Február 22., Kisbacon

A megszokotthoz képest is sűrűsödik a program, de a kisbaconi e-Magyar pont avatását nem hagyhatom ki. Elsősorban azért, mert Erdővidék kommunikációs szempontból ma eléggé hátrányos helyzetben van, és el kell kezdeni a felzárkózást. Erre meg van az akarat és a képesség is, köszönhetően az olyan embereknek, mint Benedek Huszár Márta, aki kezdeményezte a Bodvaj Egyesület részéről az e-Magyar pont létrehozását. Az avatóünnepségen Benedek Elek szellemi hagyatékáról beszélt, amely meghatározza Erdővidék mai arcát is. Jó helyre került ez az e.Magyar pont, nyugtázom, hiszen Benedek Eleknek köszönhetően Erdővidék az internetet megelőző korban is benne volt a világ körforgásában. Elek apó nemcsak meseíró volt, hanem kiterjedt irodalmi levelezést folytatott, sok esetben nála futottak össze a szálak. Lám el-elfelejtjük, hogy korábban is voltak „virtuális” közösségek és a „szerver” éppen Erdővidéken működött.
Ma már Erdély szerte 170 ilyen pont működik, 350.000 vidéken élő erdélyi magyarnak kínálva lehetőséget az Internet böngészésére.
Alig 10 napja, hogy találkoztam annak a 260 helyi közösségnek a képviselőivel, akik sikeresen pályáztak a Tudásalapú Társadalom elnevezésű projektünkben. A szép számban jelen lévő magyar közösségeket elemezve látom, hogy sok helyen már működik eMagyar pont, azaz a közösség versenyképesebb lett!

147 válasz: “Február 22., Kisbacon”

  1. Nagy István

    “… sok helyen már működik eMagyar pont, azaz a közösség versenyképesebb lett!”

    Aligha lett ettől a közösség versenyképesebb. Szerintem megteremtődött egy, a helyi közöség versenyképesebbé válásához elengedhetetlenül szükséges infrastukturális peremfeltétel.

  2. Nagy István

    Reform helyett szigor

    http://www.kronika.ro/nd.php?name=Sh&kat=2&what=9499

  3. Emil Kent

    Na bazeg, a hulye Berotiakes mega Baconiak es nezhetik a jo sok finom noi alsot a neten.
    Erdovidek rulez”’
    A sok bunkobol gordeszkas lesz

  4. Karesz

    Vajon nem kellene szabálynak bevezetni azt ,hogy mielőtt valaki pirkálna mindenféle szemetet a netten ,kötelezően be kellene szedje a gyógyszereit, mondjuk egy órával hamarabb?

  5. mlgy

    Tisztelt miniszter úr, már elnézést, de gyanús “szaga” van ennek az erdővidéki látogatásnak. Csak igy egyből Kisbacon, mégcsak nem is a Nagy. E-pont ide, e-pont oda, azért nyiltan is ki lehet mondani, hogy “kampányolunk ecsém” és ez legalább őszinte beszéd. Gondolom ez lehetett az oka, hogy a csupa nagy betüs pártot igen nem szeretik arrafele, ha már 3500 helyett 7000-et gyüjtöttek össze Tőkés püspök úrnak.
    Egyre nyilvánvalóbb a félelem az “érdekképviseletünk” felső köreiben, hogy Tőkés László elkanalazza a sok drága szavazatot, és igenis bejut. Na de sebaj miniszter úr, van egy olyan mondás is, hogy aki nyerni akar, az kell tudjon vesziteni is. Lehet, hogy ez pont önre konkrétan nem érvényes de a “pártunkra” igen. Sok egészséget kivánok önnek, és még elvárjuk e-pont megnyitásra Erdővidékre, akkor is, amikor már nincs kampányidőszak többet.

  6. Nagy Zsolt

    Kedves mlgy!

    Az eMagyar pontok telepitese 2004-ben kezdõdött, és érdekes módon most vált gyanús szaguvá. Azért Kisbacon, mert õk pályáztak. Kampány van, valóban, de azt is tudni kell, hogy Kisbaconban erről senki nem beszélt. Szintén azon a napon volt egy talalkozóm az erdõvidéki polgármesterekkel, természetesen beszéltünk a választásokról is.

  7. Nagy István

    Sokan és sokmindent kérdeztek már a bloggazdától e helyen.
    Ennyire kimerítő és gyors válasz eddig talán még egyszer sem született.
    Valami gond van a lelkiismerettel?

  8. demeter szilard

    Ha nem válaszol, az a baj, ha válaszol, az. Kedves István, látja, ez a gondom a “rommagyar vitával”, egy feszt kisiklunk a normalitás medréből. Legyünk annyira nagyvonalúak, hogy feltételezzük, Zsolt miniszter úrnak most ippeg volt ideje szívecsücske e-pontokra reagálni. Igaz, ez nem mentesíti őt, de hátha esszekapja magát, előbb-utóbb csak megnyilatkozik.

  9. mlgy

    Tisztelt miniszter úr, méghogyha nem is vagyunk egy állásponton, megköszönöm gyors és megtisztelő válaszát.

  10. Nagy István

    Kedves Szilárd!
    Nem a válasz tényével van gondom. Csak az azonnaliságán csodálkoztam el, mint azt mindjárt az elején jeleztem.
    Akkor legyünk optimisták.
    Hétvégén Aradon, Hunnia tekintete alatt testet ölt a reform, a siker örömében föllélegzik az eremdéesz, és a fontos, nehéz és eredményes munka után lesz részünk gyakori megnyilatkozásokban.

  11. demeter szilard

    Eltűnt egy ma reggeli válaszom Nagy Istvánnak. Mivel automatice beírom a biztonsági kódot, és mivel mindig leellenőrzöm, hogy hozzászólásom megjelent-e, nem tudok másra gondolni, csak arra, hogy vírus van ezen a blogon, merthogy elvileg nem moderálják.
    Vagy mi. (Lehet, hogy álmos voltam, és az automatizmusok csak a fejemben tevődtek meg, elég élénk álomképek mindenesetre.)

  12. kesztió

    Valami gond van a Transzindexes bologokkal, valóban.
    Répa blogja ma nem volt elérhető, a Szadi Márkié sem, nekem pedig ugyanúgy egy hozzászólásom tűnt el Szomszédnéniék blogjáról.

    Wake up, rendszergazdi!

  13. Karesz

    Túl nagy a monitorizálás vagy valami nem megy ,de az biztos hogy itt komoly baj van!Régebb is volt gondom,irtam is ide rola,nemegyszer történt meg hogy hackelnek is a fiúk.Ha erre a szerverre csatlakozok, kivételes figyelemnek örvendek.,rendesen megnő a “high rate”betörési szándékok száma.A napi négy öt átlagról- ha másfelé nettezek-,felugrik tízig is percenként.Az nem semmi.A tegnap pedig itt ácsorogva két adminisztrátor lettünk a gépemen.Utóbb kiderült,egy elküldőtt beirás pillanatában hamis kódokat kaptam egy transzindexes blog oldaláról.Persze nem az illető a hibás de aki “lesben állt”, tudja mit csinál.Kárt nem csinált de jó lesz vigyázni.

  14. demeter szilard

    Javaslom, adjunk át egy e-pontot Zsoltnak.

  15. Nagy István

    Íme egy E(u) pont.

