Kémkedés és árulás?

Tegnapelőtt este Radu Donciu, volt tanácsosom nevére 24 órás előzetes letartóztatási parancsot adtak ki. Ma éjjel aztán értesültem a televízióból, hogy 20 napra meghosszabbították az őrizetbe vételt. A vád: árulás és kémkedés.

Valami nagyon bűzlik Romániában: hogyan tudná egy ember veszélyeztetni az állam biztonságát, ha nem fért hozzá titkos dokumentumokhoz…Vajon mit árult el? Irreális dolgok történnek, mindenki össze-vissza beszél, hivatalos nyilatkozatok hiányában a történet mesés jelleget ölt. Az ügyészségnek mintha nem lenne hivatalos kommunikációs csatornája, egyetlen egy hivatalos információt sem kaptunk tőlük, a múlt szerdán kiadott sajtóközleményen kívül. Lassan bevett módszer lesz a sajtónak kiszivárogtatott, elejtett értesülésekre építeni. Így a félinformációk jó táptalajt nyújtanak a ködösítésnek, amit mi már értelmezésként kapunk meg.

A Távközlési és Informatikai Minisztériumban nem folyik magánosítás. Csak a tanácsadók kiválasztása történik a felügyeletünk alatt. Nincsenek kifizetések, az eddig megkötött szerződéseket pedig kormányülésen fogadták el.

A napokban azon gondolkodtam, vajon hány “kémmel” volt alkalmam kezet fogni. Kénytelen vagy ezeket végigfuttatni az agyadban, ha kiderül, hogy egyik munkatársadat, akivel együtt dolgoztál, kémkedéssel vádolják. Naponta több tíz emberrel találkozom, tanácsadók, lobbyzók, különböző vállalatok képviselői jönnek hozzám hivatalos minőségben. Az ügyészségnek sikerült elérnie, hogy mindenkit gyanakvással figyeljek, aki az irodámba beteszi a lábát.

Kérdés persze, hogy miért a sajtóból kell nekem ezt megtudni. Kérdés, hogy az ügyészeknek miért nincs szükségük egyetlen egy dokumentumra sem, amelyekkel Radu Donciu dolgozott, és amelyeket most egy lezárt irodában őrzünk a minisztériumban. Ezek a papírok bizalmas jellegűek, de semmiképpen sem titkosítottak. Ezek a papírok okoztak nagy káoszt, de senki nem akarja megvizsgálni őket. Mi pecsét alatt, bezárva tartjuk őket, és egy ideig így is maradnak. Ez a kivizsgálás nem a nyilvánosság előtt zajlik, és egyáltalán nem átlátható. Pedig ez mindenkinek az érdeke lenne. És mindenkit nagyon érdekel. Talán legkevésbé az ügyészeket…

75 válasz: “Kémkedés és árulás?”

  1. Török Boti

    Legjobb lenne talán egyes tárgyalópartnerekről előzetesen információt kérni a szervektől. Dolgozzanak a fiúk. Esetleg ennek tényét közölni is lehetne az érintettel.
    Előnyei: 1. Javulna a kapcsolat az intézmények között,
    2. Aki rosszban sántikál, az talán eleve nem próbálkozna,
    3. Elkerülhetők lennének bizonyos kelepcehelyzetek.

  2. Koka Jani

    Tisztelt Zsolt !
    Ez az egessz kezd egy kicsit ponyvaregeny stilusu lenni , marmint a kemtörtenet .
    Velemenyem szerint azokra akiket fogadsz az irodadban nem mint potencialis kemekre tekints , hanem mint erejük vegen jaro , lesovanyodott , kimerült uriemberekre .
    Nem masert ezeket az ertekes szakemberek mar reges regen kizsigereltek .
    Zsolt , ezek meztelenül allnak elötted . Pihenni jönnek hozzad , nem kemkedni .
    Probald meg egyszer alruhaban , mint Matyas , sikerül-e bejutni es kedelyesen csevegni egy miniszterrel ?

