50 év

Talán az újkori történelem egyik legérdekesebb mozzanatának számíthatjuk az Európai Közösség kialakulását. Európa területe hagyományosan a nemzetek közötti harcról szólt. Az amerikai világuralom megjelenése és két véres háború átélése azonban végre arra késztette a fő európai hatalmakat, hogy rájöjjenek: Európa már rég nem a gazdasági fejlődés, a világuralom gócpontja, éppen ezért, ha meg akar maradni, mint döntő befolyásoló tényező, akkor ezt csak a hagyományosan rivális országok partnerré válásával érheti el.

A francia-német példaértékűnek tartott egymáshoz fordulást mind a mai napig az Európai Gazdasági Közösség, később Európai Unió egyik alapelemének tekintik. Talán ebből példát meríthetünk román-magyar vonatkozásban is.

Ez az első igazi alkalom, hogy Európával együtt ünnepelhessünk. Ironikus a helyzet, hiszen sajnos még sokan közülünk nem is látják át egészében, hogy MIT is ünneplünk: mit jelent a fél évszázados építkezés, mit jelent az a törekvés, hogy egységes alkotmánnyal határozzuk meg ennek a több mint 400 milliós közösségnek a sorsát? Hogyan éljük meg európai állampolgárságunkat?

Habár mindössze három hónapja csatlakoztunk, jóformán teljesen elfelejtettünk az Unióról beszélni. A romániai politikai életet teljesen más dolgok foglalkoztatják. Az Unióról többnyire csak a választások kapcsán volt szó, de ez is belpolitikai szempontból csengett le. A mindennapokban semmi sem változott, az embereket nem foglalkoztatja a kérdés. Talán azok érzik mégis a változást, akik gyakran járnak át a román-magyar határon. Ott tényleg szabad átjárás van, mindössze egy személyigazolványt kell felmutatnunk, hogy átengedjenek. Nincs dupla vám, nincs csomagtartó-felnyitás.

De mégis: mit kellene tennünk, hogy többek legyünk ebben az új helyzetben?

Szerintem mindenekelőtt az Uniót nem szenvedő alanyként, hanem annak alkotóiként, formálóiként kellene kezelnünk. Az újonnan csatlakozott országok mindig azzal a hátránnyal indulnak, hogy nem látják át teljesen a döntési mechanizmusokat az egyes döntéshozó testületekben, a bizottságokban nem ismerik még azokat az embereket, akik már több éve dolgoznak, összeszoktak, mindenki ismeri a többiek stílusát, érdekérvényesítő módszereit. Ezt a hátrányt minél hamarabb le kell küzdenünk. Ha bekerültünk a „vérkeringésbe”, mi magunk is sokkal otthonosabban mozoghatunk a rendszerben. Hamarosan el kellene jönnie annak a fázisnak, amikor Románia nemcsak azt hangoztatja, hogy az Unió hetedik legnagyobb országa, hanem azt is hogy miként látja ő Európát.

Sajnos jelenleg úgy tűnik, senkinek sem fontos ezekről a kérdésekről beszélni. Az Európai Tanács üléséséről, ami a román részvételt illeti, a fő hír az, hogy az elnök és a miniszterelnök ott sem beszélt egymással. Arról egy szó sem hangzott el, hogy Románia milyen álláspontot képviselt a Tanács ülésén. Itt látom én fontosnak a mentalitásváltást. Az Uniót, tagságunkat már nem külpolitikai kérdésként, hanem mindannyiunkat érintő közvetlen témáként kellene kezelni.

Ugyanakkor azzal sem foglalkozunk eleget – legalábbis szerintem –, hogy nekünk, erdélyi magyaroknak mit jelent az Unió. A háborúk által szaggatott öreg kontinens összefogása. A második világháború után alig pár évvel elindult összefogás. Hogyan és miként találjuk meg ebben a magunk összefogását a magyar nemzet részeként, közösségként, uniós polgárként.

Így hát felhívást intézek felétek, blog-olvasók fele is, hogy foglalkozzatok európai kérdésekkel is…

186 válasz: “50 év”

  1. Fairplayguy

    Elmegy az europarlamenter Brüsszelbe és interpellál a Jurop parlamentjében az autonómiáért?
    Ki tudná megmondani a legális eszközt amivel a autonómiát el lehet, el kell rendezni mint olyat? Hogyan is működik ez, mármint a hivatalos procedúra?
    A precedenseket az autonómiaügyre annak idején hogyan is teremtették meg? Ismertek-e erre vonatkozólag példaértékűt?

    Brainstorming-ra fel!!! Avagy Többet ésszel mint erővel!!!
    A Fiú.

  2. demeter szilard

    Szevasz, Fiú, hogy állsz az európai kérdésekkel, van-é neked európai kérdésed, mer’ nekem van, gyere, cseréljünk, én adok egy Európai Tanácsosat két EP-sért, jóvanna, kapsz egy Bizottsági tagot is, Orbant, kissé kopott, de a mienk, Kovács Lacit nem adom, mert az kell Patrubánynak.
    Zsolt, nem azt mondom, hogy nem értékelem a “nyitást”, csak nem hiszek benne. Ha az RMDSZ-nek lenne olyanja, hogy koncepció, és ezt nyilvános vita tárgyává tette volna még a nagy hacacáré előtt, vagy a közbeszédben legalább tematizálta volna az alapvető kérdéseket, akkor nem itt tartanánk. (Megjegyzem, te sem szoktál válaszolni az európai kérdésekre.)
    Szép gesztus azért, el kell ismernem, gyere, popor, beszélgessünk.

  3. Fairplayguy

    Kedves demeter szilard,

    azt mondja:

    ”Szép gesztus azért, el kell ismernem, gyere, popor, beszélgessünk.”

    Kérem engedje meg nekem hogy a beszélgetésről mint a kommunikáció egyik alapvető eszközéről más legyen a véleményem, mint Önnek, mert:

    Hát szerintem csakazért is beszélgessen ”az istenadta nép” mert ha mást nem is, de közben felszed(ünk) egy kis politikai kultúrát, meg mindent már csak azért is hogy ne tudjanak az olcsó politikai szólamok becsapni őt(minket) meg minden… Már ez se kutya ám… udmr- ide vagy oda függetlenül…

    Mert a legnagyobb ellenség a butaságunk meg a tájékozatlanságunk mert hogy is mondta Husz János a máglyájára rőzsét hordó öregasszonynak? Valami olyasmit hogy bocsássatok meg neki mert nem tudja mit cselekszik…

    Hát mit mondjak még 21. századiasan: próbáljuk meg a tudatlan öregasszonyok számát minimálisra csökkenteni egyszerű kommunikáció segítségével? Vagy ilyesmi?

    Hááá aszem ennyi, mert az érdemi vita még ezután fog kialakulni, legalábbis én nagyon reménylem.
    A Fiú.

  4. emerikusz

    Úgy gondolom, hogy a Brüsszeli képviselőinknek nagy felelőssége lesz abban, hogy otthon érezzünk magunkat európában. Egyelőre olyan érzésem van sokszor mint amikor vendégségben vagy és alkalmazkodsz a házi szabályokhoz. Sokat kell változtatni az EU-ban is (és gondolom lehet) hogy nekünk jobb legyen. Egy példát mondok: regisztrációs adó. Az újonnan belépett keleteurópai országok egy új valósággal szembesültek, olyasmivel ami azelőtt nem volt. Egy új probléma születetett: a nyugat roncstelepévé válhattak. Viszont erre a problémára nem születtett megoldás, hanem csak a már meglévő szabadpiaci szabályokat próbálták alkalmazni. Ez a Lengyelország, Magyarország gyengesége. Oda kell állni és szólni: nézzétek nekünk van egy gondunk, oldjuk meg hogy a piaci elvek se sérüljenek de ne is lepjenek el minket a roncsok. Alkalmazkodjunk közösen az új realitáshoz. Ehelyett mindenki próbál kiskaput keresni na meg várja hogy mikor bünteti meg az eu. Rá kell jönni, hogy mi vagyunk az eu. Több ilyen példát tudnék mondani.

  5. Nagy István

    Kedves Zsolt!
    Az Únióval kapcsolatosan Demeter Szilárd álláspontja áll közel hozzám.
    Az Únió ugyanis nem csodaszer.
    Az Únió semmit sem ad önzetlenül. Legkevésbé a pénzt. Annak jelentős hányada hozzájuk fordul vissza szakértői, technológiai, know-how díjként, kamatként vagy náluk termelt árukért.
    Sajnos az Únió identitástalan. Ezt leginkább az alkotmánynélküliség ábrázolja.
    Ha jól emlékszem akkor az alkotmánytervezet egyik megbuktatója az általad hivatkozott főalapítók egyike, Franciaország. Innen odafele tiszta sor.
    Európából egyhamar nem lesz, nem lehet és ne is legyen langylibi Amerika.
    Ha az emberiség nem lesz képes szervesen, a természeti környezettel és az emberi környezettel együtt élni, nem ezt tartja elsőrendűnek, hanem a természet fölélését és az annyit szajkózott versenyt, annak is az önpusztító válfaját, a fogyasztásért valót, akkor a Föld záros határidőn belül holdiasul. Lásd EU-csúcs elnökünkötököstől és klíma-határozat.
    Azt írod: talán merítsünk példát a német-francia kiegyezésből román-magyar vonatkozásban is.
    Szerintem nem lehet.
    Ők gazdaságilag és ökológiailag egymásra voltak utalva. Gazdasági- és humánpotenciáljuk összemérhető volt és maradt.
    Itt ez a körülmény román-magyar, magyar-román relációban nem adott. Ráadásul ez a viszony néplélektanilag erősen terhelt. Sem a politikai, sem az értelmiségi elit nem gondol a kiegyezésre. Magyar oldalról a merjünk minél kisebbek lenni a hazai és odaáti fogódzó, míg román oldalról a “mienk az ország, nem értem mi a fenét akarnak ezek”.
    Az eremdéesz által legdemokratábbnak ítéltek sem járultak hozzá a nemzetállam kiiktatásához, a kisebbségi törvény olyan-amilyen változata ott tart, ahol. Nem sorolom.
    Nem vagyok pesszimista, csupán realista.
    A mi sorsunk nem Európa és nem az Únió kezében van, hanem a sajátunkban. Ehhez viszont a néppel kell törődni, abba kellene japánosan befektetni.
    Sokkal előbb kell saját iskolahálózat, mint e-pont. Mert az iskola megtaníthat az e-pont optimális igénybevételére, de az e-pont soha nem tanít meg arra, amire az iskola nem tanított meg.
    Fontos, hogy legyen tágas, új tornaterem, de ha a meglévőben sem tartanak tornaórát, akkor minek.

  6. Nagy István

    Úgy gondolom, hogy a Brüsszeli képviselőinknek nagy felelőssége lesz abban, hogy otthon érezzünk magunkat európában, írja emerikusz.