    Leonard Orban nem kíván a kolozsvári BBTE ügyeibe avatkozni

    http://erdely.ma/hirek.php?id=22878

  16. Karesz

    Ez az Orban egy karakán egyéniség.Nem kívánatosnak tartja a BB esetet,persze kellene tenni valamit.Ha nem kellene ,lehetne lazsálni.Ha kell tenni,tesz is ,jártatja a száját hiába.Aszonydja:”Párbeszéddel kell megoldani!”
    Ezt aztán megmondtad haver,ez már beszéd.Dialógushoz általában ketten szoktak lenni minimum,itt pedig ki kivel beszéljen arról nincs szó.Én sem látom kit kellene asztalhoz ültetni.Kit volna érdemes?
    Orban úr rendes ember,szolgálja az “ügyet” vagy fél a gazditól nem tudom melyik,de valószínű mindkettő.Hogy nekünk milyen “szerencsénk” van,ott is ezekkel az európai mintapéldányokkal kell osszuk az igazunkat.Kár volt “belelépni” ebbe az eu-ba.Ez se hoz szerencsét , de bűzlik ugyanúgy.

  17. Nagy István

    transindex.ro – RMDSZ-kongresszus …

    … Nagy Zsolt egyes elemeiben azt a programbeszédét ismételte meg, amelyet listavezetőként a február közepi SZKT-n mondott el egy másik kultúrpalotában, Marosvásárhelyen.
    A transindexen ez is hír.

    no meg ez:
    Frunda György értékelése szerint számos lelkész nem ért egyet az egyházkerületi állásponttal. “Mit tehetünk mi ezek után? Tovább tárgyalni, közös nevezőre jutni az egyházak azon képviselőivel, akik támogatnak” – fejtette ki a megoldást.

    A megélhetési politikus már csak ilyen: Rombol, hogy nyerhessen. A békepapokat is így szerezték maguknak a népi demokraták, és aki nem állt be azt elvitték Szamosújvárra. Most hova fog vezetni az út?

    “Vitára kell kihívni a püspök urat, és aki jobb, az nyerjen!”, szögezte le a szenátor, majd militáns hangvételű beszédét azzal zárta, hogy az RMDSZ listavezetői, Nagy Zsolt, Winkler Gyula és Korodi Attila mindhárman jobban ismerik a brüsszeli helyzetet, és hatékonyabban tudják képviselni az erdélyi magyarságot Brüsszelben, mondta Frunda.

    Tehát a brüsszeli helyzetet kell ismerni. A többi jön magától. A politikusnak. És a képviselteknek?

  18. Sándor Szilárd

    Kedves Nagy István,

    a “békepapok” fogalomról nekem – nem tudom miért ? – a lengyel “pacifizmus” és “antitrinitarista” unitárizmusnak az előhírnökei, a lelkészek jutnak eszembe, különösen Gonesius Péter ( 1530-1579 ?), aki maga is lengyel nemes lévén (is) fakardot hordott az oldalán, majd Paulus Gergely ( 1525-1591), Budneus Simon (1530-1590) jutnak eszembe akik “békepapok ” voltak…

    .. és eszmbe jut Lismanino Ferenc, az olasz szerzetes aki a lengyelországi ferences rendi szerzetes rend főnöke lévén a királyné gyóntatója volt.. a királyné pedig az olasz Bona Sforzza, Zsigond Ágoston felesége, Izabella királynő édesanyja, Izabella pedig János Zsigmond első erdélyi (és unitárius ) fejedelem ) édesanyja volt… és eszmbe jut az a “Pax disidentium” (1573) és eszmbe jut az 1564-es lengyel országgyűlési határozat , amit az orosz és svéd meg a tatár és erdélyi háború kitörése előtt hoztak..

    … aztán eszembe jut II Rákóczi György szerencsétlen lengyelországi hadjárata, amikor ott hagyta a tatár-gyűrűben a hadsereget Kemény Zsigmondot… és eszembe jut a máramarosszigeti lengyel unitáriusok üldözése és Radiczky Bálint neve.. ez már – tudom – “szakmai betegség”..tudom…

    … tudom ..,. illetve feltételezem … írásaid alapján .. neked egészen más dolog jut eszedbe…neked mi a “szakmai betegséged ” ?

    nagyon kemény szavakat használsz

    … szerinted mi lehet a mai transzilvanizmus “szakítópróbájában” az összefogás jelképe… egyre jobban leszünk “tetőtlen templomokká”…

    … Szamosújváról egészen más dolgok jutnak eszembe…

    …meg eszembe jut továbbá hogy aki nem ismeri a történelmet az kénytelen annak a tévedéseit megismételni…

    jóakarattal

    Szilárd

  19. Nagy István

    neked mi a “szakmai betegséged”?
    Azt hiszem ilyenem nincs. Fizikus diplomával rendelkezem, és 17 éve közéletközelben élek. Tanítok.

    “nagyon kemény szavakat használsz…”
    No ez meglepett. Anyáztam volna?

    … szerinted mi lehet a mai transzilvanizmus “szakítópróbájában” az összefogás jelképe… egyre jobban leszünk “tetőtlen templomokká”…
    Szerintem az összefogás örök jelképe a kézfogás. Ehhez azonban két külön személy keze kell. Én a petyhüdt kéznek nem örülök. De itt és most az egyik fél még csüngő-büngő kezet sem nyújt. De a másik kezében ott mered a buzogány.

    … Szamosújváról egészen más dolgok jutnak eszembe…
    Nekem is ugyanazok. Oda vitték e sorba nem állt papokat, akik megalkudtak maradhattak templomaikban, békepapnak.

    …meg eszembe jut továbbá hogy aki nem ismeri a történelmet az kénytelen annak a tévedéseit megismételni…
    Történelemből nem vagyok jó, de történelmi tévedések megismétlésére semmi esélyem.

  20. Nagy István

    Nagy Zsolt “azzal vigasztalta a reformereket: a reform nem csak alapszabályzat-módosítást jelent, hanem egy folyamat, aminek része hogy javítanunk kell a szövetség kommunikációján.” írja a transindex.

    Javítani a kommunikáción… Mosolygósabban csőbe húzni? Azt hiszem, hogy már jobban értem a reformszándékot és az euképviselőséget is.

  21. Nagy István

    … Félórás késéssel indult a második nap az RMDSZ 8. kongresszusán, az aradi kultúrpalotában. …
    …Körülbelül egyórás késéssel érkezett a kongresszus második napjára Markó Béla és Takács Csaba. Fél tízkor, mikor a vita megkezdődött, a csúcsvezetőségből csak Kelemen Hunor, Kovács Péter, Nagy Zsolt és Szép Gyula volt jelen.

    Ez együtt másfél óra.
    A vezír figyel a nípre. A níp így is, úgyis újraválassza.

  22. Nagy István

    Ez is a transidexről.

    Cseppben a tenger:
    Markó elnökjelölti szlogenje: “Erdély legyen a keleti Svájc”
    “Nem ígérhetem, hogy eddigi politikai kérdómat megváltoztatom. Erre már nem vagyok képes! (…) Önök végülis ismernek engem”

  23. Nagy István

    14:28
    Aradon galoppban letudták a napirendet
    Az Aradra összehívott tanácskozás pénteken egy negyedórával, a mai zárónapon várhatóan a kitűzött időkeretnél másfél órával hamarabb befejezi munkálatait. Az EP-küldöttek rövid beszédei alatt a terem jó egyharmada üres volt – a folyosón többen arról érdeklődnek, hol lehet felvenni az útiköltség-térítést.

