Hogyan változnak a vélemények a demokráciáról

2006. október 23. New Delhi, India fővárosa. Hivatalos megbeszélések hosszú, fárasztó sora után vagyunk. Negyedik alkalom, hogy tagja vagyok a Traian Băsescu által vezetett hivatalos küldöttségnek. Így már ismerős az a gesztusa, hogy este mindenkit meghív egy pohár italra apartmanjába, ahol kötetlenül beszélgethetünk.
Utolsóként érkezem, a többiek – többek között Adriana Săftoiu, Mihai Ungureanu, Codruţ Şereş, Teodor Stolojan – már ott vannak. Mi történik Budapesten? Ezzel a kérdéssel fogadnak. Meglepődve és szomorúan nézem a CNN híradásait, ahol Budapest a nap híre, az 1956-os forradalom emlékére szervezett ünnepségek utcai összecsapásokba torkolnak. Mesélem, hogy mi a belpolitikai előzménye a történteknek, Mihai Ungureanu ismeri a helyzetet, kiegészít.
Röviden így mutatjuk be: Magyarországon a szocialista győzelemmel járó parlamenti választást követően, megjelent a miniszterelnöknek egy nyilatkozata, amelyben elismeri, hogy az előző mandátumban és a kampányban is hazudtak. A jobboldali ellenzék vehemensen megkérdőjelezte az új kormány legitimitását, a miniszterelnök lemondását követelve. Több utcai tüntetést szerveztek az Országház előtt. A kormányfő a parlamenttől bizalmi szavazást kért, sikerrel.

Traian Băsescu a következőképpen reagál: mit akar az ellenzék utcai tüntetésekkel, ha a miniszterelnök bizalmat kapott a törvényhozástól, a demokráciát a parlamentben és nem az utcán csinálják.
Én ezzel ma is egyetértek. Úgy tűnik, hogy Traian Băsescu már nem így gondolja… Ilyen hamar megváltozott véleménye a demokráciáról?

167 válasz: “Hogyan változnak a vélemények a demokráciáról”

  1. Fairplayguy

    ”Traian Băsescu a következőképpen reagál: mit akar az ellenzék utcai tüntetésekkel, ha a miniszterelnök bizalmat kapott a törvényhozástól, a demokráciát a parlamentben és nem az utcán csinálják.” -mondod Zsolt…

    Kérdésem csak az lenne hogy esetleg nem vetted-e észre hogy a hasonlat azért nem jó mert itt az egyik oldalról nem az ellenzékről van szó hanem az államelnökről… De ha már itt vagyunk, mióta is számít az államelnök ellenzéknek illetve mióta tagja a PSD nevű párt a PNL- RMDSZ koalíciónak? Illetve pont azért számít(anak) ezek annak amióta a tét az Iliescu visszahozása lenne amint az egyik blogtársunk már az előző topicnál megérezte és jelezte?

    Hogy ne beszéljek a választási igéretekről meg a 2oo4-es koalíciós megállapodásról (protocol-nak hívtátok ha jól emlékszem).

    De ami a legfontosabb kérdés nekünk szerintem még most is az hogy mit nyerünk mi gyalogmagyarok ezzel a PNL- PSD koalíciótokkal? Te hogyan látod? Mi lesz ha Basescut nem tudják(tok) kinyírni? Erre gondoltatok-e?

  2. Fairplayguy

    Mondani vélik mások is…

    http://www.newz.ro/stiri/iliescu-intra-in-al-patrulea-mandat_n35032.html

  3. Nagy István

    “mit akar az ellenzék utcai tüntetésekkel, ha a miniszterelnök bizalmat kapott a törvényhozástól, a demokráciát a parlamentben és nem az utcán csinálják.
    Én ezzel ma is egyetértek. Úgy tűnik, hogy Traian Băsescu már nem így gondolja… Ilyen hamar megváltozott véleménye a demokráciáról?”

    Ma ez a kérdésfeltevés így hangozhat: mit akar a parlament, ha az államelnököt a nép demokratikus választással ültette székébe? Ha kell, hát legyen, döntsön ismét a nép, hisz demokrácia van Romániában. Addig meg legyenek utcai rendezvények, hogy több eséllye legyen a leváltott államelnöknek visszafoglalnia a parancsnoki hídon a kapitányi széket, mert Băsescu úr a következő hónapban bejárja az országot hogy a visszakerülés reményében kezet rázzon az őt nagyon-nagyon szeretőkkel.
    A kérdés itt és most az, hogy mi lesz az eremdéesz-ukáz? Otthon maradni? Visszaültetni-e vagy elkergetni ki-ki saját lelkiismerete szerint?
    Mert a gyalogmagyar ebből semmit sem nyerhet. Öt magyarságában támogató kormányra úgysincs esélye.

  4. Fairplayguy

    ”Mert a gyalogmagyar ebből semmit sem nyerhet. Öt magyarságában támogató kormányra úgysincs esélye.” mondja kedves Nagy István…

    A problémát én kicsit úgy fogalmaznám hogy ma nincs az erdélyi gyalogmagyarnak, magyarságában támogató politikai erő sem, ha úgy tetszik párt. Egyszerűen nem létezik… Nincs reális képviselete fent a törvényhozásban, nevezzük nevén, a parlamentben…
    Pedig innen kéne kezdődjön a dolog… Ha a logikus sorrendet nézzük. Nem? Vagy pedig tévednék?

  5. emerikusz

    Úgy tűnik a demokrácia nem működik túl jól nálunk mert rosszak a játékszabályok. A nép választotta parlament (a nép akarata) felfüggeszti az államfőt (a nép választottja) és felteszi a költői kérdést a népnek hogy maradjon-e minden úgy ahogy eddig volt.

    A parlament a választások befejezése után rövid időre elkezd úgy átalakulni, hogy nehezen lehet ráfogni, hogy a nép reprezentativ képviselete. Szövetségek felbomlanak (PSD-PUR, DA), pártok átvádorolnak a politikai paletta egyik oldaláról a másikra (PD), pártok szakadnak, újak alakulnak, képviselők pártot cserélnek, korrupciós botrányok vagy szekus mult miatt háttérbe szorulnak egyesek stb stb. Kétlem, hogy a romániai társadalom változásait utánozná le ez az izgágaság. Ez csak görcsös harc a hatalomért. Joggal érezheti úgy a polgár, hogy ez már nem az amire ő adta a voksát. Ezzel szemben az államfő többé-kevésbé ugyanolyan mint mint megválasztásának idején.

    Az államfő nem tiszteli a parlamentet (mint népakaratot), a parlament nem tiszteli az államfőt (mint népakaratot). Basescu azt gondolja, hogy csak az ő politikája mentheti meg és emelheti magasra Romániát. Az RMDSZ az gondolja, hogy csak az ő víziója jó a magyaroknak.

    Mi meg csak nézünk mint a moziban. Valójában ha utcára kéne vonulni az nem valaki mellett vagy ellen lenne érdemes, hanem használhatóbb játékszabályokat kérni.

  6. Fairplayguy

    Kedves emerikusz!

    A demokráciának igenis megvannak a játékszabályai, csak van egy kis baj: a választottjaink egyáltalán nem alkalmazzák őket.
    Megint csak ránk vonatkoztatva mondanám azt hogy a játékszabály nagyon egyszerű lenne, mégpedig a következő: megszavazol egy pártot hogy képviseljen az ország legmagasabb fórumain. Na idáig aztán működnek is a játékszabályok, de lásd csak tovább…
    Ha csak a közelmúltat nézzük akkor (is) muszály észrevennünk (még akkor is ha személy szerint esetleg egyáltalán nem akarnók) azt hogy a politikai szövetség amire a szavazatodat adtad két dologot művel (csak dióhéjban persze):

    1. eszébe sem jut h konzultáljon a választóival a döntéseket illetően, biztosítván a gyalogmagyar véleményének tiszteletben tartását, hanem ami ennél még rosszabb a második, vagyis:
    2. az erdélyi magyar média minden kommunikációs csatornáját maga alá gyűri ezáltal pont a normálistól és természetestől eltérő módon meggyőzi a kedves választót amiről csak akarja…

    Ezt hívják kedves emerikusz tömegmanipulációnak… A legszebb az egészben az h pont azt a politikai és gazdasági tőkét használja amit a szavazatod segítségével szerzett meg… Mert nélkülne nem lett volna képes rá…

  7. Nagy István

    Fairplayguy szerint ma nincs az erdélyi gyalogmagyart magyarságában támogató politikai erő. … Nincs reális képviselete a parlamentben…

    Azok, akik négyévente a gyalogmagyar szavazatáért keresztül-kasul hajtanak az Ő rónaságain úgy tesznek, mintha mindenben a rájuk pöcsételők érdekében járnának el. És ebbe nem értik bele azt is, hogy az Ő véleménye, akarata szerint! Mert a véleményét nem érkeznek és nem is akarják gyakrabban kikérni, mint négyévente, ami rendben is volna, ha CSAK a janinénik szándékai szerint járnának el. De sokkal inkább a pillanat ösztönére hallgatva saját vélt érdeklátásu(n)k szerint szólnak és szavaznak, olyanokként, mint akik az igazság és a jövőbelátás megfellebbezhetetlen birtokosaik. Pedig nem azok, különben választásról választásra nőtt volna a tulipánokra nyomott pöcsétök száma, de nem ez történt.

    emerikusz a játékszabályokat kárhoztatja. De egy játék attól jó, hogy csak nagyon ritkán és akkor is csak igen kis mértékben változtatják a szabályait. Nos legutóbb az eremdéesz-pészédéré páros jelentősen belenyúlt a szabályokba, mert csak úgy tudta kiiktatni a versenyből a potenciális konkurenst, a Magyar Polgári Szövetséget. Tette ezt azért, hogy csak az ő emberei maradjanak a húsosfazekak kavargatói.
    Szerintem a játékszabályokhoz egyhamar nem fognak nyúlni. Ha csak nem azért, hogy Băsescu többé ne lehessen államelnök.
    Egyébiránt a gyalogpolgár nem rohan szavazási lehetőséget követelni magának, hagyják őt békén, modja inkább, hisz mondhat ő bármit úgysem veszik figyelembe.

    Fairplayguy szerint az a politikai szövetség amire a szavazatát adta igen sok romániai magyar annak eszébe sem jut hogy konzultáljon a választóival.
    Ezzel mindenütt a világon minden politikai formáció így van. De másutt daott a lehetőség a legközelebbi hátrább szorulásra, míg itt a képviselet nélkül maradással való fenyegetés jut osztályrészül a gyalogmagyarnak, amire az összerezzen és azt mondja, hogy akkor inkább ismét szembe köpöm magam a tükör előtt, de előbb a tulipánra pöcsétölök. Azért is mert előbb mutattak neki egy blikfangos prezentációt aszfaltcsíkokról és frissen meszelt falakról és szerelésben lévő vastraverzekről.

    Fairplayguy szerint az eremdéesz az erdélyi magyar média minden kommunikációs csatornáját maga alá gyűri ezáltal pont a normálistól és természetestől eltérő módon meggyőzi a kedves választót amiről csak akarja…
    Nos ezzel a kijelentéssel nem lehet vitatkozni. Az emberek zömmel egylaposak és egycsatornásak és ha azon folyton csak az imádandók álláspontja áramlik, akkor előbb-utóbb ő azzal azonosulni is fog. Márpedig közpénze és igen sokféle magánpénze csak akkor lesz a médiának, ha jó viszonyban van a mindenkoron kormányképes eremdéesszel.

