Az EP választásokról

• Az EP választások tétje nagy: lesz-e vagy sem képviseletünk az európai döntéshozatalban. A közvéleménykutatások is ,azt mutatják, hogy az erdélyi magyarok fontosnak tartják ezt a képviseletet. Ez nemzeti érdek.
• A politikum célja csak egy lehet: mindent megtenni azért, hogy legalább 2, esetleg 3 EP képviselője legyen az Európai Parlamentben a romániai magyaroknak. Ennek érdekében félre kell tenni az egyéni ambíciókat és egy olyan megoldást találni, amely kifejezi a választóink közakaratát, és olyan mozgósító erővel bír, amely nagy részvételt eredményez majd a választások napján.
• Sokat beszélnek az elmúlt hetekben a kiegyezésről, arról, hogy közös lista szülessék. Az RMDSZ több rendben is kifejezte tárgyalási szándékát, sőt ajánlatot is tett. Válasz eddig még nem érkezett. Sokak számára úgy tűnhet, nincs más megoldás.
• És van megoldás: a demokrácia alapvető elveit és szabályait kell csupán követni. Romániai „összmagyar” közös listát kell állítani. És ennek a leghatékonyabb és leginkább elvszerű eszköze az előválasztások rendszere. Közösen megállapított kritériumrendszeren alapuló előválasztásokat kellene szervezni, amely segítségével az emberek is véleményt mondhatnának arról, hogy ki az a három személy, aki elsőként szerepeljen az RMDSZ EP-választási listáján. Természetesen személyre szóló választást.
• Úgy gondolom, hogy ez az eljárás megoldást jelenthet a mostani helyzetben. Egy szakszerűen megszervezett előválasztás garanciája lehet egy korrekt összefogásnak, amely során nem csak a személyek, de a különböző programok, elképzelések is ütközhetnek, és így lemérhető magyar közösségünknek a jövőre irányuló elvárásai, céljai, prioritásai.
• A magam személyét illetően is ezt a megoldást tartom elfogadhatónak. Továbbra is fenntartom, hogy az engem érintő vádak politikai indíttatásúak és azt is tudom, hogy ártatlan vagyok. Ezt be is fogom bizonyítani. Viszont azt nem tudhatom, hogy az emberek hogyan vélekednek ügyemet illetően. És amint azt már itt is írtam, messze áll tőlem a gondolat, hogy ezzel a dologgal egy kockázati tényezőt vigyek be az erdélyi magyarok EP képviseletét eldöntő kérdésbe.
• A napokban több híresztelés is napvilágot látott a jelöltségem visszavonásával kapcsolatosan. Számomra ez a jelöltség akkor fontos, ha ezzel segíthetem az erdélyi érdeket. Ha ezzel hozzá tudok járulni egy jú választási eredményhez. Azt tudom, hogy ott jó munkát, hatékony európai képviseletet tudnék végezni.
• Ez számomra kihívás és nem öncélú karrier jelöltség.

80 válasz: “Az EP választásokról”

  1. Sipos Zoltán

    Nagyon jó ötlet, kár hogy nem tűnik “hivatalosnak” (értsd: ha Markó vetné ezt fel, más súlya lenne). Vajon miért nem jutott eddig ez eszébe senkinek? Talán még nem lenne késő megszervezni, igaz, ha Tőkés a tuti befutó helyet sem kapkodja el, akkor jó kérdés, hogy belemegy-e egy ilyen előválasztásososdiba.

  2. Gazda Árpád

    Teljesen rendben lévőnek tartom a javaslatot, hogy előválasztások alapján lehetne listát állítani. Ezt megelőzően azonban rendezni kellene a kassza kérdését. Mindaddig ugyanis, amíg az erdélyi magyarság kasszájának a kulcsa az RMDSZ zsebében van, és akár a közös pénz egészét az RMDSZ-jelöltek kampányára költheti, aligha alakulhat ki valós verseny. Előbb kell tehát megosztani a pénzt a hatalmat, és csak azután megtartani a versenyt.

