Domokos Géza 1928-2007

Kedd délután Marosvásárhelyen hetvenkilenc éves korában váratlanul elhunyt Domokos Géza író, szerkesztő, politikus, az RMDSZ alapító elnöke.
1969—1990 között a Kriterion Könyvkiadó igazgatója volt, irányítása alatt a kiadó jelentős szellemi műhelyeket alakított ki nemcsak a romániai magyarság, de a németek, az ukránok, a szerbek, a zsidók, a szlovákok, továbbá a törökök és a tatárok számára is.
1989 decemberében a Romániai Magyar Demokrata Szövetség egyik alapítója, majd a szövetség első elnökeként dolgozik, 1992-ig az RMDSZ parlamenti képviselője, ezt követően visszavonul a közéleti tevékenységtől. Viszont mindig hallatja hangját, ha úgy érzi, hogy veszélyben a magyarság érdekvédelme.
Én magam személyesen alig egy pár alkalommal találkoztam vele, de azok a beszélgetések meghatározóak voltak, sok esetben puszta jelenléte erőt tudott adni. Így történt ez az RMDSZ utóbbi Kongresszusán is, akkor elmondott beszéde minden jelen lévő számára felemelő élményt nyújtott.
Példaértékűnek tartom intézményteremtő munkáját, párbeszédkészségét és könyörtelen szembenézését a múlttal és a hibákkal.
Nyugodjon békében!

221 válasz: “Domokos Géza 1928-2007”

  1. gobe

    És elévülhetetlen “érdeme” marad a marosvásárhelyi események eltussolása, a sirba vitt válasz arra a kérdésre, hogy miként alakult meg az RMDSZ két nap alatt.

  2. gobe

    Életrajzából mindig szemérmesen kihagyják a moszkvai egyetemet és azt, hogy a központi bizottság póttagja volt.

  3. Erőss Bulcsú

    Gobe, szokták mondani halottról jót vagy semmit. Amúgy igazad van, de ne legyünk kegyeletsértőek. Domokos Géza bácsiról elmondható, hogy nálánál kompromisszumkészebb, behódoló erdélyi vezető talán csak Apafi Mihály Erdély fejedelme volt. Kettejük között csupán az a különbség, hogy Apafi nem volt RMDSZ-es…

  4. Metoikosz

    … az elhunytaknak méltóság adasson…

  5. Nagy István

    Nyugodjék békében!

  6. PAPP ATTILA

    Nyudogjon békében!

  7. Alin

    ai bunul simt daca ai fost ministru al Romaniei si vorbeste in romaneste sau macar pune la blog “.hu” nu “.ro”. Ai bun simt ca degeaba ai ajuns aici…

  8. Erőss Bulcsú

    Domnule Alin!

    Ma simt onorat ca pot sa vorbesc direct cu ajutorul internetului cu Dumneavoastra! Pe cel care acuzati ca nu are bun simt, este un fost-ministru care este cetatean roman de NATIONALITATE MAGHIARA. Asa stind lucrurile are dreptul sa vorbeasca in limba materna in propriul sau blog. Daca nu ma insel Romania este un stat de drept unde minoritatile au tot dreptul sa vorbeasca in limba lor. Daca Dumneavoastra nu sunteti in aceeasi parere, puteti sa ganditi altfel, dar atunci va rog cu toate stima sa nu vizitati site-ul aceasta. Va multumesc frumos!

  9. TLorand

    Tisztelt Bulcsú!

    Ez szép volt, el kell ismerni

  10. PAPP ATTILA

    Stimate Alin,

    ai gresit Domnule adresa. Incearca pe zsoltnagy.ro. ca acolo totul este pe limba materna a Domniei voastre.
    Acum si aici este vorba despre un om care a decedat ieri si il comemoram. Chestiunea cu .hu sau .ro este irelevanta, putea sa fie si .tk. Mare scofala.
    Cu multumiri pentru intelegere.

  11. Erőss Bulcsú

    Látjátok milyen balfaszok vagyunk? Bejön egy román (vagy egy székely góbé, remélem azért nem:)és mindjárt románul kezdünk el pofázni!!!És milyen előzékenyek vagyunk!! (én is sajnos) Bocsánatot kérünk, hogy idejött és megalázott minket! Na nem baj, csak szóltam, tükröt tartottam magunk elé…

  12. Nagy István

    Egy másik tükör:

    Barátaim, testvéreim!