    Aminek az az oka, hogy “azt a politikai és gazdasági tőkét használja amit a szavazatod segítségével szerzett meg… Mert nélkülne nem lett volna képes rá…”, mint mondá Fairplayguy. És a Föld tovább forog, holnap se ébredjünk új Napra.

  8. Fairplayguy

    ”És a Föld tovább forog, holnap se ébredjünk új Napra.” mondja Nagy István. Kicsit borúlátó kedves Uram… Azért nem úgy verik a cigányt…

    Amúgy ahogy ezt az összefoglalót olvastam folyton az jut eszembe hogy folyton- folyvást ördögi körbe kényszerít bennünket ez az udemeré… Mert ugye ha nem szavazol rá akkor parlamenti képviselet nélkül marad az erdélyi gyalogmagyar, aminek amúgy sok hasznát nem látja…, ha meg rászavazol akkor rendesen becsap a felsővezetés személyes érdekei miatt…Kérdés: mi lenne a megoldás arra hogy kitörjünk a fent leírt ördögi körből?
    Meg az erdélyi magyar médián keresztül azt súlykolja a gyalogmagyar agyába (már hónapok óta) hogy ez a Basescu ilyen rossz meg ott hibázott meg szóval… mossa az emberi agyakat…
    Erről jut eszembe, tud-e valaki megfelelőbb államfőt javasolni, aki a mi szempontunkból jobb lenne mint Basescu? Figyelembe véve azt hogy a mi fajtánk nem lehet pont azért mert ahhoz kevesen vagyunk… De komolyan…

  9. malacka

    Csak két rövid megjegyzésem lenne:
    1. A Parlamentet ugyanúgy “a nép” válaszotta meg, mint az államelnököt. Sőt, formailag és matematikailag nézve a Parlament tagjai a nép jóval nagyobb részét képviselik, mint az államelnök.

    2. Igaz ugyan, hogy az államelnök nem ellenzék (bár az őt támogató párt jelenleg az ellenzék része), hogy a PSD hivatalosan nem tagja a kormánykoaliciónak stb. Csakhogy az államelnök – miután a Parlament “bizalmat szavazott” az új minisztereknek és közvetve az új kormánystruktúrának – illegitimnek nevezte a kormányt. És itt jön be a képbe (legalábbis számomra) a bloggazda által idézett megjegyzés: mit akar az ellenzék (tetszés szerint behelyettesithető államelnökkel vagy bárki mással), ha az alkotmány és törvényhozás szerint viszont legitim a kormány? Akárcsak a felfüggesztési eljárás. A nép meg, ha Basescu-t akarja, ne az utcán tüntessen, hanem menjen el szavazni. Mert törvényadta joga és lehetősége van rá. Tüntetni akkor kell, ha a jogokat nem akarják elismerni vagy megszegik ezeket, ha valaki iránti szolidaritásunkat, támogatásunkat csak ilyen módon tudjuk kifejezni stb. De ugyebár most nem ez a helyzet. Akkor meg miért kell utcára vinni az embereket?

  10. emerikusz

    “Kérdés: mi lenne a megoldás arra hogy kitörjünk a fent leírt ördögi körből?” – kérdezi Fairplayguy.

    Elvileg egy jó kisebbségi törvény, és egy korrekt Kulturális Autonómia segitetne…. DE …
    Átnéztem a törvénytervezetet, hogy kideritsem mennyire lenne demokratikus a Kulturális Autonómia Nemzeti Tanács megválasztása. Naivan reméltem, hogy bármely “nemzeti kisebbséghez tartozó személy” jelöltetheti magát, pl bizonyos számú aláírás összegyűjtése után ezzel szemben:

    “(5) A belsõ választásokon a nemzeti kisebbségi szervezetek tagjai jelöltethetik magukat a 39. cikkely (1) bekezdése a) és b) elõírásai szerint.”

    tehát csak RMDSZ tagok. Javitsatok ki ha tévedek. Vajon pl. Tőkés püspök úr megtarthatja-e az RMDSZ tagságát?

    Amúgy meg a többi kisebbség mit szól ehhez a tervezethez?

    Ha esetleg elkészül a “magyarlista” – mármint a nemzeti kisebbségek választói névjegyzéke – akkor az RMDSZ-nek kutya kötelessége belső választásokat tartania, ellenkező esetben változtassa meg a nevét úgy, hogy abban sem Magyar sem Demokrata sem pedig Szövetség szavak ne legyenek.

  11. emerikusz

    Az RMDSZ megreformálásáról nyilatkozó politikusokat figyelve szembetűnt egy lényeges különbség az álláspontok között, már ami a demokrácia elvét illeti: Markó Béla – aki ugye aktív szereplője a viharos bukaresti politikának – úgy látja hatékonynak az érdekképviseletet ha kevés ember gyorsan dönt. Sok esetben nincs idő hosszas tanácskozásra, nem lehet minden magyart megkérdezni, hogy pl. felfüggesszék van sem Basescut vagy legyen-e benne a koalicióban. Na meg ott van a sok – nem mindig publikus – politikai alku. Akik nincsenek benne a csúcsvezetésben azok nagyobb beleszólást akarnak a döntésekbe, több vitát tehát demokratikusabb rendszert.
    Jó lenne szétválasztani azokat a döntéseket amire gyorsan kell reagálni és azokat amikre van idő több mint 5 ember véleményét kikérdezni. Mert fontos az operativitás is és fontos a valódi érdekképviset is.
    A kulturális autonómia azért is lenne jó, hogy a kultúra, tanügy, vallás területek nem függnének az instabil politikai alkudozásoktól.

  12. emerikusz

    “(5) A belsõ választásokon a nemzeti kisebbségi szervezetek tagjai jelöltethetik magukat a 39. cikkely (1) bekezdése a) és b) elõírásai szerint.” – Törvény a romániai nemzeti kisebbségek jogállásáról

    “13. Nem lehet RMDSZ jelölt az a tag, aki más szervezet jelöltjeként az elmúlt négy évben RMDSZ-szel rivális politikai, civil szervezet színeiben indult a helyhatósági, parlamenti illetve európai parlamenti választásokon. Nem indítható RMDSZ-es jelöltként az önkormányzati, parlamenti illetve európai parlamenti választáson az a tag, akit megválasztottak RMDSZ-es önkormányzati képviselõként, polgármesterként, parlamenti képviselõként, szenátorként, európai parlamenti képviselõként és a Szövetség megvonta tõle a politikai bizalmat az elmúlt nyolc évben.” – A ROMÁNIAI MAGYAR DEMOKRATA SZÖVETSÉG ALAPSZABÁLYZATA

    Na ennyit Tőkés László és mások esélyéről, hogy tagja legyen a Kulturális Autonómia Nemzeti Tanácsnak. Ez igen demokrácia!!!

  13. Fairplayguy

    Szia malacka!

    Há megint előbújtál?
    Amúgy ennek a ténynek maximálisAN ÖRÜLÖK.
    De ha mégsem értenéd hát elmondanám kicsi fiam mégegyszer. Tehát sántit a miniszter hasonlata mert mégegyszer mondom hogy megértsed: az államelnök nemcsak hogy nem ellenzék de még csak nem is azonos kategória a politikai pártokéval. Az államelnök maga egyszemélyben egy állami intézmény.
    Amúgy meg mindenkinek szive joga akkor tüntetni amikor csak akar. Olvass rá az alkotmányra kicsi malacka. Kösz.

  14. Fairplayguy

    “Ha esetleg elkészül a “magyarlista” – mármint a nemzeti kisebbségek választói névjegyzéke – akkor az RMDSZ-nek kutya kötelessége belső választásokat tartania, ellenkező esetben változtassa meg a nevét úgy, hogy abban sem Magyar sem Demokrata sem pedig Szövetség szavak ne legyenek”.

    Látod emerikusz már megint fején találtad a szöget… Ezért nincs, nem is lehet érdeke az udemerének a kisebbségi törvény elfogadása (tatása)… Hogy a többi földi jóról ne is beszéljünk…

  15. Nagy István

    Háááááááááát Zsolt, mit mondjak?
    A fentiekben szép számú demokráciánkkal kapcsolatos kérdés, fölvetés lett NEKED és az eremdéesznek szögezve.
    Mert lényegiek talán reflektálhatnál rájuk, legalább egy-egy mondatban.
    Mert ha nem teszed, akkor tippelhetünk:
    - így euválasztások előtt nem akarod megmutatni a lapjaid;
    - egyetértessz a még oly kényelmetlen fölvetésekkel is;
    - Te is elsősorban kormányzásképességedben és a koalícióképességben utazol;
    a “mögötted álló” tulipánra pecsételők meg csak várják, hogy pöcsétölhessönek, mert csak arra valók.

  16. Csaba

    Az RMDSZ nalam veglegesen veszitett azzal, hogy beallt a PRM-PSD-PNL-PC-s korusba. Engem szemelyesen az sem erdekel ha az RMDSZ nem kerul be a kovetkezo valasztasokon a Parlamentbe. Ugyis csak arra leng amerre a szel fuj….azzal, hogy nem allt ki Basescu mellett, szazezrek magyar szavazatat vette semmibe. Kar, hogy nincs egy igazi alternativa mas magyar kepviseletre…

  17. malacka

    Kedves Fairplayguy!

    1. Az államelnök valóban nem azonos kategória a politikai pártokkal, ettől azonban az elv azonos: nem tekinthet ő sem illegitimnek valamit, amit a legitim parlament teljesen törvényes és alkotmányos módon megszavaz. Még akkor sem, ha nem az ő szája ize szerinti a parlament. Nem az a megoldás, hogy az embereket utcára visszük.

    2. A tüntetés – azon kivül, hogy alkotmányos jog – eszköz. Eszköz valaminek az elérésére, amit másként nem tudsz elérni, vagy azért, mert nincsen más eszközöd, vagy azért, mert a körülmények megakadályoznak a formálisan rendelkezésedre álló eszközök használatában. Éppen ezért tüntetni akkor, amikor jogod és lehetőséged is van mást tenni, értelmetlen és a tüntetés, mint politikai vagy állampolgári eszköz, értékveszitéséhez vezet. Magyarul: nem törvényellenes, nem jogtalan, csak butaság.

  18. Nagy István

    Elindult 3000 kilométeres bicikliútjára a magyar miséért Ferkó Zoltán

    www pont fw.hu/nemzetihirhalo/htmlkeret/zarandoklat1.jpg
    www pont fw.hu/nemzetihirhalo/htmlkeret/zarandoklat2.jpg
    www pont fw.hu/nemzetihirhalo/htmlkeret/zarandoklat3.jpg
    www pont fw.hu/nemzetihirhalo/htmlkeret/zarandoklat4.jpg
    www pont fw.hu/nemzetihirhalo/htmlkeret/zarandoklat5.jpg

  19. új széköly

    kedves Nagy István!
    Amúgy sok mindenben egyetértek Önnel, de azt nem tudom elfogadni, hogy az MPSZ alternatíva lehet az RMDSZ- nek. Sajnos ugyanolyan fajta csak más a színe…mindegyiket csak a hatalom érdekli…
    Az RMDSZ soha nem fog őszinte, nyílt belső szavazást tartani, mert jobban fél attól, hogy pozicióikat elveszítik, mint azt, hogy egy pillanatig is szembe nézzenek magukkal…lelkiismeret kellene, de honnan annyi??
    Zsolt! Komolyan gondolod, hogy ez után a lépés után, még hitelképesek vagytok?? Csak azért ott maradni a koalícióban(??), hogy mindenképpen a húsos fazék mellett legyenek egyesek, ilyen bagázssal, akik annyit szivattak már minket….és mi mindig arra vagyunk büszkék, hogy van tartásunk, szavunk, gerincünk…hát ne haragudjatok meg, de ÉN NAGYON SZÉGYELLEM MAGAM HELYETTETEK IS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Zsolt! Neked tiszta a lelkiismereted? Bele tudsz nézni a tükörbe? Nem ilyen embernek ismertelek!!