  3. osonka

    hümm….hát a legnagyobb tét szerintem nem a európai döntéshozatal hiánya vagy megléte. A nagy tét az RMDSZ-en kívül való sikeres politikai projekt precedense. még egy év és nyakunkon az parlamenti és főleg helyhatósági választás. Ha sok kis ”helyi” Tőkés indul, az EP-sikeren/kudarcon felbuzdulva, az enyhén szólva is katsztrófához vezet/het.
    A másik meg az, hogy az RMDSZ azzal hogy Tőkésnek befutó helyet kínál fel az még nem tekinthető jó ajánlatnak, hiszen jelen pillanatban a püspöknek előnyösebb a függetlenként való indulás mint az egyáltalán nem biztos RMDSz égisze alatt való bejutás, főleg ha azt vesszük hogy még vele sem lenne garancia az RMDSz bejutása. Az más dolog hogy az RMDSz most lehet akkor sem jutna be ha egyedül indulna.

    ja és az összmagyar közös lista, előválasztás (amit vajon ki rendezne/felügyelne????) vegytiszta bla-bla. Ezen lett volna idő agyalni az elmúlt 17 évben, mondjuk pl. mikor “összmagyarul” kicsinálták az MPSz-t.

  4. zoltán

    Hat, igen kb. ez az elmelet. Kiindulopontnak jo, de vajon gyakorlatba ultetheto-e?
    Ez az elovalasztas szamomra nem tiszta. Mert, ha olyan elovalasztasokrol beszelunk amilyeneket az RMDSz szokott tartani, akkor nem latom ertelmet. Az pedig, hogy az RMDSz szervezzen egy orszagos valasztast errol… hat meglepne, ha egy Marko beallitottsagu ficko ebbe belemenne. Meghat ido sincs mar ilyesmire. On aki mar vezetett le valasztast tudhatja.
    Megoldas szerintem csak az lehet es lesz is (nem tudom mikor, de meggyozodesem, hogy eljon az is!), ha duzzadtabb lesz az RMDSz belso ellenzeke es ezek az emberek nyiltan felvalalljak majd gondolataikat es ezaltal lesoprik azt a sok hazugsagot, korrupciot ami felgyult a sok ev alatt. De (sajnallattal) gyanitom ennek az ara ket elveszitett valasztas lesz.

  5. sebesi karen attila

    Valóban jónak tűnik az előválasztás ötlete. Időigényes, de ebben a helyzetben talán jól jöhetne. Ez legalább helyére tehetne bizonyos dolgokat, ügyeket, egyéneket. Ami a pénzt illeti: aki indul, aki “azzá” szeretne lenni, nyúljon a zsebébe. A jelöltséggel ez is jár(hat). Ki mivel, mennyivel “száll be”? Vagy mégsem?

  6. koncz

    ha szorul a kapca, csak kiderül, hogy van még némi emléke a politikusoknak arról, hogyan is működne a demokrácia.

    hamarabb jobb lett volna…

  7. Nagy István

    Nem azért nagy a tét, hogy „lesz-e vagy sem képviseletünk az európai döntéshozatalban”, hanem mert a képviselet a romániai magyar nemzetközösség elemi érdeke. Persze nemzeti érdek is, de ezt a valamit maradékországban mostanában nem tudják, és a kormányzók nem is akarják az érintettek túlnyomó többségének elfogadható módon megfogalmazni.
    „Olyan megoldást [kell(ene)] találni, amely kifejezi a [romániai magyar szavazók majd mindenikének] akaratát, és olyan mozgósító erővel bír, amely nagy részvételt eredményez majd a választások napján.” A kérdés csupán annyi, hogy ha elkészül a portéka, akkor az még eladható lesz-e? Lesz-e ehhez még elegendő idő? Mert az bizony fogy, és az ereméeszes urak diadalittas jelöltállító SZKT-juk, majd kongresszusuk, és elnökbuktatójuk után is még mindig csak várják a sültgalambot, ami köztudomású, hogy csak zuhanni, de repülni sohasem tudott!
    „Az RMDSZ több rendben is kifejezte tárgyalási szándékát, sőt ajánlatot is tett.” Ki bizony, el is mentek találkozni, mondjuk egy évvel ezelőtt Tusnádon (mára az eremdéesz réme), és aztán az elöljárói nem tartották magukat a szóbeli egyezséghez, és csupán egyetlen tapogatódzó találkozóra mentek még el. Most pedig ők csodálkoznak legjobban a másik fél viselkedésén. Van képük hozzá, miután diadalittasak voltak a Szatmárnémeti kongresszuson, 2004-ben elintézték a választási törvényt, fityiszt mutattattak Frunda Györggyel az aradin, és tapsikoltak örömükben. Ezek voltak a bevezető ajánlatok? Ja, a sebeket most felejtsék el? De a hegek ott vannak. És az érintettek, micsoda szemtelenség, emberből vannak.
    „sőt ajánlatot is tett. Válasz eddig még nem érkezett.”
    Toró T. Tibor július 3-án tett javaslatot a tusnádfürdői találkozóra, amire július 5-én (!) közzétették az RMDSZ három időpontos javaslatát.
    Kedves Zsolt!
    Ki ajánlott, mit és mikor?
    TTT indítványra mit, és mikor válaszolt az eremdéesz?
    Vagy a sorrendiség méltányolása nem része az eleganciának?
    Vagy a felek nem egyenrangúak? Az eremdéesz ajtaját 1,50 magasra szabták, hogy azon csak lehajtott fővel lehessen bemenni?
    Ha igen, akkor mire föl a lejárató szövegkörnyezetbe illesztett csodálkozás?