    14:47
    Markó újraválasztva
    436-an szavaztak Markó mellett, ez 91%, ellene 42-en, ami 9%-ot jelent – érvénytelen szavazat 1 volt.

  24. Nagy István

    15:05
    Markó, aki szerint a kevés ellenszavazat azt bizonyítja, hogy az RMDSZ nem mutat fel alternatívát.
    Ha már az új elnök is ezt mondja….
    „De az őrségváltást elő kell készíteni.”
    … Iljics után jött Visarionovics….

    A tanácskozás két és fél órával hamarabb fejeződött be, mint az eredeti napirend.
    Tervtúlteljesítés. … Nem is olyan régen volt még ilyen.

  25. Sándor Szilárd

    Kedves Nagy István,

    a képzet-társítás miatt gondoltam, hogy “kemény szavakat használsz”, ahogy az RMDSZ révén a békepaporól írtál és ahogy eljutottál Szamosújvárig … valahogy ez keménynek tűnt … gondolom veled együtt remélhetem, hogy a papok politikai hova-tartozásuk miatti szamosújvári üldözése remélhetőleg nem lesz a történelem megismételt tévedése … szóval azért tűnt keménynek ez a megközelítés, mert “megtorlást” a “bilincses bosszúállást” feltélezi …

    Igen .. az összefogás jelképe valóban lehet a kézfogás is, de sajnos ez a jelkép elkopott … mert úgy ahogy beszélhetünk Júdás csókról úgy beszélhetünk, pilátusi kézmosásról …. és hadd ne nevesítsem azt, hogy milyen kézfogásról is … tehát e jelkép szerintem az elkopott, bepiszkolódott, mert könnyen létre sem jöhet , vagyis a békének a megegyezésnek stb.. a függvénye hogy van vagy nincs összefogás , az összefogásnak pedig mint jelképnek egyértelmű üzenete kellene lennie ..

    … olyan mai jelképre gondolok az összefogásnál, mint például a kereszt ami jelképe lehet például a fájdalmat és elmúlást is legyőző reménységnek, hitnek (is)..olyen jeleképre gondolok, mint például a qüró.. a krisztusi megváltás jelképe, vagy a luther-rózsa, vagy a kehelyben lobogó láng az értelem és hit világossága.. stb.. … de próbáljak meg elrúgaszkodni a vallásos jelképektől: mint például: a vöröskeresztről a kórház, a stop tábláról a megállás, a kehelyre felkúszó kígyóról a gyógyszertár jut eszünkbe.. vagy a phonixmadárról az újjászületés .. stb.. a sort lehet folytatni …

    .. más szóval van-e, és ha igen akkor hol van és milyen lehet az a mai erdélyi magyar jelkép amit mindannyian eltudjunk fogadni és ami az összefogást jelentse mindannyiunknak ….. na jó hangosan gondolkodom :-)

    barátsággal és jóakarattal

    Szilárd

  26. Karesz

    Kedves Szilárd!
    A mai magyar jelkép ,történelmi pillanat megörökítésképpen ,én egy bokszkesztyűt ajánlanék.Ezt nem azért mert mondjuk “kesztyűs kézzel” bánunk egymással,hanem ilyenbe bujtatott ököllel üssük ki a vélt ellenfelet.

  27. Hati

    Valhol neki kell essen az ember az RMDSZ-nek, más interaktív felületet pedig nem találtam a párthonlapon. Szóval bocs, Zsolt: ez az RMDSZ kongresszus nem okoz hányingert nálad: 92 %-os támogatottság Markónak. Mint a szovjeteknél. Nincs ellenfél, de titkos szavazáson a nép elsöprő többsége támogatja. Szerinted ez az erdélyi magyarság rmdsz-t pártoló aránya? Aligha hiszem. Pedig kár, lehetne jó dolgokat is összehozni, ha azt az irdatlan bukaresti apparátust, amit fenntartotok, nem önmagáért működtetnétek. A civil szférát igyekeztek megnyuvasztani, a nem benneteket pártoló sajtót úgyszintén. Én évek óta civil ügyekkel foglalkozom, közügyekkel, magyar közügyekkel itthon. Soha senki se kérdezte meg pártunk tájékáról, hogy te hülye, van valamire szükségetek? Ha én kerestelek benneteket, egy halom ígéret, oszt továbbállunk. No, ezért fogok én és még sokan mások a fiatal értelmiségiek közül Tőkésre szavazni, nem mintha meg lennénk győződve, hogy ő jobb nálad. Egyszerűen azért mert semmibe vesztek bennünket és csak a kampányban válunk fontossá, akár az autónómia szlogen. Hogy nem szégyeli az RMDSZ a területi autónómiával kampányolni ma is neked, nektek, amikor még a kulturális autonómiát is képtelenek voltatok átvinni és ennek ellenére még mindig Bukarestben tetszelegtek. Erre azt fogod mondani, hogy jó, jó, de milyen fontos dolgokat elinézünk, e pontok meg egyebek. Zsolt! Ezt a románok is megcsinálnák, mert ezek a fejlesztések a csatlakozásból és egyebekből következnek. Ehhez nem kell egy érdekvédelmi szervezet, ahogy az autópályához sem kell.

  28. Nagy István

    “közös nevezőre jutni az egyházak azon képviselőivel, akik támogatnak” – mondta Frunda György. Ez a politikusi fogalmazás a nép nyelvén azt jelenti, hogy aki nem áll be az megnézheti magát. Ugyanúgy, mint évtizedekkel ezelőtt.
    Csak lefordítottam az üzenetet, ami maga nagyon kemény volt.

    Absztakcióhoz fordulva lehet logokat keresve szimbólunokat keresni és találni. Bejáratás kérdése, hogy eléri-e a kiválasztott szimbólum a célját, vagy sem. Ilyen a rombusz-tulipán. Mára már sokkal több pecsétnyomot vonz, mint akárhány mögötte masírozó politikus személyes varázsa együttvéve. Ez a jel nemesülhetne az összefogás jelévé is, de a következő négy évben aligha történik ez meg, hiszen az alig újra megválasztott elnök maga mondta, hogy képtelen a változásra.

    Pedig az emberfiának csak egyetlen kiútja van, a szeretet, a kézfogás, a segíteni akarás, hajlandóság és cselekvés.

