Szombaton találkoztunk

Offline találkoztunk szombaton a Félszigeten. A beszélgetés valóban tabumentesre sikerült, a hallgatóság részéről minden kérdés elhangzott, Czika Tihamér moderálása nem késleltette azokat. 
Hogyan kommunikál a blogján az ember ha politikus, jelent-e vagy sem ez öncenzúrát, eltervezem-e előre vagy sem bejegyzéseimet, megbeszélem-e témáimat az RMDSZ vezetőivel, zavarnak-e a kritikák, van-e kedvenc hozzászólóm stb.
A beszélgetés a blogra emlékeztet: a 40-50 résztvevő nagytöbbsége rendszeresen olvassa a blogot, de csak egy páran tettek fel kérdéseket a Félszigeten is. Ez az arány a blog esetében még kisebb.

Én jól éreztem magam ezen a beszélgetésen, és azt hiszem azok is, akik ott voltak szombat délután a MIÉRT sátorban. De kíváncsi vagyok, hogy a résztvevők hogyan értékelik az együttlétünket – és ahogy megegyeztünk, várom a blogra is a visszajelzéseket. Azt hiszem, első ilyen jellegű találkozásnak jól sikerült, és a későbbiekben is szívesen rendeznék hasonló találkozókat akár Kolozsváron, akár máshol.

68 válasz: “Szombaton találkoztunk”

  1. Nagy István

    Aradon már az ősszel is vártak.

    És akkor egy más helyszín, ahova a hírek szerint nem mentél:

    http://www.kronika.ro/nd.php?name=Sh&kat=26&&what=13640
    A rendszerváltás
    2007-07-30
    Az alkalmak nem visszajáróak. Ha mégis visszatér egy lehetőség, az csupán a látszatok világában azonos a korábbival. Markó Béla és Tőkés László tavaly novemberi találkozója, mely az RMDSZ elnökének rossz döntése nyomán csupán az elpuskázott történelmi lehetőségek tárházát gyarapította, most újabb lehetőség ígéreteként tér vissza. De nem a közös EP-lista kérdésének az ajtaján, hanem azon az ablakon, amelyet az „erdélyi rendszerváltás” problémája nyitott meg.
    Persze, nem csoda, hogy az RMDSZ az egész kérdést most is a közel 140 000 támogatói aláírással rendelkező Tőkés Lászlónak az EP-jelöltlistára való viszszavételeként – a püspök kényszerű „visszaintegrálásaként” – fogja fel, a „rendszerváltásról” ugyanis – minden jel szerint – még nincs kialakult és nyíltan felvállalt koncepciója. Ezt a kérdést még mindig az egységfelfogás hegemóniává vastagodott árnyéka takarja el előle. Azonban november óta a korszaknyitó megegyezés szükségessége evidenciává érett. Az, ahogyan Traian Băsescu durván megrázta a román politikai rendszert, nem csupán e rendszer hibáira és a benne kitenyészett politikai osztály alkalmatlanságára mutatott rá általában, hanem az RMDSZ fontolva haladásának a korlátaira is: arra, hogy miképp nőtt ki ebből a hegemónia megőrzésének – a fontolva maradásnak – a stratégiája.
    Ezt kellene meghaladni.
    Többet lát-e ebből Markó Béla most, a májusi népszavazás fejbekólintó eredménye után? És látja-e Tőkés László, hogy a létrehozható korszakváltó kiegyezés után is még sokáig az RMDSZ marad a legjelentősebb politikai erő az erdélyi magyarság képviseletében? Markó részéről a teljes hegemónia feladása, Tőkés részéről pedig a korábbi sérelmektől való eltekintés a mai Markó–Tőkés találkozó sikerének közvetlen feltétele. A rendszerváltó kiegyezés kimunkálása pedig közvetett üzenete lehet annak, hogy az erdélyi magyarság vezetői alkalmasak arra, hogy felismerjék a korszak nagy kihívásait.
    Bakk Miklós

  2. Nagy István

    Szinte átfedés nélküli igénylisták:
    erdely.ma/dokumentum.php?id=26634
    nagyvarad.ro/content.php?goto=news&do=show_news&news_id=27688

    és az eredmény:
    radio.hu/read/230084/rid/PWdUTQ==

  3. Gobe

    Remélem, hogy ez az első lépés az emberarcú politikussá válás útján.

