Szövetséget akarunk. Erdélyben, Romániában és Európában. Közös a felelősség

(Elhangzott Marosvásárhelyen, 2007. február 17-én, a Szövetségi Képviselők Tanácsának ülésén)

Valamelyik nap eszembe jutott a Twin Peaks sorozat. Emlékeznek még rá, biztosan. De nem kimondottan a cselekménye, hanem a hangulata miatt. Emlékszem annak idején, amikor a sorozat ment a tévében, mindenki arról beszélt – a munkahelyen, a baráti körben. Mindenki magyarázta, értelmezte a filmet, de senki sem értette, hogy igazából mi is történik és mi lesz a végkifejlet. Azért jutott ez most eszembe, mert az akkori hangulat nagyon hasonlít ahhoz, amit az elmúlt időszakban a hazai politikában, közéletben tapasztalunk. Egymástól független események, párhuzamos intrikák, a nézőt megtévesztő szálak követik egymást szédületes sebességgel. Na és persze senki sem érti, ki a pozitív és ki a negatív szereplő, a történet végéről nem is beszélve. Csakhogy a mi közéletünk közel sem annyira élvezetes, mint a Twin Peaks. Sőt. Az esti talk show-kat elnézve, az embernek kavarog a gyomra, és az, aki egy cseppet is belát a politika kulisszái mögé, elképedve nézi, mi történik.

Kedves kollegák. Rá kellett jönnünk, hogy ma Romániában nem politizálnak. Nem politizálunk. A romániai közéletben nincs igazi politikai vita, csupán vita. Nincs politikai konfrontáció, csak konfrontáció. Sőt már a vendetták sem a régiek, hiszen már ezek sem politikai leszámolások, hanem egyszerűen csak leszámolások.

Én nem így akarok politizálni. 1990 márciusában, a katonai szolgálat után hazajöttem Marosvásárhelyre. Akkor döntöttem el, hogy változtatni akarok azon, ahogy a dolgok mennek az országban, a közösségünkben. Akkor döntöttem el, hogy politizálni akarok. Azóta mindig az vezérelt, hogy jobbá, hasznosabbá, tartalmasabbá tegyem a közéletünket és a Szövetség politizálását. Ugyanezt tettem miniszterként is – máshogy, másként politizálni, más hangnemet megütni, érdemi dolgokról beszélni. Hiszen a vitákon, értelmetlen konfrontációkon túl, vannak életbevágóan fontos politikai témák is. Az Európai Unió kétségkívül ilyen téma. Itt az ideje, hogy másként beszéljünk a csatlakozásról, a felzárkózásról. A kliséken túl, az általános kijelentéseken túl, el kell mondanunk az embereknek, miről is szól az Unió.

Az EP képviselőség igazi kihívás számomra. Komoly és megtisztelő kihívás. Meggyőződésem, hogy mind szakmailag, mind politikailag eleget tudok tenni a Szövetség és a közösség elvárásainak. A kihívás mellett természetesen nekem ez vizsga is, megmérettetés. Az RMDSZ bizalmát megkaptam, az elkövetkező 3 hónapban kiderül, hogy elképzeléseimet, terveimet hogyan támogatja közösségünk.

Egy biztos: másként akarok politizálni. Hiszem, hogy Brüsszel meg tud erősíteni ebben az elhatározásomban, EP képviselőként pedig meg is tudom mutatni, hogy lehet másként politizálni.

Számomra új és érdekes szerep. Szakmai kihívás, hiszen az elmúlt tíz évben az RMDSZ választási kampányait szerveztem, a Szövetség jelöltjeit segítettem mandátumot szerezni, de soha nem voltam jelölt. Ez dilemmát okozott, azonban meg is erősített elhatározásomban. Politikus vagyok és felelősséggel tartozom. Felelősséggel tartozom az országnak, a közösségnek és a szervezetnek. Felelősséggel tartozom magamnak is, ezért vállaltam ezt a szerepet.

Másként kell politizálnunk. Nem a tévében kell üzengetnünk egymásnak, hanem a paralamentben törvényeket kell megszavazni, a kormányban az országot kell kormányozni, politikusként pedig ki kell menni az emberek közé.

Az Európai Unió már nem egy vágyálom, az RMDSZ, az erdélyi magyarság az európai közösség tagja, itt képzeljük el a jövőnket, tehát fontos jelen lenni, megismerkedni ezzel a környezettel. De ugyanilyen fontos, hogy itthon is tudják, mit jelent az unió.
Arról szeretném meggyőzni az erdélyi magyarokat, hogy van értelme, hogy ott vagyunk Európában, és hogy lesz hozadéka képviseletünknek az Európai Parlamentben.
A modernizációs folyamat mindenképpen bekövetkezik, viszont azzal számolni kell, hogy mi csak akkor leszünk nyertesei a csatlakozásnak, ha ki tudjuk használni a lehetőségeket, és bizalmat előlegezünk az EU-nak. Úgy kell a modernizációt megélnünk, beteljesítenünk, hogy közben saját értékeinket megőrizzük.

Európai állampolgárok vagyunk – közösen kell eldöntenünk, hogy ez számunkra mit jelent!

Új helyzet teremtődött az RMDSZ külpolitikájában is. Átértékelésre van szükség. Az biztos, hogy kizárólag csak az EU nem fogja megoldani a mi sajátos kisebbségi problémáinkat, de ott vagyunk, újra és újra hallatjuk hangunkat. Ezt pedig úgy lehet megvalósítani, ha partnereket, szövetségeseket keresünk a 785 fős testületben.

Hidat kell építenünk Erdély és Brüsszel között. De ez csak úgy lehetséges, ha sikerül folyamatosan kapcsolatot tartani a választókkal, és ha egyformán jelen vagyunk az Erdélyben és Brüsszelben. Ez nem lehet egyszemélyes produkció, csapatmunkára van szükség, csak így ér valamit a munkánk.

Szövetséget akarunk Erdélyben. Hogy közös céljainkat egységesen érvényesítsük.
Szövetséget akarunk Romániában. Hogy érdekeinket és értékeinket itthon tudjuk képviselni.
Szövetséget akarunk az Unióban. Hogy Európa ránk figyeljen.

Mi, erdélyi magyarok, közösen döntjük el és határozzuk meg, hogy milyen lesz szövetségünk. Ez, külön-külön és együtt, mindannyiunk felelőssége.

96 válasz: “Szövetséget akarunk. Erdélyben, Romániában és Európában. Közös a felelősség”

  1. Nagy István

    “senki sem érti, ki a pozitív és ki a negatív szereplő, a történet végéről nem is beszélve”
    De a történet még nem ért véget. A mai SZKT-döntéssel csak a kezdőrúgás durrant el.

    “Az esti talk show-kat elnézve, az embernek kavarog a gyomra, és az, aki egy cseppet is belát a politika kulisszái mögé, elképedve nézi, mi történik.”
    Úgy kell annak, aki ilyenekre fecsérli idejét közössége, pihenéése helyett.

    “már a vendetták sem a régiek, hiszen már ezek sem politikai leszámolások, hanem egyszerűen csak leszámolások.”
    Emlékezetem szerint a vendetta mióta létezik csak leszámolást jelentett. Nem politikait!

    “1990 márciusában, a katonai szolgálat után hazajöttem Marosvásárhelyre.”
    Honnan? Fegyvernem? Rangfokozat?

    “Itt az ideje, … el kell mondanunk az embereknek, miről is szól az Unió.”
    Csak most lett itt az ideje? Eddig mit kellett titkolni?

    “Az RMDSZ bizalmát megkaptam, az elkövetkező 3 hónapban kiderül, hogy elképzeléseimet, terveimet hogyan támogatja közösségünk.”
    Addig a közösség bizalmát is ki kell érdemelni. A pecsétek bezsebelése után mi lesz? Akkor már semmi szükség a közösségre?

    “EP képviselőként pedig meg is tudom mutatni, hogy lehet másként politizálni.”
    És attól lesz magyar nyelvű történelemoktatás és közösségi autonómia?

    “Felelősséggel tartozom az országnak, a közösségnek és a szervezetnek.”
    Tiszta beszéd.

