2007. február 16-18.

Február 16., péntek
Reggel a szokásos irodai órák. 11 órától 260 község és vidéki kisváros polgármestere, képviselője jelenlétében indítom útjára az 1,7 millió vidéken élő életét javító projektemet, a Tudásalapú Gazdaságot.
Délben utazom Kolozsvárra, a Tarom egyórás késése már meg sem lep, a programot viszont át kell kissé szervezni.
Délután a csapatommal átnézzük a hétvégi programot és utána irány 17 órától a Paprika rádió, ahol közéleti témákról beszélgetünk.
Este az Euréka vállalkozói szövetség jótékonysági bálján veszek részt. A Gáspi és Nagy István páros továbbra is hozza a formáját, az est pedig majd 900 millió lejjel támogatja több szórványkollégium és vidéki iskola működését.

Február 17., szombat
Korán reggel indulunk az SZKT-ra Marosvásárhelyre, már rég hozzászoktam a vezetés közben elfogyasztott reggelihez.
A délutáni visszaindulás előtt meglátogatom édesanyámat is.
8 órára érkezünk László Attilával (a Kolozs megyei RMDSZ elnökével) Désre, a helyi RMDSZ által szervezett farsangi bálra. Remek hangulat, jól szórakozó bálozók. Szóba állok a jelenlévőkkel, elbeszélgetünk a dézsi közéletről.

Február 18., vasárnap
A kora reggeli autómosatás után igyekszem 10 órára a Paprika rádióhoz, Erős Éva és Debreceni Hajni kérdeznek.
11 órakor érkezem a külmonostori református templomhoz. Az istentiszteleten résztvevőkkel beszélgetünk, támogató aláírásokat is gyűjtünk. Van aki támogatásáról biztosít, van aki azt hiányolja, hogy nem mondom el kellően gyakran igazamat a vádaskodással kapcsolatosan. Magyarázom miként működik a média, hogy a koholmányokat felröppentik, a cáfolat már nem érdekli. Az idős úr támogatom lett, aláírja az ívet.
15 órakor kezdjük az aláírásgyűjtést Kolozsváron, az alsóvárosi körzetben. A sajtó képviselői elkísérnek erre a pár órára.
18 órakor kezdődik a Kolozs megyei RMDSZ farsangi bálja a Sportcsarnokban. Varga Miklós kényeztet István a király, a Megfeszített, a Honfoglalás részleteivel. Záródalként hangzik el a Vén Európa, a közönség vele énekli ezt a dalt is. Arra gondolok közben – később el is mondom -, hogy sokan az ő dala által szerettük meg Európát, most amikor ott vagyunk próbáljuk meg minél jobban megérteni és élni ezzel az új valósággal. „Legeket” díjaznak, köztük – meglepetésemre – engem is. A hangulat emelkedik az Apostol dalai alatt, mi Kós első dalai után hagyjuk ott a bulizó közönséget. Reggel 5:15-kor ébredek, indulok a repülőtérre.

1,317 válasz: “2007. február 16-18.”

  1. Spectator

    Nincs hozzászólás.

  2. Argh

    How patetic…
    Szar lehet politikusnak lenni. Ennyi unalmas izét végigcsinálni pár szavazatért.

  3. zakarias

    ezk szerint, Te itt se jártál, a blogodon? Sejtettem. Sajnálom.

  4. attila

    zakarias! Ez egy rosszalo hozzaszolas. Nem ismersz olyan megoldast, hogy az ember mobiltelefonjat (vagy ezt helyetesito GSM es mas alapu kutyut) racsatlakoztatva a laptopjara internetes dolgait megoldja. En Zsoltal tul gyakran nem talakozom, de ritka, hogy elo ne vegye a gepet es ne intezne el internetes dolgait.

  5. qrta

    …. a politikai szakma épp ennyire kegyetlen az emberrel szemben, és sokszor oly piszkos vagy éppen oly néma a hétköznapi nyelvezete ?

    …. a politikus a bulikra is dolgozni megy és a templomban sem foglalkozhat a saját lelkével…?

    .. politikai hitvallás és eskű …becsület … ilyen van .. ? … annyi EU-s parlamenti képviselő között mint tud tenni egy vagy két románai magyar … ?

    .. különben… másnak is vannak nehéz hétvégei és még csak meg sem fizetik még negyed annyira sem mint a politikusokat.. remélem Zsolt kipihented magad Hétfőn vagy Kedden.. mert ez így sokáig nem mehet .. é szükségünk van rád.. és még családor is van, feleséged, gyermekeid…kiknek nem politikus vagy elsősorban..

    qrtán é hosszabban..

  6. Iguny

    Megkezdődőt a kampány!

  7. qrta

    … a http://www.relatio.ro szerint Zsolt – EU kampány jelölt és Minisziter úr – te Kedden sem pihentél igazán … remélejük Hétfőn azért nem volt zsúfolt napod … és holnap is elviselhetőbb lesz a napod mint a multkori hétvégéd … ha legalább ezen a blogon is csak annyi hozzászólás lenne mint a román nyelvű blogondon.. arra nem kell annyi tválaszolni és nem kell gy követni … igaz ott nem ugyanazt írod mint itt..

    ezt olvashatjuk a fenti linken (az érdeklődök tájákoztatására) :

    Nagy Zsolt Csíkszeredában
    2007. február 20., kedd – 12:31
    Nagy Zsolt, távközlési és informatikai miniszter kedden, 2007. február 20-án, 16 órától részt vesz Csíkszeredában a RMDSZ Csíkterületi Küldöttek Tanácsának ülésén, ahol a térség polgármestereivel, kongresszusi küldöttekkel folytat megbeszéléséket.

  8. margy69

    Aham, kampányszag van.
    De én még mindig inkább a választási programra lennék kkváncsi, mint a nemtommilyen tulipános szervezet farsangi bulijáról írt beszámolójára. Azt talán meg lehetne hagyni a helyi újságíróknak. Nekik is meg kell élniük valamiből, no nem?

  9. a link az link

    politkia és erkölcs:

    http://www.c3.hu/~mester/T365/tux02201.htm

  10. adi

    bai, gica,
    scrie sa intelegem si noi

  11. frodo

    Hehe :)

    Beírtam, hogy nagyzsolt.ro. Ugyanitt kötöttem ki :)

    Lesz rendes honlapod is? Kampányt nem jó csak egy bloggal végigcsinálni. Az online szavazóbázis egyre nagyobb. A távközlési miniszter biztos tudatában van ennek.

  12. Nagy Zsolt

    Draga Adi!

    Nu stiu cine este gica, dar pe tine te invit sa vizitezi si http://www.zsoltnagy.ro

  13. Nagy Zsolt

    Kedves frodo!

    Honlap valóban szükséges, dolgozom – dolgozunk – rajta. Azzal nem értek egyet, hogy a honlap a kampányra lenne szükséges. Azt gondolom, viszont, hogy egy jó, interaktív honlap egy kiváló kapcsolattartó eszköz lehet például egy európai parlamenti képviselő számára.

  14. kesztió

    Te Zsolt,

    Hiába vagy szimpatikus (és ugyebár személyesen is ismerlek, az egyetemről), az RMDSZ-t valahogyan büntetni kell, amiért a Tőkés-pártisággal igazán nem vádolható Eckstein kompromisszumos javaslatát dobta az SZKT-n. Itt lett volna a nagy alkalom, hogy az ún. jobboldalnak békejobbot nyújtsatok, s az RMDSZ-nek ráadásul kifizetődő üzlet lett volna Tőkés befutó helyre promoválása az EP jelöltlistán, errefel ti elhülyéskeditek.

    A nagy gond, hogy Tőkésre se szavazhatok, lévén hogy ideológiai nézetkülönbségek esete forog fenn, egészen finoman fogalmazva.

    Úgyhogy ördög tudja, kire fogom ütni a pecsétemet. Talán Csibi Magor lenne még mindig a legjobb megoldás?

    Tényleg sorry, na, xar ügy.

  15. Nagy István

    Honlap.
    A napokban, az SZKT-szavazás számszerű eredménye miatt megpróbáltam megtudni, hogy kik, és hányan SZKT illetve SZET-tagok. Megnéztem hát az eremdéesz honlapját. A kíváncsiságom válasz nélkül maradt. Nincs semmiféle névjegyzék közszemlére téve.
    Titkos az SZKT-tagok névsora? Frunda György titka? Nem érkeztek a hivatalnokok közzétenni?
    Titkos a SZET-tagok névsora? Kelemen Hunor Titka?

  16. Nagy István

    Orbán és a Fidesz kiáll Tőkés mellett

    http://gondola.hu/cikkek/52968

  17. Fairplayguy

    Kedves Kesztió!

    Áruld el már nekünk (csak így magunk között vagyunk) légy szíves, de komolyan kérdezném tisztelettel, hogy mik azok az általad említett ideológiai különbségek Személyed meg a Tőkés főtiszteletű között (hátha tudnánk valamelyest enyhíteni rajtuk – mindenesetre én szívesen megpróbálnám).

    Előre is kösz.

    Ölelő blogolós társad,
    A fairplayfiú.

  18. Nagy István

    Az Unitárius Lelkészek Országos Szövetségének nyilatkozata

    http://erdely.ma/dokumentum.php?id=22664

  19. kesztió

    Kedves fairpalyfiú,

    Tőkés elvei és az enyéim között tulajdonképpen egy lényeges hasonlóság van: mindketten magyarként, emelt fővel, etnikai és kulturális identitásunkat megőrizve, szabadon, a többségi polgárokkal egyenjogban szeretnénk élni itt, Romániában.

    Egyébként, Tőkés a korszerű liberalizmus minimumát is elutasítja, pl. a nőknek abortuszhoz, a homoszexuális párok házassághoz és gyerekekhez való jogát, számára a nemzetgyarapodás elsődlegesebb szempont, mint egy felnőtt, döntőképes család saját gyermekvállalási preferenciája, de (tudtommal legalábbis) ellenzi az eutanáziát, az őssejtkutatást, a gyógyászati célra törénő klónozást, a könnyűdrogok legalizálását (mert azzal, hogy tiltjuk, még nem oldottunk meg semmit, ugyebár), és az is meggyőződésem, hogy ha rajta múlna, az európai alkotmányba bekerülne Európa keresztény voltáról szóló passzus.
    És tőle eltérően szilárdan vallom, hogy ami immorális, még nem feltétlenül jelent büntetőjogi kérdést (pl. pornográfia).
    Ez csak kapásból néhány, amit fel tudtam sorolni.

    Nemzeti szempontokat illetően: számomra ellenszenves a nemzeti szimbólumok túllihegése; az autonómiát főként etnikai (azaz NEM területi) alapon képzeli el a püspök úr, holott az én nézetemben pl. a székelyföldi románságot meggyőzni kell és partnerként bevonni az autonómia kérdésébe, nem egyfajta székely nemzetállamot összehozni székelyföld területén; a nemzetiségi jogokat inkább lassabban, de a többségi nemzettel minél nagyobb konszenzusban szeretném implementálni, stb, stb., stb.