    Az eddigi brüsszeli képviselőknek is megvolt ez a felelőssége. Talán megírja nekünk Frunda György és Tokay György, no meg Kelemen Attila és Szabó Károly mester, hogy hol keressük annak évtizedes nyomait.

  7. emerikusz

    Nem csodálom, hogy nem vezetnek blogot :)

  8. emerikusz

    Kedves Nagy István,
    Ön szerint milyen lenne az ideális tanügyi rendszer, az ideális tanár? Hogyan lehetne megvalósitani? Mit lehet európától tanulni ezen a téren?

  9. Fairplayguy

    Azt mondja Nagy István blogtársunk:

    ”A mi sorsunk nem Európa és nem az Únió kezében van, hanem a sajátunkban. Ehhez viszont a néppel kell törődni, abba kellene japánosan befektetni.”

    Hát kedves politikus Urak, vagy Elvtársak vagy mit tom én hogyan szólítsam Önöket/ Titeket, nagyon jó lenne ha megszívlelnétek a fenti mondatot!!! Illetve tanuljátok meg és alkalmazzátok!!!
    Mert mikroszkopikus példát használva a csapat sikere soha nem az ellenfelen áll vagy bukik hanem magán a csapaton és a tagjain. Egy csapatot soha nem az ellenfél buktatja meg hanem a saját gyengesége, nemtudása, tapasztalatlansága, megosztottsága illetve a vezetőjének a dilettantizmusa illetve a nemtörődömsége.

    Visszavetítve ezt makroszkopikus méretekre, nemzetre, ill. nemzettestre ezek a szabályok ugyanúgy érvényesek, de talán mégjobban… Na ide játszik be a politika illetve a politikusok mérhetetlen felelőssége a mindenkorokban.

    Lassan úgy érzem magam mintha megakadt volna a lemez nálam de minden oda vezet hogy szerintetek hogyan lehetne jó útra terelni a politikusokat? Hűűű de sokat segítene rajtunk már a közeljövőben is egy szuperötlet!!!
    A Fiú.

  10. emerikusz

    “… hogyan lehetne jó útra terelni a politikusokat?”

    A hajóskapitányunk azt mondja, hogy egyéni választókerületes szavazással. Hm… Ha esetleg lenne pozitív diszkrimináció a magyarok részére vagy egy olyan rendszer mint magyarországon (lista és egyéni) akkor akár nem is lenne rossz. Hátránya: a magyar képviselők nem lépnének fel egységesen a parlamentben. Ami ha jobban belegondolok nem biztos hogy rossz…

  11. Fairplayguy

    Mintha Nagy István szavaira reflektálna a köv. cikk:

    http://index.hu/politika/kulfold/meusz070324/

  12. kesztió

    „Sem a politikai, sem az értelmiségi elit nem gondol a kiegyezésre. Magyar oldalról a merjünk minél kisebbek lenni a hazai és odaáti fogódzó, míg román oldalról a »mienk az ország, nem értem mi a fenét akarnak ezek«.”

    Kedves Nagy István,

    Sajnálom, hogy megint kezdhetjük a kötekedéssel, de az önhöz hasonlóaknak nem kis részük van abban, hogy ide jutottunk és senki sem gondol a kiegyezésre.

    Ha például a SZNT ülne a gumóin, és csendben készítené elő az autonómiát, ahelyett, hogy zászlót lengessen, dobot verjen és kavarja a közhangulatot, már lehet, hogy RÉG MEGLENNE AZ AUTONÓMIA.

    Így viszont azoknak is idegrángásuk van már, akik addig közömbösek voltak, vagy talán még mellettünk is.

  13. Nagy István

    Most olvastam, innen:
    http://www.kronika.ro/nd.php?name=Sh&kat=22&what=10004
    A halállal dacoló Európa

    … Az EU helyzete messze nem rendezett még. A koherens politikák kidolgozása rendkívül nehéz folyamat, amikor sok, eltérő politikai kultúrával rendelkező nemzetről van szó. De téves az a gondolat, hogy az alkotmányos válság mindent visszafog.
    Ennél nagyobb problémát jelent, hogy a tagállamok kormányai annyira összpontosítottak az „Európa-építés” részleteire, hogy közben elhanyagolták az általánosabb stratégiai kérdéseket. Kevéssé, vagy egyáltalán nem folyt vita arról, hogy milyen irányba tart Európa, vagy hogy az emberek milyen Európát akarnak.
    Furcsa, de igaz, hogy még a George W. Bush alatti amerikai unilateralizmus sem váltott ki igazi vitát Európa jövőbeli globális szerepéről. Az EU problémája nem az úgynevezett „alkotmányos válság”, hanem a felismerhető politikai identitásának hiánya.
    Giles Merrit
    A szerző a Friends of Europe civil szervezet főtitkára, az Europe’s World című politikai szaklap szerkesztője

  14. Nagy István

    Ön szerint milyen lenne az ideális tanügyi rendszer, az ideális tanár? Hogyan lehetne megvalósitani? Mit lehet európától tanulni ezen a téren? Kérdi emerikusz.

    Idelális tanügyi rendszer nincs, és nem lesz.
    Az általam optimálisnak véltről már írtam:
    - a kiszolgált közösséghez kötött;
    - emberközpontú;
    - a realitásokkal számoló, de igényes és következetes, rendközpontú;
    - a pedagógust értékén értékelő.
    Az ideális tanár?
    Szeresse munkáját és neveltjeit;
    - legyen önzetlenül áldozatkész;
    - figyeljen szakmájára;
    - legyen igényes a diákokkal;
    - figyelje és segítse a kiszolgált közösség hétköznapjait.
    Az általam látott belga iskolákban derűs tekintetű nevelők és jó közérzetű, fegyelmezett diákok voltak.
    Tanterveik nem túlterheltek, vannak tanszereik és iskoláik gondozottak. Az iskolafenntartó gondoskodik mindenről, ami az oktató-nevelő munkához szükséges.

  15. Nagy István

    “Sajnálom, hogy megint kezdhetjük a kötekedéssel, de az önhöz hasonlóaknak nem kis részük van abban, hogy ide jutottunk és senki sem gondol a kiegyezésre.” írja kesztió.

    Szeretem a királyi sokast: “kezdhetjük”.
    Megmondja a frankót, jól neveltként biztosít arról, hogy kötekedni fog, és azt is megelőlegezi, hogy én is ezt teszem.
    Rosszul ismer, kedves uram. Én a macskát visszafele szoktam símogatni, de feladatmegoldó készségem juttatott fizikusi (!) diplomához. Sosem kötekszem, de a feladat megoldásához elvezető kérdéseket föl szoktam tenni.

    Az SZNT-t megfosztották a társadalomszervezés lehetőségétől akkor, amikor az eremdéesz kigolyózta a 2004-es választásokon. De az RMDSZ az autonómiát lengette és pénze, paripája lévén ül a gumóin, és csendben mondja, hogy Székelyföld autonómként éhen-, szomjan-, levegőtlen halna.

    Menő szkizofrén az SZNT-t szapulni. Ilyen körülmények között vajon mitől “LENNE MEG RÉG AZ AUTONÓMIA”???

    “Így viszont azoknak is idegrángásuk van már, akik addig közömbösek voltak, vagy talán még mellettünk is.” A közömbösök megérdemlik a jussukat.

  16. új széköly

    Hát azt kell mondanom, hogy sajnos, de egyetértek az euroszkeptikusokkal! Az EU- nak nem azért kellünk, mert annyira szertnének támogatni bennünket- naív, aki exzt hiszi…annak örvendeni pedig, hogy jaj de jó könnyen lehet átmenni a határon az nagyon szép, de vajon lesz, aki át tudjon menni??? naponta mindenhol azt hallom, hogy európai szintre kell emelni a gáz, villany, víz, üzemanyag stb. árát, de azt sehol soha nem hallottam, hogy a fizetéseket is arra kelleni emelni…

  17. új széköly

    Mostani brüsszeli képviselőinktől mit is akarhatan számon kérni, kedves Nagy István?? Mást nem is tudna, csak azt, hogy mennyit nőtt a bankbetétjük?? mert ennél többre nem futotta, vagy csak én nem éreztem???

  18. új széköly

    Úgy érzem ezt az europaizálódást, mint amikor egybe töltenek mindent, majd kavarják, persze se íze, se bűze. Nincs tartása, nincs kiállása, nincs gerince… majd kitöltik a vályuba…azt meg ki szokta megenni??

  19. új széköly

    Tanárainkról pedig csak annyit, hogy nem csak nem tudnak, nem is akarnak…Tiszteletem a kivételnek!! Pedig, ha ezen és még egy pár dolgon nem változtatunk hamarosan, akkor elfelejthetjük a magyarságot itt is, de túl is!!

  20. új széköly

    Ami pedig az embereket illeti, azt hiszem vissza kellene térni a jó öreg Bibliához, mint mértékadó. Az működött, de kellett nekünk is, a mi negyven évünk…még, ha többet is tartott annál…
    Talán figyelembe kellene tartani a szeresd Istenedet, a tiszteld felebarátodat, mint Tenmagadat, a ne ölj ( lelkileg, szellemileg sem!!), ne kívánd azt, ami a felebarátodé, ne lopj, ne hazudj( még magadnak sem!),
    ne tégy hamis tanúbizonyságot, tiszteld apádat és anyádat, Isten nevét a szádra hiába fel ne vedd és a többi törvényt is, amely által politikusunk, tanáraink, papjaink, közéleti szereplőink, újságíróink stb. mind- mind mások lennének!!
    na itt egy ötlet, hogy mivel lehet megváltoztatni akár politikusainkat is!!

  21. új széköly

    na én jól kiírtam magam…más nem is juthatott szóhoz…

  22. emerikusz

    “naponta mindenhol azt hallom, hogy európai szintre kell emelni a gáz, villany, víz, üzemanyag stb. árát, de azt sehol soha nem hallottam, hogy a fizetéseket is arra kelleni emelni… ” írja új széköly
    Ugyan már. Nem ugyanaz az ember emeli az üzemanyag árat mint aki a fizetést adja. Európai szintű üzemanyag és gáz ár azt jelenti, hogy nagyobb a jövedéki adó amit rendszerint környezetvédelemre költenek. Az mondjuk furcsa hogy Norvégiában és Romániában nem olcsóbb az üzemanyag de ez más kérdés.
    Én maximálisan EU párti vagyok és nem egy ideál miatt, hanem mert tapasztalom az elényöket. Fizetésem jelentősen emelkedett az utóbbi évben mert egyre több munkahely van. De nem csak az IT-ban. Ismerek épitkezésben dolgozókat akik inkább itt dolgoznak mint németben mert hasonló az órabérük. Sok szakterületen már nem éri meg külföldi munkát vállalni. Kevesebben gondolnak kivándorlásra. Ezek tények…
    Valóban a legtöbb eu-s pénz európai cégekhez megy vissza. De mi rossz van ebben? Marad itt is. A gyár itt marad az autópálya itt marad. És mi az hogy európai cég. Erdély cégei is európai cégek.
    Az hogy létezik egy európai árukorlátozás Kínával szemben megment sokezer állást a könnyűiparban.
    Ha nem lennénk eu tagok egy csomó döntésbe nem szólhatnánk bele ami ránk is hatna.