    “Politikusként … ki kell menni az emberek közé.”
    Aranysárga spanyolviasz! Ez aztán a megvilágosodás!

    “Európai állampolgárok vagyunk – közösen kell eldöntenünk, hogy ez számunkra mit jelent!”
    Önök ott eldöntik, hogy önöknek mit állampolgárokként jelent? És az állampolgárnalk mi marad?

    “… ha sikerül folyamatosan kapcsolatot tartani a választókkal … csapatmunkára van szükség …”
    Ennek eddig mi volt az akadálya? A pénzhiány? A káderhiány? A felismerés hiánya? A hivatalcipelés?

    “Szövetséget akarunk Erdélyben.”
    Önök, ott ma, az SZKT-n szövetséget akartak? Erdélyben? Tényleg? TTT értékelte hibásan a helyzetet, amikor kijelnetette: “a Szövetség számára nem szempont már az erdélyi magyarság minden szeletének képviselete, és az egység fogalma alatt csupán a párton belüli fegyelem értendő.” ?

    “Mi, erdélyi magyarok, közösen döntjük el és határozzuk meg, hogy milyen lesz szövetségünk.”
    Mi, a KIRÁLY!
    Önök ott, ma, Marosvásárhelyen, összesen 135-en?
    És az istenadta NÉP???

  2. Fairplayguy

    Már-már azt hittem ez az egyéni választókerületes szavazás dolog véglegesen és visszavonhatatlanul eszébe juttatja a “Szövetségnek” hogy egyik volt kommunista káder sem (a mostani csúcsvezetőitek többsége) egyáltalán nem lenne a Parlamentben. De ugyanúgy látom azt is hogy a Basescu ezzel kapcsolatos kijelentése miatti első rettegésteli reakció a fent említett urakban (bocs. elvtársakban) rövidesen el is múlott (gondoljunk csak arra a tényre hogy Tőkés jelölését az RMDSZ-es EP listán máris vissza is utasították).

    Lám-lám javíthathatatlanok vagytok “Szövetségiek”. De vajon mi kéne ahhoz hogy tényleg dolgozzatok is azokért akiknek a bársonyszéketeket köszönhetitek? Mert ha nem lesz uninominális szavazási rendszer Romániában, akkor valószínüleg addig lennétek képesek elmenni (térben és méginkább időben) amíg az utolsó magyar embert is kinyírjátok ebből a kies hazából.
    Mert mindent csináltok csak azt nem amiért a magyar emberek százezrei Romániában rátok szavaztatok.
    Na uff én beszéltem.

    De azért mi továbbra is szeressük egymást, mármint a nem “Szövetségiek” (én legalábbis szívből remélem hogy így van).

  3. KSzilamér

    Kedves Zsolt!

    Áldatlan helyzetben vagy, nem lennék a bőrödben. Nekem mint székely gyereknek semmi gondom-bajom veled. A te helyed ott van a listán, kétség nem fér hozzá. Képviselned kell a nagyvárosokat, szórványt.

    Székelyföld képviselete ellenben agaszt, egy konfrontációt nem vállaló gyenge pilóta, mint Markó úr, próbál minket a Párizs-Dakar traszén átnavigálni. És szemlátomást az erre a célra kiszemelt sofőrje nem más mint Winkler úr. Aki Székelyföld gazdaságpolitikájából számtalanszor elégtelenre vizsgázott. Talán tényleg túl távol van tőlünk Déva. Csernakeresztúron is vannak székelyek, bukovinai testvéreink, őket is képviselni kell, de hát ezt te is megtudod tenni helyette. Sajnálom őt is, hogy neki kell elvinni az egész balhét. Szegény janicsár akit a nagyok kitoltak elénkbe, hogy püföljük. Ők meg az árnyékban hűsölnek tovább. Azokról, az ejsze már protézist viselő politikusokról beszélek, akik annak idején a Szent Mihály templomban az autonómiaformákra esküdtek.

    Azt hiszem időszerű lenne nevüket publikussá tenni. Hadd emlékeztessük a közvéleményt, ki aludt a mi kontónkra 17 éven keresztül.

    Más. Ha ennyire kényelmetlen számotokra Tőkés László, miért nincs annyi kutyabecsület a hangadókban, hogy Sógor Csabát előbbre engedjék?

    És még egy kérdés…Mire is alapozott ma igazából az SZKT-SZET döntése ? Hogy több a katolikus Erdélyben mint református? Az RMDSZ kulcsembere, a biztonsági ék, ezekben a pillanatokban meg vagyok győződve, hogy katolikus, talán éppen egy ‘templomos lovag’.

    “A baglyok sohasem azok, aminek látszanak.” Twin Peaks

  4. mlgy

    Tisztelt Miniszter úr, nagyon szomorúnak tartom, hogy az SZKT-s kongressuszi szpicsjében egy szó sincs az autonomiáról. Mondja meg őszintén hogy lehet ilyen kétszinüen képviselni az erdélyi magyarságot amelynek része a székelység is…???vagy egy a beszéd a kongresszus előtt és egy a nép előtt, “együtt az autonomiáért” és mégse ??? Tisztelt miniszter úr, habár nagyrabecsülöm miniszteri tevékenységét, de nem tudott meggyőzni arról, hogy önnek Brüsszelben a helye. Van egy olyan érzés bennem, hogy az RMDSZ reformja is csak egy üres szöveg marad, ami tényleg jó lett volna, mert ha ön bejut a fiatal szárny vezetője nélkül marad, és nekünk tele van a hócipőnk béla tata vezetésével.

  5. demeter szilard

    No, kedves Zsolt, ha az SZKT-n is ilyen szöveget mondtok egymásnak, nem irigyellek, nem ülnék ott funkcionáriusként, szavazópolgári tömegben jobb az ilyenre unatkozni.
    Hanem jó, hogy kimontad: az RMDSZ-nek végre politizálnia kellene (valakinek a blogjában ezt megemlítettem már, rögvest gusztustalannak nevezte a beszólásomat, bár nem – csak – ezért). Ehhöz persze fel kellene adnia a kényelmes “érdekvédelmi szövetség” alapállást (amiben már egészen kevesen hisznek), túl kellene lépnie az erőpolitikán, valamiféle hibrid ideológiát kellene gyártania stb. – ahogy ti mondanátok: modernizálódnia kellene.
    És még egy hanem: kormányzati szereplőként nem hangzik hülyén a következő kitéted: “Itt az ideje, hogy másként beszéljünk a csatlakozásról, a felzárkózásról. A kliséken túl, az általános kijelentéseken túl, el kell mondanunk az embereknek, miről is szól az Unió.” Ez egy kicsit késő, így csatlakozás után. Majd az alkotmányt is átnyomjátok, oszt’ elmagyarázzátok nekünk, kis idétlen eu-polgároknak, mi is az, vagy hogy működik a fejetekben mindez?
    Komolyan kezdek aggódni. Egyre inkább riaszt az a perspektíva, hogy veletek együtt öregszem meg.

  6. Gergő

    Ez a szöveg megmutatja, hogy miről fog szólni az RMDSZ kampány az elkövetkező hónapokban. Nem rossz…….csak ne felejtsük el, hogy kampány van!!!

  7. konyakmeggy

    No, szövetséget köttök magatokkal? Aki nincs velünk az ellenünk.

    Ezt akarod mondani?

  8. kacsko peter

    Demeter Szilárd aggódalmához csatlakozom, kijelentem azt is, hogy a szöveg olvastán: FÉLEK. Hadd ne részletezzem itt és most tovább.

  9. Nagy István

    Jóváhagyta Tőkés indulását az SZKT
    2007-02-18 – Erdely.ma
    http://erdely.ma/hirek.php?id=22516

    Az SZKT pedig, hiába mondta nekik Markó Béla, hogy az RMDSZ csak akkor tud erős lenni, ha nyitott, és az erdélyi magyarság egészét képviseli, 88 mellette, 2 ellene (Toró T. Tibor és Bakk-Dávid László, az EMK küldötte) és 7 tartózkodással megszavazta az eredeti listát, s ezáltal Tőkés László függetlenként való indulását az Európai Parlamenti választásokon.