    Amennyiben a püspök úr nézeteit itt-ott elferdítettem volna, elnézést, de úgy érzem, nagyjából hiteles képet alkottam arról, mennyire összeegyeztethetetlenek a nézetei egy „hithű” liberális elveivel.

  20. Sándor Szilárd

    Kedves Hozzászólók,

    … mivel én is ULOSZ tag vagyok, így csöndben nem maradhatok Nagy István linkje után….

    … az ULOSZ nyilatkoztaról megírtam a véleményem az unitpap nevű társalgási listánkon már. Kedves Nagy István, ha rákantintassz a nevemre ott megjelenik a papi blogom, ahol személyes állásfoglalásom igyekeztem összefoglalni a közéleti kérdésekről, miután a nyilatkozatot elolvastam.

    Jó lenne azért már arról is többet megtudni hogy az EU képviselet mit is jelent tulajdonképpen az erdélyi magyar közösségünk számára, miért lenne fontos ? ..mit tud majd annyi képviselő között egy vagy két, kettő vagy három kéviselő tenni értünk.. ?… és arról is, hogy miként és mi célra is működik majd az Eus iroda, és arról is hogy mit veszítünk majd ha nem lesz magyar eus képviselőnk, vagy ha lesz több is akik az euban is veszekednek majd… jó lenne a kampány stílustalan, vagy elfogult, elmarasztaló, csúfolkodó, támadó, lejárató, stb. stb.. szövegei helyett tájékozódni is ezekben a kérdésekben, hogy miért is e sok feszültség és egymásnak feszülés..és hogy másképp nem e lehetne …stb

    tisztelettel

    Szilárd

  21. Nagy István

    „Tőkés László független jelöltként nem juthat be az Európai Parlamentbe, ennyi szavazatot nem tud összegyűjteni. Úgy gondolom, hogy ő is tudja, és legfeljebb annyi eredményt érhet el, hogy az RMDSZ-t, vagyis az erdélyi magyarság egészét tulajdonképpen megfosztja a brüsszeli képviselet lehetőségétől. Éppen ezért szerettem volna, hogyha a Fidesz például konzultál velünk, mielőtt egy ilyen véleményt kialakít az erdélyi európai parlamenti választásokról. Én izgatottan várom, hogy ezek szerint a többi országgyűlési párt is bejelenti, hogy kit akar jelölni Erdélyben európai parlamenti képviselőnek. Azt gondolom, hogy ezt rá kell bízni az erdélyi magyar politikára” – mondta Markó Béla, az RMDSZ elnöke.

    Duna Tv

    Az erdélyi magyar politika döntött.
    Az eremdéesz-féle az eremdéesz-lajstrommal közelíti a célt, azok, akik pedig, aki ezt nem tartják megfelelőnek ők Tőkés Lászlót támogatják.
    Ez a politika most ilyen, két színű. Lehetett vonla másmilyen is! Az erdélyi magyar politika most így döntött. Markó Béla és Tőkés László döntése közismert. Most a felek támogatók után néznek. Pöcsétre föl!

  22. Sándor Szilárd

    Igen Nagy István,

    valóban így van, az erdélyi magyar politika döntött … a politikusok csatároznak .. és oly sok a politikus … aztán hú bele mindenkinek csörtetni előre, színvallásra késztetni mindekit, és támadni egyre csak támadni egymást mert más színű kesztyűt dobunk le párbajra “invitálva” egymást és más színű kalapot “emelintünk” meg köszönéskor.. ( de ha így folyatódik, akkor majd megemlik a különböző színű kalapokat , lesz majd köszönés..ez így helyes szerinted ? … hát ennyire ellenszenvesek lettünk egymás számára tizen valahány év alatt … majd ne legyen egy hely sem ahol azért párbeszédelni lehet úgy gondolod… ugyanazt akarjuk mi mindannyian csak külön akarjuk megvalósítani … nem nézünk önmagunkba, önteltek, lusták, szegények és gazdagok, jobb és bal, cinikus, magunknak való, vagy forró fejű emberek vagyunk, mindegy … de egymásra vagy úgy nézünk manapság eleve mint egy poteciális vagy egy már eleve elvesztett szavazóra aki a táborunkba kell tartozzon … ez így helyes ??? mindenki ide vagy oda buzdít …. aztán jönnek a kisrégiók, majd jönnek a vállalkozók, jönnek a kórház-dolgozók, betegek, majd a tanűgyieknek .. buszsoföröknek, és mozdonyvezetők, elárusítók és vevők stb….. majd kitudja még kinek a politikai állásfoglalása mindeki beáll egy-egy politikai pártba és vagy húzza a szekerét, vagy tolja, vagy felül rá.. és elvesztődik a magán ember, elvesztődik a személy… aki nincs kellőképpen felvilágosítva esetlegés sodrja magát az árral … szembeállnak a vezetők egmással és vicsorgnak.. és majd oda jutunk hogy leszállunk az eus autóbuszokról ha megtudjuk hogy nem saját pártbelieinkkel utazunk együtt .. jelképesen persze.. de mindenképpen elvesztődik a lényeg .. s még olyan keveset tudunk arról amiről többet kellene tudni .. pld nemis tudjukigazán hogy hol van az autóbusz, ha már itt van, hova utazunk rajta és ki lesz a sofőr… és hogy mikor jövünk haza,kirándulni megyünk vagy dolgozni..stb..

    István ezt jobban tudja mint én, mert mint olvastam egy blogos bejegyzésében, van tapasztalata erről

    barátsággal :-)

    Szilárd

  23. Karesz

    “Tőkés László független jelöltként nem juthat be az Európai Parlamentbe, ennyi szavazatot nem tud összegyűjteni. Úgy gondolom, hogy ő is tudja, és legfeljebb annyi eredményt érhet el, hogy az RMDSZ-t, vagyis az erdélyi magyarság egészét tulajdonképpen megfosztja a brüsszeli képviselet lehetőségétől.”
    Nagyot mondani azért nem kell.Rmdsz nem egyenlő rég az erdélyi magyarsággal.Ha a túlsó oldalról nézed mondhatod úgy is:Az rmdsz nyakassága megfosztja az erdélyi magyarságot a brüsszeli képviselet lehetőségétől.
    Kesztiónak.
    A felsorolt érvek -minden erölködésem a megértés iránt -valahogy hamisan csengnek.Ennél több kell hogy legyen.Annál inkább mert a másik fél fel sem vetett ilyen témát.Nem hallottam, hogy Markóék támogatnák a drogdilerek legalizált mükődését,vagy a homo mozgalmat.
    Eutanázia, az van, érzem magamon itt Erdélyben.Gondolom hogy azért Te sem erre gondolsz.
    Szerintem a füves legyen a rács mögött és ne a gyerekeink a diliházban.
    Őssejtkutatás,klónozás Romániában ,azért egy kicsit kívül esik a reális problémák magyar vonatkoztatásban. Az is lehet hogy a Marskutatás iránt való érdeklődés támogatása sokakat felsorakoztatna a szavazófülkék előtt.Jó tipp,kellene valaki felkarolja sikeres politikai érdekek megvalósitásában, de lehetne vele lejáratni is a másikat,például azért mert nem az ő ötlete.Logikus nem?

  24. kesztió

    Karesz,

    Európai választásokról beszélünk, és európai szinten már (sőt, főleg ott) egyáltalán nem mindegy nekem, hogy a konzervatív vagy liberális irányzatok kerülnek túlsúlyba. Európa eddig – főképp a skandináv országok hatására – liberális úton indult el, nem szeretném, hogy pl. a történelmi keresztény egyházak nyomására a folyamat megálljon vagy neadjisten fordított irányba mozduljon el. Ezért látnék szívesebben szabadelvű képviselőket az Európa-parlamentben.

    A magyarság érdekképviselete csak egy szempont számomra a sok közül, és nagyon remélem, hogy amikor normalizálódni fog a nemzetiségi kérdés, sürgősen le fogunk szokni az etnikai szavazás reflexéről.

    Amúgy nemzeti vonatkozásban is van osztanivalóm Tőkéssel. Apropó nemzeti szimbólumok, én pl. az udvarhelyi ún. szoborpark helyett utcát aszfaltoztam volna, még akkor is, ha egy kilométerre se futotta volna abból a pénzből. Nem beszélve pl. a rogériuszi templom falára kiszegezett emléktábla a kábé hatmillió meg nem született keresztény magyar gyermek elsiratásával, ami szerintem nemcsak a komolytalanság, de egyenesen az ízléstelenség határát súrolja.
    És úgy általában, idegesítő, mikor mindent a nemzeti érdekeknek vetünk alá, mintha az egyén lenne a közösségért és nem fordítva.

    Szó sincs arról, hogy haragudnék Tőkésre, egyszerűen nem az én világom; helytelenítem, ahogy gondolkozik, és amiket csinál, akkor miért is szavaznék rá?

  25. Fairplayguy

    Kedves Kesztió,

    és Mindenkinek aki csak olvassa…

    Kérdezem én hogyan lehetne Tőkés püspök urat konzultálni az általad fentebb említett témákban?

    Mert azok amiket ideírtál számomra (legalábbis eddig) nem jöttek le sehol sem úgy tótum-faktum (vagy ahogy mondják: vegytisztán), pedig hidd el elég sokat böngészgetek itt-ott.

    Ha valaki tud ebben segíteni akkor nagyon hálás lennék.

    Egyébként a problémák amiket felsoroltál hogy úgymondjam elég húzósak de valahogy szerintem ebben a pillanatban még jóval komolyabbakat kell megoldjanak a fejünk fölött arra hivatottak (vagy ha úgy tetszik az általunk választottak). Még mielőtt bárki is megvádolhatna elfogultsággal én csak annyit mondanék hogy amúgy nem vagyok sem Tőkés sem pedig RMDSZ szurkoló.
    Csak fájdalmas az ahogyan most még (le)kezelnek bennünket (second hand állampolgár meg miegymás) és a múlt tapasztalata azt mondatja velem hogy inkább egy olyanra szavaznék aki gerinces és tudom hogy alkalomadtán nem szúrja a hátamba (unkba) azt a bizonyos kést, mint egy olyanra aki (és most nem Nagy Zsoltra célzok hanem a pártjára) már sokszor megmutatta nekünk mit is jelent ha rendesen hátat fordít nekünk.

    Komolyan mondom hogy hálás lennék ha valaki megvilágítaná ezt a Tőkés világnézetet, illetve kampányt kicsit jobban.

    Megelőlegezett köszönettel és kiváló tisztelettel mindenkinek.

    A fairplayfiú.