  20. Fairplayguy

    Szia malacka!

    Nem tudom eleget mondani hogy tényleg tiszta szívből örülök hogy visszajöttél és hozzászólsz, amint azt már az előbbiekben is mondtam Neked.

    ”Magyarul: nem törvényellenes, nem jogtalan, csak butaság.” mondod…

    De azért engedd meg nekem hogy azt mondjam lehet inkább tanulni kéne a Basescu által lepörgetett eseményekből. Merthogy feltételezni merem ha egy ember egy demokráciában eléri az államban a legmagasabb funkciót demokratikus választások útján az minden bizonnyal ismer malacka ha hiszed ha nem POLITIKAI MARKETINGET.
    Amit azért ha nem haragszol hát úgymondjam nem álllíthatom Rólad is.

    Vigasztalásodra viszont malacka megadnék Neked egy linket, az alapokat elolvasandó…

    http://hu.wikipedia.org/wiki/Politikai_marketing

    De Te is kereshetsz még infót, amennyiben tényleg tanulni akarnál…

    Mert mondom Neked malacka, tanulj csak tanulj, mert az nem szégyen meg kérdezni se. Nemtanulni malacka az az igazi szégyen, meg hogy a Te becses szavadat használnám: butaság.
    Na, maximális sikereket kívánok malacka! Tiszta szívből…

  21. malacka

    Kedves Fairplayguy!

    Basescu politikai marketing tudását értékelhetjük, amennyit csak akarjuk, attól még a tüntetőket beetették.
    Lehet csodálni valakinek azt a képességét, hogy nagy tömegeket valamiről meggyőzzön (hogy ne használjam a csúnya-csúnya manipuláljon szót), de ez nem változtat a tényen, hogy a meggyőzött tömeg nagyon sokszor nem is tudja, miért lelkesedik éppen.
    Jelen esetre alkalmazva: a tömeg buta, mert hagyja, hogy elhitessék vele, a tüntetés a hasznos és hatékony eszköz a helyzet megoldására.

  22. Nagy István

    http://erdely.ma/polgarielet.php?sz=98#3
    Megoldatlan a vásárhelyi Kossuth utca ügye
    “…
    A város egyik legrégibbi utcáját írásos dokumentumban először 1553-ban említik Szent-Király utcaként. (Az azonos nevű szomszédos település felé vezet.) 1893-ban a város “törvényhatósági bizottsága” úgy dönt, “a Nagyszentkirály utczát Kossuth Lajos utczának nevezi el”. Az első világháborút követő impériumváltás után, pontosabban 1920-tól Calarasilor, majd 1946-tól kezdődően újra Kossuth Lajos a neve.

    A nacionál-kommunista éra legsötétebb, utolsó évtizedében, amikor az etnikai arányok erőszakos megváltoztatása is gőzerővel folyt, Kossuth Lajos neve ismét szalonképtelenné vált a hatalom számára, ezért újra névváltoztatásra került sor, 1986-tól újra Calarasilor az utca neve. A ‘89-es politikai fordulat óta eltelt több mint másfél évtized sem volt elegendő ahhoz, hogy sikerüljön visszaállítani az utca régi, a köztudatban meggyökerezett nevét.”

    Történik mindez az után, hogy 200-2004. hözött az eremdéesz egyik csúcsteljesítményként beállított sikertörténete az 1990-ből való, névadásokról rendelkező 100. törvényrendelet módosítása volt, ami annyira jól sikerült, hogy a Marosvásárhelyi Kossuth, a Sepsiszentgyörgyi Petőfi és ki tudja még hány utca neve azóta is bírósági tárgyalások tétele.

  23. Fairplayguy

    ”Jelen esetre alkalmazva: a tömeg buta, mert hagyja, hogy elhitessék vele, a tüntetés a hasznos és hatékony eszköz a helyzet megoldására.” írod malacka…

    Szerinted mi lenne a helyzet megoldásának a kulcsa, illetve hogyan látod azt hogy mi is a helyzet maga?
    Kösz.

  24. Nagy Zsolt

    Kedves új széköly!

    Pontosan melyik lépésre gondolsz? Emlékeztetlek arra, hogy nem az RMDSZ lépett, hanem mások léptek ki ebből a koalícióból. A Demokrata Párt veszett össze a Liberális Párttal, még pontosabban az államelnök a liberálisokkal, nem az RMDSZ.

    Kedves új széköly!
    Ebben a témában nincs szégyellnivalóm, minden reggel tükörbe nézek, borotválkozás közben :) . Annak külön örvendek, hogy olyan embernek ismertél meg, akinek számítanak a morális értékek a politikában.

  25. malacka

    Kedves Fairplayguy!

    A helyzet: az elnök felfüggesztése
    A megoldás: Aki egyetért a felfügesztéssel, menjen el szavazni május 19-én (?) és szavazzon igennel. Aki nem ért egyet a felfüggesztéssel, menjen el szavazni május 19-én és szavazzon nemmel.
    Akit meg nem érdekel – az úgyse ment ki tüntetni.
    És kérdésedet elkerülendő: kampánygyűléseket, egyéb ilyen célú megmozdulásokat nem sorolok a tüntetés kategóriába.

  26. Nagy István

    A tudásalapú tárasadalommal (is) kapcsolatosan egy szöveg magyarul:

    ujkep.tippnet.co.yu/data/2005/ujkep08_09/06szabo.htm

    és a helyzet állása kapcsán íme az európai innovációs eredményjelző táblának egy elég friss változata, angolul:

    http://www.proinno-europe.eu/doc/EIS2006_final.pdf

  27. új széköly

    Kedves Zsolt!

    Teljesen egyetértek abban, hogy mások léptek ki a koalicióból, nem az RMDSZ. Abban viszont nem tudok egyetérteni, hogy az RMDSZ bevállalja, hogy PSD-RM-PC hátsó támogatással hatalmon maradjon…csak azért, mert az érdekei(saját, és nem a népé!!!) így követelik meg…elgondolkodtatok, hogy, ha azok hatalomra kerülnek, akkor azonnal dobnak titeket??? eddig meg kellett volna tanulnunk a leckét, hogy nem mindenkivel lehet, és kell összebújni…
    Az jó, ha tükörbe tudsz nézni!! Még, ha az akkor van is, amikor borotválkozol…de azt kell mondanom, hogy a környezete az Embert is bedarálja…csak reménykedem abban, hogy nem így lesz Veled is…
    Az a legnagyobb bajom, hogy nem látok alternatívát…nem látom, hogy kire lehetne szavazni, kiben lehetne megbízni??? Úgy érzem magam, mint akinek azért vannak a mostoha szülei, mert utánnam van hasznuk(kapnak gyerektartásit!)…
    Mindenesetre köszönöm, hogy, amióta a blogodban írok, először válaszoltál! Őszintén!

  28. Fairplayguy

    Kedves új széköly!

    Meg vagyok győződve arról és engedd meg hogy megosszam Veled is azt hogy igenis alternatívák léteznek, mert a dolgok természete olyan hogy egy egyszerű mechanikai példával szimuláljam, vagyis azzal ha van/ létezik/ megjelenik a hatás akkor az kötelező módon visszahatást eredményez!
    Csakhogy ezek az alternatívák még nem értek meg időben…. Mert ne gondold az hogy az RMDSZ csak úgy ukmukfukk egyik napról a másikra jutott oda ahol most van… Igenis egy hosszú fejlődési ha úgy tetszik tanulási folyamat eredménye az a gárda, azok a profi politikusok aki a gerincét képezi. Azért még annyit hozzátennék hogy szerintem az RMDSZ átment, átbukott a fejlődési csúcsán. Nem képed megújúlni, alkalmazkodni a megváltozott viszonyokhoz, nem érdekli semmi csak a hatalom megszerzése illetve annak megtartása. Egyoldalú, kockázatos és hosszútávon veszteséges politikát csinál. Zuhan.
    Gondolj csak arra ha holnap lennének országos választások akkor az udemeré biztos nem jutna még a parlament közelébe se…
    Kérlek ne aggódj, az idő kitermeli a megoldásokat erre a problémára (nkra) is.
    Baráti üdvözlettel:
    A Fiú.

  29. Nagy István

    Kedves Fairplayguy!
    Ha majd megjelennek a földrengési kigőzölgések, akkor majd az eremdéesz is fejvesztve fogja keresni a rengésbiztos fedezéket. Ott is, ahol most kidüllesztett mellel és magabiztos tekintettel szegi meg ígéreteit. Csak még legyen kihez forduljon…

  30. emerikusz

    Nem hinném, hogy kell, lehet, érdemes keresni alternativát az RMDSZ-re. Még a vezérek egyik napról a másikra történő lecserélésében sem hiszek. Egyszerűen meg kell oldani néhány problémát ami a konfliktusoknak a forrása. De melyek is azok? Olyan típusú érvet nem fogadok el hogy cseréljül le Markó Bélát mert nem tetszik a vigyora. Akik a reformról beszélnek írjanak össze egy listát és pontonként javasoljanak megoldást. Mint néhány nagy cégnél: aki felvet egy problémát jöjjön elő egy lehetséges megoldással is.

  31. emerikusz

    „A jelenlegi alkotmány eléggé különválasztja a parlament, az államfő és a kormány hatásköreit, de abban az esetben, ha valamelyik intézménynek (ez esetben az Államelnöki Hivatalnak) az az érdeke, hogy bővítse hatásköreit, akkor ez az alkotmány ezt megengedi, nem ír elő szankciókat. Rosszhiszemű értelmezés esetén van gond tehát az alkotmánnyal” – mutatott rá Markó Béla.

    Mit könyebb megváltoztatni a rosszhiszeműséget vagy az alkotmányt? Nem azzal van baj amit megtesznek, hanem azzal amit megtehetnek.

  32. emerikusz

    A klasszikus parlamentarizmustól:

    http://sipos.transindex.ro/?cikk=369

    Tehát megválasztunk titeket, csináltok ami jónak láttok, majd négy év múlva értékeljük. Hm …

  33. Fairplayguy

    Ezt gondolják a németek erről a Basescu problematikáról:

    http://stiri.kappa.ro/actualitate/basescu-inlaturat-pentru-ca-justitia-sa-intre-sub-influenta-grupurilor-de-interese/stire_85937.html

    Amúgy egyetértek Veled kedves emerikusz. Aki problémát hoz fel az hozza a megoldást is.

    Amúgy szerintem az RMDSZ-re igenis alternatívát kell keresnünk mert korrupt. Megoldás: szerintem az MPSZ lesz a megoldás, de még nem érte el azt a tudásszintet, fejlettségi fokot amit az ilyen jellegű dolog megkövetelne.