  10. transzylva

    Nem látom-érzékelem az új helyzetet a külpolitikában. A kihagyott helyzeteket annál inkább. Nézzük csak vissza, hány sajtóanyagot küldött “haza” az eddigi trojka?
    Talán most valami megmozdult, de azért Szabó Károly szenátor humorára,
    Kónya H. Sándor zavaros, stláris fordulatokban tobzódó okfejtésére
    és Kelemen Attila egyre halványuló szereplésére eddig miért nem kérdezett rá a Szövetség vezetősége.
    Tényleg, ehhez képest valami újítás ugyancsak elfér.
    Az a valódi kérdésem: miben lesz más az RMDSZ külpolitizálása, ha ezt taglalná, Miniszter Úr, szívesen venném.
    Főleg, hogy tisztában vagyok azzal, egy kortesbeszédben nem lehet érdemi szakpolitikai fejtegetésbe bonyolódni,
    Válaszát előre is köszönöm

  11. zakarias

    Miniszterként miért nem politizált másként, ott volt a nagy lehetőség a máskéntre? ehelyett lett egy jellegtelen, eredményeket felmutatni nemtudó, korrupciószellőjétől megsuhintott miniszterség. Azokban a bizonyos Tv beszélgetősdikben, amire valóban kár a rommagyar életünket pazarolnunk–nos azokban siralmasak voltak Nagy Zsolt szereplései, több szepontból is. Dícséretes, hogy jól és viszonylag helyesen beszél románul, no de az EU parlamentben erre semmi szüksége sem lesz a miniszternek, sem neküknk gügye választóknak, akiknek ezután akarja elmesélni az Uniót Nagy Zsolt

  12. új széköly

    hááááát, elszomorító….

  13. fodor

    Valahogy a nagyvonalúság teljesen kiveszett. Nagyon görcsösnek tűnik ez a nyomulás , ha valaki biztos magában , nem így reagálja le az elllenfelet.Aki nem elllenség ebben az esetben.Cak a megrögzött RMDSZ híveknek lehet ez szimpatikus. Ezeknek száma pedig egyre kevesebb lesz ilyen fellépéssel…

  14. rooncájsz

    Nem értem, hogy a következő szcenáriumnak miért nem volt látható módon semmi esélye: informális úton (önérzeti okokból persze nem nyílt asztalnál) megegyeznek arról, hogy a ppk. harmadiknak rákerül a listára (ettől némivel több esélye lenne annak, hogy 2 helyett 3 emberünk legyen az EP-ben); ha bejut, hagyják a ppk.-öt kibontakozni az EP-ben (ott a ppk.-nek kétségtelenül akadnak még fanjai) és ezzel minden kényes témának (amit a kormányszövetségesek idegrendszerének nyugtatására amúgy altat az RMDSZ) lett volna egy szócsöve az EP-ben. Azaz (lett) volna egy szelep, ami mindenkinek hasznot húz(ott volna), minden hosszútávú politikai cél eléréséhez egyszerre két út is rendelkezésre áll(t volna) egyazon (még ha zilált is) berken belül. Ha ez önérzetből nem merült fel, akkor gyerekek vagyunk (vagytok). Kár. Zsenáns.

  15. istvánb

    okés a Twin Peaks, de láttad a Mulholland Drive-ot? Vagy a Lost Highwayt? Eszembe jutott, hogy mennyire szeretem a Lynch filmeket… kösz:)

  16. rooncájsz

    Az azért el kellene gondolkodtasson, hogy az eddigi blogos elvbarátok vagy csapattársak most vagy rosszallóan rázzák a fejüket vagy sokatmondóan hallgatnak. A TREND azért kitapintható. Persze talán nem elsősorban te kellene ezért nyeljél, de hát ez a te blogod. Minimum át kellene adni ezt a nyugtalanságérzetet a főnököknek… Érted, ugye? (…)

  17. Csíki Sándor

    Kedves I.Nagy Zsolt!
    Örömmel tölt el, hogy az Ön feneke a hideg falhoz ért, és felébredt. Ön azt írja: “Nem politizálunk. A romániai (magyar) közéletben nincs igazi politikai vita, csupán vita. Nincs politikai konfrontáció, csak konfrontáció.”
    Kijelentésével bekerül a Rekordok Könyvébe. Ön tényleg ennyire nem lát, vagy csak teszi magát? Vagy minket néz hülyéknek?
    Mondjon nekem egyetlen egypártrendszert, amelyben van politikai vita. Írjon le nekem egyetlen diktatúrát, amelyben van politikai konfrontáció!
    Kedves I.Nagy Zsolt! Az egypártrendszer jellemzői: aláírásgyűjtők kiutasítása, a vitázni akarók megfélemlítése, a gyerekek zsarolása, bértollnokok hada.
    További konfrontációmentes nagyotmondást!
    Csíki Sándor.

  18. stefi

    KSZilamér már mindent megírt helyettem is. Igy aztán Markó Béla fiatal politikus nyugodtan megpályázhatja az újabb szövetségi elnöki mandátumot, remélhetőleg az aradi kongresszusi küldöttek fegyelmezettebbek lesznek és nem fognak fütyülni, mint a vásárhelyi Omega koncert közönsége.

  19. KSzilamér

    Hol van a magyar Liceanu, Hurezeanu, Plesu?

    Helyettük kell Tőkés Lászlónak ilyen kellemetlen körülmények között birkozni. A civilek felelősége is, hogy az egyházak politizálnak.
    Valakinek tartani kell a gyeplőt.

  20. Hobi

    …olvastam egy ket beszamolot az SZKT-gyulesrol…besztialis..a legjobban az tetszett hogy Markó mar ettol a sohajgyenge belso ellenzektol is zavarba jott,es remego hangon zarta le a gyulest…ezektol varunk mi parbeszedet?:)..
    ..de nem ez a csúcs…az igazi gusztustalansag helyi szinten megy..helyi kis gyarvezetok,fonokocskek kik a mindenapjaikban megkeseredett embereket (alkalmazottaikat) veszik ra finomabbna finomabb eszkozokkel az “egysegre”..(hogy ne irjak zsarolast,mert az annyira csuf szo)..na de persze vannak akik onkent es dalolva verik a melluket az egyseg neveben,mert tul sötét az agyuk ahoz hogy atlassanak az unalmassa vallo propagandan..birkanemzet lettunk..vagy voltunk csak meg nem tisztult idaig le bennem ez..
    na szoval ez lenne a NEP akire olyan szivesen hivatkoznak..jol mondta valamelyik teruleti vezeto “gondok vannak de baj nincs”..
    ..szalljunk magunkba..

  21. Zs.

    Nem szavazok rád/rátok, nem győztél meg. Másra sem, ha ez vigasztal. Ez itt csak hatalmi harc, semmi több, és mi csak a jéghegy csúcsát (ha) látjuk belőle. Nem arról szól, amiről. Csak úgy tesz mintha. A köz-ért szemlélete háttérbe szorult, leghátulra. A Twin Peaks zseniális – ez itt zsenáns.

  22. új széköly

    Közösséget akarunk…..közös a felelősség….
    de kivel??? mert úgy érzem, úgy érezzük, hogy csak Ti ott egy brancsban akartok egymással….rooncájsz jól írta…ha egy pillanatig is okosak lettetek volna- hogy ne mondjam okos politikusok-, felvettétek volna másodiknak, vagy harmadiknak Tőkést a listára, és nyertetek volna három parlamentert. .. de ez a k…va nagy büszkeség, gőgség, magasról lesz…ás nem engedte meg Nektek, hogy helyet adjatok másoknak is…komolyan gondolkodóba ejtettetek, mert eddig nem gondoltam, hogy ki kellene telepedjek ebből az országból…az utóbbi időben egyre többet foglalkoztat a gondolta…valahova jó messze, ahova még a híretek is csak ritkán jut el…nem elgondolkodtató számotokra, hogy ennyien visszataszítónak látják azt, amit csináltok???kik azok, akiknek a nevében teszitek ezt????mit gondolto meddig van JOGOTOK hülyének nézni bennünket???? ki engedte ezt meg Nektek?????
    Én nem vagyok oda Tőkésért, nem is gyűjtöttem támogatására, sok mindennel nem értek egyet, amit csinál, de sajnos arra köteleztetek, hogy rá adjam voksomat…és ezzel nem csak én vagyok így…nem gondoltál azért arra csomagolás közben, hogy ezzel a húzásotokkal esetleg saját magadat is kiütötted a Brüsszeli székedből?????
    Egy ideig nagyon támogattalak, de nagyot csalódtam Benned!!
    Miért van az, hogy az ember a vezetőiben el KELL veszítse a bizalmát???