  26. Karesz

    Ha a Te gondolatmenetedet követjük ,akkor nincs is értelme az egész magyarság kérdésének a taglalása,még csak időtöltésképp sem.Mindenki menjen dolgára,érvényesüljön ahogy tud,bogozza ki,aztán jónapot.
    Ha nincs így akkor itt valami hibádzik,de nagyon.Sehogy nem tudom feldolgozni azt a laza kijelentésedet ,hogy :”mikor mindent a nemzeti érdekeknek vetünk alá, mintha az egyén lenne a közösségért és nem fordítva.”
    Iskola,érdekképviselet,kissebségi jogok biztositása hogyan képzelhető el?
    Vallási szabadság, egyenlő esélyek a szabad piacon,versenyben megfelelő oktatás támogatás nélkül?
    Ha a közösséghez tartozol és az gondodat viseli mert megteheti,az nem lenne jó?Hogyan jutsz el odáig ha nem közös erőbedobással?
    Verestóy feldobja a vagyonát Billy Gates módra alapítványra ,onnan bogozzuk?
    Vagy van valami titkos liberális módszer amikor mindenki ezerfelé fut ,mindenkivel versenyben és a végén mindenki jól jár?
    A lányom kiséretségire készül idén,1500 tétel kidolgozásától szabadittanám meg aha román tagozatra adnám.Ezen felül megsporolnám a románul tanulandó történelem nyavalyáitól. A román állam is jól járna mert ugye tanár ,vizsgadij, osztályfentartás mind plusz kiadás.Mellesleg alternatív tankönyv se kellene a kisebbségnek ami tényleg tiszta haszon.Ne is beszéljek felsőoktatási intézményekről.Kinek kellene ha nem is értjük már mit mondanak?
    Ennyi hasznos gazdasági mutató ellenére ha magyarnak akarsz maradni Erdélyben ,nem lehetsz liberális ,de nem ám ,még skandináv módra sem.
    Megnézném a svédeket ha Romániában laknának kisebbségben ,érné őket a transznacionális eszmék iránti lelkesedés?
    Magyarán a közösségi problémákat ,magyar szemszögből, közösen ,nemzeti alapon kell megvalositani.Ezért nem lehet elvonatkoztatni a közösségtől.Tartozunk áldozni neki,aztán majd learatjuk a hasznot egyedileg.A fiad az iskolában mint tanuló,a tanár ugyanott mint kenyérkereső,a maszek mint nyomdász és így tovább.
    Ez egy példa csak,van számtalan más is.Az aszfaltot leteszi az arra hivatott ,a jólmenő üzletember befizetett adójából a maszek,aki szintén jól jár,a helyi autonóm szervezet megbízásából.Ehhez nem kell sem miniszterelnöki rendelet, sem delegált ,sem nemdelegált miniszter sem.
    Azt se igazán értem hogy miért aggódsz annyira nagyon a kisebbségben élő románságért ,a magyrlakta vidékeken?Az ők jogaik mindenféleképpen garantáltak a mieinkel szemben.Soha nem fognak magyarul tanulni kényszerből,ami a mi esetünkben egyáltalán nincs így.Ezt törvény garantálja.Ott ahol csak egy román nemzetiségű gyerek is van ,iskolát köteles működtetni az állam és következetesen be is tartják.Ellenkező esetben 15 magyar gyereket is ki lehet rakni mert itt gazdasági megfontolások a döntök.Sőt ha ennél többen is igénylik akkor ha akarja a polgármester ,vagy a minisztérium akkor lehet szó róla de nem biztos.
    Ezt az übermenchsen-untermenschen játékot nevezik nálunk egyenjogúságnak Romániában.Erre van alkotmányos garancia is.Van miniszterelnökhelyettes is aki mellesleg a tanűgyi problémák szuperintendense.Ha nem győztelek meg,vedd azt a fáradtságot és nézz szét a csángómagyar vidéken.Ha tetszik amit látsz ,máris elmondhatod ,hogy még nagyon sokáig szükség lesz a nemzeti alapon való szavazásra.
    Egy kedves, közös ismerősünk szavait idézném a szobrok,emléktáblák állitásával kapcsolatban:”az embernek van lelke is” azt is kell ápolni.
    Még egy gondolat:Ha mondjuk jelőltetnéd magad az Ep.-be és annyit mondanál hogy lesz magyarnyelvű iskola A-tol Z-ig ,tisztességesen trükkök nélkül ,és ezért mész oda,Rád szavazok akkor is ha liberális,keresztény ,meleg stb.vagy.Lelked rajta,te dolgod addig míg be nem csapsz, és tudom hogy azt csinálod amit megigértél. A többi nem érdekel,tíz szeretőt tartasz,éjjel bárban dorbézolsz nem izgat.A szavadat betartod tied a babér.Néped érdekét szolgálod mert azt ígérted.
    Tőzsdecápa délután,vagy pusztítod a komcsikat a te dolgod.Lehetsz ultraliberális ,kőművespáholy nagymester, nem az én dolgom.Ezt nevezem én toleranciának, és ez ,és csak ez jelenthet megoldást problémánkra.
    maradok toleráns baráti üdvözlettel:
    Karesz

  27. Karesz

    Félreértés ne essék a fenti soraimat T.Kesztiónak irtam,csak ez a fránya html. bekavart.
    Karesz

  28. kesztió

    „Ennyi hasznos gazdasági mutató ellenére ha magyarnak akarsz maradni Erdélyben ,nem lehetsz liberális ,de nem ám ,még skandináv módra sem.”

    Karesz, minden tiszteletem, de mintha a liberalizmust kevernéd valami egyébbel, és olyan fájó érzésem van, hogy pont a kommunizmussal: ott érveltek költséghatékonysággal, amikor a decens élet elemi szintű követelményeiről próbálták lebeszélni a mukásosztály.

    Szerinted egy liberális nem vehet magának Ferrarit, csak azért, mert a Logannak jobbak a gazdasági mutatói?! Igen, a Ferrari luxus, de ha neked erre kell a pénzed, s nem másra, vedd meg, senki semmi köze hozzá.

    Lehet, durván hangzik, de kisebbséginek igenis luxus lenni egy államban. Legyen szó akármilyen kisebbségről, nemcsak nemzetiről. Az igazán jól működő demokráciának a feladata, hogy ez a luxus gond nélkül MEGFIZETHETŐ legyen azok számára, akik élni akarnak vele. Akár támogatás vagy pozitív diszkrimináció útján is, habár ez utóbbi csúnya kifejezés.

    És ez a luxus sokszor visszafizetődik az államnak, a kulturális sokszínűség, jó közérzet, cserében elvárható lojalitás stb. formájában. És itt megjegyzendő, hogy a Tőkés-féle radikális, „erőszak”-politika nem játszik rá erre az igazán hatásos kártyára.

    Ami pedig a székelyföldi román kisebbséget illeti: ha jól belegondolsz, sokkal több nemzetiségi jogod van PAPÍRON ebben az országban, mint első látásra, ennek ellenére mégis rossz a közérzeted, mert elmélettől gyakorlatig hossszú az út. Nos, ha a székelyföldi autonómia azoknak a radikális eszméknek a nyomán valósul meg, amiket sajnos bőven volt alkalmunk román testvéreinktől eltanulni, tedd a kezedre a szíved, jó lesz-e a közérzete a székelyföldi románoknak vagy sem? Jogos-e a félelmük vagy sem, függetlenül a papíron szavatolt jogaiktól? Szerintem sajnos igen.

    „Vagy van valami titkos liberális módszer amikor mindenki ezerfelé fut ,mindenkivel versenyben és a végén mindenki jól jár?”

    Van. Úgy hívják, piacgazdaság. Természetesen nem tökéletes és korrekcióra szorul, ami a fejlett társadalmakban meg is történik. De még mindig messze a legjobb.

    Sajnálom, hogy minden érvedre nem tudtam megfelelő választ adni, de túl hosszú volt a hozzászólásod, azonkívül nem mutatsz egyetlen olyan irányvolnalat sem, amit ne tudnál offszájdba kapni, és ez alól a liberalizmus sem kivétel.

    Toleráns baráti üdvözlettel,
    kesztió

  29. zakarias

    Emberek!
    Amilyen távol vannak tőlünk a Skandinávok, hát a mi liberalizmusunk is legalább kétszer akkora távolságra van az igazi liberalizmustól, aminek én is híve lennék, ha ott élnék Skandinávéknál.
    Ez a mi keleti volt komcsi országbeli liberalizmusunk majdhogynem köszönő viszonyban sincs a skndinávval. Gondolkozzato tovább, mivel van a mi eredeti liberalizmusunk egyenes rokonsági leszármazásban–legalábbis ezidáig.

  30. Fairplayguy

    Mire gondolsz Zakariás, az egypártrendszerre (rmdsz) meg az innen eredő nyavalyákra amiket a nyakunkba szakítottak közösen az elvtársak (urambocsá Urak)?

    Illetve ha nem ez mondd ki kérlek tisztán mire céloztál. Kösz.

  31. zakarias

    Kedveseim!
    A tisztán kimondásra nincs itt terem és főleg most további időm, pedig megtisztelő lenne Veletek társalogni tovább.
    Fair…, azért nem csak a pluralizmus totál hiányára gondoltam, meg az ebből eredő nyvalyákra, hanem a rra, milyen viszonyban is van a liberalizmus a bal oldallal a posztkomcsi államokban, továbbá mi a bal oldal és a liberalizmus viszonya ugyanezekben a tyukudvarakban—mely egyike nekem is hazám.
    AZ ÁM!

