A szolgálatos magyar „támogató”

Döbbenten hallgatom a TV-ben amint az ország mindentudója okoskodik a székelyek sorsáról.
Elborzasztó az a képmutatás amellyel ez az alak képes gyökeresen mást mondani mint amit gondol és amit cselekedett 17 év óta.
Nézzük csak egy kicsit közelebbről a dolgokat:
1. az utak állapota: ez az ember 5 kormányban volt az ország közlekedési minisztere, sem 1996 előtt, sem az 1996-2000 időszakban egyetlen székelyföldi fejlesztési projektet sem támogatott. Sőt 2004-től kezdődően is folyamatosan a PD-s szállítási miniszterekkel kellett folyamatosan megküzdeni a magyarok lakta régiók útjaiért. Pont ő beszél erről? Éppen most, amikor az ő akarata ellenére sikerül elindítani fejlesztéseket?
2. a román nyelv oktatása a magyar gyerekek számára: ez egy olyan téma, amelyet folyamatosan vetünk fel 17 éve. Számos előrelépés történ még akkor is, ha az elnök személyesen vagy pártja akadályozták is ezt! Most úgy tenni, mintha ezzel a témával most találkozik és, hogy ő ezt hirtelen támogatja is, nem árulkodik egyébről, minthogy olcsó politikai fogással próbálja a magyarok támogatását megszerezni. Mindezt úgy, hogy sem ebben a témában , sem más témákban nem tud ¬ és minden valószínűség szerint nem is akar ¬ semmit sem tenni! Csak beszélni róla! Csak hülyíteni a közvéleményt!
3. Folyamatosan két magyar pártról beszél, úgy tesz mintha nem tudná, hogy az MPSZ egyelőre csak nyilatkozatokban létezik, hogy az ő személyes segítségére és egy hetes reklám körútjára volt szükség, hogy a két éve meghirdetett aláírásgyűjtést valahogyan befejezzék?!
4. Hallom az elnököt, amint esküdözik, hogy útja alatt senki sem említette neki az autonómia kifejezést sem! Hogy is állunk ezzel a dologgal, kedves elnök támogatók? Miről is beszélgettek az udvarhelyi polgármesterrel, akivel állítása szerint véletlenül találkozott? És a történetesen a városban tartózkodó, amúgy Temesváron és Nagyváradon élő Tibivel és Zsolttal? És mindezt mert eltévedt a vásárt keresve? Na ne …
Mi a véleményetek, kedves rajongói arról, hogy szerinte a magyaroknak nem kell semmiféle különleges autonómiával rendelkezniük? Ezért kínálgatjátok magatokat, kedves támogatók?
5. Nagyon kedves dolog elmondani, hogy vége az önálló magyar politizálásnak, mert majd ő mindent megold, és közben a magyar befektetők ellen beszélni! Mert milyen csúnya dolog, hogy Székelyföldre magyar tőke érkezik!

Aki még mindig nem ébredt fel, nézze meg a The Last King of Scotland című filmet!

252 válasz: “A szolgálatos magyar „támogató””

  1. valaki

    Te es Kelemen Hunor pedig kezdtek szolgalatos, sot, rogeszmes tamadokka valni (lasd Hunor utolso bejegyzesehez irt soraimat, amiket nem ismetelek meg). Nem is csoda: az emberek egesz meglepo dolgokra kepesek, ha veszelyeztetve erzik magas pozicioikat. Meg azok is, akiket nemreg uriembereknek tartottunk.

  2. Nagy Zsolt

    Kedves valaki!

    Mi támadó abban amit írtam? És milyen magas pozíciómat féltem szerinted? Ugyanis semmilyen tisztségem nincs jelen pillanatban. Véleményem viszont igen. És kérlek, ajánlom nézd meg a filmet. Azért is mert jó film.

  3. valaki

    A filmet meg fogom nezni, es nem Basescuert, akiert en sem rajongok. De nevetsegesek vagytok (ertsd: RMDSZ-vezetőség, stb.) a Basescu-tamadasaitokkat, (ami mar kezd ferde hajlamba atmenni nalatok ujabban). Es itt nem (csak) konkretan a bejegyzesedre gondoltam. Nana, hogy nem felted a tisztsegedet, miutan mar nincs! De a bosszu azert emberi magatartas. Mikozben nagylelkuen elfelejtitek, hogy egyetlen szal roman politikus sem merne felvallalni a roman idegenkent valo oktatasanak ugyet a nyilvanossag elott, sot, nem is tette meg senki a napokban sem, miutan a tema teritekre kerult. A liberalisok, szocialistak (hadd ne soroljak tobbet) Funarekat is megszegyenito nyilatkozatokat tettek, amit ti is tudtok nagyon jol, csak konnyebb, es legfokeppen elonyosebb egyedul base nyakaba varrni minden koloncot.

  4. cs

    Szerintem nagyon korrekt iras. Remelem a roman nyelvu blogon is meg fog jelenni.

  5. Andi

    Ha emlékezetem nem csal, az RMDSZnek sem volt “17 évig” szívügye Székelyföld autonómiája, most mégis azt hangoztatja hogy megvalósítható.Akkor most nektek se higgyjünk????
    Egyébként senki nem állította, hogy Base véletlenül futott volna össze “Zsolttal és Tiborral” Udvarhelyen. Szerintem ők tudták miért mentek oda….
    Másrészről pedig ha ekkora “csavarral” is de az ügy mellé állt az elnök, miért ne legyünk barátok, Zsolt?Ha emlékezetem nem csal, mikor a Nyikó elvitte Farkaslakát, Szentléleket és Malomfalvát, Markó Béla nem igyekezett odalátogatni, de Verestói Attila sem….Gesztusok, amelyek számítanak…..Sa vazut la referendum, de altfel….

  6. Tihi

    Teljesen egyetértek Zsolt. Az egész akció egy populista szavazatgyüjtés volt a székelyek között, és elsősorban egy RMDSZ-ellenes támadás. Itt nem Székelyföld a lényeg. Ahogy te is leírtad Băsit sosem érdekelte a székelyek ügye. Itt a lényeg az volt, hogy a lehető legtöbb kárt tegyünk az RMDSZ-ben.

    Csakhogy kicsit elszámította magát Böszi. Először abban, hogy a román médiában és egyes román pártok szemében komoly presztizsveszteség volt leülni a magyar radikálisokkal egy asztalhoz. Az is rossz húzás volt a nem kis számú nacionalista szavazótábora szemében, hogy a székelyekről egységesen, pozitívan beszélt (hány román politikus használja egyáltalán azt hogy secuii vagy Secuime?), vagy a román nyelv idegen nyelvként való tanulását támogatta.
    A másik amit elszámított, hogy ezzel az RMDSZ-nek nagyon sokat árthat. Édes keveset fog veszíteni ebből manőveréből az RMDSZ támogatottsága. A legtöbben pontosan átlátják a játékát. A liberális kalandból tanult mindenki. Ott Stolojanékkal próbálta szétverni a pártot (sikertelenül), most meg az RMDSZ-en próbálja ki ugyanezt a technikát Jenőkéékel. Itt sem fog menni.

  7. Andi

    Az “ügy” alatt Székelyföld fejlesztése értendő. A félreértések elkerülése végett.

  8. Máté

    Úgy látom itt gond van.

    Az Elnök Úr érzi, hogy nyitni kell a magyarság felé, mert a népszavazás eredményei arra engedik következtetni, hogy az RMDSZ-nek nincsen már mozgósító ereje.

    Van neki még?

    Nagyon büdi a helyzet Zsolt!

    Azt hiszem megismétlem magamat, ÚJ TÁRSADALMI PÁRBESZÉDET KELL INDÍTANI! Szerintem Te tudnál ilyet kezdeményezni.

    Erre van egy alternatív javaslatom, a BLOGGER ROADSHOW. Ezt nagyon jól lehetne kivitelezni és véleményem szerint tényleg beindíthatna egy társadalmi párbeszédet.

    A FélSzigeten azt mondtad, hogy mindent a Szövetségért. Na hajrá! Itt ezt a labdát lecsapnám…

    Üdv, Máté form Tápia

  9. Hajdo Csaba

    Nem ismerem az elnök urat; előző politikai pályafutását is csak a minősítések tükrében. Román barátaim között is van, aki Bukaresti polgármesteri teljesítményét csapnivalónak van olyan, aki fejlődési mérföldkőnek értékeli. Vélemények és pofonok…..
    Az viszont tény, hogy ma a mondatai és a tettei összhangban vannak, és a lényegre tapintanak. Akinek elege van a macska és a forró kása meséből, az érti és értékeli ezt.

    Nem azt várom az elnöktől (és egyetlen román politikustól sem), hogy az autonómia élharcosa legyen. Ezért nem is csalódom benne ebből a szempontból, szemben más, a magyart folyékonyan beszélő székelyföldi politikusokkal (innen is, onnan is.). Azt várom tőle, hogy karakteréhez méltóan rázza fel az állóvizet.

    Gondolom az RMDSZ sem az autonómia élharcosait látta Iliescuban és Năstaseban, amikor a „nyugodt” kormányzás lehetőségét biztosították nekik.

  10. gerapppa

    Kedves Zsolt,
    a Last king of Scotland című filmet már láttam, de nem hiszem, hogy találó párhuzam. Lehet, hogy ezt a látszatot szeretné most az RMDSZ, hogy minden román párt lehetőleg vérfürdőt akar itt, mert akkor ugye megint lesz egységben az erő és sok más szép hangzatos szózat, ami alá kicsit és nagyot be lehet gyűjteni, és megint együtt a családot játszani.
    Az jogos, hogy benned van még a politikai játékszer érzés, de attól még azt el lehet ismerni, hogy ez egy olyan gesztus volt a részéről, amit még eddig ilyen szintről senki nem válallt fel, még ha csak a gesztusok szintjén marad is.
    Azt nyilván senki nem gondolja, hogy élharcosa lesz ezeknek az ügyeknek, de már az is jólesik, hogy képes választókként kezelni a székelyeket, és ez azért nem semmi. Felvállalva azt, hogy esetleg többszörösét veszíti a saját szavazótáborából.
    Nem vagyok naív, de ezzel együtt úgy érzem, hogy ez az üzenet legalább annyira személyre szoló, mint az RMDSZ megfásult egységpárti üzenete. És jobban van kommunikálva.

  11. Lacus

    Basescu akkor tappintott rá Istenigazából a lényegre, mikor azt mondta, hogy mindkét magyar politikai szervezetet (RMDSZ és MPSZ) csak a hatalom érdekli, és a hatalomért vivott harcban teljesen érdektelenek a magyar emberek problémái. Ezzé vált az erdélyi magyar politika…. Sajnos :-(

  12. Nagy István

    Ami engem illet sosem voltam a mostani államelnök támogatója, de ez itt és most nem lényeges.
    Ami a Toró Tiborra és Szilágyi Zsoltra tett megjegyzésed illeti az az érzésem, hogy rossz időben tetted meg. De ők ezen túlteszik magukat. Mert nem a kampányukkal vannak elfoglalva, hanem azzal, hogy a romániai magyarság politikai tényező maradjon ebben az országban, ami pillanatnyileg nem mondható el a szabadságát töltő elnökről.
    Ő miért nem tudott véletlenül a sokadalomba lenni?
    Sajnos a hazai magyar politikai életben sem ritka a gyökeresen mást mondás, mint a cselekedet. Az eremdéesz 2004 októberében a Te kampányvezérleted alatt mivel kampányolt? Autonómiával? Mi lett abból mára? Még az a hígnak sem nevezhető kisebbségi törvény se.
    Mi történt kedves Zsolt?
    Csak nem lettél ideges? Az jól áll a politikusoknak, még akkor is ha csak külügyekkel foglalkoznak, bár ilyesmivel 11 éve nem volt érkezése és akarattya törödni az eremdéesznek. Bár én azt szoktam mondani, hogy az idegesség árt a szépségnek.
    Nos a hazai politikai játszmák során tét lett a rommagyarság és annak pöcsétjei.
    Új játékos ült az asztalhoz, és pillanatnyilag ő keveri a lapokat.
    Teszi, mert teheti.
    Az eremdéesz-vezérkar letett erről a lehetőségről akkor, amikor lemondott a helyzetteremtő politizálásról. Akkor, amikor az igazodást választotta hajtóerejéül.
    És most sem a romániai magyarság érdekképviseletének mindeneseként tetszelgő szervezet vezérei a lapkeverők és osztók, hanem a belső ellenzéke a tematizáló.
    A mostani helyzet az eddigi szervezeti politika természetes következménye. Ezért kérdeztem a Honor blogjában, hogy ebből a helyzetből vajon mit fog a vezérkar profitálni.
    Egyébiránt ha még nem olvastad volna, akkor javaslom, hogy fusd át:
    http://nyaradi.blogspot.com/2007/08/az-elnk-s-szkelyek.html

    Tihinek meg javaslom, hogy úgy szakértsen, hogy az a romániai magyarság javát szolgálja!

  13. marcika

    1. Bezzeg Zsolt amikor az autonómia referendum kapcsán voltál a Realitatea tv-ben Turcescu műsorában, és “bejelentkezett” Basescu akkor bezzeg jól körbehízelegted és egy szóval sem mondtad, hogy “a mindentudó 17 éve félrebeszél”

    2. A ti koalícióstársaitok a PNL (utóbbi betű csak dísznek), teljesen ellenement a nyelvtanítási-javaslatnak! Hogy lehet ilyenekkel összefeküdni, közös célokért küzdeni, magyarán kormányozni? Alighanem a tokanövesztés, kontduzzasztás és egyéb “értünk végzett” tevékenységek tartanak ott.

    3. Ha ti rendesen végeznétek dolgotokat nem kellenének sem állandó sem szolgálatos “magyar-támogatók”

    4. Elég gyenge a “fikázási” képességed… Base-t hamár mindenképp negatív személyként tünteted fel, azt nem épp úgy lehet elérni, hogy számtalan negatív jelzőt írsz oda, ahova csak lehet… hátha mindenki kiválogatja a magáét, mert így az írományod óvodás szint fele konvergál és mindjár Kovács Pétertől kérsz tanácsot és “a szeme sem áll jól”-lal javítod fölűl a bejegyzésed.
    Ugyanakkor a Tibi, meg Zsolt emlegetése a versenytől való félelemnek előszele, ami nem kellene jellemezzen ha tényleg kompetitív csapat vagytok.

    5. Ha te kikéred magadnak az ártatlanság vélelmét, (mondjuk jogosan) a korrupciós vádak esetén, akkor miért ne lehetne Basescunak megadni ugyanazt az “igazat”, míg nem hozol hangfelvételt ami az ellenkezőjét bizonyítja addig az elnök közleménye tekinthető helyesnek.

  14. Nagy István

    Csak most látom, hogy az elnök megtért a szabadságáról:
    Markó Béla: Székelyföldnek szüksége van egy sajátos autonómiára
    http://erdely.ma/autonomia.php?id=27107

  15. Nagy István

    É Szász Jenő is részletezte álláspontját:

    Nagyon nehéz előírásoknak tettünk eleget
    http://erdely.ma/publicisztika.php?id=27100

  16. csilla

    Szerintem Basescu azt akarta itt felmérni, hogy mennyire nagy a feszültség az rmdsz párti és az rmdsz ellenes tábor között, mekkora az elégedetlenség a helyszínen az rmdsz ellenében, itt van-e a lehetőség, hogy bedurrantson az rmdsz-nek úgy igazán.
    Mire jött rá? Soha jobbkor, minden lehetőség adott, és csak azt tudom mondani, hogy hajrá, mert ilyen rmdsszel csak hátra megyünk, mint a rák.
    Basescu sem lesz jobb, nem őt dicsérem, mert nagy populista az öreg, de erre a rmdsz basztató helyzetre jól ráérzett, jenciéket is csak jól eteti, de legalább végre elveszi a tömegbázist az rmdsz alól, mert undorító, ahogy kampányonként belapátolták az egyház hathatós segítségével a szavazatokat, s aztán basztak a világra. Jött az újabb 4 év, nagy fizu, nagylábon élés, s a nyavalygás, hogy jaj, nincs politikai akarat a székelyföld fejlesztésére. Na ezért csak sajnálni tudom, hogy az én adóm is hozzájárult az ő bukaresti időtöltésükhöz. Mert nélkülük sem lenne kevesebb itt, mint ami velük lett. Ennyi.

  17. martoncsaba

    Kedves Gerappa!

    Amit te leirtal, azt nevezik populizmusnak (Basival kapcsolatban). Remelem a populizmust nem tartod egy pozitiv jelensegnek. Nem hiszem, hogy Basi vesztett volna a szavazobazisabol emiatt. Minden hir csak harom napig hir.

    Igazabol semmi jelentosege nem volt, annak amit o lemuvelt az utobbi napokban Szekelyfoldon, azon kivul, hogy artson az Rmdsz-nek es magyar szavazokat toborozzon. Nyilvanvalo, hogy azokban a dolgokban, amirol nyilatkozott, semmit sem tehet, hiszen csak elnok es nem o a felelos ezekert a dolgokert. A tobbi part (kiveve PD-PLD) meg zsigerbol elutasit mindent, amit o mond es ezt is nagyon jol tudja. Tehat nyugodtan mondta, amit mondott.

    Nem vagyok RMDSZ parti, de ha valasztani kellene Basi es az RMDSZ kozott, akkor inkabb az utobbi. Szasz Jencieket nem tartom valos opcionak. Tul gyengek es eredmenytelenek es ugy tunik Basi csak ezkozkent hasznalja oket.

  18. Fairplayguy

    Szerintem Basescu mindig is utálta az RMDSZ-t mint a baloldaliak legjobb ágyasát. A képlet borzasztóan egyszerű nem veletek (amit soha nem is akart) hanem az erdélyi magyar jobboldallal kíván üzletelni.

  19. senki

    Vizre mentetek gyerekek. Mindennek vege. Szalljatok le a foldre es nezzetek meg, hogy mi a szekelyfoldi realitas. Ilyen embereket futtatok mint Demeter, aki atyauristennek kepzeli magat a megyeben, valojaban egy inkompetens link. Masodik vonal sincs aki at tudna venni a dolgokat. Kelemen Hunorra, Kovacs Peterre, Borboly Csabara es Antal Arpira meg egy tekercs budipapirt sem mernek rabizni nemhogy a “kozos jovonket”.
    Base a szekely emberek nyelven beszelt ma, akar tetszik, akar nem. Aki nem ismeri be, az vagy suket vagy hulye. Az RMDSZ mikor beszelt utoljara az emberek nyelven? Mikor kitettetek a “Szekelyfold” tablat. Azota csend azzal is, de +1%-ot hozott ugye a valasztasokon es vegul is ez ami szamit. A fotbalt golokra jatszodjak, a politikat szavazatokra. Az RMDSZ mar reg csak ongolokat rug.

  20. barni

    igazat adok csilla-nak, az rmdsz is okoz annyi kárt a hazai magyarságnak mint Basi. most megértem hogy nem esik jol nekik, még jo hogy nem tiltják ki Basit Székelyföldről. Zsolt ti is el-el felejtettétek, hogy mit igérgettetek, még emlékszem mikor az egység érdekében szimbolikusan ceruzákat tördeltél az ATV-ben. Kökös határában meg Székelyföld határtáblát állítottatok. az MPSZ Ap listán induló jelöltjeinekneve mellé az rmdsz logoját ragasztattátok(az AP logót leragasztották) , megtévesztendő a magyar szavazókat. kár hogy nem fényképeztem le, elkűldeném most nektek.

  21. új széköly

    Mindenki tudja, hogy Basi azért járt Székelyföldön, hogy lehetőség szerint a magyarságot megossza…ez senkinek sem jelent kérdést…az viszont kérdés lehet számotokra, hogy miért fogadta mégis a tömeg úgy, mint egy jótevőt?? gondolod, hogy esetlegesen nem tévedhettetek ti is?? nem lehet esetleg, hogy valahol valamit elrontottatok??
    Sajnos olyan az alternatívánk, amilyent nekünk összehoztatok…válsztanunk kell a románok, az Rmdsz és Jenőkéék között….sajnos a románokban nem bízok, az Rmdsz lejáratta magát, Jenőék pedig nem azért csinálnak valamit, mint amit hangoztatnak….úgy járok én is, mint az énekben: hát én immár kit válasszak???
    Vádollak Titeket azzal, hogy becsaptatok, átvertetek velemmel együtt sok-sok embert, magyart és nem magyart!! Honnan veszitek ezt a pofátlanságot, hogy engeditek meg magatoknak! Ki bízott meg ezzel titeket??? Mert amikor én rátok szavaztam, nem erre gondoltam…mert nem ezt ígértétek….átvertetek….engem is…és ez qvára fáj…
    A románoktól nem is vártam egyebet…
    Jenőéket pedig nem érdekli más csak a hatalom és a pénz…
    Köszönöm nektek!!

  22. Gobemedia

    Abban meg nagyon igaza volt Basescunak, hogy az RMDSZ egy feudális rendszer épített ki. Csak most elszöktek a “jobbágyok”. De ezt az eredményt borítékolni lehetett volna csak az UDMR nem látja magas lováról, ami nem is ló, meg kicsi, de a “miénk”.
    A legszomorúbb meg az, az UDMR szempontjából, hogy még most is az önáltatás a meghatározó magatartás. Annyira elszakadt az “érdekképviseltjeitől”, hogy nem látja mennyire nem képvisel már jóformán senkit leszámítva az ilyen olyan szálakkal, juttatásokkal magához láncolt egyéneket.

  23. domi

    Hat oszinten szolva ez a Basascu elleni kirohanas elegge silanyra sikeredett, valahogy olyan formara eppen, mint itt a te blogodban mikor egymast mossuk valami miatt, tekintetbe veve az erveket meg a jelzoket…
    Basescuert kar odalenni, mert egy kepmutato, nagy hatalommal rendelkezo vezer, aki egyebkent ki nem allhatj a ciganyokat, de a magyarokat sem, ezert hosszu tavon igencsak veszelyes lehet rank nezve. Cselekedeteirol szigoru forgatokonyv keszul es ezert tudja hajszalpontosan mikor mit kell mondjon vagy cselekedjen. Most azert ment oda, mert tudta, hogy jol bekavarhat, s ez hosszu tavon tobb, mint valoszinu ugyancsak az o erdekeit fogja szolgalni.
    Osszessegeben veve nem egy jo dolog baratkozni vele, de talan rovid tavon csak sikeredik valamiket elomozditgatni altala. Mar csak a populista igergetesei miatt is, amiket valamilyen szinten csak kell tamogasson. De nagy dolgokat egyaltalan nem szabad varni tole. A nagy dolgokat ezentul is az RMDSZ-tol varjuk. Varnank, ha volna kitol.
    Es ez itt a baj, Zsolt. Maskepp a szekelyek sem fogadtak volna az autonomia legnagyobb ellenzojet tart karokkal. Kiszolgaltattatok oket mindenki kenye-kedvere, mert mar NINCS KI KEPVISELJE OKET! Lam, meg Basescu is kepes profitalni a ti onkenyu fennhejazo erdekkepviselesetekbol.
    Ember, hat semmi nem tud ravenni benneteket, hogy egy icipicit valtoztassatok magatokon?!

  24. Kukucsi

    Azt hiszem, nehanyan nem erzik, hogy a problema ket oldalu…a szekelyfoldi magyarok is tehetnek a sajat helyzetuket, ezt szivre tett kezzel tudom mondani, kb. 20 evet ott eltem..a szuletett tehetetlenseg egy valodi szindroma. Sokszor az az erzesem, hogy ha a vilag minden kincse az ovek lenne, akkor sem tudnanak mit kezdeni vele.
    A szivugy kerdese pedig szerintem az egesz magyarsagra vonatkozik, nem lehet “teruletekben” gondokodni. Volt amiert tett az RMDSz, volt amiert nem, volt ahol lehetett tenni, volt ahol nem.
    Es hat jo volna megint nem elmenni a “sebeit nyalogato magyar” iranyba – ez az ami visszahuz.

  25. Árus Zsolt

    Túl azon, amit mások már elmondtak itt, még két dolgot tartok fontosnak megjegyezni:
    1. Ha az RMDSZ valóban magyar érdekképviselet lenne, akkor most azzal lenne elfoglalva, hogy miképpen tudja kihozni ebbõl a helyzetbõl a maximumot a magyarság számára. Ez a blog-bejegyzés mindenre utal, csak erre nem. Másról árulkodik.
    2. Ha valaki hiteles akar lenni, akkor kerüli a hazugságot.
    Zsolt ezt írja:
    “Folyamatosan két magyar pártról beszél, úgy tesz mintha nem tudná, hogy az MPSZ egyelőre csak nyilatkozatokban létezik, hogy az ő személyes segítségére és egy hetes reklám körútjára volt szükség, hogy a két éve meghirdetett aláírásgyűjtést valahogyan befejezzék?!”
    Az RMDSZ minden igyekezete ellenére egyre többen tudják, hogy az MPSZ jogi helyzete PONTOSAN az, mint az RMDSZ-é. Mindkettõ egyesület.
    Remélem nem túlzás elvárni Zsolttól, hogy bár itt a blogján kérjen elnézést.

  26. jenna

    A lenyeg; barmennyit idegeskedtek, barmennyit nyavalyogtok, szakertetek
    az rmdsz tobbe nem jut parlamentbe.

  27. kun

    Butul az erdélyi magyarság.
    Ha tetszik, s ha nem ez a véleményem. Egy ilyen kétszinű, néha barátságosnak tünő, máskor foga fehérjét villogtató embernek hinni már szinte bűn, töle várni az erdélyi magyarság problémáinak megoldását egyenesen butaság. Basescu nem más, mint egy buta médiasztár, aki ha nem kerül be minden héten legalább egyszer a tv-be, valószinű korházi kezelésre szorul. Ennek az országnak a lakossága (beleértve a magyarokat) nem más mint egy nagy birkanyáj AMI a “jóságos” pásztoruk minden szavát epekedve lesi és követi.
    Az egyetlen valós megoldás egy hasonló és hitelesebb magyar ember lenne, aki a szájába rágná minden maflának a valóságot. Ilyen pedig nincs.

  28. Niculescu Tóni

    tisztelt fairplayguy,

    én úgy tudom, hogy traian băsescu elnöke volt annak a pártnak, amely tagja volt a szocialista internacionálénak. nem csak ágyasa – teljes jogú tagja! ezek után igen érdekes felvetés, hogy az rmdszt éppen baloldalisága miatt utálná az államelnök, aki több baloldali kormány minisztere volt, mind iliescu, mind năstase alatt.

    más kérdés, h. az rmdsz brüsszelben nem ellenezte a pd felvételét az európai néppártba (azzal a feltétellel, hogy a demokraták hozzájárulnak a kisebbségi törvény parlamenti elfogadásához bukarestben). a jobboldali demokraták, valeriu tabără volt punr-elnök vezénylete alatt azóta is azon vannak, h. elfogadtassák a kisebbségi törvényt.

    niculescu tóni

  29. Fairplayguy

    Niculescu úrnak!

    Basescut mindig eláruta, hátbaszúrta az udemeráj, pont mint Tőkés Lászlót.

    Ezek után meglepő h nem egyártalán nem tárgyal veletek az elnök? Tőkés László is csak azért teszi mint az egyszeri de igazi anya, inkább elengedi a gyereket akit a mostohája meg ők húznak kétfelé minthogy valami baja essék.

    Na az igazi elkötelezettség irántunk rommagyarok iránt … Semmi esetre sem olyan mint a maguké…

  30. zsombor

    Nem felejti el Basescunak,hogy kipenderítette a miniszteri székből.Ezt tették önök is Tőkés Lászlóval.Persze most érzik,hogy süllyed az udmr és tárgyalnak a püspök úrral.

  31. Nagy István

    “Ember, hat semmi nem tud ravenni benneteket, hogy egy icipicit valtoztassatok magatokon?!” – írta domi.
    Iciri piciri erdőben …
    Most nagyot kellene lépni, de úgy tűnik nincs KI.
    Tőkés lépett 89 előtt, és most is lépésre kész.
    Iliescu lépett 89 decemberében, és még ma is játszik.
    Băsescu most lendült játékba.
    De rajtuk kívül nincs senki ígéretes.

  32. Niculescu Tóni

    nem értem, mit, minek kapcsán akar közölni velem, uram. (egyébiránt azt se tudom igazán, mióta tegezzük mi egymásté. talán söröztünk együtt és én elfelejtettem, emígy fairplaytelenné váltam?)

    kérem, lapozzon vissza: a baloldalisággal kapcsolatosan jegyeztem meg egy-két dolgot.

    ha már hátbaszúrásról ejtett szót, akkor – ebben a környezetben – szerintem az udéméráj pontosan a baloldalt hagyta cserben a választások után – a băsescu kérésére! ezután szúrta hátba az rmdszt a demokrata párt.

  33. Nagy István

    “az rmdsz brüsszelben nem ellenezte a pd felvételét az európai néppártba (azzal a feltétellel, hogy a demokraták hozzájárulnak a kisebbségi törvény parlamenti elfogadásához bukarestben” – így Niculescu Tóni.

    Örülük, hogy vannak ékezetes betűi, de rühellem a mondat eleji nagybetűk hiányát, államtitkár úr!

    Hogy is van ezzel az adok-kapok tétellel? A mai helyzet csak a PD-t minősítené csupán, és az eremdéeszt meg vezéreit nem?

  34. Borboly Csaba

    Kedves Basescu pártiak!
    Markó Béla világosan elmondta interjújában, olvassátok el, hogy a román nyelv oktatására vonatkozó elnöki kijelentést az RMDSZ apró pénzre is kívánja váltatni és benyújtja újból erre vonatkozó törvény-módosító tervezetét. Lássuk meg majd azután az elnöki reakciót és ne siessünk el egyetlen kijelentésért őt az élők fölött kezelni.
    Számomra az az érdekes, hogy a Székelyföldön tett nyilatkozatai nincsenek összhangban a Bukarestben tett hivatalos (“öltönyös”) álláspontjával. Vajon miért?

    Zsolt írásában foglalt kijelentések indulattal telítettek, de kérlek cáfoljátok meg őket és ne támadjátok, olyan érvekkel amelyek esetleg sértőek, ellentámadóak, hanem cáfoljátok meg Zsolt pontjait, egyenként, hol tévedett?
    Mert szerintem nem kétséges, hogy Kisebbségi törvényt amibe világosan bele van foglalva a román nyelv okításának a problémája kik torpedózták meg és az az is, hogy ki volt ebben az országban leghosszabb időtartamot baloldali kormányokban szállítási miniszter!
    Csak egyetlen példát engedjetek meg. Beszéljünk Hargita megye útjairól! Hargita megyében ez évben a megyei útakra mintegy 2O millió euro érték kerül felhasználásra! Míg abban az időszakban míg Basescu vagy az utóbbi kormányzati ciklusban más PD-s miniszter töltött be tisztséget évente nem tudtuk meghaladni a 3 milliós értéket.
    Tudom most Árus Zsolt, előjöhet azzal az érvével, hát igen, mert az MPSZ ezelőtt 3-4 évvel szervezett nyilvános megmozdulást, ültetett pityókát a megyei út gödrökbe és azért van ez az eredmény! De jobb lenne sokszor a tényekről beszélni, indulatok-sértegetések nélkül.

    Alább egy érdekes írás, ami Bushról szól, de szólhatna talán Basescu-ról is:
    http://www.metazin.hu/node/1001/print

    Minden jót,

    bcs

  35. Niculescu Tóni

    Kedves Nagy István,

    Kérem, nézze el nekem, hogy nem az Ön szájaíze szerint írok (tudom, rossz kifogás, de a legtöbbször sietve írok…).

    Higgye el, én sem kedvelem az “adok-kapok” elvű együttműködést. Viszont a politikában (nem csak a Dâboviţa partján, Nyugaton is) ennek alapján cselekednek az emberek. Valamit valamiért! Kompromisszum nélkül nehezen, ha egyáltalán halad egy koalíció szekere.