  29. mlg

    Emberek nektek mi a véleményetek erről ???
    “Az erdélyi magyarságért erkölcsi síkon is lehet küzdeni. A fennkölt gondolatok megfogalmazására viszont maradjunk itt az országban, a püspök urat is erre kérem”
    Ez a gondolat – Verestói szenátor úrtól származik, attól az embertől, aki amikor 89-ben Tőkés küzdött a szabadságért, ő Ceausescuné szárnyai alatt, köszönöm szépen hallgatott. Ez oktatja ki most Tőkés Lászlót…
    Hogy nem szégyelli magát ???, esküszöm hányingerkeltő…

  30. Karesz

    Mi az a szar, hogy erkölcsi sík?Milyen erkölcs?A legundorítóbb alak akivel valaha akadt dolga az erdélyi magyarságnak,veszi azt a mérhetetlen orcátlanságot és előadást tart erkölcsről.Nem szándékom embereket személyesen támadni de itt és most ,tiszta vizet a pohárba! Nagy Zsolt koncepciós un.korupciós baromságát őfelsége V.A. egyeztette a barátaival Bukarestben.Kerekes Gábor belekeverését ,a hasonló agyrém hazaárulását szintén ő kavarta.Mindezt azért hogy Basenak a kegyeibe kerüljenek.-Le kellet valahogy körözni Szász Jenőt?-
    Nem jött be a konspiráció,mert a keleti cár sokkal jobban játszik és keményebb mint azt valaki gondolta valaha.Base sokat hibázott s magáraharagította az orosz medvét.Ennek isszuk a levét pl.a gázárban.Van és lesz még folytatás,rámegy inge gatyája a népnek.A haszon annyi hogy el kellet vetni a hülye vádakat.A potyára feneket csokoló lakáj pedig hoppon maradt.Most erkölcsről prédikál.Annak akinek lehet, persze.
    Adrian Nastase miniszterelnöksége alatt mondta egyszer,ha kirakatba kell rakni a magyarságot ,az nem baj,lehet velük szót érteni csak az a fatolvaj ne lenne köztük mert azt ki nem állhatja.Németül idézett egy közmondást aminek a lényege:”Kellenek az árulok, de megvetjük őket.”Adiról sok mindent el lehetne mondani de azt nem, hogy nem tudná mit beszél,s ha már neki is ez volt a véleménye, az sokat mond.

  31. Karesz

    Az sem semmi hogy:”Az euroválasztáson olyan politikusokat indít az RMDSZ, akik képesek gyakorlati kérdésekben, például “birkakontingensért, sókiviteli kvótáért és területi támogatásokért” lobbizni Brüsszelben.”
    Hallottam Nagy Zsolt programbeszédét,a Winklerét nem mert lenyúlja az ellen.Most már tudom mit nem szabad elmondani.Lehullot a lepel a nagy titokról.Birkakontingens,sókivitel,területi támogatás.Ez igen program!Nem csodálkozok, ha kellet titkolni.Pedig eddig is tudtuk hogy ezek az elemek mind megvannak.Most hogy program része is lettek,itt az álomvilág.A keleti Svájc!
    A Birkák mind megvannak és úgy látszik maradnak is 90%-os támogatáson felül.Maholnap a Sóhivatal is ott lesz,csak türelem.Területi támogatás is kell,mondjuk a Primaverii negyedben,a parlamentből kimaradt rmdsz-esek megsegitésére.Errefelé jobb is lesz ha nem mutatják magukat.
    Őszintén Nagy Zsolt ,jobb sorsra érdemesnek tartottam a fiatal generáció képviselőit,de ilyet ,hogy most Gigi Becali kenyerét raboltatja el a vénség a fiukkal,hát ez azért ,titok ide titok oda,keserű pirula.Minek kellet akkor ennyit tanulni, hogy pakulár legyen a miniszterből,vagy sóhivatalnok?
    Te jó ég, az ember haja az égnek áll.Igaz mondás az,hogy az emberedet a nehéz pillanatokban ismered meg.Nehéz idők jönnek és bambán nézzük, mert nem hiszünk a szemünknek, hogy milyen kicsik is azok akik nagyjainknak tették magukat.Nem csoda hogy semmire se mentünk velük.Tényleg lehullott a lepel.

  32. Nagy István

    “Adiról sok mindent el lehetne mondani de azt nem, hogy nem tudná mit beszél”
    Bizony Ő is tudja mit beszél.
    Ő az ilona napszámosait előállító műhelyben (Stefan Gheorghiu) osztotta az észt, amikor az általa megvetett kencéket talált ki ugyanarra a nőnemű lényre.

  33. Nagy István

    A sóhivatal már egy ideje megvan, lassan egészen olajozottan működik, már 91%-osan.
    A só egyébiránt már évezrede jó árú. Annak idején csak ízesítettek vele, mára leginkább szóda készül belőle. Maró. És 2007 Aradján a romániai magyar érdekképviselet zászlójára tűzte, saját valutájaként. Jut eszembe, hogy emlékeim szerint a hazai sóbányák legfőbb sónokát is az eremdéesz ülette szék(é)be. Kifogyott a fa? Jöjjön a jó?

  34. Nagy István

    “Lehetne jó dolgokat is összehozni, ha azt az irdatlan bukaresti apparátust, amit fenntartotok, nem önmagáért működtetnétek.”

    Az aparátus attól irdatalan, hogy országszerte úgy 300-an főállású magyarok. Ebben nincs benne Bukarest, ahol talán 100 körül vannak. Ha tévedek, akkor kérem javítson ki Zsolt. A bukarestiek persze kormányalkalmazottak. A legsérülékenyebb egzisztenciájúak.

    Az eremdéeszfenntartottak tulajdonképpen az oktatási támogatást és hasonlókat kinti pénzen kezelő alkalmazottak, és választási időkben a szervezet napszámosai is, de a Communitas által fölvett, a romániai magyarság kotyvasztására adott bukaresti pénz jelentős, a nem nyilvánosan elköltött része, idén lesz vagy 50%, szintén válaszrtási kampányban hasznosul. És akkor egy szó sem esett a tulipános pecsétekért kapott parlamenti jelenlétért járó összegről, vagy a mindig titkosan, de folyamatosan megkapott, előbbivel azonos nagyságú budapesti pártpénzről.

    Dez ez már így van jó évszázada. A demokráciá(nk)nak ára van.

  35. Sándor Szilárd

    Kedves Nagy István,

    …nem a politikai jelképekre gondoltam : mondjuk fenyőfa, tulipán, nyil,rózsa, repülő madarak, stb…

    … igen, valószínű túl idealista vagyok, hogy ilyen dolgok egyáltalán megfordulnak a fejemben .. ezek eszerint …

    … attól még az hogy erdélyi magyarság… még talán jelent valamit.. a “transzilvanizmus szakítópróbájának” az idejében is .. vagy nem így látod … ?

    jóakarattal,

    Szilárd

  36. demeter szilard

    “Valhol neki kell essen az ember az RMDSZ-nek, más interaktív felületet pedig nem találtam a párthonlapon.” Bezony, viszont Zsolt naplója külön link, ezek szerint az informatikai miniszteri tisztség ezzel jár, végül is, információ, informatika, van valami közös, ugyi.

  37. demeter szilard

    “Mindazoknak, akik nem élvezhették az Erdélyi Magyar Televízió kétnapos élő közvetítésében a Rommagyar Demokrítészek Szövegsége “Arad Galopp” c. rockoperáját, röviden összefoglalnám, milyen bicska nyílik majd a zsebünkben (előrebocsátanám: konzervnyitó nem lesz rajta, egy korszak lezárult, bémondták, ne boncolgassuk). Először is Kelemen Attila, Aki-Az-Ármin-Nevet-Is-Viseli, helyszíni tudósítóinak jelentette, merészebben is lehet fogalmazni, mert a lólábakat lelövik, ugye, így a rommagyar folklór olyan küldött-viccel gyarapodott, miszerint: “Mi a különbség a fasz és a balfasz között? – A balfasz felszólal.” Ráadásul felszólaló-cédulát kellett gyüttögetni, három céduláért már a keresztlányod irodavezető lehet.

