A tavasz első napját Bihar megyében töltöttem. Ezt próbálom visszapörgetni.

Március 1.
9:30
Fél tízkor értünk Borsra, az ipari parkban megtekintjük a Celestica gyárat, amely elektronikai alkatrészeket gyárt. A vállalat 25.000.000 millió dolláros befektetéssel indult pár évvel ezelőtt, többszáz munkahelyet teremtve. A tulajdonosok pedig bővítésben gondolkodnak, annak ellenére, hogy kevés a helyi beszállító. Remélem, egy ilyen nagy vállalat húzóerő lehet a helyi kis- és középvállalkozóknak.
A látogatást a borsi polgármesteri hivatalban folytatjuk, ahol a település vezetője és az önkormányzat képviselőivel beszélgetünk a fejlesztési tervekről. Borst mindenki ismeri, hiszen itt van a legforgalmasabb határátlépő, de azt már kevesebben tudják, hogy a település élen jár az előcsatlakozási alapok lehívásában, és a befektetők is szívesen keresik a térséget.

10:45
Már Várad, a Bihar megyei prefektussal, a Megyei tanács alelnökével és a megyeszékhely alpolgármesterével folytatok tárgyalásokat. A minisztériumi projekteket ismertetem és jólesően nyugtázom, hogy a Bihar megyeiek fontosnak tartják az informatizálásról szóló projektek folytatását és elképzelésük is van erről. Ilyenkor érzem azt hogy, az elmúlt két év mégsem volt hiába.

11:15
Az Észak-nyugati Fejlesztési Régió vezető testületének gyűlésén a strukturális alapokról beszélek, informatikat fejlesztésre is lehívhatóak jelentős összegek. A visszajelzések azt mutatják, hogy az irányvonal jó, a helyi közösségek igényeinek megfelelő. Ugyanakkor a hozzászólásokból kiderül, még mindig sok a félinformáció, ami az uniós alapok felhasználását, a pályázás menetét illeti. Kritika is van, egyik miniszterkollegám számlájára, aki a fejlesztési alapok kezelését központosítva képzeli el, ezzel én sem értek egyet, meg is ígérem, hogy jelzem az első adandó alkalommal ezt a problémát.

12:30
Sajtótájékoztató az RMDSZ székházban.
Közben kint végre kisütött a nap. A terembe is belopunk egy kicsit a tavaszból, a hölgyeknek egy-egy szál tulipánnal kedveskedem, március elseje tiszteletére.
A látogatás célját ismertetem, a minisztériumi projektek bemutatása és a velünk partnerként is dolgozó települések meglátogatása. A közelgő EP választások kapcsán elmondom, mennyire fontos, hogy jól ismerjük az európai közösséget és a csatlakozás nyújtotta lehetőséget. Pozitív és tájékoztató jellegű üzenet kell a kampányban, a lakosságnak meg kell ismernie, miről szól az Európai Unió. Jó lenne, ha ezt mindenki szem előtt tartaná, politikus és újságíró egyaránt. Arról nem is beszélve, hogy hatékony EP képviseletet csak úgy lehet kialakítani, ha helyi, megyei és országos szinten is jelen vagyunk. A mai modern politika, szerintem, csapatmunkára épül, politikusoknak, szakértőknek és a közösség képviselőinek (minden szinten) együtt kell dolgozniuk. A lakossággal pedig közvetlen kapcsolatot kell kialakítani és úgy beszámolni az eredményekről.
13:30
Csapatommal kimegyünk az aláírásgyűjtőkhoz. Bemutatkozom a járókelőknek és támogatásukat kérem. A hölgyeknek természetesen jár egy szál tulipán, sokan meglepődnek a gesztustól, de örömmel fogadják. Van, aki elutasít, de a legtöbben szívesen aláírják és sok sikert kívánnak. Ezúton is köszönöm azoknak, akik aláírásukkal támogatták az RMDSZ jelöltjeit.

14:30
A Bihari Napló a következő állomás, a rövid látogatás után a helyi televízió meghívottja vagyok. Kissé maratonira sikeredett a két stúdióbeszélgetés, egy magyar és egy román nyelvű beszélgetést rögzítenek.

16:30
Megérkezünk Margittára. Váradhoz közel fekvő kisvárosan beszélgetünk Érmellék polgármestereivel. A főtéma az EP választások. Elmondom nekik, miért fontos minden szinten kiépíteni a képviseletet. Párbeszéd alakul ki, természetesen szóba kerül a független jelölt kérdése is, van, akit az uniós alapok lehívása, a brüsszeli lobbizás menete érdekel. Elinduláskor sokan meglepődnek, hogy én magam vezetem az autót. Elmagyarázom, politikai tevékenységhez nem illik igénybe venni a minisztériumi infratsruktúrát, nem is szoktam.