  32. Karesz

    T.Kesztió
    Nem szándékoztalak ofszájdba kapni.ennek semmi értelme nem volna.
    Tisztázom azt ami gondolatok keverékét okozza.
    A gazdasági elvek alapján milyen rendszerben zárnak be iskolát,kórházat,szednek fel vasutat,stb?
    Nem érzem magam luxusban azért mert kisebbségben élek.Van itt valaki aki igen?
    Sajnálod az államot mert az adómat abban a nyamvadt 3-4%százalékban se adja vissza a gyerekeim tanittatására ,úgy ahogy illik?Ez lenne a pozitív diszkrimináció?
    Nos a fentiekre az a válaszom hogy:
    1-A költséghatékonyság alapján működő megszorítások a liberális társadalmi rendszerek alapvető politizálási modszere.Ha nem tudsz úszni, fulladj meg.
    Ha nem élsz jól,élj mégrosszabban.Versenyezzél akkor is ha az atléta ,a nyugdíjas is és a falábú is startolhat.Ki nyer ,jól jár a többi ha akar fusson gyorsabban.Lehet ezt reformnak nevezni,átszervezésnek ,hatékonyság nővelésnek,de piacgazdaságnak is.
    Egy dolog kimarad belöle, az ember.Számokkal nem lehet meggyoggyitani a szenvedőt ,hatékonysággal pedig nem etethetsz meg egyetlen rászorulót sem.
    Mint politikai irányvonal,rég kihalt volna,senki nem szavazott rájuk már a kilencvenes évek végére.Az Eu.kapóra jött,de a magatehetetlen ,impotens
    kormányok szívesen hivatkoznak rá ,mert a feladatokat egyszerűen nem is kell ellátni, hiszen így is lehet.
    2-Egy állam ne abban mérje a luxusindexemet hogy kisebbségi vagyok vagy nem.Ez lenne a kommunizmus ha nem tévedek, ha mindenki egyformán kapna igényei figyelembevétele nélkül.Nemzeti hovatartozásom más elbirálás alá esik ,jogom van hozzá és élni akarok vele.Sok minden másról kell lemondanom amiért fizetek ,de nem veszek igénybe mert nemzeti hovatartozásom miatt nekem nem adnak.Mondjuk nem is igénylem de fizetek érte pontosan úgy mint a többségi.Mintuirea Neamului,templomépitéses hadjárat Erdélyben,magyarokra vadászó titkosszolgálat,soroljam?
    3-Papiron meglévő jogaimat nem is akarom tárgyalni, addig amíg olyan társadalomban ahol élek, ahol csak az általad emlegetett radikalizmussal érvényesitek.BB ügy élő példa.Nagyváradi sportpálya dettó.
    Nem vagyok senki elkötelezettje,senkinek nem vagyok a korteshadnagya.Nem tudom kire fogok szavazni,majd ha eljön a nap a lelkiismeretemre fogok hallgatni.Addig is fenn tartom azt a jogomat hogy keressem a alternatív megoldást.Bár más is ezt tenné.
    Nem érdekel a román kisebbség sorsa.Őket sem érdekli az enyém ,és ha tehetik gáncsolják a törekvéseinket.Miért kellene nekem miattuk fájon a fejem?Ha tényleg kellene,miért nem tesznek ma ,most a magyarok érdekében mondjuk lépéseket ,ha nem egyébért, hát azért ,hogy holnap ne legyenek vendeta áldozatai?Hidd el nagyobbik részük konkvisztádori pózban ágálnak mindenhol ,legyőzött és győztes kettős játékát művelik.
    Senki nem állítja meg egyiket sem,hogy keressék ők is a középutat,én meg kellene sirjak miattuk?
    Ha folytani fogjuk ajánlom menjünk át a http://nyaradi.blogspot.com/-ra
    ott nem rontjuk a topikot.
    Toleráns baráti üdvözlettel,
    Karesz

  33. qrta

    linkajánlás:

    http://varazslo.freeblog.hu/archives/2007/02/22/Eladni_magad_csunya_dolog/

  34. Szánthó Botond

    Hát, az biztos, h vmit elcs…tetek, s nem az utóbbi két évben, hanem következetesen, makacsul, a felsőbbségérzés teljes tudatában… Enyhén szólva hiba. Pl többek között emiatt nincs magyar polgármester Vhelyen, s még lehetne sorolni. Azon senki nem gondolkozott el, h ha egyszer mégsem veszi be a nép az utolsó perces ejnye bejnyézést, h ha nem leszünk ott a kormányban, akkor mi lesz?! Ha lekerültök a bársonyszékről? És még egy rusnya hiba: Az rmdsz 16, jaj bocs, 17 éve van, az egyház vagy pár évvel rátesz….Nem bölcs dolog versenyezni, szerintem. Vki szívni fog, s megérdemelten.

  35. új széköly

    megírtam egy hosszú szép levelet és ez a genyó biztonsági kód kitolt velem…mert beírtam az elején…mi a szarért van ez a hülyeség??? ki érti ezt????????

    szúval röviden…egyetértek Karesszel, mert nekem is gyerekem-lassan im- van-nak, és tudommit érez, mit gondol egy apa….nem szeretném, ha a túlzott liberalizmus uralkodna….
    érdekes volt számomra a vitátok…nyomon követtem!!
    inkább a nemzeti-persze nem a vad-, mint egy olyan, amelyben azt sem tudhatom, hogy ki is vagyok….szeretném, ha a gyerekem normális körülmények között, normális jogokkal rendelkezve, anyanyelvén és szülőföldjén élhetné le az életét, sőt, ha nem túl nagy a kérésem, ezt szeretném az unokáim esetében is….vagy ez már túl sok lenne????

  36. új széköly

    De, ha úgyis lemocsklnak a románok folytonosan bennünket, ha úgyis azt mondják, hogy ez itt egy szegény vidék, akkor mi a túrótól féltik tőlünk azt a fránya autonómiát???

  37. Fairplayguy

    Jövőt a népnek!

    http://www.erdely.ma/hirek.php?id=22672

    Klikk.

    Na Üdv Nektek.

    Ami pedig a liberalizmus – baloldal viszonyát illeti a posztkommunista államokban, hát erről hirtelen a magyar SZDSZ-MSZP viszonya jut eszembe ami kicsit furcsának tűnik. De úgy látszik mi magyarok képesek vagyunk fura dolgokat produkálni. Ez van ezt kell szeretni.

  38. Nagy István

    “Másképp nem e lehetne?”, kérdi Sándor Szilárd.
    Meggyőződésem, hogy lehetne, de már nem lehet. A kimozduláshoz kell az eu-s választás, így, kettősen, eremdéesz – Tőkés-esen.
    Mára az eremdéesz annyira lemerevedett, átment a mindent legjobban tudóba, hogy képtelen belátni, hogy a sajátjain kívül is léteznek szempontok. Összejhött, aminek össze kellett jönnie: az eremdéesz úgy döntött, hogy Tőkésnek függetlenként kell indulnia az eu-s választáson, mert meggyőződésük, hogy alig egy-két ezer szavazatot fog kapni, ezért ők mindent meg is fognak tenni, és ha bejön az álmuk, csak akkor lesz aztán megleckéztetés.
    Nemsokára meglátjuk, hogy hova jutott az (érdek)képviseletünk 17 év alatt.

  39. Nagy István

    Sándor Szilárd: „lesz majd köszönés… ez így helyes szerinted?”
    Már rég nem a köszönés a tét. Ez így nem helyes, de a törtetés, a politika sajátja. És a főfoglalkozású politika alaptulajdonsága a hiú törtetés mindenen át.

    „ugyanazt akarjuk mi mindannyian csak külön akarjuk megvalósítani” Ez tévedés. Nem ugyanazt akarjuk megvalósítani. A politikusok önmagukat akarják megvalósítani a pecsétekből alájuk került ló hátán. A ló pedig szemellenzőt viselve igazán ló.

    „elvesztődik a lényeg .. s még olyan keveset tudunk arról amiről többet kellene tudni”
    Így van. Most a felek nyerni akarnak. Beetetve mindenkit, akit lehet. És a tömeget lehet, mert névtelen, és csendes, és pecsétel, és fizet, mert hinni akar vagy még csak azt sem. Ez a történet úgysem közvetlenül róla szól. Sajnos egyre szeretethiányosabb a világ. És a gyorsfutók csak a célszalagot látják. Amikor elérik, nyertesen, de vesztesen is az öklüket rázzák.

  40. Nagy István

    Kesztió: „szívesebben látnék szabadelvű képviselőket az Európa-parlamentben.”
    Nagy Zsolt szabadelvű? Tőkés nem az. Csibi Magor lehet, hogy az, de az is lehet, hogy csak azért, mert politikatudományt tanult egykor tudományos szocializmust tanítóktól, és meg akarja valósítani önmagát. Az eddigiek szerint Nagy Zsolt és Winkler Gyula is önmegvalósításban utazik. Tőkés ezzel egyszer sem érvelt.
    „A magyarság érdekképviselete csak egy szempont számomra a sok közül, és nagyon remélem, hogy amikor normalizálódni fog a nemzetiségi kérdés, sürgősen le fogunk szokni az etnikai szavazás reflexéről.”
    Értem. Egyél, igyál, szívjál, …jál, …, mert ettől leszel boldogabb, és másokat is boldoggá tudsz majd tenni.

  41. Nagy István

    “Komolyan mondom hogy hálás lennék ha valaki megvilágítaná ezt a Tőkés világnézetet, illetve kampányt kicsit jobban. A fairplayfiú.”

    A világnézetét a kálvinista kereszténység keretezi. A kampányn.zetét pedig a választóival tartandó találkozóin lehet jobban megimerni, akár személyes kérdésfelvetéssel is.

  42. Nagy István

    Kesztió: „Lehet, durván hangzik, de kisebbséginek igenis luxus lenni egy államban.”
    Államlakóként embernek lenni is luxus? De ha már lejöttek vélt őseink a fáról, illetve ha saját képmására megteremtett bennünket az Úr, akkor luxuslányként kell leélnünk életünk.
    „(A) demokráciának a feladata, hogy ez a luxus (Ferrari) gond nélkül MEGFIZETHETŐ legyen azok számára, akik élni akarnak vele. Akár támogatás vagy pozitív diszkrimináció útján is.”
    Azok számára, akik élni akarnak vele mindig is megfizethető is volt. Legfennebb áldozatot hozva beneveztek képviselőnek, hogy hozzáférjenek a támogatáshoz vagy/és a pozitív diszkriminációhoz.
    „A Tőkés-féle radikális, „erőszak”-politika nem játszik rá erre az igazán hatásos kártyára.”
    A pozitív diszkriminációval Ferrarihoz juttatás tényleg nem szerepel Tőkés fogalom- és eszközrendszerében.

  43. kesztió

    „Csibi Magor lehet, hogy az, de az is lehet, hogy csak azért, mert politikatudományt tanult egykor tudományos szocializmust tanítóktól, és meg akarja valósítani önmagát.”

    Ez a legmezeibb mocskolódás. No comment.

    „Értem. Egyél, igyál, szívjál, …jál, …, mert ettől leszel boldogabb, és másokat is boldoggá tudsz majd tenni.”

    Detto. Mintha az evésen-iváson-szíváson-dugáson kívül csakis a magyarságunkból lennénk összegyúrva?! És különben is. Ha Egy négy osztályos székely bácsiról, aki számára a lét a csíksomlyói Szűz Máriában és a Székelyország-a-világ-közepében merül ki, illetve egy világjárt, haladó szellemű román értelmiségiről van szó, már engedtessék meg, hogy az utóbbihoz érezzem közelebb magam.

    „A pozitív diszkriminációval Ferrarihoz juttatás tényleg nem szerepel Tőkés fogalom- és eszközrendszerében.”

    Ez a ferdítés nem volt semmi. Gratulálok, lenyűgöztél vele.

  44. kesztió

    Még egy dolog, gyerekek.

    Aki rácsok mögött látná a kábítószerélvezőt, bűnnek tekinti a homoszexualitást és nem érdekli a székelyföldi román kisebbség közérzete, köszönő viszonyban sincs a toleranciával. (Gondolom, ezen fölösleges vitatkozni, ez tény – és sajnos az is, hogy a fentiek jellemzően közel állnak a konzervatív erdélyi magyar polgár robotképéhez.)

    Akkor pedig hogy a qrva életben van képünk megtölteni Európát azzal, hogy intoleráns többség elnyomása alatt élünk?! A tolerancia csak a többség számára kötelező?

  45. frodo

    “A világnézetét a kálvinista kereszténység keretezi. A kampányn.zetét pedig a választóival tartandó találkozóin lehet jobban megimerni, akár személyes kérdésfelvetéssel is. ”

    Ez nem kampányprogram. Ez világnézet. Engem az érdekel, Tőkés hogy képvisel majd, mit akar megvalósítani.