    A Fiú.

  34. emerikusz

    Az, hogy mit gondolnak a németek vagy más európaik a legtöbbször nem releváns. Annyira otthon vagyunk már Európában, hogy a politikai családok európai képviselői szinte mindig szolidarizálnak a helyi pártokkal. Ugyanazt nyilatkozzák amit itteni elvtestvéreik. Így volt ez a magyarországi zavargások esetében is, így van Basescu felfüggesztése kapcsán is. Amit egyik vagy másik európai politikius mond az csak annyira fontos mint Orbán Viktor vagy Tariceanu vélemyénye.

  35. Fairplayguy

    Kedves emerikusz!

    A ”Frankfurter Allgemeine Zeitung” nem csak egy X politikus véleményét jelenti, hanem a legtekintélyesebb német napilapként tartják számon világszerte. Ami azt jelenti az én olvasatomban h igenis mérvadó a véleménye.
    Amúgy fejtágítóként is érdemes elolvasni a cikket…

  36. emerikusz

    “The Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) is a conservative national German newspaper”

    http://en.wikipedia.org/wiki/Frankfurter_Allgemeine_Zeitung#Profile

    Amúgy fejtágítóként érdemes elolvasni a cikket…

  37. Fairplayguy

    ”Amit egyik vagy másik európai politikus mond az csak annyira fontos mint Orbán Viktor vagy Tariceanu vélemyénye.”

    Mondod kedves emerikusz…

    Azért hozzátenném hogy a két ember között óriási a különbség, mert Orbán Viktor a konzervatív értékeket illetve jobboldali politikus, amíg Tariceanu a tettei alapján inkább a Kuncze Gábor féle liberálishoz közelíteném, akik a szocialistákkal (ideát PSD- Geoana, illetve odaát az MSZP- Gyurcsány neve fémjelez) kokettál (ha szabad ezt a szót használni).

    Amúgy szerinted ha az RMDSZ-t a magyar politikai viszonyok közé kéne besorolnunk, akkor szerinted az melyik oldalra kerülne? (értem ezt így jobb- közép- bal?).

  38. emerikusz

    Jobb, közép, bal, szocialista, konzervativ, liberális stb stb véleményem szerint történelmileg elavult besorolások, kivéve talán az extrém oldalakat. Használjuk őket, hogy megkülönböztessünk pártokat egymástól és hogy európai egységbe kössük őket. Legszivesebben a törvényhozói munka alapján ítélném meg őket. De mennyire lehet besorolni egy adott törvényt vagy rendeletet politikai elv szerint? Most a német nagykoalicióról mit mondjak? Felesleges erőltetni az RMDSZ beskatulyázását.

  39. Fairplayguy

    ”Felesleges erőltetni az RMDSZ beskatulyázását.” mondod emerikusz…

    Hát ha mi nem de szerintem ő már minden bizonnyal beskatulyázta saját magát a középbal kategóriába… Vagy tévednék?

  40. emerikusz

    “de szerintem ő már minden bizonnyal beskatulyázta saját magát a középbal kategóriába”

    ezt honnan lehet tudni?

  41. Nagy István

    Ezt nem lehet tudni, de sejtetni engedik, ami a mostani viszonyok között elegendő.
    Nemzetközi tagviszonya alapján néppárt, de a tagviszony a 96 előtti kormányzati szerepvállalás előtti ténykedés mentén alapozódott meg. De a Román Demokrata párt is az, és most mégis szembe mennek.
    Egyébiránt 2002-ben a választások megnyerése előtt gratulált Medgyessy Péternek Markó Béla, és mindig is jobb volt a viszonyuk az MSZP-vel, az MDF-el és az SZDSZ-el, mint a FIDESZ-MKgFmPP-KDNP-vel. Ami azért csak elárul egyet, s mást.
    Lásd további fogódzóként:
    www pont kronika.ro/nd.php?name=Sh&kat=22&what=10958
    és
    www pont kronika.ro/nd.php?name=Sh&kat=22&what=10957

  42. Fairplayguy

    Kedves emerikusz!

    Inkább kérdéssel válaszolnák a kérdésedre, vagyis mióta láttál olyan (kicsi) jobboldali politikai pártot szövetséget kötni kifejezetten baloldali erőkkel? Az udemerén kivül persze…

    Amúgy az udemeré nemcsak a román, de a magyar jobboldaliakat sem igazán szereti… De a baloldaliakat azért rendesen (lásd Markó- Medgyessy, Markó- Gyurcsány megbeszélések, találkozók).

    Véleményed?

  43. Fairplayguy

    vagy emerikuszom, figyelmedbe ajánlom a Tőkés László szoros barátságát Orbán Viktorral…

    Ha ezen a gondolatmeneten indulunk el akkor könnyű belátni h miért nem működnek a dolgaink egy olyan ha hiszed ha nem hát jólmenő, fejlődő társadalomban mint a miénk… Gondolj csak vissza, március 15-én szabadabban ünnepelhettünk mint az anyaországiak.
    A kisebbségi törvényt meg még most sem sikerült elrendezni az állitólagos képviselentünknek?

    Már csak ezért (is) kell jobboldali képviseletünk (képviselőnk) is legyen.

  44. emerikusz

    Ha a balodalt úgy definiáljuk mint magukat baloldaliaknak nevező politikai alakulatok és azok szövetségesei, barátai akik élesen elhatárolódnak a magukat jobboldaliaknak nevezőktől és azok barátaitól akkor az RMDSZ-t nevezhetjük balközépnek. De itt nincs szó ideológiákról csak egyféle osztályozásról aminek történelmi okai vannak de szerintem ez nem fontos. A ténykedésük alapján kell megítélni a pártokat.

  45. emerikusz

    Fairplayguy, miért gondolod, hogy jobboldali képviselettel hamarabb lenne kisebbségi törvény? A PD segitene benne vagy a PRM?

  46. emerikusz

    http://belpol.transindex.ro/?hir=14064

    ennek fényében még igazad is lehet, Fairplayguy

  47. Fairplayguy

    ”Már csak ezért (is) kell jobboldali képviseletünk (képviselőnk) is legyen.” így hangzott a mondatom…

    Én hiszek a versenyben, annak előnyeiben. Mert azért nem működink érdekképviseletünk mert hiányzik az egészséges (külső de a belső) verseny. Persze hogy belülről romlik- züllik az udemeré. Ami egyébként teljesen kontrasztban van ezzel a társadalommal. Ami véleményem szerint óriási gazdasági fejlődésen megy át. Ezt kéne kövesse a politikumnak is. Ez lenne a természetes…
    Csakhogy bennünket monopolizált az udemeré. Persze hogy nem működnek, nem is működhetnek emígyen jól a dolgok körülöttünk.

  48. Fairplayguy

    Ja, emerikusz… Ja, ja…

  49. Nagy István

    “…itt nincs szó ideológiákról csak egyféle osztályozásról aminek történelmi okai vannak…”, írta emerikusz.
    Így bizony, itt kőkemény érdekekről van szó, olyanokról, amelyeknek történelmi okai vannak, amelyek 1947 és 1989 közöttiek utóbbi utáni szemfényvesztéssel.

  50. Nagy István

    Az aradi Nyugati Jelen mai “hazai hírei”:

    “ALBERT ÁLMOS, A SZÉKELYFÖLD AUTONÓMIÁJÁNAK SÍRÁSÓJA” című szórólapokat osztogattak tegnap Sepsiszentgyörgy utcáin. A szórólapokra rá van nyomtatva Albert Álmos polgármester, a Kovászna megyei RMDSZ elnökének a fotója is, amint felavatta tavaly a Szentgyörgy-napokat. A szórólapokat nem csupán az utcán osztogatták, a postaládákba is kerültek belőlük. A fent említett mondat után a szórólapokon felsorolják a polgármesteri tisztség “előnyeit”: “két villa a Balatonon, 20 lakás Sepsiszentgyörgyön, 15 hektárnyi erdő Hargita megyében, 470 000 eurós bankszámla, magánház a város központjában, egy új Skoda Superb személygépkocsi”. Albert Álmos a Mediafax hírügynökség tudósítójának elmondta: ő is talált a postaládában szórólapot. Hangsúlyozta: most már túl messzire mentek, és nem tűri tovább a rágalmazásokat. A polgármester feljelentést tett a rendőrségen. Cornel Câmpean rendőrbiztos, a sepsiszentgyörgyi rendőrség vezetője szerint beiktatták a polgármester rágalmazásra és sértésre vonatkozó feljelentését, de mindeddig nincs gyanúsítottjuk.

    A MAGYAR POLGÁRI SZÖVETSÉG Băsescut szándékozik támogatni a júniusi népszavazáson. Sajtóinformációk szerint az alakulat tegnapi vezetőségi ülésén ezt Gazda Zoltán, az MSZP sepsiszéki elnöke már javasolta is. Az MSZP felhívást is akar intézni a romániai magyarokhoz a felfüggesztett államfő támogatása érdekében. Gazda kifejtette: felveszik a kapcsolatot a Demokrata Párt vezetőségével. A demokraták háromszéki szervezete jelenleg a kampány előkészítésén dolgozik, megyei elnökük, Gheorghe Baciu szerint ennek keretében kétnyelvű plakátok nyomtatását is tervezik.

    RENDKÍVÜLI KIHÍVÁSNAK SZÁMÍTÓ munkálatok zajlanak párhuzamosan a Csíki Székely Múzeumban. A kiállítást fogadó épületrész minden zegzuga, de még a Mikó-vár udvara is felfordult a közelgő Munkácsy-tárlat előkészületei miatt. A rendkívüli kiállítás május ötödike és július ötödike között tekinthető meg. A közelgő Munkácsy-kiállítással kapcsolatos információk, a nyitva tartással, a jegyek árával kapcsolatos adatok a http://www.munkacsy.ro honlapon is megtekinthetők. A csoportok érkezését kérik előre jelezni a 0266–372-024-es telefonszámon vagy az info@munkacsy.ro e-mail címen. • AZ ELKÉPZELÉSEK SZERINT három-négy éven belül nem lesz olyan oktatási intézmény az országban, amely ne rendelkezne internet-kapcsolattal – jelentette be Nagy Zsolt távközlési és informatikai miniszter kedden, a Călin Popescu-Tăriceanu miniszterelnök által összehívott munkamegbeszélésen. A tárcavezető a találkozón elmondta: az általa vezetett szaktárca 2005-től kezdődően több olyan programban is részt vett, amely a szélessávú internet-kapcsolat bevezetését támogatta a romániai oktatási intézményekben, és hangsúlyozta: továbbra is támogat minden hasonló kezdeményezést. Călin Popescu-Tăriceanu miniszterelnök szerint az iskolák internet-hozzáférése kiemelt fontosságú, a kormány partneri kapcsolat kialakítására törekszik az ezen a területen működő cégekkel.