    A romániai „összmagyar” közös lista előválasztással történő összeállításának lehetőségét kizárja az Aradon elfogadott Alapszabály. Ezt maga az eremdéesz ügyvezető elnöke, Kelemen Hunor írta itt: http://politika.transindex.ro/?cikk=5858.
    Miféle rendszerre gondoltál Zsolt? Ugye nem jelöltsorrend-állító küldöttgyűlésekre a Partiumban és állóurnás titkosra Székelyföldön? Mert ha igen, akkor ez, már megbocsáss, tiszta röhej, szárnyas házasítása hüllővel.
    Az országos, általános, titkos, állóurnás választást Markó Béla és csapata lesöpörte az asztalról, pedig 1995 táján Takács Csaba azt mondta az SZKT-n, hogy annak megtartására az ő személye a garancia. Erre, ebben az előkészítettségi állapotban szeptemberig különben sem lehetne sort keríteni. Most már csak egy vakulj magyar, ne láss tót pótcselekvésre van idő. Ezzel lehetne megalapozni a jövő évi két választást? Ugye nem gondolod komolyan?

    „Egy szakszerűen megszervezett előválasztás garanciája lehet egy korrekt összefogásnak, amely során nem csak a személyek, de a különböző programok, elképzelések is ütközhetnek, és így lemérhető magyar közösségünknek a jövőre irányuló elvárásai, céljai, prioritásai.”
    Milyen szép, bár igaz is volna! Az eremdéesz mára a csupasz szakszerűség, ez vitte ide. A korrektsége is lassan közmondásszámba megy. (Választójogi törvény, 2004.) Elvárások, célok, prioritások lemérése. A Desire Alapítvány mérésén csak élcelődtek az elöljárók. Most miért tennének másképp?

    Nem az ügyed a kockázati tényező, hanem az ismertséged, annak hiányára gondolok. Markó Bélát ismerik, mégis jól elmaradt 2004-ben a képviselői- és szenátorlistákon kapott tulipános pöcsétektől. Te biztos tudod, hogy a Tőkés-Markó-Nagy-Winkler sorban a népszerűségi és ismertségi indexed milyen. A szervezet 2006 novemberében készíttetett fölmérését idézném:
    Nem hallottam róla/ Bízom Nem bízom
    Nem ismerem benne benne
    Markó Béla 1.3 79.6 19.1
    Tőkés László 2.6 76.8 20.6
    Szász Jenő 52.2 31.7 16.1
    Nagy Zsolt 54.0 35.4 10.6
    Kelemen Hunor 59.1 34.2 6.7
    Toró T. Tibor 68.5 23.1 8.4
    Winkler Gyula 73.9 20.7 5.5
    És ennek ismeretében hozta meg az Operatív tanács a listás döntését. Tudatos harakiri volt? Winkler húzóember, vagy kockázati szavazathozó?

    „Számomra ez a jelöltség akkor fontos, ha ezzel segíthetem az erdélyi érdeket.”
    Nos kedves Zsolt ez itt a bibi. Te az erdélyi érdekért dolgoznál, és csak aközben az erdélyi magyarért. Akkor miért a magyarság szavazataival akarsz oda jutni? Miért nem az erdélyiekével? Ugye milyen furcsa kérdést szülhet a mondatod?

