Válság

Az elmúlt hetekben több alkalommal is késztetést éreztem arra, hogy írjak erről a helyzetről, amelyet csak válságként tudok nevezni. Jogos lenne a kérdés: mi ebben az új? Hiszen már 2005 elején előrehozott választásokkal riogatták a közvéleményt. Akkor lett nyílt háború az államfő és miniszterelnök között, amikor ez utóbbi megtagadta, hogy lemondásával kényszerítse ki az előrehozott választásokat. Csak halkan jegyzem meg, hogy ezáltal az ország csatlakozása bizonyára elhalasztódott volna. Később érdekcsoportokról kezdtek beszélni, az igazságügyminisztert használva arra, hogy támadja saját kormányát. 2006 végére sikerült eljutni oda, hogy a kezdeti kényelmes parlamenti többség elúszott, a kormányon belül bizalmatlan légkör alakult ki, az ország pedig sodródik, mikor merre. Nem átallottak titkosszolgálati és/vagy ügyészségi eszközöket sem használni. A mostanra kialakult válsághelyzetnek egyik következménye az európai parlamenti választások elhalasztása. Azon a bizonyos kormányülésen is elmondtam, hogy ne a tüneteket, hanem az okokat próbáljuk kezelni. Nem tetszett az államfőnek, az eredményt láthattátok.
A miniszterelnök mai bejelentése is csak egy próbálkozás a helyzet megoldására. A fejlődéshez elengedhetetlen a politikai stabilitás. Az ország számára most a kihívás: a fejlesztési alapok felhasználása. Szinte minden területen késésben vagyunk a krízishelyzet miatt. Nos ezért kell a stabilitás.
És még valami, amit nem igazán mondanak ki az emberek: meg kellett állítani az elnök autoriter megnyilvánulásait, a titkosszolgálatokat a helyükre kellett tenni, a törvénytelen lehallgatásoknak véget kellett vetni stb.
Az RMDSZ ehhez a stabilitáshoz kíván hozzájárulni. A DA szövetség tagjai vesztek össze egymással, ennek eredménye ez a mai döntés. Mi továbbra is a programunk megvalósításáért kívánunk dolgozni, beleértve minden sajátos célkitűzést.
Összevetettem a ma javasolt listát az eredetileg, 2004 végén útnak indult jegyzékkel: Tariceanu, Markó Béla és jómagam vagyunk, akik ugyanabban a tisztségben maradtunk.

106 válasz: “Válság”

  1. emerikusz

    Gratulálok Zsolt, hogy helyeden maradtál! Sok sikert a munkádhoz és kitartást a támadásokkal szemben.

  2. Gabi

    No lám, és az újságokban épp azt találgatták, hogy mi lesz Nagy Zsolttal , mert a “kiszivárogtatott” listán nem szerepelt a neve.
    További jó munkát.

  3. Zsolt

    Kar, hogy a dolgok idaig fajultak. Sajnos az allamelnok konoksagat mi szenvedjuk meg. Kemenyen kampanyoltam annak idejen Basescu-nak, de most az ujjamat sem emelnem erte. Eljatszotta a bizalmunkat es “manele” stilusban probal kormanyozni. Ez igy nem jo. Remelem a liberalis part nem fogja megsinyleni ezt a kisebbsegi kormanyzast.

  4. emerikusz

    A liberális párt a DA szövetséget sínylette meg. Veszítettek a népszerűségükből a PD javára, Basescu kiszakitott belőlük egy kisebb darabot, most meg rájuk hárul a rosszfiú szerep.

    Üröm az örömben, hogy a PSD kezében volt a kulcs és ott is maradt. Az új kormánynak és az azt alkotó pártoknak patyolattisztának kell maradniuk, már csak azért is mert jövőre választások lesznek. Ha tisztességesen játszanak akkor sem a liberálisok sem az rmdsz, de még a psd sem sínyli meg a kialakult helyzetet.

  5. Fairplayguy

    Gratulok én is Zsolt a kinevezésedhez.

    De álljunk meg egy percre fiúk-lányok!

    Kit állíttok pellengérre, pont azt a Basescut akinek (legalabbis jórészben) a mai szabadvilág köszönhető?

    Már elfelejtettétek azt a magyarellenes retorikát amit Nastase meg a PSD nyújtott végig amíg a hatalmon volt(ak), illetve az érdemeit annak az embernek akinek az köszönhető hogy megváltoztatta a politikai rendszert? Ilyen rövidlátóak lennétek, ejsze Feleim?

    Amúgy nem azt mondanám hogy minden amit a jó öreg Basescu művelt az utóbbi időkben az mind tökéletes… De láttatok már tökéletes embert, széles e világban? Mert én még ezidáig nem.

    Amúgy nagyon szeret a Vének Tanácsa a kommunistákkal, ej ej milyen szót használtál te Fiú megint… Na jó na a szociáldemokratákkal paktálni mert egy és ugyanaz a mentalitás…. Gondoljatok csak bele, nagyjából egy korosztálybeliek, ugyanazokat az időket élték meg amikor nevelkedtek, stb.

    Ami pedig a stabilitásról szóló mesét illeti Zsolt, egy amerikai közgazdász (már nem emlékszem pontosan a nevére) hogy a kormányok (teszem azt az állambácsik) azt hiszik hogy azért mert adókat szednek be az állampolgároktól szükséges hogy beleavatkozzanak a gazdasági folyamatokba. Hát EZ EGY NAGY HIBA! Mert ők elégedjenek meg csak az adókkal és a gazdaságot bízzák a gazdasági szakemberekre!

    Apropó, nem vettétek észre hogy amióta a politikusok cirkuszolnak, azóta mintha a román gazdaság még jobban fejlődne?
    A Fiú.