  51. domi

    Velemenyem szerint az RMDSZ-t folosleges barmifele – partokra vonatkozo – besorolasba belekenyszeriteni, mert statusa nem engedi ezt. Ez egy erdekkepviselet a magyarsag szamara, azaz politikai szempontbol ugy lehetne ertelmezni, mintha a magyarsag egy kulonallo politikai nezetet osztana meg, mivel a szavazotabora ketsegkivul a magyarsag koreibol kerul ki. Az mas tal teszta, hogy ez egy erosen elavult es helytelen megkozelitese a dolgoknak, de ez az eszme – ugy tunik – most mar veglegesen meggyokerezett a szovetsegben. Velemenyem szerint ez lesz a veszte. Mert ha ugy politizal, mint eddig, akkor egyre kevesebb magyar ember erdeket lesz kepes kiszolgalni, ami vegeredmenyben a szavazatok elveszteset jelenti majd. Persze ha megjelenik a megfelelo politikai alternativa. De ha a vegletekig probaljak elfojtani ennek a rivalitasnak a megszuleteset, visszafordithatatlan karokat okoznak a magyarsagnak azaltal, hogy nem szolgaljak ki valasztoikat es elveszik attol meg annak a lehetoseget is, hogy megprobalja megszavazni az erdekkepviseletre legalkalmasabb szemelyeket. Ekkora felelosseget – remelem – egyetlen magyar embernek sem bir meg a lelkiismerete, ugyhogy varhatoan kozelebbrol igy vagy ugy javul a helyzet.
    Az RMDSZ tehat minden besorolastol mentes; mas sikon mukodo politikai szervezet, aki mindenkivel lepaktal a nemes cel (hivatalosan) es a penzeszsak (valojaban) kedveert.

  52. dimen.t

    A választópolgárnak joga van értékelni a választott képviselet – akár államelnök, akár parlamenti képviselet,- tevékenységét: egyenként minden döntést, megnyilvánulást és az össztevékenységet.
    Az értékelés végeredményének függvényében pedig joga van eldönteni, hogy az illető politikus vagy szervezet ellátja-e továbbra is megfelelően a képviseletét s, ha nem, kifejezheti opcióját, hogy hogyan tovább. Nemcsak 4-5 évenként, a választások alkalmával!
    Ezért, szerintem természetes, hogy egy olyan döntés is születhet a parlamentben, mint a múlt heti és jogos a referendum kiírása is. Ilyen értelemben, teljesen mellékes a vita arról, hogy ki képviseli “érvényesebben” a nép akaratát.

    Más kérdés, hogy a mostani helyet előnyös vagy nem az országnak.

  53. Nagy István

    Szülőföld Alap: információszolgáltatás helyettesíti a pozitív diszkriminációt.

    http://www.kronika.ro/nd.php?name=Sh&kat=3&what=11106

  54. Nagy István

    A fenti linkhez kapcsolódik az alábbi közlemény, amiről az én véleményem az, hogy amit egyszer politikai célszerűségből elrontottak, ha úgy tetszik a politika céljai szerint alakítottak ki, az civil célra korrigálhatatlan.
    A szocializmus sem lehetett belülről korrigálni.:

    A MCSZESZ állásfoglalása a Szülőföld Alap támogatási politikájával kapcsolatosan

    A Magyar Civil Szervezetek Erdélyi Szövetsége (MCSZESZ) jogi személyiséggel rendelkező legitim képviseleti testület, melynek küldetése és vállalt felelőssége az erdélyi magyar civil szervezetek érdekvédelme és érdekképviselete. Ebből eredően feladatának tekinti az erdélyi magyar civil szervezetek önállósodásának és megerősödésének elősegítését.

    A romániai magyar civil szféra támogatására a legjelentősebb forrást hosszú évek óta a magyarországi közpénzek jelentették, ahol mindjárt az 1990-es évek elején megalakult az Illyés Közalapítvány, majd további közalapítványok szolgálták szakterületek szerint a Magyarország határain kívül élő magyar közösségek körében alakuló és erősödő civil szférát. A másfél évtizedes gyakorlat során kialakult rendszert a magyar Kormány átalakította, és a 2007 április elején a Szülőföld Alap keretében meghirdetett pályázati kiírással új rendszert indított útjára.

    A pályázati kiírások tematikai elemzése, illetve az egyes tételek mellé rendelt pénzösszegek összehasonlító vizsgálata az alábbi megállapítások megfogalmazását teszik lehetővé:

    1. A kisebbségi sorban élő magyar közösségek számára létfontosságú területekre nincs kiírás és pályázati lehetőség a Szülőföld Alap programjai között: ifjúsági, nem szakkönyvkiadási pályázatokat egyáltalán nem, tudományos és szociális területre vonatkozót pedig csak bizonyos szűk sávban támogatnak. Az ifjúsági szervezetek támogatása jövőnk támogatása. A könyvkiadás kisebbségi körülmények között támogatás nélkül beszűkül, lassan felszámolódik. Tudományos kutatás pedig nem kizárólag, és ha az Erdélyi Múzeum-Egyesületre utalunk, nem is elsősorban az egyetemi háttérintézetekként működő műhelyekben történik.

    2. A Szülőföld Alap létrehozásával felszámolt támogatási rendszer fontos kérdésnek tekintette és támogatta az EU-s alapokhoz benyújtott nyertes pályázatokat azzal, hogy a megvalósításhoz szükséges önrész bizonyos hányadára pályázati lehetőséget tartalmazott. Ez a lényeges lehetőség akkor veszett el az erdélyi pályázók részére, amikor Románia uniós tagságával az EU-s pályázati lehetőségek megnövekedtek. Az euróban tízezres nagyságrendű saját hozzájárulást a programhoz az erdélyi civil szervezetek 95 százaléka nem képes vállalni és nem pályázhat közös európai forrásokhoz. Külön kérdés a mezőgazdaság – az erdélyi magyarságra is érvényes a mezőgazdaság EU-s szinthez viszonyított többszörös túlsúlya, a helyzet reformja megköveteli az erdélyi magyar gazdálkodókra való hangsúlyos odafigyelést.

    3. A határon túli magyar közösségek számára a kis összegekből megvalósított, lokális, de a helyi közösség számára fontos rendezvények a kisebbségi lét megtartó rendszerét alkották. Ez a rendezvénykategória kikerült a pályázati kiírások köréből.

    4. Az egyes kollégiumok keretében meghirdetett pályázati témák mellé rendelt összegek nagyfokú aránytalanságot mutatnak. A kiírás elfogadhatatlanul kevés összeget irányoz elő a kultúrára és az egyházak támogatására. Az egyes tételek összehasonlító elemzése azt mutatja, hogy közvetlen politikai érdekek határozták meg a tételek nagyságrendjét. A MCSZESZ semmilyen egyeztető-konzultációs fórumról nem tud, ilyenre nem kapott meghívást a támogatott területek kijelölését és az ezek mellé rendelt összegek nagyságát illetően. Ha elfogadjuk, hogy a civil szféra közösségileg hasznos tevékenységet végez, szaktudást és szabad időt állít a közösség szolgálatába, akkor képviseleti szerveinek a konzultációja elvárható és szükséges lett volna.

    A MCSZESZ tisztelettel ajánlja az érdekelteknek – a magyar Kormánynak és a romániai magyarságot a támogatáspolitikai koncepció kialakításában egyedül képviselő RMDSZ-nek –, hogy még idén tavasszal kerüljön sor konzultációs tárgyalásokra az érdekelt civil szervezetek és szövetségek képviselőivel, és a megfogalmazódó igények szerint kerüljön sor egy újabb pályázati kiírásra a Szülőföld Alap keretében, amely a jelzett hiányosságokat korrigálná, a romániai magyarság érdekeinek megfelelően.
    Kolozsvár, 2007. április 20.
    A MCSZESZ IGAZGATÓ TANÁCSA

  55. Erőss Bulcsú

    Tisztelt Nagy Zsolt!

    Milyen szép, hogy szóba hozta ezt a kis történetet Basescu elnökkel kapcsolatban. Szerintem közülünk is sokan tudnának hasonló történeteket mesélni arról, amikor Bella Marco és Otila Verestoy még vehemensen ígérgették, hogy lesz magyar egyetem és milyen jó lesz a szülőföldön maradni, mert itt majd boldogulni lehet stb. Aztán csak annyira futotta, hogy saját zsebüket tömködték 17 éven keresztül, leszarva NAGY ívben a magyar közösséget. De demokráciából is tettek hasonló ellentétes lépéseket. Emlékezzen csak vissza 2004-re, amikor a választások előtt Bella Marco és társai Nastase mellett kardoskodtak az elnökválasztások előtt, aztán mikor Basescu nyert, finoman “átcsusszantak” a győztes mellé. Ahogyan egy modern demokráciában szokás, nemde? Itt is változoztt egy picit a felfogás a demokráciáról, nem gondolja kedves Nagy Zsolt?
    Az RMDSZ 1990 óta egy kétszínű, önös érdekek által vezérelt – politikának csak erős jóindulattal nevezhető – “kavarást” vitt véghez, majd 1996 óta a politikai prostitúció talajára is lépett, mely abban nyilvánult meg, hogy aki többet ígért és adott azzal feküdt le, értsd azzal lépett (vagy nem) szoros vagy éppen kevésbé szoros koalícióba.
    És amikor már Ioan Oltean, a Demokrata Párt alelnöke is azt mondja, hogy, idézem “úgy látszik azonban, hogy Bella Marcónak és Otila Verestoynak más érdekei vannak, mint a magyar lakosságnak” akkor ez azt jelzi,hogy a többségi románság számára is egyértelmű, hogy az RMDSZ véleménye nem egyezik az erdélyi magyarság túlnyomó részének véleményével!
    Látja Nagy Zsolt, hogyan is változnak a vélemények a demokráciáról?
    Ha tükör van Ön közelében, akkor javaslom bátran használja!

  56. malacka

    Mert ha Ioan Oltean szerint a magyarság érdeke az, hogy Basescu legyen az államelnök, akkor biztos úgy van. Ő csak tudja.

  57. Fairplayguy

    malacka fiú…

    Ezt inkább úgy mondtam volna, hogy ha Ioan Olteanu mint tőlünk, a mifajtánktól teljesen idegen személy is észreveszi a NAGYBETŰS VALÓSÁGOT arról h mit gondol a többségi erdélyi gyalogmagyar az udemeréről , és te nem, akkor kicsi fiam azt kell javasoljam őméltóságodnak h nem is kell lószemüveget venned azon egyszerű oknál fogva mert te már rendelkezel ilyennel és használod is éjjel-nappal, hogy úgymondjam nonstop h egy mai, a nyelvünkbe időnként beosonó idegen szóval éljek.
    Na de attól még téged is szeretlek és kíváncsian várom a replikádat (ejnye- bejnye nem tom mért van de ha veled beszélgetek folyton- folyvást ilyen idegen eredetű szavak jutnak az eszembe).
    A Fiú.

  58. Nagy István

    “mikor Basescu nyert, finoman “átcsusszantak” a győztes mellé” írta Erőss Bulcsú, és bizonyára arra is gondolt, hogy az átcsusszanás után az volt az indoklás, hogy ezt akarta a szavazótábor, és most vajon mit szeretne ugyanaz a pöcsétölő tömeg: azt, hogy meggyőzzék “a demokrácia értékeiről, a parlamentáris köztársaság fenntartásának és megerősítésének szükségességéről, a decentralizáció, valamint a hatalom-megosztás szükségességéről” és, hogy “tovább kell vinni a jelenlegi parlamenti rendszert, még akkor is, ha ez nem tökéletes”. (www.rmdsz.ro)
    Ugye érti, kedves olvasó.