  3. Árus Zsolt

    “Csak a Tanácsadó kiválsztása”? Ez ugye potomság. Annak ugyanis semi köze ahhoz, hogy végül ki és mennyiért vesz meg ezt-azt, nemde? Miért kell itt az emberekek gyengeelméjûnek nézni?
    Aztán ha már tévét néz a miniszter, akkor hallja is. Vagy állítsa oda a beosztottait, hogy figyeljenek, s jelentsenek. Én csak egy híradót néztem meg tegnap, de abban számos rögzített telefonbeszélgetésre hivatkozva tárták fel az ügyet. Vagy netán azt gondolja a MINISZTER, hogy volt munkatársának a fiókjai tele vannak nagy nyomtatótt betûkkel írt feljegyzésekkl, “Miképpen csaltam a román államot” címmel?
    Ha lehetne egy javaslatom: midõn majd lejár a pünkösdi királyság, a MINISZTER ne szegõdjön kémregény-írónak. Nem kerül majd kiadó, amelyik 90.000 lejt ad a mûveiért! ;-)

  4. Zoonapolitikon

    Meshtere, daca vrei mai multi cititori, fa si tu blogul asta BI – LINGV, ca sa ne bucuram si noi, romanashii, de cultura maghiara. (Cititor nr.1)

    Tegnap hogy figyeljenek, s jelentsenek. Ponyvaregeny nyilvánosság megkötött aki az irodámba beteszi a lábát. (Ne cerem scuze pentru sintaxa usor deplasata, insa sansele ca tu sa pricepi mai multe din chestia asta sunt infinit mai mari. Cititor nr. 2)

  5. Nagy István

    A prefektusnak jár a szakszolgálati jelentés.
    A kommunikációs (!) miniszternek nem jár?
    Neki az előzetes szűrés sem jár? Csak Őt szűrték? Vagy Őt sem? Mert a miniszteri tamáskodásból úgy tűnik, hogy meggyőződése: (általa is) választottjait nem szűrik a szakszolgálatok emberei.
    Ki a naiv? A miniszter-e vagy alulírott?
    Íro, ezt olyanként, mint akinek meggyőződése, hogy bejegyzését szűrik.

  6. Felhők alól is...

    Talán segítene valamit a kommunikációs miniszterségen a bizalom , ami abban is megmutatkozna, hogy a fenti blog-szöveg románul is megjelenjen a zsoltnagy.ro -n… ?

    vajon mi lehet a többség véleménye egy kissebbségi vezető értékeiről, amikor elbizonytalanodik … hisz itt éppen román tanácsadó védelémébe szeretbne szállani ha jól olvasom …

    bizalom és tiszta értelem

    üdvözlettel ,

    A Felhők alól … , egy valaki.. ismeretlen ismerőse … aki az http://www.unitradio.ro webrádió adásában hallotta az Ön beszédét és igazán az emberközeli megjegyzései igencsak megtetszettek… és további kitartást és emberséget, szembenézést a múlttal és annak értékeivel, hogy a kösöznet kinondásával gazdagodjon az ember

    kitartást és a köd az majd feloszlik, csak amíg nem lát az ember a köd miatt, addig tudásával kell meglássa az ajtót és az ablakot , vagyis az utat, és a kutat, ha kutatna.. :-)

  7. Felhők alól is...

    a rádió webcímét helytelenül adtam meg a pontos cím a következő :

    http://www.unitarianradio.ro/?lang=hu&action=forum

    tévedni emberi dolog amíg a felhők alatt vagyunk,
    most pedig jó zene szól e rádión

    üdv
    a felhők alól esment
    :-)

  8. Fairplayguy

    Catre Zoonapolitikom – citeste te rog cu atentie maxima…pentru ca inveti mai copile…

    Dragi romanilor de bine si altor oameni de bine care nu sunt romani, adica pentru toti cei de bine ce traiesc in Romania (si nu numai in Romania)!

    Tineti minte un lucru (traducere libera): cate limbi cunosti, atatia oameni esti.

    Drága jóravaló románoknak és más jóembereknek de nem románoknak, vagyis mindazoknak a jóravalóknak akik Romániában és (nemcsak Romániában) élnek!

    Tartsatok észben egy dolgot: ahány nyelvet tudsz, annyi ember vagy.

    Dear good romanians and good non romanians and for those good people have been living in Romania (and not just in Romania) !

    Keep in your mind a think (free translation): as many languages you speak, as many people you are.

