Blogfeszt 2

Kedves blogtársak és blogolvasók,

Ezúton is szeretném megköszönni, hogy a kolozsvári blogfesztiválon a gazdasági/társadalmi/politikai elemzések kategóriában az én blogomat tartottátok a legjobbnak. Bevallom az elején nagyon idegenkedtem a blogolás gondolatától, de úgy érzem, hogy fokozatosan kezdek ráérezni az ízére.
Ez a díj nemcsak megtiszteltetés, hanem arra kötelez, hogy folyamatosan jelen legyek a blogszférában és megosszam veletek gondolataimat és igen, kérdéseimet, kételyeimet is. Tudom, hogy a blog újszerű és sokak számára idegen kommunikációs eszköz egy politikus részéről, de visszajelzéseitek arra engednek következtetni, hogy szükség van a közvetlen kapcsolatra. Sőt arra is ígéretet teszek, hogy a blog csak kiindulási pont a közvetlen kommunikációra, hamarosan tovább szeretnék lépni, hogy még interaktívabb, tartalmasabb felületen tarthassuk a kapcsolatot. Sajnálom, hogy szombat este nem lehettem jelen a díjkiosztó ünnepségen, hiszen magam is követem az erdélyi blogszférát és szívesen találkoztam volna élőben is a kolozsvári bloggerekkel. De biztos vagyok benne, hogy erre is sor kerül hamarosan.

100 válasz: “Blogfeszt 2”

  1. Lorincz Zoltan

    Szervusz Zsolt
    Nevem Lorincz Zoltan MIK elnoksegi tag Nagykarolybol irok es lenne egy kerdesem , ha jol tudom majus 12 tajekan jossz felavatni a helyi e/transilvania /t es azt szeretnenk megtudakolni hogy lenne e egy oracskad a helyi lakosokra egy amolyan forumra , beszelgetes , esetleg valaszolni par kerdesre amik felmerulnenek stb.
    Ugy gondoltuk hogy a MIK megszervezne a polgarmesteri hivatalban ugye te mint az eu valasztasok rmdszes elso helyezetje jo dolog lenne hogy az emberkek kicsit megismerjenek , hja es persze a forum vegen par szoban bemutatnank a MIK et is szoval kicsit promovalnank magunkat is.
    Koszonom turelmed es a vissszontlatasig minden jot
    Tisztelettel Zoltan
    meg valami , jo lenne mihamarabb ha tudnal valaszolni hogy tudjuk lefoglalni a termet iletve meghirdedtni stb , vagy itt a forumon vagy emailban a
    vagy, 0740198329 vagy postagalambal vagy , fustjelekkel stb.

  2. Kármentő

    Markóék sikere az Erdélyi Napló kudarca
    [ 2007. május 03., 14:25 ]

    Bár kétségtelen, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség – legyen szó autonómiáról, kisebbségi jogokról, az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásáról, a Sapientia Egyetem akkreditációjáról vagy a kolozsvári egyetemről elbocsátott magyar oktatók ügyéről – gyakorlatilag egyetlen téren sem állt ki a magyarságért akár ellenzékben, akár kormányon politizált, van egy terület, amelyen Markóék talán sikert könyvelhetnek el.

    A jelek szerint ugyanis úgy tűnik, hogy hónapok óta tartó agónia után megszűnik Erdély polgári-konzervatív hetilapja, az Erdélyi Napló. Hogy mindez miért tekinthető az RMDSZ sikerének, annak oka nem más, minthogy az Erdélyi Napló azon három-négy romániai magyar sajtótermék egyike, melyben a Markó Béla vezette párt álláspontjától eltérő nézetek is helyt kaphatnak.

    Az Erdélyi Napló ugyanis nem hagyja szó nélkül az RMDSZ mulasztásait, és a párton rendszeresen számon kéri a rendszerváltást követően megfogalmazott céljait, csakúgy, mint az elmúlt választási kampányban tett ígéreteit. Az újságra emellett jellemző, hogy – szemben az RMDSZ-közelinek tartott lapokkal – nem kerül rögtön extázisba és zeng hozsannákat Markó Béláról, ha például valamelyik székelyföldi településen leaszfaltoznak egy bekötőutat. Az Erdélyi Napló ugyanakkor rendkívül nyitott az autonómiatörekvések, és az autonómiáért küszködő szervezetek irányában. Ezért sem riogatja például olvasóit az erdélyi magyarok megosztásával, amiért Tőkés László is indul az Európa parlamenti választásokon.