18:30
Lakossági fórum Váradon, házigazda Lakatos Péter parlamenti képviselő. Sok minden szóba kerül, a pénteken kezdődő kongresszus, a kapcsolattartás a választókkal, terveim EP jelöltként, és a “kémügy”. Megkérdezik azt is tőlem, hogy miért nem indultam az RMDSZ elnöki székéért. Kicsit meglepődöm, majd elmondom, reformjavaslatainknak nem ez volt a célja. A mi elképzeléseink arról szóltak, hogy jobb legyen az RMDSZ kommunikációja és hatékonyabb a szerkezete a szövetségnek.

21:30
Ifjúsági szervezetek képviselőivel találkozom. Kötetlen beszélgetés alakul ki arról, hogy ki hogyan látja az RMDSZ jövőjét. Én a régiók szerepét látom megerősödni, szerintem az RMDSZ-nek regionális szervezetté kellene válnia a közeljövőben.
Hosszú, de tartalmas nap után vagyok, igyekszem kikapcsolni néhány órára magam, péntek reggel fél héttől a Partium Rádióban segédkezem a két műsorvezetőnek. Igen, jól írtam, nem meghívottként megyek, hanem kipróbálom, milyen a mikrofon másik oldalán lenni.

61 válasz: “A tavasz első napját Bihar megyében töltöttem. Ezt próbálom visszapörgetni.”

  1. Nagy István

    “25.000.000 millió dollár”
    Nem sok itt a nulla? 25 ≠ 25.000.000 !!!

    “a település élen jár az előcsatlakozási alapok lehívásában”
    Konkrétum?

    “egyik miniszterkollegám … a fejlesztési alapok kezelését központosítva képzeli el, ezzel én sem értek egyet, meg is ígérem, hogy jelzem az első adandó alkalommal ezt a problémát.”
    Az elképzelés a probléma? Vagy már kihirdetett kormányhatározatot kell visszavonni?

    “Elinduláskor sokan meglepődnek, hogy én magam vezetem az autót. Elmagyarázom, politikai tevékenységhez nem illik igénybe venni a minisztériumi infratsruktúrát, nem is szoktam.”
    A sofőr az infrastruktúra? Vagy az autó volt saját tulajdon?

    “A mi (refor)elképzeléseink arról szóltak, hogy jobb legyen az RMDSZ kommunikációja és hatékonyabb a szerkezete a szövetségnek.”
    Minden ereszből a “kommunikáció” csöpög. Ettől és bárminamű változásától a kisember marad, aki és ami volt. Tanáccsak teli a padlás.
    A Szövetség szerkezete sem olde meg semmit. A szerkezetben álmélkodó emberek vagy teszik a dolgukat, vagy nem. Lehet, hogy egy alapos szellőztetés sokkal többet érne. Javaslom Bayer Zsolt nyílt levelét alaposan szemügyre venni.
    Lelet hagyni
    http://www.erdely.ma/erdelyinaplo.php?id=805&what=archivum

    “Én a régiók szerepét látom megerősödni, szerintem az RMDSZ-nek regionális szervezetté kellene válnia a közeljövőben.”
    Egy dolog a közigazgatási jogosítványokkal, és ahhoz eszközökkel bíró régió és egészen más dolog egy érdekvédelmi-párt-szervezet olajozott és hatékony működése peremfeltételeinek a megteremtése.

  2. qrta

    A partiumi rádiónak van világhálós elérhetősége , címe ?

  3. mesebeli

    a nagyvarad.ro honlapról elérhető on-line a Partium rádió

  4. frodo

    Lassan azt kezdem látni, hogy egyeseknek semmi sem jó ebben az életben. Ömlik több hozzászólóból a keserűség. Ennyire rossz lenne a helyzet?

    Nem látom az építő jellegű kritikát, csak a rombolót. Kérem ne haragudjanak meg, akik magukra veszik e hozzászólásomat, de én nem Önökben látom (RMDSZ ide vagy oda) a magyar közösség fejlődését, vagy akár szinten tartását is.

    Még azt sem értékelik, hogy alkalmuk van leírni ide, egy közvetlen helyre azt a sok keserűségüket.

    Sajnálom Önöket.

  5. új széköly

    Köszönöm a lehetőséget, és a beszámolót!
    De ki az a Lakatos Péter??? soha életemben nem hallottam róla….
    Zsolt, még mindig sajnálom, hogy elmész…

  6. mir

    Láttam mindkét műsort ismétlésben a nagyváradi tévében. Tök jók voltatok azzal a magyar csajjal , ahoz képest , hogy helyi tévé lenne mit tanuljanak az országos nagy műsorvezetők is. Nektek is valami ilyen arc kellenne a szóvívői székbe, nem az a fancsali Stanik