    Amikor az RMDSZ hátat fordított a PSD-nek a Băsescu kérésére, volt egy pár kérdés a kormányprogram kialakításakor, amiben megegyeztünk a partnereinkkel, beleértve a PD-t. Ezek között szerepelt a kisebbségi törvény, amit befoglaltunk a szövegbe, később pedig elfogadta a kormány.

    Tisztelettel,

    NT

  36. gerapppa

    Kedves Martoncsaba,
    azt nem cáfolom, hogy az populizmus, amit Base művelt, de nem hiszem, hogy kizárólagos művelője ennek a műfajnak. Hallottam én már hasonlót másoktol is ékes magyar nyelven.
    Amit mondani akartam, és ezt nem eremdéesz ellenesnek, inkább építő kritikának szánnám, hogy egyrészt: nem hiszem, hogy a legjobb taktika a támadás, még ha első ránézésre úgy is tűnik, mert sok emberben azt az ösztönt mozgatja meg, hogy ha valakit tisztelt politikusok nagyon támadnak, és nagyon azt akarják rá mondani, hogy hazugság, akkor az emberek jobban felfigyelnek rá, és a végén azt mondják, hogy hé, nem is olyan hülye ez a mi Basenk, mert hát ne mit mondott, és hangsúlyozom, populizmus ide vagy oda, ilyent még román államfő nem mondott. És nem csak it mondta, hanem a tévében, az ország előtt, hogy nagyobbat szóljon. És az eremdéesz pedig szépen sétál a csapdába: felhördülnek, tagadnak, rákennek, ellene úszítanak, ami megerősíti az emberekben azt az érzést, hogy a mi magyarjaink háza táján valami mégsem stimmel.
    Az ember azt mondja, és jól esik neki azt hinni: eljött ide, és csodák csodája, megváltozott a vélemnénye és most szeret minket. Valószínű nem így van, de kinek nem esik jól ezt hinni.
    És ami a következetességet illeti, az eremdéesz sem áll valami fényesen e tekintetben… ami követekezetes volt az a hatalmon-maradás igen erős vágya, amit sikerrel megoldottak inkább nagyobb, mint kisebb kompromisszumok árán. Olyanokkal kötött szövetséget, akiktől azért illet volna, legalább címből elhatárolódni.
    Nem állítom, hogy az összes párt poltikai programját jól ismerném, de annyit azért megállapíthatunk, hogy ezek nem változtak olyan nagyot az évek alatt… főként nem a rövid kampányidőszakban, illetve pont a kormányalakítás időszakában, és mégis az eremdéesz könnyedén tudott váltani partnert négyévente, vagy akár még gyakrabban is. Ehhez képest Base véleményén sincs amiért úgy meglepődni. Jó helyen, jó időben, jót mondott, hogy mi lesz a következménye az már nem rajta áll.
    És egy megjegyzés Borboly Csabához, a csatolt cikkel kapcsolatban: ezt végképp nem értem. Hol az ugandai helyzethez, hol irakhoz hasonlítani a helyzetet. De lehet, hogy velem van a baj, csak én nem látom, hogy itt már vér folyik patakokban.

  37. Andi

    Persze, persze, szerintem is várjuk meg a végét, kedves bcs…DE: nem gondolod, hogy okosabbat is léphettetek volna a kritikánál, -félretéve azt hogy kikkel találkozott éppen ? Talán azt kellett volna kiemeljétek a dologból, hogy lám, végre az elnök felismerte Székelyföld gondjait, kihasználni, hogy most erről beszél a média pár napig, próbálni ráerősíteni a dolgokra és nem a sértődöttség hangján beszélni. Szerintem többet profitáltatok volna belőle, mint így…De, ti vagytok az okosabbak, én csak egy földi halandó. Akárhogyan is, ez így elég visszás, mint ahogy az is, hogy Zsolt védelmére kelsz a saját blogján. Szerintem meg tudja védeni az álláspontját, ha akarja….

    Kukucsinak: tudok olyan székelyföldi várost, sőt községet mondani neked, ahol az egy főre eső magánvállalkozások száma megállja a helyét bármilyen összehasonlításban.

  38. Nagy István

    Az interjú hol olvasható, markópárti, eremdéesz-reformakaró alelnök úr?
    Ön valamit nem ért!
    A törvénytervezet benyújtása önmagában semmit sem ér, ha ahhoz előbb nem nyerik meg a kapitányt. Ott kellene valamit kezdeni, ahol főnökei fölrúgták a korsót.
    A politikusok nem ugyanazt mondják a tűző napon, mint a légkondi hűsében. Önnel nem szokott előfordulni?
    A nagyformátumú politikusokat nem vezérelhetik indulatok. Zsoltot és Borboly Csabát igen?
    Ugye azért téma a baloldaliság, mert nincs jobb ötlete?
    A tények kedves Borboly úr makacsok.
    Románia gazdasága Băsescu minisztersége idején nem azonos állapotú volt, mint most.
    Nézze meg éves bontásban Hargita megye és az ottani kormányfinanszírozott cégek költségvetését, gazdasági teljesítményét 17 évre visszamenőleg. Meg fog lepődni. A helyzet csak 1999 után javult. Ebbe is bukott bele az 1996-2000 közötti parasztpárt. Remélem ezekkel a tényekkel nem tanúsítottam sem indulatot, sem sértő szándékot.
    Nem láttam még a javasolt írást, de ifjabb Bush valamiről híres, amit Băsescu kapcsán még nem terjesztenek.

  39. Nagy Zsolt

    Kedves gerappa!

    A film nem a patakokban folyó vérről, hanem a mindenkori diktátorról szól. Amiről te beszélsz az egy másik film, a Hotel Rwanda.

  40. Gobemedia

    Kedves Nagy Zsolt,

    Szűk politikai látókör sajnos ha valaki azt a következtetést vonja le, hogy ha valaki kritizálja az RMDSZ-t az Basescu párti. Egyszerűen jobban utálja az RMDSZ-t. Basescunál is. Tőle, Basescu-tól, majdnem egy évszados kisebbségi sors alapján tudja mire számíthat. Az RMDSZ-el szemben voltak elvárásai. Már nincsenek. Ezen a logikán elindulva szavaz úgy, hogy az ellenségem ellensége a barátom. Ezért nem a “Basescu” párti a hivás hanem az RMDSZ mivel két évtizedes országlása, kétkulacsos politikája ennyire eltaszította egykor szorosan mögéje fölzárkozó táborát.

  41. gerapppa

    Kedves Zsolt,
    azt remélem eldönthetem én, melyik filmről beszélek, esteleg ha gondolod egyeztethetünk a részletekről és értelmezésről, de én ugyanarról a filmről beszélek, amiről te. És ebben valóban a patakokban folyika vér. Kérlek cáfold, ha nem jól emlékszem. Szerencsére volt alkalmam még helybéli ugandai emberekkel is beszélgetni róla.
    Én a párhuzamról beszélek, és arról, hogy mindkét párhuzam (ez is meg az iraki helyzetre utaló is) erősen torzít.
    Ha viszont te ezt a részét emeled ki a filmnek, akkor meg kiváltképpen rossz, mivel éppen ti magatok mondjátok, hogy Base nem képes ez ügyben tenni semmit, mivel ez nem az ő hatásköre. Ez akkor mégsem talál a diktátor képpel, aki viszont, éppen azért diktátor, mert bármit megtehet. Hiszen éppen te magad mondod, hogy ezekben a témákban semmit nem tehet. Amin sok mindent tehetett és meg is tett, valójában mindent.
    Akkor pontosan hogy kellene érteni a párhuzamot?

  42. Árus Zsolt

    Zsolt, én türelmesen várom azt a bocsánatkérést. Ha van benned becsület.

  43. Bojtor Levente

    Sajnálom,de megszeretném irni egyszerű véleményemet!
    Tudod,6 évet dolgoztam a magyarországi Parlamentben felszolgálóként,tudnod kell,hogy szinjáték az egész politika barátom,és ti valahogy próbáltatok közös nevezöre jutni,de ahhoz,hogy igazi Nagy ember legyél,ahhoz többet kell tenned.
    Elöször is jó lenne barátom,ha egy egyszerü fohásszal inditanád a napod,amit nem kell Vallási hovatartozáshoz csatolni,egyszerüen egy imával kezd a napod..és majd fejezd is be azzal!
    Aztán a viselkedésbe-énedhez több érzelmet dinamikát,mosolyt vigyél….kérlek szépen..
    Kevesebb mocskolodást kérek,igazad van,de Basescut majdnem egy ország élteti,és több magyar is rá szavazot,
    valamit jól csinál…..talán kezében van a sajtó%!?
    Aztán ne menj neki a falnak,mert te szenvedni fogsz….lehet most nem fogsz igazat adni,ezt véleményként irtam le,lehet belöled még jó miniszter,de nem volt rajtad Isten áldása,törekedj arra,hogy tényleg Nagy legyél,Székelyföld igazi embert kiván vezetönek,széthúzás van,liberalizmus,nem azt mondom,hogy nacionalista legyél,hanem ha emberekkel találkozol,és ha valaki segitő kezet nyújt akkor fogadd el,ne félj imádkozni fogok érted,és fogsz még a Le Meridien szállodában vendégem lenni…miniszterként!…..Csak akkor születtek nagy dolgok,ha bátrak voltak akik mertek,bátrak voltak és viharvertek….Fel a fejjel…..és ésszel Zsolt…..

  44. emerikusz

    Azt gondolom, hogy igazából itt nincs miről vitatkozni. Az rmdsz reagálása a látogatásra és a nyilatkozatokra természetes és helyes reakció. Nem mulasztották megemiteni a pozitív dolgokat sem és ők lesznek az elsők akik számonkérik majd a konkrét lépéseket. Nyílván Basescunak mint államfőnek korlátozott a hatásköre de nem szabad elfelejteni, hogy van két pártja és sok választás előtt állunk. Érthető a Zsolt által használt stílus és hangnem is. A Basescu – rmdsz meccs nem zárult le a referendummal, az rmdsz azóta is bizonygatja, hogy neki volt igaza és jobb elnököt érdemlünk, még a végén el is hisszük.
    Basescu szerintem megelőlegezte az RMDSZ-ellenzék összefogást és azt a pánikhangulatot ami el fog terjedni a románok körében (mármint hogy minden magyar összefog, hogy elszakítsa Székelyföldet Romániától). Megmutatta, hogy ura a helyzetnek. Amikor létrejön az egyesség eddig nem látott támogatottsága lesz a közös politikai képviseletnek. A kormányos pedig mindent megtesz, hogy fenntartsa a megosztottságot és távolságot a választók és az rmdsz között.
    Ne feledjétek sok választás áll előttünk. A kényszer nagy úr és az ígéret kevés.

  45. Fairplayguy

    Tisztelt Niculescu úr!

    Elnézést a tegezésért, igazából nem volt szándékos, de mivel pont külföldön tartózkodtam (ezt Nagy Zsolt is tanusíthatja a használt IP cím alapján) a bejegyzésem írásakor sok egyéb tennivalóm mellett nagyon lerövidült az idő amit erre szánhattam. Szóval még egyszer elnézést érte. Köszönöm előre is.

    Amúgy ha ön azt hiszi h egy Basescut be lehet csapni egy dokumentum aláírásával (a kormányzási protokollra céloztam) és elfelejtetni vele az RMDSZ felsővezetőinek a kapcsolatatait, elkötelezettségeit hogy úgy mondjam a régi rendszer kádereivel, illetve iránt, akkor azt kell mondanom h ön rosszul tájékozott vagy egyszerűen csak naív.

    Az élet később (meg már előtte is tudtuk) be is bizonyította h a tengerész helyesen látta az RMDSZ álláspontját és igazi hovatartozását (kérem ne kérje h részletezzem miért mert mindnyájan tudjuk mire célzok)…

    Szóval a véleményem továbbra is az h első fázisban nem megosztani akar az elnök, hanem önöktől elvenni a politikai monopóliumot a rommagyarságot illetően.

    Összefoglalva, ha az aktuális politikai helyzetet nézzük akkor az elnök mindösszesen három variánsban gondolkodhat:

    1. az erdélyi magyar baloldal (RMDSZ) és a jobboldali pártok megegyeznek,

    2. az erdélyi magyar baloldal (RMDSZ) és a jobboldali pártok nem egyeznek meg,

    3. az RMDSZ-t bármi áron kiütni a monopoláris helyzetéből.

    Igazából a 3. pont be is teljesült (hadd ne firtassuk megint miért vagy hogyan, stb…). Köszönöm.

    Véleményem szerint ő nagyon jól tudja h önök, tisztelt RMDSZ-es Urak, a megmaradt két pontból inkább a másodikra mennének utánam az özönvíz alapon… Meg a szomszéd kertje se legyen zöldebb alapon…

    Figyelmeztetni szeretném h véleményem (meg másoké) szerint csak az RMDSZ torpedózhatja meg a kiegyezést baloldal és jobboldal között, mert meggyőződésünk az h az erdélyi magyar jobboldali formációk igenis őszintén akarják a megegyezést önökkel…

    Azért még feltennék önöknek RMDSZ felsővezetésnek egy kérdést (mivel látom h a vitába lassan mindenki beleszól Önök közül), mégpedig azt h önök szerint hogyan lehetne maximális a base győzelme politikailag? Megsúgom ha megengedi Niculescu úr: a Basescu személyes győzelme akkor lenne a legmagasabb fokú ha önök nem egyeznének ki a jobboldallal…

    És valószínüleg önöket ismerve pont a fent említett variánsra megy a tengerészkapitány. De tudja h miért lenne számára ez a legmagasabban elérhető győzelem? Mert akkor bátran állíthatná h önökkel véglegesen leszámolt. És még valami: igaza is lenne…

    Szóval ha megengedi h tanácsot adjak: az önök helyében még menteném ami még menthető és kiegyeznék a jobboldali magyar politikai formációkkal…

    Na erről hirtelen ennyit…
    A Fiú.

  46. új széköly

    igen, de akkor elveszítenének egy csomó zsíros helyet…a másik pedig, hogy ha lepaktálnak, akkor Jenőke- mivel már a Basiek kezében van- kénytelen lesz kettős ügynöki szerepet betölteni…nem hiszem hogy Jencikének elég lenne a kiegyezés…sokkal inkább az az érzésem, hogy neki a legmagasabb szint kell!!!
    hát Zsolt egy kicsit elcsesztétek a lapát nyelét…most vakargathatjátok a fejetek búbját…
    sajnos mind a két oldal annyira a hatalomért játszik, hogy mind a kettő elfeledkezik az emberekről, a gyalogmagyarról…
    nehogy azt higgyje valaki, hogy Jenőke csak és kizárólag az emberekért küzd és mindent meg akar tenni értük…mert, ha ezt hiszi, akkor azt kell mondanom, hogy naív és ki kell ábrndítanom…sajnos…
    na szép napot…
    Zsolt , tényleg nem árt imádkozni…

  47. Borboly Csaba

    Először is elfogadom Gerappa hozzászólásának azt a részét, hogy nem szabadott volna le “Basescu partosítsam” a tisztelt hozzászólok egyik részét. Igazad van, nem szabad így szóljanak a közvitáink és ha valamit indulatból írunk le akkor azt, ha lehetőség van, ki kell javítani. Tehát elnézést, az előző bejegyzésem ezen részéért.
    A többi felét természetesen továbbra is fenntartom és nem értem Andrea „védelemről” szóló hozzászólását, vagyis csak annak lehet véleménye aki nem ért egyet egy hozzászólással?

    Egy másik megjegyzésem is lenne, vagyis az, hogy sajnos azt is látom sok hozzászólásban, tévesen kerülnek megfogalmazásra esetenként az RMDSZ egészét érintő vádak, jellemzések és támadások. Hisz ellentétben sok más nagy betűs rövidítéssel, amikor RMDSZ-ről beszélnek, akkor annak több ezres tagságát, 6-700.000-es szavazótáborát, több ezer helyi tanácsosát, több száz polgármesterét és megyei tanácsosát, több száz munkatársát kell érteni és nem csak azt a 7-12 vezetőjét, aki pont most aktuálisan meg van bízva bizonyos tisztségek ellátására. Ha azokkal, vagy közülük bárkivel van gond, akkor neveket, konkrét vezetői testületeket kell leírni! Azt érzem, hogy azok akik csak egy pár emberen keresztül képesek látni az RMDSZ-t, számukra nagyon nehéz racionális javaslattal előállni, ezért is írnak indulatból („csipőből”). És mint tudjuk, aki indulatból politizál, az nehezen képes megvalósítani elképzeléseit.

  48. lacika

    Kedves hozzászólók!
    Van néhány eddig leírt meglátás, ami már körvonalaz egy tisztább képet.
    Fairlayguy meglátása a base hatalmi ambícióiról nagyon ügyes. Csakhogy, ismerve valamennyire base elnökünket, csak a harmadik variációt tartom helyénvalónak. Base egyetlen célja a rommagyar érdekképviselet kitakarítása a román politikacsinálásból, hiszen az 7-9 százalék mandátumot jelent – amennyiben a ramadesz nem jut be a parlamentbe. Nagyon tudatosan segíti Jenőéket azzal, hogy kampányol nekik (mert ez kifejezetten PR/kampányfogás volt). Azt üzente, hogy:
    1. a ramadesz nem partner a társadalmi béke megteremtéséhez, amit ő nagyon szeretne
    2. rajta kívűl viszont van egy partnernek tekinthető formáció, ami ugyanolyan legitim, mint a ramadesz, bár (véletlenül) nem parlamenti párt, de ez nem jelent semmit.
    Base számára a legrosszabb az volna, ha az udemeráj kibékülne Jenőékkel. De base tudja nagyon jól (mert mondják neki hiteles források), hogy Jenő soha, semmilyen körülmények között nem fog kibékülni se MBval, sem VA-val, vagy FGy-el, sem KH-al.
    A ramadesz jól kijöhetne ebből az egészből, ha sikerülne kiegyezni Jenőékkel. De azt is tudom (bár bizonyítani nem tudom), hogy személyesen Jenővel soha nem fognak tudni megegyezni semmiben a mostani rmdsz vezetők, viszont van esély Zsolttal és Tiborral. Az eremdéesz javasolhat majd előválasztást, vagy szociológiai felmérést az erőviszonyok beskálázására, ami egy algoritmust eredményezne, de azt Jenő nem fogja soha elfogadni. Marad a legfájdalmasabb felmérés: az EP választás feláldozása, ami senkinek sem lesz jó, de az eredmények (esetleg) elég konkrétan megszámolható arányt fognak bizonyítani. És aztán? Ha kijön egy 70/30% a ramadesz javára, azt el fogja valaki fogadni a másik oldalról? Van egy fogadásom, hogy Jenő azt sem fogja. És már bele is mentünk a parlamenti választásokba. Az egyetlen kérdés az, hogy a Zsolt és Tibor által képviselt társaság hajlandó lesz-e majd együtt menetelni a szakadék felé Jenővel, vagy ők legalább megegyeznek majd.
    De kedves hozzászólók! Mindezek mit hoznak majd a rommagyarság konyhájára? Vagy az már nem is fontos? A ramadesz korrupt, hataloméhes társaság, monnyonle-levele… Aztán mi lesz? Lesz majd több érdekképviseleti szervezetnek minősíthető politikai csoport, akik két-három megyei tanácsban komoly, 10-12 tanácsban semmilyen szerepet fog játszani, sok kiskirály polgármester, akik bukaresti politikai támogatás híján kinek fognak telefonálgatni kormánypénzért? Néhány év, és a helyi kiskirályok és a sleppjük beiratkoznak majd egy nekik tetsző román pártba, és megvalósul Vadim Tudor (és Base) legszebb álma (worst scenario)
    Visszatérve a kedvenc államelnökre: nehogymá’ valaki rábízza erre az emberre a macskáját is! A protest-szavazat a legrosszabb dolog a világon, mert nem bizonyít mást, csak politikai infantilizmust. Csak azért bízni (esetleg szavazni) valakire, mert az az ellenségem ellensége, a legrosszabb dolog, ami megtörténhet.
    Persze lehet hinni abban, hogy base hadat üzen a csúnya oligarcháknak az eremdéeszből és megtisztítja majd a közéletet a korrupt hatalommániásoktól. Királyfi, te még hiszel a mesékben?
    Ami fairplayguy jobboldali-baloldali sémáját illeti, egyáltalán nem tiszta: milyen ideológiai értéktengely szerint dönti el, hogy a ramadesz baloldali? Ezek a konvenciók már rég felborultak, pláne a román politikában. Mitől jobboldalibb az SzNT?

  49. Borboly Csaba

    Kedves Nagy István!
    Ha jól emlékszem Basescu és Boagiu PD-s szállítási miniszterek idején aszfaltozták évente újra a Ploiest-Bukarest autópályát! Ugyancsak ebben az időszakban épültek újjá Moldvában az útak, oly módon, hogy errefelé Csíkban mindenki csodálkozva és irigykedve tekintett a hegyen át. Vagy beszélhetünk az autópálya ügyéről is, de még sok más dologról.
    De akár beszélhetünk az előző két évről (2oo5, 2oo6) is, amikor már “dübörgött” a román gazdaság és két PD-s miniszter irányította a szaktárcát. De beszéljünk a Hajdó Csaba által említett Nyikó menti árvíz károk utáni helyzetről is, amikor az emberekkel való barátkozáson kívül a megrongált településeken áthaladó országos út feljavítását két évig a PD-s szállítási miniszterek blokkolták. Most mikor egy PNL-s miniszter vezeti a szaktárcát és ott van egy RMDSZ-es államtitkár, valószínűleg sor kerülhet az út feljavítására. Az már csak a helyzet morbitása lesz várhatóan, hogy a közeljövőben elkészülő új utat is az államfő megvalósításaként fogják majd egyesek elkönyvelni.
    Meg kell értsük Románia, nem egy államelnöki (prezidenciális) kormányzati típusú ország. Nálunk a parlamentnek van primátusa és az általa megválasztott kormánynak. Az államelnöknek vannak bizonyos kinevezési, a titkosszolgálat és a hadügy terén jogosítványai, meg a népszavazás kezdeményezésének a joga, de nagyjából ennyi. Nem kell benne a pozitív Ceusescut látni! Mert arra nincs hatalma és ereje (egyelőre!). Amire ő képes az az ügyek tematizálása, vagyis a közbeszéd és a politikum, média tárgyává tenni. Most egy ilyen lehetőség a román nyelv oktatása és az útak állapota, illetve a gazdaságfejlesztés amiről ő beszélt. De ez pont olyan mint a pap vasárnapi prédikációja, amely sok igaságot, számunka hasznos és megfontolandó elképzelést, meglátást tartalmaz, de hogy mi valósul meg belőle, azt csak a fenvaló képes átlátni. Tehát téves felfogás lenne, a mostani elnökben a magyarság összes gondjának a megváltóját látni, benne.
    Hisz ő túl akarja élni ezt a mandátumát mint Bush elnök, akár folyamatos konfliktusok generálása révén is. Több támogatót és több hatalmat szeretne, ehhez lehet egyik eszköze a magyarság egy adott része.

  50. Fairplayguy

    új széköly barátomnak,

    hát a legújabb tanulmányok szerint az ember cselekedeteit saját jelleme, a környezete illetve ami a legfontosabb a szükségletei határozzák meg. Utóbbiak leírására sok elmélet született, amelyek többé- kevésbé fedik egymást… Amit talán a legfontosabb megjegyezni az pont az h az emberi egyed normális esetben persze elérkezik saját fejlődésének olyan fázisába ahol a közösség elismerését célozza meg, azért dolgozik h a társadalmi státusza, elismertsége a lehető legnagyobb legyen.

    Ha az amiket ide leírtam (kötve hinném) nem vonatkozik Szász Jenőre, akkor még érvényes marad az alábbi, bárhol is laknál e sárgolyón, mégpedig az h:

    a demokrácia kizárja az egypártrendszert.

    Ezért (is) állítom h igenis égető szüksége van a politikai pluralitásra az erdélyi gyalogmagyarnak, basescu, ide vagy oda…

  51. valaki

    Kedves Niculescu Toni,

    En a helyedben nem dicsekednek azzal, hogy az RMDSZ nem szavazott a demokratak EPP-be valo felvetele ellen, mert a demokratak akkoriban egy fel szoval sem igertek meg, hogy a szavazatert csereben megszavazzak a kisebbsegi torvenytervezetet, tehat egesz nyugodtan a felveteluk ellen szavazhattatok volna, megsem tettetek. A demokratak tudtak, hogy barmifele igeret nelkul is azt csinalnak veletek, amit akarnak, mert folyton ugyanaz tortenik: Bela bacsi & Co – barmirol is legyen szo – folyton csak fenyegetozik, hogy igy meg ugy lesz, aztan utolso pillanatban megis beadja a derekat, akkor meg miert is igerjenek nekik barmit is, vagy miert is teljesitsek barmifele keresuket. Ha folyton nem ezt a politikat uztetek volna, neha-neha talan meg el is lehetett volna erni egyet es mast. De ti soha nem vagytok eleg kitartoak, mert ez esetleg azzal jarhatna, hogy adott helyzetben a keresetek nem teljesitese eseten meg kellene valni a zsiros fazektol, ami – ugy latszik – nagyon nehez.

  52. Nagy István

    Borboly Csaba írta: “Azt érzem, hogy azok akik csak egy pár emberen keresztül képesek látni az RMDSZ-t, számukra nagyon nehéz racionális javaslattal előállni, ezért is írnak indulatból („csipőből”). És mint tudjuk, aki indulatból politizál, az nehezen képes megvalósítani elképzeléseit.”

    Nos kedves uram a 99,99%-os szavaztarányt elért egypártról beszélők is mindig csak a pártvezért és feleségét értették, mert a 3 milliónyi párttag fölállva skandálta mindenüket.
    Sajnos az, ami eremdéesz betűszó mentén történik mára csupán pár főtésztségviselő gondolatkörét jelenti.
    Ön bizonyára ját például SZKT-ra és volt az aradi kongresszuson is. Ezek vezetői között fő helyen volt Kelemen Hunor és Frunda György.
    Példákkal cáfolja, ha tudja, állításaim helyénvalóságát.

  53. Nagy István

    lacika (csak az Ő kedvéért kisbetűsen) okfejtése ésszerű. Egyel nem számol: Szász Jenő MPSZ-széke nem örökéletre szól.

  54. Nagy István

    Mivel csak úgy tesz Borboly Csaba, hogy velem vitatkozik, és mert az általam ffölsoroltakra érdemben nem tért ki csupán egy mondatáról: “Több támogatót és több hatalmat szeretne, ehhez lehet egyik eszköze a magyarság egy adott része.”
    A mondat első fele igaz, Ön nem szeretne megyei tanácselnök, miniszter lenni?
    A mondat második fele olyan feltételezés, aminek nincs alapja.
    Nem tudom mérik-e Băsescu támogatóinak, százalékainak magyar részarányát, annak időbeli alakulását. Aligha. De ha igen, abból nem derülhet ki más, mint hogy egyetlen magyar szavazatra se lesz szüksége 2009-ben az újraválasztásához.
    Egyébiránt köszönöm a nagybetűket, alelnök úr!

  55. Fairplayguy

    Szia lacika,

    látom új vagy a csapatban, ezért üdvözöllek.

    Kérdezed h milyen értéktengely szerint kategorizálom a politikai pártokat.

    A lehető legegyszerűbben, ugy-e ismered a magyar közmondást?

    Madarat tolláról, embert barátjáról… Na gondolkozz el ezen picit…

    Amit pedig a tanácsokról meg polgármesterekről írtál, az is csak úgy működhetne ha végre megtanulnók azt amit román anyanyelvű polgártársaink már régóta tudnak és gyakorolnak: az összefogást. Pont ezért is sikeresek (bek) mint nemzet.

    lacika, ha kérdéseid, kétségeid lennének, akkor csak írjál fiam, szívesen vitatkozom veled , de csak konstruktívan!!!

    Repülőgépből látszik h nem ismered azt h base hogyan gondolkodik: ő pont az a emberi mocsokra, negativizmusra épít, ergo a mi esetünkben arra h a ramadesz (ahogy te nevezed az udemerájt) nem fog megegyezni az MPSZ-el. Hidd el jobban ismeri az udemerájt mint te vagy én… És ebből a helyzetből fogja kitermelni a legjobbat amit ő valamikor is elképzelt: az udemeráj teljes kinyírását.

    Ezért most is fenntartom h neki ez a variáns jelentené a legjobbat.

    Az udemerájnak ha egyáltalán meg akar maradni mint szervezet ezt kell válassza, mert ha nem akkor elvész a történelem nagy útvesztőiben.

    Meg merem kockáztatni azt lacika h egy olyan kaliberű politikusnak mint Base ez kivitelezhető.

    A számára az lenne a rosszabb variáns ha az erdélyi politikai erők megegyeznének mert akkor nehezebb dolga lenne megszólítania a magyar választókat, akik egyébként még most is inkább hallgatnának a magyar pártok hívó szavaira mint a románokéra, természetesen csak abban a helyzetben ha tényleg megszületne a rendszerváltozás az erdélyi, romániai magyar politikában…

    Az általam említett első variánsban az udemeráj véglegesen elsüllyed, a második esetben sem lenne győztes, de megmaradna és fiatalítással, ügyes politizálással talán még valamikor sikeres is lehetne.

  56. Fairplayguy

    Amit a tanácsokról meg polgármesterekről meg felaprózódásról írtál lacika, ezt a jelenséget csak úgy lehetne megelőzni ha végre megtanulnónk a legfontosabbat román anyanyelvű polgártársainktól nemzeti életünket illetően, mégpedig az összefogást. Pont, látod ezért tudnak ők sikeresek (bbek) lenni, mert nagyon jól megtanulták a leckét a történelem folyamán.

    Amúgy meg ha bármilyen kérdésed, kétséged lenne lacika, légy szi vitatkozz velem! De csak konstruktívan ám :) ) !

  57. Fairplayguy

    Látom a technika ördöge folytán van amit kétszer is leírtam. Sebaj, az ismétlés a tudás atyja… Úgyis addig kéne ütnie a fejünket valakinek amíg a megismételteket a fejünkbe véssük (jómagamat is beleértve)!!!!!!!

  58. Niculescu Tóni

    Tisztelt Fairplayguy,

    Elnézését kérem, de az Ön politikai elemzésének semmi köze ahhoz, amit én írtam a Nagy Zsolt, illetve az Ön megjegyzésével kapcsolatosan. Ettől függetlenül, lehet, hogy Önnek igaza van.

    Majdnem húsz éve dolgozom Bukarestben, ezalatt belekóstoltam mind a politikai, mind a nemkormányzati világ életébe. Traian Băsescuval is volt alkalmam együttműködni, amikor a Ciorbea-, valamint a Vasile kabinet minisztereként tevékenykedett.

    Tapasztalatom szerint a képlet bonyolultabb, és kevésbé logikus, mint látszik. Számomra az elnöki beszámoló lényege, hogy a Székelyföldön senki, de senki nem hozta fel, egyetlen egyszer se, Băsescu úrnak az autonómia kérdéset.

  59. fkv

    Sajnos az éjjel beírt eszmefuttatásom úgy tűnik elszállt, de röviden egy pár szót:

    1. A Zsolt 5 pontjához…Fölösleges nyavalyognotok. Eddig az udmr is így jászott, csak most szembekerültetek egy nagyobb zsukással.
    Erről a kapitányról Piszkos Fred jut eszembe, aki mindig kavarja Fülig Jimmy őszinte sajnálatára. :-) (igaz Böszet nem szimpatizálom különösebben)
    - nem árt megtanulni, hogy az MPSZ be van jegyezve. Az MPP nincs, de az már más tészta…

    Zsolt, őszintén…az elmúlt 17 év politizálását hatékonynak tartanád, ha a te gyermekeid múltját/jövőjét néznéd az egyszerű ember szemével?