  9. Romanaste

    Draga Fairplayguy,

    ai dreptate… de ce nu ajuti pe domnul ministru sa traduca textul de sus si in blogul sau in limba romana la http://www.zsoltnagy.ro sa fie si dansul un om
    mai in plus, dar si in limba Engleza … spor la lucru ..

    cu stima si prietenie
    Fairworker

  10. Fairplayguy

    Draga Fairworker,

    Dupa cate stiu eu comunicarea umana inseamna schimb de informatii intre doi indivizi diferiti, dintre care unul este emitatorul iar celalalt in mod implicit trebuie sa fie receptorul.
    Ce treaba as putea sa am eu ca simplu muritor de rand cu eventualele greseli de comunicare intre doi oameni? Esti de acord ca absolut nimic?
    Fiind asa zisa democratie, sa se descurce ei impreuna… Zic tot eu. Sigur numai daca doresc asta amandoi sau daca doreste numai unul sau altul dintre ei…
    In rest ce sa zic? Zic amin, orice varianta ati alege voi doi, sau ar alege ministrul, sau tu in persoana, dar…dar… cu insistente repetate: scoate-ma din afacerea asta, ca nu-i problema mea, ii a celui care doreste sau nu…. vrea sau nu vrea…poate sau nu o poate face.

    Multumesc.

    Cu stima si respect,
    Al tau vesnic Fairplayguy.

  11. Romanaste

    Draga Fairplayguy,

    ai dreptate … sunt sigur de asta chiar si daca nu este clar de multe oir la ce te referi… sincer sa fiu: nu am inteles deloc de ce ai scris mesajul la 4 decemebrie … la ce ai referit ?

    Important este: ca la situl http://www.zsoltnagy.ro traducerea pe tema spionajului si a tredarii este tradus si in romaneste.

    cu stima si respect si cu prietenie

    Fairworker

  12. új széköly

    Ha mindannyian tudtok úgyis magyarul, nem lehetne, hogy magyarul follyon ez a levelezés…még ha finoman szivogatjátok is egymást??? ha már ezt a betegséget nem akarjátok kinőni!!! légyszi, légyszi magyarul…köszi

  13. Fairplayguy

    Kedves Fairworker,

    még csak most vettem észre te magyarul is beszélsz, bár őszintén szólva ( a román nyelvű helyesírásodból itélve) szerintem te magyar vagy.
    Igaza van az Új Széköly barátunknak, mért is írsz te románul?

    Kösz.
    Baráti üdvözlettel: Fairplayguy.

  14. Metoikosz

    Igen …

    én is gondolkodtam azon, hogy mi is történt valójában: magyar anyanyelvű románul szól hozza, hogy az árulkással és a kémkedéssel kapcsolatos fenti szöveg a román nyelvű bloggon is megjelenjen. Ez meg is történt.

    A http://www.zsoltnagy.ro -n van egy magyar nyelvű hozzászólás is … Érdekes módon eleddig senki sem szídta össze, hogy miért ír magyarul egy román blogba. A szándék, amivel hozzászólt magyarul viszont szomorú, mert kárövendő a miniszter eseteleges bukása miatt .. szinte már reméli is hogy bukni fog. Igazán mai-magyar magatartás :-( és ide nem kell sem experántóul sem más nyelven írni hogy ez egyértelmű legyen … A hozzászóló valószínű nem ismerte e magyar nyelvű bloggot, hogy nem itt szólt hozza …

    Számomra egyértelművé lett, hogy e blog nem személyes on-line napló, sem valami más hasonló személyes szórakozás , legalábbis én úgy vélem hogy a szerző nem ezzel a szándékkal írja. Amikor az elindulás kezdetén valaki megkérdezte, hogy vajon nem-e lesz fárasztó hetente jelentkezni , felvetésésre nem érkezett válasz. Azóta a kérdés helyessége beigazolódott.

    Remélem, hogy e blog folyatódni fog és értelmes dolgokat lehet majd olvasni a hozzászólás szabadságát is tiszteletbe tartva, és majd nem a hozzászólók közötti vita lesz az olvasmányosság egyik meghatározó része, hanem a felvetett témák és az ezekhez való hozzászólás.

    Hallgatom a híreket. E blogon felvetett téma ugyanis már nemcsak “virtuális valóság” hanem már a tévéhíradók is közvetítenek a miniszterúrral szembeni vádakról. A végső eredményt még nem tudom. Remélem lesz e bloggon is erről bejegyzés.

    Üdvözlet minden Fair Play Sir részére!

    bíztatással és reménységgel,

    Metoikosz

  15. Koka Jani

    Tisztelt Zsolt !
    Ami az utobbi napokban törtenik kezd nagyon is gusztustalani lenni !
    Az utobbi ket evben sokszor gondolkodtam mit is keresel a szotyizok fövarosaban , körülveve ehes , ertekes szakemberekkel ?
    Szamomra ez egy nagy talany marad .
    Minden esetre remenykedem , minnel hamarabb beintesz rozsaszin parducoknak es föleg sikerül folytatni felbehagyott munkadat .