  23. Nagy István

    Kedves emerikusz!
    “Európai szintű üzemanyag és gáz ár azt jelenti, hogy nagyobb a jövedéki adó amit rendszerint környezetvédelemre költenek.”
    Mondata utolsó hat szavát talán adatolhatná!

    “Fizetésem jelentősen emelkedett az utóbbi évben mert egyre több munkahely van.”
    Ez szerintem ágazaton belül sem általánosítható. Az egészségügyiekre és a tanügyiekre pedig egyáltalán nem igaz. Pedig ez két kulcságazat.

  24. Magna

    Hát ez már rég nem a Nagy Zsolt blogja. Egy naiv és idióta kis kórus monopolizálta az oldalt. Hallod fiú! Ha fair vagy és nem csak az önimádó play-el vagy elfoglalva, akkor hagyd abba a mindenféle elvtársozást mer ugy rúgok a s…be, hogy megnézheted magad!Párbeszédet csak a kölcsönös tisztelet elvén lehet folytatni, megértetted?

  25. új széköly

    Kedves Magna!

    Nagyra értékeljük, hogy érdemben hozzászoltál a bloghoz. Köszönjük, hogy …kórusnak neveztél és példát mutattál arra, hogy is kell kölcsönös tisztelettel adózni egymás iránt…
    Ami pedig a blogot érinti, az egy kicsit nem lehet a bloggazda hibája is??
    Tisztelettel

  26. Nagy István

    “Egy naiv és idióta kis kórus” bővült egy nevenincs Magna-val. Vajon mit vállal ebből magára, a naívot vagy az idiótát, esetleg mindkettőt, mert utóbbi esetben helyben vagyunk.

  27. emerikusz

    “Európai szintű üzemanyag és gáz ár azt jelenti, hogy nagyobb a jövedéki adó amit rendszerint környezetvédelemre költenek.” – írtam volt.

    Ez pontatlan megfogalmazás volt részemről. Valójában a jövedéki adók közvetlenül az államkasszába folynak és pl az olajszármazékok esetén hatalmas összegeket tesznek ki. Ha ezt mind környezetvédelemre forditanák szép világban élnénk. A 92/81/EGK és 92/12/EGK irányelvek vonatkoznak a jövedéki adókra viszont közvetlenül nem emlitik a környezetvédelmi megfontolásokat. A magasabb ár kisebb fogyasztásra és takarékosságra sarkal ami tisztább környezetet eredményez. Továbbá a bioüzemanyagok esetében adóvisszatéritést alkalmaznak ami elősegiti a környezetkímélő technológiák versenyképessé válását.

    http://www.greenfo.hu/eu/hirek_item.php?hir=15419

  28. emerikusz

    Másrészt azt gondolom, hogy éppen a környezetvédelem az egyik olyan terület ahol legtöbbet nyerünk a csatlakozással ugyanis erőssen csípi az eu szemét a sok füstölgő gyárkéményünk.

  29. Nagy István

    Kedves emerikusz!
    Ön megmagyarázta a megmagyarázhatalant, egy igaztalan, és nem (!) pontatlan mondatát.

    Amúgy a környezetvédelemért nem lehet eleget tennünk!
    Rioi nyilatkozat, fenntartható fejlesztés stb. stb.

  30. új széköly

    csak a sajátjuk nem…
    azért telepítik őket ide, vagy még keletebbre…
    emerikusz ne viccelj, ugy nem gondoltad komolyan…
    európai unió azért lett(?), mert nem lehetett hagyni a bősz európainak, hogy “kevesebb” legyen az amerikainál…
    de még mindig azt mondom, hogy nem az országhelyzeteket, illetve uniós dolgokat kell megváltoztatni, hanem az embereket és gondolkodásmódjukat…
    Én személyesen azt mondom, hogy viszonyulásukat Istenhez!!
    Na szép Vasárnapot!!

  31. emerikusz

    fizetésekről…
    Nem csak hogy sok ágazatban kétszerannyit keresnek mint tavalyelőtt de kétszerannyi adót és egésszégbiztositást fizetnek, tehát közvetve az egészségügy és tanügy is nyer. Amúgy az idei költségvetésben rekordösszegű pénzt szántak a tanügyre, huszonegynéhány százalékos béremelést is ígértek. Párom kezdő tanárnőként dolgozik és belülről látja a rendszert. Ki merem jelenteni hogy ha holnaptól kétszer annyit keresnének a tanárok mint most akkor sem lenne minőségi javulás. Sőt még ezért a kevés pénzért is véres közelharc folyik minden évben amikor vizsgáznak, hát ha még anyagilag is megérné …
    Igazság szerint ez a versenyvizsga is egy felesleges színjáték. Mérni kellene ehelyett a tanár (ha már tanitott) elért eredményeit: jegyek a képességfelmérőn, érettségin, tantárgyversenyeken elért eredmények, egyéb tevékenységek, diákok hangulata órán, szülők véleménye stb. Be kell látni hogy vannak eredményes tanárok és kevésbé eredményesek, miért ne lehetne különböző fizetésük?

  32. emerikusz

    “…hogy nem az országhelyzeteket, illetve uniós dolgokat kell megváltoztatni, hanem az embereket és gondolkodásmódjukat… ”

    Szerintem az utazás és beszélgetés más európai polgárokkal nagyban segit változtatni a gondolkodásmódon. Személyes élmények:
    1. Egyetemista koromban alkalmam nyílt az athéni egyetemen eltölteni kis időt (EU-s pénzből!). Rajtuk (az országon) látszik, hogy nyertek a csatlakozáson. A nem is olyan öregek még emlékeznek rá hogy szó szerint éheztek. Ma már ez nem mondható el, szemmel látható a fejlődés: virágzik a turizmus, olimpiát rendeztek, modern metróhálózatuk van stb. Ami az emberek gondolkodásmódját illeti… mindennaposak az erőszakos tüntetések, néha robbantanak… az eu előtt is így volt.
    2. Tavaly nyáron voltam először Németországban. Az első dolog amit tanulmányoztam az aszfalt minősége :) Miért nincsenek nálunk olyan minőségű utak? A legnagyobb meglepetés viszont egyik német kollégám hozzáállása volt az állam intézményéhez. Szerinte az jó ha magasak az adók mert akkor az állam tud minőségi szolgáltatásokat nyújtani: ingyenes autópálya, ingyenes és minőségi felsőoktatás (már nem) stb. Tehát ők érzik hogy kapnak az államtól minőségi szolgáltatást adójukért cserébe. Mi ezt soha nem éreztük. Ők rendszerint nem örülnek annak, hogy bővült az eu. Egy csomó pénzt kell adniuk a szegényebb régióknak pedig nekik is sok a bajuk, növekedett a munkanélküliség, csökkentek a bérek.
    3. Egy francia egyetemista gyerekkel beszélgettem aki (EU-s pénzből!) váradon volt egy ideig. Az ő szülei mezőgazdaságból élnek. Mesélt a fájdalmas átalakulásról amin átment a francia mezőgazdaság amig korszerűvé vált.

  33. Fairplayguy

    Kedves Magna!

    Válaszon Neked: megértettem… Elvtárs!
    Amúgy a többiek már kifejezték a véleményemet az értékes hezzészólásodból!
    Még talán csak annyit hogy értékelném ha konstruktívan vennél részt a beszélgetésben.
    Üdv:
    A Fiú.

  34. Fairplayguy

    hezzészólásodból = hezzészólásodról

  35. Fairplayguy

    http://index.hu/politika/kulfold/euny6561/

  36. Nagy István

    Kedves emerikusz!

    A tanügyre évtizedekig kell rekordösszegeket szánni, hogy az oktatási intézmények lerohadt állaga megfelelő legyen. Ezt teszik most. Lassan lesz tehát aranyozott csaptelep a budiban és ilatosított víz fog belőle folyni, de a nevelők közhangulatát ez fikarcnyit sem befolyásolja, ők nem ezt teszik a gyermekeik tányéraiba, és nem ebből költenek szakmai épülésükre. A 100 eurós könyvvásárlási kérvényt már magam is kitöltöttem, de hogy ahhoz miként hutok majd hozzá egyelőre senki meg nem mondja.
    A 21 %-os fizetésemeléssel együtt ma egy romániai csúcstanár annyit keres, mint egy magyarországi kezdő.

    A romániai tanügyben dívó versenyvizsgák az egyetemek megcsúfolására, az állásigşnylők megalázására, egyes magánegyetemi csoportok fenntartására , no meg a zsebbe menő álláshozjutási illeték fenntartására valók.

  37. emerikusz

    Kezdjük a tudásalapú társadalom építését azzal, hogy minden tanár kapjon számítógépet és internetet.

  38. Nagy István

    Ajánlom mindenki figyelmébe:

    http://www.3szek.ro/nd.php?name=Oldal&id=40650
    Nemzet-nemzetiség: Minden magyar felelős minden magyarért (Szórványsors)
    Beszélgetés VETÉSI LÁSZLÓVAL

  39. Nagy István

    “Kezdjük a tudásalapú társadalom építését azzal, hogy minden tanár kapjon számítógépet és internetet.”

    Ezt a szomszédban 6-8 éve elkezdték. Lehet, hogy már a hatását is fölmérték. Én nem hallottam róla.

    Nálunk a tanáriban lassan három éve van internet, jó sávszélességgel, két munkaállomással. A helyi középiskolában 45 tanárt kényelmesen kiszolgál egyetlen munkaállomás.
    Nem jellemző a tolongás.
    Az internet egyébként nem csodaszer, bár sokat segít, ha tudja az ember, hogy mit akar vele, ha nem, akkor meg csak ül előtte bambán, pénzért.

  40. Nagy István

    Aláírták a Berlini Nyilatkozatot

    forrás: kommantárokkal itt: http://gondola.hu/cikkek/53546

    A Nyilatkozat szövege

    Nyilatkozat a Római Szerződések aláírásának 50. évfordulója alkalmából.

    Európa évszázadokon keresztül egy eszmét, a béke és megértés reményét testesítette meg. Ez a remény beteljesült. Európa egyesülése békét és jólétet hozott számunkra. Egyetértést teremtett, és győzedelmeskedett az ellentétek felett. Európa egyesítéséhez, valamint a demokrácia és a jogállamiság megerősítéséhez minden tagállam hozzájárult.