    A kihívás rendben, de az előzményekben nyakig benne voltál. A végkifejletben még kapsz lapot? Szurkolok neked, de az iménti táblázat nem támogat.

  8. Nagy István

    Korábban íródtak, de a témáról szólnak:
    http://cz.blogter.hu/?post_id=173656
    http://cz.blogter.hu/?post_id=175705

  9. baba

    Ha szorul a kapca.
    A pénz. Az nem egyenlő és nem is demokratikus, hogy az egyik az adófizető pénzén kampányoljon, lásd központilag leosztott pénzek, a másik meg a saját zsebébe nyúljon. Aránytalan, igaza van Gazdan Árpádnak.

  10. Nagy István

    Még egy apró adalék.
    2000-ben Pécskán általános, titkos, állóurnás előválasztással állt össze a jelöltsorrend. Minden magyar által is lakott háztartás kapott egy szavazólapot, és sokszorosíthatott is, ha azt akarta. 2000 szavazólapból 560 került vissza a kihelyezett urnákba.
    Volt egy kör, amelyik messze saját várakozásai alatt jött ki.
    Csalást kiáltottak és izegtek, mozogtak.
    A lista letételéig volt pár nap, de ahhoz elég, hogy a feszültséget oldjuk.
    Listavezető, RMDSZ-elnök voltam. Egy hétig körutaztam az érintettek között, a hangulat lecsengett, a lista a szokásos arányú szavazatszámot hozta.
    DE én akkor tudtam, hogy mi a dolgom a helyi közösség érdekében és nem azt harsogtam, hogy nem válaszoltak a meghívásaikra. mentem magamtól, mert tudtam, hogy különben begyullad a feszültség.
    Markó Béla és az Ügyvezető Elnökség évtizede nem tudja, hogy mi a közösségért végzendő dolga! Ennek első gyümölcse volt a tavaszi népszavazás, de a többi is érik.

  11. baba

    Gratulálok Zsoltnak!
    jobb későn, mint soha!

  12. új széköly

    kicsit késő, de nem elvetendő ötlet…bár úgy tűnik, csak kapaszkodó…
    Zsolt! én személy szerint hiszek neked, bár lenne egy- két kérdésem…csak azt nem értem, hogy ezt miért nem lehetett felajánlani hamarabb???? mi tartott vissza?? az, hogy akkor más volt a helyzet és azóta megváltozott??? olyan hülyén érzem magam, amikor hülyének próbálnak nézni…

  13. Kiss Tamás

    Zsolt,

    ez egy nagyon jó ötlet,

    DE

    tényleg az van, amit a többiek mondanak, vagyis

    1. El kell érni, hogy RMDSZ álláspont legyen. Markó ezt képviselje a Tőkéssel folytatott megbeszélésen.

    2. Nem lehet RMDSZ előválasztás, hanem az RMDSZ és az MPSZ (vagy EMNT, vagy a fene tudja hogy hívják az RMDSZ-en kívüli ellenzéket) közösen kell szervezze. Ha ez a “megtisztelő feladat” az RMDSZ területi szervezetekre hárul tényleg nem látom, hogy Tőkés, vagy bárki, aki kívül van a rendszeren miért szállna be.

    3. Gazda Árpinak igaza van, hogy a kampányforrások tekintetében is kellene törekedni valamilyen paritársa (bár ez nyilván praktikusan elég nehéz feladat), mert egyébként megint az van, hogy Tőkésnek (vagy másoknak) nem érdeke részt venni.

    Mindenképpen hajrá. Talán egy első lépés (az EP szempontjából meg utolsó kísérlet) arra, hogy az erdélyi magyar politika kimozduljon arról a pályáról, aminek így látszik a szomorú vége.

  14. emerikusz

    Néha olcsóbb és gyorsabb szavazás helyett reprezentativ közvéleménykutatást tartani, akár többet is. Az rmdsznek és a “másik oldalnak” is hasznos lenne, ha folyamatosan figyelnék a választók elvárásait.
    Egyébként meg nem csupán összmagyar listára, hanem összmagyar programra is szükség van. Nem csak az a kérdés, hogy ki megy Brüsszelbe hanem az is, hogy aki megy az mit csinál majd ott.

