Én nem örvendenék az államfő felfüggesztésének

Így válaszoltam a napokban egy televíziós műsorban feltett kérdésre. A riporter megütközve kérdezte, pont ön mondja ezt?
S nem csak ezt mondom, hanem így is gondolom.
Ez a bejegyzés épp akkor születik, amikor a parlament az államfő felfüggesztéséről szavaz, pont egy hónappal később, hogy Traian Basescu zöld utat adott indíték és bizonyíték hiányában egy bűnvádi eljárás megindításához.

Rares, az említett műsorvezető meglepetése jogos, hiszen sokan a politikai életből, nemcsak politikusok, de elemzők is összekapcsolták az elnök lépéseit és az ellenem felhozott „hazaárulás és kémkedés” vádakat. Ez az ő véleményük.

Engem az ország sorsa érdekel. Ezért nem örvendenék az államfő felfüggesztésének. Aki követte korábbi nyilatkozataimat, az jól tudja, hogy ez nem új álláspont részemről. Az eljárás elején már jeleztem, hogy nem értek egyet vele. NEM ERRE VAN MOST SZÜKSÉGE AZ ORSZÁGNAK. Vagyis nincs szükség további botrányokra, értelmetlen politikai csatározásokra.
Az államfő felfüggesztése most nem lehet kívánt dolog, bár kétségkívül megalapozott döntés lenne. Politikai stabilitásra van szükség, – de ezt ne tévesszük össze a semmittevés csendjével – hogy az uniós csatlakozást követően ne álljon meg a fejlődés és az ország nemzetközi tekintélye ne csökkenjen.

Néha úgy érzem, hogy különös tehetségünk van elrontani a jó startokat. Ilyen jó kezdet volt 1989 decembere, amelyet a bányászjárások követtek és húztak vissza évekre. Jó kezdet az uniós csatlakozás, most mégis inogni kezdett az egész. Múlt hétvégén Rómában részt vettem az olasz Kereszténydemokrata Unió, az UDC harmadik kongresszusán. Olasz, német, spanyol politikusok kérdezték: Mi történik nálatok Zsolt? Miért nem álltok le a marakodással?

Én nem értek egyet az államfő felfüggesztésével. Mégis ez bizonyulhat azon lépésnek, amely a politikai stabilitás kialakulásához vezet majd, amelyre nagy szükség van. Nagy szavak, lehet. Én hiszek az európai jövőben, ezért is dolgozom tovább, ezért vállaltam az EP jelölést..
Sokan fogadnak a mai szavazás kimeneteléről, mintha ez egy mérkőzés lenne, én remélem, talán mégsem játszadozunk a jövőnkkel. Olyan döntésre van szükség, amely stabilitást hoz.

Közben látom a tévében, hogy megkezdődött az együttes ülés a parlamentben. Látom, hogy Gabriela Creţu épp valamit dolgozik lapotopján, talán ő is a blogjába ír bejegyzést. Lehet, hogy ugyanezt teszi Hunor barátom is. A romániai blogokról egyébként érdekes összeállítást lehet olvasni a Romania Libera napilapban, itt a link is, http://www.romanialibera.ro/a92821/blogul-a-cincea-putere-in-stat.html

87 válasz: “Én nem örvendenék az államfő felfüggesztésének”

  1. Fairplayguy

    Szerény véleményem szerint nagy a maffia (grupuri de influenta) a politikai erőt képviselő szervezetek (ergo a politikai pártok körül), és pont Basescu az egyetlen ember, politikus, államelnök aki szembe mert ezzel szállni.
    Ilyen értelemben, illetve amennyiben ő már nem lesz elnök a törékeny egyensúly közte és a politikai maffia között átmegy a maffia javára. Ez nem hiszem jót tesz a magunkfajtának. Óriási a maffia Fiúk- Lányok ! De bizonyára tudjátok ezt.

    Csak azt kérdeném Tőletek Feleim hogy szerintetek az udemeré mért nem volt képes hivatalos álláspontot képviselni az ügyben?
    A Fiú.

  2. Fairplayguy

    Értsd: ebben az esetben grupuri de influenta= grupuri de interese= maffia.

  3. Sunci

    Zsolt,

    Megtörtent. Osztozom banatodban.

    üdv,

  4. emerikusz

    Băsescu felfüggesztve

    Fairplayguy, nem egyetlen maffia létezik, másrészt meg ki tudja azt, hogy a háttérben milyen sötét dolgok folynak mindkét oldalon.
    Ami meg az rmdsz hivatalos álláspontját illeti, többé kevésbé egyetértettek abban, hogy nem kellett volna idáig eljutni.