    A közép- és kelet-európai emberek szabadságszeretetének köszönhetjük, hogy Európa természetellenes kettéosztottsága mára végérvényesen megszűnt. Európa egyesítésével levontuk a tanulságot a véres harcokból és a szenvedéssel teli történelemből. Ma úgy élünk egymás mellett, ahogy arra korábban soha nem nyílt lehetőség.

    Minket, az Európai Unió polgárait boldogsággal tölt el Európa egyesítése.

    I.

    Az Európai Unióban közös eszményeinket valósítjuk meg: számunkra az ember áll a középpontban. Az ember, akinek méltósága sérthetetlen és akinek jogai elidegeníthetetlenek. A nők és a férfiak egyenlő jogokat élveznek.

    Törekszünk a békére és a szabadságra, a demokráciára és a jogállamiságra, a kölcsönös tiszteletre és felelősségvállalásra, a jólétre és a biztonságra, a toleranciára és a részvételre, valamint az igazságosságra és a szolidaritásra.

    Az Európai Unióban egyedülálló módon élünk és működünk együtt egymással. Ez a tagállamok és az európai intézmények demokratikus együttműködésében fejeződik ki. Az Európai Unió az egyenjogúságon és az egymás iránti szolidaritáson alapul. Ily módon teszi lehetővé a tagállami érdekek közötti igazságos egyensúlyt.

    Az Európai Unió óvja tagjai egyediségét és sokszínű hagyományait. A nyitott határok, valamint a nyelvek, kultúrák és régiók élénk sokfélesége gazdagabbá tesznek bennünket. Számos olyan cél van, amelyet külön-külön nem, csak közösen érhetünk el. Az Európai Unió, a tagállamok, valamint azok régiói és önkormányzatai megosztják egymás között a feladatokat.
    II.

    Nagy kihívások előtt állunk, melyek átlépik a nemzeti határokat. Ezen kihívásokra az Európai Unió a válaszunk. Csak együtt őrizhetjük meg a jövőben is az Európai Unió valamennyi polgárának javát szolgáló európai társadalmi modellünket.

    Ez a társadalmi modell egyesíti a gazdasági eredményességet és a társadalmi felelősséget. A közös piac és az euró erőssé tesz bennünket. Így a gazdaság fokozódó, világméretű összefonódását és a nemzetközi piacokon tapasztalható egyre nagyobb versenyt saját értékeink szerint alakíthatjuk.

    Európa gazdagsága az emberek tudásában és képességeiben rejlik, ez jelenti a növekedés, a foglalkoztatás és a társadalmi összetartás kulcsát.

    Közösen fogunk küzdeni a terrorizmus, a szervezett bűnözés és az illegális bevándorlás ellen. A szabadságjogokat és a polgári jogokat megvédjük az ezen jogok ellenfeleivel szemben folytatott küzdelemben is. A rasszizmus és az idegengyűlölet soha többé nem nyerhet teret.

    Mindent megteszünk azért, hogy a világban jelentkező konfliktusok békés úton rendeződjenek, valamint hogy az emberek ne eshessenek háború, terrorizmus vagy erőszak áldozatául. Az Európai Unió az egész világon támogatni kívánja a szabadságot és a fejlődést. Vissza akarjuk szorítani a szegénységet, az éhínséget és a betegségeket. Ezen a területen továbbra is vezető szerepet szándékozunk betölteni.

    Az éghajlatváltozás világméretű veszélyének elhárítása érdekében az energiapolitika és az éghajlatvédelem területén közösen akarunk fellépni, és együttesen kívánunk hozzájárulást nyújtani.

    III.

    Az Európai Unió a jövőben is a nyitottságából, valamint tagjainak arra irányuló akaratából táplálkozik, hogy az Európai Unió belső fejlődését közösen szilárdítsák meg. Az Európai Unió továbbra is előmozdítja a határain túli demokráciát, stabilitást és jólétet.

    Európa egyesülésével az előző generációk álma vált valóra. Történelmünk arra int bennünket, hogy Európa egységét a jövőbeli generációk számára is őrizzük meg. Ennek érdekében, lépést tartva az idővel, folyamatosan meg kell újítanunk Európa politikai kereteit. Ezért ma – 50 évvel a Római Szerződések aláírása után – közös célunk, hogy a 2009. évi európai parlamenti választásokig egy megújított közös alapra helyezzük az Európai Uniót.

    Hiszen tisztában vagyunk vele, hogy Európa jelenti a közös jövőnket.

  41. Nagy István

    Európa 50 éves: új lendület

    Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament elnökének írása

    http://www.mno.hu/index.mno?cikk=403108&rvt=105

  42. új széköly

    Húúúúúúúúúúúúúúú, mekkora szöveg…ebböl itt mifelénk ki mennyit érez??

  43. Nagy István

    Befektetésre alkalmatlan

    http://www.es.hu/pd/display.asp?channel=AGORA0711

    Tiszta “szabadság” és csupa “piac”.

  44. kesztió

    Kedves Nagy István,

    A Háromszékben megjelent cikk kapcsán megemlítendő egy érdekes „ellen-tendencia”.

    A kolozsvári fiatal értelmiségi-gazdasági elit kezd rájönni, hogy Kolozsvár – az új polgármester által eszközölt látványos fejlesztési stratégiák ellenére – kezd egyre alkalmatlanabbá válni a decens életre, zaj, szennyeződés, forgalmi dugók, és mindezek mellett még csillagokig szökött lakás- és telekárak is.

    Így egyre trendibb házat építeni – ha nem is éppen bagóért, de rendkívül kedvező árakon – a környező kalotaszegi falvakba, lásd Szucság, Méra, Magyarvista, vagy a másik oldalon Fenes, Tordaszentlászló, stb.

    Jó kocsival 10-20 perc a városig, tehát továbbra is színház, koncertek, kállítások, egyébként friss levegő, nyugalom, mindez az egyre pénzesebb, a szó jó értelmében újgazdag „falusi” lakosság révén megfelelő infrastruktúrával párosítva.

    Ezek a falvak erőteljes tradicionális magyar közösséget jelentenek, és csak nekem van – lassan önmagamat is beleszámítva – tucatnyi egyetemet végzett magyar ismerősöm, akik a falura „emigrálás” mellett döntöttek.

    Szerintem járható út, és nagy fantázia van benne!

  45. emerikusz

    “Szerintem járható út, és nagy fantázia van benne!”
    Igen. Váradon is ez a tendencia. Egyébként több német kollégám is 20 vagy több km-es távolságról jár be dolgozni. Bár ott a város egyik végéből a másikba is autópályán mennek.

  46. Siculus

    Kedves Nagy István!
    Tokay György sosem volt brüsszeli képviselő, mint ahogy Frunda is “csak” az Európa Tanács tagja és az Strasbourgban működik. Csak a pontosság kedvéért.

  47. Fairplayguy

    Aszem a mi magyar politikai elitünket is ez jellemzi… Talán a mi esetünk még rosszabb az egypártrendszer miatt…

    http://index.hu/velemeny/jegyzet/feltud070321/

    Mi a véleményetek?

  48. Nagy István

    Kedves Siculus!
    A pontosság kedvéért, kérem cáfolja meg, hogy Tokay és Frunda soha nem képviselte az RMDSZ-t, mondjuk megfigyelőként, a csatlakozás előkészületi időszakában, a brüsszeli Európai Parlamentben?
    Tudom, hogy Frunda raportőrségig vitte, és, hogy azok a fránya szakértők, biztosok és hasonlók tisztségük birtokba vétele pillanatában megszűnnek romániai magyarnak lenni, mert ez kéri Pártatlanság Őfenségessége. Ludovic Orban is ennek szemüvegén nézve közelíti meg a Bolyaiban kialakult állapotokat.

  49. Fairplayguy

    „Sem a politikai, sem az értelmiségi elit nem gondol a kiegyezésre. Magyar oldalról a merjünk minél kisebbek lenni a hazai és odaáti fogódzó, míg román oldalról a »mienk az ország, nem értem mi a fenét akarnak ezek«.”

    Kedves Nagy István,

    a megoldás kulcsa szerintem még mindig a magánemberek kezében van. Mert a sikeres nemzetet a sikeres egyének adják. Úgylátom tényleg minden a tudásalapú nemzethez és a pénzhez vezet… Mert a sikert megint mi kell kidolgozzuk… a jövő nemzedékének… Ha akarjuk ha nem…

    A Fiú.

  50. Nagy István

    Az emerikusz és kesztió által szóba hozott járható utat valóban járják, igazuk is van, a nagyvárosi betonkalitka-rengeteget lakók jobb helyeken évtizedekkel ezelőtt lecserélték azokat elővárosi kertes házakra.
    Sajnos a magyar falvak ezen jellege ezzel megszűnik.
    Ráadásul a falu mindig értékközösség volt, ezzel viszont leminősül lakóközösséggé.

  51. Nagy István

    “A sikeres nemzetet a sikeres egyének adják.”
    Szén atomból és hidrogén atomból nem lesz metán molekula. Kell hozzá még valami. Autóból és benzinből sem lesz száguldás. Kell a sofőr és az út. Utóbbiakból az igaziak mintha hiányoznának.

    “A sikert megint mi kell kidolgozzuk… a jövő nemzedékének… Ha akarjuk ha nem…”
    Egyértelmű! Ezért szoktam azt mondani, hogy milyen kár, hogy a sikeres egyének távol tartják magukat az út tervezésétől és építésétől.

  52. Nagy István

    Vetési László egy korábbi tanulmánya:

    Szórványstratégia – nemzetstratégia
    Tervezet a romániai szórványmagyarság közösségépítéséhez
    és kisközösségi rehabilitációjához

    http://www.hhrf.org/magyarkisebbseg/0002/m000222.html

  53. Fairplayguy

    A stratégiákat azért szokás kidolgozni hogy azokat életbe ültessék taktikák néven illetve révén. Tehát a stratégiák elég know-how -t adnak, de a hozzárendelt taktikákhoz kell a money… Ja, de pénz honnan? Még tán az is meglenne hogy honnan, mert pénz az van, de hogyan is kellene ezt összegyűjteni, illetve az egészet elkezdeni? Illetve kinek, hogyan, egy központi koordinációs hivatal irányításával? Konkrétan?
    A Fiú.

  54. Nagy István

    “Aszem a mi magyar politikai elitünket is ez jellemzi… Talán a mi esetünk még rosszabb az egypártrendszer miatt…”

    Elolvastam. Sokmindenben mintha igaza lenne, de:
    - az észt, szlovák és szlovén példa azért sántít, mert frissen fölszabadult országok, ami egyaránt fletörő frisseséget és problémamegoldási kényszert is jelentett számukra;
    - a szerző névtelenségbe burkolózik, a lábjegyzetében pedig fölveszi a frakkot, s cilindert.