  23. Metoikosz

    Kedves Zsolt,

    a nyilatkozatok közzétételéhez bátorság és kockázatvállás szükséges – ezt minden közéleti vezető ember tudja. ( Ezek után már én is várom Spectator megszokott epés megjegyzését mint mindig, amikor ilyen “nagyokat ” írok:-)

    Nos amikor elindítottad a blogot egy személyes hangot ütöttél meg … majd e személyes hangvétel valami ismeretlen okból eltűnt. Mindezek mellett sok sok megválaszolatlan kérdést hagytál függőben – innen is adódhanak a feszültségek a hozzászólók részéről. Érdemes odafigyelned rooncájz hozzászólására is, amikor ezt írja : “Ez a te blogod”

    Nos a blogodon már régóta kiéleződött egy egyházellenes hangulat, (gondolj csak egy egyszerű példára mikor Sándor Szilárdot abból a tényből kifolyólag pellengérezték a hozzászólók ki mert oda írt a neve után hogy “pap”. Ha nem is közvetlenül de összefüggésben van ez azzal, hogy gondolkodásodra engedsz következtetni a blogod olvasói számára, mert ebben a kérdésben sem foglaltál állást – vagyis nem nyilatkoztál ( Itt nem “Sándor Szilárdról” volt/van szó, hanem a “papról”, és közvetve az “egyházról”, mert a kritika nem a személy hanem inkább a pap számlájára érkezett.) Majd amikor feltettem a kérdést neked még a legelején, hogy az EU-s képviselői programodban az egyházak képviselete hogyan jelenik meg és hozzatettem azt is, hogy reméltem mindez nem csak abban merül ki hogy Tőkés püspök indul-e vagy nem indul az EU képvieslő választáson – erre sem jött válasz.

    Majd azokban a kérdésekben sem érkezett részedről semmi reagálás amikor a közéletnek a nagyjai az egyházak, civil szervezetek közhasznű jótékonykodó intézmények megsegítésére előljárásukról személyes jó példával járnának elől (és itt nem kimondottan az RMDSZ kapcsolatai révén érkező ügyintézési és anyagi segítségről volt szó – de e területen is maguk az Egyházak többet vártak volna el, amint erről többször olvasni-hallani lehetett. Szóval itt is nyitva hagytad a kérdést.

    Amikor pedig arról kérdeztek téged, hogy nem e zsarol-e az RMDSZ ? , akkor erre úgy válaszoltál a blogon : nem hagyod hogy Tőkés püspök zsaroljon.

    Nos cáfold meg ha nem, így lenne. De tulajdonképpen szinte mindegy. Itt az állam és egyház a politika és vallás fogalmai és intézményeinek a feladatai, szolgálata, stb mosódott össze, piszkolódott be…( Papok politizálnak és politikusok prédikálnak… )… nézd meg mennyire igazam van : politikusok az úrasztala előtt, a koporsók előtt és egyéb egyházi rendezvényeken szónokolnak .. miért kellene tehát átírni egy egy istentiszteleti liturgiát a politikusok szónoklatainak is helyet adva (?) és a papok hogy miként politizálnak azt az rmdsz fennen elítéli és hangoztatja …

    Bár igaz, hogy az Erdélyi Magyar Egyázak ( hadd használjam ezt a “kifejezést”, amikor tudatában vagyok annak, hogy ehhez is sok vita férne több oldalról is) egyes esetekben megerösödtek és “talpra álltak”, de sok esetben még mindig kiszolgáltatott helyzeteben vannak, és ha “talpra is álltak” sokszor még csak “alig lépegetnek”. A Helyi és Megyei Önkormányzatoktól, és az RMDSZ állami költségvetésből származó támogatások kérdése a “jobb és bal” oldalak kialakulásával jó lenne ha nem vonná maga után az egyházi szolgálatok és építkezéseknek a támogatását (?) és jó lenne hallani az RMDSZ elöljárók részéről is saját támogatásukról amit az egyházak javára tesznek, adományoznak ( hisz az egyházak az önkéntes adományokból tartják fenn magukat és építkezhetnek, fejthetik ki közhasznű tevékenységüket… beszélek azon több esetről ahol nincs egyházi vállalkozás ami jövedemet hozhatna)

    Nem vagyok meggyöződve, hogy minden ami egyház az jobb oldali és ami rmdsz az bal oldali lenne. Helyesebben: nem valószínűsítem azt, hogy az egyház-rmdsz ellentét túlhangsúlyozása révén kategorizálható ez az osztályozás. Az is világos a gondolkodó emberek előtt hogy az RMDSZ-nek nem lehet célja, vagy “pártfeladata” az egyházellensség.

    Végülis – eloszlott egy illúzió : az egység illúziója. Azzal, hogy az illúzió eloszlott, attól még az egység megmaradt. Csupán átértelmeződött ez az egység az által, hogy felszínre jöttek a vélemény-különbségek. Nem vagyunk egyformák – nem is voltunk, nem is leszünk – de az hogy Erdély, az hogy hit és lelkiismereti szabadság még ismerős fogalmak mindannyiunk számára – szeretném remélni.

    … ezzel az ödvözlettel bíztatlak, hogy a következő bejegyezésed, legyen a megválaszolatlan kérdésekre egyfajta kísérlet a válaszadásra , hisz ez a te blogod.

    jóakarattal

    a már megismert

    Metoikosz

  24. új széköly

    Ja, és I killed Laura Palmer…

  25. Berta István

    Fárasztó ez. Mit is akarunk?
    Mindenki mást.
    Egyet mindenki: felemelkedni.
    De hova, hogyan s főleg: honnan?
    Itt kezdődnek a különbségek.
    Ma mindenki elsősorban különb.
    Főleg ki nem tartja be a szavát, ügyeskedik, tehát egyszerűen: jellemtelen.
    Kívánom legyen egy nap, mikor ráébredsz: nem akarok ilyen lenni, mert beszívódhat mindez a családba is, megváltoztatja kapcsolataink, érzéseink.
    Inkább recsegjen az a gerinc, ha recsegnie kel, de nem gumiként hajolgasson.
    Minden mámor elfogy egyszer, kiforr, s tőlünk is függ mi lesz belőle: ecet-e vagy valami más.
    Ma is mások diktálnak nekünk, teszik ezt, mert ők fizetnek. Ez nem igaz. Az a mélyen lenézett s megvetett tömeg, utca-embere tömege fizet!

    Folyik egymás kivesézése, tovább tart az elembertelenedés.
    Kérlek, mondd meg: a megválasztottak, az egykor szeretett kijelöltek egy idő után miért kell megvédjék maguk, ha a tömegbe mutatkoznak? Hova lesz a szeretet, bocsánat: a bizalom?
    Gondolj arra: nem leszek mindig miniszter. Nem fognak örökké segíteni nekem az éppen hatalmon levők a magánéletemben, az üzleti életben pedig színjáték folyik, örökké készen a hátsó rugásra.
    Néha ülj le, légy egyedül s gondolkozz el tetteiden: megérte? Számold végig, hányszor cselekedtél mást, mint szeretted volna, majd nézd végig holnapi naplód. Számold meg érdek-helyzeteid s amennyiben csak ilyeneket találsz gondolkozz el, miért hiányzik a többi, más alapon való?

  26. krix

    A beírásod a politikai mellébeszélés és üres szólamozás ékes példája. Akárcsak Winkler trindexes interjúja. Szavazni? Rátok?? Na ne viccelj.

  27. kincs

    Ha itthon nem megy a politizalas majd az EU-ban ugyanezt a nem politizalast szeretne folytatni. Azert ennel tobbet vartam a kampanytemakent.