  6. Fairplayguy

    Beugrott, a neve: Milton Friedman – amerikai Nobel díjas közgazdász.

    Olvassatok csak rá Feleim (fejtágító, ugye?).

    http://metazin.hu/node/728

  7. Fairplayguy

    http://www.iqc.hu/content.php?GRP=MON&ID=200106&lang=

    Meg még ez is…

  8. Ancsa74

    A hatalmi harcok jól kivehetőek ebben a megfogalmazásban. A PNL kontra PD ádáz küzdelme. Ki kerül ki győztesen? A cél már rég nem fontos a magyarság képviselői számára, sokkal inkább a hatalom és az üzleti vagy gazdasági érdek a mérvadó. A kormányválság és az új kormány felállása nem rólunk szól. Mint ahogy az elmúlt 10 év sem…

  9. Nagy István

    Úgy tűnik a válság megtermékenyítő!
    Reggel MKP-SZDSZ válságaggodalmakról, délben romániai kormányválság-megoldásról olvashatunk a bloggazdától.
    Én személy szerint lassan évtizede nem szeretem a hajóskapitány-pártelnök-államelnököt. Nem szeretem, mert pökhendi, nem szeretem, mert nagyobb a gallérja, mint amekkorát megbír az embersége. Az eremdéesz mellé állt, most sandán mosolyog vissza rá. Sandán, mert szembe…te, mosolyogva, mert lehet még olyan csillagjárás, hogy ismét egy hajóba evezzenek. Mert hááááááááááát a poooliiiitiiiikaaa már iiiiiiiiilyeeeeeeeen.
    Az államelnök megbuktatta pártja kormányát, de egykori harcostárs-elvbarátai meglehet megmentik. Mint tette azt az eremdéesz a PSD-vel 2000-2004 között. A politika ugyanis már ilyen. De ennek is ára lesz. Törvénytervezetek kerülnek sűllyesztőbe, kormányhatározatok születnek az új partner kielégítésére, mert hát az árunak ára van.
    De lesz (?) stabilitás. Az alapkövek: Tăriceanu-Markó. Kérdés, hogy 2008. őszén ki adja majd a miniszterelnököt, annak helyettesét és a kormány tagjait. Lesznek-e köztük magyarok, és milyen pártok színeiben?

  10. Csaba

    Ha nacionalista retorikarol beszelunk akkor ne felejtsuk el, hogy Basescu a masodik forduloban eles nacionalista, magyarellenes retorikaval nyert Nastase ellen, amikor azzal vadolta ellenfelet, hogy elarulta a nemzetet es teruleti autonomiat ad a magyaroknak.

    Ne felejtsuk el, hogy Nastas kormany modosult az alkotmany az anyanyelvhasznalat teren az igazsagugyben es kozigazgatasban…

    Es azt se felejtsuk el, hogy magyarsag kerdesben a Nemzeti Liberalis Partbol gyakran csak a Nemzeti jelzo marad meg.

    Jo lenne tiszteletben tartani az alkotmanyt es jo lenne nem felhasznalni a titkosszolgalokat politikai csatakra.

    Mi kovetkezik? A valasztasok alkalmaval Basescu elmagyarazza, hogy mindenki mas hibas a sikertelen mandatumert csak o nem, majd sirva keri a nepet, hogy szavazon meg egy parlamentet a szaja izzere, hogy dolgozni is tudjona, vagyis – Adjunk egy parlamentet Basescunak! – milyen jo szlogen! Hol is lattuk mar? A fopolgarmesteri valasztasokon.

    Gratulalok Zsolt es sok sikert kivanok!

  11. Gabi

    Nacionalista retorikára mindegyik hajlamos. Emlékezzünk csak vissza, Boc polgármester-jelölt korában azzal kampányolt, hogy ő aztán a magyarokkal nem fog együttműködni. Szavazat-kunyerálásra a nacionalista szöveget bármikor elő lehet szedni, mert van mindig hallgatósága.

  12. Fairplayguy

    Feleim,
    úgy veszem észre, már meg ne haragudjatok, de beszedtétek az erdélyi hivatalos magyar média (ne felejtsük el RMDSZ monopólium- már letárgyaltuk ha emlékeztek még) Basescu ellenes maszlagát.

    Nem állítom hogy Basescu jobb lenne a Deákné vásznánál, de van egy kicsi-nagy különbség a két politikus Basescu vs. Nastase nacionalista retorikai fogásai között: történetesen Nastase az egész kormányzása idején folyamatosan nacionalista retorikát nyomott ha kellett ha nem, amíg a másik csak a választások idején, illetve amikor a populizmus megkövetelte a választók részéről tette azt.

    Kedves Nagy István!

    Ön is nagyon jól tudja hogy magyarok akkor lesznek a hatalmon a köv. választási ciklusban ha az RMDSZ még idejében belátja azt bölcsen hogy az erdélyi magyarságot, a különbözően gondolkodókat is egybe kell foglalni, befogadni, ami tegyük hozzá figyelembe véve a Vének Tanácsának monopóliumát a párt fölött nem tom hogyan fog ez így működni.

  13. új széköly

    …sehogy…
    Sok sikert Zsolt!!

  14. B.A.

    Kedves Fairplayguy,

    Nem hiszem, hogy a hivatalos magyar média lenne a hibás hogy nem szeretjük basescut… párt lapokat nem sokan olvasunk.
    Melyik szabad világról beszélünk? Abban amiben a basescu maga találta ki az új nemzetbiztonsági törvényt és titkosszolgálati törvényt, ami minden volt csak nem kedvező a magyaroknak. Ha nem lettek volna a libik, akkor garantáltan átvitte volna.
    Mondjuk vitatkozhatunk arról, hogy jó v. rossz döntés-e így kormányon maradni, de basescu dicshumnuszait hagyjuk máskorra. Ugyanazt a stratágiát folytatják mint a multkor amikor kormányon voltak, szétmorzsolni az ellenfelet -mindegy hogy éppen a barikádnak a jó oldalán állnak-, és úgy nézett ki sikerül is neki, de Tariceanunak megjött az esze.