    Amúgy Böszeszku szerintem semmit nem csinál ad hoc. Most is azért volt így időzítve a székelyföldi bombája, mert tudja, hogy mindenki nyaral, 3 nap alatt lecseng a románoknál az ügy, s jön egy újabb csont. Itt, a székelyeknél pedig szeget üt a fejekbe, mert róluk van szó…és mert sok minden igaz. Az is, hogy szegénység van, az is, hogy mindkét magyar szervezet letojja a köznépet, stb.
    Mint ahogy az is igaz, hogy a román nyelvet idegenként kellene tanítani, hogy könnyebb legyen a nebulóknak.

    S azt is hiszem, hogy ő már előre tudta, hogy a PSD bizalmatlansági indítványt tervez a kormány ellen. Ezért nem ártott még egyet rúgni az udmr-be, vesszenek a szavazatok. Keményen játszik és ügyesen. Teccik, nem teccik.
    Ezt támasztja alá az is, hogy Markó tegnap már teljesen természetesnek vette, hogy legyenek előrehozott választások. Eddig ellenezte, de most inkább elébe menne, mert így még marad egy kis esély az ellenfél nélküli pályán a parlamentbe jutni. (Tél előtt biztos, hogy nem lesz semmi az MPP-ből… szerintem azután sem)

    Apropó kisebbségi törvény…hol található meg a neten a tervezete, hogy akit érdekel nézhesse meg miként akarja az udemeráj betonba önteni egyeduralmát. Mert erről az egész cucc.
    A többi csak “lári fári”, ha szabad egyik kedvenc országunk kedvenc pojácáját idéznem. :-)

  60. fkv

    S Zsolt még egy dolog… itt egy csomó ember remek görbetükröt tart eléd/elétek. Gondolom, hogy nem ugyanarról az IP címről írnak, tehát érdemes lenne megfontolni a véleményüket.
    Habár ez hiú ábránd, mert Ecksteinon kívül az udmr vezetésében nincs egyetlen olyan ember aki képes és méltó lenne a köz képviseletére. (ezért ki kell ábrándítsam a benned még valamennyire hívőket :-( )

    Sajnos odajutottunk, hogy kellő kárörömmel nézzük ahogy itthon az egypártrendszer utolsó híveként megmaradt udmr kapálózik.

    És BCS, az itt fel-felbukkanó emberek nagyon jól tudják, hogy ki ez a Basescu és mit lehet (vagy mit nem) várni tőle. De azt is tudják, hogy az udmr-től már semmit nem lehet várni, csak mesét. Abból meg kinőttünk.

    Azt is nagyon jól érti mindenki, hogy az udmr (egyeseknek Rmdsz) alatt titeket értünk, akik megélhetési politikusok vagytok, akik eltérítettétek a közös hajót. Nem kell jönni a demagóg milliárdos tagsággal…
    Viszont ne feledjük… azért a víz az úr! :-)

  61. Árus Zsolt

    Nagy Zsolt napok óta adós egy bocsánatkéréssel azoknak,akiket megpróbált becsapni. A hallgatása sokatmondó!

  62. új széköly

    a pöcsbe a kódjaitokkal…mi a túrót oldanak meg vele…azon kívül, hogy elszállnak az írásaink….vazze, vazze, vazze…mert qrvára ideges vagyok

  63. új széköly

    fair…!
    nem voltam és nem vagyok ellene a pluralizmusnak, csak annyit akartam tudatosítani, hogy ha most szétrobbantunk mindent, akkor többet nem tudjuk ismét összehozni…mind a két fél ugyanazt akarja, mégpedig a hatalamt és a dicsőséget…MB és SZJ is csak a húsos fazékról álmodik…a többit le se…
    fkv! mit lehet akkor tenni, mert látom te is, bocs a tegezésért, de nem szeretem a magázódást, mind a két oldalt szennyesnek találod…
    Borboly Csaba! Minden tiszteletem, mert sajnos manapság ritka erény a bocsánatkérés, főleg politikusoknál. Nagyra értékelem!

  64. új széköly

    Hurrá sikerült!!

  65. Nagy István

    Egy figyelemre méltó interjú!

    Ha a tárgyalás útja járhatatlannak bizonyul, jöhet a forradalom
    http://erdely.ma/publicisztika.php?id=27188
    Toró T. Tibor képviselő az RMDSZ és a polgári oldal kiegyezési esélyeiről

  66. Nagy István

    Toróék a parlament tárgysorozatává tették az autonómiaigényt, ugye emlékszik Niculescu Úr? És arra is, hogy akkor az eremdéesz fanyalgott?
    Talán ezért nem erről beszéltek abban a negyben percben.
    Jani néninek meg nem ez a nulladik prioritása, és a dolga.

  67. Nagy István

    Kedves Árus Zsolt!
    Az ember gyarló. Néha téved. Mert sok oknál fogva összefolynak, – keverednek emlékezetében nevek, történések, időpontok. Ez nem mindig szándékos. Így lehet Nagy Zsolt is az MPSZ – RMDSZ, MPSZ – MPP dologgal.

  68. Nagy Zsolt

    A szolgálatos magyar „támogató”

    Döbbenten hallgatom a TV-ben amint az ország mindentudója okoskodik a székelyek sorsáról.
    Elborzasztó az a képmutatás amellyel ez az alak képes gyökeresen mást mondani mint amit gondol és amit cselekedett 17 év óta.
    Nézzük csak egy kicsit közelebbről a dolgokat:
    1. az utak állapota: ez az ember 5 kormányban volt az ország közlekedési minisztere, sem 1996 előtt, sem az 1996-2000 időszakban egyetlen székelyföldi fejlesztési projektet sem támogatott. Sőt 2004-től kezdődően is folyamatosan a PD-s szállítási miniszterekkel kellett folyamatosan megküzdeni a magyarok lakta régiók útjaiért. Pont ő beszél erről? Éppen most, amikor az ő akarata ellenére sikerül elindítani fejlesztéseket?
    2. a román nyelv oktatása a magyar gyerekek számára: ez egy olyan téma, amelyet folyamatosan vetünk fel 17 éve. Számos előrelépés történ még akkor is, ha az elnök személyesen vagy pártja akadályozták is ezt! Most úgy tenni, mintha ezzel a témával most találkozik és, hogy ő ezt hirtelen támogatja is, nem árulkodik egyébről, minthogy olcsó politikai fogással próbálja a magyarok támogatását megszerezni. Mindezt úgy, hogy sem ebben a témában , sem más témákban nem tud ¬ és minden valószínűség szerint nem is akar ¬ semmit sem tenni! Csak beszélni róla! Csak hülyíteni a közvéleményt!
    3. Folyamatosan két magyar pártról beszél, úgy tesz mintha nem tudná, hogy az MPSZ egyelőre csak nyilatkozatokban létezik, hogy az ő személyes segítségére és egy hetes reklám körútjára volt szükség, hogy a két éve meghirdetett aláírásgyűjtést valahogyan befejezzék?!
    4. Hallom az elnököt, amint esküdözik, hogy útja alatt senki sem említette neki az autonómia kifejezést sem! Hogy is állunk ezzel a dologgal, kedves elnök támogatók? Miről is beszélgettek az udvarhelyi polgármesterrel, akivel állítása szerint véletlenül találkozott? És a történetesen a városban tartózkodó, amúgy Temesváron és Nagyváradon élő Tibivel és Zsolttal? És mindezt mert eltévedt a vásárt keresve? Na ne …
    Mi a véleményetek, kedves rajongói arról, hogy szerinte a magyaroknak nem kell semmiféle különleges autonómiával rendelkezniük? Ezért kínálgatjátok magatokat, kedves támogatók?
    5. Nagyon kedves dolog elmondani, hogy vége az önálló magyar politizálásnak, mert majd ő mindent megold, és közben a magyar befektetők ellen beszélni! Mert milyen csúnya dolog, hogy Székelyföldre magyar tőke érkezik!

    Aki még mindig nem ébredt fel, nézze meg a The Last King of Scotland című filmet!

    Kedves hozzászólók!

    Látom van itt azért élet meg indulat is bőven. Miért nem is tudunk higgadtan, érvek mentén vitázni? Miért gondolják egyesek, hogy az örök és egyetlen igazság birtokosai? Lásd a jelzőket, abszolút értékű kijelentéseket a vélt erdélyi magyar bal- és jobboldalról? Csak egy példa: ezért mert Eckstein Péter támogatja a kapitányt, a kapitány meg két éve a jobbra fújó szél fele fordította vitorláit, akkor EKP jobboldali? Erről szóljon neki is valaki!
    Örvendek annak, hogy régi ismerősök, mondhatnám bajtársak is itt vagytok: Pali, Csaba, Tóni és Laci is (ha nem tévedek). Ti mindannyian emlékeztek arra, hogy akkor sem értettünk egyet, de mégis tudtunk beszélgetni, egyezségre jutni. Most nem okosabbaknak kellene lennünk mint akkor?
    Árus Zsoltnak: természetesen az MPSZ pártként való bejegyzésére utaltam, amivel úgy tudom te is egyetértesz, mivel úgy tudom te vagy az egyetlen vezető aki bejelentésüknek megfelelően le is mondott. Tudom mit jelent a bocsánatkérés és nem gond számomra kimondani a másik két állítólag legnehezebben kimondható dolgot sem. Szóval hagyjuk a becsület leckéket.
    Pali! Számos tett, politikai pillanat utólagos elemzésekor úgy gondolhatjuk, hogy ezt másként kellett volna. Csakhogy akkor és ott, azon körülmények között kellett azt tenni! Hogy lehetett volna hatékonyabb az RMDSZ? Lehetett volna, ezt senki sem állítja, de nem ezen körülmények között. Így ki merem jelenteni, hogy az én gyerekeim (és nem csak) jövője szempontjából ez volt az egyetlen helyes út.
    Kedves Levente! Örvendtem amikor utóbbi találkozásunkkor említetted, hogy olvasod a blogomat. És nagyon jól esett, akárcsak most is az az emberi hang, amellyel őszintén megszólaltál!

  69. Fairplayguy

    Kedves Zsolt!

    Ami az EKP jobboldaliságát illeti, ha ez tényleg nem így van akkor is csak azt tom mondani h a kivétel (ek) erősíti (k) a szabályt.

    Amúgy csak megerősíteni tudom valamelyik hozzászóló véleményét aki azt kérdezte tőled h nem gondolod h súlyosan hibáztok-e amikor böszeszku kerül szóba akkor mindig a negatív retorikára mentek?

    Ami az autonómiát illeti, ha megint folyamatokban és nem állóképekben nézem a romániai magyar politikai formációk illetve a román társadalom fejlődését, akkor szerintem meg fognak ezek mind érni arra, h az autonómia dolog is hamarosan terítékre kerüljön.

    De ehhez kellene egy erős politikai tömörülés aki képes felvállalni az erdélyi magyar társadalom sokszínüségét, és ami a legfontosabb, illetve amit nagyon sokszor megemlítettem e hasábokon is: képes egy organikus, működő összefogásra.

    Mert az RMDSZ nem képes ezt megtenni. Ezért mentek ki lassan a divatból…

    Ami az RMDSZ, Bösescu általi megsemmisítését illeti, most is fenntartom h csak akkor van esélyetek fennmaradni ha összefogtok az erdélyi magyar jobboldallal. Gondolj csak a júh esetére aki egyedül kóborog, mennyivel jobban ki van téve a farkas támadásának mint amelyik nyájban van?

  70. Máté

    ÚJ TÁRSADALMI PÁRBESZÉD!

    BLOGGER ROADSHOW!

    BLOG MEGÚJÍTÁSA!

  71. Nagy István

    “Csakhogy akkor és ott, azon körülmények között kellett azt tenni!”

    A kellett şs a lehetett nem ugyanazt jelenti.
    Morbid, de azt szoktam mondani, hogy csak meghalni kell.

    “Hogy lehetett volna hatékonyabb az RMDSZ? Lehetett volna, ezt senki sem állítja, de nem ezen körülmények között.”
    Zsolt ezt akartad írni?
    Vagyis, hogy ezen körülmények között NEM lehetett volna hatékonyabb a szervezet?

    “Így ki merem jelenteni, hogy az én gyerekeim (és nem csak) jövője szempontjából ez volt az egyetlen helyes út.”
    Melyik kedves Zsolt?
    A kormánybamenetelés?
    A másként gondolkodóknak nevezettek kiútálása és/vagy/majd eltávolítása?
    Tőkés párbeszédóhajának megannyi visszautasítása?

  72. Niculescu Tóni

    Tisztelt Nagy István Úr,

    Nagyrabecsülöm az Ön véleményét az autonómiáról, valamint az RMDSZ idevágó állaspontjátjáról, hozzáállásáról kialakult képét.

    Engedje viszont meg, hogy fontosabbnak tartsam a román államfő székelyföldi tapasztalatával kapcsolatosan megfogalmazott, s a sajtóértekezleten kiemelt következtetését: senki, sehol, egy szóval se említette az autonómiát, az autonómia szó egyszerúen nem került elő.

    Ha Traian Băsescu érdemesnek tartotta kiemelni ezt, akkor nem látom miért ne tekintsem fontosnak, főleg az adott környezetben?

  73. Árus Zsolt

    A jegesmédvék a biztonsági kódjaitokba! (Ezt ugye mondta már más is)
    Zsolt: továbbra is csak maszatolsz, az MPSZ pártként való bejegyzésérõl beszélsz, holott pontosan tudod, hogy ilyenrõl szó nincs.
    Bãsescu abszolut pontosan fogalmazott, az MPSZ meg az RMDSZ jogi szempontból TELJESEN egyforma (még ha netán fáj is ez neked), akkor bár ezt ne vagdosd a fejéhez.
    Az is jellemzõ, hogy a hozzászólásom sokkal lényegesebb másik pontjára nem reagálsz. A hallgatás is lehet sokatmondó, mint jeleztem.

  74. Nagy István

    Kedves Niculescu Úr!
    Az én véleményem az autonómiáról egy a sok közül.
    Mivel egyetlen pecsét birtokosa leszek, ennek az eremdéesz mostani állapotában csak ennyi a jelentősége.
    Az államelnök gyakorlott nyilatkozó. És azt is tudja, hogy nem szél viszi a hajót, hanem a motor. És ezzel együtt most olyat mondott, hogy hiányzik a szél. Ön a jelek szerint szél- és államelnökpárti. Ami engem illet én a motor működését hiányolom, amelyet az eremdéesz kikapcsolt 1996 tájt.
    Ön azóta kormányközeli, pár éve külügyi államtitkár, és ilyenként tudja, hogy mi mindent nem tettek meg csak az ön szakterületén. A motor, annak alkatrészei és üzemanyaga az eremdéesz portáján van, és egyre rozsdásabb.
    Ma például eldöntötték, hogy ráhúzzák az időzavart a szervezetközi megbeszéléssorozatra. Heti egy forduló egy két órácskával. Így nem lehet haladni. Ez az, amiben a legügyesebbek.

  75. Borboly Csaba

    Tanulmányaim során, kötelező olvasmányként Hitler művét “Mein Kampf”, kellett elolvasnom, az ideológiák című tantárgy keretében (nehezen kaptam meg, mert nem tudom itt hogy van, de Magyarországon tiltott iromány ez.). Az első kötet, egy jól megírt demokrácia és elit kritika, a második az már durvább és a megsemmisítésről szól.
    Hogy miért írok erről, itt?
    Mert egyesek hozzászólása nagyon, de nagyon emlékeztet Hitler elméletére és megmagyarázására, hogy a német és osztrák politikai elit (hisz mikor írta a köteteit, nem volt még vezér) miért rossz-hiteltelen-elősködő EGYTŐL-EGYIG, miért kell őket lecserélni az elvek és értékek mentén egyetlen sorba felsorakozókkal.

  76. Persona

    Szánalmas immár nem a blogfőnök véleménye, hanem az egész úgy, ahogyan megjelenik. Éppen Nagy Zsolt ne tudná, hogy az RMDSZ gáncsolta el eddig az MPSZ bejegyeztetését? Eddig sajnáltam, most már nincs minősítésem az egykori info-miniszter véleményeiről. Tényleg sajnálom!

  77. Árus Zsolt

    Borboly Csabának:
    Engedelmeddel valamit rosszul látsz. Az én tudomásom szerint az RMDSZ-ben ülnek olyan emberek, akik úgy képzelik, hogy a tulipánon kívül levõk mind rosszak és pancserek, s csakis õk (mármint az RMDSZ-esek) a kiválasztottak, akik irányt mutatnak, s gyõzelemre viszik az ügyet. (Hogy ne beszéljük most a egy sorba felsorakozásról. A hozzászólók döntõ többsége pont az RMDSZ demokrácia-deficitjét teszi szóvá.)

    Zsolttól meg várom, hogy mondja ki azt, ami állítólag nem esik nehezére.

  78. Borboly Csaba

    Én meg az RMDSZ-ről írtam. Kérlek jelezzed, melyik megyében, területen, városban, községben vagy esetleg faluban történt meg, hogy bárki is kimaradt/kiszoríttatott a szervezetből? Vagyis a romániai magyarság döntő többsége által felhatalmazással bíró közképviseleti szervezetben végzendő tevékenység, munka, esetleg hivatás gyakorlásának lehetőségétől!
    Árus Zsoltnak! A a http://www.figyelo.ro -n már vitáztunk az álláspontomról a pluralizmus ügyében. Lényeget azért a többieknek leírom itt is, egy mondatban. Talán 2oo4-ben is jobb lett volna egy megmérettetés, mint most egy siralmas és talán sajnálatos, körülményes egyezkedés hatalom és pénz megosztásról. Ez olyan mint az a házasság amely úgy kezdődik, hogy az ara megerőszakoltatja a pár jelöltet és utána kéri meg a kezét.

  79. Intelligence

    Üdv,

    Azok akik nem kimondottan a Markó-Frunda-Borbély-Borboly-Winkler-stb. tengely mentén képzelik el a politikai életüket, nem kellene egy külön blogot létrehozzanak? Esetleg létezik ilyen???

    Persze, nagyon demokratikus az RMDSZ, dehát Kincses Előd, az udvarhelyi tanács, Tőkés László… és sokan mások, csak a “formai” okok miatt kerültek versenyen kivülre… amúgy tényleg demokratikus az RMDSZ.

    Abban a kormányban van az RMDSZ, amelyböl el lehetett távolitani Nagy Zsoltot (de a hatalom a fontos, és alkuként elfogadták, hogy Winkler Gyula legyen az új miniszter), amely kormány megtámadta a belügyminiszere által a Székelyföld-tábla kihelyezését, amely kormány, a tagjai által számtalanszor támadta a magyarságot… hát le kellett volna mondani, és becsületesen ellenzékbe vonulni. A mindenkori kormányzás helyett a mindenkori ellenzékbe, mert a becsület mindennél többet ér, és az RMDSZ a magyarság politikai becsületét játszodta el. Bolyai egyetem nincs, autonómia nincs, Marosvásárhelyen… egyetlen magyar iskola van (hát ez szégyen és szegénység a javából). A kormányzás helyett konstruktiv ellenzékbe kellett volna vonulni.

    Szóval, lesz majd egy új blogja, pl. Árus Zsoltnak?

  80. Nagy István

    “egyesek hozzászólása nagyon, de nagyon emlékeztet Hitler elméletére” – írta a Hitlerben is jeles Borboly Csaba.
    No éppen ezt vártam.
    Már nem csak Magyarországon, de rommagyaréknél is fasiszta a zöldelő fű.
    Helyben vagyunk.
    Még hogy importélja ide valaki az odaáti megosztást.
    Miben doktor Ön, kedves Borboly úr?
    Politológiában?
    Az én diákidőmben ezt még tudományos szocializmusnak nevezték.

  81. Nagy István

    “ara megerőszakoltatja a pár jelöltet és utána kéri meg a kezét”

    No ezt megírta Borboly a Csaba!
    Amikor még járt a kezemben keresztrejtvény, akkor a menyasszony megfejtése volt a ara.
    Tehát!
    A megyasszony megerőszakoltatja a pár jelöltet. Ami lefordítva édes székelyes magyarra azt jelenti, hogy a menyasszony megerőszakoltat néhány vőlegényjelöltet.
    Kikkel?
    Hölgyekkel? Akkor neki mi jut? Vagy ő is beáll a sorba lefátyolozottan? Hova teszi a fátylaát, hogy később se jöjjön rá a delikvens, hogy akkor ő is ott volt?
    Férfiakkal? Abból neki mi a jó? Ezek ugyanis a nőket nem szeretik. Szóval kedves reformos politikus úr, hogy is van ezzel az arával?

    Most látom, hogy a modat párkéréssel zár.
    Akkor tehát a megerőszakoló férfiak közül választ a menyasszony?
    Esetleg a megerőszakoló hölgyek közül?
    Vagy a néhány jelölt mindenikének megkéri a kezét?

    Hát kérem úgy túnik, hogy ez a céda politika nem csak az eszét, de a nyelvét is elveheti az oda nem figyelőnek.

  82. Nagy István

    Intelligencenek is írom, hogy van egy jó blog, bár szerintem nem a Markó-Frunda-Borbély-Borboly-Winkler-stb vonal indukálta:

    http://nyaradi.blogspot.com/

  83. Fairplayguy

    Elárulja nekünk kedves Borboly úr, h mit végzett odaát, illetve itteni iskoláit?

    Megelőlegezett köszönettel:
    A Fiú.

  84. Árus Zsolt

    Intelligence-nek:
    Nem kimondottan blog, de van egyfajta rovatom a figyelo.ro-n. A neve Autonómia.
    S külön köszönet, hogy megelõztél, s válaszoltál Borboly Csabának. Én csak annyit teszek hozzá, hogy immár alapszabályban van, hogy NEM indulhat az RMDSZ listáján olyan személy, aki valaha az RMDSZ ellenében vett részt választáson.

  85. Nagy Zsolt

    Két hétre elutaztam, ritkán vagy alig leszek netközelben, ezért egy kis szünet várható részemről.

  86. Nagy Zsolt

    Kedves persona!

    Szánalmas, hogy mennyire nem ismered a valóságot. Az MPSZ (amint itt is büszkén reklámozták) egyesületként került bejegyzésre valamikor, amiről én beszélek az a két éve meghirdetett pártként való bejegyzés és amihez nem igazán sikerült eddig összegyűjteni azt a „rengeteg” 25000 aláírást.

  87. Árus Zsolt

    Nem Zsolt, az szánalmas, ahogy továbbra is csúsztatsz és maszatolsz. Te hánytad a Bãsescu szemére, hogy miért beszél két magyar pártról, mikor az MPSZ “csak nyilatkozatokban létezik”. Holott pontosan tudod, hogy az MPSZ bejegyzett egyesület, jogi szempontból PONT olyan, mint az RMDSZ.
    Tehát Bãsescu pontosan fogalmazott, két bejegyzett magyar politikai szervezet létezik, bármennyire próbáljátok ti meggyõzni az embereket, hogy az MPSZ nincs bejegyezve. Te meg továbbra is tartozol ezért a gyenge kísérletért egy bocsánatkéréssel. Hátha szabadságod idején erre is szakítasz két percet.

  88. Nagy István

    Kedves Zsolt!
    Nem én vagyok az, aki az MPP-t védenie kell, vagy lehet!
    De!
    A sajtóhírek szerint az MPP bejegyzéséhez megvannak az aláírások. Az ártatlanság vélelme szellemében ezt nem illő tagadnod!
    Az, aki EU-képviselő szeretne lenni, annak megengedhetetlen, hogy összekeverje a már bejegyzett MPSZ-t a bejegyzésére készülő MPP-vel. Összemosnia pedig, bármennyire is fáj ez neki, és ha karrierjét is befolyásolja, akkor sem illik! Most, amikor a megegyezés van a kirakatban, bár annak létrejötte ellen az ügyvezető elnök és a kormányzati alelnök mindent elkövet, Neked ezt nem kellene írnod!

    Legyen pihentető a szabadságotok!

  89. Fairplayguy

    Hát szó ami szó Zsolt elég arrogánsra meg cinikusra sikerült az utolsó bejegyzésed…

  90. Intelligence

    Az MPSZ-t aláirásával támogatók száma valóban nem volt “rengeteg”, de ELEGENDŐ volt ahhoz, hogy az RMDSZ-t tárgyalásra kényszeritse a Tőkés Lászlót támogató magyarokkal (az EP-lista kapcsán), és elegendő lesz ahhoz is, hogy az MPSZ-t pártként bejegyezzék, tehát nem illik, felelős magyar politikusként, még egy személyes blogon sem, az aláirókkal ironizálni.

  91. Borboly Csaba

    Kedves István,
    A politológusi szakmáról írt megjegyzésekor gondolom figyelembe vette azt is, hogy Szilágyi Zsolttal, Papp Előddel, Borbély Zsolt Attilával egy egyetem, ugyanazon szakán végeztem. De gondolhatott esetleg Navracsics Tiborra, Stumpf Istvánra, Pokol Bélára, Schöflin Györgyre, vagy más nagy nevekre akik ezen az egyetemen oktattak minket.
    A politikát lehet érzésből és különösebb háttér szaktudás nélkül is (!?) (pl. politikaelmélet, politikai intézmények, pártok, csoportok, a közvélemény és a nemzetközi viszonyok elemzése, kutatása és megismerése) „csinálni”. Hisz ezt tartotta pár tíz évvel korábban Mao, Sztálin és több más elvtárs is, akik a szakértelmiséget üldöztették, hasonló érvek alapján, mint ahogy a bejegyzésében is eléggé egyértelműen megfogalmazta a tudomány ezen ágáról Ön a véleményét.
    De gondolom Ön szerint már Platón és Arisztotelész is tévesen tette, hogy gondolkodtak a helyes állam és társadalomról, illetve a hatalomgyakorlás módszereit és lehetőségeit elemezték, elég régen. (Az UNESCO 1948-tól ismerte el önálló tudományágnak a politikatudományt.)

    A másik megjegyzésem pedig maximálisan próbálta jelképezni és érzékeltetni a mostani helyzet visszáságát. Ha Önök értik az én példámat, akkor higgyék el én is értem azt, amit most egyesek követelnek.

  92. Borboly Csaba

    Kedves Zsolt,
    Már korábban a http://www.figyelo.ro-on jeleztem számodra, hogy nem előnyös egy közéleti szemilyésg részére kevésbé hiteles, talán ellenörizetlen információkkal a közvélemény megtéveszteni! Érdemes soksozr egy-egy információt ellenőrizni!
    Az általad említett RMDSZ alapszabályi rendelkezést a korábbi RMDSZ Alapszabályzatban megtalálható volt, de most az aradi Kongresszuson ezt módosítottuk pont azért, hogy többek között akár te is, aki a Nemzeti Liberális Párt színeiben nyertél el korábban mandátumot tudjál újból indulni az RMDSZ listán. Vagyis az új szöveg:
    XXIII. A TISZTSÉGVISELŐK KÖTELEZETTSÉGEIRŐL ÉS ÖSSZEFÉRHETETLENSÉGI KRITÉRIUMAIRÓL
    132. b) Azok a személyek, akik más szervezet jelöltjeként az RMDSZ ellen indulnak a helyhatósági, illetve parlamenti választásokon, 4 évig nem jelölhetőek, nem választhatóak és nem nevezhetőek ki sem az RMDSZ-en belüli, sem az RMDSZ által jelölt tisztségekbe.

    Tehát a 2OO3-as alapszabály ezen rendelkezése jelentős enyhítésre került! A teljes körű és beláthatatlan időtartamú jogosítvány megvonása helyett, csak egy időleges hátrányt szenvednek, amely idő alatt természetesen esélyük van új álláspontra helyezkedni.

  93. Borboly Csaba

    Kedves Fairplayguy,
    Ez a Nagy Zsolt blogja és az elképzeléseit-véleményét, illetve az arra megírt hozzászólásokat tartalmazza. Ha személyemre kiváncsi kérem keresse meg a honlapomat.

  94. Nagy István

    Kedves csaba!
    Irigylem a “társaságát”: Szilágyi Zsolttal, Papp Előddel, Borbély Zsolt Attila, Navracsics Tiborra, Stumpf Istvánra, Pokol Bélára, Schöflin Györgyre.
    megkérdezhetném, hogy fent nevezek közül ön kivel jár egy baráti társaságba? Mert ha senkivel, akkor az sokatmondó.
    Nem vitatom a politológia létjogosultságát.
    Nem vitatom a térsadalomtudományokét sem.
    Én fizikus diplomával vagyok a közélet környékén, mint Tőkés András, Toró T Tibor, Kolumbán Gábor, Bodó Barna, és még bizonyára mások is. Lehet, hogy nem véletlen az, hogy az általam fölsoroltak most az ön által “követel”őknek nevezettek táborát szaporítják.
    Egyébiránt ha Ön és azok, akiket ráadásul szakképzettség birtokában követ értenék őket, akkor az eremdéesz nem tartana ott, ahol!

  95. marcika

    Mielőtt a majom a vízbe ugrana, (most nem zsolt nyaralására célzok :D ) kíváncsi vagyok, hogy a mostanság bevezetett “blog-moderálás”, aminek hiánya miatt már a talpnyalók a dicshimnuszt elzengették a távollét idejében is fennáll-e…

  96. Fairplayguy

    Kedves Zsolt!

    Látom kimoderáltad a legutóbbi bejegyzésem és annak a tudatában írom ezt h lehet ezt is ki fogod moderálni.

    De ha nem akkor Borboly úrnak üzenem h bármilyen fényes tudást fel lehet használni pokoli de ugyanakkor nagyszerű célokra is. Mert mi is a tudás?

    Nem más mint eszköz amit mindenki kénye- kedve szerint használhat.

  97. Persona

    Kedves Nagy Zsolt, igaza van abban, hogy nem ismerem a valóságot, viszont az MPSZ néhány emberét ismerem, és továbbra is példaképem Tőkés László, aki fölvállalta a sorsközösséget a sokszor buktatott MPSZ-szel. Úgy tudom, az aláírások összegyűltek, viszont jogos az Ön iróniája, tényleg 2 évet araszolt előre a bejegyeztetés útján az MPSZ pártként. Az MPSZ nevű egyesületről Öntől hallok először, annyit tudok, hogy volt Székelyudvarhelyen UPE-egyesület, kb 4 évvel ezelőtt.

  98. Persona

    Udvarias megjegyzésemet Nagy Zsoltnak címeztem, ki blogta félre?

  99. Árus Zsolt

    Szánom bánom, valóban nem néztem ennek utána. A franc gondolta volna, hogy Aradon nem csak tovább rontották az alapszabályt.
    No de a lényegen azért sokat nem változtat, hogy valaha, vagy az elúlt négy évben, mindaddig, míg a választások négyévente vannak, mert ez ugye a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha valaki indul egy választáson, akkor csak 8 (igen, nyolc) év múlva indulhatna az RMDSZ listáján. Aki pedig valamit tenni akar, az nem fog 8 évet a partvonalon ülni azért, hogy olyan “szerencséje” legyen, hogy indulhat az RMDSZ listáján.

  100. Botond

    Kedves Zsolt,

    volt egyszer egy német politikus, aki bekerült a politikai süllyesztöbe 2004-ben. Erre homályosan fenyegetözni kezdett. Hamar meglett az erdmény: http://www.welt.de/politik/article984008/Video_von_Moellemanns_Todessturz_aufgetaucht.html

    Möllemann úr meghalt hirtelen…

    A politikai “játékban”, kívülálló szemével nézve, a hazugság és más tisztességtelen eszközök használata nemhogy megengedett, de látszólag elengedhetetlen.

    És a “ravasz” politikus a jó politikus.

    A Te esetedben mindenki tudja az igazságot, de jóvátétel akkor sem lesz, még ha ez hivatalos is kiderül.

    Koncentrálj a jövöre, ne a múltra.