    Autonómia, autonómia: senki nem mutatott be egy részletes autonómiatervet. Akkor mit képvisel Tőkés majd Európában? Egy szót?

    Nagy Zsolt ideológiájáról talán Nagy Zsolt kellene beszéljen. Kérdem Nagy Zsoltot: mi az ideológiája? Én még az ideológiai irányultságáról nem olvastam. Az RMDSZ-é eléggé jobbos (abból adódóan is, hogy hatékony kisebbségpolitika jobb oldalon érvényes1thető). Ettől az RMDSZ-en belül vannak más ideológiák is.

    A gazdasági liberalizmus korszaka tudtommal az ipari forradalom idején dívott. Most már teljesen más gazdasági formákról beszélünk. Neoliberalizmus, Keynes-i megközelítés, satöbbi.

  46. frodo

    A “laissez faire” egy ideig jó volt, most már állami beavatkozás mindenütt van.

  47. Nagy István

    kesztióból felszínre törtek az érzelmek. Helyben vagyunk. Ez számomra azt jelenti, hogy a lényeg(é)re tapintottam. A stílusa meg Őt magát jellemzi.

  48. Nagy István

    frodo szerint “az RMDSZ-é eléggé jobbos”, talán ez volt az oka, hogy 2002-ben az első forduló másnapján gratulált Markó Méla az MSZP-nek a győzelemhez.
    Egyébiránt a vegytiszta ideológiák nem érdekelnek. A romániai magyar közérzetem annál inkább.

  49. Karesz

    Hely -haly emberek mielőtt legyilkoljuk egymást szavakkal ,egy pár szót kéne ejtsünk arról is hogy ha így adódott a helyzet,akkor mi akik mérgelődünk ,mit kellene csináljunk?Nem egyébért ,de ha valaki Ferrarit akar venni az vegyen is, de mi se haljunk éhen,és megmaradjunk magyarnak akkor is ha ez konzervativizmust jelent.Leszek én szívesen robotszerű is ,csak ember legyek és mindenekfelett magyar.Ha a gyerekem is az akar maradni,legyen meg a keret hozzá.Olyan nagy baj lenne?Na ezt kéne egy kicsit megtárgyaljuk,és most közösen.A cél érdekében.
    Tisztelet mindenkinek, jobbról egészen balra.

  50. kesztió

    Igen, Nagy István, a lényegemre tapintottál.

    Tényleg felszínre törnek belőlem az érzelmek, ha látom, hogy egy kisebbség az etika és a (történelmi) igazság letéteményesének hiszi magát, de bizonyára ugyanazt csinálná, amennyiben hatalomhoz jutna, mint ún. elnyomói.
    És igenis büszke vagyok, hogy a kisebbségi lét megtanított empátiával közelíteni a dolgokhoz, tehát képes vagyok arra, hogy más kisebbségiek (szexuális, vallási, szenvedélybetegek, mozgássérültek, stb) fejével is tudjak gondolkozni.

    Amíg az erdélyi magyarság erre nem lesz képes, ne számítsunk túl sok rokonszenvre, se itthon, se odakint…

    Ha esetleg valami válalhatatlant tartalmaznak a fenti soraim, lécci, jelezd, mert tényleg kíváncsi vagyok rá.

    Ja, és a stílusom? Látogass át Répa blogjába egy kicsit, hallám milyen az, mikor valakiket tényleg jellemez a stílusuk.

  51. Nagy István

    Az eredeti bejegyzésem a biztonsági kód miatt elszállt.
    kesztió, köszönöm a tegezést. 54-es vagyok. Apropó, stílus.
    Én még nem talákoztam olyan “kisebbséggel (amely) az etika és a (történelmi) igazság letéteményesének hiszi magát”.
    A kisebbség nem szokott hatalomhoz jutni, esetleg hatalommorzsákhoz. Hatalmon van például az eremdéesz által megtestesített kisebbség Hargita, Kovászna és Maros megyékben. Az ottaniak kisebbségi közérzetét és hatalmi mámorát nem ismerehetem, mert én a nyugati határon lakom.
    Engem a kisebbségi lét semmire sem tanított meg. A szülői házban és iskoláimban azonban megtanultam az emberek közötti közlekedés alapvető szabályait. Magyarként azt tapasztalom immár 50 éve, hogy csak román, vagy (dél)románként gondolkodó lehet a főnök.
    Nincsenek hasonneműek iránti vonzalmaim. Ráadásul életidegennek, természetellenesnek tartom ezt a viszonyulást.
    Katolikusként keresztény hitemmel megvagyok, és tisztelem mindenkinek a hitét, ha személyéből a felebaráti szeretetet és a segítőkészséget sejtek.
    Nem szoktam leinni magam és a füvet sem ismerem. Számuk csökkentését közös feladatnak hiszem, de a cél nem a dohány, az alkohol, a fű kínálásával érhető el.
    Mozgássérült szerencsére nem vagyok, de a magam lehetőségei szerint és módján szoktam segíteni nekik.
    De senki fejével nem tudhatok gondolkodni. És ez nem is célom.
    Az erdélyi magyarság képességeiről beszélni értelmetlen, mert az megfoghatatlan. A politikai elöljáró szervezet és annak főemberei szerintem nem tekintendők az erdélyi magyarságnak!
    Amit az ember leír, azt vállalja. Egyébként nem írta volna le.
    Nem ismerem a Répa blogjába vezető utat, de a javaslatból ítélve nem is érdekel.

  52. Kicsi

    Zsolt nem tetszik az hogy kivágod a hozzászólásaimat. Semmi bajom Veled mint magánemberrel. Amit viszont ezzel műveltél kezdem azt hinni hogy meg kell változtassam a véleményt Rólad. Hálás lennék, ha a szólásszabadság jegyében a továbbiakban meghagynád a hozzászólásaimat.

    Üdv.
    A korrektfiú.

  53. új széköly

    “Aki rácsok mögött látná a kábítószerélvezőt, bűnnek tekinti a homoszexualitást és nem érdekli a székelyföldi román kisebbség közérzete, köszönő viszonyban sincs a toleranciával. (Gondolom, ezen fölösleges vitatkozni, ez tény – és sajnos az is, hogy a fentiek jellemzően közel állnak a konzervatív erdélyi magyar polgár robotképéhez.)

    Akkor pedig hogy a qrva életben van képünk megtölteni Európát azzal, hogy intoleráns többség elnyomása alatt élünk?! A tolerancia csak a többség számára kötelező? ”

    Kedves Kesztió! Ön összetéveszti a szezont a fazonnal!
    Azért úgy érzem ez egy kicsit erős, hogy finoman fogalmazzak…azért nem hiszem, hogy a kábítószerélvezőt,vagy a homoszexuálist egy napon lehetne nevezni a kisebbségiekkel, vagy a törekvéseikkel-lásd autonómia!
    A székelyföldi román közösség közérzetével egyetértek, persze abban az esetben, amikor ugyanúgy figyelemmel vannak a bákói, a krassó-szörényi, a zsilvölgyi vagy máramarosi magyarok közérzetére is az ottani románok!
    Ha pedig úgy gondolod, hogy mindenféle kisebbséggel- kábszerező, homo- toleránsak kell lennünk, attól a pillanattól kezdve teljes káosz tud kialakulni…Mert akkor a bőnözők, gyilkosok, magamutogatók, rablók stb. is nyugodtan kérheti a kisebbségi jogi státuszt…
    A kászerélvezőnek kórházban lenne a helyük, a homoszexualitás pedig igenis bűn!! Főleg, ha a Bibliát vesszük alapul! És még vagyunk egy páran, akiknek az a mércéjük ebben az elkorcsosult világban…és hiába jön majd azzal, hogy maradi, meg mindenféle fajta vagyok, azért azt elmondom, hogy a Biblia még mindig egy alapja ennek a világnak, és sajnos minél jobban távolódunk el a törvényeitől, annál jobban csúszunk megállíthatatlanul egy gödör felé…ez akár hiszi, akár nem, akkor is így van…
    és igenis lehet képünk megtölteni Európát, mert nekem is jogom van az élethez, illetve a gyerekeimnek…még, ha Ön nem is szeretné ezt biztosítani számunkra…hála legyen Istennek, ez sem-mint annyi minden más- nem Öntől függ…
    Na Isten áldja!!

  54. új széköly

    Hasonlóan gondolkozunk Nagy István úrral, azonos időben, pedig nem vagyunk egy korosztály és nem vagyunk egy vidékről-bár az szemet szúrhat Kesztiónak, hogy egyneműek vagyunk-ez csak egy kis gonoszkodás volt!
    Minden tiszteletem Nagy István úrnak a legutóbbi hozzászólásáért!!

  55. Nagy Zsolt

    Kedves Kicsi Korektfiú!

    Amint azt már jeleztem, a blogomon a hozzászólásokat nem moderálom. Amúgy többen úgy gondolják, hogy ez meggondolatlanság. Én nem. Szóval a Te hozzászólásodat sem moderálta le senki.

    Zsolt. NAGY  Zsolt

  56. Karesz

    Pontosítani szeretném fenti bejegyzésemet,lévén sokat emlegetve.A drogkereskedőről volt szó,és nem a szenvedő fogyasztóról.A feltételes mód is benne van:inkább a bűnöző a rács mögött,mint a gyerekeink elvonókurán.Remélem most világos.Több toleranciát nem tudok elképzelni.Törvény az legyen törvény.Ha majd lesz másképpen,akkor…
    A tolerancia a többség részéről sokszor megnyilvánult az én magánéletemben is,keserű tapasztalat formájában.Gyerekkori volt román barátom,25 évig voltunk jóban rosszban együtt,az esküvőmre 90-ben nem jött el, mert nem megy bozgorok közé.Haragudott a márciusi verések miatt vagy másért nem tudom.Addig velem ebédelt,nálunk volt naphosszat.Akkor nem volt baj,szerette a magyar hangulatot.Más értelmiségi román ismerősöm,aki szintén nemegyszer szorult rám,magyarországi ismerőseim tartották egy darabig,a fiát műtötte meg egy orvosrokonunk ingyen,addig nagynénémnél lakott Pesten.Mikor eljöttek telesírták a liftet, hogy így Sárika néni meg úgy,áldja meg az Isten stb. Itthon egy kirándulás során panaszkodtam az iskolai rendszerre,mire haragosan felkapta a vizet,s kifejtette ,hogy ha rajta múlna itt Romániában egyetlen magyar gyerek se tanulna csak románul ,mert minden magyar ha tanul csak gonoszabb lesz, és ha kinyílik a szeme annak a románok isszák meg a levét. Hazafelé már külön jöttünk,de először megköszönte a székely vendéglátónknak a magyarok utolérhetetlen vendégszeretetét.Biztosította hogy ha valaha segíthet szívesen megtenné.Nem sok kellet hogy ott helyben betörjem a bordáit,csak a gyerekeket néztem,nem akartam cirkuszt.Azóta ha látom ,kikerülőm mert mindkettőnknek jobb.Persze ö nem érti és egyre küldi a süket ünnepi sms-eket.Ezek nem jellemzik az egész román társadalmat de ha ennyi tapasztalat,együttélés sem bírja egy embert arra hogy csak fogja be a száját,mit várjak attól aki soha nem élt velünk közösségben. Most akkor mi magyarok mi a jó büdös francot kéne csináljunk hogy ilyen embereket megnyerjünk magunknak?Nyakra-főre hallom nap mint nap .hogy a románság érzékenysége így vagy amúgy.Arra senki rá sem hederít hogy nekünk a büszkeségünkkel mi lesz?Mert nekünk az is van!Mindenki arról beszél, amije van.Érzékenysége! Igen,vettem észre!
    Feneket mindig lehet csókolni.Igen ,lehet.Ahhoz pedig gyomor kell,és valaki aki szereti csinálni.Ahogy elnézem, itt akadna pár vállalkozó.
    Csak rajta de engem ne biztasson senki, semmijen ideológia szent nevében!
    Karesz

  57. kesztió

    kedves Nagy István,

    Az internetes fórumokban/blogokban elfogadott, sőt kívánatos megszólítási forma a tegezés, nemre és korra való tekintet nélkül, ezt nem én és nem most találtam ki. A hozzászólásból úgy értem, ön ezt helyteleníti, akkor hát tiszteletben tartom az opcióját.