  15. Fairplayguy

    Kedves B.A. !
    Kérlek szépen sorold fel az erdélyi magyar médiát.
    Köszönettel:
    A Fiú.

  16. baba

    Sok sikert Zsolt!
    A kormányon maradás vitatható, de szivből sok sikert Neked!
    Más. Én is várom a média felsorolását B. A.. Érdeklődéssel.

    A baba

  17. zoltán

    Teljes mértékben egyetértek Pityuval. Itt is látszik mennyire más a véleménye Nagy Zsoltnak, mint a tehetetlen választópolgárnak. Nagyon sajnálom az Erdélyi Magyarságot emiatt.

  18. Nagy István

    A Vének Tanácsa belerészegedett Bukarestbe, miközben a szavazók, akik miatt ott lehetnek a székely székekben, középerdélyben, Körösközben, Szatmárban, Máramarosban és a Bánságban tengetik sajátos magyar sorsukat.
    Bukarest sok mindenre gyógyír, olyan, mint a mankó, lehet rá támaszkodni, de a lábtörés nem a mankótól gyógyul, hanem valami belülről jövőtől.
    Én is azt hiszem, hogy szervezete rehabilitációjára sokkal inkább kellene támaszkodnia a Vének Tanácsának, mint a magyarság fölmorzsolásában érdekelt kormányzati partnerek segítségével meghozott kizáró választási törvény vagy rendőrségi följelentés típusú mankókra, mint történt az 2004-ben.

  19. emerikusz

    nem ide tartozik de megfontolandó

    “Ausztriában komolyan veszik a demokráciát. Jó példa erre, hogy Burgenland tartományban az állampolgárok a jövőben megvitathatják a legújabb törvényjavaslatokat és akár változásokat is javasolhatnak bennük.”

    http://www.sg.hu/cikkek/51432/valodi_e_kormanyzas_burgenlandban

    Kipróbálhatnánk egy ilyet rommagyar, regionális vagy akár országos szinten. Ha más eredménye nem is lenne de legalább kiderülne, hogy ugyanabba az irányba megy-e a képvisetünk mint amit mi választók szeretnénk.

  20. Mihaly-G.

    Gratulacio az egesz bagazsnak, mindegy, hogy kivel, mindegy, hogy milyen korulmenyek kozott, minegy, hogy milyen aron csak kormanyban maradni, eseleg a legrosszab esetben kormanykozelben, ez kellene az Rmdsz szlogenje legyen, a husosfazek varazsa ellenallhatatlan, szegyen ez a felfogas, ez a foggal- korommel valo ragaszkodas a kormanyzashoz, hol a magyar becsulet udemeraj vezerek.

  21. domi

    Sajnos a nacionalista megnyilvanulasoktol egyetlen roman politikus sem mentes. Az termeszetesnek mondhato, hogy minden politikus a maga nemzettarsai iranyaba fogalmazza meg uzeneteit, az viszont nagyon is abnormalis, mikor az az elvaras, hogy a kisebbsegi nemzet ELLEN nyilvanuljon meg valaki ahhoz, hogy sikere legyen a tobbsegnel. Es fokozza a lehetetlensegi szintet az a teny, hogy ekozben mindenki azt szajkozza, hogy a kisebbseg maximalisan ki van elegitve, es egy demokratikus orszag egyenrangu allampolgarakent gyarapodhat. Ebbe meg az is belefer persze, hogy a kolozsvari polgarmester azzal ervelhessen a magyar allamfo elott, hogy nincs magyar helysegnevtabla a sokszaz eves magyar kincses varos hataraban, mivel a magyarsag nem eri el a torveny altal eloirt 20 szazalekot. Csak a tizenkilenc es felet. Es mi a pont az i-re? Hogy mindenki szo nelkul lenyeli ezt – a bekesseg neveben.

  22. B.A.

    Kedves Fairplayguy,

    Szerintem sok embernél Basescu megítélésének semmi köze a romániai MAGYAR médiáhol. Pl. elég sok román lapot is olvasunk meg tévét nézünk, amelyek sajnos inkább Basescu pártiak.
    De mind1 mit ír a média, szerintem annál fontosabbak a tények és a nyilatkozatok, meg amiket csinált. És nem az RMDSZ-el v. az MPSZ-el kapcsolatban.
    Szerintem ez a titkosszolgálatos ügy magától beszél… meg az, hogy nem akarta kinevezni a külügyminisztert. De emellett is a legnagyobb probléma vele az, hogy egyszerűen nem lehet adni a szavára. Ilyen szempontból egyetértek mindenkivel aki közüle és Tariceanu közül nem őt választaná. T. legalább kiszámíthatóbb

  23. Fairplayguy

    ”De mind1 mit ír a média, szerintem annál fontosabbak a tények és a nyilatkozatok, meg amiket csinált.”

    írod kedves B.A. blogtársam. Hát csak annyit mondhatok erre hogy egyáltalán nem értek veled egyet, mert a médiá(k)nak igenis véleményformáló erejük van. Ami pedig a rommagyar médiák (írott plusz nem írottakét) még most is tisztelettel várnám.
    Köszönettel:
    A Fairplayfiú.