  16. Postás

    Üdv mindenkinek!

    Hát már kérdezze meg valaki, hogy milyen kenyeret eszünk, hogy aztán itt ennek a blognak a terhére kiírható legyen, higy mi magyarok itt “püjne romünyeászká”-t zabálunk.

    Közben meg majd elfeledjük hogy eljárást akarnak indítani Nagy Zsolt miniszter ellen (úgy-e írhatom, hogy Zsolt, nem kell Jolt-nak írni). Egyes erdélyi napilapok – lásd Krónika – a Román Postát már privatizáltnak is írja. Pedig az nem történt meg.
    És ezek után kinek és milyen kérdésére válaszoljon a Miniszter úr?
    Inkább meséljen, hogy mi van, mi várható?

    Üdv, a Postás

  17. Felhők alól is...

    http://politika.transindex.ro/?cikk=5006

  18. Felhők alól is...

    Kedves Mindenki,

    az előbb idézett cikkben egyértelműen sajnálatra-méltónak mutatja be Zsolt miniszter urat, akinek segítségre van szüksége. Talán, ha folytatódna e blog egyértelművé válna, hogy valóban segítségre van-e szükség, valamint az is, hogy milyen segítséget várhat el a miniszter úr és kitől … ha jól értettem a transindex arra is utalt hogy a rossz mediatizálás is rontja a politkai hitelt.

    E blog maga is egy médium, ahol a hamis híreket meg lehet cáfolni. Talán jó lenne folytatni és a román nyelvű blogra is beírni románul ugyanazt.

    üdvözlettel, reménységgel,
    bíztatással, jóakarattal
    a Felhők alatt is …

  19. cs

    kicsit vicces amikor a titkosszolgálat vádol kémkedéssel egy minisztert.

  20. Spectator

    A lejárató kampány rövid távon lehet eredményes. Ezért az elején kell erőteljesen fellépni. A politikai perverzitásba bele kell menni. A legjobb ugyanazzal a kártyával valakit megvádolni, pl. a titkosszolgálatot.

  21. Péter

    Véleményem, hogy csupáncsak két dolgot kellett (volna) mindeddig megtanulnunk. Hogy ez az egész egy roppant kemény küzdelem. És, hogy többnyire azok beszélnek, akik vagy mit sem tudnak, vagy megbízásból teszik. Mindenesetre én drukkolok neked Zsolt, bízom benne, ezen is túl leszel. Barátilag,
    Péter

  22. Sándor Szilárd

    Kitartást Miniszter úr!

  23. Metoikosz

    Információs lap:

    http://bilateral.hu/hirek/aktualis/nagy-zsolt-azt-mondjak-hogy-valaki-azt-mondta-rolam/

  24. M.Zoli

    Szeretném, ha tudatában lennénk annak, hogy fejlett demokráciákban óvatosabban bánnak ilyen ügyekkel: kisebbséghez tartozó miniszterek nevét és a ,,hazaárulás” szót egy mondatban használni igen veszélyes dolog, mert csak erősíti a többségi bizalmatlanságot, sovinizmust.

  25. Koka Jani

    Tisztelt Zsolt !
    Ez lessz az utolso hozzaszolasom a hallon , reszemröl a tema kifulladt .
    Maganvelemenyem az hogy az ellened felhozott vadaskodasok a hülyeseg es
    a bunkosag hatarat suroljak .
    A pozitiv dolog az egesszben az hogy a fiuknak komoly IQ deficitjük lessz , kurvara kemeny diot kell feltörjenek .

  26. Postás

    Üdv mindenkinek!

    Bízom abban, hogy kiderül az igazság, és majd azután a hazaárulás és kémkedés vádját koholók ellen el lehet indítani a becsületsértésrt az eljárást. De olyant, hogy még a gatyájuk is menjen rá!

    Ami meg a román nyelven való itteni kommunikálást illeti, jó lenne, ha befejeznénk… mert nézze meg valaki, hogy a román nyelven író románok milyen mocsokolódába fogtak az Antena 3 honlapján, ahol vagyunk mi bozgorok, kiutastottak… stb! Mindez a BBTE-n történt igazságtalanságok elleni tüntetések kapcsán.
    Meg sajnos, hogy még ott sem állunk ki az ügy mellett, ahol könnyen megtehetnénk ezt, ahol a BBTE-nek kihelyezett kara van. Igez-e Árus Zsolt, Gyergyószentmiklósról, aki jó kis kötekedés helyét fedezted fel itt, de mondd, csak hányan voltatok a tüntetésen?