    Sok kisebbség a múlt században, sőt, akár a mostaniban is váratlanul jutott hatalomhoz, és bizony nem mindig voltak a helyzet magaslatán, tipikus példa a koszovói albánság, de még a kultúrnépnek tartott finn-ikertestvér, az észt is. Mi a garancia arra, hogy székelyeink nem fognak visszaélni az autonómiával, amíg a ditrói naggyűlésen a háromnyelvű – magyar, angol, székely (sic!) – transzparensekről lefelejtették a románt, az autonómnak szánt terület lakosságának egynegyedének nyelvét?!

    Nem tudom, mire akar célozni azzal, hogy nem vonzódik hasonneműekhez és nem füvezik. Azt a feltételezést, hogy én, Kesztió azért tudok empatikusan viszonyulni ezekhez az emberekhez, mert esetleg közéjük tartozom, ha nem is veszem egy az egyben sértésnek, de határozottan visszautasítom.

    A katolikus egyházat pedig az egyik legintoleránsabb egyháznak tartom, de ezt magánvéleménynek tekintem és – habár úgy vélem, hogy sok szempontból az egészséges fejlődés kerékkötője – eszem ágában nincs, hogy kétségbe vonjam létjogosultságát, amíg hívek sokasága ragaszkodik hozzá. Cserébe azért én is szívesen vennék egy kis nyitottságot…

  58. Fairplayguy

    Teszt.
    Ezzel most azt tesztelem hogy tulajdonképpen mi is a helyzet. Na most moderálsz vagy nem miniszter Úr?

    Mert az előzőeket természetesen lemoderáltad (tattad).

  59. Fairplayguy

    Kedves Miniszter Úr!

    Látom egy bizonyos írásomat nem engedi fel a rendszered (már vagy háromszor sem-négyszer próbáltam feltenni).

    Most sem tudom pld. hogy ez amit most írok az megjelenik-e vagy se. Mindenesetre jó lenne megtudni hogy mi az oka… Nem kenyerem a vádaskodás, de szerintem ha nem Te akkor valaki másvalaki lemoderálta… Mert hülye azért nem vagyok.

    Na a további legjobbakat!

    A Kicsi korrektfiú Fairplayguy.

  60. Fairplayguy

    -sem

  61. Nagy István

    A frissen és szerintem szerintem helyesen beírt kódra azt üzente a rendszer, hogy hibás. A vissza gomb pedig soha nem hozza vissza az éppen beírt üzenetet. Nem ártana, ha ezt a programgazda kijavítaná.

  62. kesztió

    Fairplayguy,

    A blogrendszer szoftvermegoldások szempontjából elszomorítóan silány (stílusfordulat-vadászóim kedvéért: kib*szottul sz*r :D ).

    A biztonsági kódot nem vagy rosszul ismeri fel; ha túl sokat vacakolsz egy üzenet megírásával, timeout generálódik, és el is veszhet a szöveged; a kisevv és nagyobb jeleket html-kódnak veszi és saláta jenenik meg a szöveged helyett; megszakadhat a kapcsolat az üzenet leküldése közben, stb., stb.

    Úgyhogy az a kész csoda, ha az üzeneted „nem moderálódik ki”, nem fordítva. :D

    Tehát ne Zsoltod szidd, hanem, aki a blogrenszert implementálta.

    Szóval: az üzeneted akkor és csak akkor kapta jutott el a rendszerig, ha AZONNAL megjelenik a listában, egyes blogokban akár „üzenete moderálásra vár” megjegyzéssel.

  63. Nagy István

    Tehát, akkor még egyszer.
    Kedves Kesztió!
    Igen, így, felkiáltójellel, mert nekem ezt így tanították.
    A másságtűrésével nem foglalkozom.
    Ragaszkodásai nem érdekelnek.
    Az észt kultúrnép köszöni szépen, teljesít az Únióban is.
    A magam empátiájáról annyit, hogy egy évet laktam egy szobában egy oltyán, egy szatmári, egy bihari és két moldvai románnal. Egyszer sem volt közöttünk nézeteltérés, legfennebb ha nem értettem velük egyet azt úgy könyvelték el, hogy nem tudok eléggé románul. De ha engem egy magyar keresett, akkor azzal az ő jelenlétükben is minden egyes alkalommal magyarul beszéltem. És ha manapság magyarul tudó románnal találkozom, akkor azzal románul szoktam beszélni.
    A katolikus egyház köszöni szépen megvan. Az 1054-es szakadás óta római-katolikusként. Éli a maga életét, és ha nem ezt tenné már lassan ezer éve, akkor aligha tartana itt. Egyetemeket alapított, tudós és tanító papjai is voltak szép számmal. Tudják és élik, hogy az marad meg, aki ragaszkodik, és ha kellett nyitottak, lemondtak a latinról és anyanyelvükön szólítják meg híveiket. Igaz, nem minden papjuk nemzetféltő, de mindenik egyházféltő.
    Az egészséges fejlődésről meg csak annyit, hogy aki változatosan táplálkozik, rendszeresen tisztálkodik és a védőoltásokat is beszedi azt nagy baj nem érheti, ha csak nem fogyaszt mértéktelenül: zsírt, fehérjét, alkoholt, kátrányt és nikotint, és más bódító molekulákat. Ide sorolom a vezérimádatot is, sőt az egyesek által a haladás főforrásának tekintett fölnyalást is.

  64. Nagy István

    Tényként és nem érzelmi fogódzóként jegyzem meg a katolikus Egyházról és hatásáról, hogy az ortodoxiánál hozzájuk közelebb álló görög-katolikus Egyház nélkül aligha valósult volna meg a “Nagy Egyesülés”. És lehet, hogy még most sem keresnék a dákó-román eredetet.

  65. Sarkadi Zoltán

    Karesz, mint mindig rendben az írásod!
    Nagy István! Ismét gratula!
    Kesztio! Nem is tudom mit írjak….
    Isten áldja a kedves bloggolókat!!

  66. Nagy István

    Tőkés a pártpolitika fölött álló személy

    Messze az RMDSZ és az erdélyi pártpolitika fölött álló személynek nevezte Tőkés László királyhágómelléki református püspököt a Fidesz elnöke.

    A politikus két nappal azután méltatta a református püspököt – és válaszolt Markó Bélának, az RMDSZ elnökének – a romániai magyarság körében nagy nézettséget felmutatni tudó Duna Televízióban, hogy Budapesten “teljes mellszélességgel” támogatta Tőkés Lászlót abban a szándékában, hogy független jelöltként induljon Romániában az európai parlamenti választáson.

    “Tőkés László messze az RMDSZ meg az erdélyi pártpolitika fölött álló személy, éppen ezért alkalmas arra, hogy minden erdélyi vagy Romániában élő magyar képviselője lehessen a brüsszeli parlamentben” – mondta a televíziós interjúban Orbán Viktor.

    A Fidesz elnöke szerint, ha valóban létezik komoly veszélye annak, hogy a megosztottság miatt végül nem lesz a romániai magyarságnak képviselője az Európai Parlamentben, akkor mozgósítani kell a választásra az ottani magyarokat. “Bátran, előrefele kell menni, nem gyáván és hátralépni” – fogalmazott a Fidesz elnöke.
    Az autonómia kulcskérdés – mondta Orbán Viktor, aki azért tartaná szerencsésnek politikailag,hogy Tőkés László brüsszeli képviselő legyen, mert “ő az, aki kezdetektől fogva megalkuvás nélkül képviselte” ezt az ügyet.

    Orbán Viktor és Tőkés László budapesti tárgyalása után Markó Béla úgy nyilatkozott a távirati iroda bukaresti tudósítójának, hogy Orbán Viktort nem tájékoztatták kellőképpen az európai parlamenti választásokkal kapcsolatos erdélyi helyzetről, így valószínűleg nem tudta, hogy ha a Fidesz a megosztást támogatja, az erdélyi magyarság a végén talán képviselet nélkül maradhat Brüsszelben.

    Az RMDSZ elnöke szerint, ha a Fidesz elnöke tisztában lett volna ezekkel a feltételekkel, nem szólt volna bele abba, hogy Erdélyben hogyan történjenek az európai parlamenti választások. Nem ártott volna, ha a Fidesz az RMDSZ-szel is konzultál, mielőtt ilyen álláspontra jut – tette hozzá.

    DunaTV/MTI – fidesz.hu

  67. kesztió

    Tisztelt Nagy István és többiek!

    Engedtessék meg, hogy én is feltegyek néhány kérdést:

    Láttunk már Tőkés Lászlótól konkrét programot?
    Meggyőződtünk már a püspök úr angol nyelvtudásán kívül bármilyen képességéről, ami alkalmassá teheti az EP-képviselőségére?
    Ismeri a püspök úr a megfelelő mélységben az európai intézmények működését?
    És végül, de nem utolsósorban:
    Tudjuk, hogy nemzetiségi kérdést közvetlenül nem érintő ügyekben hogyan fog szavazni a püspök úr, milyen elveket, megoldásokat fog javasolni, támogatni?

    Mert szép dolog, hogy magyarok vagyunk, de azért elvárandó, hogy más aspektusok tekintetében is érdemleges, sőt, minőségi képviseletet kapjunk, szavazatunkért cserébe.

    Szó sincs arról, hogy olyasmit állítanék, hogy a püspök úr esetleg alkalmatlan lenne erre a tisztségre, de az erdélyi magyar közösség akkor dönthetne felelős, felnőtt módon, hogy kit támogat, ha a fenti kérdéseket mindenki feltenné magának.

    És ahogy látom, jelenleg a t. szavazópolgárok (és nem négyosztályosjancsibáról beszélek, hanem értelmiségiekről, beleértve blogtársainkat is) számára a fentiek holmi szóra sem érdemes apróságoknak tűnnek… Ennyit a komolyságról és a profizmusról.