  24. Fairplayguy

    ”Tőkés László református püspök, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke elmondta: egyetlen politikai alakulattal sem zárja ki az együttműködés lehetőségét, beleértve az RMDSZ-t, ha bejut az Európai Parlamentbe. Tőkés László hangsúlyozta, hogy ő hű maradt a helyi, kulturális és személyi autonómia megszerzésére irányuló elvhez, és emiatt a magyar közösség bizonyos szervezeteinek támogatását élvezi.”

    A Vének Tanácsa helyében, én minden bizonnyal kihasználnám a ziccert. Hanyagolnám egy kicsit az aktuálpolitikai eseményeket mert a kormányalakítás már megvolt, és gondolnék a jövőre…

    Comments?
    A Fiú.

  25. Fairplayguy

    emerikusz gratula az ötletért!

  26. Nagy Zsolt

    Kedves emerikusz!

    Az állampolgárok ezt megtehetik Romániában is. Mindenik minisztériumnak törvény által előírt kötelezettsége, hogy saját honlapján közvitára bocsássa az általa javasolt törvénykezdeményezéseket, közérdeket érintő rendelkezéseket. Ez legalább 30 napig kell megtennie, mely idő alatt javaslatok, módosítások közölhetőek.

  27. Fairplayguy

    Kedves Zsolt!

    A blogodon kívül tudsz-e olyan kommunikációs lehetőséget az RMDSZ felé ami teljesítené az emerikusz által adott ötletet, pontosabban:

    ”Kipróbálhatnánk egy ilyet rommagyar, regionális vagy akár országos szinten. Ha más eredménye nem is lenne de legalább kiderülne, hogy ugyanabba az irányba megy-e a képvisetünk mint amit mi választók szeretnénk.”

    Köszönöm:
    A Fiú.

  28. Nagy István

    “Kipróbálhatnánk egy ilyet rommagyar, regionális vagy akár országos szinten. Ha más eredménye nem is lenne de legalább kiderülne, hogy ugyanabba az irányba megy-e a képvisetünk mint amit mi választók szeretnénk.” javasolta emerikusz.

    A javaslat szerintem valóságalap nélküli.
    A javaslat csak az eremdéesz által benyújtott törvényjavaslatokkal és módosító javaslatokkal kapcsolatosan lenne életszerű.
    Ennek elvi akadálya aligha van, de gyakorlati annál több.
    Valakinek ezt a feladatot ki kellene osztani és az illető el kellene végezze a dolgát, márpedig ezen javaslatok naprakész netre tevése igen sok munka lenne.
    De, mint korábbi bejegyzésemben utaltam rá, egy hónap nem volt elég ahhoz, hogy a szervezet saját kongresszusának két legfontosabb anyagát netre tegye:
    - program;
    - alapszabály.

  29. B.A.

    Fairplayfiú: Nem tudom miért kötöd az ebet a karóhoz, mert szerintem azok akik itt, a blogon basescu-ellenesek, azok nem feltétlenül az rmdsz politikai gépezete és a nem-szabad magyar média miatt azok (no jó, talán NZS-ot leszámítva, aki egyike az rmdsz pol. gépezetének :D ).
    Az hogy szabad média szerintem magában egy utópia, de mondjuk az rmdsz-től független médiát nézhetnénk. Pl. Krónika, meg az Erdélyi Napló, így hirtelen ezek jutottak eszembe. Portáloknál mondjuk az erdely.ma.
    De te is tartozol holmi érvekkel, hogy miért kéne szeressük basescut. És nem a jobb mint nastase és helyrepofozta a demokráciát típusú érveket…
    No de tisztelettel,
    B.A.

  30. Arpad

    En is gratulalok Miniszter Urnak es tovabbi konok, eredmenyes munkat kivanok ! Nem lehet konnyu dolog Bukarestben europai modon politizalni.
    Eddig is figyelemmel kovettem a palyafutasat es drukkoltam Onnek , mar mint szakmabeli is.
    Eredmenyes miniszteri tevekenysege mellett( amit egyebkent joggal el is vartam) egy aprosag is tetszett nekem: Onnek sikerult elerni , hogy a roman media , normalisan, “d-l Nagy”-kent emlitse, mikozben az RMDSZ orokos elnoket csak ugy ” per Bela”.Ourasaga meg csak zavartan vigyorog, teveben ,prime-time,rendreutasitas helyett . Megkernem , ha talalkozik Marko urral , emlitse meg , hogy 13 ev utan ez mar sokunk szamara kezd zsenans lenni.
    Sok sikert !

  31. Nagy István

    Ami Arpadnak zsenáns az természetes összetevője a tájbasimuló, mindig megfelelni kész politikus lelki világának.

  32. Nagy István

    Három kérdés a bloggazdához!
    Lesz-e kisebbségi törvény?
    Hogyan folytatódik a Băsescu-Tăriceanu (PD/PNL) torzsalkodás?
    Beindul-e a politikai széken ülő megyei elöljárók tömeges lecserélése?

  33. Fairplayguy

    Kedves B.A. Felem!

    Engedd meg hogy kérdésre kérdéssel válaszoljak…

    Ha megkérdeznék Tőled hogy te melyik tandemet választanád

    1. Iliescu-Nastase
    2. Basescu-Tariceabu,

    akkor Te melyiket választanád?
    A Fiú.

  34. Fairplayguy

    Bocs a helyesírási hibáért.

    Tehát:

    2. Basescu-Tariceanu.

  35. Nagz István

    Ebből már csak Geoană-Tăriceanu-Markó tridem lehet.