  15. Salló Zoltán

    Az egyéni ambíciók elleni harcot hogyan gondoltátok? Ha jól emlékszem nem az RMDSZ vetette fel a közös listaállítás ötletét… Ha jól emlékszem, akkor neves magyarországi közéleti személyiségek kérték Markó Bélát arra, hogy ne utasítsa vissza a Tőkés László vezette nemzeti oldal együttműködési szándékát a közös EP listaállítás ügyében… A “demokrácia alapvető elvei”-re való hivatkozás pedig egy RMDSZ politikus szájából több, mint hazúgság. Úgy gondolom, hogy ez a mostani “nagy közeledés” nem egyéb, mint az RMDSZ vezetők közötti meghasonlás a hogyan továbbot illetően. Mert a vonat elment, és az előválasztásokat már megtartották. Akkor, amikor összegyűjtötték a Tőkés László indulásához szükséges aláírásokat. Az volt az előválasztás. Az RMDSZ pedig jobban tenné, ha inkább a hitelességére koncentrálna. Amíg vezető RMDSZ politikusainak szájából (Verestóy Attila) olyan mondatok hangzanak el, hogy Tőkés László indulását még csírájában kell elfojtani, addig fölösleges “a demokrácia alapvető elvei-ről és szabályai-ról” beszélgetni. Főleg egy RMDSZ politikusnak.

  16. Szkeptikus

    A nép már kifejezte véleményét az aláírásgyűjtéssel, újabb szavaztatás: demo-krácia kínlódás, halott ötlet.

  17. domi

    Amig a fejesek nem hajlandok lealacsonyitani magukat a targyalas szintjeig, amig nem engedik magukat megalazni egymas tarsasagaval, addig megette a fene a magyar kepviseletet, erdeket ugy a roman, mint az europai torvenyhozasban. Szomoru, hogy magunkat emesszuk fel, egy nehany ember ketes erdekeiert…
    Barmi keves remennyel is kecsegtet egy megoldas, hat nosza, rajta, szaporan mozditani valamit! Csak latnank mar valami eloremozdulast…

  18. KSZ

    Szerintem késő az igyekezet. Hadd legyen maga az EP választás egy előválasztás. Mindenki indul a maga kis erőforrásaival (a hatak mögött ott a református egyház, az RMDSZ mögött a katolikus egyház – lásd Gergely István, Hajdó István, Csató Béla elhelyezéseit…). A nép a szükséges üzenetkorrekciót elvégzi.
    Az EP választás egyik járulékos eleme az RMDSz reform kell legyen. Hanem az aradi elvek üres beszédnek csengnek.

    A közös üzenet az legyen: EMBEREK, MENJETEK SZAVAZNI ÉS SZAVAZZATOK VAGY JOBBRA VAGY BALRA, CSAK MENJETEK SZAVAZNI! Bízom benne, hogy Egy valaki bejut. Annyi elég is, a tömeget az összmagyar EP képviselők adják így is, úgy is.

  19. fkv

    Megint egy gumicsont. Most aztán lehet újból rágódni, kedves szavazók. :-)
    Ez az egész EU parlamenti cécó már rég nem arról a pár kétséges helyről szól…
    Itt az udemeráj és jó pár megélhetési politikus sorsa a tét.

    De hát a felszínen folyik a kommunikációs csata.
    Ki lesz a hibás, ha nem lesz közös lista? (mert nem lesz.) Ebben pedig Markóék ha nem is jobbak, de erősebbek…s errefelé az erősebb kutya…bagzik.

    Úgyhogy ne dőljetek be az újabb és újabb “brilliáns” ötleteknek!

    Zsolt, ha ez a javaslatod majd a romániai parlamenti választásokra vonatkozik, akkor lehet róla beszélni. Addig…..menjetek nyaralni( s lehetőleg ne Bulgáriába.:-)