    Vagy mar koztudott hogy ha nem mutatunk fel semmit a NEP akkor is szavaz.

  28. Krenner

    Kedves Zsolt!
    Nagy hiba volt az SzKT dontese. Elismerem, az egyseben az ero jelszonak van valami ertleme, de az EP valasztasok eseten ez oriasi tevedesnek is bizonyulhat. Erdemes lenne meg elgondolkodni (foleg, ha elhalsztjak a valsztasokat!) es Tokes puspkot feltenni a listara!
    Udv. Krenner

  29. Krenner

    Ja, es Twin Peaks egy unalmas varos….

  30. Spectator

    Kedves Zsolt!
    Kedves hozzászólók!

    A fenti bejegyzés szövege számomra nem jelent semmit. Általánosságokat tartalmaz, tipikus SZKT-szöveg. Bármikor bárki mondhatta volna. “Másként kell politizálnunk” – írod. De hogyan, milyen eszközökkel stb.? Nevetséges a mindenkori SzKT-kre való lázas készülődés, majd ugyanazok a mondatok. Gondolom, hogy nem örvendenének az RMDSZ vezetői, ha valami eredeti ötlettel jöttél volna, de akkor ezt minek ide bevágni?

    Metoikosznak és Sándor Szilárdnak üzenem barátsággal:
    “A papok sohasem azok, aminek látszanak.” Balánbánya

  31. zakarias

    kedves Nagy Zsolt, várjuk a jelentkezésedet, EZ MÉGISCSAK A TE ASZTALOD!

  32. Hobi

    ..hatartalan ez a cinizmus..milyen ember lehet az aki este leul a sajat blogja ele elolvassa a mai termest es utana a kulvilag fele kijelenti hogy en igenis megyek..mert ezt varja el a nep..kezd messianizmusba atmenni ez a dolog..

    új széköly:egyutterzek veled..nagyon..mikor ranezek erre a klikkbe szervezodott tarsasagra a foldgolyorol is elmenekulnek..de hidd el..csak nekik tennel jot ezzel..Ok ezt akarjak..ezt szeretnek..ha minden normalisan ,fuggetlenul gondolkodo elmenne es nem zavarna tobbet oket kisded jatekaiban..maradna csak az egybegyurt massza,az iranyitasra alkalmas tomeg amit meg vagy tiz husz evig riogatnanak meg terelnenek…tudom hogy nem tehetunk semmit..de igy meg magmarad nekunk az a lelkimegnyugvas hogy jelezzuk vagyunk münk es..

  33. bitang

    Tokes leadhatta volna a jelentkezest. Szerintetek az a 10 vagy nemtomhany ember, aki leadta a jelentkezeset, hogy erezte volna magat, ha az SZKT az ok munkajukat (legyen az 15 perc vagy 2 nap), amig osszeraktak palyazatukat semmibe veszi, es Tokest beteszi a masodik helyre. Ti nem lennetek idegesek, ha allasra palyaztok, interju, minden, s akkor jon X, akinek elismerese van es ezert ot veszik fel, versenyvizsga nelkul.

    Hogy Tokes ugyanazon a listan kellene legyen vagy nem, azt nem tudom eldonteni. De en azzal nem ertek egyet, hogy az SZKT kellett volna modositsa a listat.

    Az egyhaz pedig kapja be. Mit szol bele az en politikai gondolkodasomba? Hogy mondja meg az az intezmeny, amelyik lelki nyugalmammal foglalkozik, hogy Tokes legyen jelolt? Az EN papom ne politizaljon. Sem a a papom fonokei!!

    Amugy tok oke, hogy Tokest masodiknak akarja a papsag. Ezek szerint nekik is oke, hogy Zsolt elso.

  34. bitang

    Az egyhazba vetett hitemet kerdojelezik meg! Kik ok, hogy ezzel jatsszanak? Nagyon merges vagyok rajuk! Eleg szabadon gondolkodonak hiszem magam, van hitem. De ez nem fer bele. Lehet azt hiszik, a hitemmel jatszhatnak? Vagy nem gondolkodom, mert hiszek?

    Jaj, de merges vagyok.

  35. Metoikosz

    Kedves Spectator,

    valóban “a dolgok nem mindig azok aminek látszanak” és érdemes megkeresni a következő linken az erről szóló történetet, megéri a fáradságot: http://krisszta.blogol.hu/?d=2007-1

    hadd kérdezzek vissza tőled barátsággal: ” A politikusok mindig azok aminek látszanak ?”

    … és hadd jegyezzem meg csendesn hogy “bitang” hozzászólásán, érvein is el lehet gondolkodni – aki a helyzet teljes ismeretében van mérlegelni is tud bizonyára, hisz az EU-s kampány előtt találkozott Tőkés és Markó is … – viszont a bárdolatlan stílus amit bitang használ nem tudom kinek használ e blog gazdájának a védelmére vagy parasztmagyar és mások hasonló hozzászóllásai stílusát erősítve…. kinek jó ez..nem értem..lehet nem is kell , mert lehet én sem annak látszom aki valójában vagyok :-)

    mindenképpen jóakarattal

    Metoikosz

  36. zakarias

    Bitang, végre idebitangoltál, megvédeni a mundér becsüleleletét. Akkor te is kapd be….ahogy szerinted az egyház. Tudatlan vagy, de most nem fogsz tőlem történelmi és kult.történeti leckét kapni, menj müvelődj máshol, ha fölfogod helyzetedet.
    Márton Áron szerinted mit csinált? Hány Magyar Népi Szövetséges vezérnek ismerjük mára a nevét akár, akikkel nem volt egy véleményen Márton Áron?
    Olyan is volt köztük, aki késöbb, a hetvenes évek elején bocsánatot kért a püspöktől, aki politizált.
    Uraim, Hölgyeim! Ha már a bitang-szinten védelmeződik a mundér becsület, az többek között azt jelenti: NAGY BAJ VAN.

  37. Metoikosz

    igen zakariás nagy baj van… egyet értek veled…mérgesen vicsorgnak az emberek egymásra az rmdsz és az egyház témája kapcsán….amikor még Tőkés püspök úr is rmdsz tag… és a politikuosk is egyháztagok – legalábbis feltételezhetően – szóval nagy a homály…. ha most valaki közbeszóllana románul vagy bármilyen más eus nyelven hogy milyen jogon írunk magyarul e blogra, vajon a baj oszlana ..?

    metokikoszi jóakarattal üdvözöllek zakariás !

  38. Nagy Zsolt

    Tisztelt hozzászólók!

    Arra kérek mindenkit, hogy tartózkodjatok a nem megfelelő kifejezések használatától. Indulat sokunkban lehet, de ez az én blogom és az a kérésem, hogy ne váljon egyház ellenes támadások helyszínévé! És ha lehet ne általánosítsunk, hiszen nem az egyház egésze foglalt állást.
    Közben látom, hogy a stílus ragályos. Amint bizonyára tapasztaljátok a blog hozzászólásokat nem moderálom, de ha a stílus alámegy, akkor törölni fogom a vonatkozó bejegyzéseket.

  39. margy69

    Igazad van Zsolt, a te blogod.
    Más. Hogy voltál képes ilyen általános, semmi konkrétumról sem szóló, szpícset előadni? Jó, tudom, SZKT meg minden, és oda már rég nem azért járnak a küldöttek, hogy megvitassák a dolgokat, de ez akkor is gáz. Spanyolviasz rulez …

  40. skorpio

    Sziasztok,
    Ugye senki sem gondolja azt komolyan, hogy egy ennyire kezdetleges politikai kulturaval rendelkezo orszagban mint a mienk, az uninominalis szavazas megoldana a nagy kerdeseket, a demokracia kerdeseit, a politikusok kevesbe lennenek zsarolhatok, kevesebb korrupcio lenne? Azert a varazsmesekeben sem szokott osszejonni. Ha valaki utananezett mit is jelent az uninominalis valasztasi rendszer, hol mukodik igazan akkor ezeket nem kepzelne. Egy uninominalis rendszer siman megerositheti a “helyi barokat” vagy nevezzetek ahogy gondoljatok oket annak.