    Most megint választhatunk, ahelyett hogy dolgoznánk

  5. Nagy István

    A parlament jelentős többséggel, 322 szavazattal 108 ellenében megszavazta az államfő felfüggesztését. A 465 honatyából 440-en voltak jelen, tíz szavazat érvénytelen volt.

  6. Nagy István

    “Az államfő felfüggesztése most nem lehet kívánt dolog, bár kétségkívül megalapozott döntés lenne.”, írta Zsolt.
    Érdekes megközelítés. Ami megalapozott az nem lehet kívánatos.
    Kívánatos lenne az RMDSZ parlamenti jelenléte 2008. után. Vajon meg is alapozódik? Szerintem az önigazolósdi nem ebbe az irányba mutat.

    “Politikai stabilitásra van szükség, – de ezt ne tévesszük össze a semmittevés csendjével” folytatta Zsolat.
    Ez is furcsa pár: stabilitás-semmittevés.
    Vannak szép számmal vidékünkön politikusok, akiknek jó ideje stabil a helye, miközben a semmittevésükről szólnak, írnak itt, ott, amott.

    Érdekes romániai hónapok várnak ránk.

  7. Fairplayguy

    Kedves emerikusz,

    figyelmeztetnélek hogy a hivatalos álláspont semmiképpen nem azt jelenti azt ahogy Te írod: többé-kevésbé egyetértettek abban…

    A hivatalos álláspontot a szóvivők vagy a pártok elnökei szokták (többnyire) ismertetni a média képviselőinek nagy dirr-durr, bimm-bumm közepette. De a fent említett hivatalos álláspontot minimum írott formában, ha másképp nem is közzé szokták tenni.

    Tehát visszatérek a kérdésemhez, szerintetek az udemeré miért nem fogadott el hivatalos álláspontot ebben az ügyben?

    A Fiú.

  8. emerikusz

    Gondolom mert nem volt rá szükség.
    Most a felfüggesztést támogatók és ellenzők is egyfajta forradalmi lelkiállapotban vannak. Szerintem most egy konfliktuskerülő álláspont ésszerübb, ellkező esetben még azt is el tudtam volna képzelni hogy az utcára vonuló Basescu pártiak magyarokat verjenek mert az ő szavazatuk hiányzott a felfüggesztéshez.

  9. emerikusz

    A román sajtó PNL-PSD-PRM-PC összeesküvésről ír. Nem lett volna dicsőség bekerülni ötödiknek

  10. Nagy István

    Fairplayguy kérdésére az jut eszembe, hogy az eremdéesz politikacsinálóinak lét-elemi érdeke, hogy megőrizzék koalícióképességüket, amine egyik eszköze a hivatalos álláspontnélküliség.

    emerikusz azonban nagyot írt: “az utcára vonuló Basescu pártiak magyarokat verjenek mert az ő szavazatuk hiányzott a felfüggesztéshez.”
    Vagyis, a Băsescu pártiak szerint az eremdéeszesek a fölfüggesztésre kellett szavazzonak, mert különben jöttek volna a magyarverések? Vagy ha az eremdéesz hivatalosan a fölfüggesztés mellé állt volna, akkor lettek volna magyarverések? Fölöttébb furcsa képzelgések!
    Egyébiránt az eremdéesz 32 szavazata a 322 – 108 között ide vagy oda sem nem osztott, sem nem szorzott volna, amint az már emerikusz 16.32-es bejegyzése előtt másfél órával tudott volt.

  11. Fairplayguy

    Ha jól értem fiúk, akkor Ti egyetértetek azzal a tényel hogy felfüggesztettétek Basescut.
    Következő kérdésem az lenne, hogy szerintetek miért jó ez a magunkfajtának, mármint a felfüggesztés?
    A Fiú.

  12. Fairplayguy

    Azt viszont megkockáztatnám hogy az udemerének annál többet.
    Sőt, sokkal többet… Nem gondoljátok?

  13. emerikusz

    “Vagy ha az eremdéesz hivatalosan a fölfüggesztés mellé állt volna, akkor lettek volna magyarverések?” – ilyesmire gondoltam. Talán nem mentek volna el a magyarverésig de felerősödtek volna a magyar ellenes indulatok.

    Határozottan kiállni mellette az RMDSZ nem tudna mert nincs miért.

    Egyébként kíváncsi lennék melyik rmdszes honatya szavazott pro és kontra. Még egy olyan hivatalos álláspont is elfogatható lett volna, hogy nem szavaznak se a felfüggesztés mellett sem pedig ellene.