    Baráti üdvözlettel,
    Botond

  101. Borboly Csaba

    Kedves Nagy István,
    A felsorolást folytathattam volna Tamás Sándorral, Markó Attilával, Székely Istvánnal, vagy Kéri László, Bihari Mihály, Szabó Máté, Sólyom László egyetemi tanárokkal is, de a hozzászólásommal inkább jelezni szerettem volna, hogy közös szakmánk, iránt egy minimális tiszteletet elvárok még akkor is, ha a kommunizmus alatt valakik hasonló szakmát saját rendszerük legitimizálására használtak is ki.

    Mivel egyetemre odakint jártam, elmondhatom, hogy legalábbis a mi egyetemünk nem volt szokás a tanár-diák “barátság”, inkább beszélhetünk tiszteletről, illetve a tanárok által végzett értékelésről, ami 1-5-ig tartó számjegyekben mérhető és e téren azt hiszem nem kell szégyenkeznem. Az utóbbi 4-5 évben egyre kevesebb a baráti-szervezeti kapcsolataim száma magyarországi személyiségekkel, egyszerű okból kifolyólag, hogy ma már azt vallom onnan nem tudták 15 év alatt és nem is lesznek már képesek a problémáinkat kezelni, megoldani. Maximum szekértáborokra osztani, hangzatos magyarországi belpolitikai ügyeikhez kihasználni minket akár elnyilatkozási-hivatkozási terepnek, hisz úgy a magyarországi bal oldali, mint jobb oldali politikusok többsége, sokszor szavazatok szerzésére használ minket, még ha tetszetős is amit mondanak. De sajnos a szavakat ritkán követték tettek, talán kivéve az egyetem ügyét, de hát ott is tudjuk mi történt a pénzekkel 1/3 jött és 2/3 (vissza?)ment.

    Fairplayguy-nak igaza van. Azon kell dolgoznunk, hogy lehetőleg a tudást közösségépítésre és ne rombolásra, megosztásra használja, senki se. Mert főleg aki a mi egyetemünkön végzett, az mélyrehatóan tanulmányozta és elemezhette a demokratikus berendezkedésektől elhajló kormányzati rendszerek működését. A különféle manipulációs eszközök használatát, a közvélemény formálásának a különféle létező jó és rossz eszközeit, a világ kontinensein dúló ésszerű és többségében ésszerűtlen konfliktusoknak a helyzetét. Tehát igazad van, a tudást a mi szakmánk esetében, hasonlóan a többi szakmához (orvos, tanár, gépkocsivezető, pap, újságíró, tervező, stb.) mind-mind a közösség ellen is ki lehet használni.

  102. Nagy István

    Nos kedves Borboly Csaba Ön ismét furcsákat ír:
    A szakmája tiszteletét úgy öregbíthetné, ha az eremdéesz idáig jutásához nem járult volna hozzá tevőlegesen. De mert megtette a szakmája lábára rákötött egy ólomdarabot.

    “ma már azt vallom onnan nem tudták 15 év alatt és nem is lesznek már képesek a problémáinkat kezelni, megoldani.”
    Ma már? Mikortól? Tanulmánai előtt hogy volt ezzel? Közvetlenül utána?
    Tanulmányai vagy gyarapodó élettapasztalata vezette rá a felismerésre?
    De az a tény, hogy valaha úgy hitte önmagában is fölöttébb elszomorító!

    “De sajnos a szavakat ritkán követték tettek, talán kivéve az egyetem ügyét, de hát ott is tudjuk mi történt a pénzekkel 1/3 jött és 2/3 (vissza?)ment.”
    Azok a fránya pénzek. Lassan évtizede Borboly alelnökúrnak is volt pénzes híre. Hova ment a kétharmad? A vendégtanároknak vagy a kiutaló politikusoknak? Ha utóbbiaknak, akkor konkrétan kiknek?

    “(orvos, tanár, gépkocsivezető, pap, újságíró, tervező, stb.) mind-mind a közösség ellen is ki lehet használni.”
    orvos – Mengele, de nem közösség ellen használták ki.
    tanár – Lenin, Sztálin, Pol Pot vagy Kim Ir Szen tanár volt talán?
    gépkocsivezető – ha fára hajt akkor a közösség ellen használják ki?
    pap – melyik vallás papjára, és kire gondolt konkrétan?
    újságíró – ha balra ír, akkor oda használhat és amoda árthat és viszont, de az olvasni tudó ezt nem veszi be!
    tervező – csak nem, a ritmusosan löktető szélvihar lerombolta hidat kimondottan közösségellenes szándékkal tervezte volna a mérnök? Ugye nem tanult ilyet kozépiskolai fizika tanulmányai során? Vagy a tanároknál általam fölsoroltak terveire gondolt?

  103. Intelligence

    Gyerekek,
    Itt javában folyik a mellébeszélés, nem látom értelmét ennek a látszat-kommunikációnak. Elbújhatunk a tudományosság mögé (lásd B.Cs. esete: az a lényeg hogy politikai tudományokat tanult, és nem az, hogy milyen doktrinát vall), elbújhatunk ferditett információk mögé (lásd N.Zs. esete, aki be akarja bizonyitani hogy az MPSZ nem egyenrangú az RMDSZ-szel, de a lényeg nem erről szól), elbújhatunk “hiteles” közvélemény kutatás mögé (lásd az RMDSZ elnököt, aki tudja :-) hogy Tőkés nem juthat be külön listán az EP-be, de itt sem ez a lényeg, hanem az, hogy hányan támogatták őt aláirásukkal), és elbújhatunk hangzatos nyilatkozatok mögé (lásd a sértett fél nyilatkozatát, hogy t.i. “nagy politikai baklövés” volt a Székelyföld tábla eltávolitása, dehát a kormányból nyugodtan ki lehetett volna lépni), de a lényeg… az nem kerül megbeszélésre. A jobb oldal kellene profibb legyen, hogy helyrebillenjen a mérleg.

  104. Nagy István

    Markó bejelentette: függetlenül attól, hogy mire jutnak Tőkéssel, az RMDSZ-nek újra kell gondolnia a jelöltlistáját, mert, mint mondta, tavasz óta “változott a helyzet”. Kijelentésével Nagy Zsolt nevének említése nélkül ugyan, de eléggé egyértelműen utalt arra, hogy a tisztségéből felfüggesztett távközlési miniszternek vissza kell majd lépnie a lista éléről. Markó az esélyesek között elsősorban Winkler Gyula távközlési, illetve Korodi Attila környezetvédelmi minisztert emlegette.

    nyugatijelen.com – 20070825

  105. Fairplayguy

    A probléma csak ott van Borboly úr, h én egész pontosan arra céloztam h a tudást amit megszereztetek ti rmdsz politikusok kommunikációs manipulációs technikákkal (meg más ilyen h úgy mondjam a demokráciától való elhajlással) az erdélyi magyarságot butítjátok szervezeti céljaitok elérése végett kényetek- kedvetek szerint.

    A bajotok csak onnan származik h túlnőtt benneteket a történelem, illetve nem voltatok képesek alkalmazkodni a megváltozott időkhöz.

    Ezzel választói támogatottságot, bizalmat vesztítettetek amit soha nem fogtok tudni ”visszacsinálni”, legalábbis szerény meggyőződésem szerint.

    Helyetekben megelégednék azzal h az új- régi erdélyi magyar jobboldal elfogad titeket egyáltalán tárgyalópartnernek és végre konstruktívan alkalmaznátok az általatok elsajátíttokat közösségünk javára.

    Tesztek amit akartok, lelketek rajta…

  106. Zaj Ádám

    Valaki mondja már meg, mit is akar pontosan ez az ember?!

    http://www.hotnews.ro/articol_82237-Tokes-profeteste-disparitia-UDMR-%27%27ultimul-partid-post-comunist-din-Romania%27%27.htm

  107. Borboly Csaba

    Kedves barátaim!
    Ennek a blognak a hozzászólás része sok mindent elbír, bármilyen kijelentést. Egyet nem szabad elfelejtenetek, hogy az itt elhangzott vélemények és álláspontok jelentős része sohasem kapta meg a magyarság elsöprő többségének, vagy akár egy elenyésző részének is a támogatását! Míg ha csak a szűkebb csíki térségben maradunk akkor elmondhatjuk többekről akikről egyesek itt kijelentik, hogy “bizalmat veszítettek” toronymagasan megkapták a magyar emberek titkos és álló urnába leadott szavazatát. A következő ilyen megmérettetésre két héten belül kerül sor szeptember 9-én, a teljes csíki térségben ahol él közel 12O ezer magyar ember, sor kerül újból az álló urnás, közvetlen és titkos szavazásra a helyi RMDSZ szervezetek megújítása érdekében.
    Tehát köszönöm Fairplayguy, Nagy István és a többi olyan személynek akik aggódnak közülünk bárki elfogadottsága, tevékenységi lehetősége tekintetében, de szeretném jelezni, hogy számunkra/számomra a mandátumot a választók (titkos szavazata) és nem a barátságok, a híresztelések, az önös érdekek, vagy netalán pletykák adják.

    Inkább ott kérdőjelezném meg a hozzászólásokat, hogy vajon az amit itt mondanak egyesek, mennyivel többek, „súlyosabbak” egy-egy magán, vagy szűk csoport érdektől?

    A jobboldalis megjegyzést is kibonthatjuk ha óhajtjátok, csak attól félek egyes hozzászólók fejében a jobb és bal oldal dihotómiája leszűkül a Fidesz-el való elfogadható, vagy netalán erőteljesebb barátsággal mérhető, megmutatkozó kapcsolatában. Ez esetben felhívom a figyelmüket, Orbán Viktor nem éppen jobb oldali tusnádfürdői beszédére! De ha valaki igényli kicsit beszélgethetünk arról mit jelent politikai és gazdasági jobb vagy bal, hol mutatkozik ez meg egy szervezetben, pártban, vagy az emberek fejében, stb. De, hogy megnyugtassam a kedves erőteljes jobboldali identitással rendelkező blog olvasókat, többségében a mai szóhasználatban, igazából vett és jól elkülöníthető jobb és baloldali értékek mentén, kizárólagosan tevékenykedő pártokról nem igazán olvashatunk Európában, legalábbis a szélsőség kivételével. Ugyanis ma már „kevert” és „csipegetett” ideológiák és ehhez igazított cselekvések sokaságával találkozhatunk a pártok többségénél. A nagy jobb és bal oldali elkülönülésre akkor volt szükség igazából amikor pártlapokból, párt szakszervezetek, párt gyűlések kizárólagossága létezett és elfoglalta a nyilvánosság terepét, a modern média áradattal ma már a helyes társadalomképet az egyszerű emberek is el tudják képzelni, ezért nem igazán kell egy összefogott és összegyűrt ideológia csomaggal azonosulnia.
    Természetesen vannak kivételek, mint a fentebbi kedves hozzászóló is, aki „erős jobboldaliságát” hangoztatva (szívesen elvitáznék vele nem a blog hasábjain, mert sokakat untatnánk biztos vele, hanem bárhol szemtől-szembe) egy extra legitimitással felruházottnak érzi magát, egy olyan oldalon amely napok, de talán ahogy olvasom a sorok között órák kérdése, hogy „kinyírja/kinyírassa” egyeseket.
    Kedves barátom az élet nem ilyen egyszerű! Le nem játszható, meg játszásra nem kerülő forgatókönyveket lehet gyártani, de sokszor szükség van a mértékletességre, még talán ott is.
    A tusnádfürdői EU táborban is azt mondtam, hogy lehet érdemes lenne hagyni, azokat akik teljesen elégedetlenek az RMDSZ tevékenységével. Legyenek ezek az emberek ott a kormányban, felelősen bírálják el a Communitas pénzeket, igazgassák megyéinket, városainkat és községeinket, netalán főleg a megyékben nagy téttel bíró több mint 8O dekoncentrált és kirendelt államigazgatási szerv működtetését. Ha jól számolom akkor ide kellene a bejegyzés előtt álló MPSZ mind a 27 ezer tagja. Biztos mindenki vállalná? Biztos mindenki jó lenne ide? Kételkedem, de miért ne a mostani egyezkedés ilyen téren is érdekes lehet számunkra. Lássuk mi lesz az eredmény, hisz várhatóan egy pár héten belül nagy eséllyel egyesek a most kemény kritikai hangot és sokszor övön aluli ütésektől sem visszariadva, Zsolttal, velem és sokunkkal egy csapatba kerülhet. Akkor hogy lesz?
    Megmaradnak továbbra is ellenzékben, vagy ha a követelés lista nagy része teljesítve van, akkor össze tudjuk tenni a vállunkat a közös érdekért harcolni, vagy félre állnak akkor is?
    Talán jobb lenne ezen a témán rágódnunk ezen blog hasábjain a továbbiakban, hogy „mi lesz holnapután”?
    Mert mint ahogy fentebb írtam, Hitler második kötetében volt a megsemmisítés, félretevés könnyebbik útja választásának a szükségessége és indoklása felvázolva. Szerinte lehetett szem színre, kilóra, testalkatra, be nem bizonyított vádakra, hiedelmekre, pletykákra stb. hivatkozva embereket megsemmisíteni. Egyelőre az RMDSZ-nek van egy világos és jól átlátható szabályzat rendszere, ha bármely személyt közülünk félre akar bárki is „tenni”, akkor annak van humánusabb és demokratikusabb módja is „fekete listák” gyártása nem igazán keresztény emberre vall, mert azt a kommunisták csináltak a tehetősebb, vagy gondolkodó emberekről, jó pár tíz évvel korábban! Mindent nem szabad lemásolni a korábbi szélsőségektől, még ha egyszerűbbnek is tűnhet első pillantásra úgy az élet.

  108. Borboly Csaba

    Kedves Inteligence!
    Az, hogy milyen “doktrinát” vallok arról bővebben olvashatsz a honlapomon, a publikációim résznél. Ezt itt, más blogjára nem kivánom átmásolni.
    Zsolt beírása Basescu-ról, az MPSZ-ről és az RMDSZ-t elhitelteníteni kívánokról szólt. Próbáljunk maradni a “témánál”.

  109. Zaj Ádám

    Kedves Borboly úr!

    Miért nem ír inkább könyvet? Kicsit hosszú lére ereszti, senki el nem olvassa a blogon.

  110. új széköly

    Kedves Borboly Csaba!

    Az embereknek joga van azt a felét választani, ami jólesik. Még az Úristen is megadta a lehetőséget, hogy válasszon az ember.
    Most már szeretne mindenki egyesülni…és ez még akár jó is lenne…sajnos mind a két félről anntira elmérgesedett a helyzet, mind a két fél annyira telítődött a gyűlölettel, hogy sajnos nem hiszem el, azt, amit mondsz vagy azt amit állít az RMDSZ. Sajnos a másik fél sem lett hiteles számomra.
    Az a nagy gond, -mert Önök lehet, hogy nem nagyon beszélgetnek hétköznapi rommagyarokkal-, de most már mindenkinek tele van a hócipője jobb és baloldallal egyaránt. Senkit sem érdekel, hogy jobb vagy baloldal, a legtöbb embert az érdekli, hogy meg tud élni, tud-e érvényesülni, képviselik-e az ő érdekeit-is- a vezetői stb. Sajnos erre senki választ nem ad….
    Jó lenne végre letisztítani a hétköznapjainkat, a politikánkat, magunkat…jó lenne megtisztulni…jó lenne, ha mindenki egy kicsit önmaga tükrébe nézne…sanos ez utópia, tudom…de legalább egy kicsit…
    Higyjék el kedveseim, eljön az a pillanat, amikor teljesen tökmindegy lesz, hogy jobb vagy bal, hatalom vagy dicsőség, kapcsolat vagy ismerős, mert ezek segíteni nem fognak…akkor más dolgok szerint lesz megítélve az ember…
    Önök készen állnak??

  111. Másolás

    Hát az erdéli magyarság, székelység egyfolytába másol. A rosszat másolja.
    A hozzászólásokban ritkán esik szó a népről és állandóan a hatalomról. Ez a lemásolt társsadalmi rendszer rossz. A piac gazdaság nem piac gazdaság mert a nagy játékosok diktálják a szabályokat, ők a játékosok és a bírók is egyben. Rossz mert egyre kevesebb kézbe összpontposul a vagyon és egyre több a szegény. Ezt másoltuk le. Tettük ezt akkor amikor a székelységnek jól működő érdemalapú társadalma volt. A rendfenntartó székely falu messze a legdemokratikusabb volt egész Európában Csak elfelejtettük. Azt is elfelejtettük miért volt közösségi jogrendszerünk és érdemalapú társadalmunk. Az egyéni jog védtelenné teszi az embert. Csak közösségi joggal, egymást segítve lehet megmaradni. Próbálja meg valaki az igazságát keresni bárhol ha nincs pénze. Ennyit az egyéni jogról.
    Elfelejtettük, hogy valamikor Székelyföldön nem voltak koldusok, árvák, öregotthonba dugott öregek. Elfelejtettük, hogy elég volt keresztbe tenni a seprűt az ajtóban. Azt meg pláne elfelejtettük, hogy a falubíró ha rossz döntést hozott megnyúzták és pálcára akasztották a bőrét. Kitömve szalmával. Vajon a régi székely jog alapján hány pálcára lenne bőr akasztva? A viccet félretéve a székely vezető ingó és ingatlan vagyonával felelt azért, hogy a közösséget ne károsítsa meg. Azt is elfelejtettük, hogy a lófőség nem öröklődöttés el is lehetett veszteni ha a közösség ellen cselekedett vagy egyszerűen ellustult.
    A kereszténység volt a végünk kezdete mert kivette a kezünkből az önvédelmet elvárta nem csak , hogy eltürjük a rosszat hanem bűnbánatot is érezzünk ha természetesen cselekszünk. Régebb a székely közösség tudta, hogy ki kell vesse magából a rosszat mert ha nem akkor elburjánzik mint a rákos sejtek. Volt immunrendszere a közösségnek.
    Felejtésről , felejtésre úgy teszünk mintha létezne jobb és baloldal. Nincs csak jó és rossz oldal. Jelenleg függetlenül attól, hogy ki minek deklarálja magát úgy is ugyanott folytatja mint ahol abbahagyta ellentétes előjelű elődje. Álproblémákra talál álmegoldásokat mélyen hallgatva a lényegről. Hogy ne csak az RMDSZ legyen szapulva az SZNT is egy sajátos székely autognómiát épít. Kőműves Kelemen módra.
    Nagyjából ezekről kellene szóljon egy független hírportál, hírforrás. A többi csak szőrszálhasogatás.

  112. Márton Zoltán

    Kedves Borboly Csaba!
    Ha oly kisszámú az ellenzők tábora, ahogy Ön írja „nem szabad elfelejtenetek, hogy az itt elhangzott vélemények és álláspontok jelentős része sohasem kapta meg a magyarság elsöprő többségének, vagy akár egy elenyésző részének is a támogatását!”, miért lettek oly engedékenyek és ígérnek meg mindent az egyeztető tárgyalásokon Borbélyék Szilágyiéknak, mint Markó Béla a Bözödieknek a járható utat kampány idején?
    Egyszeriben rájöttek, hogy nem jó ez a rendszer és hajlandók eddig nem hallott engedményekről beszélni egy maroknyi szavazatért, vagy az újonnan felébredt igazságérzetük lett a mérvadó?
    Bizonyosan nem mindegy, hogy az ember „posztban” van, vagy sem, de ennyire azért nem kéne elvegye az eszüket a pozíció.
    Természetesen Önök, UDMR vezetők nagyon tehetségesek, és mi, „akik véleményének és álláspontjának jelentős része sohasem kapta meg a magyarság elsöprő többségének, vagy akár egy elenyésző részének is a támogatását” értelmező szótárt kell használjunk az olyan tudományos kifejezés megértéséhez mint „dekoncentrált és kirendelt államigazgatási szerv”, de hát a Fennvaló észosztáskor nem volt mindenkivel oly kegyes, mint Önökkel.
    A belső szavazási módszereiket nagyon jól ismerem és gyalázatosnak tartom, ha igényt tart rá, helység és személynevekkel is alátámasztom az állításom. Ha mondjuk a Szovátán bevált módszerekkel szervezik a szeptember 9-i „titkos és álló urnába leadott szavaztatást”, Csíkban is, akkor arról inkább ne beszéljen.
    Abban minden bizonnyal igaza van valamelyik hozzászólónak, hogy az eredeti témától jócskán elkalandozunk, de ezt nem tartom bajnak. Nincs mindenkinek ideje minden politikus blogjára és honlapjára naponta mászkálni és írni, és nem hiszem, hogy Nagy Zsoltnak kifogása lenne, ha a blogján Borboly Csaba is kap válaszokat (ha már az Ö honlapját nem látogatjuk).
    Szebb jövőt – facipőt
    PS. nehogy valaki az elköszönést is elkezdje elemezni politológiai szemszögből :-)

  113. Fairplayguy

    Kedves Borboly úr!

    Tudomásom szerint senki sem beszélt feketelistákról meg erőszakról meg erőszakos eltávolításról meg stb amit említesz. Az ok borzaszó egyszerű, hogy úgymondjam a polgároldali hezzászólók (mint jómagam is) hisznek a demokráciában, de figyelem nem az egypártrendszerben mert annak semmi köze az igazi demokráciához.

    A demokrácia pedig igazi választási lehetőséget jelent nem egy és ugyanazon párt között (mert az megint csak az átkos egypártrendszer) hanem két különböző párt között… Az igazi választásnak meg semmi köze az erőszakhoz… Ezért igazából nem is értem h miért vannak ez a Hitleres előráncigálásaid részedről. Jó lenne ha megmagyaráznád.

    Ami az RMDSZ-en (titkos) választásokat illeti, ha ti így látjátok jónak megmenteni szervezeteteket, akkor amint már fentebb is mondtam, a lelketek rajta, de amint a közmondás is mondja, fejétől bűzlik a hal ezért talán mégsem lent kéne kezdeni az átvedlést ha szabad ezt a szót használjam.

    Ami a baloldal, jobboldal elemzésedet illeti, erre csak azt mondanám h európában a fejlett demokráciákban egyáltalán nem elég azt nyilatkoznia egy politikai pártnak h jobb vagy baloldali, igazából a hovatartozását úgyis eldöntik az emberek, a szakértők, stb. Mert igazad van abban h minden pártnak vannak mindkét oldallal kapcsolatos közeledéseik, de nagyvonalakban igenis nagyon világos a beállítottságuk.

    Ami a kritizálókat illeti, igazad van, nem biztos hogy ők (mi) jók lennőnk politikusnak. Azt csináljátok csak ti, a profik. De a szabad véleménynyílvánítás jegyében, gondolom továbbra is megszólalhatunk…

    További sok sikert a politizálásban mindenkinek!

  114. Nagy István

    Zaj Ádám talán nem tud románul?

  115. Nagy István

    Nem igazán tudom hova tenni azokat a politikacsinálókat, akik egyre-másra a szélsőséget emlegetik.

    “várhatóan egy pár héten belül nagy eséllyel egyesek a most kemény kritikai hangot és sokszor övön aluli ütésektől sem visszariadva, Zsolttal, velem és sokunkkal egy csapatba kerülhet. Akkor hogy lesz?” írta Borboly Csaba.

    Fogalomzavar.
    Nem lesz egy csapat! Mert nem lehet.
    Hatalom- és munkamegosztás lehet, hogy lesz, de azt az élet, az évtizede elbaltázott lehetőségek kényszere hozza.

  116. emerikusz

    Egyetértek Borboly Csabával a jobb és balodalra osztás feleslegességben és abban, hogy mennyire értelmetlen lesz az az egész ha megtörténik a kiegyezés. Az nem lehet állitani, hogy az rmdszben minden rendben van és volt és tökéletesen működik. Meg lehet válni egy két embertől meg kell szabadulni néhány rossz mentalitástól és minden jó lesz. Versenyhelyzetet kell teremteni, ütközzenek az irányvonalak, idológiák de mindenképpen egy szervezeten belül.

  117. Fairplayguy

    Kedves Zaj Ádám!

    Engedd meg h kérdésre kérdéssel válaszoljak, mégis szerinted mit is akar ez az ember, hogy a szóhasználatoddal éljek?

  118. fkv

    off:
    Te Borboly!

    Miket hadoválsz itt össze? Nem gondolod, hogy jobb lett volna háziolvasmányként pl. egy magyar helyesírási szótárt tanulmányozz a “Mein Kampf” helyett?

    A végzettséged nem jogosít fel semmire. Az, hogy felsorolod az összes kisebb-nagyobb személyiséget, akit közelről láttál, nem azt jelenti, hogy te is egy SZEMÉLYISÉG vagy. Akkor leszel az, amikor pl. ők akként gondolnak rád. Hasznosabb lenne, ha az önreklámozásodat a saját honlapodon végeznéd, s itt meghagynád a helyet a Zsolt által választott témáknak. (Az ideológiai eszmefuttatásaiddal lehet, hogy elvitatkoznék, de csak egy direkt arra szánt helyen. )

  119. új széköly

    augusztus 27-én 9 óra 54 perckor írtam egy levelet azóta moderálásra vár…ez nem tól gyors??

  120. Nagy István

    Az elnök és alelnöke megaszondta, de szervezetük honlapjára nem érkeztek kitenni az eredetit.

    Tőkés PR-akciója ellen tiltakozik a MIÉRT
    http://belpol.transindex.ro/?hir=15245

    Még csak annyit, hogy fent emléítettek is döntésközelben lehettek, amikor az anyaszervezet rendőrökkel zaklatott tényleges romániai magyar pluralizmust igénylő embereket.
    Amúgy én még részt vettem olyan választáson, ahol a pluralizmus jegyében a községi tanács egyes körzeteiben két, akár három jelöltje volt a Szocialista Egységfrontnak (fusz), amit utólag demokrtaikusnak is neveztek, hogy a rövidítése ne lehessen áthallásos.

  121. új széköly

    még mindig moderálnak…

  122. Nagy Zsolt

    Kedves új széköly!

    Amint azt már jeleztem ezekben a napokban alig vagyok internet közelben. Hát ezért van egy kis késés, de amint látod igyekszem időt szakítani és lehetőséget keresni a moderálásra is.

  123. Árus Zsolt

    Mennyivel egyszerûbb volna a nagy nyitás jegyében lemondani a moderálásról!
    Nem beszélve arról, hogy moderálás elveszi az idõdet sokkal fontosabb dolgoktól, mint pl. a maszatolás beismerése, s az azzal járó bocsánatkérés!

  124. Borboly Csaba

    Kedves új széköly
    A leírt gondolatival egyetértek, még ha ahogy írják lentebb egy páran hosszabban és más oldalról próbáltam fentebb megközelíteni a Zsolt által felvetett három kérdéskört.
    Harmadik napja vagyunk a csíki területi RMDSZ alapszervezetek, általános állóurnás tisztújításának a folyamatában. Lentebb valaki írta a hal „a fejétől büdösödik és nem lentről”! Lehet ő csak vezérek/ditkátorok cseréjében látja a helyes és jól működő magyar társadalom kialakítását. Mi azt látjuk, (mondom legalábbis Csíkban), hogy az emberek nem utálják az RMDSZ-t. Ellenben igen azokat a politikusokat, legyenek bármelyik oldalon is akiket csak a tv képernyőjén keresztül láthat. Tehát nem szabad összekeverni újra ismétlem a szervezetet egy pár személlyel, mert ahogy az én tisztségem, úgy másoké is mulandó.
    Ha pedig valakinek a tevékenysége hiányos, megkopott azt cserélni kell. Mi ezt próbáljuk a csíki térségben kipróbálni, kezdve a falusi szervezetektől felfelé.

    Fekete listákról fentebb beszéltek egyesek, érdemes utána nézni a felsorolásnak, kik „húzzanak a francba és osztán akkor leülünk tárgyalni az RMDSZ-el”, ami számomra továbbra se egy párbeszédes álláspont.

    Nagy Pál felvetésének állok elébe, kérlek „jelöld meg az időpontot és a helyet” (gondolom így mondhatták ezelőtt pár száz évvel!) A helyesírásos szótárral való érvelésed ugyancsak annak az embernek érvelési gondolatvilágához hasonlít akit én is említettem és te arra kérsz ne emlegessem.

    Nagy István, a hozzászólására nem tudok megjegyzést fűzni, ez esetben. Elnézést!

    Valaki írt, arról, hogy miért csak az RMDSZ-ben képzelem el a demokráciát, meg kell adni a választás lehetőségét. Kérlek olvasd el fentebb, hogy ezzel az állásponttal már 2oo4-től egyetértek. Jobb a pluralizmus (öszvér megoldásként), mint a helybe topogás, ha valósan, súlyát nem túl méretezve egyezkedni nincs akarat s erő.
    Az már másik oldala az érmének, hogy az a kisebbség amely egy többség mellett nagy pluralizmus háborúkat vív sorstársaival, az lehet befelé nagyon le fogja képezni az egyelőre pár, majd később a megharagudottakra-megharagudottak mentén keletkező több törésvonal mentén a közösségi érdekek minimumának érvényesítésére is képtelen politikai elitet alkotja meg. Lásd. Vajdaság. De tényleg abba hiszek, az emberek többsége bölcs lesz és lesz egy olyan szavazás, amikor nem Tőkésről kell szavazni, mert ő a magyarságon belül szimbolikus erővel bír, hanem meglesz az MPP, lesz listájuk és akkor majd lesz egy eredmény, amely a korábbi többségi álláspontot fogja igazolni.

    A tegnapelőttig még hittem, lesz összefogás, de a Tőkési nyilatkozat azt engedi következtetni számomra, hogy valaki fel akarja rúgni a fejés után tejjel teli csajkát, hogy ez ki lesz, az RMDSZ vagy Tőkés ki fog derülni szeptember 8-ig. Azt tartom sajnálatosnak, hogy ha ez megtörténik, akkor miért kellett az elmúlt két hónapban CSAK ezzel foglalkozni, egyik és a másik tábornak is? Ezért ki/kik a felelősök? Nem lett volna jobb mindkét vetélytárs részéről, ha szervezi a mozgósítást, a kampányt is (szimbolikus cselekvések mellett!) és az RMDSZ elvisz szavazni 45o ezer embert, Tőkés 25o ezret és az élet mehetne valamennyire normálisan tovább? A mi oldalunkon sajnos kitettünk egy nem a legszebb és pár centivel a megengedettnél rosszabb helyre egy táblát Székelyföld nevében, amit egyetlen székelyföldi megye politikai elitje cselekvésére sikeredett, a másik oldalon hallom Tőkés magyarországi üzletember csoportokkal tárgyal kampánypénzért. Szerintem ez kevés, mert eltelt két hónap! De hát még van két és fél hónap a választásokig, addig még sok minden történhet, tehát én még nem játszanám le előre „ a nagy erdélyi magyar meccset”.

  125. új széköly

    köszönöm szépen!!

  126. Márton Zoltán

    Kedves Zsolt!
    Van értelme a moderálásnak? Hány hozzászólást kellett kimoderálnod az utóbbi, mondjuk egy hónap alatt? Nem látok bele, de szerintem csak felesleges szívatási felületet biztosítsz az arra áhítóknak.
    Azt hiszem bőven elég lenne, ha utólag leszednéd az esetleg nem odavaló szöveget. Mindnyájan láttunk már karón varjút, és nem fogunk hasra esni, ha valaki elragadtatja magát és “nagyot mondd”.
    Kedves Többiek!
    Mit szóltok Markó optimizmusához? Ennél esélytelenebb nem is lehetne a megegyezés, de Ő még mindig “bízik a megegyezés esélyében”. Apai gesztussal elnézi Tőkésnek a kritikákat, melyek morzsáit sem volt hajlandó eddig tolerálni. A közvéleménykutatás firtatására pedig egyenesen nevetségesen reagált: beismerte, hogy volt közvéleménykutatás, pedig Kelemen előzőleg letagadta. Arra a kérdésre, pedig, hogy ki rendelte meg a kutatást, azt válaszolta, hogy azt inkább Kelementől kell megkérdezni. Itt a piros, hol a piros… Megy a kommunikáció az UDMR-ben :-)

  127. Máté

    Feldobok egy témát ameddig nincsen beírás.