    Es komolyan akar Tokes akar RMDSZ partiak vagytok, van valaki aki azt hiszi, hogy ha Tokes beadja jeloleset az RMDSZ megmeri tenni azt, hogy nem teszi fel a listara….

    Skorpio

  41. transzylva

    Tisztelt Miniszter Úr,

    tökéletesen igaza van, amikor stílust és tartást követel, vár el a beíróktól, valóban nemtelen, ha most ezt a teret és alkalmat antiklerikális frusztrációk halmozására használják. DE az érdemi kérdésekre, mégha olykor “sarkosabban”fogalmazott kételyek is, jó lenne válaszolni. Egyrészt, mert a kampány már dübörög, még ha nem is hivatalosan, másfelől a blognak magának tenne jót, ha címszavakban bár, de reagálna, dacára annak, hogy tényleg egyre kevesebb ideje marad az efféle kommunikációra.

  42. zakarias

    Köszönjük és igazad van Kedves Nagy Zsolt ha rendreinted a bitangokat. Ez a te blogod. Gondolom azt is észrevetted, hogy mi akik szépen és eléggé illedelmesen kérdéseket intézünk Hozzád, vagy jóakarattal tanácsolunk ezt azt, nem mi használtuk a civilizálatlan stilust, itt a te blogodon, hanem az, aki a Te és mindannyiunk érdekszervezete védelmére kelt az egyházak rovására.!!!
    Sok megválaszolatlan kérdésünk mellé, ami a beszédhez kapcsolódik, most egy újabb kérdés:”nem az egyház egésze foglalt állást”, ezt hogy érted? Van egy pár történelmi egyház itt tájainkon, és azoknak is több kerületük, vagy püspökségük. És az “egyháznak az állástfoglaló részével” mi van?, vagy inkább mi lesz?
    Máskülönben tudd meg, én lennék a legvídámabb, ha gratulálhattam volna az elhangzott beszédedhez. És akik itt őszintén korholnak, lehet, hogy inkább barátaid mint gondolod, magamat is beleérve.
    Csatlakozva a metokikoszi jóakarathoz,
    Zaki

  43. KSzilamér

    Bitanghoz

    Irod: “Tokes leadhatta volna a jelentkezest.”
    Ugyanúgy Markó úr leülhetett volna tárgyalni a nemzeti oldalal. De nem tette.

    1.Márton Áron példája ragyogó. Valóban, erkölcsi válságok idején az egyház FELELŐSÉGE közbelépni. Hogy nem mindig teszi azt, az annak tudható be, hogy a püspök is csak egy ember, nyugodtan tévedhet.

    Ne felejtsük, Márton Áron azért mégiscsak székely volt. Mi pedig úgy érzem genetikailag nem bírjuk a megalkuvást. Egy szórványszármazék püspök azonban sohasem fog autonómiára lelkesíteni.
    Ha Hajdó főtisztelendő vagy Gergely István lenne a püspök, garantáltan az egész RMDSZ bagázs pakolhatna. Sajnos amíg Fehérváron id.Marton József stílusában politizalunk addig az autonomia mozgalomnak, magyar egyetemnek annyi. Hantz Peti nyakába veheti a világot.

    2. A magyar multiknak ellenben kedvez a nemzetpolitikai csend. Legalább ők jönnének,… OTP, MOL, akkor azt mondanám, ok még egy évet bedőlök és engedem, hogy az Egységpárt szédítsen. De így semmi tét… max. a nyáron én is csomagolok, Aberdeen, Venezuela, Mexikó.

    De Isten segedelmével a béklyonktól megszabadulunk, májusban.

  44. zakarias

    végre egy Skorpio! elviszia a kérdések órájáról a szót, az uninominális felé.Passz. tanítják jobb helyeken, a politikus, bármit kérdezzenek tőle, válaszában ne törődjön fölöttébb a kérdéssel, mondja : a MONDANDÓT.
    Ha a püsi beadta volna a jelölésre pályázatát, felkerült volna a listára.
    A kérdés csak az, hogy hányadik tutti BENEMFUTÓ helyre? A tizenegy, esetleg a tizenkettedik helyre került volna?
    Mit gondolsz Skorpió, hányadik helyre került volna Tőkés, de miután erre a jó kérdésre válaszolsz , ajánlanám térjünk vissza a Zsolthoz intézett kérdésekre, elvégre ez itt az Ő asztala.

  45. Bálint

    Szerintem, Zsolt SZKT-beszéde nem volt rossz. Minden esetre nagyságrenddel jobb volt, mint azon harcos hangú képviselőké, akik hol esedezve, hol fenyegetve próbálták elmondani (hangsúlyozom, hogy próbálták), miért nem jó, ha választási konfrontációra kerül sor az RMDSZ és Tőkés László között. Én ezt véltem felfedezni az érthetetlen, körülményes szófordulatokba burkolt felszólalásokból. De lehet, csak én értettem így, mert a vehemens szövegekben nem volt igazából konkrét utalás a megoldásra. Azt meg senki, egy fél szóval sem vetette fel az SZKT-n (amire itt többen utaltatok), hogy módosítsák a jelöltek listáját, vagy netán Tőkést feltegyék erre a listára. Ott volt az elméleti lehetőség, csak kellett volna valaki javasolja. Ennyit az un. belső ellenzékről, a “nemzeti” oldalról

    Amúgy, a másfajta, új politizálásról nem beszélni szokás. Hanem az új politikát “csinálni” kell. És Zsolt elindult ezen az úton. Egy politikust lehet tisztelni, szeretni, bízni benne. De nem muszáj. Zsoltot sokan tisztelik, sokan szeretik és sokan bíznak benne. És nem azért, mert muszáj vagy mert ez a trendi. Mint ahogy újra trendi például Tőkés. Trendi, hogy elájulunk tőle, hogy szívünkhöz kapunk, mikor próbálják áldozatként beállítani. Vagy talán inkább retro, mint trendi? A lényeg az, hogy újra divatba jött Tőkés. De majd elmúlik.

    Szóviccel élve, hálistennek szekularizált világban élünk, és minden intézménynek (politikainak és egyházinak egyaránt) megvan a maga helye és szerepe a társadalomban. Én legalábbis ebben a tudatban nőttem fel. És szeretnék ebben a tudatban élni. Nem vagyok vallásos, templomba járó ember, sőt hívő ember sem. De ettől, az egyház megvetéséig vagy utálatáig nagyon hosszú az út. Minálunk az egyházaknak fontos szerepe van: nemcsak a lelki gondozásban, de a társadalomszervezésben is. És ha az egyház véleményt nyilvánít, az olyanként kell kezelni. Sem kevesebb, sem nagyobb súllyal.

    De amikor egy püspök elindul választási kampányban egy politikai tisztségért, az már én toleranciaküszöbömet is túlhaladja. És most csupán a puszta intézményi össze férhetetlenségre gondolok, nem beszélve a püspök politikai képességeiről. Már azon is gondolkodtam, hogy még az is jobb lett volna, ha Szász Jenőt indulna függetlenként az EP-i mandátumért. Hiszen bármennyire jellemtelen és kisstílű politikus, azért csak politikai szereplő…

    Summa summarum: én javasolom (bár a velem egyet értőknek) zárjuk le ezt a Tőkésről folyó beszélgetést, mert nem ér ez annyit. Kár itt (vagy most) már polemizálni és osztani az észt fölöslegesen. Tőkés döntött. Az SZKT döntött. Megy mindenki a maga útján. Végzi mindenki a maga dolgát. És várjuk az eredményt. És azok meg, akik a mi lett volna ha forgatókönyv-gyártásra szakosodtak, maradjanak csak meg a történelemleckék feladásánál vagy kultúrtörténeti előadásoknál. Azt hiszem nem vagyok egyedül, amikor azt mondom, hogy elegem van már ezekből a fröcsögő történelemleckékből. Unom a kioktató, okoskodó szövegeket, a minél rosszabb annál jobb filozófiát, a politikusokat demonizáló meséket, a nemzeti oldalt meg a megalkuvókat. Azt hiszem ennél többre is képesek vagyunk. Kell a kritika. De úgy látom, sokan nem hagyják a kritikán alul. Én remélem, hogy ez blog alkalmat nyújt majd igazi kritikákra, esetleg megoldások körvonalazására is. Hiszen megoldásokra, javaslatokra sokkal inkább szükség van, mint a történelmi drámák felelevenítésére és a nemzeti kötelességünk üres jelszavaira.