  59. Fairplayguy

    Amellett malackám meg kell jegyezzem h udemeréék most amikor kampány van szépen ügyesen ”mossák az emberi agyakat”, mert nekik az nem is kerül pénzbe. Nekik nem, de nekünk azért igen…Mert az államkasszából megy a kampány, amit csak mi fizetünk …
    Nyomják a fiúk ugyanazt kommunikációs stratégiát amit a 2oo4-es szavazások után tették, hát mi mást kicsi malackám mint az anti basescu félét… Annak ellenére mint ahogy Búlcsú mondta hogy a magyar tömeg annak idején Basescura szavazott, annak ellenére hogy utána udemeréék behúzódtak a nagyfiú szárnyai alá, miközben mosták az átlagmagyar agyát rendületlenül a basescu ellenes kampányukkal…
    Azért nincs nekünk malacka kisebbségi törvényünk, nem azért mert a román többség nem akarná, hanem ami sokkal súlyosab: a képviseletünk NEM AKARJA. Mert van pár ember akinek a magánérdek nagyon fontos.
    Vajon tisztességes politizálással nem tudnának a fent említettek megélni? Kötve hiszem… De azért megkérdelek h mi a véleményed…

    malacka, malacka, mondjad fiam mi is lesz emígyen velünk, gyalogmagyarokkal?

  60. malacka

    Kedves Fairplayguy!

    Ha a lószemüvegen azt érted, hogy Basescu ellen fogok szavazni, akkor igen, lószemüvegem van. Akkor sem szavaznék rá, hogyha az RMDSz teljes erőbevetéssel mellette kampányolna és kicsi szive minden vércseppével őt támogatná. Ahogy feltételezem – legalábbis hozzászólásaidból ezt vélem kihallani – te sem fogsz ellene szavazni csak azért, mert az RMDSz nem támogatja. Osztozhatunk a lószemüvegen, ha gondolod.
    Ami meg Ioan Olteant illeti – mielőtt valakinek a véleményét, megszólalását érvként felhoznánk, jó lenne megnézni, ki is az illető, milyen megnyilvánulásai voltak eddig stb. Meglepődnél.

  61. Fairplayguy

    Kösz az ajánlatodat malacka, de inkább nálad hagynám, mert

    akárki ez az Oltean nevezetű uriember, akkor sem a mi fajtánk, tehát idegen, ergo az előbbi kijelentésemet most is fenntartom.

    Ami pedig a Basescu-udemeré dolgot illeti, a kettőnek semmi köze nincs egymáshoz az én véleményem szerint, de ha már így megpengetted a témát akkor elárulom neked azt hogyan is látom a dolgokat:

    1. Basescu egy olyan román politikus aki karizmatikus személyiség és sokat köszönhetünk mi neki magyarok is. Mert amióta ő az államelnök azóta nagyobb szabadságot élvezhetünk, nemcsak mi hanem az egész ország népe is. Ezért meg még más lényeges ”apróságokért” is mindenképpen rá szavaznék ha van udemeré ha nincs.
    2. Ami az udemerét illeti szerintem az egy kifejezeten baloldali párt és engem csak az zavar h mivel nem képviseli, ezáltal nem képviselheti a magyarság sokszínűségét (mert ugy-e vannak köztünk jobboldaliak, sőt centristák is) ez nekünk már rögtön rossz. Az csak a hab a tortán hogy már rég csak öt ember érdekeit képviseli meg rögtön a kommunisták (ejnye -bejnye már megint milyen csúnya szót használok) mellé húz ahogy csak teheti. Pont azok mellé akik (Iliescu, Nastase) pontosan a nacionalizmusukra építették hatalmukat. Erről az utóbbiról jut eszembe hogy ha már ilyen jó barátok mármint az udemeré meg a psd, hát nagyon könnyű volt megkérni a jó öreg Nastasét annak idején hogy nyomjon egy jó kis magyarellenes szónoklatot, hadd nyughassanak a magyarok… Közben sokkal könyebb azt nyilatkozni h hát tudjátok az a kisebbségi törvényt már megint nem szavazták meg azok a fránya románok…

    Na malacka mi is lesz azzal a lószeműveggel?

  62. Erőss Bulcsú

    Látom itt Ioan Oltean kezd lenni az etalon, malacka nagyon is tudom, hogy ki az a Ioan Oltean amiért nem Erdélyországban élek, és azt is tudom, miket mondott az előtt…De sajnos azokra a veretes mondatokra is emlékszem amelyeket a “mi” udemerés képviselőink mondogattak 17 éve…Nos, az ember a sajátjaival mégiscsak szigorúbb! Egyértelmű, hogy Ioan Otean ha a magyarkérdésről van szó összefog az ördöggel is, W. C. Tudorral s az anyja kínjával is ha kell… A nyilatkozat egy politikai nyilatkozat volt melyet tőle idéztem, nyilvánvaló, hogy pártja érdekeit szolgálta, de mégis rátapintott egy számunkra fájó igazságra: arra, hogy mostmár a románok egy része is észreveszi a különbséget az udemerés vélemények és az erdélyi magyarok véleménye között. És ez szerintem, baj…Én Basescut sem élvezem különösebben de egyvalami összeköt vele: kommunista-ellenes és azon van, hogy a múlt rendszerből profitálók, akik ma a PSD színeiben szociádemokrataként politizálnak, (akárcsak Magyarországon az MSZP) tűnjenek el a közéletből.
    Nagyon jól emlékszem, amiket Basescu mondott például az autonómiáról, hát azzal egyáltalán nem értek egyet.
    Ezért gondoltam még 1996-ban, amikor Bella Marcóék lefeküdtek Ciorbeáékkal, majd mindenkivel, hogy rövid távú, önös politikai érdekeknek ugyan hasznos az RMDSZ számára (és nem az erdélyi magyarságnak) a kormánykoalícióban való részvétel, de hosszú távon ez azzal jár, hogy ide-oda fogják dobálni az udemerét a román pártok, ahogy éppen az aktuális érdekeik kívánják. Így tíz év távlatából nézve igazam volt úgy hiszem…
    Arról nem is beszélve, hogy az udemerés miniszterek (Ghiorghi Tocai, Acos Birtalan, és a mi kis együgyű Zsoltikánk) semmi maradandót nem alkottak miniszteri pályafutásuk alatt. Ámen:)

  63. Nagy István

    Nem reprezentatívak az alábbi szavazási állapotok, de attól még üzenetértékük van:

    kronika.ro/nd.php?name=Surveys&op=results&pollID=8

    Egységbe szervezheti-e az autonómia ügye az erdélyi magyar szervezeteket?
    Igen 39.00% (234)
    Nem 39.00% (234)
    Lehetséges 19.83% (119)
    Nem tudom 2.17% (13)
    Összes szavazat: 600

    kronika.ro/nd.php?name=Surveys&op=results&pollID=9

    Jó ötletnek tartja-e, hogy az európai parlamenti választáson a hazai magyar ellenzék is indítson képviselőjelöltet?
    Igen 77.18% (947)
    Nem 19.23% (236)
    Lehetséges 1.96% (24)
    Nem tudom 1.63% (20)
    Összes szavazat: 1227

    ahet.ro
    Tőkés vs. Nagy és Winkler. Ön kit küldene Brüsszelbe?
    Tőkés László
    185 74.3%
    Nagy Zsolt
    49 19.7%
    Winkler Gyula
    15 6%
    Szavazók száma : 249

  64. malacka

    Kedves Fairplayguy és Bulcsú!

    Basescu nem kommunista-ellenes, Basescu bevallottan volt (?) kommunista, aki sajnos ugyanazokat a módszereket használja, melyeket annak idején a kommunisták. Basescu az, aki nem volt hajlandó elitélni a kommunizmust, amig mindenféle vizsgálatok eredményeként irásba nem adja neki egy bizottság, hogy bizony-bizony a kommunizmus nem volt szép dolog kies országunkban. Rajta kivül hány embernek, aki átélte a kommunizmust, van szüksége arra, hogy történészek irásos jelentést adjanak arról, a kommunizmus tönkretett embereket, közösségeket, falvakat, hogy embertelen rendszer volt?
    Lehet, hogy ti úgy érzitek szabaddabban éltek Basescu elnöksége következtében, de az én hátamon a hideg futkos, amikor barátaim (akiknek semmi közük az ún. közélethez, nem közszereplők, egyszerűen csak érdeklődő emberek) automatikusan suttogni kezdenek, ha politikáról, gazdaságról vagy ismertebb személyekről beszélnek, mert ugyebár “sose lehet tudni”, amikor egyre gyakrabban hallom, hogy “nem telefontéma”, amikor azt látom, hogy hőn szeretett államelnökünk leggyakrabban és legszivesebben titkoszolgálatohoz, ügyészségre és templomba jár.
    Persze lehet, hogy csak én vagyok túlérzékeny.

  65. Fairplayguy

    malacka,
    megsúgok neked valamit, a mai román politikai elit tagjai mind kommunisták voltak. Tudod a rendszerváltás még nem érte utól a volt(mai) vezető generációkat.
    Nem akarom pártolni basescut, illetve nem azt mondtam hogy az elnöksége következtében éreztük szabadabbnak magunkat, hanem csak az egyszerű tényt hogy amióta ő lett az államelnök azóta az egész ország népe, nemcsak mi szabadabbnak érezte magát mint az iliescu rezsimben, amit kifejezetten a nacionalizmusra épülönek tartok. Emlékezz csak iliescu illetve nastase gyakori magyarellenes kirohanásaira.

    Ami pedig a lehallgatásokat illeti a mai világban mindig mindenkit lehallgatnak, illetve ha jól emlékszem fél évre rögzítik nemcsak a telefonbeszélgetéseket hanem az íméleket is. Bush féle antiterror rendelet, amit az EU is elfogadott. Ha jól emlékszem pont a tavaly…

    Amúgy a multkor megegyeztünk hogy ha valaki valamilyen problémát hoz elő, akkor megoldási javaslatot is tesz az illető probléma megoldására, tehát:
    malacka megkérdeznélek hogy te kit tartasz inkább megfelelőnek basescu helyett az államelnöki posztra a mai politikai elit tagjai közül?
    Válaszodat illetve magyarázatodat kíváncsian várom…

  66. meg egy malacka

    Szerintem elhamarkodott dontes volt a magyar csontszopogatoktol hogy nem maradtak semlegesek !!! Hosszu tavon rafazunk a Marko politikara,osszealni a PDS-PRM-vel semmi jot nem hozhat a magyarsagnak!!! Esetleg meg menti a magyar komunistakat es erdekeiket egy par evig vagy honapokig de szerintem a jatszma veges es Basescunak komoly eseje van hogy ujra tronra keruljon es ha ez igy lesz a jovendo parlamenti valasztasokat is bisztos megnyeri .De mit tudunk tenni ha Marko bacsi nem birta ki idegekel ???

  67. új széköly

    Mondhat, illetve írhat bárki bármit, sajnos a Vének Tanácsa eladta a magyarságot annak érdekében, hogy bankszámlájuk nagymértékben növekedjen…szomorú, hogy ez megtörténhet, de csak mi tehetünk róla…és sajnos nincs alternatívánk sem, mert az MPSZ is ugyanazt játsza, mint a nagyobbik testvér…és persze ki is vannak egyezve…úgyhogy jól el vagyunk látva…hát én immár kit válasszak??

  68. meg egy malacka

    Sajnos igaza van uj szekoly ur !!!!