    Üdv, a Postás

  27. új széköly

    szerintem ez a támadás ellened előkészitése az előrehozott választásoknak…már régóta folyik ez a ‘harc’, de csak most érkezett el igazán az RMDSZ- hez…akinek a szeme sem áll jól, ki akar iktatni minden más ‘lehetőséget’…mindenkit maga körül…
    nem kell szivre venni, csak sakkban akarja tartani a lehetséges jövendőbeli partnereket…
    na de kitartást Zsolt!!!

  28. Sandor Szilard

    Kedves Mindenki

    Az, hogy ez az utolsó hozzászóllás hasonlít ahhoz, hogy “ez az utolsó tánc, aztán mindennek vége .. “… stb. ez egy sláger….

    legyünk komolyak és szidjuk kompolyan egymást és éljnünk komolyam egymás mellett

    :-)

    szilárd

    -mint nemecsek.csupakicsibetüvel…

  29. Sandor Szilard

    Kedves új széköly és Mindenki,

    Az előbbi hozzászólásom elhamarkodott volt és így nem egészen világos hogy mire is utaltam ( ez önkritika ). Ezért hadd egészítsem ki azzal ,hogy mindenkinek kívánjak reménységet és lelki békességet ez adventi időszakban ,

    szilárd

  30. Ádám

    Tisztelt miniszter úr!

    Ez a cirkusz énszerintem nem személyes jellegű. Az UDMR vezérkar eléggé el van tévedve, ha azt gondolja, hogy nem az RMDSZ ellen irányul a támadás. Kipécézték a legfiatalabb, legsebezhetőbb rmdsz minisztert, akit a szövetségesség adott esetben pótolni sem tud másik tárcavezetővel. A harc a hatalomért folyik, akár előrehozott választások, akár más eszközök révén.
    Ne vegye szívre miniszter úr! Ami nem öl meg, az megerősít. Az erdélyi magyarság, a román és a nemzetközi sajtó szeme önön van. Ebből győztesen kell kijönni, most nagyon erősnek kell lenni.
    És a szolidaritással tényleg baj van. Akár egyetem-ügy, akár Nagy Zsolt-ügy.

  31. új széköly

    Kedves Sándor Szilárd!!

    Az az érzésem, hogy félreértettél… de ez nem az első eset…olvasd el még1x irásomat!! És nem csak kisbetüvel!!!
    Na, de az Úr áldjon meg, én nem haragszom Rád!!!
    És akkor is szoritok Zsoltnak!!

  32. Sandor Szilard

    … igen új széköly,

    félreértettelek, amint erre utaltam a második hozzászólásomban… és sajnos oly sokszor engem is félreértnek, ezért én sem haragszom senkire … hadd tegyem hozza rögtön:”egy idő után” … (vagyis hogy ez valóban így legyen erre időre van szükségem )

    … köszönöm a jókívánságokat ! én is reménykedem a várakozásaink beteljesülésében és abban, hogy az értelem és a hit ereje győzedelmeskedik a sok-sok félreértés-okozta megpróbáltatáson!

    … ugyanakkor bízom a jóakaratú emberek győzelmében !

    Naponta figyelem e bloggot és várom a jó hírt hogy az egész Zsolt-ügy egy sajnálatos félreértés volt csupán,

    bizalommal

    szilárd

  33. Metoikosz

    http://erdely.ma/hirek.php?id=21046

  34. Fairplayguy

    Ez az egész hercehurca engem a Ceausescu féle időkre emlékeztet amikor a koncepciós perekkel meg a média seggnyalós és túllihegős segítségével embereket tettek tönkre a “Nagy Ügy” szolgálatában. Ha megfigyelitek pont ez történik most is, ebben az esetben is meg más esetekben is. Mikor lesz az embereknek annyira fejlett a politikai kultúrájuk hogy oda se bagózzanak az ilyesmire? Mert mondom én ez az egész csak azért történik mert sokaknak igényük van rá még ma is egy olyan országban ami nemsokára európai lesz nemcsak geográfiailag hanem formálisan is.

    Na továbbra is szeretlek benneteket.