  36. Sunci

    Zsolt,

    Most beerem azzal, hogy öszinten gratulaljak!
    A lap tetejen levö fotodrol pedig eltavolitanam a ragtapaszt, ugy a kezedröl, mint a “hamlokodrol”. :-)

    üdv,
    az oberenzian tulrol

  37. Nagy István

    A golyós, titkos szavazás a román parlamentben, a la Kelemen Hunor:
    http://politika.transindex.ro/images/__leo/cikkek/cikkek_20481.jpg

  38. Arpad

    Istvan , en tudomasul veszem a ” tajba simulast” ( nevezhetjuk gerinctelensegnek is) , sok kozeleti szemelyiseg reszerol. De nekem meg mindig elvarasim vannak attol a szemelytol akinek negyevente bizalmat szavazok. Vagy mar errol is lemondtunk? Minden mindegy?

  39. Nagy István

    Nem kell lemondani a bizalmunkkal/szavazatunkkal elöljáróvá lépett személyekkel szembeni elvárásokról, de egy idő után ezek a személyek a székmegőrzés, a kapcsolati háló továbbterjesztése, a sikermorzsák további morzsácskákkal való púpozása reményében egyre inkább idomulási kényszervezéreltek lesznek, mert rágondolni se mernek, hogy ha kiesnek az aktuális státusukból, akkor bizony nagyot zuhanna a napi bevételük, ami egy idő után percenként akkora, mint a téesznyugdíjas, általa is elegendő nagyra tornázottnak vélt, havi nyugdíja.

  40. Fairplayguy

    Na pont ezért találták ki a választási ciklusokat, mert ha a politikus elveszti az összekötő fonalat a választóival, akkor hát finoman fogalmazva is egyszerűen ki kell rúgni. Pont.
    Erre nincs más gyógymód.
    A Fiú.

  41. emerikusz

    Fairplayguy, a választási ciklusokban nem a politikusokat rugják ki hanem a pártokat, legalábbis a mi választási rendszerünk szerint. Éppen ezen szeretne Basescu változtatni, a kérdés, hogy miként lehet elérni reprezentativ képviseletet és hogy mi lenne a magyar képvisettel.

    Nem életképes megoldás egy alternativ párt indulása országos szinten, egyszerű matematikai okból (helyi szinten más lehet a helyzet), viszont fenyegetésnek, zsarolásnak nem rossz – ki lehetne kényszeriteni a pluralitás alkalmazását az rmdsz-en belül – elenkező esetben ne legyen bukaresti képviselet. Ez csak egy ötlet, igazából tisztességes belső választásokra van szükség.

  42. B.A.

    Háát,

    Mondjuk úgy, hogy az RMDSZ kormányzása alatt kevesebbet ért el, mint a PSD támogatás alatt. Habár pontosítanunk kell, a kis dolgokat már elérték akkor, a nagyobb lélegzetű projektekre meg a Basescu-PD tandem nem volt hajlandó. Szerintem ha csak a Tariceanu-PNL csoporttal kellett volna egyezkedni, lenne kisebbségi törvény.
    Szerintem a libik tartják magukat valamelyest a politika szabályaihoz, nem úgy mint Iliescu-Nastase-Basescu-stb. bagázs.
    Most arra vagyok kiváncsi, hogy féken tudja-e tartani a PNL a PSD-t és hogy mit kezd a médiával. Nem tudom a Voiculescu trösztön kivül van-e más barátjuk. A cotidianul és az evz naponta rugnak beléjük egy párat

    No de tisztelettel.

  43. Fairplayguy

    ”Ez csak egy ötlet, igazából tisztességes belső választásokra van szükség.’ ‘

    mondod emerikusz. Remek ötletnek tartom!

    Csak van egy kicsi-nagy baj… A Vének Tanácsa nem bírja elfogadni ezt a dolgot. Lásd az utolsó udemeré kongresszust.
    Ilyenkor még mindig az uninominális rendszer lenne a korrektebb. Legalábbis nekünk…

  44. Fairplayguy

    ”Szerintem a libik tartják magukat valamelyest a politika szabályaihoz, nem úgy mint Iliescu-Nastase-Basescu-stb. bagázs.”

    Nem tom ha kedves B.A. egy napon lehetne emlegetni Basescut a másik kettővel, mert elég nagy különbségek vannak közte meg a másik kettő között.

    Amúgy meg kösz a román újságok fölötti lapszemlét. Szerintem nagyon hasznos. Csak így tovább!

    A Fiú.

  45. Nagy Zsolt

    Kedves Nagy István!

    Gondolom, te is tudod, hogy a fotón Hunor osztogatja a szavazáshoz szükséges golyókat, a szavazás titkos és a fehér és fekete urna előtt történik.

  46. Nagy István

    No azt nem tudtam, hogy a golyóosztogatás így történik. Az volt az érzésem, hogy odaadja valakinek a maga titkos golyóját. Tévedésemre persze nem mentség, hogy ettől nem óvott meg a transindex szerkesztője.

  47. Fairplayguy

    A golyózásról jut eszembe – kigolyózni: igazi szemléletváltást javasolnék az RMDSZ-nek, amíg nem késő…
    Gondolom Zsolt azért is nyitottad a blogot. Hogy a direkt kontaktust felhasználván felhívd a párton belül a figyelmeteket: itt az ideje a másként gondolkodásnak mert veszélyes vizekre eveztünk emberek… Adja az Úr hogy így legyen!
    Én legalábbis remélem.
    A Fiú.

  48. Fairplayguy

    http://index.hu/gazdasag/vilag/lemin070405/?main&rnd=928

    Hozzátartozik az igaszsághoz…Kell tudjuk.