    A fenti poltikai meg egyéb sárdobáláshoz nincsen hozzáfűznivalóm, a véleményemet már elmondtam az elején.

    Beszéljünk egyéb tényekről, ami engem foglalkoztat. Szeretnek konkrét tények alapján elmélkedni. Eddigi beírásaim alapján már mindenki észre vehette, hogy én Zsolt pártján állok, akkor is ha éppen balf*szságot csinál, vagy kimoderál valakit. Szóval ez nem titok. Azt is elmondtam már többször is, hogy miért, de most megismétlem: a munkájáért.

    És itt szeretnék megosztani a kedves blogolvasókkal egy adatot.

    Volt alkalmam beszélgetni egy kedves fiatal szakemberrek Bukarestben az elmúlt héten. Kérdezgettem erről a Cosmote-s dologról. Elmondta nekem, hogy amikor a Zsolt odakerült a minisztériumba, akkor a Cosmote-nek volt 30 000 előfizetése, Bukaresten kívül nem nagyon volt lefedettsége, és az előfizetések is kormányzati oldalon voltak.

    Ehhez képest ma az előfizetések száma – ha jól tudom – meghaladja az 1 000 000, a lefedettség pedig a 70%-ot. Hogyan is jutott el idáig ez a régebben kis penészvirág mobilszolgáltató?

    Ha jól értesültem, akkor Zsolt – más országok példáján felbuzdulva – ki merte jelenteni, hogy igenis van harmadik mobilszolgáltatónak lételapja a román telekommunikációs piacon. A tulajdonosok meg lettek győzve egy “csekély” tőkeinnjekcióra, lett reklám és megindult a percháború. Ha jól értesültem, akkor a Cosmote kezdte a piacon bevezetni ezeket a többezer perces előfizetéseket. Erre persze már reagáltak az óriás konkurensek is és elkezdődött az árharc. Ez kinek is jó? Azt hiszem a fogyasztóknak.

    Ha megnéz bárki egy Cosmote plakátot vagy TV reklámot, akkor eszébe jut, hogy ez a cég egy kis szarkupac volt a központi régióban? Nem hiszem! Illetve nem tudom biztosan mondani, csak gondolom. Azt viszont biztosan tudom, hogy kinek a munkája volt ez. Nagy Zsoltté.

    Ide hoznék egy gyakorlati példát. Szováta-Gyergyószentmiklós összekötő út felénél – véleményem szerint – szándékosan ki vagy hagyva 30-50 méter. Ezen a pici szakaszon fel lehet fedezni a különbséget. Régen – ha jók az információim – azt az utat csak az használta, aki traktorral, vagy lovaskocsival ment fáért. Nem is csoda, hiszen maxikmum 10 km/h sebeséggel lehet rajta közlekedni. DE AHÁNYSZOR CSAK ÁTHALADOK MINDIG EMLÉKEZTET ARRA, HOGY MILYEN VOLT.

    Hogy miért mondom ezt? Azért, hogy ha legközelebb valaki Cosmote hirdetést lát, akkor jusson eszébe, hogy honnan indult és mi lett belőle és, hogy az kinek köszönhető.

    Aztán lehet anyázni nyugodtan!

    Köszöntem a figyelmet.

    Üdv, Máté

  128. baba

    Kétszer szállt el a mondandóm a szaros kőtelező karakterekkel, csak annyit, hogy nem dől be senki basenak, nem ügyefogyott itt senki, ahogy ezt egyes érdekképviseleti szolgélatos hangadók próbálják sugallni, mondani.
    De aki odafigyel, rég tudja, hogy base másként játszik.
    Látogatésénak fő üzenete, hogy már nem az udmr kizárolagos fennhatósága a két megye, és rájuk bizzuk, mint az eddigi mindenik román hatalom 90-től errefele.
    Más helyzet van urak, ébresztő. Senki nem dől be basenak, de az üzenet világos, aki nem akarja érteni az mellébeszélhet holtáig.
    Én barátsággal azt ajánlom, ÉBRESZTŐ.

  129. baba

    Nagy Zsolttal kapcsolatban van egy jó történetem, ami még 2003 tavaszából való, amikor az autonómia még nem volt szalonképes az rmdsz felvállalandó fogalomtárában. Ha érdekel megosztom veletek a történetet, előlegezem , hogy Zsolt becsületére válljon megpróbált korrekten játszani, de csak megpróbált…szerintem nem rajta állt.
    Máte javaslatát jónak tartom.
    A vakáció szent és szükséges, hát jó kilazulást, pihenést.
    Barátsággal,
    baba

  130. KSZ

    Az utak helyzete Székelyföldön is jó téma, de járjuk körbe a következő témákat is, itt tálalom őket:

    http://universitassiculorum.wordpress.com/

  131. nana

    És ha Basescu kitűnő utakat, kacsalábon forgó palotákat, luxusüdülőket talált volna (ugyancsak nagy meglepetésére) a Székelyföldön, másnap az összes RMDSZ-es tisztségviselőre rászabadította volna a DNA-t, merthogy etnikai alapon irányították a pénzeket ide, ahogyan már van erre példa.
    Eszméletlen, ahogy ez az “ember” minden szituációból politikai tőkét próbál kovácsolni magának és pártjának.

  132. gabor

    …persze, amig vegigbongeszed az ip-ket, az idobeteleik.

  133. Vajda Szilard

    Bevallom furan nezem meg innen a vilag masik oldalarol is a fent emlitett blog bejegyzest es csak mosolyogni tudok. Ketsegtelen, egy olyan emberrel allunk szembe aki kepes volt fura kinezetevel (nem akarok senkit megserteni, mert mindenikunk fura a maga nemeben) es populista szovegeivel eljutni az elnoki szekbe. Es neki sikerult. Sokaknak nem de neki igen. Ez teny, ez valosag.

    Nagy Zsolt egy fiatal politikus, aki talan kepzettebb szakmailag de sajnos elveszett a politika utvesztojeben. A politikaban nincs szukseg vesztesekre. A tortenelem csak a nyertesekre emlekszik majd, ha tetszik ha nem. Tudom kegyetlen es nem bantani akarok vele de ez a valosag. El kell tudni fogadni meg ha faj is.

    Szerintem ideje lenne kamatoztatni a tudast valahol mashol, ahol ujra sikereket lehet elerni. Ujabb vetkeseket keresni/talalni, netan osszeeskuves elmeleteket gyartani vagy netan “osztani az aldast” az istenadta nepnek teljesen folosleges. Aki latja a nagy osszefuggeseket az latta eddig is, aki nem, azon ez mar nem segit. Az egesz olyan mintha holt lora akarna itt valaki patkot kovacsolni. Minek?

    Ui. A fent emlitett film tenyleg nagyon jo es tanulsagos de azert nem foltetlenul ez az eset nalunk.

  134. Nagy István

    Az a kód… , de a zseb működött.

    Borboly Csabának
    A szervezetet tényleg nem lehet összekeverni egy-két személlyel, de akkor, amikor a szervezet minden testülete szinte kizárólag bólogatók gyülekezete, akkor bizony bajok vannak.

    Szerintem valakinek a tevékenysége lehet vitatható de megkopott nem.

    Megmondaná, hogy milyen struktúrái vannak a csíki eremdéesznek a falusi szervezetektől lefelé?

    Nem tudom miért kért tőlem elnézést, azért a le nem írt, de sejtetett véleményemért, hogy nem tartom normálisnak, ha az elnök helyett a pártgyerekeket vezérei szólalnak meg?

    Tudja, kedves uram, baj van akkor, ha valaki időponthoz tudja kötni, hogy mikortól ért valamivel egyet (2004).

    “Jobb a pluralizmus (öszvér megoldásként), mint a helybe topogás, ha valósan, súlyát nem túl méretezve egyezkedni nincs akarat s erő.”
    Nos pluralizmus vagy van, vagy ha nincs, akkor meg kell teremteni a létrejöttének lehetőségét. Az eremdéesz 15 évvel hozzáfogott, majd 11 éve rácsapta az ajtót. Most rájött, hogy helyben topog. Nem kellett hozzá nagy ész, csak egy referendum.
    Egyezkedni nem kell! Főként úgy nem, hogy nem ismertek a szereplők ismérvei. Mindenki azt vágja a másik szemébe, hogy én ekkora vagyok, de bezzeg te! Ennek egyetlen ellenszere a platformlistás, általános,titkos, összrommagyar belső választás. Sajnos egy ilyenben az eremdéesz mindennemű monopóliuma miatt mindenki soklépcsős hátránnyal indulna. Ennek pedig az az oka, hogy a rommagyarság összes anyagi forrása fölött 17 éve az eremdéesz kizárólagosan rendelkezik (Communitas, Iskola, Progress stb. alapítványok és a tulipános pecsétekért járó pártpénz, no meg a magyarigazolvány-irodák személyi állománya és megannyi lehetősége), ami a meglévő infrastruktúrát megteremtette és működteti.
    Ilyen előfeltételekkel elefánt megy mérlegelni néhány pulival.

    “Az már másik oldala az érmének, hogy az a kisebbség amely egy többség mellett nagy pluralizmus háborúkat vív sorstársaival, az lehet befelé nagyon le fogja képezni az egyelőre pár, majd később a megharagudottakra-megharagudottak mentén keletkező több törésvonal mentén a közösségi érdekek minimumának érvényesítésére is képtelen politikai elitet alkotja meg.”
    Nos Nagy Pál ilyesmikre gondolhatott, amikor szótárért kiáltott.

    “abba hiszek, az emberek többsége bölcs lesz és lesz egy olyan szavazás, amikor nem Tőkésről kell szavazni, mert ő a magyarságon belül szimbolikus erővel bír, hanem meglesz az MPP, lesz listájuk és akkor majd lesz egy eredmény, amely a korábbi többségi álláspontot fogja igazolni.”
    Nos eddig az embereknek szimbolikus erővel bíró jelöltekre kellett szavazniuk: kétszer Frunda Györgyre, egyszer markó Bélára. Ezen túl miért nem lehetne ugyanúgy?
    MPSZ-lista 2004-ben is lehetett volna. Írja már ide, legyen kedves, hogy miért nem lehetett?

    “valaki fel akarja rúgni a fejés után tejjel teli csajkát”
    csajka = étkezésre használt tábori fémedény
    sajtár = fejősajtár = fejéshez használt edény
    Nos rossz a választott kép. Mert aligha fejték egymást az urak.
    Az egyik fél a rendszerváltás igényével ült asztalhoz, a másik meg ezzel: „Nem változtatjuk meg az RMDSZ álláspontját, nem választunk más politikai utat, nem tesszük zárójelbe az elmúlt 17 év munkáját és eredményeit. Ha ezt kérik tőlünk, akkor nem tudunk megegyezni” – mondta Markó Béla két napja.
    Az eremdéesz engedhet 99 gyakorlati kérdésben, de ha eddigi elvein nem hajlandó változtatni, akkor hiába a 99 engedmény. Az értelmes élet elvekről és nem pityókáról vagy bárányhúsról szól.

    “az RMDSZ elvisz szavazni 45o ezer embert, Tőkés 25o ezret és az élet mehetne valamennyire normálisan tovább”
    Minden jel arra vall, hogy erre tartunk. Az eremdéesz évtizede kiütésre játszik, hogy majd a szédelegve föltápászkodót tárgyalóasztalhoz segítse. Érik munkája gyümölcse, de kimaradt a padlóraküldés.

    “A mi oldalunkon sajnos kitettünk egy nem a legszebb és pár centivel a megengedettnél rosszabb helyre egy táblát Székelyföld nevében, amit egyetlen székelyföldi megye politikai elitje cselekvésére sikeredett…”
    Egy másik mondat fkv-nak, no meg az örökké kéznél lévő nagyszerű eremdéesz-szakmaiság netovábbja.

    “még van két és fél hónap a választásokig, addig még sok minden történhet, tehát én még nem játszanám le előre „ a nagy erdélyi magyar meccset”.”
    Ön tudni vél valamiT Megosztaná velünk is? Megint rendőri ellenőrzést készítenek elő aláíróéknál?

  135. Borboly Csaba

    Ma rövidebb leszek!
    A tegnap Csíkszereda egyik falurészében, Taplocán volt beszélgetésünk az ott élő lakóssággal. Fentebb valaki írta, “a hal fejétől büdösödik”. A talpocai beszélgetésen egyik idősebb résztvevő, ezt folytatva azt mondta nekünk, “de, a farkától kell kezdeni megpucolni”.

  136. Márton Zoltán

    Gyere bab, oszd meg velünk a történetet :-)

  137. Márton Zoltán

    az előbb megszólított baba akar lenni…

  138. Árus Zsolt

    “…valaki fel akarja rúgni a fejés után tejjel teli csajkát,..”
    Az sajtár, nem csajka! Aki falun nõtt fel, ennyit tudhatna!

    “Azt tartom sajnálatosnak, hogy ha ez megtörténik, akkor miért kellett az elmúlt két hónapban CSAK ezzel foglalkozni, egyik és a másik tábornak is? Ezért ki/kik a felelősök? ”
    Azok, akik nem akarnak semmit változtatni, csak a lászat kedvéért kezdtek tárgyalásokba.
    De azért NEM mindkét oldal foglalkozott csak ezzel, mert az SZNT közben dolgozik a vásárhelyi népszavazáson. Az pedig számomra sokatmondó, hogy ebben a munkában az RMDSZ lényegében nem segít.

    “A mi oldalunkon sajnos kitettünk egy nem a legszebb és pár centivel a megengedettnél rosszabb helyre egy táblát Székelyföld nevében, amit egyetlen székelyföldi megye politikai elitje cselekvésére sikeredett… Szerintem ez kevés, mert eltelt két hónap! ”
    Mondja ezt egy megyei önkormányzat alelöke. Vajon ez a megye miért nem tett ki több és szebb táblát, miért nem tette ki mindenhova székely zászlót, miért nem írta ki mindehova a települések nevét rovásírással? Ki akadályozta ebben? Ezek mind NAGYON beszédes jelek ám!
    S míg el nem felejtem: azzal a bocsánatkéréssel máig is tartozik Zsolt, pedig zt mondta, hogy nem esik nehezére megtenni.

  139. Árus Zsolt

    Máténak:
    Ez itt valami szivatás, vagy komolyan gondolod, amit írtál?

  140. fkv

    Kedves Máté!

    A Cosmotes példád valószínű nem jó. Nincs elég infó a birtokomban, de:
    - nem három, hanem négy mobilszolgáltató van Romániában…
    kérdések:
    - Kik a tulajdonosok, akik “meg lettek győzve egy kis tőkeinjekcióra?”
    - Milyen ára volt ennek és ki fizette?
    - ki fizeti a Cosmote veszteségeit, amennyiben veszteséges a cégnek ez a szolgáltatása?
    Ezek mind olyan kérdések, amelyekre a válaszok akár totálisan más megvilágításba helyezhetik az általad felvetett témát.

    A Bucsinon az a szakasz nem akarattal van ott, hanem mert olyan a föld minősége, hogy nem voltak képesek becsületesen megcsinálni azóta sem. Emlékeztetőnek jó, de attól még szar! S ez a kijelentésem érvényes a Román állam intézményeinek sok-sok munkájára. :-)
    Az elvesztegettett és elveszett éveket és pénzt ki fogja kárpótolni a magyar közöségnek???

    borboly: Azt mondtam lehet. Tehát lehet, hogy elvitatkoznék. Mikor kedvem is, és időm is lesz. ÉS értelmét fogom látni. Egyelőre nem látom.
    Nem fejlődtél eleget…(Igen, így mondták…hjaj azok a régi szép idők…mennyivel kevesebb disznó politikus lenne közöttünk:-))

    A kiegyezésről annyit, hogy mindkét fél tudta előre, hogy nem lesz közös lista. Az volt a tét, hogy ki jön ki jobban ebből a látszatmeccsből.
    A “jobboldal” eddig sem volt túl profi, az udmr pedig úgyis mindig azt csinálja, hogy addig és annyiszor mondja amit akar, míg az emberek nagy része beveszi. Ez is egy stratégia. (pl. a Tőkés nyilatkozatra, ami szintén egy betervezett húzás volt, jött a MIÉRT-es válasz, hogy Markó továbbra is nyitott legyen. A végén már annyira nyitott lesz az udmr, hogy lemegy spárgába…)
    Úgyhogy kár volt a gőzért.
    Sokkal jobb lett volna már júliustól tisztán és becsületesen kampányolva kiejteni titeket. Így valóban elveszett két hónap.

    baba: Nagy Zsoltról én sok sztorit tudok. De nem osztom meg veletek. :-) De tudok róluk.

  141. Fairplayguy

    Te Borboly fiú, szó szerint én írtam a halas dolgot illetve pontosabban nem én találtam ki, ez egy közmondás. Mármint azt h a haj a fejétől bűzlik. Vagy valami ilyesmi.
    ,,Lehet ő csak vezérek/ditkátorok cseréjében látja a helyes és jól működő magyar társadalom kialakítását.”- írod.

    Hát itt nem a működő magyar társadalom kialakítását tárgyaljuk ha nem vetted volna észre hanem az erdélyi magyarság politikai képviseletét tárgyaljuk. Azért van egy ici- pici különbség a társadalmi működés meg annak kialakítása illetve a politika között. Vagy esetleg nem vetted volna észre Borboly úr? Mert a társadalom mást is csinál mint politikát. Politikát a politikusok csináljál mint te meg marco bella bátyád, akikkel történetesen nincs megelégedve az erdélyi magyarság, ha úgy akarod az erdélyi magyar társadalom gondolkodó része, illetve az informáltabb emberek.

    Megint csak ismételem magam de amikor azt állítod h belső választásokat szerveztek akkor mindig az jut eszembe h meg akarjátok menteni a szervezetet. Normális dolog ez. Ha ti azt hiszitek h ezzel a módszerrel célra juttok, hát csak rajta, csináljátok csak nyugodtan… Az élet majd eldönti.

  142. Fairplayguy

    ,,Az már másik oldala az érmének, hogy az a kisebbség amely egy többség mellett nagy pluralizmus háborúkat vív sorstársaival, az lehet befelé nagyon le fogja képezni az egyelőre pár, majd később a megharagudottakra-megharagudottak mentén keletkező több törésvonal mentén a közösségi érdekek minimumának érvényesítésére is képtelen politikai elitet alkotja meg.”

    Szabad azt kérnem ezt fordítsd le magyar nyelvre, kösz. Mert addig én ezt úgy értem h kizárólag ti a kiválasztottak vagytok képviselni igazán a magyarság érdekeit, illetve még azt is érteni vélem h mások nem képesek komoly és ütőképes politikai elitet alkotni. Kösz előre is.

  143. Fairplayguy

    ,,De tényleg abba hiszek, az emberek többsége bölcs lesz és lesz egy olyan szavazás, amikor nem Tőkésről kell szavazni, mert ő a magyarságon belül szimbolikus erővel bír, hanem meglesz az MPP, lesz listájuk és akkor majd lesz egy eredmény, amely a korábbi többségi álláspontot fogja igazolni.” .

    Ezzel megint úgy vagyok Borboly úr, illetve lehet gyengélkedem, esetleg együgyű vagyok mint a többi ember aki nem ért veled egyet ezen a blogon mert mert megint csak az én értelmezésemben szerinted csak Tőkés az aki politikai erővel, befolyással bír, az erdélyi polgári politikai elit az megint csak nulla. Majd meglátjátok ti alapon mondtad mindezeket. Ez nem már valami burkolt fennhéjázás akar lenni? Vagy hülye vagyok és félreértem…

    Reagálj erre a dologra is kérlek. Kösz.

  144. Fairplayguy

    ,,A tegnapelőttig még hittem, lesz összefogás, de a Tőkési nyilatkozat azt engedi következtetni számomra, hogy valaki fel akarja rúgni a fejés után tejjel teli csajkát, hogy ez ki lesz, az RMDSZ vagy Tőkés ki fog derülni szeptember 8-ig.” mondod megint Borboly úr.

    Nem tom mér van ezzel kapcsolatban az az érzésem h Tőkésre szükségetek van illetve nagyon sajnálnátok ha felrúgná azt a tejjel teli csajkát amit ti mézesmadzagként húztatok az orra előtt el. Szerintem szegény Tőkés László belegondolt arra h mit fog a jövő hozni ha veletek egy csapatba kerül. Hogy úgy mondjam korpa közé keveredik. A minimum amire számíthat az hogy megint a hátába szúrjátok az első adandó alkalommal azt a bizonyos tőrt, tett amit már számtalanszor megtettetek ti aranyos kicsi udemerájos emberkék akiket ahogyan te írtad a csíkság szeret.

  145. Fairplayguy

    ,,az RMDSZ elvisz szavazni 45o ezer embert, Tőkés 25o ezret” – írod Borboly úr.

    Ha szabad kérdeznem ezeket a számokat mire alapozod?

  146. Fairplayguy

    ,,A mi oldalunkon sajnos kitettünk egy nem a legszebb és pár centivel a megengedettnél rosszabb helyre egy táblát Székelyföld nevében, amit egyetlen székelyföldi megye politikai elitje cselekvésére sikeredett, a másik oldalon hallom Tőkés magyarországi üzletember csoportokkal tárgyal kampánypénzért.”

    Írod megint csak te Borboly úr. Szóval amíg ti az szuperek és jók kampányoltok az amúgy tényleg csak politikai reklámértéket jelentő székely táblával, addig az a csúnya Tőkés csak és kizárólag kampánypénz után futkos. És mo-ra.

    Hát mit mondjak ti az igazi elit megmutatjátok h táblát tesztek ki, de úgy hogy bele lehessen kötni, mert feltételezni sem merem h ti a vérprofik elhibáztok pár centit, azért hogy téma legyen a tábla a mindennapi sajtóban… Mert milyen egy tábla amit felszerelnek és a kutyát sem érdekel mert nem bántja senki? Azt egykettőre elfelejtik az emberek és politikai tőkét nem lehet kovácsolni belőle, meg a többségi testvéreink sem örülnek neki ha ott marad. Ha viszont ha valamilyen sóhivatal leszedi akkor arra már lehet hivatkozni. Lehet vele dicsekedni, lehet belőle tőkét kovácsolni… Meg a többségieknek is kedveztek mert nem látják a táblát ott. Nagyszerű húzás! Ékesen bizonyítja a kétkulacsos politikát amit műveltek!

    Tőkés meg mehet a francba kampánypénzekért külföldre mert azt ti megszerzitek itthon a testvéreinktől meg ki tudja kitől…

  147. Fairplayguy

    Mert azért te is tudod h kampányt pénz nélkül nem lehet csinálni… igaz- e?

  148. Fairplayguy

    ,,De hát még van két és fél hónap a választásokig, addig még sok minden történhet, tehát én még nem játszanám le előre „ a nagy erdélyi magyar meccset”.”

    Igazad van Borboly Csaba. Kampányra fel!

  149. új széköly

    Kedves Borboly Csaba!
    Egyetértek Önnel, és tudom, hogy nem beszél mellé, amikor azt mondja, hogy az emberekkel kommunikál, és elmondhatom, hogy jól csinálja!! Így kellene minden Rmdsz politikusnak!!!

  150. Vajda Szilard

    Kedves Olvasok,

    Szomoruan kell latnom, hogy sokat beszelunk, de semmit sem teszunk. Magyarazzuk a bizonyitvanyunkat de megoldas sehol es meg a helyzet sem tiszta vagy egyesek ugy akarjak, hogy ne is legyen tiszta. Elveszunk a sajnalkozasainkban. (lasd Marai).

    Velunk ellentetben masok sokkal jobban es tisztabban latjak a helyzetet. Ajanlom figyelmukbe a kovetkezo cikket a Revista 22 hetilapbol: http://revista22.ro/html/index.php?art=3961&nr=2007-08-24

    Ha nem is ekes magyar nyelven de ekes roman nyelven, feheren a fekete. Tanulsagos lesz, foleg a melyen tisztelt UDMR honatyaknak.

  151. frodo

    Útjelentés Székelyföldről

    Gyakran járom Székelyföldet. Keresztül-kasul. Erre a következtetésre jutottam.

    Az utak fejlődtek.
    13A: Balavásár-Csíkszereda: rendbetették, simább, mint a a Brassó-Vsáráhely E60-as út. De: nincs rendesen megjavítva a széle, mi több, amikor elkészítették, nem az egész alapot rakták újra, mindössze új rétegeket raktak: 4 év múlva elromlik: középtávon oké, hosszútávon költséges.
    13b: Parajd-Gyergyó: gyakorlatilag ugyanaz a helyzet, mint a 13A-val. A szerencse az, hogy 8 tonnánál nagyobb autókat nem engednek be, az ominózus 30 méteres szakasz miatt. Többet tart, de 7 év alatt elromlik. Nettő nyerő Gyergyószentmiklós. Hiszen az út miatt a tranzitforgalom megnő. Kérdés, ki tudja-e használni. Példa: ha Jászvásárra el akarok jutni Kolozsvárrűl akkor e fejlesztés miatt már átmegyek Gyergyón. Netán tankolok a MOL-nál, eszem a Muskátliban. Vagyis: otthagyok valami pénzt is.
    11C (talán): Kászonok vidéke: több éve aszfaltozták. Hullámosodás ellen tettek egy kavicsréteget, tavaly. Több hónapig zárva volt, megomlott egy százméteres szakasz. Aki tudta, arra járt megis, kisautóval. Elég volt, ha jól fordult a daru, ha nem jól fordult, 10 lej megoldotta a problémát. Aki nyerhetett rajta: a Kászonok mindenképp: könnyebb bejárni a busznak Csíkba (A Kászonok egy része Hargita megyéhez tartozik), másik rész Kézdit tudja jobban megközelíteni. Fura nyerők: Azok, akik Csíkból Brassóba vagy Bukarestbe mennek. Ajánlom figyelmébe mindenkinek: 15-20 kilométer kerülő, de nincs forgalom, Kézditől pedig egyenes és sima az út. Jobb, mint Szentgyörgy fele. Újabban a kamionok is át tudnak menni rajta. Eltűnt a daru.

    Következtetés: pár fontos útvonal járhatóvá vált. Sőt, gyors. A Szentgyörgy-Csík-Gyergyó-Héviz-Régen útvonal szerepel a következő időszak fejlesztési prioritásai között. A 131-es út, ami Brassót Baróttal és Udvarhellyel köti össze, szintén (előbb-utóbb) meglesz. Baróton baj van, az úthentgerek azelőtt mentek el, hogy a város befejezte volna a kanalizálást. Ezért most felemás állapotok uralkodnak, Barót bajban van. Netán azért, mert nem RMDSZ.-es a polgármester? Lehet, hogy nem RMDSZ-es, de helyén van a feje, úgy tapasztaltam.

    Azt merem állítani, hogy mint gyakran utazó ember, látom a fejleményeket. Van még mit dolgozni, de van fejlemény. A csíki hidat is megjavították, mi több (gondolom a Penny Market miatt) egy körforgalom is kiépült: Könnyebb a kereszteződésen átvergődni. Itt a körforgalom segített, nem mint máshol.

    Talán itt lenne az ideje az infrastrukturális fejlesztéseken túl is gondolkodni. Ha megvan az infrastruktúra, mást is lehet fejleszteni. Szövetség a Székelyföldért, RMDSZ, nevezzük bárhogy: Ott áll 19 milliárd euró 7 évre: csapoljuk ügyesen meg. Van pénz ott minden fejlesztésre.

    Hajrá.

  152. Nagy Zsolt

    Kedves Nagy Pali!

    Ha nincs elég infód akkor miért írsz arról a témáról?
    A Cosmote rövid története:
    - 1999-ben indul a Romtelecom tulajdonaként
    - 2004 végére a haldoklás állapotába jut, 130 millió euró felhalmozott adósság, papíron 50 ezer, gyakorlatilag 8 ezer felhasználóval, az egyedüli csődszélen álló mobilszolgáltató Európában
    - 2005 májusában tudtam bejelenteni, megszületett az egyezség: a görög Cosmote átvesz a többságet, kifizeti az összes adóságát a Cosmoromnak, befektet 220 millió eurót és kifizet 22,5 millió euró licensz díjat az államnak
    - ma a Cosmote-nak több mint 2,2 millió kliense van, a piaci megjelenésük közvetlen eredménye a tarifák 25%-os csökkenése volt.

    Különben 5 mobilszolgáltató van Romániában, ezekből 3 GSM technológiát használ, 1 CDMA, és egy (az RDS) csak UMTS-t, de az még csak a tesztelés fázisában van. 500 ezer használó felett csak 3 szolgáltató van.

    Nem várok el bocsánat kérést. 

  153. Papp Attila

    Frodo

    Ne viccelj a 131-es úttal. Az Kovászna megye legnagyobb megvalósitása. Keskeny is, rossz is … de a miénk.
    1995 óta két útszakaszról is mesélt már az RMDSZ csúcsvezetése (elnök, államtitkár, parlamenti választottak, stb.). Azóta két – 2 – alkalommal is kormányozgatunk, mi magyarok, de valahogy nem sikerült modernizálni a Brassó-Kökös-Réty-Kézdivásárhely, Brassó-Kökös-Sepsiszentgyörgy-Tusnád Csikszereda nyomvonalat. Elvégre Székelyföld… A gond az, hogy ezért is mi vagyunk a hibásak. Szavazatunk kell, mi kevésbé, valós problémáink meg egyáltalán.
    Tudom, hogy én vagyok a riogató peszimista mezei RMDSZ-es, de az adóimat be kell fizessem és az autójavitási töbletkiadásomat nem tudom sem a választottak sem a román állam zsebéből visszaszedni.

  154. Máté

    Árus Zsolt és fkv Uraknak!

    Szóval akkor a tények a legkompetensebb személytől:

    A Cosmote rövid története:
    - 1999-ben indul a Romtelecom tulajdonaként
    - 2004 végére a haldoklás állapotába jut, 130 millió euró felhalmozott adósság, papíron 50 ezer, gyakorlatilag 8 ezer felhasználóval, az egyedüli csődszélen álló mobilszolgáltató Európában
    - 2005 májusában tudtam bejelenteni, megszületett az egyezség: a görög Cosmote átvesz a többságet, kifizeti az összes adóságát a Cosmoromnak, befektet 220 millió eurót és kifizet 22,5 millió euró licensz díjat az államnak
    - ma a Cosmote-nak több mint 2,2 millió kliense van, a piaci megjelenésük közvetlen eredménye a tarifák 25%-os csökkenése volt.

    Most akkor baj, hogy Zsolt elért egy ilyen eredményt? Vagy mi is ebben a szivatás részemről? Az, hogy oda merem tenni az arcomat nyugodt lelkiismerettel Zsolt mellé, mert nem a személyét, hanem a munkásásságát tartom sokra? Nektek az a bajotok, hogy én támogatom Zsoltot? Mert akkor mindegy mit írok be, úgyis lehet kifogást találni. Mikor éritek már fel ésszel, hogy ezzel a dekonstruktivitással csak ártotok a közösségnek.

    Én már többször is megírtam, ha valaki hibát követ el azt ismerje be, kövesse meg magát. Zsolt milyen hibát követett el, amiért így álltok hozzá az eredményéhez? Tehát vegyétek már észre könyörgöm. Itt konkrét eredmények alapján volt elismerésem. Méghozzá nem is akármilyen volumenű eredmény alapján. Meg sem érdemlitek azt, hogy valaki képviseljen benneteket az EU-ban. Költözzetek a sztyeppére!

    Máté

  155. fkv

    Te Zsolt!

    Mi a baj azzal, ha kétségeim vannak az állami cégek körüli privatizációkkal kapcsolatban? Talán az elmúlt 17 év romániai és magyarországi tapasztalata gyanútlanná és boldoggá kellett volna tegyen?Sőt kisvárosi szinten is látom milyen jól működik! A visszaosztásról hallottál, nem?
    Feltettem pár kérdést, s erre Te válaszoltál. Nem ez a normális? S ha ezek után is lesznek kérdéseim -netán fenntartásaim- az ügy kapcsán, azokra is válaszolsz- ha van kedved-, s így szépen eloszlik a homály.
    Nem ez lenne Neked is az érdeked? Már megbocsásson a világ! :-)

    Máté!