    Egyébiránt problémamegoldási kényszer nálunk nem volt, ráadásul meghatározó fontosságú dolgokat nem mert az elit fölvállalni:
    - a szellemi a Bolyait;
    - a politikai a nemzeti katasztert, az általános belső választást, az autonómiamodellek kidolgozását, a helyzetteremtő politizálást;
    - a gazdasági elit vagy távol tartja magát a szellemi és politikai elittől, vagy nagyon össze van vele gabalyodva, de az együtt egymásért itt az ország szélén nem érződik .

  55. Fairplayguy

    Feleim!

    Ki látja annak a módját hogy hogyan lehetne megnyerni a szellemi, politikai, gazdasági elitünket, nekünk, az istenadta népnek?
    Mi a módja annak hogy ezeket az embereket mi befolyásoljuk? Egyáltalán van rá bármilyen eszköz ami a rendelkezésünkre áll ebben(ezekben)?

    A Fiú.

  56. Fairplayguy

    Látod kedves Magna, hogy milyen jól jönne nekünk mindnyájunknak egy konstruktív vélemény, hasznos ötlet?

    Amúgy részemről spongya rá, mármint az epés(kedő) megjegyzésedre… Komolyan. Sőt, én kérek bocsánatot az elvtárs szóért… Amúgy sosem voltam a kommunista párt tagja. Az elvtársazást a politikusokra vonatkoztatva használtam…

    Üdvözlettel:
    A Fiú.

  57. Nagy Zsolt

    Kedves Nagy István!

    Nincs igazad: sem Frunda György sem Tokay György nem dolgoztak megfigyelőként az Európai Parlamentben. Románia a csatlakozási szerződés aláírása után küldött megfigyelőket, a jelenlegi képviselők személyében, azaz Kelemen Atilla, Kónya-Hamar Sándor, Szabó Károly. Frunda az Európa Tanács jelentéstevője, az intézmény székhelye Strassbourg és nem Brüsszell. Az EU Parlament működése oszlik meg a két város között.

  58. Fairplayguy

    Ja, ja…
    Ha ebben nem is de amúgy sokmindenben igaza van Nagy Istvánnak, Zsolt! Egyébként kommunikáljátok ezt a dolgot valami hivatalos helyen? Vagy csak startból illik ezt tudni…, mert mit tom én miért?
    A Fiú.

  59. TLorand

    Sajnos ezt illik tudni, legalábbis akkor, ha az ember egy politikus blogjában osztja az észt. Elég nagy különbség van az Európai Tanács és az Európa Tanács között. (http://www.europatanacs.hu/index.php?workSpace=pages&id=3&langId=1)

    Bár messze nem kielégítő és a közelmúlt eseményeit sem veszi számba, az alapvető információkat ügyesen összefogja Navrasics Tibor (Európai Belpolitika, Korona, 1998)

  60. emerikusz

    Nem friss info, most találtam.

    http://www.realitatea.net/interviuri.html?interviu=35045

  61. új széköly

    …na megjelentek az ifjú hiénák is…pedig eddig milyen csendben lapítottak…

  62. Nagy István

    Kedves Nagy Zsolt!
    Igazad van. Nem voltam elég pontos, utánanéztam a parlament honlapján, és abban, amit találtam európai ügyekkel kapcsolatos parlamenti- bizottsági és küldöttségi RMDSZ az az alábbi táblázatban van. Alább elő fog fordulni Frunda György is, és Tokay György is. Elnézést kérek, hogy pontatlanu, de szerintem nem érintetlenül, szóba hoztam az urakat.

    A névsor:
    1992
    Külpolitikai szakbizottság
    Pécsi Francisc
    Kerekes Károly

    Interparlamentáris Únió Román Csoportja
    Borbély László
    Markó Béla
    Szabó Károly Ferenc

    1992-96
    Európai Integrációs Bizottság
    Bárány Francisc
    Borbély László

    1996 – 2000
    Európai Integrációs Bizottság
    Bárány Francisc
    Szilágyi Zsolt

    Külpolitikai Bizottságok
    Markó Béla
    Kónya-Hamar Sándor
    Szilágyi Zsolt

    Küldöttség az Európai Közgyűléshez
    Frunda György
    Kelemen Attila Béla Ladislau

    InterparlamentárisÚnió Román Csoportjában
    Kovacs Csaba-Tiberiu
    Pécsi Francisc

    Fekete Tengeri gazdasági Együttműködés
    Kerekes Károly

    Nyugateurópai Közgyűlés (AUEO)
    Szabó Károly Ferenc

    Bukarest-Kisinyov Interparlamentáris Bizottság
    Székely Ervin-Zoltan

    2000 – 2004
    Küldöttség az Európai Közgyűléshez
    Frunda György
    Kelemen Attila Béla Ladislau

    Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (OSCE)
    Tokay Gheorghe
    Székely Ervin-Zoltan

    InterparlamentárisÚnió Román Csoportjában
    Böndi Gyöngyike
    Kovacs Csaba-Tiberiu
    Pécsi Francisc

    Középeurópai Kezdeményezés
    Borbély László

    Fekete Tengeri Gazdasági Együttműködés
    Kerekes Károly

    Nyugateurópai Közgyűlés (AUEO)
    Szabó Károly Ferenc
    Winkler Iuliu

    Bukarest-Kisinyov Interparlamentáris Bizottság
    Vajda Borbála

    Európai Integrációs Bizottság
    Eckstein Kovács Péter
    Pataki Iulia
    Winkler Iuliu

    Külpolitikai Bizottságok
    Kónya-Hamar Sándor
    Markó Béla

    2004-től
    Küldöttség az Európai Közgyűléshez (ACPE)
    Frunda György
    Tamás Sándor
    Kelemen Attila Béla Ladislau

    NATO-közgyűlés (APNATO)
    Verestóy Attila
    Márton Árpád-Francisc

    Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (APOSCE)
    Kovacs Attila
    Varga Attila

    Interparlamentáris Únió Román Csoportjában (UIP)
    Király Andrei-Gheorghe
    Sógor Csaba

    Fekete Tengeri Gazdasági Együttműködés (APCEMN)
    Kerekes Károly

    Nyugateurópai Közgyűlés (AUEO)
    Szabó Károly Ferenc
    Szekely Levente Csaba

    Bukarest-Kisinyov Interparlamentáris Bizottság
    Seres Dénes

    Európai Parlamenti Kijelölt Képviselők
    Kelemen Attila Béla Ladislau
    Kónya-Hamar Sándor
    Szabó Károly Ferenc

    Európai Ügyek Bizottsága
    Eckstein Kovács Péter
    Máté András-Levente
    Tamás Sándor

    Külpolitikai Bizottságok

    Kónya-Hamar Sándor
    Markó Béla

  63. Nagy István

    Köszönöm az észt, kedves TLorand.

  64. Nagy István

    http://erdely.ma/hirek.php?id=23587
    Akár négy minisztere is lehet az RMDSZ-nek
    2007-03-28
    Miniszterelnök-helyettes marad Markó Béla, e mellett az igazságügyet, a regionális fejlesztést, valamint a mezőgazdaságot vagy a közlekedésügyet bízná a szövetség politikusaira Tariceanu.

    Leendő igazságügyminiszterként Frunda György nevét említik, Régiófejlesztési miniszter pedig Borbély László lesz. Amennyiben a közlekedési minisztériumot kapja az RMDSZ, azt Winkler Gyulának szánják, ha viszont a Mezőgazdasági tárca jut a szövetségnek, annak várományosa Kelemen Atilla lehet.

    Viszont az új változatok egyike sem számol Nagy Zsolt távközlési miniszterrel.

    Nos, akhor mi a helyzet, kedves Zsolt?

  65. Nagy Zsolt

    Kedves Nagy István!

    Nos, a helyzet az kedves István, hogy semmi biztos a jelenlegi helyzetben. Számomra a helyzet az, hogy érdeklődéssel figyelem a fejleményeket. Lehet, hogy furcsának tűnik, de nem vagyok sem kétségbeesett, sem aggódóan lobbizó alkat. Szerintem hiba lenne az új román kormányt távközlési miniszter nélkül elképzelni. Ezt azért mondom, mert a jelenlegi fejlődési állapotában, illetve potenciáljával ennek a területnek továbbra is szüksége van stratégiára, politikai koordinálásra, befektetők vonzására, külföldi ismertetésre. Hogy ez én leszek-e vagy sem, ez elválik. Lenne mit folytatnom, van mit átadnom. Nem a tisztségek határozzák meg az embert, hanem fordítva, én így gondolom ezt.

  66. Nagy István

    Kedves Nagy Zsolt!
    Mindezt én is így gondolom.
    Arra próbáltam ráirányítani a figyelmet, hogy az új változatok egyike sem számol Nagy Zsolttal.

  67. emerikusz

    Szerintem az a furcsább dolog, hogy Winkler Gyula neve felmerül ráadásul egy olyan minisztérium kapcsán amit korábban nem ő vezetett. Tudna-e érdemi munkát végezni őszig és még a kampányra is koncentrálni?

  68. Fairplayguy

    Hej, udemeré, udemeré, ejsze abban sem bízik hogy az eddig második biztos bejutósnak beharangozott Winkler nem is annyira biztosan bejutós?
    Sikertelen politikai képviselet a választói felé? Vagy mi van fiúk, lányok? Esetleg rosszul tudom/ gondolom?

    A Fiú.

  69. Nagy István

    Fairplayguy mintha sejtene valamit.
    Az én sejtésem meg arról szól, hogy a reformtalan sikeres reformkogresszus múltával a vezérek megkezdtek kitáncolni a listavezető mögül. Ha mehet, hát menjen Brüsszelbe, de ott legalább távol lesz.

  70. frodo

    Kedves Nagy István!

    Ludovic Orban Bukarest főpolgármester-helyettese. Liberális alelnök. Leonard Orban biztos az Európai Bizottságban. Tegyen különbséget a két ember között, még ha az iniciáléik hasonlóak is, és amúgy testvérek is. Ettől a tevékenységük teljesen más jellegű.

    Az Európa Tanács és Európai Tanács különbséget pedig már jelezték. Az Európai Tanács mondhatni de facto az EU legfőbb döntéshozó testülete. A Parlament is az, de a reálpolitika bebizonyította, hogy ha az Európai Tanácsban (vagyis az államelnökök, illetve miniszterelnökök tanácsában) valami eldől – megjegyzem, konszenzusos alapon történhet ez csak meg – akkor a parlamenten is nagy valószínűséggel átmegy a dolog. Akkor lesz az Unió egy szupranacionális szervezet, amikor a Parlament szava nagyobb lesz a Tanácsénál.

    Jó ezeket tudni. Az ember megérti, hogy működik az Unió valójában. Szerintem egy szép történet, nem árt ismerni de facto a működését.