    Egyébként meg én személyesen nem értek együtt a felfüggesztéssel. Véleményem szerint négy évenete (illetve öt) kell megkérdezni a népet. Örülök hogy Basescu is azt mondta az Egyetem téren, hogy a nép nem az utcán hanem az úrnák előtt kell kifejezze akaratát és megkérte őket, hogy menyjenek haza, elkerülendő hogy az un. ukrán módszert alkalmazásával vádolják.

  14. Fairplayguy

    Akkor megint felteszem a kérdést emerikusz:

    szerintetek inkább jobban vagy inkább rosszabbul ”feküdne” az udemerének az államelnök végleges felfüggesztése?
    Mert azt már mondtad hogy nekünk a felfüggesztés egyáltalán nem használ (persze ha jól értettelek..).

  15. emerikusz

    Nehéz megmondani, hogy az udemerének használ vagy sem.

    Kérdezzük meg esetlek Zsoltot, hogy a körülötte keltett felfordulás, árulás vádja stb mennyiben Basescu “érdeme” és könyebben tisztázza-e magát ha más az elnök.

  16. Nagy István

    Szerintem az eremdéesz nem államfőfüggő. Legfennebb csak annyiban, hogy egyik-másik embere ellen fölfordulást tud generálni, ha kézivezérlést alkalmaz a néphanulatkeltésben szakosodott szakszolgálatoknál, és azok hallgatnak is rá. Nagy Zsolt esetében akár ilyesmiről is szó lehet(ett?).

    Az eremdéesz sokkal inkább a koalícióképességben érdekelt, mint az államelnök megtartásában, fölfüggesztésében vagy cserében. Markó ma egy nyilatkozatában sejtetni engedte, hogy esetleges előrehozott államfőválasztáskor nem indítanának jelöltet, mert annak célja csak a parlamenti választások szavazatmaximalizálása volt, és lenne.

    Innen az ország széléről nekem az volt a benyomásom, hogy Băsescu a megválasztása óta folyamatosan abban utazott, hogy róla beszéljenek, pedig neki az ország hatékonyságfokozása lett volna a dolga. Szinte ki se nevezték máris előrehozott választásokat akart. Egyáltalán nem viselkedett államfőként, hanem olyan pártelnökként, aki 66%-ra tör, hogy aztán úthengerként működhessen. Egyébiránt személyes tapasztalatom szerint ez a demokrata párt alapcélkitűzése.
    Ami engem illet a protokoláris államfő híve lennék, a király visszahívásának.
    A többit a kormányra és a mögötte álló politikai erőkre kellene bízni.
    Meglehet, hogy a most előállt helyzet az államfői jogkörök megnyesése felé fogja terelni a romániai politikumot.

  17. Nagy István

    Ami engem illet a protokoláris államfő híve lennék, vagy a király visszahívásának.

    Jut eszembe, hogy az 1996-2000-es kormánykoalíciót is Băsescu tartotta vadvízi kajakban. Ez is ok arra, hogy az eremdéesz ne szeresse.

  18. Karesz

    Akár hogy számolom,azért az az öt perc valahogy letelt!A Kalóz pedig még mindig nem mondott le.A Parlament talán mégis tudott valamit?
    Most viccen kívül:17 év alatt oda jutottunk, hogy a rendőrállamból nem lett semmi,demokratikus módszerrel szerelt a parlament egy kalandort.Azért ez nem semmi!Másképpen,ha szelet vetsz,vihart aratsz!Basi megszegte a Cosa Nostra alapszabályait, repült ,s ha csak ennyivel megússza akkor még szerencsésnek mondhatja magát.Lesz itt flotta, Mihailesti ház,Alro stb., darabokra fogják szedni, nem lesz belőle elnök soha többé!
    Ami megdöbbentő az,hogy nem hittem volna ,hogy Putin ekkora hatalommal bír.Amerika leghálásabb nyalizóját kiütötte a nyeregből csak úgy elegánsan.A nagy tét ez volt,a játszmát ott játszódjak most is keleten. Itt csak minden natozás ellenére Iván az úr. Jó lesz észben tartani!Máskülönben erre még utaltam itt egy hónappal ezelött.Akkor egy stutgarti ismerősöm azt irta :”nálatok a tengerésznek befellegzett.”A pasas a Gazprom kirendeltségén dolgozik a stratégiai fejlesztésnél.Ő akkor már tudott valamit,ma már mi is.De ez nem a vég,a java ezután jön!Bús Gyurinak is lehet feltámad a féltékenysége, akkor aztán lesz itt buli. Amugy nekem az a véleményem,amig egymást rágják addig nekünk békét hagynak.Ezt lehetne kihasználni ,ha lenne ki összefogja egy csokorba a tervet.De ki? Ez a mi Nagy bajunk,a bajkeverők társasága szerintem részünkről bekaphatná.Elnézést a kifejezésért de most ránkférne egy kis lazaság.Most lehetne egy kis autonómiát, tantervmódositást elcselezni a nagy kavarodásban.Mindenkinek van baja az új elnökjelölttel,nekünk pedig nagyon mindegy, de az ne legyen ingyen! Világos, nem? Addig is akinek kell a szavazatunk, csak pengessen le valamit az asztalunkra.Ha nem, lehet duzzogni! Vagy mint már fentebb is említettem a kijáró elnézéseket kérve, ajánlom magamat (Magunkat)! Hogy ne mondja valaki ,hogy önző lennék!