  20. zoltán

    Kedves Nagy Zsolt
    Onben- szerintem egy nagy osszevisszasag van!
    Latja, hogy az RMDSz szekere nem megy jo iranyba, de azert tolná, föleg amikor pozicióban van, ellentmondás félét pedig csak akkor suttog, amikor kiesni látszik ebböl a körböl es közben bevallja öszinten (ez szamomra nem vitas), hogy nemzetünk javát szolgálná.
    Szerintem tehat elobb el kellene dönteni kivel szeretné megvalositani azt amire kepes lehet, mert egyedul nem fog menni…
    Azt mondjak sokan Tokesrol, nem jo politikus. En nem allitom az ellenkezojet, de ki tudta eddig kicsit is megszorongatni a Marko-bandat? Szerintem O sem szeretne EU-s kepviselo lenni (ez egyre nyilvanvalobb ahogy kozeledik a valasztas), de ki lehetne mas aki (nevével) akar ezzel a manöverrel is sakkba szorithatja az elobb emlitett elvtarsakat?
    89-ben is azt mondták rá, hogy szegeny egyedul ugy sem fogja tudni lerombolni a kommunista-blokkot!
    Ezzel azt akarom sugallni azokba akik nem tartjak ot jo politikusnak, hogy egy kicsit figyeljenek. Elemezzek mit miert tehet, vegyék figyelembe, hogy amit kitüz maga elé azt sok esetben meg is tudja valositani, milyen szemelyisegekkel van akár baráti kapcsolatban, ami a politikaban is elengedhetetlen, hányan es kik biznak benne es biztatjak nyiltan, nem sunyi módon, mint másokat.

  21. zsombor

    Hamarabb kellett volna így CSELEKEDNI ,nem csak most amikor szorul a hurok az rmdsz nyakán.

  22. mazs

    Bennem egy további kérdés fogalmazódik meg az esetleges összeborulás távlatából.
    Feltételezzük, hogy sikerül bejuttatni az EP-be 2-3 magyar embert. Feltételezzük, hogy Nagy Zsolt, Tőkés László és XY ezek neve.
    Ismerve az eddigi együtt-nem-működésük történetét, és a csupán opportunista, a választási siker miatti összeállásukat milyen garanciánk van arra nézve, hogy odakinn egy csapatban fognak játszani s nem azzal töltik majd mandátumukat, hogy egymást kilőjjék ott és itthon?

  23. boditamas

    Szerintem ha kozos elovalasztasokat tartananak, akkor sem tekintehetok elveszettnek a Tokest tamogato alairasok. Ezeknek, valamint a Desiree felmeresnek az volt a hatasa, hogy raebresztettek az RMDSZ vezetoit a parbeszed valamint a kozos jeloltlista letrehozasanak a szuksegessegere. A jeloltlista osszeallitasakor szerintem figyelembe kellene venni a felmeres eredmenyeit, valamint az RMDSZ jeloltjeinek a szamat. Tokesek a puspokot tamogatok aranya alapjan alitsanak jelolteket. A ket fel ugyanebben az aranyban allja (akar a jeloltek hozzajarulasaval) a valasztas koltsegeit. A valasztasi bizottsagokban ugy helyi, mind megyei szinten legyenek kepviselve a puspok tamogatoi. Minden szavazo harom jeloltre szavazhasson.
    Ugy a targyalasok idopontjarol szolo tanacskozasoknak, mind maguk a targyalasoknak titkosaknak kell lenniuk. Maskeppen belethatatlen idoig folyna ez a kommunikacios vita: “en szeretnem, de o nem akarja es eroszakkal nem megy a szerelem” Jo jel, hogy Torro Tibor nyilatkozatai a targyalasok titkossagat sejteteik. Valaki a transzindexen azt irta, hogy a romaniai magyarok jobban akarjak a Tokes-Marko kozeledeset, mint a ket fel. Ha viszont mind a ketten a romaniai magyarsagot akarjak kepviselni, akkor engedelmeskedniuk kellene a romaniai magyarsag akaratanak. Az RMDSZ vezetosege, meg ha az utolso elotti oraban is, de bekejobbot nyujtott. Most a palya jobb oldalan a labda. Nagyon meg kellene vizsgalniuk, erdemes-e makacskodni.
    Az elovalasztasok mellett egy alternativ varians a preferencialis szavazas bevezetese az EP valasztasokon. Szukseges lenne azonban az, hogy az RMDSZ foggal-korommel kuzdjon ezert a celert es a roman mediaban is eroteljesen publikalja ezt a javaslatot.