    Egy kisebbségi laptól éppen ez a természetes magatartás, gondolhatnánk, ám Erdélyben más a helyzet.

    A hetilap rendszeresen elesik a különböző romániai és magyarországi laptámogatásoktól. Ennek oka ismeretlen, ugyanakkor tény, hogy a határon túli magyar sajtó támogatását korábban ellátó Illyés Közalapítvány romániai alkuratóriumának elnöke hosszú évek óta Markó Béla volt, tagjai között pedig olyan RMDSZ-es vezéregyéniségeket találhatunk, mint például Frunda György, Takács Csaba vagy Kelemen Hunor.
    Figyelemreméltó emellett, hogy egyes cégek – melyek más, sokszor jóval kisebb példányszámú lapokban rendszeresen hirdetnek – az Erdélyi Naplóban valami oknál fogva nem közöltetnek reklámokat.

    Mindezek következtében az újság adósságállománya folyamatosan nő, egyre nehezebben tudják előteremteni a nyomtatásához szükséges költségeket, és ezért egyre kérdésesebbé válik a heti megjelenés, sőt a lap megszűnése is könnyen elképzelhető. Márpedig, ha ez megtörténik, akkor Markó, Verestóy és az RMDSZ többi erős embere akár pezsgőt is bonthatnak, hiszen az egyetlen, Erdély teljes területén terjesztett ellenzéki napilap sikerül megszabadulniuk.

    Az Erdélyi Napló esete rendkívül jól jellemzi a határon túli magyar lappiacot. A magyar közösségek ügyét felvállaló lapok nehéz körülmények között, napi harcot vívnak az életben maradásért, miközben más újságokat a reklámok és az alapítványi támogatások által gyakorlatilag mesterségesen tartanak életben. E különös jelenség oka főként az, hogy az utóbbi csoportba sorolt lapok a magyar nyelven megfogalmazott autonómia-ellenes kirohanásokkal, a kettős állampolgárságon vagy a státustörvényen való gúnyolódással, a magyar kormány határon túli politikájának feltétel nélküli támogatásával állandó és nélkülözhetetlen hivatkozási alapként szolgálnak a hazai és a határon túli balliberális politikusok, illetve újságírók számára. Ez pedig minden pénzt megér.

    Hogy a nemzeti elkötelezettségű lapok megfojtása nemcsak pusztán a lappiac szűkülését vonja magával, hanem azt is, hogy a különböző nemzeti ügyek egyszerűen ki fognak szorulni a közbeszédből, már más kérdés.

    Kaszás Péter, Magyar Nemzet

  3. a link az link

    http://www.erdely.ma/hirek.php?id=24529

  4. Fairplayguy

    Hajrá Zsolt!

    A koholmányok ellen meg fogod védeni magad! Fel a fejjel!
    Melletted vagyunk Zsolt!

    A Fiú.

  5. gabor

    Markó válaszul sajtótájékoztatón cáfolta a vádat, közölve, hogy sohasem tárgyalt a felfüggesztett államfővel ilyen témáról. Az RMDSZ elnöke 2005 szeptemberében inkasszált 900 millió régi lejt (mintegy 27 ezer eurót) korábbi és még meg nem írt gyerekverseinek exkluzív kiadási jogaiért.

    Az ügyben nyomozni kezdett főügyészség a korrupció-ellenes osztálya (DNA). Markó lapunk kérdésére 2006 november végén nyilvánosságra hozta, hogy a csíkszeredai Bookart kiadóval kötött szerződést. A cég korábban egyetlen könyvet sem adott ki, és idén március végéig – másfél évvel a szerződéskötés után – Markó verseit sem jelentette meg.
    ============================================

    a ZSoltra vonatkozo reszt be sem masolom…addig elmegyek (okadni)

  6. Fairplayguy

    http://index.hu/politika/belfold/nagyzsolt050/