  35. M.Zoli

    A szolidaritással nem véletlenül azért van baj, mert volt egyszer egy kongresszus, ahol az SzDP kérésére trónfosztották Tőkést, aztán hagytuk, hogy pl. a tavaly az Európai Idő ellen egy hadjáratot vezessenek a székely 12 pont kapcsán a karhatalmak (ugyan volt akkor egy aláírásgyűjtés a trindex-en) de az Rmdsz abba a játékba (talán óvatosságból és ki tudja, hogy helyesen-e vagy sem) nem ment bele, a civil kezdeményezés amely a transindextől indult az aláírásokkal nem tudom, hogy ért-e el eredményt…de a magyar közösség nagy része elment az ügy mellett. Ez volt a kérdés.
    Állításom: a fent felsoroltakat ha zárójelbe tesszük, és a Nemzeti minimum mögött felsorakozva visszautasítjuk ezeket az aljas játszmákat akkor még van esélyünk Base grandomániás európai néppártépítő tervei mellett is lábon maradni.

  36. E. Szilárd

    Ma két éve választották meg Basescut Románia államelnökének, nem tudom milyen lett volna Nastase, de tény és való hogy az utóbbi két évben nagyon megváltoztak a dolgok. Rossz irányban.
    Elfogadhatatlan, hogy egy demokratikus jogállamban ártatlanul megvádoljanak és lejárassanak egy minisztert, egy politikust, egy embert.
    Mindaz ami történik Nagy Zsolttal az nem Nagy Zsolt ügye, hanem a mi ügyünk, román állampolgároké, erdélyi magyaroké.
    Megengedhetetlen mindaz ami történik. Napnál is világosabb, hogy ilyen és hasonló ügyekkel akarják gyengíteni az RMDSZ-t és annak legfontosabb politikusait.
    Miért és kinek az érdeke Nagy Zsoltot félreállítani, emberileg lejárattani?
    Szerintem Nagy Zsolt az egyik legfelkészültebb, legtehetségesebb és leghitelesebb politikus. Talán nem véletlen hogy vele kezdték a „tisztogatást”!
    Ne add fel Zsolt!

  37. Karesz

    Nagy Zsolt ha ezt tuléled akkor is belehalsz.Nem én találtam ki ezt a frázist de sajnos igaz.Kitartást javasolok neked és ne felejtsd hogy vagyunk még akik tudjuk mire megy ki a játszma.A lecke az zsarolásról ,cinizmusról és elsősorban generáciok kőzti konfliktusról szól.Probáljuk meg renszerezni.
    1.A mindenkori hatalom magyarellenes akcióit soha nem adta fel csak elfektette az EUs csatlakozás szalonképes romániakép kialakitására.Ehhez statisztált az RMDSZ persze nem ingyen.
    2.A csatlakozás bizonyossá vállása 2007-ben elszakitott minden gátat és az eddig tapintatosságáról elhiresült elnők is levette az álarcot ,s az a kis őrmester Boc rögtön ugatott is.
    3.Csatlakozó kiszolgáló szervek most látták eljőnni az időt a leszámolásra.Macovei bosszúja csattan most a leszavazott tőrvényjavaslat miatt.Célpont:Nagy Zsolt.Miért? Na ez a nagy kérdés?
    A ragadozó a csapattól lemaradt , fiatal vagy valamiképp a sorból kilogó egyedeket veszi célba.Nos ezeknek a feltételeknek Nagy teljesen megfelel.
    Fiatal, nem a vének cinizmussa jellemző a stilusára és ezért othon is kimarják a csordából.Ideális célpont és lecke a virtuskodó fiataloknak:Ha nem úgy táncolsz ahogy mi huzzuk akkor nem táncolsz sehogy mert igy jár az akiről MI levesszűk a kezünket.Markó beszél felháborodva de egyetlen szót sem szól a miniszteréről akit most véreztetnek ki de nem vesz tudomást rolla.Hogy ne legyen egyértelmű ,őt is cseszegetik egy kicsit valami csip-csup szamársággal.Szerzői jog és versek.Ja.
    A hazaárulás és a párszázlejes adócsalás nem egy kategoria.Mégse emlitik egy szóval sem. Ez tőbb mint gyanus.
    Bizonyos hogy sokkal tőbb ismeretlen tény huzodik meg az ügy mőgőtt de a látható rész már felfedi a lólábat.Van már hasonló feláldozott:Bárányi ,volt egészségi miniszter.Állitolag szekus besugó volt.Tiz évvel a besugó tőrvény megszavazása elött kirugták mert a széllel szembe nem lehet.De lehet csak problémás. Zsolt ne hagyd magad ,legfeljebb nedves lessz a nadrágod szára de egyenes marad a gerinced nem veszted el az arcodat és ezt egyszer még Neked Meghálájuk.
    Az Ég áldjon mert most itt az idő.