    Mindenekelőtt a jelennel foglalkoztak, Tőkés egyedül nem jut Brüsszelig, Dakarhoz is szervízkocsi kell, itt meg ráadásként fekvőrendőrök vannak az utakon. (Kelemen Attila, Aki-Az-Ármin-Nevet-Is -Viseli, a vazelinóleumon a szavak alatti jelentéseken korcsolyázott, ezek nem értették meg őt.) Miután Szabó Ödön meteorológus teljesítette szolgálatát, Verestóy retorika órát tartott, Arisztotelész pedig a másik oldalára fordult.

    A Nőket a Konyhába Mozgalom tagjai ellenben teljes sikert értek el, megasszondta a nép rúzsálló ajka, férfiembörhöz a gyomrán keresztül (hagyományőrző skanzenünkben ez még mindig nem a zsigerelést jelenti, Győzike meg nem Hannibal Leckter).

    Másik jelszó a fiatalítás, ezzel annyi a gond, jelezte az elnök, a Petőfi-Schiller Egyetem európai akkreditációja még nem teljes, bár Korodi Attila stylist a sokszínűség jegyében enyhén célozgatott arra, hogy a gólyabál jól sikerült.

    Markó Béla nem szeretne párttá válni. Valóban jobb a parttalanság, a vízen járás még mindig bejön a popornak. Ezután mondatott ki az Igen: “Erdély legyen a keleti Svájc”, a tulipánlegelőkön minden tehenet piros-fehér-zöldre festünk, és Erdélyt szépen katonákra osztjuk. Sajnos, a székelyek határőrök voltak, és az EU-ban nincsenek határok, következésképp hadállás nélkül maradtak. Ezért Nagy Zsolt listavezető (abc-sorrendben, Nagy, Winkler; Korodiról mostanság megfeledkeznek) felvetette a tudásalapú E.T. konceptjét. Emlékeim szerint az abból áll, hogy szeretni kell a zőccségeket, márpedig a székelyek csak a fődjeiket szeretik, a pityókát eladják. Hát ezek után ne adják el, szeressék.

    Befejezésül Hungária átadta Markó Béla kilencvenszázalékos új elnöknek a tölgy- és babérkoszorút.

    Hogy ne fázzon a feje. Ha már nem fő.

    Ui.: Igazán feltehetnék az RMDSZ honlapjára a negyven oldalas EP-programot. Tartalomfejlesztésként.”
    Saját szerzemény, csak a blogomat nem akartam belinkleni, nehogy önreklámként kimoderálják.

  38. Nagy István

    Kedves Sándor Szilárd!
    “…nem a politikai jelképekre gondoltam : mondjuk fenyőfa, tulipán, nyil,rózsa, repülő madarak, stb…”
    Régebbi meg újabb jelképekre gondoltam. Az, hoogy politikaiak csupán a megélt pillanat miatt van. Mert a mindenkori jelképek a csontra vetkőztet pillanatnyi érzésekből nőtek/nek ki és maradtak meg évezredig vagy tűntek el szinte azonnal. A zászlóvivőtől, üzenetétől és annak fogadtatásától függően.
    Lehet, hogy egyszer majd összeáll a XXI. századi transzilván jelkép is, vagy már ma is létezik, látjuk, de még nem tudjuk róla, hogy az. Mert nem látjuk elég távolról. Fogjuk-e? Talán igen, ha az erdélyi magyarság tényleg jelenteni fog valamit, nem csak egyedeinek, hanem az azokat, létünekt, művüket messziről szemléőknek is.
    A sókufárokat nagyon hamar el szokták feledni.

  39. Nagy István

    “Azért vállalom tovább, hogy (…) ne nyomorogjon a földműves vagy a nyugdíjas, és hogy lakáshoz, álláshoz jusson a fiatal! (…) Ehhez a munkához egységes, következetes RMDSZ kell. És párbeszéd az erdélyi románokkal, párbeszéd minden felelős román politikai párttal.” in http://erdely.ma/hirek.php?id=22926

    Mondta az újraválasztandó, akit újra is választottak.
    Tényleg? Nyomorog a nyugdíjas, no meg a földműves? Mióta? Ez az állapota nem szűnt meg 1992 május 22-e, Markó Béla szenátorsága, és az RMDSZ parlamenti jelenléte, majd 1996 decembere, az RMDSZ kormányrészessége óta? És közben a fiatal ugye lakáshoz, biztonságos megélhetéshez jutott? No meg magyarul tanulhatja az Őrkőt meg a Nagyhagymást? És nem Jancu de Hunedoararól okítják a románok, és nem Románia, történelme óráin? És történik ez azóta, hogy a tanügyet miniszterelnök-helyettesként felügyeli, no éppen ki, hát persze, hogy Markó Béla. Aki olyan jól felügyelte az oktatási törvény éppen közszemlére bocsátott tervezetének változatát, hogy még csak nem is látta, mint arról a kongresszusitévében láttam megnyilatkozni.
    Kell tehát mindezért az „egységes, következetes RMDSZ”. „És párbeszéd az erdélyi románokkal, párbeszéd minden felelős román politikai párttal.” De ki fog szóba állni a romániai magyarokkal? Csibi Magor? De Ő sem, legalábbis a Heti Válasznak ezt mondta. Mert ott van arra az RMDSZ. Ott van?

  40. Fairplayguy

    Kedves Karesz,
    Kicsit belejavítottam az általad ajánlott linkbe mert emígyen egy klikkel is működik. Köszönöm a megértésedet.
    Tehát klikk ide megint:
    http://nyaradi.blogspot.com

  41. Fairplayguy

    Kedves Qrta,
    a te (utólagos) engedelmeddel meg idebökném az általad megadott linket is mert ez jellemzi (szerintem a legjobban) a mai romániai médiamonopóliumot amit az RMDSZ a kezében tart (nem írtam hogy csak vezet mert ettől lényegesen többről van szó).
    Na de a linked megint:
    http://varazslo.freeblog.hu/archives/2007/02/22/Eladni_magad_csunya_dolog/

  42. Fairplayguy

    Kedves magyar testvéreim, közlöm Veletek hogy egy szervezet amelyik ilyen nagyságú médiát tud kénye-kedve szerint mozgatni az hogy úgymondjam sajna: nem semmi.
    Gondolok hirtelen arra hogy egy ilyen jellegű blogot pld. (mint ez is) pár százan esetleg pár ezren olvasnak. De kérdem én Tőletek hogy mi ez a szám ahhoz a népességhez viszonyítva mint amit az RMDSZ el tud érni és folyamatosan bombáz nap mint nap a kommunikációs stratégiájával (milyen okos vagyok, ilyen kifejezéseket használok mint kommunikációs stratégia ::)))?
    És akkor még reménykedhetünk valami változásban?
    Tök hülye kéne legyenek a fent említett Elvtársak (bocs Urak) hogy helyet engedjenek politikai alternatíváknak, hogy ne beszéljek házon belüli reformokról… Amikor abszolút minden eszköz a rendelkezésükre áll hogy az egypártrendszerük fennmaradjon (aminek kicsi-nagy buksiját mivel a saját gyerekük, naponta nyugodtan simogathatják ezáltal növelvén még azt – mármint az egypártrenszeri hatalmat)…
    Kérdem én Tőletek mit tud ezzel az óriási kommunikációs hatalommal eredményesen szembeszállni kies hazánkban? Talán még Tőkés püspök Úr sem!
    Na szervusztok Feleim… A legjobbakat!!! És valamit nem felejteni: ezek arra mennek hogy Oszdj meg és uralkodj! Tehát arra kérlek benneteket hogy ne marakodjatok, mert mások pont erre utaznak!