  68. Karesz

    T.Kesztió!
    Merész az az állitásod ,hogy fogalmunk sem volna arról hogy mi is lenne mondjuk az optimális megoldás.Ha hamarabb kapcsolódtál volna be,hetek hónapok óta megy a tépelődés itt ,hogy mi legyen?Ha nem volna így,akkor nem is volna vita, mindenki tudná mit fog tenni,jól-rosszul és viszontlátásra! A baj hogy felszedték az út közepét és most minden józanabb gondolkodó radikalizálódni kényszerül.Persze hogy van mérgelődés,innen van a merevebb pozíció is.Belehajtottak egy irracionális lelki konfliktusba ,aztán elvárják, tegyünk okosan.Oszd meg ,de maradjatok egyben.Te vagy a csúnya ,én a szép.Ha valaki nem így látja,az barom?
    A nagy emberek onnan ismerhetőek fel ,hogy nagy pillanatokban nem vesztik el fejüket és racionálisan gondolkodva kiutat találnak a reménytelen helyzetből.Szerintem ez fáj sokunknak,a bölcsesség hiánya,a felelőtlen szerencsejátékos észjárás.
    Sajnálattal kell megjegyeznem,az utóbbi szkt ülés után ,több fontos személy húzza le végérvényesen a rollót az rmdszbeli politizálása irodájának ablakán.”…túl messze mentünk,s ezt nem lehet az emberek szemébe nézve továbbcsinálni.”mondotta egyikük.(no comment)
    Karesz

  69. kesztió

    Nekem is ez fáj.
    Egy “első helyen Zsolt, második helyen Tőkés” listára szívesen szavaztam volna, és élek a gyanúperrel, hogy ebben a konfigurációban még Winklernek is lett volna esélye, hogy becsusszanjon.

    Így viszont az RMDSZ-re nem szavazok (büntetés), Tőkésre se (ideológiai összeférhetetlenség, ezt már reszeltük eleget).
    És gyanítom, hogy a liberálisabb érzelmű erdélyi magyar választópolgárok is pont úgy fognak gondolkozni, mint én.
    Mindenki rosszul járt.

    Szerencsére a tét tényleg nem akkora, hogy a büntetőszavazás luxusát ne engedjem meg magamnak, de egy hazai parlamenti választás esetén szívhatnám a fogam, az hétszentség.
    Hátha addig tanul az RMDSZ.
    (Nem fog.)

  70. Karesz

    A kód nekem is figurázik.A módszer rá az hogy miután megirtad a szöveget .jobb klikk és kijelölöd az egész szöveget,Copy majd ujratöltöd az oldalt, a szövegmezőbe Paste,beirod a nevet ,kódot és elküldöd.Ha nem megy újraprobálhatod, ugyanúgy a lényeg az hogy nem veszted el amit irtál.A megoldás az lenne ha Zsolt kivenné a Wordverification opciót a blogszerkesztő konzolon.A jó mégis az hogy nincs cenzúra, csak softhiba.

  71. Nagy István

    Karesszel most is egyetértve azt tenném hozzá, hogy a politikában mindig volt, van és lesz lejjebb, még mélyebben, sokkal rosszabbul stb.
    Kesztiónak:
    - 1989 december 28-a óta voltam a sűrűjében (SZKT is) és a frontvonalban (12 év RMDSZ-es alpolgármesterség).
    - Tőkés László programját épített és felújított templomok sokasága, Nagyváradon iskola és egyetem példázza.
    - Látta Ön már Nagy Zsolt vagy Winkler Gyula, elnézést, az RMDSZ EU-s választási programját? Winkler Gyuláéról a közelmúltban tudhattunk meg lényegi vonásokat a transindex.ro-n. Hááááááááát miiiiit mooooondjaaaaaak?
    - A jó EU-képviselő nem az ottani intézmények ismeretéből ismerszik meg, hanem az elvégzett munkája alapján. Erről viszont csak két év múlva lesznek információink, bármelyik potentátról is lenne szó.
    - Az EU-képviselő frakciótagként szavaz, adok-kapok alapon. És ha ad, akkor majd kap is. De csak ha kér. És egyáltalán nem mindegy, hogy mit kér! És Tőkés ebben lenne más a másikoktól.
    - A minőségi képviseletről és érdekérvényesítésről lehet szépeket ábrándozni, de annak a lehetősége 1 a 750-hez, vagy hány képviselő ül most a brüsszel-straszburgi székekben. A minőséget a frakciókonvergencia hozza, amiben az egyéniség hatékonysága soha nem azonos a névtelen napszámoséval.
    - A szavazók legalább 80%-a Janinéni! Ezt minden jelölt tudja. Ha nem így lenne, akkor nem találták volna ki a képviseleti demokráciát. De! Vannak politikacsinálók, akik zsebre teszik a szavazatot majd fütyülnek Janinénire, és négy év múlva ismét szépeket ígérnek, és janinéni megint bedől. És vannak, rendszerint jóval kevesebben, akik négy év múlva van mit elszámoljanak.
    Az RMDSZ útkilométerekkel és újabban iskolaépületekkel meg tornatermekkel számol el, de a közösség építésében elmulasztott esztendőkkel, az arra fölélt közpénz fölhasználásával nem szokott kérkedni. Lásd Communitas és más Alapítványok körüli ez meg az, magyarigazolvány-irodák föl- és kihasználása stb.

  72. Karesz

    Nem vagyok olyan biztos hogy nem fog tanulni.Ha nem másért,kényszerből.A látszólagos szamurájszellem nem sokaknak van ínyére.Sem így sem úgy.Vannak jó páran akik a saját karrierjüket ,üzleti életüket látják veszélyben a követett politikai út miatt.Ha hozzászámitjuk ,hogy vannak olyanok is akiknek a nemzeti kérdés is fontos tényező,hát bizony kemény belső leszámolásra lehet számítani.A sajtó,a közvélemény kegyetlenül csapott végig Erdélyszerte és amit látnak,nem igazán örvendezteti a merev gondolkodókat sem.Ha csepp esze van valakinek,láthatja hogy ha katasztrófába fullad a választás,akkor valakinek felelnie kell.Ilyen még nem volt ,de ha lesz,füstöl a hátsója egy pár fejesnek.Egy ilyen perspektíva nem igazán dobja fel az embert.
    Kesztió örvendek, hogy minden reménytelen” karatézás ” ellenére megtaláltuk a hangot veled is,és most világosan elmondtad azt ,amit még sokan fognak tenni.A baj ,hogy úgy alakult a helyzet, hogy így “kell”tennie embereknek ha a lelkiismeretükre hallgatnak.A kényszerűség soha sem hoz jót,senkinek.
    Csak a remény ami utoljára hal meg , már csak az maradt.Hátha!
    Karesz

  73. kesztió

    Számomra a templom-és-az-iskola politikai programnak kissé kevés.

    Azonkívül az, hogy az RMDSZ-es program olyan, amilyen, még nem mentség arra, hogy a Tőkésé pedig olyan se, mert nem láttam még sehol.

    Ennek ellenére az RMDSZ-es képviselő mellett, netalán őt kiegészítve szívesen láttam volna.
    De egyedül képviselve az erdélyi magyarságot, inkább öszönöm…

  74. kesztió

    Én is remélem a legjobbakat, Karesz.

    Csak persze sajnos pont Zsolt fog szívni a legnagyobbat, ha a hozzám hasonló liberális szavazók a lelkiismeretükre hallgatnak.

    És mégis csak az ő blogjának vendégszeretetét élvezzük…
    De ez van.

  75. demeter szilard

    “Ezért látnék szívesebben szabadelvű képviselőket az Európa-parlamentben.”
    Amúgy ezzel semmi bajom, csak a politikaifilozófusok épp ezzel bajmolódnak, hogy a “liberlaizmus” tkp. nacionálliberalizmus (rejtetten, l. Kymlicka, Yael Tamir stb. írásait), és hogy a kollektív jogok problematikája elvileg értelmetlen kérdés (értsd: megválaszolhatatlan) a doktríner liberalizmus keretein belül.
    És nem személyeskedés (tehát ne értsétek félre), meg kéne nézni, hogy Kóka János miniszter úrral kik munkareggeliztek liberálisokként Kolozsváron.
    Sem Kelemen Attilával, sem Parászka Borókával nincs semmi bajom (rendszeres olvasójuk vagyok), csak jelzésértékű számomra, hogy ki volt (és ki nem) ott. Úgy kb.ennyit a rommagyar liberalizmusról.

  76. demeter szilard

    És pont a fentebbi ellentmondásról nem szívesen beszélünk, legalábbis Kymlicka szerint.

  77. kesztió

    Juhahahahaaaaaaa!

    A jobboldal nacionál, a baloldal nacionál!

    Akkor végülis ki nem nacionál? :D

  78. Karesz

    Az igaz hogy más portáján öl a tehetség minket bloggereket jobb híján.
    Talán pont azért,sok úgymond felelős is olvasgatja ezen sorokat,s ha csak elgondolkozik egy percet rajta,az már eredmény lehet.A reménységre azért hivatkoztam ,mert persze a végén hal meg mindig,mielőtt beadná a kulcsot valami külső esemény fejre állítja a világot.A sors fintora furcsa produkciókat tud művelni,példaképp a most felkapott nominálisnak nevezett szavazásforma.Ne menjünk most bele hogy mennyire jó,vagy minél rosszabb stb.stb.Most ha valaki előtérbe akar kerülni,mert másképp nem fog menni ha bevezetik,eljátszodhatja a Messiás szerepet.Kell a szavazat,azt mondom amit mindenkinek tetszik,vagy amit elvárnak.Murphy mondta ,ha vezér akarsz lenni a politikában,nézz egy tömeg után amelyik megy valahova,állj az élére és kiáltsd hogy:Utánam!
    Ez csak egy variáns,de mindenki számolhat ha nem lesz népszerű ember és ilyen kevés van.Kemény,arrogáns,vaddisznónézésű egyének mehetnek a búsba,ha nem lesz lista.Akkor a házigazda is esélyes lehet,lesz reform is mert a húzóerő reális alapokra fog polarizálódni.
    Nem valószínű egyelőre, de a tengerész sok balhét csinált eddig is,semmi sem biztos, és kizárni mint lehetőséget nem igazán lehet.
    Van más áttételesebb de annál komplexebb folyamat is.Az orosz-nyugat konfliktus beláthatalan nemzetközi helyzetet teremthet.Globális felmelegedés,katasztrofális időjárás,árvizek.Bárgyú elmélet belátom,s én sem látom az összefüggést,csak próbálom vázolni ,hogy soha nem lehet tudni!Na és mondjak egy nagyobbat,mert ez is van ilyen ésszerű:az aszteroida becsapodás!!!Ha becsap, akkor vajon hova csap be?Mert ha meghallgatja a keseredett székely kivánságát,hogy a ménkű csapjon bele a …Na?Mert ha mi maradunk csak itt a Kárpátok tövében akkor lesz itt autonómia, de még milyen?Más dolgunk aztán nem is lesz az igaz,csak hogy “autonómiázzunk” legalább még egy pár ezer évig.De hülye vagyok!
    Na kellemes hétvéget mindenkinek!
    Karesz