  38. Spectator

    Kedves Koka Jani!

    A lessz egy sz: lesz.
    Jobb itt, mint máshol megtanulni.

  39. szatmaritibor

    „Az ügyészségnek sikerült elérnie, hogy mindenkit gyanakvással figyeljek, aki az irodámba beteszi a lábát” – írta Nagy Zsolt.

    Szerintem ez csupán mellékhatás. A művelet fő célja éppen ennek a fordítottja: hogy mindenki gyanakodva lépjen be Nagy Zsolt irodájába, vagy, ami még jobb, haszontalannak és veszélyesnek tartsák, hogy egyáltalán szóba álljanak vele. Szaknyelven a kapcsolati háló megsemmisítésének hívják, és elsősorban a médián keresztül bonyolítják le. Azonnali hatállyal eléri célját, és sikeresnek mondható akkor is, ha a célszemély ártatlanságát bíróság fogja igazolni egy rendkívül hosszú jogi procedúra végén.

    A haza- vagy nemzetárulás azért a legkézenfekvőbb vád, mert ilyen kényes témában nagyon sokan nem mernek megszólalni azok közül, akik megvédhetnék a megrágalmazottat. Ráadásul speciális státuszuk miatt sem a szakszolgálatok, sem az őket felügyelő politikusok nem perelhetőek hitelrontásért, hiszen teljesen szabad kezük van azt elbírálandó, hogy mi veszélyezteti az ország érdekeit, amelyeket nagyrészt ők határoznak meg. Ezek szerint nemcsak valamelyik ország hírszerző szolgálatának munkatársai minősíthetőek a nemzetbiztonságra veszélyesnek (az ő ügyeiket különben sem a sajtó előtt intézik el a felek), hanem minden olyan idegen állampolgár, amelyik állami döntéseket szeretne befolyásolni valamilyen módon.

    Az elbírálás terén nagyon széles játéktere van a szakszolgálatoknak, és az őket irányító állami vezetőknek, hiszen egyik posztkommunista országban, sőt még uniós szinten (a letartóztatott bolgár „kém” a jövő hónapban már uniós polgár, azaz kevésbé idegen) sincs tiszta, törvényes kerete a lobbizásnak, illetve a lobbistákkal való kapcsolattartásnak. Arra ugyan vannak szabályok, hogy egy kormánytagot figyelmeztetni kéne, ha beszélgetőpartnere operatív megfigyelése okán lehallgatták, főleg ha éppen az államra nézve tartják veszélyesnek, amelyiket a miniszterek képviselni szoktak, de – mint ahogyan már láthattuk – nemcsak balkáni koalíciókban fordulnak elő ilyen apró mulasztások. Így az is könnyen süllyesztőbe kerülhet, aki államérdeket nem sértett, csupán valamelyik pártnak, vagy az ahhoz kötődő érdekcsoportnak ártott.

    Az nyilvánvaló, hogy az RMDSZ sokat kellemetlenkedett mostanában az elnöki pártnak, azon viszont érdemes többet gondolkozni, hogy a bukaresti gazdasági érdekcsoportok többségének nagyon kockázatos lehet, ha a személyes érdekeit az általuk megszokottól eltérő módon definiáló Nagy Zsolt megerősödne a tavaszi kongresszus után.

  40. Nagy István

    E. Szilárd: Ma két éve választották meg Basescut Románia államelnökének…

    Éljen! Ünnepeljünk! Megválasztása tavaszán egy elé vezetett pécskai bikát (!) így szólított: “Ce faci Adriane?”

    Karesz: A lecke az zsarolásról ,cinizmusról és elsősorban generáciok kőzti konfliktusról szól.

    az eddig tapintatosságáról elhiresült elnők

    Kedves Karesz Önnél valami hibádzik!
    A politikai játszmák forrása és tétje nem generációs kérdés.
    A tapintatosságról nekem Románia mai elnöke sosem jutna eszembe.

    szatmaritibor: A bukaresti gazdasági érdekcsoportok többségének nagyon kockázatos lehet, ha a személyes érdekeit az általuk megszokottól eltérő módon definiáló Nagy Zsolt megerősödne a tavaszi kongresszus után.