  4. új széköly

    sajna nem lehettem ott…

  5. frodo

    Gobe, ezt most hogy értetted? Hogy Nagy Zsolt most először nem a blog “biztonsága” mögül szól hozzánk? Mert nem vagyok benne teljesen biztos.

    Ha ezt értetted volna, akkor: A virtuális identitás – vagy akár a blog is – szerintem nem a burkolózás jele. Sokkal inkább egy trend, amellyel megtanulunk élni.

    Betévedtem a Félszigeten a Netsátorba. Azt hiszem, 30 gépet számoltam össze. Ezekből talán egy képernyőn nem volt aktív a yahoo messenger. Azt viszont nem néztem, hány ember listáján voltak a nevek yahoo ID-k szerint vagy valós nevek szerint. Akarva-akaratlanul virtuális is jelen kezdünk lenni a világban. Aki pedig nincs, előbb-utóbb lemarad. Jó téma lehetne: módosítja-e saját identitásunkat a virtuális identitás?

  6. Kiss Botond István

    Azért találom hasznosnak a szombatihoz hasonló közvetlen, kötetlen beszélgetésket mert valóban lehetőséget nyújt politikai kérdések feszegetésére, aminek azért valjuk be, nagyobb fajsúlya van, mint egyszerűen a blogról való tárgyalásnak. Ilyen típusú találkozókat gyakrabban kellene rendezni, több olyan ötlet, jó javaslat, vagy kritika kibukhat, melyeket aztán blogon keresztül szélesebb körben is ismertetni lehet. Ilyen kötetlen kezdeményezés igen kevés van RMDSZ-en belül. Vitát, eszemcserét kell indítani. Ebből talán az RMDSZ is sokkal többet megtudhat saját választóiról.

  7. új széköly

    ne haragudj Zsolt, de tudomásomra jutott, hogy kimoderáltad erőss bulcsú levelét, amely azért nem volt annyira erőss, hogy ki kellett volna moderálni…igaz kellett volna válaszoljál egy-két kérdésre…talán ezért etted?? ezt a levelet is ki fogod moderálni??

  8. új széköly

    minden politikusnak az a jó, ha seggnyalókkal veszi körül magát????

  9. új széköly

    eddig csak Zsolttól hallottam, hogy mi volt ezen a konferencián, vagy minek nevezhető dolgon…volt ott valaki más is, aki esetleg be tudna számolni???vagy véleményt mondani??azt már látom, hogy a nagyágyúk, nehéztüzérség nem volt ott, mert a kényelmetlen kérdések nem hangzottak el, és minden natyon szép, minden natyon jó volt…

  10. új széköly

    aki el szeretné olvasni erőss bulcsú fennt említett levelét, az megteheti a nyaradiblogspotton

  11. új széköly

    négy levelet írtam, ez az ötödik, kíváncsi vagyok arra, hogy mit fog Zsolt be vagy kimoderálni???

  12. Soós Róbert

    Talán ide kapcsolódik a köv. írás — Politikai blog: értelmetlen de működik

    http://maszol.ro/media/politikus_blog_2007_07_31.html

  13. új széköly

    mi a helyzet Lukács Vilmos-al, mert hallottam, hogy valamivel megvádolták?!

  14. Tihi

    http://czikatihi.wordpress.com/2007/07/31/nagy-zsolt-offline-sem-okozott-csalodast/

  15. Nagy Zsolt

    Kedves újszéköly!

    Amint azt tapasztalhattad szó sincs cenzúráról. Erről elég világosan beszéltem az offline találkozón is. És mielőtt rajtam kérnéd számon egy hozzászóló levelét, talán nem ártana az illető blogomon viselt dolgaira emlékezned. Ami meg a kérdését illeti arra több alkalommal is válaszoltam: nem voltam Bulgáriában nyaralni!