  71. Fairplayguy

    Apropó reformtalan reformkongresszus.
    Ha ezek a fenti sejtések igazak (vagy csak félig is igazak) akkor azt kell mondanom hogy ez a fent említett udemeré vagy nem tud politikai marketinget vagy pedig baj lehet a politikai prognóziscsinálójával vagy esetleg mindkettő? Mit tom én…
    A Fiú.

  72. Fairplayguy

    Kösz frodo. Az infó mindig jól jön…
    A Fiú.

  73. Fairplayguy

    Kíváncsi lennék, emlékeztek-e rá?

    http://index.hu/video/2007/03/29/melyik_alajos/

  74. Nagy István

    Kedves frodo!

    A stílusa elragadó!
    Előbb elnézést kértem a pontatlan fogalmazásért. Magam nem vagyok politikus, sem egyetemi oktató, ezért a tévedéseim nem vonnak maguk után közösségroppantó következményeket. Írom ezt , mindennemű kioktatási szándék nélkül.
    Egyébiránt az eremdéeszben is úgy szándékoznak az ügymenetet vezetni, mint az EU-ban, és én alapvetően az EU-ra vonatkoztattam, operatív vagy kevésvé operatív, közvetlen hatalommal rendelkező vagy nem rendelkező struktúráitól függetlenül, hiszen az SZKT, no meg a Kongresszus dönt, és de mindig úgy, amint azt a volt Operatív Tanácsban ülő irányszabók jó előre megtették vagy megteszik. Tiszta európa, ezúttal csupa kisbetűvel.

  75. Nagy István

    Egy nevelő szempontjai:
    http://gondola.hu/cikkek/53608

  76. Fairplayguy

    Lám-lám SZKT döntés ide, Operatív Tanács oda, de a döntések amiket ezen a szinten hoztak ugye és amiket átvittek könyörtelenül a konferencián helytelenek és tudjátok mi ebben a legérdekesebb?
    A politikában pont azok szoktak megbukni leghamarabb mondjuk egy választási kudarc eseténl, a pártok szintjére leereszkedve és elemezve a helyzetet, akik a legfelül vannak a ranglétrán . PONT ez a szép az egészben mert ergo azok kell politikailag elbukjanak akik a rossz döntést hozták… Na ugy-e milyen korrekt meg szép, mondhatnám azt hogy fairplay az Élet részéről… Nem, vagy mit gondoltok erről? Vagy ahogy mondani szokás Édes a hatalom, de keserű az íze amikor elvesztődik….???
    A Fiú.

  77. Fairplayguy

    Amúgy már rég tudjuk hogy nem számíthatunk semmire és senkire csak saját magunkra, jurop ide vagy oda…

  78. emerikusz

    A napokban azon gondolkoztam, hogy van-e szükség az IT&C miniszteri szintű koordonálására. Néhány közelmúltban megjelent cikk eloszlatta minden kétségemet. Az izraeli high tech befektetők látogatása, az informatikai biztonsági központ ötlete, a Posttelecom ügy rendezése meggyőztek arról, hogy nagyon sok tennivalója van egy informatikai miniszternek. Gondolom a Microsoft megtelepedése vagy az informatikusok adókedvezményének megtartása sem ment volna miniszteri segitség nélkül.
    Kedves Zsolt! Érdemes lenne több szakmai jellegű bejegyzést írni, hogy lássák az emberek, hogy nem csak “kirakat” miniszter vagy. Személy szerint is jobban érdekel a szakmai tevékenységed mint a politikai, bár az sem elhanyagolható.

  79. Nagy István

    Szerintem Zsolt szakmai tevékenysége szakmapolitikai.
    Egyébiránt az emerikusz által szóba hozottak, no meg a kommunikáció, mint olyan szakszolgálatokkal erősen terhelt volta sem elhanyagolható szempont.

  80. Nagy István

    Az Európai Unió költségvetésnek reformja
    Győz-e a tisztesség és a józan ész az önzés felett?

    http://gondola.hu/cikkek/53652

  81. Nagy István

    Csáky Pált választották a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) új elnökévé az MKP révkomáromi tisztújító közgyűlésén szombaton. Fennállása óta eddig Bugár Béla volt a párt elnöke. Csáky Pál 14 szavazattal kapott többet Bugár Bélánál.

    Amint a Magyar Koalíció Pártja tisztújító közgyűlése Csáky Pált választotta a párt elnökévé, a leköszönő Bugár Béla bejelentette: kitölti hátralévő képviselői megbízatását a parlamentben, örök időkre az MKP tagja kíván maradni, de a párt vezetésében a jövőben semmilyen tisztséget nem vállal.

    (MTI)

  82. Nagy István

    Kóka az SZDSZ elnöke

    Az új szavazáson Fodor Gábor 367 szavazatot kapott, Kóka János pedig 380-at. Kóka János az SZDSZ elnöke. Az első szavazás 377 – 377 -es döntetlen eredménye miatt kellett megismételni a szavazást.

  83. malacka

    És ha már emerikusz feldobta a szakmai tevékenység problematikáját (amúgy véleményem szerint aki egy kicsit is odafigyel a sajtóra, annak elég egzértelmű, hogy Nagy Zsolt nem csak “kirakat”-miniszter, de valóban szivesen olvasnék több ilyen jellegű bejegyzést), akkor engedje meg, kedves Nagy István, hogy megkérdezzem, ez utóbbi kommentjei milyen módon kapcsolódnak szervesen a bloghoz, bloggazdához, neadjisten az eddigi bejegyzésekhez?
    Amennyiben esetleg a bloggazda véleményére lenne kiváncsi ezen hirekkel kapcsolatban, miért nem tesz fel ilyen irányú kérdést? Legalább a látszat kedvéért.

  84. Fairplayguy

    Szevasz malacka!

    Hát előjöttél kedves? Már aszittem végleg elveszítettelek mert közbejött valami vallásos ünnep vagy miegymás (tod a sült malacot szeretik emberkék)…
    Csak így tovább malacka, jó úton jársz az örök igaszságok világának felfedezése felé!

    Na puszi, addig is amíg odaérsz engedd meg hogy mégegyszer eszedbe juttassam azt hogy konstruktív, pozitív hozzászólással illik résztvenni a beszélgetésen ám…

    Köszönön malacka.
    A Fiú.

  85. Fairplayguy

    Kedves Nagy István!

    Ön szerint számunkra van-e az új két pártelnök megválasztása bármilyen befolyással?

    Köszönöm.
    A Fiú.

  86. malacka

    Kedves Fairplayguy!

    Igazán kedves, hogy hiányoltál. Sajnos (szerencsére?) én napjaimat nem blogkommentek irásával töltöm, ezért nem is vagyok gyakori aktiv jelenlét. Szivesen olvasom a bejegyzéseket, de csak akkor szólok hozzá, ha valaki kiváltja belőlem az iráskényszert. Nevezd álszerénységnek, ha gondolod.

    Veled ellentétben azonban történetesen úgy gondolom, a pozitiv, konstruktiv hozzáálláshoz a helyhez és témához egyáltalán nem illő hozzászólások jelzése is hozzátartozik. És bár természetesen nem fogsz velem egyetérteni, úgy gondolom, hogy van elég internetes fórum, virtuális talákahely, ahol megkérdezheted Nagy Istvántól vagy bárki mástól, mi a véleménye adott dolgokról, a többi blogolvasóval szembeni tisztelet azonban megkövetelné, hogy a bloghoz legalább látszólag kapcsolódó témákat dobjunk be, illetve ha bizonyos hirekkel/adatokkal/infókkal kapcsolatos reakciók érdekelnek, akkor a megfelelő kérdést a bloggazdához intézzük és ne egymáshoz.
    Részemről a dolog lezárva, igérem, nem fogok rövidesen jelentkezni.

  87. Fairplayguy

    Kedves malacka!

    Látom lassan szokásoddá válik az hogy amikor az érdemi vita kezd kialakulni valamilyen témában akkor angolosan lelépsz. Lelked rajta, de részemről megint csak azt mondanám hogy sajnálom… Komolyan.
    Amúgy a lassan kibontakozó blogos kultúra szerintem legalább annyira demokratikus (kéne legyen) mint maga az internet, ami pont arra épül hogy mindenki, hangsúlyoznám mindenki elmondhatja a véleményét bármiről még akkor is ha az nem tartozik(hatik) hozzá szorosan az adott témához. Egyébként meg vagyok győződve hogy a bloggazda (is) abban érdekelt rendes magyar emberként hogy a közösségünkre bármilyen behatással levő témák átfussanak a blogján. Vagy tévednék miniszter úr?
    Amúgy ha meggondolod magad és mégis rövidesen írsz akkor annak én maximálisan örülnék, még akkor is ha (továbbra is) nem mindenben értenőnk egyet. Mert a lényeg az eredmény! Mert mi a vita lényege? Legalábbis szerintem az eredmény a konklúzió ami ha csak egy fikarcnyit is de segít(het) rajtunk, erdélyi magyarokon.

    Kösz előre malacka a pozitív hozzáállást, illetve a mielőbbi hozzászólás a részedről!
    A Fiú.

  88. Fairplayguy

    ”A PNL alelnöke, Ludovic Orban viszont péntek este arról nyilatkozott az Antena3 hírtelevíziónak, hogy a névsor még nincs kész. A Liberális Párt és az RMDSZ közti tárgyalások a hírtv szerint többek között azért akadtak el, mert az érdekvédelmi szövetség nem szeretné, ha az igazságügyi tárcát Eckstein-Kovács Péter ügyvéd-szenátor kapná meg. Eckstein a Monica Macovei által szorgalmazott vagyonellenőrzési ügynökség (ANI) kapcsán többször is szembefordult az RMDSZ vezérkarának hivatalos álláspontjával.”

    Ej ej már megint egy renitenskedő meg miegymás…

    Zsoltról meg azt írják hogy:

    ”A kiszivárogtatott információkból hiányzik az, hogy mi lenne az informatikai tárca sorsa, melyet Nagy Zsolt (RMDSZ) vezet.”\

    MI folyik vajon udemeré berkekben?

  89. Nagy István

    Fairplayguy azt kérdi tőlem, hogy számunkra van-e az új két pártelnök megválasztása bármilyen befolyással?

    Csak annyi, amennyire a magyar kormány befolyásolni tudja a mindenkori bukaresti és rommagyar politikai elitet. A gyalogmagyarra aligha van hatása, de itt a bloggban nem az utóbbiak közül valók vannak, és ez az oka annak, hogy beemeltem a hírt.

  90. Nagy István

    “MI folyik vajon udemeré berkekben?”

    A szokásos. Ők öten, miután bírják nejeik fölbátorítását beszélgetnek, majd elmennek beleegyezni.