    “Egy pohár hűs bor mellett akarhatnákom volna valami szépet és jót írni néktek, hogyhát mivégre is lenne jó az, ha elbírnátok jönni hozzánk Adára.
    Egy szó az ok amiért jönnötök kell. Egy szó az ok amiért várlak-várunk benneteket. Ez a szeretet.
    Újra kell tanulnuk önfeledten és szívből szeretni. Szívből szeretni a magyar anyát aki az édesanya, a családot aki óv bennünket, a nemzetet aki eddig jól szolgált és megtartott bennünket, és most ő szorul segítségre, a múltat, a jelent, s a jövőt, és minden, minden magyar rögöt.
    Nincs nagyobb erő a szeretetnél. Ha szeretet van köztünk, akkor nincs trianon, se más baj. Akkor összefogás van, hazaszeretet, gyermekáldás, megértés és kikezdhetetlenség. De addíg fel kell hagyni a gyilkos béke éltetésével, és meg kell teremteni az éltető békét.
    Isten dicsőségére megszervezzük az adai tábort. Erkölcsi tisztasággal, emberi erényekkel, minden akadályon felülkerekedve, értünk és az emberiségért is.
    Ez a tábor egy kicsit másként indult mint korábban. Az élmény is más lesz.
    Az is ott lesz, akiben sokan nem is mertek reménykedni.
    Akinek pedig nem sorsa, hogy ott legyen, annak is kívánom, hogy érezze jól magát, és áljon helyt ahol lennie kell.
    A többieket szeretettel, öleléssel várjuk.
    Mindörökké EMI!!!!!
    Maurer Oszkár”

    EMI tábor augusztus 8.-a és 12.-e között Gyergyószentmiklóson a 4-es motelnél is lesz!!!
    http://erdely.ma/lazitas.php?id=25860

  13. domi

    Talan azert vagyunk elozekenyek ourasagaval, mert igy van belenk ivodva. Ha megsert egy olah, hat szepen valaszolunk, nehogy holnap azt mondhassa, hogy mi kezdtuk. Mert pontosan ez tortenne. Igy van szokva a magyar, van meltosaga. Ez jo is, de rossz is, mert csorbitja a kard elet. De azt is eredmenyezi, hogy a romansag koreben (aki nem nacionalista) elismeresenk orvendunk…

  14. Tibi

    Bulcsu, szerintem nem voltal balfasz, sem te, sem Attila.
    Elsosorban azert, mert nem sullyedtetek le szidalmazasba, “orditozasokba”.
    Masreszt mivel egy roman embernek irtatok valaszt (es csak neki), teljesen ertheto, hogy ugy irjatok, hogy o is ertse. Maskepp semmi ertelme.
    Nem lehet ugy elni, hogy mindig hangosabban akarunk orditani mint barki mas. Ezzel a legegyszerubb provokaciot is engednenk ervenyesulni, es nagyon konnyen manipulalni lehetne minket. (Nem mintha most sem manipulalnanak mas iranyokbol, de legalabb ne tegyuk konnyuve a dolgukat.)

  15. Erőss Bulcsú

    Igazad van Tibi azt sugallja az agyam, de nem a szívem. Persze nem is az a baj,hogy megkértük,fáradjon más helyre,ha románul akar beszélni, és még az is helyes,hogy mindezt finoman tettük, csak az a baj,hogy a román gyerek ezt nem értékelte. Ez neki normális dolognak tűnt, hogy ő belép keményen és mi megsimogatjuk ezért a fejét. ez neki teljesen érthető és logikus folyamat volt. Akkor szoktam “hülyét kapni”,amikor Szentgyörgyön beülök egy jó hideg sörre, aztán leszünk vagy 17-en az asztalnál,odajön egy román tyúk,aztán miatta,mi a székely gentleman-ek románul kezdünk el pofázni.Ilyenkor szoktamideges lenni,hogy 17-en mi idomulunk egyhez. (Ez olyan, mint itt Magyarországon a filoszemita SZDSZ 5%-a és ez az öt százalék alakítja most át az egészségügyet, amit egyébként 95% ellenez pártállástól függetlenül) Szóval furcsa dolgok ezek. Mikor San Sebastianban voltam, a spanyolok nagy része tudott baszkul, Kosovoban, Pristinaban (a másik kedvenc példám) persze a szerbek nem beszélik a többségi albánt, inkább elmenekülnek Vajdaságba magyart verni…Mi lenne,ha a románok az a része,aki a székely tömb mellett él kisebbségben tudna magyarul, asa din curiozitate? Mit szólnál? Élveznéd? Én nagyon bírnám,esküszöm…Ha még tele hibákkal is, de látnám, hogy az akarat megvan benne. Ha meg nem akaarnak magyarul beszélni akkor visszamehetnének Olténiába vagy ahonnan jöttek, mit szólsz, nem lenne jó?Nagyon élvezném barátom én ezt, komolyan mondom…

  16. Marika

    Beke legyen aldott poraira!
    Olyan eber volt akitol sokan sokat tanulhatnak.
    Kiserjuk egyutt utloso utjara szombaton delelott.
    Reszvetem a gyaszolo csaladnak.