  49. Nagy István

    A link ide vonatkozó része:

    A Standard & Poor’s csütörtök délutáni londoni bejelentése szerint a cég a felminősítést valószínűsítő eddigi pozitívról stabilra rontotta vissza Románia befektetői szintű szuverén adósbesorolásainak kilátását, a politikai átláthatóság hiányára hivatkozva.
    Egyensúlytalanság

    A világ legnagyobb hitelminősítője közölte: a kilátásrontás a “BBB mínusz/A-3″ szintű hosszú és rövid futamú devizaadósi osztályzatokra, illetve a helyi valutában kiadott szuverén adósság “BBB/A-3″ besorolásaira vonatkozik. Ezeket az osztályzatokat az S&P megerősítette.

    Az S&P szerint a román kilátásrontást az indokolta, hogy 2007 eleje óta “nincs politikai átláthatóság” az országban. Ez olyan időszakban következett be, amikor Romániának változatlanul jelentős gazdaságpolitikai kihívások elé kell néznie. Ezek közé tartoznak a szerkezeti reformok, amelyek ahhoz lennének szükségesek, hogy Románia “a lehető legtöbbet kihozhassa az EU-tagságból”, valamint a kereslet hajtotta, egyre növekvő külső egyensúlytalanságok, áll a Standard & Poor’s elemzésében.

    Az S&P szerint az EU-csatlakozással egy időben fokozott politikai bizonytalanság uralta el Romániát. A most kialakult kisebbségi koalíciós kormány túlélése az ellenzéki szociáldemokraták külső támogatásán múlik, és jóllehet ez az érdekházasság rövid távon csökkenti a politikai felfordulások kockázatát, a szigorúan végrehajtott szerkezeti reformok és a makrogazdasági kockázatokra adott kormányzati válaszok esélye a következő hónapokban csekély, áll az elemzésben.
    A Fitch is kritizált, de nem sorolt lejjebb

    Előző nap szinte ugyanezt állapította meg a Fitch Ratings is. A legnagyobb európai hitelminősítő ugyan nem nyúlt a román besorolásokhoz, ám azt írta: a nemzeti liberálisok és az RMDSZ alkotta új román kormány kisebbségi jellege és rászorultsága a külső segítségre megnövelte a romániai szerkezeti és intézményi reformok megbénulásának és a költségvetés politikai okok miatti elcsúszásának kockázatát. A Fitch szerint ebben a helyzetben megnőtt az előrehozott választások, valamint az azt megelőző költségvetési elcsúszás kockázata.

    A Standard & Poor’s a csütörtöki román kilátásrontáshoz fűzött elemzésében azt írta: komoly besorolási aggály forrása a belső kereslet és a meredeken növekvő hitelkiáramlás kezelési módja. A román gazdaság saját potenciálja feletti ütemben növekszik – tavaly 7,7 százalékkal bővült –, és ezt növekvő folyómérleg-hiány kíséri; ennek GDP-arányos mértéke 2006 végén 10,3 százalék volt.

    A stabil kilátás az alacsony román közadósságot, az erős növekedési potenciált és az EU-tagságból eredő gazdaságszerkezeti javulás hosszú távú kilátását, ugyanakkor a korlátozott költségvetési rugalmasságot és a gyengülő külső likviditást is tükrözi, áll a Standard & Poor’s csütörtöki londoni elemzésében. Az S&P tavaly szeptemberben javította pozitívra stabilról a román adósosztályzatok kilátását a román gazdaság szerkezetének és intézményrendszerének javulására, valamint a januári EU-csatlakozásra hivatkozva.

  50. emerikusz

    A cikk címe: “Kelet-Európa fekete napja” – ez azért erős túlzás… kárörvendést olvasok ki belőle.

    Egy kis intő a politikai elitnek, hogy legyenek szivesek elengedni egymás haját és dolgozzanak végre.

  51. emerikusz

    … beállítaná valaki a pontos időt (GMT+2) a szerveren?

  52. Nagy István

    Juhász Gyula

    Húsvétra

    Köszönt e vers, te váltig visszatérő
    Föltámadás a földi tájakon,
    Mezők smaragdja, nap tüzében égő,
    Te zsendülő és zendülő pagony!
    Köszönt e vers, élet, örökkön élő,
    Fogadd könnyektől harmatos dalom:
    Szivemnek már a gyász is röpke álom,
    S az élet: győzelem az elmuláson.

    Húsvét, örök legenda, drága zálog,
    Hadd ringatózzam a tavasz-zenén,
    Öröm: neked ma ablakom kitárom,
    Öreg Fausztod rád vár, jer, remény!
    Virágot áraszt a vérverte árok,
    Fanyar tavasz, hadd énekellek én.
    Hisz annyi elmulasztott tavaszom van
    Nem csókolt csókban, nem dalolt dalokban!

    Egy régi húsvét fényénél borongott
    S vigasztalódott sok tűnt nemzedék,
    Én dalt jövendő húsvétjára zsongok,
    És neki szánok lombot és zenét.
    E zene túlzeng majd minden harangot,
    S betölt e Húsvét majd minden reményt.
    Addig zöld ágban és piros virágban
    Hirdesd világ, hogy új föltámadás van!

  53. Metoikosz

    Kedves Nagy István,

    köszönet a szép húsvéti versért, de egyelőre még Nagypéntek van, és csak Nagyszombat után jön Húsvét.

    Metoikosz

  54. felelőspolgár

    Szerintem nem a kiszivárogtatásért fogják önt biróság elé állitani, hanem azért, ami a román postán az utobbi 1-2 évben történik. Szép és dicső konferenciákra járni, falusi @pontokat felavatni, de ne feledje miniszter úr, a román posta is az ön “udvarán” van, és ha nem figyel oda, száthordják a kutyák. Mint felelős miniszter kötelessége odafigyelni. Ha érdekli a téma
    tovabbi informáciokkal szivesen állok rendelkezésére.