  91. Fairplayguy

    Idézem ezt a fairplayguy-t mert azt írta (kicsit fentebb meg kicsit javítva) hogy:

    ”A politikában pont azok szoktak megbukni leghamarabb mondjuk egy választási kudarc esetén, ha a pártok szintjére leereszkedünk és elemezzük a helyzetet, akik a legfelül vannak a ranglétrán . PONT ez a szép az egészben mert ergo azok kell politikailag elbukjanak akik a rossz döntést hozták… Na ugy-e milyen korrekt meg szép, mondhatnám azt hogy fairplay az Élet részéről…”.

    Nekünk mindenesetre nem jó az ha öt ember kénye-kedve szerint úgymond ”érdekképvisel” minket, mert ezeknek Feleim csak akkor jutunk eszükbe ha választási kampány van. Utána meg rettentő gyorsan elfelejtenek minket mert akkor már jöhet az önkényuralom illetve a nagybötűs Hatalom.

  92. Nagy István

    Harminc nappal az eremdéesz kongresszus után megnéztem volna az Aradon elfogadott Programot, Alapszabályt és Struktúrát, és ezt találtam a szervezet honlapján:

    http://www.rmdsz.ro
    Magunkról
    Rövid bemutatkozó Alapszabályzat Program RMDSZ struktúra
    Felújítás folyamatban

    Vagyis SEMMIT!
    A fiúk a mélyben dolgoznak. Hogy mit döntöttek a kongresszuson már (még) nem érdekes. Előre kell tekinteni, és menetelni, vagy talán mégsem?
    A kérdést csak azért fogalmaztam meg, mert malacka szerint illik kérdezni. Ígérem, nem minden beírásom fogom saját kérdéssel vagy állítással zárni.

  93. frodo

    Tisztelt Nagy István!

    Önnön hibaigazítását nem vettem észre. Mea culpa.

    Remélem, attól jól fogott a plusz infó. :)

  94. frodo

    A költségvetési reformról:

    Több ideje vitát jelent ez a kérdéskör. 2005 decemberben, amikor a Tanács nagy nehezen elfogadta a 2007-2013-as tervezetet (fél éves huzavona volt, a britek veszekedtek a franciákkal), már akkor szóba került a költségvetési reform.

    A baj egyelőre ezzel a kérdéssel annyi, hogy a költségvetési keretterv tényle hét évre szól. Nem lehet időszak közben módosítani. Az Unió éves költségvetései csak a nagya keretterv éves leképeződései.

  95. emerikusz

    PNL-UDMR kormány. Bátor ember ez a Tariceanu.

  96. új széköly

    ma április elseje…lehet, ez is egy tréfa….

  97. új széköly

    …megint maguknak sütik a pecsenyét…most sem az van, hogy esetleg mit gondolhatnak erről az emberek, hanem az, hogy mihamarabb bújjunk ágyba és élvezzük a pozició adta lehetőségeket…de a sok ágybabújást, és mindig mással, minek szokták nevezni???
    És hogy malacka meg ne sértődjön rám is: Sajnálom Zsolt, hogy ilyen bandában vagy kénytelen zenélni…most már kezdem megérteni, hogy miért jobb Neked is, hogy a Vének Tanácsa elküld Téged a messzi távolba…két légy egy csapásra…Te is megszabadulsz tőlük és ők is Tőled…
    Csak mi azt hittük, hogy Te fel akarod venni a harcot…ismét tévedtünk…
    Na, megtérést kívánok Neked!! Isten áldjon és legyél kibékülve a nemzeteddel és a lelkiismereteddel….

  98. új széköly

    Ja malackának még egy dolog!
    Ha Te olyan jól tudod a dolgokat és ezek szerint közeli kapcsolatban vagy a bloggazdival is, akkor szólhatnál Neki is, hogy esetleg néha írjon Ő es! talán akkor arra is reagálnak az emberek! Mert, ha nincs jelen, mi a túróról írjanak az emberkék???

  99. új széköly

    Eckstein-Kovács Pétertől félnek is rendesen, csodálkozom, hogy nem Ő került a második helyre, hogy Tőle is megszabadulhassanak…

  100. Fairplayguy

    Talán azért mert ez a Winkler gyerek élelmesebb! Lásd a leendő román kormányban benne is volna… Vagy csak jobban szereti őt a Vének Tanácsa (kösz az kifejező megnevezést új széköly) mint mondjuk az Ecksteint? Ti tudtok erről valamit?
    A Fiú.

  101. Fairplayguy

    Azt mondod új széköly Nagy Zsoltra vonatkoztatva:

    ”Csak mi azt hittük, hogy Te fel akarod venni a harcot…ismét tévedtünk…”

    Hááát ahol olyan erős a Vének Tanácsa ott nem sok esély lehet bárkinek is arra hogy felvegye a harcot, maximum saját magát bírja a harcot felvevő kirúgatni a politika örök vadászmezejéről, no meg az udemeréből… Mert erre rengeteg példa született már…

    Én azt vélném felfedezni hogy ez a Vének Tanácsa aszondja úgyse leszünk többet olyan szépek és kövérek mert úgyis elb….uk. A következő választásokon semmi esély… Utánunk özönvíz, de addig még van két esztendő, amit rendesen ki lehet használni hogy megszerezzünk pár száz millliárdot a pici-nagy zsebünkbe…

    Na látjátok Feleim amikor identitás nélküli pártok leledzenek a politikai életben? Ej, ej kommunizmus kinyírtad a jó öreg középosztályt és ezzel együtt a kultúrát is vagy ötven évre…

  102. emerikusz

    Mondjon bárki bármit, az hogy az RMDSZ kormányon marad és valószinüleg 3 miniszteri széket kap, és egy miniszterelnök helyettesi poziciót az sikeres politizásának nevezhető. Azt jelenti – ahogy a miniszterelnök is elismerte – hogy az RMDSZ megbízható és felelőségteljes polizilást és kormányzást folytatott. Elismerik Nagy Zsolt és Borbély munkáját. Matematikailag meg tudták volna az RMDSZ nélkül is csinálni ha jól számolom. A területfejlesztési minisztérium elnyerése meg külön siker. Várjuk ki mi lesz az autonómiatörekvésekkel…

  103. Fairplayguy

    Mert hogyan is jellemezhető az identitászavar (azonossági bizonylat hiánya) egy politikai pártnál? Hát mert az aktuális politikai nézete az illető pártnak az aktuális vezetője nézetét testesíti meg.

    Amúgy egy identitással már rendelkező pártnak a múltja, a politikai kultúrája, beállítottsága már annyira erős hogy a líder nem tehet mást csak követi a jó öreg pártpolitikai doktrínát…
    Ja, ja… Ez van Feleim! Kell-e ezt szeretni?
    A Fiú.

  104. Fairplayguy

    A próféta beszéljen belőled emerikusz! Azt kívánom! Mármint ami az autonómiatörekvéseket illeti!

    De nem bízom a dologban… Borúlátó lennék vagy ráhibáztam volna?

  105. Nagy István

    “PNL-UDMR kormány. Bátor ember ez a Tariceanu.” írja emerikusz.

    No azért lesz ott néhány PSD-s (vezér)igazgató is!

  106. Nagy István

    “Eckstein-Kovács Pétertől félnek is rendesen”, írja új széköly. Pedig Ő is emlékezhet, hogy nevezett eddig még senkit sem harapott meg. Ezért is lett belőle miniszter annak idején. Mert félhangosan az eremdéeszben is szabad szólni, hiszen akkor a belső sokszínűség szükségességéről nem a főnök kell kinyilatkozzon.

  107. Nagy István

    emerikusz szerint az eremdéesz sikeresen politizál.
    Azért juttatták be a parlamentbe, mert autonómia lengett a zászlaján, no meg kisebbségi törvény. Nos ezek a sikercélok sehol, de lehet, hogy egyel több miniszteri szék jut. Talán éppen ezért.

    Várjuk ki mi lesz az autonómiatörekvésekkel… írja később, emerikusz.
    Hát csak várjuk. Mert ha nem lenne mire várni, akkor mivel hívogatnának legközelebb pöcsétölni?

  108. emerikusz

    Minden politikai érdekképviseletnek a célja, hogy bejusson a parlamentbe illetve a kormányba, városi, megyei tanácsokba stb. Így tudja leghatékonyabban érvényre juttatni a választók érdekeit. Van aki úgy gondolja, hogy ezt másképpen kell csinálni? Vagy kiabáljunk a pálya széléről, hátha meghallja valaki, esetleg vonuljunk az utcára és kaszaboljunk össze mindenkit aki nem ért egyet velünk? A kormányzás nem cél, hanem eszköz. Hogyan és mire használjuk ezt az eszközt megint fontos kérdés. Ha megkérnek hogy válasszak aközött, hogy hangosan szidjam a mindenkori hatalmat mert nem ad ezt vagy azt és aközött hogy felelősséget vállaljak, dolgozzak, külföldi delegációkkal tárgyaljak, uszodát épitsek, befektetőket hozzak akkor ki mit választ?
    Az autonómia sem cél, hanem eszköz. Mire eszköz? Vannak fontosabb dolgok is! A területfejlesztés most fontosabb, azt hogy a befektetések ne kerüljék el a magyarlakta régiókat, hogy magyar iskolák is fel legyenek újitva, az hogy a magyar oktatóknak is emberhez méltó jövedelme legyen az fontosabb. Egy Nagy Zsolt vagy Borbély a kormányban többet tud tenni a magyarságért mint 100 db Szász Jenő.
    Autonómia… azt sem tudom mit jelent, azt sem tudom ki mit ért rajta. Szerintem kevesebbet kellene használni ezt a szót. Inkább beszéljünk régiókról, régiók átszervezéséről, decentralizációról. Európa a régiók európája, romániában is vannak jól körülhatárolható régiók saját identitástudattal. Ez viszont nem tükröződik semmilyen adminisztrativ struktúrában. Szerintem ebbe az irányba kéne lépnie az RMDSZ-nek ha már kormányon van.