  46. Nagy Zsolt

    Köszönöm a hozzászólásokat. Nem hiszem, hogy hiba volt feltenni ide egy SZKT-szöveget, kíváncsi voltam a véleményekre. Várható volt, hogy a legtöbb hozzászólás nem a bejegyzésről szólt, hanem általában az SZKT döntéséről. Ennek is örvendek. Bár nagyon nehéz ebben a hozzászólás özönből kihámozni a konkrét kérdéseket, megpróbálok néhány válasszal szolgálni.
    RMDSZ reform.
    A tavaly nyáron indítottam el többedmagammal egy vitát az RMDSZ újítását célzó elképzelésekről. Alapvetően azt mondtuk, hogy egy versenyképesebb erdélyi magyarság érdekében, szükséges egy hatékonyabban, fegyelmezettebben működő Szövetség kialakítása, amelyik jobban odafigyel a közösség elvárásaira, illetve jobban kommunikál választóival. Egy olyan RMDSZ-t képzeltünk el, amelyben a feladatok, a szerepek és a felelősség jobban le van osztva, és a számonkérés eszközei is világosabbak. Én úgy látom, hogy az RMDSZ megújítása nem egy rövid távú történés, hanem egy folyamat. Meg kell találni a támogatókat az elképzelésekhez, és meg kell találni a társadalmi támaszt is ezekhez. Akkor nagyon zavart, hogy a vitát csak néhányan vittük a szervezeten belül, külső hozzászólók (civil társadalom, szakmai szervezetek, értelmiségiek, bárki) alig akadtak. A reform egy folyamat, amelynek több lépése van. Az egyik ilyen lépés számomra, hogy vállaltam az EP jelölést.

    Miniszteri tevékenység
    Nagyon fontosnak tartom a történelmet, sőt a történelmi leckéket is. Jó lenne azonban a valóságot és a jelent is tanulmányoznia Zakinak mielőtt így sommásan elintézi két évi munkámat. Egy pár részlet belőle itt is elolvasható egy előző bejegyzésben. Azt gondolom, hogy igenis másként próbáltam politizálni egy olyan hazai politikai színtéren (és nem a romániai magyarra utaltam beszédemben), ahol a botrány, a civakodás és a leszámolás van állandó napirenden. Nem támadásokból, negatív kommunikációból építkeztem. Kedves Zaki! Gondolom legalább olyan tudatosan teszel említést korrupció gyanúról, mind amilyen tudatosnak feltételezed Skorpiót! Ugyanis szó sem volt egy koholmányban sem ilyesmiről, hanem hazaárulás, telefonok lehallgatásának felügyelete, stb. Ezekről már írtam a blogon is.

  47. transzylva

    Igen, térjünk vissza a mederbe, továbbra is kíváncsi vagyok, miben fog különbözni a brüsszeli szerepvállalás az új mandátum idején, milyen jellegű lobbitevékenység áll mögötte, mennyire és miként fog több helyzetet teremteni az ősztől pályára lépő csapat. Megmarad a jobbára reaktív jelleg, vagy eléje is mennek egyes történéseknek? És itt nem feltétlenül a nemzetiségi érdekekre gondolok.

  48. zakarias

    Térjünk a mederbe!
    Jó napot Bálint! Azt mondod megoldásokra van itt szükség, hát oldd meg, de nélkülem, vitaképtelen ellenvéleményekre nem pazarolom többet az időmet, a szubtilis intolerancia fröcsög, a “fröcsögő történelemleckékből” való elegeddel.
    Megszólalásod hasonlít a nemmondommegki SZKT-beli beszédéhez? merő véletlen?
    Én sem Tőkésről akartam dumálni, hanem Nagy Zsoltnak kérdésekre adott válaszára voltam kíváncsi, de megdöbbent mennyire fontos neked, hogy hagyjuk abba a püsi emlegetését! Mitől félsz?
    Oldd tehát meg, ha “megoldásokra van itt szükséghogy” majd elmondhassad mint Gyurcsány a választások után: MEGCSINÁLTUK!
    Én ezek után csak Zsolt válaszait várom, a már említett jóakarattal!
    zaki

  49. Bálint

    Tisztelt Zakariás

    Én nem a vita kedvéért írtam. Az biztos, hogy nem a vitatkozás kedvéért. De ahogy Neked is van véleményed, úgy én is elmondhatom a sajátomat. A problémáról és a megoldásról is. Azért mert nem értünk egyet, nem kell bepörögni.

    Örvendek, hogy nem akarsz Tőkésről írni. Én sem. De tették ezt mások a blogon, és arra reflektáltam. Pontosan nem értem a kérdésed, ami a félelmeimre vonatkozik. Ha arra gondolsz, hogy tartok a püspök körül kialakult polémia kimenetelétől, és ezért javasoltam a téma süllyesztését, akkor tévedsz. Nem félek tőle, csak unom már. És szerintem, ilyen formában nincs tétje ennek a vitának.

    Ami a megoldásokat illeti, hangsúlyozom: szerintem megoldás-javaslatok és éppeszű elképzelések kellenek. Én ezen, ezért dolgozom. De legalább jó, hogy most már ismerjük a Te állaspontodat. Azt hiszem ide illik annk a viccnek a poénja, amit biztosan te is ismersz: Csak azért jöttem, hogy szóljak: rám ne számítsatok.

  50. zakarias

    Bálintom!
    Látszik, te profi vagy a politikacsinálásban. Vagy legalább is a mediatizálásban. Te ezért ezen dolgozz…tovább! MEGCSINÁLD!
    Én partszéli vagyok, és lehet, hogy a viccpoénod is illik ezesetben rám. De vajon miért pont a te beszólásodkor jutott eszembe elhúzni innen…?
    Én tisztában vagyok az okával.
    HOP-PÁ!
    Késöbb Nagy Zsolt esetleges válaszát megnézni visszatérek, addig maradok viccpoén

  51. indexalt

    A rendszervaltas ota mindig ratok szavaztam, a legnagyobb lelkiismerettel es szeretettel. Egyetlen valasztast sem hagytam volna ki, nehogy a MI erdekkepviseletunkkel barmi baj tortenjen.
    Nagyot csalodtam bennetek, ismerlek mar egeszen Marko Belastol es Schumacherestol. Kibujt a szog a zsakbol, elegem van az ocska zsarolgatasaitokbom, ahogyan eljatszatok az aldozat szerepet, egyenesen undorito.
    Nincs tovabb. Szamomra az RMDSz megszunt letezni. Nagy lesz a pofara eses majd majusban, meglatod.

  52. margy69

    Azt írod Zsolt, h nagyon zavart, amikor az RMDSZ-reform körüli vitában nem voltak külső hozzászólók (civil és szakmai szervezetek stb). Azon elgondolkoztál bár egy pillanatig, h miért nem?
    Bálint, szerinted a Zsolt SZKT beszéde nem volt rossz. Persze, attól függ mihez képest? Tény, h nem az általad emlegetett hőzöngős fajta, de ez még nem elég a jó politikai beszédhez. Amit ő előadott a beszédében, az mind-mind tartalmatlan klisé, üres szólam, egy nagy marék pelyva. Igazad van, nem hőzöngött, de ez még nagyon-nagyon messze van attól, hogy elnyerje a bizalmamat. Na persze, én csak egy vagyok a potenciális választók közül …

  53. potszavazó

    Tiszta kiváncsiságból végig olvastam a bejegyzéseket, miután. most délután jött a marosi rmdsz- képviselőtoborzó a támogató aláírásért…Nem is álltam vele szóba (amit kissé ugyan szégyellek) pedig “ősrömödöszö”-alapító vagyok….Isten bizony dühös vagyok az alternatívok kihagyása miatt.Sokan vannak így mint én, s nagy baj lesz a számokkal a szavazatok számlálásakor!!! Miniszter úr, ugye a blogjában megjelent véleményeket megmutatja a “többieknek ” is?-nagyon remélem.

