárosiak nem 19, hanem mondjuk 40%-a járul urnák elé, akkor hány magyar szavazatra lett volna szükség, hogy átlépjük a két küszöböt!

    Tisztelettel, nt

  99. Fairplayguy

    Kérem nézzen utána Niculescu úr hogy az első körben EU- ba bejutott országok első EP választásos statisztikáinak, fővárosokra bontva. Rögtön meg fogja érteni miért neveztem mesének a bejegyzését…

  100. Niculescu Tóni

    Nem gondoltam más országra, Fairplayguy úr. Igaz, európai szinten is az alcsonabb részvételű államok csoportjába kerültünk. nt

  101. Fairplayguy

    De Niculescu Úr!

    Hogy szabad ilyent tenni? Nem gondolni a valóságra? Ejnye- bejnye Niculescu Úr, hát szabad-e ilyent!

  102. új széköly

    Uraim?!

    Nem únják már ezt a sok szurka – piszkálást, gúnyolódást, megalázást…valahogy túl kellene lépni ezeken és mondjuk cselekvően tenni azért, amit annyira szídunk…

  103. Fairplayguy

    Igazad van új széköly barátom! Mondjál kérlek erre vonatkozóan konkrét ötletet(ket). Szeretettel várjuk.

  104. Árus Zsolt

    Új Széköly:
    Van neked igazad, de a helyzet az, hogy cselekvõ helyzetben elsõsorban azok vannak, akik a vereséggel felérõ gyõzelem után nem elgondolkoztak, hanem magasabb fogozatra kapcsolták a kizárósdit, a csúsztatást, hazudozást. Még szerencse, hogy azért ezek elõre mutató dolgok, mert az udmr bukása irányába vezetnek.

  105. új széköly

    Igen, félnek, és ez látszik is…éppen ezért kellene sokkal nyugodtabban, higgadtabban megnyivánulni, hadd lássák, nem ijed meg mindenki tőlük…hátha ráébrednek arra, hogy egyeseknek félre kellene állni az útból…emlékszem annak idején Markó mennyire fel volt háborodva, hogy az idősebbek nem állnak félre már…igaz azóta eltelt vagy húsz év…elfelejtette az élményt, pedig mennyire kellene, de mennyire…

  106. új széköly

    Kedves Fair!

    Szerintem elsősorban be kellene íratkoznunk az Rmdsz – be, kiharcolni, hogy legyenek előválasztások, és másokat kell jelőlni és megválasztani…
    talán ez lenne a legjobb megoldás…

  107. Fairplayguy

    Kedves új széköly!

    Na ja, csak ha a vének tanácsa még a hűséges (fiatalabb) pártkatonákat sem hagyja érvényesülni, akkor mi esélyünk lenne arra nekünk újoncoknak hogy egyáltalán labdába rúghassunk… Na meg a jó öreg udemerájos kontraszelekció. Azzal számoltál- e?

  108. új széköly

    sajnos igen…d4e még mindig azt mondom, hogy a szavazók megoldják a dolgokat …lásd legutóbbi szavazást…kellene tanuljanak még a vének is…ha nem, akkor megjárják úgyis…régebben mondtam, hogy Zsolték kellene lépjenek ez ügyben, csak nyereségük lenne…ha nem félnének annyira…

  109. Fairplayguy

    Olyasmire gondoltál mint amit gyurcsány művelt annak idején Medgyessivel amikor puccsot csinált ellene, ezáltal átvéve a kontrollt és a hatalmat az mszp fölött?
    Nem hinném bármelyikük végig tudná csinálni ismervén a vének tanácsának belső szolidaritását…

  110. új széköly

    Azt viszont kell tudniuk még ezeknek a vén trotyiknak is, hogy lassan lejárt az idejük…Ha a fiatalabbak, azzal riogatnák meg egy kicsikét, hogy otthagyják az egész bagázst, ha azt mondanák – persze ehhez vér is kellene valahol -, hogy inkább átmegyünk az Mpsz – be, ha nem változnak a dolgok, akkor talán…persze ez sajna utópia, mert még Zsolt és Tóni sem merné megtenni ezt…nemhogy a sok s…gnyaló…ha legalább belső választásokat lehetne összehozni…

  111. Fairplayguy

    Türelem rózsát terem kedves új széköly, mindennek eljön az ideje, csak várni kell egy kicsit :) ).

  112. új széköly

    kössssz…csak olyan régóta várok, hogy lassan beleöregedek…