  17. siculus

    Beszeltek, itelkeztek, pedig nem is ismertetek. aldott legyen a fold, amelyben nyugodni fog….

  18. Ficsur

    Bulcsú, én is gondolkodtam már ezen. Szerintem a székely tömb mellet élő romának annál nagyobb nacionalisták, hogy magyarul akarjanak beszélni…
    De nagyon díjaznám, ha végre bennük is fel lehetne fedezni az akaratnak akár a magvát is.

  19. Marika

    Kedves Blogolok!
    Gondoljatok el, hogy ti, hogyan ereznetek magatokat, ha a ti szeretteitekrol szolo beszelgeteshez masok, sokatokhoz hasonloan, igy csevegnenek, ahogy egyesek teszik.
    Csak gondolkodjatok el.

  20. Fairplayguy

    Nyugodjék békében!

  21. leanyka

    Ay idő, a tények, az utókor majd ítélkezik.
    De,
    Domokos Géza érdekes, színes, markáns egyéniség volt, kedves, humoros, szép szál ember.
    Nyugodjon békében!

  22. Nagy Istvan-nak

    igen humorkodasa közben terelte vakvágányra az autonómiát is
    még az eleján amikor lehetett volna, amikor még rendőrség sem volt
    a katonaság is összevissza szétszórva.De neeem tessenek megnyugodni és hazamenni MI intézkedünk, ezek voltak a dicső pártember szavai
    Nagyon humorosak igen az volt nagyon humoros. Remélhetőleg most
    izzad kissé a hőségtől

  23. samson

    ja és mégvalami
    bizonyára ALIN és társai minél több ilyen markáns Domokos vezért kiván
    a magyaroknak

  24. gobe

    Kegyeletsértést csak egy kegyes ember ellen lehet elkövetni. Hogy Alin is értse: Nu e cazul. Nem sajnálok és siratok egy olyan embert aki feláldozta jövőnket! Természetesen ez az én magánvéleményem. Ettől még csodálhatja őt bárki szabadon. Valamikor régen, amikor a székelyeknél még megvolt közösségi szellem a közösség kitaszította azokat akik vétettek a közösség ellen.Ezt az immunrendszert tette tönkre a mindenféle izmus.

  25. Metoikosz

    kedves góbé,

    a közösségi szellemhez – különösen a székelyeknél – hozzátartozott az elhunytaknak kijáró tisztelet (is)… halott embert kitagadni a közösségből árnyékszékelységre utaló jelek, de tudom – írásaid olvasva – ez nem rád vonatkozik, mindazonáltal engedd meg hogy emlékeztesselek szeretett “bicskás” testvér,

    reménykedő jóakarattal

    Metoikosz

  26. Yuzgus

    Tisztelt fórumtársaim !!

    Keserű szájízzel olvasom “véleményeteket” Domokos Géza halálával kapcsolatban.
    Vagy túl fiatalok vagytok és azért nem ismeritek munkásságát, vagy ha kortársai voltatok az “átkosban”, akkor meg salnállak , hogy nem ismeritek munkásságát.
    Sokat lehetne vitatkozni azon, ki hogyan élte meg azokat az éveket (a 89 előttieket)
    Lehetett úgy, ahogy azt mondjuk egy Hajdú Győző tette (aki nem tudja, olvasson utána), de lehetett úgy , ahogy azt Domokos Géza tette.
    Akkor , amikor sokan itthagyták az országot is és megfutamodtak Ő maradt, és maradt mert tudta: neki itt hivatása van.
    És ezt a hivatását becsülettel teljesítette is.

    Kriterion-igazgatói munkásságával örökre biztosította helyét Erdély legnagyobbjai között

    Hogy kompromisszum-ember volt, modjátok … Hát ez volt a mi szerencsénk, tisztelt fórumtársaim, mindig tudta meddig mehet el az alkudozásokban, hogy mi most büszkék lehessünk könyvespolcainkra (ahogy egyiketek írja). Nemcsak a saját, de az erdélyi magyarság kompromisszumát is meg kellett élnie, vállalva ezzel nemcsak a mindenkori román rágalmakat , hanem most a az övéiét is.