    Oda teszed az arcodat ahova akarod.
    Ez a sztyeppés dolog pedig kicsit Vadimosra sikeredett, nemdebár? Vagyis már kérdezni sem szabad? Kételkedni még kevésbé?
    Ha azt kérdeztem volna, hogy vajon a jó balkáni szokás szerint mennyi esett le Nagy Zsoltnak a tranzakcióból, megérteném, hogy rikácsolsz…de mivel ezt még csak nem is feltételeztem, enyhén szólva is fura a te visszhangod…
    (Amúgy nekem nics szükségem EU-s képviseletre, mint ahogy a ti bukaresti képviselőitekre sem. )

  156. Fairplayguy

    Kedves Borboly úr!

    Látom nem igazán tud békén hagyni téged a szólás amit használtam…

    Habár csak szerényen ,,valaki” néven emlegetsz ezért nem haragszom rád, illetve azt pontosítanám ha már itt vagyunk akkor azt mondanám h a szólás elejétől végig tudomásom emígyen hangzik : ,, A hal a fejétől bűzlik, de a farkától kezdik el pucolni”.

    Namármost, ez tényleg igaz és való, de ha ezt tényleg a szervezetre vonatkoztatjuk akkor meg kell pucolni azt a bizonyos halat, a fejét eldobni (mert továbbra is bűzlik) és ami megmaradt azt elfogyasztani.

  157. Fairplayguy

    … illetve politikailag- társadalmilag fogyaszthatóvá tenni. Mármint a szervezet termékeit.

    Szervezet alatt a politikai pártot értem.

  158. Fairplayguy

    … mert ha nem úgy lesz akkor nemcsak a fej, hanem maga a test is fel fog bomlani…

    C’ est la vie, illetve nincsen új a nap alatt…

  159. valaki

    “a hal fejétől büdösödik, de a farkától kell kezdeni megpucolni” – írja Borboly úr. Hát kérem, ha ez jellemzi az RMDSZ hozzánk6 ügyeinkhez való hozzáállását, akkor már teljesen világos, hogy a refrendumon azt kapta, amit érdemelt, s talán ezután is azt fogja. Mert azért egyet ne felejtsenek el méltóságos Urak: nem a magyarság van az RMDSZ-ért, hanem – állítólag – az RMDSZ lenne értünk.

    ,,Az már másik oldala az érmének, hogy az a kisebbség amely egy többség mellett nagy pluralizmus háborúkat vív sorstársaival, az lehet befelé nagyon le fogja képezni az egyelőre pár, majd később a megharagudottakra-megharagudottak mentén keletkező több törésvonal mentén a közösségi érdekek minimumának érvényesítésére is képtelen politikai elitet alkotja meg.’’ – Nos, ehhez csak annyit, hogy no comment. S hogy ember legyen a talpán, aki ebből értelmes magyar mondatot farag, vagy ki bírja hámozni, mi is ennek a mondatnak a jelentése.

  160. Árus Zsolt

    Máténak:
    Az RMDSZ elvben magyar érdekképviselet, legalábbis ezt állítja magáról.
    Akkor meg nekem olyasmikel dicsekedjen, amikkel csökkentette a magyarok hátrányos helyzetét, ne ilyen általános akármikkel.

    Nagy Zsoltnak:
    Én ellenben továbbra is várom, hogy kérj bocsánatot!

  161. zoltán

    Kedves Nagy Zsolt
    Több mindennel egyetértenék Önnel az államelnökröl irt kritikáiban. De!
    Amikor Ön “közelebb” állt Hozzá miért nem tette ezt akkor szová? Mikor “egyezkedtek” a bársonyszékekröl”, a személyes találkozokon Basescu ugyanez az ember volt, akkor halkabbak voltak a kritikák… Miért?
    Szoval számomra (és ahogy látom nem csak) ezért hiteltelen Ön és csapata, vagy volt csapata.
    Szoval kedves volt Miniszter Úr, önöknek is ébresztő!

  162. Máté

    fkv

    Én nem rikácsolok, csak mondom a magamét. Rikácsolni az öregasszonyok szoktak. Beszélhetnénk még rinyálásról, de az meg a Te asztalod. Nem csinálsz semmit csak próbálod Zsoltot befeketíteni a rinyálásoddal.

    Kérdezni szabad, sőt kérdezni kell!

    Ezért én is kérdezek Tőled most. Ha nem kell Nekd képviselet, akkor nem kell neked képviselő sem.

    Ha nincsen képviselő, akkor viszont kit akarsz kérdezgetni? Legyen szó kenőpénzről, vagy teljesítményről.

    Szóval nem kell EU-s képvislet, nem kell képviselő? Irány a sztyeppe!

    Máté

  163. Máté

    Árus Zsoltnak

    A magyarok nem telefonálnak kevesebbért?

    A magyaroknak pedig addig van hátrányos helyzetük, ameddig abban a tudatban élnek. Az EU-ban nincsenek elvben kisebbségek, hiszen egy nagy európai társadalom részesei vagyunk.

    Zsolt azzal teremt értéket az EU Románia Tagállamában, hogy modernizálja az országot, nagy cégeket visz be Romániába, amivel fejlődik a gzadaság és a többbi… Ezt ki veheti maszlagnak, ki egyetérthet vele, de ez az igazság.

    Regonális fejlődéssel, jobb gazdasági környezettel, jobb életkörülményekkel hosszú távon mindenki többre meg, mint az autonómiával. Az autonómia szegregállná az erdélyieket az EU-s társadalomból. Erdély már így is kvázi autonómia: környezeti, kulturális, társadalmi értékeket szem elött tartó területi egység, ami Románia kormányzati kötelékébe tartozik.

    Ha Románia az EU tagja, kénytelenül megindul a jogharmonizáció és a regonális fejlesztési folyamat, ez Románia társadalmát az európai család részévé faragja. Az erdélyi magyar társadalom Románia társadalmának egy része, nem kisebbsége, hanem része! Méghozzá kulturálisan gazdag része. ROmánia társadalmával pedig egy egységes európai család tagja.

    RÁADÁSUL A MODERNIZÁCIÓS ELMÉLETEKEN ALAPULÓ REGIONÁLIS GAZDASÁGI FEJLŐDÉS ÉS A NEMZETI IDENTITÁSTUDATTÓL FŰTÖTT KULTURÁLIS ÉS EGYÉB TRADICIONÁLIS ÉRTÉKEK ŐRZÉSE ÉS ÁPOLÁSA KIVÁLÓAN MEGFÉR EGYMÁS MELETT. UGYANOLYAN FONTOS MINDNKETTŐ, HISZEN A KETTŐ EGYÜTT ADHAT KULTÚRÁLT ÉS JÓ LAKÓKÖRNYEZETET, AMIBEN MINDENKI HOSSZÚTÁVON ÉS TEVÉKENYEN ÉLHET.

    Ugyanúgy, ahogy a modernizáció megfér a nemzeti kultúrális örökség és identitástudat védésével, úgyanúgy megfér Tőkés László és Nagy Zsolt egy közös EP listán. KONSTRUKTIVITÁS!

    Na így kívánom Neked Árus Zsolt, hogy képviselve legyen a magyarságot és legyen csökentve hátrányos helyzeted, ami véleményem szerint egy fiktív dolog.

    Üdvözlettel: Máté

  164. frodo

    Válasz Papp Attilának.

    Kedves Attila.

    Írok egy forgatókonyvet, lehet segít.

    Megyei utak finanszírozása. Regionális Operatív Program, magyar miniszter, magyar államtitkár. Kell megvalósíthatósági tanulmány, lehet utána pályázni, ha az megvan. Októberben már pályázható. Sőt, mellette a Réty turisztikájával is lehet tenni valamit, sőt össze lehet kötni Kovászna turisztikájával is. Ha van pár építendő panzió, arra is lehet kérni vidékfejlesztési alapot, kell hozzá befektető vállalkozó. A létezőket lehet bővíteni (pl. szállodák). Biztos akad faluturizmus is, népi mesterségek. A vasút ciki egyelőre, de arra is kerülhet megoldás. Úgyhogy kész a turisztikai stratégia. Na nem épp, de máris összekötöttél öt projektet láncba. Már csak honlapot csinálj, hogy megismerjék a környéket és tudjanak online szállást foglalni kártyával a pénzes külföldiek Hogy maradjon pénz a térségben. Hat.

    Ha visszasírjuk a múltat, nem tudunk figyelni a jövőre. Éljünk egy kicsit a mának is.

  165. Fairplayguy

    ,,RÁADÁSUL A MODERNIZÁCIÓS ELMÉLETEKEN ALAPULÓ REGIONÁLIS GAZDASÁGI FEJLŐDÉS ÉS A NEMZETI IDENTITÁSTUDATTÓL FŰTÖTT KULTURÁLIS ÉS EGYÉB TRADICIONÁLIS ÉRTÉKEK ŐRZÉSE ÉS ÁPOLÁSA KIVÁLÓAN MEGFÉR EGYMÁS MELETT. UGYANOLYAN FONTOS MINDNKETTŐ, HISZEN A KETTŐ EGYÜTT ADHAT KULTÚRÁLT ÉS JÓ LAKÓKÖRNYEZETET, AMIBEN MINDENKI HOSSZÚTÁVON ÉS TEVÉKENYEN ÉLHET.”

    Mondod kedves Máté!

    Kicsit persze elfeledkeztél arról az aprócska tényről h a pénz autonómia nélkül EU ide vagy oda hogy úgy mondjam kifut a zónából és visszajönni ugyanoda csak nagyon picit csordogálva teszi…

    Pénz nélkül amint meg te is tudod nincs semmi, hadd ne részletezzem neked h mit is jelent ez a szó h semmi…

    Ha pedig nem vetted észre hátrányos helyzeted kies hazánkban, akkor bizonyára nem is itt élsz…

    Vagy tévednék?

  166. Árus Zsolt

    Máténak:
    Ha te azt mondod, hogy ” …hátrányos helyzeted, ami véleményem szerint egy fiktív dolog.”
    Aki nem látja még az olyan evidenciákat sem, amiket – mikor jól felfogott érdeke így kívánja – még Bãsescu is észrevesz és elismer, azzal nincs mirõl vitatkozni.

  167. Árus Zsolt

    Bocs, az a “Ha te” pluszban van az elején!

  168. Árus Zsolt

    Miközben a Nagy Zsolt bocsánatkérése még mindig minuszban van!

  169. fkv

    Te Máté Vadim te!

    Megélek én kérdezés nélkül is, hisz úgyis a legtöbb válasz a politikusok részéről maszatolás…
    S ilyen képviselet nem kell. Nekem. Attól te még boldogan csaholhatsz nekik. S az egész globális EUtanáziának.
    Ideje volna már észre venni, hogy az EU-s mérlegnek is két serpenyője van. És ha nem figyelünk, hamarosan a negatívumok lesznek túlsúlyban.
    Mert magától “kíválóan” nem fog megférni az általad említett két dolog, csak ha teszünk is érte.

    S az, hogy itt össze-vissza szteppelsz nem elég. :-)
    (Bocs, ha nem vénasszony vagy! Pedig aszittem!)

    Na de elég az offokból.
    Azt hiszem a NZS és Böszeszku témát kiveséztük. Jöhet egy újabb eszmefuttatás az erdélyinagymagyarösszenemborulásról. (Mert ugyebár az EP hely erre a kis időre úgysem volt prioritás)

  170. Máté

    Kedves Fairplaygay, Árus Zsolt és fkv!

    Ez az!

    Mindenkit érdekel a téma. Beszélgetünk, megismerem az álláspontokat, hurrá.

    Szóval én magyarországi magyar vagyok, nem élek Romániában hivaztalosan, de sokat dolgozom Erdélyben és a Kárpátokon túl is.

    Amit mondok azért mondom, mert eleget eddzett engem a nagy magyarországi magyar keserűség és látom ennek jeleit a romániai magyarság terén is, ami nem konstruktív.

    Szerintem mindenki ott téved, hogy egy RMDSZ-től vár megoldást és, hogy Zsoltot nagyon szorosan összeköti a Szövetséggel. Tudom, Zsolt túlzottan lojális, de ez már az Ő problémája.

    Én azt mondom, hogy az EU-nak akkor van negatív mérlege Erdély tekintetében, ha az erdélyi lakosok nem akarnak élni a jelenlegi lehetőségekkel. Ha jobban megnézzük a 2007-2013-as fejlesztési periódusban a politikai klientúra saját sírját ássa meg és nem tud ellene tenni semmit. Ezt Magyarországon már próbálják ellensúlyozni, de mind a 15 000 milliárd forintot nem tudják előre adminisztrált gigaprojektekre elkölteni központilag. Sajnos kell adni az érdekképviseleteknek, a civileknek és a vállalkozóknak is. Ennek mi lesz az eredménye? Hát kérem szépen öngondoskodás. Lehet, hogy most eretneknek tűnök, de 5-6 év múlva a politikának nagyobb szüksége lesz Önökre/Rátok, mint amennyire most gondolni lehet.

    Csak abba kell belegondolni, hogy civil szervezetek, érdekképviseletek 100%-os támogatottságot fognak kapni, így anyagilag függetlenek lesznek és a politika kevésbbé fogja őket befolyásolni, hiszen nem kell már az anyagi támogatottságuk. Vagy játszunk el a gondolattal, hogy a civil szféra és a vállalkozók, az önkormányzatokkal a kormányzat ellen megy.

    ÉS ITT SZERETNÉM AZT ELMONDANI, HOGY ÉN NEM AZ RMDSZ-NEK CSAHOLOK, HANEM ZSOLTNAK. Benne látni annyi kreativitást, hogy képes lesz közvetíteni a kormányztai, önkormányzati, civil és vállalkozói szféra között. Ha ezt megteheti EU-s szinten is, akkor az érezhető lesz a mindennapokban. De csak akkor, ha érzi a társadalom, hogy most rajta múlik vajon kihasználja-e az anyagi forrásokat.

    Ó! Hát persze, hogy mindenhez pénz kell. A senki nem mondta, hogy nem. DE AZ EU-S FORRÁSOK ELOSZTÁSÁNÁL VAN EU-S KONTROLL IS. ITT NEM AZ LESZ, HOGY HÁTRÁNYOS HELYZETBE KERÜLNEK A SZÉKELYFÖLDI TERÜLETEK, MERT AKKOR ROMÁNIA EGÉSZE NEM KAP LÓFASZT SEM. Azért annyira meg a román politikai elit sem hülye, hogy hagyjon elmenni egy 30 000 milliárd EU-s fejlesztéspolitikai tételt. Ha van jó projekt és jó a tartalma, akkor lesz pénz is. Önökön/Rajtatok múlik!

    Pár weboldalt ajánlanék:

    http://www.fejlesztes.ro

    http://www.pontweb.ro

    Itt az idő, lehet cselekedni. Együtt és Egymásért.

  171. fkv

    Na, így már jobban hangzik.
    Egy bekezdést kivéve egyet tudok érteni veled. :-) De az már egyéni meglátás dolga…

    Kiváncsian várom az új bejegyzést, mert lám-lám nem lett közös listya.

  172. Márton Zoltán

    Kedves Máté!
    Legtöbb hozzászólásod gyanúsan naív volt. Most már nem csodálkozom. Isten hozott közénk :-)
    Amúgy Zsolt szerintem a közelébe se fog kerülni az UDMR EP lista “bejutó” fertályának. Gondoskodnak erről a tapasztalt megélhetési politikusok, pedig kár a gőzért, nem lesz egy UDMR-s EP képviselő sem a vonalkódos Brüsszelben :-)

  173. Máté

    Na végre!

    Örülök, hogy mindenkinek leesett a tízfilléres. I’m from Tápia. Pedig hányszor mondtam már :)

    Velem lesz nemzetközi a blog látogatottsága.

  174. Fairplayguy

    Kedves Máté!

    Már régóta állítom h nektek magyarországiaknak halvány fingotok (bocs a szóhasználatért) sincs az erdélyi ember hátrányos helyzetéről és annak pszihológiai vonatkozásairól.

    Mert mégis mit is csinálsz te itt amikor átjössz üzletet kötni? Magyarul beszélsz magyar emberekkel , akik aztán már nyomják tovább saját maguk a munka nehezét, de már nélküled…

    Mert feltételezni sem merem h románul beszélsz és te magad rendezed a közvetlen kontaktusokat. Vagy tévednék esetleg?

    Autonómiakérdéshez megint csak h úgy mondjam elég fügefa mód intelligenciával állasz hozzá kedves Máté from Hungary mert nem számolsz a román államnak osztott illetve a román államtól visszakapott pénzek arányával amihez képest az EU-s pénzek csak cigarettapénz.

    Úgyhogy másodszor is megbuktál…

    Meg amúgy már rég megbuktál volna üzletileg (is) kies hazánkban ha a magunkfajta erdélyi ember nem segítene neked meg a hasonszőrűeknek, akik úgy gondoljátok hogy megmentitek a magunkfajtát…

    Mert megint csak amúgy csak játsszátok a nagyfiút meg az okosat, de amikor átjösztök ide, nélkülünk mindnyájan csak naív, bárgyú fehér tyúkok vagytok…

    A tetejében (tisztelet a ritka kivételnek) még jól le is néztek minket…

  175. Máté

    Kedves Fairplaygay!

    Gazdaságfejlesztéssel foglalkozom. Olyan stratégiai tanácsadást végzünk nem csak magyar EU-s szakemberekkel, amivel pénzt hozunk a román régióknak.

    Azért a 30 milliárd EUR Székelyföldre és Erdélyre eső részét ne szívd el cigiben, mert hamar megdöglesz. Bár a stílusodból adódóan érted nem is igazán lenne kár Te bunkó paraszt.

    Románul nem beszélek, románul tanulok. Azt például már tudom, hogy piz da mati és du ten pula különben te plenesc! Az gondolom eszedbe sem jutott, hogy az angol a hivatalos üzleti nyelv, azzal meg nincsen problémám.

    Abban igazad van, hogy sokan lenézik az erdélyi magyarokat, meg úgy a határon túli magyarokat egészben, de én nem tartozok közéjük.

    Tekintettel arra, hogy szolgáltatást végzek, ezért én nem tudom magamat kivonni a munka nehezéből. Kollégáimmal nagyon jól megvagyunk és szeretünk együtt dolgozni. Eddig az üzlettársammal volt vitám, de az mindenhol előfordul.

    Nem játszom a nagyfiút. Nem vagyok az a fajta, aki a másik elnyomásával próbál kiemelkedni. Inkább a teljesítmény a mérvadó.

    Autonómiára nincsen szükség. Európai integrációra arra van. Mit akarsz? Enni, vagy autonómiát?

    Döntsed el és válogassad meg a szavaidat! Én itt vendég vagyok! Érdekes módon volt aki normálisan tudta lereagálni azt, amit írtam. Az enyém is csak egy nézőpont. Nem kell vele egyetérteni.
    Nem akarok senkit megmenteni. Van akit nem is lehet, például téged. Te mennjél csak és nyalogassad a hátrányos heklyzetből adódó pszichológiai sebeidet.

    Erősen félreértettél, és mivel a saját magad szegényes módján értelmezted mondandómat nem is zavar, hogy szerinted megbuktam, ami nincsen így.

    Na viszlát!

  176. Fairplayguy

    Kedves Máté!

    Azzal h lebunkóparasztoztál azzal csak saját magadat minősíted… Erről csak ennyit.

    Ami a román nyelvtudásodat illeti, le minden kalapokkal, te vagy az ász! Helyesírást azért még kell kicsit tanulnod… Mondjuk úgy 1oo évig. Sok sikert te you are from Hungary szuperzseni!

    Egyetértünk abban h az angol a nemzetközi üzleti nyelv, meg nem csak az üzletié, de próbálkoznál te a nemzet bölcse, Romániában üzletet kötni erdélyi magyarok román nyelvtudása nélkül. Akkor meglátnád mennyi forintot vinnél haza innen…

    Európai integrációra szerintem is szükség van, de mégegyszer felhívnám a figyelmedet h ne veszítsd el az általam fentebb vázolt arányokat ragyogó látásod elől!

    Ami a hátrányos helyzetet illeti, szerintem és megint mondom h halvány fingod (már megint bocs a szóhasználatot) sem lehet h mi itteni magyarok hogyan nőttünk fel és hogyan gondolkodunk.

    Menjél tanulni Máté fiam mielőtt további marhaságokat állítasz…
    Jót fog jönni neked.

    Talán az élet majd megtanít hogy felfogd azt ami körülötted van… Talán….

    Esetleg még van egy esély… Ha mégegyszer megszületsz…

  177. Fairplayguy

    Mátéka!

    Azért az angol nyelv helyes elsajátítását is ajánlanám, mert láthatólag nem vetted észre a különbséget a guy meg a gay között, mert már kétszer is elírtad a nickemet…

    Rádfér az idegennyelv tanulás Mátéka, látom nem csak a román nyelv vonatkozásában!

    Tanulj Mátéka tanulj, utána meg csak írj meg csak írj… Persze csak ha jónak látod…

  178. PAPP ATTILA

    Frodo.
    A forgatókönyvet köszönöm szépen. A gond csak az, hogy a címzett rossz. Nem tudok veled egyetérteni a múltal kapcsolatosan. Én személy szerint nem sírom vissza sem a közeli múltat, sem a múlt rendszeri múltat. Tudod a gond az, hogy szerintem a mai valóság egy picit másabb mint az álltalad felsorolt idealizált forgatókönyv. Nagyon csúnya dolog de elgondolkodtató: magyar szenátor, magyar képviselő, magyar miniszter, magyar államtitkár, magyar ügynökség igazgató(k), magyar megyei tanács elnök, magyar megyei tanács alelnök(ök), magyar megyei tanácsosok, magyar polgármesterek, magyar helyi tanácsosok az egyik oldalon és a magyar adófizető – választó a másik oldalon. Választásokról és előválasztásokról is mesélhetnék, de nem hiszem, hogy pitiáner csalásokról, meg megfizetett választókról kellene itt értekezzünk. Bár érdekes téma lehetne, hogy lesz a barátból képviselő, például, a benevezés előtt fél órával RMDSZ tag lessz. Na mindegy, ebben a témában nem tudok korekt lenni, hisz érintett voltam. Nem én voltam a barát… Az is igaz, hogy szenátornak indultam. Én kis naiv.
    A foragtókönyv szép, de az élet nem film. A mai valóság: Réty, Ferencváros. Szemét. A nyír közvetlen közelében építkezések, elrettentő példa bármiféle turisztikai befektetésre. Kössük össze Kovásznával. Rendben. Próbálj elfogyasztani egy ebédet a Pokolsár megtekintése után külföldi vendégeiddel, ha bírsz enni szennyvíz bűz mellett, és fizess kártyával. Legyen készpénz nálad, ha nem akarsz anyázást. Midezek mellé külföldi barátodnak, mondjuk svájci, szerezd meg azt az örömet és látogasd meg Komandót vele, vadregényes táj, találkozás pár rönköt szállító kamionnal, majd Bálványos érintésével vidd haza Sepsiszentgyörgyre. A tengeri betegség biztosított a szárazföldön.
    Beszéljünk Kovászna megye megaprojektjéről: Borvízek útja. Szerinted mint érintett település Bölön és Barót?
    Nem szeretnélek megsérteni de hány éves voltál amikor ECU-ben mérték az uniós pályázatokat. Sugásfürdő – sípálya feljavítása, felvonó megvásárlása. További elképzelés: szabadidő zóna kialakítása, pályázat megírva, meghiusult mert fontosabb volt Sepsiszentgyörgyön egy juhfürösztő. Nézőpont kérdése.
    Nézd Frodo én 11 évet dolgoztam és éltem úgy, hogy hittem abban amit csináltam az RMDSZ mit tudom én hányadik vonalában. Ma szégyelnék ebben az akolban lenni. Ma magamnak és családomnak élek, úgyhogy nem tud érdekelni sem Regionális Operatív Program sem magyar szenátor, magyar képviselő, magyar miniszter, magyar államtitkár, magyar ügynökség igazgató(k), magyar megyei tanács elnök, magyar megyei tanács alelnök(ök), magyar megyei tanácsosok, magyar polgármesterek, magyar helyi tanácsosok. Még mindig az fáj, hogy gúnyt űznek a fent említett “közméltóságok” a saját közösségükből, az erdélyi magyar média
    és civil szervezetek hallgatásával, hisz ők is pénzből élnek. Kiszolgáltatottak. Jelen pillanatban nem érdekel semmi féle nemü politikai tisztség. 2004-ben lemondtam mindenféle tisztségemről és politikával kapcsolatos tevékenységemről. Egyszerüen felfordult a belem attól amit láttam és megéltem.
    P.S. Sajnálatos, hogy nem született meg az erdélyi nagy összeborulás ma, aki hitt benne az naivabb mint én, de Urak közülünk ki emlékszik a MISZSZ Félixfürdőn tartott Kongresszusára, ahol bizonyos Urak elmentek politizálni, és átvenni a hatalmat az RMDSZ-ben, létrehozva az RT-t.
    Tudod Frodo úgy néz ki itt mifelénk, hogy Băşescu (Purcika, 85 éves apukám szerint) államelnökünk, népünk hőn szeretett hajóskapitánya, nem véletlenül szerette meg ezt a vidéket. Szíve és PD-je a Kovásznai Fürdőbázisra vetette éber szemét…
    Hú, jó sok minden fáj nekem is. Nem gond majd kipihenem.
    Nagy Zsolt barátom, valamit csinálj ezzel a blogoddal. Basszus előre meg kell írni a szöveget majd hozzád átmásolni, aztán türelmesen várni amíg moderálod. Én már öregecske vagyok az ilyen megeröltetésekre. Úgy amúgy üdvözöllek. Ha jársz felénk meghívlak egy jó ebédre a SzentGyörgyPincébe.
    U.I. Frodo téged is szívesen meghívlak egy kávéra a Sugásker Kiflijébe.

  179. PAPP ATTILA

    Zsolt már nem moderál? Vagy mit is csinált, hogy később jelent meg a szöveg mint ahogy elküldted?

  180. emerikusz

    Máté írja: “Autonómiára nincsen szükség. Európai integrációra arra van. Mit akarsz? Enni, vagy autonómiát?”

    Az ilyen kijelentések nagyon meg tudják sebezni komplexusos, érzékeny erdélyi magyar lelkünket. Többször leírtam már itt, hogy az autonómia nem cél kellene legyen hanem eszköz. Mi a célja az autonómiának? Mi jót várunk tőle? Ezeket át kell gondolni és megpróbálni másképpen is elérni. A régiók létrehozására talán érdemesebb koncentrálni, ehhez legalább lehet partnert találni Bukaresben. Egy decentralizált Székelyföld régió felér az autonómiával.

    Árus Zsolt írta: “Akkor meg nekem olyasmikel dicsekedjen, amikkel csökkentette a magyarok hátrányos helyzetét, ne ilyen általános akármikkel.”

    Az erdélyi magyarok száma nem csak azért csökken mert nem születik elég gyerek. Kérdezzünk meg néhány kivándorolt képzett fiatalt, hogy miért hagyta itt szülőföldjét? 1. Gazdaságilag hátrányos helyzet 2. Olyan egyemet végzett amely esélyt sem adott arra, hogy román nyelvtudást igénylő állást betöltsön. Én elvárom az rmdsztől, hogy ne csak magyar utcanevekkel de “ilyen általános akármikkel” is foglalkozzon.

  181. Máté

    Kedves Fairplayguy!

    A nevedet direkt írtam el mindannyiszor. Gondolom a gay és a guy között tudod mi a különbség. A gay azt jelenti, hogy buzi. Érted már Te buzi?

    Én minden állításomat tényekkel és számokkal támasztom alá. Te ezzel szemben számokat és tényeket soha nem használsz, csak üres mondatokat.

    És ne Mátékázzál meg Máté fiamozzál. Én sem fairplayguyocskázlak le.

    Az a tény, hogy Te inkább a keserűség pártján állsz, nem kérsz az EU-s fejlesztésekből, a múltba merengsz, az minősít tégedet.

    Én azt mondom, hogy itt a lehetőség szakítani a múlttal és kihasználni a jelen lehetőségeit a jövő érdekében. Ezzel szemben Te kötöd az ebet a karóhoz, nem vagy nyitott az új dolgokra. Neked egyszerűbb a régmúlt idők ködjébe elbújni és onnan dumálni. Ez a legegyszerűbb. Ha meg tenni kell, akkor az már nehéz. Te lennél az első, aki visszavonulna az első akadály láttán.

    Én továbbra is írok, és olyan dolgokról írok, amit Neked nem kell a jövöben kommentálni, mert úgy látszik nem nőttél még fel ezekhez a témákhoz. Maradj meg a 18. században, szapuld tovább Zsoltot, pofázzál tovább nekem, mert láthatóan Te attól érzed jól magadat.

    Van aki anyázik -ez vagy Te – és van aki épít – ilyen Zsolt is. Sajnos Te valószínű már ilyen is maradsz. De mint már mondtam érted nem kár.

    Üdvözlettel: Máté

  182. Máté

    Kedves Emerikusz!

    Én nem akarok senkit bántani. Egyszerűen úgy gondolom, hogy a sokkoló szókimondás a mai társadalomban a leghatásosabb.

    Ezt a kérdést nem én ejtettem ki először. Egy kolozsvári barátommal beszélgettem, aki így próbálta meg nekem vázolni, hogy hogyan a legegyszerűbb megkérdezni egy székelyt, hogy mit akar. Szerintem a legtöbben inkább a jólétet választanák, mint az autonómiát.

    Ami sajnos poltitikailag meg lett fúrva, hogy Székelyföld önálló, mondhatjuk úgy is, hogy autonóm fejlesztési régió legyen, mert egyelőre Maros megye máshová tartozik. Az valóban a magyar poltikusok hibája, hogy ezt nem tudták ebben a politikai konjunktúrában kiharcolni, ezért lehet okolni a teljes szövetséget akár.

    Megalakult a Székelyföld Fejlesztési Egyesület, melyet Sepsiszentgyörgy polgármestere elnököl, valamilyen Álmos Úr. Na ennek kellene megfelelő szakmai funkciót találni, hogy képes legyen közvetíteni régiókon átívelő, minden szektorra kiterjedő fejlesztéseket. Így lehet beszélni autonómiáról, bár én még markánsan tartom magamat ahhoz, hogy a klasszikus értelemben vett autonómia csak ártana Székelyföldnek és székelyeknek, ezáltal a romániai magyarságnak is.

    Tisztelettel: Máté

  183. Fairplayguy

    Mátékának!

    Ejnye- bejnye már megint negatívan minősítesz… Amúgy szexuális beállítottságomat tekintve nem az vagyok aminek neveztél. De inkább hagyjuk ezt Mátéka, úgysem értenéd meg…

    Másik: ne akarj h utánanézzek a számoknak mert akkor megint nagyot buksz Mátéka. Amúgy gondolkozz csak Mátéka… Zseniális agyaddal gondold át hogy mi az arány aközött amit egy megye a román államnak fizet ahhoz képest mint amennyit kaphat az EU-tól… Megyére bontsd a dolgot Mátéka nem pedig régióra…

    Látod hogy már megint megbuktál Mátéka. Azt állítod üzletember vagy… Mondom én h másnak köszönheted az üzletben elért sikereket és nem saját magadnak. Egyszeűen mert lépten- nyomon megbuksz Mátéka….

    Amúgy nem tom miért gondolod h a keserűség pártján állok…m Zárójelben jegyzem meg h olyan kaliberű üzletembereket mint teméltóságod reggelire többet is szoktam fogyasztani. És még jól sem lakom Mátéka… Bion, bion, ha hiszed ha nem Mátéka from Hungary.