  43. malmos

    Fairplaygaguy!
    Mit tudsz te egyáltalán az Erdélyi politikusokról?
    Szerintem semmit!

  44. malmos

    Elvtársak!

    KIrályválasztás lesz 2009-ben Kézdivásásrhely főterén !

  45. Tivadar

    Zsoltot-ból szinte RMDSZ elnök lett, legalabbis a maszol.ro videoja szerint.
    A poén, hogy egyesek szerint ennek van realitasa, de szerencsere csak jó vicc, mások szerint kár, hogy csak vicc, és nincs realitasa.

    http://maszol.ro/videoteka/2201

    itt megnézhetitek

  46. Fairplayguy

    Kedves malmos!

    Ha már semmit sem tudok az erdélyi politikusokról, akkor ha megkérlek szépen megosztanád velem azt amit Te tudsz? Ugyanis nagyon szeretek tanulni…

    Megelőlegezett köszönettel:

    A Fairplayfiú.

  47. Karesz

    T. Fairplayguy!
    Bizonyára hallottad azt a közmondást,hogy lassú víz ,partot mos!Úgy hogy ne aggodj!Soha nem a mennyiség számit,hanem a minőség.Persze sok lúd disznót győz de csak a mesében.Egy acél szerszám százezer kutyaszarból készült másiknál többet ér.A világot nem Bologatójancsik meg Okostónik viszik tovább,hanem az igazát keresők elszántabb csapata.Lassan érik a gyümölcs annál nagyobb az értétéke.Borászok is jól tudják,többet ér tíz langyos éjszaka, mint száz felhős nap.Na ennyi népi bölcsesség hallatán még csak annyit hogy tűzben edzik a jó acélt,abból lesz a legnemesebb valaha készített eszköz az eke.Feltörik vele a fekete,süket földet,termékenyé teszik vele az ugart.Onnan hajt ki az új vetés ,a jövő ígérete.Ez a világ rendje,aki ellene dolgozik azt elmossa a víz mint a szennyet de a kövek maradnak mint ahogy Nagy István korábban is leirta.
    Aggodalomra nincs okod,csak türelem mert az nem tulipánt terem az biztos!

  48. Nagy István

    nyugatijelen.com
    Arad

    Hétfőzet
    Irházi János módra
    Megemelem kalapom az aradi RMDSZ előtt a kongresszus zökkenőmentes és profi megszervezéséért. Az érdem annál inkább dicséretes, mert tudom, hogy az elmúlt hetekben Tóth Csaba ügyvezető és csapata önhibáján kívül hányszor ütközött falnak, hány, váratlanul előbukkant problémát kellett menet közben, kapásból megoldani. Sikerük kulcsa, hogy mindent a lehető legegyszerűbben, pragmatikusan, cirádák és flancok nélkül szerveztek meg, az önkéntes kísérők, lebonyolítók, szervezők “láthatatlanok” voltak, ám azonnal kedvesen mosolyogva ott teremtek, ha szükség volt rájuk.
    S ha a lebonyolítás egyetlen kérdőjelet sem szült, annál többet szült maga a kongresszus. Amelynek már az elején bebizonyosodott, fő céljai a laza, karcolatlan fieszta-hangulat megőrzése, az egység kifele való mutogatása és nem utolsósorban a korporatív vezetési stílus tűzön-vízen való megőrzése. Így aztán, hála önmagának, a kongresszus teljesítette küldetését és céljait, sőt, még túl is szárnyalta azt, hisz a küldöttek zöme – habár elhangzott, hogy nem érdemes az ellenjelölt Tőkés személyével foglalkozni –, az elnöki beszámolót követő vitában rendre csépelte a püspök megosztó magatartását. Nem csoda, hisz az első, Unión belüli kongreszszuson a szövetségnek először kellett lenyelni, majd megemészteni az éles konkurencia kirügyezését.
    Hallgatva a több tucat hozzászólást, érdekes módon az elgondolkodtató kritikák vagy költői kérdések nem az érdesszájú platformok irányából érkeztek, hanem maga a csúcsvezetés vetette fel ezeket. Számomra a legizgalmasabb problémát Takács Csaba ügyvezető elnök fogalmazta meg, amikor felvetette, mi lesz a szövetséggel, ha kikerülnek a kormányból? És ez olyan ember szájából hangzott el, aki nem egy vidéki város íróasztala mögül elmélkedik a szövetség holnapjáról, hanem hétköznapi fülek számára elzárt információkból is gyúrja aggodalmát. De említhetem Nagy Zsolt minisztert is, aki új arcokat akar látni a szövetségben, mert vélhetően úgy gondolja, jó néhányan már belefáradtak az RMDSZ-be, és kemény, mindennapi munka helyett csak éldegélnek a dicső múltból. Tény, az RMDSZ sikerlistája kizárólag a kormánytagságnak is köszönhető infrastrukturális beruházásokból falatozik, miközben már rövid távon aggasztó szervezeti gondok halmozódnak az előszobában.
    Sajnos a hozzászólások lebonyolításának rendszere, a cédulás-másodpercek nem adtak alkalmat a szövetség jövője szempontjából izgalmas kérdések megvitatására, egyedül Markó Bélának volt lehetősége válaszolni a hozzászólásokra. Ő viszont elsiklott ezek fölött, mivel minden áron az egységet, az egységes véleményt akarta kifele közvetíteni. Ezért aztán nem ártana, ha a szövetség két kongresszus között alkalmat találna az elsőre elméletinek tűnő, de valójában velejéig gyakorlatias kérdések kibeszélésére. Mert a most megszavazott program inkább falvakoló szövegeket tartalmaz, holott minden ügyes mester előbb a téglák közötti repedéseket foltozza be.
    Mert ellenkező esetben később egetverő meglepetések érhetik.

  49. Nagy István

    nyugatijelen.com
    Arad
    Bemutatkoztak az EP-jelöltek
    Egy tartózkodással, ellenszavazat nélkül elfogadták az RMDSZ európai
    parlamenti választási programját.
    A programot Nagy Zsolt informatikai miniszter, a szövetség listáját vezető jelölt olvasta fel kivonatosan.
    A programhoz Winkler Gyula, Borbély László, Kerekes Károly szólt hozzá.
    Az EP-listán 45 jelölt szerepel.
    Beethoven Örömódájának zenei aláfestésével a jelöltek sorra bemutatkoztak a kongresszuson és egy rövid programszöveget mondtak.

    Nagy Zsolt
    Marosvásárhelyen született 1971-ben, jelenleg Kolozsváron él kétgyermekes családjával. Mérnöki diplomáját a Kolozsvári Műszaki Egyetemen szerezte, ipari automatizálás és informatika szakon.

    Winkler Gyula
    Vajdahunyadon született 1964-ben. Nős, egy gyermek apja. Okleveles mérnök és közgazdász.

    Korodi Attila
    Csíkszeredában született 1977-ben és Tusnádfürdőn nevelkedett. Közgazdász-mérnöki diplomáját a Bukaresti Műszaki egyetemen szerezte német nyelven, amelyet kiegészített egy stratégia-menedzsment területén szerzett mesteri diplomával. Jelenleg doktorandusz európai projektek menedzsmentje szakon.