  109. Nagy István

    Én inkább úgy fogalmaznék, hogy minden politikai alakulatnak az a célja, hogy bejusson az önkormányzatokba és a parlamentbe, és ha lehet, akkor legyen végrehajtó hatalma. Mart így kezelhet közpénz, amit választói elvárásai szerint terelhet.
    Gond akkor van, és egy ideje erről szól a rommagyar politika, hogy vannak az eremdéesznek szavazói és szervezeti érdekei. A közösség meg csak tengjen-lengjen, építse önmagát ahogy tudja.
    A politikusok majd a választási kampányban, Communitas kultúrrendezvényeken (is) elkerülhetetlenül jönnek és elkiáltják: ide szavazzatok véreim, no meg ráküldik a rendprséget a potenciális ellenzék aláíróira!
    Örök kérdés, hogy lehet-e úgy hatalomban lenni, hogy a képviselt románia magyarok az őket megillető részben részesüljönek az ország potenciáljából? 1996. és 2004. között is kormányon volt az eremdéesz, miniszterei, vezérigazgatói, általa életben tartott kormánya volt és sem iskola, sem uszoda, sem tornaterem stb. stb. Az oktatási törvény olyan volt, amilyen, és úgy tűnik, hogy a következő még rosszabb lesz. Az utcanév és intézménynévadás ott tart, ahova 1990-ben a 100-as törvényrendelet pozicionálta. Lásd a Sepsiszentgyörgyi Petőfi vagy a marosvásárhelyi Kossuth utca estét. Pedig mindkét helyen az eremdéeszé a tanács.
    Fontos a régiófejlesztés? Tényleg az, de mit nyer a MOSTANI központi régióban található Kovászna, Hargita és Maros megyei székelyföldi MAGYARSÁG KÖZÖSSÉGKÉNT ebből? Erről lehetne, kedves bennfentes emerikusz részletesebben?
    Tényleg fontos az iskolák fölújítása, de mire minden iskolában vízöblítéses budi lesz, illatosított vízzel, addigra helyenként kifogynak a magyar diákok, mert most éppen az infrastruktúra a prioritás. DE az infrastruktúrát az ember rendbe hozhatja, de a falak nem költöznek a lelkekbe.
    A magyar oktatók emberhez méltó jövedelmeiről már írtam itt. A mai pedagógusi bér éhbér. Ebből nem futja csak ételre és italra, lakásra, gyermeknevelésre, pihenésre nem! Ha gondolja kedves emerikusz, akkor részletezhetem.
    Tünetként sem utolsó, hogy emerikusz Szász Jenőt ledarabozza. Borbély már akkora, hogy keresztneve is lekopott.
    Szász Jenőnek Székelyudvarhelyen van dolga, és ha nem végzi el, akkor jövőre lecserélhetik a SZAVAZÓK! Az eremdéesz a tanácstól fosztotta meg a várost. Szász ellenjelöltjéből alprefektust csinált.
    Az nagyon nagy baj, ha a körön belüli emerikusz nem tudja, hogy mit jelent az autonónia! Nem lepne meg, ha kiderülne, hogy éppen ezért vették be a körbe. Az eremdéesz egyik régi dolga lenne hogy az autonómia romániai fogalmát tartalommal töltse meg, helyette meg azt halljuk-olvassuk, hogy koncentráljunk inkább az iskolák hőszigetelésére és csaptelepeire.
    Az autonómiáról ne beszéljünk, mert a régiók átszervezéséről az eremdéesz sem fog még egy darab ideig szólni.
    Romániában vannak jól körülhatárolt régiók SAJÁT IDENTITÁSTUDATTAL? Kifejtené kedves emerikusz, hogy mit ért dobrudzsai, oltyán, bukovinai, máramarosi, bánsági, körösközi, középerdélyi identitástudaton?

  110. Fairplayguy

    Kedves emerikusz!

    Van egy kis baj az identitáshiánnyal, már ami az udemerét jellemzi… Tudod-e hogy mi az?
    Hát szerintem pont az hogy abban a politikai pártban ahol nincs identitástudat ott (és megint ismételem bizonyos fokig saját magam) két dolog jellemző:

    1. a líder érdekeit követi a párt
    2. nincs identitás = nincs gerince a pártnak.

    Na ezért félek én az autonómiaharctól amit az udemeré hogy úgymondjam a zászlajára tűzött. Mert csak választási szólam.

    A Fiú.

  111. Fairplayguy

    ”Ha megkérnek hogy válasszak aközött, hogy hangosan szidjam a mindenkori hatalmat mert nem ad ezt vagy azt és aközött hogy felelősséget vállaljak, dolgozzak, külföldi delegációkkal tárgyaljak, uszodát épitsek, befektetőket hozzak akkor ki mit választ?”

    emerikuszkám!

    Szerintem lehet úgy dolgozni hogy előbb teljesítem a választóimnak tett igéretemet, mondjuk az autonómiát, utána pedig felelősséget vállalok, dolgozok, külföldi delegációkkal tárgyalok, uszodát építek, befektetőket hozok, mert egyik nem zárja ki a másikat… Már csak azért is mert ha az elsőt teljesítem akkor könnyebb az álmom, mert tudom hogy megint újraválasztanak. Ennyi…
    A Fiú.

  112. emerikusz

    Ugyanmár. Nem tartozom és semmilyen belső körhöz. Még csak tagja sem vagyok az RMDSZ-nek, sőt nem is vagyok rajongójuk, a személyi kultusz meg kifejezetten távol áll tőlem. Előző bejegyzésemben inkább csak egy számomra előnyösebbnek tartott magatartásforma mellett próbáltam kardoskodni. Hogy az RMDSZ nem ért el mindent amit megigért az tény de nem hinném, hogy ebből az következik, hogy nem érdemes kormányon lenni.

    Másrészt meg hiba alábecsülni az anyagi gyarapodás jelentőségét. Hogy lesz-e magyar gyerek az iskolákban nem azon múlik, hogy ki mennyire szereti nemzetét hanem azon, hogy tud-e itt boldogulni, van-e állása, tisztességes bére, hogy a magyar iskolák vannak-e olyan jók mint a többi. Az EU-s integráció, a kiemelt gazdasági növekedés most sokat segithet. A lehetőség meg van, élni kell vele.

    Hogy a szövetségen belül nincs igazi verseny, nincs meg a számonkérés és felelőségre vonás lehetősége az bizony nagy baj de mindenképpen egy erős szövetségben és a végrehajtói hatalom közelében tudom elképzelni, hogy eredményt lehessen elérni.

    Az autonómia fogalma valóban nincs megtöltve tartalommal. Megígérni is olyan mint mannát ígérni, senki sem látott eddig, senki sem tudja milyen. Ráadásul el is kellene “adni” valahogy a többségnek. A régiókat viszont jobban megértik. Csak beszélgetni kell egy temesvárival, el kell menni egy Poli-Steaua meccsre, vagy csak egy szórakoztató műsort megnézni ahol a versenyzők különböző zónákat képviselnek és meglátjuk létezik büszke kötődés a régióhoz.

  113. malacka

    Kedves új széköly!

    Nem vagyok sértődékeny, de ha az lennék, magamra vessek a virtuális térben való aktiválásért, nemde?
    Bloggazdát felszólitani bármire is nem áll módomban, de ha úgy gondolod, ez segit, emitt szépen megkérem, reagáljon a bejegyzésekre. Bár ha Fairplayguy véleményét veszem alapul az identitásomra vonatkozóan, akkor valójában saját magammal folytattam éppen kisded párbeszédet.
    Amúgy igazán kiváncsi lennék, miért van az, hogy ha valaki nem a többség szája ize szerint ir, rögtön ráfogják, hogy belső kör tagja? Könnyebb igy figyelmen kivül hagyni az adott véleményt, mert “úgyis szubjektiv”?

    Kedves Fairplayguy!

    Igéretem ellenére mégis jelentkezem. Hiába na, hétvége.
    Egyetértek veled abban, hogy az igéretek teljesitése és a felelősségvállalás, munka stb. nem zárja ki egymást, sőt, mi több, hiba lenne szétválasztani őket. Csak szerintem a logikus sorrend innkább forditott: a felelősségvállalás, munka stb. célja és eredménye kéne legyen az igéretek megvalósitása.

  114. új széköly

    Kedves malacka!

    Sajnos a Te felszólításod sem hatott…így most már Te is velünk kerültél egy csapatba…nem mondtam, hogy belső kör tagja vagy…és ha az is lennél, kinek mi köze?? én csak álláspontokat ütköztetek…és ebben a furcsa helyzetünkben még abban sem vagyok mindig bizonyos, hogy amit mondok az a legjobb…Én sem szeretek mindig a tömeggel menni, és ha utánnaolvasol vagy követted, voltak nekem is teljesen szembenálló véleményeim…csak sokszor nem mindegy, hogy adja el az ember őket!!
    Tiszteletem, szép napot mindenkinek, és egy jó hetet!!

  115. Nagy István

    Rendben, kedves emerikusz! Elfogadom, hogy nem belső ember, bár a látszat azt sugallta.
    Egyébiránt utóbbi bejegyzésével egyetértek.

  116. domi

    “Hogy lesz-e magyar gyerek az iskolákban nem azon múlik, hogy ki mennyire szereti nemzetét hanem azon, hogy tud-e itt boldogulni, van-e állása, tisztességes bére, hogy a magyar iskolák vannak-e olyan jók mint a többi.”

    Ezzel bizony nem ertek egyet. Ha valaki olyan kornyezetben el, ahol nem a magyar a tobbseg, maris felfedezhet egy jelenseget: a magyarok igencsak hajlamosak onkent beolvadni. Termeszetesen vannak kivetelek. De a szemelyes kornyezetemet veve alapul, kijelenthetem, hogy korulbelul egynegyede beszel szepen magyarul, mivel nincs lelkiismereti (vagy mas) igeny arra, hogy ezt megtegye. Mi a fontos? Hogy jol menjen neki, minel tobb penzt csinaljon, ehhez legtobb esetben hozzatartozik a beolvadas olyan szinten, hogy joban lenni a tobbsegi emberekkel. Ezzel nem is lenne baj, ha kozben az emberben melyen, szilardan allna a nemzeti hovatartozas bevehetetlen bastyaja.
    Tehat ha magyarsag boldogulasarol beszelunk, legeloszor nem a zsebukre kell koncentralni, hanem a szivukre. Es elhiheti mindenki, hogy rendre megtelik az emberek zsebe is, ha helyen van a szivuk.
    Ha a magyarsag osszetarto lenne, beleertve vezetoit is, akkor sokkal elebb lennenk mar. A magyar sem alabbvalo a zsidonal. Es ha a zsidosagra gondol az ember, mindig az jut eszebe, hogy elelmesseg, egymas kozotti kedvezmenyezes, osszetartas. A zsido mas es mas nyelveket beszel, latszolag asszimilalodik, de sziveben halalaig zsido tud maradni. Vajon mi, magyarok miert ne lehetnenk ilyenek? Plane, ha erre olyan egeto szuksegunk van, mint a mai Erdelyben es mas szakitott reszeken? Ha masfelmillio embert nem is lehet egy iranyba elmozditani, legyen bar egy gondolat, minek hatasara egyszerre dobban a szivunk.
    Elobb tudnunk kell, miert elunk, aztan nezzunk utana, hogyan lehet minel konnyebben.

  117. Fairplayguy

    Na ja malacka, na ja. Ez van igazat kell adjak neked.

    domikám, szó ami szó szépen beszéltél. Remélni merem hogy a végén csak megtalálja ez a pár millió ember a közös vonásokat, ami összefogásra készteti őket(bennünket). Szívesen hallgatnák meg erre vonatkozó ötleteket. Kösz előre is.
    A Fiú.

  118. új széköly

    Tisztelt Nagy István!

    Azért Szász Jenő sem egy angyal bérmakeresztruhában…