  79. Karesz

    Szili Katalin marosvásárhelyi látogatásakor ,elkisérte egy pár mszp-s régi motoros is.Egy laza beszélgetés során Kóka került szóba,áttételesen hogy mit is keres ott ahol van?A nevét nem íróm le,az egyik öregfiú fulladozott a röhögéstől,aztán azt mondta:”A Kóka ha nem lenne ki kellene találni,annyi esze van ,ha esik ne álljon a csurgás alá és ez neki bőven elég.Gondoljátok hogy könnyű volt találni a rokonság között bárki hasonlót?”??????
    Ez Kóka ott ahol van.Ki ül le vele itt?Aki oda való!
    Kellemen a stílusával vetekszik wc tudorral, de trágárságban csak becali rúg labdába mellette.A liberalizmus nem tévesztendő össze a féktelenséggel.Nagyképű,laza szlengeket ereszt meg-biztos borulnak rá a csajok-de a mondanivalója zavaros,úgy szól mintha már olvastad volna valahol.Plagizálás van benne,de jól elkavarva ,hogy a fokhagymaszag elnyomja a romlott bűzt.Ha egyszer ringbe szállna ,tíz perc alatt bárki innen az oldalakról a padlóra küldené.Minden esélye megvan, hogy” sokra” vigye.Errefelé jó névjegy a stílusa.
    Karesz

  80. Fairplayguy

    Fairplayguy. A megjegyzése moderálásra vár.
    Alá meg írja az illető időpontot, dátumot.

    Nekem még most is ezt írja arra a bizonyos megjegyzésemre Nagy Zsolt, amit már említettem hogy 4-5 ször próbáltam feltölteni a blogodra. Kár hogy a rendszered nem engedi meg hogy hogy feltöltsem kép formájában azt amit a monitor mutat…

    Ha tényleg nem moderálod (tatod) akkor légy szi nézz (ess) utána mi lehet az oka. Kösz.

    Kösz.
    A Fairplayfiú.

  81. Fairplayguy

    Na a fent említettekhez mit szólsz kedves Kesztió? (most vettem észre hogy reagáltál a panaszaimra)…

    Kösz előre is.

  82. demeter szilard

    Kesztió,
    itt ülsz a tövén, olvasd el: http://kellek.adatbank.transindex.ro/?lid=13.

  83. új széköly

    Azt hiszem sokszor, hogy hiába vitázunk itt mi mindannyian, mert úgysem ér az egész semmit!! Ritka fehér hollók tévednek esetleg errefelé, akik kívülállóak és e4lolvassák a bloggot…sajnos tényleg a maribácsik és sanyinénik döntik majd el, hogy ki hova és hogyan fog eljutni…
    Egyetértek abban Kesztióval, hogy az lett volnba a legjobb, ha Zsolt lett volna az első, Tőkés a második és mondjuk Winkler(ki is az??) a harmasdik, mert így biztos három bejutónk lett volna…így ebben a felállásban örvendhetünk, ha kettő bejutónk lesz: Zsolt és Tőkés! és akkor mit fog tenni az RMDSZ…ott is harcolni fog Tőkés ellen??
    Karesz, amit írtál annak a veszzélye fennáll! sajnos következmények nélkül nem múlik el, amiket az emberiség cselekedett…és mindenkinek felelnie kell a tetteiért előbb vagy utóbb, ha elfogadja, ha nem…
    Sajnos most olyan csapat van élen, akik elfelejtették, hogy annakidején együtt zsíroskenyereztünk, hogy nekik is volt olyan periódusuk, amikor nem volt cigire vagy kávéra valójuk stb. egyszóval eltávolodtak a néptől, tőlünk…és ez meg fogja bosszulni magát!!
    Köszönöm Karesznek, Kesztiónak, Nagy Istvánnak, hogy ilyen színvonalas beszélgetést hoztak össze, csak azt sajnálom, hogy blogatyánk és mások nem olvassák és nem reagálnak az írásokra…ha lehetne nagy fórumokat tartani, ahol erről nyíltan beszélgetnének az emberek….ha egyszer valaki politikus nyíltan bocsánatot kérne a néptől, valakitől, ha……ébresztő!!!
    UTÓPIA LENNE EZ???????

  84. Nagy István

    Nehéz napjaik vannak az élen lévőknek.
    Az élen lévő csapat most aláírásokat gyűjt, szövetségi programot ír a kongresszusnak, alapszabályt a szervezetnek, választási programot a lajstromnak és közben kisakkozza a leendő elöljáróit és a nekik nyugalmat biztosítókat.
    Aradon elfogadtatják a művet.
    Májusban döntenek a szavazók, de az élen lévők már a 2008-ban esedékes helyhatósági és parlamenti választásokra figyelnek.
    2009-ben újabb EU-s jelöltállítás, aláírásgyűjtés és urnára hívás.
    Egy év lazítás.
    2011-ben aztán ismét kongresszus, a beszámolás/elszámolás napja.
    A puliszka nem robban, a víz elfolyik, de a kövek maradnak.

  85. Nagy István

    Imént olvastam az nyugatijelen.com – on:
    A FIDESZ akkor is támogatja az európai parlamenti választáson függetlenként induló Tőkés Lászlót, ha Markó Béla RMDSZ-elnök megosztással vádolja a pártot – jelentette ki Orbán Viktor a Duna tévé Reggel című műsorában. – Számomra Tőkés László messze az RMDSZ és az erdélyi pártpolitika fölött álló személy, nemesebb, emelkedettebb dolgokat testesít meg, a legalkalmasabb személy, hogy Erdélyt képviselje a brüsszeli parlamentben.

  86. Nagy Zsolt

    Kedves hozzászólók!

    Margy69 bjegyzését utólag töröltem. Kérlek, a megfelelő szóhasználat fenntartására.

  87. Nagy István

    Kedves Zsolt!
    Kérlek vedd ki a margy69-nek szóló bejegyzésem, mert értelmét vesztette.

  88. Kolozsi Csaba

    Javaslom kesztió-t EP-parlamenti kéviselö jelöltnek .
    Végre egy igazi liberális . Én rá szavaznék .

  89. Fairplayguy

    Zsolt!

    An enyémet is kinoderáltad már ötödíziglen tán, pedig egyáltalán nem használtam nem írásos szónak illő dolgokat… Ha szabad kérdeznem erről miért nem írsz?

    A Korrektfiú…

  90. Fairplayguy

    bocs. helyesen kimoderáltad….

    Ugyancsak a Korrektfiú.

  91. Nagy Zsolt

    Kedves Fairplayguy! Vagy korrektfiú!

    Megismétlem (lassan, hogy mindenki értse ) a blog nem moderált! Utólag töröltem – és jeleztem is ezt – egy bejegyzést a nem megfelelő szóhasználat miatt, egy másikat meg a hozzászóló kérése nyomán.

  92. Hobi

    Sziasztok
    jol esik olvasgatni ezt a szinvonalas vitat Karesz es Kesztio kozott.reszemrol annyit hogy Kesztio melto ellenfel egy ilyen vitara.
    De fiuk,legyunk realistak..en mindig elrohogom magam mikor valaki ideologia alapu politizalasrol beszel kies e hazankban..ennel meg az rohelyesebb mikor demokratikus allamokban kikotozik magukat a Greenpeace-sok es kozben kina meg Oroszorszag csak ugy passziobol gyartja es probalja ki a sajat atomtoltetu kutyuit,na meg nemzeteket irt ki a terorizmus elleni kuzdelem neveben..na tehat politikusainknak halvany fingja sincs arrol hogy hogyan kene politizalni a nagy szavakkal feltuzdelt partnevek alatt,a nep..na ez meg kemenyebb….hamarosan megtanitja nektek Becali bacsi hogy mit jelent kereszteny meg mittommilyem demokrata part egisze alatt kormanyozni..
    ..en egyszeruen annak tudok most orvendeni hogy kialakult a versenyhelyzet..es szarok ara hogy esetleg ebbe belebukik az RMDSZ vagy nem..sajnos nem bukik bele mert gusztustalan ahogy kihasnaljak a 17 ev alatt kialakitott politikai gazdasagi toket,kapcsolatokat stnb…”RMDSZ elegge jobbos”-luxus hulyenek lenni talyainkon…kulomben Marko nem csak akkor lott melleje(lasd :udvozlettetel 2002)..hanem utana szamtalanszor ha politikai nyilatkozatra kenyszerult a magyarorszagi esemenyek hatasara..
    Kesztio!ne aggodj nagyon a kissebbsegben elo romanok miatt..igazad van tolerasnak kell lenni..de lazits el,nincs olyan betelepitett roman anyanyelvu rendor kinek felesege nem kapna munkat,nincs az a sohivatal amit ne toltenenek fel a szekelyfoldi kisssebsegiek tagjaival,…nemzeti identitasukat nem fogjak elveszteni kozottunk:)..sot amig ok vezetik a gazdasagi eletet szekelyfoldon(na meg az RMDSZ-es csatlosaik)nincs aggodalomra ok..mert ugye tudjuk,ahol penz van ott kultura is viragzik …s kozben gozerovel halad a hagymakupolas terhoditas..amilyen szapora nemzet vagyunk ,ugy 50 ev mulva kulturkuriozumkent fogjuk mutogatni kiuresedett templomjainkat…
    ..tehat ideologiak menten politizalas tul alomszeru..maradjunk annal hogy jo lenne vegre tenyleg az itthonmaradottak kozul a legratermettebbeket kivalasztani a politizalasra..lehet hogy nem a legjobb megoldas..de szerintem ez a versenyhelyzet lehet egy kezdet erre..
    ..ja..es ti is ugy latjatok hogy a blog hazigazdaja csak olyankor jelentkezik a sajat blogjan ha tobszorosen felszolitjak?vagy elfogult vagyok:).

  93. új széköly

    Miért, ennek a blognak van házigazdája?

  94. új széköly

    E má igaz!! Mert, ha bemész egy akármilyen sóhivatalba Székelyföldön, akkor tele van román cácákkal-és most nem bántani akarok!-, de hol vannak a kedves RMDSZ-sek(hogy ne írjam UDMR-mert erre haragszanak!), miért nem tudnak oda rendes magyar embereket betenni?? nehogy azt mondja valaki, hogy nem elég képzettek a mieink…
    és még csak meg sem tanulnak magyarul!!
    Na kezd felforrni a vizem…
    Hét, ha én be kellene mennem Oltyéniába, vagy Moldovába, ki a túrót érdekelne az én nemzeti érzésem…
    szinte írtam valami durvát, de ki is töröltem….
    És még azon csodálkoznak emberek, hogy szeretnék autonómiát???
    IGEN, HATÁROZOTTAN KIJELENTEM, HOGY SZERETENÉK AUTONÓMIÁT!!!!
    BAJ???