  16. Nagy Zsolt

    Kedves Nagy István!

    A tavaly őszre tervezett aradi találkozó elmaradását igazán sajnálom. Megpróbáltuk a kongresszus alkalmával megszervezni, de teljesen érthető módon erre már nem volt kapacitás. Azt viszont már most mondom, hogy szeptember második felében szívesen résztveszek majd egy aradi találkozón.
    A hétfői tárgyaláson nem kellett résztvennem. Annak örvendek, hogy ez a konstruktívnak bizonyult és remélem sikerül a közös célokban megegyezni és azokhoz hozzárendelni a közös eszközöket is.

  17. zoltán

    Kedves Zsolt!
    “A hétfői tárgyaláson nem kellett résztvennem.”-irja. E mondat mögött sok mindent látok, e mondatban benne látom a mai RMDSz fő irányvonalát. Vagyis, hogy egy bácsi, vagy több megmondja, (persze az ő értékrendszerükben demokratikusan) mikor mit kell (!) csinálnia. Meg sem fordult a fejembe, hogy Ön, mint az ügyben nagyon érdekelt személy nincs ott… Szóval nagyon felháborit a dolog, nem is látom értelmét, hogy egyebet még irjak, pedig lenne és valószinü kellene is.
    Kivánok eredményes titkári munkát, a vállalkozásáról (hallottam, azért ez is van) azért ne feledkezzen meg a nagy érdekképviseleti, szakmai, stb. munkában.
    Azért köszönöm, hogy elmondhattam véleményem, tudom ez sem kis érdem, hisz nem sok helyen adatik meg…

  18. Nagy István

    A közös célok fényévnyi távolságban vannak.
    Markóék elmentek egy lufival, Tőkésék meg egy sünnel.
    A sajtóértekezleten meg az hangzott el, hogy hasonlítottak egymásra z álláspontok. Mint a sün a lufira? A mosolyos arc persze része a kirakatnak, de akkor Markó miért volt feszélyezett, mint írta az egyik helyszíni tudósító? A kérdés persze költői és lehet, hogy az én szemüvegem sem azonos tisztító fényezi.
    A közös eszközök megszüléséhez pedig új kongresszus kell!
    Meglesznek? EU-jelöltállításig?
    Meglátásom szerint ugyains a születő SZKT az eddigi mása, az ötök bólogató holdudvara lesz, ami nem lesz alkalmas RMDSZ-t szülni és RMDSZ-EMNT-MPSZ-MPP eszközöket létrehozni, csak tovább soványítani az eremdéeszt.

    Értsük úgy, hogy Erős Bulcsú ki van tiltva a blogból?

  19. Márton Zoltán

    Tisztelt Mindenki!
    Hát én sem értem be a félszigetre, csak az LGT koncertre , és őszintén sajnálom.
    Számomra nem az a kérdés, hogy Zsolt cenzurázza vagy sem a blogját (amúgy nem hiszem), hanem az, hogy a blogon elhangzott nézetek, vélemények legalább egy töredéke eljut-e „illetékes” fülekbe (nem a szekura gondolok, ők úgyis veszik az adást).
    Sajnos egyetértek Zoltán véleményével, miszerint a Bácsi, vagy Bácsik mondják meg, kinek hol, és ki mögött kell állni, és én nagyon szívesen vitáznék azokkal a Bácsikkal, de nekik valószínű büdös a néppel csevegni virtuális, vagy való közegben. Mikor választások előtt lejönnek közénk – és rögtön barátnak neveznek, és fröcsögnek az ígéretek – nem tekinthető kommunikációnak. Most minden bizonnyal annyira foglaltak az ország nagy horderejű gondjaival, hogy eszükbe sem jut ilyen butaságokkal foglalkozni, vagy esetleg a számítógép-felhasználói képességgel lenne a gond?
    Nagyon groteszk az UDMR honlapon is, hogy külön menüpontként szerepel a Zsolt e-naplója. Sokkal inkább az kellene ott legyen, hogy az UDMR vezetőinek e-naplói. Vagy ahhoz, hogy blogoljon az ember IT miniszternek kell lenni?
    Itt mi ledaráljuk a miénket, Zsolt valószínű tudja is mi a zsuka, aztán úgysem változik semmi, mert a Bácsik nem akarják, és nyámnyila népünknek így is jó. Persze egy pártban kell lennie pártfegyelemnek, de ez állítólag nem párt, s ez a fegyelem sem nevezhető pártfegyelemnek. Na, mindegy, ezt egy sör mellett is meg lehet dumálni. Talán jobban is tennénk.