  24. Márton Zoltán

    Kedves Zsolt!
    Nem kételkedem, hogy ötleted javító szándékú, de ugye tudod, hogy jócskán elkésett?
    Az UDMR évek óta csak az arrogancia hangján kommunikál, mikor egyáltalán megteszi a mostanára ellenségnek kikiáltott hajdani alapembereivel, de még szervezeten belül is. Megvetés, lekicsinylő fitymálás, sokszor egyenesen rosszindulatú lejáratás (hogy ne írjak keményebb, de annál helyénvalóbb szavakat) az osztályrésze azoknak, akik nem értenek egyet a szervezeten belül tökélyre vitt romlással. Régebben úgy tűnt, hogy csak a vezetés szállt el, de mára már legyűrűzött a métely az alapszervezetek szintjére. Biztosan van róla elképzelésed, milyen megosztó erő tud lenni egy sportcsarnok lehetőségének a fitogtatása…
    Előválasztást emlegetsz? Olyant, amilyet szerveztetek a legutóbbi helyhatósági válaasztások előtt? Ha a szándékod tényleg őszinte (ebben nem kételkedem), akkor ezt az ötleted nem gondolhattad át.
    Ha a lehetőségeket latolgatjuk, csak két opciónk van, mert az erdélyi magyarok közös listájának vonatja már rég elfüstölt, amikor lejárt az aláírások leadási határideje (ugye nem kell részleteznem, hogy kinek a hibájából).
    Ami maradt:
    1. Tőkés és az UDMR külön indul az eredeti forgatókönyv szerint,
    2. Tőkés helyet kap az UDMR listán.
    A 2. verzióban lehet ugyan előválasztásokat szervezni, de annak a gazdája az UDMR lesz, azt pedig tudjuk hogyan szokott eljárni ilyen esetekben. Halva született ötlet. Nem lehet valakit évekig köpködni, gyalázni és megalázni, és aztán rajta kérni számon az „egység” hiányát. Ez a fajta egység UDMR szabadalom, másnak nincs amit kezdeni vele.
    Láthatod Zsolt, hogy azok, akik ebben a blogban írnak, nem kifejezetten UDMR rajongók, mégis őszintén elmondják véleményüket, segíteni is szeretnének lehetőségeik szerint, mert úgy érzik, hogy veled érdemes kommunikálni. Milyen más lehetett volna a helyzet, ha az évek során nem gubóztok be, hanem néha meghallgatjátok a mások (most már a többség) véleményét is.
    Egy ismerősöm aranyköpése jut eszembe: a felfele igyekvő ember vigyázzon arra, hogy mindenkinek köszönjön, mert lefele is fog jönni valamikor, és akkor biza jól fog, ha valaki fogadja erőtlen köszöntését.
    Ez a mondás nem éppen rád szabott, mert Te azért biccentettél erre-arra (ezért is írnak az emberek a blogodba), de elmondhatod a mindentudó vezéreknek, annak ellenére, hogy úgy tűnik az etikettóra ideje már lejárt az UDMR számára.
    Neked személy szerint azt kívánom mielőbb lábalj ki a kalamajkából, mely egyértelműen politikai fabrikáció, csak az a kérdés, hogy kié…
    Szükség lesz a tehetséges emberekre, ha lejár ez a szemfényvesztés.
    PS.
    Nem sértegetési szándékból nevezem a szervezetet UDMR-nek, hanem mert meggyőződésem, hogy régen nincs RMDSZ. Talán egy-egy eldugott faluban, de országos szinten semmiképpen. Igény volna rá, de nincs szolgáltató :-) .

  25. titusz

    Az ötlet nem új, de jó…megszorításokkal. Pl. Nagy Zsolt neve semmiféle listán ne szerepeljen…

  26. titusz

    Nem új ötlet, de jó, bizonyos megszorításokkal…Pl. Nagy Zsolt neve ne szerepeljen semmiféle listán…

  27. Nagy István

    Zsolt helyzete rendeződött, egyelőre titkárrá lesz. Íme mit ír a transindex: Nagy Zsolt miniszteri tevékenysége színvonalas volt, ezentúl az RMDSZ elnöki hivatalának külügyi titkáraként folytatja tevékenységét – számolt be az RMDSZ elnöke.