    A régmúlttal kapcsolatok kommentárodat le sem reagálom. Annyira unalmas meg zéró, vagy ahogy tifeléd mondják: nulla Mátéka…

    ,,Egy kolozsvári barátommal beszélgettem, aki így próbálta meg nekem vázolni, hogy hogyan a legegyszerűbb megkérdezni egy székelyt, hogy mit akar.”

    mondod Mátéka… Hát mit mondjak, madarat tolláról, embert barátjáról Mátéka.

    Most nincs idő foglalkozni őfelségeddel, ezért megyek. De még jövök Mátéka, kérlek ne feledj!!!

  184. Mátéka

    Kedves FairplayGAY!

    Sajnálom ezt az egész vitát. Bánom, hogy lealacsonyodtam hozzád, mert veled nem lehet ész érvek alapján vitázni.

    Most, hogy megtaláltad helyedet a ranglétrán.

    Én nem mondtam, hogy üzletember vagyok. Ha tudnál rendesen olvasni, akkor nem mondanál ilyeneket. Én nem írtam ilyet. Sőt azt végképp nem írtam, hogy jó üzletember lennék. Te folyamatosan olyanokat állítassz, amiket nem írtam, kvázi meghazudtolsz, ami rövidlátásra enged következtetni. Jó étvágyat kívánok a nagy kaliberű és még nagyobb kaliberű üzletemberek elfogyasztására. Egyszer pökhendiségednek köszönhetően nehogy torkodon akadjon az egyik.

    Te úgy szerzel előnyt, hogy mások megeszel, elnyomsz, én úgy, hogy megpróbálok közülük minőségi munkával kiemelkedni. De hát ez a különbség kettőnk között. Vannak jó és rossz emberek, te az utóbbiba tartozol.

    Még mindig nem sikerült kész érvek alapján vitázni veled, a pocskondiázást meg utólag bánom és elnézést kérek érte, de mérhetetlenül zavart korlátoltságod.

    Hát ennyi!

    Üdvözlettel felséged, Mátéka

  185. Fairplayguy

    Kicsi Mátéka!

    Idézet tőled:

    ,,Eddig az üzlettársammal volt vitám, de az mindenhol előfordul.”

    Icipici kérdésként szegezem őméltóságodnak azt hogyha nem vagy üzletember, akkor mégis hogyan lehet üzlettársad?

    Te Mátáka már megint megbuktál…

    Hányadszor is ezalatt a röpke két nap alatt Mátéka?

    Mátéka, egyszer életedben én kérlek az erdélyi magyar bunkó (te nevezél ennek), őméltóságodtól, a mindentudótól (autonómiaszakértő, erdélyszakértő, székleyszakértő, gazdasági szakértő, stb…), megint csak mondom kérlek ne bukj meg minden percben hanem igazi magyar ember módjára próbáld megérteni a körülötted levő világot te made in Hungary szuperzseni! És főleg ne hazudj és ne csusztass!

    Itt, Romániában, Erdélyben végképp ne! Tedd meg kérlek!

    Köszönöm.

    Mert amúgy ettől amit műveltél még odahaza sem hiszem hogy töretlen népszerűségre tennél szert!

    Vagy csak azért jössz ide mert otthon tele van az embereknek a hócipőjük veled?

    Mert van ilyen, nem is kevés. Ha megtudnád milyen sok az ilyen akkor csodálkozál…

  186. Fairplayguy

    Mátéka!

    Az utolsó mondatot értsd inkább úgy hogy: Ha megtudnád milyen sok van itt köztünk mint a magadfajta, akkor ezen minden bizonnyal őszintén csodálkoznál…

    Kösz.

  187. Nagy István

    Rég nem volt érkezésem erre járni.
    Máté stílusa megbotránkoztaott, de Fairplayguy-t nincs okunk tőle félteni.
    Szóval, kedves Máté(ka), az alpári, útszéli szóhasználat, amire olykor ragadtatta magát, nem tette rokonszenvesebbé.

  188. Mátéka

    Tisztelt Fairplayguy!

    Beléd nem sok fairplay szorult.

    “…én kérlek az erdélyi magyar bunkó (te nevezél ennek)”

    Ismételt csúsztatás és hazúgság. Nem azért vagy bunkó, mert erdélyi vagy, hanem, mert olyan amilyen. Tehát én nem írtam olyat, hogy erdélyi magyar bunkó.

    Másrészt nem azért mentem erdélybe, mert itthon nem bírnak, bár biztosan van erre is példa, hanem azért, mert hívtak. Az nagy különbség.

    Természetesen alpári stílusom alól nincsen mentség, de azért már megkövettem magamat, és meg is indokoltam, hogy miért bunkóztalak, meg buziztalak le Tegéd. Az egyszerű korlátoltságod volt ami felmérgesített, de az ellen nincsen orvosság.

    Biztosan rengeteg olyan magyarországi magyar van, akire igaz amiket írtál. Aláírom, hogy a magyarországi magyarok sokszor lerománozzák az erdélyi magyarokat, ami nagy sértés. Én is megteszem néha, nem akarattal. Azt kellene mondani, hogy romániaiak.

    Az éremnek két oldala van. Egyrészről megértem, hogy szívesen kötöszködsz egy magam fajta magyarországi magyarral, aki nem tudományos, hanem magánvéleményen alapuló kijelentéseket tett kiívülállóként, másfél éves tapasztalatra hagyatkozva, hiszen nem voltam túl kedves, bár a vitát nem én kezdtem, maximum rosszul reagáltam le.

    Te írtad: “a mindentudótól (autonómiaszakértő, erdélyszakértő, székleyszakértő, gazdasági szakértő, stb…)”

    Te írtad: Mátéka (végül is kedves)

    Te írtad:

    - “úgy mondjam elég fügefa mód intelligenciával állasz hozzá kedves Máté from Hungary”

    - “Mert feltételezni sem merem h románul beszélsz”

    - “Máté from Hungary”

    - “másodszor is megbuktál”

    - “már rég megbuktál volna üzletileg (is)”

    - “amúgy csak játsszátok a nagyfiút”

    - “nélkülünk mindnyájan csak naív, bárgyú fehér tyúkok vagytok”

    - “Látod hogy már megint megbuktál Mátéka”

    - “Mátéka from Hungary”

    - “Te Mátáka már megint megbuktál”

    - “kérlek ne bukj meg minden percben”

    - “te made in Hungary”

    Szóval az érem egyik oldala lehet az én lelki gyengeségem, amikor elkezdtem a párbeszédet.

    Megnéztemm, hogy honnan indult ez a vita. Hát onnan, hogy leírtam a magánvéleményemet, ami neked nem igazán tetszett. Bár én számokkal és tényekkel támasztottam alá mondandómat, a te válaszaidban egyetlen ép adat sem volt.

    Minden válaszod a megbuktál és a made in hungary szuperzseni szavak között nagy semmiről szólt.

    Tudod mit? Én akarom, hogy utánanézz a számoknak. Amúgy az EU-s pénzeket nem szokás megyékre lebontani, azt fejlesztési régiókra és projektekre szokás lebontatni. Persze ezalól kivétel, ha egy megye önmaga fejlesztési régiónbak számít, de ezt jelenleg kétlem. Bár ez lehet, hogy azért kerülte el a figyelmedet, mert túl sok nagy kaliberű üzletember fogyasztottál el reggelire és elszívta azt a piciny kis vért abból a piciny dühös kis agyadból.

    Az érem másik oldala, hogy nem kizárólag a magyarországi magyarok tehetnek arról, hogy nincsen szinte semmilyen viszony az anyaországi és határon túli magyarok között (leszámítva a családi köteléket). Pontosan az olyanok miatt nincsen, mint te, aki tényszerű adatokkal alátámasztott magánvéáleményt a “megbuktál”, “made in Hungary”, és “nálad komolyabb üzletembereket zabálok meg” saját magadat fényező kijelentésekkel reagáltál le. De hát ez a lelki szegénység nincsen orvosság és nincsen semmi.
    Minden esetre annyit elértél, hogy kevésbbé leszek nyitott ezentúl az erdélyi magyarokkal szemben és, hogy fogadok egy román tanárt, hogy körülbelül egy év múlva már románul küldhesselek el a, méghozzá jó választékosan.

    Ameddig olyan korlátolt embereken múlik a magyarság viszonya, mint amilyen te magad vagy, te szuperhős, magyarországi magyaroknak jól megmondó, iparmágnás, addig marad minden így, ahogy van. Ami nem jó, maradi, és semmilyen fejlődést nem hoz sem neked, sem az országodnak.

    Üdvözletem felséged, Mátéka

  189. Mátéka

    Nagy István Úrnak!

    Megértem, hogy kollégája védelmére kel, és megértem, hogy nem lettem szimpatikus az Ön számára.

    Természetesen mélyen szarok rá, hogy szimpatikus vagyok-e vagy sem, ameddig igazságtalan vitákban a rossz oldalt képviselő ember oldalára áll.

    Bejegyzéseit elolvasom, értékrendje szimpatikus számomra, és igen aktív szereplője a blognak.

    Inkább értékelje, hogy megvédem a saját véleményemet és nem használok nemzeti szempontból provokatív jelzőket. Ha jól megnézi én a “bunkó”, “buzi”, “korlátolt” jelzőket használtam. Még a barátja a “from Hungary” és az egyéb: nincsen rátok szükségünk magyarországi magyar pökhendi szemetek kijelentést takaró mondatokkal jött.

    Szóval én megértem Önt, de szerintem egy kevés időt megérne gondolkodnia még, mielőtt

    “Máté stílusa megbotránkoztaott, de Fairplayguy-t nincs okunk tőle félteni.
    Szóval, kedves Máté(ka), az alpári, útszéli szóhasználat, amire olykor ragadtatta magát, nem tette rokonszenvesebbé.”

    beírásokat eszközöl.

    Kérem olvassa el az előző bejegyzésemet, melyet Fairplayguynak írtam.

    Üdvözlettel: Mátéka

  190. Fairplayguy

    ,,Aláírom, hogy a magyarországi magyarok sokszor lerománozzák az erdélyi magyarokat, ami nagy sértés. Én is megteszem néha, nem akarattal. Azt kellene mondani, hogy romániaiak.” mondod Mátéka vagy Móriczka vagy mit tom én hogyan hívnak.

    Értsd meg h be van programozva a zsigereidbe te nagyokos hogy igazából nem magyaroknak tekintesz minket. Mert ha igazából annak tekintenétek minket (tekintenél minket) akkor odaírtad volna a romániai szó után azt az icipici szót h magyar Mátéka. Mondhatnád azt nekünk azt h erdélyi magyar, romániai magyar, külföldön élő magyar, de ezt nem akarod tenni. Megmaradsz amelett h romániai. Meg h bunkóparasztozol de közben ott van az agyadban az h román bunkó paraszt. Ne tagadd Mátéka, ez van!

    Azt h a melletted élő erdélyiek nem mondták eddig ezeket a pofalemezedbe Mátéka, ez azért történt mert minden bizonnyal valami EU-s vagy Mo.- i sóhivatal kijelölhetett képviselőnek vagy sóhivatalnoknak vagy mit tom én minek ide és ezért főnök vagy ott ahol dolgozol és az emberek félhetnek tőled. Ez még eddig nem jutott az eszedbe te nagy eurokrata?…

    Móricka ha majd megtanulsz kicsit idegen is mint mondjuk az angolt meg a románt akkor minden bizonnyal meg fogod érteni hogy ,,la mintea cocosului” van az a tény (lefordítva még a kakas agya is fel tudja fogni csak a tiéd nem) hogy egy régiónak vagy megyei bontásban ha akarod sem adhat többet az EU, mint amit az az illető régió vagy megye adóként kifizet a román államnak. Érted-e Móriczka from Hungary?

    Ez a korlátoltság jelzőt amit rendszeresen rám aggatsz kicsit tulzás egy olyan ember szájából hallani aki nem bírja pici (de attól zseniálisabb) agyával felfogni h mi nem csak romániaik, szerbiaiak, ukrajnaiak vagyunk hanem romániai magyarok, szerbiai magyarok, ukrajnai magyarok vagyunk…stb.

    Te eddig sem voltál nyitott az erdélyi magyarokkal szemben Móriczka mert eddig is lenéztél illetve idegennek éreztél bennünket… Ami ezután sem lesz másképp gondolom…

    Én gondolom h a saját hazámban (akármennyire keserű is néha ez a szó) vagyok legalább olyan fiú mint amekkora te vagy itt vagy otthon Móricska, vagy Mátéka, vagy mit tom én hogyan hívnak…

    A fejlődést nem a te pénzed fogja hozni ennek az országnak hanem az emberek szorgalma, amit lehet eddig nem is vettél észre felsőbbrendűségi gőzölgéseidben….

    Mi is lesz az üzletemberségeddel Mátéka, üzletember vagy illetve nem vagy az mert még most sem egészen tiszta előttem…

  191. Fairplayguy

    Ja, amíg el nem felejtem Mátéka, söpörd ki légy szíves az agyadból azt is (amelett h románnak tekintesz bennünket) h te tulajdonképpen azért jöttél át hozzánk mert jószívű vagy stb, stb…

    Móriczka, illetve bocs., Mátéka kérlek írtsd ki magadból a fent ábrázolt pozitív képet, mert te azért jöttél ide hogy PÉNZT KERESS ELSŐSORBAN SAJÁT MAGADNAK!

    Az a tény pedig h zavar téged az udemerájjal szemben kinyílvánított kritika, azt jelenti h üzletelsz velük Mátéka. Ezért nyalsz nekik Mátéka. Csak és kizárólag ezért. A PÉNZÉRT Mátéka… Ez van… Lehet anyukádat is eladnád két forintért Mátéka…

    Ezek szerint…

    Megint csak arra kérnélek hogy véletlenül se tetszelegj a jószívű pénzhozó, jótevő saját magadról hamisan alkotott képnek!

    Ugy- e te is tudod ezeket Mátéka?

  192. Mátéka

    Kedves Fairplayguy!

    Van igazság abban, amit írtál.

    Leszámítva az alábbiakat:

    - sóhivatal kijelölhetett képviselőnek

    Nincsen hivatali kötődésem.

    - az emberek félhetnek tőled

    Egyszer nem voltál még velünk munka közben, így nem tudhatod. Vagy szekus vagy és figyelsz minket?

    - ott van az agyadban az h román bunkó paraszt

    Te jártál már az én agyamban? Az én apró pici agyamban? Hát az egod akkora, hogy bele sem férsz te kis szerencsétlen.

    - eddig is lenéztél

    Téged soha, mást sem.

    - Az a tény pedig h zavar téged az udemerájjal szemben kinyílvánított kritika, azt jelenti h üzletelsz velük

    Szeptember 6-án 10:46-kor azt írtam:

    ÉS ITT SZERETNÉM AZT ELMONDANI, HOGY ÉN NEM AZ RMDSZ-NEK CSAHOLOK, HANEM ZSOLTNAK. Benne látni annyi kreativitást, hogy képes lesz közvetíteni a kormányztai, önkormányzati, civil és vállalkozói szféra között. Ha ezt megteheti EU-s szinten is, akkor az érezhető lesz a mindennapokban. De csak akkor, ha érzi a társadalom, hogy most rajta múlik vajon kihasználja-e az anyagi forrásokat.

    - Lehet anyukádat is eladnád két forintért Mátéka

    Ezen már gondolkodtam sokat, de a két forint az nagyon kevés. Érted viszont egy forintot sem adnék. 50 fillérért lehetsz a csicskám életed végéig.

    - véletlenül se tetszelegj a jószívű pénzhozó, jótevő saját magadról hamisan alkotott képnek

    Nem én fényezem magamat itt egyfolytában. Te vagy a másik folyamatos alázásával (pici agyad, anyádat eladod, senki nem vagy, más éri el az üzleti sikereket, satöbbi…) próbálsz kitűnni ebből a párbeszédből, de a te koholmányaid az én tényszerű megállapításaimmal szemben elég kevesek és ez nagyon kezd zavarni látom.

    Te megint csak koholt vádakkal tudsz engem illetni. Egyre jobban húzod be nemlétező farkadat és rágalmazol továbbra is olyan dolgokkal, amit teljesen alaptalanul minden tény nélkül próbálsz rám húzni.

    Egyértelmű, hogy pénzért megy az ember külföldre dolgozni. Gondolom te sem ingyen dolgozol, vagy igen? Esetleg kinézem belőled. Picit álszent vagy, az én őszinteségemmel szemben.

    Érdekelne, hogy miből veszed ezt a sok negatívumot. Miért nem találsz értelmes tényeket, vagy adatokat ami alapján lehet vitatkozni. Te csak rágalmazol, ami engem mulattat egy részről, de lehet, hogy másokat zavar, ha esetleg az egod mögül kinézel, akkor észre veszed.

    Még ezt is írtad:

    - A fejlődést nem a te pénzed fogja hozni ennek az országnak hanem az emberek szorgalma, amit lehet eddig nem is vettél észre felsőbbrendűségi gőzölgéseidben.

    Itt állandóan felsőbbrendűzöl engemet. Már kezdem tényleg elhinni, hogy Te mint egyén alsóbbrendűbb vagy, nem mint határon túli magyar, hanem mint egyen, mint UNfairplayguy, érted. Valami kisebbségi komplexusod van, vagy miért használod ezt a retorikát, ami már kicsit uncsi.

    Valaki gyerekkorodban meglátogatott a homokozóban néger extrával? Tényleg nem értem.

    Valami újjal előrukkolhatnál már. Ez a Móricka nem volt rossz, de, hogy engem olyannak akarsz itt beállítani, mint aki az erdélyi magyarokat kizsákmányolva, saját nagy seggét a hozott profitból (ami van bőven, mert csak kajapénzt fizet a kizsegerelt alkalmazottaitól, akik félnek tőle) hízlalja Budapesten, közben szarik a nemzeti egységre, vagy bármilyen emberi erényre az sokk. Még tőled is.

    Aki megbukott kettőnk közül, az Te vagy kedves Unfairplaygay.

    Az ég egy adta világon semmit nem tudsz produkálni a szitkozódás, alaptalan vádaskodás, és nemzeti szempontból érzékeny jelzők rám aggatásánál. Ezzel próbálsz meg lealacsonyítani engem – közben párhuzamosan a felséges jelzőt használva – és így próbálsz meg elnyomni a párbeszédben. Személyed zavaróan ellentmondásos. Én fejlesztésekről kezdtem a vitát, te pedig arra nem tudtál reagálni és ezért személyes jellegűre vetted a dolgot. Ez a lelkiszegénység újabb mutatója. Hát mi van veled te szegény állat? Csak erre telik?

    Normálisan egyetlen kijelentésemre sem reagáltál. Semmilyenre. Ki beszélt itt megyei visszaosztási cserearányokról? Én regionális fejlesztésekről és projektekről beszélek te meg állandóan fújod itt a megyét. Ezzel is csak egy helyben toporogsz, hát tényleg.

    Az a tény, hogy Te görény módon reagálod le az én esetleges tudatlanságomat, vagy csak egyszerűen nem tudsz megbékélni azzal, hogy egy magyarországi magyarnak is lehet véleménye a nemzet kérdéséről, a romániai magyarokról, a székely magyarokról, a gazdasági kérdésről, az a lelki szegénységed ismételt mutatója. Lassan le lehet vezetni pelőled egy teljes sokismeretlenes lelkiszegénységi matematikai egyenletet.

    Az írásaimból folyamatosan nüansznyi semmiségeket ragadtál ki, és rez alapján akartál engem rossz emberként beállítani. Csak azért, mert nem osztom a véleményedet.

    Most akkor mindezeket összegezve ki is bukott el a végén?

    Én nem.

    Üdvözöllek a való világban Te hiperintelligens, tények nélkül pocskondiázó, abszolút ellentmondásos, saját szarjában fuldokló akárki, vagyis Fairplayguy.

  193. emerikusz

    Fairplayguy, Máté, mi lenne ha email címet cserélnétek és privátban intéznétek személyeskedéseiteket?

  194. Mátéka

    Kedves Emerikusz!

    Én nem kívánom ezt a jellegű párbeszédet folytatni, de a nyílvános rágalmakra azt hiszem reagálhatok nyilvánosan.

    Én mindig lezártnak tekintem a kérdést, de azok után, hogy normálisan, kész érvekkel alátámasztottan reagálok a pofa kijelentéseire, mindig talál valami újat, amit egyszerűen nem tudok lenyelni és írnom kell rá újabb kész érveket.

    Kérlek nézd el ezt nekem, és azt is, hogy nem kívánok vele levelezni.

    Üdvözlettel: Máté

  195. Fairplayguy

    Mivel nem vagyok hajlandó leereszkedni a színvonaladra te Mátéka, vagy Móriczka ezért nem is folyatatom az általad elkezdett pocskondiázást.

    Illetve csak azt javasolnám maradjunk a jó öreg valóság mellett és hagyjuk a nagyképű meg üres frázisokat amiket sorban puffogtatsz, meg amiket gondolom másoktól ellestél …

    Ezzel kapcsolatban csak annyit hogy kérdésemre még most sem válaszoltál… Illetve h még most sem tudhatom h üzletember vagy nem vagy üzletember kicsi fiam?

    Vagy esetleg a skizofrénia valamilyen formában nem engedi ezt eldönteni benned kicsi Mátéka?

    De komolyan… Ha segítségre szorulnál szólj kicsi Mátéka… Azért olyan szegények nem vagyunk h ne legyen köztünk egy jó pszihiáter aki segíthetne neked…

  196. Fairplayguy

    A baj csak annyi Mátéka hogy igazából egyszer azt mondod h üzletember vagy, másik percben meg h nem vagy az.

    Állítod h pénzeket osztasz a szegény székelyeknek, de azt is állítod h hivatalnok nem vagy….

    Érted-e mért gondoltam h a tudathasadás pszihiátriailag jól meghatározott esetével állunk szemben?

    Vagy pedig csak a gerinced nem akar sehogy sem egyenesen állani?
    Mert ugy-e a pénz az pénz Móriczka…

    Vagy nem?

  197. Fairplayguy

    De komolyan… És tényleg komolyan kérdem…

  198. emerikusz

    Fairplayguy, úgy értsem, hogy neked csupán Máté személyével van bajod és nem azzal amit ír?

  199. Fairplayguy

    emerikusz,

    a dolog borzasztó egyszerű; számomra nagyon fontos az leges- legelőször amikor valakit megismerek hogy ki is mondja azt amit mond, és csak azután jön a fontossági/ időrendi sorrendben az hogy mit is mond…

    Rád meg akiket régebben megismertelek ezáltal a blog által, ez a dolog természetesen nem vonatkozik. Mert a bizalom már időben értve már kialakult.

    Gondolom mások is így vannak ezzel. Te nem így vagy vele emerikusz?

  200. emerikusz

    Alapvetően senkit sem ismerek elég jól a blog látogatói közül de próbálok minden bejegyzésből kiolvasni valami hasznosat és azt kell mondanom, hogy Máté hozzászólásain érdemes elgondolkozni.

  201. Mátéka

    Beakadt a lemez? Unfairplaygay?

    Ismételt csúsztatásod:

    - Állítod h pénzeket osztasz a szegény székelyeknek

    Írd meg, mikor írtam ilyet!

    - üres frázisokat amiket sorban puffogtatsz, meg amiket gondolom másoktól ellestél

    Számodra az üres frázisok azok az ész érvekkel, és adatokkal alátámasztott tények. Hm.

    - egyszer azt mondod h üzletember vagy, másik percben meg h nem vagy az

    Én nem állítottam, hogy üzletember vagyok. Ha igen akkor írd meg melyik kijelentésemnél.

    Érdekes. Megint csak újabb és újabb hazug rágalmak, semmi egyéb. Most tudathasadással jössz.

    Hát Istenem! Vedd már észre, hogy nem tudsz újat. Ugyanaz a lemez, te szídsz én meg értelmesen válaszolok bárgyú és beteg kényszerképzeteidre. Ismételt szidalmak és semmi más. Ahhoz képest, hogy nem akarsz hozzám lealacsonyodni folymatosan irogatsz ide fűt-fát, de olyat, amibe valami minimális racionalitás, vagy értelem szorult azt nem tudsz produkálni.

    - vagy csak a gerinced nem akar sehogy sem egyenesen állani

    Ez most hogyan jött ide. Te csúsztatsz egyfolytában, meg szídsz, meg ilyesmi. Én mindenre őszintén tényszerűen és kész érvekkel reagálok. Nekem meg marad ez a kocsis módszer.

    Mit vállalkozol? Lovaskocsival hordod a trágyát? Ember viselkedjél már.

    Mondjuk jó taktika, hogy engem gyanúsítassz a pocskondiázás
    megkezdésével, de had emlékeztesselek kocsiskám, hogy szeptember 6-án (ismét tény és adat) te voltál aki beszólt. Ráadásul úgy, hogy azt nem lehetett szó nélkül hagyni:

    - régóta állítom, hogy fingotok nincsen…

    Azóta ugyanaz a lemez. Írsz egy alázó hülyeséget, csúsztatsz, rágalmazol én meg kénytelen vagyok rávezetni, hogy nincsen igazad, csak ezt te nem tudod elviselni, mert akkora nagy komoly erdélyi magyar vállalkozó vagy, hogy az egod elnyomja az eszedet, meg elfeledteti veledi az emberekhez méltó stílust.

    Folyamatosan hazúgságokkal, csúsztatásokkal és rágalmakkal és egyéb provokációkkal próbálod védeni saját magadat. Te saját magadat én meg a mondandómat. Ez is nagy különbség.

    Hiába írsz be megint újabb dolgokat: tudathasadás; anyját eladó és székelyeknek pénzosztó magyar, akinek még sokat kell tanulnia. A tényen miszerint egy lelkiszegény, gyerekkorában megrontott ostoba állat vagy nem fog változtatni. Maximum nekem nyújtassz kikapcsolódást azzal, hogy egyértelműen nyert helyzetből kell lereagálnom hülyeségeidet.

    A kérdésedre a válasz: nem vagyok üzletember, nem vagyok hivatalnok és az ég egy adta világon semmi közöd ahhoz, hogy mit is csinálok. A lényeg azz, hogy szeretem amit csinálok, jó élek belőle és a tevékenységemmel vállalkozásokat és területeket fejlesztek, tehát nem a mások kizsákmányolásából van a profit, hanem a mások fejlődéséből.

    Na egyél szart!

    Viszlát

  202. Mátéka

    Köszönöm.

    Ezek szerint van értelme annak, hogy megpróbálok magyarországiként gondolatokat megosztani a közös európai jövőről.

    Nem veszem Emerikusz írását saját magam igazolására, de jól esik, hogy van aki nyitott más véleményére is.

    Üdv, Máté

  203. Fairplayguy

    Mátékának, vagy Móriczkának vagy Gyurcsány Ferenckének, vagy mit tom én ki és mi vagy te EU- s akárki!

    Attól függetlenül h emerikusz beleszagolt a levegőbe és az ingyen ömlő pénz szagát vélte felfedezni zseniális beszédeidből és bedőlt neked ürge from Tápia, én gyakorlatilag ezután sem tudlak komolyan venni, függetlenül a hangnemtől amit velem szemben megütöttél, illetve amire én gondolok a munkáddal meg identitásoddal kapcsolatban az igazából egy nagy szart jelent .

    De mivel már előzőleg megírtam h nem pocskondiázom többet, mert egy bizonyos szint alá nem ereszkedem (még a te kedvedért sem) ezért ezt a beszélgetést részemről mára befejeztem…

    Holnap is nap van Mátéka! Ne feledd! Visszajövök!

  204. Fairplayguy

    De addig is vigyázz nehogy kiderüljön az igazi foglalkozásod!

    Nehogy eláruld azt valakinek, mert abból nagyon sok bonyodalom kerekedhet!

    Na de tényleg viszlát holnapig!

  205. Mátéka

    Áh!

    Hát meguntalak.

    Ugynazt fújod mindig, most mit reagáljak a butaságaidra.

    Pukkadj meg te szerencsétlen anyátlan, apátlan, lovaskocsival trágyát hordó állat.

    Azt hiszem új foglalkozás után nézek, aminek a célja egy olyan szer feltalálása, ami megakadályozhatja, hogy ilyen szerencsétlen szar emberek világra jöhessenek mint te.

    Hm. Az minden pénz megér.

  206. PAPP ATTILA

    Uraim, megoldódni látszik a nagy kérdés, ki is Máté. Szerintem volt román szekus, hisz elárulta magát “Álmos Úr”. HUNGARY és SEKLERLAND tájain is a vezetéknevet használják-juk. Diverzió!!!! Ne döljünk be neki!!!
    A személyes hangnem a monologokban lenyügöz. Jó a vita, de miről is ömlik a szenny?
    Ennyire betegek vagyunk?

  207. Borboly Csaba

    Kedves ismert és ismeretlen hozzászólok!
    Árus Zsolt: a sajtár ügyben igazad van. Bocs!

    Nagy Pál: Hargita megyében már kétszer megméretkeztünk, egyszer 2000-ben az MPSZ „jogelőd” UPP-vel, akkor volt egy világos eredmény, majd 2004-ben az Actiunea Populara színeiben induló MPSZ jelöltekkel, azt hiszem Székelyudvarhelyen kívül máshol nem vallott szégyent az RMDSZ. Mindkettő alkalommal a magyar szavazók 5-10%-a szavazott az MPSZ-re, míg az RMDSZ-re 90-95%. Ezért nem értem, a „már rég …..” és „az RMDSZ le lesz szavazva…” és hasonló gondolatokat.

    Tőkés és az erő
    Itt válaszolnék arra a hozzászólásra is, amely azt kérdezte, hogy miért tartom csak Tőkést jelentős politikai erővel bíró személynek? Azért mert már VOLT MEGMÉRETKEZÉS! És egyedül Szász Jenőn kívül, csak egy 35 ezres város esetében vált valóra az-az MPSZ-es óhaj, hogy az erdélyi magyarok leszavazzák az RMDSZ-t. Ez pedig egy 1,5 milliós magyarság keretében kevés. Még Hargita megyei szinten se volt képes Szász Jenő az udvarhelyi sikert ismételni, akkor erdélyi szinten elképzelhetjük, mi lehet az erőviszony. Ehhez nem kell különösebb szakértelem.

    Lehet szükség van EGY tisztázó szavazásra
    Kérlek olvassátok el fentebbi hozzászólásaimat, újból csak meg tudom ismételni, hogy amennyiben nagyon eldurvult az erdélyi magyarok által, államelnöki, önkormányzati és parlamenti választásokon felhatalmazott szervezettel szemben fellépő „trónkövetelők” hangneme, stílusa és érvelési rendszere akkor rá kell bízni a feladatot valamelyik általános választás keretében, hogy erről döntsön a 1,5 milliós magyarság.
    De ez a szavazás kevésbé lesz reprezentatív, ha a másik oldal egy valamilyen mértékben valószínűsíthető siker érdekében bebújik Tőkés, vagy Basescu árnyékába! Ezért ilyen téren mérföldkőként várható a jövő tavaszi önkormányzati választás! Ott nem eshet ki senki se a parlamentből, stb. De már látom, hogy a bátor és férfias megmérettetés helyet megint fog jönni a X pontos javaslat, hogy „….. cserébe kérjük a helyek felét!!!!”
    Például e témában mernék bárkivel fogadni, hogy így lesz! Sajnos! Sőt ahogy történnek a dolgok, sőt az is lehet, hogy addig nem jegyzik be az MPP-t, hogy majd a két választás közötti időszakban (önkormányzati-parlamenti) kerüljön erre sor, az újabb „szakértői egyezkedésre”.

    Megosztok-(ön)megosztása /magyarázat/
    Arról próbáltam beszélni, hogy nincs világos alternatíva, hisz akik most úgymond a „másik oldalon” tömörülnek, azokat csak egyetlen dolog tartja össze, egy pár RMDSZ vezetővel szembeni gyűlölet! Pont ahogy a Nagy Romániának addig volt komoly szavazóbázisa, amíg az embereket magyar veszéllyel lehetett riogatni! Azt is látjuk, hogy mi történt az egyezkedés finisében! Tehát a megosztók, tovább fognak oszlani és azok maguk során újból csak tovább fognak oszlani.
    Példákkal remélem nem kell szolgáljak, mert az van bőven!