  20. Nagy István

    Bukott a Markó-doktrína – Interjú Tőkés László református püspökkel, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökével.
    http://www.kronika.ro/nd.php?name=Sh&kat=2&what=13743

  21. új széköly

    Kedves Zsolt!
    Tudom, hogy bulcsú hogy viselkedett a blogodon és azt én is elítéltem, elítélem. De azt is tudom, hogy mindezekért bocsánatot kért. Én úgy tudom, hogy aki belátja bűnét, és bocsánatot kér, annak meg szoktak bocsátani. És szereintem az a levele, amelyet kimoderáltál nem volt genyó hangvételű. Mindenki tévedhet az életében…
    Köszönöm külömben, hogy válszra méltattál…még, ha nem is velem volt kapcsolatos a dolog…és mondtam, nagyon sajnálom, hogy nem lehettem ott Vásárhelyen…

  22. Nagy István

    Bár Zsoltnak aligha mond újat, de talán elolvashatja:

    Bartha Csaba interjúja Toró T. Tiborral, Temes megye RMDSZ-es
    parlamenti képviselőjével, az Erdélyi Magyar Nemzeti tanács alelnökével a temesvári rádió magyar nyelvű adásában hangzott el 2007. július 31-én 14 óra után pár perccel. (Az első kérdés és a rá adott válasz legeleje lemaradt a felvételről.)