  28. Nagy István

    http://erdely.ma/autonomia.php?id=26528

    Gál Kinga EP-képviselő:
    Tőkés László maga mögött tudja azt a rengeteg összegyűjtött aláírást, ami itt is bizonyította, hogy Erdélyben igény van arra, hogy jelen legyen Brüsszelben. Az meg végképp nem mindegy, hogy ki képviseli az erdélyi magyar közösséget. Gyakorlatilag a kisebbségbe szorult erdélyi magyar közösségnek először adatik meg, hogy direkt módon, önállóan, egy nemzetközi fórumon jelenítheti meg az érdekeit, elmondhatja panaszát. Ez nem csak lehetőség, hanem hatalmas felelősség is. Erről kell szóljon a vita, ami az elkövetkező napokban, hetekben, hónapokban zajlik: kik legyenek a brüsszeli képviselők? Mert ők nem csak egyszerű képviselők lesznek a több mint hétszáz között, hanem ennyi évtized után az erdélyi magyar közösség önállóan megjelenő, nemzetközi szintérre fellépő képviselői lesznek.

  29. skorpio

    Sziasztok,
    No en igazan nem akarok gonosz lenni, de egy elovalasztasos dolog megoldana az RMDSZ meg Tokes problemajat is nem? RMDSZ listat allitott ossze, azt csak ugy megsem rughatja fel, Tokes is kulon akart indulni, azt sem lehet eppen sutba dobni. Ez mind a ket szereplonek jo lehet. Gonosz kerdes: nem lehetett volna megsporolni ezeket a koroket?

  30. új széköly

    Márton Zoltán elég tisztán elmondta, és igaza is van…szerintem sokan szeretnek Téged, de nem értenek egyet azzal, hogy még mindig ennek a bandának falazol…valszeg, hogy valamivel a kezükben tartanak- nem tudom mivel?-, de te nem te vagy…te nem ilyen vagy és valahogy még mindig többet várok Tőled!! mint ahogy látod, sokan mások is!Ideje lenne tiszta poharat önteni a vizbe…

  31. Nagy István

    Kedves új széköly!
    A pohár tiszta. Csak megcsapta egy kis fluor, ezért már imitt-amott csak áttetsző. Ezért a benne lévő víz mindenünnen másképp néz ki.
    Az ember is változik idővel, ki így, ki úgy, egyesek csak alig, mások annál többet.

  32. gyímesi szilárd

    Szép az összmagyar, de késő bánat, előbb kellett volna.
    Meccs közben nem lehet új játékosokat igazolni.
    Nem kellett előbb Tőkés, most izzadjatok!!

  33. zoltán

    Új Székölytöl kérdezném, miért vár többet, mire alapozza ezt az elvárását? A sok politikai kudarc elökészitésével, abban való részvétellel, vagy a nagy szakmai tapasztalatból? Szeretném érteni…de nem tudom. Biztos az én hibám, meg korlataim beszolnak…
    Szerintem N.Zs. ugyanazt a vonalat követi amit követett KMDSz- es korában… Hogy akkor sem olyan volt amilyennek én láttam? Az lehet…

  34. új széköly

    Kedves István igazad van!! csak gondoltam, hogy a poharat is ki lehet mosni…persze akarat is kell hozzá…és alázat, mert nem mindenki tenné meg…
    Kedves zoltán!
    Biztos vagyok benne, hogy Zsolt képes lenne a változásra, ha akarna…sajnos azzal van inkább a gond, hogy nem is akar…én, személy szerint, mint ahogy már többször is hangoztattam, a háta mögé álltam volna…és még sokan mások…az a baj, hogy az utóbbi időben mind jobban csökkennek az esélyei arra, hogy nagy támogatottsága legyen!!
    Lehet igazad van, és én nem ismerem eléggé őt, de én lehetőleg mindenkinek megadom az esélyt arra, hogy bebizonyítsa, tud más is lenni, mint amilyennek pillanatnyilag látszik…Zsolt most ebben a fázisban van nálam…igaz már eléggé kilógó szekérrúddal…sajnos…

  35. Nagy István

    Kelemen Hunor fölkiáltott.

  36. KSZ

    Itt egy kitűnő kampánytéma.
    http://www.erdely.ma/hatranyban.php?id=26757

    Jó lenne a kampányban inkább ezen verekedni, ki oldja meg előbb a diplomahonosítási problémákat, hogyan segítjük a hazatérőket. Egy RMDSZ Hazavándorlási Hivatalt mikor avathatunk?