  55. Nagy István

    Háááááááááááát kedves Mateikosz, ezt Önig még nem tudtam.

  56. Nagy István

    De legyen meg Mateikosz akarata is:

    Karinthy Frigyes:
    Barabbás
    A harmadik nap alkonyán pedig kilépett a bolt keskeny kapuján, és csendesen megindult az úton. Két oldalt füstölögtek a romok. Lent a kiszáradt árok fenekén találta az elsőt azok közül, akik Pilátus háza előtt kiáltozták Barabbás nevét. Elfeketült nyelvvel vonított a vörös felhők felé.
    Megállt előtte, és így szólt:
    - Itt vagyok!
    Az pedig felnézett rá, és zokogni kezdett.
    - Rabbi, rabbi! – zokogott.
    És a mester szelíden folytatta.
    - Ne sírj! Állj fel és jöjj velem! Mert visszamegyek Jeruzsálembe, Pilátus háza elé és új törvényt kérek magamra és reátok, akik Barabbást választottátok, s akikkel ezt mívelte Barabbás.
    A nyomorult pedig feltápászkodott és az ő öltönyét megragadta.
    - Mester! – kiáltott elfulladva és könnyek között – ó mester, jövök! Mondd meg, hogy mentsem meg magam! Mondd meg, mit tegyek! Mondd meg, mit mondjak!
    - Semmit, mondta ő szelíden – csak azt, amit három nap előtt kellett volna mondanod, mikor Pilátus megállt a tornácon és megkérdezett titeket: ,,Kit engedjek el hát közülük, Barabbást, a gyilkost, vagy a názáretit?”
    - Ó, én bolond! – kiáltott a nyomorult fejét öklével verve, – ó, én bolond, aki Barabbást kiáltottam! Barabbást, aki ide juttatott!
    - Jól van – folytatta szelíden a mester – most jöjj hát velem Pilátus háza elé, ne törődj semmivel, ne figyelj semmire, csak rám, és amikor én intek neked, kiáltsd egész szívedből és egész tüdődből: ,,A názáretit!”; mintha azt kiáltanád: ,,Az életemet!”
    Az pedig követte őt.
    És találnak útközben egy másik nyavalyást, akinek Barabbás elvette házát, feleségét, gyermekét és szemeit kiszúratta.
    És ő homlokon érinté csendesen kezével és így szólt:
    - Én vagyok az. Jöjj velem Jeruzsálembe, és amikor én kezemmel érintelek, kiáltsad: ,,A názáretit!”; mintha azt kiáltanád: ,,A házamat! A gyermekemet! A szemem világát!”
    Az pedig felzokogott és követte őt.
    És találtak még másikat is, kinek lábai és kezei kötéllel voltak összekötve és nyakára hurkolva, őt magát pedig arccal lefelé bűzhödt mocsárba nyomta le Barabbás, tetvek és csúszómászók közé.
    Odament hozzá, és megoldotta kötelékeit, és így szólt:
    - Ismerlek téged. Te költő voltál, aki a lélek rajongó repülését hirdetted: Jöjj velem, és amikor intek, kiáltsad: ,,A názáretit!”; mintha ezt kiáltanád: ,,A szabadságot! A léleknek és a gondolatnak a szabadságát!” Az pedig megcsókolta az ő saruját és csak a szemével könyörgött, mert a szája még tele volt sárral.
    És így mentek tovább, és egyre több béna és sánta és nyomorult bélpoklos csatlakozott hozzájuk, akiket Barabbás tönkretett. És mindegyik külön-külön zokogva verte mellét és könyörgött neki, hogy intsen majd, ha kiáltani kell: ,,A názáretit!”; mintha azt kiáltanák: ,,Békesség, békesség! Békesség e földön!”
    Estére pedig megérkeztek Jeruzsálembe, Pilátus háza elé.
    Pilátus a tornácon ült és estebédjét költötte Barabbással, a gyilkossal. Kövéren és fénylő arccal ültek ott, nehéz borokat ittak, és drága ételeket ettek arany edények fenekéről: skarlátpiros palástjuk messze világított.
    A názáreti pedig, élén a sokaságnak, mely követte őt, a tornác elé járult és felemelvén átszegezett kezeit, szelíden szólni kezdett:
    - A pászkák ünnepe nem múlt még el, Pilátus! Törvény és szokás, hogy húsvétkor egyikét az elítélteknek elbocsátod, úgy, ahogy a nép kívánja. A nép Barabbást kívánta, engem megfeszítettek – de vissza kellett térnem halottaimból, mert láttam, hogy a nép nem tudta, mit cselekszik. E sokaság mögöttem megismerte Barabbást és most új törvényt akar. Kérdezd meg őket újból, amint a törvényeinkben meg vagyon írva.
    Pilátus pedig gondolkodott, aztán vállat vont, és kiállván a tornác szélére, csodálkozva nézett végig a sokaságon és szólt:
    - Hát kit bocsássak el már most, Barabbást, vagy a názáretit?
    És akkor ő intett nekik.
    És ekkor zúgás támadt, és mint a mennydörgés, zengett fel a sokaság.
    És a sokaság ezt kiáltotta: ,,Barabbást!”
    És rémülten néztek egymásra, mert külön-külön mindegyik ezt kiáltotta: ,,A názáretit!”
    A Mester pedig halovány lett és megfordulván végignézett rajtuk. És külön-külön megismeré mindegyiknek az ő arcát, de e sok arcból egyetlen arc lett az esti homályban, óriási fej, mely ostobán és gonoszul és szemtelenül vigyorgott az ő arcába, véres szemei hunyorogtak és szájából büdös lé szivárgott és torkából úgy bömbölt rekedten: ,,Barabbást!”; mintha azt hörögné: ,,Halál! Halál! Halál!”
    Pilátus pedig zavartan lesütötte az ő szemeit és mondá neki: ,,Te látod…”
    Ó pedig bólintott fejével és csendesen felmenvén a lépcsőn, kinyújtotta kezeit a hóhér felé, hogy kötözze meg.
    1917. január