    Sógor Csaba
    1964. május 12-én született Aradon. Jelenleg Csíkszeredában él, három gyerekes családjával.
    Felsőfokú tanulmányait 1988-ban végezte el Kolozsváron a Protestáns Teológiai Intézetben. 1992-1993-ban a Zürich-i, illetve Basel-i egyetemeken mélyítette el teológiai tanulmányait.

    Bíró Rozália
    Marosvásárhelyen, 1965. májusában születt. Közgazdász diplomát a kolozsvári Babes–Bolyai Tudományegyetemen szerzett, ipar, szállítás és kereskedelem szakterületén. Tanulmányait az Open University Business School intézmény keretén belül bővítette 1997-től egészen 1999-ig. Ezt követte 2002-ben a Research Triangle Institute International szervezésében megtartott képzések sorozata.

    Niculescu Tóni
    Marosvásárhelyen született 1964-ben. 1998 óta, amikor az RMDSZ Európai Integrációs államtitkára lett a Ciorbea kabinetben, szinte kizárólag az európai csatlakozással kapcsolatos munkát folytatott.

    Szabó Károly
    Nagykárolyban született 1943-ban. Nős, két felnőtt gyermek apja. Tanulmányait Kolozsváron végezte a Politechnikai Intézet Villamosmérnöki szakán, majd posztrgraduális képzésen vett részt a bukaresti Nemzetvédelmi Kollégiumban.

    Fekete Emőke
    1978. szeptember 23-án születt Kolozsváron. 2000-től az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének tagja.

    Csutak István
    1956. február 28-án született a Hunyad megyei Petrozsényban. 1981-ben szerzett egyetemi oklevelet a temesvári Traian Vuia Műegyetem mérnöki szakán.

    Hodgyai Géza
    Szászrégenben született 1959-ben, jelenleg Gyergyószentmiklóson él háromgyermekes családjával. Mérnöki diplomáját a kolozsvári Babes–Bolyai Tudományegyetemen szerezte, geológiai mérnöki szakon.

    Jakab István
    Marosvásárhelyen született 1973-ban, nőtlen. Okleveles közgazdász, tanulmányait a kolozsvári Babes–Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság karán folytatta, majd magiszteri fokozatot szerzett a Közép-Európai Egyetemen (Central European University) Budapesten valamint a Dublin-i Európai Intézetben (University College Dublin), szintén közgazdaságtanból.

  50. Hobi

    Karesz
    “Bizonyára hallottad azt a közmondást,hogy lassú víz ,partot mos!Úgy hogy ne aggodj!Soha nem a mennyiség számit,hanem a minőség.Persze sok lúd disznót győz de csak a mesében.Egy acél szerszám százezer kutyaszarból készült másiknál többet ér.”
    megmentettel:))..napok ota erlodok azon hogy vane ertelme hutteni a gyomrunkat itt egymas kozott..mert ugye az EP kepviselojeloltunk nem igazan rug labdaba a sajat bloggjan..lehet azert mert itt nem 91%-os a szimpatizansok aranya:))…na meg amugy is monologhoz szoktak kepviseloink..az jo dolog..csak kozben be kell venni a gyogyszert…
    ..kulonosen hanyingerkelto meg az a teny hogy a hatalmas aparatusukhoz veletlenul se pozitiv szelekcioval jutnak be emberek..nem tudom akarattal csinaljak-e vagy a rendszer alapkovetelmenye…de alltalaban a legdroidabbak lerulnek oda s ok viszik magukkal a haverjaikat..s azt mar tudjuk hogy madarat tollarol…
    ugy amugy meg kene sugni Tokesnek hogy egy esetleges veszteseg utan ne keseredjen bele..a rendszer ellen harcolt..olvasva a napilapokat mely mocsarban tapos..es erkolcsi gyoztesnek csak ot fogom betudni..

  51. Fairplayguy

    Kedves Karesz és Hobi,

    Nem azért írtam egy helyzetértékelőt a kommunikációs háborúról ami különben minden egyes kampánykor le szokott zajlani hogy elbátortalanítsalak meg letargiába illetve beletörődésbe kergesselek benneteket , hanem pont azért hogy arra ösztönözzelek Titeket hogy a tettek mezejére kéne lépni, nem sírni meg beletörődni…
    A tettek mezejére lépés most pont azt jelenti hogy mindenki aki egyetért azzal hogy az erdélyi magyar politikai életet fel kéne frissíteni, ill. többpártosítani (ami szerintem az RMDSZ-nek se lenne feltétlenül rossz) az pont most kéne segítsen összeszedni azt a bizonyos százezret Tőkés tiszteletesnek.

    Na továbbra is szeretlek Benneteket és ne felejtsétek hogy ne dőljetek be továbbra se a ”Divide et impera” megosztó politikájának!!!

    Továbbra is maximális szeretettel:

    A Fairplayguy.

  52. Andi

    Itt csak az utolsó hozzászólást olvastam el, mert most nincs időm mindet végigfutni, de Fairplayguytól kérdezem: nem tudod Kolozsváron hol lehet aláírni, lehet-e még aláírni a Tőkés listára?????????

    Andi

  53. cs

    mikor lesz székelyföldből szilikon-völgy?

  54. Fairplayguy

    Kedves Andi!

    Sajnos erre vonatkozólag nem tok információt adni, de ha valaki tud akkor ezúttal én is megkérném segítsen Andinak az infóval.

    Köszönettel:
    A Fairplayfiú.

  55. Nagy István

    Bloggazda megjegyzése nélkül fölszívódott Andi utóbbi beírása.

  56. Andi

    Aláírtunk.Állítólag meglesz a 100.000.
    Üdv mindenkinek

  57. Andi

    Hobi azon megjegyzésére, hogy “kulonosen hanyingerkelto meg az a teny hogy a hatalmas aparatusukhoz veletlenul se pozitiv szelekcioval jutnak be emberek..nem tudom akarattal csinaljak-e vagy a rendszer alapkovetelmenye…de alltalaban a legdroidabbak lerulnek oda” egy pikáns infó : a lista 8-ik helyezettje történetesen évfolyamtársam volt az egyetemen, 3 évig, majd visszabukott-upsz. Mi zömében 2001-ben államvizsgáztunk, neki ez 2003-ben jött össze. Egy csepp lelkiismeretfurdalásom sincs amiért ezt leírom, mert szerintem a közszereplők ki kell állják a nyilvánosság próbáját-júúúúúj.

  58. Nagy István

    Valaki érdeklődött a választási program felől, a 36 oldalas szöveg itt található:

    ERDÉLY AZ UNIÓBAN

    A Romániai Magyar Demokrata Szövetség
    Európai Parlamenti választási programja

    2007
    http://rmdsz.ro/script/kongr2007/Erdely%20az%20Unioban.doc

  59. Fekete Emőke

    Kedves Andi!