    Azonkívül köszönöm a jóindulatú, akár sokszor kritikai észrevételeiteket, ezek közül egy pár megfontolandó gondolatot-jelzést a továbbiakban szeretném használni, akár pozitív, vagy negatív érvként az RMDSZ-en belül.

  208. Borboly Csaba

    Papp Attilának,
    Elég tömény (sokszor jogos) keservet érzek Attila a korábbi hosszabb hozzászólásodban. De ha a pálya szélére állsz, nem hiszem attól jobb lesz a rendszer és az azt működtető politikusok, “civilek” és újságírók.
    Szerintem azokra az emberekre, akik a 9O-es években ifjúsági vezetők voltak, most szükség lenne a gyűlölködésmentes erdélyi magyar közélet kialakításához!

  209. emerikusz

    Hát nem értem, visszaolvastam Máté összes hozzászólását és azt gondolom, hogy nem érdemelte meg a durva támadásokat.

    Lehet az ember euroszkeptikus de fittyet hányni azokra a lehetőségekre (anyagiak is) amik nyíltak nemrég az több mint balgaság. Mintha egyesek minden erejüket arra forditanák, hogy bebizonyítsák, hogy nekik volt igazuk mikor elutasították az EU-t. Másik dolog, hogy csípőből elvetni valakinek a gondolatait csak mert nem a romániai szennyben nőtt fel… nem kell mondjam, hogy kit minősít. EU-val vagy EU nélkül nem jó úton jár az aki új határokat húz, a meglévőket kell lebontani, a fejekben is…

  210. új széköly

    A túróba ezzel az idióta kóddal!!! szerintem semmi haszna…
    Annyi, hogy mind a két szembenálló félnek írtam! szerintem egyik sincs feljogosítva arra, hogy ilyen módon sértegesse a másikat!!felkérlek benneteket, hogy változtassátok meg beszéd- ill. írásstílusotokat!!
    Ha mindketten azok lennétek, akiknek tartjátok magatokat, akkor ilyen alpári szintre nem süllyedtetek volna le!
    Inkább azon kellene gondolkodnotok, hogy ezt a sok energiát, amit egymás ellen használtok, hogy tudnátok felhasználni nemzetünk fejlődése érdekében??!! Mert lehet, hogy egyesek ennek örvewndenek…ha össze tudnak ugrasztani…ÉBRESZTŐ EMBEREK!!!
    Kedves Csaba!
    Amiket írsz, igazad is lehet, mármint, hogy most kellene a 90-es évekbeli ifjúsági vezetőknek, illetve akkori elkötelezetteknek fellépni, de Te is tudhatod, hogy a ‘nagyok’ ebbe nem egyeznének belé, a pozicióban levők, ahol lehet ott gáncsoskodnának(még ha fiatalok is), illetve egyszerűen nem lehet odajutni, mert nem engednek….
    sajnos nem mindenhol működik legalább annyira jól, mint Csikban…

  211. új széköly

    …az igaz, hogy nagyon jó lenne!!!…

  212. PAPP ATTILA

    Borboly Csaba részére,
    Kedves Csaba.
    Igazad van. Tömény keserüségem jogos. Szerintem. Talán nem ez a lényege a mai közösségi problémáinknak, hogy egyénekként optimisták, naivak vagy éppenséggel hidegvérű számítók vagyunk. Tudod a pálya szélére sokféle képpen lehet jutni. A Kovászna megyei RMDSZ anno osztódott: Alsóháromszéki és Felsőháromszéki Területi Szervezetre. Az akkori vezetők anyagi és hatalmi megfontolása vezérelte ezt a lépést, természetesen szépen csomagolva. Aztán az Alsóháromszéki Területi Szervezet platformosodott: Keresztény Demokraták, Polgári Kör (még a FIDESZ polgári mozgalma előtt), Reform Tömörülés, Baloldal valamint maradtak a “mezei”-ek, akik nem tartoztak vagy nem sikerült a platformoknak meggyőzni őket, hogy valamelyik alom tagja legyen. A román politikai pártok mintájára az éppen vezető platform ellen dolgoztak a többiek. Lassan eltüntek a platformok (ideológiák nem is voltak soha, talán baráti és üzleti csoportok), a “mezei”-ek már réggel pálya szélére szorultak, és maradt ami van ma. A platformok minden választás előtt újraélednek és megvívják a tisztségek osztásának színjátékát. Nincs szükség gondolkodó, szókimondó, esetleg tenni akaró (és tudó) emberekre, annál inkább bólogató, hajlongó előszobázókra.
    Sajnálom de nem hiszek a gyűlölködésmentes erdélyi magyar közélet lehetőségében addig amíg vannak magyarok és igazi magyarok, van tulipán és az igazi tulipán, de ebben a közösségben a vezetőknek, függetlenül, hogy melyik oldalt képviseli, nincs egy minimális értékrendje, amit mindkét fél felvállal és a közösség felé képviseli ezen értékeket. Elkeseritő vagy nem de akárcsak én más volt civil is megbánta, hogy összeszürte a levet ezzel az elmúlt 15 év politikájával.
    Ha már a pálya szélét emlegetjük, tudod fontos az, hogy ki is az edző, meg az, hogy kik játszanak a pályán. A fociban az ember ha nem játszik máshova igazol át. Egyesek a politikában is. Nem mindenki.

  213. Fairplayguy

    emerikusznak…

    Miért gondolod azt emerikusz h euroszkeptikus vagyok?

    Amúgy nagyon is tisztában vagyok azzal h az EU a régió és nem az országfejlesztésekben gondolkodik amit én tiszta szívvel üdvözlök és maximálisan támogatok…

    Másik kérdés emerikusz: észrevetted-e h a szóban forgó uriember rólunk, erdélyi magyarokat egyszerűen csak románként kezel? Ez téged nem zavar? Ha esetleg nem vetted volna észre, akkor légy szi kicsit nézz rá a dolgokra…

    Azt tudod- e emerikusz h Németországban meg úgy általában nyugaton minden utcasarkon található egy EU befektetési tanácsadó cég? Ami nálunk sem lesz másképp nagyon rövid idő alatt?

    Amúgy te emerikusz készpénznek veszed azt amit bárki beír ebbe a blogba, vagy bárhová?

  214. Fairplayguy

    Borboly Csabának…

    ,,Nagy Pál: Hargita megyében már kétszer megméretkeztünk, egyszer 2000-ben az MPSZ „jogelőd” UPP-vel, akkor volt egy világos eredmény, majd 2004-ben az Actiunea Populara színeiben induló MPSZ jelöltekkel, azt hiszem Székelyudvarhelyen kívül máshol nem vallott szégyent az RMDSZ. Mindkettő alkalommal a magyar szavazók 5-10%-a szavazott az MPSZ-re, míg az RMDSZ-re 90-95%. Ezért nem értem, a „már rég …..” és „az RMDSZ le lesz szavazva…” és hasonló gondolatokat.

    Tőkés és az erő
    Itt válaszolnék arra a hozzászólásra is, amely azt kérdezte, hogy miért tartom csak Tőkést jelentős politikai erővel bíró személynek? Azért mert már VOLT MEGMÉRETKEZÉS! És egyedül Szász Jenőn kívül, csak egy 35 ezres város esetében vált valóra az-az MPSZ-es óhaj, hogy az erdélyi magyarok leszavazzák az RMDSZ-t. Ez pedig egy 1,5 milliós magyarság keretében kevés. Még Hargita megyei szinten se volt képes Szász Jenő az udvarhelyi sikert ismételni, akkor erdélyi szinten elképzelhetjük, mi lehet az erőviszony. Ehhez nem kell különösebb szakértelem.” mondod…

    Kérdésem csak annyi hogy nem idejétmúltak már ezek statisztikák? Te hogyan gondolod ezt?

  215. Fairplayguy

    Borboly Csabának

    ,,Lehet szükség van EGY tisztázó szavazásra.” – mondod…

    Szerintem BIZTOSAN szükség van egy tisztázó szavazásra…

  216. Fairplayguy

    ,,De ez a szavazás kevésbé lesz reprezentatív, ha a másik oldal egy valamilyen mértékben valószínűsíthető siker érdekében bebújik Tőkés, vagy Basescu árnyékába!” -ezt én úgy értelmezem h ezek igazi nagy nevek, karizmatikus személyiségek a te véleményed szerint is…

    Kérdésem csak annyi ha ennyire tisztán láttátok ezt eddig is akkor miért nem voltatok képesek legalább az egyiket megnyerni szervezeteteknek?

    Vagy miért nem akartátok eddig egyiket sem a kettő közül megnyerni szervezeteteknek? Ugy- e milyen jó lenne most egy nagy fa árnyékában élni nektek?

    De erről már lefújhattok fiúk, maradtatok inkább a megélhetési politikusoknál, akik tképpen csak zsoldosok…

    Tudod-e h mi jellemző a zsoldoskatonára Borboly Csaba? Csak annyi h motivációs szintje csak a pénzre vonatkozik… Magyarul ha holnap valaki többet igér mint te, akkor a hátadba döfi azt a bizonyos tőrt… De ti akartátok ezt így… Ez van, ezt kell szeressétek…

  217. Fairplayguy

    Borboly Csabának…

    ,,Megosztok-(ön)megosztása /magyarázat/
    Arról próbáltam beszélni, hogy nincs világos alternatíva, hisz akik most úgymond a „másik oldalon” tömörülnek, azokat csak egyetlen dolog tartja össze, egy pár RMDSZ vezetővel szembeni gyűlölet! Pont ahogy a Nagy Romániának addig volt komoly szavazóbázisa, amíg az embereket magyar veszéllyel lehetett riogatni! Azt is látjuk, hogy mi történt az egyezkedés finisében! Tehát a megosztók, tovább fognak oszlani és azok maguk során újból csak tovább fognak oszlani.
    Példákkal remélem nem kell szolgáljak, mert az van bőven!” – mondod…

    Azért erre ne vegyél mérget…

    Másrészt egy polgári oldal sok szép dolgot szokott realizálni szerte a világon, amíg ezzel szemben a komcsik csak rombolni szoktak. Nincsen új a nap alatt, igaz Borboly Csaba?

  218. Fairplayguy

    ,,Azonkívül köszönöm a jóindulatú, akár sokszor kritikai észrevételeiteket, ezek közül egy pár megfontolandó gondolatot-jelzést a továbbiakban szeretném használni, akár pozitív, vagy negatív érvként az RMDSZ-en belül.”- mondod Borboly Csaba.

    Ennek maximálisan örülök, illetve értsd már meg h igazából a pluralizmus hívei vagyunk mindnyájan… Nem kell udemerájgyűlölet, semmiféle gyűlölet nem kell…

    De kell két politikai oldal akik a demokrácia szellemében és igazi értékeket képviselve, illetve azok mentén mendegélve harcol egymással… Azért hogy nekik, nekünk, mindnyájunknak jobb legyen az életünk…

  219. Fairplayguy

    Végezetül Mátékának!

    Mondtam már h nem ereszkedem többet le a szennycsatorna szintjére még a te kedvedért sem.

    Aszem ennyi.

  220. Mátéka

    Papp Attilának:

    Azt írta: Uraim, megoldódni látszik a nagy kérdés, ki is Máté. Szerintem volt román szekus, hisz elárulta magát.

    Eredeti dolog, de hogyan lehetnék szekus, ha nem tudok románul csak káromkodni és ételeket meg italokat kérni.

    új székölynek:

    Ha tiszta fejjel sorban olvasod a “párbeszédemet” az Unfairplaygay-jel, akkor valószínű kitűnik neked belőle, hogy a dolgot nem én kezdtem, maximum rosszul reagáltam le, amiért megkövettem magamat.

    Olyan dolgokkal gyanusított meg, hogy én:
    - lerománozom az erdélyi magyarokat, holott ilyet sehol sem írtam
    - hogy én valami széklyeket kizsákmányoló technokrata állat vagyok, aki lenéz benneteket

    Ezen kívül számos olyan csúsztatással élt, ami csak saját magát minősíti. Kérlek olvassad el végig, hogy mire mit reagáltam és honnan indult az egész.

    Én nem gondoltam, hogy vannak még olyan korlátolt állatok, akik egy új európai látásmódot úgy reagálnak le, hogy fingom sincsen erről meg arról és, hogy az erdélyiek romántudása nélkül csak fehér tyukok vagyunk, satöbbi. Ezen kívül nem lehetek más csak az RMDSZ csatlósa, akit valami magyar hivatal helyezett ki okoskodni, meg királykodni.

    Arra nem is gondol, hogy munkát adunk rendes fizetéssel. Újabb adat: a munkatársaink az előző munkahelyükön havi 400 RON-t kerestek. Mi ezzel szemben 1640-et, tehát a néhyszeresét fizetjük és adunk mobiltelefont, ruhapénzt, képzéseket, utazási térítést is. Nekik ez biztos nagyon rossz lehet.

    Szóval én elmondtam a véleményemet Erdély és Románia europérizálásav kapcsolatban. Erre nekem támadott azzal, hogy a múltban mennyire rossz volt az erdélyi magyaroknak. Hát könyörgöm. Kit érdekel mi volt a múltban, amikor a jövő európai fejlesztései egy új korszakot nyithatnak meg mind társadalmilag és mind gazdaságilag. Egy EU-s pályázat nem számol régi sérelmekkel. Az partnerséggel, fenntarthatósággal, esélyegyenlőséggel, átláthatósággal számol.

    Én továbbra is azt hírdetem, hogy teljesen mindegy ki minek gondolja magát. Most minden egyénnek lehetősége van arra, hogy tagja legyen egy nagyobb európai gazdasági és társadalmi közösségnek.

    Ezt az elméletet próbáltam magyarázni ezen a helyen. Azt hiszem nem sok magyarországi ír ide be ebbe a blogba. És úgy gondolom, hogy nem is sok fog, hogy ha véleményét úgyí reagáljál le, hogy:

    - “…én kérlek az erdélyi magyar bunkó (te nevezél ennek)”

    úgy mondjam elég fügefa mód intelligenciával állasz hozzá kedves Máté from Hungary”

    - “Mert feltételezni sem merem h románul beszélsz”

    - “Máté from Hungary”

    - “másodszor is megbuktál”

    - “már rég megbuktál volna üzletileg (is)”

    - “amúgy csak játsszátok a nagyfiút”

    - “nélkülünk mindnyájan csak naív, bárgyú fehér tyúkok vagytok”

    - “Látod hogy már megint megbuktál Mátéka”

    - “Mátéka from Hungary”

    - “Te Mátáka már megint megbuktál”

    - “kérlek ne bukj meg minden percben”

    - “te made in Hungary”

    Kérdem én? Elég az, ha egy magyarországi magyar próbál előítéletek nélkül közeledni egy határon túli internetes közösséghez, vagy kellenek ahhoz az előítélet nélküli erdélyi magyarok is?

    Amit az Unfairplaygay csinál az nem más, mint uszítás, az új európai eszmék előli elzárkózás, nyílvános hadüzenet minden olyan magyarországi magyarnak, aki szeretne azon dolgozni, hogy a határon túli magyarokat (Szlovákiát, Szlovéniát, és egyszer majd talán sok idő múlva Szerbiát, Horvátországot és Ukrajnát is beleértve) integrálja az EU-ba. Ha egy spanyol, vagy egy portugál jön angolul tanácsadni, akkor azal nincsen semmi baj. De, hogy egy magyartól, aki végigszívta a 2004-2007 időszakot és tele van hasznos tapasztalatokkal, hogy egy ilyen magyar próbáljon üzleti alappn segíteni?! Ugyan már! Hát ez a szomorú. Maga a hozzáállás, a stílus és minden. Azzal nem is számolva, hogy közép-európai országként valamicskével közelebb állunk ehhez a vállalkozói és kormányzati kultúrához, mint az olaszok, osztrákok, spanyolok, görögök, csehek és írek. Ja és ami tán mégnagyobb baj lehet, hogy a saját anyanyelvünkön tudjuk elmondani egymásnak, hogy “mia jó? mia szar?”.

    Ekkorát vétkeztem azzal, hogy idejöttem egyesek szerint. Nem baj, egy hülye nem kerget el, mert vannak, akikkel értelmesen lehet beszélgetni. Például Te, emerikusz, fkv, Márton Zoli satöbbi.

    Szóval bosszantó, amit ez a seggfej művel, de remélem egyedül marad a mérgével.

    Máté

  221. Mátéka

    Emerikusznak:

    “Másik kérdés emerikusz: észrevetted-e h a szóban forgó uriember rólunk, erdélyi magyarokat egyszerűen csak románként kezel?”

    Neked is annyit tudok reagálni, hogy én nem románoztam le senkit. Azt írtam, hogy őszinte legyek, hogy romániai. A magyart lehagytam, mert az természetes. Minket is úgy emlegetnek, hogy magyarországi. Ezért most én sértődejk meg?

    Gondolom nem vetted észre, hogy románnak tartalak, mert ilyet egyszer sem írtam. Ez is olyan bárgyú menekülést sejtető, egyértelműen vert helyzetből adódó felesleges uszítás. Az a baj, hogy a szerencsétlen félnótás kocsis nem eklégszik meg azzal, hogy próbál gyalázni. Hát még egyebeket is nekem akar ugrasztani. Nem baj. Az előző üzenetemben újszékölynek mindent kifejtettem részletesen. Az magáért beszél. Van aki nem tud veszíteni, de hát ilyen a világ. Európában is vannak hülyék.

    A másik dolog:

    -Azt tudod- e emerikusz h Németországban meg úgy általában nyugaton minden utcasarkon található egy EU befektetési tanácsadó cég?

    Valószínű Unfairplaygay még nem hagyta el Romániát, mert nincsen minden utcasarkon EU tanácsadó cég. Meg eleve mi az, hogy EU tanácsadó cég? Olyan nincsen. Nyugat-Európából indult ki az integráció. A nyugat-európaiak már szocialzálódtak eleget, nekik nem kell EU tanácsot adni.
    Itt viszont vannak olyanok, mint például Unfairplaygay, akinek lehet még azt is meg kellene újból tanítani, hiogy hogyan kell fogatmosni, európai wc-t használni, enni egy asztalnál, és beszélgetni.

    Máté

  222. Fairplayguy

    Részemről no comment Mátéka, ez vagy te…

    Amúgy egyáltalán nem vagyok mérges Mátéka… Sem rád, sem másokra… Nincs rá okom…

  223. Mátéka

    Végezetül Unfairplaygaynek!

    Te olyan mélyen vagy már a társadalmi ranglétrán, hogy annál lejjebb már nem tudsz csúszni.

    De ez azért jó, mert legalább neked már csak felfelé vezethet az utad.

    Kár, hogy olyan hülye vagy, hogy nem fog sikerülni, és egy disznószaros csizmából fogsz életed végéig kinézni a szétesőben lévő daciad ablakán.

    Na pá!

  224. emerikusz

    Fairplayguy: “észrevetted-e h a szóban forgó uriember rólunk, erdélyi magyarokat egyszerűen csak románként kezel? Ez téged nem zavar?”

    Még ha így is lenne miért zavarna ha valaki egyformán korrektül viselkedik bármelyik európai polgárral ;)

  225. Mátéka

    Kocsisnak!

    Már korábban megírtam, hogy neked nem kell kommentálnod semmit velem kapcsolatban, mert nem érted ezeket a dolgokat.

    Igen ez vagyok én. Az az ember aki kész érvek alapján remélhetőleg rávilágítja ezt a párezer blog olvasót, hogy mennyire káros a te megközelítésed a társadalmi kohézióra.

  226. Fairplayguy

    Nyugi Mátéka, vagy Móriczka, nem fogsz tudni provokálni… Ez van…

    Amúgy lehet kicist nagyon meglepődnél ha kiderülne hogy milyen autóval (kkal) járok… Én, a szaros román…

  227. Fairplayguy

    emerikusz ha ez téged nem zavar, az a te dolgod.

    Engem bizony igen. Ez van és ezt kell szeretni…

  228. Mátéka

    Kocsis Úrnak!

    Kérkedsz a tulajdonoddal?

    Ha olyan nagyon gazdag vagy és annyira nagyon komoly üzletember, akkor hogyan nem szorutl beléd egy minimális jómodor? Miért csúsztatsz, és hazudozol meg rágalmazol annyira? Miért kell állandóan okoskodnod? Miért nincsen benned semmilyen olyan emberi tulajdonság ami kicsit is kiemelne a sárból?

    Legközelebb olyan kocsit vegyél amin nincsen fék vazzzzz!

  229. Fairplayguy

    Ne erőlködj Mátéka, mert semmi esélyed… Fölös energiapazarlás…

    Inkább szállj magadba és próbálj pozitív dolgokba tenni az energiád!

    Úgy sokkal jobb lesz neked is meg másoknak is! Fogadd meg újszéköly tanácsát, én már megfogadtam…

  230. Mátéka

    Kocsiska! Nekem ez nem erőfeszítés. Normális egyértelmű tények alapján aláásni a Te mulandó rossz elméletedet, az inkább öröm.

    Az esélylatolgatást hagyjad meg másnak. Inkább lapátolj tovább.

    A kiejelntéseid, miszerint románozós, bukott, székelyeket gyalázó, rmdsz-el üzletelő Gyurcsány Ferencke, Móricka, EU-s akárki vagyok, azt nem valószínű, hogy meg lehet bocsátani.

    Egy következtetést viszont biztos le lehet vonni belőle: bármely románról elmondható, hogy klasszisokkal normálisabb, kultúráltabb, mint te magad vagy.

  231. Fairplayguy

    Igaz nem baj Mátéka ha nem veszlek figyelembe darabig illetve kicsit lelépek mert dolgom akadt?

    Nyugi, ne idegeskedj percig se: vissza fogok jönni a legnagyobb örömödre Mátéka!

    Addig is viszlát! Na meg puszi, meg minden ilyen…

  232. Mátéka

    Szervusz!

    Az sem baj, ha soha többé nem veszel figyelembe. Elég, ha bocsánatot kérsz hamis, hazúg kijelentéseidért. Onnantól kvittek vagyunk és felőlem ott húzod le tovább az erdélyi társadalmat ahol akarod.

  233. PAPP ATTILA

    Mátéka!!!!!!!!
    Fekete humor volt, sajnálom hogy, meg kell ezt írjam. Elment a józan ész ÚRAK!!!! Ha már erre is begurulunk, tudtam, hogy ÖN nem tud románul… Kiderül a szövegekből. Van baj elég.

  234. Fairplayguy

    Na vissza is jöttem Mátéka. Ez egy tény. Remélem örülsz neki. Kösz.

    Most olvastam amit utoljára írtál. Szavaidból látom lehet veled kicsit tárgyalni mert némileg lehigadtál…

    Tehát: márpedig én azért bocsánatot nem kérnék soha amit igaznak hiszek most, ebben a pillanatban is hiszem és tudom hogy te románoknak nézel minket. Ez van.

    A többi amiket írtam az valójában a bosszantásodat szolgálta, azokért ezennel és itt ünnepélyesen megkövetlek.

    De visszatérve arra amit fentebb említettem, azért bocsánatot kérni tőlem soha ne várj.

    Amit viszont elvárhatsz az az hogy esetleg gratulálni fogok neked amikor (valaha) átléped a saját korlátaidat, illetve kivered az agyadból azt amit odaát a komcsik a fejetekve vertek, konkrétabban azt hogy minden külföldre szakadt magyar embert ugyebár olyan nemzetűnek kell elkönyvelni mint amilyen az illető utódállam többségi lakóssága.

    Esetleg ha ekkorát tudsz fejlődni, illetve egyenlő partnerként el fogod tudod fogadni a mi fajtánkat, akkor és mondom hogy esetleg akkor Mátéka, Móriczka, Ferenczke lekicsinyítő nevek helyett rendesen a neveden foglak szólítani!

    Szép és hasznos emberi (leg) fejlődést kívánva neked meg a többi veled hasonszőrűeknek, maradok

    távolságtartó tisztelettel:

    A Fairplayfiú.

  235. új széköly

    Azt hiszem itt kellene ennek a vitának véget vetni!!
    Kedves Máté! Semmi gondom veled- sőt, ha kell együtt is dolgozhatunk-, csak jobbnak látnám, ha nem vitáznátok tovább. Szerintem mindketten annak vagytok sajnos az áldozatai, amit velünk művelnek egyesek és ezeket vetitek egymás szemére igazából és nem azt, amit tevőlegesen tesztek. Még miondig azt állítom, hogy az alpári stílus senki részéről semmilyen választ adva, vagy megnyilvánulási formaként nem elfogadható!
    Én azt mondanám, hogy kérjetek mindketten egymástól bocsánatot, aminek egy részét Fairfiú már meg is tette és azzal vége…
    Inkább figyeljünk arra mit próbálnak egyesek tenni velünk…mert igazából ez lenne a lényeg…nem veszitek észre, hogy amíg ti itt egymást szapuljátok, addig semmiféle bejegyzés nem történik, és azok, akik dolgokért felelősek sunyítanak illetve örvendenek, hogy nekik nem kell beszámolniuk arról, hogy mit tettek a pénzünkkel, a bizalmunkkal, az általunk kapott pozícióikkal stb.
    Köszönöm előre is, hogy mindketten mérsékeltebb hangnemre változtatjátok bejegyzéseiteket és – ha virtuálisan is- de kezet fogtok egymással…végül is, ha jól meggondolom, mind a ketten ugyanazért dolgoztok: hogy a magyarságnak jpbb legyen!!
    Isten áldjon Benneteket!!!

  236. Mátéka

    Nézd Fair!

    Nekem nincsen bajom a Mátéka, Móricka, Ferencke jelzőkkel. Még tán viccesek is. A bajom azzal van, hogy miközben Te engem szólítassz fel, hogy lépjek át saját korlátaimon, ezt te magad mégsem teszed meg.

    Úgy gondolom, hogy az őszinteséggel még rosszat nem tett senki. Én elmondtam, hogy én is romániaiaknak mondom sokszor a romániai magyarokat. Ezt bevalottam őszintén, amit nem értékeltél. Viszont azt többször is elmondtam, hogy ez nem azért van, mert lenézek bárkit is. Miért tenném? Nálam mindenki egyenlő nemre fajra és vallási identitásra függetlenül. És itt van a fő mondandó lényege. Hát hogyan beszélhetsz te korlátok átlépéséről, amikor saját magad nem vagy képes tágítani egy olyan ténytől, hogy én lerománozlak benneteket. Nem azt mondtam, hogy román, hanem azt, hogy romániaiak. És a romániaiaknak semmi negatív jelzője nincsen.

    Elmondtam már többször is, hogy van igazság a nézőpontotban, miszerint hírös a nép arról, hogy a másikat lenézi.

    Gondolj bele, hogy én ilyen szempontból halmozottan hátrányos helyzetű vagyok, mert Budapesten élek. És él még itt rajtam kívül 2 000 000 ember, akiben van ilyen és olyan is. Ha elmegyek vidékre és ott azt merem mondani, hogy lejöttem vidékre, akkor én vagyok a pesti bunkó. Ha azt mondom romániai, akkor én vagyok az a posztkomcsi állat, aki annyira sötét, hogy ne fogja fel, hogy magyarok vagytok.

    Vidéken pesti bunkó vagyok, ha el merem mondani a véleményemet, Erdélyben meg tápos paraszt. Most akkor legyen demarkációs vonal Budapest határában és onnan ne mennjünk ki?

    Ez van. Egy kétmilliós városban szocializálódni sokkal több lehetőséget ad arra, hogy nemztközi és nemzeti tapasztalotak szerezzen valaki.

    Másrészről pedig érdekes ez a Ferencke dolog is. Miért pont Ferencke? Szerinted Orbán Viktor ténylegesen többet tett a nemzetért mint Ferencke? Itt senki nem foglalkozik ezzel a kérdéssel érdemben, mert Magyarországnak nincsen semmilyen nemzetstratégiája 1989 óta. Semmilyen. És ez odáig vezet, hogy te kifordítod azt a szót, hogy romániai arra, hogy román.

    Azt pedig végképp el tudom képzelni, hogy sok okos magyarországi magyar portyázik az erdélyi piacon olcsó fáért, olcsó munkaerőért, termékeinek értékesítéséért, olcsó földek megvásárlásáért, ingatlanfejlsztésekért, akik azt hiszik, hogy ők a királyok. Pedig hidd el, hogy vannak nagyon normális magyarok és magyar fiatalok akik – bár valóban azt mondják tudatlanságból, hogy románok vagytok – nyitottak barátkozni, üzletelni normális és közösen kultúrálódni.

    Itt egy példa. Az egyik kovásznai barátom 5 évig járt Pécsett egyetemre. Világbajnok aranyos szomszéd néni lakott az albérlete mellett. De tényleg. Levest vitt, meg sütit, átvette a postát, ha volt meg ilyenek. Az utolsó évben ezt a barátomat keresték név szerint és az öreg néni azt mondta: “Ja! A románok.”

    Na most akkor mi is van?

  237. Fairplayguy

    Mátéka!

    (megigértem addig nevezlek így amíg érdemleges fejlődést nem veszek észre rajtad…- még akkor is ha ez téged ahogyan állítottad nem zavar…)

    Nemzetstratégia volt a 89- előtt, mondod. Így van, volt nemzetrstatégiájuk a komcsiknak, ezért is tanultátok meg olyen jól h román meg ukrán meg stb a külfölddre szakadt magyarajkú emberke. Ezért tanulta meg az általad is említett néni a komcsik leckéjét, nemzetről, történelemről, magyarságról.

    Azért megjegyezném azt az aprócska tényt Mátéka hogy ha már velünk, általunk keresed meg mindennapi kenyeredet, még akkor is ha Pesten élsz annyira tisztelhetnél bennünket h még véletlenül se jusson eszedbe az h romániai, hanem min. az hogy romániai magyar. Nem hiszem nem érzed, nem érted ezt a számodra nüanszni különbséget… Mert a számunkra ez sokkal több mint pici nüansz… Ha igazából értetted volna ezt illetve minket akkor ezt már a vitánk legelején sem tévesztetted volna el!

    Meg azért is mert amint észrevettem saját magad nem oda sorolod ahol az a bizonyos néni volt, műveltségileg persze…

    Javasolnám ha vidékre mész vagy Romániába jössz, próbáld kicsit jobban megismerni és legfőkébb tisztelni az embereket még akkor is ha szocializálódni jobban lehet egy kétmilliós nagyvárosban mint a fent említett helyeken… Még akkor is ha állítólag pénzt hozol is az illető régióba. Mert a PÉNZ AZ NEM MINDEN! Sőt! Szerintem egy szükséges rossz…

    Magam részéről csak még annyit h egyáltalán nem üzletelek olyan magyarországi magyarral aki románnak néz. De ez maradjon az én dolgom… Én már csak ilyen vagyok… Korlátolt… Ahogy te mondod.

    Ami pedig a gyurcsány- Orbán célzásodat illeti, felhívnám figyelmedet arra az aprócska tényre h a Fidesznek köszönhető sokminden ideát, meg odaát nálatok is…

    Ha itt nőttél volna fel meg kicsit utánanéznél biztosan jobban megértenéd, szocializáció ide vagy oda….

    Eredményes személyi fejlődést kívánván továbbra is:
    A Fiú.

    Amúgy újszéköly már megint fején találtad a szöget, ezeket a helyeket hasznosabban is lehetne használni.
    Ezért részemről: vita lezárva.

  238. Árus Zsolt

    Te Zsolt!
    Most, hogy már nem vagy se miniszter, se jelölt, biztos kerül pár perced arra, hogy röviden elnézést kérj azért, mert a bejegyzésedben csúsztattál. Hidd el, csak jót tenne a megítélésednek!