    Az mondjon rá vádat aki ezt jobban csinálta volna azokban az életveszélyes időkben

    Akadtak volna helyette sokan mások erre a posztra, de vajon milyen eredménnyel ????
    (Csak emlékeztetőül: amikor Majtényi Erik után (nagyon sokan őt is elítélték) más került az ELŐRÉHEZ a lap olvashatatlanná vált)

    Markó Béla Bethlen Gáborhoz hasonlította a múlt szombati sepsiszentgyörgyi búcsújában. Egyetértek vele. De hogy ne politizáljak, figyelmetekbe ajánlom Dávid Gyulának ugyancsak itt elhangzott beszédét.

    Mégegyszer, ha irodalmi-szerkesztői, ha politikai munkásságát vitatjátok ne feledjétek beleélni magatokat azokba az évekbe és körülményekbe amikor ezek végbementek Látom ez e legnehezebb nektek.

    Nem akarok kioktatni senkit, csak egy icipicit “hangosan” gondolkodtam !!

    Köszönjük Neked , Domokos Géza , hogy VAGY nekünk ,hogy kortársaid lehettünk !!!

    Isten nyugtassa békében .

  27. gobe

    Kedves Metoikosz,

    Egy szempontból biztosan igazad van. Kár egy bittet is pazarolni a politikusokra. Ezért mától az összes portálunk politika és politikus mentes övezetté nyilvánítottuk. Túl sok energiát vett el hasznos céloktól, a lényeg megragadásától az állandó emlegetésük, figyelésük. Úgy is javíthatatlanok. Ezért kizártuk őket onnan ahol volt beleszólásunk. Számomra semmi érdekest nem tud egy politikus mondani. Igazat meg végképp nem. Persze, persze most jön a politikailag korrekt szokásos “tisztelet a kevés kivételnek” De erre a kevésre, ha van, lehet, de nem találjuk, kár időt és tárhelyet áldozni.

  28. Metoikosz

    Kedves góbé,

    fölöttéb üdvös dolog, egyetértek veled a közösségépítés politika-mentességét illetően különösen erdélyi vonatkozásban, gratulálok e felismeréshez.

    Mindazonáltal remélem te is egytértessz N.Domokos Géza érdemeit illetően és a neki kijáró kegyeletnek az előtted hozzászóló sorain elgondolkozol. Olvass utánna, érdeklődj a politika-mentes “öregektől”.. nem akarlak megsérteni, de az az érzésem hogy túl fiatal — s talán egyben tapasztalatlan is — vagy (?) és a szólás-szabadáságot eképpen gyakorolod… a politikának lehetnek más színei is mint amit te látsz, hisz szivárvány is több színű… persze e színeket politikusok festik …

    egyelőre most ennyit…

    reménykedő jóakarattal

    Metoikosz

  29. Nagy István

    Kedves Yuzgus!
    Nem kezdek anagrammát fejteni négy mássalhangzóból és két u-ból.
    Aki olyan idős, hogy kifogta DG jó éveit (1968-1975) és az azt követőket is az miért bújuk egy ilyen név mögé?
    Javaslom, annak aki teheti és van rá energiája, hogy nézze végig a Kriterion évenként megjelent kiadói terveit és azok tételei megvalósulását.
    Nem minden tanulság nélkül való búvárkodás lesz, mégy DG-t illetően sem.
    Egyébiránt holtakról vagy jót, vagy semmit.
    Bizonyára lesz majd valaki, aki évtizedek múltán a Bethlen-Domokos duót trióra egészíti, Markóval. Ami nem biztos, hogy jó fényt vet Bethlenre.

  30. gobe

    Kedves Metoikusz

    A politikai szivárvány kétszínű ha röviden akarok fogalmazni. Kibővítve a politikusoknak ma már egyedüli szerepük, hogy megpróbálják elhitetni a nézőkkel, hogy amikor cserélik a szereplőket cserélődik a színdarab is. Pedig ugyanazt a más által írt darabot játsszák több-kevesebb sikerrel. Ezért kár pazarolni rájuk a bitteket. A múltban lehet, hogy volt ilyen. Államférfi (tehát nem politikus), de jelenleg nincs.
    Domokos Gézának posztumusz sem ismerem el semmi érdemét mint politikus. Néhány marosvásárhelyi sikerét azért megemlítem: Március, (az a fekete), Bolyai iskola, Orvosi Egyetem. Ezt a sikersorozatot kibővíthetik mások más helységekben elért sikereivel.