    Kedves szatmaritibor Ön az a Szatmári Tibor? Mert ha igen, akkor fent idézett modata sokat sejtető. Nagy Zsolt lenne az aradi kongresszuson megválasztandő RMDSZ-elnök? Mert Markó Béla Tőkés Lászlóval átköltözik Brüsszelbe? Érdekes felvetés még a harapófogóba szorított kommunikációs (!) miniszter fölött kavargó felhőkön átszűrődő fényfélében is.

  41. Karesz

    “A politikai játszmák forrása és tétje nem generációs kérdés.
    A tapintatosságról nekem Románia mai elnöke sosem jutna eszembe.”
    Tisztelt Nagy István
    A generácios konfliktust mint létező tényt értettem aminek szerepe(is) van a mostani csatában.A mai politikai gárda nem szereti a “szemtelenkedő” ,”nagyképű” fiatal generáciot.Tariceanu is takonypócnak nevezte Boureanut aki melesleg persze csak a nevére szolgált rá de ez nem jellemző általánosan fiataljainkra.
    Nem is lehet elvárni mást hiszen 20 évre bevágták magukat egyesek a rendszerbe. Összenőttek a szenátori , képviselői székekkel.Ha lehetne onnan néznék végig az Itéletnapját is persze a páholyból.Ki örvend ha már jelenkezik az utánpotlás és kéri jussát?Ha jozan világ volna , de hol van jozanság ,engedni kellene már a gyeplőt mert a jövő az övéké.Épitgessék csak maguk mert mi aztán szép jelent fabrikáltunk hogy sülhet a képünkön a bőr.
    A másik téma, Szinbád kaladjait fejtegetve nem a hires-pozitiv értelemben- szót használtam hanem az elhiresűlt változatot ami nem jelent semmi jót.

  42. Fairplayguy

    http://www.transobserver.ro/pages/morningexpress.php

  43. Fairplayguy

    Menjetek rá a fenti linkre és utána kattintsatok az Erdélyi magyar címszóra.

    Na Üdv mégegyszer.

  44. új széköly

    Zsolt ne hagyd magad…és, ha tudunk tenni valamit érted, szóljál…
    azt hiszem az viszont igaz, hogy a sajátjaid, ( ha szabd igy neveznem őket- párttársaid) magadra hagytak egy kicsit…tisztelet a kivétel…
    miért ilyen a magyar- tenném fel a költői kérdést, ha valaki tudna rá válszolni…

  45. Fairplayguy

    Miért ilyen a magyar?

    Hmmm… sok üke-büke van ennek az örökös magyar-magyar széthúzásnak, de szerintem mindenképp összefügg azzal a ténnyel hogy évszázadok óta eleink vezetői -azok közül is az igazán karakánok- bizony csúfos véget értek (hirtelen Dobó István -egri főkapitány esete jut eszembe -aki élete végéig a tömlöcben ült…).
    Ez van. Mintha átok ülne a nemzeten.

    De sebaj, fel a fejjel magyarok, a jövőt ma csináljuk, az nem véletlenül következik be (csak így egyszerűen).

  46. Metoikosz

    Kedves Fairpalyguy,

    az ajánlott linket sajnos nem tudom használni, mert nem vagyok előfizetője.. sajnálom , hogy így van. Nagy baj lenne ha egy pár szóban összegeznéd a fizetett híraqnyag lényegét, vagy ezt tilos (? ) …

    Azt hogy miért ilyen a magyar ? Nem azért mert hazátlan, nem azért mert megtűrt idegen. Az egyik oka az lehet hogy mert elfejetette hogy mit jelent egy nemzethez való tartozás értékei mentén alázattal és barátsággal keresni és megtalálni egymást. Repedt üresfazékkal harangozik a magyar anélkül hogy levenné a kalapját délben , kiegyenesíti mutató újját , anélkül hogy imára kulcsolná..stb.. azért van magyar jövendő is, úgy ahogy te írod: mi csináljuk felemelt fejjel és előre tekintve, egymás mellett …

    üdv:Metoikosz

  47. Metoikosz

    No ez kissé drámai és szobor-képűvé sikeredett hozzászóllás vot, még annyit szerettem volna hozzászóllani az üzenetedhez, hogy Dobó Istvánt a hét toronyba nem a magyarok zárták el, tehát itt a magyarokat ne hibáztasd :-)

    adventi reménységgel.

    Metoikosz

  48. új széköly

    Igazatok van! Igy kellene csinálni, és talán ez a mi feladatunk, hogy ide eljussunk!! Örvendek, hogy vannak emberek, akik igy gondolkoznak!!!