    TTT – … Nem csak a közös listáról, a jelöltek kiválasztásáról, szabad tárgyalni hanem ki kell használni azt a helyzetet, amikor tárgyalási helyzetben van mindkét fél és egy közép vagy hosszú távú együttműködésnek kell lerakni az alapjait. Ebből a szempontból vizsgálva a tegnapi találkozót azt gondolom, hogy biztató hiszen egyrészt baráti, együttműködő légkörben zajlott, másrészt pedig olyan döntések is születtek, amelyek esélyt adhatnak a megegyezésnek. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács küldöttsége egy csomaggal érkezett. Ennek a csomagnak a lényege, az hogy az erdélyi magyar rendszerváltás alapjait kell letennünk. Lehet, hogy egyesek számára ez egy kicsit erős kifejezés, a rendszerváltás, 18 évvel a rendszerváltásnak minősített történelmi esemény után. Mi az erdélyi magyar politikai érdekképviselet szemléletváltását szorgalmaztuk ezzel. Ebben különben meg is egyeztünk az RMDSZ vezetőségével, hogy valóban szükséges egy váltás. Én paradigmaváltásnak neveztem, Markó Béla szemléletváltásnak. Nem is a kifejezésen van itt a hangsúly, hanem a tartalma a fontos. Nem lehet úgy folytatni, ahogy eddig. Az RMDSZ valószínűleg a képviselet monopóliumát elveszítette. El kell ismerje, hogy léteznek az RMDSZ-en kívül más politikai szervezetek. Ennek az elismerése különben meg is történt ezen a találkozón. Innentől kezdve azt kell tanulmányozni, azt kell kialakítani, hogy ezek a szervezetek a közös cél érdekében hogyan tudnak együttműködni, hogyan tudnak együtt menetelni azokban a kérdésekben, ahol muszáj együtt menni, és hogyan tudnak tisztességes versenyt lefolytatni azokban a helyzetekben, amikor ez megengedhető, amikor ez éppen kívánatos.
    B. Cs. – Az EMNT „a nemzeti összefogás programjának” nevezte azt a dokumentumot, amellyel a tegnapi találkozóra elment. Hasonlóképpen az RMDSZ is „a közös nemzeti célokért” címen foglalta össze célkitűzéseit. Mennyire közeli egymáshoz ez a két dokumentum?
    TTT. – Igen sok olyan pont van, ahol van tér a tárgyalásnak és konvergenssé lehet tenni ezeket a pontokat, főleg itt a nagy közös nemzeti célok, és a mögöttük fölépíthető politikai cselekvés programjáról van szó, az autonómia kérdése, kulturális autonómia, Székelyföld sajátos jogállása, az oktatási stratégia, az egyetemeink kérdése, szórványpolitika. Ezek nagyjából benne vannak, igaz elég általános szinten az RMDSZ anyagában, a Nemzeti Tanács kicsit konkretizálta. Ami nem lelhető föl az RMDSZ anyagában, ami szerintem a bizalmat nagy mértékben erősíthetné ez az együttműködés mikéntje a különböző választásokon, az intézményrendszer fölépítése, hogyan lehet állandóvá tenni ezeket a tárgyalásokat, illetve intézményes keretet adni neki, ezt neveztük mi Erdélyi Magyar Egyeztető Fórumnak, amelynek egyelőre, amíg ez nem jön létre, és legvégső soron létre fog jönni, hiszen az RMDSZ vezetősége sem ellenezte, addig paritásos munkacsoportként az RMDSZ és az EMNT munkacsoportjai tárgyalnak, kiegészülve a Székely Nemzeti Tanács képviselőivel is, hiszen ezen a találkozón Fodor Imre, a SZNT elnöke is részt vett, jelezve, hogy ugyanabba a csapatba tartozik, és ugyanúgy szeretné a hosszú távú megegyezést, de a lényeges elem, amit az RMDSZ vezetői nem iktattak be dokumentumukba, a források fölötti rendelkezés. Ismeretes, hogy az erdélyi magyar társadalom a magyarországi és a romániai közpénzekből futtatja programjait, vagy nagy mértékben ezekből is, ezek fognak kiegészülni az európai programokkal. Itt bizony az RMDSZ olyan politikai monopollal bír, ami eltorzítja a társadalmat, eltorzítja és politikai kliensrendszert alakít ki. Különben egyet értettünk, hogy erről is érdemes tárgyalni. Hogyan tesszük ez átláthatóbbá, demokratikussá, és hogyan depolitizáljuk ezeknek a pénzeknek a szétosztását. Nos ezeket is felvettük annak a tárgyalássorozatnak a napirendjére, amely ez a találkozó után tulajdonképpen már el is indult. Egyelőre a felek a másik fél által letett dokumentumot, annak pontjait tanulmányozzák. Valószínűleg a jövő héten fog létrejönni az a munkatalálkozó, és eléggé magas szinten, hiszen az RMDSZ részéről Borbély László ügyvezető alelnök és miniszter lesz a tárgyaló elég széles mandátummal, hogy tegyük le annak a megállapodásnak az alapjait, amely lehetővé teszi, hogy majd az európai parlamenti listákról, a választási együttműködésről tárgyaljunk ősszel, és a következő években.