  69. Fairplayguy

    ”és sajnos nincs alternatívánk sem, mert az MPSZ is ugyanazt játsza, mint a nagyobbik testvér…” -mondod uj széköly…

    Hálás lennék ha elmondanád hogy mit takar a fenti kijelentésed. Kösz.
    Ez a kérés a meg egy malacka-nak is szól mivel látom rábólintott az uj széköly által kijelentett fenti mondatra.
    Köszönettel:
    A Fiú.

  70. malacka

    Kedves Fairplayguy,

    Aki számomra szimpatikus volt (és jelenleg is az) megnyilvánulásaibanm, gondolkodásmódjában, az Ciuhandu. Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy semmi esélye nem csak neki., de egy hasonló jellegű embernek sem arra, hogy a közeljövőben bármilyen választásokat megnyerjen. Az őt támogató párt kritikán aluli teljesitményéről már nem is beszélek…

    És természetesen – egy hipotetikus, szép új világban – néhány magyar személyt is el tudnék képzelni ebben a funkcióban.

    Egyszóval nem rendelkezem csodaszerrel, nincs egyetemes érvényű megoldásom a problémára – de naivan hiszek abban, hogy lehet és kell a politikumot és a politizálókat figyelmeztetni arra, hogy nem jól veszik a kanyarokat. Ebben az esetben az államelnököt.
    És nem gondolom úgy, hogy jó (vagy elegendő) érv Basescu mellett az, hogy Nastaset / Iliescut/ Vacaroiut / Voiculescut / Isarescut stb. is (még jobban) utáljuk.

  71. Fairplayguy

    kicsi malacka,
    ejnye- bejnye látom nem kenyered a realitás talaján mozogni, mert nem bírod elfogadni azt a tényt pedig már mondtam Neked hogy a hazai politikai elitet még nem érte el a rendszerváltás.
    Sajnos álmodozol malacka… ezért jó lenne ha témához kapcsolódóan megvalósíthatóbb, realisztikusabb ötletekkel jönnél. Amúgy csak az időt vesztegetjük nameg a biteket…
    Mert azért elég tisztán látszik hogy a nekünk most összesen két lehetőség közül választhatunk, a rosszabb (iliescu, nastase, geoana, bandája, stb.) illetve a kevésbé rossz (a basescu) között. Sajnos ez van…
    Mit szólsz malacka?

  72. emerikusz

    Egy választás alkalmával akár az egész mai politikai elit lecserélhető. Mit szóltok az egyéni választókerületes módszerhez a listás helyett?

  73. Fairplayguy

    Szerintem ragyogó ötlet…
    Csak ahhoz is kellene egy basescu nevezetű államelnök. Mert másképp soha nem lesz uninominális szavazási/ parlamentáris rendszer kies hazánkban…

  74. Fairplayguy

    parlamentáris

  75. emerikusz

    Az RMDSZ és a PRM kivételével mindenki akarja az egyéni választókerületes szavazást. Hajrá népdalénekesek, futballsztárok, showmanek…

  76. Erőss Bulcsú

    Malacka, most válaszolok a megszólításodra, mert hamarabb nem volt időm…Sajnálom azokat a barátaidat,akik nem mernek nyíltan beszélni politikáról, mert “sose lehet tudni”, meg ilyenek…Tényleg,őszintén sajnálom őket,hogy a régi beidegződések még ott vannak közöttük és a félelem vezérli őket minden megnyilvánulásukban…Javaslom látogassák meg a leközelebbi pszichiátert aki a környéken rendel, mert a szorongásokat csak hosszas gyógyszeres és pszichoterápiás kezelés után lehet csak legyőzni…
    Most is azt mondom, alapvetően a magyaroknak egyik elnök sem jó, de a két rossz közül mégiscsak domnu’ Basescu a kisebbik rossz! Vagy malacka neked jobb lenne W.C. Tudor?
    Nem akarom megsérteni a hozzászólókat, de Romániában nem parlamentáris kormányforma működik, hanem félelnöki rendszer van érvényben, ha szigorúan politikaelméleti szempontból vizsgáljuk a kérdést…Ez utóbbi jellemzői, hogy erős elnök és felelős kormány működik az ilyen rendszerekben. Én nem lennék ilyen merész, hogy megszüntessem teljesen a listákat…pedig engem senki nem vádolhat RMDSZ-es részrehajlással, de a vegyes rendszer híve vagyok inkább.
    Ami pedig Ciuhandut illeti malacka, ez körülbelül olyan hülyeség, mint amikor itt Magyarországon néhány barom Torgyánt akarta elnöknek!!!

  77. új széköly

    Kedves Fairplayguy!
    Annyit takar fentebb tett kijelentésem, hogy sajnos meg kellett azt is érnünk, hogy ami alternatíva lenne, az sem az. Lefordítom, így mindjárt érthetőbb lesz…remélem…Sajnos azt kell mondanom Neked, hogy a két főnök kiegyezett…itt a két főnök alatt a Székelyföld “főnökeit” értem mindkét oldalról, vagyis Verestóyt és Szász Jenőt…és köztudomású, hogy mind a két személytől sok függ a saját kis házuktáján. Szász Jenőt is pontosan úgy elkapta a gépszíj, mint Verestóyt, úgyhogy, ha egyiket támadjuk, vagy nem értünk vele egyet, úgy a másikkal is azt kell tegyük…azért, mert pirosfehérzöld beszédekbe, öltözetbe stb. úszunk is, az még nem garancia arra, hogy az biztos egy egyenes becsületes dolog…
    Nemhiába hívják Szász Jenőt szűkebb hazájában kicsi Verestóynak…
    Apropó! Azt mondd meg nekem, hogy mióta gyűjtik az aláírásokat a beíratáshoz és hol tartanak…mert legutoljára- hónapokkal ezelőtt- azt nyilatkozták, hogy még szükség van 300 db!!! aláírásra…az elején sikerült három hét alatt összegyűjteni az összest, most már 3 éve!!! gyűjtik…mikor hallottál Te utoljára arról, hogy áll az MPSZ beíratása?? Gondolod, ha másokat félre tudott tenni az útjából V., akkor SZJ-t nem tudta volna?? Ez csak egy rövid betekintő akart lenni, de sajnos a mélyben sokkal piszkosabb a dolog…
    Mindazáltal kívánom, hogy okosan döntsenek, és tegyenek meg mindent azért a népért, amely őket hatalomba juttatta!! Mert mindenkinek a hatalma fentről adatott, akár elfogadja, akár nem…és majd el is kell egyszer számolnia vele…akkor pedig nem lesz sem pilecunostintesirelatii -PCR- sem a vagyon….
    Sajnálom kedves barátom, hogy le kell rombolnom benned egy álomképet, de azt mondták nekem is: ne nyúlj a szoborhoz, mert lejöhet róla az aranyozás….
    Olyan aranyosak vagyunk mi itt, olyan tisztaszívűek ezekhez képest, annyi mindent szeretnénk csinálni és elérni…azok meg ott vannak, magasan, és csak le sem néznek, mint ahogy mi sem tudjuk, hogy naponta hány száz hangyát taposunk el, és így mindig életekkel lesz kevesebb a földön…
    Na, Isten áldjon Benneteket kedves barátaim!!

  78. Fairplayguy

    új széköly barátom szerint a fiúk kiegyeztek egymást között. Véleményemhez ragaszkodnék amikor azt mondom hogy igazi konkurrenciaharc esetén előszedik ők még a csatabárdot egymás ellenében… Ami nekünk csak jót tenne, mint első lépés a politikailag többszínű magyar erdélyi képviselet felé…

    Apropó konkurrenciaharc…. Erről jut eszembe…Nem tok elég hálás lenni Tőkés Lászlónak azért mert indult a EP képviselő választásokon… Mert azért lassan bár de változnak körülöttünk a dolgok… Bízni kell új széköly barátom, bízni kell mert érdemes!!!!

  79. Nagy István

    Kelemen Hunor blogjában olvasható kampányfőnöki krédója.

  80. új széköly

    kössssz kedves barátom, fairplayguy!! Sajnos nem hiszek abban, hogy így fog történni…inkább hajlok affelé, hogy kiegyeznek majd és elosztják a területeket…amint teszik azt most is…
    Bár ne nekem lenne igazam…
    Esetleg Tőkésék Szilágyi Zsolttal tudnának tenni valamit…nem furcsa Neked, Nektek, hogy, hogy ők annyira távoltartják magukat az MPSZ-től??

  81. Fairplayguy

    Kedves új széköly!

    Miért állítod az utolsó mondatodat, pontosabban mire céloztál?

  82. Erőss Bulcsú

    Legények, látom itt a pesszimizmus és az optimizmus örökös harca folyik…
    Szász Jenő olyan lenne mint Otila Verestoi? Igaz, ami igaz, az ember hall sokfélét, de arra is lehet következtetni, hogy magának a farkasnak állhat érdekében a bárányokat is farkasnak beállítani, nemde? Tény, hogy a kezdeti lendület az MPSZ-nél is alábbhagyott, de azért bízzunk abban, hogy előbb-utóbb rendeződnek a kétes dolgok…
    A mi kis idióta Zsoltikánk erről semmit sem mer írni, hanem hallgat, mint szar a fűben!

  83. malacka

    Kedves Fairplayguy,

    Ha nem tévedek, jelenleg az autonómiára is sokan csak legyintenek, mind badar álmodozás. Javaslom hagyjuk álmodozni az embereket, mert ez az első (néha sajnos az egyetlen marad)lépés a változások útján.

    Véleményem szerint nem személyek szintjén kell két rossz között választani (azaz Basescu vs. Geona/Nastase/Iliescu stb.), hanem intézményes rendszerek szinjtén: elnöki hivatal vagy parlament, elnöki hivatal vagy kormány. Számomra ez erről szól. De tudomásul veszem, hogy számodra meg nem.

    Kedves Bulcsú,

    Elöljáróban: nem igazán értem, miért olvasod egy olyan ember blogját, véleményeit, akit idiótának tartasz. Mazochizmusnak tűnik innen, ezért lehet, nem ártana, ha az általad oly kedvesen ajánlot pszichiátert te is felkeresnéd.

    Lényegileg: Barátaim, akiket emlitettem, nem elég idősek ahhoz, hogy bármiféle régi beidegződéseik lennének. Éppen ezért ijesztő, hogy ez a”demokratikus” rendszer újratermelei ugyanazokat a félelmeket, reakciókat – még ha egyelőre nem is ugyanakkor intenzitással.
    Ciuhandu-Torgyán párhuzamodat meg inkább nem is kommentálom. Egyrészt mert személyiség szempontjából semmi közös nincs bennük (esetleg összetévesztenéd Ciuvica-val?), másrészt meg esély szempontjából valószinűleg Torgyán állt jobban akkoriban mint most vagy bármikor is Ciuhandu.

  84. Fairplayguy

    nézd malacka,

    azért azt elmondanám Neked (pusztán csak baráti alapon meg nagyon leegyszerűsítve) hogy az általad említett intézmények mögött (is) csupán hús- vér emberek állanak. Meg még azt is malacka hogy az ember maga szenteli illetve sz…ja le a munkahelyét környezetét (szabadon fordítva románból, vagyis onnan hogy Omul sfinteste locul).

    Meg még csak annyit ahogy egy számomra szimpatikus ember mondja: a gondolat a szó, az ember a saját tettei tulajdona.