  54. qrta

    http://lolkablog.blogspot.com/ ..linkajánló

  55. Nagy Zsolt

    Kedves Transzylva!

    Elmondtam az SZKT-n is. Azt gondolom, hogy egy aktív, kezdeményező szerepet tudok vállalni az EP-ben. Kisebbségvédelem terén, ahol az EP és egyáltalán az EU-nak egyelőre nincs igazán véleménye, azt tekintem fő feladatnak, hogy ismertessük meg ezt a kérdéskört. Tudjuk elmondani, hogy melyek a közösségi igények és olyan kérdésekben, ahol lehet, kialakítani az EP kollegák támogatását (pl. egyházi ingatlanok visszaszolgáltatása, mely területen máris megszólalt az Európai Néppárt, anyanyelvű oktatás vagy a fejlesztési régiók átalakítása). Az EU tagjaiként és EP képviselettel rendelkezve újra kell értékelnünk azt az álláspontot, hogy csak magunkra számíthatunk. Nem panaszpolitikára, hanem szövetségesek keresésére van szükség.
    Hatékony képviseletet csak több lábra támaszkodva lehet kialakítani: helyi és megyei önkormányzati képviselet, polgármesterek, parlamenti képviselet és lehetőség szerint kormányzati szereplés kerekítheti egésszé azt. Így lehet az EP döntéshozatali folyamatba becsatolni a különböző képviseleti szinteken megjelenő igényeket, lobbizni a különböző elképzelések megvalósulásáért. Önkormányzataink és régiónk fejlesztési igényei megkövetelik a brüsszelli lobbimechanizmusok kialakítását, ebben tevőleges szerepet kívánok vállalni.

    Tisztelt potszavazó!

    Remélem a bejegyzéseket is olvassa, nemcsak a hozzászólásokat. Senki sem hagyta ki az „alternatívokat”, sőt lehetőséget teremtettünk a versenyre az RMDSZ-en belül. Sógor Csaba példa erre. Minden RMDSZ tag előtt nyitva állt ez az út. Remélem, hogy dühe elmúltán újra gondolja észérvek mentén a történéseket.
    Blogomat azért indítottam, hogy megosszam gondolataimat a eközönséggel, hogy párbeszédet is folytassunk. Időm függvényében igyekszem eleget tenni ennek a vállalásnak (is) és biztosíthatom, hogy figyelembe veszem a hozzászólók és a látogatók véleményét.

  56. zakarias

    Köszönjük, Zsolt-mármint az ígéretedet, hogy figyelembe veszel. Igy legyen!

  57. stefi

    Az SZKT-n, a Krónika tudósítása szerint a liberális Eckstein megpróbált valmilyen “kiskapus” utólagosan módosítható megoldást szorgalmazni, az ülésvezető nem bocsátotta szavazás alá……
    Kár okoskodni, hogy mi lett volna ha esetleg Tőkés László RMDSZ-es bizottsághoz beadja a pályázatát, mégis megkockáztatom: sürű dicséretek és vállveregetések mellett hátrább szorította volna a megtisztelő abszolut lúzer negyedik helyről Sógor Csabát.

  58. frodo

    “erkölcsi válságok idején az egyház FELELŐSÉGE közbelépni.”

    A romaniai magyarok tobb felekezethez tatoznak. Reformatus, unitarius es katolikus a harom legnagyobb. Ha en katolikus vagyok, mit szoljak ehhez? A reformatus egyhaz a koz neveben nem kellene fellepjen. Szerintem sokan tudjak, hogy nem az egyhaz erkolcsi felelossegerol van szo. Egyszeruen erofitogtatasrol van szo. Ennek bomlasztas lesz a vege. S hogy minden jobb legyen: semmire sem vezet.

    Es tudjatok ki fog a legjobban nevetni? A roman politikai szfera, mert hatterben o maga is szitotta a megosztast, es most ami nem sikerul nekik, azt mi magunk megoldjuk magunk kozott. Tobbszor elertuk a tortenelemben ezt, gratulalhatunk magunknak.

    Majd buszkek leszunk a sokszinusegunkre, es arra, hogy majd abban a helyzetben leszunk, mint a felvideki magyarok…

    Nem mondom azt, hogy minden jogunk adott. De azt sem mondom, hogy a leheto legrosszabb helyzetben vagyunk. Koszonheto RMDSZ-nek is, masnak is. Az egyhaz is visszakapott egy-ket tucat ingatlant. S ne gondoljatok, hogy barmilyen erdekkepviselet nelkul meglett volna.

    A nagy bajunk az, hogy nem tanuljuk meg ertekelni azt, amink van, mindaddig mig el nem veszitjuk.

    Mar latom a sok jajveszekelest, amikor visszagondolunk, hogy jobb idoink is voltak.

    Egyetertek, hogy inkabb kerdesek es nem vita kellene e blog targya legyen. Igy hat kerdeseket intezek Nagy Zsolthoz.

    En tortenetesen azert erzekelem Nagy Zsolt munkajanak hatekonysagat, mert informatikai teren dolgozom, es ott erzeklodik. Szerintem Zsolt mar minisztersege elejen tudta, hogy nem ez a szaktarca az, amivel naponta be lehet kerulni az esti hiradoba. Sok hozzaszolotarsam lemerheten a tevekenyseget ugy is, hogy megnezi az informatikai es tavkozlesi piac tendenciait. Fura, de most alltam at Cosmote-re, mert az Orange es Connex arai alatt szolgaltatnak. Nekem megfelelo volt, s mikor Zsolt odakerult, ha jol emlekszem, a CosmoROM eppen halott ugy volt. Eljen a konkurencia.

    1. Hogyan kepzeled el azt, hogy a te brusszeli munkad konkretan tetten erheto legyen itthon? Egyetertek azzal, hogy sok bukaresti RMDSZ-tisztsegviselo tenyleg nem erheto tetten Erdelyben.
    2. Kutatas-fejlesztes: van erre raszabott EU-s kozossegi program. Hetedik Keretprogram, talan ez a neve. Hogyan tudod segiteni a folyamatot, hogy mi is bekerulhessunk ilyen programokba? Tudtommal ehhez tobb orszagbol kell osszejojjenek partnerek.
    3. Strukturalis Alapok? Az en fejemben nagy kod van. Sok dolgot osszeolvastam, ettol fuggetlenul nem tudom, mit csinaljak, hogy keszuljek. Mikor lesz penz? Mikor lesz kiiras? Mennyire fugg ez Brusszeltol? Ha odakerulsz, tudod ezt a folyamatot befolyasolni? Azt olvastam, napi 9 millio eurot kell elkoltsunk. Vagyis maris 500 millio hatranyban vagyunk? Ki felelos ezert?

    Egy megjegyzes meg: nem latom, Tokes Laszlo hogy fog hirtelen erteni az EU regionalis politikajahoz, ezekhez a kozossegi programokhoz… nem latom. Neki semmilyen ilyen hattere nincs. Vagy nem jol latom? Vilagositsatok fel.

  59. Liebhafsky

    Szeretném emlékeztetni mlgy urat arra, hogy az erdélyi magyarság másik része nem székely. Úgy tudom, ez a bizonyos másik rész is van legalább olyan nagy lélekszámú, mint a székely, mégsem ígért senki autonómiát (teljesen nyilvánvaló és világos okok miatt), és úgy tudom, nem is döngette senki eddig az asztalt az Észak-Nyugat Erdély Autonóm terület létrehozásáért.

  60. igy rohognek rajtunk

    L’ancienne avocate et militante des droits de l’homme, devenue ministre fin 2004, s’est attirée une réprobation massive de l’opposition social-démocrate, du parti extrémiste Romania Mare (la Grande Roumanie), mais aussi, plus discrètement, des sénateurs représentant le Parti libéral du premier ministre, Calin Tariceanu, et la minorité hongroise.

  61. transzylva

    Hogy jön ez a frank szöveg ebbe a képlebe? Maradjunk, feleim, a vita mégoly rapszódikusan változó medrében