    B. Cs. – Lát ön esélyt a tegnapi első találkozó után megegyezésre a következő hónapokban?
    TTT – Itt szeptemberig kéne megegyezni, hiszen minden valószínűség szerint a kormány valamikor novemberre fogja kiírni a választások időpontját, ami azt eredményezi, hogy a március 15-én félbeszakított választási folyamat fonalát felvesszük, újra kezdődik ott, ahol akkor abba hagytuk, ez pedig a jelöltlisták letétele. Ez az első aktus, amit a parlamenti pártok meg kell tegyenek. Tehát amennyiben szeptember elejéig nem tudunk megegyezni, akkor azt hiszem, hogy jegelni fogjuk az együttműködést, és majd valamikor a választások után tárgyalunk erről. Én amúgy bízom benne, hogy ez az együttműködés létrejön, ha nem bíztam volna benne, akkor nem szorgalmaztam volna, súrolva időnként az RMDSZ fórumain a parlamenti frakcióüléseitől egészen az RMDSZ kongresszusáig, hogy egy ilyen megoldást körvonalazzunk. Úgy tűnik, hogy akkor nem sikerült, de a kényszerítő körülmények hatására most vált aktuálissá ez a kérdés. Én örömmel látom azt, hogy amit egy évvel ezelőtt mondtam, az most megvalósulni látszik, bölcsességre van szükség, türelemre, kompromisszumkészségre, bizalomra, és egy hosszú távú konstrukció kialakítására, hiszen nem egy választásból áll az erdélyi magyarság élete. Ezek fontos pillanatok, de igazából a választások közötti békeidő sokkal fontosabb, és akkor úgy lehet hatékonyan dolgozni, ha ezeken a választásokon nem ejtettünk olyan sebeket, egymáson, amelyek miatt az után nem tudunk együttműködni a békeidőben.
    Lejegyezte Nagy István, Pécska.

  23. Nagy István

    „Pártosodik” az MPSZ

    http://maszol.ro/index.php?menu_id=278&cikk=8347
    2007-08-01

    „Ez teljesen kontraproduktív, ellentmond annak, hogy amikor a magyarság vezetőinek többsége, politikusok, püspökök arra törekszenek, hogy közös nevezőre jussunk és közösen képviseljük érdekeinket pont azért, hogy ne gyengítsük erőnket, akkor az MPSZ megpróbálja pártként bejegyezni magát. Ez azt bizonyítja, hogy elsődleges érdekük nem a konszenzus és a közös képviselet, hanem önérdek, hogy bejegyezzék magukat, hogy megosszák a magyarokat, hogy veszélyeztessék az eddig elért eredményeket. Ezért határozottan a pártbejegyzés ellen vagyok” – nyilatkozta az ÚMSZ-nek Frunda György RMDSZ-szenátor.

    Mindezt Frunda György, az RMDSZ-t leginkább gyöngítő láncszem mondta. Önérdeke, hogy védje eddig elért szakmai és más természetű eredményeit, amelyekben semmi szín alatt nem osztozna. Mit tesz egy fehér Mercedes sportkupé!

  24. Nagy István

    Kedves Zsolt ezt ismered?

    http://czikatihi.wordpress.com/2007/08/03/haromszek-nem-alkuszik/

    Kíváncsian várom véleményed!

  25. frodo

    Ahogy én látom, az EMNT és az MPSZ előbb-utóbb ellenségek lesznek. Mivel az EMNT feltalálja önmagát az RMDSZ-ben, az MPSZ pedig egy különálló politikai alakulat lesz. Lassan nem is két, hanem három magyar pólusról beszélünk a magyar politikai jellegű alakulatok tekintetében.

    Van egy olyan érzésem, hogy Tőkés és csapata nemsokára két szék között a földre fog esni. És eltűnik a politikai palettán.

    Hova jutunk :) )

  26. Máté

    A blogger találkozó?

    Hát az kurva jó volt.

    Nagyon beégtem.

    Ezúton szeretnék hivatalosan elnézést kérni mindenkitől az “én magyar vagyok” kijelentésemért.

    Sajnos bekrepált a hangszáljaimba beépített erdélyi magyar-magyarországi magyar fordítógép.

    Ott igazából azt akartam mondani, hogy “én magyarországi magyar vagyok”.

    Másrészről jól éreztem magamat, főleg akkor, amikor megkérdezte Zsolt: “és hányan írtak a blogba?”. Nagy hévvel, büszkén felnyújtottam a karomat, körbenéztem, és azt egész sátorban rajtam kívül még vagy egy ember tette fel a kezét.

    Hurrá!

    A figyelem középpontjában.

  27. új széköly

    legalább minket is képviselt valaki ott!!