  31. gobe

    Jaj és Bethlenhez hasonlítani őt az egyszerűen izléstelenség. A mérték és az értékrend teljes hiánya.

  32. gobe

    Az igazság meg nem szivárvány. Nem jobb vagy balodali, esetleg közép. Egyszerűen igazság. A jó sem a jobb vagy a bal függvénye. Ezt relativizálja a “politika”. Megpróbálja megmagyarázni, hogy miért jó a rossz.

  33. hamu

    Csak annyi a kulonbseg h Bethlen most legkondis helyen relaxal
    mig domokos izzad kemenyen 100 fokon

  34. Metoikosz

    kedves góbé,

    az igazság az egy színű és vagy látható vagy nem .. mindazonáltal pedig ez”csak rész szerint van bennünk” .. én a politika sokszínűségére utaltam és nem ennek igazságaira… ezek színeit pedig a poltikusok festik ( és nem az igazságért).. a végtisztesség mindezektől pedig független…

    na jó csak épp megjegyeztem és sem vagyok oly nagyon öreg azért :-)

    reménykedő jóakarattal,

    Metoikosz

  35. Szeklermen

    Az előbbi komment szerzője nem azonos a Szeklermen: Ez-az, avagy Ami számomra a világból látható című blog szerzőjével. Az illető tudatosan le akar járatni, ezért kommentel az én nickemmel. Amennyiben lehetséges, kérném a fentebbi kommenteket törölni. Tovább is megyek: mivel számomra ez az ügy egyre kellemetlenebb és nem látszik véget érni, nagyon szívesen veszek minden támogatást, ami lehetővé tenné az illető rosszhiszemű kommentelő felelősségre vonását. Megértésüket köszönöm.

  36. Bojtor Levente

    ennyi volt ti mogorva nép,takarodót fújtak,beszartatok…..barna naci fennt van…helyes…..ti is a vezéretekkel együtt fogtok elmerülni….szegasztok parasztok…..
    egy megoldást ajánlok…….ha vezér vagy akkor öltözz álruhába és úgy járj,hogy ne ismerjenek fel…….de ha miniszter vagy akkor viselkedj is úgy……..mosolyogj nevess,és becsüld meg a FELSZOLGÁLOIDAT…..

  37. zsombor

    Nem lennék semmi pénzért Nagy Zsolt helyzetében.Úgy néz ki az rmdsz is elengedi a kezét.Fontolgatják,hogy helyette más jelöltet állítsanak az európai parlamentbe,pedig biztos befutó helye volt.

  38. SZÓ-FOK-LÉC

    Még van élő ,akitől meg lehet kérdezni,hogyan alakult meg két nap alatt az RMDSZ.

  39. Niculescu Tóni

    kedves szó-fok-léc,

    nemtóm, miként alakult meg az rmdsz. viszont emlékszem, hogy jött létre a bukaresti magyar diákszervezet. 1989 december végén még lőttek a szomszéd – az informatia bucurestiului című napilap szerkesztősége – épületére, amikor létrehoztuk a petőfi-házban a fővárosi magyar diákok szervezetét. később megtudtuk, h. országszerte (beleértve jászvárost) alakultak hasonszőrű szervezetek, egymástól függetlenül. később, ha nem tévedek 1990 márciusában sepsiszentgyörgyön olvasztottuk őket miszszé.

    nem tartok kizártnak, h. a helyi rmdsz szervezetek is hasonlóképpen szerveződtek. nem látok semmi rendkívülit abban, h. január elején jegyezték be, azt is természetesnek tartom, h. bukarestben iktatták be, mivel itt “zajlott” a leginkább a “forradalmi” élet, illetve ide száműzték, központosították az erdélyi értelmiségieket a nyolcvanas években.

    niculescu tóni (az egyik túlélő)

  40. M@ZsY

    Hello mindenkinek….(Domokos Geza vagyok illetve az ifjabbik), es hogy hozzaszoljak en is csak annyit tudok mondani, hogy szerintem az a “lool” Gobe nem tudja hogy miket beszel errol az emberrol…szerintem meg a talpat is “megnyalhatna” , mivel hogy o egyszeruen azt sem tudja hogy miket ir vagy beszel….nah de m1, lenyeg az, hogy ha nem irtal volna gobe akkor kicsivel okosabb maradtal volna(nem mintha most tobb eszed lenne a suket szavaidbol itelve)……de mind1 inkabb tobbet ne irj erre az oldalra mert csak magadat fogod szegyeniteni illetve lenezetni Nah sziasztok