  57. Arpad

    Csak szerenyen megkerdeznem: ez itt Nagy Zsolt privat blogja ahol Miniszter Ur altal felvetett kozeleti dolgokrol beszelunk?
    Vagy valami csevego program lett belole?
    Mert az megis kicsit fura, mikor valaki a pontos idot keri szamon a minisztertol. Ins’Allah !
    Boldog Unnepet !
    U.I. a legcsinosabb udvozleteket a http://www.digital-postcard.ch-n talaltam

  58. Metoikosz

    Kedves Arpad,

    valószínű, hogy a blog gazdájához intézett pár megválaszolatlan kérdés miatt tér el időnként egy-egy hozzászólás és aztán meg a hozzászólásokat meghatározzák az épp soron levő események is… vagy éppen az ünnepi vagy bizonyos évfordulós hangulat… szerintem az mindenképpen előremutató hogy azért a hozzászólások a tisztelettel és érthető hangnemben fogalmazódnak meg, ez pedig mindenképen jó dolog, nemde ? ( ha előrelapoz a blogban sajnos az ellenkezőjére is volt példa … )

    Kedves Nagy István,

    nem volt célom a nagypéntekre való “visszahúzás” , mint ahogy a nagyszombatra sem “húzom vissza” az elsietett húsvéti jókívánságát a bloggazdának.. valahogy az az érzésem hogy előresietünk az ünnepnek, s közben elfeledkezünk arról, hogy mielőtt húsvét lenne ott van a nagypénteki tragédia majd a katonák által öriztetett sziklasír története és miután e sír bejárata elől elhengeritik a követ az angyalok… csak azután következik húsvét… más különben olyan ez mintha kimaradna az advent karácsony előtt, mintha kimaradna a tél az ősz után és mindjárt tavasz sem lesz hanem egyenesen nyaralunk… nagypéntek nélkül nincs húsvét, áldozat nélkül pedig nincs áldás… persze könnyebb csak a húsvétra és az áldásra gondolni csupán…

    úgy éreztem e kis kiegészítőt meg kellett tennem , mert nem “akadéskoskodni” akartam,.

    jóakarattal,

    Metoikosz

    u.i.
    Addig is… mivel nem valószínű hogy húsvétkor számíntógép közelében leszek fogadják ünnepi jókívánságaim, majd a megpattan a sziklasír :-)

  59. Nagy István

    Kedves Mateikosz!
    Utóirata rímel az én eredeti szándékomra, és arra az előfeltevésemre, hogy az idelátogatók közül többekkel megtörténhet, hogy nem lesznek keddig hálóközelben.

  60. Nagy Zsolt

    Kedves felelőspolgár!

    A Román Posta valóban az általam vezetett minisztérium felügyelete alatt működik. Teljesen tudatában vagyok ennek a felelőségnek, de azt is tudom, illetve tudatom, hogy sintérszolgálatot nem működtetek. A téma természetesen érdekel és amennyiben van információja bármilyen visszaélésről vagy rendellenességről, kérem jelezze. Amint eddig is tettem minden egyes ilyen esetben el fogok járni, a hatáskörömnek megfelelően.
    Felelős polgár minősége mellett úgy értem jól informált is. Akár a teljesen független civiltársadalom, aki szerint én azért nem felelek meg az általuk támasztott erkölcsi kritériumoknak mert vizsgálatot FOGNAK folytatni ellenem. Így a felelőspolgár is tudni véli, hogy engem miért fognak bíróság elé állítani.

  61. Zsombor

    Az RMDSZ, azaz Markó és csapata,mindennemű stabilitáshoz örömmel kiván hozzájárulni.Nem is olyan rossz dolog miniszterelnök helyettesnek vagy miniszternek lenni.Az RMDSZ szerint az is a stabilitást szolgálja,hogy a kongresszuson Markónak egyetlenegy ellenjelöltje se legyen.És ezt a derék csapat amelynek Nagy Zsolt is oszlopos tagja lelkesen helyesli.

  62. domi

    Egy par szot a Postarol…
    Romaniaban minden ember irtozik hivatalokba jarni, hivatalos ugyeket intezni, mert – mint koztudott – mindenhol kibogozhatatlan hivatalmegnevezes- es aktalabirintusba, valamint elkenyelmesedett burokraciaba utkozik. De idovel, turelemmel es penzzel minden elrendezodik.
    De a postan… Hat oszinten be kell vallanom, hogy tiz esetbol kilenc alkalommal szitkozodva tavozom onnan. Hogy miert? Egyszeruen a rendszer miatt, ami alapjan mukodik, es – talan meg inkabb – az alkalmazottak miatt. Faradtak, idegesek, flegmak es nincs bennuk egy fikarcnyi hozzaertes vagy legalabb kedvesseg.
    De ugyis mindegy, mert ezen a kovetkezo generacioig nem lehet valtoztatni.

  63. Nagy Iatván

    Mikor érjük meg, hogy a Román Posta a levelekhez hasonlóan hazaszllítja a 2 kg-osnál könnyebb csomagokat, ahogy az jobb helyeken történik, és nem szelvénnyel értesít érkezésükről?

  64. Nagy István

    Végra fölkerült az eremdéesz honlapsjára a március 2-3-án elfogadott szövetségi program.
    Mikor lesz ott az alapszabály és a struktúra?