  19. malacka

    Autonómiát azért nehezen… még kicsit is :)

  20. emerikusz

    http://www.realitatea.net/56449_Lotul-Stancev–trimis-in-judecata-.html

    “Fostul ministru al economiei, Codruţ Şereş este acuzat de trădare prin divulgare de informaţii secrete şi sprijinirea unui grup infracţional.

    Din acesta făceau parte consilieri străini ai unor firme, dar şi înalţi funcţionari din cadrul Ministerului Economiei şi cel al Comunicaţiilor, inclusiv şeful acestei instituţii, Zsolt Nagy.”

    Tehát Zsoltot bűnözőnek kiátják ki… én beperelném őket.

  21. Fairplayguy

    emerikusznak,

    ”Nehéz megmondani, hogy az udemerének használ vagy sem.” mondod emerikusz.

    Engedd meg hogy súgjak kicsit: hallottál-e kedves emerikusz valaha a PNL-UDMR koalícióról?

  22. emerikusz

    Nem hinném, hogy a felfüggesztéshez való hozzáállás befolyásolta volna a koalíciót. Azaz nem nyert az rmdsz DE veszitett volna ha nyíltan kiáll Basescu mellett vagy a felfüggesztés mellett (két különböző dolog!). Vagy valaki azt gondoldja hogy éppen emiatt lesz kisebbségi törvény meg kultúrális autonómia hogy a PSD-PRM-PNL-PC-UDMR egy követ fúj?

  23. Verss Zsolt

    Mit akar az RMDSZ???
    Alapito tagja vagyok az egyik megyei szervezetnek, de ami most tortenik nem az en ugyem.
    Tehat Nagy Zsolt azt mondja: nem orulne az allamfo visszahivasanak, ugyanakkor, indirekt, megszavazza Iliescu visszatereset a Cotroceni palotaba.
    Hat mernek meg a szemunkbe nezni, nem restellik magukat??
    Sajnos ez RMDSZ vezetoi legjobb “felszerelese” a loszemuveg. Teljesen elvesztettek a jozan gondolkozast,s a kovetkezo lepest sem latjak, nemhogy ket-harom lepest tudnanak elorre kigondolni.
    Ugy nezem a hatterbe Patriciu et company, nyugodtan besorolhatjuk Verestoy-t is. Ez a klikk csak a sajat erdekeit latja, mi a tobbiek mehetunk a fenebe.

  24. Fairplayguy

    Mi van fiúk már megint becsapott bennünket ez az udemeré? Ej, ej,….

  25. Nagy István

    “A luganói tanulmány ” avagy “Hogyan őrizzük meg a kapitalizmust a XXI-dik században”.

    http://barikad.hu/node/1415

  26. zoltán

    Azt hallottam ma, itt Nemetorszagban- nemetektol, hogy szoba johet Romania kirugasa az uniobol….
    Mit mondjak, megerdemelnenk. Mi is… mert elturjuk, hogy evek ota semmit tevo “emberkek” kepviseljenek minket is.
    Bocsanat, keptelen vagyok jobban visszafogni magam!

  27. frodo

    Az Uniónak semmilyen szabályzása nincs arra, hogy miként szűnik meg egy ország tagsága.

    Románia és még 26 ország számára nincs kiút az Unióból. Csak akkor majd, amikor 27 ország közösen dönti el, hogy megszűnteti a teljes struktúrát.

  28. Czell Árpád

    Én sem örülök ennek,de legyen bátorságunk kimondani az igazságot!!!