    De aszem mára ez Neked elég fiatal barátom.
    Üdvözöllek: A Fiú.

  85. új széköly

    kedves Fiú!

    Nem értem mit kellene azon megmagyaráznom, hogy Tőkés és Szilágyi távol tartják magukat az MPSZ-től?? Ezt mindenki látja, mindenki tapasztalja. jenő egy k…a jó politikus, okos, intelligens, erős egyéniség, csak elszállt, mint a Szojuz 5. És képes lenne arra, hogy azokat, akik az útjában állnak félretegye, ugyanúgy, mint azok, akiket “kritizál”…sajna…
    Egy kicsit olyannak tűnik, áthallás na, mint az anyaországban ahol az utóbbi időben csak egy kérdésben tudtak megegyezni a képviselők – és láss csodát, még Orbán Viktor maga személyesen sem hagyta el a feldúltan a termet!!- éspedig abban, hogy minden egyes képviselő megkapja az üzemanyagtámogatását…amely megjegyzem, nem kevesebb, mint 200000 Ft- be kerül…azért nem semmi…úgyhogy, ha arra kerülne sor, hidd el, ki tudnának egyezni egymással…az már elég régi mondás: a pénz beszél, a kutya ugat, az ember hallgat…
    na, de hátha majd egyszer személyesen többet…mert “egyesek” mintha nagyon érdeklődnének utánam…
    Isten áldjon Benneteket!!

  86. Nagy István

    “elnöki hivatal vagy parlament, elnöki hivatal vagy kormány” írta malacka.

    Ez a sor rettenetes zűrzavarról tanúskodik.
    Egy az intézmény, és más annak a hivatala.
    Az államelnök intézmény, az alkalmazottai és az épületei a Hivatal.
    A parlament az intézmény, a többi, mint előbb.
    És nem összekeverendő az elnöki állam és a parlamenti demokrácia.

  87. Erőss Bulcsú

    Domnu’ malacka!Köszönettel vettem a pszichiáteri beutalódat. Szerintem nekem erre nincs szükségem. Továbbra is sajnálom a barátaidat, akik mint írod koruknál fogva ugyan fiatalok, de a lelkük beleöregedett és félnek mindentől ami él és mozog, tévképzeteket táplálnak a mai politikai berendezkedésről stb.stb. Nem hiszem, hogy 2007 Romániájában ez komoly probléma lenne! Ciuvica, Ciuhandu, Ghita Frundita, Jolt Naghi egy kutya…Engem egyik sem érdekel!Mert a janicsár magyarokat jobban utálom, mint egy nacionalista románt!
    Továbbra is egy dilettáns, megélhetési politikusnak tartom Nagyot, de ezzel nem kell egyetérteni. A blogjában azért – ha nem zavar – írok továbbra is!

  88. Fairplayguy

    új széköly barátom,

    szerintem azért nem várhatod el egy politikustól sem h ingyen dolgozzon, illetve ahogy írod ne kapjon valami plusz előjogokat…
    Mert azért neki is meg kell élnie valamiből, vagy nem?

  89. Fairplayguy

    Emberek!
    Javasolnám ne felejtsük el h malacka egy fiatalabb generációt képviselő magyar ember pont a kora miatt másfajta agymosásokat kaphatott mint mi… Ezért kérdezném Tőletek nem lenne hasznosabb a számára (unkra) az ha inkább a normális beszélgetés hangján próbálnók ”jobb útra téríteni”?
    Márcsak azért is mert más korabeli is olvassa a blogot és ők nekünk a jövő.

    Pont ezekért malacka itt ezáltal megkövetlek az ellened általam használt stílusért/ szavakért, illetve arra kérnélek meg h minél többet írj a blogba és ami a legfontosabb: legalább olyan őszintén mint ahogy azt eddig tetted.
    Kösz.

  90. új széköly

    Kedves Fiú!
    Ezek szerint egyeseknek lehet, másoknak pedig nem?? Nem tudom, hogy lehet valakit, valakiket elítélni valamiért, de ugyanazért a dologért másnál szemet hunyunk??? Ez itt egy kicsit sántít kedves barátom…
    És engedd meg nekem, hogy ne sajnálkozzak azért, hogy vajon hogy is fog megélni egy politikus…de ha gondolod szervezhetünk nekik akár gyűjtést is…ne csináld már kedves fiú…

  91. Fairplayguy

    Kedves új széköly!

    szerinted nem jobb lenne-e egy olyan szigorú elszámolási rendszert bevezetni a politikusainkat illetően, ami alapjában véve két rubrikából áll:

    1. legális (fehér) jövedelem
    2. évi reális jövedelem (az éppen aktuális vagyon minusz az előző évi).

    Szerény véleményem szerint igenis kell adni hivatalosan jó fizetést, mindeféle juttatást a politikusnak, de mint egy Damoklész kardja úgy lebegjen a feje fölött a periódikus illetve szigorú vagyoni elszámolás kötelezettsége.

    Az igaszság az hogy nehéz elvárni h a politikusaink öntudata felérjen a sakndináv politikusokéihoz, amikor az általuk képviselt tömeg öntudata is elsősorban a pénzmotivációra épül pont a szegényszég meg a kommunista mult miatt. Ugy-e emlékeztek, nem tom már valamelyik skandináv miniszter nemrég lemondott azért mert kiderült h nem fizette be a televíziós díjat?
    Illetve azt még el szeretném mondani h akkor amikor skandináviában az értelmes élet a trendi, a divatos itt a volt komcsi államokban az embereket csak és kizárólag a pénzszerzés érdekli?
    Ilyen esetben nem az lenne a tiszta megoldás ha a fiúk hivatalosan megkapnák azt az összeget amiért már érdemes dolgozniuk, teszem azt pont a választóiért, értünk de ugyanakkor szigorúan le lennének ellenőrizve?

    Hogy látjátok? Esetleg vizionálnék ebben a témában, mindenféle realitástudat nélkül? … Vagy csak részben látom a dolgokat? Szóval véleményeket emberek!

    Kösz.

  92. Nagy István

    “a fiúk hivatalosan megkapnák azt az összeget amiért már érdemes dolgozniuk, teszem azt pont a választóiért, értünk de ugyanakkor szigorúan le lennének ellenőrizve”

    Mekkora az a pénz, amiért már érdemes:
    - kábelköteget összeállítani ?
    - kőművesmunkát végezni ?
    - autót szerelni ?
    - diákot tanítani és nevelni ?
    - beteget ápolni ?
    - parlamentet söprögetni ?
    - bankot söprögetni ?
    - iskolát söprögetni ?
    - vasúti kocsit fölmosni ?
    - céget cipelni ?
    - híveket terelni ?
    - képviselőnek, miniszternek tanácsot adni?
    - választókat képviselni ?
    Utóbbit Brüsszelben havi 10 – 12 ezer euróért, Bukarestben meg havi 3000-ért? bár mindenikhez adnak pótlékokat is, hogy a tulajdonképpeni hivatalos juttatást ki se lehessen számolni… Akkor, amikor a romániai nettó átlagbér 305,15 euro.
    Az ellenőrzést különben sem kitelezné senki. Nem lehet mindeki mellé egy rendőrt, egy adóellenőrt, egy munkaellenőrt, egy környezetvédőt állítani.
    A baj az erkölcsi viszonyulásokban keresendő mindaddig, amíg az átverésben sikeresek a példaképek.
    Vajon ki és mikor fogja ezt visszájára fordítani, mert, hogy a legnagyobb zsivány egyedül esélytelen az borítékolható.

  93. emerikusz

    én mindig azt vallottam, hogy a politikusok jutattásairól vitázni olyan mint egy vihar a biliben. Végeredményben nincs olyan sok képviselő, miniszter stb. hogy ne lehessen akár ötször annyi fizetésük és egyébb juttatásuk mint most. Populizmus azt állitani, hogy a nyugdíjasok meg a kisjövedelműek sínylig meg a politikusok magas jövedelmét. Az egész elvi kérdés szerintem. És éppen amiatt, hogy viszonylag kevés emberről van szó igenis lehet mindegyik mellé rendőrt és adóellenőrt állítani, minnél fontosabb beosztásban van valaki annál szigorubban kell felügyelni a munkáját, bevételeit, családtagok vagyonát. Ez az egyik feltétele annak, hogy megteremtődjön (visszaállítást akartam írni de …) a parlament és a kormány iránti bizalom. Fontos azt is megértetni az emberekkel, hogy az ország irányítója és egyetlen jóakarója nem Ceausescu midenkori utódja.

    Egyébként meg szokjunk hozzá a gondolathoz, hogy be fogják vezetni az egyéni választókerületes szavazást, ami elviekben megreformálja a politikai elitet és a pártokat. Mi lesz veled RMDSZ?

  94. Nagy István

    A képviselők és az intézmény- és hivatalvezérek iránti bizalom akkor létezhet, ha az azt ellátók erkölcse olyan lesz, hogy mindenki bízni tud bennük. Ez pedig nem érhető el adó- és más ellenőrzők lévén, hanem csak az érintettek életvitelével.

  95. új széköly

    Én egyetértek még azzal is, hogy normálisan meg kell fizetni őket, de mi a normális…mert mennyivel külömb ő, mint egy dolgozó ember, vagy mint egy gyermeket szülő anya??(ezt most jobban tudom, mert tegnap született meg a kislányom!) de sajnos hiányzik az az erkölcsi tudat, amely ebben a helyzetben fel kellene lépjen…és mindez azért is, mert engedjük, mert engedik a vezetőink is ezt, azzal, hogy ezt csinálják és mintegy legitimitást szereznek…régebb, még emlékszem a büszke, gőgös magyar lenézett más nemzetiségüeket, mert azt mondta, hogy egyenes gerincű…most odajutottunk, hogy eltanultuk azoktól, hogy mit lehet csinálni és lassan mi kell leckét tartsunk azoknak, mert időközben olyan profik lettünk…
    Sajnos…és igazatok van: lenne mit tanuljanak a svédektől…
    És igenis odatenném, hogy baniról banira elszámoljanak, amikor abból a pénzből(még, ha egyeseknek ez populistaként is hangzik!) sok más dolgot meg lehetne valósítani…vagy úgy tűnik valakinek, hogy nem lenne helye annak a pénznek itt-ott?? akkor menjetek be egy kórházba és nézzetek körül, vagy egy falusi iskolában és még sorolhatnám…de minek??ki a francot érdekel????

  96. Fairplayguy

    új széköly barátom!!!!

    SOKÁ ÉLJEN A PICI LÁNYOD! Na meg a szülei persze.

    A többit meg ne szívd mellre nagyon mer úgyis kialakul.

    Üdvözöllek:
    A Fiú.

  97. új széköly

    Köszönöm szépen Fiú!!

  98. Nagy István

    Kedves új széköly fogadd jókívánságaimat, és feleségednek mielőbbi fölépülést!

  99. Nagy Zsolt

    Kedves új széköly!

    Gratulálok a lányod születéséhez!

  100. új széköly

    Mindenkinek nagyon köszönöm a jókívánságait , úgy a Dorka, mint a feleségem és családom nevében! Szeretettel meghívnálak Benneteket egy pohár borra, de tudom egyikötök sincs a közelemben…így marad a virtuális borozás…
    De nagyon jólesett a jókívánság!!
    Isten áldjon Benneteket!!