    Örömmel veszem tudomásul, hogy ilyen figyelmesen követted a pályafutásomat. Gratulálok a felfedezésedhez! Gondolom nem volt olyan nehéz, hiszen az önéletrajzom az RMDSZ honlapján is olvasható. Nyilvános.
    Tényleg 2oo3-ban államvizsgáztam a BBTE jogi karán. Igaz. Legalább annyira igaz, hogy 2oo2 és 2oo3 között egy másik fakultás padjait is koptattam (politikai tudományok). Az is igaz, hogy abban az időszakban, amikor az évfolyamtársaim az államvizsgára tanultak, én naponta bejártam dolgozni. Örömmel alkalmaztam a munkámban azt, amit az egyetemen tanultam.
    Később mégis úgy döntöttem, hogy jogból fogok államvizsgázni, majd elvégeztem egy mesteri képzést is magánjogból. (Ezzel megelőztelek?)
    Úgy gondolom, hogy tanulmányaim és szakmai tapasztalatom nagymértékben hozzásegítettek ahhoz, hogy jelenlegi munkámat megalapozottan végezzem. És akár a “nyilvánosság próbáját” is kiálljam.
    Mindenképpen gratulálok a 2oo1-es évjáratú államvizsgádhoz. Remélem, hogy az elmúlt 5 évben sikeresen hasznát is vetted. Ha már úgyis évfolyamtársak voltunk, összefuthatnánk egy kávéra, hogy szakmai tapasztalatainkat megosszuk egymással.

    (megkésett) évfolyamtársi szeretettel:

    Fekete Emőke
    a 8. jelölt

  60. Balint

    Tihamér egy jó elemzést készített az aradi kongresszusrol. Ime:
    http://rikykritika.blogspot.com/

  61. Nagy István

    “Mindenképpen gratulálok a 2oo1-es évjáratú államvizsgádhoz. Remélem, hogy az elmúlt 5 évben sikeresen hasznát is vetted.”

    Ezt akár Frunda György is írhatta volna.
    Fekete Emőke jó helyről táplálkozik. Kár, hogy a kicsinyítő képző törpíti.

  62. Andi

    Szia Emőke!

    Na, akkor a tények:

    1. Spéci nem a te pályafutásodat követem figyelemmel, de Hobi megjegyzése kapcsán nem tudtam kihagyni a példát. Egyébként rajtad kívül más RMDSZes fiatalt is ismerek otthonról, és sajna osztom a véleményét a káderszelekció kapcsán
    2. A rólad leírt tényeket látom nem cáfolod, csak magyarázod, tehát nem ferdítettem.
    3. Ami a szakmai tapasztalatot illeti kössz jól állok.Bár én azt a versenyszférában szereztem, ahol szintén bizonyítani kell a beosztásért ill. a fizetésért ( itt az embert nem kinevezik, hanem kiválasztják) .Igaz én nem vittem az államtanácsosi szintig, de még csak 28 éves vagyok.
    4. Ami “szivélyes” meghívásodat illeti, remélem nem haragszol meg ha visszamondom, de jelenleg a programomat egy héthónapos kisfiúhoz igazítom, aki enyhén szólva fontosabb..

    Sok sikert a továbbiakban!

    Andi

  63. Liebhafsky

    Hat, emberek, errol az egykori evfolyamtars-csipkelodesrol eszembe jutott egy sztori. Tortent vmikor 98-99 tavaszan, amikor talan Csikszeredaban volt RMDSZ kongresszus. A reszleteire nem emlexem, viszont az teny, hogy akkor en 10. osztalyos voltam.
    Volt egy osztalytarsam, aki nyakig benne volt mindenfele programszervezesben, diaktanacsban, diakujsag szerkesztobizottsagaban, stb. stb. Ha jol emlexem, diaktanacsosi minosegeben 2 masik iskolatarsammal(diaktanacs elnök+alelnök) együtt reszt vettek ezen a kongresszuson.(!) Ami nem 7vegen volt megtartva, mint most, hanem talan csütörtökön es penteken.
    Namarmost penteken delkörül fizika orank volt. A tanarunk nagyon akkuratus volt, a vilagert sem mulasztotta volna el ora elejen beirni a hianyzokat. Meglatta, hogy hianyzik az osztalytarsunk, es kerdezte, hogy mi van vele? Egyik osztalytarsnonk elkottyantotta, hogy : “Valami RMDSZ-gyulesen van”. (!)
    “Milyen RMDSZ-gyulesen?” kerdezte meglepodve a tanar. Vegülis nem kapott ertheto magyarazatot senkitol, beirta hianyzonak.
    hetfon megjelent az osztalytarsunk es lelkesen meselte a “gyules” reszleteit, meg hogy utana hanyfele kaja volt a fogadason. Azt sem hallgatta el (talan azert, hogy meg jobban vaganykodjon), hogy o igenis szavazott ezen a “gyulesen”.
    Ime tehat egy örvendetes peldaja annak, hogy meg a közepiskolas diakok is igyekeztek a közeleti/politikai palyafutasukat megalapozni. Persze iskolaidöben, amig a többiek a hüllokrol,metilcsoportokrol, kondenzatorokrol, exponencialis függvenyekrol, Eminescu csodalatos verseirol, meg ki tudja mar miröl kellett vegtelenül erdekes magyarazatokat hallgatnunk (es persze bemagolnunk).
    Tevedes ne essek, nem azt a 2 napi hianyzast (amit az oszi ugyis szo nelkül igazolt neki) rovom itt fel egykori osztalytarsamnak. De kicsit fura dolog, mar azert is, mert akkor meg mindannyian kiskoruak (18 ev alattiak) voltunk.

  64. Hobi

    ..hat igen…az aparatusrol tett megjegyzesem erzekenyen erint egyeseket..ez van..de a melyreasast nem mi kell megtegyuk hanem a sajto…na de a az erdelyi magyar sajto meg media allapotarol kaptok fennebb egy linket:)
    az ismertetettt esetek softosak ..es ugy alltalaban az egeszet kene megismerni..a mechanizmust:)..

  65. Nagy István

    Kedves Liebhafsky!

    Ha jól számolok, akkor most Ön 25 körüli.
    Az ékezetmentes szövegét olvasva akár bosszankodhatnék is. Bár, amint a példáim mutatják vz ö és ü betűket megtalálta, akkor a többit miért nem?
    Egyébiránt:
    emlexem ≠ emlékszem;
    7vegen ≠ hét végén;
    delkörül ≠ dél körül.
    Azt hiszem a kérdés jogos: milyen neyvű és hovatartozástudatú lesznek az Ön leszármazottai?

  66. Nagy István

    Néhány szövegcím az alábbi helyről:

    http://www.erdely.ma/erdelyinaplo.php?id=805&what=archivum

    Lelet hagyni – Ismét egy nyílt levél Markó Bélának

    Az Európai Parlamentben szószólóra van szükség

    Ismét Tőkés László volt a célpont

    Integráció és autonómia

    Elvásik az RMDSZ

    Autonómiatanács RMDSZ-klientúrából

    Kolozsvári tanítómese múltról és jövőről

    Bele kell szólnunk egymás dolgaiba

    Vállalnunk kell nagy püspökeink örökségét

    „Szeretni e hont gyakran oly nehéz”

  67. Liebhafsky

    Kedves Nagy Istvan!

    Eszrevetelei nagyjabol helyesek. Valoban csak az ö es ü betuket talaltam meg, es csak ezeket hasznaltam. A tovabbiakban egy ekezetes betut sem fogok hasznalni. Ha bosszankodni akar emiatt, akkor tegye ezt akkor is, amikor a masok ekezetmentes beirasait olvassa.
    Azert talaltam meg csak az ö es ü betuket, mert nemet billentyuzeten irtam.

    Egyebirant: “milyen neyvű és hovatartozástudatú lesznek az Ön leszármazottai?” = milyen nyELVűEK és hovatartozástudatúAK lesznek az Ön leszármazottai? Ha mar tobbes szamban kerdezi.
    Koszonon szepen kerdeset, magyar nyelvuek es hovatartozastudatuak lesznek.